Til kontoen er knyttet følgende posteringsoversigts-faciliteter: 2) en koncernintern rentekonto, 3) eventuelt et antal divisionskonti.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til kontoen er knyttet følgende posteringsoversigts-faciliteter: 2) en koncernintern rentekonto, 3) eventuelt et antal divisionskonti."

Transkript

1 Kendelse af 6. oktober 1997; J..nr Spørgsmål om opgørelse af koncernkonto, hvor de koncerninterne mellemregningskonti blev ført af banken. Bank- og sparekasselovens 21 og 23. (Connie Leth, Kjelde Mors, Peter Erling Nielsen, Christen Sørensen og Vagn Joensen) K-bank har ved skrivelse af 16. januar 1997 klaget over, at Finanstilsynet ved skrivelse af 2. januar 1997 har bestemt, at banken ved opgørelser efter bank- og sparekasselovens 21 og 23 ikke må foretage en nettoopgørelse af koncernkonti med tilhørende koncerninterne mellemregningskonti, som bogføres af banken. Sagens omstændigheder: K-banks standardaftale om koncernkonti er bl.a. anført: "Indledning En koncernkonto er en konto i K-bank med kunden som enekontohaver. Koncernkontoens saldo er udtryk for kundens mellemværende med banken f.s.v. angår koncernkontosystemet. Til kontoen er knyttet følgende posteringsoversigts-faciliteter: 1) et antal koncerninterne mellemregningskonti, 2) en koncernintern rentekonto, 3) eventuelt et antal divisionskonti. Kunden giver en eller flere koncernenheder (de tilsluttede koncernenheder) fuldmagt til at disponere på koncernkontoen. Alle tilsluttede koncernenheders ind- og udbetalinger foretages over koncernkontoen. Som service over for kunden registrerer banken enhver transaktion på koncernkontoen på en koncernintern mellemregningskonto, knyttet til den enkelte koncernenhed. Banken bistår derved kunden med at føre den interne mellemregning med de enkelte koncernenheder. Koncernkontosystemet giver samtidig kunden overblik over den samlede likviditetsmæssige position i forhold til banken og dermed mulighed for at gennemføre en koordineret udnyttelse af likviditeten. En koncernintern mellemregningskonto viser alene et mellemværende mellem koncernenheden og kunden. Kontoen udtrykker således ikke et mellemværende mellem på den ene side banken og på den anden side kunden og/eller den koncernenhed, som kontoen vedrører. Dispositioner over koncernkontoen sker via de koncerninterne mellemregningskonti. Alle posteringer via koncernkontosystemet bogføres på koncernkontoen.

2 ... Nærmere vilkår for koncernkontosystemet: 1. Med kunden som kontohaver oprettes én konto - koncernkontoen. Den til enhver tid værende saldo på denne konto er udtryk for kundens mellemværende med banken i henhold til koncernkontosystemet. Der er separat aftalt satser for rente m.v. med kunden. Hvis der til systemet er knyttet en kreditfacilitet, er der indgået særskilt aftale herom. Til koncernkontoen knyttes et antal koncerninterne mellemregningskonti, mindst svarende til antallet af tilsluttede koncernenheder. En koncernenheds posteringer på koncernkontoen kan kun ske via den koncerninterne mellemregningskonto, som vedrører koncernenheden. Kunden hæfter for ethvert træk, der måtte forekomme på koncernkontoen, herunder overtræk. Kunden er checkretligt forpligtet for eventuelle checks udstedt af koncernenhederne og indestår således for checkens betaling.... Banken fremsender kontoudskrift til kunden over bevægelser på koncern-kontoen. Banken udfærdiger dokumentation for foretagne posteringer på de koncern-interne mellemregningskonti. Denne dokumentation betegnes "Posterings-dokumentation" og er forsynet med følgende påtegning: "Ovenstående posteringer vedrører en koncernintern mellemregnings-konto, der indgår i et koncernkontosystem. Posteringerne er ikke udtryk for et mellemværende med K-bank" Posteringsdokumentationen sendes til den koncernenhed, den koncerninterne mellemregningskonto relaterer sig til. I bilag A er aftalt en intern kreditgrænse, som er anført på hver enkelt koncernintern mellemregningskonto

3 Banken beregner renter af indestående på/skylden i henhold til koncernkontoen. Renten beregnes dagligt på baggrund af den konkrete valørsaldo. Tilskrevne renter registreres tillige på den koncerninterne rentekonto. Der foretages indberetning til myndighederne af renter og saldo på grundlag af koncernkontoen. Til brug ved opgørelsen af det interne mellemværende mellem kunden og de tilsluttede koncernenheder kan banken efter anmodning som en service over for kunden beregne renter på koncerninterne mellemregningskonti. Satserne fastsættes af kunden. De beregnede renter registreres på de enkelte koncerninterne mellemregningskonti samt på den koncerninterne rentekonto. Satserne er gældende, indtil kunden skriftligt giver banken besked på at ændre dem. De således beregnede renter skal bogføres separat i kundens og koncernenhedernes bøger og er uden betydning for mellemværendet mellem banken og kunden. 3. Det er et internt forhold mellem kunden og koncernenhederne om disse overholder de interne kreditgrænser. Træk, hvorved de interne kreditgrænser overskrides, vil ikke blive tilbagevist.... I forbindelse med bankens daglige administration af systemet foretager banken kontrol af, at trækket på koncernkontoen ikke overstiger kreditmaksimum Kunden drager omsorg for, at saldiene på de koncerninterne mellemregnings-konti registreres som mellemværender indenfor koncernen og ikke som mellemværender med banken. 4. Koncernkontosystemet omfatter kunden og de koncernenheder, som kunden giver fuldmagt til at disponere på koncernkontoen... Kunden forpligter sig til at gøre de tegningsberettigede personer for alle af systemet omfattede koncernenheder bekendt med indholdet af denne aftale...." I Finanstilsynets afgørelse af 2. januar 1997 er bl.a. anført:

4 "Det fremgår, at bankens koncernkontosystem tilstræber at være opbygget således, at koncernen alene har en konto (koncernkontoen). Der er til denne konto knyttet en aftale om en serviceydelse til koncernen. Denne service består i, at banken bl.a. yder bistand til den interne likviditetsforvaltning. Systemet går ud på, at alle ind-/udbetalinger sker på de koncerninterne mellemregningskonti. Transaktionerne bogføres simultant på koncernkontoen, og de koncerninterne mellemregningskonti. Herved forstås, at samme øjeblik en ind- /udbetaling rammer en koncernintern mellemregningskonto, flyttes den automatisk til koncernkontoen. K-bank A/S gør i den forbindelse gældende, at de koncerninterne mellemregningskonti alene er en posteringsoversigtsfacilitet, som banken udfærdiger som en service over for kunden. Disse konti er således ikke udtryk for et mellemværende mellem på den ene side banken og på den anden side kunden og/eller den koncernenhed, som mellemregningskontoen vedrører. Henset til, at der sker ind-/udbetalinger samt udstedes checks på de koncerninterne mellemregningskonti er det Finanstilsynets opfattelse, at der er tvivl om, hvorvidt domstolene vil opfatte konstruktionen som en konto, der tilhører moderselskabet. På den baggrund skal Finanstilsynet meddele, at K-bank ved opgørelse af koncernkonto engagementer i henhold til bank- og sparekasselovens 21 & 23 skal medtage de enkelte selskabers engagement. Der kan således ikke foretages en nettoopgørelse. Finanstilsynet har ikke indvendinger imod, at K-bank anvender koncernkontosystemet til internt brug, f.eks. i forbindelse med renteberegning over for kunder." I klagen af 16. januar 1997 til ankenævnet har K-bank bl.a. anført: "Det er legitimt, at en koncern ønsker at styre koncernens samlede likviditet så hensigtsmæssigt som muligt, og at datterselskaber i en koncern i den forbindelse kan yde lån til koncernens moderselskab, jf. aktieselskabslovens 115 a. K-bank har i den anledning udviklet en koncernkonto. Kontoen har til formål at bistå koncerner med den omtalte likviditetsstyring, herunder at bistå koncernen med en række helt legitime overførsler af midler mellem selskaberne i koncernen. Det sker ved at et selskab i koncernen, typisk moderselskabet, opretter en konto i banken, lydende på det pågældende selskabs navn.

5 Øvrige selskaber i koncernen kan indsætte midler på kontoen, herunder anvise denne til brug ved indbetalinger fra tredjemand. Øvrige selskaber kan tillige i henhold til fuldmagt fra kontoførende selskab disponere over koncernkontoen inden for det kreditmaksimum, som gælder for denne. Som en service over for koncernen er koncernkontoen suppleret med et antal koncerninterne mellemregningskonti. En koncernintern mellemregningskonto er ikke en konto, men en posteringsoversigtsfacilitet. Den repræsenterer ikke ind- eller udlån i banken, men indeholder alene specifikationer til brug for koncernens egen styring af mellemregningen mellem de enkelte selskaber.... Forholdet omkring K-banks koncernkonto minder om en situation, hvor et datterselskab indsætter/hæver midler på en bankkonto, til hvilken er knyttet en stående instruktion om at alle indbetalinger/udbetalinger omgående skal krediteres/debiteres moderselskabets konto. Som nævnt letter K-banks koncernkonto effektiv likviditetsudnyttelse i en koncern. Systemet muliggør imidlertid ikke transaktioner, som koncernen ikke kunne gennemføre på anden vis. I det ovenfor nævnte tilfælde kunne selskaberne i koncernen således alternativt indsætte /hæve penge direkte på koncernkontoen under anvendelse af dennes kontonummer. Det ville så være op til koncernens eget bogholderi - uden bistand fra banken - at holde styr på de koncerninterne mellemregninger.... Som det fremgår af foranstående er der kun én konto med én kontohaver knyttet til en koncernkontoordning. Det fremgår af Finanstilsynets afgørelse, at Tilsynet henset til, at der sker ind- /udbetalinger samt udstedes checks på de koncerninterne konti er i tvivl om, hvorvidt domstolene vil omfatte konstruktionen som en konto, der tilhører moderselskabet. Tilsynets betragtning synes at være, at der er risiko for, at en domstol vil anse et datterselskab som rette kontohaver på en koncernintern mellemregningskonto. Noget sådant vil kunne betyde, at datterselskabet får et direkte krav mod banken eller at banken får et direkte krav mod datterselskaberne. Det er vores bestemte opfattelse, at K-banks koncernkontoordning er etableret på en sådan måde, at kun moderselskabet kan anses som kontohaver i relation til banken. Datterselskaber kan således hverken betragtes som indskydere eller som debitorer....

6 Vi mener ikke, at det er muligt at tilsidesætte koncernkontokonstruktionen og de i forbindelse med kontoens oprettelse underskrevne aftaler, herunder bestemmelsen om at de koncerninterne mellemregningskonti ikke repræsenterer mellemværender mellem banken og koncernen eller selskaber i denne. Vi mener derfor ikke, at Finanstilsynet har hjemmel til at kræve, at de koncerninterne mellemregningskonti skal behandles som konti i relation til bank- og sparekasselovens 21 og forlanger, at den ansvarlige kapital med tillæg af kortfristet supplerende kapital til enhver tid skal udgøre mindst 8% af bankens vægtede aktiver m.v. Bankens eventuelle tilgodehavende i henhold til koncernkontoen repræsenterer et aktiv. Mellemregningskontiene repræsenterer derimod hverken et tilgodehavende hos koncernen eller det enkelte koncernselskab. Der ses derfor ikke at være hjemmel til at kræve, at disse "konti" (der som nævnt ikke er konti, men derimod posteringsoversigtsfaciliteter) skal indgå i solvensopgørelsen. 23 indeholder regler om opgørelse af store engagementer. Ifølge bestemmelsens stk. 5 opgøres de på grundlag af bl.a. bankens tilgodehavender og andre mellemværender, der indebærer en kreditrisiko. Som nævnt ovenfor repræsenterer mellemregningskontiene ikke et tilgodehavende eller en anden kreditrisiko for banken. Der ses derfor ikke at være hjemmel til at kræve, at disse mellemregningskonti skal indgå i opgørelsen af store engagementer. For god ordens skyld bemærkes, at K-bank opfylder solvenskravet i bank- og sparekasselovens 21 og grænserne i 23 også ved opgørelse som krævet af Finanstilsynet. Vores opfattelse understøttes af det som bilag 3 vedlagte responsum fra professor A. Responsummet blev indhentet, fordi Finanstilsynet mundtligt havde givet udtryk for usikkerhed om koncernkontosystemets holdbarhed i en situation, hvor koncernen økonomisk brød sammen. Som det vil ses, finder A ingen betænkeligheder ved K- banks system. På baggrund af professorens forslag foretog vi dog en sproglig opstramning af koncernkontoreglerne og tydeliggjorde i den forbindelse, at en koncernintern mellemregningskonto alene er en posteringsoversigtsfacilitet, som banken udfærdiger som en service over for kunden, og at den således ikke er udtryk for et mellemværende mellem på den ene side banken og på den anden side kunden og/eller den koncernenhed, som mellemregningskontoen vedrører. Finanstilsynet lægger vægt på, at der kan ske ind-/udbetalinger samt udstedes checks på de koncerninterne mellemregningskonti. Som det fremgår af det ovenfor anførte er de nævnte mellemregningskonti imidlertid slet ikke konti, men blot posteringsoversigtsfaciliteter. Alle ind- og udbetalinger sker derfor på koncernkontoen, men af identifikationsårsager ved anvendelse af nummeret på en koncernintern mellemregningskonto. Vi mener ikke, at vores anvendelse af koncerninterne mellemregningskonti i identifikationsøjemed kan

7 bevirke, at disse konti kan anses for reelle konti og derfor skal indgå ved opgørelserne i henhold til bank- og sparekasselovens 21 og 23. Det bemærkes, at det er muligt at identificere checkudbetalinger på anden vis end ved anvendelse af nummeret på en koncernintern mellemregningskonto. Det på en checkblanket anførte kontonummer er nemlig uden betydning for kontering af checken. Konteringen sker på grundlag af de nederst på checkblanketten med optisk læsbar skrift anførte identifikationsnumre. Kontonummeret indgår ikke i disse identifikationsnumre. Dersom Finanstilsynet måtte tillægge det betydning, er vi villige til at overveje at ændre koncernkontosystemet således, at koncernkontonummeret anføres på alle checkblanketter." Finanstilsynet har ved skrivelse af 7. marts 1997 i anledning af klagen bl.a. udtalt: "... Som nævnt sammenligner K-bank koncernkontosystemet med den situation, hvor et datterselskab indsætter midler på en bankkonto, til hvilken er knyttet en stående ordre om, at midlerne skal overføres på moderselskabets konto. Finanstilsynet er enig i, at der er visse lighedspunkter, men det centrale er, at koncernkontosystemet adskiller sig ved, at der er knyttet KIM-konti til systemet. Efter Finanstilsynets opfattelse vil det således være tvivlsomt, hvorvidt domstolene vil opfatte konstruktionen som en konto, idet kreditorerne i koncernselskaberne vil kunne hævde, at KIM-kontiene har et sådant særpræg og en sådan selvstændighed, at de må betragtes som egentlige bankkonti for det pågældende selskab. Dette synspunkt støttes af, at der kan ske ud- og indbetalinger, herunder træk ved check på disse konti samt at KIM-konti oprettes som egentlige bankkonti med særskilte kontonumre. Det forhold at K-bank benævner KIM-konti posteringsoversigtsfaciliteter, ændrer ikke herved. For en udenforstående fremstår KIM-kontoen derfor som en almindelig bankkonto og den, der foretager ind- og udbetalinger har ikke kendskab til, at der er tale om en intern konto i en koncern, der ikke er udtryk for et mellemværende med banken. K-bank hævder endvidere, at betingelserne i aftalen medfører, at alene moderselskabet kan anses som kontohaver. Finanstilsynet skal hertil bemærke, at den kontrakt, der er indgået mellem kunden og banken naturligvis vil være bindende for de to parter. Det kan imidlertid ikke antages, at aftalen vil være bindende for en trediemand f.eks en kreditor, der har indsigelser mod aftalegrundlaget. Det er endvidere tilsynets opfattelse, at der er risiko for, at banken kan blive mødt med et krav fra en af moderselskabets kreditorer og/eller en af de øvrige koncernselskabers kreditorer.

8 Dette kan illustreres ved et eksempel, hvor koncernen består af et moderselskab M og tre datterselskaber X, Y og Z. På selskaberne M og X og Y's konti er der i alt trukket 140 mio. kr., mens der på Z's konto er et indlån på 100 mio. kr. Koncernkontoens saldo er således minus 40 mio. kr. En kreditor begærer udlæg i indlånet på 100 mio. kr. Såfremt det er en af moderselskabets kreditorer, der har begæret udlægget foretaget, vil fogeden sandsynligvis være forpligtet til at foretage udlægget. Da banken ikke kan påvise, at indlånet er pantsat til sikkerhed for M's gæld til banken, vil udlægget næppe skulle respektere, at banken i henhold til koncernkontokonstruktionen kan fradrage trækket på X og Y konti og muligvis ej heller trækket på M s konto. Er det Z s kreditorer, der har begæret udlægget foretaget, må fogeden formentlig afvise udlægget, da bankens formelle registrering, hvorefter moderselskabet er kontohaver må lægges til grund. Såfremt udlægget kan foretages, skal det næppe respektere det træk, der er på M, X og Y konti. Det er formentlig ikke sandsynligt, at såvel kreditorerne i moderselskabet som kreditorerne i de øvrige koncernselskaber vil være afskåret fra at foretage udlæg, idet der ellers vil foreligge kreditorly uden der er sket behørig iagttagelse af sikringsakt. Såfremt der kan foretages udlæg i konti i koncernkontosystemet, vil dette indebære, at grundlaget for nettoopgørelsen i henhold til bank- og sparekasseloven 21, 23 og 23 a bliver forkert. På denne baggrund finder tilsynet ikke, at banken har dokumenteret, at der alene er tale om en konto. Det er tilsynets opfattelse, at de såkaldte KIM-konti må betragtes som selvstændige bankkonti. Det er derfor tilsynets opfattelse, at der således vil være risiko for, at banken kan blive mødt med krav fra enten moderselskabets eller de øvrige koncernselskabers kreditorer. Som nævnt kan der ved opgørelser af engagementer i henhold til bank- og sparekasseloven 21 og 23 alene ske reduktion af udlån i overensstemmelse med kapitaldækningsbekendtgørelsen 12 og bekendtgørelse om fradrag for særlige sikre krav 2. Det fremgår af kapitaldækningsbekendtgørelsen 12 nr. 1 h, at tilgodehavender, der er sikret ved pant i indlån i instituttet eller ved indlånsbeviser m.v. udstedt af instituttet kan vægtes med 0. Det fremgår, at bekendtgørelse om fradrag for særlig sikre krav 2 e, at engagementer sikret ved pant i indlån i det långivende institut kan give fradrag ved opgørelsen af engagementet.

9 I forbindelse med koncernkontosystemet sker der ikke pantsætning. Finanstilsynet finder imidlertid, at K-bank tilsigter at opnå samme retsstilling, idet koncernkontosystemet efter tilsynets opfattelse er en form for aftalt modregning. En modregningsadgang giver ikke mulighed for reduktion i opgørelse af udlån ved opgørelserne i henhold til bank- og sparekasseloven 21, 23 og 23 a. På den baggrund er det således tilsynets opfattelse, at koncernkontosystemet indebærer en omgåelse af reglerne for reduktion af udlån ved opgørelse i henhold til bank- og sparekasseloven 21, 23 og 23 a. Under henvisning til ovenstående finder Finanstilsynet, at der er risiko for, at domstolene vil underkende koncernkontokonstruktionen og i stedet vil betragte de enkelte selskabers mellemværende med koncernen som et mellemværende mellem disse selskaber og banken. Finanstilsynet finder, at denne usikkerhed indebærer, at der ikke kan foretages en nettoopgørelse som ønsket. Såfremt der ønskes reduktion i solvenskravet i bank- og sparekasseloven 21 og ved opgørelse af engagementsstørrelse i bank- og sparekasseloven 23 og 23 a, finder Finanstilsynet derfor, at banken skal anvende de muligheder, der er i kapitaldækningsbekendtgørelsen og i bekendtgørelse om særlig sikre krav. Det skal tilføjes, at såfremt der gives tilladelse til konstruktionen vil der efter tilsynets opfattelse kunne blive tale om meget store reduktioner i solvenskravet for pengeinstitutterne. Konsekvenserne, hvis konstruktionen underkendes af domstolene i forbindelse med en koncerns sammenbrud, vil derfor være tilsvarende store. Finanstilsynet skal således fastholde, at K-bank ved opgørelse af koncernkontoengagementer i henhold til bank- og sparekasseloven 21, 23 og 23 a skal medtage de enkelte selskaber engagement. Finanstilsynet skal imidlertid meddele, at tilsynet ikke har indvendinger mod, at K- bank anvender koncernkontosystemet til internt brug, f.eks. i forbindelse med renteberegninger overfor kunder." K-bank har i skrivelse 15. april 1997 yderligere anført: "... Det fremgår af Finanstilsynets redegørelse af 7. marts 1997, at Tilsynet finder det tvivlsomt, om domstolene vil opfatte de koncerninterne konti (KIM-kontiene) som egentlige bankkonti. I tilslutning hertil anfører Tilsynet: "Dette synspunkt støttes af, at der kan ske ind- og udbetalinger, herunder træk ved check på disse konti samt at KIM-kontiene oprettes som egentlige bankkonti med særskilte kontonumre."

10 Det er ikke korrekt, at KIM-kontiene oprettes som egentlige bankkonti. KIMkontiene adskiller sig blandt andet på følgende punkter fra bankkonti: - der er ikke tale om konti med banken som kreditor/debitor hvorfor der ej heller udskrives kontoudskrifter i gængs forstand - der kan ikke i forhold til banken disponeres over et eventuelt indestående på en KIM-konti - saldoen på en KIM-konto forrentes ikke i forhold til banken, men alene i forhold til koncernen, og da med en af koncernen valgt rentesats (som kan være nul). Som følge heraf foretager banken ikke renteindberetning efter skattekontrollovens regler - der kan ikke foretages udlæg i en KIM-konto, jf. nedenfor - banken kan ikke modregne i indestående på en KIM-konto Tilsynet synes blandt andet at tillægge det betydning, at KIM-kontonummeret er anført på check, trukket på koncernkontoen, formentlig fordi Tilsynet frygter, at kan forlede udenforstående til at tro, at der er tale om en rigtig bankkonto. Som nævnt på side 5-6 i vores anke af 16. januar 1997 er vi villige til at ændre koncernkontosystemet, således at koncernkontonummeret anføres på alle checkblanketter, jf. også bemærkningerne herom i professor A s notat af 3. april 1997 (bilag 5). Tilsynet opfordres til at tilkendegive, om det ved vurderingen af koncernkontosystemet vil tillægge en sådan ændring nogen vægt. Vi skal fremhæve, at i modsætning til Tilsynet er det vor opfattelse, at en aftale der er bindende mellem to parter, som atlovervejende hovedregel også er bindende for tredjemand. Koncernkontoaftalen, som har et helt legitimt forretningsmæssigt formål, kan derfor ikke anfægtes af en kreditor. I tilsynets redegørelse af 7. marts 1997 anføres videre, at der efter Tilsynets opfattelse er risiko for, at banken kan blive mødt med krav fra en af moderselskabets kreditorer og/eller en af de øvrige koncernselskabers kreditorer. Dette belyses med følgende ekempel:... Eksemplet må bero på en misforståelse: Det er af afgørende betydning at præcisere, at der ikke er tale om M s, X s, Y s og Z s forskellige konti, men derimod om mellemregninger mellem M og de øvrige selskaber. Som anført i professor A s notat af 3. april 1997 (bilag 5) kan en foretaget indbetaling på koncernkontoen ikke være genstand for udlæg foretaget hos det selskab, der er blevet krediteret beløbet i service-kunderegnskabet. Beløbet er ved at blive krediteret koncernkontoen endeligt indgået i kontohavers formue. Sikringsakten er iagttaget i og med at beløbet er indgået i banken og blevet bogført på koncernkontoen.

11 I eksemplet vil moderselskabet M s kreditorer således ikke have mulighed for at foretage udlæg, idet selskabets eneste mellemværende med banken er en konto, der udviser en debetsaldo. Z s kreditorer kan ikke foretage udlæg i en bankkonto, allerede fordi Z ikke har en sådan konto. Professor A skriver herom i ovennævnte notat: "Der kan lovligt foretages transaktioner af enhver art mellem koncernselskaber, og det har udtrykkelig hjemmel, at datterselskaber kan yde deres moderselskab lån (ASL 115 a). Det er åbenbart, at der ikke ville kunne gøres udlæg i provenuet af et koncernlån hos moderselskabet for datterselskabets gæld, selvom det e.omst. måtte være muligt at identificere beløbet hos moderselskabet." Z s kreditorer kan derimod foretage udlæg i Z s tilgodehavende hos M. Et sådant udlæg berører imidlertid ikke en konto i banken. Vi er derfor ikke enig med Tilsynet i, at domstolene kan underkende koncernkontokonstruktionen og i stedet betragte de enkelte selskabers mellemværende med koncernen som et mellemværende mellem disse selskaber og banken. Vi er heller ikke enige med Tilsynet i, at koncernkontosystemet kan anskues som en form for aftale modregning. Modregning forudsætter eksistensen af flere bankkonti. I kontokontosystemet er der som angivet kun én konto. For en ordens skyld bemærkes, at omstødelsesrisikoen i forbindelse med indbetalinger på koncernkonti ikke ses at adskille sig fra omstødelsesrisikoen i forbindelse med indbetalinger på andre kontoformer. Afslutningsvis bemærkes, at den bistand, som K-bank yder sine kunder gennem etablering af en koncern-konto med tilhørende posteringsoversigts-faciliteter i form af koncerninterne mellemregningskonti, må betragtes som regnskabsmæssig bistand, jf. således også professor A s notat af 3. april 1997 (bilag 5). Sådan bistand kan ikke bedømmes efter bank- og sparekasselovens solvensregler, navnlig ikke således at poster i kunderegnskaber kræves tillagt bankens balanceposter." Finanstilsynet har herefter i skrivelse af 29. maj 1997 supplerende udtalt: "... I redegørelsen side 2 anfører K-bank forskellige punkter til støtte for, at de såkaldte KIM-konti ikke er egentlige bankkonti. Tilsynet skal hertil bemærke, at der er tale om konti oprettet i bankens almindelige bogføringssystem, hvorefter det aftales med kunden, at disse konti alene skal tjene koncernregnskabsmæssige formål.

12 Det er Finanstilsynets opfattelse, at de nævnte punkter ikke fjerner tvivlen om, at de såkaldte KIM-konti har et sådant særpræg og en sådan selvstændighed, at de må betragtes som egentlige bankkonti. K-bank opfordrer videre tilsynet til at tilkendegive, om det ved vurderingen af koncernkonti-systemet vil kunne tillægges nogen vægt, såfremt koncernkontonummeret anføres på alle check-blanketter. Finanstilsynet skal bemærke, at det anførte muligvis i et eller andet omfang kan medvirke til at reducere tvivlen om, at de såkaldte KIM-konti er egentlige bankkonti. På baggrund af K-banks korte beskrivelse er det imidlertid Finanstilsynets vurdering, at den nævnte ændring ikke vil være tilstrækkelig til at fjerne tvivlen. K-bank anfører endvidere, at det i modsætning til tilsynet, er K-banks opfattelse, at en aftale, der er bindende mellem 2 parter som altovervejende hovedregel også er bindende for tredjemand. Tilsynet er enig i, at hovedreglen er, at en aftale, der er indgået mellem to parter, er bindende for tredjemand. Men i det påklagede tilfælde er der netop tale om en risiko for, at hovedreglen fraviges, fordi en tredjemand har berettigede indsigelser mod aftalegrundlaget. Med henvisning til professor A s notat af 3. april 1997 gør K-bank på side 3 i redegørelsen gældende, at en foretaget indbetaling på koncernkontoen ikke kan være genstand for udlæg foretaget hos det selskab, der er blevet krediteret beløbet i servicekunderegnskabet. Beløbet er ved at blive krediteret koncernkontoen endeligt indgået i kontohavers formue. Sikringsakten er iagttaget i og med, at beløbet er indgået i banken og blevet bogført på koncern-kontoen. Finanstilsynet er ikke enig i denne betragtning, idet de enkelte koncernselskaber ved deres fuldmagter fortsat har dispositionsret over beløbene på koncernkontoen. Der er således næppe sket den nødvendige rådighedsberøvelse. K-bank anfører videre på side 3 i redegørelsen, at det af tilsynet nævnte eksempel må bero på en misforståelse, idet det er af afgørende betydning at præcisere, at der ikke er tale om M s, X s, Y s og Z s forskellige konti, men derimod om mellemregninger mellem M og de øvrige selskaber. Der er ikke tale om en misforståelse fra Finanstilsynets side. Tilsynet skal hertil bemærke, at K-banks argumentation således netop angår det forhold, hvorom banken og Finanstilsynet er uenige. Professor A nævner i sit notat, at pengeinstitutter kan drive anden virksomhed, der er accessorisk til pengeinstitutvirksomhed, jf. bank- og sparekasselovens 1 a, stk. 2, og kan således bl.a. yde sine kunder regnskabsmæssig bistand, jf. BSL kommentaren 1996, side 80. Accessorisk virksomhed er ikke pengeinstitutvirksomhed og kan ikke uden videre bedømmelse efter solvenskapitlet i BSL, kapitel 5, navnlig ikke således, at poster i kunderegnskabet tillægges bankens balanceposter.

13 Finanstilsynet er enig i, at der er tale om accessorisk virksomhed, såfremt et pengeinstitut yder sine kunder bistand, i form af et koncerninternt regnskab for saldoen på en konto. Som anført er det imidlertid Finanstilsynets vurdering, at koncernkonto-systemet er mere end blot et service-kunderegnskab. K-bank nævner endvidere, at omstødelsesrisikoen i forbindelse med indbetalinger på koncernkonti ikke ses at adskille sig fra omstødelsesrisikoen i forbindelse med indbetalinger på andre kontoformer. Hvis banken hermed mener den almindelige risiko for, at der vil kunne ske omstødelse i konkurs, jf. konkurslovens kapitel 8, bemærkes hertil, at dette ikke kan antages at være relevant for vurderingen af, hvorvidt koncernkontosystemet kan anvendes til reduktion i relation til opgørelse efter bank- og sparekasselovens 21 og 23 og 23 a. Hvis banken derimod med omstødelsesrisiko mener risikoen for, at domstolene vil underkende konstruktionen i forhold til kundens kreditorer, bemærkes, at risikoen netop her er, at domstolene vil betragte konstruktionen som selvstændige konti og dermed underkende konstruktionen, og at det netop er dette, der efter tilsynets opfattelse er problemet." K-bank har med skrivelse af 30. juni 1997 fremsendt materiale om bl.a. koncernkontosystemer i andre lande. Ankenævnet udtaler: Efter K-banks koncernkontoaftale er kontohaveren alene ét af koncernselskaberne. De øvrige koncernselskabers adgang til at trække på banken i henhold til koncernkontoaftalen beror på fuldmagt fra det kontohavende selskab og er begrænset dels af fuldmagtens indhold dels af størrelsen af koncernkontoens nettosaldo og eventuelle kreditramme. Uanset at koncernselskabernes indsættelser og hævninger sker under anvendelse af kontonummeret på det enkelte koncernselskabs mellemregningskonto, der føres i banken, må midlerne efter koncernkontoaftalen anses for indsat på og hævet på koncernkontoen. K-bank har ved udformningen af kontoudtogene vedrørende mellemregningskontiene sikret sig imod, at kontoudtogene vil kunne anvendes som dokumentation for, at et koncernselskab skulle være indehaver af et tilgodehavende hos banken svarende til saldoen på mellemregningskontoen, og har erklæret sig villig til i samme øjemed at ændre checkblanketter m.v., såfremt Finanstilsynet finder det påkrævet. Den omstændighed, at koncernselskaberne hver især, i det omfang fuldmagten fra det kontohavende selskab og koncernkontoens saldo og eventuelle kreditramme giver mulighed herfor, bevarer dispositionsadgangen over midler, som det enkelte koncernselskab indsætter på koncernkontoen, kan muligt - uanset om bogføringen af mellemregningen mellem det kontohavende selskab og

14 koncernselskaberne sker i koncernen eller i banken - give anledning til tvister mellem det kontohavende selskabs og de øvrige koncernselskabers kreditorer om retten til saldoen på koncernkontoen. Ankenævnet finder imidlertid ikke, at der er grundlag for at antage, at udformningen af K-banks koncernkontosystem indebærer, at der vil kunne rettes et større samlet krav mod banken end saldoen på koncernkontoen. Da K-bank endvidere i henhold til koncernaftalen ikke kan rette krav mod andre koncernselskaber end det kontohavende selskab, finder ankenævnet, at et koncernengagement oprettet i overensstemmelse med K-banks koncernkontoaftale vil kunne opgøres i henhold til bank- og sparekasselovens 21 og 23 som ét engagement. Ankenævnet ophæver derfor Finanstilsynets afgørelse af 2. januar 1997.

Bank- og sparekasselovens 23, stk. 1, havde indtil 1. januar 1994 følgende ordlyd:

Bank- og sparekasselovens 23, stk. 1, havde indtil 1. januar 1994 følgende ordlyd: Kendelse af 30. maj 1994. 92-63.096. Nogle engagementer skulle opgøres samlet. Bank- og sparekasselovens 23. (Kjelde Mors, Peter Erling Nielsen og Ebbe Christensen) Andelskassen K har i skrivelse af 27.

Læs mere

Tilladelsen, som blev givet efter 23, stk. 1, jf. 26, og efter 27, stk. 1, i bank- og sparekasseloven, blev gjort betinget bl.a.

Tilladelsen, som blev givet efter 23, stk. 1, jf. 26, og efter 27, stk. 1, i bank- og sparekasseloven, blev gjort betinget bl.a. Kendelse af 9. december 1993. 93-13.104. Finanstilsynet tillod en bank at have et engagement med den koncern banken var en del af på op til et samlet beløb svarende til 50% af bankens kernekapital efter

Læs mere

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed.

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed. Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-242.069) Påtænkt ændring af selskabs formålsbestemmelse ville indebære erhvervsmæssig sikkerhedsstillelse, som kun må udøves af pengeinstitutter og skades-forsikringsselskaber,

Læs mere

Finanstilsynet har modtaget K s brev af 2. juni 2003, vedrørende stillingen som udsteder i henhold til lov om udstedere af elektroniske penge 1.

Finanstilsynet har modtaget K s brev af 2. juni 2003, vedrørende stillingen som udsteder i henhold til lov om udstedere af elektroniske penge 1. Kendelse af 7. oktober 2004. J.nr. 03-176.255. Tiltrådt, at elektroniske penge kun kan udstedes af pengeinstitutter eller af virksomheder, der har tilladelse i henhold til lov om elektroniske penge. Lov

Læs mere

I en over sagen af Erhvervsankenævnet indhentet udtalelse har Finanstilsynet den 28. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I en over sagen af Erhvervsankenævnet indhentet udtalelse har Finanstilsynet den 28. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 2. august 2010 (J.nr. 2009-0020875) Pengeinstitut påbudt at opgøre visse konkrete engagementer på konsolideret basis samt at nedbringe det samlede engagement til et omfang under 25 % af pengeinstituttets

Læs mere

Tilladelse til at en registreret revisor indtrådte i bestyrelsen for en sparekasse afslået.

Tilladelse til at en registreret revisor indtrådte i bestyrelsen for en sparekasse afslået. Kendelse af 14. februar 1995. 94-53.871. Tilladelse til at en registreret revisor indtrådte i bestyrelsen for en sparekasse afslået. Lov om registrerede revisorer 6 a, stk. 2. (Børge Dahl, Kjelde Mors

Læs mere

På den baggrund skal Finanstilsynet påtale, at foreningens afdeling B var i overtræk fra den 30. december 2005 2. januar 2006.

På den baggrund skal Finanstilsynet påtale, at foreningens afdeling B var i overtræk fra den 30. december 2005 2. januar 2006. Kendelse af 17. januar 2007 (J.nr. 2006-0005657). En investeringsforenings afdelings negative saldo på en konto i få dage udgjorde en overtrædelse af låneforbudet i 43 i investeringsloven. Lov om investeringsforeninger

Læs mere

Finanstilsynets holdning er i overensstemmelse med indholdet af Foreningen af Statsautoriserede Revisorers revisionsvejledning nr. 11.

Finanstilsynets holdning er i overensstemmelse med indholdet af Foreningen af Statsautoriserede Revisorers revisionsvejledning nr. 11. Kendelse af 23. april 1998. 97-95.528. Kommanditselskab, som indgik i en finansiel koncern, skulle aflægge separat regnskab undergivet revision. Bank- og sparekasselovens 37 a. (Morten Iversen, Connie

Læs mere

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen:

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen: Kendelse af 9. oktober 1998. 98-51.826. Krav om revisorerklæring som dokumentation for, at underskuddet på datoen for kapitalnedsættelse mindst svarede til nedsættelsesbeløbet. Krav om korrigering af anmeldelse.

Læs mere

K e n d e l s e: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har oplyst, at B har været beskikket som statsautoriseret revisor siden den 6. februar 1978.

K e n d e l s e: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har oplyst, at B har været beskikket som statsautoriseret revisor siden den 6. februar 1978. Den 5. juli 2010 blev i sag nr. 38/2009 A mod Statsautoriseret revisor B afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 7. juli 2009 har A klaget over statsautoriseret revisor B. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

Læs mere

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen)

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen) Kendelse af 25. april 1996. 95-101.217. Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. Aktieselskabslovens 4, stk. 1, nr. 2. Anmeldelsesbekendtgørelsens 1 og 2, nr. 1. (Ellen

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 22. januar 1998. 96-139.414. Spørgsmål om udbetaling til andre end kontohaveren. Bank- og sparekasselovens 18, stk. 5 og 6 (lovbekendtgørelse nr. 8 af 15. januar 1960). (Suzanne Helsteen, Finn

Læs mere

Parternes argumentation.

Parternes argumentation. Kendelse af 5. marts 1999. 98-89.155, delkendelse nr. 1. Finanstilsynets tilkendegivelser vedrørende et pengeinstituts forretningsorden, protokollering, bevillingskompetence m.v. tiltrådt. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt

Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt BILAG TIL ORIENTERING Loven og dens forarbejder Bestemmelsen lyder således:» 117 a. Et pengeinstitut kan videregive oplysninger om en

Læs mere

Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer

Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer Finanstilsynet 25. juni 2010 J.nr. 1911-0056 /mos Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer 1. Indledning Anordningen sætter den danske

Læs mere

K Fondsmæglerselskab driver virksomhed med formidling af salg af præmieobligationer for K ApS hovedsageligt til privatpersoner.

K Fondsmæglerselskab driver virksomhed med formidling af salg af præmieobligationer for K ApS hovedsageligt til privatpersoner. Kendelse af 1. december 1997. J.NR. 97-160.802 Lov om værdipapirhandel 38. (Merete Cordes, Kåre Dullum og Niels Larsen) I skrivelse af 18. juni 1997 har advokat A på vegne K Fondsmæglerselskab klaget over,

Læs mere

4. at have foretaget forkerte konteringer, herunder rentekonteringer, med det formål at udsulte klagers økonomi,

4. at have foretaget forkerte konteringer, herunder rentekonteringer, med det formål at udsulte klagers økonomi, Kendelse af 14. maj 1998. 97-178.108. Klage over pengeinstitut afvist. Bank- og sparekasselovens 50 b, stk. 6. (Ellen Andersen, Merete Cordes og Niels Larsen) K har i skrivelse af 25. og 29. april 1997

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 15. januar 1997. 96-73.111. Aktindsigt nægtet i sag vedrørende en ophørt bank. Bank- og sparekasselovens 50 b, stk. 1 og stk. 2, nr. 2. (Suzanne Helsteen, Finn Møller Kristensen og Vagn Joensen)

Læs mere

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet:

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet: Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-237.271) Pengeinstitut kan ikke vægte aktiver i Arbejdsmarkedets Tillægspension med 0,2 ved opgørelsen. Bank- og sparekasselovens 21 samt bekendtgørelse om kapitaldækning

Læs mere

Omgørelse lagt klart frem Vestre Landsrets dom af 7. juli 2009, V.L. B

Omgørelse lagt klart frem Vestre Landsrets dom af 7. juli 2009, V.L. B 1 Omgørelse lagt klart frem Vestre Landsrets dom af 7. juli 2009, V.L. B-0846-08 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret har i en sag om udlodning af datterselskabsudbytte taget

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 28. september 2004 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 28. september 2004 hedder det: Kendelse af 21. november 2005. (j.nr. 04-249.605) Anmeldte binavne registreringsnægtet, da de var egnede til at fremkalde det indtryk, at der er tale om pengeinstitutter henholdsvis realkreditinstitutter

Læs mere

Ved skrivelse af 8. februar 2007 rettede advokat K henvendelse til Finanstilsynet. Skrivelsen er sålydende:

Ved skrivelse af 8. februar 2007 rettede advokat K henvendelse til Finanstilsynet. Skrivelsen er sålydende: Kendelse af 21. november 2007 (J.nr. 2007-0013002). Klage afvist, da Finanstilsynets skrivelse ikke kunne anses som en afgørelse i forhold til klager. 12 i bekendtgørelse nr. 1464 af 13. december 2006

Læs mere

Bilag 1 1. februar 2006

Bilag 1 1. februar 2006 Bilag 1 1. februar 2006 I. Indsendelse af materiale Finanstilsynets vejledning om indberetning af engagementer FINANSTILSYNET Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C Tlf 33 55 82 82 Fax 33 55 82 00 CVR-nr

Læs mere

København, den 18. september advokatkreds K E N D E L S E

København, den 18. september advokatkreds K E N D E L S E København, den 18. september 2012 Sagsnr. / CHN 4. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 12. maj 2011, modtaget i Advokatnævnets sekretariat den 13. maj 2011, rejst sag ved

Læs mere

10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder

10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder Budget- og regnskabssystem 10.3 - side 1 10.3 Kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder 10.3.1 Bekendtgørelse om kommunernes mellemværender med de kommunale forsyningsvirksomheder

Læs mere

Finanstilsynet har gennemgået revisionsprotokollat for årsregnskabet for 2004 for Investeringsforeningen K1.

Finanstilsynet har gennemgået revisionsprotokollat for årsregnskabet for 2004 for Investeringsforeningen K1. Kendelse af 25. april 2006 (J.nr. 2005-0002781) Negative saldi på enkelte bankkonti udgjorde en overtrædelse af låneforbudet i 43, stk. 1, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det: Kendelse af 22. april 2008 (J.nr. 2007-0014802). Anmodning om aktindsigt i tilsynssager ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt Offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh

Læs mere

Finanstilsynets bemærkninger efter undersøgelse i et pengeinstitut, herunder om samlet opgørelse af nogle engagementer.

Finanstilsynets bemærkninger efter undersøgelse i et pengeinstitut, herunder om samlet opgørelse af nogle engagementer. Kendelse af 30. maj 1994. 92-37.913. Finanstilsynets bemærkninger efter undersøgelse i et pengeinstitut, herunder om samlet opgørelse af nogle engagementer. Bank- og sparekasselovens 23. (Kjelde Mors,

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

Finanstilsynet har modtaget revisionsprotokollatet for K Andelskasse for 2000.

Finanstilsynet har modtaget revisionsprotokollatet for K Andelskasse for 2000. Kendelse af 14. december 2001. 01-128.543. Andelskasse skulle have foretaget individuelle hensættelser i stedet for generelle hensættelser på landbrugsengagementer. Bank- og sparekasselovens 31, stk. 2

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 8. juni 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 8. juni 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 8. juni 2010 15. maj 2010. Nr. 604. Bekendtgørelse om godkendelse af vedtægt om advokaters pligter med hensyn til behandlingen af betroede midler I medfør af 79 i retsplejelov

Læs mere

Ansvarlig indskudskapital, der ikke opfylder lovens krav, kunne ikke medregnes ved opgørelsen af en banks solvensprocent uanset overgangsregler.

Ansvarlig indskudskapital, der ikke opfylder lovens krav, kunne ikke medregnes ved opgørelsen af en banks solvensprocent uanset overgangsregler. Kendelse af 5. juli 1993. 93-8.240. Ansvarlig indskudskapital, der ikke opfylder lovens krav, kunne ikke medregnes ved opgørelsen af en banks solvensprocent uanset overgangsregler. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 11. februar 1997. 96-76.437 Spørgmål om inhabilitet i forbindelse med långivning til et af en sparekasse delvist ejet selskab. Aktieselskabslovens 58 og bank- og sparekasselovens 49 (Finn Møller

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 7. februar 2008 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 7. februar 2008 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 22. oktober 2008 (J.nr. 2007-0014728). Modeller til spilsystem indebærer en sådan mulighed for tilbageførsel af indskudte midler, at det må betragtes som indlån, jf. 7, stk. 1 i lov om finansiel

Læs mere

Kontraktbilag. Kontraktvilkår om overholdelse af lovgivningen om etnisk ligestilling, ligebehandling og ikke-diskrimination mv.

Kontraktbilag. Kontraktvilkår om overholdelse af lovgivningen om etnisk ligestilling, ligebehandling og ikke-diskrimination mv. Bilag 5 Kontraktbilag Kontraktvilkår om overholdelse af lovgivningen om etnisk ligestilling, ligebehandling og ikke-diskrimination mv. 1. Parterne... 2 2. Formål med kontraktbilaget... 3 3. Overholdelse

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. København, den 4. november 2013 Sagsnr. 2012-1371/CDE/JML 1. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. Sagens

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed.

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Kendelse af 22. februar 1996. 95-93.584. Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 19. marts 1997. J.nr. 96-86.232. Nærmere bestemt virksomhed krævede tilladelse som fondsmæglerselskab. Lov om værdipapirhandel 4, stk. 2. Lov om fondsmæglerselskaber 1. Bekendtgørelse nr. 721

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet om sagens faktiske omstændigheder udtalt i skrivelse af 14. september 2001:

I anledning af klagen har Finanstilsynet om sagens faktiske omstændigheder udtalt i skrivelse af 14. september 2001: Kendelse af 20. august 2002. 01-168.042. En udtalelse fra Finanstilsynet om, at medlemmer af et pengeinstituts ledelse m.v. havde aflagt et ikke retvisende årsregnskab ophævet, idet tilsynet ikke ved en

Læs mere

Vejledning til. Kontrakt om udførelse af freelancearbejde, hvor du er selvstændig erhvervsdrivende. Side 1 af 6

Vejledning til. Kontrakt om udførelse af freelancearbejde, hvor du er selvstændig erhvervsdrivende. Side 1 af 6 Vejledning til Kontrakt om udførelse af freelancearbejde, hvor du er selvstændig erhvervsdrivende Side 1 af 6 Indledende bemærkninger: Hvis du har selvstændig virksomhed og er momsregistret, skal du anføre

Læs mere

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt.

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt. Side 1 af 8 Kendelse af 30. januar 2009 (J.nr. 2008-0017489) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh og

Læs mere

12.3. Kreditgivning eller investering

12.3. Kreditgivning eller investering 12.3. Kreditgivning eller investering 12.3. Kreditgivning eller investering Det forhold, at udlån i lovens forstand skal forstås bredt, og at udlånsvirksomhed som ovenfor nævnt omfatter enhver form for

Læs mere

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen.

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen. Kendelse af 3. maj 2001. 00-189.505. Klagerens virksomhed var omfattet af lov om forsikringsmæglervirksomhed. 1 i lov om forsikringsmæglervirksomhed. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Vilkår for betalingskonti

Vilkår for betalingskonti Vilkår for betalingskonti Gældende fra den 01.01.2017 01.01.2017/03 Side 2/6 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En betalingskonto

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af ændring af vedtægt om advokaters pligter med hensyn til behandlingen af betroede midler

Bekendtgørelse om godkendelse af ændring af vedtægt om advokaters pligter med hensyn til behandlingen af betroede midler BEK nr 725 af 27/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2015-4000-0188 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

Ydelse af økonomisk bistand

Ydelse af økonomisk bistand Selskabsret Kapitalselskaber v/advokat Nicholas Liebach Ydelse af økonomisk bistand (aktionærlån/selvfinansiering) Lektion 8 WWW.PLESNER.COM Dagens program Ydelse af økonomisk bistand Økonomisk bistand/aktionærlån

Læs mere

Vilkår for betalingskonti

Vilkår for betalingskonti Vilkår for betalingskonti Vilkår for betalingskonti Erhvervskunder Gældende fra den 18-08-2014 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingstjenester tilknyttet betalingskonti oprettet med henblik på

Læs mere

VILKÅR FOR BETALINGSKONTI GÆLDENDE FRA DEN 1. JULI 2015

VILKÅR FOR BETALINGSKONTI GÆLDENDE FRA DEN 1. JULI 2015 VILKÅR FOR BETALINGSKONTI GÆLDENDE FRA DEN 1. JULI 2015 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En betalingskonto er fx en lønkonto,

Læs mere

Brugerregler for hævekort

Brugerregler for hævekort Brugerregler for hævekort 1. Disse brugerregler gælder for Deres anvendelse af pengeinstituttets hævekort. I øvrigt gælder pengeinstituttets Almindelige Forretningsbetingelser, herunder tillægget om betalingstjenester.

Læs mere

Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 3

Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 3 S. SEPTEMBER 2013 J.nr.: 8915742 BORJbam Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 3 Tønder Bank A/S under konkurs Skifteretten i Sønderborg - SKS SO 1-634/2012 Jeg skal herved som kurator i ovennævnte

Læs mere

Samlet set er det Finanstilsynets vurdering, at der er tale om elektroniske penge, jf. definitionen i 308, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed.

Samlet set er det Finanstilsynets vurdering, at der er tale om elektroniske penge, jf. definitionen i 308, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed. Kendelse af 24. februar 2009 (J.nr. 2008-0015771) Den udøvede virksomhed udgør udstedelse af elektroniske penge og kræver tilladelse. Lov om finansiel virksomhed, 308, stk. 1. (Mads Bryde Andersen, Finn

Læs mere

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter:

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter: Kendelse af 21. november 2001. 00-224.386. Ikke hjemmel til at undlade forsikringsmæssig afdækning af pensionstilsagn. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 1, stk. 1. (Lise Høgh, Ellen Andersen og Jan

Læs mere

Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab

Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab (Det anbefales at bruge professionel assistance i det konkrete tilfælde.) 1. Interessenterne Aftalen indgås mellem underskrevne Deltagers navn Adresse Tlf.

Læs mere

Instruks om bankkonto, web-erhverv og kort Sektion 4.1

Instruks om bankkonto, web-erhverv og kort Sektion 4.1 Enhederne har mulighed for at have egen bankkonto. Der skelnes mellem to slags bankkonti: Almindelig bankkonto, der kan bruges til overførsler, Web-erhverv, checks m.v. Anden bankkonto til Akiliut-kort

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Coop MasterCard Kredit

Coop MasterCard Kredit Coop MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr Erstatningskort Varekøb Køb i Coop butikker i Danmark Køb på Coop.dk Køb på Internet, postordre (ved fjernsalg) mv. Køb i Coop butikker

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer Afsnit I Baggrund En finansiel virksomhed må efter 182, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed ikke uden tilladelse fra Finanstilsynet

Læs mere

Notat. Ny løsning for den regnskabsmæssige registrering af tilsagns tilhørende

Notat. Ny løsning for den regnskabsmæssige registrering af tilsagns tilhørende Side 1 af 9 Notat 28. september 2012 ØKO/JBN Ny løsning for den regnskabsmæssige registrering af tilsagns tilhørende udbetalinger Ref.: Vejledning Håndtering af tilsagnsordninger på tilskudsområdet af

Læs mere

N O T A T om overenskomsters status i følgende situationer:

N O T A T om overenskomsters status i følgende situationer: Page 1 of 5 DANSK METAL Tele Afdeling 12 tele12.dk LIND & CADOVIUS Afdeling 12 kommentar: Notat af advokat Nicolai Westergaard af 27. maj 1999. Notatet er anerkendt af Dansk Industri i forbindelse med

Læs mere

DEPOT-/KONTOAFTALE FOR AKTIESPAREKLUB

DEPOT-/KONTOAFTALE FOR AKTIESPAREKLUB Kopi af pas/kørekort samt sygesikringsbevis skal vedlægges for samtlige depot/kontohavere. Depot-/kontohaverne har lige stor andel i depotet, hvis ikke andet angives. Nordnet betragter depot-/kontohaveren

Læs mere

Generelle betingelser for anvendelse af Netbanken i Andelskassen J.A.K. Slagelse

Generelle betingelser for anvendelse af Netbanken i Andelskassen J.A.K. Slagelse Generelle betingelser for anvendelse af Netbanken i Andelskassen J.A.K. Slagelse Netbanken er et system, hvor man fra en pc kan udføre transaktioner samt søge informationer om kontoforhold. Kommunikationen

Læs mere

Lov om finansiel virksomhed Fortolkning af reglerne om omdannelse

Lov om finansiel virksomhed Fortolkning af reglerne om omdannelse Finanstilsynet 5. juli 2010 Lov om finansiel virksomhed 207-210 Fortolkning af reglerne om omdannelse Indledning Ifølge 207-210 i lov om finansiel virksomhed (herefter benævnt FiL) kan en sparekasse omdannes

Læs mere

Bekendtgørelse om udbud af online væddemål

Bekendtgørelse om udbud af online væddemål Bekendtgørelse om udbud af online væddemål I medfør af 11, stk. 4, 36, stk. 2, 41, stk. 1, og 60 i lov nr. 848 af 1. juli 2010 om spil fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen finder

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

Udkast til styresignal om fordeling af underskud ved skattefri grenspaltning og skattefri tilførsel af aktiver, H

Udkast til styresignal om fordeling af underskud ved skattefri grenspaltning og skattefri tilførsel af aktiver, H SKAT Østbanegade 123 København Ø 17. august 2015 Udkast til styresignal om fordeling af underskud ved skattefri grenspaltning og skattefri tilførsel af aktiver, H 184-15. SKAT har d. 10. juli 2015 fremsendt

Læs mere

Sagens forløb for Finanstilsynet

Sagens forløb for Finanstilsynet Kendelse af 14. marts 2000. 99-81.011 Engagementer med kundegruppe(r), der bestod af indbyrdes forbundne kunder, anset som ét engagement. Lov om banker og sparekasser 23. (Suzanne Helsteen, Connie Leth

Læs mere

Kunden er indforstået med, at indgåelse af handler med Risk Management Produkter kan være behæftet med risici for tab, omkostninger og gebyrer.

Kunden er indforstået med, at indgåelse af handler med Risk Management Produkter kan være behæftet med risici for tab, omkostninger og gebyrer. DLG s Generelle betingelser for Risk Management Produkter 1. Anendelse Nedenstående generelle betingelser for DLG a.m.b.a. ( DLG ) finder anvendelse for alle handler med produkterne Secure Max Opti, Performance

Læs mere

Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 27. februar 2015

Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 27. februar 2015 Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 27. februar 2015 1 Coop Bank A/S MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr Erstatningskort Varekøb Køb i Coop butikker i Danmark

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 31. august 2009 (J.nr. 2009-0018812) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 samt offentlighedsloven 14. (Lise Høgh, Suzanne Helsteen og Steen Mejer ) Ved

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 20. september 2013 har Revisortilsynet klaget over registreret revisor Hanne Hansen.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 20. september 2013 har Revisortilsynet klaget over registreret revisor Hanne Hansen. Den 15. april 2014 blev der i sag nr.113/2013 Revisortilsynet mod Registreret revisor Hanne Kildahl Hansen afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 20. september 2013 har Revisortilsynet klaget

Læs mere

DEPOT-/KONTOAFTALE FOR AKTIESPAREKLUB

DEPOT-/KONTOAFTALE FOR AKTIESPAREKLUB Kopi af pas/kørekort samt gult sundhedskort skal vedlægges for samtlige depot/kontohavere. Depot-/kontohaverne har lige stor andel i depotet, hvis ikke andet angives. Nordnet betragter depot-/kontohaveren

Læs mere

Omgørelse hævning i virksomhedsskatteordningen SKM LSR

Omgørelse hævning i virksomhedsskatteordningen SKM LSR 1 Omgørelse hævning i virksomhedsskatteordningen SKM2010.730. LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten tillod ved en kendelse af 18/8 2010, at en hævning på en bankkonto omfattet

Læs mere

k e n d e l s e: Ved skrivelse af 14. februar 2013 har Skat i medfør af revisorlovens 43, stk. 3, indbragt registreret revisor A for Revisornævnet.

k e n d e l s e: Ved skrivelse af 14. februar 2013 har Skat i medfør af revisorlovens 43, stk. 3, indbragt registreret revisor A for Revisornævnet. Den 18. november 2013 blev i sag nr. 18/2013 Skat mod registreret revisor A afsagt sålydende k e n d e l s e: Ved skrivelse af 14. februar 2013 har Skat i medfør af revisorlovens 43, stk. 3, indbragt registreret

Læs mere

F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold)

F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold) J.nr. F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold) 1 Parterne 1.1. Undertegnede giver herved og fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, det er beskrevet

Læs mere

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Finanstilsynet 26. oktober 2011 Bemærkninger til Rigsrevisionens beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S I dette notat perspektiveres Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. december 2008 blev der i sag nr. 28-2007 KK mod statsaut. ejendomsmægler BB afsagt sålydende Kendelse Med brev af 16. oktober 2007 har KK indbragt statsaut. ejendomsmægler BB for Disciplinærnævnet.

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 3. marts 2009 (J.nr. 2008-0017864) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Niels Bolt Jørgensen og Jan

Læs mere

JONAS BRUUN ADVOKATFIRMA NOTAT. Konditionsmæssigheden af DIFO s tilbud af 1. april 2008 vedrørende administrationen af internetdomænet.

JONAS BRUUN ADVOKATFIRMA NOTAT. Konditionsmæssigheden af DIFO s tilbud af 1. april 2008 vedrørende administrationen af internetdomænet. ADVOKATFIRMA ERIK KJÆR- HANSEN ADVOKAT BREDGADE 38 1260 KØBENHAVN K 8. maj 2008 NOTAT om Konditionsmæssigheden af DIFO s tilbud af 1. april 2008 vedrørende administrationen af internetdomænet.dk Indledning

Læs mere

Coop Bank Samlet prisliste

Coop Bank Samlet prisliste Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 1. september 2015 (Gælder fra 27. februar 2015 for nye kunder og produkter) 1 Coop Bank A/S MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr

Læs mere

Aftale om depot og handel med værdipapirer. indgår her en aftale med Danske Bank (herefter banken) om depot og handel med værdipapirer.

Aftale om depot og handel med værdipapirer. indgår her en aftale med Danske Bank (herefter banken) om depot og handel med værdipapirer. Aftale om depot og handel med værdipapirer Navn Adresse CPR-nr. XXXXXXXX XXXXXXXX XXXXXX-XXXX indgår her en aftale med Danske Bank (herefter banken) om depot og handel med værdipapirer. Stamoplysninger

Læs mere

OVERDRAGELSE AF SIMPLE GÆLDSBREVE OG SIMPLE PENGEFORDRINGER

OVERDRAGELSE AF SIMPLE GÆLDSBREVE OG SIMPLE PENGEFORDRINGER OVERDRAGELSE AF SIMPLE GÆLDSBREVE OG SIMPLE PENGEFORDRINGER I. SIMPLE GÆLDSBREVE OG SIMPLE PENGEFORDRINGER 1. Indledning Simple gældsbreve anvendes typisk i forbindelse med optagelse af et lån, fx i et

Læs mere

K K/S blev stiftet den 12. januar Af selskabets vedtægter fremgår blandt andet:

K K/S blev stiftet den 12. januar Af selskabets vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 20. december 2000. 00-79.736. Spørgsmål om komplementars forvaltningsmæssige og økonomiske beføjelser. Aktieselskabslovens 173, stk. 8. (Finn Møller Kristensen, Suzanne Helsteen og Vagn Joensen)

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af store engagementer (* 1)

Bekendtgørelse om indberetning af store engagementer (* 1) Nr. 1039 15. desember 1995 Bekendtgørelse om indberetning af store engagementer (* 1) I medfør af 23, stk. 2, 23a, stk. 2, og 54, stk. 6, i lov om banker og sparekasser m.v., jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

K e n d e l s e: Den 28. juni 2013 blev der i sag nr. 19/2012. mod. registreret revisor B. afsagt sålydende

K e n d e l s e: Den 28. juni 2013 blev der i sag nr. 19/2012. mod. registreret revisor B. afsagt sålydende Den 28. juni 2013 blev der i sag nr. 19/2012 A mod registreret revisor B afsagt sålydende K e n d e l s e: Ved skrivelser af 1. marts og 19. marts 2012 har A i medfør af revisorlovens 43, stk. 3, indbragt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 17. november 2011 (J.nr. 2011-0024527)

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

Spørgsmål om redelig forretningsskik i forbindelse med tvangsindløsning af medarbejderaktier.

Spørgsmål om redelig forretningsskik i forbindelse med tvangsindløsning af medarbejderaktier. Kendelse af 14. oktober 1996. 94-17.154. Spørgsmål om redelig forretningsskik i forbindelse med tvangsindløsning af medarbejderaktier. Bank- og sparekasselovens 1, stk. 6. (Mads Bryde Andersen, Merete

Læs mere

Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 1. februar 2015

Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 1. februar 2015 Coop Bank Samlet prisliste Priser mv. gældende fra 1. februar 2015 1 Coop Bank A/S MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr Erstatningskort Varekøb Køb i Coop butikker i Danmark

Læs mere

Rungsted Havn. Økonomistyringsmodel. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31

Rungsted Havn. Økonomistyringsmodel. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Rungsted Havn Økonomistyringsmodel PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Indledning Økonomiudvalget i Hørsholm Kommune har på møde den 18. september 2014

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 5. august 2013 (J.nr. 2012-0032331). Pengeinstituts

Læs mere

Å R S A F S L U T N I N G I N D H O L D S F O R T E G N E L S E

Å R S A F S L U T N I N G I N D H O L D S F O R T E G N E L S E I N D H O L D S F O R T E G N E L S E ÅRSAFSLUTNING... 2 ÅRSAFSLUTNINGENS FORLØB... 4 EFTERPOSTERINGER... 5 EFTERPOSTERINGERS FORLØB... 6 BOGFØRING I FLERE REGNSKABSÅR... 6 Tiden for årsafslutning nærmer

Læs mere

Folkets Radio København Lokalradionævnet i København. 2400 København NV Øvrighedskontoret, Rådhuset 1599 Kbh. V. København den 2.

Folkets Radio København Lokalradionævnet i København. 2400 København NV Øvrighedskontoret, Rådhuset 1599 Kbh. V. København den 2. RADIO- OG TV-NÆVNET Folkets Radio København Lokalradionævnet i København Thoravej 25 Sekretariatet 2400 København NV Øvrighedskontoret, Rådhuset 1599 Kbh. V. København den 2. december 2002 Undersøgelse

Læs mere