12 forslag til bedre og mere sikker medicinering i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "12 forslag til bedre og mere sikker medicinering i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen"

Transkript

1 Danmarks Apotekerforening 12 forslag til bedre og mere sikker medicinering i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Regeringen, KL og Danske Regioner har igangsat et udvalgsarbejde om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. I det nære sundhedsvæsen har vi en række fælles udfordringer. Heldigvis har vi også evnerne til sammen at håndtere dem. Skal vi til bunds i medicinproblemerne, kræver det tæt samarbejde og bedre udnyttelse af ressourcerne i sundhedsvæsenet. Det vil mindske de enorme omkostninger, både menneskelige og samfundsøkonomiske, som er forbundet med medicinproblemer. Hvert år kommer cirka 92 procent af alle voksne danskere på apoteket. Mange af de udfordringer og misforståelser, der opstår i sundhedsvæsenet i relation til medicin, viser sig, når borgeren står på apoteket borgere bruger mere end fem forskellige lægemidler og er dermed særligt udsatte for lægemiddelproblemer. Problemer med uhensigtsmæssig anvendelse og medicinering uden begrundet indikation forekommer desværre hyppigt for borgere, der tager meget medicin. Problemerne kan give så store udfordringer, at borgeren mister overblikket over sin medicin og har svært ved at efterleve behandlingsplanen. Det fører til genindlæggelser og mange kontakter med praktiserende læge. Der er behov for løsninger, som sikrer patienterne en tryg og sammenhængende indsats og høj kvalitet i hele medicineringsforløbet. Det kan kun ske, hvis alle kompetencer og ressourcer udnyttes. Apotekerne har et unikt kendskab til lægemidlerne i primærsektoren, lokal forankring og er ofte i dialog med borgeren. Det bør udnyttes, hvis målsætningerne om større medicinsikkerhed skal løses. I det følgende giver vi vores bud på løsninger på medicinudfordringerne indenfor de fire områder, som udvalget skal se på. Resume Til at styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen indenfor medicinområdet præsenteres hermed 12 forslag. Forslagene understøtter, at behandlingen af patientgrupper med forløb på tværs af sektorer sker sammenhængende, borgernært, omkostningseffektivt og at der er ensartet høj kvalitet over hele landet. Forslagene er fordelt på de fire områder, som udvalget skal komme med forslag til. Forslagene er vores bud på de vigtigste udfordringer indenfor medicinområdet.

2 2 af Bedre samarbejde mellem sygehuse, kommuner og praksissektor Forslag 1.1: Et tæt samarbejde mellem sygehus og apotek skal sikre en smidig overgang i den medicinske behandling i forbindelse med udskrivelse. Dette bør ske ved, at apoteket har medicinen klar i forbindelse med udskrivelse, laver en medicinafstemning samt tilbyder rådgivning om brug af medicinen. Forslag 1.2: Der bør etableres samarbejder mellem apoteker, regioner, almen praksis og kommuner om at foretage farmaceutisk medicingennemgang. Mange medicinfejl og dyre indlæggelser kan undgås, hvis farmaceutisk medicingennemgang tilbydes mere systematisk. 2. Rette kompetencer til rette opgaver Forslag 2.1: Apotekerne kan sammen med regioner og kommuner sikre plejepersonale og praksispersonalets kompetencer indenfor medicin og medicinhåndtering så medicinsikkerheden forbedres. Forslag 2.2: Listen over vederlagsfri udlevering af medicin fra sygehuse bør revideres, så apotekerne også står for at udlevere vederlagsfri medicin til behandling i borgerens hjem. Det sikrer, at rette kompetence anvendes til opgaven, og det kan øge tilgængeligheden for borgeren, mindske medicinspild og frigive ressourcer på sygehuse m.v. Forslag 2.3: Apotekerne bør kunne genudlevere medicin og starte simple behandlinger op efter fastlagte procedurer, hvis borgeren ikke kan komme i kontakt med lægen. Det giver en bedre udnyttelse af ressourcerne i sundhedssektoren og en sammenhængende service til borgerne. 3. Ensartet kvalitet over hele landet Forslag 3.1: Apotekerne bør understøtte det øvrige sundhedsvæsens indsatser for at nedbringe forebyggelige indlæggelser ved at yde en målrettet rådgivning om de lægemidler, der kan føre til genindlæggelser. Forslag 3.2: Systematisk samarbejde mellem apoteket og kommuner skal fremme den brede forebyggelsesindsats om forebyggelse og opsporing. Forslag 3.3: Borgere med kronisk sygdom bør tilbydes en udvidet individuel samtale på apoteket for at sikre, at de bruger medicinen rigtigt.

3 3 af Bedre digital understøttelse og brug af data Forslag 4.1: Apotekerne bør kunne anvende FMK til kommunikation med lægen om borgerens medicin og skal kunne korrigere oplysninger i FMK, når der foretages receptkorrektioner. Det vil sikre, at oversigten over borgerens medicin i FMK er opdateret. Forslag 4.2: Digital understøttelse af dosisdispensering i FMK bør gennemføres samtidig på apoteker, i lægesystemer, i kommuner og på sygehuse. Løsningen skal gennemføres hurtigst muligt, så borgerne stadig kan få dosisdispenseret deres medicin. Forslag 4.3: Der bør udvikles en løsning, hvor borgernes kommunale bevillinger kan udveksles elektronisk mellem kommune og apotek. Målet er administrative lettelser, og at borgerne får det korrekte medicintilskud. Forslag 4.4: Lægesystemerne bør indrettes, så de understøtter, at borgerne får de klausulerede tilskud, som de er berettiget til. 1. Bedre samarbejde mellem sygehuse, kommuner og praksissektor Udvalget skal belyse, hvordan der kan skabes bedre sammenhæng i det nære sundhedsvæsen. Udfordringerne i forhold til at sikre et sammenhængende forløb for patienter gælder også på medicinområdet. Apoteket oplever ofte, at patienter finder det særligt svært og uoverskueligt at håndtere deres medicin efter et sygehusforløb, hvor der tit er sket ændringer i medicineringen. Derudover ses der ofte utilsigtede hændelser i forbindelse med sektorovergange, hvilket kan skyldes substitution, tilskudsregler og ændringer i lægemiddelbehandlingen. Når patienter udskrives, får de ofte medicin med fra sygehuset til en kortere periode. Mangelfuld kommunikation mellem sektorer og manglende inddragelse af patienterne i det videre forløb efter udskrivelsen kan virke forvirrende og utrygt for patienten i forbindelse med sektorovergange. Den ældre medicinske patient, ressourcesvage borgere samt pårørende har brug for støtte og hjælp til at håndtere deres behandling. Kontinuerlig medicinsk behandling i sektorovergange Forslag 1.1: Et tæt samarbejde mellem sygehus og apotek skal sikre en smidig overgang i den medicinske behandling i forbindelse med udskrivelse. Dette bør ske ved, at apoteket har medicinen klar i forbindelse med udskrivelse, laver en medicinafstemning samt tilbyder rådgivning om brug af medicinen. Det er afgørende, at patienter oplever en smidig overgang i den medicinske behandling ved udskrivelse. Apotekets indgående kendskab til gode medicinvaner, primærsektorens lægemiddelsortiment og udleverings-, substitutions- og tilskudsregler bør anvendes i forbindelse med udskrivelse.

4 4 af 14 Apoteket kan bidrage til en sikker sektorovergang ved, at den udskrevne patient tilbydes en farmaceutisk udskrivelsessamtale på apoteket, som også indeholder en medicinafstemning. Denne følger op på eventuelle ændringer i ordinationer under indlæggelsen og sikrer, at den aktuelle medicinstatus bliver formidlet til relevante aktører i primærsektoren. Farmaceuten taler med borgeren om den medicinske behandling, substitution m.v., således at borgeren ikke er i tvivl om, hvordan medicinen tages, har en forståelse for vigtigheden af den medicinske behandling samt har ejerskab til egen behandling. Ydelsen kan både gives til patienten selv eller pårørende. Apoteket møder patienten igen, når der skal hentes ny medicin. Det er her oplagt at tage en opfølgende samtale med patienten eller dennes pårørende. Apotekerne i Wales tilbyder en lignende ydelse, hvor udskrevne patienter tilbydes en medicinafstemning, rådgivning om medicinen samt en opfølgningssamtale på apoteket. For at minimere complianceproblemer m.v. er det vigtigt, at der fra start etableres nogle gode medicinvaner, og at borgeren oplever tryghed i behandlingen. Et samarbejde mellem farmaceuter fra primærsektoren og sygehusene, der sikrer kommunikationen om ændringer i medicineringen i overgangen, vil skabe mindre forvirring om medicinen og sikre en højere patientsikkerhed og medicinefterlevelse. Apoteket har medicinen klar ved udskrivelse Der bør ligeledes etableres et tæt samarbejde mellem sygehusafdelingerne og apotekerne i primærsektoren, så der kan indgås aftale om, at apoteket har medicinen klar, når patienten udskrives. Apoteket kan udlevere medicin til patienten på sygehuset eller ved levering i borgerens eget hjem. Dette vil sikre en kontinuerlig behandling ved udskrivelse. I dag oplever mange store problemer med, at recepten ikke er kommet, når de skal afhente deres medicin på apoteket, eller at de skal have nye lægemidler efter nogle dage, hvor deres sygehusmedicin er opbrugt. Dette kan virke forvirrende og utrygt for patienten. Et tæt samarbejde mellem sygehussektor og primærsektor vil minimere risikoen for fejlmedicinering og dobbeltmedicinering. For at sikre kontinuerlig behandling ved udskrivelse er det væsentligt, at recepter på aktuel medicin er tilgængelig i FMK, og den rette medicin kan udleveres direkte i forlængelse af, at patienten udskrives. Apotekerne skal understøtte lægerne i forbindelse med medicingennemgang Forslag 1.2: Der bør etableres samarbejder mellem apoteker, regioner, almen praksis og kommuner om at foretage farmaceutisk medicingennemgang. Mange medicinfejl og dyre indlæggelser kan undgås, hvis farmaceutisk medicingennemgang tilbydes mere systematisk. Ved en farmaceutisk medicingennemgang vurderer apoteksfarmaceut om den medicinske behandling er hensigtsmæssig, om der er problemer med bivirkninger, og om medicinen bruges korrekt og sikkert. Farmaceuten videreformidler resultatet til den behandlingsansvarlige læge, så de nødvendige ændringer kan blive gennemført.

5 5 af 14 Stadig flere lokale samarbejder viser, at apoteksfarmaceuter i samarbejde med kommuner, praktiserende læger og borgerne kan optimere medicineringen og minimere medicinproblemerne. Tidligere projekter og erfaringer med farmaceutiske medicingennemgange i kommunerne viser, at der er store offentlige besparelser og menneskelige gevinster ved, at borgere, der bruger mindst fem lægemidler, får foretaget en farmaceutisk medicingennemgang. Apotekerne bør derfor sammen med de regionale lægemiddelenheder understøtte de praktiserende læger, når de, i forlængelse af Handleplanen for den ældre medicinske patient, skal tilbyde medicingennemgang. Apotekernes mange erfaringer med medicingennemgang bør inddrages også i forhold til de ældre medicinske patienter. I samarbejde med Københavns Kommune gennemførte farmaceuter fra københavnske apoteker i 2013 over medicingennemgange for beboere på 43 plejecentre. Mere end 60 pct. af de ældre anvendte et eller flere såkaldte risikolægemidler, der gav anledning til forslag om ændring. Risikolægemidler stod for en fjerdedel af alle fundene. Efter godt tre måneder var 90 procent af de accepterede fund implementeret i samarbejde med borgerens egen læge. I gennemsnit fik borgerne efter medicingennemgangen 0,5 præparater færre pr. borger, og de fik medicin én gang færre pr. dag. Samtidig havde plejepersonalet oplevet et løft i deres medicinkompetence, de havde fået styrket deres lægemiddelfaglige viden, og deres samarbejde med apotekets farmaceuter var blevet bedre. Udover mere hensigtsmæssig og rationel lægemiddelbehandling vil en medicingennemgang typisk medføre færre medicingivninger og optimering af lægemiddelformer, hvilket letter hverdagen for borgerne og ikke mindst plejepersonalet. Færre medicingivninger minimerer ligeledes risikoen for fejl og giver en mere sikker medicinhåndtering. Apotekets farmaceutiske medicingennemgang bør derfor være en del af de kommunale og regionale indsatser. Det kunne være i forbindelse med, at borgere henvises til kommunale akutfunktioner, får opfølgende hjemmebesøg, som ressource til de faste plejehjemslæger eller lignende. Det er til enhver tid den praktiserende læge, der er ansvarlig for den enkelte borgers medicinske behandling. Det er dog nødvendigt med et mere struktureret samarbejde om medicingennemgang, da de praktiserende læger ikke altid har ressourcer til systematisk at gennemgå alle patienters medicinering. Apotekernes ydelser skal derfor ses som en hjælp til lægen. Fast tilknyttede læger på plejecentre Apoteket bør ligeledes være samarbejdspartner i forbindelse med implementeringen af den landsdækkende ordning med fast tilknyttede læger på plejecentre. Lægens tid skal blandt andet anvendes til at kigge på sygdoms- og helbredshistorie, herunder de pleje- og behandlingsmæssige behov, hvorfor det er relevant at anvende apotekets farmaceutiske medicingennemgang som input. Apoteksfarmaceuten kan gennemgå beboerens medicin som forberedelse til lægens borgergennemgang. Dermed sikres et bedre samarbejde på tværs af sektorer og faggrupper samt bedst mulig udnyttelse af ressourcerne i sundhedsvæsenet.

6 6 af 14 I Haderslev Kommune er der fra oktober 2014 og et år frem gennemført et pilotprojekt, hvor apoteksfarmaceuten har udført medicingennemgange på udvalgte plejehjemsbeboere. Som forberedelse til lægens hjemmebesøg gennemgik farmaceuten beboerens medicin. Samarbejdet var tilrettelagt således, at plejecentrets medicinansvarlige og apoteksfarmaceuten blev enige om en række anbefalinger til den enkelte borgers medicin. Disse anbefalinger lå så klar til lægen, som kunne bruge dem i sin vurdering og behandling af patienten. Denne model vil være fordelagtig som forberedelse til den faste læges gennemgang af beboerens medicin. Medicingennemgangene har ikke blot vist at være brugbar forberedelse for lægen, men det har også opkvalificeret plejepersonalet indenfor det lægemiddelfaglige område. Samarbejde om medicingennemgang for relevante borgere Generelt bør der etableres samarbejder, hvor farmaceuterne på apotekerne og farmaceuterne i regionerne samarbejder om et landsdækkende kvalitetssikret tilbud om medicingennemgang til borgere, hvor den praktiserende læge i det enkelte tilfælde vurderer, at der er behov. Borgeren kunne modtage medicingennemgangen hos en af aktørerne, afhængigt af borgerens øvrige kontakter med sundhedssektoren, men ressourcerne bør udnyttes i et samlet tilbud. For at undersøge effekten af medicingennemgang til borgere, der ikke er omfattet af kommunale ydelser på apotek, er der igangsat et projekt mellem Apotekerforeningen og Sundheds- og Ældreministeriet om medicingennemgang. Projektet indebærer, at op mod borgere, der er over 65 år, og som tager mere end fem lægemidler, tilbydes gratis medicingennemgang. Projektet afsluttes i I dag afhænger tilbud om medicingennemgang af, hvor i landet borgeren bor. Nogle borgere får gennemgået deres medicin hos lægen. I andre tilfælde har kommunen en aftale med et apotek. Tilbuddene er også forskellige fra region til region og mellem hospitaler. Et systematisk samarbejde vil sikre ensartet kvalitet over hele landet. 2. Rette kompetencer til rette opgaver Udvalgets andet fokusområde handler om at sikre rette kompetence til rette opgaver. Dette er blevet stadig mere relevant i takt med, at hurtigere udskrivelse af borgere fra sygehusene har medført, at kommuner og almen praksis skal løse flere og mere komplekse behandlings- og plejeopgaver. Samtidig med denne opgaveglidning ses en mangel på praktiserende læger, særligt i udkantsområderne. Rette kompetencer hos plejepersonalet er afgørende for god medicinsikkerhed i primærsektoren. Et af indsatsområderne i handlingsplanen Styrket indsats for den ældre medicinske patient er derfor at styrke kompetencerne hos det kommunale plejepersonale blandt andet ved hjælp fra lægerne. På medicinområdet er der blandt andet et behov for at sætte fokus på øgede kompetencer indenfor medicinhåndtering, polyfarmaci og komplekse lægemiddelproblemer. Styrkelsen af kompetencer skal opnås ved at udnytte ressourcer og kompetencer bredt i det nære sundhedsvæsen. Opkvalificering på medicinområdet skal derfor ikke alene ligge på en i forvejen presset almen praksis.

7 7 af 14 Apoteket kan også på andre områder være med til at sikre bedre udnyttelse af ressourcerne til laveste, effektive omkostningsniveau indenfor en række områder, hvor sygehus, vagtlæger og praktiserende læger kan spare omkostningstunge arbejdsgange samtidig med, at der sikres større tilgængelighed og service for borgeren. Kompetenceudvikling af plejepersonale til mere sikker medicinhåndtering Forslag 2.1: Apotekerne kan sammen med regioner og kommuner sikre plejepersonale og praksispersonales kompetencer indenfor medicin og medicinhåndtering, så medicinsikkerheden forbedres. Apotekerne har gode erfaringer med kompetenceudvikling indenfor medicinområdet i form af medicinsupervision samt undervisning af plejepersonale og øvrige sundhedsprofessionelle i kvalitetssikret medicinhåndtering og i sikker og effektiv lægemiddelanvendelse. Apoteket kan gennem støtte til den medicinansvarlige hjælpe med at kvalitetssikre medicinhåndteringen, så uhensigtsmæssige arbejdsgange og procedurer i medicinhåndteringsprocessen kan identificeres og forbedres. Apotekerne har gode erfaringer med at undervise praksispersonale i samarbejde med regionen, men også mange erfaringer med at undervise personale på plejecentre, i hjemmeplejen og på botilbud, som håndterer og administrerer borgerens medicin. Undervisningen har fokus på farmakologi, lægemiddelformer, patientsikkerhed og sygdomsrelaterede emner samt praktisk håndtering af medicin. Apotekets undervisning øger personalets forståelse for den medicinske behandling og opdaterer personalets viden om medicin, medicinanvendelse, virkning og bivirkninger. Dette er med til, at plejepersonalet bliver bedre til at identificere lægemiddelrelaterede problemer og til at observere og reagere på uhensigtsmæssig brug af medicin. Flere lægemiddelkompetencer blandt plejepersonalet øger patientsikkerheden og sikrer, at personalet føler sig trygge og rustede til det daglige arbejde med borgernes lægemidler og i kontakten med lægen. Som en del af projektet "I sikre hænder" har apoteksfarmaceuter i været med til at gennemføre uddannelsesforløbet "Tjek på medicin" på en række af landets botilbud. Erfaringer fra samarbejdet viser: at øgede medicinkompetencer hos personalet forebygger fejl og utilsigtede hændelser at undervisning om medicin for personalet giver øget tryghed og mere sikre rutiner i medicinhåndtering at personalet gennem træning og supervision bliver bedre til at reflektere over beboernes medicin at øgede kompetencer til at observere medicinproblemer hjælper til bedre dialog til beboerens læge.

8 8 af 14 Vederlagsfri udlevering af medicin på regionens vegne Forslag 2.2: Listen over vederlagsfri udlevering af medicin fra sygehuse bør revideres, så apotekerne også står for at udlevere vederlagsfri medicin til behandling i borgerens hjem. Det sikrer, at rette kompetence anvendes til opgaven, og det kan øge tilgængeligheden for borgeren, mindske medicinspild og frigive ressourcer på sygehuse m.v. En del medicin udleveres i dag vederlagsfrit fra sygehusenes ambulatorier og specialafdelinger til ikke-indlagte patienter. Det skyldes, at man betragter patienterne som værende i fortsat sygehusbehandling, og at sygehusbehandling er gratis. Nogle patienter får medicinen udleveret vederlagsfrit på sygehuset, fordi der er behov for tæt styring af medicineringen eller overvågning af indtagelse af medicinen fra en specialafdeling med særlig viden og kompetencer. Men mange af patienterne er i stabil behandling og får blot medicinen udleveret vederlagsfrit på sygehuset og anvender den efterfølgende i hjemmet. Denne ordning bidrager ifølge en Implement-analyse fra 2016 til unødigt medicinspild, risiko for complianceproblemer og unødigt ressourceforbrug på ambulatorier og specialafdelinger. Sygehuse peger i rapporten på, at spild opstår ved patienters noncompliance og kassation ved behandlingsskift, når der udleveres store pakker vederlagsfri medicin. Der peges på, at det kan gøres mere rationelt og billigere ved at udlevere den vederlagsfri medicin til kortere perioder ad gangen fra lokale apoteker. Da det lokale apotek er tættere på borgeren, er det nemmere for borgeren at hente mindre portioner medicin, som bidrager til mindre medicinspild. Hvis medicinudleveringen flyttes fra sygehuset til det lokale apotek, undgår man også, at afhentning af medicin på sygehuset udløser tidskrævende klinisk kontakt. Sygeplejerskernes kompetencer kan dermed bruges til noget andet end medicinhåndtering. Flere regioner har allerede indgået aftaler om, at apoteker i primærsektoren på vegne af regionen udleverer vederlagsfri medicin til behandling af visse resistente bakterier, MRSA-medicin [1]. Fordelene ved udlevering af MRSA-medicin fra apoteker i primærsektoren er, at patientsikkerheden øges, da behandlingen kan iværksættes hurtigt efter, at prøvesvar foreligger, så smitterisikoen begrænses. Samtidig har borgeren bedre tilgængelighed til det lokale apotek i form af kortere transportafstand og længere åbningstider end til sygehuset. Flere regioner har også valgt at lade apoteker i primærsektoren stå for vederlagsfri udlevering af lægemidler, som skal anvendes af patienten før undersøgelser med koloskopi, bl.a. i forbindelse med det landsdækkende tarmkræftscreeningsprogram. Der er således intet til hinder for, at det lokale apotek i primærsektoren kan stå for udlevering af og rådgivning om lægemidler, som ønskes udleveret vederlagsfrit til patienten. Det foreslås for det første, at de gode erfaringer med den vederlagsfri udlevering af MRSA-medicin og andre lægemidler udbredes til hele landet. For det andet foreslås det, at regionernes liste over vederlagsfri udlevering af medicin gennemgås nøje med henblik på at vurdere, hvilke lægemidler, der med fordel kan udleveres fra apo- [1] MRSA er en forkortelse for Methicilin-Resistente Staphylococcus Aureus.

9 9 af 14 teker i primærsektoren. Det vil kunne bidrage til en mere omkostningseffektiv udnyttelse af ressourcerne, når medicinen udleveres på laveste effektive omsorgsniveau. Udlevering af medicin, når borgeren mangler en recept Forslag 2.3: Apotekerne bør kunne genudlevere medicin og starte simple behandlinger op efter fastlagte procedurer, hvis borgeren ikke kan komme i kontakt med lægen. Det giver en bedre udnyttelse af ressourcerne i sundhedssektoren og en sammenhængende service til borgerne. Mange patienter visiteres over telefonen i forbindelse med simple diagnoser og fornyelser af recepter. Flere af de opgaver kan løses af apoteket. Særligt med brug af det Fælles Medicinkort (FMK) kan apotekerne genudlevere for eksempel p-piller, medicin til type 2-diabetes, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol. Apotekerne kan også hjælpe borgere, der oplever akutte problemer udenfor lægens åbningstid og starte en behandling op. Efter en protokol med fastlagte procedurer for, hvornår medicinen kan udleveres, og hvornår den ikke kan udleveres, kan fagligt uddannet personale på apoteket vurdere, om det er relevant at udlevere små pakninger af den relevante medicin. Det kan eksempelvis gælde børneorm eller migræne. Apoteket skal altid orientere lægen, men faggrænser bør ikke være en barriere i tilfælde, hvor det er forsvarligt og omkostningseffektivt, at apotekerne hjælper borgerne. Det sikrer, at en nødvendig behandling ikke bliver afbrudt eller udsættes unødigt. I England, Canada og USA findes der forskellige modeller for, hvordan apotekerne i visse situationer kan udlevere lægemidler uden gyldig recept. Det er apotekerne i Danmark også kompetente til at gøre. Fagligt uddannet personale på apoteket vurderer allerede i dag de symptomer, borgerne præsenterer for dem med henblik på at hjælpe borgeren bedst muligt. De er trænet i, hvornår de kan anbefale et håndkøbslægemiddel og egenomsorg, og hvornår de skal henvise til lægen for nærmere udredning. I områder med mangel på læger eller ved lange afstande til vagtlæger bidrager genudlevering og protokolbaseret opstart af behandlinger til en effektiv anvendelse af de kompetencer, der allerede er til stede på apoteket tæt på borgeren. Med apoteket som udgangspunkt kan der etableres et ensartet tilbud i hele landet. Lægemiddelstyrelsen er i gang med at se på mulighederne for en dansk løsning. Her bør det defineres nærmere, hvilke behandlinger der kan omfattes, og hvordan der kan tilrettelægges en omkostningseffektiv løsning med de rette kompetencer til stede.

10 10 af Ensartet kvalitet over hele landet Det tredje fokusområde handler om at sikre, at de nære sundhedstilbud har samme høje kvalitet landet over. I takt med udbygningen af højtspecialiserede sygehuse og flere kronikere, multisyge og ældre, er der flere og flere der skal modtage nære sundhedstilbud. Med færre praktiserende læger i nogle områder og forskellige kommunale forudsætninger og rammevilkår på sundhedsområdet er der i dag store forskelle på behandling og tilbud. Indsatsen for en ensartet kvalitet over hele landet skal sikre, at leveringen af nære sundhedsfaglige tilbud er de samme for borgerne uanset hvilken kommune, de bor i. Nedbringelse af forebyggelige indlæggelser Forslag 3.1: Apoteket bør understøtte det øvrige sundhedsvæsens indsatser for at nedbringe forebyggelige indlæggelser ved at yde en målrettet rådgivning om de lægemidler, der især kan føre til indlæggelser. Resultater fra Sundhedsministeriets rapport Forebyggelse af indlæggelser synlige resultater viser blandt andet, at diagnosegrupper som nedre luftvejssygdomme, brud, dehydrering og forstoppelse er nogle af de hyppigste årsager til forebyggelige indlæggelser i Som led i en sammenhængende og styrket indsats for kronikere og ældre kan apoteket understøtte de enkelte mål for nedbringelse af forebyggelige indlæggelser. Apoteket kan eksempelvis målrette rådgivningen om brug af konkrete lægemidler og særlige opmærksomhedspunkter, der kan føre til indlæggelser. Det kan eksempelvis være en målrettet rådgivning til borgere, der sættes i behandling med stærke smertestillende lægemidler, hvor forstoppelse ofte er en bivirkning. Apoteket har i mødet med borgeren mulighed for at finde ud af, om der med den ordinerende læge er aftalt brug af afførende middel under behandlingen. Dette kan blandt andet ske i forlængelse af kvalitetsprogrammet Nationale mål for sundhedsvæsenet. Ved en øget indsats over for fald hos ældre er det muligt at reducere antallet af knoglebrud. Da kommunerne implementerede faldpakken i projekt I sikre hænder blev det påvist, at en indsats indenfor flere områder resulterede i færre fald blandt ældre. Fokus på medicin kan være med til at reducere fald. I faldindsatsen er det relevant at øge plejepersonalets viden om medicin. Samtidig kan en vurdering af borgerens medicinering indgå som et faldforebyggende tiltag. Apoteket kan bidrage med både kompetenceudvikling af plejepersonalet samt medicingennemgang af borgerens medicin. Forebyggelse og sundhedsfremme Forslag 3.2: Systematisk samarbejde mellem apoteket og kommuner skal fremme den brede forebyggelsesindsats om forebyggelse og opsporing. Forebyggelse af sygdom og tab af funktionsevne forudsætter, at der tidligt i et forløb er opmærksomhed på symptomer på begyndende sygdom eller på et begyndende faldende funktionsniveau, dårlig ernæringstilstand eller uplanlagt vægttab.

11 11 af 14 Apotekerne har over tre millioner besøg hver måned og møder danskerne ansigt til ansigt i skranken, hvor det er muligt at tage en dialog om sundhed og trivsel. Denne mulighed findes ikke andre steder i sundhedsvæsenet. Apoteket er for borgeren en umiddelbar indgang til det nære sundhedsvæsen. Via et systematisk samarbejde kan apotekets lægemiddelfaglige kompetencer samt fremskudte placering i det nære sundhedsvæsen bruges til at fremme den brede forebyggelsesindsats. Mange borgere bruger også apoteket til at søge råd og vejledning, inden de opsøger læge. Apoteket kan derfor endvidere bidrage til systematisk og tidligere opsporing af sygdom hos borgere, der i dag ikke er i kontakt med sundhedsvæsenet eller kommunernes forebyggelsestilbud. Sundhedsvæsenets aktører skal fremme borgernes brug af de borgernære sundhedstilbud via et fokuseret samarbejde mellem kommune, patientforening og apotek, hvor partnerne målrettet synliggør og henviser borgere til relevante tilbud i kommunen. Borgerne skal på apoteket kunne finde information om lokale og nationale sundhedstilbud. Krav til tættere samarbejde sundhedsvæsenets aktører imellem vil kunne skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen og bidrage til at øge borgernes sundhedstilstand. Aarhus Kommune samarbejder med apotekspersonalet, som i hverdagen møder mennesker, der oplever ensomhed. Når apotekspersonalet er i dialog med borgere om medicin eller anden vejledning, kan borgeren blive spurgt, om de har brug for information om lokalområdets muligheder for fællesskaber. Apotekets fornemmelse af, hvem der kunne have brug for et fællesskab gør, at kommunen kan række ud til endnu flere. Complianceydelse til alle kronikere ikke kun til nydiagnosticerede Forslag 3.3: Borgere med kronisk sygdom bør tilbydes en udvidet individuel samtale på apoteket for at sikre, at de bruger medicinen rigtigt. Apoteket kan ved at tilbyde en udvidet individuel samtale til alle kronikere hjælpe med at forebygge uhensigtsmæssig brug af medicin. En tredjedel af alle kronikere tager ikke deres medicin, som lægen har anvist. Nogle tager ubevidst den forkerte dosis andre selvregulerer uden at have den fornødne viden. Det er ikke kun nydiagnosticeret kronikere, der kan have brug for hjælp til gode medicinvaner og øget viden om medicinen. Derfor skal ydelsen tilbydes til alle kronikere som et generelt sundhedstilbud i hele landet. Tilbuddet gives, når lægen eller apoteket konstaterer, at kronikeren enten ikke er kompliant eller udtrykker bekymring ved medicinen. Ydelsen vil sikre, at borgeren bliver mere tryg ved den medicin, lægen har ordineret, og opnår gode medicinvaner. Cirka fire uger efter samtalen vil borgeren blive tilbudt en opfølgende samtale med apoteket. Det skal sikre, at anbefalingerne har ført til forbedringer i borgerens hverdag. Ved behov for ændringer i medicinen vil apoteket henvise til lægen.

12 12 af Bedre digital understøttelse og brug af data Det fjerde fokusområde i udvalgets kommissorium handler om at styrke den digitale kommunikation på tværs af sektorer i sundhedsvæsenet. Apotekerne er et knudepunkt for den digitale kommunikation om medicin. Apotekerne modtager recepter fra det Fælles Medicinkort (FMK), beregner borgernes medicintilskud med udgangspunkt i Det Centrale Tilskudsregister (CTR) og indberetter oplysninger til Lægemiddelstatistikregisteret. Mange af de utilsigtede hændelser, som opstår i sektorovergange, er forårsaget af dårlig eller manglende kommunikation mellem sektorerne og mellem de sundhedsprofessionelle. Det er derfor afgørende for et sammenhængende sundhedsvæsen, at den digitale kommunikation fungerer, er opdateret og at de forskellige sektorer har adgang til den nødvendige information på en forsvarlig og sikker måde. De forskellige systemer i plejesektor, på apoteker, hos læger og på sygehuset skal understøtte hinanden, hvis borgerne skal opleve sammenhæng og kvalitet på tværs af sektorer. I dag oplever mange borgere, at recepten ikke er kommet, når de skal afhente deres medicin på apoteket efter indlægges. Antallet at borgere, der får dosispakket deres medicin falder, fordi der mangler en digital understøttelse af ordningen, og der er borgere, der ikke får de medicintilskud, som de er berettiget til, fordi der mangler oplysninger i lægernes og apotekernes systemer. Med FMK har sundhedspersoner i primærsektoren, sygehussektoren og plejesektoren fået afgang til de samme oplysninger om borgernes medicinering. Men det er afgørende, at oplysningerne er korrekte og opdaterede og at de muligheder, som FMK giver, skal udnyttes. I en mindre undersøgelse har 34 apoteker registreret såkaldte utilsigtede hændelser på borgernes vej fra hospital til apotek. I løbet af tre uger skete det 552 gange, at en borger kom på apoteket for at få ekspederet en hospitalsrecept, uden at recepten lå tilgængelig på FMK. Og det var på blot 34 af de i alt knap 400 apoteker, som udleverer receptmedicin, så det drejer sig formentlig om mange tusinder om året på landsplan. Oplysninger i FMK skal være opdaterede Forslag 4.1.: Apotekerne bør kunne anvende FMK til kommunikation med lægen om borgerens medicin og skal kunne korrigere oplysninger i FMK, når der foretagers receptkorrektioner. Det vil sikre, at oversigten over borgerens medicin i FMK er opdateret. Med indførelsen af FMK får sundhedspersoner på apoteker, hos praktiserende læger, og i plejesektor afgang til de samme oplysninger om borgernes medicin. Det giver mulighed for, at der kan træffes behandlingsbeslutninger på et bedre grundlag, og det øger patientsikkerheden. For at de nye muligheder som FMK giver, kan udnyttes, er det afgørende, at der er fokus på korrekt anvendelse af FMK i hele sundhedssektoren.

13 13 af 14 Apotekerne får i dag receptoplysninger fra FMK. Inden udgangen af april 2017 skal FMK være integreret direkte i apotekssystemerne. Det giver mulighed for et kvalitetsløft til apotekernes rådgivning, leveringen af sundhedsydelser, samt i kommunikation med øvrige sundhedspersoner. For at opnå størst mulig patientsikkerhed og sikre opdaterede oplysninger om den faktisk udleverede medicin, er det vigtigt, at registreringer af ændringer på borgerens medicinkort, lægemiddelordinationer og recepter er synlige for alle involverede aktører. Når apoteket foretager receptkorrektioner er det i dag ikke muligt for apoteket at indberette de korrigerede oplysninger til FMK. Det gælder for eksempel, når apoteket efter aftale med lægen har korrigeret en fejl i recepten, eller når apoteket er nødsaget til at korrigere for længerevarende restordrer på lægemidler. I disse tilfælde skal apoteket kunne korrigere oplysninger i FMK, så både plejepersonalet og lægen kan se ændringen. FMK skal også være en naturlig del af kommunikationen mellem apotek og læge. Apotekerne skal gennem FMK kunne informere lægerne om gennemførte medicinsamtaler og medicingennemgange, samt informere om genudleveret medicin eller opstart af behandlinger efter protokol, hvis denne form for udlevering af medicin besluttes. Funktioner til denne type kommunikation findes ikke i FMK i dag. FMK er også grundlaget for at sikre, at apoteket kan have medicinen klar, når borgere udskrives fra sygehus eller kommer direkte fra lægen. Det fungerer i langt de fleste tilfælde i forhold til praktiserende læger. I forhold til sygehusene er der behov for, at der etableres procedurer, der sikrer, at recepten er sendt til FMK senest på det tidspunkt, hvor patienten forlader hospitalsafdelingen. Digital understøttelse af dosisdispensering Forslag 4.2: Digital understøttelse af dosisdispensering i FMK bør gennemføres samtidig på apoteker, i lægesystemer, i kommuner og på sygehuse. Løsningen skal gennemføres hurtigst muligt, så borgerne stadig kan få dosisdispenseret deres medicin. Dosisdispensering er en effektiv og patientsikker måde at opnå bedre brug af medicin for borgere, som bruger flere lægemidler og som er i varig medicinering. FMK giver gode muligheder for at udnytte potentialet i dosisdispensering bedre. Men brugen af dosisdispensering er i dag faldende, fordi der mangler en digital understøttelse af ordningen, som kan sikre effektiv kommunikation mellem sundhedspersoner på tværs af sektorer. Derfor bliver ordningen ikke anvendt af så mange borgere, som reelt ville have gavn af løsningen. På apoteksområdet er der i forbindelse med bruttoavanceaftalen for 2016 og 2017 indgået aftale med Sundheds- og Ældreministeriet om, at apotekerne ibrugtager dosisdispenseringsmodulet i FMK inden udgangen af Den digitale understøttelse er dog kun brugbar og meningsfuld, hvis den anvendes af alle parter. Derfor skal der stilles krav om samtidig gennemførelse af løsningen i lægepraksissystemer, kommunernes omsorgssystemer, sygehusenes journalsystemer, og i apotekernes systemer.

14 14 af 14 Digitalisering af kommunale tilskudsbevillinger Forslag 4.3: Der bør udvikles en løsning, hvor borgernes kommunale bevillinger kan udveksles elektronisk mellem kommune og apotek. Målet er administrative lettelser, og at borgerne får det korrekte medicintilskud. Borgere, som i dag modtager kommunalt tilskud til deres medicin, får beregnet tilskud ved udlevering af medicinen, hvor tilskuddet med det samme fratrækkes borgerens egenbetaling. Apoteket og kommunen afregner efterfølgende direkte med hinanden. Dokumentationen for tilskud er i dag en papirblanket, som borgeren fremviser eller afleverer på apoteket. Hvis borgeren har glemt bevillingen, eller den er blevet væk, kan der ikke beregnes tilskud. Svage borgere kan have svært ved at klare egenbetalingen, hvis der mod forventning ikke kan fratrækkes kommunalt tilskud. En MEGAFON-undersøgelse fra 2014 viser, at hver tiende dansker og op mod hver tredje arbejdsløse og førtidspensionist har udskudt deres medicinkøb til senere, fordi de ikke havde råd til medicinen. En højere egenbetaling end ventet på grund af manglende tilskud kan betyde, at borgeren forlader apoteket uden sin medicin. For at understøtte tilskudsberegningen skal der udvikles en teknisk løsning, hvor borgernes kommunale bevillinger kan udveksles elektronisk mellem kommune og apotek. Løsningen skal udvikles i et samarbejde mellem apotekerne og Kommunernes Landsforening (KL). Digitalisering af kommunale tilskudsbevillinger vil sikre, at apoteket altid har adgang til opdaterede oplysninger om borgerens kommunale bevillinger, herunder både nyoprettede og afsluttede. For såvel apotekerne som kommunerne vil en teknisk løsning medføre administrative lettelser og for borgeren vil løsningen sikre korrekt tilskudsgivning. Smidig administration af medicintilskud Forslag 4.4: Lægesystemerne bør indrettes, så de understøtter, at borgerne får de klausulerede tilskud, som de er berettiget til. Apotekerne oplever hyppigt, at recepter på lægemidler med klausuleret tilskud mangler den korrekte påtegning, som fortæller apoteket, om der skal beregnes tilskud. Uden påtegning kan der ikke beregnes tilskud, og patienten må betale den fulde pris for lægemidlet. Det er lægen, som skal vurdere om patienten opfylder betingelserne for klausuleret tilskud og angive dette på recepten. Over de senere år er antallet af lægemidler med klausuleret tilskud mangedoblet, og derfor er der behov for teknisk støtte i ordinationssituationen. For at sikre at borgerne får de tilskud, de er berettiget til, skal lægesystemerne indrettes, så lægen ved ordination af lægemidler med klausuleret tilskud præsenteres for de betingelser, der er tilknyttet lægemidlet, og skal tage stilling til, om betingelserne er opfyldt.

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

En best practice-model for sikker dosisdispensering

En best practice-model for sikker dosisdispensering En best practice-model for sikker dosisdispensering Et resultat af projektet Dosisdispensering fra maskine til mund Modellen er udarbejdet på basis af de anbefalinger til dosisdispenseringsordningen, som

Læs mere

Kommuner opruster på medicinsikkerhed

Kommuner opruster på medicinsikkerhed 6 FARMACI 06 JUNI 2013 Kommuner opruster på medicinsikkerhed Landets kommuner bruger i stigende grad apotekerne til at få styr på medicinsikkerheden på ældre- og socialområdet. Både Kommunernes Landsforening

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

Et medicinsikkert Danmark apotekernes input til regeringens sundhedsreform

Et medicinsikkert Danmark apotekernes input til regeringens sundhedsreform Danmarks Apotekerforening Oktober 2018 Et medicinsikkert Danmark apotekernes input til regeringens sundhedsreform Regeringen har bebudet en sundhedsreform. Den skal række frem og sætte retningen for sundhedsvæsenet

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer

Danmarks Apotekerforening. Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer Danmarks Apotekerforening Analyse 13. juni 2013 Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer 94 procent af alle personer, der fik gennemført en medicingennemgang på apotek, fik afdækket et

Læs mere

Medicinposer til alle i Region Midtjylland

Medicinposer til alle i Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Dato: 13.03.19 Henriette Haase Fischer Mail:

Læs mere

Der er ikke evidens for, at dosisdispensering gør noget godt for patienten. Apoteket pakker tit forkert medicin i dosisposerne

Der er ikke evidens for, at dosisdispensering gør noget godt for patienten. Apoteket pakker tit forkert medicin i dosisposerne Dosisdispensering giver medicineringsfejl ved sektorskifte Der er ikke evidens for, at dosisdispensering gør noget godt for patienten Dosisdispensering er tidskrævende! Dosisdispensering i gør det svært

Læs mere

Systematik i medicinafstemning og medicingennemgang anbefalinger for samarbejde mellem almen praksis og de øvrige parter i primærsektoren

Systematik i medicinafstemning og medicingennemgang anbefalinger for samarbejde mellem almen praksis og de øvrige parter i primærsektoren Systematik i medicinafstemning og medicingennemgang anbefalinger for samarbejde mellem almen praksis og de øvrige parter i primærsektoren regionsyddanmark.dk Forord Denne folder er udarbejdet i forbindelse

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv

Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv Jens Egsgaard, sundhedschef Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Agenda > Udfordringer for læger og plejehjem > Ønsker til samarbejdet >

Læs mere

Pultz K, Salout M. Pharmakon, oktober Apotek og praktiserende læge.

Pultz K, Salout M. Pharmakon, oktober Apotek og praktiserende læge. Titel og reference 20.3 Ydelsen Medicingennemgang for ældre afprøvet på 5 apoteker. Pultz K, Salout M. Pharmakon, oktober 2005. Placering i sundhedssektoren Kategori Formål Apotek og praktiserende læge.

Læs mere

DOSIS. dispensering. af medicin i Københavns Kommune. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk.

DOSIS. dispensering. af medicin i Københavns Kommune. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk. DOSIS dispensering af medicin i Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen www.kk.dk Etcetera-design Hvad er dosisdispensering Sundhedsstyrelsen anbefaler dosisdispensering

Læs mere

Sammen forebygger vi bedst

Sammen forebygger vi bedst Sammen forebygger vi bedst Sundhedsprofilen 2017 viser, at danskernes sundhed og trivsel er blevet dårligere. Det er et fælles ansvar. Apotekerne er, som en del af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen,

Læs mere

Resultataftale 2013 for Sygeplejen

Resultataftale 2013 for Sygeplejen Resultataftale 2013 for Sygeplejen Evaluering af resultataftalen og effektmålene for 2012. Vi har i 2012 arbejdet målrettet med præcisering af dokumentation. For at gøre journalen mere overskuelig og ensartet,

Læs mere

Farmaceut Heidi Kudsk hjælper praktiserende læger med medicinen. Side 6. Brexit konsekvenser for lægemiddelområdet side 4

Farmaceut Heidi Kudsk hjælper praktiserende læger med medicinen. Side 6. Brexit konsekvenser for lægemiddelområdet side 4 Medlemsblad for Pharmadanmark 6 2016 Magasinet for akademikere på lægemiddelområdet Brexit konsekvenser for lægemiddelområdet side 4 Personlig medicin på programmet for Pharma på Tværs side 18 Sådan gør

Læs mere

Læger ved ikke nok om seponering

Læger ved ikke nok om seponering 6 FARMACI 05 MAJ 2015 SEPONERING Læger ved ikke nok om seponering Alt for mange danskere tager uhensigtsmæssig medicin, fordi lægerne er usikre på, hvornår en behandling skal stoppes. En ny ph.d.-afhandling

Læs mere

Dosisdispensering. Information om dosispakket medicin til den praktiserende læge, hjemmesygeplejen, plejehjemmet m.m.

Dosisdispensering. Information om dosispakket medicin til den praktiserende læge, hjemmesygeplejen, plejehjemmet m.m. Dosisdispensering Information om dosispakket medicin til den praktiserende læge, hjemmesygeplejen, plejehjemmet m.m. Hvad er dosisdispensering? Ved dosisdispensering forstås at et apotek pakker den enkelte

Læs mere

Få mere ud af din medicin

Få mere ud af din medicin Få mere ud af din medicin Af Søren Post, sundhedsfaglig chefkonsulent, cand.pharm, Type2dialog Hvad skal medicinen gøre for dig? Mange borgere på botilbud landet over modtager på daglig basis en kompleks

Læs mere

Notat: Initiativer vedr. ældres lægemiddelanvendelse

Notat: Initiativer vedr. ældres lægemiddelanvendelse Notat: Initiativer vedr. ældres lægemiddelanvendelse Dato: 03.12.2011. I det nedenstående opsamles anbefalinger og forslag til initiativer vedr. ældres lægemiddelanvendelse. For det første inddrages det

Læs mere

Ulighed i medicin. Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen

Ulighed i medicin. Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen Ulighed i medicin Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen Apotekerne møder hver dag de udsatte borgere, som på grund af deres større medicinforbrug hører til dem, der bruger

Læs mere

En styrket indsats for polyfarmacipatienter

En styrket indsats for polyfarmacipatienter N O T A T En styrket indsats for polyfarmacipatienter Regionernes nye kvalitetsdagsorden går ud på at rette fokus mod tiltag, der på samme tid forbedrer kvaliteten og mindsker omkostningerne. I den forbindelse

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske patienter Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske

Læs mere

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed.

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed. Formanden Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 13-08-2018 BIS/TAN/412/00061 Svar på høring om udkast

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Udvalget for 19. marts 2012 Disposition: 1. Tidsplan 2. Afgrænsning af det nære sundhedsvæsen 3. Nye krav til kommunerne i det nære sundhedsvæsen 4.

Læs mere

Fremtidens apotek. forslag til modernisering af apotekssektoren

Fremtidens apotek. forslag til modernisering af apotekssektoren Apotekerne møder hver dag de mest ressourcesvage borgere i samfundet. Blandt de svageste mennesker i samfundet er der en højere forekomst af fysiske og psykiske sygdomme, og mange har oveni sociale og

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller

Delegation i en kommunal kontekst. KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Delegation i en kommunal kontekst KL s konference om delegation og kommunal praksis på området 10. November 2014 Overlæge Bente Møller Hvorfor er delegation relevant? Og hvad betyder det i en kommunal

Læs mere

Øget sikkerhed i medicineringen på botilbud for personer med handicap

Øget sikkerhed i medicineringen på botilbud for personer med handicap 1t Øget sikkerhed i medicineringen på botilbud for personer med handicap Patientombuddets temadag den 20. november 2012 om utilsigtede hændelser i medicineringsprocessen hvad gik der galt og hvad kan vi

Læs mere

Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis. Henrik L Hansen

Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis. Henrik L Hansen Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis Henrik L Hansen Det Fælles Medicinkort Nye muligheder og nye udfordringer FMK består af en central

Læs mere

Medicingennemgang i praksis

Medicingennemgang i praksis Medicingennemgang i praksis INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 3 Begrebsafklaring 4 Medicingennemgang i praksis 5 Hvordan finder du patienterne? 7 Inddragelse af praksispersonalet 9 Målsætning og evaluering

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL

MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL 4. marts 2019 Jytte Møller, Oksbøl 1 MEDICINGENNEMGANG HOS ÆLDRE VED LÆGERNE I OKSBØL Gå hjem møde om demens og antipsykotisk medicin 27. februar 2019 Jytte Møller, praktiserende læge Oksbøl 4. marts 2019

Læs mere

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces.

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. »Vi ønsker, at arbejdet med rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. Mona Rashed 4 pharma februar 2011 Medicingennemgang og mobilisering af patienterne Region

Læs mere

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser N O T A T Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Regionernes svar på ministerens spørgsmål vedr. håndtering af henvendelser fra patienter med alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccination. 16-12-2013

Læs mere

Somatiske sygehusafdelinger

Somatiske sygehusafdelinger Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 med fokus på patienter med diagnosen KOL Juni 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Somatiske sygehusafdelinger - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede

Læs mere

Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning.

Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning. Regional vejledning om håndtering af patienter med dosispakket medicin ved indlæggelse og udskrivning. Baggrund Det fremgår af medicinafsnittet i den gældende sundhedsaftale, at der i de lokale samordningsfora

Læs mere

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation Frederiksberg kommune.

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation Frederiksberg kommune. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner

Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner Bilag til Årlig status vedrørende forløbskoordinatorfunktioner Beskrivelse af planlagte, igangværende eller afsluttede projekter i relation til den ældre medicinske patient, som er forankret i kommunerne

Læs mere

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014)

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig karakter.

Læs mere

Medicingennemgang i praksis

Medicingennemgang i praksis Medicingennemgang i praksis INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 3 Begrebsafklaring 4 Medicingennemgang i praksis 5 Hvordan finder du patienterne? 9 Inddragelse af praksispersonalet 10 Målsætning og evaluering

Læs mere

Opgavebeskrivelse for samarbejdet

Opgavebeskrivelse for samarbejdet Opgavebeskrivelse for samarbejdet - mellem praktiserende læger og akutsygeplejeteam i Holbæk Kommune Indledning Udviklingen af det nære sundhedsvæsen, omlægningen af aktiviteten i sygehusvæsenet med nye

Læs mere

Styrk den sundhedsfaglige indsats i plejeboligerne

Styrk den sundhedsfaglige indsats i plejeboligerne Styrk den sundhedsfaglige indsats i plejeboligerne Styrk den sundhedsfaglige indsats i plejeboligerne Dansk Sygeplejeråd Redaktion: Dansk Sygeplejeråd Foto: Lizette Kabré Layout: Dansk Sygeplejeråd 2 forord

Læs mere

Kvalitetssikring af ældres lægemiddelanvendelse

Kvalitetssikring af ældres lægemiddelanvendelse Kvalitetssikring af ældres lægemiddelanvendelse 100118_RAPPORT[1] Samarbejde om medicingennemgang i tre kommuner i Region Syddanmark FORORD I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2008, besluttede regionsrådet

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Fælles Medicinkort (FMK)

Fælles Medicinkort (FMK) Fælles Medicinkort (FMK) Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses konference: IMPLEMENTERING AF COMPLIANCE-INITIATIVER, DER VIRKER Fredag d. 12. juni 2009 Ivan Lund Pedersen, Projektchef & læge, Digital

Læs mere

Handicap og Psykiatri Dosisdispenseret medicin. Godkendt i FagMED den 10. september 2014. Korrekt håndtering af dosisdispenseret medicin

Handicap og Psykiatri Dosisdispenseret medicin. Godkendt i FagMED den 10. september 2014. Korrekt håndtering af dosisdispenseret medicin Instruks Håndtering af dosisdispenseret medicin Handicap og Psykiatri Dosisdispenseret medicin Definition Dosisdispenseret medicin: Lægemidler, der kan pakkes med maskine i små plastikposer eller plastikbobler

Læs mere

DET FÆLLES MEDICIN KORT HØRING AF SYDDANSKE KOMMUNER

DET FÆLLES MEDICIN KORT HØRING AF SYDDANSKE KOMMUNER DET FÆLLES MEDICIN KORT HØRING AF SYDDANSKE KOMMUNER Side 1 af 5 Indledning Hermed de syddanske kommuners fælleskoordinerede svar vedrørende interessen for og opbakningen til en implementeringsaftale om

Læs mere

Socialpædagogisk Center Næstved

Socialpædagogisk Center Næstved Socialpædagogisk Center Næstved VI HAR 450 BORGERE OG 334 FASTANSATTE HERAF HAR VI MEDICINHÅNDTERING PÅ CA. 250 BORGERE, SAMT ALLE SYGEPLEJEOPGAVER PÅ ALLE BORGERE. Historie: 450 borgere er fordelt på

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

Hvorfor et projekt om maskinel dosisdispensering?

Hvorfor et projekt om maskinel dosisdispensering? En patienthistorie Hvorfor et projekt om maskinel dosisdispensering? Selv om maskinel dosisdispensering har været anvendt i 10 år, er der stadig begrænset viden om hvordan ordningen påvirker patientsikkerheden.

Læs mere

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen N O T A T Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen - Vision og pejlemærker Visionen for Borgernes Sundhedsvæsen er, at forbedre sundhedsvæsenets ydelser, service og kultur, så borgerne bliver ligeværdige

Læs mere

Økonomisk genopretning og ny styringsmodel Flerårige økonomiaftaler Genopretning af det offentlige sundhedsbudget

Økonomisk genopretning og ny styringsmodel Flerårige økonomiaftaler Genopretning af det offentlige sundhedsbudget 5. maj 2015 Notat Udfordringer på sundhedsområdet, der bør løses ved økonomiforhandlingerne for 2016 Den 5. maj 2015 indleder Danske Regioner og Finansministeriet de årlige forhandlinger om regionernes

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene Forslag anbefales.

2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene Forslag anbefales. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - 2015 Ændringer p.gr.a. SSU 17.8.16: 2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene

Læs mere

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed , Sygehusudvalg D i s t r i k t 1 N o r d j y l l a n d Gitte Funch khlite8@gmail.com Ole Guldberg- guldberg@dadlnet Ann Hjarbæk ahjarbaek@gmail.com Flemming Toftedahi-Olesen Flemming@ft-o.dk Torben Pedersen

Læs mere

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget NOTAT KKR MIDTJYLLAND Emner til drøftelse Praksisplanudvalget Formålet med denne henvendelse er at indlede en drøftelse i kommunerne om hvilke emner, kommunerne ønsker drøftet i Praksisplanudvalget. Praksisplanudvalgene

Læs mere

Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m.

Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m. Receptfornyelse og genbestilling af medicin via FMK m.m. MedCom - version 2 Beskrivelse af mulige arbejdsgange ved genbestilling og receptfornyelse af medicin og andre udfordringer i forbindelse med Fælles

Læs mere

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Oplæg til temaer i en politisk sundhedsaftale mellem kommunerne og Region Sjælland Baggrund: Senest januar 2011 skal

Læs mere

I patientens fodspor Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune. Manual

I patientens fodspor Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune. Manual Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune Manual Region hovedstanden Område Midt Uarbejdet af risikomanager Benedicte Schou, Herlev hospital og risikomanager Ea Petersen,

Læs mere

Forslag til ny FMK status ved brug af lokale systemer

Forslag til ny FMK status ved brug af lokale systemer Dato: 10.06.2013 Projektnavn: Fælles Medicinkort Ansvarlig: Helle Balle og Thomas Sonne Olesen Forslag til ny FMK status ved brug af lokale systemer Baggrund Under implementeringen af FMK i regionerne,

Læs mere

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Oktober 2012 1 Baggrund Et af initiativerne i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient er, at der systematisk

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere

Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne. Chefkonsulent Steen Rank Petersen

Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne. Chefkonsulent Steen Rank Petersen Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne Chefkonsulent Steen Rank Petersen 15-11-2012 Kommunernes første fælles sundhedspolitiske udspil Med udspillet melder

Læs mere

Dansk Sundhedsvæsen. Tidsskrift for. 93. årgang Nr. 4 Maj 2017

Dansk Sundhedsvæsen. Tidsskrift for. 93. årgang Nr. 4 Maj 2017 Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen 93. årgang Nr. 4 Maj 2017 Patientansvarlig læge erstatter kontaktpersonordning Brug af patientrapporterede oplysninger i psykiatrien Virker kvalitetsforbedringsprogrammer

Læs mere

Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing?

Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing? Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing? For dermed at forebygge indlæggelser, nedbringe antal genindlæggelser samt akutte korttidsindlæggelser. Center for Sundhed og Omsorg søger en kommunal

Læs mere

Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK)

Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK) Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK) 2019 Udgiver Team for fælles medicinkort, Sundhedsdatastyrelsen Ansvarlig institution Sundhedsdatastyrelsen Version 1 Versionsdato 30. august

Læs mere

Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2018

Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2018 Årsrapport for Utilsigtede hændelser i 2018 Allerød Kommune har, på lige fod med landets øvrige kommuner, siden 2010 indberettet utilsigtede hændelser i den fælles database Dansk Patientsikkerhedsdatabase

Læs mere

SUOC - Team Sundhed og Udvikling

SUOC - Team Sundhed og Udvikling NOTAT SUOC - Team Sundhed og Udvikling 20-10-2017 M-sag ÆSU januar 2018 Uanmeldt kommunalt tilsyn 2017 i Hjemmeplejegruppen Nord På foranledning af Ældre- og Sundhedsudvalgets forespørgsel om at se tilsynsrapporterne

Læs mere

Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske

Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske N O T A T Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske patienter 28-02-2007 Sag nr. 05/5144 Dokumentnr. 73005/06 Sagsbehandler Jeppe Lynggaard Thøgersen Tel. 35 29 82

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/9 Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialevejledningen indeholder en kort beskrivelse af hovedopgaverne i specialet samt den faglige og organisatoriske tilrettelæggelse af

Læs mere

Bolvig T, Pultz K, Fonnesbæk L Pharmakon, november Apotek og praktiserende læge

Bolvig T, Pultz K, Fonnesbæk L Pharmakon, november Apotek og praktiserende læge Titel og reference 20.8 Afprøvning af samarbejdsmodeller ved medicingennemgang Bolvig T, Pultz K, Fonnesbæk L Pharmakon, november 2006 Placering i sundhedssektoren Kategori Formål Apotek og praktiserende

Læs mere

Årsrapport utilsigtede hændelser 2013 Ved Charlotte Nielsen, risikomanager Vordingborg Kommune

Årsrapport utilsigtede hændelser 2013 Ved Charlotte Nielsen, risikomanager Vordingborg Kommune Årsrapport utilsigtede hændelser 201 Ved Charlotte Nielsen, risikomanager Vordingborg Kommune 1 Årsrapport utilsigtede hændelser 201 i Vordingborg kommune. Indledning Formålet med rapporteringen af UTH

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling,

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Viborg 1 Jeg har fra 1. maj 2011 til 31/12

Læs mere

Medicinhjælp til 500 ældre i hjemmeplejen

Medicinhjælp til 500 ældre i hjemmeplejen 6 FARMACI 07 AUGUST 2014 Medicinhjælp til 500 ældre i hjemmeplejen En aftale mellem Jernbane Allé Apotek i Vanløse og den lokale hjemmepleje har sikret medicingennemgang til knap 500 ældre. Samtidig har

Læs mere

Sags nr. 14-7996 / Dok. nr. 93729-14 Forelagt Social og Sundhedsudvalget den 12. august 2014 Forebyggelige indlæggelser i Varde Kommune

Sags nr. 14-7996 / Dok. nr. 93729-14 Forelagt Social og Sundhedsudvalget den 12. august 2014 Forebyggelige indlæggelser i Varde Kommune Sags nr. 14-7996 / Dok. nr. 93729-14 Forelagt Social og Sundhedsudvalget den 12. august 2014 Forebyggelige indlæggelser i Varde Kommune 2008-2013 0 For yderligere information Økonomikonsulent Inga Schmidt

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN FURESØ KOMMUNE 19. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Furesø Kommune og Region

Læs mere

Opsamling på gruppearbejde ved møde i Strategisk Følgegruppe for risikobaseret tilsyn 1. november 2016.

Opsamling på gruppearbejde ved møde i Strategisk Følgegruppe for risikobaseret tilsyn 1. november 2016. Opsamling på gruppearbejde ved møde i Strategisk Følgegruppe for risikobaseret tilsyn 1. november 2016. Hvilke problematikker mener I, Styrelsen for Patientsikkerhed bør kigge nærmere på Gruppe 1 Kommunikation

Læs mere

Afrapportering på Midtklyngens arbejde med fokusindikatoren "forebyggelige indlæggelser blandt ældre"

Afrapportering på Midtklyngens arbejde med fokusindikatoren forebyggelige indlæggelser blandt ældre Dato: 04.juni 2018 Anja Skaarup Tlf. 7844 1801 anja.skaarup@midt.rm.dk Afrapportering på Midtklyngens arbejde med fokusindikatoren "forebyggelige indlæggelser blandt ældre" Jónas Thor Björnsson Tlf. 8787

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009 REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009 Sag nr. 2 Emne: Medicinering i psykiatrien 1 bilag Region Hovedstaden Underudvalget for psykiatri og socialområdet

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen centrale tal fra KL s dataindsamling april 2013 Indledning KL foretager som en del af opfølgningen på udspillet om Det nære sundhedsvæsen, og som led i udmøntningen

Læs mere

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner:

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: Notat Danske Fysioterapeuter Folketingsvalget 2019 Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: 1. Direkte adgang til fysioterapi 2. Målrettet og superviseret fysisk træning

Læs mere

PLO Analyse Behov for praktiserende læger i 2030

PLO Analyse Behov for praktiserende læger i 2030 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Behov for 5.000 praktiserende læger i 2030 Hovedbudskaber Antallet af kontakter til den praktiserende læge vil stige som følge af, at befolkningssammensætningen

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/19 Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialebeskrivelse Klinisk

Læs mere

Plejecentre. Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017

Plejecentre. Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Maj 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Plejecentre - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Udgivet af: Styrelsen for Patientsikkerhed

Læs mere

Sikker ensartet og effektiv brug af medicin Sikker ensartet

Sikker ensartet og effektiv brug af medicin Sikker ensartet Sikker ensartet og effektiv brug af medicin Sikker ensartet - regionernes medicin politik for det danske sundhedsvæsen og effektiv brug af medicin Regionernes medicinpolitik for det danske sundhedsvæsen

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Bilag 1 Forslag til ansøgninger fra puljen til løft af ældreområdet Forslag 1 Etablering af tværfagligt akutteam NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen

Læs mere

Introduktion til. Det Fælles Medicinkort

Introduktion til. Det Fælles Medicinkort Introduktion til Det Fælles Medicinkort Hvad er Fælles Medicinkort? Fælles Medicinkort (FMK) er en løsning, hvor alle borgere får et centralt opbevaret elektronisk medicinkort, der afspejler borgerens

Læs mere

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Side 1 Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Resume 17. april 2012 Brevid: 1601938 Primær Sundhed Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 Dir.tlf.: 57 87 56 40 primaersundhed

Læs mere