.ROOHNWLYHWUDILNWHUPLQDOHU- Indlæg på Trafikdage på AAU 1998

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ".ROOHNWLYHWUDILNWHUPLQDOHU- Indlæg på Trafikdage på AAU 1998"

Transkript

1 .ROOHNWLYHWUDILNWHUPLQDOHU- Indlæg på Trafikdage på AAU 1998 Af Per Gellert og Leif Jørgensen, COWI,QGOHGQLQJ Der er gennem de seneste år sat en del fokus på terminalerne som knudepunkter i den kollektive trafik, eller som skiftepunkter mellem individuel og kollektiv trafik. Denne interesse for terminalerne ser vi ikke kun i Danmark, men også i udlandet, hvor bl.a. EU har sat fokus på "intermodality" og "seamless journey" som udtryk for, at man ikke kan nøjes med at betragte en rejse som flere delture i forskellige transportmidler, men må se det som en samlet rejse fra dør-til-dør. Oslo er et andet eksempel på, hvordan der allokeres betydelige midler til udbygningen af de kollektive trafikterminaler i de kommende år. COWI har gennem de seneste 2-3 år arbejdet meget med terminaler til kollektiv trafik. Arbejdet har både omfattet passageranalyser, behovsvurderinger og udformning af terminaler. Opgaverne har således omfattet alle faser i processen fra de første analyser og ideer over opstilling af prognoser og vurdering af løsningsalternativer til projektering og udførelse af anlæggene. Som eksempler på sådanne opgaver kan bl.a. nævnes: Passagerundersøgelser på ca terminaler i HT-området Udarbejdelse af en Masterplan for 33 terminaler i HT-området Igangværende arbejde omkring adgangsveje til 40 S-togsstationer Passagerundersøgelser, udformning og projektering af ny Gladsaxe Trafikplads Skitseprojekter for busterminal i Bernstorffsgade Analyser for samlet forbedring af landets kommende, største terminal Nørreport Station Udførelsesprojekt for terminal ved Kokkedal Station. Til trods for de mange undersøgelser og skitseprojekter, der er gennemført i Danmark, synes vi stadig, at der er en række huller i den viden, der foreligger omkring passagerernes præferencer og prioritering af forskellige forhold som information, ventefaciliteter, adgangsforhold, priser m.m. I det efterfølgende vil vi se på: Målene for terminalens funktionalitet Hvordan ser virkeligheden ud (eksempler fra hovedstadsområdet) Hvilke løsninger kan anvendes. 0nOHQHIRUWHUPLQDOHQVIXQNWLRQDOLWHW Vi vil først se nærmere på en række emner, som har betydning for den rejsendes opfattelse af terminalen. Passageren vil normalt RSIDWWH hele sin rejse fra udgangspunkt til mål som en helhed, selv om den er sammensat af flere delrejser, og der benyttes forskellige transportmidler (gang, cykel, bus, tog m.m). Begrebet "seamless journey" beskriver nødvendigheden af, at rejsen i praksis også RSOHYHVsom værende sammenhængende uden unødvendigt tidsspilde eller besvær som følge af transportmiddelskift. Terminalerne må opfattes som skiftesteder og skal derfor leve op til en vis kvalitet for at:

2 tilfredsstille brugeren, få rejsen til at opleves som sammenhængende uden unødvendige og irriterende oplevelser, og derigennem være medvirkende til at tiltrække nye brugere. Et væsentligt element i terminalens funktionalitet er naturligvis bestemt af køreplanlægningen og dermed de korrespondancer, der er etableret for at skabe korte overgangstider mellem transportmidlerne. Der er dog en række andre forhold og virkemidler på og omkring selve terminalen, som kan bidrage til en øget rejsekvalitet. Vi vil se nærmere på: adgangsvejene til terminalen omstigningsforhold på terminalen trafiksikkerhed parkeringsforhold ventefaciliteter passagerinformation tryghed æstetik. For hvert af disse punkter vil vi vise, hvilke erfaringer vi og andre har gjort, og efterfølgende gennemgå nogle konkrete eksempler på terminalprojekter. $GJDQJVYHMHWLOWHUPLQDOHQ ForEXVVHUQHV rejsehastighed og præcision er det vigtigt, at: tilkørselsvejene og adgangen til det overordnede vejnet er direkte og uden væsentlige hindringer. ForJnHQGHRJF\NOLVWHU skal adgangsvejene være: direkte og sikre uden unødvendige hindringer i form af afspærringer, dårlige belægninger o.lign. med gode belysningsforhold og overskuelige, bl.a. af hensyn til trygheden. For ELOLVWHU skal man især være opmærksom på: synlig og overskuelig skiltning mod terminalen. 2PVWLJQLQJVIRUKROGSnWHUPLQDOHQ Skiftevejene mellem de forskellige transportmidler bør generelt: være korte og direkte være overskuelige og trygge være beskyttet mod vind og vejr have tilstrækkelig kapacitet have færrest mulige trapper, tunneller og gangbroer have elevator hvis der er trapper være sikret mod krydsende trafikstrømme.

3 7UDILNVLNNHUKHG Kollektiv trafik er isoleret set en af de sikreste måder at transportere sig på. Men uheld kan ske i forbindelse med transport til og fra terminalen eller internt på terminalen. For F\NOLVWHURJJnHQGH skal følgende iagttages: trafiksikre og overskuelige adgangsveje, så vidt muligt separeret fra anden trafik krydsende biltrafik bør undgås ved skift på terminalen bakkende busser skal undgås bussernes krydsning af fodgængerstrømme skal minimeres afstigning direkte på cykelsti bør om muligt undgås uundgåelige krydsninger af trafikveje udformes trygge og sikre. 3DUNHULQJVIRUKROG ForF\NOLVWHUQHbør der ved terminalerne være: overdækkede og helst aflåselige cykelparkeringspladser cykelparkeringsanlæg placeret tæt ved indgangen tilstrækkelig kapacitet. For ELOLVWHU bør der være: langtidsparkering (park-and-ride) på de større knudepunkter mulighed for afsætning (kiss-and-ride) nær indgangen taxipladser. 9HQWHIDFLOLWHWHU Ventetiden skal som udgangspunkt reduceres mest muligt, men kan ikke undgås. For at afbøde de negative virkninger af ventetiden bør der være: faciliteter som beskytter mod vind og vejr læskærme eller venterum med siddeplads umiddelbart ved bussen eller toget opvarmede venterum på større terminaler faciliteter som giver gode oversigtsforhold og komfort faciliteter som fremtræder indbydende med tilstrækkelig kapacitet øvrige publikumsfaciliteter, f.eks. kiosk, toilet, telefon m.m. 3DVVDJHULQIRUPDWLRQ Den GDJOLJHSHQGOHU har brug for information om aktuelle forsinkelser og driftsforstyrrelser, mens GHQQ\HNROOHNWLYWUHMVHQGH har behov for information om køreplaner bussernes eller togenes placering på terminalen billetsystemet. Derudover bør en terminal have følgende informationer: synlig og præcis skiltning mod busser og tog oversigtstavler over terminalområdet.

4 7U\JKHG For at sikre passagerernes personlige tryghed bør man være opmærksom på følgende forhold: gode belysningsforhold god overskuelighed at undgå mørke kroge og skyggevirkninger løbende rengøring og vedligeholdelse adgang til nødtelefon tilstedeværelse af service- eller salgspersonale at sikre liv på terminalen i form af aktiviteter, taxiholdepladser m.m. VWHWLN Terminalerne skal udformes under hensyntagen til det miljø, de skal fungere i. Æstetiske og arkitektoniske overvejelser skal sikre følgende forhold: sammenhængen med byområdet at terminalen fremstår attraktiv og brugervenlig genkendelighed og overskuelighed udformningen skal sikre et naturligt passagerflow. (NVHPSOHUIUDHNVLVWHUHQGHWHUPLQDOHU Der vises eksempler fra hovedstadsområdet, som understreger de problemer, der i dag er på terminalområdet i relation til de ovenfor nævnte målsætninger for terminalernes funktionalitet og udformning. Eksemplerne vises som lysbilleder. Der er ikke tale om nogen repræsentativ gennemgang af hovedstadens terminaler, da der også findes mange eksempler på gode løsninger. 6DPDUEHMGVSDUWHURJLQWHUHVVHPRGV WQLQJHU Det kan synes banalt at sige det, men det er uhyre vigtigt at sikre, at alle relevante interessenter er med i arbejdet fra begyndelsen, dvs. lige fra de første analyser gennemføres for at finde ud af, hvilke problemer der reelt er. Der er ofte mange parter i sådanne terminalprojekter, og det er vigtigt at forstå og acceptere, at disse ofte har delvist modstridende interesser. Kun på den måde kan man sikre sig, at samtlige behov og ønsker bliver belyst, og at man får analyseret, hvilke der objektivt set er mest vigtige i det pågældende projekt. For man kan lige så godt se i øjnene med det samme, at der skal prioriteres, og at kompromiser skal indgås. Hver af parterne har en række hensyn og ønsker at varetage, der hver for sig er helt forståelige og hensigtsmæssige. Men det viser sig ofte, at på grund af de fysiske forhold vil det element, der tilfredsstiller det ene behov, mere eller mindre hindre imødekommelsen af et andet behov. Fra starten af terminalprojekterne bør der oftest være repræsentanter fra: pågældende kommune (evt. amt) trafikselskab(-er) jernbaneselskab(-er) og typisk bør flere fagfelter være repræsenteret fra hver part, således at såvel trafikale og trafiktekniske synspunkter som driftskrav og f.eks. visuelle hensyn kan drøftes under ét.

5 Senere kan der vise sig behov for f.eks. at inddrage repræsentanter fra: taxi busselskaber vognmænd cyklister handicapforbund evt. detailhandelen m.fl. For at kunne udarbejde realistiske løsningsalternativer er det derfor af vital betydning, at der etableres en velvalgt og velbemandet organisation (arbejdsgruppe eller hvad det nu er), der kan påtage sig opgaven. 3URFHVVHQ Det er også vigtigt at erkende fra starten, at der er tale om en proces - og ofte en iterativ proces, når der skal findes den rigtige terminalløsning til en given lokalitet. Ofte vil der ligge nogle konkrete ønsker eller ideer fra tidligere, men det foreslås alligevel at gennemløbe den samlede proces for at sikre, at det rigtige grundlag er til stede for valget af løsninger, og at konsekvenserne heraf er kendte og accepterede af hele den organisation, der har til opgave at finde en løsning. For de, der er vant til at arbejde med tekniske projekter, kan det måske synes noget banalt. For andre kan illustrationen af de forskellige faser i forløbet give et bedre overblik over proces og sammenhæng. Målsætningerne, der skal opstilles, er ikke kun de generelle, som Per lige har omtalt. Der skal defineres, hvilke mål der herudover gælder netop for denne terminal. Måske er det integreret detailhandel, måske er det særlige hensyn til uddannelsesfunktioner etc. Derefter kan de konkrete behov formuleres. Hvor mange pladser, og hvor store arealer til de forskellige trafikanter og aktiviteter? Først herefter kan arbejdet med opstilling af løsningsalternativer og konsekvensvurderinger igangsættes. Ofte er der tale om en iterativ proces, hvor løsningskonceptet gradvist fastlægges og detaljeres med baggrund i konsekvenserne af løsningerne. Konsekvensvurderingerne omfatter en række forhold fra kapacitet og trafikafvikling over sikkerhed og miljø til overslag for anlægsomkostningerne.

6 (NVHPSOHUSnSURMHNWXGDUEHMGHOVH Jeg vil her koncentrere mig om to eksempler, der hver for sig illustrerer forskellige faser i et projekt og forskellige projekttyper: Bernstorffsgade busterminal (mellem Hovedbanegården og Tivoli) Nørreport stationsterminal (eller etableringen af metroen). %HUQVWRUIIVJDGH Behovet for at forbedre forholdene for såvel buspassagerer som andre trafikanter i området har længe været erkendt, og løsninger herpå har også været skitseret. Men eksemplet viser, at såvel organisationen omkring projektet og processen har været vigtig. Således har hele organisationen omkring projektet kunnet følge med i behovsanalyserne, de har fået forelagt hele løsningsspektret, og de har alle deltaget i prioriteringen af de forskellige trafikantgrupper. Skifteforholdene var i fokus, både mellem busser indbyrdes og mellem tog og bus. Taxi-funktionen var også i centrum sammen med sikkerheden for såvel fodgængere som cyklister langs den meget trafikerede gade. Endelig var de æstetiske krav betydelige. To hovedalternativer var med, da man nåede til projektforslagsfasen: En løsning, hvor busserne var samlet omkring en midterø placeret ved Hovedbanegården, og en mere traditionel opstilling i hver side af vejen. (Alternativerne vises og omtales kort) Som nævnt var der stor opmærksomhed på de visuelle forhold, hvorfor der - ud over detaljerede overvejelser vedrørende belægninger mv. - også blev gennemført en serie perspektivtegninger for primært at kunne vurdere, om det højt prioriterede ønske om overdækkede ventefaciliteter kunne accepteres i den placering, terminalen har mellem den flotte banegårdsbygning og Tivoli. (Perspektivskitser vises) Analyser og skitseringer resulterede i, at der var stemning for at udelade overdækningen. Forholdene for de kollektivt rejsende (dvs. de, der skifter) blev nok bedst tilgodeset i løsningen med ø-perron. Denne løsning medførte til gengæld krydsende bustrafik på strækningen mv. Til fordel for løsningen med traditionel opstilling ved kantstenen taler, at den ikke indeholder nogen overraskelser. Man ved, i hvilken retning man kommer, og der er ingen ualmindelige trafikale bevægelser. 1 UUHSRUW Opgaven omkring Nørreport er et eksempel på, at det både er vigtigt, at alle berørte parter er repræsenteret, og at det er vigtigt at opstille mål og analysere behovene for at kunne arbejde sig frem til en løsning, der kan samles enighed omkring. Under foresæde af Trafikministeriet blev der nedsat et udvalg med repræsentanter fra Københavns Kommune, Ørestadsselskabet, DSB/Banestyrelsen og HT til at undersøge forskellige løsningsmuligheder. Oprindelig var udvalget nedsat med det primære formål at finde ud af, hvordan man kunne få en god videreførelse af de planlagte tunnelanlæg fra Metrostationen til Midtbyen, således at de kollektivt rejsende kunne undgå krydsning af biltrafikken. Udvalget udvidede imidlertid sit kommisorie til at se lidt bredere på Nørreport problematikken, og heldigvis for det, for det var i dette felt, at udvalget fandt en løsningside,

7 man kunne samles om at anbefale til videre bearbejdning. Tunnel- eller broalternativer viste sig kun at være til gavn for få af de rejsende, og sådanne løsninger var samtidig for dyre. Men først lidt om opgaven: Nørreport forventes at blive Danmarks mest trafikerede kollektive trafikterminal, når metroforbindelserne er taget i brug rejsende om dagen, og personer til og fra de forskellige transportmidler i en spidstime. De fleste kender nok DSBs anlæg til S-tog og regionaltog. Mange har sikkert også set illustrationer af metrostationen. Dette anlæg rummer også en tunnelforbindelse mellem metroen og DSBs anlæg. Selv når der ses bort fra den forventede, meget store trafikstrøm mellem metroen og DSBs perroner i nævnte tunnel, forventes der en stigning på antal rejsende i terrænniveau på 40% i forhold til i dag. Analyser af disse trafikstrømme - hvor de rejsende kom fra, og hvor de skulle hen - gav et væsentligt grundlag for den videre vurdering. Bl.a. blev det gjort klart, at der var en meget betydelig spredning af de rejsende i området, hvilket var en af grundene til, at en enkel tunnelløsning ikke ville være attraktiv for så mange. Alternativer blev skitseret og konsekvensvurderet, bl.a. mht. antal potentielle brugere og trafikale konsekvenser, bl.a. sikkerhed samt økonomi. (Der vises en række dias herom) Resultatet af udvalgsarbejdet blev, at det i enighed blev anbefalet at gå videre med at undersøge mulighederne for at realisere en såkaldt overfladeløsning, hvor kørearealerne indsnævredes og blev forlagt bort fra Midtbyen. I stedet blev skabt en åben plads i direkte sammenhæng med gågaderne i Midtbyen.

Bedre adgang til Rødovre stations sydlige indgang

Bedre adgang til Rødovre stations sydlige indgang Bedre adgang til Rødovre stations sydlige indgang Bedre adgang til Rødovre stations sydlige indgang... 1 1. Baggrunden for ansøgningen... 1 1.1. Hvidovres Kommunes visioner og planer for området... 1 1.2.

Læs mere

Tilgængelighed til stationer

Tilgængelighed til stationer Tilgængelighed til stationer - bedre tilgængelighed = flere kollektive rejsende - teori samt projektforslag Ved Niels Wellendorf, DSB S-tog, Økonomi og Planlægning 0. Indhold og opbygning Nærværende indlæg

Læs mere

Bedre Terminaler i Hovedstadsområdet

Bedre Terminaler i Hovedstadsområdet Bedre Terminaler i Hovedstadsområdet - Organisering, finansiering og resultater Ved Terminalsamarbejdet mellem HUR, DSB, DSB S-tog og Banestyrelsen. Oplægsholdere HA, HD Brian Haapanen og Civilingeniør

Læs mere

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk Vejledning For kommuner 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER 1 midttrafik.dk STOPPESTEDER I MIDTTRAFIK Stoppesteder i Midttrafik Vejledning for kommuner 1. udgave, november 2012 2 indhold Indledning 4

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Notat Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Projektbeskrivelse for forprojekt på Flintholm Station. Ansøgning til fremkommelighedspuljen. Projekttitel Bynet 2018 - "forprojekt til forbedring

Læs mere

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik VEJFORUM BIDRAG 2014 Fremtidens bustrafik vinder indpas i vejreglerne Nye vejregelhåndbøger beskriver, hvordan man skaber højklasset kollektiv trafik og terminaler 24. oktober 2014 Forfattere: Mogens Møller,

Læs mere

CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER

CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Voldruten og Søruten De to ruter er behandlet på et mere foreløbigt niveau end de øvrige ruter og det må forventes, at linjeføringerne tages op til

Læs mere

Bornholms Regionskommune Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling

Bornholms Regionskommune Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling NOTAT/Styregruppe November 2017 1 Baggrund De videregående uddannelser på Bornholm har hidtil været fordelt på flere adresser

Læs mere

Overraskende hurtig 1

Overraskende hurtig 1 Overraskende hurtig 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY Linjer

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

Parker og Rejs anlæg til cykler

Parker og Rejs anlæg til cykler Parker og Rejs anlæg til cykler Arkitekt Lise Kærn, Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) Afdelingsleder Eyvind Lindboe, Glostrup Kommune Indledning Hovedstadens Udviklingsråd lancerede i sommeren 2001 sin

Læs mere

Håndbog om supercykelstier

Håndbog om supercykelstier Håndbog om supercykelstier Henrik Grell, COWIs projektleder 1 Introduktion 2 Introduktion Baggrund og formål Supercykelstier har medvind lige nu => Vigtigt at smede mens jernet er varmt Men hvad er supercykelstier?

Læs mere

En letbane på tværs af København?

En letbane på tværs af København? En letbane på tværs af København? Besøg Københavns Amts vandreudstilling om letbanen langs Ring 3. Udstillingen åbner 11. april på Amtssygehuset i Herlev. Herefter går turen videre til Glostrup, Gladsaxe,

Læs mere

højklasset busbetjening

højklasset busbetjening + way højklasset busbetjening Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS

Læs mere

Rødovre Station Prioritering af investeringer

Rødovre Station Prioritering af investeringer Rødovre Station Prioritering af investeringer Rapporten er udarbejdet for Terminalsamarbejdet: Rapporten er udarbejdet af: Public Arkitekter & Incentive Partners Februar 2 5 Terminalsamarbejdet. Rødovre

Læs mere

Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober J.nr. 14/7590

Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober J.nr. 14/7590 Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober 2014 J.nr. 14/7590 Forslaget har været i offentlig høring fra den 12. november 2014 til den 7. januar 2015 Den 8. januar 2015 var der

Læs mere

TØF konference den 16. juni 2009

TØF konference den 16. juni 2009 TØF konference den 16. juni 2009 En Grøn Transportpolitik og... 1. milliard kroner til parkering! ved Niels A. Dam, DSB Ejendomme Overkapacitet /umoderne kapacitet eksempel stationsbygning... Historisk

Læs mere

Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal

Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal Resumé Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Nordjyllands Trafikselskab (NT) har igennem et stykket tid arbejdet med at opgradere Aalborg Busterminal

Læs mere

Letbanesekretariatet December enerelle principper or etablering af etbanens standsnings steder

Letbanesekretariatet December enerelle principper or etablering af etbanens standsnings steder Letbanesekretariatet December 2012 enerelle principper or etablering af etbanens standsnings steder 2 Generelle principper for etablering af letbanens standsningssteder KOLOFON INDHOLD 3 Indledning 4 generelle

Læs mere

Bus- og togterminaler i hovedstadsområdet

Bus- og togterminaler i hovedstadsområdet MASTERPLAN II 2003 Bus- og togterminaler i hovedstadsområdet 2 Masterplanprojekter Terminaler beskrevet i Masterplan for bus- og togterminaler i hovedstadsområdet. 3 Indledning Trafikselskaberne i hovedstadsområdets

Læs mere

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS Aalborg Nærbane Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS For at dæmme op for den voldsomme vækst i trafikken ønsker vi at gøre den kollektive trafik mere attraktiv.

Læs mere

C y k e l p a r k e r i n g

C y k e l p a r k e r i n g C y k e l p a r k e r i n g B a n e g å r d s o m r å d e t, J a n u a r 2 0 0 4 BILAG 9 S T A D S A R K I T E K T E N S K O N T O R P R O J E K T A F D E L I N G E N M A G I S T R A T E N S 2. A F D E

Læs mere

Erfaringsopsamling af nyere trafikterminaler

Erfaringsopsamling af nyere trafikterminaler Erfaringsopsamling af nyere trafikterminaler Vejforum 2012 Mogens Møller Via Trafik Morten Feldthaus 1 Formål med erfaringsopsamling Drage erfaringer fra eksempler på 3 forskellige typer af nyere busterminaler

Læs mere

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem.

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem. Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Jens Elsbo, COWI DSB og de regionale kollektive trafikselskaber uden for hovedstadsområdet indledte pr. 28. september 1997 et takstsamarbejde, der gør det

Læs mere

NORDHAVNEN Tænk metro - kør bus. - Vision for kollektiv trafikbetjening

NORDHAVNEN Tænk metro - kør bus. - Vision for kollektiv trafikbetjening NORDHAVNEN Tænk metro - kør bus - Vision for kollektiv trafikbetjening September 2005 NORDHAVNEN Tænk metro - kør bus Vision for kollektiv trafikbetjening Redaktion og grafisk tilrettelæggelse Hovedstadens

Læs mere

Passagerpulsen. Mette Boye. Trafikdage Ålborg 2015

Passagerpulsen. Mette Boye. Trafikdage Ålborg 2015 Passagerpulsen Mette Boye Trafikdage Ålborg 2015 Formål: Bedre kollektiv transport for passagererne tager udgangspunkt i passagerernes behov og ønsker fokus på passagerernes samlede rejse fra dør til dør

Læs mere

Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed

Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed Notat baseret på NPT data oktober 2016 Side 2 1. Indledning En stor del af passagererne i den kollektive trafik benytter mere end et

Læs mere

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN TØF 2.10.12 Søren Elle Center for Byudvikling Københavns Kommune Københavns langsigtede trafikpolitiske vision MINDST 1/3 CYKLER MINDST 1/3 KOLLEKTIV TRAFIK HØJST

Læs mere

Hvordan kan vi skabe høj standard ("best practise") for cykeltrafik i verdens bedste cykelbyer? Gode, jævne flade at cykle på At politikerne

Hvordan kan vi skabe høj standard (best practise) for cykeltrafik i verdens bedste cykelbyer? Gode, jævne flade at cykle på At politikerne Hvordan kan vi skabe høj standard ("best practise") for cykeltrafik i verdens bedste cykelbyer? Gode, jævne flade at cykle på At politikerne prioriterer cykeltrafik Sælge de gode ting ved cykling: sundhed,

Læs mere

Vi vil skabe løsninger gennem en god og reel inddragelse af borgerne i tilvejebringelse af disse løsninger.

Vi vil skabe løsninger gennem en god og reel inddragelse af borgerne i tilvejebringelse af disse løsninger. Trafikpolitik 2016 Skanderborg Kommune er en bosætningskommune i vækst med mange unge familier og meget pendling ind og ud af kommunen. Kommunens indbyggere bor i fire centerbyer og en hovedby samt i en

Læs mere

Metro eller letbane. Nina Kampmann Vicedriftsdirektør Ørestadsselskabet

Metro eller letbane. Nina Kampmann Vicedriftsdirektør Ørestadsselskabet Metro eller letbane Nina Kampmann Vicedriftsdirektør Ørestadsselskabet Hvad er det for en Metro København har i dag? Etape 1 og 2 er ibrugtaget 2002 og 2003 Etape 3 er under anlæg Metroens linieføring

Læs mere

Potentiale for integreret planlægning og optimering af den kollektive trafik med passageren i centrum. Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.

Potentiale for integreret planlægning og optimering af den kollektive trafik med passageren i centrum. Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu. Potentiale for integreret planlægning og optimering af den kollektive trafik med passageren i centrum Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk Måling af passagerpræferencer - hvad betyder noget? Rejsetid

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING. Bilag A til ansøgning til Fremkommelighedspuljen. 25.

Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING. Bilag A til ansøgning til Fremkommelighedspuljen. 25. P r o j e k t b e s k r i v e l s e Finderupvej 9 Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING Telefon 99 74 24 24 E-post teknisk@rksk.dk Dato 26. februar 2010 Sagsnummer

Læs mere

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Vandledningsstien Nuværende forhold Vandledningsstien forbinder Gladsaxe og Københavns kommuner, se figur 1 Strækningen er en nordlig forlængelse

Læs mere

Langeskov station. - Beslutningsgrundlag for perronplacering. Ny station i Langeskov

Langeskov station. - Beslutningsgrundlag for perronplacering. Ny station i Langeskov Langeskov station - Beslutningsgrundlag for perronplacering Ny station i Langeskov Langeskov station Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Langeskov Station Indhold

Læs mere

Planredegørelse for den kollektive trafik i København

Planredegørelse for den kollektive trafik i København Planredegørelse for den kollektive trafik i København 1: Grundlag og beslutningsproces Susanne Krawack og Peter Bjørn Andersen, TetraPlan A/S Indledning Dette notat opsummerer de hidtidige planer og undersøgelser

Læs mere

5 spørgsmål/svar til forslag til lov om trafikselskaber

5 spørgsmål/svar til forslag til lov om trafikselskaber 5 spørgsmål/svar til 5 spørgsmål/svar til forslag til lov om trafikselskaber Spørgsmål: 1) Hvorfor kommer der en helt ny lov om trafikselskaber? 2) Betyder kommunalreformen at den bus du plejer at bruge

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 5. runde

Fremkommelighedspuljen 5. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 5. runde 26. april 2011 3 Tilsagnsnotat Indhold F2011-5-01, Rudersdal Kommune Ombygning af Holte Stationsforplads 5 F2011-5-2, Slagelse Kommune Strategi for busfremkommelighed

Læs mere

Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet

Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet Trafikknudepunkter og skiftemuligheder i Hovedstadsområdet Special Session på Trafikdage 2014 tirsdag den 26.8. kl. 15:10 til 16:20 3. linje Lokale 4, 110, Kroghsstræde 3 DSB, Movia og Metroselskabet I/S

Læs mere

Bedre terminaler i. hovedstadsområdet. Trafikterminaler til bedre miljø. Sådan er projekterne bygget op. Gennemførte projekter. Kommende projekter

Bedre terminaler i. hovedstadsområdet. Trafikterminaler til bedre miljø. Sådan er projekterne bygget op. Gennemførte projekter. Kommende projekter Præsentation af samarbejdet omkring bedre trafikterminaler for bus og tog i hovedstadsområdet September 2001 Trafikterminaler til bedre miljø Gode trafikterminaler er både til gavn for miljø og fremkommelighed

Læs mere

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 6. runde

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 6. runde Tilsagnsnotat Passagerpuljen 6. runde 28. november 2011 3 Tilsagnsnotat Der er i 6. runde udmøntet for 37,1 mio. kr. til 10 projekter. Desuden er der overflyttet 28,5 mio. kr. til Fremkommelighedspuljen.

Læs mere

Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler

Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler hvordan man skaber højklasset kollektiv trafik og terminaler fra Vejregelgruppen Kollektiv trafik på veje Mogens Møller mm@viatrafik.dk Ingeniør og partner

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Korridorprojektet Uddybning vedr. Gladsaxe. Københavns Amt. Suppleringsnotat. 1 Introduktion

Indholdsfortegnelse. Korridorprojektet Uddybning vedr. Gladsaxe. Københavns Amt. Suppleringsnotat. 1 Introduktion Københavns Amt Korridorprojektet Uddybning vedr Gladsaxe Suppleringsnotat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Introduktion

Læs mere

UDKAST. Vordingborg Kommune. Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat. NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO

UDKAST. Vordingborg Kommune. Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat. NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO UDKAST Vordingborg Kommune Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1 Buslinjer... 4 2.2 Trafikafvikling

Læs mere

At orienteringen om status for Movias arbejde med højklassede busløsninger tages til efterretning.

At orienteringen om status for Movias arbejde med højklassede busløsninger tages til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 27. oktober 2011 Cathrine Krogh Keinicke 15 Movias arbejde med højklassede busløsninger Indstilling: Det indstilles, At orienteringen om status for

Læs mere

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr.

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr. NOTAT Dato J. nr. 22. maj 2015 Udmøntning af Pulje til busfremkommelighed Nedenfor præsenteres de projekter som får støtte af Pulje til busfremkommelighed. Der udmøntes midler til 18 projekter til i alt

Læs mere

Tænk metro - kør bus!

Tænk metro - kør bus! NORDHAVNEN Tænk metro - kør bus! Vision for kollektiv trafikbetjening Af civ.ing. Hans Eklund, HUR Trafikdage på Aalborg Universitet 2005 1 1. Den nye bydel Nordhavn Nordhavnsområdet rummer store muligheder

Læs mere

Der findes en række muligheder for at opnå de ønskede forbedringer, herunder:

Der findes en række muligheder for at opnå de ønskede forbedringer, herunder: Bybanesystemer, erfaringer fra udlandet af civ.ing. Bent Jacobsen og civ. ing., Ph.D. Jan Kragerup RAMBØLL, Bredevej 2, DK-2830 Virum, tel. 45 98 60 00, fax 45 98 67 00 0. Resumé I bestræbelserne på at

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Frederikshavn Trafikterminal 1. Projekttitel Ny trafikterminal i Frederikshavn 2. Resumé Frederikshavn station og busterminal ligger adskilt fra hinanden med

Læs mere

Sammenhængende terminalområde i Hjørring

Sammenhængende terminalområde i Hjørring En grøn transportpolitik Sammenhængende terminalområde i Hjørring Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Hjørring Kommune søger om støtte under En grøn transportpolitik til gennemførelse af et forprojekt

Læs mere

,QIUDVWUXNWXUO VQLQJHUIRUW WE\JDGHUL3URMHNW%DVLVQHW af Jan Kragerup, RAMBØLL

,QIUDVWUXNWXUO VQLQJHUIRUW WE\JDGHUL3URMHNW%DVLVQHW af Jan Kragerup, RAMBØLL ,QIUDVWUXNWXUO VQLQJHUIRUW WE\JDGHUL3URMHNW%DVLVQHW af Jan Kragerup, RAMBØLL,QGOHGQLQJ Formålet med Projekt Basisnet er at undersøge mulige fremtidige opgraderinger af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet.

Læs mere

MIMIC s analyse af Valby station - et brugbart værktøj ved terminalplanlægning?

MIMIC s analyse af Valby station - et brugbart værktøj ved terminalplanlægning? MIMIC s analyse af Valby station - et brugbart værktøj ved terminalplanlægning? af Lektor Jan Grubb Laursen Center for Trafik- og Transportforskning ved Institut for Planlægning, DTU Indledning MIMIC-projektet,

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT 2016.05.20 Projektforslag TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE-SCT BENDTSGADE-NØRREGADE-TORVET Der

Læs mere

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces.

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. 1 Bilag 3 Aarhus letbane Lisbjergskolen Hinnerup Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. Djurslandmotorvejen og E45. Letbane, Parker og rejs. Set mod nord med ny bebyggelse mellem Århusvej og

Læs mere

Dragør Kommune. 1 Indledning. Ombygning af krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej. NOTAT 24. maj 2017 SB

Dragør Kommune. 1 Indledning. Ombygning af krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej. NOTAT 24. maj 2017 SB 1 Indledning NOTAT 24. maj 2017 SB Dragør Kommune har bedt Via Trafik om at undersøge, hvordan krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej mest hensigtsmæssigt kan ombygges, herunder udarbejde anlægsoverslag

Læs mere

CYKELREGNSKAB 2009 1

CYKELREGNSKAB 2009 1 CYKELREGNSKAB 2009 1 INTRODUKTION 3 CYKELTRAFIK I SILKEBORG 3 CYKLENS ANDEL AF TURE 3 ÅRSDØGNTRAFIK 3 INFRASTRUKTUR 4 CYKELSTINETTET 4 CYKELPARKERING 4 TRAFIKSIKKERHED 5 BORGERUNDERSØGELSE 2009 6 HVEM

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København 28. august 2012 Udbygning af den kollektive trafik i København Peter Bønløkke // Økonomiforvaltningen // Center for Byudvikling // pb@okf.kk.dk edoc Disposition Baggrund Screeningsfasen (2011) Scenarier

Læs mere

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud.

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud. S-letbane på Ring 3 Sådan kunne et bud på linjeføring af S-letbanen på Ring 3 se ud. Stort potentiale for øget kollektiv trafik i Ring 3 korridor I Hovedstadsområdet er markedsandelen for den kollektive

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé

Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé Notat Dato: 29.03.2019 Projekt nr.: 1010242 T: +45 2880 4964 E: jeli@moe.dk Projekt: Hvidovre Hospital Emne: Notat nr.: 1 Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé Rev.: 0 1 Formål og baggrund

Læs mere

Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM

Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM Søren Frost Rasmussen, COWI Lars Jørgensen, COWI Indledning Trafikmodeller kan opdeles i makroskopiske og mikroskopiske modeller, hvor

Læs mere

Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025

Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025 Optimeringsplanen består af 6 rapporter, som udgør selve optimeringsplanen, med

Læs mere

Højklasset kollektiv trafik på Ring 3. v/afdelingschef Hans Ege, HUR og Afdelingschef Preben Vilhof, COWI. Baggrund og afgrænsninger.

Højklasset kollektiv trafik på Ring 3. v/afdelingschef Hans Ege, HUR og Afdelingschef Preben Vilhof, COWI. Baggrund og afgrænsninger. Højklasset kollektiv trafik på Ring 3 v/afdelingschef Hans Ege, HUR og Afdelingschef Preben Vilhof, COWI Baggrund og afgrænsninger I projekt Basisnet 1997-99 indgik en højklasset trafikløsning på Ring

Læs mere

Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat

Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat Notat Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat 27. oktober 2010 Udarbejdet af jii Kontrolleret af Godkendt af 1 Turgeneration og turrater...2 2 Turmønster...3 3 Trafikafvikling...4 3.1 Kortlægning af

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen COWI A/S Særlige fokusområder i VVM-redegørelsen for Odense Letbane etape 1 Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 VVM-redegørelsen 1 2 Baggrund

Læs mere

Ny kollektiv trafikterminal i Svendborg Projektbeskrivelse 17. juni 2009

Ny kollektiv trafikterminal i Svendborg Projektbeskrivelse 17. juni 2009 Kultur og Planlægning Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 21 18 05 Kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Ny kollektiv trafikterminal i Svendborg Projektbeskrivelse 17. juni

Læs mere

Passagerpulsen. Mette Boye TØF 1.10 2015

Passagerpulsen. Mette Boye TØF 1.10 2015 Passagerpulsen Mette Boye TØF 1.10 2015 Formål: Konkrete forbedringer for passagererne i den kollektive transport tager udgangspunkt i passagerernes behov og ønsker fokus på passagerernes samlede rejse

Læs mere

Ombygning af Friheden Stationsplads

Ombygning af Friheden Stationsplads Ombygning af Friheden Stationsplads af projektleder, arkitekt MAA Jacob Deichmann, RAMBØLL NYVIG Indledning Den nye trafikterminal ved Friheden Station på Køge Bugt-banen blev indviet i foråret 2001 efter

Læs mere

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer FYNBUS STRATEGI FOR Flere passagerer 2016 1 Indhold Om FynBus strategi for flere passagerer 2016... 3 Strategiens grundlag... 4 Fra strategi til virkelighed... 5 Strategiens indsatsområder... 6 Strategi

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen 1. Projekttitel Projektets titel er: Busfremkommelighed på Centerringen i Randers. 2. Resumé Projektet omfatter ombygning af den trafikalt overbelastede rundkørsel

Læs mere

Politisk dokument med resume. 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument med resume. 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 19. december 2014 Mads Lund Larsen 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg Indstilling: Administrationen indstiller, At administrationen i dialog

Læs mere

Budgettet for det samlede terminalanlæg beløber sig til kr ,- ekskl. moms.

Budgettet for det samlede terminalanlæg beløber sig til kr ,- ekskl. moms. Projektbeskrivelse Projekttitel Ny kompakt trafikterminal i Skive. Resumé Skive banegård med tilhørende busterminal må i dag karakteriseres som nedslidt og meget utidssvarende med spredte, uoverskuelige,

Læs mere

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt.

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt. i:\november 99\kbh-hovedbane-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 25. november 1999 RESUMÈ KØBENHAVNS HOVEDBANEGÅRD HELHEDSLØSNING Allerede i dag er kapaciteten på Københavns Hovedbanegård

Læs mere

Arbejdet er koordineret i regi af Djurs Mobilitetsstrategi. Parterne har ansvaret for de faglige input.

Arbejdet er koordineret i regi af Djurs Mobilitetsstrategi. Parterne har ansvaret for de faglige input. Letbanestandsested i Thorsager Den 22. maj 2015 afsatte Folketinget (den daværende SR-regering, DF, SF og Ø) 5 mio. kr. til et nyt standsested i Thorsager. Beløbet indgik i aftalen om Kollektiv trafik

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning Kommuneplanlægning Vordingborg kommune er centralt placeret i Øresundsregionen og den ny Femernregion som vigtig transportkorridor mellem Skandinavien og Europa via Gedser og den kommende faste forbindelse

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig.

Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig. Røde og fra interessentmøde den 2. juni 2008 Essensen fra 1. møde i interessentgruppen: Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig. Ellers kan følgende

Læs mere

Ishøjruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Ishøjruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Ishøjruten Nuværende forhold Ishøjruten forbinder Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Hvidovre og Københavns kommuner, se figur 1 Fra Ishøj vil det være muligt

Læs mere

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB MINISTEREN Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB Dato J. nr. 2010-1762 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Transportministeriet

Læs mere

Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds

Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Trafitec, suj@trafitec.dk Trafikanters oplevelser i trafikken er en vigtig parameter. I faglige kredse benævnes denne

Læs mere

Strækning (Reventlowsgade) Motorkøretøjer Cykeltrafik Cykeltrafik tilladt i begge retninger Cykeltrafik afvikles på dobbeltrettet

Strækning (Reventlowsgade) Motorkøretøjer Cykeltrafik Cykeltrafik tilladt i begge retninger Cykeltrafik afvikles på dobbeltrettet Istedgade Reverdilsgade Stampesgade Tietgensgade Notat Dato: 24.04.2018 Projekt nr.: 1008314 T: +45 2880 4964 E: jeli@moe.dk Projekt: Cykelparkering i Reventlowsgade Emne: Trafikale konsekvenser Notat

Læs mere

Regeringen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har indgået aftale om at udvide den nuværende Metro med etablering af en Cityring i København.

Regeringen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har indgået aftale om at udvide den nuværende Metro med etablering af en Cityring i København. Etablering af en Cityring Regeringen, og har indgået aftale om at udvide den nuværende Metro med etablering af en Cityring i København. Cityringen skal gå i en tunnel under City, brokvartererne og Frederiksberg.

Læs mere

Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer

Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer Baggrund i projekter for Region Hovedstaden Hvilken rolle spiller den kollektive trafik i betjeningen af de eksisterende sygehuse og hvilke udfordringer

Læs mere

Velkommen i trafikken. Per Als, Center for Byudvikling, Københavns Kommune

Velkommen i trafikken. Per Als, Center for Byudvikling, Københavns Kommune Velkommen i trafikken Per Als, Center for Byudvikling, Københavns Kommune Københavns Kommunen vil gerne have mange investeringer, jvf KIK, Havnetunnel mv. Den Kollektive Trafikverdenens 3 Kategoriske Imperativer:

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22.

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22. UDKAST Gladsaxe Kommune Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium NOTAT 22. april 2009 SB/uvh 0 Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at forbedre trygheden i det firbenede

Læs mere

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej Oktober 2014 Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde,

Læs mere

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Allerød Station. Kørearealet blev omprofileret og blev flisebelagt ved ombygningen og stoppestederne blev forsynet med nyt og tidssvarende udstyr.

Allerød Station. Kørearealet blev omprofileret og blev flisebelagt ved ombygningen og stoppestederne blev forsynet med nyt og tidssvarende udstyr. Allerød Station Allerød Stationsforplads blev i 1997 ombygget, således at busserne vest for stationen nu holder i en gadeterminal, hvor busserne holder mere logisk i forhold til kørselsretningen end før

Læs mere

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk Kbh. 29. september 2012 Til Trængselskommisionen og Transportministeriet Vedrørende: TRÆNGSELSINDIKATORER

Læs mere

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Dato: 09.11.2010

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Dato: 09.11.2010 Notat Til: Vedrørende: Bilag: MPU Trafiksanerende foranstaltninger A Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Side 1/9 Kontaktperson Indledning...2 Skiltning...2 Fysiske foranstaltninger...3

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

Trafik - altid en grøn vej. Politik

Trafik - altid en grøn vej. Politik Trafik - altid en grøn vej Politik Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde, i skole, på indkøb,

Læs mere

Trafik og infrastruktur

Trafik og infrastruktur Ballerup Midt - mennesker i centrum Bilag 4 Trafik og infrastruktur Vejnettet Konkurrenceområdet er afgrænset af Motorringvej 4, Sydbuen, Vestbuen og Ballerup Byvej (Frederikssundsvej), som bærer meget

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. fælleskommunal strategi for den kollektive trafik i Frederikssundfingeren

Projektbeskrivelse vedr. fælleskommunal strategi for den kollektive trafik i Frederikssundfingeren 31. august 2011 Revideret 13. september 2011 Projektbeskrivelse vedr. fælleskommunal strategi for den kollektive trafik i Frederikssundfingeren Indledning Den kommende letbane langs Ring 3, med tilhørende

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger fra omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle Uddrag fra kommissoriet for omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle:

Læs mere

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Fremkommelighedsudvalg 20. Juni 2019 Erik Basse Kristensen Markedschef, Plan og trafik 1 Agenda Lidt fakta Trængsel og kapacitet Hvorfor opstår trængsel? Trængsel

Læs mere