Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""

Transkript

1 Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016

2 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres omverdensbevidsthed, sociale kompetencer og grov motorik. Motorik i salen, på stuen og på legepladsen. Læs altid på døren ind til stuen om der er evt. ændringer i planlægningen. SÆRLIGE INDSATSOMRÅDER I RØDE KORS BØRNEHUS. Krop og bevægelse. Da vi er DGI-certificeret arbejder vi målrettet og bevidst med krop og bevægelse i hverdagen. I vuggestuen har vi særlig fokus på sansemotorik. Sproglig udvikling. Da Røde Kors Børnehus også har Sproglig udvikling som særligt indsatsområde, arbejder vi dagligt med sproglig udvikling. Bla.. ved at møde barnet, hvor det er. Sætte ord på børnenes og vores egne handlinger og initiativer. I det daglige arbejde i vuggestuen, arbejder vi med alle læreplanstemaerne. Hver måned i løbet af året, ar-bejde vi med særlig fokus på et enkelt tema. Vi benytter pædagogiske redskaber og teorier som Marte Meo og LP-modellen. Målet er at gøre det enkelte barn kompetent i sin egen inkompetence. ALLE AKTIVITETER UDFØRES MED TANKE PÅ BØRNENES AKTUELLE ALDER OG HENSYN DERTIL.

3 Sansemotorik i Røde Kors Børnehus vuggestue Krop og bevægelse. Da vi er DGI-sertifiseret arbejder vi målrettet og bevidst med krop og bevægelse i hverdagen. I vuggestuen har vi særlig fokus på sansemotorik. Barnets motoriske, sociale og sproglige udvikling er påvirket af den stimulation og kultur, barnet vokser op med. Derfor er det vigtigt, at vi i vuggestuen arbejder med sansemotorik, for at stimulere børnene og udfordre børnene til livsduelighed. I Vuggestuen arbejder vi med sansemotorik på mange måder. I børnehavens sal har vi mulighed for: hænge gynger op og gynge i alle retninger (hængekøje og gynge) hænge hængekøjen op, hvor barnets motiveres sanserne. lave forhindringsbane af redskaber og tykke/tynde madrasser) ligge på en madras og få nusset sine bare fødder af en voksen eller selv prøve at mærke, hvordan skumsvampen, børsten, gummibolden med knopper, eller en fjer fra massagekufferten føles. vippe frem og tilbage og til siderne på maven og på ryggen på den store gymnastik- bold. Eksempler på andre aktiviteter på stuerne og legepladsen, der udfordrer børnene sansemotorisk: Vandleg på badeværelset. Leg med kartoffelmel og vand. Balancegang på sandkassekanten. Dans til musik og sang. Kravle op på skamler og hoppe ned på madrassen. Smøre egne rugbrødsmadder. Have baljer med fx blade, kastanjer og kogler man kan røre ved med fødder eller hænder. Ind imellem afholder vi temauger med ekstra fokus på sanser og bevægelse. Lidt om sansemotorik:

4 Sanser og motorik er nøje forbundet og gensidigt afhængige af hinanden. En sansepåvirkning fører via hjernen til en motorisk bevægelse og omvendt, f.eks. at finger mærker at lyset er varmt og trækker hånden til sig, og den afkøles. Vi har 3 primære sanser: 1. Labyrintsansen, som sidder i det indre øre. Her registreres hovedets stilling i forhold til tyngdekraften. Den er væsentlig i forhold til at kunne holde balancen. Den kaldes også vestibulærsansen og stimuleres ved at få hovedet i forskellige retninger. 2. Følesansen, som sidder i huden og i slimhinderne. Der er både en beskyttende og en undersøgende. Den er vigtig i forhold til at kende sig selv og sin omverden. Den kaldes også taktilsansen og stimuleres ved at mærke verden og blive rørt ved. 3. Muskel/ledsansen, som er afhængig af føle- og labyrintsans, er placeret i alle muskler, led og sener. Her registreres leddenes stilling og musklernes spænding(tonus) Den kaldes også den kinæstesiske sans og stimuleres ved bevægelse af kroppen. Balancen bygger på integration af de 3 primære sanser samt synssansen. Når vi sammenligner hele barnets udvikling med et træ, er det træets rod, der udgør de primære sanser, tonus og reflekser. Her finder vi også den medfødte grundmotorik, som driver alle børn fra liggende til gående (hovedløft- krybe-rulle-kravle-kaste-gribe-stå-løbe-hoppe). Disse bevægelser automatiseres, så barnet ubesværet fortsætter med mere komplicerede måder at lege på. Træets stamme består af grundlege, som barnet selv finder på for at udvikle sig motorisk, socialt og sprogligt. Det kan være at gå balance, kravle op og hoppe ned, løbe frem og tilbage og huje, snurre rundt, boldspil, byggelege og sandkasselege. I træets krone befinder sig det, der skal indlæres med inspiration udefra. Cykle, sjippe, læse, tage tøj af og på, spise med ske, idræt er eksempler herpå. En stor flot og frodig krone vokser på et træ med et kraftigt rodnet og en stærk stamme. Al læring vokser ud af en god grundmotorik og masser af erfaringer gennem grundlegen. Derfor er vi i vuggestuen meget opmærksom på lege med sanser og motorik integreres i hverdag på stuen, i salen og på legepladsen, samt i naturen.

5 Månedens læreplanstema: Krop og bevægelse. Månedens sang. Hans Petersens ko Personalet afholder sommerferie. Sommer i vuggestuen. Vi benytter uderummet alt, hvad vi kan Varm mad i vuggestuen Personalet tilbereder et måltid varm mad til børnene. Børnene er med i processen i det omfang, det alders-mæssigt kan lade sig gøre.

6 Månedens læreplanstema: Sproglig udvikling Månedens sang. Marke er mejet. Sproget har vokseværk. Start 1. september til 31. august Vi har særlig fokus på sproglege i denne periode. Målet er bla. at fremme børnenes nysgerrighed og op-mærksomhed på sproget. Forældrebestyrelsesvalg og forældremøde onsdag den 2. september kl til Efter valget er der forældremøde på stuerne. Årsplanen præsenteres Månedens sang

7 Månedens læreplanstema: Natur og naturfænomener Månedens sang Rapanden Rasmus. Ferielister. Der vil blive hængt feriesedler op, til efterårsferien i uge 42. Fotograf tirsdag den 27. oktober kl Der er mulighed for søskendefotografering. Det er op til forældrene selv at stå for dette. Varm mad i vuggestuen. Personalet tilbereder et måltid varm mad til børnene. Børnene er med i processen i det omfang det alders-mæssigt kan lade sig gøre.

8 Månedens læreplanstema: Alsidig personlig udvikling. Månedens sang. Santa Lucia. Julegaver. Vi laver julegaver til mor og far. Jul i vuggestuen Starter med fælles julehygge for børn, forældre og søskende- lørdag d. 28. november kl Vores traditionelle julekomsammen. Vi spiser fælles morgenmad og laver juledekorationer. De store børnehavebørn går Luciaoptog. Familierne medbringer selv kaffe, te, service og det der skal bruges til juledekorationen. Er der mulighed for at medbringe en klapstol eller to vil det også være en god ide.

9 Månedens læreplanstema: Kultur og kulturelle udtryksformer og værdier. Månendens sang. I skoven stod et træ. Julehygge og leg. Vi har et lille sanghæfte med de julesange vi typisk synger i vuggestuen. Vi synger før frokost. Bedsteforældredag- tirsdag d. 1. december kl Der serveres lagkage og kaffe. De store børnehavebørn går luciaoptog. Der vil være mulighed for at klippe julepynt med børnebørnene. Juleafslutning tirsdag den 22. december. Lukkedage i vuggestuen. Røde Kors Børnehus er lukket fra d. 24. december til 3. januar. Begge dage er inkl.

10 Månedens læreplanstema: Sociale kompetencer. Månedens sang. Fastelavn er mit navn. Tema: Drama og kultur. Vi klipper og klistrer i forbindelse med fastelavnsforberedelser. Klæder os ud, synger og danser. Vinterlege. Når muligheden byder sig leger vi med sne og kører på kælk.

11 Månedens læreplanstema: Krop og bevægelse. Månedens sang. I snestår urt og busk i skjul. Fredag 5. februar spiser vi fastelavnsboller. Fastelavnsfest i samarbejde med Alsted-Fjenneslev fastelavnsudvalg. Lørdag den 6. februar om formiddagen, indbydelsen kommer senere. Børnehavens store børn inviterer til teaterforestilling i salen. Varm mad i vuggestuen. Personalet tilbereder et måltid varm mad til børnene. Børnene er med i processen i det omfang, det alders-mæssigt kan lade sig gøre.

12 Månedens læreplanstema: Kultur og kulturelle udtryksformer og værdier. Månedens sang. Påskehønen. Kyllinger og harer. Vi skal tegne og ma- Vi laver påskeklip og pynt. le. Bedsteforældrekaffe. Der serveres kaffe og boller. Bedsteforældrene har mulighed for, at have en hyggelig eftermiddag sammen med deres børnebørn. De fine ting børnene har malet og tegnet vil blive udstillet.

13 Månedens læreplanstema: Natur og naturfænomener. Månedens sang. Spiretoppen. Vi holder øje med planteliv og fugleliv. Taler om hvad vi ser, dufter, smager og føler. Vi skal så karse og se det vokse fra dag til dag. Varm mad i vuggestuen. Personalet tilbereder et måltid varm mad til børnene. Børnene er med i processen i det omfang det alders-mæssigt kan lade sig gøre.

14 Månedens læreplanstema: Sproglig udvikling Månedens sang. Bondemanden han har altid travlt. Månedens sang Vi leger med sproget, rim og remser og dialogisk læsning.

15 Månedens læreplanstema: Alsidig personlig udvikling Månedens sang. Sommerfuglen Sommerfest- Torsdag 23. juni kl Børnehavebørnene står for underholdning af deres projekt. Derefter er der fælles spisning. Hver familie medbringer en ret, som sættes op på buffet. Ferieliste. Der vil blive hængt ferieseddel op. På sedlen skal der afkrydses hvilke uger barnet holder sommerferie.

Aktiviteter Hele året.

Aktiviteter Hele året. Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2014 til Juli 2015 Aktiviteter Hele året. Turdage. Ture i nærmiljøet hver uge. Vi tager på ture ud af huset og får mange gode naturoplevelser. Børnene

Læs mere

Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres omverdensb

Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres omverdensb Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2016 til Juli 2017 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag Torsdag Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene kendskab til de

Læs mere

Aktiviteter Hele året

Aktiviteter Hele året Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2012 til Juli 2013 Aktiviteter Hele året Motorik i salen, på legepladsen og i naturen Hver stue/gruppe har en formiddag i salen. Derudover bliver der

Læs mere

Aktiviteter Hele året

Aktiviteter Hele året Aktivitetsplan For Vuggestuen August 201til Juli 2012 Aktiviteter Hele året Motorik i salen, på legepladsen og i naturen Hver stue/gruppe har en formiddag i salen. Derudover bliver der bevægelse i dagligdagen

Læs mere

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Vuggestuen

Aktivitetsplan. Røde Kors Børnehus i Vuggestuen Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2013 til Juli 2014 Aktiviteter Hele året. Motorik i salen, på legepladsen og i naturen. Vuggestuen går i salen om mandagen, hvor der arbejdes med sansemotorik

Læs mere

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution Bevægelse Kreativ leg Stjernerstunder Bold Fantasi Vi gør det sammen Cykle Indholdsfortegnelse: Røde Kors Børnehus vision 3 Målsætning 3 Værdigrundlag 3

Læs mere

Motorik. Sammenhæng. Mål

Motorik. Sammenhæng. Mål Motorik Sammenhæng Vi kan ikke forære barnet en god motorik, men vi kan tilbyde det gode rammer for at udvikle sine iboende potentialer. Motorikken er en vigtig del af barnets udvikling. Barnet lærer verden

Læs mere

Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag Torsdag Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene kendskab til de forskellige års

Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag Torsdag Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene kendskab til de forskellige års Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August 2014 til Juli 2015 Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag Torsdag Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene kendskab

Læs mere

Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag - Blomsterstuen Torsdag - Bamsestuen Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene ke

Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag - Blomsterstuen Torsdag - Bamsestuen Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem får børnene ke Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven August 2016 til Juli 2017 Aktiviteter Hele året Turdag Tirsdag - Blomsterstuen Torsdag - Bamsestuen Vi tager ud af huset og får mange gode oplevelser. Herigennem

Læs mere

Årsplan. Røde Kors Børnehus i Børnehaven

Årsplan. Røde Kors Børnehus i Børnehaven Årsplan Røde Kors Børnehus i Børnehaven Juli 2017 til Juli 2018 Månedens læreplanstema: Krop og bevægelse. Månedens sang: Hans Petersens ko. Personalet afholder sommerferie. Sommer i vuggestuen. Vi benytter

Læs mere

DII Delfinhuset Bredevej 2c, 8250 Egå Tlf. 8674 2799 / E-mail: hmjun@aarhus.dk

DII Delfinhuset Bredevej 2c, 8250 Egå Tlf. 8674 2799 / E-mail: hmjun@aarhus.dk Informationsmateriale til nye forældre i Delfinhusets vuggestuegruppen Indholdsfortegnelse Delfinhuset.... 2 Dagsrytme i vuggestuen.... 3 Aktiviteter. 4 Forældresamarbejde.. 5 Status- og udviklingssamtalen....

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV... UDVIKLINGSPLAN (LÆREPLANER) 2008 OG 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...6 8. FOKUSPUNKTER

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Primære sanser. Indholdsfortegnelse

Primære sanser. Indholdsfortegnelse Primære sanser Indholdsfortegnelse Indsatsområde: Primære sanser Hvorfor arbejde med Primære sanser Grundmotorikken Grundlege Færdigheder Kreativitet Hvad er primære sanser Følesansen taktilsansen Tegn

Læs mere

DII Delfinhuset Bredevej 2c, 8250 Egå Tlf. 8674 2799 / E-mail: hmjun@aarhus.dk

DII Delfinhuset Bredevej 2c, 8250 Egå Tlf. 8674 2799 / E-mail: hmjun@aarhus.dk Informationsmateriale til nye forældre i Delfinhusets børnehaven Indholdsfortegnelse Delfinhuset.... 2 Dagsrytme.... 3 Aktiviteter. 4 Forældresamarbejde.. 5 Status- og udviklingssamtalen.... 5 Modulordning

Læs mere

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse.

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Vores mål med at have disse arbejdspapirer er, at vi kan blive mere præcise i vores udførelse af opgaven. Vi ønsker at blive

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling:

Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling: Læreplanstemaer: Vi har opsat følgende mål som vi stræber efter. Den personlige alsidige udvikling: Alle børn har en tro på at de kan lære noget Alle børn har en bevidsthed om at ved at øve sig kan de

Læs mere

Barnet udvikles med kroppen i centrum

Barnet udvikles med kroppen i centrum Barnet udvikles med kroppen i centrum Børn er født med en naturlig glæde ved bevægelse. Opgaven som forældre er således at stimulere til forskellig bevægelse og give barnet plads til at kunne bruge sin

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt.

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt. Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04 Hasselhuset er en del af Solbjergs dagtilbud 8411. Vi er en integreret institution, som åbnede i foråret

Læs mere

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution.

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hedensted d. 17.5.-16 Til udvalget for læring! Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hermed anmodes om godkendelse af, at Solsikken ændrer

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7

INDHOLD HVAD ER MOTORIK? 4 HVAD ER MOTORISK LEG? 4 HVORFOR LEGE MOTORIK? 5 HVORDAN BRUGER JEG MOTORIKSKEMAET? 6 MOTORIKSKEMA FOR BØRN PÅ 1½ ÅR 7 til 1½ og 3½ år INDLEDNING Dette motorikhæfte er ment som en rettesnor for, hvad man kan forvente, at børn på 1½ år og 3½ år kan motorisk. Hæftet kan give dig en god fornemmelse for hvilke af børnene i

Læs mere

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes bevægelsespolitik har bestyrelsen i Børnehuset Arken vedtaget følgende lokale bevægelsespolitik: Det vil vi (vores mål

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne 1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne Denne bevægelsespolitik er udarbejdet på tværs af afdelingerne i institutionen. Alle medarbejdere har deltaget i udarbejdelsen på et fælles personalemøde.

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

Rævehøjvej 40 et godt sted at blive større

Rævehøjvej 40 et godt sted at blive større Rævehøjvej 40 et godt sted at blive større 1 Praktiske informationer Børnehuset Rævehøjen er normeret til 60 børn. 24 vuggestuebørn fordelt på 2 stuer og 1 gruppe bestående af 36 børnehavebørn, opdelt

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

om konkrete problemstillinger. I tilslutning til ordinært møde i Børn og Undervisningsudvalget afholdes dialogmøde med dagplejens forældrebestyrelse.

om konkrete problemstillinger. I tilslutning til ordinært møde i Børn og Undervisningsudvalget afholdes dialogmøde med dagplejens forældrebestyrelse. Mødedato: 24/1 2011 kl. 17.30 i Villa Villakulla Mødedeltagere: Personale: Nadja, Janne, Betina Forældre: Casper, Mette, Bodil og Kaisa. Afbud: Stina, Louise, Søren, Birgitte, Michael og Mette Referent:

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser:

Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser: Årshjul. Januar Februar -Marts. Ansvarlige :Tina L, Agnete og Annette. Vi har valgt i disse tre måneder, at have fokus på sanserne, og har derfor, taget udgangspunkt i de tre primære sanser: Labyrintsansen

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Klub Æblebørn. April 2013

Klub Æblebørn. April 2013 Klub Æblebørn April 2013 Hej og Velkommen til april måneds Guld-tema her i Klub Æblebørn. Jeg håber du har haft en dejlig påske med dine børn. Jeg brugte de 3 dage op til helligdagene på et businesskursus,

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 21-03-2012 Side

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk

Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk Læreplaner for den aldersintegrerede institution Kaskelotten Nøreng 6 6760 Ribe Tlf. 76 16 77 99 Mail: takas@esbjergkommune.dk Naturen og Naturfænomener (18-36md) Få kendskab til plante proces.(fra frø

Læs mere

Børnehaven Rådyrvej. Læreplaner. Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være

Børnehaven Rådyrvej. Læreplaner. Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være Børnehaven Rådyrvej Læreplaner Børnehaven Rådyrvej Rådyrvej 1A 6400 Sønderborg Tlf. 74 42 84 64 Giv børnene ret til at lege og lære at drømme og forme leve og være Kun der hvor børn kan føle sig trygge

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Vores værdigrundlag, vision, forståelse af kerneopgaven, og læreplanstemaer udgør grundlaget for nedenstående beskrivelse af de mere konkrete

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Integreret Institution Tangebo

Integreret Institution Tangebo Integreret Institution Tangebo Kostpolitik 1 Tangebos kostpolitik. Forældrebestyrelsen og personalet i Tangebo har sammen udarbejdet nedenstående kostpolitik. Vi har søgt viden og vejledning hos rejseholdsmedarbejder

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Mål: Vi gør det fordi. Arbejdet frem mod målet ses når:

Barnets alsidige personlige udvikling Mål: Vi gør det fordi. Arbejdet frem mod målet ses når: Barnets alsidige personlige udvikling - børnene gennem forståelse og respekt for - den voksne sætter ord på børnenes følelser hinandens forskelligheder lærer egne og og handlinger i leg og konflikter andres

Læs mere

Æblehuset s bevægelsespolitik

Æblehuset s bevægelsespolitik s s Hovedformål: I ønsker vi at gøre bevægelse til en integreret del af børn og voksnes dagligdag. Det skal være et tilbud som en aktivitet på lige fod med de andre tilbud som gives i både inde og ude.

Læs mere

Årsplan for Grøn stue med ret til ændringer 2016/17

Årsplan for Grøn stue med ret til ændringer 2016/17 Årsplan for Grøn stue med ret til ændringer 2016/17 Uge Kompetencer Emne Øvrig kommentar til emnet Andet Tovholder 1 Social Leg på stuen Tilbage efter ferien 2 Social Leg på stuen 3 Social Leg på stuen

Læs mere

Pædagogisk læreplan for

Pædagogisk læreplan for Pædagisk læreplan for Kernehuset ½ - 6 år. Indholdsfortegnelse: Beskrivelse af Kernehuset: Beliggendhed. Børnegruppe. Personalegruppe. Vores læringssyn:... Hvordan lærer børn. Hvordan støtter vi,, børns

Læs mere

Vi er i turnusordning i læringsrummene og har særlig fokus på månedens læreplanstema:

Vi er i turnusordning i læringsrummene og har særlig fokus på månedens læreplanstema: Januar Månedens læreplan: Vokseniniteret aktivitet Vi modtager nye januar børn - Velkommen Brug af sociale medier f.eks. pc og I-Pads Vi vil ha fest! f.eks. indianerfest, bamsefest, traktorfest, kineserfest

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Den 1. august 2004 blev lovgivningen om Pædagogiske Læreplaner i daginstitutionen indført. Socialministeriet udsendte i den forbindelse en Bekendtgørelse omhandlende mål, principper

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Marthagården

Mad- og måltidspolitik i Marthagården Mad- og måltidspolitik i Marthagården På baggrund af sundhedsprofilen af de 0-25-årige i Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal udarbejdes og implementeres mad- og måltidspolitikker

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

Nyhedssbrev Lynge Børnehus Februar 2014

Nyhedssbrev Lynge Børnehus Februar 2014 Nyhedssbrev Lynge Børnehus Februar 2014 I dette nummer: S. 1 Nyt fra kontoret S. 2 Nyt fra vuggestuen S. 2 Nyt fra Børnehaven S. 4 Nyt fra bestyrelsen S. 6 Artikel om robuste børn S. 10 praktiske oplysninger

Læs mere

Foto: Nora PÆDAGOGISK IDRÆTSINSTITUTION LÆRKEREDEN

Foto: Nora PÆDAGOGISK IDRÆTSINSTITUTION LÆRKEREDEN Foto: Nora PÆDAGOGISK IDRÆTSINSTITUTION LÆRKEREDEN 2 Historik I oktober 2013 startede vi på det første kursus i Pædagogisk Idræt. I september 2014 havde vi vores sidste kursus og d. 9. oktober 2014, blev

Læs mere

Læreplaner for Børnehuset Hurlumhej

Læreplaner for Børnehuset Hurlumhej Læreplaner for Børnehuset Hurlumhej Barnets alsidige personlige udvikling Hvad gør er nød- udvikling vendige for at læring, mens de opnå målene? Oplever tryghed føler sig, set, hørt forstået Oplever sig

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Åbningstider: Mandag-Torsdag 6.15-17.00 Fredag 6.15-16.00. Spisetider Der åbnes op 6.15 hvor der tilbydes morgen mad indtil kl. 8.00.

Åbningstider: Mandag-Torsdag 6.15-17.00 Fredag 6.15-16.00. Spisetider Der åbnes op 6.15 hvor der tilbydes morgen mad indtil kl. 8.00. Velkommen til Saltum SI - børnehaveen hvor jeres barn nu starter på et nyt kapitel i sit liv. Vi håber på et godt samarbejde med jer forældre, Og at jeres barn må trives her hos os. Åbningstider: Mandag-Torsdag

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Læreplan for Abildgård børnehave

Læreplan for Abildgård børnehave Læreplan for Abildgård børnehave Ud fra et grundlæggende menneskesyn, at alle mennesker er unikke og værdifulde og set i forhold til det demokratiske samfund vi er en del af; må vores intention med opdragelse

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Kontakt mig gerne for uforpligtende besøg. Velkommen til min dagpleje. Mine åbningstider:

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Bevægelsespolitik. i Børnehuset Gravhunden

Bevægelsespolitik. i Børnehuset Gravhunden Bevægelsespolitik i Børnehuset Gravhunden 0 Visioner og mål for politikken Som beskrevet i vores virksomhedsplan og pædagogiske læreplan handler kerneydelsen i Gravhunden om at skabe et udviklende børnemiljø

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Aktiviteter: Vi slår katten af tønden fredag den 6. februar kl I tønden er der klementiner. Børnene må gerne være udklædt.

Aktiviteter: Vi slår katten af tønden fredag den 6. februar kl I tønden er der klementiner. Børnene må gerne være udklædt. Januar: Forberedelse til fastelavn Give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner Give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem opnå sociale og kulturelle erfaringer

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende.

Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. 10 år med motorisk træning på Østervangsskolen Det er mit håb, at I får en lille smule indsigt i- og forståelse for, vigtigheden af at børns motorik er velfungerende. Dagsorden 1.Hvilke børn møder jeg?

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT Som årstidsdagplejer skal man introducere dagplejebørnene for årstidens skiften højtider og traditioner, der er forbundet hermed ud fra børnenes præmisser. Gennem arbejdet

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898

Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898 Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898 Vi ønsker hermed at byde jer og jeres barn velkommen i Landsbyordningen på Hou skole. Vi håber, at denne folder kan

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Årsplan Børnehuset Bullerbo 2016 - fokus: Fællesskaber sprog natur januar:

Årsplan Børnehuset Bullerbo 2016 - fokus: Fællesskaber sprog natur januar: Årsplan Børnehuset Bullerbo 2016 - fokus: Fællesskaber sprog natur januar: Uge Tema Aktiviteter for hele Bullerbo 1 Vinter Fokus ord: 2 Vinter Fokus ord: Sne, is og vand, vi leger med elementerne Vi fodre

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere