De eksterne organer anatomi, histologi og fysiologi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De eksterne organer anatomi, histologi og fysiologi"

Transkript

1 De eksterne organer anatomi, histologi og fysiologi Mundens spytkirtler: Glandula parotidea: Glandula parotidea er en forgrenet, serøs kirtel. På overfladen findes en bindevævskapsel, hvorfra der udgår bindevævssepta, der deler kirtlen op i mindre lobuli. Endestykkerne er alveolære, serøse med snæver lysning. Cellerne har rund, central kerne; i cytoplamaet ses sekretgranula. Grænserne mellem cellerne er utydelige. Basal basofili. Uden for de secernerende celler findes et lag af myoepiteliale celler, hvis funktion er at medvirke til udtømning af sekret fra endestykker og udførselsgange. Gangsystemet starter med indskudsstykker med lavt kubisk epithel, der er intralobulare og fortsætter i de ligeledes intralobulare spytrør, der har et kraftigt eosinofilt cylindrisk epithel. Fra spytrørene når sekretet over i større interlobulare udførselsgange. Disse har først enlaget cylinderepithel, der overgår i pseudolagdelt epithel for til slut at blive flerlaget. Hovedudførselsgangen via ductus parotideus (Sternoni) udmunder i vestibulum oris på papilla parotidea ud for 2. overmundsmolar (kindtanden). Den kan angribes ved fåresyge (inflammation). De sympatiske postganglionære nervefibre kommer fra ganglion cervicale superius (truncus sympaticus). Ved sympatisk stimulation bliver spytproduktionen sparsom og tyktflydende. De parasympatiske postganglionære nervefibre kommer fra n. glossopharyngeus gennem n. petrosus minor der afbrydes i ganglion oticum og føres til kirtlen via n. auricolotemporalis. N. facialis ligger lateralt for v. retromandibularis og a. carotis externa (deler sig til a. facialis og a. temporalis superficialis) i gl. parotidea. Ud for midten af bagkanten af ramus mandibulae deler nerven sig i plexus parotideus. Glandula submandibularis: Er en blandet muko-serøs kirtel med overvejende serøse celler. Mere grovlobuleret end gl. parotidea. Nedadtil kontakt med gl. parotidea s forkant. Den er dækket af platysma og krydses af v. facialis og ramus marginalis mandibulare. Hovedudforselsgangen, ductus submandibularis (Whartoni) løber fremad i spalten mellem m. mylohyoideus og m. hyoglossus og videre fremad pa medialsiden af gl. sublingualis og åbner sig på spidsen af caruncula sublingualis i mundhulens bund nær tungebandet. Bindevævskapslen er veludviklet, deriveret fra lamina superficialis fasciae cervicalis.

2 Blodforsyningen kommer fra a. facialis, mens veneafløb fra v. facialis. De parasympatiske nervetråde kommer fra n. facialis løber frem i chorda tympani til n. lingualis og afbrydes i ganglion submandibulare, hvorefter de innerverer kirtlen. De sympatiske tråde til kirtlen stammer fra det sympatiske plexus omkring a. facialis. Glandula sublingualis: Er en blandet muko-serøs kirtel med overvejende mukøse celler. De få serøse celler danner hovedsageligt halvmåner, von Ebnerske celler. Bindevævskapslen er ringe udviklet og lægger frit. Den ligger i regio sublingualis hvor den danner en fremhvælving, plica sublingualis. Der findes ca udførselsgange, ductus sublinguales, der åbner sig på plica sublingualis, med hver sin åbning. En særlig stor udførselsgang, ductus sublingualis major (Bartholini), munder på caruncula sublingualis sammen med ductus submandibularis, evt. fælles med denne. Den forsynes af a. sublingualis fra a. lingualis. De sekretoriske tråde forløber i n. sublingualis der stammer fra n. facialis og har samme forløb som gl. submandibularis. De 3 store spytkirtler er alle ektodermalt deriveret. De vokser ud fra de steder, hvor udførselsgange senere udmunder. Bugspytkirtlen, Pancreas: Den vejer ca g og er ca cm lang. Den ligger retroperitonealt i det transpyloriske plan Den har en taplignende fremspring, processus uncinatus, adskilt fra corpus via incisura pancreatis. Under føtalforløbet danner det ventrale anlag processus uncinatus og den inferiore del af caput pancreatis. Resten af kirtlen er deriveret fra det dorsale anlæg. Der er 2 udførselsgange: ductus pancreaticus (wirsungi) gennemløber hele kirtlen fra cauda til caput og munder på papilla duodeni major i pars descendens duodeni sammen med ductus choledochus (stammer fra det ventrale anlæg). Ductus pancreaticus accessorius (santorini) munder ud i papilla duodeni minor (stammer oprindelig fra det dorsale anlæg). Processus uncinatus skyder sig posteriort bag a. og v. mesenterica superior under deres passage bag pancreas ind i tyndtarmens kros. Til højre har bagsiden relation til v. cava inferior og karrene til højre nyre. Collum ligger foran v. portae og bag ved pylorus. A. pancreaticoduodenalis superior fra a. gastroduodenalis (fra a. hepatica communis fra truncus coeliacus) løber ned mellem duodenum og

3 caput pancreatis. A. pancreaticodeodenalis inferior fra a. mesenterica superior løber til højre og opad mellem caput og duodenum og anastomoserer til sidst med a. pancreaticoduodenalis superior. Rami pancreatici fra a. splenica løber langs overkanten af pancreas. Innervation er fra plexus coeliacus og plexus mesentericus superior og parasympatiske grene fra n. vagus. Pancreas består af en endokrin og en eksokrin del. Den endokrine del producerer flere hormoner, hvor de vigtigste er insulin og glykagon. Den eksokrine del indeholder acinare celler og producerer ca. 1.5 liter enzymrige væske og secerneres bl.a. basisk fordøjelsesvaske med indhold af HCO3- fra de centroacinare celler i gangsystemet undtagen udførselsgangen, som udtømmes i duodenum gennem ductus pancreaticus til papilla duodeni major. Reguleringen af den eksokrine sekretion er primært hormonal, der formidles af sekretin (secerneres til blodbanen fra de S-celler i duodenum ved tilværelse af sur chymus, hvor den påvirker de centroacinare celler til at producere store mangder HCO3-) og cholecystokinin (secerneres fra de I- celler i duodenum ved forekomsten af chymus i lumen med indhold af protein, syre og fedt, hvor den påvirker de acinare celler til at producere enzymer). Sekretin receptorer aktiverer adenylyl cyklase, der danner camp, der aktiverer protein kinase C der fosforylerer CFTR Cl-kanaler i de apikale membran og basolaterale Na/HCO3- cotransport, der leder til sekretion af HCO3-. Acethylcolin virker ved at stimulere fosfolipase C der frigør DAG der stimulerer protein kinase C og IP3 der frigør Calcium. Alfa-cellerne danner glykagon. Glykogen findes som leverglykogen ( g) og muskelglykogen ( g). Glukagon virker katabolt. Glukagon er relevant i forbindelse med faste og proteinrige måltider. Den øger glykogenolyse, glykoneogenese og b-oxidation og danner ketonstoffer i leveren, der bliver udskilt i blodbanen. Glukoseproduktion og ketogenese startes ved at glykagon binder sig til en receptor pa leveren, der stimulerer adenylyl cyclase og via camp fremmer øget fosforylaseaktivitet. Dette medfører nedbrydning af glykogen til glukose, som herefter afgives til blodet. camp stimulerer også lipolyse. Insulin er et lille protein molekyle, der består af 2 polypeptidkader, A-kæden og B-kæden, som er forbundet ved 2 disulfidbindinger. Insulin syntetiseres af B-cellerne i form af præ-pro-insulin, som består af en enkelt polypeptidkæde. Herefter afspaltes en ledersekvens og senere en C-peptid, hvor den bliver til aktiv insulin. Omdannelsen sker i golgi.

4 Insulin bliver frigjort ved øget blodglukose. Det medfører et fald i frigørelsen af adrenalin og glykagon. Insulin fremmer optagelsen af glukose især i muskler og fedtvæv og hæmmer glykogenolyse. Insulin øger lagring af kulhydrat, protein og fedt. Insulin sænker plasma [K+]. Insulin fremmer hypertrofi af celler og stimulerer vækst, dvs. virker anabolt. Insulin har 4 effekter pa leveren: 1) transkription af glukokinase i leveren (i muskler og fedtceller = hexokinase), 2) at aktivere glykogen syntase, 3) at hæmmer glykogen fosforylase, 4) hæmning af glukose-6-fosfotase. Den aktiverer derfor også fosfofruktokinase og pyruvate kinase. Insulin hæmmer glukoneogenase ved at hæmme aktiviteten af fosfoenolpuryvate carboxykinase, fruktose-1,6-bifosfatase og som nævnt glukose-6-fosfatase. Den øger samtidigt aktiviteten af acetyl CoA carboxylase og fedtsyre syntase (dvs. hæmmer b- oxidation). Til fedtdepoterne metaboliserer den glucose til a-glycerol fosfat som bliver brugt til at danne triglycerider. Disse bliver transporteret af chylomikronerne og VLDL. Postsynaptisk sympatiske neuroner frigør noradrenalin, som stimulerer mere end β-cellerne, derfor sympatiske stimulation fra plexus coeliacus hæmmer insulin sekretion, hvorimod parasympatisk stimulation fra n. vagus, som frigør acetylcholin, øger insulin sekretion. Pancreas amylase nedbryder hurtigt de resterende mængder stivelse til maltose, maltotriose og dextrin. Derefter nedbrydes disse oligosakkarider af oligo-saccharaser i tarmens børstesøm i duodenum og jejunum. Pancreaslipase hydroliserer triacylglyceroler til glycerol og fedtsyrer, mens cholesterolesterase spalter cholesterolestere. Den producerer også fosfolipase A2 der fordøjer fosfolipider til frie fedtsyrer og lysofosfolipid. Pancreas proteaserne (Trypsin, chymotrypsin, carboxypeptidase, elastase) er det vigtigste element i proteinfordøjelsen (pepsinogen fordøjer ca. 15 % af proteinerne). Disse secerneres som proenzymer for at undgå selvdigestion af pancreas og aktiveres af enteropeptidase der secerneres af duodenal og jejunalmucosaen. Når trypsin er aktiveret, aktiverer den de andre på lignende made. Herved reduceres proteinerne til en blanding af aminosyrer og oligopeptider. I børstesømmen findes yderligere peptidaser der spalter peptider til aminosyrer. Milt, splen: Den måler 4 x 8 x 12 hhv. tykkelse, bredde og længde.

5 Inskudt i blodbanen og tilhører det lymfatiske system og kan opfattes som blodets regionale lymfeknude med en filterfunktion over for bakterier, andre mikroorganismer og hendøende blodlegemer. Lokaliseret under venstre diaphragmakuppel med relation først og fremmest til ventriklen og venstre nyre. Blodet filtres i milten. Makrofagerne i pulpa er således i stand til at fjerne bakterier fra blodet ved fagocytose, og bakteriæmi, der er en livstruende komplikation ved visse infektioner, der optræder hyppigere efter splenektomi, specielt hvis denne foretages i barnealderen. Erythrocytter, der er på det sidste af deres livsløb eller er beskadigede, tilbageholdes i miltstrengene og fagocyteres af makrofagerne. I disse fraspaltes jernet og bundet til plasmaproteinet transferrin transporteres tilbage til knoglemarven, hvor det genbruges i nye erythrocytter. En del af jernet oplagres i makrofagerne i form af ferritin eller hæmosiderin hvor det er let tilgængeligt for transport til knoglemarven, nar der er behov for dette. Hæm-delen nedbrydes af makrofagerne til biliverdin og videre til bilirubin, der bundet til plasmaalbumin transporteres til leveren. I levercellerne omdannes det til bilirubinglukuronid i endoplasmatiske reticulum, hvorefter den udskilles med galden til tarmen. Milten modtager arterilet blod med a. splenica, der løber ind i hilum, der bagefter deler sig i flere rami splenicae, der forgrener sig i trabeklerne i form af trabekelarterier. Disse fortsætter over i den hvide pulpa og betegnes nu centralarterier. Inden de forlader hvide pulpa i marginalzonen deler de sig i penicilli enten for eller efter at være trådt over i den røde pulpa, hvor blodet når over i miltsinusoiderne, adskilt af miltstrenge. De tommer sig i pulpavener, der går over i trabeklerne som trabekelvener. Disse dannes ved hilum v. splenica, der forlader milten. Leveren, hepar: Udviklet fra epithelet i den primitive endodermale tarmkanalen pa grænsen mellem for- og mellemtarm, hvor udførselsgang er. Den måler 8 x 16 x 24 (tykkelse, højde og brede). Overfladen beklædt med peritoneum undtagen et mindre trekantet område pa leverens fascies diaphragmatica, benævnt area nuda og er sammenvokset med diaphragmas underside. Peritonealbeklædningen på leveren tilhører store sæk undtagen på lobus caudatus som tilhører lille sæk. Lig. falciforme hepatis er en seglformet peritonealfold, som forbinder forreste bugvæg og fascie diaphragmatica lidt til højre for midtlinien. Opadtil ved impressio cardiaca deles de to blade og fortsætter som lig. coronarium hepatis. Leveren er omgivet af en tynd kapsel, Glissons kapsel. Der er 4 dele: lobus hepatica dxt, lobus hepatica sin, lobus caudatus og lobus quadratus. Lobus caudatus ligger bag porta hepatis og mellem sulcus vena cava og fissura lig. venosi; fortil og til højre fortsætter lobus caudatus direkte i højre leverlap via processus caudatus, da sulcus vena cava ikke når helt frem. Lobus quadratus foran porta hepatis og afgrænses af fissura lig. teretis og fossa vesicae biliaris. Lig. teretis er den

6 oblitererede ductus venosus, der i føtallivet fører det meste af blodet fra v. umbilicalis uden om leveren til vena cava inferior. De to blade af lig. hepatoduodenale er hæftet til porta hepatis; indeholder v. portae, a. hepatica propria og ductus hepaticus communis. Den strukturelle enhed er den klassiske leverlobulus, en 6-sidet prisme med en centralvene i centrum og i hjørnerne ses Glissonske triader. Den afgrænses af det interlobulare bindevæv. Leveracinus er leverens mindste funktionelle enhed, den består af den mængde leverparenchym som er mellem 2 centralvener og har en terminal forgrening af a. hepatica, v. porta og galdegangssystemet, terminal ductulus som akse. I en acinus vil cellerne nærmest aksen modtage blod der er mere iltmættet og rigt pa næringsstoffer (zone I) end cellerne mere perifert (zoneiii), det vil sige tæt ved centralvenen, hvilket afspejler sig i regerationsevnen. I zone I foregår der oxidative metabolisme med β-oxidation, aminosyre metabolisme, ureagenese, gluconeogenese, kolesterol syntese og dannelse af galden. I zone III foregår der syntese af glykogen af glucose, glykolyse, liponeogenase, ketogenase, xenobiotisk metabolisme og afgiftning af lægemidler og giftige stoffer. Leverceller er adskilt fra sinusoider af en væskefyldt spalte det perisinusoidale rum eller Disses rum. Parasympatiske og sympatiske nervetråde fra n. vagus og plexus coeliacus omspindes som plexus hepaticus. Porta hepatis indeholder bagtil vena portae fra de tilførende kar og fortil ligger a. hepatica propria (25 % af blodforsyning) til venstre og ductus hepaticus communis til højre. Vena porta deler sig i en højre og venstre gren, den videre forgrening svarer til grenene fra galdegange og a. hepatica og ligger i Glisson ske triader. De fine grene løber mellem lobuli som vv. interlobulares, der ender i leverens sinusoider. De fraførende kar begynder som vv. centrales i leverlobuli, hvorfra blodet efterhånden samler sig i større grene, vv. hepaticae. Desuden findes flere små lymfeknuder, lymfekar og mange nerver. Forskel på v. portae- og v. hepatica-grene er at vv. hepaticae ikke er omgivet af bindevævsskeder, ikke ledsaget af arterier og galdegange. Leveren sørger for at holde blodsukkerkoncentrationen tilnærmelsesvis konstant. Omsætningen i leveren afhænger af glucosekoncentration i blodet og dermed det relative forholdet mellem insulin og glucagon. Når glucosekoncentrationen i blodet er høj stiger insulin og glycolysen aktiveres. Derved kanaliseres både Fruktose-6-fosfat og 3-fosfat-glyceraldehyd via glycolysen til pyruvat. Nar glucose koncentrationen er lav stiger koncentrationen af glucagon i blodet og bade Fruktose-6-fosfat og 3- fosfat-glyceraldehyd omdannes til Glucose-6-fosfat i leveren og fedtceller. Primær-galden produceres af hepatocytter. Galdesyrer ekstraheres af hepatocytterne fra portablodet i sinusoiderne med faciliterende og Na-koblede sekundært-aktive transportører f.eks. NTCP i den hepatocyt-plasmamembran og secerneres aktivt over den luminale membran med ATPafhængige transportører (ABC-transportører) ind i galdekapillarer.

7 MEOS (mikrosomalt ethanol oxiderende system) er en del af et stort enzymkompleks, cytokrom P- 450, som fjerner fremmede stoffer fra organismen. Størsteparten af metabolitterne konjugeres med glukuronsyre eller sulfat. En mindre del skyldes oxidation via leverens cytokrom P450-system til en toksisk metabolit, der imidlertid inaktiveres ved konjugering med glutathion. Ved forgiftning mættes glukuroniderings- og sulfateringsvejene, og mængden af toksisk metabolit øges. Nar leverens glutathionindhold er udtomt, reagerer den toksiske metabolit med levercellernes funktionelle proteiner, hvilket kan føre til levernekrose og svigt. Afgiftning i leveren: fase 1 er kataboliske reaktioner som f.eks. oxidation, deaminering og hydrolyse. Fase 2 er konjugeringsreaktioner som f.eks. konjugering med glucuronsyre eller sulfat. Alkohol øger fedtoptagelse i leveren og dermed udvikles leveren til fedtlever I fasteperioder producerer leveren glukose til andre organer, f.eks. hjernen. Ved alkohols omsætning nedsættes leverens glukoseproduktion således at indtagelse af alkohol på fastende hjerte kan føre til lavt blodsukker. Leveren fjerner normalt den mælkesyre, som dannes under muskelarbejde og ved visse sygdomme, hvor der er utilstrækkelig blodforsyning til organerne. Under alkoholindtagelse kan leveren ikke fjerne mælkesyren, og der er derfor risiko for at udvikle mælkesyreforgiftning. I svære tilfælde kan dette medføre på grund af syreforgiftning. Galdeblæren og galdevejene: Ductus cysticus danner ved sammenløb med ductus hepaticus communis ned i omentum minus tæt under porta hepatis, ductus choleduchus som udmunder på papilla duodeni major. Galdeblaren, vesica biliaris, er en tynd pæreformet sæk og er et reservoir hvor galden opkoncentreres og tilsættes slim. Den er bundet op til fossa vesicae biliaris pa leverens underflade. Ductus cysticus begynder ved collum vesicae biliaris og har et S-formet forløb bagud. Man kan dele ductus choledochus i 4 dele: 1) pars supraduodenalis 2) pars retroduodenalis 3) pars pancreaticus 4) pars intramuralis. Blodforsyning foregår ved a. cystica fra a. hepatica propria og afløb sker i v. cystica. Nerverne kommer fra plexua hepatica og omfatter både parasympatiske tråde og n. vagus og sympatiske tråde.

8 Galden dannes i levercellen. Galdevejene begynder som de intralobulare galdekapillærer (canalicula biliferi), der via Hering-kanaler og bagefter terminale ductuli forbindes med de interlobulare, intrahepatiske galdegange, der forløber i den Glissons ske triade. Epithelet er først kubisk men senere vokser til cylindrisk. Disse løber sammen under dannelse af stadig større gange, der til sidst forlader leveren som de ekstrahepatiske galdegange, dvs. højre og venstre ductus hepaticus, der løber sammen i ductus hepaticus communis. Denne forener sig med ductus cysticus fra galdeblæren under dannelse af ductus choledochus, der udmunder i duodenum på papilla duodeni major. I galdeudførselsgangene tilsattes primærgalden et vandigt og isotont Na-HCO3-holdigt sekret således at galdevolumet udgør mellem 250 og 1500 ml pr. døgn. Det bikarbonat-holdige sekret produceres ved udveksling af H/Na i den basolaterale membran og HCO3-/Cl-udveksling koblet til en Cl-kanal i den luminale cellemembran ved at øge camp. Processen er kraftigt reguleret af sekretin. Somatostatin har den modsatte effekt. Bilirubin dannes i det retikuloendotheliale system fra hæmoglobinnedbrydning, hvor der først dannes biliverdin. Den reduceres til ukonjugereede bilirubin, som sammen med albumin i blodet optages i leveren og konjugeres med glukuronsyre (vandoploseligt) i ER, udskilles via galden i tarmen. Ved bakteriel påvirkning dannes en række farveløse urobilinogener; tarmvæggen er impermeabel for konjugeret bilirubin, men permeabel for urobilinogen, som resorberes og udskilles i urinen; urobilinogen oxideres til det farvede urobilin i urin som henstår. Hvis urobilinogenen bliver i tarmene, bliver den omdannet til stercobilin, der giver fæces den brune farve. Ved stase i galdevejene vil koncentrationen af såvel konjugeret som ikke konjugeret bilirubin stige i blodbanen og udskilles med nyrerne. Galde består af galdesyrer, fosfolipider, protein, cholesterol, bilirubin-diglukuronid og lecithin. Når chymus når terminal ileum er lipiderne reabsorberet. Galdesyrerne bliver optaget i børstesøm i såvel konjugeret som ukonjugeret form ved passiv diffusion. Kun 5 % af galdesyrerne slipper ud i colon. Her dekonjugerer bakterier til frie galdesyrer der optages ved Na-afhængig transportør homolog med NTCP. Derved går kun en meget lille del til spilde og udskilles i fæces. Galdesyrene/saltene transporteres tilbage med blodet og cleares af hepatocytten, hvorved et nyt kredsløb genopstår. Typisk cirkulerer galdesyrerne 3-16 gange om dagen alt efter fødeindtagelse

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 19 Side 1 af 7. Lektion 19. Lever og galdeveje

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 19 Side 1 af 7. Lektion 19. Lever og galdeveje Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 19 Side 1 af 7 1. Beskriv leverens forskellige dele. Lektion 19 Lever og galdeveje Leveren, Hepar vejer ca. 1,5 kg (ca. 2 % LV). Den er relativt større ved fødslen.

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 20. Vena porta, pancreas og milt. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 20 Side 1 af 6

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 20. Vena porta, pancreas og milt. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 20 Side 1 af 6 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 20 Side 1 af 6 Lektion 20 Vena porta, pancreas og milt 1. Hvilke organer afgiver blod til v. portae? Mavetarmkanalen, pancreas, vesicae biliaris (galdeblæren) og milten.

Læs mere

PORTA- CAVA ANASTEMOSER Ingen klapper dvs. ingen ensretning af blodet. Portal hypertension blodet søger mod v. cava systemet gennem anastemoserne.

PORTA- CAVA ANASTEMOSER Ingen klapper dvs. ingen ensretning af blodet. Portal hypertension blodet søger mod v. cava systemet gennem anastemoserne. LEVEREN Funktioner: Metabolsk homeostase glucose/glykogen, albumin, koagulationsfaktorer. Afgiftning og ekskretion af affaldsstoffer fx bilirubin. Lipidabsorption galdesalte nødvendige for micelle- dannelse.

Læs mere

SVAR-ARK TIL EKSAMEN I EKSAMEN I MODUL 2.1. JUNI 2012 HUSK AT SKRIVE STUDIENUMMER ØVERST PÅ HVER SIDE. SKRIV IKKE NAVN ELLER CPR-NUMMER.

SVAR-ARK TIL EKSAMEN I EKSAMEN I MODUL 2.1. JUNI 2012 HUSK AT SKRIVE STUDIENUMMER ØVERST PÅ HVER SIDE. SKRIV IKKE NAVN ELLER CPR-NUMMER. SVAR-ARK TIL EKSAMEN I EKSAMEN I MODUL 2.1. JUNI 2012 HUSK AT SKRIVE STUDIENUMMER ØVERST PÅ HVER SIDE. SKRIV IKKE NAVN ELLER CPR-NUMMER. MULTIPLE CHOICE OPGAVER. Opgave Svar 1 E 2 D 3 C 4 B 5 C 6 H 7 H

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 24. Kar og nerver på bageste bugvæg. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 24 Side 1 af 6

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 24. Kar og nerver på bageste bugvæg. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 24 Side 1 af 6 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 24 Side 1 af 6 Lektion 24 Kar og nerver på bageste bugvæg 1. Hvilke strukturer får relation til aortas forflade? Vena cava inferior ligger opadtil anteriort (længer

Læs mere

Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte

Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte 1. Hvad er dentes decidui og dentes permanentes og hvor mange har vi af hver? 2. Beskriv smagsløgenes placering og funktion. Hvilken anden sans spiller en vigtig

Læs mere

Mave og tarmsystem - med gennemgang af lag ANATOMI

Mave og tarmsystem - med gennemgang af lag ANATOMI Mave og tarmsystem - med gennemgang af lag ANATOMI MAVESÆK Gaster ventriklen / ventriculus ligger ud for nederste brysthvirvler MAVESÆK ligger opad til venstre under diafragma MAVESÆK ligger i spatium

Læs mere

14. Mandag Endokrine kirtler del 2

14. Mandag Endokrine kirtler del 2 14. Mandag Endokrine kirtler del 2 Midt i dette nye spændende emne om endokrine kirtler kan det være nyttigt med lidt baggrundsdiskussion omkring især glukoses (sukkerstof) forskellige veje i kroppen.

Læs mere

Reeksamen Modul 2.1 Ernæring og fordøjelsessystemet. Bachelor i medicin og medicin med industriel specialisering. Eksamensdato:

Reeksamen Modul 2.1 Ernæring og fordøjelsessystemet. Bachelor i medicin og medicin med industriel specialisering. Eksamensdato: Reeksamen 2016 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Modul 2.1 Ernæring og fordøjelsessystemet Bachelor i medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato: 02-08-2015 Tid: kl.

Læs mere

SVAR-ARK TIL EKSAMEN I EKSAMEN I MODUL 2.1. FORDØJELSESSYSTEMET. HUSK AT SKRIVE STUDIENUMMER ØVERST PÅ HVER SIDE. SKRIV IKKE NAVN ELLER CPR-NUMMER.

SVAR-ARK TIL EKSAMEN I EKSAMEN I MODUL 2.1. FORDØJELSESSYSTEMET. HUSK AT SKRIVE STUDIENUMMER ØVERST PÅ HVER SIDE. SKRIV IKKE NAVN ELLER CPR-NUMMER. SVAR-ARK TIL EKSAMEN I EKSAMEN I MODUL 2.1. FORDØJELSESSYSTEMET. HUSK AT SKRIVE STUDIENUMMER ØVERST PÅ HVER SIDE. SKRIV IKKE NAVN ELLER CPR-NUMMER. MULTIPLE CHOICE OPGAVER. Opgave 1 B 2 D 3 D 4 A 5 B 6

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR

Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 21. Nyre, de øvre urinveje, binyrer. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 21 Side 1 af 7

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 21. Nyre, de øvre urinveje, binyrer. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 21 Side 1 af 7 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 21 Side 1 af 7 Lektion 21 Nyre, de øvre urinveje, binyrer 1. På hvilket niveau ligger nyrerne? Ved liggende stilling: Ved stående stilling: T12-L2 (venstre nyre lidt

Læs mere

Husk at påføre studienummer øverst på hver side

Husk at påføre studienummer øverst på hver side MedIS, AAU. Modul 2.1. Fordøjelsessystemet Mandag den 21. juni 2010 kl. 9.00-12.00 Husk at påføre studienummer øverst på hver side Multiple choice opgaverne vægter hver et point. For de andre opgaver vil

Læs mere

Medicin og MedIS, AAU. Modul 2.1. Fordøjelsessystemet. Mandag den 14. juni 2011 kl. 9.00 12.00

Medicin og MedIS, AAU. Modul 2.1. Fordøjelsessystemet. Mandag den 14. juni 2011 kl. 9.00 12.00 Side 1 af 5 Medicin og MedIS, AAU. Modul 2.1. Fordøjelsessystemet Mandag den 14. juni 2011 kl. 9.00 12.00 Dette opgaveark skal IKKE afleveres. Du skal skrive svarene på svar arket. Denne eksamen består

Læs mere

Ordinær eksamen 2016

Ordinær eksamen 2016 Ordinær eksamen 2016 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Modul 2.1 Ernæring og fordøjelsessystemet Bachelor i medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato: 08-06-2015 Tid:

Læs mere

INSULIN. Endokrin Pancreas

INSULIN. Endokrin Pancreas Endokrin Pancreas Hormoner i de Langerhanske øer: Indeholder exokrine og endokrine kirtler De endokrine kirtler indeholder 4 typer af sekretoriske celler: α- celler: secernerer glukagon β- celler: secernerer

Læs mere

Lektion 5. Spytkirtler, læber, kinder cavitas oris og ganen

Lektion 5. Spytkirtler, læber, kinder cavitas oris og ganen Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 5 ide 1 af 9 Lektion 5 pytkirtler, læber, kinder cavitas oris og ganen 1. (glandula parotidea og tilgrænsende strukturer) 25 g. ren serøs, omvendt pyramideformet,

Læs mere

FORDØJELSESSYSTEMET AF ASMA BASHIR, LÆGE. www.asmabashir.com

FORDØJELSESSYSTEMET AF ASMA BASHIR, LÆGE. www.asmabashir.com FORDØJELSESSYSTEMET AF ASMA BASHIR, LÆGE 2 PENSUM PENSUM FOR 3. SEMESTER, SDU NOTER FRA FORELÆSNINGER OG HOLDTIMER DIVERSE ARTIKLER OVERSIGT OVER FORDØJELSESSYSTEMET Fordøjelsessystemet sørger for optagelse

Læs mere

Sommereksamen 2013. Side 1 af 5

Sommereksamen 2013. Side 1 af 5 Side 1 af 5 Sommereksamen 2013 Titel på kursus: Ernæring og fordøjelsessystemet Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Semester: 2. semester Eksamensdato: 6. juni

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 18. Tarm og appendix vermiformis. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 18 Side 1 af 8

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 18. Tarm og appendix vermiformis. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 18 Side 1 af 8 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 18 Side 1 af 8 Lektion 18 Tarm og appendix vermiformis 1. Navngiv de forskellige dele af tarmen på dansk og latin. Tyndtarmen, intestinum tenue. Tolvfingertarmen,

Læs mere

ABDOMEN. ribbenskurvatur. lyskebånd hoftebenskam. indholder bughinde peritoneum bugorganer kar nerver. Columna vertebralis

ABDOMEN. ribbenskurvatur. lyskebånd hoftebenskam. indholder bughinde peritoneum bugorganer kar nerver. Columna vertebralis ANATOMI Anatomisk afsnit Afd. for Tandsygdomslære Henrik Løvschall ABDOMEN ABDOMEN består af bugvægge bughule fra til ribbenskurvatur symfyse lyskebånd hoftebenskam indholder bughinde peritoneum bugorganer

Læs mere

INTERN PRØVE ANATOMI OG FYSIOLOGI/BILLEDANATOMI HOLD R07V D. 20. JUNI 2007 KL. 9.00-13.00

INTERN PRØVE ANATOMI OG FYSIOLOGI/BILLEDANATOMI HOLD R07V D. 20. JUNI 2007 KL. 9.00-13.00 INTERN PRØVE ANATOMI OG FYSIOLOGI/BILLEDANATOMI HOLD R07V D. 20. JUNI 2007 KL. 9.00-13.00 ANATOMI OG FYSIOLOGI SAMMENSÆTNINGSOPGAVE Hvert af de 10 nedenstående fordøjelsesenzymer er involveret i spaltning

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 4 Side 1 af 10. Lektion 4. De øvre tungebensmuskler, regioner m.m.

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 4 Side 1 af 10. Lektion 4. De øvre tungebensmuskler, regioner m.m. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 4 Side 1 af 10 Lektion 4 De øvre tungebensmuskler, regioner m.m. 1. (de fire suprahyoide muskle, innervation og funktion), NETTER: m. mylohyoideus: inn; r. mylohyoideus

Læs mere

Anatomi & Fysiologi - en opgavesamling af Palle Hougaard Fordøjelsesorganer 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling.

Anatomi & Fysiologi - en opgavesamling af Palle Hougaard Fordøjelsesorganer 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling. Fordøjelsesorganer 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling. Fordøjelsesorganer Opgavesamlingen, der er lagt ud på internettet til fri afbenyttelse af sygeplejerskestuderende og andre interesserede,

Læs mere

15. Mandag Endokrine kirtler del 3

15. Mandag Endokrine kirtler del 3 15. Mandag Endokrine kirtler del 3 Fokus er især på: forskelle og ligheder mellem pensumhormoner: Insulin, glukagon, adrenalin og cortisol. Bogens beskrivelse er udmærket, dog meget kvantitativ og en smule

Læs mere

Ordinær eksamen 2015

Ordinær eksamen 2015 Ordinær eksamen 2015 Titel på kursus: Modul 2.1 Ernæring og fordøjelsessystemet Uddannelse: Bachelor i medicin og medicin med industriel specialisering Semester: 2. semester Eksamensdato: 04-06-2015 Tid:

Læs mere

Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af

Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af Fordøjelsen Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af livsnødvendige stoffer (næringsstoffer, vand, vitaminer, mineraler m.m.) foregår bedst muligt. De komplekse molekyler føden

Læs mere

Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar

Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må ikke benyttes boglige

Læs mere

Som det fremgår af figuren består fordøjelsessystemet af et rørsystem indeholdende: mundhule (cavum oris), svælg (pharynx), spiserør (oesophagus),

Som det fremgår af figuren består fordøjelsessystemet af et rørsystem indeholdende: mundhule (cavum oris), svælg (pharynx), spiserør (oesophagus), 1 2 Som det fremgår af figuren består fordøjelsessystemet af et rørsystem indeholdende: mundhule (cavum oris), svælg (pharynx), spiserør (oesophagus), mavesæk (ventriculum) og tyndtarm (intestinum tenue).

Læs mere

Ordinær eksamen 2015

Ordinær eksamen 2015 Ordinær eksamen 2015 Titel på kursus: Modul 2.1 Ernæring og fordøjelsessystemet Uddannelse: Bachelor i medicin og medicin med industriel specialisering Semester: 2. semester Eksamensdato: 04-06-2015 Tid:

Læs mere

Stofskiftet - metabolisme. Cindy Ballhorn

Stofskiftet - metabolisme. Cindy Ballhorn Stofskiftet - metabolisme Cindy Ballhorn 1 Stofskiftet - metabolisme Definitioner Energi, hvilken former? næringsstoffer (opbygning, deres energiindhold) kroppens energiomsætning fødeindtagelse og regulation

Læs mere

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI. D. 30. januar 2007 kl

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI. D. 30. januar 2007 kl INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI D. 30. januar 2007 kl. 09.00 13.00 1 ANATOMI OG FYSIOLOGI Opgave 1 Hjertet er en pumpe, der sørger for blodets kredsløb. a. Beskriv hjertets opbygning og blodets

Læs mere

Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme. Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme. Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008 Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme Fedme er den vigtigste kendte årsag til type 2- diabetes forårsager øget risiko for - kar sygdomme øger risikoen for visse former for kræft kan være årsag

Læs mere

Ernæringsfysiologi Center for Ernæring og Tarmsygdomme

Ernæringsfysiologi Center for Ernæring og Tarmsygdomme Ernæringsfysiologi Henrik Højgaard Rasmussen Overlæge Ph.D Center for Ernæring og Tarmsygdomme Med. Gastroenterologisk afdeling Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital Ernæring kan: forebygge, behandle

Læs mere

Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011. Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5.

Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011. Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5. Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011 Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5.3 e 13 b 6 d 14 d Opgave 15 En 50-årig kvinde har haft gestationel DM under to

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 22. Blæren, rectum, canalis analis. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 22 Side 1 af 6

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 22. Blæren, rectum, canalis analis. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 22 Side 1 af 6 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 22 Side 1 af 6 Lektion 22 Blæren, rectum, canalis analis 1. Beskriv urinblærens forskellige dele. Apex fortil; afgiver lig. Umbilicale medianum mod umbilicus Fundus

Læs mere

FORDØJELSESSYSTEMET 2 LEKTION 13. Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2

FORDØJELSESSYSTEMET 2 LEKTION 13. Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2 FORDØJELSESSYSTEMET 2 LEKTION 13 Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2 Dagens emner Svælget Spiserøret Halsbrand Mavesækken Mavesårmedicin Optagelse af alkohol Opkastning Tolvfingertarmen Pancreas

Læs mere

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14 Dagsorden Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer Kredsløbet; hjertet og lungerne Åndedrættet og lungerne Huden Lever og nyrer Københavns Massageuddannelse Kredsløbet Kredsløbet

Læs mere

Eksamensbesvarelse 16. januar 2007. Karakteren 02 Opgave 1

Eksamensbesvarelse 16. januar 2007. Karakteren 02 Opgave 1 Eksamensbesvarelse 16. januar 2007 Karakteren 02 Opgave 1 Mitokondrierne danner energi til cellens eget brug ATP ADP energi(atp) Cellekernen indeholder vores genetiske arvemateriale DNA. I en celle er

Læs mere

19. Mandag Blod og lymfesystem del 2

19. Mandag Blod og lymfesystem del 2 19. Mandag Blod og lymfesystem del 2 Bemærk at blodets buffersystem ikke er pensum under kredsløb/hjerte og blod/lymfesystem. Medmindre I er meget glade for fisk, spring da bare figur 174 over. Vi skal

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 12. Trachea, lunger og pleura. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 12 Side 1 af 6

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 12. Trachea, lunger og pleura. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 12 Side 1 af 6 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 12 Side 1 af 6 Lektion 12 Trachea, lunger og pleura 1. På hvilket niveau ligger bifurcatio tracheae? Trachea deler sig i bronchi principalis dxt et sin i niveau med

Læs mere

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3)

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3) 1 Delphine Bonneau Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi 1-6 Pelle har spist en kæmpe stor kage, og efterfølgende stiger hans blodsukker. Derfor sender kroppen besked til de endokrine kirtler i bugspytkirtlen

Læs mere

Mave- tarmkanalen og peritoneum, makroskopisk

Mave- tarmkanalen og peritoneum, makroskopisk Mave- tarmkanalen og peritoneum, makroskopisk GENERELT Abdominalviscera er forskydelige. Mavetarmkanalen har et meget bugtet forløb. Peritoneal lejring primært retroperitonealt, sekundært retroperitonealt

Læs mere

Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012. Eksamensopgave MED svar. Modul 1: Anatomi og fysiologi. Lif Uddannelse

Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012. Eksamensopgave MED svar. Modul 1: Anatomi og fysiologi. Lif Uddannelse Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012 Eksamensopgave MED svar Modul 1: Anatomi og fysiologi Lif Uddannelse Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar Tjek,

Læs mere

FORDØJELSESSYSTEMET - lag i mundhulen. ANATOMI Anatomisk afsnit, Afd. for Tandsygdomslære Henrik Løvschall

FORDØJELSESSYSTEMET - lag i mundhulen. ANATOMI Anatomisk afsnit, Afd. for Tandsygdomslære Henrik Løvschall FORDØJELSESSYSTEMET - lag i mundhulen ANATOMI Anatomisk afsnit, Afd. for Tandsygdomslære Henrik Løvschall GENEREL LAGDELING Tunica mucosa Tela submucosa Tunica muscularis Tunica serosa /Adventitia FORDØJELSESSYSTEMET

Læs mere

DE ENDOKRINE KIRTLER 1 LEKTION 5. Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 1

DE ENDOKRINE KIRTLER 1 LEKTION 5. Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 1 DE ENDOKRINE KIRTLER 1 LEKTION 5 Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 1 Dagens emner Introduktion Hormonernes virkningsmekanismer Oversigt over det endokrine system Hypofysen - Hypofysehormonerne

Læs mere

Oversigt over mavetarmsystemet

Oversigt over mavetarmsystemet Oversigt over mavetarmsystemet Fordøjelsessystemet sørger for optagelse af livsnødvendige stoffer såsom næringsstoffer, vand, vitaminer, mineraler m.m. Føden består af komplekse molekyler, der bliver bearbejdet

Læs mere

AN-Mik 2 De lymfoide væv og organers histologi Modul b10 E08

AN-Mik 2 De lymfoide væv og organers histologi Modul b10 E08 AN-Mik 2 - De lymfoide væv og organers histologi (Kap 16 s. 435-458, Geneser) Den histologiske opbygning gennemgås af de lymfoide væv og organer samt thymus embryologi. Herefter mikroskoperes præparater

Læs mere

Eksamen i Endokrinologi. MedIS, AAU, 2. semester 14. Juni 2010

Eksamen i Endokrinologi. MedIS, AAU, 2. semester 14. Juni 2010 14. Juni 2010 Navn: Studienummer: ksamen i ndokrinologi MedIS, U, 2. semester 14. Juni 2010 2 timers skriftlig eksamen uden hjælpemidler. På grund af multiple choice opgavers udformning kan der være tilfælde,

Læs mere

Jørgen Kanters. Lektor. Medicinsk Fysiologisk Institut Afd. For nyre og kredsløb Bygn. 6.6.44 Tlf. 27402. manan.dk. Kanters (Mave): Transport

Jørgen Kanters. Lektor. Medicinsk Fysiologisk Institut Afd. For nyre og kredsløb Bygn. 6.6.44 Tlf. 27402. manan.dk. Kanters (Mave): Transport Jørgen Kanters Lektor Medicinsk Fysiologisk Institut Afd. For nyre og kredsløb Bygn. 6.6.44 Tlf. 27402 Kanters (Mave): Transport 1 Mave Tarmkanalens fysiologi Berne & Levy 4. udgave Epithelial Transport

Læs mere

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER Colons anatomi Forfattere: CAB, LBU Gælder fra: -- Gælder til:

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER Colons anatomi Forfattere: CAB, LBU Gælder fra: -- Gælder til: Forståelse for colons anatomi er essentiel for at kunne foretage cancerkirurgi. For at opnå en ensartet registrering af operationsdata i DCCG er en så præcis definition som muligt af de anatomiske strukturer

Læs mere

Syv transmembrane receptorer

Syv transmembrane receptorer Syv transmembrane receptorer Receptoren som kommunikationscentral Cellemembranen definerer grænsen mellem en celles indre og ydre miljø, der er meget forskelligt. Det er essentielt for cellens funktion

Læs mere

Ernæring, fordøjelse og kroppen

Ernæring, fordøjelse og kroppen Ernæring, fordøjelse og kroppen Modul 4 Kernestof a) Kost & fordøjelse b) Kroppens opbygning & motion Mål med modulet Ernæring og fordøjelse At give kursisten vished om næringsstoffers energiindhold, herunder

Læs mere

LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE. Fredag den 2. januar 2015. kl. 15.00-16.

LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE. Fredag den 2. januar 2015. kl. 15.00-16. LÆGEVIDENSKABELIG BACHELOREKSAMEN 1. SEMESTER MAKROSKOPISK ANATOMI 1 UDVIDET PRÆPARATPRØVE Fredag den 2. januar 2015 kl. 15.00-16.30 Skriftlig prøve A. Eksamen omfatter i alt 16 spørgsmål (nummereret 1-16)

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

BLOD OG LYMFESYSTEMET 2 LECTION 10. Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2

BLOD OG LYMFESYSTEMET 2 LECTION 10. Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2 BLOD OG LYMFESYSTEMET 2 LECTION 10 Nima Kalbasi, DDS Anatomi og fysiologi, bog 2 Dagens emner Blodets buffereffekt (stødpudeeffekt) Det parakapillære kredsløb Lymfekredsløbet Lymfoidt væv Blodets buffereffekt

Læs mere

Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper:

Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper: Stofskiftetyper Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper: autotrofe organismer: organismer som opbygger organisk stof ved fotosyntese (eller i nogle tilfælde kemosyntese); de kræver foruden

Læs mere

Blodsukker og energi. Umahro Cadogan Sundhedsrevolutionær-uddannelsen

Blodsukker og energi. Umahro Cadogan Sundhedsrevolutionær-uddannelsen Blodsukker og energi Umahro Cadogan Sundhedsrevolutionær-uddannelsen 1 Blodsukker Blodsukker er mængden af sukkerstoffet glukose i blodbanen Den primære energikilde for de fleste mennesker i moderne samfund

Læs mere

Proteiner. Proteiner er molekyler der er opbygget af "aminosyrer",nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde

Proteiner. Proteiner er molekyler der er opbygget af aminosyrer,nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde Proteiner Proteiner er molekyler der er opbygget af "aminosyrer",nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde Der findes ca. 20 aminosyrer i menneskets organisme. Nogle

Læs mere

Emneinddelte eksamensopgaver i makroskopisk anatomi

Emneinddelte eksamensopgaver i makroskopisk anatomi Makro Eksamensopgaver Side 1 af 46 Emneinddelte eksamensopgaver i makroskopisk anatomi Hjernen 1.a) Sinus durae matris er endothelbeklædte og uden klapper. Sinus saggitalis superior modtager brovenerne,

Læs mere

B i o k e m i ø v e l s e 1 Regulatoriske mekanismer i det intermediære stoftskifte Udarbejdet af: Matilda Lantz og Elif Bayram

B i o k e m i ø v e l s e 1 Regulatoriske mekanismer i det intermediære stoftskifte Udarbejdet af: Matilda Lantz og Elif Bayram Regulatoriske mekanismer i det intermediære stoftskifte Udarbejdet af: Matilda Lantz og Elif Bayram Dato: 20. November 2011 Underskrifter: Godkendt: Dato Regulatoriske mekanismer i det intermediære stofskifte

Læs mere

Store og lille kredsløb

Store og lille kredsløb Store og lille kredsløb Hjertets opbygning Funk6on og opbygning af det store og det lille kredsløb. Det store kredsløb og det lille kredsløb. Det store kredsløb Fra venstre hjertekammer ud 6l hele legemet

Læs mere

b) Leukocytterne hjælper til ved immunforsvaret ved at fagocytere mikroorganismer og føre dem til lymfesystemet og lymfeknuderne.

b) Leukocytterne hjælper til ved immunforsvaret ved at fagocytere mikroorganismer og føre dem til lymfesystemet og lymfeknuderne. Opgave besvarelse : karakteren 00 Opgave 1 A) Cellekernen indeholder vores arvemateriale og det er i cellekernen arvematerialet kopieres. Endoplasmatisk reticulum indeholder ribosomer hvorpå proteinerne

Læs mere

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 11. Thorax, oesophagus, kar og nerver m.m. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 11 Side 1 af 7

Stud.med. MP, AU 07. Lektion 11. Thorax, oesophagus, kar og nerver m.m. Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 11 Side 1 af 7 Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 11 Side 1 af 7 Lektion 11 Thorax, oesophagus, kar og nerver m.m. 1. Angiv udstrækningen af cavitas thoracis. Cavitas thoracis strækker sig fra aperatura thoracis superior

Læs mere

Indhold. Om forfatterne... 11 Forord... 13. Indledning... 15

Indhold. Om forfatterne... 11 Forord... 13. Indledning... 15 Indhold Om forfatterne........................ 11 Forord.............................. 13 Indledning.......................... 15 1 Almen kemi..................... 17 Atomer......................... 17

Læs mere

MUNDHULEN. Manuskript nr. 478, 479, 314. Bearbejdet af Henrik Løvschall og Erik Christophersen Anatomisk afsnit Århus Tandlægeskole Århus Universitet

MUNDHULEN. Manuskript nr. 478, 479, 314. Bearbejdet af Henrik Løvschall og Erik Christophersen Anatomisk afsnit Århus Tandlægeskole Århus Universitet MUNDHULEN Manuskript nr. 478, 479, 314 Bearbejdet af Henrik Løvschall og Erik Christophersen Anatomisk afsnit Århus Tandlægeskole Århus Universitet mundhulen Gennem mundspalten, der er vist med prikker,

Læs mere

Próvtøka. Human fysiologi. Hósdagin 7. juni 2001 kl. 09.00-13.00. Í uppgávusettinum eru 20 uppgávur, allir spurningar skulu svarast

Próvtøka. Human fysiologi. Hósdagin 7. juni 2001 kl. 09.00-13.00. Í uppgávusettinum eru 20 uppgávur, allir spurningar skulu svarast Náttúruvísindadeildin Próvtøka í Human fysiologi Hósdagin 7. juni 2001 kl. 09.00-13.00 Í uppgávusettinum eru 20 uppgávur, allir spurningar skulu svarast Aftast í hvørjari uppgávu stendur hvussu nógv hon

Læs mere

Nyrefysiologi: Renal ionbehandling, kap. 8 Anne Agersted, 5. sem. efterår 2013 CALCIUM HOMEOSTASEN

Nyrefysiologi: Renal ionbehandling, kap. 8 Anne Agersted, 5. sem. efterår 2013 CALCIUM HOMEOSTASEN CALCIUM HOMEOSTASEN 35 % af Ca +2 indholdet i en normal voksen persons kost absorberes gennem mavetarmkanalen. Den ekstracellulære Ca +2 pool indeholder ca. 25 mmol, hvorfra Ca +2 udskilles i urinen. PTH:

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Sommereksamen 2011. Titel på kursus: De endokrine organer I. Eksamensdato: 21.06.2011 Tid: kl. 12.00-14.00 Bedømmelsesform Bestået-/ikke bestået

Sommereksamen 2011. Titel på kursus: De endokrine organer I. Eksamensdato: 21.06.2011 Tid: kl. 12.00-14.00 Bedømmelsesform Bestået-/ikke bestået Sommereksamen 2011 Titel på kursus: e endokrine organer I Uddannelse: achelor Semester: 2. semester ksamensdato: 21.06.2011 Tid: kl. 12.00-14.00 edømmelsesform estået-/ikke bestået Vigtige oplysninger:

Læs mere

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme. Stressens fysiologi En artikel om stress - hvad der fysiologisk sker i kroppen under stresspåvirkning samt symptomer på stress. Der er ingen tvivl om, at emnet kan uddybes meget, men artiklen er begrænset

Læs mere

Gruppe A Diabetesmidler

Gruppe A Diabetesmidler Vibeke Rønnebech Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Gruppe

Læs mere

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 ANATOMI OG FYSIOLOGI Opgave 1 Den menneskelige organisme er opbygget af celler. a. Beskriv cellens opbygning, heri skal

Læs mere

18. Mandag Blod og lymfesystem del 1

18. Mandag Blod og lymfesystem del 1 18. Mandag Blod og lymfesystem del 1 Vi mangler pensumvener, dvs. navn, anatomisk og dræningsområde. Azygos systemet og perforanterne er dog ikke medtaget nu; det siger jeg noget om på mandag. Arteria

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 11. november 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar

Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 11. november 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 11. november 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der

Læs mere

Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2).

Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2). Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2). 1) Aorta store arterier arterioler kapillærer venoler vener De forskellige kar Elastiske kar: aorta og store

Læs mere

Velkommen. Probiotika og Præbiotika. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sandra og Sebastian Wingaard Thrane

Velkommen. Probiotika og Præbiotika. Undervisningsdag på DTU Systembiologi. Undervisere: Sandra og Sebastian Wingaard Thrane Velkommen Probiotika og Præbiotika Undervisningsdag på DTU Systembiologi Undervisere: Sandra og Sebastian Wingaard Thrane Hvem er vi? 2 DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Hvem er I? 3 DTU

Læs mere

OBJEKTIV UNDERSØGELSE AF HOVED/HALS 4. SEMESTER

OBJEKTIV UNDERSØGELSE AF HOVED/HALS 4. SEMESTER OBJEKTIV UNDERSØGELSE AF HOVED/HALS 4. SEMESTER FORORD Dette hæfte beskriver den oto-rhino-laryngologiske undersøgelsesteknik i ord og tegninger. Hæftet er udarbejdet af overlæge, lektor, dr.med. Søren

Læs mere

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 2 Side 1 af 7. Lektion 2. Øjets bindevævsapparat m.m. 2. (n. opticus forløb)

Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 2 Side 1 af 7. Lektion 2. Øjets bindevævsapparat m.m. 2. (n. opticus forløb) Makroskopisk anatomi, 2. sem. Lektion 2 Side 1 af 7 Lektion 2 Øjets bindevævsapparat m.m. 1. (orbita s bindevævsapparat) Bindevævsapparatet er beklædningen der omskeder/indlejrer bulbus oculi og afgrænser

Læs mere

Prøve i Naturfag Kap. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Prøve i Naturfag Kap. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Prøve i Naturfag Kap. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 1. Hvad hedder den proces der foregår i planternes blade når energi fra solen omdannes til glukose? Fotosyntese 2. Hvorfor er cellemembranen afgørende for

Læs mere

PNS. Perifere nervesystem Henrik Løvschall og Erik Christophersen Anatomisk afsnit

PNS. Perifere nervesystem Henrik Løvschall og Erik Christophersen Anatomisk afsnit PNS Perifere nervesystem Henrik Løvschall og Erik Christophersen Anatomisk afsnit Autonome nervesystem N11,1 Autonome nervesystem N11,3 Udspring af autonome tråde. En vigtig anatomisk forskel mellem sympaticus

Læs mere

Gruppe A Diabetes Glukagon hæver blodsukkeret: Regulation af blodsukkeret

Gruppe A Diabetes Glukagon hæver blodsukkeret: Regulation af blodsukkeret Vibeke Rønnebech - København oktober 2013 Gruppe A Diabetes Regulation af blodsukkeret Insulin sænker blodsukkeret: Øger optagelsen af glukose i cellerne Øger omdannelsen af glukose til glykogen i lever

Læs mere

Mad, motion og blodsukker

Mad, motion og blodsukker Mad, motion og blodsukker Opgaven I skal have idrætsdag på skolen, og der er forskellige formiddags-aktiviteter, I kan vælge mellem: 1. I skal løbe 8 km i moderat tempo. Efter en kort pause skal I sprinte

Læs mere

Rapport. Mave, tarm, lever B I O K E M I REGULATORISKE MEKANISMER I DET INTERMEDIÆRE STOFSKIFTE. Dato Hold Navn Underskrift 7.

Rapport. Mave, tarm, lever B I O K E M I REGULATORISKE MEKANISMER I DET INTERMEDIÆRE STOFSKIFTE. Dato Hold Navn Underskrift 7. Rapport Mave, tarm, lever B I O K E M I REGULATORISKE MEKANISMER I DET INTERMEDIÆRE STOFSKIFTE Udført af: Dato Hold Navn Underskrift 7. oktober 2014 406 Ronja Lagström 7. oktober 2014 406 Birgitte Thomsen

Læs mere

Den studerende forventes efter endt undervisning, selvstændigt at kunne foretage objektiv undersøgelse af mundhulen, svælget og spytkirtlerne.

Den studerende forventes efter endt undervisning, selvstændigt at kunne foretage objektiv undersøgelse af mundhulen, svælget og spytkirtlerne. Undersøgelse af mundhulen, svælget og spytkirtlerne Færdighedstræning Modul B7, Medicin, bachelor, SDU Læringsmål Den studerende forventes efter endt undervisning, selvstændigt at kunne foretage objektiv

Læs mere

Anatomi, hjerte.lunger spørgsmål

Anatomi, hjerte.lunger spørgsmål Anatomi, hjerte.lunger spørgsmål Februar 2012 Trachea er et ca. 10 cm langt, stift, åbentstående rør, der strækker sig fra larynx til bifurkaturen. a. Beskriv kort lagene i tracheas væg. b. Beskriv kort

Læs mere

Hulles Guide Gennem Kroppen

Hulles Guide Gennem Kroppen Tyrolerne præsenterer Hulles Guide Gennem Kroppen EN BLODIG INTRODUKTION TIL MENNESKET Det er Hulle! Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Sådan fungerer det 4 Find vej i kroppen 5 Organerne 6 Hjertet 6 Huden

Læs mere

Anatomi. Skriftlig eksamen Evaluering Diagnostisk prøve III

Anatomi. Skriftlig eksamen Evaluering Diagnostisk prøve III ANATOMI Anatomi Skriftlig eksamen Evaluering Diagnostisk prøve III Anatomi eksamen & Om eksamen SKR EX Om eksamen MU EX Om eksamen - se på hjemmesiden SKR EX klik Om alm. skriftlig eksamen ALM SKR EX (MC)

Læs mere

INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S07S D. 15. januar 2008 kl

INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S07S D. 15. januar 2008 kl INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S07S D. 15. januar 2008 kl. 09.00 13.00 Side 1 af 9 ANATOMI OG FYSIOLOGI Opgave 1: I hver nyre findes ca. 1 million små, urinproducerende enheder kaldet nefroner.

Læs mere

Mad, motion og blodsukker

Mad, motion og blodsukker Mad, motion og blodsukker Opgaven I skal have idrætsdag på skolen, og der er forskellige formiddags-aktiviteter, I kan vælge mellem: 1. I skal løbe 8 km i moderat tempo. Efter en kort pause skal I sprinte

Læs mere

Lymfesystemet. En dl del af kredsløbet, sammen med blod, hjerte og blodkar

Lymfesystemet. En dl del af kredsløbet, sammen med blod, hjerte og blodkar Lymfesystemet Lymfesystemet Lymfesystemet En dl del af kredsløbet, sammen med blod, hjerte og blodkar Hovedfunktioner: En dl del af immunforsvaret. Filtrering af bakterier og virus i knuderne Dræner/transport

Læs mere

Muskelgrupper. Halsens muskler og bindevævsrum. halsmuskler rygmuskler bugmuskler brystmuskler ekstremitetsmuskler hovedets muskler. nr.

Muskelgrupper. Halsens muskler og bindevævsrum. halsmuskler rygmuskler bugmuskler brystmuskler ekstremitetsmuskler hovedets muskler. nr. Halsens muskler og bindevævsrum ANATOMI Henrik Løvschall, 2011 Anatomisk afsnit, TA Muskelgrupper halsmuskler rygmuskler bugmuskler brystmuskler ekstremitetsmuskler hovedets muskler Halsens muskler Hudmuskel

Læs mere

EKSAMEN I KERNEPENSUM. (Molekylær, strukturel og funktionel biomedicin)

EKSAMEN I KERNEPENSUM. (Molekylær, strukturel og funktionel biomedicin) SYDDANSK UNIVERSITET - ODENSE UNIVERSITET EKSAMEN I KERNEPENSUM (Molekylær, strukturel og funktionel biomedicin) Dato: Fredag den 11. januar 2008 - kl. 14.00 19.00 Hjælpemidler: Lommeregner uden lagrede

Læs mere

Ernæring, fordøjelse og kroppen

Ernæring, fordøjelse og kroppen Ernæring, fordøjelse og kroppen Modul 4 Kernestof a) Kost & fordøjelse b) Kroppens opbygning & motion Mål med modulet Ernæring og fordøjelse At give kursisten vished om næringsstoffers energiindhold, herunder

Læs mere