Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd"

Transkript

1 Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 8. februar 2012 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen

2 2 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd pr. 1. januar 2012 Formand Karsten Kristensen Forhandlingssekretær for 3F Transportgruppen i København Næstformand Carl Jesper Hermansen Formand for Skagen Fiskeriforening Christian Rune Petersen Partsfisker Jan Nicolai Hansen Formand for Hanstholm Fiskeriforening Henning Madsen Landsklubformand for 3F fiskernes landsklub Jesper Juul Larsen Formand for Sydvestjysk Fiskeriforening Gustav Øglend Formand for Pelagisk Fiskeriforening i Hirtshals Leif Pinderup Formand for 3F Vest i Lemvig

3 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 3 Beretning 2011 Bestyrelsens sammensætning har været uændret siden 2010, og der blev over året afholdt 4 bestyrelsesmøder samt et årsmøde med direktionen i Søfartsstyrelsen. Året 2011 har på mange områder været et spændende år for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Vi har blandt andet afsluttet vores stabilitetsprojekt, som har været en af de store opgaver, vi løbende har arbejdet med de seneste to år. I 2011 udgav vi også sikkerhedsguiden for minder fartøjer. Fiskeriets Arbejdsmiljøråd udarbejdede i 2011 en pjece med en række gode råd specielt til ejere af fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri. Vi har gennem 2011 oplevet en stigende interesse fra vore nabolande i forhold til, hvordan vi gør tingene i Danmark, hvilket vi selvfølgelig er meget stolte af. I 2011 trådte nye regler i kraft, som betød, at fartøjer under 15 meter pp skal have et fornyelsessyn hvert 5. år. Dette udløste en stor efterspørgsel på rådgivning inden fartøjerne skulle synes. Vi har ligeledes assisteret ved forskellige projekter, hvor der har været behov for en arbejdsmiljøvurdering. Eksempelvis i forbindelse med et ozonprojekt, som blev afviklet i samarbejde mellem Gemba Seafood og Sydvestjysk Fiskeriforening. Projektes formål var at afprøve mulighederne for anvendelse af ozonbehandlet vand/is i det danske fiskeri. Fiskeriets Arbejdsmiljøråd blev i første omgang bedt om at udarbejde en arbejdsmiljøvurdering på risiciene i forbindelse med anvendelsen af ozongeneratorer i de medvirkende fartøjer. Havnesikkerhedsudvalgene Sikkerhedsudvalgene har i 2011 afholdt fire møder i hvert af de tre udvalgsområder samt sikkerhedsudvalgsmøder med de større pelagiske trawlere/notfartøjer efter behov. Arbejdet i udvalgene har som tidligere år været præget af klare holdninger og stor faglig ekspertise i alle de opgaver, de har været stillet overfor. Det gælder både i forbindelse med de projekter, der har været afviklet over året og det løbende sikkerhedsarbejde i udvalgene.

4 4 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Over året har udvalgene gennemgået 40 anmeldelser af arbejdsulykker fra 2011, hvilket er 13 anmeldelser færre end i Udvalgene har, efter analyse af de enkelte ulykker, udarbejdet forebyggelsesforslag til 13 af ulykkerne. Forslagene er sendt til de pågældende redere som et led i forebyggelsesstrategien. Derudover har udvalgene gennemgået 2 søulykkesrapporter og kommenteret dem i de tilfælde, hvor udvalgene har kunnet bidrage med forslag, som kunne forebygge lignende ulykker i fremtiden. Det er med stor tilfredshed, at vi igen i 2011 ser et væsentligt fald i antallet af ulykker. Dette bekræfter os endnu engang i, at vi har valgt den rigtige strategi i sikkerhedsarbejdet, og at det nytter noget. Vi har sammen med erhvervet fundet melodien, og nu gælder det om at holde takten. Der er ingen, der mere kan være i tvivl om, at vi har med et erhverv at gøre, som tager deres arbejdsmiljø og sikkerhed alvorligt, og det er vigtigt, at vi sammen med erhvervet og havnesikkerhedsudvalgene fortsætter med at udvikle sikkerhedskulturen. Arbejdsmiljøtjenesten Arbejdsmiljøtjenestens webbaserede APV system er nu et meget brugt og anerkendt værktøj ombord i fartøjerne i forbindelse med sikkerhedsarbejdet. Ud over udarbejdelse af arbejdspladsvurdering og styring af skibets medicinkiste, er det, med 2 nye moduler, blevet muligt at registrere og holde styr på besætningens certifikater/beviser og eventuelle udløbsdatoer på disse. Det er nu også muligt at registrere og få en oversigt over synsterminer og udstyr med eftersynsdato eller udskiftningsdato, og som en ekstra service genererer systemet automatisk en mail, når der er 30 dage tilbage, med påmindelse om at man skal være opmærksom på, at det pågældende udstyr, syn, eller certifikater snart har udløb. I de 2 nye moduler vises eventuelle udløbsdatoer med farveindikering, så man meget hurtigt får et overblik. I forbindelse med indtastningen tilpasses oversigterne til den enkelte bruger. Dette gør systemet anvendeligt til både små og store fartøjer, og det er anvendeligt uanset, om der er en eller flere besætningsmedlemmer ombord, eller om der er lidt eller meget udstyr, der skal holdes styr på. Systemet er meget brugervenligt, og ved hvert modul er der en udførlig vejledning. Kort sagt kan man ved 4 klik i systemet få et overblik over skibets APV, indholdet i medicinkisten, besætningens kvalifikationer og det udstyr, der er ombord. Der er nu ca. 400 fartøjer som benytter systemet. Systemet anvendes også på Skipperskolen og Fiskeriuddannelsen i forbindelse med undervisningen på arbejdsmiljømodulet.

5 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 5 I 2011 præsenterede vi vores webbaserede APV system i Sectoral Social Dialogue Committee on Sea Fisheries. Efterfølgende fik vi besøg af Safety Officer Derek Cardno fra Scottish Fishermen s Federation, som havde overværet præsentationen i Bruxelles. Vi aftalte med ham, at han kunne overvære, hvorledes vi anvender systemet ude på skibene i Danmark og se, hvordan fiskerne tager imod det, første gang de stifter bekendtskab med dette værktøj. Derek Cardno overværede en udarbejdelse af APV en på et større konsumfartøj, hvor besætningen ikke tidligere havde anvendt systemet. Da han efterfølgende blev spurgt, om han havde fået noget ud af at have overværet processen, var hans første kommentar: I ve had a light ball experience, så vi må jo sige, at det var ikke så ringe endda. I 2011 er systemet også blevet tilgængeligt for de grønlandske fiskere. Dette er etableret i samarbejde med Grønlandsk Arbejdsgiverforening og KNAPK. Her er systemet tilpasset de forhold, som er karakteristiske for fiskeriet på Grønland. I Norge er man i øjeblikket ved at udvikle et lignende system, hvor man har taget udgangspunkt i vores model, men de har dog valgt at lave deres eget. Der er ingen tvivl om, at også hjemmesiden er med til at styrke og fremme formidlingen af nyheder og vejledning om arbejdsmiljø og sikkerhed. Vi kan konstatere, at der har været ca besøgende på hjemmesiden i 2011, hvilket er en stigning i forhold til Vi hører ofte, når vi kommer ud på skibene, at de lige har været på hjemmesiden og finde svar på spørgsmål eller finde information, som relaterer sig til arbejdsmiljø og sikkerhed. I lighed med tidligere år har vi også i 2011 haft et godt og tæt samarbejde med de Arbejdsmedicinske klinikker og Center for Maritim Sikkerhed og Sundhed, hvor vi gennem vores samarbejde gensidigt har kunnet bidrage med faglig viden og ekspertise. Gennem året har vi også deltaget med oplæg på en række generalforsamlinger i de lokale fiskeriforeninger og på Søfartsstyrelsen s temadag. Også i 2011 kårede vi årets læreplads, som blev HM 635 KARBAK fra Hanstholm v/jan Nicolai Hansen.

6 6 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Arbejdsmiljøseminar På det tilbagevendende arbejdsmiljøseminar, som i 2011 blev afholdt på Hotel Lyngheden i Grindsted, deltog sikkerhedsrepræsentanter fra havnesikkerhedsudvalgene sammen med andre inviterede gæster. Ved dette års seminar havde vi fokus på nedenstående emner. Søfartsstyrelsens nye sikkerhedspakke samt orientering om øvrige nyheder for fiskerierhvervet v/søren Enemark, Søfartsstyrelsen. Den nye struktur i opklaringsenheden og en opsamling på de seneste udsendte Ulykkesrapporter v/svend Karstensen, Søfartsstyrelsen. Undersøgelse af fiskernes risikoopfattelse v/sisse Grøn, CMSS. Hvorfor er det vigtigt, at man får den rigtige kost? v/esben Windfeld Lund, Fiskeriskolen EUC Nordvest. Hvad er konsekvenserne af mangel på hvile/søvn? v/anker Jensen, Arbejdsmedicinsk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg. Nutidens propeller og dyse design i forhold til trækkraft, støj og vibrationer v/henrik Marinussen, MAN Diesel & Turbo. Stabilitetsprojektet. Orientering om processen fra filmoptagelser og til færdig DVD v/jes Petersen, Primeview. Opsamling på stabilitetsspørgsmål fra filmen v/ole Christensen, OC Consult, Hvide Sande. Sædvanen tro - HSU-møde og evaluering.

7 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 7 Bundgarnsseminar Den årlige temadag for bundgarnsfiskere blev afholdt i Karrebæksminde. Her var som altid stort fremmøde af engagerede bundgarnsfiskere, som brænder for deres erhverv og traditionelle fiskeriform. Desuden deltog indbudte gæster og oplægsholdere. Følgende emner var på dagsordenen: Orientering vedr. projektet Afprøvning af nødpejlesendere v/erik Pedersen, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Status på projektet Stabilitetsundersøgelser af fiskefartøjer v/karsten Korsgaard, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Præsentation af ISO A flåder og nødudstyr v/peter Mikkelsen, Hellers. Orientering vedr. mærkning og øvrige nyheder v/lasse Aufeldt fra Fiskeridirektoratet. Orientering vedr. symaskine v/bjarne Larsen. Orientering fra Bundgarnsudvalget v/niels Erik Jensen. Undervisning I 2011 har vi på Fiskeriskolen i Thyborøn undervist på 13 søsikkerhedskurser og medvirket på 5 arbejdsmiljøprojekter på grundforløbet. Derudover har vi været censor på alle Fiskeskipper 3/Kystskipperuddannelser på Skagen Skipperskole.

8 8 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Stabilitetsprojekt/Stabilitetsundersøgelse af fiskefartøjer I en temaundersøgelse fra Søfartsstyrelsens Opklaringsenhed fremgår det, at mindst 8 fiskere har mistet livet i forbindelse med en række kæntringer og forlis med fiskefartøjer i kategorien 0 15 meter i perioden Da flere af forlisene var forårsaget af skibenes manglende stabilitet, ønskede formandskabet i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, at der blev igangsat et projekt om fiskeskibes stabilitet, der kunne bidrage til forebyggelse af lignede ulykker. Det var Fiskeriets Arbejdsmiljøråds erfaring, at det kunne være svært for den enkelte fiskeskipper at forstå de evt. stabilitetsberegninger, der var på fartøjet, og at det ligeledes kunne være svært at skelne imellem væsentlige og mindre ombygninger på skibet i forhold til stabilitetspåvirkninger. Informationsmaterialet, der skulle udarbejdes i projektet, skulle derfor indeholde oplysninger, der kunne give læseren en forståelse af grundprincipperne i stabilitet og stabilitetsberegninger, og det skulle indeholde en guide til tolkning af skibets stabilitetsberegninger. Desuden skulle materialet være oplysende om, hvordan stabiliteten kan ændre sig under fiskeri eller i forbindelse med omrigning til andet fiskeri og i særdeleshed i forbindelse med ombygning eller andre ændringer på skibet, der kan have indflydelse på stabiliteten. Materialet skulle endvidere være en vejledning til, hvordan stabiliteten kan forbedres på skibene. Til filmen blev der udvalgt 2 fartøjer af de 12, der deltog i projektet. Udvælgelsen blev foretaget ud fra, at disse fartøjer var repræsentative for fartøjskategorien 0 15 meter, og af fartøjsejerne på disse fartøjer var villige til at stille op foran et kamera. Ud over optagelserne og redigering af filmen, blev der udarbejdet henholdsvis en illustrativ og informativ label til Dvd en og til coveret. Filmen er blevet produceret i 5000 eksemplarer. Indholdet i det skriftlige materiale er udarbejdet efter tanker og ideer fra Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Udarbejdelsen af det skriftlige materiale er foregået i et tæt samarbejde mellem Ole Christensen På ret køl Stabilitetssvigt kan bl.a. opstå som følge af, at skibet løbende er blevet ombygget, således at flere små ændringer pludselig har fået en stor betydning for stabiliteten. Det kan også skyldes ændringer i fiskerimønster eller fiskeri i et andet farvand, hvor de ydre påvirkninger er anderledes. Det er derfor vigtigt, at fiskeskipperen har et godt kendskab til sit skibs stabilitet - og han har en stor forståelse for, hvordan stabiliteten kan ændre sig under fiskeri eller i forbindelse med omrigning til andet fiskeri og i særdeleshed i forbindelse med ombygning eller andre ændringer på skibet. Produceret for Denne film og det tilhørende skriftlige materiale i Stabilitetspakken har til formål, at give den enkelte fisker et større kendskab til og forståelse for, hvad stabilitet er og samtidig styrke besætningens bevidsthed om vigtigheden af, at man til enhver tid har en god stabilitet på skibet i sit daglige arbejde. På ret køl - hvordan du sikrer stabiliteten på dit fiskefartøj På ret køl DVD Den Europæiske Fiskerifond af PrimeView Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri DVD Hvordan du sikrer stabiliteten på dit fiskefartøj Projektet er finansieret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og EU

9 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 9 (OC Consult, Hvide Sande) og personalet ved Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Materialet er forsøgt skrevet i et forståeligt sprog og med næsten 100 nytegnede illustrationer, der belyser grundprincipperne i stabilitet og stabilitetsberegninger samt en guide til forståelse og tolkning af fartøjets stabilitetsberegninger. Stabilitetsproblematikkerne belyses i form af cases med eksempler på både stabilitetsforbedrende og stabilitetsforringende forandringer. Stabilitetsguiden henvender sig først og fremmest til den enkelte fartøjsejer og hans eventuelle besætning, men den kan også give servicevirksomheder, der udfører arbejde ombord, et kendskab til og forståelse for, hvad stabilitet er og styrke bevidstheden om vigtigheden af, at fartøjerne til enhver tid har en god stabilitet. Materialet kan også i vid udstrækning anvendes i forbindelse med stabilitetsundervisning på maritime uddannelsesinstitutioner. Stabilitetspakken med DVD og stabilitetsguide er blevet tilsendt 1507 fartøjsejere i kategorien 0 15 meter, og den kan læses eller downloades på rådets hjemmeside. Rapporten, som er udarbejdet i forbindelse med projektet, kan rekvireres ved henvendelse til Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Fiskerimesse og temadage om stabilitet I forbindelse med stabilitetsprojektet har der været afholdt en række temadage rundt omkring i havnene. Startskuddet til disse temadage blev gennemført på DanFish messen i Aalborg, hvor der på Fiskeriets Arbejdsmiljøråds stand var opstillet et stort kar fyldt med vand. Fiskeriets Arbejdsmiljøråd gennemførte, i de 3 dage messen varede, en række demonstrationer med en skibsmodel i det store vandkar, hvor fokus var et målrettet tema med forskellige stabilitetspåvirkninger på skibet. Skibsingeniør Ole Christensen (OC Consult) var med på standen til at forestå modelforsøgene og svare på teknisk/faglige stabilitetsspørgsmål. Der var rigtig god søgning til standen, og der blev stillet mange spørgsmål angående fiskeskibes stabilitet. Generelt var Fiskeriets Arbejdsmiljøråds stand på messen meget velbesøgt, og der var livlig aktivitet med mange spørgsmål om alt, hvad der rører sig på arbejdsmiljø og sikkerhedsområdet. Både i forbindelse med Danfish og i det daglige kan vi tydeligt mærke, at der er en stadig stigende efterspørgsel på rådgivning og vejledning, hvilket for os er en indikator for, at sikkerhedskulturen gradvist udvikler sig i erhvervet.

10 10 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Fokus på sikkerhed i mindre fartøjer I 2011 udarbejdede vi en sikkerhedsguide, som primært henvender sig til fiskere, der anvender mindre fartøjer og joller til udøvelse af deres fiskeri, og som oftest sejler alene. Materialet indeholder blandt andet en oversigt over lovkrav, der er gældende for fartøjer i denne kategori. Men først og fremmest er den tænkt som en samlet oversigt med oplysninger om farer og risici, der kan være i forbindelse med sejlads og brug af disse fartøjer. Vi har sat fokus på, hvordan ulykker kan forebygges bl.a. ved hjælp af det udstyr, der er til at sikre fartøjet og ikke mindst sig selv. Ud over sikkerheden lægger vi også vægt på alarmeringsmulighederne herunder brug af VHF og PLB. Samtidig indeholder materialet en beskrivelse af det beredskab, der er etableret og står klar til at rykke ud, når der kommer en nødmelding fra havet. Ligeledes indeholder den sidste del af materialet en nødguide for mindre fartøjer med gode råd, hvis en nødsituation skulle opstå. Formålet med materialet er, at det skal bidrage til at højne specielt den personlige sikkerhed ombord samt vise en række af de muligheder, der er for at skabe en tryg og sikker sejlads, så dødsulykker og andre ulykker på og med disse fartøjer reduceres. Materialet er blevet meget positivt modtaget i erhvervet, og vi har derudover fået henvendelser fra en række foreninger og brugergrupper af det rekreative maritime miljø, som har downloadet sikkerhedsguiden og anvender den flittigt på deres hjemmesider m.m. Søfartsstyrelsen Også 2011 bød på et godt og konstruktivt samarbejde med Søfartsstyrelsen. Vi har i årets løb samarbejdet om kampagner og informationsmaterialer, og Søfartsstyrelsen har været en del af styregruppen bag stabilitetsprojektet. Gennem en plads i Fiskeskibsudvalget har vi samarbejdet om en styrkelse af arbejdsmiljøet og sikkerheden i fiskerierhvervet.

11 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 11 Der har i 2011 været en del indflagningsopgaver, hvor vi har haft et godt og tæt samarbejde, som har resulteret i, at opgaverne blev løst uden problemer. I lighed med tidligere år har vi haft en lang række opgaver i forbindelse med ombygninger og nybygninger samt motorudskiftninger, hvor vi har rådgivet om støjdæmpning, indretning og arbejdsmiljø, og vi kan konstatere, at det hører til sjældenhederne, at man i dag søsætter nogen af førnævnte projekter, uden at man har drøftet mulighederne for at forbedre arbejdsmiljøet og sikkerheden, eller har det med på tegnebrættet, hvis der er tale om en nybygning. I alle sager har vi haft en god og saglig dialog med Søfartsstyrelsens inspektører, som har været gode sparringspartnere, hvis der har opstået uventede problemer, der skulle løses. Søværnets Operative Kommando I 2010 har vi deltaget i møder i den Operative Kontaktgruppe for Søredningstjenesten. Her har vi kunnet udveksle erfaringer og viden om redningstjenesten og hele netværket omkring søredningen og få vigtige informationer og viden til brug for rådets forebyggelsesarbejde. Arbejde uden for fiskerierhvervet Fiskeriets Arbejdsmiljøråd har også i 2011 udført konsulentopgaver uden for fiskerierhvervet. Flere af opgaverne har været i samarbejde med Søfartens Arbejdsmiljøråd og har været opgaver for deres medlemmer. Derudover har det været værfter og rederier, som har købt konsulentbistand i forbindelse med støjdæmpning og støjmåling. Opgaverne uden for fiskerierhvervet har medvirket positivt til, at vi har kunnet holde stigningen i bidraget på et beskedent niveau. Afslutning Fiskeriets Arbejdsmiljøråd har i 2011 gennemført og afsluttet projekter, som vil bidrage til en styrkelse af sikkerheden og arbejdsmiljøet i fiskerierhvervet. Vi behøver blot at kigge på ulykkesstatistikken for at se, at det går den rigtige vej, og det gør det ikke mindst, fordi erhvervet selv gør en kæmpe indsats for at få bedre og mere sikre forhold ombord. Gennem henvendelserne fra vore nabolande er vi også i år blevet bekræftet i, at vi er nået rigtig langt, og at vi har en sikkerhedskultur på fartøjerne, hvor arbejdsopgaverne drøftes af skipper og besætning sammen og i fællesskab udarbejdes procedurer for de opgaver, som udgør en særlig risiko, eller opgaverne fjernes, hvis det er muligt. APV en er et godt værktøj i denne proces. Sammen med erhvervet har vi en opgave i forhold til at reducere de ulykker, som desværre stadig sker. En ulykke eller en nedslidning er én for meget, det kan der ikke herske nogen tvivl om, og selvom vi er nået langt, kan vi sammen gøre det endnu bedre. De vigtigste aktører er fiskerne, og de har vist, at de vil have godt arbejdsmiljø og sikkerhed. Det er vejen frem.

12 Auktionsgade 1b 6700 Esbjerg Tel: a.dk Fax: a.dk

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 23. februar 2011 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 19. marts 2014 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 19. marts 2015 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 14. januar 2013 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE

FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE LOKALITET 55 28'2 N 008 25'5 Ø ORGANISATIONSPLAN Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Fiskeriets

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 6. april 2016 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD. Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen

Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD. Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd pr. 1. januar 2016 Formand Karsten Kristensen

Læs mere

Fiskeriets Arbejdsmiljøråd inviterer alle fiskere, deres pårørende og andre interesserede til åbningen af Projekt Hanstholm.

Fiskeriets Arbejdsmiljøråd inviterer alle fiskere, deres pårørende og andre interesserede til åbningen af Projekt Hanstholm. 26-02-2004 Tema om Projekt Hanstholm 3 MÅNEDER I ARBEJDSMILJØETS TEGN 15. marts inviterer Fiskeriets Arbejdsmiljøråd alle til åbningen af Projekt Hanstholm. Det kommer til at løbe over tre måneder. Den

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Marts 2018 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Marts 2019 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Det nytter! Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet

Det nytter! Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet Det nytter! Jørgen Møller Christiansen Seniorforsker Center for Maritim Sundhed og Samfund Syddansk Universitet, Esbjerg Den danske fiskerflåde Værdien af danske

Læs mere

Dansk Fartøjsforsikring A/S. Fra begyndelsen af 2013 vil der gælde skærpede krav til ledelse, kapital og drift for alle forsikringsselskaber

Dansk Fartøjsforsikring A/S. Fra begyndelsen af 2013 vil der gælde skærpede krav til ledelse, kapital og drift for alle forsikringsselskaber Juni 2010 Dansk Fartøjsforsikring A/S NYT FRA DFFF ruster sig til fremtiden Fra begyndelsen af 2013 vil der gælde skærpede krav til ledelse, kapital og drift for alle forsikringsselskaber i EU. DFFF s

Læs mere

Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri

Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri 2 Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri Vejledning

Læs mere

Gode råd når du skal købe fiskeskib

Gode råd når du skal købe fiskeskib Gode råd når du skal købe fiskeskib 1 Det er en stor beslutning at købe et fiskeskib Vi synes, det er vigtigt, at du får det rigtige skib med hjem. Følg rådene her, så er du godt på vej til en god handel.

Læs mere

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv Færgefart Kurser for ansatte inden for færgefart Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus grundlæggende STCW regulation A/VI/1-1, A-VI/1-3 og A-VI/1-4 Varighed:

Læs mere

Forebyggende arbejde

Forebyggende arbejde Seminar om arbejdsulykker Forebyggende arbejde Anmeldelse af arbejdsulykker bliver ikke kun brugt til erstatningssager. Både Fiskeriets Arbejdsmiljøtjeneste og Søfartsstyrelsens OK-Enhed bruger anmeldelserne

Læs mere

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD Hvad handler det om? Fysisk arbejdsforhold Organisering Relationer Udgiver Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, 2015 Faglig redaktør Illustrationer Flemming Nygaard Christensen Niels

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs

Forslag. Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs Lovforslag nr. L 131 Folketinget 2018-19 Fremsat den 19. december 2018 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs (Sammensætning af Fiskeriets Arbejdsmiljøråd)

Læs mere

Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der anvendes til industrifiskeri

Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der anvendes til industrifiskeri Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der anvendes til industrifiskeri 2 Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der anvendes til industrifiskeri Gode råd til skipper og besætning Tobissæsonen

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe) Lovtidende A Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe) I medfør af 24 b, i lov om skibes besætning, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart

Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart Søfartsstyrelsen 2010 Indledning Dansk fiskeri og søfart skal være kendetegnet ved kvalitetsskibsfart. Sikkerhed, sundhed og miljø skal være

Læs mere

Fiskerilære. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen. Forfattere:

Fiskerilære. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen. Forfattere: Fiskerilære 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3 Udgiver: Fiskericirklen Copyright: Fiskericirklen Forfattere: Fiskeriteknolog og faglærer Jens Peter Andersen. Født 1955. Fiskeskipper i 17 år. Uddannet som

Læs mere

Fiskeridirektoratet. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fiskeridirektoratet

Fiskeridirektoratet. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fiskeridirektoratet Fiskeridirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet Hovedformål Som en del af Fødevareministeriet er Fiskeridirektoratets hovedformål at være med til at sikre: friske,

Læs mere

Den 9. maj 2000 forliste Ninette. Den 1. august 2001 forliste Gratia. Og den 13. april 2002 forliste Lissy Bjerregård.

Den 9. maj 2000 forliste Ninette. Den 1. august 2001 forliste Gratia. Og den 13. april 2002 forliste Lissy Bjerregård. 01-11-2003 Tema om stabilitets-video VÆLTEPETER TIL SØS! Fiskeriets Arbejdsmiljøtjeneste har lavet en videofilm om stabilitet. Den hedder Væltepeter til søs! og viser, hvor vigtigt det er med en god stabilitet,

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i.

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i. Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i Trafikudvalget Tirsdag den 26. april 2005 Indledning. Som min kollega

Læs mere

Totalleverandør af elektronik og el-installationer

Totalleverandør af elektronik og el-installationer Maritimt el Totalleverandør af elektronik og el-installationer Maritimt el Hanstholm Elektronik a/s - er totalleverandør af elektronik og el-installationer på det maritime område. Mere end 35 år i branchen

Læs mere

Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets ekstraordinære møde om tobis den 19. marts 2012 kl i NaturErhvervstyrelsen

Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets ekstraordinære møde om tobis den 19. marts 2012 kl i NaturErhvervstyrelsen Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen J.nr. 2012-00193 Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets ekstraordinære møde om tobis den 19. marts 2012 kl. 11.00 i NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Uddannelse og beskæftigelse

Uddannelse og beskæftigelse Kapitel 3 side 25 Uddannelse og beskæftigelse Siden 1996 har det været en betingelse, at man både opfylder et alderskrav og et uddannelseskrav for at blive fisker. Alderskravet er 16 år. Når man er fyldt

Læs mere

Arbejdsulykker i dansk fiskeri gennem 20 år

Arbejdsulykker i dansk fiskeri gennem 20 år Arbejdsulykker i dansk fiskeri gennem 20 år 1997-2016 Hvad er der sket og gjort, og hvad har virket? Jørgen Møller Christiansen, Helle Østergaard og Jesper Bruus Pedersen Arbejdsulykker i dansk fiskeri

Læs mere

Kurser og efteruddannelse for fiskere

Kurser og efteruddannelse for fiskere Kurser og efteruddannelse for fiskere Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhed for erhvervsfiskere AMU 44381 - Varighed: 15 dage Deltagerpris: 1.650 DKK - AMU: 26.935,5

Læs mere

Tema om havnesikkerhedsudvalgenes arbejdsmiljø-seminar i Billund 4.-5. april

Tema om havnesikkerhedsudvalgenes arbejdsmiljø-seminar i Billund 4.-5. april 24-04-2003 Havnesikkerhedsudvalgenes arbejdsmiljø-seminar Tema om havnesikkerhedsudvalgenes arbejdsmiljø-seminar i Billund 4.-5. april 4½ MILLION TIL BEDRE ARBEJDSMILJØ Der er afsat 300.000 til paravaner

Læs mere

CSR-rapport for Med venlig hilsen Poul Feilberg Adm. direktør

CSR-rapport for Med venlig hilsen Poul Feilberg Adm. direktør CSR-rapport for 2016 Forord Kort om Feicon Ledelsessystemer hvad er det? Feicons identitet Politik for certificeringer Mål og indsatser Feicons interessenter CSR Rapporten Forord I 2013 blev Feicon ApS

Læs mere

Mammen Friskole Mammen Byvej 69 8850 Bjerringbro Tlf. 86685850

Mammen Friskole Mammen Byvej 69 8850 Bjerringbro Tlf. 86685850 REFERAT af åbent bestyrelsesmøde tirsdag den 11. marts 2008. I mødet deltog følgende: Dynes Skovkjær Sand (skoleleder deltog fra kl. 18.20), Ole Pedersen, pædagog (deltog ikke under punkt 6 og 7), Helle

Læs mere

Vækstforums møde den 24. marts 2009 - bilag til pkt. 4. Et sammenhængende kompetencecenter for alle fiskeriets uddannelser

Vækstforums møde den 24. marts 2009 - bilag til pkt. 4. Et sammenhængende kompetencecenter for alle fiskeriets uddannelser Et sammenhængende kompetencecenter for alle fiskeriets uddannelser handlingsplan august 2008 Visionen Visionen er at skabe center hvor kompetencer i fiskeriet knyttes sammen så synergier opstår med henblik

Læs mere

Midtvejsevaluering - fra midtvejsevaluering til slutevaluering

Midtvejsevaluering - fra midtvejsevaluering til slutevaluering Midtvejsevaluering - fra midtvejsevaluering til slutevaluering Referat fra seminaret Seminar om projektets midtvejsevaluering Onsdag den 9. november 2011 blev midtvejsevalueringen af projektet behandlet.

Læs mere

17-02-2004 Tema: Idekatalog om tyskertræk 87 UDSÆTTELSER PÅ TYSKERTRÆK

17-02-2004 Tema: Idekatalog om tyskertræk 87 UDSÆTTELSER PÅ TYSKERTRÆK 17-02-2004 Tema: Idekatalog om tyskertræk 87 UDSÆTTELSER PÅ TYSKERTRÆK Mange mindre trawlere har ikke haft problemer med at sænke tyskertrækkets trækpunkt ned til lønningen, sådan som nye regler foreskriver.

Læs mere

Referat af møde: mellem bestyrelsen i Kerteminde Helse-og Sportsforening og medlemmerne i Kerteminde Helse-og Sportsforening.

Referat af møde: mellem bestyrelsen i Kerteminde Helse-og Sportsforening og medlemmerne i Kerteminde Helse-og Sportsforening. Kerteminde den 15.08.2016 Referat af møde: mellem bestyrelsen i Kerteminde Helse-og Sportsforening og medlemmerne i Kerteminde Helse-og Sportsforening. Der var ikke nogen dagsorden, men aftenen forløb

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til statsrevisorerne

Læs mere

HVAD GØR JEG EFTER EN ULYKKE TIL SØS. i forhold til personer og fartøj?

HVAD GØR JEG EFTER EN ULYKKE TIL SØS. i forhold til personer og fartøj? HVAD GØR JEG EFTER EN ULYKKE TIL SØS i forhold til personer og fartøj? 2 GUIDE HVAD GØR JEG EFTER EN ULYKKE TIL SØS I FORHOLD TIL PERSONER OG FARTØJ? Udgiver Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 2017 Faglig redaktør

Læs mere

ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER

ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER 119 SØFARTSSTYRELSENS BEKENDTGØRELSE Bekendtgørelse om duelighedsprøver m.v. I medfør af 19, stk. 1, og 20, stk. 3, i lov nr. 15 af 13. januar 1997 om skibes besætning fastsættes: Formål 1. Bekendtgørelsens

Læs mere

Nyhedsbrev. Husk at sætte kryds i kalenderen til Konsumfisk netværksdag torsdag den 1. november 2012. Oktober 2012. Kære læsere

Nyhedsbrev. Husk at sætte kryds i kalenderen til Konsumfisk netværksdag torsdag den 1. november 2012. Oktober 2012. Kære læsere Nyhedsbrev Oktober 2012 Kære læsere Generationsskifte-selskaberne i både Hvide Sande og Thyborøn-Thorsminde vil gerne gøre opmærksom på, at de hjælper unge, der gerne vil købe sig ind i fiskeriet. Idéen

Læs mere

Overvågningsudvalget for fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF)

Overvågningsudvalget for fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF) Overvågningsudvalget for fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF) 2014-2020 soversigt Organisation /suppleant Kontaktoplysninger Fødevareministeriet, NaturErhvervstyrelsen Anders Munk Formand Uffe Sveistrup

Læs mere

Evalueringsrapport fiskerierhvervet

Evalueringsrapport fiskerierhvervet Evalueringsrapport fiskerierhvervet!!! Proaktiv)sikkerhedskultur)i)fiskerierhvervet) )hvad)skal)der)til?) SISSE)GRØN1,2)) 1 2 TeamArbejdsliv) Center)for)Maritim)Sundhed)og)Samfund,)SDU) ) ) )!!! CMSS,!november!2013!!

Læs mere

Afbud:Brian Lund Madsen, Stig Hansen, Bilal Titrek,, Erik Vestergaard, Tom Nielsen, Ena Juhl

Afbud:Brian Lund Madsen, Stig Hansen, Bilal Titrek,, Erik Vestergaard, Tom Nielsen, Ena Juhl Referat af Integrationsrådets møde den 11. december 2008. Tilstede: Jamal Tabari, Nimer Shama, Farjam A. Davani, Lisbeth Jørgensen, Miasser Hawwa, Sabahat Cilgin Jelena Rajovic, Lolan Ottesen, Lisbeth

Læs mere

Vejledning til virksomheder og enkeltpersoner i forbindelse med udfærdigelsen af stabilitetsbøger for fiskeskibe og mindre erhvervsfartøjer

Vejledning til virksomheder og enkeltpersoner i forbindelse med udfærdigelsen af stabilitetsbøger for fiskeskibe og mindre erhvervsfartøjer Vejledning til virksomheder og enkeltpersoner i forbindelse med udfærdigelsen af stabilitetsbøger for fiskeskibe og mindre erhvervsfartøjer Version: 06-02-2015 Indhold 1. FORMÅL... 3 2. GRUNDLAG... 3 3.

Læs mere

Aktiviteter 2013-2014

Aktiviteter 2013-2014 Aktiviteter 2013-2014 Sammen om et godt arbejdsmiljø Det er imponerende, hvad BAR Undervisning & Forskning har nået i 2013. Stærke samarbejdsrelationer en pjece om opbygning af social kapital blev fulgt

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Traditionel åben jolle Båden er under dimensionstal 20, medtager op til

Læs mere

REDEGØRELSE. August Arbejdssikkerhed i erhvervsfiskeruddannelsen

REDEGØRELSE. August Arbejdssikkerhed i erhvervsfiskeruddannelsen REDEGØRELSE August 2016 Arbejdssikkerhed i erhvervsfiskeruddannelsen Den Maritime Havarikommission Carl Jacobsens Vej 29 2500 Valby Tlf. 91 37 63 00 E-post: dmaib@dmaib.dk Hjemmeside: www.dmaib.dk Uden

Læs mere

Fremgang for fiskeriet

Fremgang for fiskeriet Tema om "Ulykker til søs 2001" Færre ulykker og dødsfald i fiskeriet Dansk fiskeri bliver ramt af færre og færre sø-ulykker. Antallet af arbejds-ulykker og dødsfald falder også. Forlisene holder sig på

Læs mere

Sikkerhed i fiskerierhvervet

Sikkerhed i fiskerierhvervet Sikkerhed i fiskerierhvervet SISSE GRØN 1, HANNA B. RASMUSSEN 2 OG THOMAS RØDGAARD POULSEN 2 FLEMMING NYGAARD CHRISTENSEN 3 1 TeamArbejdsliv 2 Center for Maritim Sundhed og Samfund, SDU 3 Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

PRØVEKRAV FOR NAVIGATØRER

PRØVEKRAV FOR NAVIGATØRER FOR NAVIGATØRER BEVIS 1.1 Du skal til prøven kunne demonstrere: Skibsfører Styrmand 1. grad Styrmand 2. grad Sætteskipper Styrmand af 3. grad Fiskeskipper af 1. grad Styrmand af 1. grad i fiskeskibe Kystskipper

Læs mere

Grenaa Lystbådehavns Fond v/ bestyrelsen. Dagsorden:

Grenaa Lystbådehavns Fond v/ bestyrelsen. Dagsorden: Grenaa Lystbådehavns Fond v/ bestyrelsen. Dagsorden og referat fra bestyrelsesmøde nr. 03/2018 -------------------- o ----------------- Mødedato: Tirsdag 19. juni 2018 kl. 16,30. Mødested: Havnekontoret

Læs mere

Punkt 5 - bilag 4. Status på arbejdsmiljøet det seneste år

Punkt 5 - bilag 4. Status på arbejdsmiljøet det seneste år Oplæg til MED-Hovedudvalgets årlige arbejdsmiljødrøftelse 2012 Status på arbejdsmiljøet det seneste år Tendenser fra tal Tallene for 2011 er medtaget for at vise udviklingen. Tallene for begge perioder

Læs mere

Overvågningsudvalget for fiskeriudviklingsprogrammet (EFF) 2007-2013

Overvågningsudvalget for fiskeriudviklingsprogrammet (EFF) 2007-2013 Overvågningsudvalget for fiskeriudviklingsprogrammet (EFF) 2007-2013 soversigt Organisation /suppleant Kontaktoplysninger NaturErhvervstyrelsen Anders Munk Formand Uffe Sveistrup Marie Guldborg Nyropsgade

Læs mere

AMO i praksis. en vej til et godt arbejdsmiljø

AMO i praksis. en vej til et godt arbejdsmiljø AMO i praksis en vej til et godt arbejdsmiljø Indledning Regler om APV Dette inspirationsmateriale er det tredje i rækken fra Grafisk BAR om de nye regler i arbejdsmiljøarbejdet og omhandler arbejdsmiljødrøftelse,

Læs mere

STCW kurser. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

STCW kurser. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv STCW kurser Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus STCW regulation A-V1/1-1 Varighed: 1 dag Kurset kan afvikles lokalt Formålet med dette 1 dags kursus er

Læs mere

Sikkerhedskursus i BUF

Sikkerhedskursus i BUF Sikkerhedskultur og friluftsliv 22/5-17 Program: Oplæg - Kort og sikkerhedskultur generelt - Baggrunden for og kort gennemgang af sejladsreglerne - Sejlads i skoler og institutioner/ erhvervssejlads. -

Læs mere

Fıskeren. Årsmøde i 3F Fiskernes Landsklub En samlet skole for fiskeriuddannelserne Sundhedsordning udvides Krise styrer uden om fiskeindustri

Fıskeren. Årsmøde i 3F Fiskernes Landsklub En samlet skole for fiskeriuddannelserne Sundhedsordning udvides Krise styrer uden om fiskeindustri Fıskeren Medlemsblad for Fiskernes Landsklub 18. årgang nr. 2 november 2008 Årsmøde i 3F Fiskernes Landsklub En samlet skole for fiskeriuddannelserne Sundhedsordning udvides Krise styrer uden om fiskeindustri

Læs mere

Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets møde den 25. marts 2014 kl. 13.00 i NaturErhvervstyrelsen, lokale 2A

Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets møde den 25. marts 2014 kl. 13.00 i NaturErhvervstyrelsen, lokale 2A Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets møde den 25. marts 2014 kl. 13.00 i NaturErhvervstyrelsen, lokale 2A Deltagelse: Danmarks Fiskeriforening: DSA: Marine Ingredients Denmark: Danske Fiskeauktioner: Pelagisk

Læs mere

Oversigt over medlemmer og suppleanter i Overvågningsudvalget for Hav- og fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF )

Oversigt over medlemmer og suppleanter i Overvågningsudvalget for Hav- og fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF ) Oversigt over medlemmer og suppleanter i Overvågningsudvalget for Hav- og fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF 2014-2020) Organisation /suppleant Kontaktoplysninger Fødevareministeriet, Landbrugs- og fiskeristyrelsen

Læs mere

Referat af møde i censorformandskabet 19. marts 2013.

Referat af møde i censorformandskabet 19. marts 2013. Anders Rosdahl 20. marts 2013 Referat af møde i censorformandskabet 19. marts 2013. Deltagere: Cecilie Sveistrup, Hanne Gillett, Ida Husby, Jette Benn, Karen Søndergaard, Mariane Furbo, Anders Rosdahl.

Læs mere

De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur

De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur Sikkerhedskultur hvorfor nu det? Der er mange gode grunde til at sætte fokus på sikkerhedskulturen i rederiet. Bortset fra grundstødninger

Læs mere

Danske Fysioterapeuters

Danske Fysioterapeuters Danske Fysioterapeuters nr. 1 jan. 2004 Danske Fysioterapeuters grundkursus for medlemmer af sikkerhedsgrupperne afholdes hvert 1 ½ år og nu har du mulighed for at deltage. Grundkursus for medlemmer af

Læs mere

Dansk Sejlunions bestyrelse

Dansk Sejlunions bestyrelse REFERAT Møde: Bestyrelsesmøde 01-2016 Dato: Mandag den 27. februar 2016 kl. 15.00 21.00 Sted: Deltagere: Dansk Sejlunion, Idrættens Hus, 2605 Brøndby Jesper Andersen, Peter Bjerremand, Christian Hangel,

Læs mere

DF's Hovedbestyrelse 11. okt - 31. dec. 2010

DF's Hovedbestyrelse 11. okt - 31. dec. 2010 11. oktober 2010 ACFA/RAC's (NW, MA) -- Bruxelles, MA 13:30-15:30 Kattegatmøde (SEA, OLL) -- Dep., Kbh. Deltagere: SEA, OLL 12. oktober 2010 10:00-16:00 DF Hovedbestyrelsesmøde (SEA, KKH, JJL, AB, JH,

Læs mere

R E F E R A T. Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring

R E F E R A T. Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring R E F E R A T Tid: Lørdag, den 26. januar 2019 kl. 9:30-11:50 Sted: Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring Deltagere: Henrik Møller Andersen Dronninglund HC Hartmann-Nielsen Hjørring

Læs mere

DANSKE FÆRGER A/S KOMMUNIKATIONSPOLITIK - EJERNE - KUNDER - SAMARBEJDSPARTNERE - MEDIER & OFFENTLIGHED - MYNDIGHEDER - MEDARBEJDERE - HJEMMESIDE

DANSKE FÆRGER A/S KOMMUNIKATIONSPOLITIK - EJERNE - KUNDER - SAMARBEJDSPARTNERE - MEDIER & OFFENTLIGHED - MYNDIGHEDER - MEDARBEJDERE - HJEMMESIDE DANSKE FÆRGER A/S KOMMUNIKATIONSPOLITIK - EJERNE - KUNDER - SAMARBEJDSPARTNERE - MEDIER & OFFENTLIGHED - MYNDIGHEDER - MEDARBEJDERE - HJEMMESIDE Færgens kommunikation bygger på åbenhed, og skal opfattes

Læs mere

! 14.marts Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse onsdag den 22.marts 2016 kl

! 14.marts Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse onsdag den 22.marts 2016 kl ! 14.marts 2017 Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse onsdag den 22.marts 2016 kl. 15.30 17.00 Velkommen til nye bestyrelsesmedlemmer: Ny repræsentant fra UC Syddanmark: Institutchef

Læs mere

SLIPKROG FRIGØR TYSKERTRÆK

SLIPKROG FRIGØR TYSKERTRÆK Slipkrog til "Tyskertræk" SLIPKROG FRIGØR TYSKERTRÆK En ny-udviklet slipkrog kan hurtigt fjern-udløse tyskertrækket. Det har været lovpligtigt siden 1. december. Trækpunktet skal også ned. Den nye slipkrog

Læs mere

Indhold. Indledning 3. Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5

Indhold. Indledning 3. Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5 Indhold Indledning 3 Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod 2020 4 Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5 Et godt psykisk arbejdsmiljø i forbindelse med forandringer og

Læs mere

Oversigt over medlemmer og suppleanter i Overvågningsudvalget for Hav- og fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF )

Oversigt over medlemmer og suppleanter i Overvågningsudvalget for Hav- og fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF ) Oversigt over medlemmer og suppleanter i Overvågningsudvalget for Hav- og fiskeriudviklingsprogrammet (EHFF 2014-2020) Organisation /suppleant Kontaktoplysninger Udenrigsministeriet, Fiskeristyrelsen Nanna

Læs mere

REFERAT. Dagsorden: Styregruppemøde, UU- Nordvestjylland

REFERAT. Dagsorden: Styregruppemøde, UU- Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning Nørreport-centret Nørregade 58, 2. sal 7500 Holstebro Tlf. 9664 3040 Fax 9664 3042 www.uu-nordvestjylland.dk REFERAT Styregruppemøde, UU- Nordvestjylland Tid: Fredag den

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG SALG- OG LEVERINGSBETINGELSER

VÆRDIGRUNDLAG SALG- OG LEVERINGSBETINGELSER VÆRDIGRUNDLAG SALG- OG LEVERINGSBETINGELSER Auktionsgade 1b DK-6700 Esbjerg Tlf.: 7518 0566 Fax: 7518 0575 post@f-a.dk www.fa.dk CVR.: 18607905 Værdigrundlag Forord På de følgende sider findes Fiskeriets

Læs mere

Sikkerhedsarbejde om bord i skibe

Sikkerhedsarbejde om bord i skibe Sikkerhedsarbejde om bord i skibe I denne pjece kan du læse om sikkerhedsarbejde i skibe. Pjecen fortæller om bestemmelserne i kapitel XIA i Meddelelser fra Søfartsstyrelsen A om sikkerhedsarbejde i handelsskibe,

Læs mere

FSISU teknisk område. Indholdsfortegnelse. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-fsisutekniskomraade-2006.09.01.htm. Dato. 1. september 2006.

FSISU teknisk område. Indholdsfortegnelse. Ordinært møde. file://p:\sæby\saeby-fsisutekniskomraade-2006.09.01.htm. Dato. 1. september 2006. Page 1 of 8 Referat FSISU teknisk område Ordinært møde Dato Tid Sted NB. Fraværende Til stede 1. september 2006 10:00 Mødelokale 2 Karsten Thorn og Oluf S. Hansen med afbud. Poul Erik Overgaard med afbud

Læs mere

Overvågning af arbejdsmiljøaktørernes. virksomhederne. Forord Denne pjece henvender sig først og fremmest til de arbejdsmiljøprofessionelle

Overvågning af arbejdsmiljøaktørernes. virksomhederne. Forord Denne pjece henvender sig først og fremmest til de arbejdsmiljøprofessionelle Overvågning af arbejdsmiljøaktørernes aktiviteter i virksomhederne Hans Sønderstrup-Andersen og Thomas Fløcke Arbejdsmiljøinstituttet Forord Denne pjece henvender sig først og fremmest til de arbejdsmiljøprofessionelle

Læs mere

Referat af afd. 8 s afdelingsmøde den 6. september 2012 kl. 19.00

Referat af afd. 8 s afdelingsmøde den 6. september 2012 kl. 19.00 Referat af afd. 8 s afdelingsmøde den 6. september 2012 kl. 19.00 Deltagere: 85 beboere (74 husstande) incl. bestyrelsen. Afdelingsbestyrelsen: Knud Erik Karstensen, Lilli Jensen, Bjarne Jensen, Christian

Læs mere

REFERAT 26. oktober 2010 J. nr. 1114/1051-0002 ref. lkg/hec Energiindvinding

REFERAT 26. oktober 2010 J. nr. 1114/1051-0002 ref. lkg/hec Energiindvinding REFERAT 26. oktober 2010 J. nr. 1114/1051-0002 ref. lkg/hec Energiindvinding Side 1/4 Møde i Offshoresikkerhedsrådet, fredag den 24. september 2010 i Energistyrelsen Til stede: Anna Cecilie Skovgaard,

Læs mere

APV Transport quick-guide

APV Transport quick-guide APV Transport quick-guide Arbejder du indenfor transport- og engrosbranchen, og skal du i gang med APV? APV Transport hjælper dig gennem hele APV-arbejdet i 4 enkle skridt Inden du går i gang med arbejdet

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering 1.udgave - 213 Den 8. september 214 Indhold Ledelsens og Arbejdsmiljøudvalgets forord... 3 Arbejdsmiljøsystemet... 4 Arbejdsmiljøpolitik... 4 Nye arbejdsmiljømål

Læs mere

Antallet af ulykker i landbruget stiger - UgebrevetA4.dk

Antallet af ulykker i landbruget stiger - UgebrevetA4.dk DEN FARLIGSTE BRANCHE Antallet af ulykker i landbruget stiger Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Fredag den 23. februar 2018 Landmændene lever arbejdslivet farligt. Og det går oven i købet den forkerte vej.

Læs mere

Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets møde den 27. oktober 2015 kl i NaturErhvervstyrelsen, lokale 2A

Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets møde den 27. oktober 2015 kl i NaturErhvervstyrelsen, lokale 2A Referat af Erhvervsfiskeriudvalgets møde den 27. oktober 2015 kl. 13.00 i NaturErhvervstyrelsen, lokale 2A Deltagelse: Danmarks Fiskeriforening Producentorganisationen: Kurt Madsen, Ole Lundberg Larsen,

Læs mere

REFERAT AF Landsklubben for Forskning og Formidling bestyrelsesmøde. tirsdag den 28. august Kl. 15:30 18:00

REFERAT AF Landsklubben for Forskning og Formidling bestyrelsesmøde. tirsdag den 28. august Kl. 15:30 18:00 3. september 2018 REFERAT AF Landsklubben for Forskning og Formidling bestyrelsesmøde tirsdag den 28. august 2018 Kl. 15:30 18:00 Hotel Vejlefjord, Stouby Deltagere: Erik S. Christensen, Kent Laursen,

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatoriske arbejdsmiljøuddannelser i Grønland

Bekendtgørelse om obligatoriske arbejdsmiljøuddannelser i Grønland Udkast 18. juni 2012 Bilag 1 a Bekendtgørelse om obligatoriske arbejdsmiljøuddannelser i Grønland I medfør af 7, 9, stk. 2, 56, 57, stk. 1, og 57 a i lovbekendtgørelse nr. 1048 af 26. oktober 2005, som

Læs mere

Referat af generalforsamling i SBV fredag den 14. marts 2014 kl. 20.00 i Brugsens nye lokaler på 1. sal

Referat af generalforsamling i SBV fredag den 14. marts 2014 kl. 20.00 i Brugsens nye lokaler på 1. sal Referat af generalforsamling i SBV fredag den 14. marts 2014 kl. 20.00 i Brugsens nye lokaler på 1. sal Til generalforsamlingen var der tilmeldt 89 medlemmer til spisning kl. 19.00 og der kom yderligere

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

SIKKER DRIFT. Det anbefaler en arbejdsgruppe under Fiskeskibsudvalget, som netop er kommet med en færdig rapport.

SIKKER DRIFT. Det anbefaler en arbejdsgruppe under Fiskeskibsudvalget, som netop er kommet med en færdig rapport. Enmandsbetjente fartøjer SIKKER DRIFT Informations-kampagner, periodiske syn, arbejdsmiljøsyn og risikovurdering - det er nogle af de ting, der skal forsøges for at gøre det mere sikkert at fiske på de

Læs mere

Sagsbehandling af støjforhold på fiskeskibe

Sagsbehandling af støjforhold på fiskeskibe Sagsbehandling af støjforhold på fiskeskibe Regelværk: Meddelelse A, Kapitel III B(1) Udarbejdet af: IFN (CFS) Filnavn: Støjforhold i fiskeskibe-6 Version 4,0 af 12-12-2007 (MMO) Synsservice interne vejledninger

Læs mere

Brønderslev Kommune. Det Lokale Beskæftigelsesråd. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Det Lokale Beskæftigelsesråd. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Det Lokale Beskæftigelsesråd Beslutningsprotokol Dato: 26. maj 2008 Lokale: Jobcentret Tidspunkt: kl. 09.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/104 Godkendelse af dagsorden...

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober 2013. Til Kalenderen ;-) Offentligt foredrag og debatmøde om voksenmobning Arrangeret af Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak!

Nyhedsbrev Oktober 2013. Til Kalenderen ;-) Offentligt foredrag og debatmøde om voksenmobning Arrangeret af Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak! Nyhedsbrev Oktober 2013 Kære medlemmer og læsere af Landsforeningens nyhedsbrev Heri kan du læse seneste nyt fra satspuljeprojektet, og hvad der ellers rører sig. Til Kalenderen ;-) Offentligt foredrag

Læs mere

Generalforsamling Egå Sejlklub 2015-11-03. 1. Valg af dirigent Per Selmose. 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år

Generalforsamling Egå Sejlklub 2015-11-03. 1. Valg af dirigent Per Selmose. 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år Generalforsamling Egå Sejlklub 2015-11-03 1. Valg af dirigent Per Selmose 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år Storjolle udvalg. Evt. link til film fra Youtube. Kapsejladsudvalg Optimist afdeling

Læs mere

Inspektion på Marine og Offshore kraner på skibe. By Ian Fleming McCurdie 20. November 2014, version 1

Inspektion på Marine og Offshore kraner på skibe. By Ian Fleming McCurdie 20. November 2014, version 1 Inspektion på Marine og Offshore kraner på skibe. By Ian Fleming McCurdie 20. November 2014, version 1 Alle skibe har kraner som skal kontrolleres årligt og re-certificeret hvert 5 år. Kraner er ikke underlagt

Læs mere

KOMPETENCECENTER FISKERISKOLEN

KOMPETENCECENTER FISKERISKOLEN KURSER KOMPETENCECENTER FISKERISKOLEN Kompetencecenterets opgave er at uddanne og udvikle kompetente medarbejdere til fiskerierhvervet og de øvrige blå erhverv. Vi tilbyder alle former for uddannelser

Læs mere

Farlige stoffer og materialer om bord i skibe

Farlige stoffer og materialer om bord i skibe Farlige stoffer og materialer om bord i skibe I denne pjece kan du læse om de forholdsregler, du skal tage for at undgå skadelige påvirkninger, når du arbejder med stoffer og materialer. Det kan fx være

Læs mere

Landbrugets arbejdsskader og deres forebyggelse Lektor Kirsten Jørgensen DTU

Landbrugets arbejdsskader og deres forebyggelse Lektor Kirsten Jørgensen DTU NytLandbrug 2007 - Konference Landbrugets arbejdsskader og deres forebyggelse Lektor DTU NytLandbrug 2007 - Konference Udviklingen Hvad er problemet Risici og farekilder Hvordan forebygge Sikkerhed og

Læs mere

Offshore/ Erhvervsfartøjer

Offshore/ Erhvervsfartøjer Offshore/ Erhvervsfartøjer Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus STCW regulation A-V1/1-1 Varighed: 1 dag Kurset kan afvikles lokalt På kurset vil du, gennem

Læs mere

Branchevejledningen er udgivet af: 1. udgave 2002

Branchevejledningen er udgivet af: 1. udgave 2002 Virksomhedens og sikkerhedsorganisationens arbejdsmiljøopgaver Denne branchevejledning henvender sig til kontor- og administrative virksomheder, der har oprettet en sikkerhedsorganisation, og ønsker uddybende

Læs mere

Emne Generalforsamling i Sydjysk Mejeristforening (FMF), landsdelskreds nr. 4

Emne Generalforsamling i Sydjysk Mejeristforening (FMF), landsdelskreds nr. 4 MØDEREFERAT Mødedato og tid 31. August 2010 Sted Arlafoods Kruså Mejeri Mødedeltagere Fra Ole O. Madsen Emne Generalforsamling i Sydjysk Mejeristforening (FMF), landsdelskreds nr. 4 Rundvisning på Kruså

Læs mere

Fra Kortlægning Til Forbedring

Fra Kortlægning Til Forbedring Fra Kortlægning Til Forbedring Forberedelse Spørgeskemaundersøgelse Rapporter og dialog Prioritering og handleplan Handlinger og løsninger Opfølgning Faldgruber for APV-processen Kortlægningsdøden det

Læs mere

SØULYKKESRAPPORT. METTE HOLM Arbejdsulykke den 31. august februar 2004 Sag Arkivkode Vermundsgade 38 C 2100 København Ø

SØULYKKESRAPPORT. METTE HOLM Arbejdsulykke den 31. august februar 2004 Sag Arkivkode Vermundsgade 38 C 2100 København Ø SØULYKKESRAPPORT 16. februar 2004 Sag 199927017 Arkivkode 01.40.50 METTE HOLM Arbejdsulykke den 31. august 2002 SØFARTSSTYRELSEN Vermundsgade 38 C 2100 København Ø Tlf. 39 17 44 00 Fax 39 17 44 16 CVR-nr.

Læs mere