Undersøgelse af samspil mellem smøremiddel, leje og tandhjul i gear til vindmøller

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undersøgelse af samspil mellem smøremiddel, leje og tandhjul i gear til vindmøller"

Transkript

1 RAPPORT Eltra dok nr , sag juli 2003 Undersøgelse af samspil mellem smøremiddel, leje og tandhjul i gear til vindmøller Afrapportering af PSO-projekt 2042 Elsam A/S Nordjyllandsværket Kemi & Miljø Vor ref. : HM hm@elsam.com Kontrol : K&M nr. : Rapport nr. : Fordeling : FLU/Eltra, CHN, Projektdeltagerne 1. Baggrund Danmark er førende i udvikling af vindmøller, og det sidste tiår har vindmølleindustrien været karakteriseret ved nogle særdeles høje vækstrater, både hvad angår møllernes størrelse og antal opstillede møller. Ved en så forceret teknologisk udvikling er der risiko for at videreføre nogle designprincipper, som senere viser sig at være fejlagtige. I midten af 90 erne begyndte problemer med skader i gearkasser til vindmøller at brede sig, hvilket bl.a. medførte store økonomiske tab til reparationer og ombygninger. Skader på gear i vindmøller omfattede såvel skader på tandhjul som lejer. Gearproblemer optrådte i stort tal i møller i størrelse fra 400 til 750 kw, og i disse møller var det primært havari af gearet sfæriske rullelejer, som gav anledning til gearproblemer. En lang række faktorer er bestemmende for gearets levetid i en vindmølle. Blandt væsentlige faktorer kan nævnes gearets belastning og lastspektrum, materialevalg, lejetype, design af gear samt olietype og olierenhed. På daværende tidspunkt var der en utilstrækkelig viden om smøreoliens betydning for gearet levetid generelt, og der var også et udtalt behov for at få afdækket, i hvilket omfang de mange lejehavarier skyldtes utilstrækkelig smøring. En række af de danske vindmølleproducenter havde i tidens løb gennemført feltafprøvninger af forskellige olietyper i vindmøller, men der savnedes en mere systematisk kortlægning af samspillet mellem smøremiddel, leje og tandhjul under de dynamiske forhold, som findes i gear i vindmøller for herigennem at kunne belyse, i hvilket omfang gearproblemerne skyldtes mangelfuld smøring. På den baggrund besluttede Vestas Wind System, NEG Micon, Danmarks Vindmølleforening og Elsam at søge PSO-midler til udviklingsprojektet

2 Side 2 Rapport nr Undersøgelse af samspil mellem smøremiddel, leje og tandhjul i gear til vindmøller. Et vigtigt element i projektet var ønsket om at få udviklet nogle bedre værktøjer til undersøgelse og karakterisering af tandhjul og lejers overflader, og derfor blev Teknologisk Institut, Center for Overfladeanalyse inddraget i projektet. 2. Formål Projektets formål er udvikling af en testmaskine, hvor smøreforholdene i tandhjul og lejer i gear til vindmøller kan undersøges under realistiske driftsbetingelser. Testmaskinen skal, indenfor visse rammer, kunne simulerer de dynamiske belastninger tandhjul og lejer udsættes for i gear i vindmøller. Der er i dag udviklet en række analysemetoder for undersøgelse og karakterisering af overfladers egenskaber. Som et delelement i dette projekt skal der afprøves og udvælges egnede teknikker til karakterisering af testobjekternes (tandhjul og lejer) overflader. 3. Projektplan Projektet er opdelt i to faser. Fase 1 omfatter fastlæggelse af design og specifikationer for en testmaskine, hvor testemner i form af tandhjul og leje kan udsættes for dynamiske belastninger, der simulerer forholdene i gear i vindmøller. I fase 1 skal der endvidere i samarbejde med Center for Overfladeanalyse udvikles egnede metoder til undersøgelse af, hvilke ændringer der sker med testobjekternes overflader, når de har været belastet i testmaskinen i kortere eller længere tid. I fase 2 fremstilles en prototype af testmaskinen, og der gennemføres en serie målinger med det sigte, at få afdækket hvorledes skader i lejer og på tandflanker opstår og udvikler sig havari. På baggrund af disse erfaringer udformes en standardprocedure, som fremover kan benyttes til udvælgelse af egnede smøreolier til gear i vindmøller.

3 Side 3 Rapport nr Aktiviteter 4.1 Udvikling af metoder til undersøgelse og karakterisering af lejers og tandflankers overflader Der har været afholdt projektmøde på Center for Overfladeanalyse, Teknologisk Institut for præsentation af de forskellige analyseteknikker, centret råder over. Efterfølgende er der lavet topografisk karakterisering af overflader af brugte og ubrugte lejer, dels ved direkte måling i 2D/3D stylus instrument og 3D interferensmikroskop og dels indirekte ved aftryk/replica-teknikken. Resultaterne af undersøgelserne er nærmere beskrevet i rapporten Karakterisering af gearkomponenters overfladetopografi, som findes i bilag 1. Sammenfattende kan det konkluderes, at de kendte, standardiserede måleteknikker er egnede til måling af lejers og tandflankers overfladetopografi, om end ubrugte lejer har en ruhed, som ligger tæt på 2D/3D stylusinstruments opløsningsevne. Resultatet af en sådan måling giver en række værdifulde ruhedsparametre, som er relevante ved vurdering af overfladens bæreevne og evne til at virke som lokalt smøremiddelreservoir. Replica-teknikken har i mange år været anvendt til at undersøge overfladers topografi, men så vidt vides har den ikke i større omfang tidligere været anvendt til måling af lejer og tandflankers overflader. I projektet er der lavet en række replica-målinger, som er sammenholdt med en direkte måling ved 2D/3D-stylus instrument. Generelt er der fundet en tilfredsstillende overensstemmelse mellem disse to metoder, og replica-teknikker er også eftervist at have den fornødne reproducerbarhed til at være anvendelig i praksis. Det er en vigtig erkendelse, for den indebærer mulighed for at foretage en topografisk karakterisering af overflader i gear i vindmøller i langt større udstrækning end nu. Replica-aftrykket kan tages i felten eller i forbindelse med undersøgelse/udskiftning af komponenter i gear, og disse aftryk kan så efterfølgende sendes til undersøgelse hos eksempelvis Center for Overfladeanalyse. 4.2 Fastlæggelse af design for testmaskine til undersøgelse af samspil mellem smøremiddel, leje og tandhjul under dynamiske forhold. Det er en ganske omfattende opgave at dimensionere og opbygge en brugbar testmaskine helt fra grunden, og derfor valgtes i første omgang at tage udgangspunkt i de metoder, der i dag findes til undersøgelse af gearoliers og fedters egenskaber:

4 Side 4 Rapport nr FAG s Wälzlager- und Schmierstoffprüfgerät FE8, DIN SKF s RF2-M -testudstyr FZG Zahnrad Verspannungs-Prüfmaschinen, DIN Relativt hurtigt i projektforløbet stod det klart, at det det ikke indenfor dette PSO-projekts rammer ville være muligt, at opbygge en testmaskine indeholdende både et testleje og test-tandhjulpar. Som tidligere nævnt er langt den overvejende del af skader i gear i vindmøller relateret til lejer, og derfor valgtes at fokusere på en testmaskine, hvor et testleje kunne udsættes for dynamiske belastninger. Det begrænsede valgmulighederne til FAG og SKFs udstyr. Der blev rettet henvendelse til de to store lejeproducenter, FAG og SKF, og afholdt møder med deres udviklingsafdelinger. Til undersøgelse af gearoliers egenskaber i lejer benytter FAG en FE8- testmaskine, og der er udviklet et prøveprogram omfattende undersøgelse af slid, lejelevetid ved grænselagssmøring, lejelevetid ved elastohydrodynamisk smøring (EHD) samt oliernes tilbøjelighed til belægningsdannelse ved høj temperatur. FAGs undersøgelsesmetodik virker umiddelbart velvalgt og dækkende, men den væsentligste anke er, at lejet kun udsættes for en statisk belastning, og der i øvrigt som testlejer anvendes cylindriske rullelejer og ikke sfæriske rullelejer, som i vindmøller har vist at give mange problemer. SKF havde på daværende tidspunkt ikke udviklet testudstyr specielt dedikeret til undersøgelse af samspil mellem gearolie og lejer i vindmøllegear. Den af SKF udviklede testmaskine, R2F-M, som er udviklet til undersøgelse af smørefedters egenskaber, kan ikke umiddelbart modificeres, så den opfylder de krav, vi har opstillet i dette PSO-projekt. SKFs forslag til undersøgelse af gearoliers tribologiske egenskaber omfatter måling af oliens filmtykkelse, viskositet og friktion, som kan foretages i en testopstilling benævnt Ball on disk samt undersøgelse af additivers egenskaber ved et såkaldt Two disk forsøg. Det er alle forsøgsopstillinger, der giver nogle basale karakteristika af de undersøgte olier, men projektgruppe fandt ikke, at disse oplysninger var tilstrækkelige til at forudsige oliers egenskaber i gear til vindmøller. På baggrund af møderne med FAG og SKF besluttedes at arbejde videre med FAG med henblik på at udvikle en modificeret FE8-testrig, som kunne opfylde vores krav til testmaskinen. I samarbejde med FAG blev der udarbejdet et koncept for en testmaskine til undersøgelse af samspil mellem smøreolie og leje under dynamiske forhold:

5 Side 5 Rapport nr Som testleje anvendes et sfærisk rulleleje. Testlejet kan dynamisk belastes med såvel aksial- som radialkræfter. Den samlede belastning i aksial og radial retning er sammensat af en statisk belastning overlejret med en dynamisk belastning, men en frekvens, der kan varieres fra 5-10 Hz. Det samlede fladetryk er ca MPa; testlageret er af type 22312E og med et P/C forhold på 0,5 og F aksial /F radial kan vælges i området 0 0,7. Olietilførslen til testlejet er regulerbart, med en normal doseringsmængde på 100 ml/min. Omdrejningstallet kan varieres fra 0 til 2000 rpm, og hastighedsfaktoren n D m kan varieres op til Oliesumpen til testmaskinen er forsynet med termostatering, så oliens temperatur kan reguleres fra 40 til 100 ºC. Oliesumpen forsynes med effektive oliefiltre (for at holde et lavt partikelindhold) og mulighed for indblæsning af luft i olien. Anlægget opbygges, så det kan anvendes til forsøg med mineralske såvel som syntetiske gearolier (poly- -olefiner, poly-glycoler og bionedbrydelige olier) Til testudstyret er der tilkoblet en PC som styrer og kontrollere testkørslen og registrere en række driftsdata. Efterfølgende udarbejdede FAG et tilbud på bygning af en testmaskine med ovennævnte specifikationer. Med en pris på 4,1 mio. kr. oversteg den langt de økonomiske rammer for dette PSO-projekt. Dertil kom, at én testmaskine ikke ville være tilstrækkeligt til at gennemføre undersøgelser, der involverede bestemmelse af lejelevetid. FAG og SKF understregede, at sådanne undersøgelser er behæftet med en ret stor variation af analyseresultaterne, hvilket medfører behov for gentagne målinger. Der ville således være behov for et antal af disse testmaskiner, hvis det skitserede undersøgelsesprogram skulle kunne afsluttes indenfor den planlagte tidsramme. På den baggrund vurderede projektgruppen, at opgavens omfang både tidsmæssigt og økonomisk - var langt større end oprindeligt antaget, og projektet blev derfor stoppet efter fase 1.

6 Side 6 Rapport nr Sammenfatning og konklusion I fase 1 af projektet Undersøgelse af samspil mellem smøremiddel, leje og tandhjul i gear til vindmøller er der skabt overblik over, hvilke analysemetoder der er egnede til undersøgelse lejer og tandflankers topografi, og som indeholder langt mere information end de nuværende metoder til vurdering af slid i lejer og tandhjul. Det er påvist, at replica-teknikken er brugbar selv på overflader af ubrugte emner med en ruhed på ned til ca. 0,1 :m. Der eksisterer i dag ikke noget udstyr, som er dedikeret til undersøgelse af smøreforholdene i lejer og tandhjul under dynamiske belastninger, svarende til de belastninger, der forekommer i gear til vindmøller. Det er fortsat projektgruppens opfattelse, at kun med et sådant udstyr vil det være muligt at kortlægge smøreoliens betydning for lejer og tandhjuls levetid i vindmøllegear. Der er opstillet specifikationer til en egnet testmaskine, som vil kunne fremstilles ud fra FAGs nuværende, standardiserede udstyr: Wälzlager- und Schmierstoffprüfgerät FE8, DIN Prisen for en enkelt testmaskine er dog prohibitiv høj ca. 4,1 mio. kr. hvorfor det ikke skønnes muligt at videreføre fase 2 af dette PSO-projekt. Der er fortsat et udtalt behov for at udvikle egnet testudstyr til kortlægning af smøreforholdene i gear til vindmøller for at kunne understøtte den fortsatte udviklingen af vindmølle-teknologien. Omfanget af denne indsats er der dog så stor, at den kun kan løftes af de primære parter, lejeproducenterne og gearleverandørerne. For at fremme denne udvikling må vindmølleproducenterne og brugersiden presse på og medvirke til, at der på sigt bliver udviklet standardiserede testmetoder, som tager udgangspunkt i de specielle driftsforhold, der gør sig gældende i gear til vindmøller.

7 BILAG 1 PROJEKTRAPPORT KARAKTERISERING AF GEARKOMPONENTERS OVERFLADETOPOGRAFI CENTER FOR OVERFLADEANALYSE TEKNOLOGISK INSTITUT PROJEKT: UNDERSØGELSE AF SAMSPIL MELLEM SMØREMIDDEL, LEJE OG TANDHJUL I GEAR TIL VINDMØLLER PROJEKTNR.: PSO 2042 PROJEKTPARTNERE: ELSAM A/S TEKNOLOGISK INSTITUT NEG MICON A/S VESTAS A/S DANSK VINDMØLLEFORENING

8 Indholdsfortegnelse 0 Baggrund for projekt og undersøgelse Problemstillinger, udstyr og metoder Problemstillinger Mikrostruktur og -kemi Overfladetopografi Prøvemner Standarder og parametre Resultater Visualisering, SEM og 3D stylus Måling af topografi Reproducerbarhed af replika Konklusion.11 side 2 af 11

9 0 Baggrund for projekt og undersøgelse Projektets overordnede mål er at udvikle testudstyr og prøvningsmetoder ril undersøgelse af samspil imellem smøremiddel, leje og tandhjul i gear til vindmøller. Testudstyret skal anvendes til at kortlægge de mekanismer, der fører til skader i lejer og tandhjul i vindmøllerne. De tribologiske forhold i gear afhænger af flere parametre herunder overfladernes topografiske og materialeteknologiske karakteristika. Som en delelement i den overordnede testprocedure indgår derfor en strukturel, kemisk og topografisk karakterisering af gearkomponenternes overflader. Slid som funktion af belastningsforhold monitoreres pt. ved en simpel vejning af komponenterne. DIN foreskriver et maksimalt slid på 30 mg. En god olie vil typisk give et slid på mg. En sådan måling er behæftet med stor usikkerhed og givet et meget unuanceret billede af slidsituationen. Det er kendt, at anti-wear additiverne i smøreolien har en negativ effekt på komponenternes levetid. Tribofilmens kemi er således et væsentlig element i forståelsen af slidmekanismerne. Denne rapport beskriver resultaterne af Center for Overfladeanalyses udviklingsarbejde under PSO projekt 2042 fase 1 mht. til etablering af kvantitative måleprocedurer til monitorering af slid. I fase II af projektet skal der etableres experimentelle slidmodeller. 1 Problemstillinger, udstyr og metoder 1.1 Problemstillinger I referat fra projektmøde den 26/5 på Teknologisk Institut opregnede Ole Lund Jensen fra Vestas A/S typer af lejebeskadigelser initieret fra overfladen: Fremstillingsskader (plastiske deformationer). Montagemærker (især aksielle rivninger). Stilstandsmærker. "Ætse"-mærker/ - skjolder. Skidding - rivning efter uensartet hastighed eller ved opstart af mølle. Indtrykning af hårde duktile/sprøde partikler. Indtrykning af bløde partikler. Rundgående ridser; opvalsede spor hidrørende oprindeligt fra partikler fastsiddende i holderen. Skader fra "dieseling" og høje lokale temperaturer (luft i olie). Mikropitting som følge af tynd smørefilm. Strømgennemgang som følge lyn, svejsning eller statisk elektricitet fra rotoren (et enkelt eller få "sår"). Strømgennemgang som følge af udladning af statisk elektricitet i smøreoliesystem (mange små "sår"). Varmløbning som følge af smøremiddel mangel. Hertil kommer problemstillinger knyttet til overfladens mere grundlæggende egenskaber herunder overfladens topografiske karakteristika. Kontakt imellem to overflader fordrer en vis ruhed og et antal ridser. Hvis overfladerne er for glatte, er der risiko for, at de svejser sammen. Tværgående ridser fungerer som reservoir for smøreolien og for slidpartikler. Med andre ord overfladers egenskaber kan styres ved passende valgt ruhed, bæreflade, ridser etc. eller generelt ved passende valgt 3D topografi. side 3 af 11

10 1.2 Mikrostruktur og -kemi Et antal af lejeskaderne nævnt under punkt 1.1 er direkte synlige og andre kan gøres synlige i et almindeligt lysmikroskopi. Mere detaljerede undersøgelser fordrer et scanning elektronmikroskop (SEM). Scanning elektronmikroskopi er særdeles velegnet til at undersøge og visualisere materialers mikrostruktur, f.eks. mikropitting skader i tandhjul og lejer. Det er desuden muligt at udføre kemiske analyser i et SEM. Figur 1 viser et af Centrets tre elektronmikroskoper. SEM udstyret er kun blevet anvendt i mindre omfang i fase I af projektet, men udstyret er generelt anvendeligt i stort set alle metallurgiske problemstillinger. Røntgenudstyret kan anvendes til at analyse kemiske belægninger på overflader, f.eks. fordeling af svovl, fosfor og klor i smøre- og rengøringsmidler. Figur 2 viser et eksempel på kemisk analyse af en korrosionsbelægning på et rørsystem fra Elsamprojekt A/S. Figur 1: Scanning elektronmikroskop (SEM) Figur 2: SEM billede og x-ray maps af belægning på rør set i tværsnit (farverne angiver koncentrationsfordelingen af klor, krom og jern). side 4 af 11

11 1.3 Overfladetopografi Den væsentligste del af projektarbejdet under fase I knytter sig til den topografiske karakterisering af overflader på gearkomponenter. Overflader på ubrugte komponenter har ruheder på ca. 100 nm. Ruheder på slidte komponenter ligger fra 200 nm til 100 µm. Nogle af gearkomponenterne har geometriske størrelser og vægt, der umuliggør en direkte undersøgelse i Center for Overfladeanalyses topografiudstyr. Det er derfor nødvendig at tage aftryk/ replika af overfladerne. Der findes et begrænset antal replika-systemer på markedet. Generelt er disse systemer udviklet til at gengive væsentlig grovere strukturer end de, der observeres for gearkomponenter. Første delopgave har derfor omfattet en evaluering af replika-teknikken til brug på de meget glatte gearkomponent overflader. Vi har tidligere gennemført tilsvarende evalueringer i ruhedsområdet 1 til 100 µm, men evalueringsarbejdet mht. glatte overflader har stort set måtte startes fra scratch. Nationale og internationale standarder (DIN/ISO, EU) foreskriver måleudstyr, måleprocedurer og parametersæt. Det er tilstræbt at følge disse standarder og vælge et parametersæt, som kan anvendes til at monitorere slid på gearkomponenter. Standardisering er generelt væsentlig i dette projekt. Der er derfor udarbejdet detaljerede måle- og kalibreringsprotokoller. Figur 3 viser 2D/3D stylus instrument til måling af overfladetopografi. Pickupen har en krumningsradius på 5 µm. Der kan udmåles en eller flere profiler. Et 3D scan består af et antal parallelle profiler, f.eks Det maksimale scanområde er 100 *100 min, og den optimale punktopløsning er 2 nm. Figur 3: 2D/3D Surfascan stylus instrument Pga. de meget glatte overflader er der udført supplerende målinger i et såkaldt 3D interferensmikroskop. Dette mikroskop udmærker sig ved berøringsfrit at kunne måle ruheder i området 0,5 run til 100 µm med meget stor lateral opløsning. Figur 4 viser et billede af dette instrument. side 5 af 11

12 2 Prøvemner Figur 4: 3D interferensmikroskop I fase I af projektet har vi modtaget et begrænset antal emner fra Vestas A/S og Nec Micon A/S. Vi har ikke modtaget hverken nye eller brugte tandsæt. Figur 5 viser komponenterne i en såkaldt "roller bearing". Vi har udført målinger på rullerne og det indre leje. Figur 6 viser et planetleje og figur 7 et leje fra et havari. Vi har modtaget tre typer emner: et ubrugt, et brugt og et beskadiget svarende til figur 7. I_IuF:~ide part Figur 5: Komponenter i en "roller bearing" Figur 6: Ubrugt planetleje (FAG 22234) Figur 7: Leje fra havari (FAG ES) side 6 af 11

13 Lejet vist i figur 7 har ifølge det oplyste siddet på en aksel med to lejer i hver sin ende. Det andet leje er stort set ikke slidt. Dette illustrerer lidt af problemstillingen. Det er ikke af interesse at måle overfladetopografien af de mekanisk beskadigede områder på lejet. Målepositionerne på lejerne er vist i figur 8. Position A, B og C på leje til højre er ikke markeret på figur 8, men er placeret henholdsvis i stærkt beskadiget område, i mindre beskadiget område og i glat område. Figur 8: Markering af målepositioner på brugt og beskadiget emne Der er taget aftryk/ replika af emnerne som vist i figur 6. Der er bygget op med aluminiumstape og replikavæsken er hældt ned i formen. Der er anvendt en replika-masse af typen Technovit 3040 acrylat pulver/væske. Aftrykket størkner i løbet af 1-2 minutter. På afmonterede lejer er der taget aftryk som vist i skitsen i figur 9. Måleområderne er givet betegnelserne fra venstre mod højre: c, b, a, d, e, f Overfladernes afrenses forud for prøvetagningen eventuelt med et replika, som kasseres. side 7 af 11

14 3 Standarder og parametre 2D målinger udføres i henhold til DS/EN ISO 4287: Geometriske produktspecikationer (GPS). Denne standard beskriver målemetode og parametersæt. Der findes på nuværende tidspunkt ikke en officiel 3D standard, men metoder og parametersæt er beskrevet i en rapport fra et EU forskningsprojekt. Såvel i 2D som i 3D verdenen opereres der med fire typer af parametre: Amplitude parametre f eks. den velkendte ruhed ( 2D: Ra, Rz; 3D: Sa, Sz). Spatielle parametre f.eks. tæthed af toppe per arealenhed (3D: Sds). Hybrid parametre. Funktionelle parametre. Specielt den sidste type er relevant mht. kvantificering af slid. De funktionelle parametre beskriver en overflades bæreevne og evne til at fungere som reservoir for en smøreoliefilm. Bærekurven eller materialefordelingskurven er skematisk vist i figur Bearing area ratio (%) Figur 10: Skematisk tegning af materialefordelingskurve Materialefordelingskurven giver et grafisk udtryk for hvor meget materiale, der er tilstede i en given dybde af 2D profilen eller 3D overfladen. I figur 10 er vist tre parametre: Spk (den reducerede tophøjde) er et udtryk for "run-inn" ruhed. Sk (kerneruheden) er et udtryk for ruhedsdybden af den del af overfladen, der kommer til at fungere som interface til en anden berørende overflade. Svk (den reducerede daldybde) er et udtryk for ruhedsdybden af den del af profilen eller 3D overfladen, der kan virke som smøremiddelsreservoir. De modtagne prøveemner repræsenterer ikke emner fra et kontrolleret slidforsøg. Det er derfor ikke muligt på nuværende tidspunkt af vurdere parametervariationerne som funktion af belastning. Men i en lang række andre slidsituationer, f.eks. oliehydraulik og cylinder liners til dieselmotorer, har disse parametre vist sig velegnede til monitorering af slid. side 8 af 11

15 4 Resultater Der er udført et meget stort antal 2D og 3D målinger på replikaer fra lejer og på ruller dels direkte målinger og dels målinger på replika fra ruller. Som tidligere nævnt er der udarbejdet måle- og kalibreringsprotokoller dækkende ruhedsområdet 20 nm til 10 µm. Disse protokoller er ikke vedlagt denne rapport. Rapporten beskriver i billeder og tabeller de væsentligste resultater fra projektarbejdet. Der lægges vægt på at visualisere de mange muligheder, som topografiske undersøgelser giver for at karakterisere slid på lejer og ruller. Den samme metodik kan anvendes til visualisering og kvantificering af slid på tandsæt, 4.1 Visualisering, SEM og 3D stylus I figur 11 har vi vist, hvorledes A) det stærkt beskadigede område, B) det mindre beskadigede område og C) det glatte område på leje vist til højre i figur 8 tager sig ud i SEM og 3D stylus instrument. Målingerne er udført på replika af overfladen. Billeder optaget med stylus instrument kan umiddelbart inverteres og dermed visse metaloverfladens topografi. Det er ikke direkte muligt med SEM billeder. Ved at vende SEM billeder 180 grader kan der skabes en optisk illusion, således at man ser metaloverfladens positivbillede. I område A måles en ruhed på 26 µm. I område B måles en ruhed på knap 3 gm og i område C en ruhed på 0.4 µm. Dvs. der er markante forskelle på overfladens beskaffenhed, hvilket svarer til det visuelle indtryk. side 9 af 11

16 4.2 Måling af topografi Vi har opmålt det brugte leje vist i figur 8 i de angivne positioner. Figur 12 viser de opnåede resultater. Ruhedsdata i figur 12 viser: Uens slid på venstre og højre halvdel leje. Ra ændres fra 1 gm til 0.3 gm. Den centrale bæreflade er ligeledes forskellig for de to halvdele. Den reducerede daldybde, Rvk, er markant ændret fra venstre til højre halvdel af lejet. Det betyder, at smørremiddelreservoiret er mindsket markant. For er ubrugt leje ligger R a i området 0,06 til 0,08 µm R z i området 0,4 til 0,8 µm R k i området 0,15 til 0,20 µm R pk i området 0,05 til 0,10 µm R vk i området 0,2 til 0,3 µm For et ubrugt rulle: ca. 0,2 µm ca. 1 µm ca. 0,4 µm ca. 0,1 µm ca. 0,3 µm For et ubrugt leje ligger ruhedsværdierne kun en faktor to over støjniveauet for stylus instrumentet. Det er derfor væsentligt at verificere instrumentets støjniveau ved måling på en planglas standard. Alternativt anvendes interferensmikropet, hvor støjniveauet er helt nede på 0.5 mn. Ruhedsværdierne for en ny rulle ligger generelt højere end ruhedsværdierne for et nyt leje. 4.3 Reproducerbarhed af replika Vi har målt reproducerbarheden af replika prøvetagningen ved at udføre denne tre gange. Herefter der der målt fem 2D profiler. Normalt ligger reproducerbarheden på 10% relativt. Men for meget glatte overflader opnås kun en reproducerbarhed på ca. 25%. Figur 13 viser situationen for Rvk parameteren. side 10 af 11

17 Figur 13: Måling af replika reproducerbarhed, Rvk parameter I figur 13 ses en markant større måleusikkerhed for position a. En nærmere undersøgelse i lysmikroskop viser, at det skyldes et indtryk i overfladen som pickupen har passeret. Generelt skal man være forsigtig med replika af meget glatte overflader. Der skal minimum tages tre replika per emne. Hertil kommer, at 2D målinger kan give et falsk indtryk af overfladens beskaffenhed. For rullerne har det været muligt at sammenligne resultater opnået ved direkte målinger på rulle med resultater fra replika. Generelt er der en god overensstemmelse for rullerne. Overensstemmelsen er knap så god for de meget glatte lejeoverflader men dog acceptabel. I interferensmikroskopet ses, at replika af glatte overflader har en forstruktur, som ikke kan tilskrives emnet men skyldes f eks. luftbobler i replikamassen. 5 Konklusion I fase I af projektet har vi ikke studeret kemien af tribofilm. Med et eksempel fra en anden projektopgave er det vist, at SEM i kombination med røntgenmikroanalyse f.eks. kan vise fordelingen af svovl, fosfor og klor i smøreolie-additiver. Center for Overfladeanalyse råder desuden over udstyr til måling af kemien af meget tynde tribofilm (molekyllag). I fase I har vi fokuseret på at udvikle metoder til kvantitativ karakterisering af gearkomponenters overfladetopografi. Der er etableret prøvetagningsprocedurer og 2D/3D måle- og kalibreringsprotokoller. Det er verificeret, at Technovit acrylat replika systemet kan anvendes til prøvetagning på større emner. Dette skal udføres med større opmærksomhed, når det drejer sig om ubrugte meget glatte lejer. De meget glatte overflader kan ligeledes give problemer med stylus instrumenter, idet ruhedsværdierne for emnerne kun ligger en faktor 2-3 over instrumentets støjniveau. Dette niveau er ikke nødvendighed konstant i tiden. Vi har fastlagt et parametersæt bestående af ruhedsparameterne Ra/Sa, Rk/Sk, Rpk/Spk og Svk, hvor R* er nomenklaturen for 2D målinger og S* nomenklaturen for 3D målinger. Generelt anbefales det at anvende 3D målinger, omend disse er mere tidskrævende. På baggrund af projektarbejdet i fase I kan det konkluderes, at det vil være muligt at monitorere slid på gearkomponent overflader som funktion af belastning og smøremiddel. Den udviklede metode giver en meget mere nuanceret billede af slidmekanismerne, end der kan opnås ved simple vejninger. side 11 af 11

AM (Additiv Manufacturing) af speciallegeringer til offshore

AM (Additiv Manufacturing) af speciallegeringer til offshore AM (Additiv Manufacturing) af speciallegeringer til offshore Søren Mark Teknologisk Institut - Center for Metal- og Overfladeteknologi Prøveemner leveret af Produktudvikling, TI (Jeppe Skinnerup Byskov)

Læs mere

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG 10 KW VINDMØLLE SEPEEG SOL VIND LED DESIGN OG TEKNIK Direkte dreven 10 kw vindmølle, som kombinerer den nyeste teknologi med solid, gennemprøvet mekanik Osiris 10 er en vindretningsorienteret (downwind)

Læs mere

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug 1 Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug Indledning Dækket udgør den eneste kontakt mellem køretøjet og underlaget. Derfor er det vigtigt, at brugerne sørger for at bevare dækkenes kvalitet og præstationer.

Læs mere

GussStahl Lienen STRENOV PRODUKTER INFORMATION MATERIALER

GussStahl Lienen STRENOV PRODUKTER INFORMATION MATERIALER STRENOV PRODUKTER INFORMATION GussStahl Lienen GussStahl Lienen GmbH & Co. KG (GSL) som blev grundlagt i den tyske by Lienen i 1971, er specialister inden for støbning af komplekst formede stålkomponenter

Læs mere

System I møtrik - bolt. Dog - til bolte i ikke-krævende masseproduktionsapplikationer

System I møtrik - bolt. Dog - til bolte i ikke-krævende masseproduktionsapplikationer Gevindpasta Indledning Bolten er en af de ældste og mest brugte komponenter i moderne maskinkonstruktion. Derfor er det forbavsende at se, hvor ofte smøring af disse bliver nedprioriteret. Alvorlige skader

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Indhold: 1.0 Opbevaring... 3 2.0 Montage.... 3 2.1 Generelt... 3 2.2 Rørføring... 3 3.0 Rørsystem.... 4 3.1 Fittings....

Læs mere

En af de vigtigste egenskaber ved en motorolie er viskositeten. Med viskositeten forstås oliens "tykkelse" eller tykflydenhed.

En af de vigtigste egenskaber ved en motorolie er viskositeten. Med viskositeten forstås oliens tykkelse eller tykflydenhed. Generelt om olie En motorolie har flere funktioner end bare at smøre motoren. Den har også en ikke ubetydelig kølende effekt. Tryksmøringen i en firetaktsmotor bevirker, at der hele tiden tilføres koldere

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Plast Center Danmark Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Mia Katharina Andersen Podlech Teknisk Projektleder Ph.D. Kemiingeniør Vejle, d. 1. november 2012 1 Plast er ikke bare

Læs mere

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM)

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet, Sep 2006. Lars Petersen og Erik Lægsgaard Indledning Denne note skal tjene som en kort introduktion

Læs mere

BELÆGNING OG HEGN TERRASSE, MARINE, STI- & BRO SAMT HEGNS LØSNINGER

BELÆGNING OG HEGN TERRASSE, MARINE, STI- & BRO SAMT HEGNS LØSNINGER BELÆGNING OG HEGN TERRASSE, MARINE, STI- & BRO SAMT HEGNS LØSNINGER HVORFOR SKAL JEG VÆLGE RECYCLING PLAST? BY BANG får leveret recycklingplast fra GovaPlast, som er markedsleder i Belgien. Recyclingplast

Læs mere

Fremtidens bilteknologier

Fremtidens bilteknologier Fremtidens bilteknologier Baggrund og formål Internationale ønsker om reduktion af energiforbrug og emissioner i transportsektoren har medført skærpede krav og fokus på de tekniske muligheder for at indfri

Læs mere

Patientforflytninger i seng

Patientforflytninger i seng Patientforflytninger i seng Indledning Formålet med undersøgelsen var at udvikle et værktøj til vurdering af plejerens belastning ved patientforflytninger. Ideen var at man ud fra patientens vægt, grad

Læs mere

C Model til konsekvensberegninger

C Model til konsekvensberegninger C Model til konsekvensberegninger C MODEL TIL KONSEKVENSBEREGNINGER FORMÅL C. INPUT C.. Væskeudslip 2 C..2 Gasudslip 3 C..3 Vurdering af omgivelsen 4 C.2 BEREGNINGSMETODEN 6 C.3 VÆSKEUDSLIP 6 C.3. Effektiv

Læs mere

Det Rene Videnregnskab

Det Rene Videnregnskab Det Rene Videnregnskab Visualize your knowledge Det rene videnregnskab er et værktøj der gør det muligt at redegøre for virksomheders viden. Modellen gør det muligt at illustrere hvordan viden bliver skabt,

Læs mere

Elektrokul A/S. Kemikalier

Elektrokul A/S. Kemikalier Elektrokul A/S Kemikalier Deioniseringsmiddel MB46LT MB46 LT og MB9 er deioniseringsmidler i høj kvalitet til direkte rengøring af procesvand, som indeholder spor af jern eller en anden metallegering.

Læs mere

Rapport. Tilvækstproblematik Slutrapport. Hardy Christensen. Sammendrag. Baggrund

Rapport. Tilvækstproblematik Slutrapport. Hardy Christensen. Sammendrag. Baggrund Rapport Tilvækstproblematik Slutrapport 18. august 2010 Proj.nr. 1379712 Version 01 HCH/LHAN Hardy Christensen Sammendrag Baggrund Der er gennemført en række forsøg i forbindelse med marinering af kyllingeprodukter.

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

FORBRUGERPANELET JUNI 2010. Forbrugerpanelet om brug af anprisninger på fødevareprodukter

FORBRUGERPANELET JUNI 2010. Forbrugerpanelet om brug af anprisninger på fødevareprodukter Forbrugerpanelet om brug af anprisninger på fødevareprodukter Forbrugerrådet har lavet en undersøgelse af forbrugernes viden om, og holdninger til, fødevareanprisninger, dvs. udsagn, som fremhæver en fødevares

Læs mere

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik

1. Beskrivelse af virkemidlerne (der er flere delelementer) Videreførsel af KørGrønt (kampagner om energieffektiv køreteknik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41 78 02 23 Fax 7221 8888 mhl@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Videreførelse af kampagner for KørGrønt og energimærkning for biler, kampagner

Læs mere

Vejledning til LKdaekW.exe 1. Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz

Vejledning til LKdaekW.exe 1. Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz Vejledning til LKdaekW.exe 1 Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz Vejledning til LKdaekW.exe 2 Ansvar Programmet anvendes helt på eget ansvar, og hverken programmør eller distributør kan

Læs mere

Bugserede eksaktsnittere

Bugserede eksaktsnittere Bugserede eksaktsnittere FCT 960 FCT 1060 FCT 1360 FCT 1460 Eksaktsnitning Hvorfor eksaktsnitte? Græssaften og eventuelle additiver bliver fordelt jævnt på alle overfladerne. Ensileringsprocessen starter

Læs mere

V-ringe. V-ringen. Enkel udførelse Der behøves normalt intet særligt lejehus. Slibning af aksler ikke nødvendigt. Grove tolerancer kan tillades.

V-ringe. V-ringen. Enkel udførelse Der behøves normalt intet særligt lejehus. Slibning af aksler ikke nødvendigt. Grove tolerancer kan tillades. V-ringe V-ringen b a er en elstøbt tætning i syntetisk gummi. V-ringen fastoles på akslen ve sin egen strækspæning og tætner aksialt mo en anløbsflae. V-ringen består i princippet af to ele: kroppen (a)

Læs mere

Mikroskopet. Sebastian Frische

Mikroskopet. Sebastian Frische Mikroskopet Sebastian Frische Okularer (typisk 10x forstørrelse) Objektiver, forstørrer 4x, 10x el. 40x Her placeres objektet (det man vil kigge på) Kondensor, samler lyset på objektet Lampe Oversigt Forstørrelse

Læs mere

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B?

Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1. Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen Side 1 Armeringsstål Klasse A eller klasse B? Bjarne Chr. Jensen 13. august 2007 Bjarne Chr. Jensen Side 2 Introduktion Nærværende lille notat er blevet til på initiativ af direktør

Læs mere

Denne montagevejledning er gældende for 12 volt anlæg med MPPT regulator.

Denne montagevejledning er gældende for 12 volt anlæg med MPPT regulator. Denne montagevejledning er gældende for 12 volt anlæg med MPPT regulator. Tilykke med din nye vedvarende energikilde. Før montage af anlægget bør denne vejledning grundig læses igennem. For optimal ydelse

Læs mere

Hydraulisk hammer HH10 HH10RV. HYCON A/S Juelstrupparken 11 DK-9530 Støvring Denmark

Hydraulisk hammer HH10 HH10RV. HYCON A/S Juelstrupparken 11 DK-9530 Støvring Denmark Hydraulisk hammer HH10 HH10RV HYCON A/S Juelstrupparken 11 DK-9530 Støvring Denmark Tel: +45 9647 5200 Fax: +45 9647 5201 Mail: hycon@hycon.dk www.hycon.dk Indholdsfortegnelse Side 1. Generelt... 2 2.

Læs mere

Brugervejledning. Svejsemaskine OMISA. Type: 2160

Brugervejledning. Svejsemaskine OMISA. Type: 2160 Holm & Holm A/S. Svejsemaskine OMISA De tekniske data I denne brugervejledning er kun til generel information. Vi forbeholder os retten til at lave ændringer uden varsel. I tvivlstilfælde sammenholdes

Læs mere

Forbedring af efterføderteknologier til energibesparelse i jernstøberier

Forbedring af efterføderteknologier til energibesparelse i jernstøberier Slutrapport for projekt: Forbedring af efterføderteknologier til energibesparelse i jernstøberier Niels Skat Tiedje DTU Mekanik 29. august 2014 Indhold Indhold... 2 Introduktion og mål... 3 Del 1: anvendelse

Læs mere

BEF Bulletin no. 4. Huldæk og brand. Betonelement-Foreningen, september 2013. Udarbejdet af: Jesper Frøbert Jensen ALECTIA A/S. Betonelementforeningen

BEF Bulletin no. 4. Huldæk og brand. Betonelement-Foreningen, september 2013. Udarbejdet af: Jesper Frøbert Jensen ALECTIA A/S. Betonelementforeningen Middel temperaturstigning i ovn (Celsius) Tid (minutter) 0 20 40 60 80 100 120 140 160 1000 900 SP-3 800 700 600 500 400 300 SP-1 200 SP-2 100 0 BEF Bulletin no. 4 Udarbejdet af: Jesper Frøbert Jensen

Læs mere

For øjeblikkelig frigivelse

For øjeblikkelig frigivelse For øjeblikkelig frigivelse Kontakt: Seco Tools A/S Park Allé 350A 2605 Brøndby Jannie CHRISTIANSEN Telefon: +45-23453464 E-mail: jannie.christiansen@secotools.com www.secotools.com Nye værktøjer og strategier

Læs mere

Gode råd om olier til klassiske køretøjer

Gode råd om olier til klassiske køretøjer Gode råd om olier til klassiske køretøjer Valg af motorolie Når der skal vælges olietype til motoren, bør man som udgangspunkt følge fabrikkens oprindelige anvisninger. Tjek de originale instruktions-

Læs mere

RAPPORT. Manual for miljøsyn. Foretaget for: HUR. Dato: 5. december 2001. Sagsbehandler: Michael Grouleff Jensen Civilingeniør. Sagsnr.

RAPPORT. Manual for miljøsyn. Foretaget for: HUR. Dato: 5. december 2001. Sagsbehandler: Michael Grouleff Jensen Civilingeniør. Sagsnr. RAPPORT Manual for miljøsyn Foretaget for: HUR Dato: 5. december 2001 Sagsbehandler: Michael Grouleff Jensen Civilingeniør Sagsnr.: 270-0-0449 Resultat af undersøgelsen må kun gengives i sin helhed. I

Læs mere

Fokus på udvikling. Enkelthed. er ganske enkelt bedre. Loberotor pumper

Fokus på udvikling. Enkelthed. er ganske enkelt bedre. Loberotor pumper Fokus på udvikling Enkelthed er ganske enkelt bedre Loberotor pumper Så enkelt og dog så mange muligh Dertil lægges. Seks serier med 16 størrelser. AL-Serie PL- Serie CL- Serie FL-Serie EL-Serie XL-Serie

Læs mere

Tekniske Data Epoxy Yacht HB

Tekniske Data Epoxy Yacht HB Tekniske Data Epoxy Yacht HB Produktbeskrivelse Epoxy Yacht HB er en to-komponent overfladetolerant, rusthindrende, mastiks epoxymaling med et højt tørstofindhold, der kan påføres i høje filmtykkelser.

Læs mere

210/HR21. Servicemanual til kæde. .com. Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England. i n f o @ n i f t y l i f t.

210/HR21. Servicemanual til kæde. .com. Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England. i n f o @ n i f t y l i f t. 210/HR21 Servicemanual til kæde i n f o @ n i f t y l i f t. c o m.com M50286/02 Niftylift Limited Fingle Drive Stonebridge Milton Keynes MK13 0ER England www.niftylift.com e-mail: info@niftylift.com Tel:

Læs mere

Stop cylinderen rigtigt i endestillingen Af Peter Windfeld Rasmussen

Stop cylinderen rigtigt i endestillingen Af Peter Windfeld Rasmussen Stop cylinderen rigtigt i endestillingen Af Peter Windfeld Rasmussen I nogle applikationer skal en cylinder køres helt i bund ved høj hastighed. For at afbøde det mekaniske chok kan alle cylinderleverandører

Læs mere

Atomic force mikroskopi på blodceller

Atomic force mikroskopi på blodceller 1 Atomic force mikroskopi på blodceller Problemstilling: Problemstillingen eleven bliver sat overfor er: Hvad er atomic force mikroskopi, og hvordan kan det bruges til at studere blodceller på nanometerskala?

Læs mere

Olier har forskellige additiver

Olier har forskellige additiver Olier har forskellige additiver Olien, der kan bruges til det hele, findes ikke. Langt de fleste smøreolier består af en grundolie, der kaldes baseolie, tilsat additiver. Baseolie typer Mineralske olier

Læs mere

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras.

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras. Fredensborg Kommune 9. maj 2011 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af DIGE VED USSERØD Å NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I T: 4810 4200 F: 4810 4300 E:

Læs mere

Projekt - Valgfrit Tema

Projekt - Valgfrit Tema Projekt - Valgfrit Tema Søren Witek & Christoffer Thor Paulsen 2012 Projektet Valgfrit Tema var et projekt hvor vi nærmest fik frie tøjler til at arbejde med hvad vi ville. Så vi satte os for at arbejde

Læs mere

PEST analyse. Den lille lette... Indføring i Erhvervsøkonomi på HD studiet. S i d e 1 11

PEST analyse. Den lille lette... Indføring i Erhvervsøkonomi på HD studiet. S i d e 1 11 PEST analyse Den lille lette... Indføring i Erhvervsøkonomi på HD studiet S i d e 1 11 Indhold Forord... 3 1. Hvad er en PEST analyse... 4 2. Hvad er formålet med en PEST analyse... 5 3. Hvordan er en

Læs mere

Planlægning. Planlægning. November 2011. Januar 2013. Tillæg nr. 29. Til Kommuneplan 2009 FORSLAG. Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m.

Planlægning. Planlægning. November 2011. Januar 2013. Tillæg nr. 29. Til Kommuneplan 2009 FORSLAG. Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m. Planlægning Januar 2013 Planlægning November 2011 Tillæg nr. 29 Til Kommuneplan 2009 FORSLAG Plan for opførelse af små vindmøller - under 25 m. 2 Indholdsfortegnelse INDHOLD Indledning... 5 Retningslinjer...

Læs mere

Styrkeudvikling og kloridindtrængning i moderne betontyper gælder modenhedsfunktionen?

Styrkeudvikling og kloridindtrængning i moderne betontyper gælder modenhedsfunktionen? Styrkeudvikling og kloridindtrængning i moderne betontyper gælder modenhedsfunktionen? Martin Kaasgaard Teknologisk Institut Baggrund modenhedsfunktionen Modenhedsfunktionen anvendes til at relatere hærdeprocessen

Læs mere

SAMMEN FINDER VI LØSNINGEN. orlahansen.dk

SAMMEN FINDER VI LØSNINGEN. orlahansen.dk SAMMEN FINDER VI LØSNINGEN VI GØR DET KOMPLICEREDE ENKELT Hos Orla Hansen A/S er vi tiltrukket af vanskelige opgaver. Opgaver der kan udfordre os og opgaver der stiller krav til vores faglighed, kompetencer,

Læs mere

TROLLA Græsopsamler 120 cm

TROLLA Græsopsamler 120 cm TROLLA Græsopsamler 120 cm Artikel nr.: 12009 DK montagevejledning 2010/01 Kære kunde, Tillykke med dit nye Trolla produkt. Vi håber du vil få stor glæde af det. Kassen med dit nye Trolla produkt kan indeholde

Læs mere

FORSØG MED 37 BETONELEMENTER

FORSØG MED 37 BETONELEMENTER FORSØG MED 37 BETONELEMENTER - CENTRALT, EXCENTRISK OG TVÆRBELASTEDE ELEMENTER SAMT TILHØRENDE TRYKCYLINDRE, BØJETRÆKEMNER OG ARMERINGSSTÆNGER Peter Ellegaard November Laboratoriet for Bærende Konstruktioner

Læs mere

INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM. Industriens Kompositlaboratorium

INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM. Industriens Kompositlaboratorium INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM Industriens Kompositlaboratorium 1 Nye muligheder indenfor kompositmaterialer Industriens Kompositlaboratorium (IKL) er et spændende nyt samarbejde mellem FORCE Technology,

Læs mere

230V Elektrisk Vibrator Motor NEA

230V Elektrisk Vibrator Motor NEA Copenhagen Vibrator Products 230V Elektrisk Vibrator Motor NEA 230V enkeltfaset Leveres med kabel og kondensator 2 polet 3.000 omdrejninger 4 polet 1.500 omdrejninger Cirkulær Vibration Hygiejnisk design

Læs mere

KiU og professionsdidaktik

KiU og professionsdidaktik KiU og professionsdidaktik Forskningsprojektet KiU og professionsdidaktik har primært fokus på at undersøge, på hvilke måder læreres kompetenceløft i undervisningsfag (KiU) sætter sig spor i praksis i

Læs mere

Monitoreringen og effektvurderingen omfatter kun strukturfondsprojekter og medtager ikke andre projekter igangsat af Vækstforum Midtjylland.

Monitoreringen og effektvurderingen omfatter kun strukturfondsprojekter og medtager ikke andre projekter igangsat af Vækstforum Midtjylland. Danmarks Statistik, regionerne, Bornholms regionskommune og Erhvervsstyrelsen har udviklet et værktøj, som gør det muligt at følge (monitorere) den faktiske udvikling i de virksomheder, der deltager i

Læs mere

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå samtlige de komponenter der enten er en del af koblingen

Læs mere

Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder

Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder mv. Bestyrelsen besluttede i sit møde den 26. juni 2007, pkt. 94/07, at nedsætte en revisionsgruppe til

Læs mere

Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan

Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan Århus Kommune 26. marts 2007 Indholdsfortegnelse 1 Indledning og sammenfatning... 4 1.1 Resumé... 4 2 Brug og værdisætning af

Læs mere

Havnestiger - Produktbeskrivelse

Havnestiger - Produktbeskrivelse Dato 2007-09-17 Havnestiger - Produktbeskrivelse Bagh & Co A/S har i mange år produceret tagstiger, som især afsættes til Sverige. Stigerne er nu videreudviklet til anvendelse som nødstiger i havne. Da

Læs mere

Digital Kommuneplan. Kravsspecifikation gennem brugerinvolvering

Digital Kommuneplan. Kravsspecifikation gennem brugerinvolvering Digital Kommuneplan Kravsspecifikation gennem brugerinvolvering Indhold Introduktion Afklaring af behov: Hvad skal digitale kommuneplaner kunne? Udarbejdelse og test af løsning: Hvordan skal digitale kommuneplaner

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Vare nr.: 1.185-113.0

Vare nr.: 1.185-113.0 K 855 HS Med højtryks og varmt vand (80 ºC) sikrer hedvands-renseren et hygiejnisk rengøringsresultat. Ved hjælp af den høje temperatur kan du nedsætte både rengøringstiden og tørretiden samt spare på

Læs mere

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1 Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1 (Brændstofkvalitetsbekendtgørelsen) I medfør af 4, stk. 1, 22, stk. 3 og 4,

Læs mere

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer Kapitel 9 Selvvurderet helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer 85 Andelen, der vurderer deres helbred som virkelig godt eller

Læs mere

Rapport Tilstandsrapport

Rapport Tilstandsrapport Rapport Tilstandsrapport Rapport nr. : 7812 Fabrikat : Nordex Type : N43-600 kw Serienummer : 6022 Placering : Gammelskovvej, Agerskov Placering UTM 32 : Ø: 512788, N: 6105937 Indkørt dato : 17. februar

Læs mere

Randers Kommune. Forslag til nyt skiltningsprincip, ved administrationsbygningerne omkring Laksetorvet.

Randers Kommune. Forslag til nyt skiltningsprincip, ved administrationsbygningerne omkring Laksetorvet. Randers Kommune Forslag til nyt skiltningsprincip, ved administrationsbygningerne omkring Laksetorvet. Historien Struktur Byrådet vedtog for omkring 25 år siden at al skiltning på kommunale bygninger i

Læs mere

RONDA STØVSUGERE TIL BYGGEBRANCHEN

RONDA STØVSUGERE TIL BYGGEBRANCHEN RONDA STØVSUGERE TIL BYGGEBRANCHEN RONDA 200 RONDA 200 når livet er for kort til hobbystøvsugere Normen EN 60335-2-2-1995 einschl. A1: 1998 sowie für das Aufsaugen von gesundheitsgefährdendem einschl.

Læs mere

Automatisering Af Hverdagen

Automatisering Af Hverdagen Automatisering Af Hverdagen Programmering - Eksamensopgave 10-05-2011 Roskilde Tekniske Gymnasium (Kl. 3,3m) Mads Christiansen & Tobias Hjelholt Svendsen 2 Automatisering Af Hverdagen Indhold Introduktion:...

Læs mere

Mono EZstrip Family. Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på:

Mono EZstrip Family. Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på: Mono EZstrip Family Unik (MIP) Maintenance In Place! Videoer på EZstrip pumper og Muncher på: Fordele med EZstrip Family Maintenance In Place Hurtig og enkel udskiftning af de vigtige sliddele uden brug

Læs mere

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Seniorforsker Hans Bendtsen Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Guldalderen 12, P.O. Box 235, 2640 Hedehusene, Denmark Telefon: 4630 7000, www.vd.dk, E-mail:

Læs mere

Verdens første - The principle

Verdens første - The principle Verdens første - The principle 2 Helheden er mere end summen af delene Det samme gælder for Rittal - The System. Med dette i tankerne har vi samlet vores innovative produkter indenfor indkapslinger, strømfordeling,

Læs mere

Syddanmark 2007 2010. Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter

Syddanmark 2007 2010. Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter i Syddanmark 2007 2010 Design Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond DEN EUROPÆISKE

Læs mere

CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008

CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008 VTO - Vils Tegloverliggere A/S Næssundvej 171 7980 Vils Att.: Thomas Jensen 2012.06.13 [emnenr]/[ordrenr] ehk/[init] CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008 Murværkskonsoller,

Læs mere

Betjeningsvejledning Seba VM-880 Stophanesøger. El.nr. 63 98 964 328

Betjeningsvejledning Seba VM-880 Stophanesøger. El.nr. 63 98 964 328 Betjeningsvejledning Seba VM-880 Stophanesøger El.nr. 63 98 964 328 Seba VM-880 side 2 Indhold Seba VM-880 introduktion... 2 Seba VM-880 standardudstyr... 2 Tekniske specifikationer... 3 Kontrol og indikatorer...

Læs mere

Dambrug. Anlægning af land baserede - Kar og rør installationer. Henvendelse. BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280. Mail tanke@bsteknik.

Dambrug. Anlægning af land baserede - Kar og rør installationer. Henvendelse. BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280. Mail tanke@bsteknik. 0 Anlægning af land baserede - Dambrug Kar og rør installationer. Henvendelse BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280 Mail tanke@bsteknik.com Web. www.bsteknik.com Stålkar med PE Inder liner. Størrelse tilpasset

Læs mere

Syddanmark 2007 2011. Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i

Syddanmark 2007 2011. Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Syddanmark 2007 Design og kreative erhverv Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation Turisme Brede indsatser DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1)

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1) BEK nr 1311 af 04/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-5201-0045 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Design of Experiments

Design of Experiments Design of Experiments -den moderne 128. beretning Gitte Nomanni Holm Arla Foods Hvem er jeg og hvor i Arla sidder jeg Gitte Nomanni Holm Siden 2008 uddannet levnedsmiddelsingeniør med speciale i Proces

Læs mere

2 Purus Line et design der ses

2 Purus Line et design der ses 3. UDGAVE Purus Line & Purus Corner Et design der ses Funktioner du kan stole på Frihed i indretningen Største vandtæthed ved montering Nu også ekstra lav byggehøjde 2 Purus Line et design der ses PURUS

Læs mere

Erfaringer med eftergivelige master

Erfaringer med eftergivelige master Erfaringer med eftergivelige master Anvendelse af eftergivelige master til vejudstyr er så småt ved at vinde mere og mere indpas på det danske vejnet. Af trafiksikkerhedsmæssige årsager er dette glædeligt,da

Læs mere

NEW HOLLAND BB9O9O PLUS

NEW HOLLAND BB9O9O PLUS NEW HOLLAND BB9O9O PLUS 2 3 UOVERTRUFFEN KAPACITET MED MINIMAL ANSTRENGELSE FOR FØREREN GIGANTISK UOVERTRUFFEN PRÆSTATION Den største model i den fremragende New Holland BB9000 storballepresserserie er

Læs mere

VEJLEDNING TIL VALG AF OVERFLADER

VEJLEDNING TIL VALG AF OVERFLADER STÅLCENTRUM RUSTFRIT STÅL I FØDEVAREINDUSTRIEN VEJLEDNING TIL VALG AF OVERFLADER RESUMÉ FRA UDVIKLINGSPROJEKTET OVERFLADEBEHANDLING AF RUSTFRIT STÅL SIKRING AF OPTIMAL FØDEVAREHYGIEJNE OG LEVETID AF PROCESUDSTYRET

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN

DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN DRIFTSVEJLEDNING NPC - SERIEN 13.01.09/FKO 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Varemodtagelse 3 2. Generelt 2.1 Tørkørsel og kavitation 3 2.2 Driftstemperatur og afgangstryk 3 2.3 Minimum flow 3 2.4 Massefylde og

Læs mere

1.0 Møllens hovedtræk... 3. 1.1 Regler... 3

1.0 Møllens hovedtræk... 3. 1.1 Regler... 3 Brochure KVA Vind 6 Indholdsfortegnelse 1.0 Møllens hovedtræk... 3 1.1 Regler... 3 2.0 Beskrivelse af KVA Vind 6... 4 3.0 Tegning af KVA Vind 6 på 20.5m mast... 5 4.0 Tegning af fundament til 20.5m mast...

Læs mere

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment Rygtespredning: Et logistisk eksperiment For at det nu ikke skal ende i en omgang teoretisk tørsvømning er det vist på tide vi kigger på et konkret logistisk eksperiment. Der er selvfølgelig flere muligheder,

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Læs mere

Trafikantadfærd i 2-sporede rundkørsler

Trafikantadfærd i 2-sporede rundkørsler Trafikantadfærd i -sporede rundkørsler Sporbenyttelse og konfliktende adfærd Indsæt foto så det fylder rammen ud Belinda la Cour Lund Poul Greibe 4. marts 008 Scion-DTU Diplomvej 376 800 Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

Translyft SUPERLAV. løfteborde TUB 1000 X TUB 1000 TCB 1000 X

Translyft SUPERLAV. løfteborde TUB 1000 X TUB 1000 TCB 1000 X Translyft SUPERLAV løfteborde TUB 1000 X TUB 1000 TCB 1000 X NYHED Ekstra løftehøjde Med de nyudviklede superlave TUB 1000 X og TCB 1000 X har Translyft sat ny standard for løftehøjden på de superlave

Læs mere

Energieffektivisering sådan effektiviseres indsatsen af civiling. Mogens Johansson, Dansk Energi Analyse A/S

Energieffektivisering sådan effektiviseres indsatsen af civiling. Mogens Johansson, Dansk Energi Analyse A/S 18. marts 2002 MJ/ld Energieffektivisering sådan effektiviseres indsatsen af civiling. Mogens Johansson, Dansk Energi Analyse A/S For godt 20 år siden blev energistyring introduceret i Danmark som et vigtigt

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002 Juni 2003 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling mellem fast og

Læs mere

1400 PTO PUMPE november 2010

1400 PTO PUMPE november 2010 PUMPE november 2010 1 KIMADAN A/S KIMADAN A/S 2 BRUGSANVISNING & RESERVEDELSLISTE for PUMPER, 60 HK og 100 HK Fremstillingsår INDHOLDS FORTEGNELSE side 1. Beskrivelse 3 2. Monteringsvejledning 3 3. Betjeningsvejledning

Læs mere

posten Uddeholm flytter igen grænserne for pulvermetallurgiske ståls egenskaber

posten Uddeholm flytter igen grænserne for pulvermetallurgiske ståls egenskaber Varmebehandling er nøglen til at få de rigtige egenskaber frem i blødglødende stål Uddeholm anviser alternative egenskabsprofiler for samme stål posten Nr. 1 5 Uddeholm flytter igen grænserne for pulvermetallurgiske

Læs mere

Prøver Evaluering Undervisning. Fysik/kemi. Maj-juni 2008

Prøver Evaluering Undervisning. Fysik/kemi. Maj-juni 2008 Prøver Evaluering Undervisning Fysik/kemi Maj-juni 2008 Ved fagkonsulent Anette Gjervig 1 Indledning Denne evaluering er udarbejdet på grundlag af censorberetninger fra syv censorer, der har medvirket

Læs mere

A. Byggepladsindretning

A. Byggepladsindretning A. Byggepladsindretning I dette afsnit beskrives hvorledes byggepladsen indrettes. Dette omfatter en fastlæggelse af hvilket materiel, der skal forefindes på pladsen samt en bestemmelse af hvor dette placeres.

Læs mere

Højopløst mikroskopi til karakterisering af partikeloverflader

Højopløst mikroskopi til karakterisering af partikeloverflader Højopløst mikroskopi til karakterisering af partikeloverflader Morten Christensen Center for Membran Biofysik Institut for fysik kemi og farmaci Syddansk Universitet Morten.christensen@memphys.sdu.dk 1

Læs mere

Spindelgear Manual. Gear og lineære produkter siden 1964

Spindelgear Manual. Gear og lineære produkter siden 1964 Spindelgear Manual /// Side 2 Spindelgearets opbygning /// Side Montagevejledning /// Side Igangsætningsvejledning og valg af olie /// Side 6 Unikt gearnummer /// Side 7 Reservedelstegning /// Side 8 Reservedelsliste

Læs mere

1. Verifikation og kalibrering - Indledning

1. Verifikation og kalibrering - Indledning 1 1. Verifikation og kalibrering - Indledning Der anvendes to forskellige måder til at karakterisere egenskaberne i et måleudstyr: S Leverandørspecifikationen for udstyrets egenskaber (Supplier performance

Læs mere

MIRIAM - Models for rolling resistance In Road Infrastructure Asset Management Systems

MIRIAM - Models for rolling resistance In Road Infrastructure Asset Management Systems MIRIAM - Models for rolling resistance In Road Infrastructure Asset Management Systems Introduktionen af nye vejbelægninger i et vejnet, som kan reducere bilisternes brændstofforbrug med 3 4 %, vil have

Læs mere

Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen

Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen EU-Kommissionen har underkendt den danske PSO-ordning, fordi PSO-støtten til vedvarende energi kun gives til indenlandsk energiproduktion,

Læs mere

DORMI. trykaflastning til sengeliggende OVERSKUD TIL OMSORG

DORMI. trykaflastning til sengeliggende OVERSKUD TIL OMSORG DORMI trykaflastning til sengeliggende OVERSKUD TIL OMSORG Kategori 1-3 DORMI Dyna-Form TM Mercury DORMILET Dyna-Form TM Mercury er en kvalitets skummadras, med høj komfort og effektiv trykfordeling. DORMILET

Læs mere