LYS TEMADAG er tilrettelagt af det lysfaglige netværk LYSnET og sponsoreret af VELUX Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LYS TEMADAG er tilrettelagt af det lysfaglige netværk LYSnET og sponsoreret af VELUX Danmark"

Transkript

1 LYS TEMADAG er tilrettelagt af det lysfaglige netværk LYSnET og sponsoreret af VELUX Danmark LYS TEMADAG program 2012 LYSnET er et tværfagligt netværk etableret med det formål at styrke forskning og undervisning indenfor lys. Netværket er sammensat af undervisere og forskere på tværs af landets bygefaglige uddannelses- og forskningsinstitutioner, samt eksperter fra byggeindustrien, alle med speciale i lys.

2 LYSTEMADAG Fredag d. 20 januar 2012 Kunstakademiets Arkitektskole Auditorium 2 PROGRAM 9:15 Introduktion til LYS temadagen Karin Søndergaard, lektor, ph.d. og leder af LYS laboratoriet, KADK 9:30 Lys, kvalitet, energi Astrid Espenhain, fagchef, civ. ing. Dansk Center for Lys. 10:00 Lysrum som begreb og redskab Merete Madsen, arkitekt MAA, ph.d., belysningskonsulent, Lighting Grontmij. 10:30 Pause 10:45 Fortællinger om lys Louise Grønlund, arkitekt MAA, ph.d. studerende ved Arkitektskolen Aarhus 11:15 The Capture of Daylight Karina Mose, arkitekt MAA, lektor, KADK 13:00 Kunstlys introduktion til lyskilder Henrik Clausen, ingeniør, direktør, Fagerhult 13:30 Light Emitting Diode som bygningsintegreret lyskilde Karina Madsen, Arkitekt MAA, forskningsassistent KADK. 14:00 Pause 14:15 Lys og ambiens i den kunstneriske praksis Henrik B. Andersen, billedhugger, professor ved Vilnius Academy of Fine Arts. 14:45 Kongshaugs arbejder på Skuespilshuset og i Kastrup Lufthavn Jesper Kongshaug, lysdesigner 15:15 Afslutning 11:45 Kort introduktion til Ungt Lys Silla Herbst, Arkitekt MAA. 12:00 Frokostpause

3 Lys, kvalitet og energi Astrid Espenhain, fagchef, civ.ing. Dansk Center for Lys Lysrum som begreb og redskab Merete Madsen, Arkitekt MAA, ph.d., belysningsarkitekt, Lighting, Grontmij. Energibestemmelserne i bygningsreglementet og energikravene til nyt byggeri er strammet betydeligt. Kunstlyset regnes med i erhvervsbygningers samlede energiforbrug. Facadeudformning med vinduer som sikrer rigeligt dagslys langt ind i arbejdslokalerne kan sammen med en effektiv styring af kunstlyset være med til at sikre at kunstlysets energiforbrug begrænses. Energibestemmelserne har således både konsekvenser for måden vi bygger på og på selve projekteringsprocessen, idet energihensynene skal tænkes ind tidligt i projekteringen. Astrid vil gennemgå de parametre der er væsentlige for god lyskvalitet og fortælle om de beregningsprogrammer, der anvendes til eftervisning af energirammekravet. Astrid er uddannet civilingeniør fra DTU med speciale i belysning og har siden 1998 arbejdet med både dagslys og kunstlys i forskellige job, herunder som rådgivende ingeniør hos Grontmij og belysningskonsulent hos Fagerhult Belysning. Astrid har siden 2007 været ansat hos Dansk Center for Lys. Lyset er afgørende for oplevelsen af arkitektur og rum. Ofte fokuseres der på at få mest muligt dagslys ind i bygningerne, målt kvantitativt i arbejdsplanet, men det giver ikke automatisk gode dagslysforhold. Vurderingen af dagslysets rumskabende og formgivende egenskaber beror på en kombination af modelundersøgelser og erfaring. Oplægget præsenterer begrebet lysrum som et redskab, der kan bruges dels i planlægning og evaluering af dagslyset, og dels som udgangspunkt for den efterfølgende planlægning af kunstig belysning. Merete Madsen er arkitekt med speciale i belysning. Hun har skrevet ph.d. afhandlingen Lysrum som begreb og redskab, samt en lang række artikler i danske og internationale tidsskrifter. Merete har været lektor ved belysningslaboratoriet på Kunstakademiets Arkitektskole frem til 2008, hvor hun i 10 år har undervist og forsket i lysets rum- og formskabende egenskaber. Herudover har hun undervist i belysning på andre videregående uddannelser i Danmark, Sverige og New Zealand. I dag er Merete Madsen chefkonsulent hos rådgivningsfirmaet Grontmij, hvor hun arbejder med lysdesign som en helhedsorienteret belysningsplanlægning, hvor dagslyset og den kunstige belysning integreres i bæredygtige løsningsforslag, der samler lysets æstetiske funktionelle og tekniske aspekter.

4 Fortællinger om lys Louise Grønlund, Arkitekt MAA, ph.d. studerende ved Arkitektskolen i Aarhus Hvordan kan man udvikle en arkitektur med lys som værktøj? Kan lys generere en særlig arkitektur? Og hvordan kan lyset fortolkes og repræsenteres? Dette er nogle af de spørgsmål, som oplægget vil kredse omkring. Fortællinger om lys er en serie af forskellige projekter, der undersøger arkitekturens grundlæggende virkemidler lys, stof og rum. Louise Grønlund er udannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2006 og har undervist på skolen indtil Parallelt med undervisningen har hun arbejdet henholdsvis hos Entasis og hos Lundgaard og Tranberg. I 2009 påbegyndte hun sin ph.d. Lysets rum facadens rumlige potentiale ved Arkitektskolen Aarhus. Louise Grønlund vandt i præmien i International Velux Award 2006 med projektet A museum of Photography. Projektet har efterfølgende været udstillet flere steder i Europa samt på DAC i Kbh. Louise Grønlund har siden 2007 arbejdet som freelance arkitektur-fotograf for flere danske tidsskrifter. Louise Grønlund er optaget i Kunstnersamfundet. The Capture of Daylight: Dynamiske ovenlysindtag og workshop baseret projektarbejde Karina Mose, arkitekt MAA, lektor ved KADK Sammen med VELUX Danmark arrangerer Arkitektskolen hvert år en Dagslys Event. I 2011 var temaet dynamiske dagslys- og skyggerum. De studerende udforskede mulige udformninger af dagslys-åbninger, samt hvordan dagslys-indfaldet kan etableres som kompositioner af lysrum i en bygning. Gennem øvelser og modelarbejde udvikledes tre 1:1 modeller, der på hver deres måde giver et bud på, hvorledes arkitekter kan arbejde visionært med ovenlysindtaget. I oplægget vil workshoppen blive gennemgået dels med henblik på de anvendte arbejdsmetoder og dels med henblik på de tre projektsvar. Karina Mose har i de sidste 10 år været lektor i design og arkitektur på Kunstakademiets Arkitektskole. Som studieleder for Studieafdelingen for Arkitektur Design & Industrielform har hun bl.a. oprettet en ny international kandidatuddannelse i design. Hun er nu tilknyttet LYS laboratoriet, Forskningscenter for Arkitektonisk Belysning under Institut for Teknologi. Hun har afholdt workshops i Seattle, Stanford, Beijing og Bangkok og sammen med sine studerende udstillet i New York, Milano, Stockholm og rundt i Danmark. Som praktiserende arkitekt har hun været med til at vinde flere design konkurrencer og været tildelt flere internationale priser bl.a. den tyske IF Awards pris, Prisen for 100 Besten Industrie-design 98 og The red dot.

5 Kunstlys - introduktion til lyskilder Henrik Clausen, ingeniør og direktør ved Fagerhult Lighting Academy Henrik vil præsentere forskellige lyskilder og gennem eksempler demonstrere fordele og ulemper ved brugen af de eksisterende. Man må gøre sig klart at verdens bedste lyskilde ikke findes, men at der altid er en række parametre, der nøje må overvejes inden man træffer sit lyskildevalg. Lyskilden er grundlæggende for et ethvert belysningsprojekts succes. Vi vil finde ud af at man må bruge synet, som er det bedste værktøj, vi har til rådighed. Henrik er uddannet ingeniør og har siden 1986 arbejdet med lys og belysning. Henrik har skrevet Håndbog i Belysningsteknik, artiklerne om emnet i Den Store Danske Encyklopædi, samt bogen Light & Communication fra Henrik var adm. direktør for Fagerhult A/S i 7 år, inden han for 5 år siden blev direktør for Fagerhults uddannelses division, der uddanner Fagerhults 2000 medarbejdere verden over. Light Emitting Diode som bygningsintegreret lyskilde Karina Munkholm Madsen, Arkitekt MAA, forskningsassistent ved LYS laboratoriet Oplægget introducerer til projektet og publikationen LED en lysende komponent med arkitektonisk potentiale, som er en State of the Art undersøgelse af LEDens potentiale som integrerbar lyskilde indføjet i den arkitektoniske sammenhæng. Projektet undersøger LED en gennem studiet af installationskunstner Jim Campbells arbejde, samt gennem undersøgelser af udvalgte eksempler på anvendelse af LED en. Med henblik på metode-udredelse i udforskningen af den integrerede LED lyskilde, vil særskilte eksempler fra publikationen introduceres. Karina Munkholm Madsen har afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2008, hvor hun udviklede en særlig interesse for lys. Karina havde således et studieår på Victoria University i New Zealand med fokus på kunstlys. Undersøgelserne af kunstlyset blev realiseret gennem digitale analyseapparater, ved on-site målinger og analyser, samt ved eget design af 1:1 lysarmaturer. Også bæredygtige byggematerialer med henblik på lysmodtagelse havde fokus. Siden 2009 har hun været tilknyttet Lys laboratoriet og faget arkitektonisk belysning ved Kunstakademiets Arkitektskole.

6 Lys og ambiens i den kunstnerisk praksis Henrik B. Andersen, billedhugger og professor ved Vilnius Academy of Fine Art, Lithauen Kongshaugs arbejder på Skuespilhuset og i Kastrup Lufthavn Jesper Kongshaug, lysdesigner. Forelæsningen behandler lyset i lyset af begreberne: form, ambiens, sammenpasning, serialitet, mediering og morforgenese. Henrik B. Andersen er billedhugger og uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi fra 1980 til Fra 1999 til 2008 var han professor ved Det kgl. Danske Kunstakademis Billedhuggerskole ved Frederiksholms Kanal. Henrik B. Andersen har siden 2008 været professor på Vilnius Academy Of Fine Art i Lithauen ved afdelingen Concept, Temporality and Space. Sidste soloudstilling var Sliding Zones, på Charlottenborg Kunsthal, Næste soloudstilling bliver på Stavanger Kunstmuseum i Norge Jesper vil fortælle om sine belysningsopgaver med henholdsvis Skuespilhuset og Terminal 2 i Københavns Lufthavn. Stikord: Idéudvikling, iscenesættelse med lys, LEDs som designparameter, samarbejdet med arkitekten, dynamisk belysning og perception. Jesper Kongshaug er internationalt prisbelønnet lysdesigner og arbejder indenfor områderne teater, opera, ballet, tv, film og arkitektur. Han udfører og projekterer egne opgaver, underviser internationalt og arbejder som konsulent for flere tegnestuer. Af Jespers arkitektoniske belysningsprojekter kan nævnes Skuespilhuset i København (2008), Kongens Have i Odense (2010), Højbro Plads i København (2008), Terminal 2 udvidelse, Københavns Lufthavn, Kastrup (2011) og forbindelsesgangen ved Panum Instituttet/Rigshospitalet (2011) Af hans seneste scenografiske lysdesigns kan nævnes WAR-sum up af Hotel Proforma (2011), Ifigenia på Skuespilhuset (2010) og Ritual af Next Zone, Se mere på LightingDesign.dk

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding.

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding. L Y S t e m a d a g LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding. LYSnET er et tværfagligt netværk, der er etableret med det formål at styrke forskning og undervisning inden

Læs mere

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VELFAC.

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VELFAC. L Y S t e m a d a g LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VELFAC. LYSnET er et tværfagligt netværk, der er etableret med det formål at styrke forskning og undervisning inden for

Læs mere

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af Sophus Fonden og VELFAC.

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af Sophus Fonden og VELFAC. L Y S t e m a d a g LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af Sophus Fonden og VELFAC. LYSnET er et tværfagligt netværk, der er etableret med det formål at styrke forskning og undervisning

Læs mere

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 25. februar 2010 program Onsdag den 25. februar

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys

Ungt Lys. Dansk Center for Lys Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 3. marts 2008 program Mandag den 3. marts 2008

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

L Y S Arkitektskolen Aarhus 28. februar 2013 Lys Temadag

L Y S Arkitektskolen Aarhus 28. februar 2013 Lys Temadag L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 28. februar 2013 Lys Temadag program Fredag den

Læs mere

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 2. marts 2007 program Fredag den 2. marts 2007

Læs mere

Skitsering og arkitektonisk planlægning med dagslys

Skitsering og arkitektonisk planlægning med dagslys Skitsering og arkitektonisk planlægning med dagslys september 2006 arkitekt maa Nanet Mathiasen Kunstakademiets Arkitektskole Institut for Teknologi Belysning Dagslysets parametre sollys himmellys reflekslys

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

International Lighting Designer

International Lighting Designer International Lighting Designer CV: Belysningsmester på Bristol Teater 1978, på Aveny Teater 1982, på Dr. Dantes Aveny 1992 Eget firma Kongshaug & Søn fra 1980 Free-lance lysdesigner fra 1995. Teater:

Læs mere

Kan det nye byggeri renoveres?

Kan det nye byggeri renoveres? Kan det nye byggeri renoveres? De studerende efterspørger casebaseret undervisning, og på DTU eksperimenterer man sammen med Kunstakademiets Arkitektskole med at lade de studerende bytte projekter for

Læs mere

Olafur Eliasson, The weather project, 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series), photo: Jens Ziehe

Olafur Eliasson, The weather project, 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series), photo: Jens Ziehe Olafur Eliasson, The weather project, 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series), photo: Jens Ziehe L Y S Kunstakademiets Arkitektskole 15 september 2006 1 program v. LYSnET fredag den

Læs mere

NR 02 / 2008 SkueSpilhuSet får ny dansk lyspris lysteknisk SelSkab Skifter navn reportage fra light+building 2008

NR 02 / 2008 SkueSpilhuSet får ny dansk lyspris lysteknisk SelSkab Skifter navn reportage fra light+building 2008 NR 02 / 2008 Skuespilhuset får ny dansk lyspris Lysteknisk Selskab skifter navn Reportage fra Light+Building 2008 Indholdsfortegnelse / LYS 02-2008 / 03 Indhold 04 60 år fyldt med lys Fokus på lys og klima

Læs mere

Innovationsnetværket Dansk Lys

Innovationsnetværket Dansk Lys Innovationsnetværket Dansk Lys Innovationsnetværket Dansk Lys vision & mission Dansk Lys er et nyt dansk innovationsnetværk med fokus på lys og belysning, som med støtte fra Forsknings og Innovationsstyrelsen

Læs mere

Lysseminar for energikonsulenter

Lysseminar for energikonsulenter Lysseminar for energikonsulenter - et koncentreret seminar om energibesparelser ved renovering af belysningsanlæg i flerfamiliehuse, handel, service og offentlige bygninger taastrup den 11. november 2009

Læs mere

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 17. september 2007 program foreløbigt Mandag den

Læs mere

LYSnET møde Designskolen Kolding

LYSnET møde Designskolen Kolding LYSnET møde Designskolen Kolding Helle Rude Trolle & Vibeke Riisberg - D. 23.2 2012 Billeder fra denne præsentation må ikke benyttes uden tilladelse alt materiale er copy right kontakt hrt@dskd.dk & vri@dskd.dk

Læs mere

TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER

TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER STEFFEN PETERSEN ASSISTANT PROFESSOR STP@IHA.DK UNI VERSITET FREMTID / INNOVATION / NYHEDER Hænger krav til øgede vinduesarealer sammen med krav til max. temperatur,

Læs mere

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering - Arkitektskolen Philip de Langes Allé, 1435 Kbh.

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering - Arkitektskolen Philip de Langes Allé, 1435 Kbh. EN KUNSTNERISK UDVIKLINGSVIRKSOMHED 2012-2015 v. Professor Jan Søndergaard, partner KHR Arkitekter AS og tilknytted forskningsassistent, maa Ida Garvik 0. KUV - Realiseringens Kunst v professor Jan Søndergaard

Læs mere

BR18 DAGSLYSKRAV ENKELT, KOMPLICERET ELLER BÆREDYGTIGT

BR18 DAGSLYSKRAV ENKELT, KOMPLICERET ELLER BÆREDYGTIGT BR18 DAGSLYSKRAV ENKELT, KOMPLICERET ELLER BÆREDYGTIGT BR 18 s krav til dagslys er revideret med to formål: at skabe en enkelt metode til beregning af dagslys (rudeareal) at tilnærme BR18 til den europæiske

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

Præsentation af 3 kunstnere til udsmykningsopgave for sygehusene i Aabenraa

Præsentation af 3 kunstnere til udsmykningsopgave for sygehusene i Aabenraa Præsentation af 3 kunstnere til udsmykningsopgave for sygehusene i Aabenraa Anbefales af Statens Kunstfond ved Udvalget for Kunst i det Offentlige Rum Generelt: De tre kunstnere udvalget har valgt at pege

Læs mere

Beregning af dagslys i bygninger

Beregning af dagslys i bygninger By og Byg Anvisning 203 Beregning af dagslys i bygninger Jens Christoffersen Kjeld Johnsen Erwin Petersen 1. udgave, 2002 Titel Beregning af dagslys i bygninger Serietitel By og Byg Anvisning 203 Udgave

Læs mere

Arkitektur i verdensklasse Design med viden

Arkitektur i verdensklasse Design med viden People, Space and Daylight University of Waterloo Arkitektur i verdensklasse Design med viden Signe Kongebro Partner og Leder af Bæredygtighedsafdelingen 03.03.2015 1 People, Space and Daylight University

Læs mere

Lys og belysning Efteruddannelse Lysteknisk Selskab 2007-2008

Lys og belysning Efteruddannelse Lysteknisk Selskab 2007-2008 Lys og belysning Efteruddannelse Lysteknisk Selskab 2007-2008 Lysteknisk Selskab - Engholmvej 19-3660 Stenløse - Tlf.: 47 17 18 00 - Fax: 47 17 08 32 Web: www.lysteknisk.dk - E-mail: information@lysteknisk.dk

Læs mere

L Y S Arkitektskolen Aarhus 31. marts 2014 Lys Temadag

L Y S Arkitektskolen Aarhus 31. marts 2014 Lys Temadag L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 31. marts 2014 Lys Temadag program Mandag den 31.

Læs mere

Lysets effekt på arkitektur og funktioner

Lysets effekt på arkitektur og funktioner Lysets effekt på arkitektur og funktioner 35 og Lys projektering på hospitaler helhedsorienteret belysningsrådgivning og projektering Merete Madsen, Belysningsarkitekt maa., Ph.D. Lighting, Grontmij, Denmark.

Læs mere

Med mennesket i centrum Bolig for Livet

Med mennesket i centrum Bolig for Livet Med mennesket i centrum Bolig for Livet - en artikel fra Byggeri 10-2009 Årets Byggeri 2009 - Hædrende omtale i kategorien Boligbyggeri Med mennesket i centrum Bolig for Livet er en helhedsorienteret bolig,

Læs mere

Hvilken type virksomhed er du ansat i? (Dropdown-liste)

Hvilken type virksomhed er du ansat i? (Dropdown-liste) Hvilken type virksomhed er du ansat i? (Dropdown-liste) Belysningsvirksomhed/fabrikant/grossist 108 33 % 108 33 % Rådgivende ingeniørvirksomhed 93 28 % 201 61 % Arkitektvirksomhed 15 5 % 216 65 % El-installatør

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

KOMFORT HUSENE. - Erfaringer fra designprocesserne. Per Heiselberg Professor Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark

KOMFORT HUSENE. - Erfaringer fra designprocesserne. Per Heiselberg Professor Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark KOMFORT HUSENE - Erfaringer fra designprocesserne Camilla Brunsgaard Ph.D. Fellow Architectural Engineering, University of Aalborg, Denmark Supported by: Saint-Gobain Isover A/S Mary-Ann Knudstrup Associated

Læs mere

Therme Bad Aibling, View from Triftbach Foto Mørk,Eskerod.tif L Y S

Therme Bad Aibling, View from Triftbach Foto Mørk,Eskerod.tif L Y S Therme Bad Aibling, View from Triftbach Foto Mørk,Eskerod.tif L Y S Arkitektskolen Aarhus 23. september 2009 program Onsdag den 23. september 2009 Arkitektskolen Aarhus kl. 09:15 kl. 09:30 kl. 10:00 kl.

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Workshop på Bornholms Kunstmuseum LYS- og LYSFORMIDLING

Workshop på Bornholms Kunstmuseum LYS- og LYSFORMIDLING Workshop på Bornholms Kunstmuseum LYS- og LYSFORMIDLING baggrund LYSnET LYSnET er en tværfaglig netværksgruppe bestående af specialister inden for fagområdet kunst- og dagslys. Gruppens mål er at skabe

Læs mere

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 14. september 2010 program Tirsdag den 14. september

Læs mere

s1. Af Jakub Slusarek

s1. Af Jakub Slusarek s1. Af Jakub Slusarek Arbejdsprocessen Jeg lagde ud med at lave en hjemmeside omkring uddannelsen og jobbet som arkitekt. Informationerne fandt jeg på hjemmesiden www.ug.dk, som er en hjemmeside der informerer

Læs mere

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe

L Y S. TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe L Y S TurbinehalOlafur Eliason: The Weather Project 2003, Turbine Hall, Tate Modern, London (The Unilever Series) photo: Jens Ziehe Arkitektskolen Aarhus 13. september 2006 program v. LYSnET onsdag den

Læs mere

STRATEGISK BYLEDELSE for politikere

STRATEGISK BYLEDELSE for politikere STRATEGISK BYLEDELSE for politikere 1 STRATEGISK BYLEDELSE FOR POLITIKERE strategisk byledelse for politikere er et nyt tværfagligt kompetenceudviklingsprogram, som sætter fokus på strategisk lederskab

Læs mere

ARoS KUNSTLYSET SKÅNER KUNSTEN

ARoS KUNSTLYSET SKÅNER KUNSTEN DECEMBER 2004 MILJØ DESIGN TEKNIK NR 04 ARoS KUNSTLYSET SKÅNER KUNSTEN LYSTEKNISK SELSKAB SKAL STYRKE FAGLIGHEDEN NORDISK LYSPRIS GIK TIL DEN KØBENHAVNSKE METRO Forsidefoto: ARoS. Foto: Arkitekterne maa

Læs mere

Hvordan bliver beton formet af fleksible formmaterialer og hvordan formes fleksible støbeforme af tung, flydende beton?

Hvordan bliver beton formet af fleksible formmaterialer og hvordan formes fleksible støbeforme af tung, flydende beton? Learning by doing Beton som arkitektonisk materiale Workshop på Kunstakademiets Arkitektskole 9-13. februar 2009 Hvordan bliver beton formet af fleksible formmaterialer og hvordan formes fleksible støbeforme

Læs mere

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Tine Steen Larsen, PhD Konsulent Energi, Indeklima & bæredygtigt byggeri UCN act2learn TEKNOLOGI Hvem er jeg? Uddannelse DGNB konsulent, Green Building

Læs mere

l y s e t p å k l o d e n

l y s e t p å k l o d e n l y s e t p å k l o d e n arkitekt, ph.d. studerende Nanet Mathiasen Kunstakademiets Arkitektskole LYS temadag 23 september 2009 Arkitektskolen Aarhus Klima karakteristik Globale dynamiske vejrsystemer

Læs mere

Landskabsarkitektur. Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber

Landskabsarkitektur. Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Landskabsarkitektur Tag en uddannelse i landskabsarkitektur og vær med til at forme fremtidens byer og landskaber Landskabsarkitektur 1 2

Læs mere

KOMFORT HUSENE. - projektet og designprocesser. Camilla Brunsgaard cb@civil.aau.dk Projekttitel: Passivhuskoncepter i Danmark

KOMFORT HUSENE. - projektet og designprocesser. Camilla Brunsgaard cb@civil.aau.dk Projekttitel: Passivhuskoncepter i Danmark KOMFORT HUSENE - projektet og designprocesser Camilla Brunsgaard cb@civil.aau.dk Projekttitel: Passivhuskoncepter i Danmark Vejleder: Per Heiselberg, AAU Bi-vejledere: Mary-Ann Knudstrup, AAU og Søren

Læs mere

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder

»BIM Universe - Håndtering og deling af information. Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder »BIM Universe - Håndtering og deling af information Jette Bakgaard Stolberg BIM supervisior, fagleder as Kort om ALECTIA A/S Vores opfattelse af BIM Vores fokus Vores erfaringer Vores ønsker »Fakta om

Læs mere

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Lys og Energi Bygningsreglementets energibestemmelser Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende

Læs mere

Årskonference 2019: Psykisk arbejdsmiljø. Hvad er det vi (stadig) ikke forstår?

Årskonference 2019: Psykisk arbejdsmiljø. Hvad er det vi (stadig) ikke forstår? Årskonference 2019: Psykisk arbejdsmiljø Hvad er det vi (stadig) ikke forstår? Hvad er Center for Studier i Arbejdsliv? En forening og et tidsskrift Bestyrelse Redaktion Siden 1994 CSA s formål Arbejder

Læs mere

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold C

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold C Erhvervs praktik Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold C MANDAG FYSIK 9.00 Registrering i Vandrehallen og derefter møde i holdets stamlokale D1 9.00 9.30 Ankomst i Fysisk

Læs mere

JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018

JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018 JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018 Klara Kristalova, billedkunst (CZ/DK) Klara Kristalova er født i Prag i Tjekket, hun bor og arbejder i Sverige. Hun er uddannet fra Det Svenske Institut for Kunst i Stockhom

Læs mere

Målinger, observationer og interviews blev gennemført af Ingeniørhøjskolen i Århus, Alexandra Instituttet, VELFAC og WindowMaster.

Målinger, observationer og interviews blev gennemført af Ingeniørhøjskolen i Århus, Alexandra Instituttet, VELFAC og WindowMaster. 'Bolig for livet' 'Bolig for livet' var det første af seks demohuse i 'Model Home 2020'-serien. Det blev indviet i april 2009, og en testfamilie familien Simonsen flyttede ind i huset 1. juli 2009. Familien

Læs mere

INTELLIGENT ARKITEKTONISK LYS ENHANCED BRAND AMBIENCE

INTELLIGENT ARKITEKTONISK LYS ENHANCED BRAND AMBIENCE INTELLIGENT ARKITEKTONISK LYS ENHANCED BRAND AMBIENCE ET OVERVÆLDENDE INTELLIGENT LYSDESIGN MED 2400 LYSKILDER. ET ENESTÅENDE HUS FYLDT MED KUNST. EN AFTEN MED INTERNATIONALE OPLÆG. ET KIG BAG PANELERNE

Læs mere

Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet

Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet Enhedens navn Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet Bente Appel Esbensen, Forskningsleder, ekstern lektor Glostrup Hospital, FORSEN Institut for Folkesundhedsvidenskab,

Læs mere

SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger. 1. udgave, 2008

SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger. 1. udgave, 2008 SBi-anvisning 219 Dagslys i rum og bygninger 1. udgave, 2008 90 80 70 60 50 40 30 20 Dagslys i rum og bygninger Dagslys i rum og bygninger Kjeld Johnsen Jens Christoffersen SBi-anvisning 219 Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 Auditorium O100, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M Fra denne konference kan du tage ny viden med hjem om, hvorfor og hvordan danske forskere

Læs mere

Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering

Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering 1 Vil du vide, når der udkommer en bog inden for dit fag- og interesseområde? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev på munksgaard.dk 2 Målemetoder i forebyggelse,

Læs mere

Torsdag den 2. juni og fredag den 3. juni Invitation / Seminar. Fra på 5 år. - Sådan bliver sygehusvæsenet % mere effektivt

Torsdag den 2. juni og fredag den 3. juni Invitation / Seminar. Fra på 5 år. - Sådan bliver sygehusvæsenet % mere effektivt Invitation / Seminar Torsdag den 2. juni og fredag den 3. juni 2016 Fra 0-100 på 5 år - Sådan bliver sygehusvæsenet 2-4-6-8 % mere effektivt Sådan bliver sygehusvæsenet 2-4-6-8 % mere effektivt Kravene

Læs mere

Arkitekturens Praksis, Metoder og Ledelse Klynge og phd-kursus 2012 på Kunstakademiets Arkitektskole

Arkitekturens Praksis, Metoder og Ledelse Klynge og phd-kursus 2012 på Kunstakademiets Arkitektskole Indhold 1 Beskrivelse 2 Klynge 1 - praktikere 2 Klynge 2 phd-studerende 3 Arrangementerne 4 Deltagere i Klynge 1 5 Deltager i Klynge 2 6 Indhold Designstrategier som løsning på velfærdssamfundets udfordringer

Læs mere

Kontaktliste BVU*net 01.07.2011 Navn Institution Position/arbejdsopgaver Telefon Email Til stede 13.01.2011

Kontaktliste BVU*net 01.07.2011 Navn Institution Position/arbejdsopgaver Telefon Email Til stede 13.01.2011 Koordineringsrådet: Elsebeth Terkelsen AAA/EVAA Arkitektskolen Aarhus, Efter- og Videruddannelsen Leder af Efteruddannelsen, Arkitekt MAA 8936 0150 Elsebeth.terkelsen@aarch.dk Lars Klint Kunstakademiets

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne

Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne Indhold Studieordning for Bacheloruddannelsen i billedkunst (BFA) ved Det Kongelige

Læs mere

Studieguide FORELØBIG UDGAVE

Studieguide FORELØBIG UDGAVE Studieguide FORELØBIG UDGAVE Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse 3. semester Brugerinddragelse i praksis og forskning Tidsmæssig placering af undervisning: Oktober december 2016 Tidspunkt for prøve:

Læs mere

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Kom til inspirationsdag og få den nyeste viden om fremtidens økonomiske styring i kommunen. Bliv inspireret af de mest visionære og nyskabende

Læs mere

CHRISTINA AUGUSTESEN. tlf

CHRISTINA AUGUSTESEN.  tlf CHRISTINA AUGUSTESEN www.christinaaugustesen.com mail@christinaaugustesen.com tlf. 60175575 CURRICULUM VITAE NAVN Christina Augustesen FØDSELSÅR 1975 NATIONALITET Dansk PROFESSION Lyskunstner og Lysdesigner

Læs mere

Den Danske Lyspris 2012

Den Danske Lyspris 2012 Den Danske Lyspris 2012 Lynettens nye ovn- og silobygning tegnet af CREO arkitekter CPH. Foto: Rambøll Lys. Dansk Center for Lys Den Danske Lyspris Formålet med Den Danske Lyspris er at sætte fokus på

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2014 Institution Københavns tekniske skole, afd. Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx

Læs mere

Se lyset: dagslys og kunstlys

Se lyset: dagslys og kunstlys Se lyset: dagslys og kunstlys Kjeld Johnsen, SBi, AAU-Cph Kontormiljø.2014 Se lyset: Dagslys og kunstlys Oversigt Dagslys og potentialer Hvorfor er (dags-)lyset så vigtigt? - Lys og døgnrytme Hvordan bygger

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys. Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner

Ungt Lys. Dansk Center for Lys. Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management

Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed er tophistorier i mange medier, og mange virksomheder og kommuner bruger mange penge på at blive bæredygtige Men hvad er bæredygtighed er når det omhandler

Læs mere

Tagboliger INDLÆGSHOLDERE. Søren Dyck-Madsen, Climate and Energy Policy Officer, Det Økologiske Råd

Tagboliger INDLÆGSHOLDERE. Søren Dyck-Madsen, Climate and Energy Policy Officer, Det Økologiske Råd Tagboliger Tirsdag den 19. april kl. 09:00-13.30 INDLÆGSHOLDERE Søren Dyck-Madsen, Climate and Energy Policy Officer, Det Økologiske Råd Søren Dyck-Madsen er en af initiativtagerne til en kampagne for

Læs mere

RENOVERING PÅ DAGSORDENEN

RENOVERING PÅ DAGSORDENEN BÆREDYGTIGHED MED FOKUS PÅ ARKITEKTONISK KVALITET, VÆRDISKABELSE OG INDUSTRIALISERING Oplæg på årsmøde 2012 Lean Construction - DK Kasper Sánchez Vibæk, AA/KADK 23. marts, 2012 Energirenovering, Horsens,

Læs mere

Sunde Boliger. Indeklimaets temadag. Steffen Maagaard SEPTEMBER 2018

Sunde Boliger. Indeklimaets temadag. Steffen Maagaard SEPTEMBER 2018 Sunde Boliger Indeklimaets temadag Steffen Maagaard SEPTEMBER 2018 SIDE 1 Hvem er jeg? Steffen E. Maagaard Koncernkompetencechef Energi & Indeklima Civilingeniør, M.Sc. Mobil: 25 40 01 90 Mail: sem@moe.dk

Læs mere

- Går du rundt og. skaber dig?

- Går du rundt og. skaber dig? - Går du rundt og skaber dig? 2 Hvis du går rundt og skaber dig, er din organisation Arkitektforbundet er for skabende mennesker. Dvs. for arkitekter, designere og planlæggere. Ja, for alle, der arbejder

Læs mere

Til Teknik- og Miljøudvalget. Sagsnr Orientering om kommissorium for Bypanel. Dokumentnr.

Til Teknik- og Miljøudvalget. Sagsnr Orientering om kommissorium for Bypanel. Dokumentnr. Til Teknik- og Miljøudvalget Orientering om kommissorium for Bypanel For at sikre arkitektonisk kvalitet, samfundsmæssig værdi og bedre inddragelse af omverdenen i s projekter for byudvikling, er det besluttet

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

Dagslys i energioptimerede bygninger

Dagslys i energioptimerede bygninger Dagslys i energioptimerede bygninger Thomas Nørgaard arkitekt maa CHRISTENSEN & CO ARKITEKTER . Fornemmelse for lys Formen og rummet Dagslys i energioptimerede bygninger . Fornemmelse for lys Materialitet

Læs mere

AARHUS TIL SALG 19. MARTS 2015

AARHUS TIL SALG 19. MARTS 2015 AARHUS TIL SALG 19. MARTS 2015 MEGATRENDS G L O B A L E T R E N D S / M E G A T R E N D S Urbaniseringen ( ) handler om tilgængelighed til arbejdspladser og uddannelse. Arbejdspladserne placerer sig der,

Læs mere

Ingeniørens innovative arbejdsproces

Ingeniørens innovative arbejdsproces Ingeniørens innovative arbejdsproces Lærervejledning Ingeniørens innovative arbejdsproces Lærervejledningen giver inspiration til, hvordan du forud for undervisningen i Dansk Arkitektur Center klæder dine

Læs mere

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS TAL, SKRIV, LEG OG LÆS Temadag om børns tidlige sprog- og skriftsproglige udvikling Målgrupper: Temadagen henvender sig primært til pædagoger i børnehaver og indskoling, børnehaveklasselærere og lærere

Læs mere

Alle de studerende jeg har vejledt, har været under ordningen. D.v.s. først fire års studier efterfulgt af et fire-årigt ph.d. studium.

Alle de studerende jeg har vejledt, har været under ordningen. D.v.s. først fire års studier efterfulgt af et fire-årigt ph.d. studium. Vejleders forventninger til ph.d. studerende Min egen erfaring stammer fra, at jeg har været vejleder for 8 ph.d. studerende i Matematik-økonomi fra Aarhus Universitet (hvoraf de seks er blevet færdiguddannede,

Læs mere

mod en 2020-lavenergistrategi

mod en 2020-lavenergistrategi Arkitektur og energi Arkitektur mod og en energi 2020-lavenergistrategi mod en 2020-lavenergistrategi Rob Marsh Arkitekt MAA PhD Seniorforsker Statens Byggeforskningsinstitut Aalborg Universitet Historisk

Læs mere

efteruddannelse Bygningsreglementet Efterisolering Energibehov/Be10 Fugt Fundering Lydisolering Radonsikring Tilgængelighed Vandinstallationer

efteruddannelse Bygningsreglementet Efterisolering Energibehov/Be10 Fugt Fundering Lydisolering Radonsikring Tilgængelighed Vandinstallationer Bygningsreglementet Efterisolering Energibehov/Be10 Fugt Fundering Lydisolering Radonsikring Tilgængelighed Vandinstallationer efteruddannelse HørsHolm, lyngby, odense & Vejle Vinter/forår 2012 bygningers

Læs mere

Lys i daginstitutioner Kvalitetslys med lavt elforbrug. Kjeld Johnsen Inge Mette Kirkeby Astrid Espenhain Katrin Barrie Larsen

Lys i daginstitutioner Kvalitetslys med lavt elforbrug. Kjeld Johnsen Inge Mette Kirkeby Astrid Espenhain Katrin Barrie Larsen Lys i daginstitutioner Kvalitetslys med lavt elforbrug Kjeld Johnsen Inge Mette Kirkeby Astrid Espenhain Katrin Barrie Larsen SBi-anvisning 238 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011

Læs mere

Oplæg om læreplaner og præsentation af dagens program

Oplæg om læreplaner og præsentation af dagens program Oplæg om læreplaner og præsentation af dagens program Pernille Kaltoft Fagkonsulent for teknologi Plan for oplæg: 1. om ændringerne i teknologi A og B læreplanerne 2. om grundforløbet i produktudvikling

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Kunstakademiets Arkitektskole

Studieordning for Bacheloruddannelsen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Kunstakademiets Arkitektskole Det Kongelige Danske Kunstakademi Kunstakademiets Arkitektskole Vedtaget af Skolerådet den 18.6.008 Justeret den 4.9.008 September 008 J.nr. 001105 Studieordning for Bacheloruddannelsen ved Det Kongelige

Læs mere

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner Business Aarhus Aarhus som vækstby Business Aarhus 2 i Aarhus Energi, Klima og Miljø Fødevarer Medico og Sundhed Arkitektur og Design Videnservice IT og Medier Business Aarhus 3 Aarhus er hjemsted for

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING

TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING TEMADAG FOR LEDERE OG SPECIALISTER: EFFEKTBASERET ØKONOMISTYRING Kom til inspirationsdag og få den nyeste viden om fremtidens økonomiske styring i kommunen. Bliv inspireret af de mest visionære og nyskabende

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk. LTS - møde i østkredsen den 7. februar 2007

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk. LTS - møde i østkredsen den 7. februar 2007 Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

Energibesparelse og komfort. Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt

Energibesparelse og komfort. Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt Energibesparelse og komfort Servodan A/S, når naturens ressourcer skal udnyttes optimalt Program Servodan A/S Hvorfor lysstyring? Energirammer ifølge BR 95 Bygningers energibehov til belysning Løsningsmetoder

Læs mere

Vidensoverførsel - fra lab til landmand

Vidensoverførsel - fra lab til landmand Vidensoverførsel - fra lab til landmand Christian Fink Hansen Institut for Produktionsdyr og Heste Produktion og Sundhed cfh@life.ku.dk Dias 1 Disposition Hvem er jeg? Baggrund, barrierer og problemer

Læs mere

DAGLYSRENOVERING. Få mere dagslys og spar penge til varme og el. Lise Mansfeldt Faurbjerg Diplomingeniør, Bæredygtighedsafdelingen

DAGLYSRENOVERING. Få mere dagslys og spar penge til varme og el. Lise Mansfeldt Faurbjerg Diplomingeniør, Bæredygtighedsafdelingen DAGLYSRENOVERING Få mere dagslys og spar penge til varme og el Lise Mansfeldt Faurbjerg Diplomingeniør, Bæredygtighedsafdelingen HVAD MED DAGLYS? HVAD: HVEM: Udviklingsprojekt støttet af Realdania Henning

Læs mere

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D Erhvervs praktik Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D MANDAG BIOLOGI 9.00 Registrering i Vandrehallen og derefter møde i holdets stamlokale D2 9.05 9.40 Introduktion

Læs mere

LABORATORIER & CAMPUS MILJØ fokus på de fysiske rammer for fremtidens universiteter

LABORATORIER & CAMPUS MILJØ fokus på de fysiske rammer for fremtidens universiteter LABORATORIER & CAMPUS MILJØ fokus på de fysiske rammer for fremtidens universiteter Den særlige oplevelse Freie Universitätm, Berlin Den særlige oplevelse Salk Institute, San Diego, US > læringsrum Den

Læs mere

Refleksion. i praksis. Onsdag den 26. og torsdag den 27. maj 2010

Refleksion. i praksis. Onsdag den 26. og torsdag den 27. maj 2010 k o n f e r e n c e Refleksion i praksis Onsdag den 26. og torsdag den 27. maj 2010 Refleksion i praksis Den 26. og 27. maj 2010 sætter University College Lillebælt og Aarhus Universitet refleksion på

Læs mere

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo Miniprojekt, arkitektur uge, 1 semester - Uge 42 Emne: Tektonik og bionic i arkitekturen Analyse Gennem en uge skal de studerende på 1 semester, international og dansk linje, arbejde sammen i en arkitektur

Læs mere

Ledertræf2019 Mennesker møder mennesker - visionsledelse og opfølgning på virkninger

Ledertræf2019 Mennesker møder mennesker - visionsledelse og opfølgning på virkninger Ledertræf2019 Mennesker møder mennesker - visionsledelse og opfølgning på virkninger Torsdag den 17. januar kl. 8.00-15.30 på Fælleden, i Vel mødt til Ledertræf 2019 Husk at tilmelde dig - se bagsiden

Læs mere

URSUSFORLØB HÅNDVÆRK & DESIGN ESBJERG KOMMUNE 2018/2019

URSUSFORLØB HÅNDVÆRK & DESIGN ESBJERG KOMMUNE 2018/2019 K URSUSFORLØB HÅNDVÆRK & DESIGN ESBJERG KOMMUNE 2018/2019 KURSUSFORLØB I HÅNDVÆRK OG DESIGN FOR LÆRERE I ESBJERG KOMMUNE KOMMUNE STED: På en skole med håndværk og design værksted UNDERVISER: Rachel Zachariassen

Læs mere

for Østjylland har i 2007-09 bestået af:

for Østjylland har i 2007-09 bestået af: Bente Melgaard (leder), Jesper Lauersen, Nina Walsh Holmboe, Thomas Møller Ørum, Ann-Gerd Rasmussen, Hans Jørgen Vesthardt, Johnny Christensen, Klaus Petersen, Studerende: Henrik Bisp, Julie Krogsgaard

Læs mere

Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen

Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen Tirsdag den 17. november kl. 09.00-13.00 INDLÆGSHOLDERE Christian Listov-Saabye, Administrerende direktør, MOE A/S Christian Listov-Saabye har siden

Læs mere