Havtorn Hippóphae rhamnoídes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Havtorn Hippóphae rhamnoídes"

Transkript

1 Havtorn Hippóphae rhamnoídes English: Sea-buckthorn Deutsch: Sanddorn Kaldes også klintepil, sandtidse eller havtjørn. Havtorn er svær at komme udenom når man vandrer på Rubjerg Knude, som er dækket af Danmarks største havtorne-krat. Den har vokset her siden istiden, og Tornby er faktisk opkaldt efter denne stikkende busk. Havtorn har en forbløffende evne til at klare sig i det barske miljø på knuden. Blade og grene er dækket af voks og små hår, der beskytter den mod sand og salt, og rødderne rækker dybt ned gennem sandet for at finde vand. De små gulbrune blomster kommer frem på han-planterne før løvspring (maj - juni), og om efteråret er hun-planterne tæt besat med bær, der brister hvis man prøver at plukke dem. Anvend de uanseelige blomster i maj eller de gulorange modne bær i september-oktober. Det er tage grenen med og klippe bærrene af derhjemme. Flasken fyldes halvt op med bær eller blomster og dækkes med spiritus. Bærrene kan med fordel komme en tur i fryseren et par dage. Det starter gæringsprocessen og giver en sødere smag. De kan også fryses til senere brug. Trækketid er minimum 2 måneder. Da den har en tilbøjelighed til at gelere, skal glasset rystes engang i mellem, hvorefter den filtreres. Hvis der dannes bundfald skal der filtreres igen. Den vinder ved lagring (5 år). Havtornens bær kan også anvendes til fremstilling af syltetøj.

2 Gul snerre Galium vérum English: Lady's Bedstraw Deutsch: Echtes Gul snerre kaldes også Jomfru Marias sengehalm, da man troede at Jomfru Maria havde plukket den som sengehalm til Jesusbarnet i krybben på grund af blomsternes blødhed. Før kristendommen regnedes blomsten for hellig og viet gudinden Freja, der er kærlighedens, ægteskabets og hjemmets gudinde. Derfor blev blomsten også lagt i sengen under fødende kvinder. Gennem tiderne er den også lagt i sengens halm for at fordrive lopper. Gul snerre er blevet brugt mod et utal af dårligdomme. Den er virksom mod hudlidelser og tarmkatar, gigt, krampe, stendannelser i nyrerne, og den har været anvendt som sveddrivende middel, sårmiddel og forgiftninger. Planten indeholder desuden et enzym, der får mælk til at løbe sammen. Deraf det latinske navn vérum, der betyder mælke-løbeurt. Roden er blevet brugt til at farve linned kraprødt og blomstertoppen til at farve gult og olivengrønt med. Anvend blomsterne lige før udspring i juni og juli. De kan tørres til senere brug men ikke fryses. Blomsterne puttes i en flaske, hvor de overhældes med snaps. Herefter trækker den i 1-2 døgn og ikke længere. Efter filtrering bør den fortyndes. Den vinder ved lagring, idet dens karakteristiske smag først kommer frem efter lang tids lagring.

3 Almindelig røllike Achilléa millefólium English: Sneezewort Deutsch: Sumpf-Schafgarbe Rølliken er meget almindelig og blomstrer juli-september. Røllike er blevet brugt til sårbehandling. I Frankrig blev planten kaldt for tømmer-mandsurt, desværre ikke fordi den var god imod tømmer-mænd, men fordi tømmer-mændene benyttede den, når de huggede eller skar sig. I Danmark er den også blev kaldt soldaterurt, fordi soldater nød godt af dens sårhelende egenskaber. Helt op til slaget ved Dybbøl, var røllikeblade en del af de danske soldaters feltudstyr. Bladene blev opbevaret i en bæltepung. Planten er også blevet brugt som middel mod diarre, appetitløshed, hoste og mavekrampe. Det er røllikens indhold af æterisk olie og achillein, som giver den medicinske værdi. Brug kun de nyudsprungne blomster og helst før bierne har været der. Blomsterne tørrer i ca. 5 dage. Fyld flasken 1/3 op og lad den trække i 4-5 dage. Kan drikkes frisk og har da en liflig og sødlig honningsmag, men kan også lagres. Den kan også med fordel lagres (ca. 14 dage) og opnår da en kraftig, bitteragtig smag.

4 Almindelig agermåne Agrimonia eupatoria English: Agrimony Deutsch: Gewöhnlicher Brugen af agermåne som lægeurt går formodentlig tilbage til vikingetiden. Man har fundet dens frugter i Osebergskibet. Agermåne anvendtes først og fremmest ved forskellige lever- og galdesygdomme, samt betændelse i urinvejene. Udvortes blev den anvendt i gurglevand mod betændelse i mund- og svælgslimhinderne. Agermåne omslag blev også brugt mod sår og andre hudskader. Derudover blev agermåne anvendt mod slangebid, ledsmerter, åreknuder og forkølelse. De blomstrende aks plukkes og tørres et par døgn. Herefter kommer de tørrede aks i en flaske, overhældes med snaps og trækker i ca. 1 uge. Derefter filtreres essensen. Det kan anbefales, at agermåne essensen trækker nogen tid. Fortyndes efter smag.

5 Blåhat Knaútia arvénsis English: Field Scabious Deutsch: Wiesen- Witwenblume Blåhat blev brugt i pesttider til omslag på pestbylder. Den skulle også kunne læge skab og syfilis. Hvis man bandt den om halsen skulle den tilmed værne mod kopper. Bladene kan bruges til at farve grønt og blåt. Den kendes fra Djævelsbid på de delte blade. Almindelig på markeder og overdrev, hvor den blomstrer i juni til august. De friske blomsterhoveder afklippes, skylles, tørres. Trækker i 4-5 døgn, filtreres og hviler i ca. 2 uger. Der går ca. 60 blomsterhoveder til 1 hel falske snaps. Blåhat bitteren er mild og aromatisk med en fin eftersmag.

6 Grå-bynke Artemisia vulgaris English: Mugwort Deutsch: Gemeiner Beifuß Grå bynke er en flerårig urt med en cm høj stængel med grå hår. Denne plante er meget almindelig på rydninger, langs markskel og veje. Den blomstrer i juli-september og har en fin aromatisk duft. De fjersnitdelte blade er mørkegrønne på oversiden og sølvhvide på undersiden. De små filtrede kurve er samlet i store, topformede stande. Grå bynke har rødbrune eller bleggule blomster, der sidder i små kurve. Planten er blevet anvendt mod maveonder og nervesmerter. De små friske blomster afraspes, skylles i et dørslag og tørres på en avis eller lignende i ca. en time. Trækker cirka 5 døgn og filtreres derefter. De tørrede blomster kan tørres og gemmes til senere brug.

7 Hulkravet kodriver Primula veris English: Cowslip Deutsch: Echte Schlüßelblume Kodriver kaldtes i katolsk tid for "Sct. Peters nøgler", Jomfru Marias nøgleknippe eller "Himmerigets nøgler". Den hører til de vildtvoksende planter, som blev hentet ind i klosterhaverne. Kodriver har haft megen anvendelse som lægeplante i folkemedicinen. Den har været brugt mod melankoli, hovedpine og podagra (urinsyregift - det som Kaptajn Vom fra Knold og Tot lider af - fremkaldes af vellevned og bl.a. rødvin). Blomstrer i april. De grønne blade fjernes og de gule blomster puttes i en flaske og overhældes med snaps og trækker i 2-4 døgn. Filtreres og fortyndes efter smag.

8 Tormentilpotentil Potentilla erécta English: Tormentil Deutsch: Blutwurz Kaldes også Blodrod på grund af den tykke jordstængel, der er rød som blod, når man skærer den op. Den er let at kende på sine fire gule kronblade, med grønne bægerblade imellem. Blomstrer juni-august men roden skal helst graves op før blomstringen, da den så bevarer mest saft og kraft. Tormentilen har været anvendt som lægeplante til både indvortes og udvortes brug. Er blevet brugt til en del blodrelaterede sygdomme pga. saftens lighed med blod. Indeholder indtil 20% tomentilgarbesyre, samt tormentilrødt, kinovasyre og kinovin. Roden graves forsigtigt op. Alle smårødder fjernes og tormentilen skylles under den kolde hane. Brug en børste og lad den tørre. Herefter skæres roden i skiver og kommes på flaske. Brug rigeligt med snaps. Når rodskiverne er dækket med snaps og fylder 1/3 skal der hældes yderligere 2/3 snaps i glasset. Den skal trække med spiritus i en godt en måned, hvorefter den dejligt brunrøde essens sies fra. Denne guddommelige snaps drikkes fortyndet (1:10). Roden kan i skiveskåret stand fryses eller tørres til senere brug. Hvis tormentilen fryses, skal den tøs op i snaps.

9 Rejnfan Tanacétum vulgáre English: Tansy Deutsch: Rainfarn Kaldes også for guldknap, ormekrudt, rønfer og regnfang. Rejnfan har været anvendt i mange lande, særlig som ormedrivende middel (deraf betegnelsen ormekrudt). I sengehalm er den god mod lopper og blandet i hakkelsen mod kværke hos heste. Den kunne fordrive fluer, væggelus og lopper, og blev den lagt mellem klæderne mod møl. Rejnfan har fået tilnavnet "herba immortalis" - den udødelige urt - da man indgned lig med den, så de ikke blev fortæret af orm. Anvend de friske gule blomster eller bladene. Blomsterne høstes fra juli til september, men kun de nyudsprungne kan bruges. Bladene skal plukkes inden blomsterne springer ud. Blomster eller blade kommes i en falske efter et par dages tørring. Trækker 1-3 dage, hvorefter essensen filtreres fra. Den vinder meget ved lagring. Den har en grøngulig farve, som senere ændrer sig til brun. Smagen er meget skarp, hvilket skyldes indholdet af bitterstoffet tanacetin. Den indeholder desuden æteriske olie.

10 Almindelig hyld Sambucus nigra English: Elder Deutsch: Schwarzer Holunder Hylden har siden oldtiden været et helligt træ, og utallige myter og overtro knytter sig til hylden. Gudinden Freja boede i et hyldetræ, og da hun skærmede mod alt ondt, var det også naturligt at man værnede om hylden. Den er blevet brugt mod et utal af sygdomme: hovedpine, spoleorm, koldfeber, mæslinger m.m. Noget er der nu om snakken idet bærrene indeholder store mængder A-, B- og C-vitaminer. Hyldeblomsterne indeholder desuden rutin, der har samme virkning som P-vitamin, der er en nødvendig del af kosten, hvis man vil undgå visse mangelsygdomme, som viser sig ved blødninger (f.eks. skørbug). Pluk blomsterskærme når de lige er sprunget ud. Småblomsterne af 4-6 skærme sættes på en flaske snaps. Trækketiden er 2-3 døgn. Smagen er blid, honningagtig, meget tiltalende. Farven er stærkt gul, senere en anelse grøn. Snapsen vinder ikke ved lagring.

11 Kommen Carum carvi English: Caraway Deutsch: Wiesen-Kümmel Kommen er blevet brugt som krydderi siden stenalderen. Den vokser i Rubjerg plantage, men er eller ret sjælden ved vestkysten. Bruges i dag i store mængder i parfumeindustrien og til snaps, ost og brød. Anbefales af Henrik Harpestræng for luft i maven, som urindrivende middel, som hjælp til fordøjelsen og mod spoleorm. Blev blandet sammen med brød og ost for at modvirke luft i maven og koliksmerter. Frøene kan høstes i juli. Kan tilsættes andre kryddersnapse i små mængder (½ teske). Mange snapse man bruger til at lave kryddersnapse af indeholder i forvejen kommen f.eks. den mest brugte som er Brøndum snaps.

12 Klitfyr Pinus contorta English: Lodgepole Pine Deutsch: Dreh-Kiefer Kogler fra fyrretræer er meget velegnede til kryddersnaps. Man kan bruge skovfyr, men også bjergfyr og klitfyr som er udbredte i klitplantagerne. Da disse træer først blev indført til Danmark for omkring hundrede år siden, er der ikke nogen tradition for at bruge dem i folkemedicinen. I Alperne hvor bjergfyr oprindelig stammer fra, plejer bjergvandrere at tygge på de nye skud for at undgå forkølelse, og de er også en vigtig ingrediens i urtebolcher. Skovfyr Pinus sylvestris Pluk 5-10 små grønne kogler og put dem i en flaske med spiritus. Koglerne kan trække med fordel trække et halvt år. Nogen lader koglerne blive i flasken pga. deres dekorative værdi.

13 Smalbladet Timian Thymus serpyllum English: Breckland Thyme Deutsch: Sand-Thymian I Danmark vokser der udover smalbladet timian også bredbladet timian og voldtimian. Den mest kendte er dog almindelig timian, som er en gammel krydderurt, som findes i de fleste krydderurtebede. Alle sammen bruges medicinsk som urtete ved hoste- og fordøjelsesbesvær. Timian er også blevet brugt som nervestyrkende medicin og som sved- og urindrivende middel. Til kryddersnaps kan man bruge de knapt udsprungne blomsterskud. Fyld en flaske 1/3 op og lad den trække i 14 dage. Det giver en meget behagelig kryddersnaps til de "Gule ærter". Bladene kan også bruges til en mere kras bjesk. Kom en kvist frisk timian i en flaske, og fyld efter hver gang der er taget noget essens. En sådan kvist kan holde meget længe og er meget dekorativ. Får en fin gul farve og en frisk, lidt stærk smag.

Snaps fra Fanø. Af Naturvejleder Gudde Fischer, Fanø

Snaps fra Fanø. Af Naturvejleder Gudde Fischer, Fanø Snaps fra Fanø. Af Naturvejleder Gudde Fischer, Fanø Hjerteforeningen anbefaler daglig motion i ½ - 1 time, løb eller gå en rask tur er sagen for et godt helbred. For mig er det bedste ved den daglige

Læs mere

Almindelig agermåne, agermønje, agermonie

Almindelig agermåne, agermønje, agermonie Almindelig agermåne, agermønje, agermonie (Agrimonia eupatoria) En flerårig urt 30-80 cm høj urt. Den har en rank stængel med små gule blomster i en akseformet klase. Agermåne findes ved vejkanter og overdrev.

Læs mere

En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune

En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune Bjesk...for begyndere En kort introduktion til produktion af hjemmelavet bjesk af: Naturvejleder Bo Storm, Frederikshavn Kommune Indledning En tur i naturen er altid spændende, og jagten på bjeskplanter

Læs mere

OPSKRIFTER OG ET PAR GODE RÅD

OPSKRIFTER OG ET PAR GODE RÅD SNAPSE- OPSKRIFTER OPSKRIFTER OG ET PAR GODE RÅD Det er ikke mange remedier, der skal anskaffes, inden man kan gå i gang. Faktisk er alkoholen den største post, men heldigvis er prisen i Danmark blevet

Læs mere

Bøgeblade. Hæg. Blåbær. Onkel Fusels Snapseopskrifter

Bøgeblade. Hæg. Blåbær. Onkel Fusels Snapseopskrifter Bøgeblade Hvis man absolut skal bevæge sig ud i en løvskov, kan man jo lige så godt plukke nogle bøgeblade, når man alligevel er der. Man skal helst tage dem, når de lige er sprunget ud, sådan i starten

Læs mere

Hybenblomst Lyngblomst

Hybenblomst Lyngblomst Når man færdes langs de danske kyster kommer man forbi i massevis af planter, buske og bær som kan anvendes til kryddersnapse og bjæsk. Jeg er de sidste par år blevet grebet lidt af denne forunderlige

Læs mere

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Det dufter af midsommer derude. Netop nu står naturen i fuld flor det dufter af et væld af blomster og nyslået hø. Lige nu er naturen på sit højeste; råen har netop

Læs mere

Snapse Opskrifter. Kilde: kryddersnapse.dk ved Niels Stærup 03.09.2013. Agermåne 1 fl. vodka En stor håndfuld aks med blomster

Snapse Opskrifter. Kilde: kryddersnapse.dk ved Niels Stærup 03.09.2013. Agermåne 1 fl. vodka En stor håndfuld aks med blomster Snapse Opskrifter Kilde: kryddersnapse.dk ved Niels Stærup 03.09.2013 A Agermåne En stor håndfuld aks med blomster Hæld vodka over og lad det trække i ca. 1 uge. Lad indholdet hvile i 2 uger, inden den

Læs mere

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre Om planterne Læge-alant Planten hører til den gruppe, vi i dag kalder kurvblomstfamilien. Hos denne familie er det, vi opfatter som én blomst, faktisk mange blomster samlet på en skive, i en kurv. Hos

Læs mere

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.)

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.) Knopurt (Centaurea sp.) 20-100 cm. Stængel grenet. Blomst rødviolet/mørk rødviolet. Blade mørkegrønne, grågrønne, ru. På tør åben sandet bund (evt. tør-fugtig muldrig bund). Foto: Allan Andersen. Skjaller

Læs mere

Snapsehæfte Snapseopskrifter, røverhistorier og overtro

Snapsehæfte Snapseopskrifter, røverhistorier og overtro Snapsehæfte Snapseopskrifter, røverhistorier og overtro Kryddersnaps Det er nemt at lave kryddersnaps. Læg friske eller tørrede urter i brændevin eller vodka. Sæt låg på og lad det trække i den angivne

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere

Urtefrikadeller på bål

Urtefrikadeller på bål Urtefrikadeller på bål 1 kg hakket oksekød (el. hakket kalv/flæsk) 3 æg 1,5 dl havregryn 3 løg 1,5 dl hakkede urter 1,5 spsk. groft salt friskkværnet peber Tag evt. handsker på og bland farsen godt med

Læs mere

Sensorik: Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens.

Sensorik: Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens. Almindelig kantarel (Cantharellus cibarius) Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens. Maj til november. Løvskov, nåleskov. Lille og nydelig

Læs mere

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske Pressemeddelelse Mælkebøttevin Tap solens farve på flaske Almindelig Mælkebøtte (Taraxacum officinale) kaldes også Løvetand eller Fandens Mælkebøtte. Den er en to- eller flerårig urt, som danner en grundstillet

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Besøg biotopen Strand og Klit

Besøg biotopen Strand og Klit Besøg biotopen Strand og Klit Lær biotoperne strand og klit at kende. Sand, salt, vind og varme giver planterne nogle vanskelig vilkår. Se hvilke overlevelsesstrategier planterne har udviklet. Strandbredden

Læs mere

TA EN BID AF NATUREN

TA EN BID AF NATUREN Spis Naturen TA EN BID AF NATUREN Naturen pirrer vores nysgerrighed og stimulerer vores sanser. Naturen er udgangspunktet for friluftsliv, hvor spejdernes fællesskab udvikler sig. Naturen bliver en ramme

Læs mere

Hvor julens krydderier kommer fra

Hvor julens krydderier kommer fra Vist 1 Diskutér i plenum, hvad et krydderi egentlig er, og hvorfor vi bruger krydderier i madlavningen. Tag udgangspunkt i elevernes viden. Læs mere om krydderier i den uddybende tekst. 2 Inddel eleverne

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Naturcenter Tranbjerg

Naturcenter Tranbjerg Naturcenter Tranbjerg Arbejdsark: Naturens Spisekammer lokal flora efterår. (mrk1) ***= nem at finde i området. 1 Brændenælde *** Plukketid: maj-august Kendetegn: Stor nælde eller brændenælde som den også

Læs mere

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 1 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 1

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 1 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår og sommer Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Som skal spirerne blive klogere på træer ikke mindst hyldetræer. De

Læs mere

Anvendelse af propolis

Anvendelse af propolis Egenskaber ved propolis Propolis er meget lidt opløselig i vand, men bedre i alkohol. Ethanol er den mest almindelige alkohol, men også glycerol anvendes til opløsning af propolis. Propolis smelter ved

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder:

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder: Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Sagsbehandler Dan Overgaard Direkte telefon 20343906 E-post Dan.overgaard@rksk.dk

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Madens historier Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Frugter og grønsager Ruth og Rasmus er på besøg hos Ruths mormor. De sidder i haven og spiser rugbrødsmadder. Ruths mormor serverer

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Frugtrunden Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Blomme Opal Æble Elstar Pære Coloree De Juillet Kirsebær Lapins Blomme Ouillins Reine Claude Æble Gul Gråsten Æble Cox Orange Pære Clara Frijs Æble Cox

Læs mere

Papaya morgen spark. 2 personer. 1 lille agurk. 1 spsk. frisk ingefær. 6 spsk. frisk Papaya. 1 tsk kanel

Papaya morgen spark. 2 personer. 1 lille agurk. 1 spsk. frisk ingefær. 6 spsk. frisk Papaya. 1 tsk kanel Papaya morgen spark 2 personer 1 lille agurk 1 spsk. frisk ingefær 6 spsk. frisk Papaya 1 tsk kanel 6 dl ufiltreret æblemost 2 spsk. mynte Find alle ingredienserne frem Stil blenderen frem Hæld æblemost

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Sansehaven på Naturcenter Syddjurs

Sansehaven på Naturcenter Syddjurs Sansehaven på Naturcenter Syddjurs En sansehave er en lille fortættet verden af naturoplevelser. Hvilke planter med hvilke dufte skal man kunne opleve? Hvilke blomsterfarver skal pryde haven? Hvilke naturmaterialer

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Havelamper med solfangere vedligeholdelse

Havelamper med solfangere vedligeholdelse Havelamper med solfangere vedligeholdelse Det sker at lamperne med solfangere i have, ikke giver så meget lys, og måske kan det skyldes, at selve solfangeren trænger til rengøring. Det er en god ide, at

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

BJEDSK- & SNAPSEOPSKRIFTER

BJEDSK- & SNAPSEOPSKRIFTER BJEDSK- & SNAPSEOPSKRIFTER A Absinth I 5 gr. fennikelfrø. 5 gr. tørrede kristtjørnblade. 5 gr. isop. 5 gr. lakridsrod. 5 gr. tørret malurt. 4 gr. anisolie. Trækker i 33 dage og filtreres. Drikkes blandet

Læs mere

Besøg biotopen Nåleskov

Besøg biotopen Nåleskov Besøg biotopen Nåleskov Lær om de nøgenfrøede planter og om frøspredning. Få nogle triks til at kende nåletræerne fra hinanden og lær noget om, hvilke vilkår nåletræerne skaber for skovens øvrige planter.

Læs mere

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern.

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern. Mandag Omelet med ost, kartofler, porrer og salat af rødkål 8 æg 60 gram mælk 20 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 2 store håndfulde frisk persille 100 g kartofler 1-2 stk. porrer Vask

Læs mere

Læs hele historien:

Læs hele historien: Ippocras - juleinspektørens egen juledram også kaldet hybenkradser 4 hele kanelstænger 1 tsk hel sort peber 1 hel muskatnød, skåret i kvarter 1 lille stykke hel ingefær, skåret i halve 2 tsk hel kardemomme

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 21 Af: Marianne Bachmann Andersen Blomster til sommeren Billede: Sommerblomster.jpg Så blev det endelig varmt med shorts, solbriller og solcreme på menuen. Haven er nu blevet

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

Eriks Mad og Musik 26. juli 2008

Eriks Mad og Musik 26. juli 2008 Eriks Mad og Musik 6. juli 008 Snacks og meget mere Saltmandler Smuttede mandler Fint salt Rist mandlerne på en tør pande. Tag panden fra ilden, drys med en masse fint salt og ryst panden godt. De må gerne

Læs mere

Bålmadsworkshop.

Bålmadsworkshop. Bålmadsworkshop Ved PH outdoor Så er vi klar til 2. udgave af vores adventurerace. Vi har ændret alle O-løbene, tænkt nye tanker, men fastholdt hyggen og det udfordrende element. Løbet er den 27 November

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Hede. Djævelsbid (Succisa pratensis) Blomsteroversigt til kvalitetsbedømmelse af lysåbne naturtyper. Karakteristiske og let kendelige positivarter

Hede. Djævelsbid (Succisa pratensis) Blomsteroversigt til kvalitetsbedømmelse af lysåbne naturtyper. Karakteristiske og let kendelige positivarter Visse (Genista sp.) 10-40 cm. Halvbusk med grentorne (Engelsk-Visse) (Håret- eller Farve-Visse: uden torne). (Håret-Visse: hårede grene og underside af blade. Farve-Visse: glatte eller randhårede blade).

Læs mere

JEG er din KARTOFFEL!

JEG er din KARTOFFEL! JEG er din KARTOFFEL! I dette hæfte kan du lære noget om mig. Skriv dit navn: Ha det sjovt! Jeg er din Kartoffel! side 2 af 14 Mit kartoffelliv: Fra knold til kartoffelplante til knold. Jeg bliver lagt

Læs mere

Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Tomat Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Hindbær Hyldeblomst Jordbær. Appelsin Rabarber Sommerbær. Sådan syltes. og frugt

Hindbær Hyldeblomst Jordbær. Appelsin Rabarber Sommerbær. Sådan syltes. og frugt Hindbær Hyldeblomst Jordbær Appelsin Rabarber Sommerbær Sådan syltes sommerens bær og frugt Rabarber Nemt og hurtigt med Tørsleffs... Tørsleffs har i mere end 100 år deltaget ved syltningen af sommerens

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Forårsplanter i skoven

Forårsplanter i skoven Titel: Forårsplanter i skoven Fag: Natur/teknik Klassetrin: 0. 3. klasse Beskrivelse: Tag ud i det tidlige forår og find nogle af forårsskovens planter. Tid: 4 lektioner Årstid: april Kilde: www.skoven-i-skolen.dk

Læs mere

Eriks Mad og Musik 25. oktober 2008

Eriks Mad og Musik 25. oktober 2008 Eriks Mad og Musik. oktober 008 Æbler Æbleflæsk Gammeldaws æblekage 0- skiver letsaltet flæsk løg ¾ kg æbler spskf mørk farin Salt Groft rugbrød Sennep 0- æbler dl vand spskf lys farin 0 g smør 0 g knuste

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Eriks Mad og Musik. August 2012 Tema: Honning. Asparges med hvidskimmelost. Svampesalat fra Italien

Eriks Mad og Musik. August 2012 Tema: Honning. Asparges med hvidskimmelost. Svampesalat fra Italien Eriks Mad og Musik August 0 Tema: Honning Asparges med hvidskimmelost bundt grønne asparges hvidskimmelost æg Salatblade spsk citronsaft spsk rapsolie tsk honning spsk kapers lille løg Masser af friskhakkede

Læs mere

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP

naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG Sylvester Andersen Spiselige blomster muusmann FORLAG 2 3 Forord 4 5 Blomster. En raffineret tilføjelse til maden, der efterhånden er flittigt brugt i det professionelle køkken, ikke mindst på de finere

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Om planterne. Almindelig husløg. Almindelig hvidtjørn

Om planterne. Almindelig husløg. Almindelig hvidtjørn Harpestrengs have informationsark/forårsplanter Om planterne Almindelig husløg Planten tilhører stenurtfamilien. Bladene er aflange, indadkrummede og tykke af saft. De sidder i en roset en meget tæt spiral

Læs mere

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen (

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen ( Ribbensteg & Brød Ca. 2 kg ribbensteg 2-3 spsk. salt 2 tsk peber 5 laurbærblade 1 l vand Tænd ovnen på 250 0 Salt og peber gnides grundigt ned i alle ridserne i sværen. Del laurbærbladene og stik dem ned

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere e-vitamin E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere E-vitamin beskytter dig mod røg og forurening i den luft, du indånder Pigen her har brug for mere E-vitamin, end da

Læs mere

Pocherede Limfjordsøsters

Pocherede Limfjordsøsters 5 personer Pocherede Limfjordsøsters af Jens Peter Skov, Sallingsund Færgekro 10 Limfjordsøsters medium størrelse 1 l. fiskefond ½ l. hvidvin ½ fennikel Finthakkede urter (gulerødder, porrer, selleri,

Læs mere

SPIS DIN BY. Spiseligt ukrudt på Vesterbro. byhoest.dk

SPIS DIN BY. Spiseligt ukrudt på Vesterbro. byhoest.dk SPIS DIN BY Spiseligt ukrudt på Vesterbro byhoest.dk Denne guide om spiseligt ukrudt skal åbne dine øjne for de oversete kvalitetsråvarer, der gror i store mængder rundt om i byen. Ukrudt er de velsmagende

Læs mere

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt.

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt. Eriks Mad og Musik.september 00 Tema: Brunch Varm Chokolade l sødmælk - spsk kakao 00 g mørk chokolade på 0-70% spsk sukker Piskefløde Hæld mælken i en tykbundet gryde og læg forsigtigt et par teskefulde

Læs mere

SMAG PÅ NATUREN havtorn

SMAG PÅ NATUREN havtorn SMAG PÅ NATUREN havtorn SÆSON: AUGUST - OKTOBER Foto: Jacob Lørring, for Muusmann forlag havtornsaft og -pure Ca. 1 liter saft og 2 dl puré 1 kg havtorn ½ liter vand BASISKØKKENET Kom havtornen i en gryde

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

Dovre Mellemmad Unden

Dovre Mellemmad Unden Total Viking power på Ssc 2019, The Vikings strike back Der blev festet hos den rige storbonde. Folk sad på bænke ved lange borde i gårdens største rum. Nede på gulvet midt i rummet gik trællene til og

Læs mere

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale.

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. Øl fra FUR Bryghus FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. 30,- Rolig og klar øl med farve som rødgyldent rav. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset.

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske krydderurter Side 2 Papaver orientale Royal Wedding Hvid med sort m idte Blomstrer juni-juli 80 cm høj Velegnet til

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

Opskrift og fremgangsmåde til 4 personer

Opskrift og fremgangsmåde til 4 personer Opskrift og fremgangsmåde til 4 personer Syltet gul vandel med mos af polaris, dild, brunet smør og citron, samt lbe-2. Saltet pighvar og østers Opskrift syltet gul vandel og mos af polaris, dild, brunet

Læs mere

EN BID AF NATUREN. Behøver man bruge meget tid, rejse langt eller køre mange kilometer for at komme ud i naturen?

EN BID AF NATUREN. Behøver man bruge meget tid, rejse langt eller køre mange kilometer for at komme ud i naturen? Den bynære natur EN BID AF NATUREN Behøver man bruge meget tid, rejse langt eller køre mange kilometer for at komme ud i naturen? Nej naturen er lige uden for døren. Det kan være det grønne fællesareal,

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Nye danske kartofler Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke

Læs mere

Hyldeblomster netop nu! - Men brug dem rigtigt. Af pens. Lektor Anne Grete Rasmussen FruGrøn.dk, Sorø

Hyldeblomster netop nu! - Men brug dem rigtigt. Af pens. Lektor Anne Grete Rasmussen FruGrøn.dk, Sorø Brug weekenden på en cykeltur i skoven og pluk en masse hyldeblomster. De er velsmagende og sunde, hvis de tilberedes rigtigt. De indeholder mange forskellige phytochemicals, som flavonoider, æteriske

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger OSEBERG TAPETET Mester Roar og hans kone Svala er berømte for deres dygtighed som malere, og de lever på stadig rejse imellem konger og stormænd, hvor de tegner og maler

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske Krydderurter Træer Side 2 Akebia Quinata kaldes også for klatreagurk eller chokoladevin og farven er vel også nærmest

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST 600 g hakket kalv og flæsk 2 spsk. hvedemel 2 spsk. havregryn, finvalset 1 ½ dl mælk 1 æggehvide 1 æg 1 løg, alternativt rødløg 1 fed hvidløg 1 tsk. timian, tørret

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Opskrifter De gule majspandekager - 15 små 100 g mel 100 g fint majsmel 1 tsk fint salt 1 tsk karry 4 ½ dl letmælk 50 g fintsnittet porre. (Se tips) 150 g kogte

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Retterne skal ikke ses som en samlet menu, men bruges enkeltvis. Oktober 2013 I denne måned har kokketeamet sat fokus på braisering, braiseringsretter og valg af drikkervarer

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Efterårets hyggestunder Oktober 2014 Efteråret er over os. Derfor har vi, her på Pharmakon, valgt at fokusere på, lidt til den søde tand og lidt der varmer i de mørke

Læs mere

Hjemmelavet ost. Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så...

Hjemmelavet ost. Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så... Hvis man ikke har prøvet det før, kan det måske være lidt svært at overskue at gå igang med at lave sin egen hjemmelavede ost, så... Her er lidt hjælp En skridt for skridt opskrift til en af de nemmeste

Læs mere

Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg. ca. 1kg lamme culotte. 8 kviste rosmarin. 2 citroner. 6 spsk. oliven olie. 1 bakke ruccola.

Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg. ca. 1kg lamme culotte. 8 kviste rosmarin. 2 citroner. 6 spsk. oliven olie. 1 bakke ruccola. Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg ca. 1kg lamme culotte 8 kviste rosmarin 2 citroner 6 spsk. oliven olie 1 bakke ruccola salt sort peber 1 citron og ½ dl olie til salat samt groft salt

Læs mere

KRIBLE KRABLE. på bondegården

KRIBLE KRABLE. på bondegården KRIBLE KRABLE på bondegården Solen skinner, og Anna og Ludvig er sammen med deres far og mor cyklet til Høstmarked på en økologisk gård, ikke så langt fra hvor de bor. Her kan man se, hvor dyrene bor og

Læs mere

AARHUS SØFARTS MUSEUMS SILDEBOG. Inspiration til 30 forskellige slags sild

AARHUS SØFARTS MUSEUMS SILDEBOG. Inspiration til 30 forskellige slags sild AARHUS SØFARTS MUSEUMS SILDEBOG Inspiration til 30 forskellige slags sild 2015 Pernille Sonne Foto og layout: Ole Sonne Tidligere købte vi hele saltede sild, som vi flåede, fileterede og udvandede, før

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere

Eriks Mad og Musik 22. november 2008

Eriks Mad og Musik 22. november 2008 Eriks Mad og Musik. november 008 Vintermad og jul Nem pastaret med courgette Pasta f.eks. skruer Salt courgette, squash, zucinni Olivenolie -8 bayerske pølser eller wienerpølser Saltede kapers Frisk mynte

Læs mere

Brugerbladet. Atkærcenteret. Juni - Juli Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på

Brugerbladet. Atkærcenteret. Juni - Juli Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på Brugerbladet Udgives af Brugerrådet Atkærcenteret. Februar, April, Juni, August, Oktober, December Har du noget, du gerne vil have, bladet skal skrive om, så kontakt: Poul på tlf. 20973080 Brugerbladet

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere