Ti myter om at bo til leje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ti myter om at bo til leje"

Transkript

1 Ti myter om at bo til leje ed-logo negativ.pdf :11:40

2

3 Forord Der er stor interesse for bolig- og ejendomsmarkedet. Det er både naturligt og glædeligt. Ejendomme er et væsentligt element i danskernes liv, da boligen danner rammen om familielivet. Det gør også, at der politisk er interesse for ejendomsområdet. Pressen og politikerne følger med, og de kommenterer gerne på dette og hint. Det er derfor afgørende, at kommunikationen sker på et sagligt og oplyst grundlag. Men desværre er det ikke alle historierne om ejendomsmarkedet, der er sande. Mange af historierne er mere eller mindre fri fantasi, og de mest sej livede af dem har udviklet sig til egentlige myter om at bo til leje. Og man ser desværre, at myter bruges som grundlag for politiske indgreb og ny lovgivning, ofte til skade for både lejere og udlejere. I denne folder gøres der op med de ti mest sejlivede myter om private lejeboliger. Ejendomsforeningen Danmark mener, at den politiske debat om boligområdet skal baseres på sandheder, fakta og analyser og ikke på udokumenterede påstande og usandheder. Ejendomsforeningen Danmark, november 2014.

4

5 Ti myter om at bo til leje Myte 1 Ni ud af ti lejere betaler en ulovlig høj husleje Denne myte har Lejernes LO (LLO) præsenteret flere gange i pressen. Ifølge LLO har de i en undersøgelse vist, at ni ud af ti lejere betaler en husleje, der er ulovlig høj. Når LLO skal dokumentere deres historie, ændres den, så den kun handler om de sager, som LLO vælger at videreføre til huslejenævnet. Som det fremgår nedenfor, så er myten usand. Fakta Der er intet belæg for at påstå, at en stor del af lejerne betaler for meget i husleje. KR Der var omkring almene og private lejeboliger i Danmark i De almene lejere kan ikke betale en ulovlig høj husleje, for deres husleje er ikke reguleret. Det samme gælder for de private lejeboliger, der er opført efter Tilbage er så private lejeboliger, der er huslejeregulerede. Hvis lejerne i disse boliger mener, at de betaler for meget i leje, kan de klage over lejen til det kommunale huslejenævn. Hvis myten var sand, ville det resultere i knap sager. Ministeren for by, bolig og landdistrikter har over for Folketinget oplyst, at der årligt er sager på landsplan. Kun en andel af disse sager handler om huslejens størrelse. Der findes ingen dækkende offentlig tilgængelig statistik over det samlede antal sager i huslejenævnene. Kilder: Konsekvenser af huslejeregulering på det private udlejningsmarked af Joachim Borg Kristensen og svar på spørgsmål nr. 54, BYB alm. del

6

7 Ti myter om at bo til leje Myte 2 Det er urimeligt dyrt at bo i en privat lejebolig, og lejen er de sidste år steget voldsomt LLO har flere gange i pressen præsenteret myten om, at det er urimeligt dyrt at bo til leje i en privat lejebolig. Men huslejen i de private lejeboliger er de seneste ti år i gennemsnit steget med 2,6 procent per år. Stigningen i huslejen svarer således til stigningen i forbrugerpriserne, og der er således ikke tale om en markant stigning i huslejerne. Dermed er myten usand. Fakta I 2014 var den billigste private lejebolig et omkostningsbestemt lejemål i en privat udlejningsejendom. Her var lejen i gennemsnit 759 kroner per kvadratmeter per år. En nyopført almen bolig i hovedstaden koster i gennemsnit kroner per kvadratmeter i leje, mens den i hele landet koster 933 kroner. Til sammenligning koster en gennemgribende renoveret privat lejebolig i gennemsnit kroner per kvadratmeter i hele landet. Markedslejen i private udlejningsboliger er kroner per kvadratmeter. Der ydes offentlige tilskud til opførelsen af almene boliger. Kilder: Danmarks Statistiks huslejeindeks. Ejendomsforeningen Danmarks beregninger er baseret på oplysninger indhentet fra huslejenævn, medlemmer og almene boligselskaber. KR

8

9 Ti myter om at bo til leje Myte 3 Udlejerne bruger lejelovens bestemmelser til helt lovligt at fupmodernisere private lejeboliger LLO har opfundet begrebet fupmodernisering, der generelt betegner modernisering af private boligudlejningsejendomme som spekulation. Myten har været gentaget adskillige gange som enten fup- eller spekulationsmodernisering i blandt andet debatindlæg fra LLO. Men myten er usand. Fakta Fakta er, at modernisering efter boligreguleringslovens 5, stk. 2 er den eneste mulighed, der er for lovligt at foretage gennemgribende moderniseringer i de private lejeboliger. I den almene sektor kan man modernisere en hel boligblok ad gangen, mens man i de private lejeboliger alene kan modernisere en enkelt lejlighed. Og kun når den bliver ledig, fordi lejeren opsiger lejemålet. Cirka private lejeboliger moderniseres om året. De får nye og tidssvarende køkkener, der etableres moderne badeværelser og tidssvarende elinstallationer. På den måde stiger boligstandarden i de private lejeboliger så den passer til den moderne lejers behov. Kravet for at kunne gennemføre en modernisering efter boligreguleringslovens 5, stk. 2 er, at udgifterne som minimum skal være kroner per boligkvadratmeter eller samlet for hele lejemålet kroner. Der bruges således væsentligt mere på moderniseringen, end hvad loven kræver. Sammenholder man udlejers udgift med lejen efter moderniseringen, ser man, at der går 16 år, før udlejer har fået investeringen tilbagebetalt. Kilder: Det tidligere Velfærdsministerium og Huset 2, 2009.

10

11 Ti myter om at bo til leje Myte 4 Titusindvis af billige lejeboliger forsvinder på grund af fupmoderniseringer Denne myte er formentlig opstået i forlængelse af myte 3. Der er også her fokus på de såkaldte fup- eller spekulationsmoderniseringer. Men moderniseringerne har intet med hverken fup eller spekulation at gøre. Der er tale om helt nødvendige moderniseringer, der bringer boligerne up-to-date og dermed opfylder familiers krav til en nutidig bolig. Myten er derfor usand. Fakta Der foretages hvert år omkring moderniseringer, hvor private lejeboliger får tidssvarende køkkener, badeværelser, nye elinstallationer og en mere moderne indretning. Disse private lejeboliger er således fortsat en del af lejeboligmassen. Siden 1975 er cirka lejeboliger blevet til andelsboliger. Det skyldes, at lejeloven kræver, at en boligudlejningsejendom, der sættes til salg, skal tilbydes lejerne, så de kan omdanne den til en andelsboligforening den såkaldte tilbudspligt. Tilbudspligten er årsag til, at der gennemsnitligt forsvinder billige lejeboliger om året. Lejerorganisationerne kritiserer moderniseringen af lejeboliger. Men de støtter, at dobbelt så mange lejeboliger forsvinder, når de bliver omdannet til andelsboliger. Kilder: Danmarks Statistik og det tidligere Velfærdsministerium.

12

13 Ti myter om at bo til leje Myte 5 Lejerne i de private lejeboliger må flytte, hvis huslejereguleringen fjernes Myten om, at lejerne i private lejeboliger må flytte, hvis huslejereguleringen fjernes, bygger på forkerte forudsætninger. Det er en myte, som blandt andet lever i den politiske debat. Men myten er usand. Fakta Ifølge Boligpolitisk Videncenter tilfalder 21 procent af den samlede skattefrie værdi af den kunstigt lave husleje i de regulerede boliger i dag en meget lille gruppe lejere med høje indtægter. Yderligere 62 procent af den samlede skattefrie værdi af den kunstigt lave husleje i de regulerede boliger tilfalder lejere, som uden reguleringen udmærket ville have råd til at bo i deres nuværende lejlighed uden tilskud. Lejere, som, hvis de boede i en almennyttig bolig, ikke ville kunne få boligsikring. Kun 17 procent af den kunstigt lave husleje i de regulerede boliger tilfalder en gruppe lejere, som reelt har behov for hjælp til at betale deres leje. Den sidste gruppe ville kunne få boligsikring, hvis de boede til leje i en almen bolig med en højere husleje. Men de får ikke boligsikring, fordi de opnår den reduktion i lejen, som reguleringen giver. Det offentliges udgift til boligsikring er dermed blevet skubbet over på de private udlejere. Vælger man at fjerne huslejereguleringen, skal det naturligvis gøres, så det ikke gælder for eksisterende lejeaftaler, men først når der indgås en ny lejeaftale. Så ved lejerne, hvad de skal betale i leje. Dette vil være en enkel måde at sikre, at ingen lejere kommer i klemme. Kilde: Konsekvenser af huslejeregulering på det private udlejningsmarked af Joachim Borg Kristensen.

14

15 Ti myter om at bo til leje Myte 6 Det er kun bolighajer og spekulanter, der investerer i ejendomme Myten om, at det kun er bolighajer og spekulanter, der investerer i ejendomme, fremlægges indimellem i den politiske debat og i pressen. Som det fremgår nedenfor er myten usand. Fakta Fakta er, at de danske lejeboliger ejes af mange forskellige grupper: Privatpersoner, ejendomsselskaber, pensionskasser og udenlandske investorer. Det skønnes, at privatpersoner og personligt ejede virksomheder ejer cirka halvdelen af boligudlejningsejendommene. Ejendomsselskaber, forsikringsselskaber og banker tegner sig for mellem en fjerdedel og en tredjedel. Selvejende institutioner, pensionskasser og andre foreninger bidrager med procent. Den resterende andel på procent består primært af udlejede ejerboliger. 50 % Privatpersoner og private virksomheder 28 % Ejendoms- og forsikringsselskaber 12 % Selvejende institutioner og pensionskasser 10 % Udlejede ejerboliger Disse investorer arbejder langsigtet og har fokus på deres kunders (lejernes) behov. Den etablerede ejendomsbranche arbejder aktivt imod bolighajer og spekulation i forbindelse med ejendomsinvesteringer. Kilde: Konsekvenser af huslejeregulering på det private udlejningsmarked af Joachim Borg Kristensen, DREAM.

16

17 Ti myter om at bo til leje Myte 7 Lejerne har ikke råd til at flytte fra de private lejeboliger, fordi fraflytningsregningerne er urimeligt høje LLO har formuleret denne myte på baggrund af enkeltsager. LLO har postuleret, at lejerne får meget høje fraflytningsregninger fra deres udlejere. Men myten kan ikke dokumenteres og er usand. Fakta En af landets største ejendomsadministrationer, DEAS, har i 2014 udarbejdet en undersøgelse, baseret på fraflytningssager. Undersøgelsen viste, at 30 procent af lejerne, der flytter fra en privat lejebolig, ikke får en regning fra udlejer. Halvdelen af lejerne har en udgift, der er mindre end kroner. Der er kun tre grupper, der betaler fraflytningsregninger på mere end kroner: Lejere i de meget store lejeboliger (over 200 m 2 ) Lejere, der har boet i boligen i mere end 12 år, og som ikke har vedligeholdt den Lejere, der har ødelagt boligen Tilsammen udgør de tre grupper mindre end tre procent af de fraflyttende lejere. KR Når en lejer flytter ud af en privat lejebolig, skal den gøres i stand, så den næste lejer kan flytte ind. Skal udlejer gøre boligen i stand, skal det ske med anvendelse af håndværkere, der arbejder på overenskomstmæssige vilkår, og hvor der betales skat og moms af arbejdet. Ifølge DEAS undersøgelse koster det i gennemsnit kroner at istandsætte et lejemål. Sammenholdes det med, at der hvert år er omkring flytninger i private lejeboliger, betyder det, at der hvert år istandsættes for 222 mio. kroner. Der er altså tale om betydelige skatteindtægter for samfundet. Faktisk går hver anden krone, som lejer betaler for istandsættelsen, til at betale skatter og afgifter. Kilder: DEAS og Ejendomsforeningen Danmark.

18

19 Ti myter om at bo til leje Myte 8 Udlejerne vedligeholder ikke deres ejendomme og tjener formuer på at udleje faldefærdige boliger til socialt udsatte borgere Myten om udlejere der ikke vedligeholder deres ejendomme, dukker indimellem op i den boligpolitiske debat. Men myten er usand. Fakta Der bliver hvert år brugt omkring ni mia. kroner på vedligeholdelse af private boligudlejningsejendomme. Det svarer til, at der alene på vedligeholdelse bliver brugt 127 kroner per kvadratmeter eller kroner per gennemsnitslejemål. Pengene bruges til planlagt vedligeholdelse: Udskiftning af tag eller vinduer. Og til løbende vedligeholdelse som maling, el-udskiftninger og vedligeholdelse af varmesystemer. Hvis en udlejer ikke vedligeholder sin ejendom, kan lejerne klage til huslejenævnet, der så kan give et påbud. Vedligeholder udlejer fortsat ikke sin ejendom, kan huslejenævnet lade arbejdet udføre på udlejers regning. Det er sund fornuft. Kilder: Danmarks Statistik og IPD Dansk Ejendomsindeks.

20

21 Ti myter om at bo til leje Myte 9 Udlejerne vil ikke energirenovere boligejendomme Myten, om at udlejere ikke er villige til at energirenovere, har blandt andet været fremlagt, når der politisk tales om energireduktion i boligudlejningsejendomme. Men myten er usand. Fakta Ejendomsforeningen Danmark gennemførte i 2011 en undersøgelse om energirenoveringer blandt medlemmerne. 17 procent svarede, at de allerede havde foretaget energirenoveringer på deres ejendom. 31 procent overvejede at gennemføre en større energirenovering på deres ejendom. 52 procent overvejede det ikke. Da man spurgte de medlemmer, som ikke overvejede energirenoveringer om årsagen, svarede 97 procent, at investeringerne ikke var rentable. Ejerne kunne ikke få økonomien i en energirenovering til at hænge sammen. Kilde: Ejendomsforeningen Danmark. 52 % overvejer ikke at foretage energirenoveringer 31 % overvejer at foretage energirenoveringer 17 % har foretaget energirenoveringer Årsagen skal findes i det såkaldte paradoksproblem, som tænketanken Concito har beskrevet. Paradoksproblemet skyldes, at det er ejer, der skal betale for energirenoveringen, mens det er lejer, som får fordelene af energirenoveringen i form af for eksempel en varmebesparelse. Paradoksproblemet skyldes boliglejeloven. Skaber man et øget incitament i form af mulighed for, at lejeren betaler en øget del af energirenoveringen, på samme måde som lejer får en del af besparelsen, vil man se flere energirenoveringer i fremtiden. Kilder: Ejendomsforeningen Danmarks medlemsundersøgelse fra 2011 og Concito: Grøn byfornyelse fra paradoks til potentiale ved energirenovering.

22

23 Ti myter om at bo til leje Myte 10 De unge førstegangslejere er lette ofre for skrupelløse udlejere Skrupelløse udlejere udnytter, når de mange nye studerende søger til de store studiebyer og jagter de få ledige lejeboliger. Disse udlejere lejer eksempelvis boliger ud, som de ikke har, eller de lejer en bolig ud flere gange. Men myten er usand. Fakta Unge førstegangslejere skal være opmærksomme på fupmagere, der kalder sig udlejere. Det er fupmagere, som ikke er en del af den professionelle ejendomsbranche. Derfor skal de unge altid søge boliger hos professionelle udlejere og ejendomsadministratorer. En undersøgelse foretaget i perioden 2006 til 2008 viste, at unge mellem 18 og 29 år, som bor til leje, er tilfredse med at bo i en privat lejebolig. Unge, som bor i almene lejeboliger eller på kollegier, er mindre tilfredse end unge, som bor i private lejeboliger. De unge kan være lette ofre for fupmagere. Det er personer, der tilbyder at udleje en lejlighed, som ikke findes, eller som de ikke har adgang til. Men de er ikke boligudlejere. De er svindlere. Der er hvert år unge, som svindlere forsøger at snyde. Det er noget, som Ejendomsforeningen Danmark er meget opmærksom på, og på vores hjemmeside findes der en vejledning til, hvordan man kan opdage en svindler. Hvis Ejendomsforeningen Danmark bliver bekendt med svindel, politianmeldes personerne bag. Kilder: AKF og Huset 1, 2009.

24 ed-logo black ny.pdf :48:24 Vi arbejder for nutidige regler for private lejeboliger. Til gavn for både lejere og udlejere.

5, stk. 2 (gennemgribende moderniseringer) - Bestemmelsen sikrer tidssvarende lejeboliger uden offentlig medfinansiering og skaber arbejdspladser

5, stk. 2 (gennemgribende moderniseringer) - Bestemmelsen sikrer tidssvarende lejeboliger uden offentlig medfinansiering og skaber arbejdspladser Januar 2019 5, stk. 2 (gennemgribende moderniseringer) - Bestemmelsen sikrer tidssvarende lejeboliger uden offentlig medfinansiering og skaber arbejdspladser Bestemmelsen sikrer gode betalelige lejeboliger

Læs mere

privat boligudlejning under lup

privat boligudlejning under lup privat boligudlejning under lup 82 En meget blandet sektor. Sådan lyder karakteristikken fra civilingeniør og økonom Hans Skifter Andersen, når han skal beskrive den private udlejningssektor i Danmark.

Læs mere

Depositum - Undgå at spilde dine penge

Depositum - Undgå at spilde dine penge Depositum - Undgå at spilde dine penge Mange lejere må vinke farvel til titusindvis af kroner, når udlejeren i forbindelse med udflytning render med hele depositumbeløbet. Berlingske hjælper dig med at

Læs mere

HVOR LÆNGE BLIVER VI BOENDE?

HVOR LÆNGE BLIVER VI BOENDE? 1.0 Private lejeboliger HVOR LÆNGE BLIVER VI BOENDE? Analyse af 27.645 fraflytninger i perioden 2008-2014 Side 1 20. oktober 2014 BAGGRUND DEAS har analyseret over 27.000 fraflytninger i perioden 2008-2014

Læs mere

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Lejeloven Indholdsfortegnelse Præsentation...4 Ind- og fraflytningssyn...6 Normalistandsættelse ved fraflytning...7 Vedligeholdelsesregler...8

Læs mere

Lejerne taber til boligejerne

Lejerne taber til boligejerne Politik// Af Jesper Larsen, cheføkonom, Lejernes LO Lejerne taber til boligejerne Ejendomsskatten står igen højt på den politiske dagsorden. Men få - også politikere - kan gennemskue, hvem der er vindere

Læs mere

Markedet for lejeboliger i 2015

Markedet for lejeboliger i 2015 Ejendomsforeningen Danmark Markedet for lejeboliger i 2015 Ved cheføkonom, cand. polit., ph.d. Morten Marott Larsen, Ejendomsforeningen Danmark Agenda Den private boligudlejning opfylder boligbehov på

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG

BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Sådan reguleres lejen i boliger med omkostningsbestemt leje 5 Sådan reguleres lejen i boliger med det lejedes

Læs mere

VELKOMMEN AKTUEL STATUS I LEJEBOLIGMARKEDET VÆSENTLIGSTE UDFORDRINGER OG MULIGHEDER

VELKOMMEN AKTUEL STATUS I LEJEBOLIGMARKEDET VÆSENTLIGSTE UDFORDRINGER OG MULIGHEDER VELKOMMEN AKTUEL STATUS I LEJEBOLIGMARKEDET VÆSENTLIGSTE UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Torben Christensen Adm. direktør Ejendomsforeningen Danmark Lejeboligens fremtid Lejeboligens fremtid Ejerbolig Privat

Læs mere

SKITSE TIL UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

SKITSE TIL UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. SKITSE TIL UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Private lejeboliger Skitse til udspil om forenkling og modernisering af lejelovgivningen m.v. Udgivet af Ministeriet for By, Bolig

Læs mere

Lejelovens tilbudspligt bør ikke strammes

Lejelovens tilbudspligt bør ikke strammes Udlændinge-, inte7rations- og boligminister Inger Støjberg Erhvervs- og vaekstminister Troels Lund Poulsen Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg 19. maj 2016 Ref: ToC Administrerende direktør

Læs mere

Temaer angående lejekontrakt Mozart 10.5.2007 Kristian Lange

Temaer angående lejekontrakt Mozart 10.5.2007 Kristian Lange Temaer angående lejekontrakt Mozart 10.5.2007 Kristian Lange Helårsbeboelse Allerede den oprindelige lejeaftale fra 1948 nævnte helårsbeboere. Kommuneplanen fra 1985 anerkendte, at der i Mozart og Frederikshøj

Læs mere

LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen.

LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen. 1 LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen. TOX/JL 24/4 2014 Den 24. marts 2014 offentliggjorde minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen,

Læs mere

Salg af ejendomme tilhørende private andelsboligforeninger (den såkaldte Århusmodel)

Salg af ejendomme tilhørende private andelsboligforeninger (den såkaldte Århusmodel) 17. maj 2005 Salg af ejendomme tilhørende private andelsboligforeninger (den såkaldte Århusmodel) 1. Baggrund Etableringen af private andelsboligforeninger ved lejernes overtagelse af en privat udlejningsejendom

Læs mere

Energibesparelser i private lejeboliger

Energibesparelser i private lejeboliger - 1 Energibesparelser i private lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i begyndelsen af februar 2014 et lovforslag, der skal fremme

Læs mere

Lejernes Landsorganisation Sekretariatet Deres ref. Vor ref. Dato

Lejernes Landsorganisation Sekretariatet Deres ref. Vor ref. Dato Lejernes Landsorganisation Sekretariatet Deres ref. Vor ref. Dato Henvendelse til Beskæftigelsesministeren og Beskæftigelsesudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Telefon 33 37 55 00 18.

Læs mere

Den omfattende regulering og priskontrol på leje- og andelsboligmarkedet er til skade for den brede masse af boligforbrugere, fordi:

Den omfattende regulering og priskontrol på leje- og andelsboligmarkedet er til skade for den brede masse af boligforbrugere, fordi: Sæt boligen fri Liberal Alliances boligpolitik Boligmarkedet skal dereguleres Erstat planøkonomi med markedsøkonomi Boliger er sammen med mad livsnødvendigt forbrug. Derfor er det afgørende, at det politiske

Læs mere

PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Private lejeboliger Præsentation af udspil om forenkling og modernisering af lejelovgivningen m.v. Udgivet af Ministeriet

Læs mere

Tale ved SFI s konference 'På kanten af boligmarkedet'

Tale ved SFI s konference 'På kanten af boligmarkedet' Tale ved SFI s konference 'På kanten af boligmarkedet' 17. november 2011 At have en bolig i et godt og trygt miljø vil jeg tro er en selvfølge for de fleste af os, der er her i dag. Men det er det ikke

Læs mere

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Lejeloven Indholdsfortegnelse Præsentation...4 Ind- og fraflytningssyn...6 Normalistandsættelse ved fraflytning...8 Vedligeholdelsesregler...10

Læs mere

Dato: 12. november 2013

Dato: 12. november 2013 Dato: 12. november 2013 Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Dansk Folkeparti, og Det Konservative Folkeparti om udmøntning af Energiaftalen

Læs mere

Sæt boligen fri Liberal Alliances boligpolitik

Sæt boligen fri Liberal Alliances boligpolitik Sæt boligen fri Liberal Alliances boligpolitik Boligmarkedet skal dereguleres Erstat planøkonomi med markedsøkonomi Boliger er sammen med mad livsnødvendigt forbrug. Derfor er det afgørende, at det politiske

Læs mere

Energirenovering i erhvervslejemål

Energirenovering i erhvervslejemål - 1 Energirenovering i erhvervslejemål Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i november 2014 et lovforslag, der skal fremme energirenovering

Læs mere

Blackstone opkøber Karins barndomshjem: Frygter tårnhøj husleje

Blackstone opkøber Karins barndomshjem: Frygter tårnhøj husleje Mandag d. 21. jan. 2019 - kl. 07:49 0 Blackstone opkøber Karins barndomshjem: Frygter tårnhøj husleje Flere beboere i den Sønderjyske By på Frederiksberg frygter, hvad verdens største ejendomsforvalter

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA. om landsudligningsindsatsen

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA. om landsudligningsindsatsen Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA om landsudligningsindsatsen FAMILIEN I HOVEDSTADSOMRÅDET HAR FÆRRE PENGE TIL RÅDIGHED En familie i hovedstadsområdet,

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Kickoff-seminar DEL II Paradoksproblemet med huslejefastsættelse og energiforbedringer i lejeboliger v/ advokat Timmy Lund, Ejendomsforeningen Danmark Onsdag den 1. juni 2011,

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Skatter og afgifter LL 50 52 Hvilke ejendomme Alle ejendomme uanset beliggenhed,

Læs mere

boligform 1981-2003 enlige under 30 år i egen bolig 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% boligform 1981-2003 par under 30 år uden børn i egen bolig 45%

boligform 1981-2003 enlige under 30 år i egen bolig 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% boligform 1981-2003 par under 30 år uden børn i egen bolig 45% livscyklusgrupper Unge enlige, barnløse par, singler og ældre par. Sådan lyder nogle af de livscyklusgrupper, som civilingeniør og økonom Hans Skifter Andersen og sociolog Hans Kristensen inddeler os i.

Læs mere

EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG

EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG FOR DET PROFESSIONELLE INVESTERINGSEJENDOMSMARKED I DANMARK WEBRAPPORT på knap 10 procent I denne første udgivelse af Ejendomsforeningen Danmarks markedsstatistik

Læs mere

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering.

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering. Eksempel Energirenovering etageboliger VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944 UDGIVET DECEMBER 2014 Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering Beboerne i 189 lejligheder i boligforeningen Vivabolig i Aalborg

Læs mere

REGERINGENS BOLIGPOLITIK

REGERINGENS BOLIGPOLITIK 19. april 2002 Af Lise Nielsen Resumé: REGERINGENS BOLIGPOLITIK Notatet beskriver regeringens boligpolitik fra forskellige synsvinkler De ændrede rammer for boligpolitikken har andet end signalværdi. Økonomi-

Læs mere

Vores ejendomme - dit hjem

Vores ejendomme - dit hjem Hvad vil vi? STEENTOFT DEVELOP ER ET LOKALFORANKRET EJENDOMSSELSKAB, SOM ER ETABLERET MED DET FORMÅL AT SKABE GODE SOLIDE EJENDOMSIN- VESTERINGER. EJENDOMSINVESTERINGERNE SKAL VÆRE LANGSIGTEDE, OG DER

Læs mere

FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER

FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER Ejerlejlighedsloven blev vedtaget i 1966 for at sikre retsanvendelsen bedst muligt og for at skabe tryghed for belåning via realkreditinstitutterne. Der

Læs mere

FORÆLDREKØB. Med forældrekøb kan du hjælpe dine børn til at få en lejebolig. EN GOD START 2 GUNSTIGE SKATTEFORHOLD OG BOLIGSIKRING 2

FORÆLDREKØB. Med forældrekøb kan du hjælpe dine børn til at få en lejebolig. EN GOD START 2 GUNSTIGE SKATTEFORHOLD OG BOLIGSIKRING 2 FORÆLDREKØB Med forældrekøb kan du hjælpe dine børn til at få en lejebolig. 121/5 01.01.2015 Forældrekøb er, når forældre køber en lejlighed, som de udlejer til deres barn. Hvis voksne børn køber en lejlighed,

Læs mere

Oversigt over bygningsmasse

Oversigt over bygningsmasse N O T AT 9. maj 2011 J.nr. 3401/1001-3053 Ref. PB Energieffektivisering Oversigt over bygningsmasse Bygningsbestand Den samlede bygningsbestand fordelt på anvendelser og ejerformer fremgår af tabel 1.

Læs mere

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 Eksempel Energirenovering etageboliger KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 UDGIVET DECEMBER 2014 UDGIVET DECEMBER 2014 Renovering skal tiltrække nye beboere Ghettoblokken Korskærparken under Boligkontoret

Læs mere

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven. resultater af en spørgeskemaundersøgelse

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven. resultater af en spørgeskemaundersøgelse Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 5 2. Sammenfatning... 6 3. Omfanget af genudlejning efter 5, stk. 2... 8

Læs mere

Energiforbedringer i lejeboliger

Energiforbedringer i lejeboliger - 1 Energiforbedringer i lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Energiaftalen fra marts 2012 mellem regeringen og henholdsvis Venstre, DF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Det gældende vedligeholdelsesreglement har du fået sammen med lejekontrakten i forbindelse med indflytningen.

Det gældende vedligeholdelsesreglement har du fået sammen med lejekontrakten i forbindelse med indflytningen. Velkommen i fsb fsb ønsker dig velkommen i din nye bolig. Denne pjece giver svar på mange af de spørgsmål, der kan opstå, når man flytter ind i en almen bolig. På fsb s hjemmeside www.fsb.dk kan du finde

Læs mere

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 59 Offentligt Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 5 2. Sammenfatning... 6

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-08. Budget 2005-2008. 550 Boligstøtte

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-08. Budget 2005-2008. 550 Boligstøtte Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-08 Budget 2005-2008 550 Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget Vedtaget i Byrådet: 7. oktober 2004 Administrativ: Borgerservice@htk.dk

Læs mere

Kun det talte ord gælder

Kun det talte ord gælder Formandens tale til delegeretmødet den 10. november 2011 Kun det talte ord gælder Velkommen til Carsten Hansen Velkommen til årets delegeretmøde i Ejendomsforeningen Danmark og en særlig velkomst til dagens

Læs mere

Orientering om ny lejelov (vedtaget)

Orientering om ny lejelov (vedtaget) Orientering om ny lejelov (vedtaget) Der skal fremover både afholdes indflytningssyn og fraflytningssyn. Lejer skal indkaldes, og der skal udarbejdes en rapport. Der kan ikke aftales nyistandsættelse af

Læs mere

Ejendomsinvestering - hvorfor investering i fast ejendom?

Ejendomsinvestering - hvorfor investering i fast ejendom? Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsinvestering - hvorfor investering i fast ejendom? Ved cheføkonom, cand. polit., ph.d. Morten Marott Larsen, Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsinvestering - hvorfor investering

Læs mere

Peter Rathje. Administrerende direktør ProjectZero, Sønderborg

Peter Rathje. Administrerende direktør ProjectZero, Sønderborg Peter Rathje Administrerende direktør ProjectZero, Sønderborg Visionen om et CO 2 -neutralt Sønderborg i 2029 - og 50% CO 2 -reduktion i 2020 Vejen mod nullet Energirigtig boligrenovering - ZERObolig Grøn

Læs mere

Forslag til reduktion af energiforbruget i bygninger

Forslag til reduktion af energiforbruget i bygninger Ejendomsforeningen Danmark 15. september 2008 Forslag til reduktion af energiforbruget i bygninger Den globale opvarmning er på dagsordenen. Forbruget af fossile brændsler på verdensplan er fortsat stigende.

Læs mere

Fra ambition til forretning. Claus H. Østergaard, Sønderborg Udlejerforening

Fra ambition til forretning. Claus H. Østergaard, Sønderborg Udlejerforening Fra ambition til forretning Claus H. Østergaard, Sønderborg Udlejerforening Energirigtige boliger Hvordan kommer man lettest fra ambition til forretning? Claus Heise Østergaard - Erhvervsrådgiver i Sydbank

Læs mere

Tekst: Adgangen til kvalificeret arbejdskraft i hele landet er en forudsætning for vækst og udvikling.

Tekst: Adgangen til kvalificeret arbejdskraft i hele landet er en forudsætning for vækst og udvikling. Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 175 Offentligt Talepapir Arrangement: UUI alm. del - samrådsspørgsmål AL Hvornår: Den 29.september. Kl. 10.00-10.45 DET

Læs mere

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? Når en andelsboligforening stiftes, kan der være

Læs mere

Andelsboligforeningers værditab ved forringelse af muligheden for gennemgribende moderniseringer ( 5, stk. 2) Sammenfatning

Andelsboligforeningers værditab ved forringelse af muligheden for gennemgribende moderniseringer ( 5, stk. 2) Sammenfatning 19. september 2019 Andelsboligforeningers værditab ved forringelse af muligheden for gennemgribende moderniseringer ( 5, stk. 2) Sammenfatning Andelsboliger værdiansættes efter regler for private udlejningsejendomme.

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg udvalg@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20 50 00

Læs mere

Fremtidssikring 11. juni 2012 Ved teknisk chef Torben Trampe

Fremtidssikring 11. juni 2012 Ved teknisk chef Torben Trampe Fremtidssikring 11. juni 2012 Ved teknisk chef Torben Trampe Program Introduktion hvad gør et boligområde attraktivt? Udfordringer og tendenser Et eksempel på hvad en fremtidssikringsanalyse kan indeholde

Læs mere

Skatteudvalget L 96 Bilag 2 Offentligt

Skatteudvalget L 96 Bilag 2 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 96 Bilag 2 Offentligt 14. januar 2016 J.nr. 15-3135149 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende L

Læs mere

Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016

Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016 Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016 3. maj 2016 SPJrådgivning Lergravsvej 53, 2300 København S Telefon: +45 21 44 31 29 spj@spjraadgivning.dk www.spjraadgivning.dk CVR-nr. 32 60 26 81 Bank: Lån

Læs mere

Arrangement: Besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AG, AH og AI stillet efter ønske fra Jan Johansen (S) Hvornår: 15. juni 2016 DET TALTE ORD GÆLDER

Arrangement: Besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AG, AH og AI stillet efter ønske fra Jan Johansen (S) Hvornår: 15. juni 2016 DET TALTE ORD GÆLDER Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 721 Offentligt Talepapir Arrangement: Besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AG, AH og AI stillet efter ønske fra

Læs mere

velkommen i fsb når du flytter ind mens du bor her her kan du få hjælp hvem er fsb?

velkommen i fsb når du flytter ind mens du bor her her kan du få hjælp hvem er fsb? velkommen i fsb når du flytter ind mens du bor her her kan du få hjælp hvem er fsb? indhold Når du flytter ind Syn og rapport ved indflytningen Mens du bor her At bo i en almen bolig Beboerne har indflydelse

Læs mere

Sammenhængen mellem energistandarder, boligpriser og retning for energipolitik fremadrettet. Copenhagen Economics 23.

Sammenhængen mellem energistandarder, boligpriser og retning for energipolitik fremadrettet. Copenhagen Economics 23. Sammenhængen mellem energistandarder, boligpriser og retning for energipolitik fremadrettet 23. november 2015 Hovedbudskaber Højere energistandard giver højere boligpriser o Folk der energirenoverer får

Læs mere

EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG

EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG FOR DET PROFESSIONELLE INVESTERINGSEJENDOMSMARKED I DANMARK Fald i økonomisk tomgang Den økonomiske tomgang for investeringsejendomme er i oktober 2015

Læs mere

4. FORSLAG TIL STRATEGI FOR FREMTIDENS BOLIGER TIL ÆLDRE Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede:

4. FORSLAG TIL STRATEGI FOR FREMTIDENS BOLIGER TIL ÆLDRE Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede: 4. FORSLAG TIL STRATEGI FOR FREMTIDENS BOLIGER TIL ÆLDRE Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede: 1. at 1-værelses ældreboliger fortrinsvist anvendes som boliger til sociale målgrupper, 2. at den nuværende

Læs mere

Ændring af byfornyelsesloven

Ændring af byfornyelsesloven By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 16 Offentligt Ændring af byfornyelsesloven (Øgede muligheder for at sikre gode boligsociale rammer både på land og i by) Fremsat 23. oktober 2014 Ikrafttræden

Læs mere

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri ændring af lejen privat udlejningsbyggeri Indholdsfortegnelse Når lejen stiger... 4 Omkostningsbestemt leje... 5 Skatter og afgifter... 6 Udgifter til vedligeholdelse... 8 Regulering af lejen i ejendomme

Læs mere

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 17. april 2002 Af Jonas Schytz Juul - Direkte telefon: 33 55 77 22 Resumé: STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 DA s lønstatistik for 2001 viser en gennemsnitlige stigning på 4,4 procent i timefortjenesterne

Læs mere

- 18. Kapacitetsanalyse: Kommunal overtagelse og renovering af den selvejende institution Albo

- 18. Kapacitetsanalyse: Kommunal overtagelse og renovering af den selvejende institution Albo - 18. Kapacitetsanalyse: Kommunal overtagelse og renovering af den selvejende institution Albo Sagsnr.: 12/4333 Sagsansvarlig: Maria Eeg Smidt Kristensen SAGSFREMSTILLING Socialudvalget behandlede sagen

Læs mere

Formandens beretning på Ejendomsforeningen Danmarks landsmøde Kun det talte ord gælder

Formandens beretning på Ejendomsforeningen Danmarks landsmøde Kun det talte ord gælder Formandens beretning på Ejendomsforeningen Danmarks landsmøde 2013 Kun det talte ord gælder Vi har i år valgt på landsmødets politiske del at sætte fokus på den erhvervsmæssige udfordring, og de muligheder

Læs mere

2009-Boligundersøgelsen

2009-Boligundersøgelsen Præsentation af 2009-Boligundersøgelsen Slutrapport fra undersøgelse af elever og studerendes boligvilkår i Hovedstadsområdet og Århus 18. januar 2011 v. seniorkonsulent Mads Engholm UngdommensAnalyseEnhed

Læs mere

Budget 2004-2007. 550 Boligstøtte

Budget 2004-2007. 550 Boligstøtte Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Sagsnr. 5-1-9/0803 Budgetdokument nr. 4-07 Budget 2004-2007 Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget Behandlet i udvalget: 13/8 2003

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 Bilag 9 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 Bilag 9 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 Bilag 9 Offentligt SKRIFTLIG INDLÆG BOLIGUDVALGET 5. FEBRUAR 2015 Danske Udlejere vil gerne takke for, at vi har fået mulighed for at fremføre vore synspunkter for Boligudvalget.

Læs mere

PRIVATE LEJEBOLIGER - HVAD KOSTER DET AT FLYTTE? UNDERSØGELSE AF FLYTTEAFREGNINGER I PERIODEN 1. JANUAR JULI 2013

PRIVATE LEJEBOLIGER - HVAD KOSTER DET AT FLYTTE? UNDERSØGELSE AF FLYTTEAFREGNINGER I PERIODEN 1. JANUAR JULI 2013 PRIVATE LEJEBOLIGER - HVAD KOSTER DET AT FLYTTE? UNDERSØGELSE AF 6.153 FLYTTEAFREGNINGER I PERIODEN 1. JANUAR 2012 31. JULI 2013 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND... 3 2 RESUMÉ... 4 3 HVAD FORTÆLLER UNDERSØGELSEN?...

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt NOTAT Dato: 10. februar 2015 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2014-10564 Sagsbeh.: NHO/MPK/LAG/PSH/CDH Dok id: 575005 Svar på henvendelse

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner Lejefastsættelse og lejeregulering Lejefastsættelse - Omkostningsbestemt

Læs mere

Boligbytte og fremleje. danmarks almene boliger

Boligbytte og fremleje. danmarks almene boliger Boligbytte og fremleje bl danmarks almene boliger Boligbytte Hvorfor bytte? Boligbytte er en ideel løsning, når to familier eller husstande er enige om, at de begge ved bytningen kan få en bolig, der passer

Læs mere

Udnyt ekstra plads: Lej et værelse ud

Udnyt ekstra plads: Lej et værelse ud Udnyt ekstra plads: Lej et værelse ud Du kan få selskab og tjene lidt penge på at leje et værelse ud i din bolig. Men husk at få lavet en god kontrakt og følge de regler, der er. Hvis du har fået ekstra

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 Postboks 5052 DK-8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 13. marts 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk Til Socialudvalgets

Læs mere

Privat boligudlejning

Privat boligudlejning Privat boligudlejning - en glemt boligsektor på vej mod afregulering Privat boligudlejning er vigtig for mobiliteten på boligmarkedet. Det er en broget sektor, hvor økonomien en årrække har været baseret

Læs mere

Råderet. - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt

Råderet. - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt Råderet - sådan får du dine ønsker til hjemmet opfyldt Hvad er råderet? Din bolig er dit hjem. Den er din, så længe du bor der, og her er det dig, der bestemmer. Ikke bare med hensyn til hvilke farver,

Læs mere

Sådan lejer du lovligt din bolig ud

Sådan lejer du lovligt din bolig ud Sådan lejer du lovligt din bolig ud Skal du studere eller arbejde et andet sted, flytte sammen med din kæreste eller har du en tredje grund til at flytte fra din bolig, er der en række ting, du skal tage

Læs mere

2010 statistisk årbog

2010 statistisk årbog 2010 statistisk årbog Bolig 1. Boliger generelt Boliger generelt Størstedelen af boligerne i Grønland ejes af det offentlige, og udviklingen på boligmarkedet sker først og fremmest på baggrund af politiske

Læs mere

Gammelgårdsvej. - information om medejerboliger

Gammelgårdsvej. - information om medejerboliger Gammelgårdsvej - information om medejerboliger Ordet medejerboliger antyder, at der er tale om en boform, hvor man er med til at eje boligen. Men det gælder i princippet alle almene boliger. I alle nyere

Læs mere

EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG

EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG EJENDOMSFORENINGEN DANMARKS MARKEDSSTATISTIK TOMGANG FOR DET PROFESSIONELLE INVESTERINGSEJENDOMSMARKED I DANMARK Resultater Faldende tomgang for kontor med 0,3 procentpoint På to år er den økonomiske tomgang

Læs mere

Spørgeskema: undersøgelse af salg og udleje af ejendomme i livsforsikrings- og pensionsbranchen

Spørgeskema: undersøgelse af salg og udleje af ejendomme i livsforsikrings- og pensionsbranchen Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 142 Offentligt Spørgeskema: undersøgelse af salg og udleje af ejendomme i livsforsikrings- og pensionsbranchen Virksomheder omfattet af undersøgelsen

Læs mere

Privat udlejning. For høj husleje? Lejens størrelse

Privat udlejning. For høj husleje? Lejens størrelse Privat udlejning For høj husleje? Lejens størrelse For høj husleje? 1 Huslejens størrelse afhænger af om: lejemålet er moderniseret og hvornår, der er/har været erhverv i ejendommen, antallet af lejemål

Læs mere

Modernisering af lejeloven

Modernisering af lejeloven - 1 Modernisering af lejeloven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En række af Folketingets partier indgik den 11. juni 2014 et forlig om forenkling og modernisering af lejelovgivningen. Forliget

Læs mere

NÅR DU SKAL FLYTTE SÅDAN FLYTTER DU UD TRIN FOR TRIN

NÅR DU SKAL FLYTTE SÅDAN FLYTTER DU UD TRIN FOR TRIN NÅR DU SKAL FLYTTE SÅDAN FLYTTER DU UD TRIN FOR TRIN 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Inden du flytter 3 Sådan opsiger du din lejlighed 4 Istandsættelse 6 Flyttesyn 8 Flytteafregning 9 Afregning af varme, vand og

Læs mere

Sådan opretter du en annonce

Sådan opretter du en annonce Sådan opretter du en annonce 1 Sådan opretter du en annonce Inden du kan oprette en annonce, skal du først logge ind med din brugerprofil. Hvis du ikke har en profil, skal du først oprette en. Se vejledningen

Læs mere

Betænkning afgivet af By- og Boligudvalget den 24. februar 2015. Udkast. til. Betænkning. over

Betænkning afgivet af By- og Boligudvalget den 24. februar 2015. Udkast. til. Betænkning. over By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 Bilag 16 Offentligt Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15 Betænkning afgivet af By- og Boligudvalget den 24. februar 2015 Udkast til Betænkning over Forslag til

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 B 112 Bilag 2 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 B 112 Bilag 2 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 B 112 Bilag 2 Offentligt NOTAT Dato: 15. april 2015 Kontor: Boligøkonomi Sagsnr.: 2015-345 Skøn over konsekvenserne ved ophævelse af maksimalprisbestemmelsen ud fra DREAM (2012)

Læs mere

EN GOD DAG I HUSLEJENÆVNET

EN GOD DAG I HUSLEJENÆVNET ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H)

Læs mere

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard BoligPortal.dk Netværksarrangement 9/9 2014 Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2 Advokat Henrik Roslev Østergaard Ret&Råd Scheibel I/S Slide nr. 1 Tidsplan Før pausen Generelle

Læs mere

Investering i fast ejendom

Investering i fast ejendom Ejendomsforeningen Danmark Investering i fast ejendom Ved cheføkonom, cand. polit., ph.d. Morten Marott Larsen, Ejendomsforeningen Danmark Aktuelt 19. december 2012 er der fremsat lovforslag (energisparepakken)

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Hjørring udlejere 5. november 2015 Elsebeth Due Kjeldsen, Ejendomsforeningen Danmark Ny lejelov 1. juli 2015 Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Vigtigste elementer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 67 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 67 Folketinget 2015-16 Fremsat den 20. november 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Energisparepakken Ejendomsforeningen Fyn 24. november 2014 Energisparepakken - Lovens indhold Forhåndsgodkendelser af lejeforhøjelser ved forbedringer Forhøjelse af lejers råderetsbeløb

Læs mere

Boligmarked 00:00:00. Start vignet

Boligmarked 00:00:00. Start vignet Boligmarked 00:00:00 Start vignet 00:01:11 Der er cirka 5 millioner mennesker i Danmark. Over halvdelen bor i en bolig, de ejer. Man kan også leje en bolig. Som regel er begge dele meget dyrt, så det kan

Læs mere

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer 1 Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer Aftaleblanket udarbejdet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter juni 2014. Denne blanket skal anvendes ved

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-3258-14: Pensionskassen for Sygeplejersker (advokat Anne

Læs mere

4 At gøre noget ved hovedstadsområdets alvorlige trængselsproblemer.

4 At gøre noget ved hovedstadsområdets alvorlige trængselsproblemer. DET ARBEJDER VI FOR 2 At give stemme til hovedstadsområdet, så vi kan få saglighed i debatten og skabe forståelse for hovedstadsområdets udfordringer. 1 At borgere og virksomheder i hovedstadsområdet har

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje

Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner for gennemgang Omkostningsbestemt leje Lejefastsættelse og regulering - Omkostningsbestemt

Læs mere

Notat om besparelser på boligydelsen, integrationsydelsen og (gen)indførslen af et kontanthjælpsloft

Notat om besparelser på boligydelsen, integrationsydelsen og (gen)indførslen af et kontanthjælpsloft Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk Bestyrelsesmøde 17. november 2015 November 2015 Ad pkt. 2 a Notat om besparelser på boligydelsen, integrationsydelsen

Læs mere

Beboerinformation - Riddersborgparken. Afdelingsmødet den 6. september 2012

Beboerinformation - Riddersborgparken. Afdelingsmødet den 6. september 2012 Beboerinformation - Riddersborgparken Afdelingsmødet den 6. september 2012 Riddersborgparken taber 3,2 millioner kroner om året For mange boliger på Lolland, men der er venteliste til Riddersborgpar- kens

Læs mere