UDDANNELSESNIVEAU OG -UDVIKLING I DANMARK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDDANNELSESNIVEAU OG -UDVIKLING I DANMARK"

Transkript

1 18. april 2005 Af Thomas V. Pedersen Resumé: UDDANNELSESNIVEAU OG -UDVIKLING I DANMARK Det er i høj grad gennem en stadig bedre uddannet og mere innovativ arbejdsstyrke, at det danske samfund skal få del i de nye job, der opstår i kølvandet på den teknologiske udvikling og i en mere globaliseret verden. Derfor er den aktuelle debat af det danske uddannelsesniveau helt afgørende. Med udgangspunkt i en sammenligning af de åriges og de åriges andel med en videregående uddannelse konkluderer Velfærdskommissionen, at der ikke sker væsentlige fremskridt i danskernes uddannelsesniveau. Denne sammenstilling kan dog ikke bruges til at konkludere noget retvisende omkring tilvæksten i det danske uddannelsesniveau, da 13¾ procent af de årige fortsat er under uddannelse. I Velfærdskommissionens beskrivelse af det fremtidige uddannelsesniveau tages der heller ikke højde for dette, hvorfor den internationale rangordning i den forbindelse er særlig misvisende for Danmark. På baggrund af mere dynamisk funderede analyser finder notatet, at de nuværende årige er klart bedre uddannet, end de var for 20 år siden, hvor de var mellem 25 til 34 år. Og de årige er i dag klart bedre uddannet, end de årige var for 20 år siden. Ser man nærmere på hastigheden i tilvæksten i generationernes uddannelsesniveau, så er der sket store fremskridt i det danske uddannelsesniveau igennem de sidste 10 til 15 år, såvel som i 1960 erne og 1970 erne, mens der var stagnation i 1980 erne. Disse forhold ændrer imidlertid ikke ved det problematiske i, at danske studerende afslutter deres studier i en relativ høj alder. Men det er helt afgørende for eventuelle politiske justeringer af uddannelsespolitikken, hvorvidt den forholdsvis begrænsede andel med en afsluttet videregående uddannelse blandt de årige skyldes, at danske studerende afslutter deres studier i en relativ høj alder, eller om tilvæksten i årgangenes uddannelsesniveau er gået i stå, som Velfærdskommissionen (fejlagtigt) konkluderer. P:\GS\06-til ny hjemmeside\velfærd\2005\udd-niveau-tp.doc

2 2 UDDANNELSESNIVEAU OG -UDVIKLING I DANMARK Det danske uddannelsesniveau er til debat. Og heldigvis for det. Det er i høj grad gennem en stadig bedre uddannet og mere innovativ arbejdsstyrke, at det danske samfund skal få del i de nye job, der opstår i kølvandet på den teknologiske udvikling og i en mere globaliseret verden. Alternativet til øget opkvalificering er en strategi, hvor man gennem lavere lønninger forsøger at fastholde de gamle (og relativt lavproduktive) job og erhverv. Opkvalificeringsstrategien øger således den generelle velstand i samfundet, ligesom den forbedrer mulighederne for de grupper på arbejdsmarkedet, der ellers ville blive ramt af øget mekaniseringsgrad og udflytning af arbejdspladser. Den konklusion, der pt. tegner sig i horisonten på debatten omkring det danske uddannelsesniveau, har lidt karakter af Die Dummen Dänen. Danmark bruger i dag markant flere ressourcer på uddannelsesområdet end for 20 år siden, og alligevel karakteriseres resultatet som middelmådigt. Eller som Velfærdskommissionen konkluderer i deres seneste udgivelser: Der er ikke sket væsentlige fremskridt, når man ser på danskernes uddannelsesniveau. De årige er stort set ikke bedre uddannede end de årige. Godt 30 procent i begge aldersgrupper har en videregående uddannelse. Jf. s. 12 i Fremtidens velfærd og globaliseringen, Velfærdskommissionen Kan det virkelig passe, at der ikke er sket væsentlige fremskridt i danskernes uddannelsesniveau igennem de sidste 20 år? Dette spørgsmål undersøges nærmere nedenfor. Notatet ser også nærmere på danskernes uddannelsesniveau i et internationalt perspektiv. Notatets kritiske gennemgang af de negative konklusioner, som bl.a. Velfærdskommissionen har fremført omkring tilvæksten i det danske uddannelsesniveau, er på ingen måde et forsøg på at undsige behovet for en fortsat videreudbygning af opkvalificeringsstrategien endsige et forsøg på at bortforklare, at ressourcerne i uddannelsessystemet ikke kan anvendes bedre. AErådet er dog af den opfattelse, at en videreudbygning af opkvalificeringsstrategien der må betragtes som hjørnestenen i en fremtidssikring af den danske model bedst sker på et retvisende statistisk grundlag. Det er i det lys, notatet skal læses.

3 3 Ressourcer til uddannelsessektoren Igennem de sidste 20 år er ressourcerne til uddannelsessektoren øget med godt 35 procent. 1 Over samme periode er det såkaldte demografiske træk faldet med knap 15 procent. Det demografiske træk beskriver den rene befolkningsmæssige bestemte udvikling i undervisningsressourcerne, ved uændrede standarder og dækningsgrader. Figur 1. Ressourcer og demografisk træk i uddannelsessektoren 75 Mia kr Produktionsværdi i undervisningssektoren Kilde: Danmarks Statistik, DREAM og AErådet Demografisk træk efter undervisning At ressourcerne er steget ca. 50 procent mere end det demografiske træk, er ikke ensbetydende med, at der er kommet 50 procent flere ressourcer pr. elev. Andelen af unge under uddannelse dækningsgraden har således været stigende igennem de sidste 20 år 2. Det fremgår af figur 2. 1 I AErådets notat, En international sammenligning af udgifterne til uddannelse, gives en udførlig belysning af omkostningerne til uddannelse i Danmark. 2 En mere korrekt opgørelse af dækningsgraderne i uddannelsessystemet burde også inddrage udviklingen i gennemførelsestiderne og frafaldsprocenterne. Det ligger udenfor rammerne af dette notat.

4 4 Figur 2. Andel af unge under uddannelse Procent år, venstre akse år, højre akse år, højre akse Anm.: Vedrører befolkningen primo året. Kilde: IDA og AErådet. Andelen af aldersgruppen år under uddannelse har været jævnt stigende igennem hele perioden. Hvad angår aldersgrupperne år og år, kan den stigende tendens især henføres til udviklingen i 1990 erne Procent Specielt har andelen af aldersgruppen år under uddannelse været stigende. Over perioden 1982 til 2002 har der været tale om en stigning på 18 procentpoint heraf de 15 procentpoint siden En del af udviklingen kan skyldes, at unge i dag er længere tid om at færdiggøre sin uddannelse end tidligere, eller at mange af dem der i dag starter på en uddannelse, ikke fuldender den. Men samlet set harmonerer såvel udviklingen i ressourcerne som udviklingen i andelen af unge under uddannelse meget dårligt med, at en ungdomsårgang i dag ikke skulle være væsentligt bedre uddannet end deres forældre. De årige kontra de årige statisk betragtet Velfærdskommissionens konklusioner omkring udviklingen i det danske uddannelsesniveau i et internationalt lys baseres langt hen ad vejen på en sammenligning af de åriges andel med en videregående uddannelse med de åriges andel med en videregående uddannelse.

5 5 Figur 3 sammenholder OECD s tal som Velfærdskommissionen benytter med Danmarks Statistiks registertal over andelen med en videregående uddannelse blandt hhv årige. Figur 3. Andel med en videregående uddannelse, Andel af aldersgruppe, procent Danmarks Statistik OECD år år Kilde: Danmarks Statistik og OECD, Education at a Glance, Niveauerne i de to opgørelser er ikke helt sammenfaldende. Danmarks Statistiks opgørelse er registerbaseret, hvor OECD's opgørelse er survey baseret. 3 Det er her valgt at vise begge opgørelser, da notatets mere detaljerede opgørelser over udviklingen i det danske uddannelsesniveau nedenfor, tager udgangspunkt i Danmarks Statistiks tal, mens Velfærdskommissionens konklusion baserer sig på OECD s tal. Det forhold, at andelen blandt årige med en videregående uddannelse er omtrent sammenfaldende med andelen blandt årige er absolut ikke det samme som, at de yngre årgange ( børnene ) ikke opnår et højere uddannelsesniveau end de ældre årgange ( deres forældre ). 3 OECD-tallene i figur 3 baserer sig på Table A3.3 i Education at a Glance, 2004, der netop sammenholder andelen med en videregående uddannelse i forskellige aldersgrupper. I Table A3.4b i samme kilde er andelen af årige med en videregående uddannelse dog opgjort til 30,6 procent mod 29,2 procent i Table A3.3. AKU-kontoret i Danmarks Statistik, der indberetter de af OECD anvendte EUROSTAT-tal, oplyser, at det er de 30,6 procent, der er korrekte, samt at andelen for de årige rettelig burde have været 28,1 procent - mod de 29,8 procent, som OECD opgør i Table A3.3. De danske survey-tal viser således, at blandt de årige er der 2½ procentpoint flere der har en videregående uddannelse end blandt de årige. I OECD s gengivelse er de åriges andel derimod 0,6 procentpoint højere end de åriges.

6 6 Sammenstillingen af de to aldersgruppers uddannelsesandele må i bedste fald karakteriseres som intetsigende og i værste fald direkte misvisende. Hovedproblemet er, at en betydelig del af aldersgruppen år forsat befinder sig i uddannelsessystemet. Som det fremgår af figur 2 ovenfor, er over 20 procent af de årige fortsat under uddannelse. Og selv for de årige gælder det, at gennemsnitlig 7 procent er under uddannelse. Det medfører i sig selv, at yngre aldersgruppers andel med en afsluttet videregående uddannelse vil tendere til at blive mindre end for ældre aldersgrupper, hvor personerne generelt har færdiggjort deres uddannelse. Boks 1 illustrerer med et lille eksempel det problematiske i at sammenligne uddannelsesandelen for forskellige aldersgrupper, der er undervejs i uddannelsessystemet hhv. har færdiggjort deres uddannelse. Boks 1. Andelen med den 9. klasse Den typiske alder det år man færdiggør 9. klasse er 16 år. Det betyder, at andelen med 9. klasses eksamen blandt aldersgruppen år er klart mindre end blandt aldersgruppen år. Men det betyder jo ikke, at tilvæksten i det danske uddannelsesniveau er gået i stå, og at færre fremover vil afslutte grundskolens 9. klassetrin. Velfærdskommissionens analyser giver således på ingen måde svar på tendensen i danskernes uddannelsesniveau eller mulige ændringer i hastigheden i opkvalificeringen. De årige kontra de årige dynamisk betragtet Udviklingen i danskernes uddannelsesniveau bør undersøges ved at følge de forskellige generationer over tid. På den måde er det muligt at sammenholde generationers uddannelsesniveau på sammenlignelige tidspunkter af deres livsforløb. Figur 4 sammenholder uddannelsesniveauet for generationen af nuværende årige i dag og for 20 år siden, hvor de var år med uddannelsesniveauet for de nuværende årige. Figur 4 illustrerer to helt centrale forhold vedrørende udviklingen i det danske uddannelsesniveau. For det første er de nuværende årige klart bedre uddannet, end de var for 20 år siden, hvor de var mellem 25 til 34 år. Det gennemsnitlige uddan-

7 7 nelsesniveau for de årige giver således ikke et fyldestgørende billede af en generations uddannelsesniveau. For det andet er de årige i dag klart bedre uddannet end de årige var for 20 år siden. Dette ses der nærmere på i det følgende. Figur 4. Generationers uddannelsesniveau 4a. Videregående uddannelse Andel af aldersgruppe, procent KVU MVU+Bachelor LVU+Phd Nuværende årige Nuværende årige for 20 år siden Nuværende årige b. Øvrig uddannelse Andel af aldersgruppe, procent Grundskole Ungdomsuddannelse Erhvervsfaglig Nuværende årige Nuværende årige for 20 år siden Nuværende årige Anm.: Figuren vedrører 2002 og Af sammenlignelighedsgrunde med ovenstående vedrører figuren den samlede befolkning. I bilag 1 vises en tilsvarende figur for personer af dansk herkomst alene. Ses der alene på personer af dansk herkomst, bliver tilvæksten i uddannelsesniveauet endnu kraftigere end vist her. Kilde: IDA og AErådet.

8 8 Forskydningerne i figur 4 viser, at knap 26 procent af de årige i dag (2002) har afsluttet en videregående uddannelse, mens det kun var knap 20 procent i 1982 da de nuværende årige var mellem 25 og 34 år. Og det på trods af, at ca. 13¾ procent af de årige forsat er under uddannelse i 2002, hvor det kun var ca. 6 procent af de årige, der var under uddannelse i Stigningen i andelen af årige med en videregående uddannelse kan ikke bare henføres til det tekniske forhold, at unge, der i dag tager en lang videregående uddannelse, undervejs opnår en Bachelor-grad og dermed optræder tidligere i statistikkerne. Således er andelen blandt årige med en lang videregående uddannelse steget fra ca. 3½ til 6¼ procent over de sidste 20 år. Og for korte videregående uddannelser er andelen over samme periode øget fra 3,9 til 5,1 procent. For de øvrige uddannelsesgrupper ses bl.a., at andelen blandt de årige med en erhvervsfaglig uddannelse er stort set den samme i dag som for 20 år siden. Derimod er der sket store forskydninger i andelen af de årige med alene grundskole hhv. ungdomsuddannelse. Der er i dag ca. 11¾ procentpoint færre blandt de årige med alene en grundskole-uddannelse end for 20 år siden. Over samme periode er andelen blandt de årige med højest en ungdomsuddannelse øget med godt 6 procentpoint. Samlet set gælder det for udviklingen i uddannelsesniveauet for de årige over de sidste 20 år således: Andelen med en (afsluttet) videregående uddannelse er øget med 6 procentpoint svarende til en stigning på knap en 1/3. Andelen med en erhvervsfaglig uddannelse er omtrent uændret. Andelen uden en egentlig erhvervskompetencegivende uddannelse er faldet med ca. 5¾ procentpoint. Andelen med højest en afsluttet grundskole-uddannelse er faldet med hele 11¾ procentpoint. Andelen med en ungdomsuddannelse er steget med 6 procentpoint, hvorfor gruppen uden en egentlig erhvervskompetencegivende uddannelse i dag både er mindre og klart bedre uddannet. Og hertil kommer, at 13¾ procent af de årige i dag fortsat er under uddannelse. Det er mere end det dobbelte af forholdene i 1982.

9 9 Det er således helt uden for diskussion, at en ungdomsårgang i dag er bedre uddannet end tidligere generationer. Generationers uddannelsesniveau Figur 5 viser mere detaljeret udviklingen i generationers uddannelsesniveau igennem de sidste 22 år dvs. over den periode, der er data for i den anvendte kilde. Figur 5. Generationers andel med en videregående uddannelse 35.0 Andel med vid.gående udd., procent Alder Nuværende 30 årige Nuværende 35 årige Nuværende 40 årige Nuværende 45 årige Nuværende 50 årige Nuværende 55 årige Nuværende 60 årige Anm.: Bilag 2 viser udviklingen for en lang videregående uddannelse. Kilde: IDA og AErådet. De enkelte kurver i figur 5 afspejler udviklingen i andelen med en videregående uddannelse for den gruppe af danskere, der i dag (2003) er 30 år hhv. 35 år hhv. 40 år osv. op til og med 60 år, tilbage i tiden. Kombinationen af aldersdimensionen og udviklingen over livet for de forskellige grupper, muliggør en mere retvisende sammenligning af de forskellige årganges uddannelsesniveau og udvikling heri. Der ses at være relativ stor afstand imellem kurverne for de nuværende 50, 55 og 60 årige. Disse grupper er født i 1943, 1948 og 1953 og har hovedsagelig studeret og færdiggjort deres videregående uddannelse fra starten af 1960 til starten af 1980 erne. I denne periode præsterede uddannelsessystemet således pæne fremskridt i danskernes uddannelsesniveau.

10 10 Hvad angår udviklingen i andelen med en videregående uddannelse for de nuværende 40- og 45 årige, så er den stort set sammenfaldende med situationen for de 50 årige. De 40- og 45 årige befandt sig på uddannelsesinstitutionerne fra slutningen af 1970 erne til starten af 1990 erne. Det danske uddannelsessystem præsterede således stort set ingen fremgang i danskernes uddannelsesniveau i løbet af 1980 erne. Endelig ses der atter at være relativ stor afstand imellem kurverne for de nuværende 30-, 35- og 40 årige. De 30- og 35 årige har hovedsagligt studeret og færdiggjort deres studie fra slutningen af 1980 erne og frem til starten af det nye århundrede. Op gennem 1990 erne har uddannelsessystemet således atter produceret relative pæne fremskridt i danskernes uddannelsesniveau. Konklusionen på en dynamisk analyse af generationernes uddannelsesniveau viser således, at målt på udviklingen i andelen med en videregående uddannelse, så skete der relativ pæne fremskridt i danskernes uddannelsesniveau i løbet af 1960 erne og 1970 erne samt i 1990 erne, mens der var stagnation i 1980 erne. De faktiske forhold analyseret på en retvisende måde modsiger således Velfærdskommissions konklusion. Der er sket store fremskridt i det danske uddannelsesniveau igennem de sidste 10 til 15 år. De nuværende 25 til 34 årige er markant bedre uddannet, end nogen anden tidligere dansk årgang har været. 4 Derimod er de nuværende 40 årige ikke væsentlig bedre uddannet end de nuværende 50 årige. Det ændrer imidlertid ikke ved det problematiske i, at danske studerende generelt er lang tid undervejs, og dermed afslutter deres studier i en relativ høj alder, jf. også nedenfor. Men det er helt afgørende for eventuelle politiske justeringer af uddannelsespolitikken, hvorvidt den forholdsvis begrænsede andel med en afsluttet videregående uddannelse blandt de årige skyldes, at danske studerende afslutter deres studier i en relativ høj alder, eller om tilvæksten i årgangenes uddannelsesniveau er gået i stå, som Velfærdskommissionen (fejlagtigt) konkluderer. 4 Tilvæksten i andelen med en videregående uddannelse for de 30 årige i forhold til de 35- og 40 årige skyldes ikke bare tekniske forhold i kølvandet på indførelsen af bachelorordningen. Det er dokumenteret i bilag, hvor en figur tilsvarende figur 5 er vist for andelen med alene en lang videregående uddannelse.

11 11 Fremskrivning af uddannelsesniveau Velfærdskommissionen gengiver i Analyserapport Fremtidens velfærd sådan gør de andre lande en analyse fra DA, der fremskriver det danske uddannelsesniveau sammenholdt med andre lande. Analysen fra DA fremskriver uddannelsesniveauet ved at fastholde uddannelsesandelene for de årige for fremtiden. Det burde af ovenstående gennemgang være indlysende, at denne metode ikke giver et retvisende billede af det fremtidige uddannelsesniveau. Hvad værre er, var et af hovedpunkterne i AErådets kritik af beregningerne i Velfærdskommissionens første rapporter fra foråret 2004, at Velfærdskommissionens fremskrivning af befolkningens uddannelsesniveau entydigt undervurderede det fremtidige uddannelsesniveau med den nuværende uddannelsesindsats. I Velfærdskommissionens beregninger fra foråret 2004 blev befolkningens uddannelsesniveau fremskrevet ved at fastholde uddannelsesandelene for de 30 årige for fremtiden. Diverse papirer fra AErådet der alle er fremsendt til Velfærdskommissionen, og forefindes på deres hjemmeside ( har dokumenteret, at Velfærdskommissionens fremskrivningsmetode til bestemmelse af det fremtidige uddannelsesniveau ikke var retvisende. Det er således med en vis undren, at vi i AErådet kan konstatere, at Velfærdskommissionen her godt og vel ¾ år senere refererer en analyse fra DA, der giver et endnu mindre retvisende billede af det fremtidige danske uddannelsesniveau med de nuværende forhold. De gennemsnitlige uddannelsesandele for de årige er en endnu dårlige indikator for det fremtidige danske uddannelsesniveau, end uddannelsesandelene for de 30 årige er. Det er illustreret i tabel 1, der sammenholder det langsigtede uddannelsesniveau for en generation ifølge Velfærdskommissionens metoder med resultatet af Undervisningsministeriets uddannelsesprofil og AErådets uddannelsesmodel. Beregningerne bag tabel 1 tager alle udgangspunkt i de registerbaserede uddannelsesoplysninger. Dette er gjort for at illustrere de rene metodemæssige problemer i Velfærdskommissionens og DA s fremskrivning af uddan-

12 12 nelsesniveauet. DA s beregninger, som Velfærdskommissionen anvender i marts 2005-rapporterne, tager udgangspunkt i OECD s data, hvor andelen med en videregående uddannelse er højere end i de danske opgørelser, jf. figur 3 ovenfor. Tabel 1. Det langsigtede uddannelsesniveau for en generation VFK, Metode fra maj 2004 VFK, Metode fra marts 2005 Undervisningsministeriets uddannelsesprofil AErådets uddannelsesmodel Procent Grundskole 23,3 23,9 13,0 12,5 Ungdomsuddannelse 9,4 12,7 7,5 8,5 Erhvervsfaglig 37,9 37,5 35,5 36,0 Videregående uddannelse 29,4 25,9 44,4 43,0 Anm.: VFK står for Velfærdskommissionen. Resultatet af Velfærdskommissionens to metoder er udregnet på baggrund af forholdene i 2002 ifølge Danmarks Statistik. Kilde: Undervisningsministeriet, Danmarks Statistik og AErådet. Undervisningsministeriets og AErådets beregninger tager højde for, at med de uddannelsesmønstre, der gælder i dag, så vil de fremtidige (fx) 30 årige blive bedre uddannede end de nuværende 30 årige såvel som, at der sker en fortsat opkvalificering i de midaldrende aldersgrupper. Da Velfærdskommissionen ikke har disse effekter med i deres beregninger, sker der en markant undervurdering af det fremtidige uddannelsesniveau. Således undervurderer Velfærdskommissionens metode andelen med en videregående uddannelse for de fremtidige generationer med mellem 15 til 18½ procentpoint i forhold til Undervisningsministeriets beregninger. Og hvad angår andelen uden en egentlig erhvervskompetencegivende uddannelse, sker der en overvurdering på mellem 12 og 16 procentpoint med Velfærdskommissionens metode i forhold til Undervisningsministeriets beregninger. Hvis man begik samme fejl på tværs af landene, så kunne Velfærdskommissionens (DA s) fremskrivninger af de forskellige landes uddannelsesniveau dog i nogen grad bruges til at rangordne landene indbyrdes. Problemet er bare, at man ikke begår samme fejl på tværs af landene. Danske studerende har generelt en højere alder end studerende i andre europæiske lande. Den såkaldte median-alder den alder, som halvdelen af gruppen af studerende er yngre hhv. ældre end er i Danmark 4 år højere end i EU15. Det fremgår af Velfærdskommissionens Analyserapport

13 13 Fremtidens velfærd sådan gør de andre lande. Og tallene er gengivet i figur 6. Figur 6. Median-alder for studerende på en lang videregående uddannelse Alder, år Danmark Finland Tyskland Norge Sverige Island Italien Frankrig Grækenland Holland Spanien EU15 Belgien Irland UK Anm.: Medianalderen er den midterste alder i de studerendes aldersfordelingen, dvs. den alder, som halvdelen af gruppen er yngre hhv. ældre end. Kilde: Velfærdskommissionen, tabel 2.5 i Analyserapport Fremtidens velfærd sådan gør de andre lande. Det forhold, at danske studerende generelt er ældre end studerende i andre lande betyder, at Velfærdskommissionens (DA s) fremskrivningsmetode af uddannelsesniveauet på tværs af lande er mere misvisende for Danmark end for andre lande. Også til brug for en rangordning af udviklingen i de enkelte landes uddannelsesniveau, må Velfærdskommissionens (DA s) metode betegnes som yderst kritisabelt. Erhvervsuddannelser kontra studieforberedende ungdomsuddannelser Internationale sammenligninger af uddannelsessystemer må betegnes som meget vanskelige. Dette gør Velfærdskommissionen også opmærksom på, jf. side s. 22 og 23 i Analyserapport Fremtidens velfærd sådan gør de andre land: Det er ikke uproblematisk at sammenligne forskellige landes uddannelsesgrupper, som opgjort i tabel 2.1, da uddannelserne kan have forskellig længde og dermed forskellig kvalitet. Danmark, Tyskland og Island har det højeste gennemsnitlige antal skoleår i befolkningen og overgår dermed USA, Canada og Japan, som målt på fordelingen på uddannelsesgrupper ligger højere.

14 14 Helt overordnet inddeler OECD s data de enkelte landes uddannelser i tre overordnede grupper primære, sekundære og tertiære uddannelser. De sekundære uddannelser omhandler for Danmarks vedkommende både studieforberedende ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelserne. Dvs., at en erhvervsfaglig uddannelse klassificeres i samme overordnede kategori som en ikke erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelse i OECD s data. De erhvervsfaglige håndværksuddannelser udgør en relativ stor andel i Danmark såvel som i fx Tyskland. Det er bl.a. med til at forklare, at Danmark og Tyskland er blandt de lande, hvor befolkningen har det højeste antal skoleår, selvom vi ligger noget under fx USA, Canada og Japan, hvad angår andelen af befolkningen med en videregående uddannelse. Vurderet ud fra aflønningen kan det selv i Danmark være vanskeligt at argumentere for, at erhvervsuddannelserne generelt skal klassificeres i en lavere uddannelseskategori end, hvad der fx gælder for de korte videregående uddannelser. Og i et internationalt perspektiv må man sige, at det i høj grad kan sløre internationale sammenligninger, at det kan forekomme, at andre landes uddannelsessystemer populært sagt rubricerer et uddannelsesniveau tilsvarende en erhvervsfaglig som en kort videregående uddannelse. Velfærdskommissionen ser desværre ikke nærmere på disse forhold, der ellers må betegnes som helt afgørende for at forstå Danmarks internationale placering, hvad angår uddannelsesniveauet og udviklingen heri. Afslutning Velfærdskommissionen behandler mange andre forhold vedrørende det danske uddannelsessystem, end hvad der er nævnt i dette notat. Indeværende notat har alene haft fokus på de af Velfærdskommissionens analyser og konklusioner, som vi mener giver et misvisende billede af det danske uddannelsesniveau og udviklingen heri i et internationalt lys. Den kritik, der er fremført her, ændrer ikke ved det overordnede budskab, som vi i AErådet mener kan uddrages af Velfærdskommissionens analyser omkring uddannelse; Nemlig at mange andre lande også satser massivt på at opkvalificere befolkningens uddannelsesniveau, og det bør vi i Danmark forholde os aktivt til.

15 15 Men den politiske aktion, der i givet fald skal foretages, bør ske på et retvisende grundlag af de faktiske forhold omkring niveau og tendens i den danske befolknings uddannelsesniveau. Og på dette område må Velfærdskommissionens analyser betegnes som misvisende. Det er tankevækkende, at man hele tre gange i de fire marts rapporter vælger at vise en figur, der sammenholder andelen af årige med en videregående uddannelse med andelen af de årige med en videregående uddannelse. Og at man bare ét sted i en fodnote i analyserapporten kommer med et (yderst moderat) forbehold for sammenstillingen. I fodnote 1 side 24 i Analyserapport Fremtidens velfærd sådan gør de andre land, står der således: 1 Da danske unge starter sent på en videregående uddannelse, jf. senere i afsnittet, kan tallene for de årige dog undervurdere de yngre generationers opnåede videregående uddannelse. Som dokumenteret i dette notat, så ikke bare kan tallene for de årige undervurdere de yngre danske generationers uddannelsesniveau. Det er helt uomtvisteligt, at tallene for de årige markant undervurderer de yngre generationers uddannelsesniveau.

16 16 Bilag 1: Generationers uddannelsesniveau, dansk herkomst alene B1a. Videregående uddannelse Andel af aldersgruppe, procent KVU MVU+Bachelor LVU+Phd Nuværende årige Nuværende årige for 20 år siden Nuværende årige B1b. Øvrig uddannelse Andel af aldersgruppe, procent Grundskole Ungdomsuddannelse Erhvervsfaglig Nuværende årige Nuværende årige for 20 år siden Nuværende årige Anm.: Figuren vedrører 2002 og Kilde: IDA og AErådet.

17 17 Bilag 2. Generationers andel med en lang videregående uddannelse Andel med LVU, procent Alder Kilde: IDA og AErådet. Nuværende 30 årige Nuværende 35 årige Nuværende 40 årige Nuværende 45 årige Nuværende 50 årige Nuværende 55 årige Nuværende 60 årige

Stigende uddannelsesniveau kan redde arbejdsstyrken

Stigende uddannelsesniveau kan redde arbejdsstyrken Stigende uddannelsesniveau kan redde arbejdsstyrken Selvom væksten i uddannelsesniveauet har været faldende de seneste år, så kan den beskedne stigning, der har været, alligevel løfte arbejdsstyrken med

Læs mere

Profilmodel 2014 Højest fuldførte uddannelse

Profilmodel 2014 Højest fuldførte uddannelse Profilmodel 2014 Højest fuldførte uddannelse En fremskrivning af en ungdomsårgangs højeste fuldførte uddannelse Profilmodel 2014 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang vil uddanne sig i løbet

Læs mere

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig Over hver femte ung uden uddannelse er ledig I løbet af den økonomiske krise er ledigheden steget for alle aldersgrupper, men med en klar tendens til, at den er steget mest for de unge. De nyeste tal viser,

Læs mere

Økonomisk Råd. Fremskrivning af uddannelsesniveauet

Økonomisk Råd. Fremskrivning af uddannelsesniveauet Økonomisk Råd Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Fremskrivning af uddannelsesniveauet Teknisk baggrundsnotat 2016-2 1. Indledning Der er i de sidste ti år sket en beskeden fremgang i befolkningens

Læs mere

Profilmodel Ungdomsuddannelser

Profilmodel Ungdomsuddannelser Profilmodel 214 - Ungdomsuddannelser En fremskrivning af hvor stor en andel af en niende klasse årgang, der forventes at få mindst en ungdomsuddannelse Profilmodel 214 er en fremskrivning af, hvordan en

Læs mere

Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs

Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs I løbet af den økonomiske krise har ledigheden ramt de unge hdt. Blandt de 1-9-ige er ledigheden over fordoblet, hvor arbejdsløsheden for de unge er

Læs mere

Hver 8. unge dansker er hverken i job eller uddannelse

Hver 8. unge dansker er hverken i job eller uddannelse Hver. unge dansker er hverken i job eller uddannelse Ser man på arbejdsstyrkens uddannelsesniveau, er der markante forskelle mellem Danmark og Tyskland. I den tyske arbejdsstyrke er det omkring hver 7.

Læs mere

Danmark bruger færre penge på uddannelse

Danmark bruger færre penge på uddannelse Danmark bruger færre penge på uddannelse De seneste år er såvel antallet af studerende som udgifterne til uddannelse steget i mange OECD-lande. I Danmark er uddannelsesudgiften også steget lidt men det

Læs mere

Profilmodel 2011 Unges forventede tidsforbrug på vej mod en erhvervskompetencegivende uddannelse

Profilmodel 2011 Unges forventede tidsforbrug på vej mod en erhvervskompetencegivende uddannelse Profilmodel 0 Unges forventede tidsforbrug på vej mod en erhvervskompetencegivende uddannelse Af Tine Høtbjerg Henriksen Profilmodellen 0 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang forventes at uddanne

Læs mere

Profilmodel 2015 Højeste fuldførte uddannelse

Profilmodel 2015 Højeste fuldførte uddannelse Profilmodel 15 Højeste fuldførte uddannelse En fremskrivning af en ungdomsårgangs højeste fuldførte uddannelse Profilmodel 15 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang vil uddanne sig i løbet af

Læs mere

Profilmodel 2013 - Ungdomsuddannelser

Profilmodel 2013 - Ungdomsuddannelser Profilmodel 213 - Ungdomsuddannelser En fremskrivning af hvor stor en andel af en niende klasse årgang, der forventes at få mindst en ungdomsuddannelse Profilmodel 213 er en fremskrivning af, hvordan en

Læs mere

Uddannelsesniveauet i Danmark forskellige opgørelsesmetoder og resultater.

Uddannelsesniveauet i Danmark forskellige opgørelsesmetoder og resultater. Uddannelsesniveauet i Danmark forskellige opgørelsesmetoder og resultater. Det går op, og det går ned meldingerne skifter, så hvad skal man tro på? Det afhænger af, hvad man skal bruge det til. Vil man

Læs mere

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen

De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen Kortlægning af beskæftigelsesudviklingen under krisen De højtuddannede er kommet bedst igennem krisen Der har tidligere i debatten været fokus på, at højtuddannede skulle være blevet særlig hårdt ramt

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen

Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen Ledighed: De unge er hårdest ramt af krisen Samlet er der i dag knap. arbejdsløse unge under 3 år. Samtidig er der næsten lige så mange unge såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, som

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Layout: Presse- og Kommunikationssekretariatet, Undervisningsministeriet

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Flere får en uddannelse, men faglærte taber terræn

Flere får en uddannelse, men faglærte taber terræn Danskernes uddannelse Flere får en uddannelse, men faglærte taber terræn Flere får en uddannelse i Danmark. Det er især de boglige uddannelser, som flere gennemfører. Siden 7 er antallet af personer med

Læs mere

Tabel 1. Elever fra Behandlingsskolerne opdelt efter hvad de laver 1 til 5 år efter endt grundskole.

Tabel 1. Elever fra Behandlingsskolerne opdelt efter hvad de laver 1 til 5 år efter endt grundskole. HVAD FORETAGER DE UNGE SIG EFTER ENDT GRUNDSKOLE? SIDEPAPIR TIL NOTATET Mette Lausten, mel@vive.dk Asger G. Andreasen, aga@vive.dk 24. januar 2018 Dette lille sidepapir er et supplement til notatet Elever

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

DET DEMOGRAFISKE PRES FOR OFFENTLIG SERVICE

DET DEMOGRAFISKE PRES FOR OFFENTLIG SERVICE 15. maj 2003 Af Thomas V. Pedersen Resumé: DET DEMOGRAFISKE PRES FOR OFFENTLIG SERVICE I de seneste 22 år er det offentlige forbrug i forhold til det demografiske træk i gennemsnit vokset med 1,4 procent

Læs mere

Analyse 1. april 2014

Analyse 1. april 2014 1. april 2014 Mange udenlandske akademikere er overkvalificeret til deres job Af Kristian Thor Jakobsen Analysen ser nærmere på, hvor mange akademikere med forskellig oprindelse der formelt set er overkvalificeret

Læs mere

Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret

Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret Elever, der skifter skole i løbet af skoleåret 2016/2017 Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 13 Formålet med dette analysenotat er at belyse skoleskift mellem de frie grundskoler og folkeskolerne

Læs mere

Profilmodel 2011 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2011 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 11 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Tine Høtbjerg Henriksen Opsummering Profilmodel 11 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang 1 forventes at uddanne

Læs mere

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN?

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? 2. juni 2006 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? Antallet af marginaliserede personer er omtrent blevet halveret i perioden 1997-2003 og var i 2003 på omkring 38.400 personer.

Læs mere

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Pigerne er generelt bedre end drengene til at bryde den sociale arv. Og mens pigerne er blevet bedre til at bryde den sociale arv i løbet af de seneste

Læs mere

Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen

Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen Ufaglærte arbejdere har betalt en høj pris for krisen De mindst uddannede har betalt en stor del af kriseregningen. De ufaglærte med grundskolen som højest fuldførte uddannelse har den højeste ledighed

Læs mere

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti 15. oktober 218 1. Indledning Det danske arbejdsmarked har overordnet set været i stand til at håndtere den øgede

Læs mere

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet BILAG 2 Dato: 6.oktober 2010 Kontor: Analyseenheden Status og udvikling på integrationsområdet I dette notat beskrives status og udvikling i centrale nøgletal for nydanskeres integration i Danmark. Først

Læs mere

STOR GEVINST VED 12 ÅRS RET OG PLIGT TIL UDDANNELSE

STOR GEVINST VED 12 ÅRS RET OG PLIGT TIL UDDANNELSE 11. august 8 Resumé: STOR GEVINST VED 12 ÅRS RET OG PLIGT TIL UDDANNELSE Investeringer i uddannelse vil give en stor gevinst for den enkelte, som får en uddannelse, for samfundet generelt og for de offentlige

Læs mere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere Analysen er udarbejdet for IDA Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere I 215 er der ca. 89. med en IDA-uddannelse i befolkningen. For at få et større datavolumen

Læs mere

Færre bryder den sociale arv i Danmark

Færre bryder den sociale arv i Danmark Færre bryder den sociale arv i Danmark Unge, der er vokset op med veluddannede forældre får i langt højere grad en uddannelse end unge, der er vokset op med forældre, der ikke har anden uddannelse end

Læs mere

Sammenligning af de københavnske med de nationale resultater i den nationale trivselsmåling, forår 2016

Sammenligning af de københavnske med de nationale resultater i den nationale trivselsmåling, forår 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Sammenligning af de københavnske med de nationale resultater i den nationale trivselsmåling, forår

Læs mere

Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere

Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere Tal fra Undervisningsministeriet viser, at udsigterne for indvandrernes uddannelsesniveau er knap så positive, som de har været tidligere. Markant

Læs mere

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Gennemgang af danskernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltog i i et voksen- eller efteruddannelsesforløb. Den største

Læs mere

Elever med ikke-vestlig herkomst halter bagefter i de nationale test

Elever med ikke-vestlig herkomst halter bagefter i de nationale test Elever med ikke-vestlig herkomst halter bagefter i de nationale test Af Center for Data og Analyse Følgende notat belyser forskellen i faglige præstationer mellem elever med dansk herkomst og elever med

Læs mere

Børns opvækstvilkår har enorm betydning for fremtiden

Børns opvækstvilkår har enorm betydning for fremtiden Social arv i Danmark Børns opvækstvilkår har enorm betydning for fremtiden Der er fortsat en betydelig social arv i forhold til indkomst i Danmark. Udviklingen i den sociale mobilitet mellem forældre og

Læs mere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Omkring hver tredje dansker over 16 år har ikke en uddannelse, der giver adgang til arbejdsmarkedet. Særligt blandt indvandrere står det skidt til. Op mod halvdelen

Læs mere

af Forskningschef Mikkel Baadsgaard 6.september 2011

af Forskningschef Mikkel Baadsgaard 6.september 2011 Mangel på kvalificeret arbejdskraft og målsætninger for uddannelse Fremskrivninger til 22 viser, at der bliver stor mangel på personer med erhvervsfaglige og videregående uddannelser. En realisering af

Læs mere

Profilmodel Ungdomsuddannelser

Profilmodel Ungdomsuddannelser Profilmodel 2015 - Ungdomsuddannelser En fremskrivning af hvor stor en andel af en 9. klasse årgang, der forventes at få mindst en ungdomsuddannelse Profilmodel 2015 er en fremskrivning af, hvordan en

Læs mere

Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015

Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015 Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015 Baggrund I PISA-undersøgelserne fra 2009, 2012 og 2015 er der i forbindelse med den ordinære PISA-undersøgelse foretaget en oversampling af elever med anden etnisk

Læs mere

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE 8. oktober 27 af Kristine Juul Pedersen VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 26 MEN DE BESÆTTES AF UNGE Resumé: UNDER UDDANNELSE Umiddelbart ser det ud som om, den gunstige udvikling har gavnet bredt på arbejdsmarkedet,

Læs mere

IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET

IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET Senest opdateret oktober 216 IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET Iværksætterindblikket er en samling af aktuel viden om dansk iværksætteri set i dansk og international sammenhæng og med fokus på både de etablerede

Læs mere

STIGENDE IMPORT FRA KINA

STIGENDE IMPORT FRA KINA 15. september 5/TP Af Thomas V. Pedersen Resumé: STIGENDE IMPORT FRA KINA Den relativ store og voksende import fra Kina samt et handelsbalanceunderskud over for Kina på ca. 1 mia.kr. fører ofte til, at

Læs mere

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning Hovedresultater af DREAMs 26- befolkningsfremskrivning 3. juni 26 Marianne Frank Hansen & Lars Haagen Pedersen Udviklingen i den samlede befolkning Danmarks befolkning er vokset fra 2,4 mio. personer i

Læs mere

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked På overfladen klarer det tyske arbejdsmarked sig fint, men dykker man ned i tallene, tegner der sig et billede af et meget polariseret arbejdsmarked. Der

Læs mere

Arbejdsnotat. Tendens til stigende social ulighed i levetiden

Arbejdsnotat. Tendens til stigende social ulighed i levetiden Arbejdsnotat Tendens til stigende social ulighed i levetiden Udarbejdet af: Mikkel Baadsgaard, AErådet i samarbejde med Henrik Brønnum-Hansen, Statens Institut for Folkesundhed Februar 2007 2 Indhold og

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 19 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i marts 13 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 7 ud af 1 arbejdspladser har under 5 ansatte

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1

Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1 Alder ved skolestart i børnehaveklasse 1 Af Katja Behrens I skoleåret 2009/10 startede knap 85 pct. af eleverne rettidigt i børnehaveklasse, dvs. de inden udgangen af 2009 fylder 6 år. Kun få elever starter

Læs mere

Årgang 1988: Voksen- og efteruddannelse

Årgang 1988: Voksen- og efteruddannelse Sagsnr. 10-3513 Vores ref. AKB Den 27. marts 2017 Årgang 1988: Voksen- og efteruddannelse LO har i samarbejde med Danmarks Statistik fulgt årgang 1988 s vej gennem uddannelsessystemet. Den første rapport

Læs mere

Minianalyse: En kvart million borgere med dårlige færdigheder i Region Hovedstaden

Minianalyse: En kvart million borgere med dårlige færdigheder i Region Hovedstaden Minianalyse: En kvart million borgere med dårlige færdigheder i Region Hovedstaden Hovedkonklusioner 143.000 borgere i Region Hovedstaden er læsesvage, 134.000 er regnesvage og 265.000 har meget ringe

Læs mere

Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere

Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere Der er forholdsvis stor forskel på levetiden for efterlønnere sammenlignet med personer, der fortsætter i beskæftigelse. Mænd, der går på efterløn som 6-årig,

Læs mere

UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Region Midtjylland April 2007 Uddannelse Uddannelsesniveauet i Region

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

MANGEL PÅ UDDANNET ARBEJDSKRAFT I FREMTIDEN

MANGEL PÅ UDDANNET ARBEJDSKRAFT I FREMTIDEN af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 1. september 2008 Resumé: MANGEL PÅ UDDANNET ARBEJDSKRAFT I FREMTIDEN Med en fortsættelse af de historiske tendenser i virksomhedernes efterspørgsel efter

Læs mere

Education at a Glance 2017 Opsummering af OECD s Education at a Glance 2017 i et dansk perspektiv. September 2017

Education at a Glance 2017 Opsummering af OECD s Education at a Glance 2017 i et dansk perspektiv. September 2017 Education at a Glance 217 Opsummering af OECD s Education at a Glance 217 i et dansk perspektiv September 217 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Baggrund 3 1.2 Gruppering af uddannelser og anvendte begreber 3

Læs mere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Gennem de sidste år har der været en stor stigning i andelen af mønsterbrydere blandt efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Blandt etniske

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Dansk beskæftigelse hårdere ramt end Grækenland og Portugal

Dansk beskæftigelse hårdere ramt end Grækenland og Portugal Dansk beskæftigelse hårdere ramt end Grækenland og Portugal Det danske arbejdsmarked er hårdt ramt af krisen. Når man måler på tværs af 16 sammenlignelige lande viser det sig, at Danmark har det tredjestørste

Læs mere

DØR-rapporten forår 2012 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 2020 sammenlignet med FM s fremskrivning

DØR-rapporten forår 2012 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 2020 sammenlignet med FM s fremskrivning Notat Udkast 2. maj 212 DØR-rapporten forår 212 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 22 sammenlignet med FM s fremskrivning I DØR s forårsrapport 212 indgår en ny fremskrivning af dansk økonomi

Læs mere

Uddannelse går i arv fra forældre til børn

Uddannelse går i arv fra forældre til børn Uddannelse går i arv fra forældre til børn Der er en meget stærk sammenhæng mellem forældrenes uddannelse og den uddannelse, deres børn får. Jo højere et uddannelsesniveau ens forældre har, jo mindre er

Læs mere

De unge falder fra erhvervsuddannelserne

De unge falder fra erhvervsuddannelserne De unge falder fra erhvervsuddannelserne i tusindvis På trods af regeringens målsætning om det modsatte, får færre og færre unge i dag en ungdomsuddannelse. Hovedårsagen til dette er især det store frafald.

Læs mere

Sundhedstilstand for forskellige befolkningsgrupper I dette afsnit er befolkningens sundhedstilstand

Sundhedstilstand for forskellige befolkningsgrupper I dette afsnit er befolkningens sundhedstilstand Kapitel 7. Social ulighed i sundhed Den sociale ulighed i befolkningens sundhedstilstand viser sig blandt andet ved, at ufaglærte i alderen 25-64 år har et årligt medicinforbrug på 2.2 kr., mens personer

Læs mere

Næsten 2 ud af 10 opnår ikke en erhvervskompetencegivende

Næsten 2 ud af 10 opnår ikke en erhvervskompetencegivende Næsten 2 ud af 10 opnår ikke en erhvervskompetencegivende Hvordan vil en 9. klasse-årgang uddanne sig de næste 25 år? Undervisningsministeriets profilmodel fremskriver, hvordan de elever, som afsluttede

Læs mere

Bilag om folkeskolens resultater 1

Bilag om folkeskolens resultater 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om folkeskolens resultater 1 I. Oversigt over danske

Læs mere

3. Det nye arbejdsmarked

3. Det nye arbejdsmarked 3. Det nye arbejdsmarked 3.1 Sammenfatning 87 3.2. Store brancheforskydninger de seneste 2 år 88 3.3 Stadig mange ufaglærte job i 93 3.1 Sammenfatning Gennem de seneste årtier er der sket markante forandringer

Læs mere

Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet

Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet Danskerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet I de seneste godt 10 år er der sket en forholdsvis markant stigning i erhvervsdeltagelsen blandt de ældre i aldersgruppen -64 år. Særligt bemærkelsesværdigt

Læs mere

Profilmodel 2009 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2009 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 9 fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Katja Behrens og Thomas Lange En ungdomsårgangs kommende uddannelsesniveau fremskrives ud fra en antagelse om, at uddannelsessystemet

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked U U Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 16 UIndhold:U HUgens analyseuhu Uddannede er længere tid på arbejdsmarkedet HUgens tendensu Byggebeskæftigelsen steg i 1. kvartal 213 Internationalt HUTal om konjunktur

Læs mere

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse?

Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Bryder børnene den sociale arv og får en ungdomsuddannelse? Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 12 Formålet med dette analysenotat er at belyse udviklingen i andelen af unge 25-årige, der

Læs mere

Udvikling i social arv

Udvikling i social arv Januar 19 Projekt for 3F. Ulighed og fattigdom Udvikling i social arv Resume Selv om Danmark internationalt er kendt for en høj social mobilitet, er der stadig en stærk sammenhæng mellem, hvilken socialklasse

Læs mere

Stor gevinst ved at hindre nedslidning

Stor gevinst ved at hindre nedslidning 21 217 219 221 223 22 227 229 231 233 23 237 239 241 243 24 247 249 21 23 2 27 29 Flere gode år på arbejdsmarkedet 23. december 216 Stor gevinst ved at hindre nedslidning Den kommende stigning i pensionsalderen

Læs mere

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 18. oktober 2004 Af Thomas V. Pedersen Resumé: INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 Notatet foretager over en længere årrække analyser af udviklingen i sammensætningen af industrivirksomhedernes

Læs mere

Karakterkrav og besparelser er en hæmsko for unges uddannelse

Karakterkrav og besparelser er en hæmsko for unges uddannelse Karakterkrav og besparelser er en hæmsko for unges uddannelse Tal fra Undervisningsministeriet viser, at vi ikke er kommet tættere på at indfri målsætningerne om, at 9 procent af alle unge, får en ungdomsuddannelse.

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 FEBRUAR 219 4. personer under 65 år har mindst 4 år bag sig på arbejdsmarkedet Der er 4. personer mellem 55 og 64 år, som har været mindst 4

Læs mere

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Tabel 1 og 2 nedenfor viser den faktiske (effektive) gennemsnitlige

Læs mere

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 3 år Arbejdsløsheden blandt de 1-29-årige i Europa vokser fortsat og er nu på 1 pct. Det svarer til, at 9,2 mio. arbejdsløse i EU-27 er under 3 år. Arbejdsløsheden

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

Realkompetence og arbejdsmarkedet

Realkompetence og arbejdsmarkedet Realkompetence og arbejdsmarkedet Realkompetence som en del af den brede VEU- VEU-dagsorden Hvad kendetegner det danske arbejdsmarked Perspektiver ved øget anerkendelse af realkompetence Udfordringer Grundlæggende

Læs mere

Antallet af faglærte falder i Danmark

Antallet af faglærte falder i Danmark let af faglærte falder i Danmark let af faglærte i befolkningen er faldende. I dag er der omkring 1.1 faglærte mellem 15 og 65 år. Frem mod 22 falder antallet af faglærte med næsten 4. personer og frem

Læs mere

Profilmodel 2013 Videregående uddannelser

Profilmodel 2013 Videregående uddannelser Profilmodel 213 Videregående uddannelser En fremskrivning af hvor stor en andel af en niende klasse årgang, der forventes at få en videregående uddannelse Profilmodel 213 er en fremskrivning af, hvordan

Læs mere

Matematik som drivkraft for produktivitet

Matematik som drivkraft for produktivitet Matematik som drivkraft for produktivitet Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Produktivitetskommissionen Oplæg på konference om Fremtidens Matematik den 21. maj

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

Notat // 14/02/06. Danskernes arbejdstid i bund i OECD

Notat // 14/02/06. Danskernes arbejdstid i bund i OECD Danskernes arbejdstid i bund i OECD Danmark ligger blandt de lande i OECD med den største erhvervsdeltagelse. Dvs. en stor del af befolkningen i den erhvervsaktive alder deltager på arbejdsmarkedet. Ses

Læs mere

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser?

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Bilag 2 Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Disruptionrådets sekretariat November 217 Spørgsmål til drøftelse Ruster de videregående uddannelser godt nok til fremtidens konkurrence,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 4 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet om kvinder og

Læs mere

Dan Yu Wang og Louise Kryspin Sørensen April 2010

Dan Yu Wang og Louise Kryspin Sørensen April 2010 Dan Yu Wang og Louise Kryspin Sørensen April 2010 Karakteristik af nyuddannede sygeplejersker årgang 1976-2006 Nyuddannede sygeplejersker bliver ældre og ældre, når de færdiggør deres uddannelse. Gennemsnitsalderen

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser Bilag 6 Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser I dette notat undersøges, om der er eventuelle sociale skævheder forbundet med frafaldet på de lange videregående

Læs mere

3F eres brug af voksen- og efteruddannelse

3F eres brug af voksen- og efteruddannelse F eres brug af voksen- og I denne analyse foretages en kortlægning af hvilke befolkningsgrupper, der bruger voksen- og stilbuddene (VEU). Der sættes til sidst i analysen fokus på F eres anvendelse af VEU.

Læs mere

Flere ældre i den danske arbejdsstyrke, men færre unge. Dansk inflation er betydeligt lavere end EU-gennemsnittet

Flere ældre i den danske arbejdsstyrke, men færre unge. Dansk inflation er betydeligt lavere end EU-gennemsnittet Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 35 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Flere på lange videregående uddannelser, men færre på erhvervsuddannelser

Læs mere

Flere unge har brug for fleksuddannelse?

Flere unge har brug for fleksuddannelse? Flere unge har brug for fleksuddannelse? Knap hver femte ung f i dag ikke en ungdomsuddannelse. Det betyder, at der fra hver gang er ca. 11.000 unge, som har brug for et andet tilbud end de eksisterende

Læs mere

Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i. Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002

Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i. Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002 Århus Kommune Økonomisk Afdeling, Statistisk Kontor Oktober 2003 Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002 -------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Stort beskæftigelsespotentiale i bedre arbejdsmiljø og sundhed

Stort beskæftigelsespotentiale i bedre arbejdsmiljø og sundhed 19. april 2009 af senioranalytiker Jes Vilhelmsen Direkte tlf.: 33 55 77 21 / 30 68 70 95 Direktør Lars Andersen Direkte tlf.: 33 55 77 17 / 40 25 18 34 Stort beskæftigelsespotentiale i bedre arbejdsmiljø

Læs mere

Råderummet i dansk økonomi afhænger af udenlandsk arbejdskraft

Råderummet i dansk økonomi afhænger af udenlandsk arbejdskraft Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 Thomas Michael Klintefelt, Chefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 MAJ 2018 Råderummet i dansk økonomi afhænger af udenlandsk arbejdskraft En stor

Læs mere

Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18

Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18 Side 1 af 5 Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18 Det samlede antal elever i grundskolen ændrer sig sjældent meget fra år til år, men fordelingen af elever på folkeskoler og frie grundskoler gør, og

Læs mere

Sundhed i de sociale klasser

Sundhed i de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse er der fokus på sundhedstilstanden i de sociale klasser. Der er stor forskel

Læs mere