Afrapportering til styregruppen:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afrapportering til styregruppen:"

Transkript

1 Afrapportering til styregruppen: Arbejdsgruppen for specialistfunktioner indstiller i enighed følgende anbefalinger: Randers Kommunes ældreområde skal arbejde for at sikre og udvikle høj faglighed ved at benytte sig af specialister og konsulenter. Høj faglighed fremmer både effektivitet og kvalitet, den medvirker til bedre opgaveløsning, forebyggelse samt hurtigere og bedre problemløsning og dermed bedre ressourceudnyttelse. Arbejdsgruppen ønsker at specialister og konsulenter fremmer fagligheden uden at øge det organisatoriske hierarki. Arbejdsgruppen definerer specialister: Specialister skal være ansatte i basisstillinger, med en del af deres arbejdstid som almindelig fagperson og en del af deres arbejdstid som specialist. Arbejdsgruppen anbefaler at: nogle specialistfunktioner dækker hele kommunen, mens andre oprettes med én specialist i hvert samarbejdsområde. Der er både faglige og organisatoriske argumenter på nogle områder forekommer behovet for specialviden ikke så hyppigt eller så omfattende, mens der på andre områder er et vedvarende behov. Specialister i hvert samarbejdsområde giver mulighed for at danne et fagligt netværk, der i sig selv vil øge specialisternes gennemslagskraft. Specialisterne skal kendes på at de har relevant uddannelse på diplomniveau eller tilsvarende. Specialisterne skal udgøre en vidensbank for hele ældreområdet. I deres funktion som specialister skal de både deltage i praksis, vejlede, analysere, samt implementere ny viden og nye metoder. Derudover skal specialisterne skabe læring, formidle viden og coache deres kolleger. Arbejdsgruppen definerer konsulenter: Konsulenter er centralt placeret. Konsulenten er opdateret på ny lovgivning og faglig udvikling. Konsulenten har stor interesse i og blik for det faglige felt, er i stand til at bevare overblikket i helikopterperspektiv og samtidigt opsøgende i forhold til fagområdets udvikling. Konsulenter skal løse vidt forskellige opgaver for organisationen de skal både forske og udvikle og servicere topledelsen og det politiske niveau. Konsulenterne skal på ældreområdet samle, koordinere, formidle og implementere viden, metoder og politikker. Konsulenter skal kendes på at de har relevant uddannelse på master eller kandidatniveau. Arbejdsgruppen definerer nøglepersoner: Medarbejdere der har særlig interesse for at arbejde med et bestemt arbejdsfelt. Nøglepersonen har en stor del af sine opgaver inden for arbejdsfeltet, og bliver på den måde dygtig til at løse opgaven. Nøglepersonen søger at efteruddanne sig inden for arbejdsfeltet. Nøglepersonen arbejder i en basisstilling. Der kan for det enkelte arbejdsfelt være flere nøglepersoner i samarbejdsområdet.

2 Kommissoriets spørgsmål 1: Hvilke specialist- /konsulentfunktioner vil være optimale at have i den fremtidige organisation? Konsulentfunktioner o En sygeplejefaglig konsulent. o En uddannelsesansvarlig. o En demenskonsulent. o På sigt både en konsulent for fysioterapeut- og en konsulent for ergoterapeutområdet. Specialister for hele kommunen (for specialister i hvert samarbejdsområde se næste punkt): o Hygiejne o Neurologiske lidelser o Ortopædkirurgi o Ryg Kommissoriets spørgsmål 2: Hvilke specialistfunktioner vil være optimale at have i de tre nye samarbejdsområder? o Demens og gerontopsykiatri o Sårsygeplejerske o Kontinens, stomi og kateter o Senhjerneskadede, apopleksi o Læringsspecialist Specialisterne i samarbejdsområderne dækker brede sammenhængende fagområder (deltagere i arbejdsgruppen har bidraget med eksempler for demens, kontinens og senhjerneskade, se i bilag). For ernæring og for fagområder der vurderes at ligge bedre hos basispersonalet eller hos eksterne samarbejdsparter se under arbejdsgruppens øvrige anbefalinger. Kommissoriets spørgsmål 3: Hvordan skal specialistfunktionen være organiseret? o Som nævnt i definitionen skal specialisterne være ansat i basisstillinger. Samarbejdsområdet vurderer konkret behovet og fastsætter et bestemt antal timer per uge til arbejdet som specialist. o Specialister er ansat under den respektive faglige leder. o Specialister samarbejder i det daglige med faglige nøglepersoner i samarbejdsområdet. o Specialisten indgår i et netværk med den relevante konsulent og specialisterne i de andre samarbejdsområder.

3 Kommissoriets spørgsmål 4: Hvordan skal samarbejdet og kommunikationen være mellem specialisterne og det enkelte område? o Specialisterne samarbejder inden for deres fagområde, de supplerer hinanden og kan indgå i opgaver på tværs af samarbejdsområdernes grænser. o Specialisterne samarbejder med nøglepersoner. o Specialisten arbejder direkte med borgere / pårørende. o Specialisterne vejleder, rådgiver, coacher og ideudvikler. o Formidling / udvikling sker gennem undervisning, vurderinger, planer og gennem eksempler i det daglige arbejde (sidedameoplæring). Kommissoriets spørgsmål 5: Hvordan skal samarbejdet og kommunikationen være mellem de decentrale specialister og den centrale konsulentfunktion? o Konsulenterne er tovholdere og ankerpersoner for udvikling og projekter. De sikrer opstart, udvikling og afslutning. o Konsulenterne har møder / erfasamarbejde med specialisterne, og har kendskab til deres aktiviteter. Specialisterne er en del af konsulentens netværk. o Konsulenterne bidrager til at implementere, at sikre ensartet kvalitet/tilbud, samt udbreder erfaringer fra enkeltstående projekter til resten af organisationen. Kommissoriets spørgsmål 6: Hvordan skal de forebyggende hjemmebesøg organiseres og bemandes? o At de forebyggende hjemmebesøg ikke organiseres som en specialistfunktion, men som et team i samarbejdsområdet. De forebyggende hjemmebesøg kræver bred og generel faglig viden. Arbejdsgruppens øvrige anbefalinger til styregruppen: o Ernæring: Arbejdsgruppen anbefaler at der er specialister for ernæring i hvert samarbejdsområde. Ansættelsen af ernæringsledere sikrer et fagligt løft for hele området og sikrer at ernæring bliver sat på dagsordenen i centrene og i hjemmeplejen, men ernæringslederne vil ikke selv kunne sikre at det personale der har den primære kontakt med borgerne har den nødvendige opmærksomhed på ernæring. I centrene kan dette løses ved at inddrage fagpersonalet fra centrenes cafeer, men for de udeboende er der ikke den samme direkte adgang til faglig ekspertise. o Terminalpleje og palliation: Arbejdsgruppen anbefaler at det sikres at der er god viden om denne opgave i basisområdet, og at særlig ekspertise findes på Hospice og i samarbejde med hospitalets Palliative Team.

4 o Psykiatri og misbrug: Arbejdsgruppen anbefaler at det sikres at der er god viden om denne opgave i basisområdet, og at særlig ekspertise findes i samarbejde med misbrugsområdet, specialtilbud og regionens distriktspsykiatri. Slutnote: Uddybelse af specialistfunktionernes indhold (ikke udtømmende). Neurologiske lidelser (Parkinson, Sclerose etc.) Demens og gerontopsykiatri (magtanvendelse, værgemålsanmodning) Sårsygeplejerske (behandling og forebyggelse, diabetes, trykaflastning) Kontinens, stomi og kateter (kvalitet og ressourceoptimering) Senhjerneskadede, apopleksi, (bl.a. ADL og FOTT) Læring (praktikansvarlig, jobtræning mv., uddannelsesmiljø, organisere interne kurser mv.) Bilag: Bilag 1: Beskrivelse af specialistopgaver for demensområdet. Bilag 2: Beskrivelse af specialistopgaver for senhjerneskadeområdet. Bilag 3: Beskrivelse af specialistopgaver for kontinensområdet.

5 Hvilke fordele vil borgere med demens, deres pårørende samt medarbejdere have ift. at have ansat specialister i demens (demenskoordinatorer): Med demenskoordinatorer i Randers Kommune vil vi være på forkant med udviklingen ift. det stigende antal mennesker med demens. Når frontpersonalet har en god forståelsesramme for sygdommen og metoder til at agere hensigtsmæssigt, vil vi højne livskvaliteten hos borgeren med demens og dennes pårørende. Vi vil øge tilfredsheden blandt personalet, fordi de er godt klædt på til opgaven, og arbejder i en organisation hvor specialisterne er tydelige og tilgængelige. Opgaver: Borgere med demens og deres pårørende tilbydes regelmæssige besøg af demenskoordinator Hvorfor: I Randers Kommune vil vi kunne tilbyde vores borgere med demens og deres pårørende samme gode service uanset i hvilket område man bor. Vi har i dag så stor viden indenfor demensområdet og ved, at en tidlig indsats både over for borgeren med demens og de pårørende er af stor betydning for det videre forløb. Dette er også en af anbefalingerne i den Nationale handlingsplan for demensindsatsen, hvor man beskriver demenskoordinatoren som Den røde tråd gennem sygdomsforløbet. På denne måde kan koordinatoren tage hånd om både borgeren selv og den pårørende og være en støtte når der skal træffes beslutninger omkring aktivitet, hjælp i hjemmet, aflastning og indflytning. Koordinatoren kan på besøgene høre og fornemme hvilke problematikker der er i hjemmet og være katalysator til at få nogle problemer løst. Demenskoordinatorerne kan være med til at udarbejde socialpædagogiske handleplaner sammen med plejepersonalet, hvor man arbejder på at forebygge udfordrende adfærd Hvorfor: Den socialpædagogiske tilgang til mennesker med demens vinder mere og mere frem og bringer rigtig gode resultater med sig. I den Nationale Handlingsplan for demensindsatsen beskrives erfaringer med den socialpædagogiske indsats, som har en god virkning for at undgå magtanvendelse. Den socialpædagogiske tilgang kræver et godt teoretisk kendskab til Tom Kitwood, da hans teorier giver indsigt og dermed en forståelsesramme for at anvende de socialpædagogiske metoder. Det er vigtigt, ikke kun at skabe kendskab til teorien men også at få metoderne implementeret både inde på plejecentrene og også ude hos vores borgere med demens. Den socialpædagogiske tilgang til borgere med demens vil forebygge mange situationer med udfordrende adfærd, som ofte bliver efterfulgt af magtanvendelse. Disse situationer har mange omkostninger både for borgeren selv, de pårørende og personalet. Koordinatoren kan være team-leder for et tværfagligt demens-team. Hvorfor: Personalet i demens-teamet kan med sin øgede viden om demens give sine kolleger daglig sparring og påtage sig nogle af de mere fagligt udfordrende opgaver hos borgere med demens. På den måde bliver teori og metode ført ud i alle kroge af organisationen. Demenskoordinatorerne kan også lave ekstern undervisning for interesserede som f.eks. Ældresagen, frivillige og forskellige fagforbund, afholde pårørendemøder, være en støtte ift. udredning af borgere med demens, være sparringspartner ift. aktiviteter, gå med i sager omkring magtanvendelse og arbejde med forskellige projekter

6 KONTINENSSYGEPLEJERSKE: Har specialist viden på diplom niveau. 1 kontinenssygeplejerske i hvert samarbejdsområde Arbejdsområder: Borgerrelateret o udredning af problem / henvise til egen læge o vejledning / undervisning o lave bevilling på bleer, kateter m.m. Kontakt til samarbejdspartnere o praktiserende læge o sygehus o forhandlere Samarbejde med o Sygeplejefaglig konsulent opdatering af ny viden/deltage i kurser kvalitetsudvikling o ERFA gruppe Undervisning af o Nøglepersoner NØGLEPERSONER: Social- og sundhedshjælper eller assistenter i de enkelte grupper med spidskompetencer, som er erhvervet gennem kortere kurser / temadage.

7 Profil for specialist og nøgleperson inden for feltet: Senhjerneskade Specialisten vil typisk være uddannet fysio- eller ergoterapeut. Terapeuten vil have arbejdet med senhjerneskadede gennem flere år, og på den måde erhvervet sig efteruddannelse, og erfaring med træning og pleje af senhjerneskadede. Specialisten er forpligtet til at holde sig opdateret med den nyeste viden inden for senhjerneskadeområdet og at implementere den viden i samarbejdsområdet. Specialisten er ansat i en basisstilling, med xx antal timer om ugen til at varetage opgaven som specialist. Der vil være 1 specialist indenfor senhjerneskade i hvert samarbejdsområde. 3 i alt i Randers kommune. Specialisten for senhjerneskadeområdet refererer til aktivitetslederen. Relationer for specialisten Borgere: Specialisten kan: Forestå træning på et højt niveau; ABC konceptet (FOTT, ADL, Guidning, Neurodynamik og andet). Lave undersøgelser med henblik på vurdering af hvilken indsats borgeren har brug for. Guide og vejlede borgeren i forhold til den samlede indsats omkring borgeren. Hvilke tilbud er der og hvad kan man selv gøre. Vejlede borgeren i forhold til hjælpemidler i eget hjem (enhåndsredskaber, teknologi og lignende). Pårørende: Undervise pårørende i konsekvenserne af hjerneskaden og tilgang til borgeren. Hjælpe med at strukturere hverdagen i forhold til borgeren. Kolleger: (ergoterapeuter, fysioterapeuter, sygeplejersker, assistenter, sosu hjælpere) Specialisten kan: Sparre med nøglepersoner ift. enkelte borgere, hvor der opstår udfordringer. Vejlede ift. til pleje og træning. Have en samlet viden så kolleger og samarbejdspartnere kun skal henvende sig et sted, hvor de i dag selv må søge viden mange forskellige steder. Undervise og vejlede i forhold til tilgangen til borgeren. Undervise og vejlede i forhold til forflytning og pleje. Implementere viden og erfaring i organisationen. Undervise grupper af kolleger omkring generel viden om senhjerneskade. Kvalitetsudvikle og -sikre tilbuddet til borgere med senhjerneskade i samarbejde med fys- /ergokonsulent, de øvrige specialister og nøglepersonerne Andre samarbejdspartnere: Praksislæger Forløbskoordinator (Senhjerneskade) Visitationen Handicap og arbejdsmarkedsområdet

8 Nøglepersoner er typisk medarbejdere der har særlig interesse for at arbejde med senhjerneskadede. Nøglepersonen har en stor del af sine opgaver inden for arbejdsfeltet senhjerneskade, og bliver på den måde dygtig til at løse opgaven. Nøglepersonen søger at efteruddanne sig inden for området. Nøglepersonen arbejder i en basisstilling. Der vil være flere medarbejdere i hvert samarbejdsområde der er nøglepersoner ift. senhjerneskade. Relationer for nøglepersonen Borgere: Nøglepersonen kan: Forestå og varetage træning af enkelte borgere eller grupper af borgere. Lave undersøgelser mhp. vurdering af hvilken indsats borgeren har brug for. Vejlede borgeren og dennes pårørende Vejlede borgeren i forhold til hjælpemidler i eget hjem (enhåndsredskaber, teknologi og lignende) Kolleger: Nøglepersonen kan: Vejlede kolleger, f. eks plejepersonale ift. den daglige pleje og træning og det daglige samvær med borgeren. Indgå i arbejdet med at udvikle og kvalitetssikre tilbuddet til den senhjerneskadede borger.

Model III med ni områder er den mindst indgribende af de tre alternative organisationsforslag.

Model III med ni områder er den mindst indgribende af de tre alternative organisationsforslag. Udmøntning af ny organisation på ældreområdet Resumé Ved budgetforliget blev det besluttet at indføre en ny organisation på ældreområdet fra 2012. Efter en længere proces er forslaget til udmøntning nu

Læs mere

Ledelsesprofilerne skal udarbejdes under hensyntagen til, at ressourcerne anvendes optimalt og med høj kvalitet. Herunder bl.a.

Ledelsesprofilerne skal udarbejdes under hensyntagen til, at ressourcerne anvendes optimalt og med høj kvalitet. Herunder bl.a. Afrapportering fra arbejdsgruppen Ledelsesprofiler Arbejdsgruppen har afholdt 4 møder og har nu afsluttet processen. Arbejdsgruppens opgave var: Arbejdsgruppen skal udarbejde forslag til ledelsesprofiler

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen vedrørende Organisering af træning og aktivitet

Afrapportering fra arbejdsgruppen vedrørende Organisering af træning og aktivitet Afrapportering fra arbejdsgruppen vedrørende Organisering af træning og aktivitet Arbejdsgruppen har udarbejdet forslag til, hvordan træning og aktivitet skal organiseres i den nye organisation, så ressourcerne

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

Kommunernes Sundhedsfaglige opgaver. Ældrechef Svendborg Kommune Kirsten Vie Madsen

Kommunernes Sundhedsfaglige opgaver. Ældrechef Svendborg Kommune Kirsten Vie Madsen Kommunernes Sundhedsfaglige opgaver S Ældrechef Svendborg Kommune Kirsten Vie Madsen Indhold i oplæg Organisering og indhold i kommunernes Sundhedsfaglige opgaver Hvordan kommunen løser de mange nye sundhedsfaglige

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

Strategi for demensområdet

Strategi for demensområdet Velfærd og Sundhed Sagsnr. 27.00.00-P05-6-14 Sagsbehandlere: TC/SR/MSJ Dato: 25.09.2015 Strategi for demensområdet 2015-2019 Håndterbarhed Begribelighed Meningsfuldhed Oplevelse af sammenhæng 1 Formål

Læs mere

SYGEPLEJERSKEPROFIL. for Svendborg Kommune

SYGEPLEJERSKEPROFIL. for Svendborg Kommune SYGEPLEJERSKEPROFIL for Svendborg Kommune FORORD Sundhedsloven og strukturreformen stiller forventninger og krav til sygeplejerskerne i kommunerne om at spille en central rolle i sundhedsvæsenet. I Svendborg

Læs mere

STRATEGI FOR DEMENSOMRÅDET

STRATEGI FOR DEMENSOMRÅDET STRATEGI FOR DEMENSOMRÅDET 2015-2019 Velfærd og Sundhed Politisk besluttet i Horsens Byråd 28. oktober 2015 FORMÅL Horsens Kommune har igennem en årrække været toneangivende på demensområdet. Tilbud er

Læs mere

Strategi for demensområdet

Strategi for demensområdet Velfærd og Sundhed Sagsnr. 27.00.00-P05-6-14 Sagsbe. TC/SR/MSJ Dato:03.09.2015 Strategi for demensområdet 2015-2019 Håndterbarhed Begribelighed Meningsfuldhed Oplevelse af sammenhæng 1 Formål Horsens Kommune

Læs mere

PRÆSENTATION PROJEKT PALLIATION RANDERS KOMMUNE

PRÆSENTATION PROJEKT PALLIATION RANDERS KOMMUNE PRÆSENTATION PROJEKT PALLIATION RANDERS KOMMUNE AF HOSPICE- OG PROJEKTSYGEPLEJERSKE LOUISE NIELSEN KUSK MAIL: LOUISE.NIELSEN.KUSK@RANDERS.DK MOBIL: 24445120 PROJEKTSYGEPLEJERSKE ERFARING IGENNEM DE SIDSTE

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE Indledning Fagprofilen for ergo- og fysioterapeuter i Ikast-Brande Kommunes træningsområde er et samarbejdsredskab. Den danner

Læs mere

Indsats på demensområdet

Indsats på demensområdet Indsats på demensområdet Sammenhæng og tryghed i demensindsatsen Når et menneske rammes af en demenssygdom, påvirker det livsvilkårene for personen selv og de pårørende. Aalborg Kommune gør en indsats

Læs mere

Demenspolitik Jammerbugt Kommune

Demenspolitik Jammerbugt Kommune Demenspolitik Jammerbugt Kommune Udredning og diagnosticering - Der skal findes let tilgængelige informationer for alle borgere om demens og tidlige symptomer. - Alle borgere med demenssymptomer har ret

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Handleplan for demensområdet 2015-2018???? Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Lyngby-Taarbæk Kommune ønsker med afsæt i et stærkt borgerperspektiv at være på forkant med de bedst mulige

Læs mere

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune.

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. R A P P O R T Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. Sundhed og Omsorg Faglig drift og udvikling 2017 S i d e 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Indledning side 3 2. Definition af den

Læs mere

Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold

Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Organisatorisk placering Akutafsnittet er organisatorisk set, en del af Sundhed og Omsorg i Struer kommune. Sundhed og Omsorg består desuden af

Læs mere

Klinisk undervisning i træningsafdelingen Faaborg-Midtfyn Kommune

Klinisk undervisning i træningsafdelingen Faaborg-Midtfyn Kommune Klinisk undervisning i træningsafdelingen Faaborg-Midtfyn Kommune Træning, aktivitet og rehabilitering (TAR) i Faaborg-Midtfyn kommune består af 4 teams. Et i henholdsvis Faaborg, Broby, Gislev og et i

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Temadag om indsatsen for ældre og apopleksiramte

Temadag om indsatsen for ældre og apopleksiramte Temadag om indsatsen for ældre og apopleksiramte En historie fra hverdagen om en borgers forløb fra Neurorehabiliteringen Ringe - gennem udskrivelse - til fortsat rehabilitering i Kerteminde Kommune. Hvem

Læs mere

Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation

Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation Strategi: Organisering, ledelse og kommunikation Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018 Indledning Rebild Kommune skal fremadrettet løfte flere og mere komplekse opgaver end i dag. Dette bl.a.

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE 2019-2023 SAMMEN OM DEMENS 2 Forord Den strategi, som du sidder med i hænderne her, er resultatet af et grundigt arbejde. Strategien tager sit udgangspunkt i Holbæk Kommunes

Læs mere

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017 Varde kommune Demensstrategi 2013-2017 13/749 5686/13 Indholdsfortegnelse Demensstrategi 2013-2017... 2 Baggrund:... 2 Vision for demensstrategien i Varde Kommune... 3 Målgruppen:... 3 Vision:... 3 Demensstrategien

Læs mere

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Borgeren henvises fra eksempelvis: Sygehuse Praktiserende læger Hjemmepleje Jobcenter Børn & unge afd.. Visitatorer. Neuro-rehabilitering

Læs mere

Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet 2014

Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet 2014 Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet 2014 OPLÆG Januar 2014 Prioritet Indsats (herunder kategori 1-4 se ansøgningsskema) 1. Senhjerneskade genoptræning alle hverdage

Læs mere

Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015

Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015 Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015 august 2014 Prioritet Indsats (herunder kategori 1-4 se ansøgningsskema) 1 God dag ved egen kraft på plejecentrene.

Læs mere

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn Sundhed og Omsorg Plejecenter Glesborg Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kvalitetsvurdering... 2 3. Datakilder... 2 4. Samlet vurdering... 3 5. Anbefalinger...

Læs mere

Palliative tilbud til personer med ALS

Palliative tilbud til personer med ALS Palliative tilbud til personer med ALS Susanne Jakobsen Sygeplejerske i Øst Danmark ALS og palliation Baggrund for temadagen: 2011 og 2012 ekstra fokus på den palliative del af ALS-arbejdet i Interview

Læs mere

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration

Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration Modeller for kommunal organisering ift. samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri til inspiration I samarbejdsaftalen om oligofrenipsykiatri er anført: I alle kommuner skal medarbejdere, der arbejder med

Læs mere

Mål 2017 Demensområdet

Mål 2017 Demensområdet Mål Demensområdet Indsatsområder: Sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Kompetenceudvikling og kvalitetsløft Tilbud til borgere med demens og deres pårørende Frivillige Teknologi Den samlede strategiplan

Læs mere

DemensCentrums organisering

DemensCentrums organisering DemensCentrums organisering Demenschef Specialister Særlig indsats Personale, IT, økonomi, teknik Specialboliger, Graham Bells Vej Indretningsarkitekt Demens Caféen Service, Serviceleder Plejeboligafsnit

Læs mere

Demensteam i Kolding Kommune. Senior- og Sundhedsforvaltningen

Demensteam i Kolding Kommune. Senior- og Sundhedsforvaltningen Demensteam i Danmark Tal fra Kolding kommune 88 519 indbyggere statistisk er der 1180 borgere med demens i ca. 400 af disse er kendt af demenskonsulent og bor i eget hjem i 2020 vil der være 1537 demente

Læs mere

Indledning. Godkendt af Sundhed- og omsorgschef Kirstine Markvorsen efter høring i HMU den 11.09.2013. Revision foregår mindst hvert andet år.

Indledning. Godkendt af Sundhed- og omsorgschef Kirstine Markvorsen efter høring i HMU den 11.09.2013. Revision foregår mindst hvert andet år. 1 Indledning Stilling som Social- og sundhedshjælper og Social- og sundhedsassistent beskriver faggruppernes opgaver og ansvarsområder i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Stillingsbeskrivelserne er struktureret

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Oversigt over mulige indsatser under puljen til løft af det kommunale ældreområde Hovedområde 1: Bedre forhold for de svageste ældre (prædefineret) Bemærk at udgiftsposter markeret med * kan op- eller

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2013

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2013 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 013 Institution: Dixensminde Nr. Målsætning Handleplan (indikator/aktivitet/handling) Direktionens mål 3. At Dixensminde arbejder Institutionens MED udvalg udarbejder

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lidelser (fx lænde-ryg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lidelser (fx lænde-ryg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 Aktivt Seniorliv Sund aldring er tæt forbundet med en aktiv tilværelse. Alle mennesker har ønsker for deres liv og har ressourcer, der skal

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse. Titel: Samarbejde med borgeren med demens og pårørende

Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse. Titel: Samarbejde med borgeren med demens og pårørende Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse Titel: Samarbejde med borgeren med og pårørende Formål: At eleven får styrket sine faglige kompetencer i forhold til arbejdet hos borgere med og at eleven

Læs mere

STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej

STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej I mit arbejde er jeg opmærksom på beboere og kollegers faglige behov, herunder kravene til de kompetencer, det medfører at kunne give den bedste faglige

Læs mere

Implementering af strategiplan for Sundhed & Omsorg. Lis Kaastrup Sundhed og Omsorgschef

Implementering af strategiplan for Sundhed & Omsorg. Lis Kaastrup Sundhed og Omsorgschef Implementering af strategiplan for Sundhed & Omsorg Lis Kaastrup Sundhed og Omsorgschef Hvad er der sket siden strategiplanen for Sundhed & Omsorg blev vedtaget? Udgangspunktet Strategiplan Sundhed & Omsorg

Læs mere

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling,

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Viborg 1 Jeg har fra 1. maj 2011 til 31/12

Læs mere

Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017

Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017 Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017 Holstebro Kommunes målsætning på demensområdet er at bidrage til for den demensramte og for pårørende og netværk omkring den demensramte 15 02 2018 2 Hvorfor?

Læs mere

Demenspolitik Lejre Kommune.

Demenspolitik Lejre Kommune. Demenspolitik 2014 Demenspolitik Lejre Kommune. Forord Mellem 80-100.000 danskere er ramt af demens -- og tallet er stigende. Den samme udvikling ser vi i Lejre Kommune, hvor vi forventer en stigning af

Læs mere

7. Sygeplejerske. 7.1. Sygeplejerskens arbejdsområder

7. Sygeplejerske. 7.1. Sygeplejerskens arbejdsområder 7. Sygeplejerske 7.1. Sygeplejerskens arbejdsområder En sygeplejerske i ældreservicesektoren er en person, der varetager kliniske opgaver f.eks. i relation til medicinering, sårpleje, dræn og sonder. En

Læs mere

Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune

Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune Ringkøbing-Skjern Kommunes vision Naturens Rige er udtryk for, at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe vækst

Læs mere

SOS Demens Samspil om Sygdom Demens. Projektleder - Michael Sorgenfri H. Pedersen

SOS Demens Samspil om Sygdom Demens. Projektleder - Michael Sorgenfri H. Pedersen SOS Demens Samspil om Sygdom Demens Før man starter et projekt - Skal man sørge for, at der er ressourcer nok! Økonomi: Tid: Det har vi 1.000.000 kr. årligt + midler fra Socialministeriets pulje for Udvikling

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 l i v s k v a l i t et a fl a stn i n g a f på r ø r e n d e d e m e n s fa g l i g s p e c i a l e n h e d ko o r d i n e r et i n d s ats u n d e r s t ø tt

Læs mere

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade.

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade. 1 Projektbeskrivelse: Styrket. Rehabiliteringsforløbene for borgere med er ofte komplekse. Kompleksiteten kommer til udtryk inden for både det sundhedsfaglige, det socialfaglige og det organisatoriske

Læs mere

EVALUERING AF INDSATSER UNDER VÆRDIGHEDSPULJEN 2019

EVALUERING AF INDSATSER UNDER VÆRDIGHEDSPULJEN 2019 EVALUERING AF INDSATSER UNDER VÆRDIGHEDSPULJEN 2019 Indhold Indledning...2 1 Styrke fællesskaber, der forebygger ufrivillig ensomhed...3 1.1 Indsats...3 1.2 Økonomi...3 1.3 Effekt og betydning for borgerne...3

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringsted Kommune Tilskud: 5.460.000,- Link til værdighedspolitik: https://ringsted.dk/kommunen/politikker-planer/politikker#780

Læs mere

Hjerneskaderådgivningen

Hjerneskaderådgivningen Hjerneskaderådgivningen Dato for deklaration 1. marts 2013 Ejerforhold Fagligt område Geografi Ydelser Odense Kommune Hjerneskadeområdet Odense Hjerneskaderådgivningen tilbyder specialrådgivning efter

Læs mere

Sygeplejeprofil i Skive Kommune

Sygeplejeprofil i Skive Kommune Sygeplejeprofil i Skive Kommune Indledning. Kommunerne kommer i fremtiden til at spille en større rolle i sundhedsvæsenet. De eksisterende kommunale sundhedstilbud bliver sammen med helt nye en del af

Læs mere

Arbejdsgangsbeskrivelse planlagt midlertidigt ophold

Arbejdsgangsbeskrivelse planlagt midlertidigt ophold Arbejdsgangsbeskrivelse planlagt midlertidigt ophold Målgruppe Alle medarbejdere på Sundheds- og Ældreområdet Formål Visitation til midlertidigt ophold Formålet er at sikre overblik samt enighed om, hvem

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk 1 Indhold Indledning... 3 Kvalitetsstandard.

Læs mere

Sygeplejen i fremtiden?

Sygeplejen i fremtiden? Sygeplejen i fremtiden? Den 5. november 2010 Silkeborg Workshop Fagidentitet og professionsudvikling i relation til det kommunale område. Inge Bank Sundheds- og Omsorgschef i Silkeborg Kommune 1 Fremtidens

Læs mere

Ældre og handicappede: Specialistydelser til senhjerneskadede SSU : Anbefales til prioritering.

Ældre og handicappede: Specialistydelser til senhjerneskadede SSU : Anbefales til prioritering. IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 B15 Ændr. ud over vedtaget serviceniveau Ældre

Læs mere

Projektbeskrivelse Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune

Projektbeskrivelse Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune Projekt en værdig død et samskabelses- og modeludviklingsprojekt mellem en uddannelsesinstitution, et hospice og en kommune //2019 Indholdsfortegnelse 1. Indledning.... 3 2. Formål, anvendelsessigte og

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: 070 Dato: 12. maj 2012 Stillet af: Henrik Thorup (O) Besvarelse udsendt den: 1. juni.2012.

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: 070 Dato: 12. maj 2012 Stillet af: Henrik Thorup (O) Besvarelse udsendt den: 1. juni.2012. Koncern Plan, Udvikling og Kvalitet POLITIKERSPØRGSMÅL Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6012 Web www.regionh.dk Spørgsmål

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

PLEJEOMRÅDET. Demenspolitik Tiltag på demensområdet

PLEJEOMRÅDET. Demenspolitik Tiltag på demensområdet Et godt liv på trods af en demenssygdom PLEJEOMRÅDET Demenspolitik Tiltag på demensområdet Nr. 08 den 4. juni 2009 1 Indledning. Voksen- og plejeudvalget har tilkendegivet et ønske/behov for en drøftelse

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Borgeren henvises fra eksempelvis: Tværgående visitationsgruppe Sygehuse Praktiserende læger Hjemmesygepleje Jobcenter Børn & Skole forv. Henvisning/henvendelse fra

Læs mere

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse.

Der er udarbejdet en Demensstrategi, som særligt udmønter Ældre- og Værdighedspolitikkens intentioner i forhold til mennesker med demenslidelse. Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Arbejdsgangsbeskrivelse planlagt midlertidigt ophold

Arbejdsgangsbeskrivelse planlagt midlertidigt ophold Arbejdsgangsbeskrivelse planlagt midlertidigt ophold Målgruppe Alle medarbejdere på Sundheds- og Ældreområdet Formål Visitation til midlertidigt ophold Formålet er at sikre overblik samt enighed om, hvem

Læs mere

Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest (HEV)

Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest (HEV) Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, (HEV) Denne skrivelse omfatter et bud på de kompetencer der skal være til stede fremover hos sygeplejersker i Akutafdelinger i Regionen. Det overordnede mål

Læs mere

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Dette er Kolding Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er et supplement til pjecen Rehabilitering, hjælp og pleje i Kolding Kommune. Pjecen er

Læs mere

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens s erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens Line Sønderby Christensen, chefkonsulent, Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen, Demensdage 23/5-2019 1 Grethes case det optimale forløb

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Evaluering af rehabilitering - metodiske udfordringer

Evaluering af rehabilitering - metodiske udfordringer Evaluering af rehabilitering - metodiske udfordringer Møde i Dansk Evalueringsselskab 20. april 2016 v. Merete Tonnesen, antropolog, Forskning og Udvikling på MarselisborgCentret Evalueringsniveauer Individ

Læs mere

Hjerneskadehus arbejdspapir, april 2017

Hjerneskadehus arbejdspapir, april 2017 1 Sygehus Højt specialiseret tilbud (CNN)center for neurorehab Fælles myndighed Andre instanser (Fx: skole, jobcenter, pårørende, læger mv.) Indgang Hjerneskadehus - Flerfagligt indgangsteam - Koordinerende

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune.

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune. 2 Sygeplejerskeprofil Roskilde Kommune. i Sygeplejerskeprofilen beskriver de udfordringer, forventninger og krav, der er til hjemmesygeplejersker i Roskilde Kommunes hjemmepleje. Sygeplejerskeprofilen

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Ældreområdet Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Klinisk undervisningssted Ældreområdet Hjemme Sygeplejen Billund Kommune Adresse Nygade 29 7200 Grindsted Telefon Teamleder Ann

Læs mere

Klinisk undervisning i træningsafdelingen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Klinisk undervisning i træningsafdelingen i Faaborg-Midtfyn Kommune Klinisk undervisning i træningsafdelingen i Faaborg-Midtfyn Kommune Træningsafdelingen (TAR) i Faaborg-Midtfyn Kommune består af 5 teams. Et i henholdsvis Faaborg, Broby, Ringe, Gislev og Espe (ved Ringe)

Læs mere

Sygeplejeprofil. for hjemmesygeplejersker i Århus Kommune. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg

Sygeplejeprofil. for hjemmesygeplejersker i Århus Kommune. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Sygeplejeprofil for hjemmesygeplejersker i Århus Kommune Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Sygeplejeprofilen er skrevet med udgangspunkt i sygeplejerskernes egne hverdagsfortællinger,

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Kræft Muskelskeletlidelser. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Kræft Muskelskeletlidelser. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Hjerte-kar KOL Type-2- diabetes Kræft Muskelskeletlidelser (fx lænderyg, artrose, osteoporose)

Læs mere

Et godt liv på trods af en demenssygdom. PLEJEOMRÅDET. Demenspolitik med nuværende ressourcer ctr. udbygget demenspolitik

Et godt liv på trods af en demenssygdom. PLEJEOMRÅDET. Demenspolitik med nuværende ressourcer ctr. udbygget demenspolitik Et godt liv på trods af en demenssygdom. PLEJEOMRÅDET Demenspolitik med nuværende ressourcer ctr. udbygget demenspolitik Nr. 01 den 12. august 2009 1 Indledning. Voksen- og plejeudvalget har på møde den

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag social- og sundhedshjælperuddannelsen. Valgfri uddannelsesspecifikke fag

Valgfri uddannelsesspecifikke fag social- og sundhedshjælperuddannelsen. Valgfri uddannelsesspecifikke fag Valgfri uddannelsesspecifikke fag Social- og sundhedshjælperuddannelsen gældende fra januar 2017 1 Indholdsfortegnelse: Samarbejde med borgeren med demens og pårørende 3 Kost og motion til udsatte grupper

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Demensområdet Handling hvilken indsats iværksættes? Tidlig opsporing og indsats. Materiale udarbejdes til rådgivning og vejledning:

Læs mere

Demensområdet kompetencer på basisniveau

Demensområdet kompetencer på basisniveau Demensområdet kompetencer på basisniveau 1. Læger Demens omtales flere steder i det medicinske curriculum: Under - Neuroanatomi (hjernens forhold generelt) - Patologisk anatomi (hjernefund ved demens)

Læs mere

Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Styrk din hverdag K O L D I N G K O M M U N E 2014 Styrk din hverdag Mennesker vil allerhelst klare sig selv. Det ønske gælder hele livet. Når vi kan selv, får vi det bedre både fysisk og

Læs mere

Status på indsatser finansieret af ældrepuljen

Status på indsatser finansieret af ældrepuljen Status på indsatser finansieret af ældrepuljen Februar 2015 Sundhedsudvalget Indsats Beskrivelse Status august Indsatsområde: Styrket indsats rehabilitering og træning. Rehabilitering og forebyggelse Mere

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

Midler til løft af ældreområdet

Midler til løft af ældreområdet Midler til løft af ældreområdet 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Formålet med indsatsen Planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Økonomi Styrke rehabilieringsindsatsen Forbedring

Læs mere

GODKENDELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED

GODKENDELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED GODKENDELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED DETTE DOKUMENTET BESTÅR AF: GRUNDLAG FOR GODKENDELSE TIL KLINISK UNDERVISNING GENEREL STUDIEPLAN GENERELLE KRITERIER FOR GODKENDELSE TIL KLINISKE UNDERVISNINGSSTEDER

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2

KVALITETSSTANDARD. Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2. Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2 KVALITETSSTANDARD 2016 Korttidsplads efter Servicelovens 84 stk. 2 Godkendt: Byrådet 26. juni 2014 Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 84, stk. 2 Hvilket behov dækker Hjælp og støtte udenfor hjemmet

Læs mere

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner Sundhed og Omsorg Sagsnr. 298156 Brevid. 3111968 Ref. BETI Dir. tlf. 3084 1391 betinaa@roskilde.dk NOTAT: Opsamling på høringssvar til demensstrategien 15. marts 2019 I høringsprocessen er der indkommet

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Holbæk Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 13.272.000 Tilskud bedre bemanding

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2023 Indledning Varde Kommune er en demensvenlig kommune. Det er vi for at skabe det bedst mulige liv for de, som rammes af demens og deres pårørende. Demens er en samlebetegnelse for

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere