DOM. Afsagt den 17. december V Yakkay A/S (Advokat Christian L. Bardenfleth) mod Stormwear ApS (Advokat Claus Barrett Christiansen)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOM. Afsagt den 17. december 2013. V-95-11. Yakkay A/S (Advokat Christian L. Bardenfleth) mod Stormwear ApS (Advokat Claus Barrett Christiansen)"

Transkript

1 DOM Afsagt den 17. december V Yakkay A/S (Advokat Christian L. Bardenfleth) mod Stormwear ApS (Advokat Claus Barrett Christiansen) Indledning Sagen handler om, hvorvidt Stormwear ApS (herefter Stormwear) har krænket Yakkay A/S (herefter Yakkay) registrerede EU-design ved at have markedsført og solgt en cykelhjelm ved navn Cocoons. Påstande Yakkay A/S, har nedlagt følgende påstande: 1. Det af Sø-og Handelsretten nedlagte forbud i henhold til kendelse af 19. september 2011, stadfæstet af Østre Landsret ved kendelse af 4. oktober 2012, stadfæstes som lovlig gjort og forfulgt. 2. Stormwear forbydes og tilpligtes at anerkende at være uberettiget til at producere, sælge og markedsføre, herunder importere og eksportere cykelhjelme benævnt Cocoons, som vist i bilag 9, i hele den Europæiske Union, subsidiært i Danmark. 3. Stormwear tilpligtes at betale vederlag og/eller erstatning på ,00 kr. med tillæg af rente fra sagens anlæg den 3. oktober 2011, subsidiært et mindre beløb fastsat efter rettens skøn.

2 - 2 - Stormwear ApS har nedlagt følgende påstande: Ad påstande 1 og 2: Ad påstand 3: Frifindelse Frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb Stormwear har desuden nedlagt følgende selvstændige påstand: Yakkay skal betale sagsomkostninger for fogedforbudssagen E-2-11 og kæresagen B til Stormwear. Oplysningerne i sagen Yakkay A/S er et dansk firma, der producerer, sælger og markedsfører cykelhjelme samt produkter relateret hertil. Alle firmaets produkter sælges og markedsføres under varemærket YAKKAY. Et hold designere påbegyndte i 2005 udviklingen af en cykelhjelm, der skulle være klædelig. Designerne indledte herefter et samarbejde med Yakkay. Samarbejdet resulterede i 2008 i en cykelhjelm med navnet YAKKAY. Hjelmen kan påføres et hattebetræk, således at man ikke umiddelbart kan se, at der er tale om en cykelhjelm. Den 22. maj 2008 fik Yakkay registreret to EU-designs for cykelhjelmen under registreringsnummer og Forskellen mellem de to registreringer er alene, at registreringen med registreringsnummer (bilag 2) har indikeret placeringen af cykelhjelmens ventilationshuller og huller til montering af rem med stiplede linjer. Denne registrering omfatter således alene hjelmens form og proportioner og ikke placeringen og udformningen af førnævnte huller. Det er hjelmen i designregistrering nr , som gøres gældende til støtte for Yakkays påstand om krænkelse, og denne er gengivet grafisk fra forskellige vinkler i registreringen, som vist nedenfor. Hjelmen set ovenfra

3 - 3 - Hjelmen set bagfra Hjelmen set fra siden Hjelmen set forfra Hjelmen set nedenfra

4 - 4 - Yakkay introducerede cykelhjelmen til det danske marked i juni 2008 og udvidede sidenhen markedet til at omfatte cirka 15 lande inden for EU. Billede af hjelmen uden betræk ses nedenfor. Til illustration af, at der har været tale om en langvarig produktudvikling, har Yakkay fremlagt fotos visende udvikling af YAKKAY cykelhjelmen. YAKKAY hjelmen har modtaget en række designpriser, herunder IF Product Design Award 2009, Eurobike Award 2009, Focus Open Design, Stuttgart 2009 og Designpreis Deutschland Stormwear solgte i foråret 2011 en cykelhjelm ved navn Cocoons gennem Fakta. Hjelmen blev solgt med forskellige hattebetræk. Stormwear har oplyst at have solgt 3900 stk. hjelme til Fakta med en fortjeneste på 35 kr. pr. hjelm. Cocoons hjelmen var gengivet således i annoncen fra Fakta:

5 - 5 - Billede af Cocoons hjelmen uden betræk (bilag 9) ses nedenfor. Yakkay rettede efter at have foretaget et prøvekøb af cykelhjelmen henvendelse til Fakta A/S og Stormwear ved brev af 15. marts 2011, idet Yakkay var af den opfattelse, at Cocoons hjelmen krænkede Yakkays rettigheder. I brevet anmodede Yakkay om, at salg og markedsføring af Cocoons hjelmen blev indstillet straks. Stormwear afviste i brev af 16. marts 2011, at der skete krænkelse af Yakkay rettigheder.

6 - 6 - Den 23. marts 2011 indgav Yakkay en forbudsbegæring til Sø- og Handelsretten med en påstand svarende til påstand 2 i nærværende sag. Den 19. september 2011 afsagde Sø- og Handelsretten følgende kendelse: Såfremt Yakkay A/S senest den 3. oktober 2011 stiller en sikkerhed over for retten på kr., vil der blive nedlagt følgende forbud: Det forbydes Stormwear ApS at sælge og markedsføre, herunder importere og eksportere cykelhjelm benævnt Coccons, som vist i bilag 9, i hele den Europæiske Union Denne kendelse blev den 4. oktober 2012 stadfæstet af Østre Landsret. Det fremgår af The History of Bicycle Helmets, at cykelryttere op til 1970 erne brugte en cykelhjelm, som bestod af en læderstrimmel rundt om hovedet og yderligere tre læderstrimler, som gik på langs af hovedet. Den fulgte hovedets form og var skåret lige over forneden. Der har under sagen forevist billeder af Bailen hjelmen (bilag A og A1), som kom på markedet i 1980 erne. Der var tale om en skalhjelm, som var skåret lige over forneden. Der har dernæst været forevist billeder af cykelhjelme, der forhandles af andre producenter end parterne, såvel som der er fremvist konkrete eksemplarer af cykelhjelme både parternes samt andre producenters cykelhjelme. Retten har bl.a. fået forevist Casqu En Ville (bilag D), ABUS-hjelmen (bilag F), Triumph-hjelmen (bilag J), Iron Horse-hjelmen (bilag K), og DAVIDA-hjelmen (bilag P), YAKKAY-hjelmen (bilag 7A) og Cocoon-hjelmen (bilag R). Som dokumentation for, at der er tale om et sammensat produkt, har Stormwear forevist retten den emballage, som Cocoon hjelmen sælges i, hvorpå hjelmen vises med hat. Hjelmen sælges og markedsføres ikke uden hat. En medarbejder hos Zacco Denmark har foretaget en grafisk sammenligning af de to hjelme, som viser, at form og dimensioner på de to hjelme er stort set identiske. Stormwear indleverede en ansøgning om EU-designregistrering den 6. august 2012 og er nu indehaver af EU-design RCD Registreringen er som vist nedenfor:

7 - 7 - Forklaringer Michael Eide har afgivet forklaring for Sø- og Handelsretten den 5. september 2011 og i Østre Landsret i efteråret Michael Eide har under hovedforhandlingen vedstået disse forklaringer. Af forklaringen for Sø- og Handelsretten fremgår: Michael Eide har forklaret blandt andet, at han har været direktør og hovedaktionær i Yakkay A/S i fem år. Han blev på et tidspunkt kontaktet af en gruppe designere, der havde arbejdet med et nyt koncept for cykelhjelme. Designerne havde en idé om at udvikle en klædelig cykelhjelm. Han kunne se, at der var et hul i markedet, og indvilgede i at investere i udviklingen af hjelmen. Inden da havde han kun kendskab til cykelhjelme som cyklist og forbruger, og han havde forud for denne sag ikke set de øvrige hjelme, der fremgår af det materiale, som er fremlagt af Stormwear ApS. I forbindelse med udviklingen af hjelmen lavede de flere prototyper. Når de havde produceret en prototype, skulle den testes, før hjelmen kunne blive godkendt til salg. De fik mange afslag på prototyper i sikkerhedstestene. Der blev brugt omkring 1-1,5 millioner kr. på udviklingen af hjelmen og hjelmens design. Udfordringen var særligt at opfylde sikkerhedskravene for cykelhjelme. Indtrykket af Yakkay hjelmen var unikt, fordi hjelmen var skåret lige over ved kanten og var gjort så lille som muligt, samtidigt med at sikkerhedskravene blev

8 - 8 - overholdt. Hjelmen blev derved mere klædelig både med og uden betræk. Der blev solgt andre cykelhjelme med en traditionel form, som kunne påsættes betræk, men hjelmene var meget større. Da hjelmen blev lanceret i Danmark i 2008, tog markedet utrolig godt imod den. Hjelmen blev lanceret gennem danske cykelforhandlere. Hjelmen modtog efterfølgende flere designpriser. De udtalelser, der blev givet i forbindelse med designpriserne, henviste til det unikke design som en begrundelse for kåringerne. Hjelmen kan af forbrugeren købes og anvendes både med og uden betræk. Hjelmen sælges nu i 15 lande inden for EU. Deres største markeder er Danmark og Tyskland. Hjelmene bliver produceret i Kina hos producenten S-Plus. De er efterfølgende blevet opmærksomme på, at den kinesiske producent af hjelme, Moon, har krænket deres rettigheder. Moon har blandt andet anvendt Yakkay A/S markedsføringsmateriale. Dette er sket ved, at Moon har photoshoppet kinesiske ansigter ind i Yakkay A/S annoncemateriale. Det er Moon, som har produceret den hjelm, som Stormwear ApS sælger. Da de blev opmærksomme på hjelmen fra Stormwear ApS, købte de en af cykelhjelmene for at se nærmere på den. Det gør de hver gang, de ser en hjelm på markedet, som minder om deres. De fik mange henvendelser fra deres egne forhandlere, der reagerede på, at hjelmene fra Fakta mindede meget om Yakkay hjelmen, men var billigere. Hvis Stormwear ApS får lov til at sælge sine hjelme, vil det forstyrre Yakkay A/S marked. Når han ser på hjelmene fra Stormwear ApS og Yakkay A/S uden betræk på, synes han, at de minder meget om hinanden. Der er forskel på hjelmenes stropper og ventilationshuller. Der er en anden af Yakkay A/S hjelme, der har stropper tilsvarende dem, Stormwear ApS anvender. Af forklaringen under kæresagen for Østre Landsret fremgår: Michael Eide har supplerende forklaret, at hjelmen fra Yakkay A/S kan købes både med og uden betræk, ligesom hjelmen kan bruges både med og uden betræk. De har produktudviklet hjelmen, som nu laves i flere varianter og flere farver, men alle deres hjelme tager udgangspunkt i den oprindelige form. Dette gælder, uanset om hjelmen bliver fremstillet ved in mold eller out mold teknik. Hvis Cocoon-hjelmen fra Stormwear ApS for lov til at komme på markedet, vil det have alvorlig betydning for deres salg. Deres hjelm er unik i kraft af den produktudvikling, som ligger til grund for designet. En Yakkay-hjelm uden betræk koster 500 kr. Et betræk sælges for omkring 300 kr. Betrækket kan skiftes. De sælger flere betræk end hjelme. Yakkay var først til at producere et modecover produkt. Tidligere havde man kun kendt til funktionsovertræk til brug i f.eks. regnvejr. Hjelmen fra Casqu En Ville er ikke skåret lige over, men buer i bunden. Endvidere har denne hjelm en symmetrisk form. Hjelmen fra Davida er heller ikke skåret lige over. Endvidere har hjelmen en jævn bue. Hjelmen fra Triumph er symmetrisk og meget høj. Yakkays hjelm er ikke symmetrisk, idet den fortil er smal og lav, mens den bagtil er bredere og højere.

9 - 9 - Det er vigtigt for Yakkay, at hjelmen er så lille som mulig, således at den med betræk ikke bliver uklædelig. Han ved fra gadebilledet, at hjelmen bruges både med og uden betræk. Michael Eide har supplerende forklaret, at betrækkene til cykelhjelmen YAKKAY (bilag 7A) kun passer til YAKKAY og Cocoons hjelmene. Det er således ikke muligt at lave et betræk og derefter finde en cykelhjelm, der passer til. Yakkays betræk er syet lidt anderledes end Cocoons. Hele konceptet går ud på, at kunden har valgfrihed. Det er derfor op til kunden, om de ønsker at tilkøbe betrækket. Flere og flere kører uden hattebetræk, idet hjelmen laves i flere og flere farver. Udsalgsprisen på Coccons hjelmen ligger meget tæt på Yakkays indkøbspris. Hvis Cocoons hjelmen kommer på markedet, vil de ikke kunne sælge deres hjelm og må lukke virksomheden. Det beregnede dækningsbidrag er et gennemsnit af dækningsbidraget på 500 kr., når der er tale om et direkte salg, og 300 kr., når der er tale om salg via distributører, agenter og forhandlere. Cykelhjelmen Iron Horse (bilag K) er mindre end Yakkays hjelm, men han ved ikke, om den er godkendt. Den er ikke mærket med sikkerhedsgodkendelse, hvilket typisk betyder, at den ikke er sikkerhedsgodkendt. Det er lovligt at sælge cykelhjelme, som ikke er sikkerhedsgodkendt. EU godkendelsen betyder, at man som producent står inde for, at den opfylder kravene. Yakkays hjelme er også testet, hvilket dog ikke er et krav. Det er svært at se forskellen på Yakkay hjelmen og hjelmen fra Bailen, men det ser ud, som om Bailen hjelmen har en jævn bue. Han har set Cocoons hjelmen markedsført i Fakta kataloget, men han har ikke set den markedsført uden hætten. Uanset dette vil det medføre en konkurrencesituation, som vil gøre det meget vanskeligt for Yakkay at sælge deres hjelm. Cocoons hjelmen har den samme form som Yakkays hjelm, hvilket udgør en konkurrencebarriere, når de sælges til forskellig pris. Det er uden betydning, hvordan ventilationshullerne ser ud, idet Yakkay hjelmen ikke sælges uden huller. Forhandlerne af Yakkay hjelme blev meget vrede over, at der kom en hjelm på markedet, som til forveksling lignede en YAKKAY hjelm. Hjelmen fra Casqu En Ville sælges også med et betræk, men den er baseret på, at betrækket monteres på en anden måde.

10 Jesper Stormes har afgivet forklaring for Sø- og Handelsretten den 5. september 2011 og i Østre Landsret i efteråret Jesper Stormes har under hovedforhandlingen vedstået disse forklaringer. Af forklaringen for Sø- og Handelsretten fremgår: Jesper Stormes har forklaret blandt andet, at han er ejer af Stormwear ApS, der er en tekstilvirksomhed. Han arbejder i firmaet med sin kone, som designer alle deres produkter. Hun tegner tøjet fra bunden af og laver snitmønstre mv. Tøjet produceres herefter i Fjernøsten. Han har en baggrund som produktchef i Dansk Supermarked. De sad en aften i 2009 og talte om, at de ikke syntes, at der var pæne cykelhjelme på det danske marked. De syntes, at det kunne være spændende at lave en hjelm, der lignede en hat. De fokuserede på udformningen af selve hatten i form af et betræk til en hjelm, da de havde erfaring med tekstiler. De var to dage om at tegne et udkast til betrækkene. Da de tegnede betrækkene, kendte de ikke til Yakkay A/S s hjelme. De tog herefter kontakt til den kinesiske producent af hjelme, Moon, som de tidligere havde fået produceret skihjelme hos. De sendte Moon en specifikation af deres krav til hjelmen. Det var et krav, at hjelmen overholdt sikkerhedskravene, og at hjelmen kunne passe til deres tekstilbetræk. Hjelmen skulle følge hovedet mest muligt som en almindelig hat. De blev præsenteret for flere eksempler på cykelhjelme, og de valgte en hjelmskal, som efter deres opfattelse ikke krænkede andre hjelme på markedet. De ville ikke have, at hjelmene kunne forveksles, hvorfor de lavede undersøgelser af markedet. De valgte en model, hvor underkanten var helt plan, da idéen var, at det skulle ligne en hat. De syntes, at den valgte hjelm varierede væsentligt fra Yakkay A/S hjelm. Moon lavede selve hjelmen med indfræsninger, ventilationshuller m.v., og de var ikke involveret i denne proces. Han ved, at deres hjelm er afprøvet og sikkerhedsgodkendt af et anerkendt europæisk testinstitut. Cocoons hjelmen kan kun købes med betræk. De sælger ikke løse hattebetræk eller hjelme. Kunderne i forretningerne kan ikke se selve hjelmen for sig, før de køber den. Kunderne kan heller ikke afmontere betrækket i butikken og se på hjelmens skal og betræk for sig. Når man har købt Cocoons hjelmen, kan man godt bruge den uden betræk. Han mener, at forskellen på parternes to hjelme er stor. Deres hjelm er væsentlig lettere, da den er lavet af et lettere materiale. Hjelmen er også lavet med en teknik kaldet in-mold. Det betyder at deres inder- og yderskal er svejset sammen. Deres hjelm er i overfladen også anderledes, da der er indfræsninger i. Hjelmen har et nakkespænde for at gøre den mere sikker. Det havde Yakkay A/S hjelme vist ikke på det tidspunkt, da Cocoons hjelmen fik det. De har også en hagepude på deres hjelm. Der er altså væsentlige forskelle på hjelmene. Når man sammenligner selve skallerne på hjelmene og ser bort fra fræsningerne og ventilationshullerne, ligner det bare to skaller. De har kun markedsført og solgt hjelmene i Danmark. De har sat deres udenlandske forespørgsler i bero, til denne sag er afsluttet. Der har alene været tale om opsøgende arbejde fra deres side af, og der er ingen stående ordrer. De vil ikke bruge penge på nye markeder, hvis sagen skulle falde ugunstigt ud. Der er solgt hjelme i Danmark og kun til Fakta. Dette skete i forbindelse med én

11 ordre. De kunne have solgt mellem og hjelme i Danmark, hvis denne sag ikke havde bremset dem. De har også et samarbejde med udenlandske dagligvarekæder, og det er hans vurdering, at de ville kunne sælge mellem og hjelme om året. De er ikke afhængige af at sælge cykelhjelme, men det vil påvirke deres resultat, hvis der bliver nedlagt forbud. De tjener cirka 35 kr. per hjelm, så de står til at miste en fortjeneste på mellem kr. og kr. om året, hvis de taber sagen. De har pt. ingen hjelme på lager eller i bestilling. Af forklaringen under kæresagen for Østre Landsret fremgår: Jesper Stormes har supplerende forklaret, at han og hans hustru ikke tog udgangspunkt i nogen konkret hjelm, da de designede et hattebetræk til en cykelhjelm. De forestillede sig en hjelm, som lignede en hat mest muligt, og som ville give det bedste indtryk. De kontaktede firmaet Moon i Kina, som de tidligere har samarbejdet med. De bad Moon om at finde en hjelm, der passede til det betræk, som de havde designet. Inden Moon vendte tilbage, undersøgte de selv markedet og blev bekendt med hjelmen fra Yakkay A/S. De gjorde herefter Moon opmærksom på, at det var vigtigt for dem at få en hjelm, som ikke lignede Yakkays. De meddelte derfor Moon, at der skulle laves indfræsninger og huller i deres hjelm. Sikkerheden og betrækket er det vigtigste for deres produkt, hvorimod selve hjelmen ikke er vigtig. Omkostningerne til betrækket udgør omkring 35 % af prisen. De sælger ikke løse hattebetræk, ligesom de heller ikke markedsfører eller sælger hjelme uden betræk. Betrækket kan tages af deres hjelm, men det er ikke hensigten med deres design. De kasser, som deres cykelhjelme sælges i, er tapet til, men man kan dog åbne kassen og prøve hjelmen. Deres hjelme er aldrig blevet markedsført på en sådan måde, at man kan se selve inderhjelmen. Stormwear ApS hjelm er nu registeret som EF-design. Jesper Stormes har supplerende forklaret, at man sagtens kan designe hattebetrækket først og derefter lave hjelmen. Alle hatte er skåret lige i bunden, og for ham var hjelmen sekundær. Det har aldrig været tanken, at hjelmen skulle sælges uden hattebetræk. Han har vist Fakta, hvordan inderskallen ser ude, men det har ikke været salgsfremmende for dem. Moon er et meget stort foretagende, som kun laver cykelhjelme og skihjelme. De har ikke brugt en krone på udvikling, da udviklingsfasen lå hos Moon. De undersøgte markedet efter udvikling af hætten. Han kendte ikke YAKKAY hjelmen før dette tidspunkt. De oplyste Moon om, at det var vigtigt at finde en hjelm, der ikke lignede YAKKAY, og de bad Moon om at lave ændringer i forhold til denne hjelm. Deres hjelm fik andre ventilationshuller og indfræsninger og fik derved et andet indtryk. YAKKAY og Cocoons hjelmene er ikke identiske. Man kan sagtens finde andre hatte på markedet, der både passer til Yakkay hjelmen og til Cocoons hjelmen. Spørgsmålet er blot, hvor store krav man stiller til udseendet. Yakkays betræk passer fint til Cocoons hjelm.

12 De har ansøgt om en EU designregistrering for at vise, hvor let det er at få en designregistrering. Claus Jensen har afgivet forklaring for Sø- og Handelsretten den 5. september Claus Jensen har under hovedforhandlingen vedstået denne forklaring, hvoraf fremgår: Claus Jensen har forklaret blandt andet, at han er uddannet industriel designer og er partner i Tools Design sammen med Henrik Holbæk. De har arbejdet sammen siden 1989 og har bl.a. designet produkter for Rosendahl og Evatrio. De har fået mere end 200 designpriser for de produkter, de har lavet. De startede processen med udvikling af Yakkay hjelmen i 2005 og var færdige med skallen i november Han husker ikke, hvornår hjelmen kom ud til offentligheden. Yakkay hjelmen blev skabt ved en proces, hvor designerne ikke tog udgangspunkt i allerede kendte cykelhjelme. De så det som en fordel, at de i designteamet ikke havde kendskab til cykelhjelme i detaljer, så de kunne skabe noget nyt. Da de startede processen, var cykelhjelme svære at sælge, så de ville lave en klædelig løsning til cykelhjelmsbrugere. Først undersøgte de, hvad der er klædeligt for hovedformen. De søgte en form, der var mest mulig acceptabel, når betrækket kom på. I processen så de også på de typer af hatte, som var mest oplagte at cykle med henholdsvis kasketten og bøllehatten. På dette tidspunkt fandtes konceptet med en hjelm, som man kunne komme betræk på, ikke på markedet. De var nødt til at lave skallen først, så den var sikkerhedsgodkendt, før de så nærmere på betrækket. Der kunne ikke laves en hurtig billig model pga. kravene til test af sikkerheden. De fandt ud af i processen, at det så fjollet ud, hvis man satte betræk på en almindelig cykelhjelm, da hatten så blev alt for stor i forhold til hovedet. Det var derfor vigtigt, at selve hjelmen blev så lille som overhovedet muligt, så den så naturlig ud med hat på. De lavede flere prototyper og fik testet, om de opfyldte sikkerhedsstandarden for cykelhjelme. Testene foregik i Sverige, hvor prototypen blev spændt fast på et metalhoved, hvori der var monteret et måleapparat. Under testen lod man hovedet falde fra to meters højde mod en flad kant og en spids kant. Man målte så, om hjelmen kunne afbøde faldet ved at måle påvirkningen på samtlige punkter af hovedet. De fik testet mange hjelmmodeller, som de ikke kunne bruge, fordi de ikke havde taget udgangspunkt i en eksisterende hjelm. På vejen til den endelig hjelm skete der en udvikling af hjelmen. Det viste sig, at de flade former på hjelmene typisk fejlede i sikkerhedstesten, så de skulle runde formen mest muligt. Til sidst kom de frem til den nuværende form til Yakkay hjelmen, som er Danmarks mindste cykelhjelm. Hjelmen er unik, fordi formen er et resultat af alle de valg, der er blevet truffet i processen. Han kan ikke forestille sig, at man kan komme frem til samme hjelm ved at starte med betrækkene for så at skabe hjelmen. De øvrige producenter af hjelme med betræk har valgt at lave hjelme i normal størrelse, som så bare er påsat et betræk, men denne løsning ser fjollet ud. Han mener ikke, at Cocoons hjelmen kan være designet uden kendskab til Yakkay hjelmen. Hjelmene har samme dimensioner og ligner hinanden, når man ser bort fra huller m.v. Han kender den gamle cykelrytterhjelm af læderstrimler, men han havde ikke kendskab til hjelmen fra Bailen eller skaterhjelmen.

13 Han og Henrik Holbæk ejer hver 8 % af ejerandelene i Yakkay A/S. De optjener royalties fra salget af Yakkay hjelmen, ligesom de gør fra alle de produkter, de har udviklet. De designpriser, de modtog for hjelmen, blev typisk givet ud fra den betragtning, at der var tale om en god ide, der var udført på en god måde. Den gode ide er, at hjelmen kan se ud på forskellige måder, idet man både kan bruge den med og uden betræk. De priser, der er givet, har ikke specificeret, om prisen blev givet for hjelmen med betræk eller for udformningen af skallen i sig selv. Han er enig i, at ventilationshullerne og mønsteret i overfladen er forskelligt på Cocoons hjelmen og Yakkay hjelmen, og at der ikke er indfræsninger i Yakkay hjelmen. Han er også enig i, at Yakkay hjelmen uden betræk ikke ligner Cocoons hjelmen med betræk. Han har ikke selv set Cocoons hjelmen markedsført. Claus Jensen har supplerende forklaret, at han ikke kendte til DAVIDA og Triumph hjelmene, da han udviklede YAKKAY hjelmen. Han og hans partner har fået over 300 designpriser generelt. Når man modtager en designpris, er det typisk, fordi designet adskiller sig fra andet design. Man får sjældent en designpris for at gøre noget middelmådigt. YAKKAY hjelmen har fået designprisen for udformningen. Det, at man kan sætte et hattebetræk på, har imponeret, men det er produktet, altså selve skallen, som har vundet prisen. De to hjelme giver det samme designudtryk, selv hvis man ser bort fra huller og indfræsninger. Cykelhjelmen Iron Horse er mindre end YAKKAY hjelmen, men Iron Horse er helt sikkert ikke godkendt. Parternes synspunkter Yakkay har gjort gældende, at cykelhjelmen benævnt YAKKAY gennem EU-designregistrering nr , som vist i bilag 2, er beskyttet som et "registreret EU-design" i henhold til EF-forordning Nr. 6/2002, artikel 1, ligesom denne registrering opfylder betingelserne i EF-forordning Nr. 6/2002, artikel 4, om nyhed og individuel karakter. Stormwear har bevisbyrden for, at Yakkays designregistrering ikke er gyldig, og Stormwear har ikke løftet denne bevisbyrde ej heller gennem fremlæggelse af øvrige hjelme på markedet. Stormwear har i øvrigt ikke fremlagt dokumentation for, hvornår disse hjelme er kommet på markedet, idet alene hjelmene Bailen (bilag A1), DAVIDA (bilag G) og Triumph (bilag J) ubestridt er ældre end YAKKAY cykelhjelmen. Hjelmene, som fremgår af de fremlagte bilag, særligt hjelmene DAVIDA og Triumph giver ikke samme helhedsindtryk som Yakkays design i bilag 2 og adskiller sig klart derfra, idet de ikke er skåret lige over. YAKKAY cykelhjelmen er skåret lige af ved underkanten og går en smule højere op bagtil end foran, ligesom den er lidt bredere bagtil end fortil. For så vidt angår Bailen hjelmen er der kun forevist et billede, hvorfor det ikke er muligt at foretage en sammenligning. De foreviste

14 hjelme er ikke tilstrækkeligt bevis for, at Yakkays EU-designregistrering savner nyhed og/eller individuel karakter. At hjelmen har individuel karakter, er også blevet slået fast i forbindelse med, at den har modtaget flere designpriser. Det skal ved vurderingen af, om designet har individuel karakter tillige tages med i betragtning, at der som følge af kravene til overholdelse af sikkerhedsstandarder for cykelhjelme er en lav grad af frihed ved design af nye cykelhjelme. Da designet opfylder nyhedskravet og kravet om individuel karakter, er designet beskyttet efter artikel 10 og 19. Yakkay har derfor ret til at forbyde andre designs, som ikke giver den informerede bruger et andet helhedsindtryk end det beskyttede EU-design. Ved vurderingen af, om der foreligger en krænkelse, skal det registrerede design som gengivet grafisk i EU-designregistreringen sammenlignes med Cocoons hjelmen. Retten skal således se bort fra ventilationshuller, indfræsninger og huller til montering af stropper, idet det er skallens udformning som sådan, der er beskyttet. Designbeskyttelse ville være illusorisk, såfremt grundformen ikke længere var beskyttet, når blot man satte en nakkerem på grundformen. Den grafiske sammenligning, som en medarbejder fra Zacco Denmark har foretaget, viser, at Cocoons hjelmens form er fuldstændig identisk med Yakkays design, når det grafiske udtryk sammenlignes bagfra, ovenfra og fra siden. Den informerede bruger, her en person, der jævnligt benytter en cykelhjelm, vil komme frem til samme konklusion. Det er for sagens afgørelse uden betydning, at Cocoons cykelhjelmen alene sælges med et hattebetræk, da denne også kan anvendes uden hattebetræk, og Stormwears cykelhjelm udgør ikke en komponent af et sammensat produkt, idet cykelhjelmen tillige kan være synlig ved normal brug af denne, ligesom anvendelse af cykelhjelmen uden hattebetræk må anses for at være ganske sædvanlig og forventelig. Det bør endvidere tages med i betragtning, at Stormwear kendte til Yakkays hjelm, inden de bragte Cocoons hjelmen på markedet, og således var i ond tro. Det gøres sammenfattende gældende, at der er et sådant sammenfald mellem Cocoons hjelmens udformning og Yakkays EU-design, at salget af Cocoons hjelmen udgør en krænkelse af Yakkays EU-design, jf. designforordningens artikel 10 og artikel 19. Som følge af krænkelsen er Stormwear derfor i henhold til designloven 37, jf. designforordningens artikel 88 og 89, pligtig til at betale vederlag og erstatning, da man forsætligt eller uagtsomt har begået designindgreb over for Yakkays registrerede EU-design, jf. bilag 2, herunder at salg og markedsføring af cykelhjelme benævnt Cocoons i Danmark

15 gennem den landsdækkende kæde FAKTA har påført Yakkay markedsforstyrrelser. Ved vurderingen heraf skal det tillægges betydning, at FAKTA har mere end 350 butikker fordelt over hele Danmark, samt at Stormwears cykelhjelm benævnt Cocoons har været vist i FAKTAs landsdækkende tilbudsavis i uge 11 i 2011, som udkommer i ca. 1.8 millioner eksemplarer. Det skal ved fastsættelsen af vederlaget og erstatningen tillægges afgørende vægt, at Stormwear har haft en fortjeneste på kr ,00, idet Stormwear har oplyst at have solgt 3900 cykelhjelme til FAKTA med en fortjeneste på kr. 35,00 pr. cykelhjelm. Endelig har Yakkay uomtvisteligt haft et afsætningstab, idet man er gået glip af salg af minimum 1500 YAKKAY cykelhjelme i forbindelse med Stormwears salg og markedsføring af 3900 cykelhjelme benævnt Cocoons. Stormwear har gjort gældende, at Yakkays designregistrering ikke opfylder betingelserne for at være beskyttet som EU-design efter designforordningens art. 4, jf. art. 6, idet designet ikke opfylder kravet om individuel karakter. Der er enighed om, at der ikke er noget identisk på markedet, hvorfor YAKKAY hjelmen opfylder kravet om nyhed i art. 4, jf. art. 5. Ved registreringen er der ikke sket en prøvelse af, om de materielle krav om nyhed og individuel karakter er opfyldt. Denne prøvelse skal foretages af retten. Det design, som Yakkay har fået registreret, er baseret på en grundform for cykelhjelme i sin mest simple udformning. Der er tale om en almindeligt kendt grundform, hvor formen er betinget af, at den skal følge hovedets runding og opfylde visse sikkerhedskrav. Som det ses af de mange andre eksempler på cykelhjelme, som er fremlagt af Stormwear, har disse samme eller lignende grundform som YAKKAY, idet flere af disse cykelhjelme har en kant, der er skåret lige samt en runding på skaldelen, der minder meget om YAKKAY hjelmens runding, jf. særligt Triumph og DAVIDA, hvilke hjelme der er enighed om er ældre end Yakkays designregistreringer. Såfremt retten finder, at Yakkay har en gyldig designregistrering, gøres det gældende, at beskyttelsen af designet er meget snæver, og at designregistreringen ikke er krænket. Ved vurdering af, hvorvidt et design udgør en krænkelse af et registreret design, skal sammenligningen foretages mellem designet af det påståede krænkende produkt og afbildningen i designregistreringen. I den forbindelse skal der ses på hele designet, som dette fremstår ved normalt brug, af det påståede krænkende produkt og ikke kun den del, der svarer til afbildningen i designregistreringen. Det gøres derfor gældende, at der ved sammenligningen mellem Yakkays designregistreringer og Cocoons hjelmen skal lægges vægt på og tages hensyn til alle de elementer, der indgår i Cocoons hjelmen (hattebetræk,

16 ventilationshuller, stropper, indfræsninger, farve og mønster, nakkespænde, lukkemekanisme, etc.) og ikke blot grundformen på hjelmens skaldel. Det må således lægges til grund, at det har en betydning, at Cocoon hjelmen har indfræsninger, nakkerem og andre ventilationshuller end YAKKAY hjelmen, da det ellers savner mening, at Yakkay har to designregistreringer. Endvidere skal der ved bedømmelsen af, hvorvidt Cocoons cykelhjelmen udgør en krænkelse af Yakkays designregistreringer tages hensyn til den grad af frihed, der er ved udformningen af en cykelhjelm, idet det gøres gældende, at graden af frihed i forbindelse med design af cyklehjelme er meget lav, hvilket skærpes yderligere af, at Cocoons hjelmens skaldel er udformet med henblik på fast påmontering af hattebetræk. Det gøres videre gældende, Cocoons cykelhjelmen giver den informerede bruger et andet helhedsindtryk end Yakkays designregistreringer jf. designforordningens art. 10. Cocoons hjelmen markedsføres og sælges udelukkende med hattebetræk påmonteret, og det gøres gældende, at Cocoons cykelhjelmen består af flere komponenter og følgelig udgør et sammensat produkt, jf. designforordningens art. 3 (1) c), jf. art. 4 (2). Endvidere er det væsentligt i relation hertil, at normal brug af Cocoons cykelhjelmen er brug, hvor hattebetrækket ikke er afmonteret samt, at Cocoons cykelhjelmens skaldel ikke er synlig ved normal brug. Det er alene den del af et sammensat produkt, der er synligt ved normal brug, som skal tages i betragtning ved vurderingen af, om der foreligger en krænkelse. Cocoons cykelhjelmen udgør dermed ikke en krænkelse af Yakkays designregistreringer, da der er væsentlige forskelle i designet af Cocoons cykelhjelmen og Yakkays designregistreringer. Yakkay har ikke sandsynliggjort, endsige dokumenteret, nogen substitutionsfaktor mellem Yakkays cykelhjelm og Cocoons cykelhjelmen, der sælges til vidt forskellige priser. Det kan ikke skade Yakkay, når man i Faktas katalog alene kan se hjelmen påsat hattebetrækket. Når kunden står i forretningen, ligger hjelmen i æsken, og der er ingen billeder af hjelmen uden hattebetrækket. Det kan derfor ikke lægges til grund, at Yakkay er gået glip af salg af minimum Yakkay cykelhjelme som følge af Stormwears markedsføring og salg af Cocoons cykelhjelme til Fakta. Endvidere har Yakkay ikke sandsynliggjort, endsige dokumenteret, noget tab som følge af Stormwears salg af Cocoons hjelmen til Fakta, hvorfor Yakkay ikke er berettiget til erstatning. Selvom tilkendelse af et rimeligt vederlag ikke er betinget af, at der kan dokumenteres et tab, gøres det gældende, at det er en betingelse for at tilkende vederlag, at der foreligger en forsætlig eller uagtsom handling fra Stormwears side, hvilket ikke er tilfældet, idet Stormwear hverken har tilstræbt efterligning eller haft tilegnelseshensigt.

17 Det gøres samlet set gældende, at Yakkay ikke har krav på vederlag og/eller erstatning, samt at Yakkays eventuelle krav på vederlag og/eller erstatning er væsentligt lavere end kr., idet der henvises til praksis i U H. Sø- og Handelsrettens afgørelse Yakkay har ved EU-designregistrering nr fået beskyttet selve formen på skalhjelmen. Formen er karakteriseret ved, at den er skåret lige over ved underkanten, og at den set fra siden går en smule højere op bag til end for til, inden den runder. I sagen er forevist og fremlagt billeder af en række cykelhjelme. For så vidt angår Bailen hjelmen (bilag A1) kan man ikke ud fra billedet vurdere, om den giver samme helhedsindtryk som YAKKAY hjelmen, men Bailen hjelmen fremstår dog mere rund end YAKKAY hjelmen. DAVIDA hjelmen (bilag P) fremstår mere rund, og den hvælver ikke og er dernæst ikke højere fortil end bagtil. Triumph hjelmen (bilag J) er helt symmetrisk omkring akserne og mere rund end YAKKAY hjelmen. For så vidt angår de øvrige foreviste hjelme er disse ikke tidsfæstet og i øvrigt anderledes i udtrykket end det registrerede design. Stormwear har således ikke ved de fremlagte billeder og foreviste eksemplarer af andre cykelhjelme på tilstrækkelig vis godtgjort, at YAKKAY cykelhjelmen savner individuel karakter. YAKKAY hjelmen adskiller sig således klart fra de øvrige andre ældre cykelhjelme. Efter rettens opfattelse kan formen af Yakkay hjelmen heller ikke anses som en almindelig grundform for cykelhjelme. Hjelmen nyder derfor beskyttelse som et registreret EU-design. Med denne registrering kan Yakkay forbyde alle andre at lave en cykelhjelm med den registrerede form. Skaldelen på Cocoons hjelmen har i det væsentlige samme mål og har samme karakteristika, idet de mindre indfræsninger i skallen og nakkeremmen er en detalje, som ikke ændrer ved helhedsindtrykket af de to hjelme. Det forhold, at Cocoons hjelmen kun sælges med hattebetræk kan ikke føre til, at der er tale om et sammensat produkt, idet hattebetrækket nemt kan afmonteres, og hjelmen benyttes uden. Salget af Cocoons hjelmen krænker derfor Yakkays designrettigheder. Retten lægger efter Jesper Stormes forklaring til grund, at Stormwear kendte til Yakkays hjelm, inden de bragte Cocoons hjelmen på markedet. Retten finder herefter, at designindgrebet må tilregnes Stormwear som forsætligt eller uagtsomt. Stormwear skal således betale Yakkay vederlag for udnyttelsen af designet. Yakkay har ikke dokumenteret omsætningstab eller markedsforstyrrelse. Ud fra en samlet vurdering, herunder under

18 hensyntagen til oplysningerne om antal solgte eksemplarer, den oplyste stykpris fastsættes vederlaget skønsmæssigt til kr. Efter sagens udfald skal Stormwear betale sagsomkostninger til Yakkay, der under hensyn til sagens værdi, karakter og omfang, fastsættes til kr., heraf kr. til dækning af retsafgift for forbudssagen og justifikationssagen og kr. til dækning af advokatbistand i forbudssagen og justifikationssagen. Thi kendes for ret: Det af Sø- og Handelsretten nedlagte forbud i henhold til kendelse af 19. september 2011, stadfæstet af Østre Landsret ved kendelse af 4. oktober 2012, stadfæstes som lovliggjort og forfulgt. Stormwear ApS forbydes og tilpligtes at anerkende, at være uberettiget til at producere, sælge og markedsføre, herunder importere og eksportere cykelhjelme benævnt Cocoons, som vist i bilag 9, i hele den Europæiske Union. Stormwear ApS skal til Yakkay A/S inden 14 dage betale kr. med tillæg af rente fra sagens anlæg den 3. oktober 2012 samt sagsomkostninger med kr. Sagsomkostningsbeløbet forrentes efter rentelovens 8a.

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 Sag 317/2013 (1. afdeling) Stormwear ApS (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Yakkay A/S (advokat Christian L. Bardenfleth) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 18. juni 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 18. juni 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 18. juni 2014 Sag 317/2013 Stormwear ApS (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Yakkay A/S (advokat Christian L. Bardenfleth) Stormwear ApS har under forberedelsen

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 4. december 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Thorkild Juul Jensen og Jan

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - CEK UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 17. august 2010 V-6-09 Pilgrim A/S (Advokat Claus Barrett Christiansen v/ advokatfuldmægtig Louise Møller Sørensen) mod Dansk Smykkekunst A/S

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 Sag 241/2010 (1. afdeling) Guccio Gucci S.p.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi & Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 Sag 152/2013 (1. afdeling) Stokke AS og Peter Opsvik (advokat Peter-Ulrik Plesner for begge) mod Jysk A/S og HP Schou A/S (tidligere Schou Company A/S)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 Sag 306/2009 (1. afdeling) Lulu Baby ApS (tidligere Basson Baby ApS) (advokat Mads Marstrand-Jørgensen) mod Peter Opsvik og Stokke AS (advokat Per Håkon

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 Sag 230/2009 (1. afdeling) Jumbo Stillads A/S (advokat Lars Karnøe) mod Materielhuset A/S (advokat Thomas Vang Christensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 8. juli 2011 kl. 10.00 V-92-10 The Travelers Indemnity Company (advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Kammeradvokaten)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 Sag 294/2011 (1. afdeling) PK Trading AB (advokat Erik Due) mod ScanCom International A/S (advokat Jens Skytte) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1265009 - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 6. juli 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Bo Østergaard og Marie Louise Tønne (kst.)). 10. afd. nr. B-1265-16:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 Sag 227/2009 (1. afdeling) Hermès International S.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi og Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

NYT FRA IP-RET I DENNE UDGAVE MAJ Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret

NYT FRA IP-RET I DENNE UDGAVE MAJ Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret NYT FRA IP-RET MAJ 2017 I DENNE UDGAVE 01 Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret 02 ECCO SKO A/S kunne ikke forhindre EKKOfondens registrering

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7. marts 2008 blev af retten i sagen V 146 06 Novartis Medical Nutrition (Sweden) AB (Advokat Susanne Mark) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM Afsagt den 21. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, direktør Peter G.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 692 Klager: Fritz Hansen A/S Allerødvej 8 3450 Allerød v/advokat Erling Borcher Indklagede: 7eren Rorupvej 19 4320 Lejre Parternes påstande: Klagerens principale påstand Indklagede tilpligtes at

Læs mere

D O M. A indgik den 11. november 2002 aftale med Ferrari Import Danmark AS om køb af Ferrari Enzo for 551.006 euro plus moms.

D O M. A indgik den 11. november 2002 aftale med Ferrari Import Danmark AS om køb af Ferrari Enzo for 551.006 euro plus moms. D O M Afsagt den 5. november 2013 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Dorthe Wiisbye, Frosell og Gitte Arildsen (kst.)). 4. afd. nr. B-3926-12: A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet

Læs mere

DOM. Afsagt den 15. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident

DOM. Afsagt den 15. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident DOM Afsagt den 15. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, industriel designer Karin Schou Andersen, designer mdd Christian

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. september 2012 Sag 293/2010 (2. afdeling) Furnipart A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Frost A/S (advokat Frank Bøggild) og Sag 294/2010 (2. afdeling) Frost

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 Sag 378/2007 (1. afdeling) SeaWest ved Bjarne Bøgh Jensen (advokat Klaus Busk) mod De Jyske Arkitekter A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG. under konkurs v/kurator, advokat Boris Frederiksen (advokat Boris Frederiksen) mod

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG. under konkurs v/kurator, advokat Boris Frederiksen (advokat Boris Frederiksen) mod B1749001- MJE UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG Den 21. oktober 2016 satte Østre Landsret retten i retsbygningen, Bredgade 59, København. Som dommere fungerede landsdommerne Michael Kistrup, Carsten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 Sag 199/2016 (2. afdeling) MAN Diesel & Turbo, filial af MAN Diesel & Turbo SE, Tyskland (advokat Henriette Gernaa) mod J. Lauritzen A/S og J. Lauritzen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 Sag 489/2007 (1. afdeling) A og boet efter B ved de privatskiftende arvinger C og D (advokat Sys Rovsing for alle) mod E (advokat Ole Bernt Hasling) I

Læs mere

Hvornår og hvordan, der opnås eneret til skrifttyper, vil vi se nærmere på nedenfor.

Hvornår og hvordan, der opnås eneret til skrifttyper, vil vi se nærmere på nedenfor. Nyhedsbrev IP & Technology Stay away from my font! Beskyttelse af skrifttyper 1. Introduktion Det er i sagens natur ikke muligt at få eneret til bogstaver, tal eller grammatiske tegn som sådan, men en

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 Sag 197/2012 (1. afdeling) Homeenter AB (advokat Jane Frederikke Land) mod Noma af 2003 ApS (advokat Johan Løje) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1 CIVILPROCES OMPRØVE S 2013 Opgave 1 Hansen importerede vin fra bl.a. Australien og solgte den fra to butikker én i København og én i Århus. Butikkerne reklamerede hvert år med en australsk uge i juni måned

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 8. december 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 120/14 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-QAQ-CS-0008-2014) A og B (advokat Britta Keldsen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 437 Klager: Chervò S.p.A Via 1 Maggio, 10/A, I 37010 Costermano (VR) Italien v/advokat Robin Philip Indklagede: Torben Qvist Ordrupvej 87 2920 Charlottenlund Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0250 Klager: Kristian von Hornsleth ApS c/o Iversen & Co. ApS Bredgade 25 H 2 1260 København K v/advokat Stig Gøtzshe Indklagede: Als Offset ApS. Industrivej 4 6440 Augustenborg Parternes påstande:

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG V0163000 - KRE UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7.april 2006 blev af retten i sagen V-163-04 Lidl Stiftung & Co. KG (Advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker ( Kammeradvokaten

Læs mere

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen) - MSL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 24. oktober 2012 V-52-11 SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) mod Bredenoord A/S (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 30/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Hans Henrik Eickstedt (advokat Lennart Fogh) mod Autohuset Skjoldgaard A/S (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JGC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 12. oktober 2010 V-87-08 Dansk Supermarked A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Net2 Maleren v/frederik Tuemand (advokat Claus Bonnez)

Læs mere

KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009

KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009 KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) Appelkamrene AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009 I sag R 1713/2007-3 Top-Line Møbelproduktion Møldrup A/S Vestergade

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024383 (Kirsten Thorup, Erik Hammer, Mogens Hansen) 23. februar 2012 K E N D E L S E FICS Danmark A/S (advokat Asser Rung-Hansen, Hellerup) mod Patientombuddet (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere,

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, direktør Torben Svanberg og direktør Per Sjøqvist

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere

NYT FRA IP-RET I DENNE UDGAVE JUNI Afbildning af et registreret design. 2 Historisk høj bøde for vildledende markedsføring af realkreditlån

NYT FRA IP-RET I DENNE UDGAVE JUNI Afbildning af et registreret design. 2 Historisk høj bøde for vildledende markedsføring af realkreditlån NYT FRA IP-RET JUNI 2018 I DENNE UDGAVE 1 Afbildning af et registreret design 2 Historisk høj bøde for vildledende markedsføring af realkreditlån 3 Marlboros logo nød beskyttelse som velkendt varemærke

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG. Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG. Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen V002000A - LBH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen V-20-04 1) Spirits International N.V. (Advokat Christian Akhøj) 2) Spirits Product International Intellectual

Læs mere

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst. D O M afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.)) i ankesag V.L. B 2760 11 Sigrid Christensen (advokat Brian Jacobsen,

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010 Sag 319/2007 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat H. C. Vinten) mod Jet-Trade ApS (advokat Tom Deichmann) I tidligere instans er

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 442 & 443 Klager: SCA Du Chateau Lecusse R.C.S. Albi Broze 81600 Gaillac Frankrig v/budde, Schou & Ostenfeld A/S Vester Søgade 10 1601 København V. Indklagede: Herning Vincompagni Herning Vin Import

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 Sag 153/2013 (1. afdeling) Stokke AS og Peter Opsvik (advokat Peter-Ulrik Plesner for begge) mod Jysk A/S og HP Schou A/S (tidligere Schou Company A/S)

Læs mere

D O M. Nykøbing Falster Rets dom af 20. juni 2013 (BS /2011) er anket af Guldborgsund Kommune med påstand som for byretten om frifindelse.

D O M. Nykøbing Falster Rets dom af 20. juni 2013 (BS /2011) er anket af Guldborgsund Kommune med påstand som for byretten om frifindelse. D O M Afsagt den 19. oktober 2015 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Anne Thalbitzer, M. Stassen og Rune Wold (kst.)). 10. afd. nr. B-2218-13: Guldborgsund Kommune (advokat Morten Jensen) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0002499 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Michael Jacobsen) 20. december 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0002499 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Michael Jacobsen) 20. december 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0002499 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Michael Jacobsen) 20. december 2005 K E N D E L S E Adelholm VVS ApS (advokat Jesper Jakobsen, Hjørring) mod Faber Invest I/S

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B207200B - JBS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. oktober 2016 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Michael de Thurah (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 295/2013 (1. afdeling) A (advokat Ole Olsen, beskikket) mod Europark A/S (advokat Carsten Eriksen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - PEJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 14. januar 2013 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Lisbet Friis og Poul Hartvig

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og 0019 (tidl. j.nr og 1790)

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og 0019 (tidl. j.nr og 1790) KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2009-0018 og 0019 (tidl. j.nr. 1789 og 1790) Klager: Canal Digital Danmark A/S Stationsparken 25 2600 Glostrup Indklagede: Vestegnens Parabol & Antenne Service v/johnny

Læs mere

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst. D O M afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B 0849 17 Tørring Ridecenter ved Torben Frandsen (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 31/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Bente Haugaard-Christensen og Freddy Haugaard-Christensen (advokat Lennart Fogh)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 5/2011 (1. afdeling) Niels Christian Knudsen (advokat Uffe Baller) mod Boligselskabet I.H. ApS (advokat Charles Lindberg) I tidligere instanser er

Læs mere

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 0005 13 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken,

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 K E N D E L S E Bakkely A/S (tidligere K. Fl. Jacobsen A/S) (advokat Erik Larsson,

Læs mere

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag D O M afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag V.L. B 1798 12 Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 16. august 2011 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Mette Christensen (retsformand), Jette Gemzøe og Ove Andersen. V-7-09 Jack

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 29. november 2017 Sag 204/2017 EG Nordic A/S (advokat Morten Schwartz Nielsen) mod Frandsen Lighting A/S (advokat Jesper Ørskov Nielsen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 623 og 624 Klager: Hewlett-Packard Development Company, L.P., a Texas Limited Parternership 20555 State Highway 249 Houston, Texas 77070 USA v/michael Munch Østergaard, Budde, Schou & Ostenfeld

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede. København, den 8. marts 2012 Sagsnr. 2010 925/LOR/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede. Sagens tema: Advokat A har klaget over, at indklagede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. november 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. november 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. november 2013 Sag 187/2013 DR ved generaldirektør Maria Rørbye Rønn (advokat Peter Lambert) mod A (advokat Christian Harlang) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

DOM. 1) Stokke AS. 2) Peter Opsvik. mod. 1) Jysk A/S. 2) Administrerende direktør. Jan Bøgh. 3) Schou Company A/S

DOM. 1) Stokke AS. 2) Peter Opsvik. mod. 1) Jysk A/S. 2) Administrerende direktør. Jan Bøgh. 3) Schou Company A/S DOM Afsagt den 4. juni 2013 V-9-12 1) Stokke AS 2) Peter Opsvik (for begge advokat Per Håkon Schmidt) mod 1) Jysk A/S 2) Administrerende direktør Jan Bøgh 3) Schou Company A/S (for alle sagsøgte advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. august 2015 Sag 106/2014 (2. afdeling) Altvika ved Charlotte Løve Lefland Højsted (selv) mod Eniro Danmark A/S (advokat Dennis Althoff-Andersen) I tidligere instanser

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-244.336/ 2005-0002361 (Kirsten Thorup, Thomas Jensen og Niels Sørensen) 30. september 2005 K E N D E L S E Løgten murer- og entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 Sag 149/2016 NT 2014 ApS (advokat Søren Bagger) mod Region Syddanmark (advokat Kim Trenskow) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

afsagt den 5. juni 2018

afsagt den 5. juni 2018 RETTEN I HOLBÆK DOM afsagt den 5. juni 2018 Sag BS-2684/2017-HBK Grundejerforeningens Rundingsholm (advokat Dan Jordy Hansen) mod Stina Christensen Denne afgørelse er truffet af dommer Kinna Eidem. Sagens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 Sag 144/2014 (2. afdeling) A A/S (advokat Thomas Bang) mod B (advokat K.L. Németh) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 13. januar

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1735 Klager: Hu-Medic v/ Tommy Simoron Rønnnebærvangen 6B 5210 Odense NV. Indklagede: Kim Malte Brock Mjangvej 26 Kirke Hørup 6470 Sydals Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 852 Klager: JS Erhvervs Consult ApS Tunøvej 5 7000 Fredericia Indklagede: Hagen Strand ApS Hagenvej 105C 7080 Børkop Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. juni 2015 Sag 108/2015 Danerka Group ApS (advokat Johan Løje) mod 2B Scandinavia ApS (advokat Henrik Løbger) I tidligere instans er truffet afgørelse af Sø-

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København)

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 14. december 2017 Sag BS-58/2017-VLR (Afdeling 2) Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) mod (advokat Christian Falk Hansen, Aarhus) Retten

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0178 Klager: Verdo A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV Indklagede: Ecoteck A/S Kirkegårdsvej 1C Hørby 9500 Hobro Parternes påstande: Klagerens påstande Indklagede

Læs mere