Med alle syv sanser ude i naturen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Med alle syv sanser ude i naturen"

Transkript

1 Med alle syv sanser ude i naturen Den alsidige personlige udvikling Natur noter Sanseoplevelser baner vej for læring om os selv og vores omgivelser. Gennem sanserne danner vi grobund for ny viden, og de sanseindtryk, vi får, har betydning for, hvad vi husker, hvad vi føler og hvordan vores samspil med verden og andre mennesker udvikler sig. I naturen er der fantastiske muligheder for at give barnet en rig og varieret stimulering af alle sanser samt tid og rum til at bearbejde indtrykkene. Vi har syv sanser. De tre primære sanser som kaldes ligevægtssansen, følesansen og muskel-ledsansen. Derudover er der høre- syns- lugte- og smagssansen. Dette aktivitetsark giver ideer til, hvordan I kan arbejde fokuseret med de enkelte sanser ude i naturen. 1. Lær sanserne at kende Tal med børnene om deres sanser. De kan nok bedst forholde sig til de sekundære sanser; synet, hørelsen, lugtesansen og smagssansen. Forestil jer, at I manglede en sans. Det er der jo faktisk nogen, der gør. Hvordan finder de vej? Hvordan taler de sammen? Dyrene har de samme sanser som os. Nogle af dem langt stærkere end vores. Mus bruger snuden til at lugte sig frem til mad, rovfugle bruger synet, og de kan se bevægelser i skovbunden på lang afstand. Ugler bruger hørelsen, edderkoppen føler vibrationer i sit spind, og muldvarpen føler sig frem i blinde ved hjælp af følesansen i snude og pels. Hvis I i en periode har fokus på sanserne, kan I indlede hver dag med sansesangen Jeg kan høre med mit øre. Børnene kan lære et vers ad gangen og snakke om den sans, som verset handler om. I kan digte videre om de saner, som Poul Kjøller ikke har med.

2 Synssansen Den nyfødte lærer hurtigt at holde en lang og intens øjenkontakt til sine nære. Vi bruger ikke bare synet til at finde ting og genkende steder mes, synet er også vores direkte kontakt til andre mennesker. 2. Gemmelege En gemmeleg er sjov træning af synssansen hele året rundt. Træer og hulninger i terrænet udgør de naturlige gemmesteder. Man kan eventuelt eksperimentere med camouflagetøj i naturens farver eller maling i ansigtet. Omvendt-gemme er et sjovt alternativ til den traditionelle gemmeleg: Her er der kun én, der gemmer sig, mens alle andre leder. Når man finder vedkommende, skal man gemme sig i stilhed sammen med ham uden at de andre opdager det. Sådan kommer flere og flere til, og til sidst ligger man en stor flok klumpet sammen, mens der bliver færre og færre findere. En anden form for gemmeleg kan være at de voksne gemmer ikke-naturting i naturen, som børnene efterfølgende skal finde og pege ud. I kan i den forbindelse tale om miljøhensyn og affald. 3. At fokusere I kan lave kikkerter af tomme toiletruller som tages med ud i naturen for bevidst at fokusere på forskellige genstande. På samme måde kan I lave en papramme hver (karton med stort hul i midten) og med denne holdt op foran øjnene, indramme smukke motiver i naturen. Med eller uden jeres hjemmelavede kikkerter kan I lægge jer på ryggen i græsset og kigge på skyerne. Hvad ligner de? I kan også tage et kamera med i skoven og lade børnene tage fotos af alt muligt. Eventuelt kan I fastlægge et tema (runde former, grønne ting, insekter etc.). 4. Skygger Find jeres egne skygger og prøv at løbe fra den, eller så hvordan I kan forme dem på sjove måder. På stranden kan man lave sjove billeder ved at tegne hinandens skygger, der hvor de falder i sandet. I kan også iagttage, hvordan træernes skygger falder. Markér hvor træets skygge når til og hold øje med, hvordan den flytter sig i løbet af dagen. 5. Farver i naturen Tag børnene med på farvejagt i naturen. Er nogle farver svære at finde? Medbring eventuelt æggebakker, hvor hvert æggehul er blevet malet forinden med forskellige vandfarver, og prøv derefter at finde noget at lægge i hvert hul, som matcher farven i hullet.

3 Høresansen Høresansen har en stor betydning for opfattelsen af retning, og afstand i rummet. Hørelsen spiller endvidere en stor rolle for barnets sprogudvikling. 6. Opmærksom lytning Vi hører særligt godt, når synet hæmmes. Læg jer i skovbunden med lukkede øjne i nogle minutter. Fortæl så hinanden hvad I hørte. Prøv at lytte efter natur og ikke-natur. Hvilke lyde kommer fra mennesker? Man kan skærpe opmærksomheden yderligere ved at lade de børn, der har lyst, ligge så langt fra hinanden, at de føler, de er alene ude i skoven. 7. Naturlyde Syng en sang om naturen, f.eks. Poul Kjøllers sang Der er så fuld af sjov ude i en skov. Børnene kan lægge lyde til sangen ud fra de lyde, de oplever i skoven: De kan rasle med blade, sige som fuglene, knække småpinde eller puste som vinden. I kan også indrette et område med naturlyde: Vindspil af muslinger, hule stammer til at tromme på og ophængte grene i forskellig længde til at slå på. Fyld dåser eller plastikkrus med f.eks. småsten, nødder og kogler, og brug dem som rasler. Kan I gætte hvad der er i dåserne ud fra lyden? 8. Lyt til de forskellige fuglestemmer At tage ud og lytte til fugle er en hyggelig aktivitet. Start tidligt på foråret, hvor der endnu er ganske få stemmer at hitte rede i. Spættens hakkelyde, gøgens kukken, eller skovduens kurren skiller sig ud fra mængden. Når I kommer hjem, kan I lytte til en fugle-cd og kigge i en fuglebog. Begge dele kan lånes på biblioteket. Del børnenene i 3-4 grupper, som hver får en fuglelyd Nu kan I lave jeres eget fugleorkester, ved at den voksne peger rundt og får børnene til at sige deres lyd. 9. Uglen og musene Børnene danner en rundkreds med tre børn i midten. Et barn får bind for øjnene, de andre to får bjælder om benene. Det ene barn er uglen, der ved hjælp af sin skarpe hørelse fanger de to mus med bjælderne.

4 Lugtesansen Vi har som de fleste pattedyr en veludviklet lugtesans. Lugtesansen er med til at forme vores indtryk af omgivelserne og kan udløse minder og stærke følelser. Lugtesansen er også medbestemmende for, hvordan vi synes, at maden smager. I kan prøve at holde jer for næsen, mens I spiser, og I vil opdage, at madens smag afhænger meget af lugtesansen. Nogle børn (og voksne) er meget duftsensitive og dermed bliver nogle dufts-oplevelser meget ubehagelige for dem. 10. Duft til naturen på forskellige årstider Der er mange forskellige dufte i naturen. Havet luger anderledes end marken og engen, og duften i en granskov er helt anderledes end i bøgeskoven. Om foråret begynder urterne at pible op af jorden med deres delikate dufte, der bedst kommer frem, hvis I nulrer bladene. Løgkarse kommer tidligt og i maj er der skovmærke og blomstrende liljekonvaller. Besøg også et hyldetræ og oplev hyldeblomsternes stærke duft. Om sommeren er der mange blomster og buske at dufte til, og om efteråret er der en helt anderledes lugt i skoven. Prøv at skære svampe op og duft til dem eller læg jer med næserne ned i skovbunden og duft. Gnid grannåle mellem fingrene og stik næsen helt hen til nåletræets stamme og duft til harpiksen. Spørg børnene og hinanden, hvad I kommer til at tænke på, når I lugter til gran, tang eller roser. 11. Lav en sansehave Opbyg en duftende sansehave i et hjørne af legepladsen. Den kan indeholde mynte, citronmelisse, rosmarin, purløg, dild, lavendel, merian, timian, salvie og andre planter som børnene selv foreslår. 12. Duftebøtter Brug tomme toiletrullerør eller kaffefiltre som fyldes med forskellige ting fra naturen (f.eks. jord, blade eller ramsløg) og lukkes i toppen med en nylonstrømpe eller gaze. Lad børnene dufte til rullernes indhold gennem gazen og lad dem gætte på, hvad de indeholder. 13. Sporhundene Det er nemt at se, at hunde bruger deres lugtesans særligt meget. I kan også være sporhunde og følge et duftspor. Med et råt løg kan I mærke en rute i skovbunden og på træerne. Det er spændende at bruge næsen til at finde vej til skatten!

5 Smagssansen Smagssansen fortæller barnet noget om de ting der smager surt, sødt, salt eller bittert. Et barn har ca. 10 gange så mange smagsløg som en voksen. Der er masser af spiselige planter i naturen. I kan plukke og spise årstidens bær, lave hyldeblomst- og hyldebærsaft, presse æblemost, spise bog og hasselnødder om efteråret eller smage på krydderurter fra bede på legepladsen. Prøv at finde noget sødt og noget surt samt noget bittert og noget stærkt fra naturen. 14. Smag på naturen Om foråret kan I smage på planter og blade, når I går tur i skoven. De fleste genkender de fine nye bøgeblade og skovsyren med sin sure smag. Også brændenælder og mælkebøtter samt skvalderkål kan man nippe en bid af. Det er særligt lækkert at indsamle til en suppe over bål. Tilsæt evt. fløde, bacon og pasta samt salt. Måske skal I ikke så langt for at finde ingredienser til jeres suppe. På en legeplads kan der meget vel findes almindelig syre, bellis, fuglegræs, bøgeblade, løgkarse, brændenælde, vejbred, mælkebøtte og skvalderkål. Hvis I føler jer usikre på de vilde urter, kan I medbringe gulerødder, persille og andre indkøb til jeres suppe. Eksperimenter med jeres smagsløg og tal om, hvad I synes, får suppen til at smage godt. 15. Kimsleg for smagssansen Lad børnene få bind for øjnene (eller bare bed dem om at lukke øjnene), og lad dem derefter smage på forskellige ting; hvad er det, du får i munden nu? Nogen bryder sig ikke om at blive fodret. I kan i stedet lægge testen på en ske, som barnet så selv putter i munden. 16. Smag på sne og regn Stil rene glas ud i regnen og opsaml en smagsprøve. Om vinteren kan I fange snefnug med tungen. Nyfalden sne kan fyldes i krus eller smeltes over bål og forvandles til varmt saftevand. Kan I smage røgen fra bålet i jeres bålmad?

6 Følesansen (taktilsansen) Med følesansen opfatter vi smerte, temperatur, tryk og berøring. Særligt hænder, tunge og læber er meget følsomme, og derfor undersøger barnet aktivt verden med disse legemsdele. 17. Føl naturen med fødder og hænder Nyd at gå på bare tæer i skoven, i en å, på en eng, ved stranden og på legepladsen. Føl på de ting i møder. Føles træernes blade forskellige? Temperatur kan mærkes på forskellige flader i sol og i skygge. Føl også skovens små dyr når de vandrer på hånden og armen. 18. Find ballonpar Fyld balloner med små ting fra naturen (grannåle, småsten, mos, sand, bog etc.). Lav to balloner med hver ting. Ballonerne pustes ikke op, men lukkes med en knude. Derefter kan børnene ved at føle sig frem med hænderne finde de to balloner med samme indhold. 19. Mudderbad Mudder er en vidunderlig masse at føle på. Tag skoene af og gå med bare tæer i mudderet fødderne kan vaskes! Dyp hånden i mudder og lav mudderaftryk af hånden på papir. Det bliver siddende, når mudderet tørrer. 20. Genkendelsesleg Læg fem ens genstande frem (f.eks. fem kogler eller grene), og lad børnene føle på dem. Bed et barn om at lukke øjnene og læg én af koglerne i barnets hænder. Efter et stykke tid lægger barnet koglen tilbage og må nu åbne øjnene og prøve at gætte hvilken af koglerne, det var. 21. Sansebede I kan lave et sansebed på jeres legeplads. Indram små områder med brædder som små højbede og fyld dem med forskelligt materiale: Sand, grus, flis, græs, muslingeskaller eller jord.

7 Ligevægtssansen (vestibulærsansen) Ligevægtssansen sidde i det indre øre. Den hjælper barnet med at holde balancen og afslører, om hovedet er opad eller nedad. Denne sans har også en betydning for hvor glad barnet er for at trille, slå koldbøtter og klatre. Ligevægtssansen styrkes, når man gynger, snurrer rundt eller rutsjer. 22. Ud i naturen med ligevægtssansen Man arbejder med sin ligevægtssans, når man går i et naturligt terræn. F.eks. på en frossen pløjemark, en skovbund fyldt med afskårne grene eller andet op og ned af skråninger. Husk at lave trillelege ned ad bakker, gå på line på træstammer i skoven eller opsøg naturlige forhindringsbaner, hvor man skal bukke sig, kravle eller klatre for at komme frem. 23. Gyng de usikre børn Der foregår megen leg, hygge og afslapning omkring et hængekøjemiljø, og så træner man samtidig ligevægtssansen. Tag jeres hængekøjer med i skoven. Hæng dem op og lad de mere forsigtige børn få en god oplevelse med deres lievægtssans. Lad også de voksne prøve her er virkeligt et behov for at genopfriske ligevægtssansen! 24. Svingtov Tag et reb med i skoven eller ud på legepladsen. Sving det op over en tyk gren og bind den ene ende fast om stammen. Bind evt. en lille tværpind i den anden ende. Nu har man en lille midlertidig svinggynge. 25. Rebbane Bind 2 parallelle reb op mellem træerne. Det ene max 60 cm over jorden (da der ellers kræves faldunderlag), og det andet ca. 1-1½ meter højere, så børnene kan gå balancegang på det nederste og holde fast i det øverste. Hvis man laver en lang bane er det en god idé at anvende slynger og karabiner for at skåne træerne samt taljer til at stramme banen op med.

8 Muskel-led sansen (den kinæstetiske sans) Musklerne, senerne og leddene sender besked til hjernen om placeringen af de forskellige dele af kroppen. Muskel-led sansen er med til at korrigere kroppens holdning i rummet, og den er med til at styre vores bevægelser. Den har betydning for øje-hånd koordination. 26. Stafet Muskel-ledsansen kan I træne ved forskellige stafetter, hvor børnene balancerer med enten et æg på en ske eller et glas vand. I kan gå baglæns, hinke, eller følges i armkrog to og to. Disse er alle gode aktiviteter til at styrke den kinæstetiske sans. 27. Ringspil I kan hurtigt lave et ringspil, når I er på tur eller ude på legepladsen. Fem pinde stikkes i jorden, og et tykt reb skæres i 50 cm bidder, der bindes sammen til ringe. Alternativt kan I bruge pilegrene (eller kaprifolie), der bukkes rundt og snos om sig selv til en ring. 28. Kastelege Finder I brændestykker eller andet, der kan stå på højkant, kan de stables 2-3 stykker ovenpå hinanden. Forsøg om I kan vælte dem, ved at kaste mindre pinde mod tårnet. Med små pinde eller kogler kan I også kaste til måls efter en cirkel lavet med et reb, eller I kan forsøge at ramme mellem to træer, eller hen over en gren højt oppe. Sten på stranden er noget af det bedste at kaste med. Langt ud i vandet eller mod en sten på lavt vand. I kan også medbringe nogle gamle sokker på turen, og så fylde dem op med sand eller jord og slå knude på. Så har I en bold til lejligheden, og kan fint lege stikbold. Forfatter Naturvejleder Lenette Schunck Tegnere Eva Wulff og Brian Johannsen

De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst.

De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst. Med reb og knuder Krop og bevægelse Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Man kan udvide rammerne for gode, aktive bevægelsesaktiviteter ved at medbringe tov eller snor på turene, og hvis man lærer

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Naturoplevelser. Naturalistisk kompetence - At blive klog på naturen. Anne Dorthe, Tina L og Kristina.

Naturoplevelser. Naturalistisk kompetence - At blive klog på naturen. Anne Dorthe, Tina L og Kristina. Naturoplevelser Naturalistisk kompetence - At blive klog på naturen April - Maj - Juni Anne Dorthe, Tina L og Kristina. Når vi bruger naturen i vores pædagogiske arbejde, giver det børnene mulighed for

Læs mere

Forslag til sansestimulerende aktiviteter

Forslag til sansestimulerende aktiviteter Forslag til sansestimulerende aktiviteter Vestibulær stimulation: - gynge - snurre rundt - svingture - rullebræt - trille - rulles ind i tæpper, madrasser o.l. - ligge i vandseng, hængekøje, sovepose -

Læs mere

Identificer naturens smagsskatte med alle sanser

Identificer naturens smagsskatte med alle sanser Side: 1/7 Identificer naturens smagsskatte med alle sanser Forfattere: Julia Sick Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Vilde planter Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning, Undersøgelse,

Læs mere

Kendetegn på labyrintproblemer:

Kendetegn på labyrintproblemer: De 3 primære sanser Labyrintsansen: Denne sans er den ene af vores 3 primære sanser. Den udvikles tidligt i fosterlivet, og stimuleres ved moderens bevægelser. Det er derfor vigtigt, at bevæge sig aktivt

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere

Sanseviften.

Sanseviften. Sanseviften www.naturensdag.dk www.naturensdag.dk Sanseviften www.gronnespirer.dk Grønne Spirer Udgivet i 2019 af Friluftsrådet Fotos: Naturhistorisk Museum Århus, Pexels og Colourbox Redaktion: Ida Kryger

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Den nysgerrige. Løbelus - niveau 2 - trin for trin. Løbelus Niveau 2

Den nysgerrige. Løbelus - niveau 2 - trin for trin. Løbelus Niveau 2 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en eftermiddag - niveau 2 - trin for trin Hvad vil det egentlig sige at være grønsmutte? Det finder grønsmutterne

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Lege og aktiviteter der styrker motorikken

Lege og aktiviteter der styrker motorikken Lege og aktiviteter der styrker motorikken 1 Ideer til at styrke indskolingsbarnets motorik Jeres barn er nu startet i 0. klasse og er ca. 6 år gammelt. Det betyder at det som oftest kan: løbe, hoppe med

Læs mere

Spirer: Vildmarkspiger

Spirer: Vildmarkspiger Spirer: Vildmarkspiger Formål Tanken bag dette mærke er at sende spirerne ud i nogle vilde aktiviteter, der ikke nødvendigvis har så meget med et overordnet tema at gøre, men har til formål at udfordre

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Børns udvikling og naturen

Børns udvikling og naturen Børns udvikling og naturen Hvordan man som professionel voksen understøtter børnenes udvikling af sanser, krop, hjerne og følelser med naturen som løftestang 45 minutter Sanserne vores adgang til verden

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31.

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31. HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Gud skabte jorden Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31 Budskabet: Gud skabte alt det smukke, fordi han elsker os. Kan

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Barnet udvikles med kroppen i centrum

Barnet udvikles med kroppen i centrum Barnet udvikles med kroppen i centrum Børn er født med en naturlig glæde ved bevægelse. Opgaven som forældre er således at stimulere til forskellig bevægelse og give barnet plads til at kunne bruge sin

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år)

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Emne: Krop og sanser Hvilke børn: M, C, V og J Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Periode: September og Oktober 2018 Voksne: Pia Før Baggrund for valg af emne. Hvad rører sig i børnegruppen,

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads.

Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads. Løbende udvikling og udbedring af Eventyrhusets legeplads. Personalet og forældrebestyrelsen har valgt løbende at have fokus på udvikling og udbedring af legepladsen. På hjemmesiden, kan I løbende følge

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Efterår September, Oktober, November

Efterår September, Oktober, November Efterår 2018 - September, Oktober, November Krop og bevægelsesdag - Spring ud i naturen Så har vi krop og bevægelses dag. I dag er vi taget over på multibanen, hvor vi startede ud med opvarmning, som bestod

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan.

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Tema: Natur og naturfænomener Sammenhæng Hvorfor vil vi arbejde med dette tema? Hvad er det vi vil gøre noget ved? I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Vi har

Læs mere

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 2 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 2

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 2 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 2 Årstid: Årstid: Forår og sommer Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 2 - trin for trin Som skal grønsmutterne være sammen med Troldefine. Troldefine elsker

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 5. TEMA: Naturen og naturfænomener. Bandholm Børnehus 2011 Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Tørt sand og vådt sand.

Tørt sand og vådt sand. 1 2 Våd, vådere, vådest Målet med dette idékatalog er at inspirere til en række naturvidenskabelige og natur-sproglige aktiviteter for de helt små børn i dagpleje og vuggestue med udgangspunkt i elementet:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Natur Krop Kreativitet Sprog Tryllefløjten Årshjul 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Vi har som udgangspunkt for det pædagogiske arbejde fokus på fire temaer i ovennævnte periode. Temaer der er en

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Naturdagplejen. Tumle, sjaske, ae, røre, trille Derfor må vi bare ud.

Naturdagplejen. Tumle, sjaske, ae, røre, trille Derfor må vi bare ud. Naturdagplejen. Tumle, sjaske, ae, røre, trille Derfor må vi bare ud. Hej vi er de fire dejlige børn, der var med til, at hjælpe Karina igennem ideerne og projekterne med at blive naturdagplejer og få

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

På tur i naturen. Spirer - Trin for trin. Trin 1 At gøre sig parat. Aktiviteter

På tur i naturen. Spirer - Trin for trin. Trin 1 At gøre sig parat. Aktiviteter 1 På tur i naturen Spirer - Trin for trin Det har altid været centralt for pigespejdere på alle alderstrin, at er de klar til at tage på tur i naturen. Som spirer er det nødvendigt, at voksne tager det

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Smutter: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spejderne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring.

Smutter: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spejderne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring. Smutter: Logikløbere Formål Hvad vil det egentlig sige at være grønsmutte? Det skal grønsmutterne finde ud af. De skal nemlig på et løb med udgangspunkt i grønsmutternes motto: Vi vil stå sammen, vi vil

Læs mere

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Side: 1/10 Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Forfattere: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Skriveøvelser, Æbler Kompetenceområder: Fremstilling Introduktion: Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne

Læs mere

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs LUFTFOTO SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen Gynge Slack-line

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 4-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer indgå i tætte relationer til andre har en eller flere venner er opmærksom på andre børns

Læs mere

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG:

LABYRINTSANSEN HOVEDET NED LEG MED. FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad VARIATIONER: LEG: HOVEDET NED FORMÅL: Barnet bliver fortroligt med at få hovedet nedad LEG: Du bærer barnet foran dig. Barnet har maven mod din mave og benene rundt om din talje. Hold godt om barnets ryg, barnet kan evt.

Læs mere

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL Insekter og planter I skal til at undersøge insekter og planter. Undersøgelse af insekter og planter er et emne, der både fagligt og i praksis kan lade sig gøre fra 3. klasse. Denne beskrivelse er rettet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Aktivitetsmateriale. til familiespejder

Aktivitetsmateriale. til familiespejder Aktivitetsmateriale til familiespejder Forord Velkommen til familiespejd. Vi har på de følgende sider samlet en lang række af vores populære lege som er klar til at blive afprøvet på vores familiespejdermøder.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

AKTIVITETER UNDERVISNINGSFORLØB ÅRSTIDSHJUL PLANT TRÆER. Lav gips-afstøbning af dyrespor

AKTIVITETER UNDERVISNINGSFORLØB ÅRSTIDSHJUL PLANT TRÆER. Lav gips-afstøbning af dyrespor Page 1 of 6 AKTIVITETER UNDERVISNINGSFORLØB ÅRSTIDSHJUL PLANT TRÆER Nyhedsbrev adventskrans Æg Affald Aktiviteter Alder Vedbend klatrer med hæfterødder op ad gamle træer og mure. De øverste skud får specielle

Læs mere

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver Lærervejledning Matematik for indskoling Primær målgruppe elever i 1.-3. klasse 10 opgaver i Kærehave Skov Med udgangspunkt

Læs mere

Månedsplan for maj 2011

Månedsplan for maj 2011 Månedsplan for maj 2011 Overordnet fokus: Fællesskaber Efter evaluering af aprils månedsplan kan vi se på tegnene, at der er behov for at forsætter med at have fokus på fællesskaber også i maj måned. Med

Læs mere

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende.

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. 10 år med motorisk træning på Østervangsskolen Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. Dagsorden 1.Hvilke børn møder jeg?

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Udgivet af KFUM-Spejderne i Danmark, december 2008 Rysensteensgade 3, 1, 1564 København V Tlf: Design og illustration: malenehald.

Udgivet af KFUM-Spejderne i Danmark, december 2008 Rysensteensgade 3, 1, 1564 København V Tlf: Design og illustration: malenehald. Udgivet af KFUM-Spejderne i Danmark, december 2008 Rysensteensgade 3, 1, 1564 København V Tlf: 70102666 Design og illustration: malenehald.dk Se mere på spejdernet.dk KFUM-Spejderne ønsker dig og din familie

Læs mere

Aktivitet: Leg i sneen

Aktivitet: Leg i sneen Sprog Mål: Natur og naturfænomerner Mål: Finde ud af: hvad er sne, hvordan føles sneen, hvad kan vi bruge sneen til?, hvor kommer sneen fra? Finde ud af hvornår er der sne? Mål Aktivitet: Leg i sneen Mål:

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Vi har valgt at fremgangsmåde der involverer alle børn og voksne i Røde Sol. Børneperspektiv: Gruppearbejde for alle medarbejdere og børn.

Vi har valgt at fremgangsmåde der involverer alle børn og voksne i Røde Sol. Børneperspektiv: Gruppearbejde for alle medarbejdere og børn. RØDE SOL MAJ 2011 Børnemiljøvurdering af uderum / legepladsen. Røde sols uderum legepladsmiljø er skueplads for læring og træning af sociale færdigheder. Af denne grund er det også tit de ting/aktiviteter

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere