Grøn Puls - status pr. oktober 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grøn Puls - status pr. oktober 2016"

Transkript

1 Sekretariatet for By, Kultur og Miljø Rådhusbuen 1 Postboks Roskilde Tlf.: kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk Grøn Puls - status pr. oktober oktober 2016 Grøn Puls er partnerskabet mellem erhvervsforum Roskilde, Fors A/S (tidligere Roskilde Forsyning) og Roskilde Kommune siden 2013 og fra 2015 også Boligselskabet Sjælland. Sagsnr Brevid Ref. TKS Dir. tlf trineks@roskilde.dk Grøn Puls faciliterer netværk af energivejledere og rådgivere og arbejder for at fremme energirenoveringer hos forskellige målgrupper - boligejere, små og mellemstore virksomheder (SMV) samt almene og private boligforeninger med det formål at skabe klimaforbedringer og bidrage til kommunens mål om 35% CO 2 - reduktion, og jobvækst. Ligesom Grøn Puls arbejder for at motivere og inspirere til energirenovering, arbejder også mange andre partnerskaber og kommuner med det samme. Fælles for alle er, at det kræver en langsigtet indsats, og at man løbende erfaringsudveksler. Grøn Puls søger jævnligt inspiration i fx Project Zero i Sønderborg og i Gate 21 projekter og indgår desuden i diverse forskningsprojekter. Desuden har Roskilde Kommune stor fokus på at feje for egen dør og fremstå som et godt eksempel og vise vejen ved at energirenovere de kommunale bygninger og have fokus på anvendelsen af bygningerne, så den er så energieffektiv som mulig. Åbningstider Mandag-torsdag Fredag Telefontider Mandag-onsdag Torsdag Fredag 08-14

2 Boligejere I forhold til energirenovering hos boligejere, er der etableret et velfungerende koncept med energikaravaner som omdrejningspunkt. Side2/7 Der er til dato gennemført 5 energikaravaner (en sjette gennemføres 27. oktober) - i tæt samarbejde med Fors A/S i potentielle fjernvarmeområder. Endvidere er der gennemført 1 energikaravane i Ramsømagle, som del af Roskilde Kommunes indsats i fht. energiforsyning i olielandsbyer. I forbindelse med evaluering af karavanerne er konceptet blevet skærpet, således at vejlederne, der deltager på energikaravanerne, via god dialog får guidet boligejeren til det tilbud, der passer bedst til boligejerens givne situation. Ud over et Grøn Puls energitjek vejleder energivejlederne om en Energimærkerapport, der kan være grundlag for at ansøge om Byfornyelsesmidler til energirenovering eller en Bedre Bolig Plan. Samtidig oplyser Fors A/S om mulighederne i fjernvarme. På den måde får borgerne en helhedsvejledning om både forsyning og energieffektivisering. Energikaravanerne har ført til 36 energitjek med en egenbetaling på 200 kr. Energikaravanen ser ud til at være den mest omkostningseffektive af de metoder, som Grøn Puls har erfaringer med, til at engagere private boligejere. Som et ekstra tiltag målrettet private boligejere, deltager Roskilde Kommune i det EUstøttede projekt Energy Savings: Closing the Energy Effeciency Gap (SAVE-E). Projektet er støttet af Innovationsfonden og har bl.a. også deltagelse af DTU og KU. Roskilde Kommunes del handler om at undersøge i dybden, hvordan private boligejere kan motiveres til energirenoveringer. Roskilde Kommune har også gennemført såkaldte For enden af vejen -arrangementer i 2 landsbyer. Ved disse arrangementer inviteres folk via grundejerforeninger eller landsbyråd til kaffe, brød og snak om energirenovering efterfulgt af energigennemgang i to på forhånd aftalte boliger, hvor alle fremmødte går med rundt. Således bliver to boliger gennemgået samtidig med at langt flere borgere får indsigt i, hvad man skal se efter i fht. energirenovering, og der er basis for efterfølgende snak i nabolaget om energirenovering. Effekterne af energitjek er svære at opgøre, da borgerne kan gå til mange forskellige håndværkere (også udenfor Grøn Puls-netværket) for at få udført evt. arbejde og da kun en mindre del svarer på spørgeskemaer. Senest evaluerede 10 Grøn pulsenergitjek viste et besparelsespotentiale på kwh ved investering for 2 mio. kr. Netværkets medlemmer oplyser at have givet tilbud for 0,9 mio. kr.

3 Endelig har Roskilde Kommune siden marts 2015 etableret en byfornyelsespulje til energirenoveringer af ejer- og andelsboliger i kommunen. Med puljen giver kommunen 25 % tilskud til energirenoveringer samt 50 % til udarbejdelsen af en energimærkerapport, dog maksimalt et samlet tilskudsbeløb på kr. Side3/7 Til dato har 33 ansøgere reserveret et samlet beløb på ca kr., hvoraf foreløbigt knap kr. er blevet udbetalt. Byfornyelsesmidlerne har foreløbig medført 16 forskellige projekter til en samlet årlig CO 2 -besparelse på kg. svarende til en samlet besparelse årligt på godt kr. SMV Små og Mellemstore Virksomheder Grøn Puls er i gang med videreførelsesfasen, hvor 50 virksomheder kan modtage et for virksomheden gratis energitjek. Der har generelt i denne fase været udfordringer med, at den prioriterede liste over virksomheder (fra projektet STEPS Erhverv) var mangelfuld og hurtigt blev forældet. Når man ser bort fra dette, er rekrutteringsprocenten på niveau eller lidt bedre end pilotfasen. Grøn Puls er i dialog med DTU, Fors A/S og SEAS-NVE om forskellige nye initiativer til at udvikle rekrutteringen til energitjek. I 2015 modtog DTU støtte fra Klimafonden til projektet Energieffektivisering i SMV motivation og barrierer. På baggrund af analyser af indsatser rettet mod SMV fra Energistyrelsen, kommuner og private aktører giver DTU i rapporten en række anbefalinger til Grøn Puls videre indsats. En af anbefalingerne går på, at Grøn Puls bør løfte visionen yderligere og skabe mere langsigtede planer. Det vil ifølge DTU motivere virksomhederne til at ville være med i kommunens bestræbelser på at nå sine klimamål (DTU-rapporten er vedlagt som bilag). En rundringning til SMV er fra pilotfasen viser, at virksomhederne typisk har gennemført de mindre installationsprojekter med meget korte tilbagebetalingstider. SMV erne er generelt fortsat interesserede i at gennemføre de mere investeringstunge klimaskærms-projekter, men afventer bedre økonomiske tider. Ingen af virksomhederne havde anvendt håndværkere fra Grøn Puls netværket til at gennemføre projekterne. erhvervsforum Roskilde er klar med et koncept for helpdesk for SMV (tiltaget har fået midler fra Klimafonden), der skal hjælpe relevante og interesserede virksomheder med at søge statslige støtteordninger som VE til proces. Helpdesken må gerne blive de små og mellemstore virksomheders svar på landbrugskonsulenten.

4 Endelig fik 59 detailbutikker i Roskilde i uge 41 besøg af LED-konsulenter fra Energistyrelsen i forbindelse med kampagnen Mindre strøm mere bundlinje. Det skete i tæt samarbejde med Grøn Puls. Konsulenterne talte butikkernes lyskilder og udregnede den potentielle besparelse ved at skifte til LED. Side4/7 I overensstemmelse med anbefalingerne fra den tidligere nævnte DTU-rapport kombinerer Roskilde Kommune kampagnen med de tiltag, som vi allerede har omkring energibesparelser (herunder lys) i regi af Grøn Puls. Derfor indbydes alle de deltagende detailbutikker til et fyraftensmøde 3. november, hvor der bliver fortalt om LED-kampagnens resultater i Roskilde, og hvordan Grøn Puls kan hjælpe butikkerne endnu videre med fx et Grøn Puls energitjek. På samme vis som ved energitjek for borgere er effekten af energitjek også for SMV svære at opgøre. Piloten med 10 virksomheder viste et besparelsespotentiale på knap kr. og kwh årligt. Almene boliger Grøn Puls har bidraget til, at Boligselskabet Sjælland er kommet hurtigt og systematisk i gang med den omfattende screeningsopgave af deres mange boligafdelinger. Dette er sket ved dels at bidrage til at udvikle energiberegneren for etageejendomme fra Teknologisk Institut, dels ved at tilpasse Grøn Puls koncept og skabelon til boligselskabets behov - og efterfølgende justere konceptet igen ud fra erfaringerne fra pilotfasen. Det er planen i alt at gennemføre 30 Grøn Puls energitjek i 2016 og 30 mere i Sammen med planlagte 120 energimærkninger forventer Boligselskabet Sjælland inden 2017 at skulle tage stilling til gennemførelsen af ca lokale energirenoveringsopgaver, som netværkets håndværkere ligesom andre vil kunne byde på. Med hensyn til efterfølgende at kunne måle og dokumentere, at de teoretisk beregnede energibesparelser er slået igennem på forbruget, så er det velbeskrevet, at man ofte ikke kan måle dette i fuldt omfang, fordi mange beboere omsætter deres større økonomiske råderum til øget komfort ved fx at skrue op for varmen og udnytte boligen bedre. Det er en problemstilling, der er parallel til de private boligejere. For at imødegå dette, arbejder Grøn Puls, i samarbejde med Boligselskabet Sjælland, på en ansøgning til Energistyrelsen om energieffektivisering ved adfærdsændringer uden forringelser af komforten.

5 Foreløbig opgørelse af de seneste 4 Grøn Puls-energitjek har kortlagt besparelsespotentiale på kwh om året, investeringer for 3,94 mio. kr. og årlige besparelser på ¼ mio. kr. Side5/7 Grøn Puls netværk Der holdes løbende netværksmøder mv. for det generelle netværk og medlemmer af energitjekordningen. Netværket tæller d.d. 28 virksomheder. Som nyt i 2016 udkommer der hver måned et nyhedsbrev til netværket og øvrige interesserede. Dertil kommer der løbende nyheder på facebook og udbygninger af hjemmesiden så der bliver gjort opmærksom på netværkets medlemmer og tilbud.

6 Bilag: Hvor langt er vi med målgrupper, faser og effekt? Side6/7 Faser/ målgrupper Pilot Videreførelse Konsolidering Dokumentation af effekt Indikationer af effekt Boligejere X X / Svær Senest evaluerede 10 Grøn Puls energitjek: 1) Kortlagde besparelsespotent ialer for kwh og 0,10 mio. kr. om året samt investeringer for 2 mio. kr. 2) Gav tilbud for 0.87 mio. kr. SMV X / Svær Pilot med 10 virksomheder: 1) Kortlagde besparelsespotentialer for kwh om året og årlige besparelser for 0,163 mio. kr. Boligselskabet Sjælland Grøn Puls netværk Øvrige tiltag målrettet borgere X / Let 4 seneste Grøn Puls energitjek (mindre afdelinger, 120 lejemål i alt): 1) Kortlagde besparelsespotent ialer for kwh om året, investeringer for 3,94 mio. kr. og årlige besparelser for ¼ mio. kr. Netværksmøder og møder i energitjekordning 2 i i i indtil videre i 2016 (1 aflyst pga. travlhed blandt energivejlederne) Energikaravaner, For enden af vejen -arrangementer og byfornyelsesmidler 3 energikaravaner i energikaravaner i oliefyrs-energikaravane i

7 2016 Side7/7 2 For enden af vejen - arrangementer i 2014 Byfornyelsesmidler reserveret ca kr. og udbetalt knap kr.

INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE

INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE INDLEDNING Cases til inspiration for kommuner og aktører - med udgangspunkt i forskellige kommunetilgange Beskrivelse

Læs mere

Klima- og Miljøudvalget

Klima- og Miljøudvalget Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Plan og Udvikling Sagsnr. 208403 Brevid. 1774454 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Muligheder for at opfylde klimamål ved vedvarende energianlæg

Læs mere

Vækst Via Energirenovering og BedreBolig Koncepter og erfaringer.

Vækst Via Energirenovering og BedreBolig Koncepter og erfaringer. Vækst Via Energirenovering og BedreBolig Koncepter og erfaringer. Tommy Brøndum Olsen, Gate21 Rejsehold for Energistyrelsen, BedreBolig Energitjenesten Det Grønne Hus 2 BedreBolig Boligejerens proces Besøg

Læs mere

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Agenda Politiske målsætninger og energiforbrug i bygninger

Læs mere

ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013

ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013 ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013 Temaer for arbejdsgruppens drøftelser Møde 1 Boligejeren indblik i adfærd, motivation og behov Grøn Boligkontrakt afgørende elementer for succes

Læs mere

Morsø Kommune. Niels Pedersen Klima og energikoordinator Morsø Kommune

Morsø Kommune. Niels Pedersen Klima og energikoordinator Morsø Kommune Morsø Kommune Niels Pedersen Klima og energikoordinator Morsø Kommune En fælles indsats inddragelse af interessenter Morsø Kommune Før bedre Bolig på Mors Inddragelse af interessenter i Morsø Kommune.

Læs mere

Budget forslag 2015. Budget forslag 2016

Budget forslag 2015. Budget forslag 2016 Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet FICS Brevid: 1895049 27. maj 2014 notat for Klima- og Miljøudvalget budget 2015 Notatet viser Klima- og Miljøudvalgets foreløbige budget, lister

Læs mere

Energitjek ordningen er igangsat og nedenfor er en kort beskrivelse og status på ordningen.

Energitjek ordningen er igangsat og nedenfor er en kort beskrivelse og status på ordningen. Notat Klimapartnerskab mellem SE og Vejen Kommune Køb af UP-front vindstrøm, er som det fremgår af dagsordenspunktet, 1 ud af i alt 4 delaftaler som følge af den indgåede klimapartnerskabs aftale mellem

Læs mere

Evaluering af ressourcepædagoger

Evaluering af ressourcepædagoger Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Evaluering af ressourcepædagoger Evalueringen tager udgangspunkt i den politiske

Læs mere

Roskilde seminar 28 april 2011, Snekken.

Roskilde seminar 28 april 2011, Snekken. Der kom mange spændende forslag på banen men gennemgående er hovedlinjen en efterspørgsel på rammer for en videre udvikling. Med den videre udvikling gik 2 elementer igen: Netværksdannelse og Information

Læs mere

Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune

Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 192199 Brevid. 2734217 Ref. TKS/ANJ Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk 30. januar 2018 Kommissorium for Klimarådet i Roskilde Kommune Formål og baggrund

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Pædagogisk tilsyn. 1. Loven og tilsynet

Pædagogisk tilsyn. 1. Loven og tilsynet Velfærd, Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Pædagogisk tilsyn 1. Loven og tilsynet Ifølge Dagtilbudsloven 1

Læs mere

)' ') *!" '!!!! ' '' '' ', '' )'

)' ') *! '!!!! ' '' '' ', '' )' Veje og Grønne Områder Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Hundefolde i Viby 9. august 2013 Der har igennem et par år været

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Det åbne land og de mindre byer

Det åbne land og de mindre byer Udkast strategi Det åbne land og de mindre byer Fælles mål Der anvendes ikke fossile brændsler i boligopvarmningen på landet i 2035. Der gennemføres energirenovering af boliger på landet koordineret med

Læs mere

BedreBolig Energisparerådet den 3. juni 2014

BedreBolig Energisparerådet den 3. juni 2014 BedreBolig Energisparerådet den 3. juni 2014 BedreBolig status på grundlag og indhold BedreBolig-rådgiverens værktøjskasse : - BedreBolig-beregner, BedreBolig-plan, - Vejledning, tjeklister og kommunikationsguide,

Læs mere

Inger Stauning, KIBS-projektet, RUC HVA SÅ NÆSTVED! Kommunernes rolle De gode eksempler Hvad siger Næstveds aktører?

Inger Stauning, KIBS-projektet, RUC HVA SÅ NÆSTVED! Kommunernes rolle De gode eksempler Hvad siger Næstveds aktører? 14-03-2012 1 HVA SÅ NÆSTVED! Kommunernes rolle De gode eksempler Hvad siger Næstveds aktører? Inger Stauning, KIBS-projektet, RUC Lokale strategier? Politik og regulering kommunen Brugere, bygherrer, financiering

Læs mere

Eksempler på andre kommuners klimainitiativer overfor borgere og virksomheder

Eksempler på andre kommuners klimainitiativer overfor borgere og virksomheder NOTAT Eksempler på andre kommuners klimainitiativer overfor borgere og virksomheder Hvidovre Teknisk Forvaltning Ejendomsafdelingen Sagsbehandler: Danna Borg Sagsnr.: 11/38537 Journalnr.: 24364/12 16-01-2012

Læs mere

Perspektiverne i den grønne boligkontrakt, set fra en finansiel aktør

Perspektiverne i den grønne boligkontrakt, set fra en finansiel aktør Perspektiverne i den grønne boligkontrakt, set fra en finansiel aktør Workshop om Grøn Boligkontrakt Tom Saxlund 02-12-2013 1 Gør det enkelt for boligejeren Den grønne omstilling Energiaftale 2020 blev

Læs mere

ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG

ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne Denne folder henvender sig til alle boligejere ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus

Læs mere

Mellem Egnshistorisk Forening i Gundsø og Kultur- og Idrætsudvalget er indgået aftale om driftstilskud og vilkår for tilskud

Mellem Egnshistorisk Forening i Gundsø og Kultur- og Idrætsudvalget er indgået aftale om driftstilskud og vilkår for tilskud Kultur og Idræt Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Driftsaftale 2016-2017 Egnshistorisk forening i Gundsø 1. oktober 2015

Læs mere

Rammerne for energibesparelser Og energiselskabernes indsats

Rammerne for energibesparelser Og energiselskabernes indsats Rammerne for energibesparelser Og energiselskabernes indsats Peter Bach Årskonferencen Det frie Energimarked 2015 11. September 2015 Rammerne Langsigtede udfordringer 80-95 pct. reduktion af EU s GHG i

Læs mere

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3100039 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Klima- og Miljøudvalget - aprilmødet 21. marts 2019 Ved udvalgets

Læs mere

Mellem Kunsthuset Palæfløjen-Roskilde Kunstforening og Kultur- og Idrætsudvalget er indgået aftale om driftstilskud og vilkår for tilskud.

Mellem Kunsthuset Palæfløjen-Roskilde Kunstforening og Kultur- og Idrætsudvalget er indgået aftale om driftstilskud og vilkår for tilskud. Kultur og Idræt Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Driftsaftale 2016-2017 Roskilde Kunstforening 1. oktober 2015 Mellem

Læs mere

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet. NOTAT 25. september 2008 J.nr. 033003/33009-0726 Ref. el Energieffektivitet og internationalt samarbejde Side 1/5 Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Læs mere

Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN

Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN UDFORDRINGEN: 35 PCT. AF DANMARKS SAMLEDE ENERGIFORBRUG ANVENDES I BYGNINGER TIL VARME OG VARMT VAND ENDELIGT

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER

ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER Afdeling for Byudvikling 1 Byrådets vision for Roskilde Kommune på klimaområdet er: Roskilde Kommune vil sikre en bæredygtig kommuneudvikling, medvirke

Læs mere

Lørdag den 24. marts 2018 kl SLUK LYSET. TÆND FOR LIVET #connect2earth #earthhour

Lørdag den 24. marts 2018 kl SLUK LYSET. TÆND FOR LIVET   #connect2earth #earthhour Lørdag den 24. marts 2018 kl. 20.30-21.30 På billedet ovenfor: Earth Hour 2010. Before the lights were switched off at Yas Hotel, Yas Island, Abu Dhabi, UAE. @WWF/EAAthe Earth Hour er den time, hvor mennesker

Læs mere

Kursus i etablering af lokale partnerskaber. Kursussted Dato, år

Kursus i etablering af lokale partnerskaber. Kursussted Dato, år Kursus i etablering af lokale partnerskaber Kursussted Dato, år 1 Kursus i etablering af lokale partnerskaber Kursusprogram Work-shops! Om Energitjenesten Introduktion til kursus og drejebogen Formålet

Læs mere

Energieffektiviseringer vvs erne muligheder

Energieffektiviseringer vvs erne muligheder Energieffektiviseringer vvs erne muligheder DGF s Gastekniske Dage 2014 Per Jensen Afdelingschef HMN Naturgas I/S 20-05-2014 1 Agenda Hvorfor energieffektiviseringer? Hvilke initiativer er etableret? Samarbejder

Læs mere

Evaluering - kommuner

Evaluering - kommuner Baggrund I forbindelse med afslutning af Spar 20% projektet har Energi tjenesten sendt et link til en elektronisk spørgeskemaundersøgelse til alle de deltagende kommuner, som hermed fik mulighed for at

Læs mere

Fremme af varmepumper i Danmark

Fremme af varmepumper i Danmark Fremme af varmepumper i Danmark Energipolitisk fokus og skrotningsordningen Mikkel Sørensen Energipolitisk fokus I juni 2005 fremlagde regeringen Energistrategi 2025. I en baggrundsrapport blev varmepumper

Læs mere

Jens Müller bød velkommen til årets første Elite- og Talentrådsmøde og til nye medlemmer. Derefter var der præsentationsrunde bordet rundt.

Jens Müller bød velkommen til årets første Elite- og Talentrådsmøde og til nye medlemmer. Derefter var der præsentationsrunde bordet rundt. Eliteidrætssekretariatet Kultur og Idræt Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk/elitekommune Referat af Elite- og Talentrådsmøde

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

Evalueringsskema til evaluering af eliteaftaler 2010

Evalueringsskema til evaluering af eliteaftaler 2010 Fritids- og idrætsafdelingen Dr. Margrethes Vej 28 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Evalueringsskema til evaluering af eliteaftaler

Læs mere

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk er Energistyrelsens forbrugerrettede hjemmeside, der på en enkel og overskuelig måde tilbyder målrettede og relevante digitale værktøjer,

Læs mere

Kan ESCO skabe økonomi til energiforbedringer?

Kan ESCO skabe økonomi til energiforbedringer? Kan ESCO skabe økonomi til energiforbedringer? - Erfaringer fra kommuner og almene boliger Marianne Fox og Frederikke Abildtrup, Byggeri Management 1 Hvad er ESCO? Finansieringsmodel for energirenovering

Læs mere

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus på at reducere energiforbruget.

Læs mere

BEDRE FAVRSKOV. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer i kommunen. Aktivitetskatalog BEDRE FAVRSKOV

BEDRE FAVRSKOV. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer i kommunen. Aktivitetskatalog BEDRE FAVRSKOV Deltage i og vær med i konkurrencen. Vi sætter henholdsvis 10.000 kr., 15.000 kr. og 20.000 kr. på højkant. Se hvordan i denne folder. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer

Læs mere

Ecodesign, energieffektivitet og varmepumper. Bjarke Hansen TI Varmepumpedag d, 12. november, 2013, Aarhus

Ecodesign, energieffektivitet og varmepumper. Bjarke Hansen TI Varmepumpedag d, 12. november, 2013, Aarhus Ecodesign, energieffektivitet og varmepumper Bjarke Hansen TI Varmepumpedag d, 12. november, 2013, Aarhus Agenda Politiske rammer og varmepumper Ecodesign og energimærkning Effekter Barrierer mod og tiltag

Læs mere

P&U, Søren Start primo 2015 - ultimo 2015

P&U, Søren Start primo 2015 - ultimo 2015 Sekretariatet for By, Kultur og Miljø Sagsnr. 258452 Brevid. 2145917 Ref. TKS Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk NOTAT: Klimaplan - status pr. september 2015 10. september 2015 Handling Ansvarlig

Læs mere

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget maj mødet

Spareforslag vedr. budget Klima- og Miljøudvalget maj mødet Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 313770 Brevid. 3144416 Ref. PIBE Dir. tlf. 46 31 30 65 piaberring@roskilde.dk Spareforslag vedr. budget 2020-2023 - Klima- og Miljøudvalget maj mødet 29. april 2019 Her fremlæger

Læs mere

Grøn omstilling og lokal vækst gennem partnerskaber KL-netværksdage

Grøn omstilling og lokal vækst gennem partnerskaber KL-netværksdage Grøn omstilling og lokal vækst gennem partnerskaber KL-netværksdage Projektchef Lotte Lindgaard Andersen Vi sætter handling bag og lægger energi i. Grøn erhvervsvækst er et offentligt-privat partnerskab

Læs mere

Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer

Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Steen Olesen, klimakonsulent. Gate21 26.03.2014 Pilotudrulning Erfaringer og Udfordringer Nr. 1 Det skal være enkelt og rentabelt at energimodernisere, men sådan

Læs mere

Det Lokale Beskæftigelsesråd, Middelfart Middelfart Kommune Østergade 9-11 5500 Middelfart Att.: Udviklingskonsulent Kia McDermott

Det Lokale Beskæftigelsesråd, Middelfart Middelfart Kommune Østergade 9-11 5500 Middelfart Att.: Udviklingskonsulent Kia McDermott Det Lokale Beskæftigelsesråd, Middelfart Middelfart Kommune Østergade 9-11 5500 Middelfart Att.: Udviklingskonsulent Kia McDermott Middelfart d. 23.01.2012 Vedr. Ansøgning til Det Lokale Beskæftigelsesråd

Læs mere

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03

Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning. Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Definition af konceptet for Strategisk Energiplanlægning Esther Martin Dam Roth, Wied, Erik Alsema, Gate 21 W/E Consultants Masterclass 1, The Netherlands Masterclass 1.2; 2014/06/03 Indhold af Session

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte

BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte De hidtidige erfaringer med energimodernisering Økonomisk støtte Introduktion til aktører i relation til BedreBolig-ordningen

Læs mere

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Ib Larsen, Energistyrelsen Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job Bedre vilkår for danske virksomheder Regeringen vil gøre det mere attraktivt at

Læs mere

Grøn energi til område fire

Grøn energi til område fire Notat 05. nov 2013 Dokumentnr. 296204 Grøn energi til område fire Konklusioner Cirka hver femte kommune har en energiforsyning, hvor kun op til 50 procent er dækket af kollektiv forsyning Cirka hver tredje

Læs mere

ENERGIRENOVERING AF PARCELHUSE EKSISTERENDE VIDEN OG NYE ERFARINGER

ENERGIRENOVERING AF PARCELHUSE EKSISTERENDE VIDEN OG NYE ERFARINGER ENERGIRENOVERING AF PARCELHUSE EKSISTERENDE VIDEN OG NYE ERFARINGER ELFORSK WORKSHOP ENERGIRÅDGIVER, HVILKE VIRKEMIDLER SKAL DU BRUGE? KOLDING 16 NOVEMBER PROFESSOR KIRSTEN GRAM- HANSSEN Hvad jeg vil sige

Læs mere

Tjen penge på energirenovering

Tjen penge på energirenovering Tjen penge på energirenovering Videncenter for energibesparelser i bygninger er til for dig Vil du gerne slå to fluer med ét smæk? Vil du gerne ha mere at lave og samtidig sænke CO 2 -udslippet? Hvis du

Læs mere

Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse

Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse Barrierer for energirenovering af danske parcelhuse Andrea Mortensen Cand.polyt.arch am@civil.aau.dk AAU + Isover www.zeb.aau.dk Conference, August 25, 2010 1/13 Parcelhuse opført indtil 2010: 1.036.568

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Sagsnr.: 18/4943 RESUMÉ Indstilling: A: Tilsagn Projektpræsentation Innovationsnetværk Offshoreenergy.dk 2014-2018 - forlængelse Forretningsområde

Læs mere

Energitjek til boligforeninger Martin Dam Wied Kuben Management

Energitjek til boligforeninger Martin Dam Wied Kuben Management Energitjek til boligforeninger 22.10.2013 Martin Dam Wied Kuben Management Hvem er Kuben Management? En del af NRGi et af Danmarks største energiselskaber Markedsledende indenfor bygherrerådgivning Rådgiver

Læs mere

SPECIFIKATION på. Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse. Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud.

SPECIFIKATION på. Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse. Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud. SPECIFIKATION på Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. BAGGRUND... 2 2. BESKRIVELSE AF OPGAVEN... 2

Læs mere

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima

ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND. v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima ELENA-INITIATIV I REGION SJÆLLAND v/ Flemming Jørgensen Miljø og Klima AGENDA Præsentation ELENA teknisk bistand betalt af EU Erfaringer fra Region Sjælland og 12 kommuner Forundersøgelse ELENA-ansøgning

Læs mere

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energi effektivisering Den mest bæredygtige energi er

Læs mere

Bilag 1: Aktivitetsplan for CO 2 - og miljøindsatsen i 2016

Bilag 1: Aktivitetsplan for CO 2 - og miljøindsatsen i 2016 Bilag 1: Aktivitetsplan for CO 2 og miljøindsatsen i Aktivitet Mål og succeskriterier Tidsplan Budget Finansiering Borger og boliger Energirenovering af etageejendomme Mindst 5 private foreninger har fået

Læs mere

BEDRE FAVRSKOV. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer i kommunen. Aktivitetskatalog BEDRE FAVRSKOV

BEDRE FAVRSKOV. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer i kommunen. Aktivitetskatalog BEDRE FAVRSKOV De l o g ta g e væ i B r m E DR Vi E ed i ko FAV 1 0 sæ t.0 n ku R S K t 20 0 0 k e r h e rre OV.00 r., nce n 0 k 15. ho ld n. r. p 000 svi Se s hvo åh øjk kr. o rda g an fol n i d t. en n de r. e Konkurrence

Læs mere

Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011

Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011 Aktiviteter på klimaområdet i perioden efter 2010 til 1. marts 2011 Særlige indsatsområder jf. Klimapolitikken Indsats Mål Status el. Mål 3: Reduktion af borgeres og virksomheders CO 2 -udledning Mål 5:

Læs mere

Casa Vita Osvej Jyllinge. Varsel af påbud om etablering af støjafskærmning m.m. Kære Annizette og Henrik Olsen

Casa Vita Osvej Jyllinge. Varsel af påbud om etablering af støjafskærmning m.m. Kære Annizette og Henrik Olsen Casa Vita Osvej 83 4040 Jyllinge Miljø og Byggesag Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Varsel af påbud om etablering

Læs mere

Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser

Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser Grøn omstilling Hvordan i en kommune? -det kræver tonsvis af klimaindsatser Energi på Tværs Case: Helsingør 25. november 2014 Johannes Hecht-Nielsen Program: Kommunernes rolle Helsingørs klimamål Tonsvis

Læs mere

1 Kan andre form for tilskud indgå i det ramme, som. 2 Der står i ansøgningsvejledningen:

1 Kan andre form for tilskud indgå i det ramme, som. 2 Der står i ansøgningsvejledningen: Spørgsmål og svar vedrørende ansøgninger om tilskud til partnerskaber for energieffektive bygninger Status for spørgsmål og svar per 13. oktober 2016. Den 13. oktober. Tilføjet spørgsmål og svar nr 16.

Læs mere

Temadag i Albertslund Kommune 30. august Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering. Miljø- og teknikforvaltningen

Temadag i Albertslund Kommune 30. august Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering. Miljø- og teknikforvaltningen Temadag i Albertslund Kommune 30. august 2007 -Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering Miljø- og teknikforvaltningen Temadag 30. august 2007 i Albertslund Klimastrategi og energirigtig renovering

Læs mere

Bilag 1. Udmøntning af pulje til energirenovering af almene boliger i København

Bilag 1. Udmøntning af pulje til energirenovering af almene boliger i København KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for byplanlægning NOTAT Bilag 1. Udmøntning af pulje til energirenovering af almene boliger i København 1. Indledning... 1 2. Målgruppe... 2 3. Kriterier

Læs mere

Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi Indsendelse af kandidater til Energiforum Danmarks pris for Prisværdig energiadfærd

Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi Indsendelse af kandidater til Energiforum Danmarks pris for Prisværdig energiadfærd Prisværdig energiadfærd projekter der sparer energi Indsendelse af kandidater til Energiforum Danmarks pris for Prisværdig energiadfærd Titel (en overskrift der fortæller lidt om projektet) Organisation/

Læs mere

Mellem foreningen Råstof Roskilde og Kultur- og Idrætsudvalget er indgået aftale om driftstilskud og vilkår for tilskud.

Mellem foreningen Råstof Roskilde og Kultur- og Idrætsudvalget er indgået aftale om driftstilskud og vilkår for tilskud. Kultur og Idræt Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Driftsaftale 2016-2017 Råstof Roskilde 1. oktober 2015 Mellem foreningen

Læs mere

Bilag 1 til politisk behandling kystbeskyttelse i Inderfjorden Øst Brev sendt til grundejere ifm. interessetilkendegivelse

Bilag 1 til politisk behandling kystbeskyttelse i Inderfjorden Øst Brev sendt til grundejere ifm. interessetilkendegivelse Bilag 1 til politisk behandling kystbeskyttelse i Inderfjorden Øst Brev sendt til grundejere ifm. interessetilkendegivelse By, Kultur og Miljø Miljø Sagsnr. 217972 Brevid. 2533603 Ref. JNAL / 8LC 21. marts

Læs mere

Opfølgning på puljen til "Det gode arbejdsliv" 2010

Opfølgning på puljen til Det gode arbejdsliv 2010 Til Økonomiudvalget Hovedudvalget Postadresse: HR Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 Fax: 46 31 32 52 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskildekom.dk Opfølgning på puljen til "Det

Læs mere

Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd. Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris

Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd. Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris 1 8:30 Bjørn Tving Stauning, Frederikssund Klimaråd Velkomst 8:40 Tyge Kjær, Roskilde Universitet

Læs mere

ZERObolig konceptet som dynamo for lokal grøn vækst Peter Rathje, ProjectZero

ZERObolig konceptet som dynamo for lokal grøn vækst Peter Rathje, ProjectZero Dansk Byggeri Konference i Korsør ZERObolig konceptet som dynamo for lokal grøn vækst Peter Rathje, ProjectZero ProjectZero BrightGreenBusiness Er visionen om at skabe et CO 2 neutralt Sønderborg-område

Læs mere

Aftale om principper og rammer for lærernes arbejde og samarbejde som følge af folkeskolereformen - forhandlingsmandat

Aftale om principper og rammer for lærernes arbejde og samarbejde som følge af folkeskolereformen - forhandlingsmandat Pkt. 64 Aftale om principper og rammer for lærernes arbejde og samarbejde som følge af folkeskolereformen - forhandlingsmandat Sagsnr. 243463 Økonomiudvalget Lukket punkt Resume Byrådet besluttede den

Læs mere

Flemming Leth Jensen Pilehøjvej 8 Assenløse 4130 Viby Sjælland. Skovrejsning på matr. 3b og 3g Assendløse By, Dåstrup, er ikke VVM-pligtigt

Flemming Leth Jensen Pilehøjvej 8 Assenløse 4130 Viby Sjælland. Skovrejsning på matr. 3b og 3g Assendløse By, Dåstrup, er ikke VVM-pligtigt Flemming Leth Jensen Pilehøjvej 8 Assenløse 4130 Viby Sjælland Plan og Udvikling Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf. 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Skovrejsning

Læs mere

Fokus på 2017 og 2018 KLIMAHANDLEPLAN

Fokus på 2017 og 2018 KLIMAHANDLEPLAN 2021 Fokus på og 2018 KLIMAHANDLEPLAN fra 2015-1.8. 2018 Målet for CO 2 - i Ballerup Kommune er 10 % i perioden 2015 til 2021. Den beregnede CO 2 - på indsatserne i skemaet i perioden 2015 til 2021 er

Læs mere

Energieffektivisering et overblik

Energieffektivisering et overblik Energieffektivisering et overblik Chefkonsulent Peter Bach SummerSchool 2018, Sorø, den 30. august 2018 Side 1 Kort status Opvarmning boliger: Store besparelser siden 1979 Men stigning de sidste tre år

Læs mere

og energitjek blandt private boligejere

og energitjek blandt private boligejere Drejebog for informationsinitiativ om energibesparelser og energitjek blandt private boligejere 6. februar 2017 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 2 2. Formål... 2 3. Fokus på private boligejere og

Læs mere

Ansøgning om etablering af minirenseanlæg med udledning af renset spildevand

Ansøgning om etablering af minirenseanlæg med udledning af renset spildevand Ansøgning om etablering af minirenseanlæg med udledning af renset spildevand Teknik og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk

Læs mere

Klimaplan for reduktion af CO2-udledning i Ballerup

Klimaplan for reduktion af CO2-udledning i Ballerup Ballerup Kommunes Klimaplan Gennemgang af klimaplanen Kommentarer Forslag til tiltag Klimaplan for reduktion af CO2-udledning i Ballerup Indhold Visionen Klimafakta om Ballerup Kommune El- og varmeforsyning

Læs mere

Projektet Middelfart Kommune besluttede at gennemføre et pilotprojekt - ESCO Light i efteråret 2010.

Projektet Middelfart Kommune besluttede at gennemføre et pilotprojekt - ESCO Light i efteråret 2010. Projektet Middelfart Kommune besluttede at gennemføre et pilotprojekt - ESCO Light i efteråret 2010. Projektet skulle finansieres af EU og laves i samarbejde med 2 andre kommuner, Kalundborg og Gribskov

Læs mere

GRØN FORNUFT BETALER SIG

GRØN FORNUFT BETALER SIG GRØN FORNUFT BETALER SIG Energibesparelser i almene boliger Workshop Lørdag d. 21. november 2009 Program: Kort præsentation af NRGi og NRGi Rådgivning Politiske rammer for energi og klima Hvilke energibesparelser

Læs mere

Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd. Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris

Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd. Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris Morgen netværksmøde i samarbejde med Frederikssund Klimaråd Torsdag d. 4. maj 2017, Femhøj, Jægerspris 1 8:30 Bjørn Tving Stauning, Frederikssund Klimaråd Velkomst 8:40 Tyge Kjær, Roskilde Universitet

Læs mere

Få gang i energirenoveringen med BetterHome Niels Kåre Brunn, direktør, BetterHome, mobil ,

Få gang i energirenoveringen med BetterHome Niels Kåre Brunn, direktør, BetterHome, mobil , Få gang i energirenoveringen med BetterHome 1 Niels Kåre Brunn, direktør, BetterHome, mobil 35 300 462, nkb@betterhome.today 17.11.2016 Vi giver boligejere bedre komfort og hjælper dem med at spare energien

Læs mere

Sønderborgs store omstilling

Sønderborgs store omstilling Sønderborgs store omstilling Grøn Boligkontrakt følgegruppemøde 4. september 2013 Peter Rathje ZEROfamilien 115 deltagende familier (2009) Resultater - 25% energibesparelser - 45% vandbesparelser ProjectZero

Læs mere

Referat af temamøde i Elite- og Talentrådet

Referat af temamøde i Elite- og Talentrådet Eliteidrætssekretariatet Kultur og Idræt Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk/elitekommune Referat af temamøde i Elite-

Læs mere

Spar 20 % Et aktivitetskatalog målrettet. Energibesparelser hos kommunens borgere og erhvervsliv. Assens

Spar 20 % Et aktivitetskatalog målrettet. Energibesparelser hos kommunens borgere og erhvervsliv. Assens Spar 20 % Et aktivitetskatalog målrettet Energibesparelser hos kommunens borgere og erhvervsliv Assens Situation Assens Kommune er i gang med en ambitiøs klimaplan, hen imod en CO2-neutral kommune. I klimaplanen

Læs mere

Omar Halil Darupvej Roskilde. Sendt med mail: Darup Auto; Henning Brinch Madsen;

Omar Halil Darupvej Roskilde. Sendt med mail: Darup Auto; Henning Brinch Madsen; Omar Halil Darupvej 161 4000 Roskilde Sendt med mail: Darup Auto; darupauto@hotmail.com Henning Brinch Madsen; in-form-brinch@mail.dk Plan og Udvikling Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46

Læs mere

DANSK FJERNVARME. FJERNVARMENS BRANCHEORGANISATION en stærk energipolitisk aktør

DANSK FJERNVARME. FJERNVARMENS BRANCHEORGANISATION en stærk energipolitisk aktør DANSK FJERNVARME FJERNVARMENS BRANCHEORGANISATION en stærk energipolitisk aktør STÆRK FAGLIG RÅDGIVNING / BRANCHENS TALERØR / STORT UDBUD AF UDDANNELSE OG ARRANGEMENTER VI ER TIL FOR MEDLEMMERNE Dansk

Læs mere

Nye krav til energirenovering med fokus på offentlige bygninger. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Nye krav til energirenovering med fokus på offentlige bygninger. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Nye krav til energirenovering med fokus på offentlige bygninger Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd National Energy Efficiency Action Plan! Den danske NEEAP indmelding til Kommissionen skete den 28.4.14!

Læs mere

Først og fremmest tak for et godt og inspirerende møde lørdag 19. september 2015!

Først og fremmest tak for et godt og inspirerende møde lørdag 19. september 2015! Kære beboere på Lyø! Først og fremmest tak for et godt og inspirerende møde lørdag 19. september 2015! Teknik - Klimasekretariatet Mellemgade 15, 5600 Faaborg Tlf. 72 53 21 40 Fax 72 530 531 teknik@fmk.dk

Læs mere

Referat fra 2. møde d. 27. juni 2013

Referat fra 2. møde d. 27. juni 2013 Arbejdsgruppemøde om Boligejernes behov i Grøn Boligkontrakt 1. juli 2013 J.nr. Ref. MRK Side 1 Referat fra 2. møde d. 27. juni 2013 Formål med mødet Formålet med mødet var at definere afsættet for de

Læs mere

Energitjek Intervention i Roskilde

Energitjek Intervention i Roskilde Energitjek Intervention i Roskilde SAVE-E projekt med KU, DTU og Energitjenesten Carsten Lynge Jensen, 21 Marts 2018 20-03-2018 2 KU, DTU, Roskilde Kommune, Energitjenesten, og Projectzero 20-03-2018 3

Læs mere

Indstillingsskema til Vækstforum

Indstillingsskema til Vækstforum Indstillingsskema til Vækstforum Projekt We Know How You Grow With Less Energy 1. Indstilling: Ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond Den Europæiske Regionalfond 7.149.841,25 kr. 7.149.841,25

Læs mere

Christina Schjervig Svenstrupvejen Viby Sjælland. Sendt til e-boks

Christina Schjervig Svenstrupvejen Viby Sjælland. Sendt til e-boks Christina Schjervig Svenstrupvejen 7 4130 Viby Sjælland Sendt til e-boks Plan og Udvikling Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk

Læs mere

Grøn omstilling gennem partnerskaber, 15. november 2013

Grøn omstilling gennem partnerskaber, 15. november 2013 Grøn omstilling gennem partnerskaber, 15. november 2013 Henning Donslund, Leder af Sekretariatet for VE / Energisekretariatet Ringkøbing-Skjern Kommune Hvordan kan kommunen spille en aktiv rolle? Med afsæt

Læs mere

Opfølgning. Resultatkontrakt. Vedrørende EnergiTEKmidt. 1. december december 2010 Journalnummer: Kontraktens parter.

Opfølgning. Resultatkontrakt. Vedrørende EnergiTEKmidt. 1. december december 2010 Journalnummer: Kontraktens parter. Opfølgning Resultatkontrakt Vedrørende EnergiTEKmidt 1. december 2008 31. december 2010 Journalnummer: 1-30-76-5-09 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800

Læs mere

EVALUERING AF ENERGISPAREINDSATS FOR PRIVATE BOLIGER I SØNDERLUNDSKVARTERET, ROSKILDE, 2017

EVALUERING AF ENERGISPAREINDSATS FOR PRIVATE BOLIGER I SØNDERLUNDSKVARTERET, ROSKILDE, 2017 EVALUERING AF ENERGISPAREINDSATS FOR PRIVATE BOLIGER I SØNDERLUNDSKVARTERET, ROSKILDE, 017 Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse og kvalitative interviews Simon Bolwig, Louise Strange, Louise Bilgin

Læs mere

Peter Rathje. Administrerende direktør ProjectZero, Sønderborg

Peter Rathje. Administrerende direktør ProjectZero, Sønderborg Peter Rathje Administrerende direktør ProjectZero, Sønderborg Visionen om et CO 2 -neutralt Sønderborg i 2029 - og 50% CO 2 -reduktion i 2020 Vejen mod nullet Energirigtig boligrenovering - ZERObolig Grøn

Læs mere