Find pkt. 26 (den sorte prik i midten af cirklen med tallet "26")

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Find pkt. 26 (den sorte prik i midten af cirklen med tallet "26")"

Transkript

1 Kortreference Når man skal angive et steds beliggenhed ved hjælp af hærkort, bruger man en kortreference. Den anvendes, når man skriftligt eller mundtligt skal give meddelelse om "noget" i terrænet - en terrængenstand, tilstedeværelse af køretøjer, personer m.m. Den skal være udformet således, at modtageren sikkert og hurtigt kan finde stedet på sit kort. Da den ofte skal formidles over signalmidler, skal den tillige være kortfattet. Find pkt. 26 (den sorte prik i midten af cirklen med tallet "26") Man kan let finde punktet på dette lille kortudsnit, da der kun er det ene pkt. 26. Men hvis man skal finde punktet på et helt hærkort, er det sansynligt at der findes mere end et pkt. 26, og det tager lang tid at gennemse hele kortbladet. Angivelsen er derfor usikker, og den er absolut ikke hurtig for modtageren.

2 Man kan også sige/skrive: "Pkt. 26., ca meter SYDSYDØST for ØLUFGÅRD". Det er noget bedre - forudsat at der på kortbladet kun findes en gård med det navn, og modtageren ved, hvilket kortblad det drejer sig om. Vil man gøre angivelsen helt sikker, kan man sige/skrive: "Landsbyen VESTER NEBEL, ca meter ØSTSYDØST for VESTER NEBEL, pkt. 26". Denne angivelse er sikker, men den er absolut ikke kortfattet. Man bør aldrig angive et steds beliggenhed i forhold til et bogstav i et stednavn. Modtageren har muligvis ikke det samme kortblad eller den samme korttype som afsenderen. Det hænder at stednavne m.m. bliver forflyttet lidt fra udgave til udgave. Koordinatnettet (referencenettet) Koordinatnettet er det kvadratnet, som er tegnet på kortet med sorte linier. Siderne i kvadratet er 1 km på hvert led. De enkelte kvadrater betegnes med de tal, der er anført på linierne. Det gøres således: Først anføres tallet på den linie, der danner venstre side i kvadratet. Dernæst anfører man tallet på den linie, der danner nederste side i kvadratet. I det kvadrat, hvor det før omtalte pkt. 26 ligger, er linien, der danner venstre side, mærket "72". Linien, der danner nederste side er mærket "54".

3 Se figuren herunder: Disse to tal i den anførte orden er kilometerkvadratets betegnelse Kortreferencen for punktet er Kortreferencen består af: PKT. 26 (7254) 1. Stedets navn eller art. 2. Stedets placering i koordinatnettet udtrykt ved et sæt af koordinater (koordinatsæt). Bemærk, at koordinatsættet sættes i parentes. Det gør man for let at kunne skelne koordinatsættet fra andre talangivelser, f.eks. afstand, retning eller broklasse.

4 100 km-kvadrater Tallene på kilometer-linierne på 2 cm- og 1 cm-kortene går på begge leder fra "00" til "99". Nummereringen dækker således 100 km i retningen VEST - ØST og i retningen SYD - NORD. Det vil sige, at de samme koordinater går igen med 100 km mellemrum, hvad enten man går mod NORD, SYD, ØST eller VEST. Når et sted skal angives entydigt, er det derfor nødvendigt at angive med 100 km nøjagtighed, hvor i landet stedet ligger. Det gør man ved at tilføje en bogstavsbetegnelse for det 100 km-kvadrat, hvori stedet ligger. 100 km-kvadraterne og deres bogstavsbetegnelse er vist på nedenstående figur:

5 På alle kort, der er forsynet med et koordinatnet/referencenet, findes i kortrammen en box. I box en kan man se bogstavsbetegnelsen for det (de) 100 km-kvadrat (er), kortet dækker. Figuren herunder viser en box: Bogstavsbetegnelsen for dette hærkort er altså MG. Box en indeholder endvidere et eksempel på, hvordan man udlæser og angiver en kortreference. Kortreferencen er her angivet med seks cifre. Man kan i box en også læse, at hvis man melder ud over 18º, skal zonebetegnelsen medtages. Denne bestemmelse er ikke aktuel for den almindelige kortbruger. Principielt skal 100 km-kvadratets bogstavsbetegnelse altid medtages i kortreferencen. Man kan dog nøjes med at angive bogstavsbetegnelsen i den første reference, hvis man nævner flere steder efter hinanden, der ligger i samme 100 km-kvadrat.

6 Eksempel: VESTER NEBEL (MG 7154) - SCHÆFERGÅRD (7255) - BALLE (6954) - SKADS (7251) Man kan også undlade 100 km-kvadratets bogstavsbetegnelse, når det er fastlagt og bekendt for modtagerne, at stedet: Findes inden for et område, der er mindre end 100 km på hvert led eller er et kompagniområde. Mere om koordinatnettets brug a. Nøjere angivelse Se på det viste kortudsnit. I kvadrat (7155) er der flere gårde. En af dem er forsynet med navn. Vi kan derfor angive den, som vist i foregående afsnit: ØLUFGÅRD (7155).

7 Skal man i stedet angive en af de andre gårde, er det nødvendigt at anføre, hvor i 1 km-kvadratet den ligger. Man måler, hvor langt den ligger fra kvadratets venstre begrænsningslinie og fra kvadratets nederste begrænsningslinie. Afstandene måles normalt i tiendedele af kvadratsiden, som vist på figuren herunder. { Venstre begrænsningslinie. { Nederste begrænsningslinie.

8 Vi vil nu finde koordinatsættet på den gård, der ligger ca. 800 meter SYD for ØLUFGÅRD. Se det viste kortudsnit. Som skitseret på nederste eksempel, måles gården til at ligge nærmest 9/10 kvadratside til højre for den lodrette 71-linie. 9-tallet føjes til 71, hvorved første halvdel af koordinatsættet bliver 719 (enoghalvfjers - ni). Gården måles endvidere til at ligge mindre end 1/10 kvadratside over den vandrette 55-linie. Anden halvdel af koordinatsættet bliver 550 (femoghalvtres - nul).

9 Hele kortreferencen bliver da: GÅRD (MG ) Dette kaldes for en 6-cifret koordinat. Når en 6-cifret koordinat skal meddeles mundtligt, lettes opsøgning af stedet ved at udtale koordinatsættet: "enoghalvfjerds naine - femoghalvtres nul". 1/10 af kvadratsiden (1000 m) er 100 m. Denne længde benævnes også en hektometer. Det er denne betegnelse, der er anvendt i box en. Eksemplet i box en skal vise, hvorledes man finder et sæt koordinater på et sted. Til et sådant eksempel har man været nødt til at bruge et navngivet sted, selv om man i praksis kun vil bruge 4 cifre ved et sådant.

10 b. Almindelige regler Vi kan nu opstille følgende almindelige regler for brug af referencenettet: En kortreference består af stedets navn eller art og stedets placering i koordinatnettet udtrykt ved et koordinatsæt. I koordinatsættet anvendes ikke flere cifre end nødvendigt. Er der i det pågældende kvadrat kun én terrængenstand af den pågældende art - eller med det pågældende navn, bruger man kun 4 cifre i koordinatsættet. Er en nøjere angivelse nødvendig, måler man i tiendedele af kvadratsiden (i tvivlstilfælde skønnes hellere for lavt end for højt). Skal man angive to ens terrængenstande, der ligger så tæt ved hinanden, at 6-cifre alene kan give anledning til fejltagelse, bruger man betegnelsen SYD-ligste, NORD-ligste, VEST-ligste eller ØST-ligste foran terrængenstanden. De to dele, koordinatsættet består af, skal angives med samme nøjagtighed og koordinatsættet indeholder derfor altid et lige antal cifre. Principielt skal 100 km-kvadratets bogstavsbetegnelse altid medtages. Bogstavsbetegnelsen kan dog udelades, når der ikke er tvivl om, i hvilket 100 km-kvadrat det (de) pågældende sted(er) ligger. Hvis en terrængenstand strækker sig over flere 1 km-kvadrater, angives normalt kun en af disse. I sådanne tilfælde vælger man det kvadrat, hvori den største eller den midterste del af terrængenstanden ligger (fx. midt i en by eller lign.).

11 I kortreferencer skrives følgende med store bogstaver (blokbogstaver): STEDNAVNE. PKT. (ved koter). De fire hovedretninger - NORD, SYD, VEST og ØST. De mellemliggende retninger - NORDØST, SYDØST, NORDVEST og SYDVEST. Første gang stednavne forekommer i en tekst, anfører man normalt koordinatsættet på stedet.

12 Kortprojektion Kortet er et plant stykke papir. Jorden, hvis overflade skal afbildes på kortet, har (på det nærmeste) form som en kugle. Jordoverfladen er krum i alle retninger og lader sig derfor ikke "glatte ud" til en plan flade. De enkelte punkter på jordoverfladen må derfor overføres til en flade, der enten er plan, eller som kan foldes ud til en plan flade, f.eks. en cylinder (et "rør") eller en kegle (et "kræmmerhus"). En sådan overføring, der benævnes "kortprojektion", vil altid medføre en vis forvanskning. Bl.a. vil målforholdet variere mere eller mindre fra sted til sted. Der findes et stort antal forskellige former for kortprojektion. Nogle er mest praktiske til et formål, andre til et andet - f.eks. geografiske kort, topografiske kort (sådanne kort, som er behandlet i denne vejledning), søkort eller økonomiske kort (bl.a. matrikelkort). Overføring af punkter på jordoverfladen til projektionsfladen sker oftest ved et system af rette linier. Ved afbildning af en halvkugle på en plan flade kan dette f.eks. se således ud: Omkring berøringspunktet vil afbildningen på planet være meget nær "længdetro". Jo længere man fjerner sig fra dette, des mere forvanskes afbildningen af længder. I det her viste tilfælde vil målforholdet ved kortets rand være dobbelt så stort, som i midten.

13 Ved mercators projektion projiceres punkterne på jordoverfladen på en cylinder, der berører jorden ved Ækvator: Meridianer og paralleller afbildes som rette linier, der skærer hinanden under rette vinkler. Afbildningen er længdetro omkring Ækvator, men målforholdet vokser kraftigt mod polerne. Mercators projektion indebærer visse fordele ved navigation, hvorfor den er meget anvendt til søkort. Tidligere har der ved fremstilling af vore landkort været anvendt en kegleprojektion:

14 Keglen berører jorden ved en parallel tværs gennem landet. Meridianerne afbildes som rette linier, der mødes i keglens toppunkt, og parallellerne som cirkelbuer med centrum i keglens toppunkt. I et bælte på få breddegrader omkring berøringsparallellen er forvanskningen af målforholdet så ringe, at den ikke er kendelig på kortene. Ved Transversal Mercator Projektion har man tænkt sig en cylinder lagt "på tværs" om jorden, således at den rører denne langs en meridian: Meridianer og paralleller afbildes som vist for den ene side af en halvkugle. Projektionen er længdetro ved berøringsmeridianen. Ved Universal Transversal Mercator (UTM) Projektion afbildes på cylinderen en zone på hver side af jorden på 6º bredde, 3º til hver side af berøringsmedianen. Derefter drejes cylinderen 6º, og to nye zoner afbildes. Dette sker i alt 30 gange, hvorved der fremkommer 60 zoner á 6º bredde.

15 Inden for en zone er forvanskningen så lille, at det i praksis ikke kan erkendes på målforholdet. UTM projektionen er antaget af et stort antal lande. Projektionen er upraktisk omkring polerne. Nord for 84º og syd for 80º anvendes "Universal Polar Stereographic (UPS) Projection".

16 Koordinat- og referencenet Koordinatnet og referencenet tjener til entydig angivelse af steders beliggenhed. Ved koordinatnet sker angivelsen ved punktets afstande fra henholdsvis en SYD-NORD-gående og en VEST-ØST-gående linie (akse). Ved referencenet er jordoverfladen inddelt i et antal arealenheder, der begrænses af SYD-NORD-gående og VEST-ØST-gående linier, og som betegnes med bogstaver og/eller tal. Ved angivelse af reference anføres arealets betegnelse + punktets afstand fra den VEST-lige og den SYD-lige begrænsning. Her skal omtales følgende: Det geografiske net, der er et koordinatnet, som også anvendes som referencenet. GEOREF, der alene er et referencenet. UTM-nettet, der både er et koordinatnet og et referencenet. Der skal her fremhæves, at mens man ved GEOREF og ved UTMnettet først angiver afstand VEST-ØST og derefter afstand SYD- NORD, så anfører man ved det geografiske net først afstanden mod NORD/SYD og derefter afstanden mod ØST/VEST.

17 Det geografiske net Dette net anvendes mest maritimt, såvel civilt som militært. Det bygger på jordomkredsens inddeling i 360º. 0-parallellen er Ækvator. 0-meridianen går gennem Greenwich (ved London). Ved stedsangivelse anføres: Først NORD-lig eller SYD-lig bredde, dernæst ØST-lig eller VESTlig længde. Ved militær positionsangivelse udtrykkes stedets beliggenhed ved to talgrupper adskilt ved bogstavet "N" (NORD) eller "S" (SYD). Den første gruppe angiver bredden i grader og minutter, den anden længden i grader og minutter. Om fornødent kan, efter et komma, tilføjes tiendedele af minut. Endvidere kan efter behov tilføjes "E" (ØST) eller "W" (VEST). Eksempler (se figuren) Civil betegnelse Militær betegnelse A: 51º16 n.br. 22º34 ø.l. 5116N2234 B: 63º44 20 n.br. 38º21 30 v.l. 6344,3N3821,5 C: 17º35 s.br. 33º17 ø.l. 1735S3317E Geografical reference system (GEOREF) Dette referencesystem anvendes hovedsaglig ved farvands- og luftrumsovervågning.

18 Det bygger på det geografiske net. Jordoverfladen er ved meridianer og paralleller med 15º mellemrum opdelt i 288 hovedfelter, der hver betegnes med to bogstaver. Danmark (minus den østlige del af Bornholm) ligger i hovedfelt "NK". Hvert hovedfelt er inddelt i 225 felter på 1º x 1º størrelse. Også disse felter betegnes med to bogstaver. Ved fuld betegnelse for et felt sammensættes de to bogstavgrupper. Feltet, hvori KØGE ligger, betegnes således "NKNL". Positionsangivelse inden for et felt sker ved angivelse af minutter: Først ØST for feltets VESTlige begrænsning, dernæst NORD for feltets SYD-lige begrænsning. Eksempel KØGE: "NKNL 1227".

19 Universal Transversal Mercator (UTM) Grid ("Grid" = net, gitter). UTM-koordinatnettet er et retvinklet koordinatnet, der placeres på hver af de 60 zoner. Den SYD-NORD-gående akse ligger 500 km VEST for zonens midt-meridian. På den NORD-lige halvkugle ligger den VEST- ØST-lige akse i Ækvator. Koordinatnettet bruges til at angive zonekoordinater, der omfatter: "UTM" efterfulgt af zonens nummer. Easting, mærket "E" med angivelse af enhed. Northing, mærket "N" med angivelse af enhed. Height (højde), mærket "H" med angivelse af enhed.

20 Udtages zonekoordinat efter kort, benyttes det påtrykte net i forbindelse med hele det lige uden for rammelinien anførte tal (små + store cifre). Punktets placering inden for 1 km-kvadratet måles. Man regner normalt med at kunne måle med 1/2 mm nøjagtighed. Dette svarer til at koordinaterne kan angives 25 m nøje efter 2 cm-kort og ca. 10 m nøje efter 4 cm-kort. Højden udregnes efter nærliggende kurver og koter. Når koordinater beregnes (hvilket fx. sker ved triangulation), kan de angives i dm, cm eller mm. Koordinater til trigonometriske stationer er almindeligvis udregnet med cm s nøjagtighed. Koordinatnettet er baseret på UTM-projektionen, men bruges også på kort fremstillet efter kegle-projektionen. Unøjagtigheden herved er så ringe, at den ikke er erkendelig på kortene. Koordinatnettet anvendes også som referencenet. Til dette brug er jordoverfladen delt i 6º brede, bogstavsbetegnede bælter på tværs af zonerne. Zonebetegnelsen består af zonernes nummer + bæltets bogstav, f.eks. "32 V". Endvidere inddeles zonen - som beskrevet på side 16 - i 100 km-kvadrater, der betegnes med to bogstaver. Systemet er lavet således, at samme bogstavskombination for 100 km-kvadrater ikke kan forekomme nærmere hinanden end 18º, både i retning SYD-NORD og i retning VEST-ØST. Derfor angivelsen i "boxen" om, at zonebetegnelsen skal medtages, hvis der meldes ud over 18º.

AAU Landinspektøruddannelsen

AAU Landinspektøruddannelsen AAU Landinspektøruddannelsen Universal Mercator Projektion Mads Hvolby, Nellemann & Bjørnkjær 2003 UTM Projektion Indhold Forord Generelt UTM-Projektiionen UTM-Nettet Specifikationer for UTM-Projektionen

Læs mere

2. Projektion. Hver af disse kan igen fremstilles som ortografisk-, stereografisk- eller central-projektion.

2. Projektion. Hver af disse kan igen fremstilles som ortografisk-, stereografisk- eller central-projektion. Kortprojektioner En kortprojektion kan defineres som en systematisk metode til overførsel af punkter fra jordkloden til kortet. Da jordens overflade er en dobbeltkrum flade i modsætning til kortets plane

Læs mere

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende:

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende: Landkort Et kort er et billede, der er tegnet bl.a. på baggrund af et luftfotografi. Ethvert sted på kortet er tænkt set lige fra oven. Derfor er kortet i praksis "målrigtigt" - længder og vinkler måler

Læs mere

UTM/ETRS89: Den primære kortprojektion i Danmark

UTM/ETRS89: Den primære kortprojektion i Danmark UTM/ETRS89: Den primære kortprojektion i Danmark Geodætisk systembeskrivelse Geomatics Notes 1 Version 1 2017-04-01 Geomatics Notes 1. Version 1, 2017-04-01 Geodætisk systembeskrivelse: UTM/ETRS89: Den

Læs mere

Mikkel Gundersen Esben Milling

Mikkel Gundersen Esben Milling Mikkel Gundersen Esben Milling Grundregel nr. 1 En GPS kan og må ikke erstatte navigation med kort og kompas! Kurset Basal brug af GPS Hvad er en GPS og hvordan virker systemet Navigation og positionsformater,

Læs mere

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser 1. Jordkloden 1.1 Inddelinger og betegnelser 1! Bredde Grad! [ ]! =! 10.000 / 90! =! 111 km 1! Bredde Minut! [ ]! =! 111 / 60! =! 1,850 km * 1! Bredde Sekund! [ ]! =! 1850 / 60! =! 31 m 1! Sømil *!!! =!

Læs mere

2.9. Dette er en god simpel projektion for områder nær Ækvator. Hvad er den inverse afbildning, f -1?

2.9. Dette er en god simpel projektion for områder nær Ækvator. Hvad er den inverse afbildning, f -1? 2.9 2.4 Kortprojektioner og kort. Den matematiske baggrund for kortprojektioner er differentialgeometri. Det basale begreb her er mangfoldighed, dvs. om ethvert punkt ligger en omegn, der ligner en del

Læs mere

H.8130 Orientering og kortlære

H.8130 Orientering og kortlære hjemmeværnsskolen H.8130 Orientering og kortlære Lærebog HVS 8130-008-24 FEB 2003 2. udgave Hvis du opdager fejl eller mangler i dette hæfte: Hjemmeværnsskolen Skolesektionen Nymindegablejren 6830 Nr.

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET LANDINSPEKTØR- MATEMATISK GRUNDLAG LISBETH FAJSTRUP. IVER OTTOSEN. - om formiddagen i hvert fald. Ellers er den parallelforskudt:

AALBORG UNIVERSITET LANDINSPEKTØR- MATEMATISK GRUNDLAG LISBETH FAJSTRUP. IVER OTTOSEN. - om formiddagen i hvert fald. Ellers er den parallelforskudt: Generelt om kurset: Kurset består af flere elementer: Forelæsninger - to timer, Øvelser: Opgaveregning. Arbejde hjemme med Litteraturen Repetitionsopgaver - matematik fra gymnasiet eller første studieår,

Læs mere

Kortprojektioner L mm Optimale projektioner. Afstandskorrektion. System 34.

Kortprojektioner L mm Optimale projektioner. Afstandskorrektion. System 34. Kortprojektioner L4 2016 5.mm Optimale projektioner. Afstandskorrektion. System 34. Lisbeth Fajstrup Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet L4 maj 2016 Lisbeth Fajstrup (AAU) Kortprojektioner

Læs mere

5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34. (ew@le34.dk)

5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34. (ew@le34.dk) 5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34 (ew@le34.dk) 5 spørgsmål om koordinatsystemer du vil ønske du aldrig havde stillet! 1. Hvorfor

Læs mere

Nyt om projektioner. Kortforsyningsseminar, d. 25/3-2010. Simon Lyngby Kokkendorff Referencenetområdet, KMS

Nyt om projektioner. Kortforsyningsseminar, d. 25/3-2010. Simon Lyngby Kokkendorff Referencenetområdet, KMS Nyt om projektioner Kortforsyningsseminar, d. 25/3-2010 Simon Lyngby Kokkendorff Referencenetområdet, KMS Indhold Lidt om kortprojektioner generelt DKTM: Hvorfor, hvordan... Web Mercator hvad er det? Kortprojektioner

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel system lov retning højre nedad finde t system rod orden nøjagtig præcis

Læs mere

Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder.

Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder. 2. Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder. 2.1 I Figur 1.1 i kapitel 1 er der vist et ideelt Kartesiske eller Euklidiske koordinatsystem, med koordinater ( X, Y, Z) = ( X 1, X 2, X

Læs mere

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt).

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Mit bord. Tegn det bord, du sidder ved. Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Tegningerne skal laves på

Læs mere

Opgave: "GPS og koordinater" (Geo-øvelse i Kongens Have).

Opgave: GPS og koordinater (Geo-øvelse i Kongens Have). Flemming Sigh, Odense Katedralskole, 23-08-2011. 1 / 5 Opgave: "GPS og koordinater" (Geo-øvelse i Kongens Have). 1. Indstillinger på GPS eren. a) Valg af koordinater. I Google Earth kan du få et overblik

Læs mere

ONSDAG 19/4(AA) AALBORG UNIVERSITET LANDINSPEKTØR- MATEMATISK GRUNDLAG. 8:15-ca. 10:15 - forelæsning. (med en pause midt i selvfølgelig.

ONSDAG 19/4(AA) AALBORG UNIVERSITET LANDINSPEKTØR- MATEMATISK GRUNDLAG. 8:15-ca. 10:15 - forelæsning. (med en pause midt i selvfølgelig. Generelt om kurset: Kurset består af flere elementer: Forelæsninger - to timer, Øvelser: Opgaveregning. Arbejde hjemme med Litteraturen Repetitionsopgaver - matematik fra gymnasiet eller første studieår,

Læs mere

Kortprojektioner L mm Problemformulering

Kortprojektioner L mm Problemformulering Kortprojektioner L4 2016 1.mm Problemformulering Lisbeth Fajstrup Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet L4 april 2016 Lisbeth Fajstrup (AAU) Kortprojektioner L4 2016 April 2016 1 / 36 Kursusholder

Læs mere

Bacheloruddannelsen 1. år E15

Bacheloruddannelsen 1. år E15 Bacheloruddannelsen 1. år E15 2 v/jan Fugl 3 Projektionstegning Projek tion -en, -er (lat.pro jectio, til pro jicere-, kaste frem, af pro frem + jacere kaste; jf. Projekt, projektil, projektion) afbildning

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen. Geometri. Georg Mohr-Konkurrencen

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen. Geometri. Georg Mohr-Konkurrencen Tip til. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Geometri Her er nogle centrale principper om og strategier for hvordan man løser geometriopgaver. et er ikke en teoretisk indføring, men der i stedet fokus på

Læs mere

Kompendium i faget. Matematik. Tømrerafdelingen. 2. Hovedforløb. Y = ax 2 + bx + c. (x,y) Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard

Kompendium i faget. Matematik. Tømrerafdelingen. 2. Hovedforløb. Y = ax 2 + bx + c. (x,y) Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard Kompendium i faget Matematik Tømrerafdelingen 2. Hovedforløb. Y Y = ax 2 + bx + c (x,y) X Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard Indholdsfortegnelse for H2: Undervisningens indhold...

Læs mere

Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i. Begreber

Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i. Begreber Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i Begreber 1 Columbus tog fejl! - jorden er flad når vi tegner i MicroStation!!! Geodætiske begreber definition af jorden Jordens overflade Jordens

Læs mere

Opgaver om koordinater

Opgaver om koordinater Opgaver om koordinater Formålet med disse opgaver er dels at træne noget matematik, dels at give oplysninger om og træning i brug af Mathcad: Matematik: Øge grundlæggende indsigt vedrørende koordinater

Læs mere

de fire regnearter basis brikkerne til regning & matematik preben bernitt

de fire regnearter basis brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik de fire regnearter basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik de fire regnearter, basis ISBN: 978-87-92488-01-5 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Lille Georgs julekalender december. Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden?

Lille Georgs julekalender december. Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden? 1. december Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden? 2. december Hvilket ord er et tal? SNE DIS VIN MIX MEL En mystisk kileskrift er tydet! 3. december betyder 243,

Læs mere

Ekspertgruppen for afklaring af tekniske problemstillinger ved at etablere og implementere en ny kortprojektion.

Ekspertgruppen for afklaring af tekniske problemstillinger ved at etablere og implementere en ny kortprojektion. Ekspertgruppen for afklaring af tekniske problemstillinger ved at etablere og implementere en ny kortprojektion. Erik Wirring, LE34 Peter Cederholm, AAU Henrik Vad Jensen, Vejdirektoratet Per Knudsen,

Læs mere

Storcirkelsejlads. Nogle definitioner. Sejlads langs breddeparallel

Storcirkelsejlads. Nogle definitioner. Sejlads langs breddeparallel Storcirkelsejlads Denne note er et udvidet tillæg til kapitlet om sfærisk geometri i TRIPs atematik højniveau 1, ved Erik Vestergaard. Nogle definitioner I dette afsnit skal vi se på forskellige aspekter

Læs mere

Bekendtgørelse om stemmesedler til brug ved kommunale og regionale valg

Bekendtgørelse om stemmesedler til brug ved kommunale og regionale valg BEK nr 1123 af 15/10/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2014-17902 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. , og et punkt er givet ved: P (2, 1).

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. , og et punkt er givet ved: P (2, 1). Plangeometri Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over Opgave 1 To linjer er givet ved ligningerne: x y 0 og x b y 4 0, hvor b er en konstant a) Beregn konstanten b således,

Læs mere

geometri trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

geometri trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri, trin 1 ISBN: 978-87-92488-15-2 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering er

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord 7

Indholdsfortegnelse. Forord 7 Indholdsfortegnelse Forord 7 1 Indledning 8 1.1 Baggrund 8 1.2 Kort som projekteringsgrundlag 8 1.3 Topografiske kort 8 1.4 Tekniske grundkort 9 1.5 Situationsplaner 10 1.6 Matrikelkortet 10 2 Landmåling

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel lov retning højre nedad finde rundt rod orden nøjagtig præcis cirka

Læs mere

bruge en formel-samling

bruge en formel-samling Geometri Længdemål og omregning mellem længdemål... 56 Omkreds og areal af rektangler og kvadrater... 57 Omkreds og areal af andre figurer... 58 Omregning mellem arealenheder... 6 Nogle geometriske begreber

Læs mere

Kapitel 2 Tal og variable

Kapitel 2 Tal og variable Tal og variable Uden tal ingen matematik - matematik handler om tal og anvendelse af tal. Matematik beskæftiger sig ikke udelukkende med konkrete problemer fra andre fag, og de konkrete tal fra andre fagområder

Læs mere

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. 1, og et punkt er givet ved: (2, 1)

Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. 1, og et punkt er givet ved: (2, 1) Plangeometri Hvis man ønsker mere udfordring, kan man springe de første 10 opgaver over. Opgave 1 To linjer er givet ved ligningerne: x y 0 og x b y 4 0, hvor b er en konstant. a) Beregn konstanten b således,

Læs mere

GeoCaching hvordan man finder det... ved hjælp af satelitter

GeoCaching hvordan man finder det... ved hjælp af satelitter GeoCaching hvordan man finder det... ved hjælp af satelitter Andreas Ulovec, Universität Wien 1 Introduktion Masser af mennesker bruger GPS til at bestemme deres egen geografiske placering, eller til at

Læs mere

Tror du Jorden er flad? Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34

Tror du Jorden er flad? Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34 Tror du Jorden er flad? Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34 (ew@le34.dk) https://twitter.com/flatearthorg?lang=da Verden som vi ser på den til dagligt i vores CAD system ( The Flat Earth made at

Læs mere

Man vil ofte komme ud for, at man skal måle eller skønne længder i terrænet ved hjælp af kortet. (Vejlængder, skudafstande osv.).

Man vil ofte komme ud for, at man skal måle eller skønne længder i terrænet ved hjælp af kortet. (Vejlængder, skudafstande osv.). Afstand og retning Man vil ofte komme ud for, at man skal måle eller skønne længder i terrænet ved hjælp af kortet. (Vejlængder, skudafstande osv.). Man vil også komme ud for, at man skal måle eller bedømme

Læs mere

Differential- regning

Differential- regning Differential- regning del f(5) () f f () f ( ) I 5 () 006 Karsten Juul Indhold 6 Kontinuert funktion 7 Monotoniforhold7 8 Lokale ekstrema44 9 Grænseværdi5 Differentialregning del udgave 006 006 Karsten

Læs mere

Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram

Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram Opsætning af pc Brugen af det digitale plantesøgningsprogram og kortet forudsætter at din computer tillader popups fra netadressen www.gis.slnet.dk

Læs mere

I dag: Digital projektering -formål. Give jer et indblik i, hvad det betyder at projektere digitalt, og hvad det kræver især med hensyn til data.

I dag: Digital projektering -formål. Give jer et indblik i, hvad det betyder at projektere digitalt, og hvad det kræver især med hensyn til data. I dag: Digital projektering -formål Give jer et indblik i, hvad det betyder at projektere digitalt, og hvad det kræver især med hensyn til data. Dagens emner Hvad er et digitalt kort? Digitale grunddata

Læs mere

Undersøge funktion ved hjælp af graf. For hf-mat-c.

Undersøge funktion ved hjælp af graf. For hf-mat-c. Undersøge funktion ved hjælp af graf. For hf-mat-c. 2018 Karsten Juul Bestemme x og y 1. Bestemme x eller y...1 Andengradspolynomium 2. Forskrift for andengradspolynomium...2 3. Graf for andengradspolynomium...2

Læs mere

geometri trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

geometri trin 2 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri trin 2 preben bernitt brikkerne til regning & matematik geometri, trin 2 ISBN: 978-87-92488-16-9 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk Kopiering er

Læs mere

4. Korttegning 4.1. Opmålerens vigtigste hjælpemidler er et målebord, en kikkertlineal og et antal lange trælægter med påmalet centimeterinddeling.

4. Korttegning 4.1. Opmålerens vigtigste hjælpemidler er et målebord, en kikkertlineal og et antal lange trælægter med påmalet centimeterinddeling. 4.1 Kort Opmåling De koordinerede punkter indenfor et afgrænset område, d.v.s. trigonometriske stationer, indmålte kirkespir, møller o.s.v. konstrueres på grundlag af deres koordinater ind på et stykke

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

Geometri i plan og rum

Geometri i plan og rum INTRO I kapitlet arbejder eleverne med plane og rumlige figurers egenskaber og med deres anvendelse som geometriske modeller. I den forbindelse kommer de bl.a. til at beskæftige sig med beregninger af

Læs mere

Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort

Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort De ældste matrikelkort og Videnskabernes Selskabs kort kan hjælpe dig med at finde de kunstige vandløb. Udkast til vandområdeplanerne

Læs mere

Introduktion til GPS. Søren P. Petersen / dvl-lyngby.dk

Introduktion til GPS. Søren P. Petersen / dvl-lyngby.dk Introduktion til GPS Søren P. Petersen / dvl-lyngby.dk Hvad bruges en håndholdt GPS til? Måle tilbagelagt distance og fart Optage spor og markere punkter Navigere til et punkt efter et spor efter en rute

Læs mere

Funktioner generelt. for matematik pä B-niveau i stx. 2013 Karsten Juul

Funktioner generelt. for matematik pä B-niveau i stx. 2013 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B-niveau i st f f ( ),8 0 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B-niveau i st Funktion, forskrift, definitionsmångde Find forskrift StÇrste og mindste vårdi

Læs mere

KÆNGURUEN 2015. International matematikkonkurrence. Del 1. 3 point pr. opgave. 2. Erik har 10 ens metalstænger.

KÆNGURUEN 2015. International matematikkonkurrence. Del 1. 3 point pr. opgave. 2. Erik har 10 ens metalstænger. 2015 60 minutter Navn og klasse Del 1 3 point pr. opgave 1. A 6 B 7 C 8 D 10 E 15 2. Erik har 10 ens metalstænger. Han skruer dem sammen to og to og får fem metalstænger. Hvilken stang er længst? A A B

Læs mere

Konstruktion. d: En cirkel med diameter 7,4 cm. e: En trekant med grundlinie på 9,6 cm og højde på 5,2 cm. (Der er mange muligheder)

Konstruktion. d: En cirkel med diameter 7,4 cm. e: En trekant med grundlinie på 9,6 cm og højde på 5,2 cm. (Der er mange muligheder) 1: Tegn disse figurer: a: Et kvadrat med sidelængden 3,5 cm. b: En cirkel med radius 4,. c: Et rektangel med sidelængderne 3,6 cm og 9,. d: En cirkel med diameter 7,. e: En trekant med grundlinie på 9,6

Læs mere

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT.

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projektet kan bl.a. anvendes til et forløb, hvor en af målsætningerne er at lære om samspillet mellem værktøjsprogrammernes geometriske

Læs mere

Løsninger til KÆNGURUEN International matematikkonkurrence. Del 1 Løsninger 3 point pr. opgave. 2. Erik har 10 ens metalstænger.

Løsninger til KÆNGURUEN International matematikkonkurrence. Del 1 Løsninger 3 point pr. opgave. 2. Erik har 10 ens metalstænger. Løsninger til 2015 60 minutter Del 1 Løsninger 3 point pr. opgave 1. 2 3 15 A 6 B 7 C 8 D 10 E 15 2. Erik har 10 ens metalstænger. Han skruer dem sammen to og to og får fem metalstænger. Hvilken stang

Læs mere

DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet. Den oprindelige definition af DTU-LOK er desværre gået tabt.

DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet. Den oprindelige definition af DTU-LOK er desværre gået tabt. Notat DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet 17. februar 2015 Projekt nr. 210914 Dokument nr. 1212704515 Version 5 Udarbejdet af MMKS 1 INDLEDNING Da DTU

Læs mere

Beregning til brug for opmåling, udfoldning og konstruktion

Beregning til brug for opmåling, udfoldning og konstruktion VVS-branchens efteruddannelse Beregning til brug for opmåling, udfoldning og konstruktion Beregning til brug for opmåling, udfoldning og konstruktion Med de trigonometriske funktioner, kan der foretages

Læs mere

Sammenhæng mellem variable

Sammenhæng mellem variable Sammenhæng mellem variable Indhold Variable... 1 Funktion... 2 Definitionsmængde... 2 Værdimængde... 2 Grafen for en funktion... 2 Koordinatsystem... 3 Koordinatsæt... 4 Intervaller... 5 Løsningsmængde...

Læs mere

Lektion 7 Funktioner og koordinatsystemer

Lektion 7 Funktioner og koordinatsystemer Lektion 7 Funktioner og koordinatsystemer Brug af grafer og koordinatsystemer Lineære funktioner Andre funktioner lignnger med ubekendte Lektion 7 Side 1 Pris i kr Matematik på Åbent VUC Brug af grafer

Læs mere

Den lille hjælper. Positionssystem...3. Positive tal...3. Negative tal...3. Hele tal...3. Potenstal...3. Kvadrattal...3

Den lille hjælper. Positionssystem...3. Positive tal...3. Negative tal...3. Hele tal...3. Potenstal...3. Kvadrattal...3 Den lille hjælper Positionssystem...3 Positive tal...3 Negative tal...3 Hele tal...3 Potenstal...3 Kvadrattal...3 Parentes...4 Parentesregler...4 Primtal...4 Addition (lægge sammen) også med decimaltal...4

Læs mere

Athena DIMENSION Tværsnit 2

Athena DIMENSION Tværsnit 2 Athena DIMENSION Tværsnit 2 Januar 2002 Indhold 1 Introduktion.................................. 2 2 Programmets opbygning........................... 2 2.1 Menuer og værktøjslinier............................

Læs mere

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender hældnings a hældningskoefficient lineær funktion lagt n resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn formel andengradsligning

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Geometri

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Geometri Tip til. runde af - Geometri, Kirsten Rosenkilde. Tip til. runde af Geometri Her er nogle centrale principper om og strategier for hvordan man løser geometriopgaver. et er ikke en særlig teoretisk indføring,

Læs mere

koordinatsystemer og skemaer

koordinatsystemer og skemaer brikkerne til regning & matematik koordinatsystemer og skemaer basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik Koordinatsystemer og skemaer, basis 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

i tredje brøkstreg efter lukket tiendedele primtal time

i tredje brøkstreg efter lukket tiendedele primtal time ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender lagt sammen resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn efter bagved foran placering kvart fjerdedel lagkage rationale

Læs mere

gl. Matematik A Studentereksamen Torsdag den 14. august 2014 kl gl-stx142-mat/a

gl. Matematik A Studentereksamen Torsdag den 14. august 2014 kl gl-stx142-mat/a gl. Matematik A Studentereksamen gl-stx142-mat/a-14082014 Torsdag den 14. august 2014 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

Indledning og indhold

Indledning og indhold UTM SYSTEM34 Indledning og indhold Denne dokumentation beskriver programfunktionen til koordinattransformation i softwareprogrammet DFF-EDB Ledningsregistrering. Programmet lagrer internt alle grafiske

Læs mere

Geodæsi og Geostatistik

Geodæsi og Geostatistik 1 Noter til Geofysik 5 Geodæsi og Geostatistik C.C.Tscherning Niels Bohr Institutet Forår 2009. Indhold: 2 1. Indledning 1.1. Hvad er geodæsi? 2. Matematiske Hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder

Læs mere

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf 2017 Karsten Juul Procent 1. Procenter på en ny måde... 1 2. Bestem procentvis ændring... 2 3. Bestem begyndelsesværdi... 2 4. Bestem slutværdi... 3 5. Vækstrate...

Læs mere

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul Start pä matematik for gymnasiet og hf 2010 (2012) Karsten Juul Til eleven Brug blyant og viskelåder när du skriver og tegner i håftet, sä du fär et håfte der er egnet til jåvnligt at slä op i under dit

Læs mere

Ting man gør med Vektorfunktioner

Ting man gør med Vektorfunktioner Ting man gør med Vektorfunktioner Frank Nasser. april 11 c 8-11. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

Elementær Matematik. Funktioner og deres grafer

Elementær Matematik. Funktioner og deres grafer Elementær Matematik Funktioner og deres grafer Ole Witt-Hansen 0 Indhold. Funktioner.... Grafen for en funktion...3. grafers skæring med koordinat akser...4. To grafers skæringspunkter...4 3. Egenskaber

Læs mere

Bogstavregning. En indledning for stx og hf. 2008 Karsten Juul

Bogstavregning. En indledning for stx og hf. 2008 Karsten Juul Bogstavregning En indledning for stx og hf 2008 Karsten Juul Dette hæfte træner elever i den mest grundlæggende bogstavregning (som omtrent springes over i lærebøger for stx og hf). Når elever har lært

Læs mere

Det teknisk-naturvidenskabelige basisår Matematik 1A, Efterår 2005, Hold 3 Prøveopgave B

Det teknisk-naturvidenskabelige basisår Matematik 1A, Efterår 2005, Hold 3 Prøveopgave B Det teknisk-naturvidenskabelige basisår Matematik 1A, Efterår 2005, Hold 3 Opgaven består af fire dele, hver med en række spørgsmål, efterfulgt af en liste af teorispørgsmål. I alle opgavespørgsmålene

Læs mere

Matematik A. Studentereksamen

Matematik A. Studentereksamen Matematik A Studentereksamen 2stx101-MAT/A-01062010 Tirsdag den 1. juni 2010 kl. 9.00-14.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål. Delprøven

Læs mere

Hop videre med. Udforskning af opgaverne for 6. og 7. klassetrin i Danmark. 1 a) Tegn alle de mulige symmetriakser på vejskiltene.

Hop videre med. Udforskning af opgaverne for 6. og 7. klassetrin i Danmark. 1 a) Tegn alle de mulige symmetriakser på vejskiltene. Hop videre med Udforskning af opgaverne ne bygger videre på opgaver fra Kænguruen og lægger op til, at klassen sammen kan diskutere og udforske problemstillingerne. Opgavenumrene henviser til de opgaver,

Læs mere

GIS geografi, landinspektør, plan & miljø 1. semester

GIS geografi, landinspektør, plan & miljø 1. semester GIS geografi, landinspektør, plan & miljø 1. semester 1982 1992 Programmet for i dag: Stedbestemmelse. Hvordan beskrives, hvor tingene er, og hvordan taler vi om det? 2002 Alle mennesker ved altid, hvor

Læs mere

Afstandsformlen og Cirklens Ligning

Afstandsformlen og Cirklens Ligning Afstandsformlen og Cirklens Ligning Frank Villa 19. august 2012 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk.

Læs mere

Kapitel 4. Trigonometri. Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Kapitel 4

Kapitel 4. Trigonometri. Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Kapitel 4 Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Trigonometri Den del af matematik, der beskæftiger sig med figurer og deres egenskaber, kaldes for geometri. Selve ordet geometri er græsk og betyder jord(=geo)måling(=metri).

Læs mere

Værktøjskasse til analytisk Geometri

Værktøjskasse til analytisk Geometri Værktøjskasse til analytisk Geometri Frank Nasser 0. april 0 c 008-0. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

En studerende der har gennemført Geodæsi elementet af kurset vil kunne følgende:

En studerende der har gennemført Geodæsi elementet af kurset vil kunne følgende: Geodæsi Lars Stenseng stenseng@space.dtu.dk Læringsål En studerende der har genneført Geodæsi eleentet af kurset vil kunne følgende: Beskrive den grundlæggende virkeåde for GNSS systeer Beskrive de tre

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

praktiskegrunde Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær

praktiskegrunde Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær praktiskegrunde Praktiske Grunde. Nordisk tidsskrift for kultur- og samfundsvidenskab Nr. 3 / 2010. ISSN 1902-2271. www.hexis.dk Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær Introduktion

Læs mere

Breddegrader mærket med rødt Længdegrader mærket med blåt

Breddegrader mærket med rødt Længdegrader mærket med blåt Koordinater Mange autocamperpladser eller seværdigheder har ingen postadresse, og opgiver derfor beliggenheden i koordinater. Det er en meget præcis angivelse, men alligevel sker der mange fejltagelser

Læs mere

Læs selv om LANDKORT. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre

Læs selv om LANDKORT. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LANDKORT Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LANDKORT Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre 2 Landkort Mange forskellige slags kort I gamle dage var

Læs mere

Deskriptiv statistik for hf-matc

Deskriptiv statistik for hf-matc Deskriptiv statistik for hf-matc 75 50 25 2018 Karsten Juul Deskriptiv statistik for hf-matc Hvad er deskriptiv statistik? 1.1 Hvad er deskriptiv statistik?... 1 1.2 Hvad er grupperede og ugrupperede data?...

Læs mere

Geometriske eksperimenter

Geometriske eksperimenter I kapitlet arbejder eleverne med nogle af de egenskaber, der er knyttet til centrale geometriske figurer og begreber (se listen her under). Set fra en emneorienteret synsvinkel handler kapitlet derfor

Læs mere

Lille Georgs julekalender 2010. 1. december

Lille Georgs julekalender 2010. 1. december 1. december I hver af de øverste bokse skal der skrives et af tallene 1, 2, 3,..., 9. Alle tre tal skal være forskellige. I de næste bokse skrives de tal der fremkommer ved at man lægger sammen som vist.

Læs mere

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup i forbindelse med separatkloakering ROM nr. 3143 KORNERUP Matr.nr. 3a mm. Roskilde Dms., Sømme h., Københavns a. Stednr. 02.04.09-23 ROSKILDE MUSEUM CAND.MAG.

Læs mere

UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU. Vandløb nr St St m

UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU. Vandløb nr St St m UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU Vandløb nr. 817 2.0 St. 1835 St. 2049 m Juli 2006 Tillægsregulativ for Renden i Hou, 2006 1 Forord Dette tillægsregulativ og regulativ af 15.9.2006

Læs mere

9940 8848

9940 8848 Generelt om kurset: Kurset består af flere elementer: ca.10:15-12:00 Opgaveregning i grupperummene Forelæsninger - to timer, Øvelser: Opgaveregning. Arbejde hjemme med Litteraturen Repetitionsopgaver -

Læs mere

Triangulering af Danmark.

Triangulering af Danmark. Triangulering af Danmark. De tidlige Danmarkskort De ældste gengivelser af Danmark er fra omkring 200 e.kr. Kortene er tegnet på grundlag af nogle positionsangivelser af de danske landsdele som stammer

Læs mere

Affine transformationer/afbildninger

Affine transformationer/afbildninger Affine transformationer. Jens-Søren Kjær Andersen, marts 2011 1 Affine transformationer/afbildninger Følgende afbildninger (+ sammensætninger af disse) af planen ind i sig selv kaldes affine: 1) parallelforskydning

Læs mere

Variabelsammenhænge og grafer

Variabelsammenhænge og grafer Variabelsammenhænge og grafer Indhold Variable... 1 Funktion... 1 Grafen for en funktion... 2 Proportionalitet... 4 Ligefrem proportional eller blot proportional... 4 Omvendt proportionalitet... 4 Intervaller...

Læs mere

Matematik. Meteriske system

Matematik. Meteriske system Matematik Geometriske figurer 1 Meteriske system Enheder: Når vi arbejder i længder, arealer og rummål er udgangspunktet metersystemet: 2 www.ucholstebro.dk. Døesvej 70 76. 7500 Holstebro. Telefon 99 122

Læs mere

VEKTORGEOMETRI del 2 Skæringer Projektioner Vinkler Afstande

VEKTORGEOMETRI del 2 Skæringer Projektioner Vinkler Afstande VEKTORGEOMETRI del Skæringer Projektioner Vinkler Afstande x-klasserne Gammel Hellerup Gymnasium Februar 019 ; Michael Szymanski ; mz@ghg.dk 1 Indhold OVERSIGT... 3 SKÆRINGSPUNKTER OG RØRINGSPUNKTER...

Læs mere

Analytisk plangeometri 1

Analytisk plangeometri 1 1 Analytisk plangeometri 1 Kære 1. x, Vi begynder dag vores forløb om analytisk plangeometri. Dette bliver en udvidelse af ting i allerede kender til, så noget ved I i forvejen, mens andet bliver helt

Læs mere

GEODATA - HENT. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk. Opret login til Kortforsyningen.dk. Login og download på ftp.kortforsyningen.

GEODATA - HENT. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk. Opret login til Kortforsyningen.dk. Login og download på ftp.kortforsyningen. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk Der er adgang til Kortforsyningen.dk gennem to forskellige overførselsmetoder: Gennem hjemmesiden download.kortforsyningen.dk og gennem en FTP-server på ftp.kortforsyningen.dk.

Læs mere

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Indhold Teori - klima- og plantebælter... 2 Klimazoner og plantebælter... 2 Hydrotermfigurer... 4 Vejledning Klimamålinger... 7 Teori jordbund...

Læs mere

Deskriptiv statistik for matc i stx og hf

Deskriptiv statistik for matc i stx og hf Deskriptiv statistik for matc i stx og hf 75 50 25 2019 Karsten Juul Deskriptiv statistik for matc i stx og hf Hvad er deskriptiv statistik? 1.1 Hvad er deskriptiv statistik?... 1 1.2 Hvad er grupperede

Læs mere

Funktioner. 1. del Karsten Juul

Funktioner. 1. del Karsten Juul Funktioner 1. del 0,6 5, 9 2018 Karsten Juul 1. Koordinater 1.1 Koordinatsystem... 1 1.2 Kvadranter... 1 1.3 Koordinater... 2 1.4 Aflæs x-koordinat... 2 1.5 Aflæs y-koordinat... 2 1.6 Koordinatsæt... 2

Læs mere