FRITIDSLUPPEN ZOOM IND PÅ DIN FRITID

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FRITIDSLUPPEN ZOOM IND PÅ DIN FRITID"

Transkript

1 FRITIDSLUPPEN ZOOM IND PÅ DIN FRITID

2 Du sidder lige nu med Fritidsluppen i hånden. Fritidsluppen er et samtaleredskab udviklet af Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) i SUMHs projekt Fælles om Fritiden. Formålet med Fritidsluppen er at gøre det lettere og mere overskueligt at tale om, hvilke fritidsaktiviteter der findes, hvad de går ud på, og hvordan man går til de forskellige aktiviteter. Fritidsluppen består af i alt 79 kort 1 introkort om Fritidsluppen 1 anvendelseskort, som beskriver formål og tankerne bag Fritidsluppen 3 kategorikort, som viser de 9 forskellige kategorier, fritidsaktiviteterne i Fritidsluppen er inddelt i 1 fritidskort med generel information om at gå til noget i fritiden 2 ikonkort med oversigter og forklaringer til de ikoner, som anvendes til at beskrive opmærksomhedspunkter ved hver enkelt aktivitet 71 aktivitetskort i 9 forskellige farver, som hver især beskriver en fritidsaktivitet ved hjælp af tekst, billede og ikoner. Læs mere om SUMH på eller om projekt Fælles om Fritiden på Alle anvendte ikoner er lavet af Freepik og downloadet fra

3 SÅDAN ANVENDES FRITIDSLUPPEN Fritidsluppen er et redskab til at snakke med børn og unge om deres fritidsliv og om, hvad man egentlig kan gå til i fritiden. Fritidsluppen viser, hvilke muligheder der er, og kortene kan fungere som inspiration eller være øjenåbnende. Derudover kan redskabet bruges til at starte en snak om fritidsaktiviteter, motivation og forudsætninger for at gå til noget.

4 For at få mest ud af Fritidsluppen anbefaler vi, at den bruges til en snak mellem et barn og en voksen. Sammen kan de til- og fravælge aktivitetskort, alt efter hvad de ønsker at snakke om. For eksempel kan kortene udvælges i forhold til barnets forudsætninger og ønsker til aktiviteten (se ikonkortene), eller kortene kan sorteres i forhold til lokale foreninger og tilbud eller ud fra fritidskategorier (se kategorikortene). Fritidsluppens aktiviteter er inddelt i 9 fritidskategorier. Hver fritidskategori har sin egen farve, og farverne kan således anvendes som en sorteringsmekanisme. Hvert aktivitetskort består af en forside med en tegning af aktiviteten og en bagside med tekst om, hvordan aktiviteten foregår, en faktaboks med information om økonomi, sæson og udstyr samt et felt med ikoner, der beskriver opmærksomhedspunkter i forhold til aktiviteten. Vær opmærksom på, at flere fritidsaktiviteter godt kan være samlet på ét kort, hvis de minder meget om hinanden, f.eks. springgymnastik og gymnastik eller klatring og bouldering. Fritidsluppen er et dynamisk redskab, som kan bruges på mange forskellige måder og være med til at gøre snakken om fritidsaktiviteter visuel, konkret og legende. Den kan også bruges til at finde den helt rigtige aktivitet i forhold til et barns drømme og forudsætninger.

5 FRITIDSKATEGORIER 1. DEL

6 BOLDSPIL Spilles med en bold af en art, og ofte bevæger du dig meget i løbet af aktiviteten. Boldspil kan både være en holdsport og en individuel sport. Boldens størrelse kan variere, og det kan være forskelligt, hvilken type bane man spiller på. Under kategorien findes: Rugby & amerikansk fodbold Badminton Basketball Baseball, softball & amerikansk rundbold Bordtennis Cricket Fodbold Håndbold Hockey, ishockey & floorball Squash Tennis Volleyball & beachvolley. MOTION OG STYRKE Motion og styrke er aktiviteter, hvor du ofte bevæger dig meget, og hvor du kan få sved på panden og komme i god form. Tit skal du også bruge dine muskler i mange øvelser. Under kategorien findes: Cross training Cykling & mountainbike Fitness Klatring & bouldering Parkour Sjipning (rope skipping) Rulleskøjter & skateboard Trampolin. KAMPSPORT Til kampsport lærer du at koordinere forskellige bevægelser og at forsvare dig selv. Du får også god kondition af at dyrke kampsport, og du øver dig i at fokusere og koncentrere dig. Under kategorien findes: Boksning & kickboksning Brydning Fægtning Japansk kampsport (aikido, judo, jiu-jitsu & karate) Tai-chi Taekwondo.

7 FRITIDSKATEGORIER 2. DEL

8 VANDSPORT Til alle vandsportsaktiviteter kan du risikere at blive våd, og mange af dem foregår udenfor, på nær svømning. I alle tilfælde skal du kunne lide vand for at kunne gå til en vandsport også selvom du mest skal sidde i en båd og lære at sejle eller ro. Under kategorien findes: Dykning Kajak, kajakpolo & kano Roning Sejlsport Svømning & udspring Surfing, windsurfing, SUP & vandski Vandpolo. NATUR OG DYR Aktiviteterne foregår oftest udenfor i og med naturen. Du skal kunne lide at være ude i alt slags vejr og ikke være bange for at blive lidt beskidt undervejs. I nogle aktiviteter har du også at gøre med dyr lige fra små fisk til store heste. Under kategorien findes: Golf Lystfiskeri Orienteringsløb Ridning Skisport & rulleski Spejder & FDF Vandreforening 4H. KREATIVE AKTIVITETER Når du går til kreative aktiviteter, lærer du at bruge din fantasi og lave noget med dine hænder, din stemme og din krop. Du kan fordybe dig i noget, du synes er spændende, og måske nørde med noget, du rigtig godt kan lide. Under kategorien findes: Billedskole, maling & tegning E-Sport & programmering Filmproduktion Fotografi Kor og solosang Læsegruppe Madlavning Musikproduktion Musikundervisning Rollespil (live) Skrivegruppe & forfatterskole Teater & skuespil.

9 FRITIDSKATEGORIER 3. DEL

10 FORDYBELSE I fordybelsesaktiviteter har du tid til at tænke og koncentrere dig. I nogle aktiviteter skal du lære at lægge en plan for, hvad dit næste træk skal være, og i andre aktiviteter kan du øve dig i at skabe ro, fokus eller afslapning i din krop. Under kategorien findes: Billard & pool Bueskydning Skak & andre brætspil Skydning Yoga & pilates. RYTMISKE AKTIVITETER Til rytmiske aktiviteter bevæger du kroppen meget ofte i takt til musik. Nogle gange lærer du at lave små serier og prøver at koordinere forskellige øvelser i rækkefølge efter hinanden. Under kategorien findes: Aerobic Atletik Ballet & jazzballet Capoeira Dans (funk, MTV-dance, street dance, hiphop og breakdance) Gymnastik & springgymnastik Gøgl & akrobatik Kunstskøjteløb Dans (pardans). ØVRIGE AKTIVITETER Øvrige aktiviteter er aktiviteter, som ikke helt passer ind i nogen af fritidskategorierne, men som er sjove og spændende aktiviteter, hvor du f.eks. kan prøve en fritidsaktivitet på is eller med en motor. Under kategorien findes: Bowling Curling Frisbee (ultimate) Motocross.

11 OM AT GÅ TIL FRITIDSAKTIVITETER Fritidsaktiviteter kan være mange forskellige ting og foregå mange forskellige steder, men der er også en række generelle væremåder, opmærksomhedspunkter og regler, som er gode at huske på, uanset hvad du skal gå til. På dette kort har vi samlet information om nogle af de overordnede ting, som det er godt at være opmærksom på i forhold til fritidsaktiviteter.

12 KØN: Der er ingen fritidsaktiviteter, som kun er for drenge eller piger alle kan gå til alt. Mange steder er drenge og piger dog opdelt i forskellige hold. ALDER: De fleste fritidsaktiviteter er inddelt i hold, som følger udøvernes alder. I mange sportsklubber hedder holdene U9, U10 osv. Det betyder som regel, at U9 er for børn under 9 år, U10 er for børn under 10 år osv. SPORTSAKTIVITETER: Alle former for sport starter med opvarmning, så kroppen bliver varm og klar til at bevæge sig. Til sport er det en god idé at have en drikkedunk med, så du kan drikke vand undervejs. TILMELDING: Vær opmærksom på, hvornår det er muligt at starte til de enkelte fritidsaktiviteter er der løbende opstart eller f.eks. kun optag ved sæsonopstart? Hold desuden øje med, hvornår der åbnes for tilmelding ved de enkelte fritidsaktiviteter nogle typer aktiviteter er meget populære, og holdene fyldes derfor hurtigt. Vær også opmærksom på, om man kan prøve aktiviteten gratis et par gange, før man tilmelder sig. UDSTYR: Nogle fritidsaktiviteter kræver meget udstyr, mens andre ikke kræver noget særligt. Spørg altid den enkelte klub/forening, hvilket udstyr det kræver hos dem, og om man evt. kan låne i starten. Mange steder kan man også købe udstyr brugt. ØKONOMI: På alle aktivitetskortene er der angivet 1, 2 eller 3 dollartegn ($), som indikerer prisen for fritidsaktiviteten pr. hold/halvår. Økonomiangivelserne er vejledende, og der kan være udsving mellem de enkelte foreninger/klubber, som udbyder aktiviteten. Desuden kan prisen være aldersafhængig. $ = under 500 kr. pr. hold/halvår // $$ = under 1000 kr. pr. hold/halvår // $$$ = over 1000 kr. pr. hold/halvår

13 IKONOVERSIGT 1. DEL Fritidsaktiviteter kan være meget forskellige, og aktiviteternes opbygning og indhold kan også variere. For at gøre det nemmere at forstå, hvordan fritidsaktiviteterne foregår, er her 12 forskellige ikoner, som kan hjælpe med at visualisere og sætte ord på nogle af de vilkår og præmisser, der gør sig gældende for aktiviteterne på de mange aktivitetskort. Hvis et ikon markerer netop de udfordringer, som det barn, du bruger Fritidsluppen sammen med, oplever, er det ikke ensbetydende med, at aktiviteten slet ikke er en mulighed. Ikonerne skal ses som en vejledende indikator på, hvilke udfordringer aktiviteten i sig selv kan have, samt hvad der bør undersøges nærmere i forhold til en specifik forening, der udbyder aktiviteten.

14 Når dette ikon optræder, foregår aktiviteten som udgangspunkt indendørs, f.eks. i en hal, en svømmehal ewller i andre typer lokaler. Når dette ikon optræder, foregår aktiviteten som udgangspunkt udendørs, og man skal være klædt på efter vejr og årstid. Når dette ikon optræder, skal man indgå i et hold. Samspil, koordinering med andre og holdånd er vigtige elementer i selve aktiviteten. Når dette ikon optræder, er der tale om en aktivitet, som enten er individuel eller foregår på et mindre hold. Holdstørrelser kan dog variere fra forening til forening, ligesom antal trænere pr. barn kan variere. Når dette ikon optræder, foregår aktiviteten ofte på større hold med mange børn. Holdstørrelser kan dog variere fra forening til forening, ligesom antal trænere pr. barn kan variere. Når dette ikon optræder, er der tale om en aktivitet, hvor man kan udøve aktiviteten individuelt. Der kan godt være andre børn til stede, men selve aktiviteten fokuserer på den individuelle udvikling og præstation.

15 IKONOVERSIGT 2. DEL Fritidsaktiviteter kan være meget forskellige, og aktiviteternes opbygning og indhold kan også variere. For at gøre det nemmere at forstå, hvordan fritidsaktiviteterne foregår, er her 12 forskellige ikoner, som kan hjælpe med at visualisere og sætte ord på nogle af de vilkår og præmisser, der gør sig gældende for aktiviteterne på de mange aktivitetskort. Hvis et ikon markerer netop de udfordringer, som det barn, du bruger Fritidsluppen sammen med, oplever, er det ikke ensbetydende med, at aktiviteten slet ikke er en mulighed. Ikonerne skal ses som en vejledende indikator på, hvilke udfordringer aktiviteten i sig selv kan have, samt hvad der bør undersøges nærmere i forhold til en specifik forening, der udbyder aktiviteten.

16 Når dette ikon optræder, er der tale om en aktivitet, der ofte foregår i støjende eller urolige omgivelser. Der kan være baggrundsstøj fra omgivelserne og fra selve aktiviteten, eller der kan foregå mange ting på samme tid. Det kan dog variere, om den enkelte forening er dygtig til at skabe ro og struktur indenfor aktivitetens rammer. Når dette ikon optræder, er der tale om en aktivitet, som ofte foregår i rolige omgivelser og med en tydelig struktur og ro omkring aktiviteten. Det kan dog variere, om den enkelte forening er dygtig til at skabe ro og struktur indenfor aktivitetens rammer. Når dette ikon optræder, er der tale om en aktivitet med meget bevægelse og motion. Man skal regne med at få pulsen op og få sved på panden. Når dette ikon optræder, er der tale om en aktivitet, hvor man det meste af tiden sidder eller står stille, og hvor man ikke skal forvente at få sved på panden. I stedet kan der være fokus på fordybelse eller brug af andre sanser. Når dette ikon optræder, er der tale om aktiviteter, hvor fysisk berøring er en del af aktiviteten. Det er f.eks. kontaktsport, pardans eller lignende, hvor man kommer tæt på hinanden undervejs og skal have det okay med fysisk berøring. Når dette ikon optræder, er der tale om en aktivitet, hvor man som udgangspunkt ikke har fysisk kontakt med de andre børn og trænere. Det kan f.eks. være læsegruppe, billard eller computerspil.

17 RUGBY OG AMERIKANSK FODBOLD

18 RUGBY OG AMERIKANSK FODBOLD Amerikansk fodbold stammer fra spillet rugby. Begge spil spilles med en oval bold, der både må kastes og sparkes. I rugby og amerikansk fodbold løber du meget, og der er meget kropskontakt med de andre spillere. Man må gerne tackle hinanden, men ikke slå og sparke. I rugby og amerikansk fodbold er holdspillet vigtigt, og alle kan være med, for der er mange forskellige positioner på banen. ØKONOMI: $$$ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: træningstøj, fodboldstøvler og tandbeskytter øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

19 BADMINTON

20 BADMINTON Når du spiller badminton, bruger du en ketsjer og en fjerbold. Du spiller på en mindre bane med et net i midten. Som regel spiller du selv mod en anden (single) eller sammen med en anden mod to andre (double). Det er godt at være hurtig og smidig, når du spiller badminton, men alle kan lære spillet. Til badminton spiller du oftest mod andre, der er på samme niveau som dig selv. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret der spilles altid indendørs UDSTYR: træningstøj og sko til indendørs brug og en badmintonketsjer, evt. også fjerbolde (nogle gange har foreningen dem) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

21 BASKETBALL

22 BASKETBALL Basketball er en holdsport, hvor to mindre hold spiller mod hinanden og prøver at score mål ved at kaste en basketbold i modstandernes kurv. Spillerne på et hold har forskellige positioner, og alle kan lære at spille spillet. I basketball bruger du hænderne til at gribe og kaste bolden, mens du øver dig i at drible udenom de andre spillere og hoppe op mod kurven for at score mål. Basketball kan også spilles udenfor så hedder det streetbasket. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret, som regel indenfor UDSTYR: træningstøj og sko (evt. basketstøvler) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

23 BASEBALL, SOFTBALL OG AMERIKANSK RUNDBOLD

24 BASEBALL M.M. Baseball og softball minder om spillet rundbold, men har flere regler. Begge aktiviteter er holdspil, hvor to hold spiller mod hinanden på en diamantformet bane. Til træning øver I jer i at slå til en lille, rund læderbold med et bat, gribe bolden og alle de andre regler, der er i spillene. FAKTA Holdene skiftes til at være ude i marken eller inde, hvor man slår og løber. ØKONOMI: $ SÆSON: spilles primært udenfor i løbet af sommerhalvåret, nogle steder indenfor i løbet af vinterhalvåret UDSTYR: træningstøj og træningssko øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. hjelm, handsker) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

25 BORDTENNIS

26 BORDTENNIS Bordtennis kaldes for verdens hurtigste spil, fordi den lille, lette bold kan få meget fart på, når du slår til den med bordtennisbattet. Du spiller bordtennis hen over et bordtennisbord, hvor der er et net i midten. Som regel spiller du selv mod en anden eller sammen med en anden mod to andre. Det er godt at kunne reagere hurtigt, når du spiller bordtennis, men alle kan lære spillet. Du spiller oftest mod andre, der er på samme niveau som dig selv. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret og foregår indenfor UDSTYR: træningstøj, indendørs træningssko og et bordtennisbat, evt. også bordtennisbolde (nogle gange har foreningen dem) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

27 CRICKET

28 CRICKET Cricket spilles på en rund eller oval bane, hvor to hold spiller mod hinanden. Der er forskellige positioner på cricketholdet, og holdene skiftes til at være ude i marken og inde ved pitchen. Til træning øver I jer blandt andet i at slå med cricketbattet og i at gribe bolden. Alle kan være med til at spille cricket, men det er en fordel, hvis du har et godt boldøje. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: træningstøj og træningssko øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. hjelm, handsker, bat og benskinner) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

29 FODBOLD

30 FODBOLD Til fodbold bruger du dine ben rigtig meget, for en fodboldbane er lang, og alle spillere løber med frem og tilbage. Fodbold er en holdsport, og når to hold spiller mod hinanden, gælder det om at score i modstanderens mål. Til træning lærer I blandt andet spark, finter og afleveringer. Det er godt at være en god holdkammerat, da fodbold kræver samspil. FAKTA ØKONOMI: $ - $$ SÆSON: følger typisk skoleåret som regel udenfor hele sæsonen UDSTYR: træningstøj, fodboldstøvler og benskinner GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

31 HÅNDBOLD

32 HÅNDBOLD Til håndbold går tingene tit hurtigt, og der bliver som regel scoret mange mål i håndboldkampe. Det gælder om at score i modstanderens mål. Når du går til håndbold, øver du dig blandt andet i at blive god til at gribe og kaste bolden. Du træner også, hvordan du kan hoppe og skyde samtidig. Der er ofte meget kropskontakt med de andre spillere i håndbold, og nogle gange kan tacklinger godt være lidt vilde. ØKONOMI: $ SÆSON: følger typisk skoleåret altid indenfor UDSTYR: træningstøj og træningssko FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

33 HOCKEY, ISHOCKEY OG FLOORBALL

34 HOCKEY, ISHOCKEY OG FLOORBALL Hockey, ishockey og floorball minder om hinanden og er holdaktiviteter, der spilles med en hockeystav. Til ishockey spiller du på is i en skøjtehal og har skøjter på i stedet for sko. Til hockeytræning løber du meget, og du får masser af motion. Du træner blandt andet at blive god til at ramme bolden/pucken i høj fart. Der er ofte meget kropskontakt i hockeyaktiviteter, og nogle gange kan tacklinger godt være lidt vilde. ØKONOMI: $$ - $$$ (ishockey er dyrest) SÆSON: følger typisk skoleåret FAKTA UDSTYR: floorball og hockey: træningstøj og træningssko, ishockey: skøjter, hjelm, hockeytøj og beskyttelsesudstyr GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

35 SQUASH

36 SQUASH Squash spilles med en ketsjer og minder lidt om tennis og badminton. Squashbanen er dog anderledes, og du og din modstander spiller bolden op mod en væg og ikke over et net. Det er en individuel sport, hvor du spiller selv mod en anden. Squash er et hurtigt spil, og du får pulsen op, når du løber rundt efter bolden. Til træning er der forskellige øvelser sammen med de andre børn på holdet. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret spilles som regel indendørs UDSTYR: træningstøj, træningssko, en squashketsjer og evt. bolde (nogle gange har foreningen dem) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

37 TENNIS

38 TENNIS Tennis spilles med en ketsjer og en tennisbold på en bane med et net i midten. Som regel spiller du selv mod en anden (single) eller sammen med en anden mod to andre (double). Du spiller som regel mod andre på din egen alder og på samme niveau som dig, men der er gode muligheder for, at du kan udfordre dig selv. ØKONOMI: $ FAKTA I tennis træner du blandt andet at være hurtig og tænke taktisk i forhold til, hvor du skal skyde bolden hen næste gang. SÆSON: følger typisk skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: træningstøj, træningssko, en tennisketsjer og evt. bolde (nogle gange har klubben dem også) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

39 VOLLEYBALL OG BEACHVOLLEY

40 VOLLEYBALL OG BEACHVOLLEY Volleyball er et holdspil, der spilles med en rund bold. To hold spiller mod hinanden med et net i midten af banen. Hvis volleyball spilles udendørs i sand, kaldes det beachvolley. Til volleyball lærer I at slå til og returnere bolden på forskellige måder. Man får point, ved at bolden rammer banen på modstanderens banehalvdel. Det er vigtigt at kunne samarbejde med de andre på holdet og turde kaste sig efter bolden. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret som regel indenfor, beachvolley dog udenfor i sommerhalvåret UDSTYR: træningstøj, indendørssko og evt. knæbeskyttere GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

41 CROSS TRAINING

42 CROSS TRAINING I cross training laver du styrkeog pulsøvelser, der øger din kondition, og som gør dig stærkere. Nogle af øvelserne i cross training minder om øvelser fra gymnastik, mens andre ligner noget fra kampsport og fitness. Cross training foregår tit til musik og i højt tempo, og du får sved på panden. Til cross training konkurrerer du mod dig selv, men laver også samarbejdsøvelser med de andre på holdet. ØKONOMI: $$ SÆSON: følger typisk skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: praktisk træningstøj og træningssko FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

43 CYKLING OG MOUNTAINBIKE

44 CYKLING OG MOUNTAINBIKE Der findes mange forskellige former for cykelsport. Noget foregår på en bane, mens andet foregår på en rampe eller i skoven. Alle former for cykling kræver gode ben, så du kan træde godt i pedalerne. Det er en fordel, hvis du godt kan lide fart, når du går til cykelsport, og nogle gange kan det godt gå lidt vildt for sig. Til cykelsport træner du styrken i hele din krop og din balance, mens du får en masse motion. FAKTA ØKONOMI: $$ - $$$ SÆSON: følger som regel skoleåret, men det varierer lidt, afhængigt af hvilken cykelsport der er tale om UDSTYR: hjelm, træningstøj (evt. cykeltøj) og sikkerhedsudstyr, derudover har de fleste ofte deres egen cykel GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

45 FITNESS

46 FITNESS Fitness kan dyrkes af alle og er mange forskellige slags aktiviteter og øvelser. Det kan være træning på forskellige maskiner, forskellig puls- og styrketræning på hold eller spinning, som er en form for cykeltræning. Vær opmærksom på, at det ikke er i alle træningscentre, at børn kan blive medlem. ØKONOMI: $$$ FAKTA Du bestemmer selv niveauet, og du træner altid mod dig selv og dine egne grænser. SÆSON: hele året, altid indendørs UDSTYR: træningstøj og indendørs træningssko GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

47 KLATRING OG BOULDERING

48 KLATRING OG BOULDERING Der findes forskellige former for klatring. Du kan gå til klatring på høje klatrevægge, hvor du har sikkerhedsudstyr på, eller også kan du gå til bouldering, som er klatring på lavere vægge med tykke madrasser under. Til begge former for klatring bruger du hele din krop, og du træner både styrke og teknik, når du klatrer. Det er vigtigt at have respekt for sikkerheden, når du klatrer, og det er en fordel ikke at være bange for højder, men alle kan lære at klatre. ØKONOMI: $$$ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret som regel indendørs, nogle steder findes der også udendørsklatrevægge UDSTYR: tætsiddende træningstøj øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. klatresko og sikkerhedsudstyr) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

49 PARKOUR

50 PARKOUR I parkour lærer du at bevæge dig rundt i forskellige omgivelser ved brug af din egen krop. Nogle ting i parkour minder om springgymnastik, og du træner mange hop og forskellige måder at bevæge dig fra en ting til en anden og over forskellige forhindringer. Når du bevæger dig, øver du din balance og smidighed, og til træning lærer du at falde rigtigt, så du ikke slår dig. Du træner mod dig selv og kan selv vælge, hvor meget du synes, at du vil udfordres. ØKONOMI: $$ SÆSON: følger typisk skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: praktisk træningstøj og træningssko FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

51 SJIPNING (ROPE SKIPPING)

52 SJIPNING (ROPE SKIPPING) Sjipning hedder også rope skipping og er fyldt med tempo. Du får masser af motion, når du sjipper, fordi du hopper meget og øver forskellige spring og tricks. Hvis du sjipper sammen med andre, øver I jer i at samarbejde og koordinere, hvornår I skal hoppe. FAKTA Du kan sjippe på mange forskellige måder, f.eks. alene i enkelttov eller sammen med andre i dobbelttove. UDSTYR: tætsiddende træningstøj og træningssko ØKONOMI: $ SÆSON: følger typisk skoleåret som regel indenfor GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

53 RULLESKØJTER OG SKATEBOARD

54 RULLESKØJTER OG SKATEBOARD Rulleskøjteløb og skateboard kan være mange forskellige ting, f.eks. kunstskøjteløb på rulleskøjter, speed skating eller skateboard på en rampe. Lige meget hvilken aktivitet det er, har du altid hjul under fødderne. Til skøjte- og skateaktiviteter bruger du hele din krop og din balance, mens du får god motion og løber meget. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: praktisk træningstøj, rulleskøjter/skateboard, knæbeskyttere, albuebeskyttere og hjelm GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

55 TRAMPOLIN

56 TRAMPOLIN Til trampolin bruger du hele din krop til at hoppe og lave forskellige bevægelser i luften. Du øver dig i, hvordan du kan kontrollere din krop og balance, så du f.eks. lander rigtigt på trampolinen og ikke slår dig. Nogle af de øvelser, du laver til trampolin, minder lidt om at være til gymnastik. Det er godt at have en god kondition, når du hopper på trampolin, og det er en fordel ikke at være højdeskræk. ØKONOMI: $$$ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret altid indenfor UDSTYR: tætsiddende tøj eller gymnastikdragt og strømper GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

57 BOKSNING OG KICKBOKSNING

58 BOKSNING OG KICKBOKSNING Til boksning og kickboksning bruger du rigtig meget energi og får rørt alle muskler i kroppen. Til boksning bokser du med dine arme, mens du til kickboksning også bruger benene. Når du er til træning, bruger du boksehandsker, og hvis I bokser mod hinanden to og to, har du også en boksehjelm på. Mange steder kan man gå til boksetræning, hvor man kun bruger en boksebold og ikke bokser mod hinanden. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: træningstøj og træningssko øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. handsker og sikkerhedsudstyr) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

59 BRYDNING

60 BRYDNING Brydning er en kampsport, hvor I kæmper mod hinanden med jeres arme og kropsvægt. Derfor har du meget af tiden tæt kropskontakt med de andre børn på holdet. Til brydning øver du dig i at blive god til at holde balancen, være smidig og koordinere din krops bevægelser. Til brydning udvikler du dig selv og din egen styrke. FAKTA Brydning foregår på en stor madras, så man ikke slår sig. Man må ikke slå eller sparke hinanden. ØKONOMI: $ SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: træningstøj og træningssko (evt. brydetrikot og brydestøvler) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

61 FÆGTNING

62 FÆGTNING Til fægtning fægter du med et særligt fægtevåben, der enten hedder en fleuret eller en kårde. Det er ikke farligt, for du har specielt fægtetøj og en fægtemaske på. Du fægter med og mod de andre på holdet, og du øver dig i at være tålmodig, for der er meget at lære til fægtning. FAKTA Fægtning handler om at være strategisk, og du bliver trænet i din hurtighed, balance og koncentration. ØKONOMI: $ SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: alt udstyr kan lånes eller lejes i foreningen (f.eks. kårde, maske og fægtetøj) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

63 JAPANSK KAMPSPORT (AIKIDO, JUDO, JIU-JITSU OG KARATE)

64 JAPANSK KAMPSPORT Aikido, judo, jiu-jitsu og karate er japansk kampsport, hvor du lærer at forsvare dig selv og kæmpe mod andre, men uden at nogen kommer til skade. Du øver dig i at træne din balance og koncentration og i at koordinere forskellige bevægelser, f.eks. spark og slag. Når du går til kampsport, er du på et hold sammen med andre, men kæmper mest mod dig selv og din egen styrke. ØKONOMI: $$ SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: træningstøj, evt. en kampdragt FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

65 TAI-CHI

66 TAI-CHI Tai-chi er en rolig kampsport, som handler om, at der er balance mellem din krop og dit sind. Til tai-chi lærer du at blive god til at koncentrere dig og leve dig ind i dine bevægelser gennem forskellige øvelser. Du går på et hold med andre børn, men I laver mange af øvelserne hver for sig. Tai-chi er en god sport til at finde indre ro og styrke din koncentration og kropsbevidsthed. ØKONOMI: $ SÆSON: følger som regel skoleåret som regel indendørs, nogle gange udendørs i sommerhalvåret UDSTYR: løstsiddende træningstøj FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

67 TAEKWONDO

68 TAEKWONDO I taekwondo lærer du både selvforsvar og kæmper mod de andre på holdet. Hvis du kæmper mod de andre, har du en hjelm på, så du ikke kommer til skade. Du lærer spark, kampteknik og mange forskellige øvelser, som gør dig til en dygtig taekwondoudøver. Du bliver hurtigere og bedre til at tro på dig selv. I taekwondo er der også en særlig hilsemåde, som bruges til at vise respekt. ØKONOMI: $$$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: træningstøj, evt. en kampdragt øvrigt udstyr kan lånes i foreningen (f.eks. kamphjelm) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

69 DYKNING

70 DYKNING Til dykning lærer du at bevæge dig under vandet og får en god fornemmelse for din krop og din vejrtrækning. Når du skal lære at dykke, er der både teoriundervisning på land og praktisk undervisning, f.eks. i en svømmehal, hvor I leger med snorkel, svømmefødder og andet udstyr. Man kan dykke med maske og iltudstyr, men der findes også fridykning, hvor man selv holder vejret. Når du er blevet god til at dykke, kan du tage på dykkerture og se på fisk og livet under vandet. FAKTA ØKONOMI: $$ - $$$ SÆSON: hele året det er forskelligt fra klub til klub, hvornår de starter kurser og nogle gange er holdene udendørs UDSTYR: badetøj og våddragt øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. masker, iltudstyr, svømmefødder) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

71 KAJAK, KAJAKPOLO OG KANO

72 KAJAK, KAJAKPOLO OG KANO Til kajak, kajakpolo og kano får du frisk luft og god motion, hvad enten du ror lange ture i naturen, konkurrerer på hastighed og teknik eller spiller kajakpolo med fuld fart på. Du sidder oftest alene i din kajak, men I ror altid flere sammen, og når I er ude, er det vigtigt at være opmærksom på de andre omkring dig. FAKTA Der er typisk opvarmning og teori på land, men det meste af tiden bruges på eller i vandet, og der er stor chance for at blive våd. ØKONOMI: $$ SÆSON: hele året udendørs (hvis du er nybegynder, er det en fordel at starte om sommeren) UDSTYR: badetøj, våddragt og neoprensko øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. redningsvest) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

73 RONING

74 RONING Roning foregår i en båd med årer, f.eks. som kaproning eller motionsture. Der findes forskellige bådtyper, som bruges til at ro stærkt, langt eller i vind. Roning er en sport, hvor du bruger hele kroppen. med årerne. Der er tit ture med madpakker, og om vinteren kan man træne sine muskler i romaskine. ØKONOMI: $$ FAKTA Man er en eller flere personer i samme båd, og derfor er det vigtigt at samarbejde i båden, så I kan finde en fælles rytme SÆSON: hele året udendørs UDSTYR: træningstøj, som passer til årstiden GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

75 SEJLSPORT

76 SEJLSPORT Sejlsport foregår i en båd med sejl. Til sejlsport lærer du, hvordan du kan bruge vinden til at få fart på din båd. Når du starter til sejlads, sejler du i en optimistjolle en lille båd, der kan håndteres af et barn. Selvom du styrer din egen båd, er der altid trænere, som hjælper fra en følgebåd. Sejlsport er udfordrende, men du kan få mange sjove oplevelser med sporten, hvis du kan lide at være udenfor og ikke er bange for at blive våd. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: primært sommerhalvåret altid udenfor UDSTYR: badetøj, våddragt og neoprensko øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. redningsvest) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

77 SVØMNING OG UDSPRING

78 SVØMNING OG UDSPRING Til svømning lærer du at bruge din krop effektivt i vandet med forskellige svømmestile. Udspring handler om præcision og akrobatiske spring i vandet. Det er godt at være glad for vand, men du kan godt blive en god svømmer, selvom du er nervøs i starten. Svømning foregår i en svømmehal på hold sammen med andre. Nogle gange svømmer I frem og tilbage på baner, og andre gange laver I lege i vandet. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret som regel indendørs UDSTYR: badetøj, svømmebriller og evt. badehætte GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

79 SURFING, WINDSURFING, SUP OG VANDSKI

80 SURFING, WINDSURFING, SUP OG VANDSKI Til alle aktiviteter står du op på et board eller på vandski ovenpå vandet. Til vandski bliver du trukket bag en båd, til SUP padler du selv med en lang paddel, og til surfing og windsurfing flytter du dig med hjælp fra vind eller bølger. SUP er tit på roligt vand, mens de tre andre vandsportsgrene har mere fart over feltet, bølger eller vind. ØKONOMI: $$ FAKTA Du bruger din balance, og det er godt, hvis du kan lide vand, da du helt sikkert bliver våd. SÆSON: primært sommerhalvåret udendørs UDSTYR: badetøj, våddragt og neoprensko øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. redningsvest) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

81 VANDPOLO

82 VANDPOLO Vandpolo minder lidt om håndbold med et mål i hver ende af en bane og to hold, som spiller imod hinanden. Man spiller vandpolo i en svømmehal. Til vandpolo kaster man en bold mellem spillerne og prøver at score flest mål sammen med sit hold. Det er vigtigt, at du kan spille sammen med de andre, da der kan være meget taktik og samarbejde. Vandpolo giver rigtig meget motion og mulighed for at konkurrere på et hold. ØKONOMI: $ SÆSON: følger som regel skoleåret altid indenfor UDSTYR: badetøj og vandpolohætte FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

83 GOLF

84 GOLF Golf er en udendørs sport, hvor du spiller med et sæt golfkøller og en golfbold på en bane, der har huller markeret med et lille flag. Det gælder om at slå bolden i hul ved at bruge så få slag som muligt. Golf handler også om mange andre ting, f.eks. er der fokus på god opførsel overfor de andre spillere, men det er også socialt og hyggeligt. Du går meget, når du er til golf, og det er god træning for både krop og koncentration. ØKONOMI: $$$ FAKTA SÆSON: primært sommerhalvåret altid udendørs UDSTYR: golftøj, golfsko og golfkøller (køller kan nogle gange lånes i foreningen) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

85 LYSTFISKERI

86 LYSTFISKERI Når du går til lystfiskeri, mødes du med andre for at fange fisk. Der er mange måder at fiske på. Man kan både fiske i søer, åer, fjorde og hav. Når man fisker, skal man respektere naturen. Til lystfiskeri lærer du, hvordan man fanger fisk, at lave og passe på fiskegrej og om fiskenes vaner. Det er en hyggelig og rolig aktivitet, som også er spændende, når man fanger noget. Nogle gange kan man deltage i konkurrencer om at fange flest eller den største fisk. FAKTA ØKONOMI: $ - $$ SÆSON: hele året med hensyntagen til fiskenes gydeperioder/fredningstider UDSTYR: fiskestang, fiskeudstyr og tøj, der passer til årstiden GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

87 ORIENTERINGSLØB

88 ORIENTERINGSLØB Alle kan gå til orienteringsløb, og det er en sjov måde at udforske naturen på. Til orienteringsløb løber du efter kort og kompas og prøver at finde forskellige poster på en bestemt rute. Du får masser af frisk luft og god kondition, og du lærer at aflæse kort og kompas, så du altid kan finde rundt. ØKONOMI: $ FAKTA Du løber som regel på et mindre hold, hvor I samarbejder om at gennemføre ruten. SÆSON: hele året altid udendørs UDSTYR: løbesko og træningstøj, der passer til årstiden, og evt. kompas (nogle gange har foreningen det) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

89 RIDNING

90 RIDNING Til ridning lærer du at omgås heste og ponyer, ride på dem og passe dem. Det er god motion, og det giver mange gode oplevelser at være sammen med dyr. Når du går til ridning, foregår det ofte udendørs eller i en ridehal. Udover at lære at ride skal du også hjælpe med at sadle og strigle dyrene. FAKTA Heste og ponyer er alle forskellige ligesom mennesker. Du lærer at forstå deres signaler og respektere dem. ØKONOMI: $$$ SÆSON: hele året som regel udendørs UDSTYR: hjelm, ridestøvler og tøj, der passer til årstiden øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. saddel, seletøj) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

91 SKISPORT OG RULLESKI

92 SKISPORT OG RULLESKI Skisport er noget, man typisk rejser efter, men hvis du er med i en skiklub, er der mange muligheder for også at træne til skiløb i hverdagen. Mange skiklubber mødes og træner muskler, kondition og skiteknik sammen. Skiklubber arrangerer fælles skiture for alle deres medlemmer i skisæsonen. ØKONOMI: $$$ FAKTA Man kan også træne rulleski, hvor man ikke behøver sne, men står på nogle særlige ski med hjul under. SÆSON: primært i vinterhalvåret rulleski kan dyrkes hele året UDSTYR: ski- og træningstøj øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. ski, støvler og rulleski) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

93 SPEJDER OG FDF

94 SPEJDER OG FDF Til spejder/fdf laver man mange forskellige ting og er ofte udenfor. Nogle spejdere laver friluftsaktiviteter i naturen og dyrker udelivet. Andre spejdergrupper laver kreative aktiviteter med lege og sange. Mange af de aktiviteter, du laver, kan give et særligt mærke til din uniform, f.eks. et førstehjælpsmærke. Til spejder/fdf er I tit på lejr, hvor I overnatter, f.eks. i telt, og laver mad over bål. Der er altid fokus på godt kammeratskab og samarbejde. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: spejdertørklæde og evt. spejderuniform og dolk GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

95 VANDREFORENING

96 VANDREFORENING Når du er med i en vandreforening, mødes du med andre og går ture, f.eks. går I sammen i 1½-2 timer nogle gange taler man sammen, men tit er man også bare stille, når man går. Det er en aktivitet, hvor alle kan være med. Det giver ro indeni at være udenfor og bevæge sig i naturen. FAKTA At vandre betyder at gå ude i naturen, nyde stilheden og udsigten på ruten og få motion. ØKONOMI: $ SÆSON: hele året altid udendørs UDSTYR: sko og tøj, der passer til årstiden GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

97 4H

98 4H 4H er en fritidsaktivitet, hvor du laver mange forskellige ting i og med naturen. Det kan være alt fra at tegne efter levende dyr og deltage i dyrskuer til at dyrke grøntsager og lave mad over bål. Du lærer en masse om at passe og forstå dyr, holde have og om madlavning. Til 4H er du sammen med andre om at lave kreative og praktiske aktiviteter. Når du er til 4H, lærer du en masse, samtidig med at du bruger dine hænder. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: hele året altid udendørs UDSTYR: sko og tøj, der passer til årstiden GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

99 BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

100 BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit får du en opgave af underviseren, som du skal bruge din fantasi til at lave. Til aktiviteterne sidder du tit og laver dine egne tegninger eller malerier stille og roligt blandt de andre børn på holdet. Nogle gange laver hele holdet en udstilling sammen. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret som regel indendørs UDSTYR: foreningen stiller som regel alt udstyr og materialer til rådighed GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

101 E-SPORT OG PROGRAMMERING

102 E-SPORT OG PROGRAMMERING Hvis du godt kan lide at arbejde med computere, kan du gå til E-Sport eller programmering. Til begge aktiviteter mødes du med andre, der også godt kan lide computere. Til programmering lærer du, hvordan du selv kan opbygge og udvikle programmer og skrive programmeringskoder. FAKTA Til E-Sport lærer du om forskellige spilgenrer og spiller selvfølgelig en masse computer både mod computeren og mod de andre børn. ØKONOMI: $$ SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: alt udstyr kan lånes i foreningen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

103 FILMPRODUKTION

104 FILMPRODUKTION Til filmproduktion lærer du om, hvordan du laver en god film, og du øver dig i, hvordan du filmer og klipper filmen sammen på en computer. Når du lærer nye ting om filmproduktion, foregår det ofte indenfor i et lokale, men når du skal filme, skal du måske ud til forskellige steder og bruge din fantasi til at finde på noget sjovt at lave en film om. Du kan både lave film selv og sammen med andre på holdet. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret som regel indendørs UDSTYR: alt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. videokamera og computer) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

105 FOTOGRAFI

106 FOTOGRAFI Når du går til fotografi, øver du dig i at tage billeder og lærer om lys og forskellige teknikker, som man kan bruge til at tage gode billeder. Når du lærer nye ting om fotografi, foregår det ofte indenfor i et lokale, men når du skal tage billeder og øve dig, kan det sagtens være udenfor. Det er godt, hvis du har lyst til at være kreativ og lege med at tage mange billeder også når du ikke er til fotografi. Du lærer også, hvordan du kan redigere billeder, efter at du har taget dem. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret som regel indendørs UDSTYR: alt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. forskellige kameratyper) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

107 KOR OG SOLOSANG

108 KOR OG SOLOSANG Når du går til kor og solosang, skal du have lyst til at synge og kunne lide rytmer og musik. Til solosang er det kun dig og din underviser, mens der til kor også er andre børn. I synger forskellige sange og lærer, hvordan I bruger jeres stemmer til at synge på forskellige måder. Måske kan du også selv være med til at skrive en sang. Nogle gange synger I også til en koncert, f.eks. på musikskolen. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: alt udstyr kan som regel lånes på musikskolen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

109 LÆSEGRUPPE

110 LÆSEGRUPPE I læsegrupper læser du bøger sammen med andre børn. Til læsegruppen bliver der læst noget højt, som I snakker om bagefter. Nogle gange skal du måske læse lidt derhjemme, som I så snakker om næste gang. Du kan selv være med til at vælge, hvad det er for nogle bøger, I skal læse. Læsegrupper foregår tit på biblioteker, på ungdomsskolen eller i et kulturhus. ØKONOMI: $ SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: bøger kan som regel lånes FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

111 MADLAVNING

112 MADLAVNING Når du går til madlavning, prøver du at lave en masse forskellig mad, f.eks. mad fra andre lande eller mad af madvarer, du aldrig har set eller smagt før. Undervejs lærer du, hvor forskellige råvarer kommer fra, hvordan man læser opskrifter, og hvad god køkkenhygiejne er. Som regel slutter I af med at spise maden sammen, og nogle gange kan det være, at I har lavet noget, som I kan tage med hjem. Man går oftest til madlavning i et skolekøkken eller lignende. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: foreningen stiller som regel alt udstyr og råvarer til rådighed GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

113 MUSIKPRODUKTION (F.EKS. ELEKTRONISK)

114 MUSIKPRODUKTION Til musikproduktion laver du elektronisk musik på computeren eller indspiller sange og musik i et studie. Musikproduktion foregår ofte indenfor, men nogle gange skal du måske også udenfor eller på tur for at optage nogle lyde til din produktion. Det er godt, hvis du ved lidt om musik eller kan spille på et instrument, hvis du gerne vil gå til musikproduktion. Mange steder kan du også være med til at lave en koncert, når holdet afsluttes. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: foreningen/musikskolen stiller som regel alt udstyr til rådighed GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

115 MUSIKUNDERVISNING (INDIVIDUELT ELLER SAMSPIL)

116 MUSIKUNDERVISNING Til musikundervisning spiller du på et instrument. Det kan f.eks. være guitar, klaver eller fløjte. underviser, eller på et mindre hold, hvor du spiller sammen med andre. Du lærer at spille på instrumentet, og hvordan du læser noder og akkorder, så du kan spille musik. Du træner også at lytte og at genkende forskellige lyde og toner. Du kan gå til musikundervisning selv, hvor det kun er dig og en Mange steder laver I en koncert, når holdet afsluttes. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: instrumenter kan som regel lånes eller lejes på musikskolen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

117 ROLLESPIL (LIVE)

118 ROLLESPIL (LIVE) Live rollespil er en form for skuespil, hvor alle kan være med. I rollespil udspiller der sig en historie, som I deltager i. Det er godt, hvis du har en god fantasi og er god til at leve dig ind i historier, hvis du vil spille rollespil. Historierne i rollespil kan f.eks. handle om orker, pirater eller gamle kongeriger. Inden rollespillet starter, skal alle deltagere klædes ud og sminkes, så I passer til fortællingen i rollespillet. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: primært i sommerhalvåret altid udenfor UDSTYR: kan som regel lånes i foreningen (f.eks. kostumer og våben) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

119 SKRIVEGRUPPE OG FORFATTERSKOLE

120 SKRIVEGRUPPE OG FORFATTERSKOLE I en skrivegruppe bruger du din fantasi og øver dig i at skrive dine egne historier. Du lærer om forskellige måder at skrive på og om forskellige genrer, f.eks. uhyggelige historier eller sjove historier. Som regel skriver I jeres historier hver for sig, men bagefter læser I dem op for hinanden og hjælper hinanden med at gøre historierne endnu bedre. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: foreningen stiller som regel alt udstyr til rådighed GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

121 TEATER OG SKUESPIL

122 TEATER OG SKUESPIL Til teater og skuespil kan du bruge din fantasi og være med til at opdigte historier, der kan blive til et teaterstykke. Du øver dig blandt andet i, hvordan du kan bruge din stemme og din krop til at spille en anden end dig selv. Når du går til teater, skal du have lyst til at stille dig op foran andre og spille en rolle. Måske laver I på holdet et teaterstykke, som I viser for tilskuere. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: tøj, der er nemt at bevæge sig i øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

123 BILLARD OG POOL

124 BILLARD OG POOL Billard spilles på et speciallavet spillebord, hvor du bruger en lang og smal stav (en kø ) til at spille med. Der er flere forskellige måder at spille billard på. Nogle spil spilles kun med kugler, mens der i andre spil også er kegler med. bruger i spillet. Det er godt, hvis du kan lide at tænke taktisk, men billard kan både spilles for sjov og på konkurrenceplan. ØKONOMI: $ FAKTA Du kan både spille billard på hold og individuelt, og undervejs lærer du de forskellige regler og teknikker, som man SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs UDSTYR: alt udstyr kan lånes i foreningen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

125 BUESKYDNING

126 BUESKYDNING Til bueskydning bruger du bue og pil til at skyde til måls efter enten en skydeskive (skiveskydning) eller forskellige plastikdyr ude i skoven (feltskydning). Der er mange gentagelser af de samme bevægelser, når du går til bueskydning, og du lærer at blive god til at fokusere og koordinere dine bevægelser. FAKTA Den afstand, du skyder fra, bliver beregnet ud fra din alder, så alle kan være med. ØKONOMI: $ SÆSON: følger som regel skoleåret UDSTYR: påklædning, som passer til årstiden øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen (f.eks. bue og pile) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

127 SKAK OG ANDRE BRÆTSPIL

128 SKAK OG ANDRE BRÆTSPIL Der findes mange forskellige brætspil, og fælles for dem alle er, at de spilles på en form for spilleplade med forskellige brikker og regler. Det varierer, hvor mange spillere der kan være med til at spille de forskellige spil nogle gange spiller du selv mod en anden, andre gange er du på et hold. Der er mange, der går til skak, og det er en populær fritidsaktivitet, blandt andet fordi det er hyggeligt, men også fordi det er sundt for hjernen, og du kan lære meget om at tænke taktisk og have overblik. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: hele året altid indendørs UDSTYR: alt udstyr kan lånes i foreningen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

129 SKYDNING

130 SKYDNING Skydning lyder måske lidt farligt, men sådan er det ikke. I de fleste klubber kan du starte som barn, men nogle gange kræver det, at du har en vis alder. Der findes forskellige former for skydning, afhængigt af hvilken slags våben du skyder med, og hvilken type mål du forsøger at ramme. Når du går til skydning, lærer du meget om sikkerhed, men også om at koncentrere dig og fokusere på et mål. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret som regel indendørs, men med mulighed for udendørs hold nogle steder UDSTYR: alt udstyr kan lånes i foreningen (f.eks. skydevåben og høreværn) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

131 YOGA OG PILATES

132 YOGA OG PILATES Til yoga og pilates arbejder du med din krop og din vejrtrækning. De fleste øvelser laver du for dig selv på en yogamåtte. Yoga og pilates kan foregå hurtigt eller langsomt, og der er mange forskellige slags øvelser. Nogle øvelser hjælper dig med at strække ud, mens andre øvelser øger din smidighed eller giver dig stærke arme og ben. Yoga og pilates slutter ofte med afspænding, hvor du lærer at koncentrere dig om at slappe af. ØKONOMI: $$$ FAKTA SÆSON: hele året, indendørs UDSTYR: træningstøj og evt. din egen måtte øvrigt udstyr kan lånes i foreningen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

133 AEROBIC

134 AEROBIC Aerobic er en træningsform, som handler om at få pulsen op og sved på panden. Du laver små bevægelsesserier til musik, som gentages flere gange, så du kan mærke, at hele kroppen arbejder. Det er godt, for det handler netop om at få masser af ilt ind i kroppen. Du kan også gå til aktiviteter, som minder lidt om aerobic f.eks. zumba, som er motion med rytme og dans. ØKONOMI: $$$ FAKTA SÆSON: hele året ofte i fitnesscentre UDSTYR: indendørssko og træningstøj GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

135 ATLETIK

136 ATLETIK Atletik har forskellige discipliner, hvor du f.eks. løber på tid, kaster på en bestemt måde og springer højt eller langt. Til atletik kan du udvikle dig individuelt med fokus på den disciplin, som du er god til. Du får motion og styrker din kropskontrol. Træningen indeholder både leg og øvelser, men du kan også træne målrettet mod at blive god til en bestemt slags kast, løb eller spring, som du kan konkurrere i. ØKONOMI: $ - $$ SÆSON: følger typisk skoleåret udendørs, dog træner nogle foreninger indendørs i vinterhalvåret UDSTYR: træningstøj og løbesko FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

137 BALLET OG JAZZBALLET

138 BALLET OG JAZZBALLET Ballet er en elegant dansestil, som danses til klassisk musik. Til ballet træner du din krops smidighed og styrke, så du kan danse kontrolleret og fint. Du træner også din koncentration og dit fokus gennem dansen og bevægelserne. Det kan være fysisk hårdt, fordi ballet kræver god træningdisciplin. ØKONOMI: $$$ FAKTA Jazzballet ligner ballet, men du danser til moderne musik, som du måske kender. SÆSON: følger typisk skoleåret altid indendørs UDSTYR: bløde balletsko/gymnastiksko, tynde strømpebukser/tights og gymnastik-/lycradragt GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

139 CAPOEIRA

140 CAPOEIRA Capoeira er en brasiliansk kampsport, som indeholder kampteknik, akrobatik og dans. Til capoeira træner man i bare tæer, og man står i en cirkel (en roda ), hvor der synges og spilles musik, mens to personer kæmper inde i cirklen. Capoeira er musikalsk og fysisk udfordrende. Musik er en stor del af sporten, og man lærer både noget om at bruge sin krop og om de rytmer, som hører til capoeirakulturen. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: følger typisk skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: løstsiddende tøj (nogle steder skal man have hvidt capoeiratøj) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

141 DANS (FUNK, MTV-DANCE, STREET DANCE, HIPHOP OG BREAKDANCE)

142 DANS At gå til dans handler om at bevæge sig til musik. Du kan danse til al slags musik, og hvis du er helt vild med funky rytmer, hiphop eller noget helt tredje, så er dans den rette aktivitet for dig. Til dans danser I tit serier eller koreografier til en bestemt sang, som I øver mange gange, indtil I er blevet gode til at danse de samme trin samtidig på holdet. Du skal regne med høj musik, og at du får sved på panden. ØKONOMI: $$$ SÆSON: følger typisk skoleåret som regel indenfor UDSTYR: dansesko og træningstøj FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

143 GYMNASTIK OG SPRINGGYMNASTIK

144 GYMNASTIK OG SPRINGGYMNASTIK Der findes rytmisk gymnastik, springgymnastik, idrætsgymnastik og meget mere. Til alle typer gymnastik træner du dit fokus og bruger din krop til at springe og lave forskellige øvelser, f.eks. kolbøtter, saltomortaler, spring, håndstand eller rytmiske danseserier. Til gymnastik sker der meget i salen, fordi der tit er forskellige stationer med forskellige øvelser i gang samtidig. Det er en fordel ikke at være bange for at falde, hvis du går til gymnastik. ØKONOMI: $$ SÆSON: følger typisk skoleåret altid indendørs UDSTYR: gymnastiktøj og gymnastiksko FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

145 GØGL OG AKROBATIK

146 GØGL OG AKROBATIK Gøgl og akrobatik kaldes også for cirkustræning. Til akrobatik kan man bygge menneskepyramider, lære flotte spring og lave koreografier til musik. Hvis man f.eks. laver en menneskepyramide, er det vigtigt at kunne samarbejde. Gøgl handler om at jonglere og lære andre tricks, f.eks. at køre på ethjulet cykel, linedans, trylleri og balancetricks. Der er masser af sjov og leg, og det er udfordrende træning af din fantasi, balance og hele din krop. ØKONOMI: $$ SÆSON: følger typisk skoleåret som regel indendørs UDSTYR: træningstøj FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

147 KUNSTSKØJTELØB

148 KUNSTSKØJTELØB Kunstskøjteløb foregår i en skøjtehal, hvor du har skøjter på fødderne, og alt foregår på is. Når du har lært at skøjte, kan du glide ubesværet hen over isen, dreje rundt, skøjte baglæns og have kropskontrol på den glatte is. glider ind i faldet. Skøjteløb er god træning af din balance og hele din motorik. ØKONOMI: $$ FAKTA Når du lærer nye ting eller svære bevægelser, kan du risikere at falde undervejs, men det gør som regel ikke ondt, fordi man SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs, men i en skøjtehal UDSTYR: varmt og tætsiddende træningstøj, skøjter (kan evt. lånes eller lejes i foreningen) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

149 DANS (PARDANS)

150 DANS (PARDANS) Til pardans lærer du at danse sammen med en partner. Der findes mange forskellige stilarter, og hver dansestil har sine egne rytmer og dansetrin. Dans er godt for din motorik, rytmesans og selvtillid. Nogle trin lærer I, mens I danser to og to, mens andre kan læres, mens I står på en række. Til pardans handler det især om at danse sammen og få sine trin og kropsbevægelser til at harmonere med hinanden. FAKTA ØKONOMI: $$ - $$$ SÆSON: følger typisk skoleåret som regel indendørs UDSTYR: løst tøj, som man kan bevæge sig i GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

151 BOWLING

152 BOWLING Til bowling spiller du på en bowlingbane med bowlingkugler og kegler. Målet er at vælte så mange kegler som muligt. Bowlingkugler findes i mange forskellige vægtklasser, og alle kan derfor finde en kugle, der passer til dem. Du kan både spille mod dig selv og mod de andre spillere, og bowling er en meget social sport, hvor man kan være med på alle niveauer. ØKONOMI: $$ FAKTA SÆSON: hele året altid indendørs UDSTYR: alt udstyr er til rådighed i foreningen (f.eks. bowlingsko og bowlingkugler) GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

153 CURLING

154 CURLING Curling er et holdspil, der spilles på is på en aflang bane. Holdene består hver af fire spillere, der i fællesskab forsøger at få spillets bolde, som kaldes sten, ind i modstanderholdets runde målfelt i den anden ende af banen. Det gør man ved at feje foran stenen, mens den glider over isen. De fire spillere har forskellige positioner, men det er vigtigt at samarbejde på holdet. ØKONOMI: $ FAKTA SÆSON: følger som regel skoleåret altid indendørs i en skøjtehal UDSTYR: varmt tøj og indendørs gummisko øvrigt udstyr kan som regel lånes i foreningen GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

155 FRISBEE (ULTIMATE)

156 FRISBEE (ULTIMATE) Ultimate frisbee er en holdsport, der spilles med en frisbee på en firkantet bane. Der er meget løb i aktiviteten, og det er godt at kunne bevæge sig hurtigt. Til træning øver I jer blandt andet i at gribe og kaste frisbee en. Der er ingen dommer i ultimate, og alle spillere er derfor med til at sørge for, at der er en god spirit i spillet, og at reglerne bliver overholdt. ØKONOMI: $ SÆSON: følger som regel skoleåret som regel udenfor i sommerhalvåret og indenfor i vinterhalvåret UDSTYR: træningstøj og træningssko FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

157 MOTOCROSS

RUGBY OG AMERIKANSK FODBOLD

RUGBY OG AMERIKANSK FODBOLD RUGBY OG AMERIKANSK FODBOLD RUGBY OG AMERIKANSK FODBOLD Amerikansk fodbold stammer fra spillet rugby. Begge spil spilles med en oval bold, der både må kastes og sparkes. I rugby og amerikansk fodbold løber

Læs mere

GOLF FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN. Du går meget, når du er til golf, og det er god træning for både krop og koncentration.

GOLF FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN. Du går meget, når du er til golf, og det er god træning for både krop og koncentration. GOLF GOLF Golf er en udendørs sport, hvor du spiller med et sæt golfkøller og en golfbold på en bane, der har huller markeret med et lille flag. Det gælder om at slå bolden i hul ved at bruge så få slag

Læs mere

CROSS TRAINING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

CROSS TRAINING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN CROSS TRAINING CROSS TRAINING I cross training laver du styrkeog pulsøvelser, der øger din kondition, og som gør dig stærkere. Nogle af øvelserne i cross training minder om øvelser fra gymnastik, mens

Læs mere

DYKNING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

DYKNING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN DYKNING DYKNING Til dykning lærer du at bevæge dig under vandet og får en god fornemmelse for din krop og din vejrtrækning. Når du skal lære at dykke, er der både teoriundervisning på land og praktisk

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

AEROBIC FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN. Du kan også gå til aktiviteter, som minder lidt om aerobic f.eks. zumba, som er motion med rytme og dans.

AEROBIC FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN. Du kan også gå til aktiviteter, som minder lidt om aerobic f.eks. zumba, som er motion med rytme og dans. AEROBIC AEROBIC Aerobic er en træningsform, som handler om at få pulsen op og sved på panden. Du laver små bevægelsesserier til musik, som gentages flere gange, så du kan mærke, at hele kroppen arbejder.

Læs mere

INDHOLD. Udendørsaktiviteter. Kreative aktiviteter. Indendørsaktiviteter. Sociale aktiviteter

INDHOLD. Udendørsaktiviteter. Kreative aktiviteter. Indendørsaktiviteter. Sociale aktiviteter INDHOLD Udendørsaktiviteter Fodbold Tennis Orienteringsløb Roning Windsurfing Kano & Kajak Sejlads Parkour Petanque Frisbee Australsk Fodbold Ski Cykling / MTB Ridning Løb Golf Spejder Indendørsaktiviteter

Læs mere

AKTIVITETSKATALOG

AKTIVITETSKATALOG AKTIVITETSKATALOG 2019-2020 INDHOLD Udendørsaktiviteter Fodbold Tennis Orienteringsløb Roning Windsurfing Kano & Kajak Sejlads Parkour Petanque Frisbee Australsk Fodbold Ski Cykling / MTB Ridning Løb Golf

Læs mere

Årsplan idræt 8. klasse Solhverv 2015-2016. Sted Ansvarlig Teori/Tema

Årsplan idræt 8. klasse Solhverv 2015-2016. Sted Ansvarlig Teori/Tema Uge Emne Sted Ansvarlig Teori/Tema 33 Intro til faget faglige og praktiske forventninger Intro til atletik indledende øvelser. Løbe runden om Solhverv, Marie-høns, Hospitals-tagfat, Løb med ærteposer.

Læs mere

Holdbeskrivelser. Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab

Holdbeskrivelser. Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab Holdbeskrivelser Styrketræning Kondtionstræning Sundhed & Velvære Vægttab Holdbeskrivelser Hos Dansk Fitness kan du gå til mange forskellige hold. Det er ikke alle centre som tilbyder alle hold, men alle

Læs mere

Hovedforening Aktivitet 2018 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt for Seniorer Krocket 7 Bramming Firma- og Familieidræt Cykling Dans 1

Hovedforening Aktivitet 2018 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt for Seniorer Krocket 7 Bramming Firma- og Familieidræt Cykling Dans 1 Hovedforening Aktivitet 2018 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt for Seniorer 36 43 Krocket 7 Bramming Firma- og Familieidræt Cykling 35 487 Dans 1 Fitness 49 Fodbold 51 Gang 62 Gymnastik 170 Løb 30 Idræt

Læs mere

Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse SOMMERSKOLEN UGERNE 26 OG 27

Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse SOMMERSKOLEN UGERNE 26 OG 27 Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse SOMMERSKOLEN 2010 UGERNE 26 OG 27 INFORMATION SOMMERSKOLEN 2010 PERIODE Sommerskolen er i ugerne 26 og 27. HVEM KAN DELTAGE Børn i 0. - 6. klasse

Læs mere

Nyhedsbrev august 2014 Nyt nyt nyt 3D-billeder Ansigtsmaling Ny legeplads på sporteren

Nyhedsbrev august 2014 Nyt nyt nyt 3D-billeder Ansigtsmaling Ny legeplads på sporteren Nyhedsbrev august 2014 Kære forældre Velkommen til et nyt skoleår, og særlig velkommen til den nye 0. årgang. Der er sket lidt ændringer i SFO. Alle dage undtagen torsdag har pædagoger og pædagogmedhjælpere

Læs mere

SOMMERSKOLEN. Uge 26 + 27. Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse

SOMMERSKOLEN. Uge 26 + 27. Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse SOMMERSKOLEN 2011 Uge 26 + 27 Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse INFORMATION SOMMERSKOLEN 2011 PERIODE Sommerskolen er i ugerne 26 og 27 HVEM KAN DELTAGE Børn i 0. - 6. klasse

Læs mere

NRUI I BEVÆGELSE. En klub i bevægelse. Aktiv forår i Næsbjerg og Rousthøje. www.nrui.dk

NRUI I BEVÆGELSE. En klub i bevægelse. Aktiv forår i Næsbjerg og Rousthøje. www.nrui.dk Aktiviteterne er tiltænkt hele familien og vi håber på stor deltagelse, også fra folk som ikke tidligere har været aktive. Man behøver ikke at deltage i samme aktivitet hver gang - her er mulighed for

Læs mere

Holdnavn Alder Stestrup Fritidsgård Trænere Holdbeskrivelse

Holdnavn Alder Stestrup Fritidsgård Trænere Holdbeskrivelse Minispring 0. 2. klasse Hallen kl. 17:00-18:15 Kitt og Henriette Sacha Laila Tlf. 22874776 På dette hold skal vi lære at springe de mest grundlæggende ting indenfor springgymnastik. Vi skal bl.a. lære

Læs mere

Hovedforening Aktivitet 2016 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt om dagen Krocket 13 Arriva IF Badminton Bowling 16 Cykling 593

Hovedforening Aktivitet 2016 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt om dagen Krocket 13 Arriva IF Badminton Bowling 16 Cykling 593 Hovedforening Aktivitet 2016 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt om dagen 62 75 Krocket 13 Arriva IF Badminton 25 1.365 Bowling 16 Cykling 593 Fodbold 30 Gang 210 Idræt om dagen 35 Løb 176 Øvrige Idrætslige

Læs mere

Nr. 1 Materiales navn - Strand tennis Indeholder - 6 bat og 3 bolde Spilleregler - Spilles som badminton og gerne ved stranden

Nr. 1 Materiales navn - Strand tennis Indeholder - 6 bat og 3 bolde Spilleregler - Spilles som badminton og gerne ved stranden Nr. 1 Materiales navn - Strand tennis Indeholder - 6 bat og 3 bolde Spilleregler - Spilles som badminton og gerne ved stranden Nr. 5 Materiales navn - Hække til forhindringer Indeholder 5 bukke Spilleregler

Læs mere

www.toerring-if.dk www.toerring-if.dk www.toerring-if.dk KOM TIL GYMNASTIK, ZUMBA OG BOKSNING I TØRRING www.toerring-if.

www.toerring-if.dk www.toerring-if.dk www.toerring-if.dk KOM TIL GYMNASTIK, ZUMBA OG BOKSNING I TØRRING www.toerring-if. OVERSIGT OVER GYMNSTIKHOLDENE Mandag: Haffenlafferne Stjernerne Boksetræning (Motion) Tirsdag: Glad motion for damer Forældre/barn Junior Mix: -Teen Girls/junior mix Voksen motion Onsdag: Familiegymnastik

Læs mere

Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2012

Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2012 Februar 2013 Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2012 1 Klinikken har stadig fulde programmer, og vi holder en ventetid på 2-3 uger. Vi har opretholdt ideen med ofte at ringe svarene på røntgen- og MR-undersøgelser

Læs mere

Velkommen til Sommermotion i parkerne 2010

Velkommen til Sommermotion i parkerne 2010 Velkommen til Sommermotion i parkerne 2010 Her kan du læse om alle de aktiviteter som bliver udbudt i forbindelse med sommermotion i parkerne 2010. Det er gratis at deltage. Mød blot op i tidsrummet kl.

Læs mere

SOMMERSKOLEN UGERNE 27 OG 28. Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse

SOMMERSKOLEN UGERNE 27 OG 28. Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse SOMMERSKOLEN 2008 UGERNE 27 OG 28 Et tilbud til børn fra børnehaveklasse til og med 6. klasse Information PERIODE Sommerskolen er i ugerne 27 og 28 HVEM KAN DELTAGE Børn i 0. - 6. klasse bosiddende i Middelfart

Læs mere

Foreningsundersøgelsen Fynslund Boldklub 2014

Foreningsundersøgelsen Fynslund Boldklub 2014 Foreningsundersøgelsen Fynslund Boldklub 214 Lone Olsen 1. Svarpersoner 2. Anbefalinger 3. Handling her og nu 4. Gennemgang af undersøgelsen Svarpersoner Antal 383 gennemført Relation til foreningen 62

Læs mere

Sæson 2014 / 2015. Ubberud. Gymnastik afdeling

Sæson 2014 / 2015. Ubberud. Gymnastik afdeling Sæson 2014 / 2015 Ubberud Gymnastik afdeling BØRNE - UNGDOM HOLD Piger spring/rytme 0 2 klasse Onsdag kl. 15.30 16.30 i Ubberud hallen fra 03-09-14 (NB: Tidspunktet rettet!) Hej Piger Starter vi en ny

Læs mere

Et nyt outdoor miljø i Lind kan tilbyde masser af nye muligheder inden for

Et nyt outdoor miljø i Lind kan tilbyde masser af nye muligheder inden for Et nyt outdoor miljø i Lind kan tilbyde masser af nye muligheder inden for Basketball Beachvolly Bevægelse Fitness Fodbold Gymnastik Hockey Håndbold Leg Løb Parkour Paddle tennis Seniormotion Skoleidræt

Læs mere

Børns idrætsdeltagelse på Bornholm

Børns idrætsdeltagelse på Bornholm Børns idrætsdeltagelse på Bornholm Resultater fra børnenes besvarelse af spørgeskema som led i undersøgelsen af idræt og idrætsfaciliteter på Bornholm Bjarne Ibsen og Louise Bæk Nielsen Center for forskning

Læs mere

Valghold 2015/16 Hammerum Friskole

Valghold 2015/16 Hammerum Friskole Valghold 2015/16 Hammerum Friskole Teaterleg & drama Vi skal lave teater. Ud fra kendte eventyr skal I bruge fantasien til at skrive eventyr om til jeres egne teaterstykker, som I skal opføre for andre

Læs mere

Indholdsplan for Linjefagene på Lundby Efterskole

Indholdsplan for Linjefagene på Lundby Efterskole Idrætslinjen Gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnå færdigheder og tilegne sig kundskaber, der medfører kropslig og almen udvikling. Mulighed for at opleve

Læs mere

IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016

IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016 IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord... 3 Forfatterne bag... 4 Rettelser... 4 Kontakt... 4 Datamaterialet... 5 Skadesdefinition... 6 IDRÆTSSKADER HOS VOKSNE...7 Skadesantal og -risiko

Læs mere

Årsplan for idræt i 4. klasse 2011-2012

Årsplan for idræt i 4. klasse 2011-2012 Årsplan for idræt i 4. klasse 2011-2012 Skoleåret igennem vil eleverne møde idrætsformer, som er anderledes end de færdige spil, de ofte møder i idrætsklubberne. Det grundlæggende i hele idrætsundervisningen

Læs mere

Mandag 16.30-17.30 Hal 2 Instruktører: Ann Louise og Claus (start uge 36)

Mandag 16.30-17.30 Hal 2 Instruktører: Ann Louise og Claus (start uge 36) Piger 3-5. Klasse: Elsker du at vende på hovedet? Har du lyst til at stå på hænder, slå flik-flak, lave saltoer og en masse vejrmøller? Så er dette holdet for dig. Holdet er for friske piger, som har lyst

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge profilfag:-) Profilfag er små fordybelsesområder på ca. 10 uger,

Læs mere

Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016

Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016 Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016 Lærere: Edmund Davis. Udendørs aktiviteter: Hvis vejret tillader det, vil alle gymnastiktimerne primært foregå udendørs i den næste periode, frem

Læs mere

5turs-kortet. Til foreninger i ishøj. Find en spændende fritidsinteresse med 5turs-kortet. Ishøj Kommune 1

5turs-kortet. Til foreninger i ishøj. Find en spændende fritidsinteresse med 5turs-kortet. Ishøj Kommune 1 5turs-kortet Til foreninger i ishøj Find en spændende fritidsinteresse med 5turs-kortet Ishøj Kommune 1 5turs-kortet Find en spændende fritidsinteresse med 5turs-kortet Hvis du er mellem syv og tolv år,

Læs mere

Valgfag i skoleåret 14/15 for 3.-7. klasse

Valgfag i skoleåret 14/15 for 3.-7. klasse Valgfag i skoleåret 14/15 for 3.-7. klasse I det kommende skoleår vil eleverne fra 3.-7. klasse have valgfag 2 sammenhængende lektioner hver torsdag i normale skoleuger. Eleverne vil have mulighed for

Læs mere

Den danske fitnessbranche i bevægelse

Den danske fitnessbranche i bevægelse Idrættens største udfordringer VI Vejen Idrætscenter 11. april 2018 Redaktør Søren Bang, Idrættens Analyseinstitut Den danske fitnessbranche i bevægelse Hvordan klarer de kommercielle aktører sig? HVAD

Læs mere

Aktivitetskatalog Efterår 2015. SifXHof. Holmstrupgård

Aktivitetskatalog Efterår 2015. SifXHof. Holmstrupgård Aktivitetskatalog Efterår 2015 SifXHof Holmstrupgård Indhold 1 I det følgende kan du læse om de aktivitetstilbud, som SifXHof har til dig i løbet af efteråret 2015. Hvis du er interesseret i at deltage

Læs mere

Krocket. Idræt for seniorer i DGI s lokalforeninger. dgi.dk/senior

Krocket. Idræt for seniorer i DGI s lokalforeninger. dgi.dk/senior Idræt for seniorer i DGI s lokalforeninger Krocket Krocket et udendørs spil med køller og kug ler. Få frisk luft, motion og konkurrence. Krocket er et taktisk og spændende makkerspil, hvor man konkurrerer

Læs mere

IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016

IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016 IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord... 3 Forfatterne bag... 4 Rettelser... 4 Kontakt... 4 Datamaterialet... 5 Skadesdefinition... 6 IDRÆTSSKADER HOS VOKSNE... 7 Skadesantal og -risiko

Læs mere

Idræt om dagen. Idræt for seniorer i DGI s lokalforeninger. dgi.dk/senior

Idræt om dagen. Idræt for seniorer i DGI s lokalforeninger. dgi.dk/senior Idræt for seniorer i DGI s lokalforeninger Idræt om dagen Skab liv i dagtimerne ved at udvikle tilbud til seniorer i din forening. Med Idræt om dagen er der mange muligheder for at invitere en stadig større

Læs mere

DIVERSITETSUNDERSØGELSEN 2018

DIVERSITETSUNDERSØGELSEN 2018 NOTAT 7. MARTS 2018 DIVERSITETSUNDERSØGELSEN 2018 DIF ANALYSE V. MIE DUPONT BRUUN OG LAU TOFFT-JØRGENSEN INDLEDNING Hvert år indsamler DIF Analyse en række faktuelle oplysninger blandt specialforbundene,

Læs mere

VOKSNE BORGERES IDRÆTSVANER OG FACILITETSBRUG

VOKSNE BORGERES IDRÆTSVANER OG FACILITETSBRUG Oplæg til WannaSport Workshop Njalsgade 28. november 2016 Peter Forsberg Analytiker og ph.d.-stud. Idrættens Analyseinstitut/ Syddansk Universitet T: 40885279 E: peter.forsberg@idan.dk Foto: Lokale og

Læs mere

P-FAG. Valghæfte 2012-2013. Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig

P-FAG. Valghæfte 2012-2013. Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig P-FAG Valghæfte 2012-2013 Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig Brorsonskolen p-fag 2012/2013 Kære elever og forældre. Brorsonskolen tilbyder alle elever i 6. og

Læs mere

Grib chancen til at blive en sundere udgave af dig selv

Grib chancen til at blive en sundere udgave af dig selv Odense Kommune og Idrætspolitisk Forum Fyn. Grib chancen til at blive en sundere udgave af dig selv Vil du gerne være en del af en forening eller klub, hvor du kan komme og bevæge og have det sjovt sammen

Læs mere

VALGFAG 2014/2015. Skals skole

VALGFAG 2014/2015. Skals skole VALGFAG 2014/2015 Skals skole 1 Valgfagene opdeles i 2 perioder: 1. periode: Uge 36-51 2014 2. periode: uge 2-19 2015 Alle valgfagene afvikles i begge perioder - undtagen: Friluftsliv - som kun kører i

Læs mere

Periode 1 Ung mad Extra dansk Lystfisker Golf for begyndere

Periode 1 Ung mad Extra dansk Lystfisker Golf for begyndere Periode 1 Ung mad Du skal elske at lave mad og ikke mindst at spise den. Du skal have mod på at røre i gryder, stege, bage og kokkerere på livet løs. Du kommer til at få en grundlæggende viden om madlavning,

Læs mere

DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING. Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig!

DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING. Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig! DRONNINGLUND GYMNASTIKFORENING Vi har sæsonopstart i uge 36, og glæder os til at se dig! Om Dronninglund Gymnastikforening 2 Dronninglund Gymnastikforening er en forening med omkring 250 medlemmer. Vi

Læs mere

MUIF. Vintersæson 2013/2014. Gymnastik Badminton Håndbold mini. Vel mødt til en aktiv sæson. med

MUIF. Vintersæson 2013/2014. Gymnastik Badminton Håndbold mini. Vel mødt til en aktiv sæson. med MUIF Vintersæson 2013/2014 Gymnastik Badminton Håndbold mini Vel mødt til en aktiv sæson med Gymnastik, Håndbold og Badminton i gymnastiksalen på Mern Skole Vakse Quinder (glad motion for damer i alle

Læs mere

Didde Munk Andersen Puls/styrke og springgymnastik

Didde Munk Andersen Puls/styrke og springgymnastik Didde Munk Andersen Puls/styrke og springgymnastik Didde underviser i puls, styrke og kondition på mellemtrinnet og i springgymnastik i 6.klasse. Undervisningen er med høj intensitet. Det handler om at

Læs mere

Move@School LEGEKATALOG

Move@School LEGEKATALOG Move@School LEGEKATALOG Legekataloget er udgivet af Move@School, Folkesundhed København December 2006 For yderligere information eller spørgsmål kontakt: Glen Nielsen Projektleder Projekt Move@School E-mail:

Læs mere

Træningsøvelser til motorikpakken

Træningsøvelser til motorikpakken Dansk Squash Forbund Motorikpakken 1 Træningsøvelser til motorikpakken Rekvisitter Skumbold m. plasthud Navn & beskrivelse Stikbold Alle mod alle det gælder om at ramme de andre og selv undgå at blive

Læs mere

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer X Mål og formål Tid Aldersgren Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde Spirer Nr. 1 af 5 møder ét skema til hvert møde Tid Programpunkt Hvor står det /

Læs mere

Koncentration. Sigt. Ram plet. Lær at skyde i din lokale skytteforening

Koncentration. Sigt. Ram plet. Lær at skyde i din lokale skytteforening Lær at skyde i din lokale skytteforening Koncentration. Sigt. Ram plet. Alle kan gå til skydning uanset alder og fysisk form. Find et skytteforening i dit lokalområde og giv dig selv en udfordring Læs

Læs mere

HELE SOMMEREN. For yderligere information eller spørgsmål kontakt fritid@ltk.dk eller fritid og idræt på 45 97 30 00

HELE SOMMEREN. For yderligere information eller spørgsmål kontakt fritid@ltk.dk eller fritid og idræt på 45 97 30 00 Sommerferie- aktiviteter 2011 Som noget nyt tilbyder Lyngby-Taarbæk Kommune sommerferieaktiviteter for alle børn i skolealderen. Alle børn i kommunens folke- og privatskoler kan tilmelde sig aktiviteterne.

Læs mere

Kultur- og fritidsvaneundersøgelsen i Faxe Kommune Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Bjarne Ibsen

Kultur- og fritidsvaneundersøgelsen i Faxe Kommune Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Bjarne Ibsen Kultur- og fritidsvaneundersøgelsen i Faxe Kommune 2018 Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Bjarne Ibsen To undersøgelser 4. 9. klasse elevers deltagelse i idrætsaktiviteter,

Læs mere

P-FAG. Valghæfte Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig

P-FAG. Valghæfte Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig P-FAG Valghæfte 2013-2014 Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud har til dig p-fag 2013/2014 Kære elever og forældre. tilbyder alle elever i 6. og 7. klasse at deltage i en P- fagsordning med

Læs mere

1. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

1. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 2015-16 Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til idræt i 1. klasse Hovedvægten af idrætsundervisningen lægges på at bevæge sig alsidigt og indgå i forskellige idrætsaktiviteter. Undervisningen vil især omfatte:

Læs mere

Syddansk Universitet. Publication date: Document version Også kaldet Forlagets PDF

Syddansk Universitet. Publication date: Document version Også kaldet Forlagets PDF Syddansk Universitet Frivilligt arbejde i idrætsforeninger Forskelle og ligheder mellem specialforbund og idrætsgrene Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Publication date: 2011 Document version Også

Læs mere

Til dig der har barn der skal starte i klub sommeren 2009. Velkomst_folder.indd 1 09-01-2009 15:18:58

Til dig der har barn der skal starte i klub sommeren 2009. Velkomst_folder.indd 1 09-01-2009 15:18:58 Til dig der har barn der skal starte i klub sommeren 2009 Velkomst_folder.indd 1 09-01-2009 15:18:58 Mosede Klub Lilleholm 58 2670 Greve Tlf: 4360 0450 Hvis du vil have fat i dit barn, ring: 4360 0477

Læs mere

Upcycling. Store malerier. Skulpturer

Upcycling. Store malerier. Skulpturer Upcycling Begrebet upcycling dækker over at genbruge materialer og give dem en ny form en slags kreativ genbrug. Kan du lide at tænke kreativt og bruge dine hænder eller er du bare nysgerrig på hvordan

Læs mere

Agerskov Kristne Friskole. Valgfagshæfte. Skoleåret 2017/18. Valgfag Side 1

Agerskov Kristne Friskole. Valgfagshæfte. Skoleåret 2017/18. Valgfag Side 1 Agerskov Kristne Friskole Valgfagshæfte Skoleåret 2017/18 Valgfag Side 1 Valgfag pa AKF Du sidder nu med papirer, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2017 og foråret

Læs mere

BOOTCAMP BODYBIKE GYMNASTIK KROLF FODBOLD FITNESS HÅNDBOLD E-SPORT BORDTENNIS BADMINTON BUNGEE FLY. ØRSLEV IDRÆTSFORENING Sæson 2019/2020

BOOTCAMP BODYBIKE GYMNASTIK KROLF FODBOLD FITNESS HÅNDBOLD E-SPORT BORDTENNIS BADMINTON BUNGEE FLY. ØRSLEV IDRÆTSFORENING Sæson 2019/2020 ØRSLEV IDRÆTSFORENING Sæson 2019/2020 BOOTCAMP GYMNASTIK BODYBIKE FODBOLD KROLF E-SPORT BORDTENNIS BADMINTON BUNGEE FLY FITNESS HÅNDBOLD BOOTCAMP Med fokus på vægttab Bootcamp med fokus på vægttab er et

Læs mere

Der kan være aktiviteter, hvor der er tilmelding (kan være bindende) og andre aktiviteter, hvor man bare kan deltage, når man har lyst.

Der kan være aktiviteter, hvor der er tilmelding (kan være bindende) og andre aktiviteter, hvor man bare kan deltage, når man har lyst. SFO aktiviteter og Værksteder Nogle af aktiviteterne kører som en fast aktivitet hver uge. Andre følger årstiden eller er knyttet til faste traditioner som jul, fastelavn Hop & Rock osv. Nogle af aktiviteter

Læs mere

Seniorspejder: Fartpiloter

Seniorspejder: Fartpiloter Seniorspejder: Fartpiloter Formål Seniorspejderne skal på opdagelse i ekstremsportens verden. Der er sved på panden, mudder på knæene og fart i fødder gennem hele dette mærke. Gennem forløbet sættes fokus

Læs mere

KARISE EFTERSKOLE. Vi skaber rammerne for den tryghed og det nærvær, som vi mener, er en forudsætning for et rigt og spændende ungdomsliv.

KARISE EFTERSKOLE. Vi skaber rammerne for den tryghed og det nærvær, som vi mener, er en forudsætning for et rigt og spændende ungdomsliv. KARISE EFTERSKOLE På Karise Efterskole har alle elever særlige læringsforudsætninger, herunder unge med læringsvanskeligheder, udviklingshæmning og autisme. Vi tilrettelægger et læringsmiljø, hvor du vil

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 3. periode skoleåret 2015/2016

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 3. periode skoleåret 2015/2016 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 3. periode skoleåret 2015/2016 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge nye profilfag.:-) Det er tid til at vælge nye profilfag:-) Profilfag

Læs mere

Fælles start - fem muligheder! Formål: Det laver vi:

Fælles start - fem muligheder! Formål: Det laver vi: Fælles start - fem muligheder! Kan du lide at bruge din krop? Ved du, at det kan være udviklende,udfordrende men fremfor alt sjovt at bevæge sig? Ved du, at bevægelse giver energi og overskud og fremmer

Læs mere

HVEM ER DU? Du har lyst til et anderledes skoleår med mulighed for at udfolde dig inden for de fag, som interesserer

HVEM ER DU? Du har lyst til et anderledes skoleår med mulighed for at udfolde dig inden for de fag, som interesserer HVEM ER VI? Et energisk team af engagerede lærere, som har en helt speciel interesse i at arbejde med og undervise unge mennesker Et personale, der udfordrer dig fagligt og personligt En undervisning præget

Læs mere

Børn og unges fritidsvaner og -interesser 1. Indholdsfortegnelse: DMA/Dansk Markedsanalyse A/S

Børn og unges fritidsvaner og -interesser 1. Indholdsfortegnelse: DMA/Dansk Markedsanalyse A/S Børn og unges fritidsvaner og -interesser 1 Indholdsfortegnelse: Børn og unges fritidsvaner og -interesser 2 1. Indledning 1.1 Undersøgelss baggrund Nærværde rapport Børn og unges fritidsvaner- og interesser

Læs mere

Bellinge Gymnasterne byder velkommen til en ny sæson 2015/2016. Sæsonen starter mandag den 24. august i uge 35. www.bellingegymnasterne.

Bellinge Gymnasterne byder velkommen til en ny sæson 2015/2016. Sæsonen starter mandag den 24. august i uge 35. www.bellingegymnasterne. Bellinge Gymnasterne byder velkommen til en ny sæson 2015/2016 Sæsonen starter mandag den 24. august i uge 35 www.bellingegymnasterne.dk Gymnastik for alle Børn Talent-afdeling Hold 1.1: Forældre/barn

Læs mere

TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september

TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september Pris: 325,00 kr. for en voksen og et barn Instruktør: Helle Tag mor, far eller en anden voksen med til tumlingeleg.

Læs mere

Hashøj IF Gymnastik * Skælskør Landevej 28 * 4200 Slagelse * Tlf.:

Hashøj IF Gymnastik * Skælskør Landevej 28 * 4200 Slagelse * Tlf.: Puls og styrke Dag: Mandag Kl.: 18.30-20.00 i bevægelseshuset. Holdet er både for mænd og kvinder. Her er drøn på. Vi giver den gas, laver aerobicserier, går på steppen med høj puls, hopper og laver effektive

Læs mere

Vejledning/Råd og vink Hf-bekendtgørelsen Idræt C

Vejledning/Råd og vink Hf-bekendtgørelsen Idræt C Vejledning/Råd og vink Hf-bekendtgørelsen Idræt C Ministeriet for Børn og Undervisning Kontor for Gymnasiale Uddannelser 2013 Vejledning/Råd og vink hf-bekendtgørelsen 2013 Idræt C 1 Vejledning/Råd og

Læs mere

Årsplan for idræt i 5. klasse

Årsplan for idræt i 5. klasse Årsplan for idræt i 5. klasse 2011-2012 Skoleåret igennem vil eleverne møde idrætsformer, som er anderledes end de færdige spil, de ofte møder i idrætsklubberne. Det grundlæggende i hele idrætsundervisningen

Læs mere

Thisted- og Morsø Kommune inviterer til. Kommunal Idrætsdag. Lørdag den 26. oktober 2019 i Snedsted Hallen

Thisted- og Morsø Kommune inviterer til. Kommunal Idrætsdag. Lørdag den 26. oktober 2019 i Snedsted Hallen Thisted- og Morsø Kommune inviterer til Kommunal Idrætsdag Lørdag den 26. oktober 2019 i Snedsted Hallen 1 Invitation til Kommunal Idrætsdag 2019 Thisted- og Morsø Kommune har hermed fornøjelsen af at

Læs mere

IDRÆTSLIVET OM 10 ÅR - BOLDBANERNES ROLLE

IDRÆTSLIVET OM 10 ÅR - BOLDBANERNES ROLLE Seminar Anlæg af græsboldbaner KU, Skov & Landskab 30. maj 2016 Henrik H. Brandt henrik.brandt@idan.dk IDRÆTSLIVET OM 10 ÅR - BOLDBANERNES ROLLE FOLKEOPLYSNING STÅR IKKE LÆNGERE ALENE - er Faaborg-Midtfyns

Læs mere

Fælles start - fem muligheder! Formål: Det laver vi:

Fælles start - fem muligheder! Formål: Det laver vi: Fælles start - fem muligheder! Kan du lide at bruge din krop? Ved du, at det kan være udviklende,udfordrende men fremfor alt sjovt at bevæge sig? Ved du, at bevægelse giver energi og overskud og fremmer

Læs mere

HVAD KAN MAN GÅ TIL I SIN FRITID?

HVAD KAN MAN GÅ TIL I SIN FRITID? HVAD KAN MAN GÅ TIL I SIN FRITID? HER ER ET PAR FORSLAG FRA FRITIDSGUIDERNE TIL DIG! I SYDHAVNEN, VALBY OG VESTERBRO BASKET OG HUSK BASKET ER IKKE KUN FOR HØJE DRENGE ALLE KAN VÆRE MED! BØRNEBASKET København

Læs mere

Vi vil i løbet af året prøve at komme omkring nogle af de forskellige aktiviteter, som Rødding byder på, for det er ikke så lidt endda

Vi vil i løbet af året prøve at komme omkring nogle af de forskellige aktiviteter, som Rødding byder på, for det er ikke så lidt endda Kom og vær med når første sæson af Rødding på KRYDS & TVÆRS løber af stablen. Der bliver mulighed for at prøve kræfter med en masse sjove og fornøjelige aktiviteter for både store og små, unge og gamle.

Læs mere

Åbent Vand Inspirationsdag DGI Svømning. Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand

Åbent Vand Inspirationsdag DGI Svømning. Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand DGI Svømning Åbent Vand Inspirationsdag 2018 Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand Lørdag d. 18. august kl. 10-16 ved Marselisborg Lystbådehavn 2 Vær med, når DGI åbner dørene til den første

Læs mere

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. forår 2011. Valgfagsbeskrivelser 2010/11- forår

SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE. Valgfagshæfte. forår 2011. Valgfagsbeskrivelser 2010/11- forår SYDVESTJYLLANDS EFTERSKOLE Valgfagshæfte forår 2011 Valgfagsbeskrivelser 2010/11- forår VALGFAG Du sidder nu med et hæfte, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i foråret 2011. Vi

Læs mere

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse Henrik Stougaard

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse Henrik Stougaard ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse 2012-2013 Henrik Stougaard PERIODE TEMA Kroppen og dens muligheder Idrættens værdier Idrætstraditioner og -kulturer Indhold Organisering og arbejdsformer Evaluering Uge 33

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

Badminton, basket, bordtennis, volleyball.

Badminton, basket, bordtennis, volleyball. , Valgfag 2009 2010 Dette hæfte indeholder en kort beskrivelse af de valgfag, vi kan tilbyde i det kommende skoleår. De fag, der opnår tilstrækkelig tilslutning sættes igang. Der står ud for de enkelte

Læs mere

Danskernes motionsog sportsvaner 2016

Danskernes motionsog sportsvaner 2016 Danskernes motionsog sportsvaner 2016 Spørgeskema - børn Maja Pilgaard & Steffen Rask 1. Er du dreng eller pige? Dreng Pige 2. Hvor gammel er du? Skriv antal år: 3. Hvem bor du sammen med? Mor og far Mor

Læs mere

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE BAUNGÅRDSVJ KILDSKOVSVJ B R G N T V D A LL GNTOFT KOMMUNS SKOLVÆSN GNTOFT SKOL BAUNGÅRDSVJ 33 TLF.: + 45 39 65 02 28 DK 2820 GNTOFT FAX: + 45 39 65 13 19 HJMMSID: www.gentofte-skole.dk MAIL: gentofte.skole@gentofte.dk

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE Nordskolen Nordskolen og Sydskolen LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR

Læs mere

Program åbning af Den Blå Rambla, søndag den 24. august 2014

Program åbning af Den Blå Rambla, søndag den 24. august 2014 Program åbning af Den Blå Rambla, søndag den 24. august 2014 1. Strandbaren 2. Kajakpolobane 3. Beachvolleybaner 4. Streetbasketbane 5. Skatepark 6. Havkajakker på vandet 7. Faldskærmsudspring 8. Ungdomssejlads

Læs mere

HØJDEVANGENS OVERBYGNINGSSKOLE

HØJDEVANGENS OVERBYGNINGSSKOLE Ud i verden Fortællinger 2.0 Idræt og velfærd X- perimentariet HØJDEVANGENS OVERBYGNINGSSKOLE - valg af linjefag for kommende 7. klasser En del af 4-skole-samarbejdet på Midtamager 2012 Linjevalg for 7.

Læs mere

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt.

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. TIL DIG DER ER FORÆLDER Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. En verden af oplevelser! Begyndelsen på en succeshistorie for dig og dit

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

DANSKERNES MOTIONS- OG SPORTSVANER 2016

DANSKERNES MOTIONS- OG SPORTSVANER 2016 Fritidssamrådet i Danmark, landssamråd Musikhuset Esbjerg 27. oktober 2016 Henrik H. Brandt henrik.brandt@idan.dk Foto: Otto Kristensen/Flickr DANSKERNES MOTIONS- OG SPORTSVANER 2016 BAGGRUND FOR UNDERSØGELSEN:

Læs mere

Program over hold for vintersæsonen i Jegerup 19/20

Program over hold for vintersæsonen i Jegerup 19/20 Alle hold starter op i uge 36. Gymnastikopvisningen er d. 28 marts kl. 14.00 Alle aktiviteterne foregår i Egehuset i Jegerup Program over hold for vintersæsonen i Jegerup 19/20 Floorball for børn/unge.

Læs mere

LILLERØD GYMNASTIK august juni 2018

LILLERØD GYMNASTIK august juni 2018 OG LILLEVANG SKOLE afd. SKOVVANG MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG 16:30 16:45 17:00 17.00-18.00 17.00-18.10 17:15 SMART training (804) Dans 10-12 (302) 17:30 FyraftensGYM Dans til lækker musik! 17:45 for

Læs mere

Forening Aktivitet 2015 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt om dagen 71 85 Krocket 14 Arriva IF Badminton 20 1.189 Bowling 15 Cykling 443 Fodbold 20

Forening Aktivitet 2015 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt om dagen 71 85 Krocket 14 Arriva IF Badminton 20 1.189 Bowling 15 Cykling 443 Fodbold 20 Forening Aktivitet 2015 I alt Aktiv Fritid i Glejbjerg Idræt om dagen 71 85 Krocket 14 Arriva IF Badminton 20 1.189 Bowling 15 Cykling 443 Fodbold 20 Gang 100 Idræt om dagen 15 Løb 176 Øvrige Idrætslige

Læs mere

Hvad er Ta chancen. Se mere om de konkrete tilbud på de følgende sider.

Hvad er Ta chancen. Se mere om de konkrete tilbud på de følgende sider. Hvad er Ta chancen Det kan være rigtigt svært at forene det at have autisme/ en ADHD diagnose med en fritidsinteresse som giver succes. Projektet Ta Chancen er et forsøg på at imødekomme denne udfordring.

Læs mere

Årsplan for skoleåret 2018/19

Årsplan for skoleåret 2018/19 Årsplan for skoleåret 2018/19 Idræt i 4.-7. klasse Lærer: Christina Hintze Denne årsplan er sidst revideret d. 19. juni 2018 Generelt Der er 2 ugentlige lektioner om torsdagen i idræt i 4.-7. klasse. Timerne

Læs mere

Simmersted og omegns Idrætsforening

Simmersted og omegns Idrætsforening Venlige hilsner Vinter aktiviteter 2016/2017 i og ønsket om en god sæson Simmersted og omegns Idrætsforening Familiesvømning 1. gang 8. september 2016 kl. 18.00 kl. 20.00 Pris for familiesvømning: Børn

Læs mere