LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr Center for Økonomi og Personale Dato: HR og Personalejura

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr. 2010022758 Center for Økonomi og Personale Dato: 1.9.2012 HR og Personalejura"

Transkript

1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr Center for Økonomi og Personale Dato: HR og Personalejura Bilag 4 MED-uddannelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune Formål Det overordnede formål for MED-uddannelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune er: at ledelses- og medarbejderrepræsentanter kvalificerer sig til at indgå i et samarbejde om de samlede opgaver i MED-systemet, d.v.s. opgaver vedrørende arbejds-, personale-, samarbejdsog arbejdsmiljøforhold i Lyngby-Taarbæk Kommune generelt at medvirke til at disse forhold løses i et helhedsperspektiv at medvirke til at deltagerne i samarbejde kan skabe grobund for såvel udviklingen af kvalitet og service i Lyngby-Taarbæk Kommune som for udvikling af personalepolitikken og for medarbejdernes udviklingsmuligheder og trivsel at medvirke til at samarbejdet kan udføres i praksis under hensyntagen til de særlige politiske vilkår, som kendetegner arbejdet i Lyngby-Taarbæk Kommune, herunder at deltagerne opnår kendskab til det formelle grundlag for samarbejdet. For at sikre en så høj kvalitet i arbejdet som muligt, er det væsentligt at MED-udvalgene er uddannet til at arbejde i MED-systemet. Alle nyvalgte/nyudpegede medlemmer af et MEDudvalg har pligt til at gennemføre kommunens MED-uddannelse (introduktionsmodul 1 dag og samarbejdsmodulet 2 dage),ligesom suppleanterne i MED-udvalgene vil kunne komme på kursus. Der vil være tilbud om at MED-instruktører kan deltage i personalemøder med MED-status, hvis der måtte være behov herfor. På den måde sikres en god og konstruktiv dialog, men også en kvalitetssikring, så medarbejderne på de enkelte områder får mere indblik i hvordan MED arbejder, f.eks. på dagtilbudsområdet. Der vil i perioden løbende blive udbudt følgende MED-kurser: Introduktionsmodul (Grundkursus) 1 dag. Kurset sætter fokus på regler og formalia i henhold til Rammeaftalen og Lokalaftalen om medindflydelse og medbestemmelse i Lyngby- Taarbæk Kommune. Der vil blive udbudt 2-3 kurser årligt. Kurser derudover afholdes efter behov. Kursusbeskrivelse/drejebog for introduktionsmodulet er vedlagt. Samarbejdsmodulet 2 dage. På kurset vil vi bl.a. gennemgå arbejdsmetoder i MEDorganisationen samt styrke deltagernes muligheder for at arbejde systematisk med henholdsvis samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Den lokale MED-aftale vil aktivt indgå i undervisningen, så medlemmerne bibringes en helhedsforståelse af medindflydelse- og medbestemmelsessystemets funktioner og opgaver. Der vil blive udbudt 2-3 kurser årligt. Kurser derudover afholdes efter behov. Kursusbeskrivelse/drejebog for samarbejdsmodulet er vedlagt.

2 Klippekort-moduler Klippekortet kan anvendes til f.eks. temadage, enkeltstående kursus og længevarende kursusaktiviteter enten for hele eller udvalgte dele af ét MED-udvalg eller for enkeltpersoner. Emner til brug af klippekort-moduler kunne f.eks. være: Styrk trivsel og sundhed på arbejdspladsen Styrk indsatsen mod stress MED-budgetmodul Vold, mobning og chikane Styrk indsatsen for mangfoldighed med afsæt i MED Gør MED-udvalget til en aktiv medspiller Arbejdspladsvurdering Samarbejdstræning Kommunikation Møde- og forhandlingsteknik Nye kursusaktiviteter i Temadag for Centerudvalgene I forbindelse med overgang til den nye MED-struktur vil det være oplagt, at sætte fokus på de nye Centerudvalg omkring nye samarbejdsformer, ny kultur etc. Her kan det være relevant at tilbyde de nye Centerudvalg en temadag omkring dette, hvor også suppleanterne inviteres med. De helt nye lokaludvalg Nye lokaludvalg i den decentrale drift skal hurtigst muligt på MED-kurser efter gældende regler, d.v.s. intromodul + samarbejdsmodulet, hvor 1-2 lokaludvalg er på kursus sammen. Målrettede MED-kurser for ansatte(leder/medarbejder),hvor der afholdes personalemøder med MED-status Der vil blive tilbudt MED-kurser af én dags varighed for ansatte (leder/medarbejder) på områder, hvor der afholdes personalemøder med MED-status, f.eks. på dagtilbudsområdet. Afholdelse af MED-kurser Vi står selv for afholdelse og gennemførelse af uddannelsesprogrammet for medlemmerne i MEDstrukturen i Lyngby-Taarbæk Kommune. 4 medarbejdere, hvoraf de 2 er fællestillidsrepræsentanter, har gennemført MED-instruktøruddannelsen i PUF-regi. Som supplement til det nuværende underviserkorps tilstræbes det, at ledere på skift kan deltage som MED-undervisere ved kommende MED-kurser på samarbejdsmodulet. På den måde sikres en yderligere kvalificering og optimering af den samlede MED-undervisning på samarbejdsmodulet. Godkendt i Forhandlingsorganet den Bilaget kan ændres af Hovedudvalget.

3 MED-uddannelsen Introduktionsmodulet ( -kurset) 1 dag Mål: Introduktionsmodulet ( -kurset) er obligatorisk for alle nyvalgte medlemmer uden forudgående samarbejdskursus eller lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse. Introduktionsmodulet har til formål: At introducere til MED-systemet At give deltagerne viden om MED-aftalen i Lyngby-Taarbæk Kommune Medlem af et MED-udvalg Arbejdsmetoder i et MED-udvalg Emner: MED-ideen i Lyngby-Taarbæk Kommune Den centrale og lokale MED-aftale Opgaver og roller som medlem af et MED-udvalg Arbejdsmetoder i MED-systemet Hvordan arbejder MED-systemet med arbejdsmiljø- og sundhedsarbejdet På introduktionsmodulet vil vi komme igennem alle disse emner. Det sikres, at relevant materiale er tilgængeligt og at vi på kurset arbejder med og ud fra LTK s eget materiale. Varighed: 1 dag kl

4 Nedenfor er der et overbliksprogram for kurset. Programmet er længere nede foldet mere ud i detaljer. Dag 1 Klokken: Velkomst og præsentation 2. Introduktion til MED-systemet 3. Den centrale og lokale MED-aftale Formiddag Frokost 4. Opgaver og roller som medlem af et MED-udvalg. 5. Arbejdsmetoder i MED-udvalgene 6. Afslutning, opsamling og evaluering Eftermiddag

5 Drejebog/deltaljeret program Dag 1 Tid Indhold Form Præsentation og introduktion til MED-systemet i LTK :10 Præsentation af kursusprogram Kort gennemgang af dagens program og Praktiske oplysninger praktiske oplysninger Præsentation af deltagerne Deltagernes kendskab til områderne Introduktion til MED-systemet i Lyngby- Taarbæk Kommune Præsentation i plenum. Evt. interviewøvelse parvis. Vidensbarometer Kort oplæg om baggrunden og arbejdet i Forhandlingsorganet. Kort gennemgang af MED-strukturen i LTK Pause Rammeaftalen og den lokale MED-aftale i LTK Rammeaftalen Den lokale MED-aftale i LTK Fokus på den lokale MED-aftale i LTK Med særlig fokus på hvad der ligger i begreberne medbestemmelse og medindflydelse. Introduktion til opgave 1 Kort oplæg om rammeaftalen og den lokale MED-aftale i LTK med henblik på et helhedsperspektiv på MED-systemet og kendskab til det formelle grundlag for samarbejdet. Gruppeopgave 1 (4 grupper). Fokus på den lokale MED-aftale i LTK ( 2 4 medbestemmelse og medindflydelse) Fokus på medlemmerne i MEDudvalgene - Introduktion til opgave 2 Afrapportering Gruppeopgave 2 (4 nye grupper sammensat på tværs) Dialog med deltagerne og opsamling i plenum Frokost Arbejdsmetoder i MED-udvalg Arbejdsmetoder i MED-systemet Medlem af et MED-udvalg Kort oplæg om metoder i samarbejds-, arbejdsmiljø- og MED-systemet :00 Fokus på arbejdsmetoder Introduktion til opgave 3 Gruppeopgave 3 (4 grupper). Gruppearbejde aktuel problemstilling vedr. samarbejde/arbejdsmiljø.

6 14:00 14: Kaffepause med kage Fremlæggelse af løsninger Kaffepausen kan enten lægges i gruppearbejdet eller på anden måde, som passer i situationen. Plenumdrøftelse. Dialog med deltagerne og opsamling i plenum Fokus på den enkelte deltager - Introduktion til opgave 4 Gruppeopgave 4/individuel besvarelse Evaluering og opsamling på kurset Opsamling og evaluering Plenum dialog om deltagernes oplevelse af introkurset.

7 MED-uddannelsen Samarbejdsmodulet 2 dage Mål: Det hedder samarbejdsmodulet, og det er måden vi samarbejder på, måden vi er i dialog på, måden vi løser problemerne på, der er i fokus på disse 2 dage. Deltagerne skal opnå: Et fælles grundlag i form af kendskabet til LTK s udfordringer og strategiske satsninger, politikker, værdigrundlag. At blive bedre til i fællesskab at analysere og løse problemer. Kendskab til forskellige måder at være i dialog på, herunder arbejde med forskellige dialogog samarbejdsformer Blive klogere på egen og andres funktion i MED-udvalget, herunder arbejde i dybden med MED-udvalgenes opgaver og planlægning. På kurset tages der udgangspunkt i de udfordringer MED-udvalgene har/får i forhold til arbejdet med LTK s overordnede udfordringer, strategiske dagsordener og politikker. Ofte er informationsniveauet uensartet på arbejdspladsen. Derfor handler samarbejdsmodulet også om at skabe en fælles viden og sikre at MED-repræsentanterne er klædt på til arbejdet i MEDorganisationen. Varighed: 2 dage fra 8:30 til Emner: Gruppedynamik og gruppepsykologi Perspektiver på ledelse i Lyngby-Taarbæk Kommune Særlig fokus på ledelse og samarbejde hvad er god ledelse Arbejdsmiljø og trivsel hvordan arbejder vi systematisk med det Planlægningen af arbejdet i MED-udvalget Samarbejdsformer og dialogmåder. Emnet om samarbejdsformer og dialog er ikke et selvstændigt punkt i programmet, men indarbejdes i kursets generelle arbejdsmetoder. Kurset kræver stor deltageraktivitet.

8 Nedenfor er der et overbliksprogram for de to dage. Programmet er længere nede foldet mere ud i detaljer. Dag 1 Klokken: Dag 2 Klokken: Formiddag 1. Velkomst og præsentation 2. Gruppedynamik og gruppepsykologi 3. Hvad er MED-udvalget for en slags gruppe 4. Dagen i går tilbageblik 5. MED-udvalget og arbejdsmiljøet 6. Udfyldelse af rammerne i den lokale MED-aftale Frokost Eftermiddag 7. Perspektiver på ledelse i Lyngby- Taarbæk Kommunen og hvordan arbejder vi med det i LTK 9. Arbejdsform og arbejdstilrettelæggelse 10. Afslutning, opsamling og evaluering 8. Afslutning på dagen

9 Drejebog/deltaljeret program Dag 1 Tid Indhold Form Præsentation Præsentation af program Praktiske oplysninger Deltagere og deltagernes forventninger til arbejdet i MED-organisationen Interviewøvelse med præsentation af hinandens forventninger Gruppedynamik/Gruppepsykologi Gruppedynamik/Gruppepsykologi Kort introduktion til gruppeopgave (forvirrende/afklarende) Pause MED-udvalgets opgaver Hvad er MED-udvalget for en slags gruppe Opgaver Medindflydelse og Medbestemmelse Roller Arbejdsform Kontekst/rammer Oplæg med kobling til gruppeopgaven omkring gruppedynamik og gruppepsykologi Oplæg omkring rammeaftalens skal bestemmelser, herunder rolleafklaring Gruppeopgave Case: Overvej indhold i en retningslinje om Opsamling i plenum Frokost Frokost + frisk luft (walk and talk) Perspektiver på ledelse i Lyngby-Taarbæk Kommune LTK lige nu nyt ledelsesgrundlag Perspektiver på ledelse Oplæg om det nye ledelsesgrundlag i LTK v/repræsentant fra koncernledelsen (en centerchef) LTK lige nu nyt ledelsesgrundlag Perspektiver på ledelse fortsat Deltagerne arbejder i mindre grupper med oplægget om ledelsesgrundlaget i LTK.

10 Case: Gruppeopgave om ledelse og samarbejde på baggrund af oplægget og egne erfaringer (2-3 spørgsmål). (Kvalificering, implementering, hvordan arbejder vi videre med det?) Kaffepause m/kage indarbejdet Perspektiver på ledelse og arbejdet i MED-systemet. Opsamling i plenum Repræsentant fra koncernledelsen (en centerchef). Hvad er ambitionen og hvordan arbejder lederne med MEDsystemet.. Oplæg ca. ½ time herefter plenumdrøftelse med kursisterne ½ time Opsamling på dagen i dag

11 Dag 2 Tid Indhold Form Bakspejl - Dagen i går tilbageblik Bakspejl Dagen i går og dagens program Dialog i plenum om dagen i går, hvad fik vi ud af dagen i går, er der noget vi skal mere ind på Præsentation af dagens program MED-udvalget og arbejdsmiljøet Arbejdsmiljø og trivsel, hvad skal MED, hvad er udfordringerne og hvordan kan vi arbejde systematisk med arbejdsmiljøet Oplæg om MED-udvalgets opgaver på arbejdsmiljøområdet, inddragelse af MEDaftalen m.m. Gruppearbejde gerne på baggrund af sektorer (afhænger af holdsammensætningen): Hvad er vores arbejdsmiljøudfordringer, Hvordan kan vi arbejde systematisk med arbejdsmiljøet, arbejdsrutiner, årshjul, skal-opgaver i MEDudvalget Opsamling i plenum på gruppearbejdet Pause Arbejde konkret med aftalen Hvordan kan vi arbejde konkret med den lokale aftale (vi bygger videre på intromodulet) Frokost Oplæg omkring hvorfor det er vigtigt at de enkelte MED-udvalg tager konkret fat i at få udfyldt rammerne i den lokale MEDaftale Gruppeopgave Arbejdsform og arbejdstilrettelæggelse Arbejdsform og arbejdstilrettelæggelse i et MED-udvalg Opsamling i plenum på gruppearbejdet Kort oplæg + debat om gode og dårlige møder 3 cases med udgangspunkt i konkrete problemstillinger. Hver gruppe drøfter hvordan de som MED-udvalg vil gribe casen an altså ikke løse problemet men skitsere processen

12 Kaffepause m/kage indarbejdet Tilbagemelding fra hver gruppe i plenum i ca. 10 min Evaluering og opsamling på kurset Opsamling og evaluering Plenum dialog om deltagernes oplevelse af kurset, i starten en del om gode råd til næste hold. Evaluering kan tage udgangspunkt i følgende: 1) skriv de tre første ting der falder dig ind, når du tænker tilbage på kurset 2) hvad ville du ønske dig var tilrettelagt anderledes fra undervisernes side, hvis du skulle deltage igen? 3) hvad ville du selv gøre anderledes, hvis du skulle deltage igen? 4) har der været noget, du synes har været specielt godt? hvad var det i givet fald?

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Journalnr. 2009020158 Center for Økonomi og Personale HR og Personalejura 01.09.2012 Bilag 1 Forretningsorden for Hovedudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Der afholdes møde i Hovedudvalget,

Læs mere

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 75 BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Indledning Til brug for de regioner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse og

Læs mere

08.86 O.13 42/2014 Side 1. Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet

08.86 O.13 42/2014 Side 1. Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet Side 1 Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet KL Sundhedskartellet Side 2 Indledning Til brug for de kommuner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse

Læs mere

MED MED-uddannelsen PARTERNES UDDANNELSESFÆLLESSKAB

MED MED-uddannelsen PARTERNES UDDANNELSESFÆLLESSKAB MED MED-uddannelsen PUF PARTERNES UDDANNELSESFÆLLESSKAB Hvad er MED? MED står for medindflydelse og medbestemmelse. KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune samt Kommunale Tjenestemænd

Læs mere

PROTOKOLLAT OM FREMTIDIG UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

PROTOKOLLAT OM FREMTIDIG UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN KOMMUNERNES LANDSFORNING KØBENHAVNS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE PROTOKOLLAT OM FREMTIDIG UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen - program Dag 1 Velkomst præsentation af program Deltagerpræsentation og forventningsafstemning Deltagernes

Læs mere

Velkommen til dit nye hverv som MED-repræsentant. Du er udpeget af FTF s regionsbestyrelse til at være repræsentant i et Hovedudvalg.

Velkommen til dit nye hverv som MED-repræsentant. Du er udpeget af FTF s regionsbestyrelse til at være repræsentant i et Hovedudvalg. Velkommen til dit nye hverv som MED-repræsentant Du er udpeget af FTF s regionsbestyrelse til at være repræsentant i et Hovedudvalg. Kære FTF-repræsentant Tak fordi du stiller dig til rådighed. Der venter

Læs mere

Årshjul 2013 MED Hovedudvalget

Årshjul 2013 MED Hovedudvalget Årshjul 2013 MED Hovedudvalget Ifølge MED-aftalen har MED-Hovedudvalget en række tilbagevendende Skal-opgaver hen over året. Derudover kan MED-Hovedudvalget tage alle andre relevante temaer inden for arbejds-,

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen Dag 2 - Program Velkomst præsentation af program Opfølgning på arbejde i eget MED-udvalg Læringsmål: Information

Læs mere

Bilag 11: Protokollat om fremtidig uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet

Bilag 11: Protokollat om fremtidig uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet Bilag 11: Protokollat om fremtidig uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet (gældende til den 31. december 2014) Indledning Ved overenskomst- og aftalefornyelsen pr. 1. april 1995 var der

Læs mere

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Indhold Forord... 3 1 Område... 3 2 Formål... 3 3 Medindflydelse og medbestemmelse... 4 4 Form og struktur... 4 5 MED udvalgenes sammensætning...

Læs mere

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg oao.dk 1 Kære MED-repræsentant Din opgave er at være med til at sikre, at alle medarbejdere kan få medindflydelse og medbestemmelse på deres arbejdsforhold.

Læs mere

Slagelse Lærerkreds pixi-udgave af. Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune

Slagelse Lærerkreds pixi-udgave af. Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune Slagelse Lærerkreds pixi-udgave af Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune Aftalen er gældende for medarbejdere i Slagelse Kommune. 2 Formål stk. 1 Formålet med en lokalaftale er gennem samarbejde mellem

Læs mere

Arbejdsmiljø politik og drøftelse

Arbejdsmiljø politik og drøftelse Arbejdsmiljø politik og drøftelse Camilla Skytte Behrendsen og Niels Jørgen Rønje HR Personaleudvikling Arbejdsmiljø og trivsel team 23.feb. 2016 Arbejdsmiljø og trivsel team, der bl.a. arbejder med at

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelser. Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe

Arbejdsmiljøuddannelser. Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe Arbejdsmiljøuddannelser Tilmeld dig et kursus! Marianne Kirchner Tlf. 63 11 49 04 maki@cowi.dk www.cowi.dk/arbejdsmiljoe 2 Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse for sikkerhedsgruppens medarbejdere Den

Læs mere

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29.

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. oktober 2014 Styrkelse og effektivisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2016-2017 Godkendt i HMU den 15.12.2015 Justeret i HMU den 29.11.2016 Indhold Forord... 3 Holdninger... 3 Indsatser og mål... 4 Indsatsområder... 5 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen

Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen Så er det igen blevet tid til valg til MED- og sikkerhedsorganisationen! Nu skydes valghandlingen for valgperioden 1. januar 2011 31. december 2013 i gang. I

Læs mere

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse. Lyngby-Taarbæk kommune

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse. Lyngby-Taarbæk kommune LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Journal 20141010100 Center for Økonomi og Personale 1.10.2016 Personalejura og Arbejdsmiljø Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Lyngby-Taarbæk kommune 1 Indhold 1 Område...

Læs mere

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune Lokalaftale om MED i Odder Kommune INDFLYDELSE og BESTEMMELSE Forord Denne lokale MED aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Odder kommune. Den skal medvirke

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant

Arbejdsmiljørepræsentant Arbejdsmiljørepræsentant ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT Som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) skal du sammen med din leder og arbejdsmiljøgruppen (AMG) / lokaludvalget (LMU) være med til at sikre et sundt og godt

Læs mere

Overordnet personalepolitik for Ikast-Brande Kommune

Overordnet personalepolitik for Ikast-Brande Kommune Overordnet personalepolitik for Ikast-Brande Kommune Indledning...1 Formål...2 Arbejdsmiljø...2 Ledelse...3 Rekruttering...3 Mangfoldighed og ligestilling...3 Introduktion...3 Fastholdelse...4 Kompetenceudvikling

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE

LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE HR LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE Indholdsfortegnelse 1.0 Aftalens område 2.0 Formål 3.0 Form og struktur 3.1 Hovedudvalget 3.2 Center MED-udvalg/personalemøder med MED-status 3.3 MED-udvalg/personalemøder

Læs mere

Notat. Emne: MED-uddannelse i Aarhus Kommune i 2014 Fælles MED Udvalget Kopi: til: Arbejdsgruppe for MED-uddannelse. Aarhus Kommune. Den 12.

Notat. Emne: MED-uddannelse i Aarhus Kommune i 2014 Fælles MED Udvalget Kopi: til: Arbejdsgruppe for MED-uddannelse. Aarhus Kommune. Den 12. Notat Emne: MED-uddannelse i Aarhus Kommune i 2014 Til: Fælles MED Udvalget Kopi: til: Arbejdsgruppe for MED-uddannelse Den 12. maj 2014 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Principper for MED-uddannelse

Læs mere

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik INDHOLD FORORD 2 VISION 3 ALLERØD KOMMUNES VÆRDIGRUNDLAG 4 ALLERØD KOMMUNES MED-AFTALE 5 FORMÅL 5 HVAD KAN MED-UDVALGET TAGE STILLING TIL? 5 INFORMATION

Læs mere

Center for Ledelse og Personale. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. www.albertslund.dk. MEDhåndbog T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Center for Ledelse og Personale. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. www.albertslund.dk. MEDhåndbog T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Center for Ledelse og Personale Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund MEDhåndbog www.albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 MEDhåndbog 2. udgave, september 2012 MEDhåndbogen for Albertslund

Læs mere

Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik

Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik 16. marts 2015 Formål: I Øhavets Lærerkreds arbejder vi for et sundt og sikkert arbejdsmiljø med fokus på at udvikle og fastholde et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø

Læs mere

Personalepolitik 2015

Personalepolitik 2015 Personalepolitik 2015 Godkendt af Økonomiudvalget på møde den 9. december 2015 Personalepolitik FORORD Personalepolitikken er udarbejdet og vedtaget af Frederikssund Kommunes Hoved MED-udvalg og godkendt

Læs mere

Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation

Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse gælder for ansatte i selvejende dag- og/eller

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Afsnit 1. Formål 1 Denne aftale følger reglerne i den til enhver tid gældende rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, som er indgået

Læs mere

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato november 2011 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde

Læs mere

HovedMEDudvalget i Skanderborg Kommune - Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 25. november 2014 Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 25.

HovedMEDudvalget i Skanderborg Kommune - Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 25. november 2014 Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 25. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 25. november 2014 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Indledning p. 3 1. Status på indsatsområder 2014 p. 3 1. Sygefravær p. 3 2. Forebyggelses af arbejdsulykker knæk kurven

Læs mere

Medbestemmelse. Et MED-udvalg i vækst. om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere

Medbestemmelse. Et MED-udvalg i vækst. om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere Medbestemmelse F O A F A G O G A R B E J D E Et MED-udvalg i vækst om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere Et MED-udvalg i vækst er udgivet af FOA Fag og Arbejde i oktober 2005. Politisk ansvarlig:

Læs mere

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter.

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter. Innovation som arbejdsmetode Underviser: Pia Pinkowsky Dag 1 10.00 Velkomst og præsentationer Mundtlig forventningsafklaring: Hvorfor er vi her? Vi ekspliciterer kursets formål og form for at: motivere

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

MED-aftale for Greve Kommune. Aftale om medindflydelse og medbestemmelse

MED-aftale for Greve Kommune. Aftale om medindflydelse og medbestemmelse MED-aftale for Greve Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Aftalens gyldighedsområde...3 Kapitel 2. Formål...3 Kapitel 3. Værdier...4 Kapitel 4. MED organisationens

Læs mere

Spørgsmål nr.: 6. Spørgsmål nr.: 13

Spørgsmål nr.: 6. Spørgsmål nr.: 13 Undersøgelse om indgåelse af retningslinier og gennemførelse af MED-uddannelse i kommunerne november 2009. Dette er de åbne svar på de øvrige spørgsmål. Totalt antal åbne svar: 156 Spørgsmål nr.: 6 6 Har

Læs mere

Horsens Kommunes MED-aftale 2012

Horsens Kommunes MED-aftale 2012 Horsens Kommunes MED-aftale 2012 1 Indholdsfortegnelse Forord...5 Aftalens område...6 Formål...6 Mål...6 Holdninger til arbejdet i MED-udvalg...6 MED-indflydelse og MED-bestemmelse...6 Form og struktur...7

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi i 2016

Arbejdsmiljøstrategi i 2016 Arbejdsmiljøstrategi i 2016 Grundlag for arbejdsmiljøstrategien i Næstved Kommune er lov om arbejdsmiljø, kommunens personale- og arbejdsmiljøpolitik samt MED-aftale. Strategien er, at der med arbejdsmiljøpolitik

Læs mere

Seminar for Område-MED adm., Syddjurs kommune D. 1. dec. kl

Seminar for Område-MED adm., Syddjurs kommune D. 1. dec. kl Seminar for Område-MED adm., Syddjurs kommune D. 1. dec. kl. 12.30-15.30 V/Lykke Mose, cand. psych., Organisations- og ledelseskonsulent Mail: Lykke@perspektivgruppen.dk Telefon: 26842195; www.perspektivgruppen.dk

Læs mere

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik Maj 2008 Arbejdsmiljøpolitik for Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik i s arbejdsmiljøpolitik beskriver regionens fælles holdninger, værdier og handlinger på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

I denne undersøgelse har fokus været at få belyst de administrative konsekvenser af MEDsystemet.

I denne undersøgelse har fokus været at få belyst de administrative konsekvenser af MEDsystemet. Bilag 2: Måling af administrativ tid VAKKS-metoden Det administrative tidsforbrug er i undersøgelsen målt med inspiration fra VAKKS-metoden. VAKKS står for Vurdering af Administrative Konsekvenser for

Læs mere

Virksomhedsplanen giver medarbejdere og ledelse en fælles platform for samarbejde og opgavevaretagelse.

Virksomhedsplanen giver medarbejdere og ledelse en fælles platform for samarbejde og opgavevaretagelse. PUF Virksomhedsplan 2014 1. Formål med Virksomhedsplan 2014 Formålet med Virksomhedsplan 2014 er at fastlægge grundlaget for PUF s udviklingsaktiviteter og opgaver i det kommende år. Virksomhedsplanen

Læs mere

Trivselspolitik...5. 1. Organisationen...5. 2. Gruppeniveau...5. Bilag...8. A. Tiltag...8. Tiltag:...8 1A...8 1B...8 1C...8 1D...9 1E...9 1F...

Trivselspolitik...5. 1. Organisationen...5. 2. Gruppeniveau...5. Bilag...8. A. Tiltag...8. Tiltag:...8 1A...8 1B...8 1C...8 1D...9 1E...9 1F... Trivselspolitik Indholdsfortegnelse Trivselspolitik...5 Vision og formål...5 1. Organisationen...5 2. Gruppeniveau...5 3. Den enkelte medarbejder...7 4. Lederen...7 Bilag...8 A. Tiltag...8 Tiltag:...8

Læs mere

Lokalaftale om. medindflydelse og medbestemmelse. i Gladsaxe Kommune

Lokalaftale om. medindflydelse og medbestemmelse. i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Center for Personale og Udvikling 11. januar 2011 Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Gladsaxe Kommune med bilag 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Lokalaftale

Læs mere

Håndbog for arbejdsmiljøgrupper. Hoved-MEDudvalget for Administrationen

Håndbog for arbejdsmiljøgrupper. Hoved-MEDudvalget for Administrationen Håndbog for arbejdsmiljøgrupper Hoved-MEDudvalget for Administrationen Indhold fordelt på afsnit 1. Indledning 2. Overblik og informationer om MED-strukturen etc. 3. Arbejdsmiljøgruppens opgaver, herunder

Læs mere

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Den gode Arbejdsplads Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Historik Den gode Arbejdsplads Første udgave af DGA blev lanceret i år 2000 MED-rammeaftalen blev aftalt i 1996 For 20 år siden

Læs mere

Område MED På skole- og dagtilbudsområdet

Område MED På skole- og dagtilbudsområdet Område På skole- og dagtilbudsområdet Denne folder handler om område på skole- og dagtilbudsområdet. Her kan du læse om, hvem vi er, hvad der er vores formål og opgaver, og hvordan vi løser dem. Formålet

Læs mere

DIALOGVÆRKTØJ DRØFTELSE AF SAMMENHÆNG MELLEM RESSOURCER OG OPGAVER PÅ ARBEJDSPLADSER OG I MEDUDVALG I RANDERS KOMMUNE

DIALOGVÆRKTØJ DRØFTELSE AF SAMMENHÆNG MELLEM RESSOURCER OG OPGAVER PÅ ARBEJDSPLADSER OG I MEDUDVALG I RANDERS KOMMUNE DIALOGVÆRKTØJ DRØFTELSE AF SAMMENHÆNG MELLEM RESSOURCER OG OPGAVER PÅ ARBEJDSPLADSER OG I MEDUDVALG I RANDERS KOMMUNE Rammer for drøftelse af ressourcer og arbejdsmængde på arbejdspladsen Budget på MED

Læs mere

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Vedtaget af Forhandlingsudvalget: 30. maj 2013 Læsevejledning: Den lokale aftale om medbestemmelse og medindflydelse i Frederikssund Kommune er inddelt

Læs mere

Referat. Møde i Personalepolitisk underudvalg Onsdag den 17. september 2014, kl Mødelokale 4, Regionshuset, Alleen 15, 4180 Sorø

Referat. Møde i Personalepolitisk underudvalg Onsdag den 17. september 2014, kl Mødelokale 4, Regionshuset, Alleen 15, 4180 Sorø Referat Deltagere: Jens Andersen (formand) (afbud), Marianne Evers, Kim Leck Fischer, Jenny Heinrichs, Margit Siig Mortensen (afbud), Jes Hansen, Gunhild Krogager Carlsson (afbud), Richard Faarup (afbud),

Læs mere

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø Introduktion til MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø > 2 MED-systemet i Region Syddanmark består af 130 udvalg og 630 arbejdsmiljøgrupper MED samarbejdet I samarbejdet

Læs mere

Kapitel 1: Aftalens område og formål m.v.

Kapitel 1: Aftalens område og formål m.v. 1 Svendborg Kommunes lokale MED-aftale Indledning Den lokale MED- aftale for Svendborg Kommune er udarbejdet som er en aftale, der er gældende for alle medarbejdere og er et værktøj for ledelsesrepræsentanter

Læs mere

gladsaxe.dk Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse 2013

gladsaxe.dk Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse 2013 gladsaxe.dk Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse 2013 indhold Lokalaftale om MED....................................... 3 Bilag 1: Selvejende institutioner der er omfattet af MED-aftalen...........................................

Læs mere

OK 08 personalepolitiske opgaver for MED/SU

OK 08 personalepolitiske opgaver for MED/SU 08-0424 - TOPE - 07.04.2008 Kontakt: Torben Petersen (Tope) - tope@ftf.dk - Tlf: 3336 8838 OK 08 personalepolitiske opgaver for MED/SU Der er i notatet taget udgangspunkt i teksterne fra KTO/KL-forliget,

Læs mere

Samarbejde i regioner og kommuner

Samarbejde i regioner og kommuner FORBUND Samarbejde i regioner og kommuner Information om dit arbejde i MED 2 FOA MED-HOVEDUDVALG Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning

Læs mere

Dagsorden. Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20. Deltagere:

Dagsorden. Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20. Deltagere: Dagsorden Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20 Deltagere: Ledelsesrepræsentanter: Marianne Evers Michael Nørgaard - afbud Kim Leck Fischer Medarbejderrepræsentanter:

Læs mere

Politisk udvalg: Økonomiudvalg

Politisk udvalg: Økonomiudvalg MED-aftale 2013 Alle ansatte i Faaborg-Midtfyn Kommune har medindflydelse og medbestemmelse på arbejdets tilrettelæggelse og udformning af egen arbejdssituation. En ny og revideret lokal MED-aftale, vil

Læs mere

Delpolitik om vold, mobning og chikane

Delpolitik om vold, mobning og chikane Regionshuset Viborg Koncern HR Skottenborg 26 Delpolitik om vold, mobning og chikane - i Region Midtjylland DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5500 HR-viborg@rm.dk www.regionmidtjylland.dk Denne delpolitik handler

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

Hovedudvalg. Dagsorden. Den 25. februar Tidspunkt: 08:00-12:00. Sted: Rådhuset, mødelokale 2

Hovedudvalg. Dagsorden. Den 25. februar Tidspunkt: 08:00-12:00. Sted: Rådhuset, mødelokale 2 Hovedudvalg Den 25. februar 2019 Tidspunkt: 08:00-12:00 Sted: Rådhuset, mødelokale 2 Deltagere: Henning Haahr, Jette Lorenzen, Karsten Poulsen, Morten Møller, Anne Stenbæk, Ole Stounbjerg, Lone Bay, Torben

Læs mere

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet 2017-2020 Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Formål 4 Processen indtil nu 5 Beskrivelse af Fokusområderne 6 Bilag 1 Inspirationsskema

Læs mere

Lokal MED-aftale. Lokal MED-aftale Vallensbæk Kommune

Lokal MED-aftale. Lokal MED-aftale Vallensbæk Kommune Lokal MED-aftale 2016 1 2 Indhold Formål med medindflydelse og medbestemmelse... 5 Struktur for medindflydelse og medbestemmelse... 6 Arbejdsmiljø... 7 Indhold i medindflydelse og medbestemmelse... 7 Ved

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Side 1 af 48

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Side 1 af 48 Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 af 48 Side 2 af 48 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Kapitel 1. Rammeaftalens område, formål m.v.... 5 1. Aftalens område... 5 2. Formål... 5 3. Rammerne

Læs mere

Nyt MED-uddannelseskoncept i Region Nordjylland

Nyt MED-uddannelseskoncept i Region Nordjylland Nyt MED-uddannelseskoncept i Region Nordjylland Baggrund og det eksisterende uddannelsestilbud Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet blev revideret i forbindelse med OK

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

MED-strukturen i Børn og Unge omfatter en række MED-udvalg, som dækker hver sin del af organisationen. Fælles for alle MED-udvalg gælder følgende:

MED-strukturen i Børn og Unge omfatter en række MED-udvalg, som dækker hver sin del af organisationen. Fælles for alle MED-udvalg gælder følgende: Indledning Denne aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Børn og Unge er indgået på grundlag af Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, der er indgået mellem de centrale overenskomst- og

Læs mere

Referat fra møde i OmrådeUdvalget på børne-, unge- og kulturområdet den 13. juni 2016 kl på Odder Rådhus, møderum 5

Referat fra møde i OmrådeUdvalget på børne-, unge- og kulturområdet den 13. juni 2016 kl på Odder Rådhus, møderum 5 Referat fra møde i OmrådeUdvalget på børne-, unge- og kulturområdet den 13. juni 2016 kl. 9.30-12.00 på Odder Rådhus, møderum 5 Mødelokalet er reserveret fra kl. 08.00 til formøde for personalerepræsentanterne

Læs mere

Udbudsbilag D. Beskrivelse af nuværende overordnede ledelsesmæssige organisering og samarbejdsstruktur, herunder organisationsplan for Pleje og Omsorg

Udbudsbilag D. Beskrivelse af nuværende overordnede ledelsesmæssige organisering og samarbejdsstruktur, herunder organisationsplan for Pleje og Omsorg Udbudsbilag D Beskrivelse af nuværende overordnede ledelsesmæssige organisering og samarbejdsstruktur, herunder organisationsplan for Pleje og Omsorg EU-udbud af helhedsløsning til optimering af bade-

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Revideret maj 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 KAPITEL 1... 4 1: Aftalens område... 4 2: Formål... 4 3: Form og struktur...

Læs mere

Dagsorden for møde i HovedUdvalget

Dagsorden for møde i HovedUdvalget Mødedato: 23. februar 2015 kl. 9.30 Mødested: Møderum 2 Dagsorden for møde i HovedUdvalget Mødelokalet er reserveret fra kl. 8.00 til formøde for personalerepræsentanterne Deltagere: Ledelsesrepræsentanter:

Læs mere

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik Den attraktive arbejdsplads Personalepolitik Personalepolitik for Region Syddanmark Hovedudvalget for Region Syddanmark har godkendt en overordnet personalepolitik for hele regionen i december 2007. Personalepolitikken

Læs mere

Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering. 28. September 2010

Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering. 28. September 2010 Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering 28. September 2010 Regionshuset og satellitter 7 direktørområder 43 afdelinger Satellitter i Middelfart, Odense, Esbjerg, Ribe,

Læs mere

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård Holmstrupgård 2017-2018 Side 1 af 7 Holmstrupgård 2017-2018 Titel Retningslinje for Arbejdsmiljø Formål med retningslinjen for Arbejdsmiljø skal sikre At der udarbejdes en lokal arbejdsmiljøaftale. At

Læs mere

MED-aftale - Region Sjælland

MED-aftale - Region Sjælland MED-aftale - Region Sjælland - Endelig version, juni 2014 Forord Sammen skaber vi udvikling, nye muligheder og bedre sundhed Region Sjælland er til for dig Sådan lyder visionen for Region Sjælland. Regionsrådet

Læs mere

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune Aftale om Medindflydelse og medbestemmelse i Holbæk Kommune Januar 2007 MED-aftale for Holbæk Kommune Indledning Denne MED-aftale er resultatet af arbejdet i forhandlingsorganet nedsat af de 5 kommuner

Læs mere

AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I STEVNS KOMMUNE

AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I STEVNS KOMMUNE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I STEVNS KOMMUNE Aftalen er gældende fra 1. januar 2016 Forord Stevns Kommune har bl.a. en vision om, at Den offentlige service i Stevns Kommune skal ydes af

Læs mere

MED-aftale. Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune

MED-aftale. Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune MED-aftale Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune Indholdsfortegnelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune Kapitel 1: Lokalaftalens område og formål

Læs mere

Procedureretningslinjer

Procedureretningslinjer Procedureretningslinjer DATO 14-04-2011 SAGSNR. 326-2011-18747 SAGSANSVARLIG Rita Jeppesen HR og Personale HR og Personale I henhold til Kalundborg Kommunes lokale MED-aftale er der udarbejdet nedenstående

Læs mere

Indhold. side 2 Praktiske oplysninger

Indhold. side 2 Praktiske oplysninger Ergoterapeutforeningens TR-kursuskatalog 2014 I 2014 kan Etf s tillidsrepræsentanter, TR, fællestillidsrepræsentanter, FTR, og arbejdsmiljørepræsentanter, AMiR, vælge mellem uddannelse, kurser og workshops

Læs mere

Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde

Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde Fakta og opmærksomhedsfelter i anvendelsen af det kommunale MED system som ramme om dialog og samarbejde i omstillingen

Læs mere

Kursusoversigt 2014/15. Kurser for tillidsvalgte og medlemmer af Dansk Metal

Kursusoversigt 2014/15. Kurser for tillidsvalgte og medlemmer af Dansk Metal Kursusoversigt 2014/15 Kurser for tillidsvalgte og medlemmer af Dansk Metal Keld Brødsgaard Afdelingsleder/ Simon Palm Lene Boholm Bibliotekar/ Per Andersen Ulrik Rasmussen Faglig sekretær/ Metals kursus-

Læs mere

MED aftale November 2015

MED aftale November 2015 November 2015 Indhold Forord... 3 Formål...4 Indhold....5 Form og struktur....9 Hovedudvalgets sammensætning.... 11 Arbejdsmiljø.... 12 Tillidsvalgte.... 14 Uddannelse....16 Rammen....16 Aftalens område....

Læs mere

Håndbog for Sikkerhedsgrupper

Håndbog for Sikkerhedsgrupper Håndbog for Sikkerhedsgrupper Hoved-MEDudvalget for Administrationen incl. Regional Udvikling 28.05.08 Indhold: 1. Indledning 2. Overblik og informationer om MED-strukturen etc. 3. Sikkerhedsgruppens ansvar

Læs mere

Stresspolitik i Varde Kommune

Stresspolitik i Varde Kommune Stresspolitik i Varde Kommune Godkendt i Hoved MED-udvalget den 13. marts 2014 Stressforebyggelse og trivselsfremme en del af en sund Kommune Formålet med stresspolitikken er at forebygge stress og fremme

Læs mere

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik

Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Velkommen til Ringsted Kommunes personalepolitik Med personalepolitikken ønsker vi at bidrage til at indfri byrådets vision for Ringsted Kommune. Visionen udpeger en række ambitiøse målsætninger for en

Læs mere

HovedMEDudvalget i Skanderborg Kommune - Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 3. november 2016 Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 3.

HovedMEDudvalget i Skanderborg Kommune - Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 3. november 2016 Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 3. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse 3. november 2016 Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...4 2 Afsnit 1 Opfølgning på Arbejdsmiljøindsatser 2016...4 2.1 Opfølgning på arbejdet med 3-i-1...4 2.2

Læs mere

AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I STEVNS KOMMUNE

AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I STEVNS KOMMUNE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I STEVNS KOMMUNE Forord Vision Den offentlige service i Stevns Kommune skal ydes af kompetente og engagerede medarbejdere, som har en god og attraktiv arbejdsplads,

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik

Slagelse Kommunes Personalepolitik Slagelse Kommunes Personalepolitik Side 2 Slagelse Kommunes Personalepolitik Forord Slagelse Kommune er en organisation, der med afsæt i værdigrundlaget, har fokus på at skabe attraktive arbejdspladser

Læs mere

HØJE-TAASTRUP KOMMUNES LOKALE MED-AFTALE GODKENDT I ØKONOMIUDVALGET

HØJE-TAASTRUP KOMMUNES LOKALE MED-AFTALE GODKENDT I ØKONOMIUDVALGET HØJE-TAASTRUP KOMMUNES LOKALE MED-AFTALE GODKENDT I ØKONOMIUDVALGET 09.12.14 1 Forord: I Høje-Taastrup Kommune har vi integreret medbestemmelse og medindflydelse med arbejdsmiljøarbejdet i en enstrenget

Læs mere

Dagsorden. Tirsdag den 8. april 2008 kl i lokale F7. (Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg)

Dagsorden. Tirsdag den 8. april 2008 kl i lokale F7. (Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg) Regionshuset Viborg Hoved-MEDudvalget for administrationen inklusive Regional Udvikling Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Dagsorden

Læs mere

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2018-2020 Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Indhold Baggrund og formål... 3 MED og arbejdsmiljøarbejdet mod 2020... 4 Styrket psykiske

Læs mere

Kære Socialpædagoger. Venlig hilsen Benny Andersen Forbundsnæstformand Socialpædagogernes Landsforbund

Kære Socialpædagoger. Venlig hilsen Benny Andersen Forbundsnæstformand Socialpædagogernes Landsforbund Kære Socialpædagoger Denne tredje udgave af Den gode Arbejdsplads er opdateret efter OK-08. Ind er kommet den nye aftale om trivsel og sundhed, en række ændringer i aftalen om seniorpolitik, ligesom socialpædagogerne

Læs mere

PAU-konference fredag den 21. marts 2003 kl. 10-16 COK - Den Kommunale Højskole i Grenaa

PAU-konference fredag den 21. marts 2003 kl. 10-16 COK - Den Kommunale Højskole i Grenaa Februar 2003 Invitation Arbejdsmiljø i MED-vind PAU-konference fredag den 21. marts 2003 kl. 10-16 COK - Den Kommunale Højskole i Grenaa Deltagerkreds: Ledere og medarbejderrepræsentanter i kommunernes

Læs mere