Baggrundsnotat til drøftelse af lokal løn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrundsnotat til drøftelse af lokal løn"

Transkript

1 Baggrundsnotat til drøftelse af lokal løn Dette notat er et supplement til den præsentation, som drøftelserne tager udgangspunkt i. Nummereringen i notatets overskrifter henviser derfor til præsentationen og indeholder uddybende beskrivelser af temaer og definitioner herfra. 2. Bagrund Det nuværende lønsystem blev indført i slutningen af 1990 erne. Intentionen med systemet er, at løndannelsen med tiden skal gøres mere og mere decentral, og at lønnen i højere grad skal afhænge af de resultater og den indsats, den enkelte præsterer. Det er blevet beskrevet som en udfordring at skabe en gennemsigtig ramme for lønforhandlingerne, der er tænkt sammen med motivation, incitamentsstrukturer, ledelse, strategi mv. Det er en forudsætning for succesfuld udmøntning af lokal løn, at der på det decentrale niveau skabes accept, gennemskuelighed og synlighed om lønfastsættelsen. Lønniveauet for de kommunale medarbejdere er i vid udstrækning fastlagt i de centrale overenskomster. Drøftelser omkring prioritering af midler til lønforhandling handler derfor om fordeling og anvendelse af lokal løn. Hvis lokal løn anvendes strategisk, kan det være med til at underbygge den indre motivation, som medarbejderne har. De årlige lønforhandlinger kan dog omvendt risikere at virke demotiverende, hvis medarbejderne har en oplevelse af, at fordelingen af lønkronerne er uretfærdig. Side 1 af 13 BORGMESTERENS AFDELING Juridisk Service Aarhus Kommune Juridisk Service Rådhuset, Rådhuspladsen Aarhus C Telefon: Direkte telefon: jura@ba.aarhus.dk Direkte jrg@aarhus.dk Sag: 16/ Sagsbehandler: Rasmus Grønborg Jakobsen Dagens drøftelse handler i høj grad om, hvordan kommunen kan sikre, at processen omkring fordeling af lokal løn opleves som gennemsigtig og retfærdig. Derfor har arbejdsgrupper med inddragelse af både A- og B-siden foreslået at tage udgangspunkt i gennemsigtighed som overordnet tema for dagens drøftelse. Som undertemaer er det økonomiske råderum og løn som strategisk redskab blevet foreslået. 3. Begreber Drøftelsen tager udgangspunkt i anvendelse af lokal løn (tidligere ny løn) som redskab til at understøtte kommunens kerneopgaver.

2 3.1. Lokal løndannelse Formålet med lokal løndannelse er at give de lokale parter mulighed for at indgå aftaler om løn, som passer til konkrete behov for de enkelte ansatte og grupper af ansatte. Side 2 af 13 Lokal løn bør anvendes aktivt og ved at rette fokus mod de muligheder, der er i det lokale økonomiske råderum. Det lokale økonomiske råderum er de midler (varige og midlertidige), der er til rådighed til de lokale forhandlinger. Lokal løndannelse bidrager til at understøtte strategiske indsatsområder, og kan understøtte rekruttering, fastholdelse, engagement og udvikling af kompetencer. Det lokale økonomiske råderum påvirkes af budgettet og den valgte budgetmodel i kommunen og i magistratsafdelingerne. En åbenhed om budgettets rammer og mulighed for at overføre midler fra et budgetår til det næste bidrager til at synliggøre forhandlingsrummet til den lokale løndannelse. Magistratsafdelingerne i Aarhus Kommune er overladt store frihedsgrader, når det gælder fastlæggelse af rammerne for udmøntningen af lokal løn. Dette fører til forskelle i kultur og praksis på tværs af kommune. En succesfuld praksis i en magistratsafdeling kan derfor ikke nødvendigvis overføres direkte til en anden magistratsafdeling Centrale begreber Begreberne er også defineret i præsentationen, men er gengivet og uddybet her: Lokalløn er alle de aftaler, som de lokale parter indgår om løn, som passer til konkrete behov, arbejdspladser og arbejdsopgaver både for de enkelte ansatte eller grupper af ansatte. Forhåndsaftaler er aftaler, hvor kriterierne for en lønændring er fastlagt. Kriterierne og formen for lønændringer er fastlagt med henblik på automatisk lønudmøntning på det tidspunkt, hvor en eller flere opfylder de aftalte kriterier. Aftalerne kan omfatte alle nedenstående begreber, men vedrører typisk funktionstillæg eller kvalifikationstillæg. Kvalifikationstillæg baseres på kvalifikationer. Kriterierne kan eksempelvis tage udgangspunkt i uddannelse og erfaring. Hertil kommer markedssituationen, som kan begrunde tillæg af rekrutteringsmæssige årsager. Kvalifikationstillæg ydes som hovedregel i form af varige tillæg, men kvalifikationstillæg til enkeltpersoner kan, når konkrete omstændigheder begrunder det, aftales som midlertidige tillæg.

3 Funktionstillæg baseres på de funktioner, der er knyttet til den enkelte stilling. Side 3 af 13 Bagudrettet engangsvederlag anvendes typisk for at honorere en særlig indsats. Fremadrettet resultatløn baseres på opfyldelse af mål af enten kvantitativ eller kvalitativ karakter og kan ydes som engangsbeløb eller som midlertidigt tillæg Andel af lokalløn i kommunerne I 2015 ligger andelen af lokal løn i Aarhus Kommune på 10,0%. Til sammenligning ligger den gennemsnitlige andel af lokal løn i kommunerne i 2015 på knap 8,6% Andel af lokalløn i AAK Det fremgår af præsentationen, at der mellem magistratsafdelingerne forskel på hvor stor en del af lønnen, der gennemsnitligt udgøres af lokal løn. Dette kan i et vist omfang forklares med, at antallet af medarbejdere inden for en given faggruppe varierer fra magistratsafdeling til magistratsafdeling. De enkelte personalegrupper har af historiske årsager forskellige traditioner, når det gælder andelen af lokal løn set i forhold til den grundløn, der er fastsat i overenskomsterne. Ud fra de tilgængelige data er det ikke muligt at fastslå, at medarbejderne i en magistratsafdeling har oplevet enten lønnedgang, fordi lokalløns andelen er faldet eller lønfremgang, fordi lokallønnen er steget, da ændringer i andelen af lokal løn f.eks. kan dække over en ændret personalesammensætning eller lignende. Variationen i andelen af lokal løn mellem forskellige personalegrupper afspejler, at de enkelte personalegrupper har forskellige lønsystemer. Ved overgangen til lønsystemet med lokal løndannelse (Ny løn) var der stor forskel på, hvor meget de forskellige grupper reducerede deres hidtidige anciennitetsbaserede lønforløb og dermed på, hvor stor hver gruppes startkapital til lokallønnen var. Lokal løndannelse i tilbageblik ( ) Ved indførelsen af lokal løndannelse - dengang kaldet ny løn - aftalte KL og de enkelte faglige organisationer bl.a. at afkorte eller fjerne hidtidige anciennitetsbaserede lønforløb i de gamle overenskomster. De derved frigjorte midler udgjorde en "startkapital" til lokal løn. De variationer, der er i dag i andelen af lokal løn mellem personalegrupperne, afspejler bl.a. forskelle i den oprindelige startkapital.

4 Ud over startkapitalen har KL og de faglige organisationer i perioden centralt aftalt at afsætte penge til lokal løn som en del af overenskomstresultatet - den såkaldte forlodsfinansiering. I perioden var der forskelle i, hvor meget der blev aftalt afsat i forlodsfinansiering mellem personalegrupperne. De lokale aftaleparter anvendte de forlods afsatte midler til at indgå konkrete lønaftaler for enkelte ansatte/grupper af ansatte. Side 4 af Temaer En arbejdsgruppe med deltagere fra DKF og AC har bidraget til planlægningen af temadrøftelsen. Arbejdsgruppen foreslog følgende temaer: Hovedtema: Gennemsigtighed i den lokale løndannelse 1. Det økonomiske råderum 2. Løn som strategisk redskab Hovedtema: Gennemsigtighed: De faglige organisationer har efterspurgt mere klarhed omkring roller og ansvar. Som led i drøftelserne foreslås det derfor, at hovedtemaet gennemsigtighed adresseres løbende. Med gennemsigtighed menes en opmærksomhed omkring, hvordan det i praksis er muligt at arbejde med kommunikation og decentral implementering, så medarbejderne er klar over, hvem der har kompetencen til at påvirke deres lønforhandlinger og baggrunden for de enkelte påvirkninger. En del af hovedtemaet vedrører således, hvordan man kan sikre ledere og medarbejderes mulighed for at afstemme forventninger forud for drøftelser om løn. Det er de faglige organisationers oplevelse, at der på tværs af magistratsafdelingerne er stor forskel på, hvor gennemsigtig prioriteringen af midlerne til lokal løn er Det økonomiske råderum De faglige organisationer oplever et behov for at forstå det økonomiske råderum, hvad det er, og hvordan det bliver afsat. Gennemsigtigheden i afdelingernes praksis afhænger blandt andet af de centrale eller decentrale lønpolitikker, der er udarbejdet. Hertil kommer kompetencen til at fastlægge det økonomiske råderum, hvordan MED inddrages og prioriteringen af kommunikationsindsatsen tilknyttet lønforhandlingerne.

5 De to yderpunkter her synes at kunne beskrives på følgende måde: Centralisering: Ved centralt af afsætte et forudbestemt beløb per medarbejder sikres størst muligt gennemsigtighed i lønforhandlingerne. Denne gennemsigtighed gøres større ved at binde de fleste midler op på forhåndsaftaler. Decentralisering: Ved ikke at træffe centrale beslutninger og ved dermed at overlade prioritering af egne midler til den lokale leder sikres denne størst mulig frihed til at koordinere med egne medarbejdere og vurdere, hvad der lokalt motiverer den enkelte. Side 5 af 13

6 Cases tilknyttet centralisering / decentralisering For at give et udgangspunkt for drøftelserne præsenteres nedenfor to sammenligninger, hvor der tages udgangspunkt i magistratsafdelingernes egen beskrivelse af praksis på området: Side 6 af 13 Case 1: Sammenligning af MSO og MTM Kompetence til at fastsætte økonomisk råderum Centraliseret Decentraliseret MTM MSO Central lønpolitik Ja Nej MTM MSO Decentrale lønpolitikker Ja Nej Procedurer ved inddragelse af MED MTM MSO Faste Varierer MTM MSO MTM Størstedelen af personalet ved MTM får fastlagt deres løn ved individuelle lønforhandlinger (i modsætning til forhåndsaftaler). De politikker og procedurer der danner rammen for disse forhandlinger er veldokumenterede og sikrer dermed gennemskuelighed for medarbejderne. MSO Ved MSO skønnes social- og sundhedspersonalet at have % af lønmidlerne bundet op på forhåndsaftaler. Det er med til at gøre behovet for centrale politikker og procedurer mindre, idet individuelle lønforhandlingerne vedrører mindre beløb for disse faggrupper. I MSO ses prioriteringen af midler og tilrettelæggelsen af lønforhandlingerne som en ledelsesopgave. Færre fastlagte procedurer giver den enkelte leder et større ledelsesrum og gør det muligt at tilpasse processen til den enkelte afdeling.

7 Case 2: Sammenligning af MSB og MBU Side 7 af 13 Kompetence til at fastsætte økonomisk råderum Centraliseret Decentraliseret MSB MBU Central lønpolitik Ja Nej MSB MBU Decentrale lønpolitikker Ja Nej Procedurer ved inddragelse af MED MSB MBU Faste Varierer MSB MBU MSB Råderummet i MSB fastsættes af direktionen og drøftes i HMU. I blev der udmeldt et råderum på 0,6 % af lønsummen (2.200 kr. pr. medarbejder). Det vil sige, at alle midlerne afsat til lokal løn ikke afhænger af de prioriteringer, som den decentrale leder har foretaget. MSB har dermed valgt en velbeskreven og centraliseret fastlæggelse af det økonomiske råderum, der er afsat til lokal løndannelse, herunder forhåndsaftaler. MBU I MBU fastsætter den lokale leder det økonomiske råderum inden for de givne budgetter. Decentralt er der dog forhåndsaftaler, der båndlægger lønmidlerne, hvilket gør mulighederne for at forhandle individuelle tillæg mindre. Centralt i MBU er personalegrupperne traditionelt ikke omfattet af (så mange) forhåndsaftaler. Det medfører, at der er mere rum til individuel lønforhandling. Dermed forekommer det velbegrundet ikke at have en central lønpolitik. En decentraliseret kompetence til at fastlægge det økonomiske råderum forekommer også velbegrundet i denne sammenhæng.

8 Fordele og ulemper Følgende figur beskriver nogle af de erfaringer, som AAK har gjort i forbindelse med fastlæggelse af det økonomiske råderum. Side 8 af 13 Figuren tager udgangspunkt i fastlæggelsen af det økonomiske råderum anses som en decentral ledelsesopgave. Det vil sige, at de enkelte ledere selv skal budgettere med midler til lønforhandlingerne. Alternativet hertil er, at råderummet fastsættes centralt. Metode til fastsættelse af det økonomiske råderum (ledelsesopgave - leder fastsætter det inden for budgettet) Fordele Mulighed for at anvende lokal løn som strategisk redskab, idet midler prioriteres tættest på virkeligheden. I tråd med ledelsesopgave at skulle kunne dette. Stiller større krav til ledelsen ift. gennemsigtighed (kan give større medarbejdertilfredshed). Gør det nemmere at belønne de medarbejdere, der understøtter enhedens strategiske målsætninger. Ulemper Det kan være vanskeligt at dokumentere, hvorfor man har prioriteret som man har. Manglende eller for stor udmøntning af lokal løn. Mindre ensartethed medfører risiko for, at lønforhandlingerne opleves som uretfærdige Løn som strategisk redskab De faglige organisationer ønsker en drøftelse af, hvordan strategi og visioner kan understøttes med lokalløn Understøttelse af strategiske mål med løn Alle magistratsafdelingerne beskriver et ønske om at anvende lokal løndannelse til at understøtte strategiske målsætninger. De håndtag, som magistratsafdelingerne i praksis kan anvende er: Forhåndsaftaler Kvalifikationstillæg Funktionstillæg Bagudrettede engangsvederlag Fremadrettet resultatløn

9 Forhåndsaftaler Antallet og omfanget af forhåndsaftaler varierer meget på tværs af overenskomstgrupperne, hvilket betyder at magistratsafdelingerne har meget forskellige udgangspunkter for tilrettelæggelsen af lønforhandlingerne. Side 9 af 13 MSO og MBU har eksempelvis afdelinger, hvor størstedelen af personalet er omfattet af forhåndsaftaler, mens det modsatte gælder for eks. MTM og MBA. Dette kan (sammen med magistratsafdelingernes størrelse og diversitet) være med til at forklare, hvorfor MSO og MBU ikke har centraliseret eks. kompetencen til at fastsætte det økonomiske råderum ved lønforhandlingerne. Fordele og ulemper Følgende figur beskriver nogle af de erfaringer, som AAK har gjort i forbindelse med anvendelse af forhåndsaftaler: Anvendelse af forhåndsaftaler Fordele Administrativt enkelt (på ansættelsesstederne). Kontrol over den økonomiske ramme/kontrol af lønudviklingen. Sikrer udmøntning af lokal løn. Evt. mindre oplevelse af uretfærdighed at det er gennemskueligt hvad løn tildeles på baggrund af (hvis man som leder ikke formår at skabe gennemsigtighed ved individuelle aftaler). Ulemper Indskrænkning af lokalt råderum (økonomisk og ledelsesmæssigt) herunder lokalt at anvende løn som strategisk redskab. Oplevelse af uretfærdighed ift. hvordan løn tildeles (fordi det ikke tager udgangspunkt i den enkeltes kompetencer og bidrag til opgaveløsningen). Administrativt tungt i central personaleafdeling. Public Service Motivation: antagelse om, at løn ikke er en motivationsfaktor i sig selv for offentligt ansatte derfor er det ikke lønnen der skal være fokus på (løn skal tildeles efter samme principper for ikke at opleves som demotiverende). Mulighed for centralt at styre organisationen i den ønskede retning

10 (dvs. bruge lønnen strategisk i forhåndsaftaler). Side 10 af 13 Sikring af sammenhæng/kobling til andre aftaler i organisationen (herunder sikre lønniveau, der tager højde for hierarkierne i organisationen) Resultatløn og engangsvederlag De forskellige magistratsafdelingernes angivelse af egen praksis er forsøgt illustreret i præsentationen. Ud fra magistratsafdelingernes besvarelser kan det konstateres, at der er stor forskel på praksis her. Fordele og ulemper Følgende figur beskriver nogle af de erfaringer, som AAK har gjort i forbindelse med anvendelse af fremadrettet resultatløn: Anvendelse af resultatløn Fordele Styre medarbejderne i en ønsket retning. Anderkendelse af en særlig opgave. Motiverer for opnåelse af bestemte mål. Ulemper Er der reel vurdering af, om resultaterne er opnået? Kan skabe snævre incitamenter til at fokusere på det aftalte resultat og ikke andre opgaver/resultater. En fordel ved bagudrettede engangsvederlag er, at de gør det muligt konkret at belønne en medarbejder, der har gjort en forskel også i en situation, hvor det er vanskeligt som budgetansvarlig leder at binde sig fremadrettet ved at tildele et fast tillæg Faste tillæg og drøftelse De lønmidler, der ikke er bundet op på forhåndsaftaler, engangsvederlag eller resultatløn, kan anvendes til lønforhandlinger om midlertidige eller varige tillæg. MBU har indleveret data for forskellige faggruppers lønandele, der er individuelt aftalt, hvilket danner datagrundlaget for figuren på næste side.

11 Det kan konstateres, at eksempelvis pædagoger og skoleledere modtager en relativt stor andel af deres løn som lokal løn, og at en stor del af denne er bundet op på forhåndsaftaler. Side 11 af 13 De medarbejdergrupper, der er omfattet af overenskomsterne i bunden af figuren, er ikke omfattet af forhåndsaftaler, hvorfor den lokalløn, de modtager, er individuelt aftalt. At kun en lille del af den samlede løn udmøntes som lokal løn kan dog opvejes af en forholdsmæssigt højere grundløn fastsat i overenskomsterne. En lav lokalløns andel er dermed ikke ensbetydende med lav løn. Omvendt er en høj andel ikke ensbetydende med en høj løn samlet set.

12 Case tilknyttet sammenhæng mellem forhåndsaftaler og individuelt aftalte tillæg i MBU Den nedenstående figur beskriver den lokale løndannelse for medarbejdergrupperne i MBU: Side 12 af 13 Case 3: Forhåndsaftaler vs. individuelt aftalte tillæg i MBU Pædagoger på det forebyggende og Ledere i skolen Pædagoger Ovk. for pædagoger i lederstillinger Pædagogisk pers. ved kom. legepladser Overenskomst for dagplejere Dagplejepædagoger Overenskomst for pædagogmedhjælpere Ovk. for lærere i ungdomsskolen Lærere Overenskomst for husassistenter Ovk. for. komm. ansatte akademikere. Ovk. for syge- og sundhedsplejersker Ledere i ungdomsskolen Overenskomst vedr. reng.sassistenter Overenskomst for kantine-& reng.ledere HK Overenskomst for specialarbejdere m.fl Overenskomst for tandklinikassistenter Overenskomst for socialrådgivere Overenskomst for kommunallæger Ovk. for håndværkere og it-supportere Overenskomst for ledere (shk) Overenskomst vedr. tandplejere Teknisk service Tandlæger Overenskomst for pæd. konsulenter Overenskomst for journalister Aftale vedrørende chefer Pædagoger i særlige stillinger Overenskomst vedr. diverse formænd 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Andel forhåndsaftalt Andel individuelt aftalt

13 3. Bilag Bilag 1: Overblik over de forskellige magistratsafdelingers praksis 15. september Bilag 2: Notat om lokalløn i Aarhus Kommune (med data fra Budget og Planlægning) Side 13 af 13

Lokal løndannelse i Aarhus Kommune. Temamøde den 14. november 2016

Lokal løndannelse i Aarhus Kommune. Temamøde den 14. november 2016 Lokal løndannelse i Aarhus Kommune Temamøde den 14. november 2016 1. Overblik 1. Overblik 2. Baggrund 1. Formål med drøftelsen 3. Begreber 1. Om lokal løndannelse 2. Centrale begreber 4. Overblik 1. Andel

Læs mere

Notat. Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune. BORGMESTERENS AFDE- LING Juridisk Service Aarhus Kommune. FællesMED Orientering

Notat. Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune. BORGMESTERENS AFDE- LING Juridisk Service Aarhus Kommune. FællesMED Orientering Notat Til Til FællesMED Orientering Side 1 af 6 Udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune Baggrund FællesMED har bedt om oplysninger vedrørende udviklingen i andelen af lokal løn i Aarhus Kommune.

Læs mere

Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015

Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015 Bilag Udkast til forløb for de Lokale lønforhandlinger 2013 2015 1. Direktionens strategi for Lokal løndannelse uden forlodsfinansiering: Ved overenskomstforhandlingerne i 2013 er der fortsat lokal løndannelse,

Læs mere

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser Større rum til lokal løn, der understøtter kerneopgaven Finansministeriet DECEMBER 2017 Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser

Læs mere

Lønpolitik. Lønpolitik Vedtaget af MED-Hovedudvalget december 2010 Udgivet september 2015 Version 1.0. Redaktion Koncern HR

Lønpolitik. Lønpolitik Vedtaget af MED-Hovedudvalget december 2010 Udgivet september 2015 Version 1.0. Redaktion Koncern HR Lønpolitik Lønpolitik Vedtaget af MED-Hovedudvalget december 2010 Udgivet september 2015 Version 1.0. Redaktion Koncern HR Lønpolitik Formål Region Sjællands lønpolitik skal medvirke til at regionen kan

Læs mere

Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007

Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 1. Formål og mål Formålet med lønpolitikken i University College Lillebælt er at skabe sammenhæng mellem institutionens mål, udvikling, strategi på den ene side

Læs mere

Det lokale økonomiske råderum

Det lokale økonomiske råderum Nedenstående er bilag 1 til Fællesaftalen om lokal løndannelse på det kommunale område. Bilaget er parternes beskrivelse af det økonomiske råderum. Bilag 1 Det lokale økonomiske råderum Det lokale økonomiske

Læs mere

Forslag til Lønpolitik Vordingborg Kommune

Forslag til Lønpolitik Vordingborg Kommune Forslag til Lønpolitik Vordingborg Kommune Lønpolitik Udgivet af Vordingborg Kommune 2015 Udarbejdet af: Økonomi og Personale Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Lønpolitik

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Lønpolitik UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Lønpolitik Godkendt af HSU 10. april 2007 Indhold 1. Formål og mål... 3 2. Målgruppe... 3 3. Løndannelsen... 3 3.1 Ny løn... 4 3.2 Pulje... 4 4. Forhandling... 4 4.1 Lønaftale...

Læs mere

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse.

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse. Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2011:30 / 24. marts 2011 Forenklet og fri lokal løndannelse KL har ved O.11 opnået et paradigmeskift med lokal løndannelse. Der er fortsat forudsat lokal løndannelse.

Læs mere

Lokal løn i det offentlige

Lokal løn i det offentlige Lokal løn i det offentlige FAKTA Nana Wesley Hansen Det Ny lønsystem Igennem 1980 erne var der et stigende pres for at decentralisere dele af løndannelsen i det offentlige. Særligt arbejdsgiverne pressede

Læs mere

Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune

Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune 1. Indledning Lønpolitikken er den overordnede beskrivelse af, hvordan vi ønsker at bruge løn i samspil med de øvrige personalepolitiske værktøjer til at indfri

Læs mere

Struer Kommune Lønpolitik

Struer Kommune Lønpolitik Struer Kommune Lønpolitik side1 af 6 Lønpolitik Struer kommunes lønpolitik gælder for alle driftsområder og alle kommunalt ansatte. Lønpolitikken skal understøtte opfyldelsen af vedtagne politikker og

Læs mere

Løn øvelse øvelse øvelse evt. walk and talk

Løn øvelse øvelse øvelse evt. walk and talk Løn i kommunen Løn Emner Hvad er 100 kr.? Reguleringsordning samt med/uden pension Hvad er centralt aftalt løn? Kend din OK øvelse Hvad er lokalt aftalt løn? Lønsedlen Kend din lønseddel / tjek af lønseddel

Læs mere

Albanigade 54 E, 1. sal, 5000 Odense C Tlf: + 45 66 14 60 61 Mail: info@frivillighed.dk

Albanigade 54 E, 1. sal, 5000 Odense C Tlf: + 45 66 14 60 61 Mail: info@frivillighed.dk Lønpolitik for Center for frivilligt socialt arbejde 2008 Albanigade 54 E, 1. sal, 5000 Odense C Tlf: + 45 66 14 60 61 Mail: info@frivillighed.dk Indhold Formål 3 Lønelementer 3 Basisløn og centralt fastsatte

Læs mere

Aftale for akademiske medarbejdere på Syddansk Erhvervsskole om løn. Endelig version 30.11.2010

Aftale for akademiske medarbejdere på Syddansk Erhvervsskole om løn. Endelig version 30.11.2010 Aftale for akademiske medarbejdere på Syddansk Erhvervsskole om løn. Endelig version 30.11.2010 Formål: Aftaleparterne ønsker at skabe et gennemskueligt og fleksibelt lønsystem der tilstræber, at skolen

Læs mere

Løndannelsen skal opleves som relevant og retfærdig for medarbejderne. Retfærdig løndannelse er bl.a.

Løndannelsen skal opleves som relevant og retfærdig for medarbejderne. Retfærdig løndannelse er bl.a. Lønpolitik Indledning og afgrænsning Sorø Kommunes overordnede lønpolitik indeholder principper og rammer for løndannelsen i Sorø Kommune. Lønpolitikken tager udgangspunkt i personalepolitikkens vision

Læs mere

Løn øvelse øvelse øvelse evt. walk and talk

Løn øvelse øvelse øvelse evt. walk and talk Løn i kommunen Løn Emner Hvad er 100 kr.? Reguleringsordning samt med/uden pension Hvad er centralt aftalt løn? Kend din OK øvelse Hvad er lokalt aftalt løn? Lønsedlen Kend din lønseddel / tjek af lønseddel

Læs mere

Lokal løn. Lokal løn - baggrund

Lokal løn. Lokal løn - baggrund Lokal løn Lokal løn baggrund og krav ved OK 15 Projekt i OK 15 perioden om lokal løndannelse Nyt bilag om økonomisk råderum Løn- og personaleudvikling i perioden med lokal løn dbio s regneark til lokal

Læs mere

Løn på EUD, AMU og TAMU. TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015

Løn på EUD, AMU og TAMU. TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015 Løn på EUD, AMU og TAMU TR-Uddannelse Modul 1A 2. 4. september 2015 OVERSIGT Lønsystemet Lønseddel Løntabel Ny løn Det lokale råderum Krav til lokaler aftaler LØNSYSTEM PÅ ERHVERVSSKOLER Basisløn Faste

Læs mere

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Brug løn aktivt - ellers mister du indflydelse Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Udgivet af KL Specielle Overenskomstforhandlinger Økonomisk Sekretariat Brug løn aktivt ellers mister du indflydelse

Læs mere

Administrationsgrundlag vedrørende lokal løndannelse

Administrationsgrundlag vedrørende lokal løndannelse Administrationsgrundlag vedrørende lokal løndannelse Administrationsgrundlaget fastlægger de nærmere rammer for håndteringen af Lokal løndannelse i tråd med Næstved Kommunes retningslinje for lønforhandling

Læs mere

Den lokale løndannelse i staten. TR-Uddannelse Temakursus 22.-24. april 2015

Den lokale løndannelse i staten. TR-Uddannelse Temakursus 22.-24. april 2015 Den lokale løndannelse i staten TR-Uddannelse Temakursus 22.-24. april 2015 Program 14.00 14.20 Gennemgang af programmet + kort præsentation 09.20 15.00 Gennemgang af lønoverblik 15.00 15.45 Øvelse med

Læs mere

Principper for afvikling af lønforhandlinger på AU

Principper for afvikling af lønforhandlinger på AU Principper for afvikling af lønforhandlinger på AU AU s personalepolitik og den tilknyttede delpolitik for løn, som er vedtaget af HSU den 18. januar 2011, fastlægger de overordnede rammer for afvikling

Læs mere

Den lokale løndannelse er altså sat fri fra bindinger og bureaukrati.

Den lokale løndannelse er altså sat fri fra bindinger og bureaukrati. N O TAT Fri og forenklet lokal løndannelse Den 7. juni 2011 Ref CVH/JAI Indhold Fri og forenklet lokal løndannelse... 1 1. Udfordringer... 2 2. Løsninger... 3 2.1. Anvend lokal løn!... 3 2.2. Brug løn

Læs mere

Den administrative håndtering af lokal løndannelse:

Den administrative håndtering af lokal løndannelse: VEJLEDNING LOKAL LØNDANNELSE I SKANDERBORG KOMMUNE PRINCIPPER OG PRAKSIS INDLEDNING Vejledningen indeholder både principper og den praktiske og administrative håndtering af lokal løndannelse. Vejledning

Læs mere

Notat. Modtager(e): Den tværgående chefgruppe

Notat. Modtager(e): Den tværgående chefgruppe Notat Modtager(e): Den tværgående chefgruppe Lokal løndannelse Økonomiudvalget har på sit møde den 30. november 2011 haft en temadrøftelse om lokal løndannelse. De tilkendegav, at det er vigtigt, at der

Læs mere

Medarbejdernes arbejdstid, herunder muligheden for at aftale arbejdstiden op eller ned, fremgår af gældende overenskomster og aftaler.

Medarbejdernes arbejdstid, herunder muligheden for at aftale arbejdstiden op eller ned, fremgår af gældende overenskomster og aftaler. Udtalelse Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 17. maj 2017 til kommunens ansatte SF stillede på byrådsmødet den 1. februar 2017 et beslutningsforslag om igangsættelse

Læs mere

Lokal løndannelse for lærere på frie skoler

Lokal løndannelse for lærere på frie skoler Lokal løndannelse for lærere på frie skoler Udarbejdet af Frie Skolers Lærerforening og Efterskoleforeningen Oktober 2015 Indhold 1. Indledning... 2 2. Løn- og personalepolitik... 3 3. Forhandlingen...

Læs mere

Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018:

Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018: Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018: Socialpædagogerne Sydjyllands mål er: At faget og faglighed bringes i centrum. At der er synlig sammenhæng mellem løn, funktioner

Læs mere

LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER

LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER FOA SOCIAL- OG SUNDHEDSAFDELINGENS OVERORDNEDE LØNPOLITIK Fagforeningens overordnede lønpolitik fastlægger en række lønprincipper, der skal bruges som styringsredskab for det

Læs mere

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i april 2015 gennemført en undersøgelse på

Læs mere

STYR PÅ LØNNEN. på erhvervsgymnasier

STYR PÅ LØNNEN. på erhvervsgymnasier STYR PÅ LØNNEN på erhvervsgymnasier FORORD Gymnasielærere skal uanset om de arbejder på eux, hf, hhx, htx eller stx have lokalt aftalte tillæg som et supplement til den centralt aftalte løn. Sådan som

Læs mere

Guidelines for lønforhandlinger i Region Hovedstaden

Guidelines for lønforhandlinger i Region Hovedstaden Region Hovedstaden Guidelines for lønforhandlinger i Region Hovedstaden Region Hovedstaden Gennem disse guidelines vil regionens ledelse og de faglige organisationer styrke den lokale lønforhandlingsproces.

Læs mere

Overordnet lønpolitik for Norddjurs Kommune

Overordnet lønpolitik for Norddjurs Kommune Overordnet lønpolitik for Norddjurs Kommune Formål: De overordnede mål for Norddjurs Kommune er, at kommunen skal udføre sine opgaver økonomisk fornuftigt og med høj kvalitet og dermed fremstå som en moderne

Læs mere

Opsamling på gruppedrøftelser fra møde om lokal løndannelse den 23. september 2015

Opsamling på gruppedrøftelser fra møde om lokal løndannelse den 23. september 2015 Opsamling på gruppedrøftelser fra møde om lokal løndannelse den 23. september 2015 På temamøde om lokal løndannelse blev der gennemført drøftelser af 4 emner (forhandlingsprocessen, økonomien, lønpolitikken

Læs mere

Lokal aftale om løn efter ny AC-overenskomst for ansatte ved administrationen på Aalborg Universitet

Lokal aftale om løn efter ny AC-overenskomst for ansatte ved administrationen på Aalborg Universitet 29. marts 2010 J.nr.: Skriv journalnummer Lokal aftale om løn efter ny AC-overenskomst for ansatte ved administrationen på Aalborg Universitet Nærværende aftale er gældende for samtlige akademikere, der

Læs mere

Lokale aftaler om løntillæg. - hvad er god praksis

Lokale aftaler om løntillæg. - hvad er god praksis Lokale aftaler om løntillæg - hvad er god praksis Maj 2012 Lokale aftaler om løntillæg Hvad er god praksis Maj 2012 Lokale aftaler om løntillæg - hvad er god praksis Udgivet maj 2012 af Moderniseringsstyrelsen

Læs mere

Dækningsområde. Lønpolitikken er justeret i marts Lønpolitik - Undervisningsministeriet 2

Dækningsområde. Lønpolitikken er justeret i marts Lønpolitik - Undervisningsministeriet 2 Lønpolitik Dækningsområde Lønpolitikken har virkning fra den 1. januar 2013 og gælder for alle medarbejdere i ministeriets departement, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og Styrelsen for It og Læring.

Læs mere

Retningslinjer for lokal løndannelse O.15 i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen. Tillæg til procedureaftalen om lokal løndannelse

Retningslinjer for lokal løndannelse O.15 i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen. Tillæg til procedureaftalen om lokal løndannelse Til ledere i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Retningslinjer for lokal løndannelse O.15 i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Tillæg til procedureaftalen om lokal løndannelse Grundlaget for,

Læs mere

Den administrative håndtering af lønfastsættelsen

Den administrative håndtering af lønfastsættelsen Den administrative håndtering af lønfastsættelsen Indledning Direktionen har det overordnede ansvar for udmøntningen af kommunens lønpolitik, lønudviklingen og løndannelsen i kommunen. Det er personalechefen

Læs mere

Tillægsforhandlinger og PULS 2017 for medarbejdere

Tillægsforhandlinger og PULS 2017 for medarbejdere Notat Organisation og Personalejura 12. januar 2017 J.nr. 16-0748475 Tillægsforhandlinger og PULS 2017 for medarbejdere Indledning Nedenstående følger reglerne i Samarbejdscirkulæret om ledelsens informationspligt.

Læs mere

Bilag Opdeling af akademikergruppen

Bilag Opdeling af akademikergruppen Region Midtjylland "solsikkepapiret" Bilag Opdeling af akademikergruppen Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i perioden 2007-2018 [Region Midtjylland, Koncern HR, stab] [September

Læs mere

Retningslinjer for lønforhandlinger

Retningslinjer for lønforhandlinger UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Retningslinjer for lønforhandlinger HR og Kommunikation 1.1.2016 University College Lillebælt s værdier: Vi samarbejder Vi bygger på viden Vi er nysgerrige Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Retningslinjer for forhandling af løn m.m. 28/6-2018

Retningslinjer for forhandling af løn m.m. 28/6-2018 Retningslinjer for forhandling af løn m.m. 28/6-2018 1. Indledning Retningslinjerne for gennemførelsen af lønforhandlinger i Silkeborg Kommune understøtter udmøntningen af kommunens lønpolitik. I retningslinjerne

Læs mere

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL

EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL EVALUERING AF NUVÆRENDE TILDELINGSMODEL Hvidovre Kommune April 2018 INDHOLD 1. Indledning 2 1.1 Overordnede konklusioner 2 2. Evaluering 4 2.1 Tildelingsmodel til skole 4 2.2 Tildelingsmodel til SFO 5

Læs mere

Lokal løndannelse pr

Lokal løndannelse pr 1 19. februar 2007 gh Lokal løndannelse pr. 1.1.2007 Vi står i Norddjurs Kommune overfor to væsentlige opgaver i forbindelse med lokal løndannelse (NY LØN): Indgåelse af nye fælles forhåndsaftaler for

Læs mere

Indstilling. Ny Løn 1. april marts 2008 til direktører og forvaltningschefer. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Ny Løn 1. april marts 2008 til direktører og forvaltningschefer. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 14. december 2005 Århus Kommune Personaleafdelingen Borgmesterens Afdeling Ny Løn 1. april 2005 31. marts 2008 til direktører og forvaltningschefer.

Læs mere

OK 2008-2011 NY LØN FRIE SKOLER

OK 2008-2011 NY LØN FRIE SKOLER OK 2008-2011 NY LØN FRIE SKOLER Midlertidigt lønsystem i OK 2008 Der aftaltes nedenstående midlertidige justeringer. sbestemmelser med virkning fra 1.4.2009. er den mindste samlede løn en lærer/bh.kl.leder

Læs mere

Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer

Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer Lokal lønstrategi for nordjyske sygeplejersker og radiografer 2018-2021 Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland Sofiendalsvej 3 9200 Aalborg SV Tlf. 4695 4850 nordjylland@dsr.dk - www.dsr.dk/nordjylland

Læs mere

Procedureaftale. Procedureaftale for lønforhandlinger. Procedureaftalens omfang

Procedureaftale. Procedureaftale for lønforhandlinger. Procedureaftalens omfang Procedureaftale for lønforhandlinger Procedureaftale Denne aftale er indgået mellem Viborg kommune og de underskrivende faglige organisationer. Aftalen er indgået med henblik på at fremme afviklingen af

Læs mere

Skatteministeriets lønpolitik

Skatteministeriets lønpolitik Skatteministeriets lønpolitik Lønpolitikken beskriver de principper, kriterier og processer, der er gældende ved tildeling af tillæg og udnævnelser i Skatteministeriet. Lønpolitikken skal understøtte,

Læs mere

Aftale om løn efter principperne om "ny løn" til videnskabelige medarbejdere på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, AAU

Aftale om løn efter principperne om ny løn til videnskabelige medarbejdere på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, AAU Aftale om løn efter principperne om "ny løn" til videnskabelige medarbejdere på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, AAU Nye lønsystemer i staten Pr. 1. januar 1998 indførtes Nye lønsystemer i staten

Læs mere

LØNPOLITIK FOR BØRNEHAVEN MERIANVEj Sidst tilrettet 2008

LØNPOLITIK FOR BØRNEHAVEN MERIANVEj Sidst tilrettet 2008 LØNPOLITIK FOR BØRNEHAVEN MERIANVEj Sidst tilrettet 2008 Indledning. Middelfart Kommune har vedtaget en overordnet lønpolitik med udgangspunkt i begrebet Ny Løn. Den overordnede lønpolitik fastlægger en

Læs mere

Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse 2018 om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i foråret 2018 gennemført en undersøgelse

Læs mere

Aftale om principperne for afvikling af lønforhandlinger på AU

Aftale om principperne for afvikling af lønforhandlinger på AU Aftale om principperne for afvikling af lønforhandlinger på AU AU s personalepolitik og den tilknyttede delpolitik for løn, som er vedtaget af HSU den 18. januar 2011, fastlægger de overordnede rammer

Læs mere

LØNPOLITIK. Århus Vestre Provsti. Tema-aften i Herning 12. marts 2015. esan@km.dk

LØNPOLITIK. Århus Vestre Provsti. Tema-aften i Herning 12. marts 2015. esan@km.dk LØNPOLITIK Tema-aften i Herning 12. marts 2015 Hvorfor? Det akutte: Krav om lokalløn fra faglig org. inden 15/9 - hvad skal man svare? (AAVP: Fællesmøde for kontaktpersoner efter 15/9, hvor alle fremlægges

Læs mere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere De årlige lokale lønforhandlinger for ledere Da der i de overordnede forhandlinger på hele det offentlige arbejdsmarked har været prioriteret generelle lønstigninger og pensionsforbedringer, er der ikke

Læs mere

Lønpolitik - og sådan gør vi i praksis

Lønpolitik - og sådan gør vi i praksis Lønpolitik - og sådan gør vi i praksis 1 Lønpolitik Indledning Silkeborg Kommunes lønpolitik skal medvirke til at realisere kommunens overordnede politiske mål og skal til stadighed sikre den fornødne

Læs mere

Cirkulære om rammeaftale om. Nye lønsystemer. Cirkulære af 19. november 2003 Perst. nr PKAT nr. J.nr

Cirkulære om rammeaftale om. Nye lønsystemer. Cirkulære af 19. november 2003 Perst. nr PKAT nr. J.nr Cirkulære om rammeaftale om Nye lønsystemer 2002 Cirkulære af 19. november 2003 Perst. nr. 076-03 PKAT nr. J.nr. 01-400-9 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Bemærkninger til de enkelte

Læs mere

Retningslinjer for afvikling af lønforhandling

Retningslinjer for afvikling af lønforhandling Retningslinjer for afvikling af lønforhandling I henhold til personalepolitikken er det Aarhus Universitets mål, at de ansattes løn afspejler deres funktion, ansvar, indsats og relevante kompetencer. Dette

Læs mere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere De årlige lokale lønforhandlinger for ledere Der er ved de seneste mange overenskomstrunder afsat specifikke midler til lokal løndannelse med en forpligtelse til udmøntning. Både i 2011 og 2013 blev det

Læs mere

Notat. Opgørelse af den lokale løndannelse

Notat. Opgørelse af den lokale løndannelse Notat 2010 Opgørelse af den lokale løndannelse Det fremgår af undersøgelseskommissoriet om løndannelse, at Lønkommissionen skal kortlægge, hvor stort et omfang den lokale løndannelse har i forhold til

Læs mere

Lokal løndannelse blandt social- og sundhedsassistenter på hospitaler. FOA og Danske Regioner

Lokal løndannelse blandt social- og sundhedsassistenter på hospitaler. FOA og Danske Regioner Lokal løndannelse blandt social- og sundhedsassistenter på hospitaler. FOA og Danske Regioner September 2010 på hospitaler Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 1.1 Undersøgelsens formål... 5 1.2 Metode...

Læs mere

Et strategisk og ledelsesmæssigt perspektiv En virksomhedsbaseret lokal løndannelse Økonomisk råderum for løndannelsen en udfordring

Et strategisk og ledelsesmæssigt perspektiv En virksomhedsbaseret lokal løndannelse Økonomisk råderum for løndannelsen en udfordring Relancering af lokal løndannelse 3 temaer Et strategisk og ledelsesmæssigt perspektiv En virksomhedsbaseret lokal løndannelse Økonomisk råderum for løndannelsen en udfordring 1 Et strategisk og ledelsesmæssigt

Læs mere

Socialpædagogerne Lillebælt NIS 69.01

Socialpædagogerne Lillebælt NIS 69.01 1. Aftaleområde Gældende fra 1.4. 2015 NIS 69.01 for centerledere i Handicap Drift, Velfærdsfotvaltningen Side i af5 tidspunkt, hvor pågældende ikke længere varetager funktionen, duelle opsigelsesvarsel,

Læs mere

Generelle principper for forhandlingsforløbet og aftaleindgåelse

Generelle principper for forhandlingsforløbet og aftaleindgåelse Bilag 7e Retningsline for løntillæg på Viby Gymnasium og HF Formålet med retningslinjen er at konkretisere skolens lønpolitik, som vedtaget af bestyrelsen ved Viby Gymnasium og HF den 23. maj 2007. Løndannelsen

Læs mere

Hvordan går det med de lokale lønforhandlinger på din arbejdsplads? TR møde 17. februar 2015

Hvordan går det med de lokale lønforhandlinger på din arbejdsplads? TR møde 17. februar 2015 Hvordan går det med de lokale lønforhandlinger på din arbejdsplads? TR møde 17. februar 2015 BRUG MULIGHEDERNE! Fællesaftale om lokal løndannelse Procedureaftalen Lønpolitik MED LØN FORHANDLES PÅ FORSKELLIGE

Læs mere

Sådan forhandler du din egen løn

Sådan forhandler du din egen løn Sådan forhandler du din egen løn Gældende fra 1. januar 2019 midlertidig version Som leder står man i den dobbeltrolle, at man skal varetage både skolens økonomiske interesser og sin egen interesse i at

Læs mere

Notat. Baggrund. Lønudviklingen

Notat. Baggrund. Lønudviklingen Notat Vedrørende: Lønudvikling 2011-2015 Sagsnavn: Lokal løndannelse 2013-2015 Sagsnummer: 81.00.00-I00-1-15 Skrevet af: Bjarne Vejrup E-mail: bjarne.vejrup@randers.dk Forvaltning: Personale- og HR-afdeling

Læs mere

Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data

Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data Projekt om analyse af forskelle i udmøntning af lokal løn mellem mænd og kvinder indenfor samme personalegruppe fase 1 og 2 FLD data Projektgruppen har opgjort forskelle i lokalløn mellem mænd og kvinder

Læs mere

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019 Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse Juni 2019 Indhold 1. En ny karrierevej for akademikere i staten 4 1.1 En ny stillingskategori

Læs mere

1. Sammenfatning Datagrundlag Baggrund Den generelle udvikling i Greve Kommune... 4

1. Sammenfatning Datagrundlag Baggrund Den generelle udvikling i Greve Kommune... 4 Lønredegørelse 2012 1. Sammenfatning... 2 2. Datagrundlag... 3 3. Baggrund... 3 4. Den generelle udvikling i Greve Kommune... 4 4.1 ANTAL ANSATTE... 4 4.1.1 Udvikling i antal medarbejdere... 4 4.1.2 Antal

Læs mere

AFTALE OM GENNEMSNITSLØNGARANTI

AFTALE OM GENNEMSNITSLØNGARANTI Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN ORGANISATIONER I FORHANDLINGS- FÆLLESSKABET AFTALE OM GENNEMSNITSLØNGARANTI **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale **NYT** med virkning fra dato

Læs mere

De lokale forhandlinger 2010

De lokale forhandlinger 2010 De lokale forhandlinger 2010 Der blev ved OK08 afsat 1,25 % til lokal lønforhandling både i 2009 og 2010 til Sundhedskartellets ledergrupper altså i alt 2,5 % i denne overenskomstperiode. Vi har her i

Læs mere

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune.

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. 5. april 2018. Løn og personaleafdelingen Budgetansvarlig Økonomiafdelingen Budget ramme Direktion Politikere Afdelingsleder Side 1 INDLEDNING Formålet med Grundlag

Læs mere

Sæt ny løn på dagsordenen

Sæt ny løn på dagsordenen Sæt ny løn på dagsordenen - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Veje til indflydelse... 3 2. Råderum til ny løn... 3 3. Ny løn på budgettet... 5 4. Indflydelse på råderum og budget... 7 5. Spørgsmål du kan stille

Læs mere

Forhandling af løn på det kommunale område

Forhandling af løn på det kommunale område Forhandling af løn på det kommunale område Dagens emner Lokal løn Formål og hjemmel Økonomi, information og statistik Flow og elementer Årshjul Strategi Klubben og mandat Strategiske refleksioner Gruppearbejde,

Læs mere

AFTALE OM GENNEMSNITSLØNGARANTI

AFTALE OM GENNEMSNITSLØNGARANTI REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN ORGANISATIONER I KTO ORGANISATIONER I AC FOA FAG og ARBEJDE Side 1 AFTALE OM GENNEMSNITSLØNGARANTI **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale **NYT** med virkning

Læs mere

Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter.

Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter. September 2009 Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter. I forbindelse med de lokale lønforhandlinger er det meget vigtigt at være opmærksom på overholdelse af MED retningslinjen for drøftelse

Læs mere

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler

Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Analyse af svar på Undersøgelse om lokal løndannelse til lærere og engangsvederlag til ledere på efterskoler Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i maj 2016 gennemført en undersøgelse på efterskolerne

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for. Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene

Cirkulære om organisationsaftale for. Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene Cirkulære om organisationsaftale for Afdelingsledere og uddannelseskonsulenter ved AMU-centrene 2002 3.3.18 Indholdsfortegnelse CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...3 Bemærkninger til aftalens enkelte bestemmelser...4

Læs mere

Aftale mellem Uddannelsesforbundet ved Syddansk Erhvervsskole og Syddansk Erhvervsskole om ny løn for lærere der underviser på EUD

Aftale mellem Uddannelsesforbundet ved Syddansk Erhvervsskole og Syddansk Erhvervsskole om ny løn for lærere der underviser på EUD Aftale mellem Uddannelsesforbundet ved Syddansk Erhvervsskole og Syddansk Erhvervsskole om ny løn for lærere der underviser på EUD Formål Aftaleparterne ønsker at skabe et gennemskueligt og fleksibelt

Læs mere

Lønpolitik for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Lønpolitik for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter MINISTERIET FOR MBBL er dialog en vigtig forudsætning for, at lønpolitikken bliver konkret, gennemsigtig og fungerer som et fælles udgangspunkt for løndannelse i ministeriet. Derfor er lønpolitikken blevet

Læs mere

Forhåndsaftale pr. 1. januar 2017 om. lokal løndannelse. mellem. Roskilde Kommune og BUPL. for

Forhåndsaftale pr. 1. januar 2017 om. lokal løndannelse. mellem. Roskilde Kommune og BUPL. for Forhåndsaftale pr. 1. januar 2017 om lokal løndannelse mellem Roskilde Kommune og BUPL for Områdeledere på 0-6 års-området Pædagogiske ledere i daginstitutioner på 0-6 års-området Ledere af selvejende

Læs mere

Region Midtjylland. Lønstatistikker. Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i. perioden

Region Midtjylland. Lønstatistikker. Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i. perioden Lønstatistikker Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i perioden 2007-2017 Region Midtjylland [I denne publikation gennemgås en række lønstatistikker, der samlet set skal belyse

Læs mere

LUP 2014. Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen. november 2014 1

LUP 2014. Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen. november 2014 1 LUP 2014 Specialkonsulent Tina Feldt Jessing og fuldmægtig Sara Talaii Olesen, Moderniseringsstyrelsen 1 DE GRUNDLÆGGENDE ELEMENTER I OVERENSKOMSTSYSTEMET Retten til at organisere sig Retten til at føre

Læs mere

AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE

AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE AFTALE OM PROCEDURE VEDR. LOKAL LØNDANNELSE FOR LÆRERE M.FL. I HELSINGØR KOMMUNE INDGÅET MELLEM HELSINGØR KOMMUNE, HELSINGØR LÆRERFORENING (HLF) OG LANDSFORBUNDET AF VOKSEN- OG UNGDOMSUNDERVISERE (LVU)

Læs mere

Strategisk arbejde med løn i Kystdirektoratet. HR-chef Thomas Qvist Møller 29.09.2011

Strategisk arbejde med løn i Kystdirektoratet. HR-chef Thomas Qvist Møller 29.09.2011 Strategisk arbejde med løn i Kystdirektoratet HR-chef Thomas Qvist Møller 29.09.2011 1 Kort om Kystdirektoratet Strategi Lønpolitik Lønforhandling Lønstyring 2 3 4 5 Årsværk og lønsum 2010 114,7 årsværk

Læs mere

Lønpolitik og lønstrategi for Horsens Kommune 2013-2015. Kultur og Stab HR og Jura

Lønpolitik og lønstrategi for Horsens Kommune 2013-2015. Kultur og Stab HR og Jura Lønpolitik og lønstrategi for Horsens Kommune 2013-2015 Kultur og Stab HR og Jura Side 2/11 INDHOLD INDHOLD... 2 I. LØNPOLITIK... 4 FORMÅL OG FORUDSÆTNINGER... 4 LØNDANNELSEN... 5 GRUNDLØN... 5 FUNKTIONSLØN...

Læs mere

Nye lønsystemer sat på sporet

Nye lønsystemer sat på sporet Finansministeriet Personalestyrelsen Centralorganisationernes Fællesudvalg Nye lønsystemer sat på sporet Nye lønsystemer sat på sporet Januar 2003 Januar 2003 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information

Læs mere

Udtalelse. Forslag fra SF: Grænser for udgifter til administration. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune

Udtalelse. Forslag fra SF: Grænser for udgifter til administration. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Udtalelse Side 1 af 7 Til Aarhus Byråd via Magistraten Forslag fra SF: Grænser for udgifter til administration 1. Konklusion SF har fremsat forslag om, at Byrådet vedtager en grænse for, hvor stor en andel

Læs mere

Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01)

Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01) 3. september2015/lbb/lra Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01) Forhåndsaftalen er indgået mellem Viborg Kommune og Viborg Lærerkreds og udarbejdet med henvisning

Læs mere

Arbejdsgiverpolitik - løn som strategisk redskab. Kommunaløkonomisk Forum Debatmøde 5 fredag den 13. januar

Arbejdsgiverpolitik - løn som strategisk redskab. Kommunaløkonomisk Forum Debatmøde 5 fredag den 13. januar Arbejdsgiverpolitik - løn som strategisk redskab Kommunaløkonomisk Forum Debatmøde 5 fredag den 13. januar Kommunerne som arbejdsgivere - grundvilkår Arbejdsgiverrollen tiltagende væsentlig Dystre økonomiske

Læs mere

Notat. BORGMESTERENS AFDELING HR Aarhus Kommune. Personalestatistikker med fem års udvikling. Orientering. Kopi til

Notat. BORGMESTERENS AFDELING HR Aarhus Kommune. Personalestatistikker med fem års udvikling. Orientering. Kopi til Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Byrådet Orientering Personalestatistikker med fem års udvikling Magistraten behandlede den Personaleredegørelse 2013. I den forbindelse blev der efterlyst statistikker,

Læs mere

Region Midtjylland "solsikkepapiret"

Region Midtjylland solsikkepapiret Region Midtjylland "solsikkepapiret" Lønstatistikker Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i perioden 2007-2018 [I denne publikation gennemgås en række lønstatistikker, der samlet

Læs mere

Bliv klogere på økonomien i din SFO klasse

Bliv klogere på økonomien i din SFO klasse Bliv klogere på økonomien i din SFO 0.-3. klasse Tallene i pjecen refererer til budget 2017 Forord Et godt samarbejde mellem ledelse og tillidsvalgte er betydningsfuldt for arbejdsmiljøet i SFOen og den

Læs mere

2) Der afsættes en pulje på 1,4 mio.kr. til udmøntning efter nærmere aftale mellem Fængselsforbundet og Direktoratet for Kriminalforsorgen.

2) Der afsættes en pulje på 1,4 mio.kr. til udmøntning efter nærmere aftale mellem Fængselsforbundet og Direktoratet for Kriminalforsorgen. 20. januar 2011 MES J.nr. Resultatet af forhandlingerne mellem Fængselsforbundet, OAO- Stat og henholdsvis Direktoratet for Kriminalforsorgen og Finansministeriet, Personalestyrelsen om udmøntning af forliget

Læs mere

Region Midtjylland. Lønstatistikker. Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i. perioden

Region Midtjylland. Lønstatistikker. Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i. perioden Lønstatistikker Analyse af udviklingen i lokale løndele for Region Midtjylland i perioden 2007-2016 Region Midtjylland [I denne publikation gennemgås en række lønstatistikker, der samlet set skal belyse

Læs mere

Rammeaftale mellem Ergoterapuetforeningen/Danske Fysioterapeuter og Region Nordjylland om aflønning af ikke-ledende terapeuter.

Rammeaftale mellem Ergoterapuetforeningen/Danske Fysioterapeuter og Region Nordjylland om aflønning af ikke-ledende terapeuter. REGION NORDJYLLAND 6. februar 2009 kkd Rammeaftale mellem Ergoterapuetforeningen/Danske Fysioterapeuter og Region Nordjylland om aflønning af ikke-ledende terapeuter. Denne rammeaftale mellem Ergoterapuetforeningen/Danske

Læs mere