FRA OPGAVEGLIDNING TIL OPGAVEOVERDRAGELSE: HVAD SIGER MEDARBEJDERNE? Afrapportering af interviewundersøgelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FRA OPGAVEGLIDNING TIL OPGAVEOVERDRAGELSE: HVAD SIGER MEDARBEJDERNE? Afrapportering af interviewundersøgelse"

Transkript

1 1 FRA OPGAVEGLIDNING TIL OPGAVEOVERDRAGELSE: HVAD SIGER MEDARBEJDERNE? Afrapportering af interviewundersøgelse Sidsel Vinge Senior projektleder cand.merc., ph.d.

2 2 Status på projekt opgaveglidning til overragelse Undersøgelsesfasen: Hvor er problemerne, hvem oplever dem, og hvordan? Undersøgelsesfasen foregår via gruppeinterviews med driftsmedarbejdere og driftsledere Prioriteringsfasen: Hvilke problemer er vigtigst, og hvordan kan de løses? Resultaterne af undersøgelsen drøftes med Kontaktudvalg og arbejdsgruppe. Arbejdsdag (workshopdag) for ledere og arbejdsgrupper om problemer, prioritering og mulige løsninger. Løsningsfasen: Hvordan løser vi de prioriterede problemer i en aftalestruktur? Den tværsektorielle arbejdsgruppe udarbejder aftale til politisk behandling. Efterfølgende implementering og fastholdelse af aftale papir.

3 3 Status på projekt opgaveglidning til overragelse Rapport på basis af interviewundersøgelse med: Praktiserende læge i hhv. den vestlige og østlige del af regionen Medicinske hhv. kirurgiske overlæger og sygeplejersker Sygehusafdelingsledere (primært ledende overlæger og oversygeplejersker) Hjemmesygeplejersker Visitatorer Kommunale ledere (fx områdeleder, distriktsleder, driftschef) Offentliggøres i uge 44 (næste uge)

4 4 Alle oplever opgaveglidning til kommunerne Du har en patient, der er syg og under udredning, men ikke indlagt. Der opstår en masse behov, men før gjorde man dette inde påsygehuset. Nu kører det bare derhjemme, men plejeopgaverne er der jo stadig. (medicinsk overlæge) Medicinske patienter er kun indlagt til behandling plejeopgaverne er lagt ud i primærsektoren. (sygehusafdelingsleder) Der er ingen tvivl om, at det er tungere patienter de får hjem end det var for år tilbage. Det er kronikerne og det er gamle mennesker. (kirurgisk overlæge)

5 5 Sygehusene oplever omvendt opgaveglidning: tærsklen for indlæggelse falder Praktiserende lægers indsats: Nemmere at indlægge? Kommunerne, særligt hjemmesygeplejen: Hvem var tovholder påplejehjemmene før? Det var sygeplejerskerne altså. Det var dem, der tog stilling til flere ting og snakkede med de pårørende og tog kontakt til praktiserende læge, sådan såman ikke lige pludselig står med det en nat på sygehuset fordi de kræver indlæggelse. (medicinsk overlæge)

6 6 Acceleration kræver tværsektorielt samarbejde Vi harfx sat fokus pågod ernæring og tidlig mobilisering såde ikke mister al for meget muskelmasse og ikke bliver alt for trætte inden de kommer hjem. Det er vigtigt når de kommer hjem, at der såer nogle der hjælper dem med ernæringen. Vi ser mange der kommer igen efter at have været hjemme, og såhar de altså tabt 7 kilo. Det går i ståi primærsektoren.vi prøver at sætte ting i gang, men så dør den. Jeg kan godt lave noget flot kirurgi, som tillader dem, at komme op at stå med det samme. Når de er her påsygehuset, såkommanderer jeg dem i gang og ud af sengen, og når fysioterapien såslutter ved udskrivelsen, såhar den fysioterapeut ikke noget ansvar. De skal lave en genoptræningsplan man skal bruge i primærsektoren. Men når patienterne såkommer ind til os efter 4 uger, såer det gået tilbage, og såsidder de i en kørestol og er stive i knæene. Man har mange gode aftaler og udskrivningsplaner, men såglider det ud i sandet. Når de skal hurtigere igennem, såhjælper det ikke noget at trække dem hurtigt igennem et sygehusbesøg, og så stopper tingene der. (kirurgisk overlæge) Høj grad af enighed i alle grupper om at opgaver kan, skal og bør lægges ud i primærsektoren men det skal ske som ordentlig opgaveoverdragelse.

7 7 Hvad kræver den gode opgaveoverdragelse? 1) Viden: Hvad der skal ske? Hvornår det skal ske? Og hvilke og hvor mange patienter det berører? 2) Dialog: Sikre fælles mål(evt. i form af en aftale), fælles procesog motivation(hvorfor skal opgaveroverdrages?hvilke fordele der er ved overdragelsen? og hvordan sikres kvaliteten sikres?) 3) Handling: Implementeringi praksis, systematisk og tilstrækkelig vidensoverdragelse, god og effektiv kommunikationom alle de ovenstående punkter. Det er de her tre ting: Aftaler, information og implementering. Og hvis det ikke er i orden, så er der ingen ting, der lykkes! Og der skal være tænkt på alle tre ting. (praktiserende læge)

8 8 Hvor skal den gode opgaveoverdragelse forankres? Samarbejdet ml sygehuse og almenpraksis via praksiskonsulentordningen: God etableret struktur byg videre påden. Rum for forbedring! Særligt mht. ordningens gennemslagskraft og mandat i baglandet, samt evne til at sikre implementering.

9 9 Hvor skal den gode opgaveoverdragelse forankres? Samarbejdet med kommunerne Eksempler påfora: Kontaktforum (ledende sygeplejersker), klyngegrupper, forum for visitatorer og afdelingssygeplejersker. Kommunerne harde der områdeledere og visitatorerne. De befinder sig derude et sted ude i space, og man har nu prøvet at trække dem ind påsygehuset for at fåen tættere kontakt. Vi har kvartalsmøder med praksiskonsulenterne, men ikke med visitatoren. (kirurgisk sygeplejerske) Jeg tror mødeforaerneer der, men måske bruger man det forkert, og måske sidder de forkerte personer i de fora. Såman skal jo ogsåfinde ud af, jamen hvad skal de fora bruges til? Vi mangler samarbejdsfora der fungerer. (kommunal leder)

10 10 Vi har ikke connection FAME som eksempel Vi er ikke forberedtpåen FAME-afdeling, som har nogle hurtige forløb. Vi har ikke haft connection. Vi har ikke været med i den udvikling, der er foregået på sygehusene. Vi kan godt se patienterne kommer hjem, og såer vi sånødt til nu at skulle ændre os, men vi er lige 10 skridt bagefter, fordi vi ligesom ikke har været inddraget i den proces, der er sket, i forbindelse med at viskal være mere akutte. Eller skal vi? Såkommer vi såned i det med pengene, for har vi råd til det? (kommunal leder) FAME -det er jo alle sygehuse, der har lavet det. Og i sundhedsstyregruppen der kom det altsåsådan næsten som en orienteringssag. Det kunne godt være kommet helt anderledes. Man kunne have været inddraget, såman sikrer sig at kommunerne ogsåvar gearet til opgaven. Men hvad gør vi: Vi vender det lige med det samme mod regionen og siger, jamen såskal vi have nogle penge! Og det er jo derfor de ikke kommer med det. Men det måvi såfinde ud af hvordan vi kan diskutere. Det er vel også en politisk diskussion? (kommunale leder)

11 11 Et par sandheder om opgaveglidning til eftertanke Problemet er, at vi er ved at skabe en kultur, hvor man ikke tør gøre noget i god tid, fordi så sidder alle oppe på barrikaderne, fordi de er bange for at få en opgave, de ikke kan betale. Det er en rigtigt dårlig kultur, der er undervejs. For opgaven kommer jo uanset om man kan betale dem eller ej! Det handler bare om måden man får dem på. I stedet for at bruge tid på at tale om opgaver, så orienter man lige om det, og så er man fri for diskussionen om, jamen hvordan er det, vi takler det her? Hvordan vi vil gøre det, og i hvilken rækkefølge? Og hvis det er et orienteringspunkt, så spørger kommunerne hvor pengene kommer fra, og så er den væk efter tre kommentarer. Det er lidt en berøringsangst. Vi er nødt til at være åbne og ærlige, og det er svært, fordi vi alle sammen sidder med en økonomi, der ikke holder. Det gælder både kommuner og region. Men vi har stadig nogle opgaver vi skal løse, så opgaverne for borgeren kan blive løst bedre. Vores økonomi bliver ikke bedre af det, men hvis vi tænker fra en borgervinklen, så er det til borgerens bedste, hvis vi kan lave et ordentligt samarbejde omkring de her overdragelser. Jeg tror økonomien kunne være bedre, hvis vi var forberedt på, hvad der kommer. Alt det der brandslukning og ting der pludselig falder i vores skød, det koster da også. (Kommunale ledere)

12 Sundhedsaftalernes mulige rolle De sundhedsaftaler vi har i dag, handler primært om indlæggelser og udskrivelser. Men sundhedsaftalerne kunne også godt indeholde nogle fremtidsplaner. Fx når vi i regionen har besluttet, at der skal oprettes et eller andet, eller når vi har truffet beslutninger om, at nogle steder skal lukkes, hvad har det så af betydning for de her opgaver? Fx hos os, der lukker man Odder sygehus og sengepladser til rehabilitering. Hvad har man så tænkt sig at stille op med de patienter? De vil komme ud til de omkringliggende kommuner. Det ville være en fordel, hvis man havde de her processer med i en Sundhedsaftale, fordi de har betydning for den glidning, der sker ud til vores kommuner, fordi det har været vores borgere, der hidtil har brugt rehabiliteringssengepladserne. Det kunne en Sundhedsaftale godt indeholde. (Kommunale ledere) Refleksion: Kan sundhedsaftalerne bruges som platform for en rammeaftale om samarbejde i forbindelse med opgaveoverdragelse? 12

13 13 Sundhedsaftalerne mangler implementering Sundhedsaftalerne er der, men det er ikke kommunikeret ordentligt udtil alle aktører. Det handler om manglende implementering. (praktiserende læge) Jeg har lavet et lille minieksperiment i løbet af de sidste 5 måneder: Indtil nu har jeg ikke mødt én sygeplejerske i sekundærsektoren, der kender Sundhedsaftalen, de vidste ikke engang at de havde en sundhedsaftale. Når man såfortæller dem, at Sundhedsaftalen siger sådan og sådan, såsvarer de: Hvad for noget? Jeg siger ikke, at mine sygeplejersker kan den udenad, det kan de bestemt ikke, men den fylder meget i deres arbejde. Såvi skal nytænke det. (kommunale ledere) Der bliver ikke fulgt op. Det er lige som at sige, at vi ikke måkøre mere en 70 km/timen påden her vej, men det er ikke det samme som, at det er det der faktisk sker. (praktiserende læge) Refleksion: Kæden er ikke stærkere end det svageste led. Der skal fokuseres mindst lige så meget på implementering som på indhold!

14 14 Sundhedsaftalerne mangler ejerskab Jeg tror, at dem øverst oppelaver sundhedsaftaler, som ikke kommer ud til os nederst nede. Patienter kan blive udskrevet påalle tider af døgnet, og dem skal vi kunne tage imod! Dengang vi begyndte at høre om det, der var aftalen for længst indgået. Det var der ikke nogen blandt mit personale, der kendte til. (Hjemmesygeplejerske) Det, der går galt, når man laver sundhedsaftaler er, hvis dem, der laver aftalen ikke kender hverdagen. Dem, der har lavet aftalen, har ikke set på, hvilket personale der er til at tage over ude i primærsektoren. (Hjemmesygeplejerske). Man kan spørge praktikere, da det er os, der har fingrene i dejen. Vi er ikke med tidlig nok i forløbet. Ideer kommer påhøjt plan, og såbliver der lavet en aftale, og såførst der begynder man at nedsætte arbejdsgrupper, hvor praktikerne er med, men det er tit for sent. (Visitator)

15 15 Sundhedsaftalerne mangler efterlevelse Det står i Sundhedsaftalen, at der skal være kommunikation om borgeren fra dag ét [under en indlæggelse]. Men jeg oplever nogle gange, når jeg spørger personalet om de har ringet ind påsygehuset for at høre hvordan det går med borgeren, at de siger nej. De forklarer det med, at det kan være, at sygehuset sender borgeren hjem, hvis de ringer og spørger til hende. Altsåer tanken, at man helst skal lukke af for kommunikation, for tænk hvis nu vi kommunikerede og det så resulterede i, at de sendte borgeren hjem lidt før tid. (Kommunale ledere) Jeg ved ikke om det er en grundlæggende dansk problemstilling det her med aftaler: At når man har aftalen, såer det egentlig bare en vejledning til, at man skal finde på noget andet! (Kommunal leder) Refleksion: Implementering forudsætter ejerskab, og ejerskab forudsætter inddragelse. Der er ingen veje udenom de udførende led, hvis man med aftaler virkelig vil ændre noget i praksis.

16 16 Næste udfordring: Hvordan kommer vi fra opgaveglidning til opgaveoverdragelse i praksis? Det er de her tre ting: Aftaler, information og implementering. Og hvis det ikke er i orden, såer der ingen ting, der lykkes! Og der skal være tænkt på alle tre ting. (praktiserende læge) Viden? Skabe og formidle et godt grundlag for ændring: Hvorforskal vi væk fra opgaveglidning? Hvad er problemet og hvad er alternativet? Rapporten - men hvordan skal den bruges / distribueres? Dialog? Fælles mål(en aftale), fælles proces(hvordan når vi frem til en aftale, og hvem skal høres og/eller inddrages i processen) og hvordan sikres motivation? Arbejdsdagen, aftalegruppen og processen omkring en aftale? Handling? Hvordan implementeresrammeaftalen i praksis? Hvilke fora og samarbejdsstrukturer skal det forankres i? Hvem skal følge op på det?

17 17 Foreløbigt program til arbejdsdagen Fremlæggelse af baggrund for og formål med projektet Fremlæggelse af resultaterneaf undersøgelsesfasen samt plenumdiskussion Gruppearbejdeom prioriteringaf problemer: Hvilke problemer er størst, mest fundamentale, og væsentligst at søge løsning på? Endelig prioritering af problemer (om nødvendigt via afstemning) Frokost Gruppearbejde/plenum med brainstorm om løsningsmuligheder Afrunding og tilbagemelding til deltagerne om den videre proces Refleksion: Løsningenligger der sådan set i from af en proces. Skal arbejdsdagen i højere grad handle om implementering? Ikke mindst i lyset af den store vægt respondenterne lagde påalt fra motivation, ejerskab, inddragelse, kommunikation- og implementering?

OPGAVEGLIDNING MELLEM SEKTORERNE: UDFORDRINGER OG DILEMMAER

OPGAVEGLIDNING MELLEM SEKTORERNE: UDFORDRINGER OG DILEMMAER 1 OPGAVEGLIDNING MELLEM SEKTORERNE: UDFORDRINGER OG DILEMMAER Sidsel Vinge Senior projektleder cand.merc., ph.d. siv@dsi.dk 2 Hvad driver udviklingen i sekundærsektoren? Flere ældre, flere kronikere: Større

Læs mere

HVAD ER PERSPEKTIVET FOR INDRETNINGEN AF SUNDHEDSVÆSENET?

HVAD ER PERSPEKTIVET FOR INDRETNINGEN AF SUNDHEDSVÆSENET? Region Hovedstaden, 19. marts 2012 Medicinske Patienter HVAD ER PERSPEKTIVET FOR INDRETNINGEN AF SUNDHEDSVÆSENET? Sidsel Vinge Ph.d., cand.merc. Senior projektleder ved Dansk Sundhedsinstitut siv@dsi.dk

Læs mere

Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske

Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske Margit Schrøder, Projektleder Pernille Van Randwijk, Koordinerende klinisk vejleder Mette Olsen, nyuddannet sygeplejerske Fremtidens kliniske uddannelse, marts 2011 Sygeplejestuderende modul 11-12 Afd.

Læs mere

Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS

Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS Vision: DANMARKS BEDSTE OVERGANG starter i Esbjerg Denne fælles akutte indsats skal medvirke til at: Skabe sammenhængende pleje og behandlingsforløb

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle

Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle Refleksionsspil for sundhedsprofessionelle Velkommen til refleksionsspillet om patienters værdige og respektfulde møde med sundhedsvæsenet. Fokus i spillet er, at få en konstruktiv dialog om hvordan sundhedsprofessionelle

Læs mere

Vi bygger bro over sektorgrænsen

Vi bygger bro over sektorgrænsen Vi bygger bro over sektorgrænsen Foto: Philip Lindgreen Rosted Fælles Landskonference for Sygeplejersker i Primærsektor og Gerontologiske og Geriatriske sygeplejersker 25. og 26. Marts 2009 Hotel Nyborg

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg.

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg. Kursus for pårørende til mennesker med demens. Undersøgelsens problemstilling: Betydningen af at deltage i et kursus for pårørende til demensramte, og hvordan det afspejles i håndteringen af hverdagslivet

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Væskebehandling og intravenøs antibiotikabehandling i eget hjem

Væskebehandling og intravenøs antibiotikabehandling i eget hjem Væskebehandling og intravenøs antibiotikabehandling i eget hjem Else Rose Hjortbak, Kvalitetskonsulent, Hospitalsenheden Vest Mail: else.hjortbak@vest.rm.dk Merete Kjærsgaard, Sygeplejechef, Holstebro

Læs mere

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Oktober 2012 1 Baggrund Et af initiativerne i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient er, at der systematisk

Læs mere

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi

Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Patienter og pårørendes erfaringer med hjemmetræning efter apopleksi Anne Lee, Senior konsulent, cand.scient.san., sygeplejerske. CAST, Syddansk Universitet Formål med undersøgelsen Hvordan hjemmetræning,

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for akut indlagte patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for akut indlagte patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for akut indlagte patienter på Patienthotel Overafd. Aarhus Aarhus Universitetshospital Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Jammerbugt Kommune Hjemmepleje og Plejecentre Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Dokumenttype: Instruks Dokumentansvarlig: VIP-Gruppen Version: 1.0 Gældende fra: 01.07.2016 Revideres senest: 01.07.2019

Læs mere

Regionsældrerådet Hovedstaden

Regionsældrerådet Hovedstaden 25. februar 2019 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Regionsældrerådets høringssvar til hospitalsplan 2025 Regionsældreådet har gennemgået udkastet til hospitalsplan og har en række kommentarer

Læs mere

Patienttavler et værktøj til patientinddragelse

Patienttavler et værktøj til patientinddragelse Patienttavler et værktøj til patientinddragelse Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Patienttavler Baggrund Magnet Hospitals Baggrund Patient inddragelse Baggrund LUP 2012 Kontaktpersonsordningen Stuegang Udskrivningssamtale

Læs mere

Power Point vedhæftet som fil (fremsendes senere).

Power Point vedhæftet som fil (fremsendes senere). Referat af KSS møde den 8. april 2015, kl. 12.00 18.00 i Kirurgisk konferencelokale (det gamle køkken ), Nykøbing F. Sygehus. Implementering af den ny sundhedsaftale 2015 2018. Strategimøde Til stede:

Læs mere

I patientens fodspor Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune. Manual

I patientens fodspor Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune. Manual Set med patientsikkerhedsøjne I sektorovergangen mellem hospital og kommune Manual Region hovedstanden Område Midt Uarbejdet af risikomanager Benedicte Schou, Herlev hospital og risikomanager Ea Petersen,

Læs mere

Afholdelse af statusmøder

Afholdelse af statusmøder Afholdelse af statusmøder dialog samhørighed forventningsafstemning kommunikation fælles mål forståelse evaluering samarbejde - skab sammenhold og undgå konflikter Værktøjet er udarbejdet af Institut for

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Workshop om Recovery Øvelsesvejledning

Workshop om Recovery Øvelsesvejledning Psykiatrisk Center Ballerup Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Maglevænget 2 2750 Ballerup Dato: 26.11.2013 Workshop om Recovery Øvelsesvejledning Øvelsesvejledning november 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget. Tirsdag den 15. december 2009 kl i Regionshuset Viborg, Mødelokale F7 REFERAT. Udvalgets medlemmer:

Til Sundhedskoordinationsudvalget. Tirsdag den 15. december 2009 kl i Regionshuset Viborg, Mødelokale F7 REFERAT. Udvalgets medlemmer: Regionshuset Viborg Til Sundhedskoordinationsudvalget Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Tirsdag den 15. december 2009 kl. 16.00 19.00

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven Skyggeforløb af patienter med ondt i maven 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Hvad er skyggemetoden?... 3 Fremgangsmåde... 3 Resultater... 4 Den faktiske ventetid... 4 Oplevelsen

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Møde for Tværsektoriel Udviklingsgruppe

Møde for Tværsektoriel Udviklingsgruppe Referat Møde for Tværsektoriel Udviklingsgruppe Torsdag den 21. marts 2013 - Kl. 14.00 16.00 i konferencelokalet i Klinik Akut, Hjørring Vi mødes i glasgangen ved informationen Sygehus Vendsyssel Bispensgade

Læs mere

Dilemmakort. Et værktøj til at skabe refleksion og dialog om kvalitet i forløb for patienter og pårørende. Vejledning og udvalgte eksempler

Dilemmakort. Et værktøj til at skabe refleksion og dialog om kvalitet i forløb for patienter og pårørende. Vejledning og udvalgte eksempler Dilemmakort Et værktøj til at skabe refleksion og dialog om kvalitet i forløb for patienter og pårørende Vejledning og udvalgte eksempler Januar 2013 Version 1.02 Kontakt os vi modtager gerne feedback:

Læs mere

Nr.6: Da du ankom, var du da i tvivl om, hvor du skulle henvende dig? (Kommentar)

Nr.6: Da du ankom, var du da i tvivl om, hvor du skulle henvende dig? (Kommentar) Bilag 10 Telefonsurvey med patienter Ønsker du at medvirke Ja 41 Nej 7 Kan ikke gennemføres 2 Træffes ikke efter 3 forsøg 8 Intet telefonnummer 11 I alt 69 Køn Kvinde 21 Mand 20 Median alder 44,5 år 21

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Referat af patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI)

Referat af patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI) Referat af patientfeedbackmøde 25.4 2019 vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI) Møde: Patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser Dato: 25. april 2019 Kl.: 16.00 18.30 Sted: PC Nordsjælland,

Læs mere

Ledelse af det tværsektorielle samarbejde omkring den psykiatriske patient / Reportage fra ledernetværksmøderne

Ledelse af det tværsektorielle samarbejde omkring den psykiatriske patient / Reportage fra ledernetværksmøderne Ledelse af det tværsektorielle samarbejde omkring den psykiatriske patient / Reportage fra ledernetværksmøderne Indholdsfortegnelse: 1) Ledernetværksmøde 1, kick-off: at styrke et allerede velfungerende

Læs mere

for tiden En lille bog om afbrydelser og forstyrrelser og hvordan vi undgår dem

for tiden En lille bog om afbrydelser og forstyrrelser og hvordan vi undgår dem a rstyrrelser Tak for tiden Fordi tiden er vigtig En lille bog om afbrydelser og forstyrrelser og hvordan vi undgår dem ...kultur er noget der tages for givet, og styrer handlinger uden at være genstand

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Waste-runder i Akutafdelingen (ASA) den 16. maj og den 7. og 12. september 2012

Waste-runder i Akutafdelingen (ASA) den 16. maj og den 7. og 12. september 2012 Hospitalsenheden Vest Regionshospitalet Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Rapport Waste-runder i Akutafdelingen (ASA) den 16. maj og den 7. og 12. september 2012 Side 1/5 Baggrund Akutafdelingen har

Læs mere

KOL-seminar i Region Syd 6. november 2008. Sammenhæng i KOLforløb: Hvad koordinatorer kan og ikke kan!

KOL-seminar i Region Syd 6. november 2008. Sammenhæng i KOLforløb: Hvad koordinatorer kan og ikke kan! KOL-seminar i Region Syd 6. november 2008 Workshop C: Sammenhæng i KOLforløb: Hvad koordinatorer kan og ikke kan! Sidsel Vinge cand.merc., ph.d. senior projektleder, Dansk Sundhedsinstitut siv@dsi.dk Slagplan!

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

sektorer Parallelsession F Billeddelen med relations-id rid13 rid2 blev ikke fundet i filen. i Patientsikkerhed på tværs af

sektorer Parallelsession F Billeddelen med relations-id rid13 rid2 blev ikke fundet i filen. i Patientsikkerhed på tværs af Billeddelen med relations-id rid3 blev ikke fundet i Billeddelen med relations-id rid13 rid2 blev ikke fundet i i Patientsikkerhed på tværs af sektorer Billeddelen med relations-id rid3 blev ikke fundet

Læs mere

Hvem er vi og hvor kommer vi fra?

Hvem er vi og hvor kommer vi fra? Hvem er vi og hvor kommer vi fra? Anni Kjærgaard Sørensen, Chef for Sygeplejen, Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Christian Jørgensen, Ledende Oversygeplejerske, Fælles Akut Modtagelse, Sydvestjysk Sygehus

Læs mere

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Spørgeskema Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Juni 2005 Udsendt af Health Care Consulting på vegne af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Hofteopereret på Ringkjøbing Amts Sygehuse

Hofteopereret på Ringkjøbing Amts Sygehuse Ringkjøbing Amt Kvalitetsafdelingen for Sundhedsvæsenet Hofteopereret på Ringkjøbing Amts Sygehuse En undersøgelse af patienters tilfredshed med operation på Herning Sygehus og efterfølgende pleje og behandling

Læs mere

Transskribering af samtale 1

Transskribering af samtale 1 Transskribering af samtale 1 Nå Arne det her det er optrapningsskemaet for Metformin. Nu kan du se her hvordan man sædvanligvis optrapper med ca. 500 mg om ugen. Det du får nu er... Jeg får to gange om

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Projektkommissorium. Udarbejdet af: HPN Udarbejdet d Version nr. 1

Projektkommissorium. Udarbejdet af: HPN Udarbejdet d Version nr. 1 Projektkommissorium AKUTTEAMET Acadre sagsnr. Udarbejdet af: HPN Udarbejdet d. 22.08.16 Version nr. 1 Projektbeskrivelse For at styrke, understøtte og udvikle det nære sundhedsvæsen ønsker Esbjerg kommune

Læs mere

BRUGERNES STEMME - Patienter og pårørendes oplevelser af forløb på tværs af sektorer. Maj 2017

BRUGERNES STEMME - Patienter og pårørendes oplevelser af forløb på tværs af sektorer. Maj 2017 BRUGERNES STEMME - Patienter og pårørendes oplevelser af forløb på tværs af sektorer Maj 2017 INTRODUKTION Eksplorativ undersøgelse patienternes fortællinger i fokus Patienter og pårørende i længere forløb

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Optimering af Ældre Medicinske patienters Forløb

Optimering af Ældre Medicinske patienters Forløb Optimering af Ældre Medicinske patienters Forløb Ove Andersen, Linda Andresen Thomas Bandholm, Ann Christine Bodilsen, Marianne Hallin, Line Due Jensen, Selina Kristensen, Helle Juul Larsen, Pia Søe Jensen,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Sygehus Thy-Mors. Sikkert Patientflow Storyboard LS4 9. 10. september 2015. Patient Flow. Sikkert

Sygehus Thy-Mors. Sikkert Patientflow Storyboard LS4 9. 10. september 2015. Patient Flow. Sikkert Sygehus Thy-Mors flow Storyboard LS4 9. 10. september 2015 Sygehus Thy-Mors patientflow kvalitet og patientsikkerhed er ingen tilfældighed Klinik Akut Klinik Medicin Klinik Kirurgi Klinik Diagnostik samlede

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Aftale til sikring af koordinerede opgaveflytninger mellem sektorerne

Aftale til sikring af koordinerede opgaveflytninger mellem sektorerne Aftale til sikring af koordinerede opgaveflytninger mellem sektorerne 1. Baggrund I sundhedsaftalen mellem Region Nordjylland og kommunerne i regionen fremgår det, at kommuner og region skal indgå en aftale

Læs mere

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland 1. Indledning Cirka 50 procent af de borgere, som rammes af kræft (herefter kræftpatienter eller patienter), bliver i dag helbredt

Læs mere

Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse

Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse Camilla Blach Rossen Sygeplejerske, cand.cur., ph.d. stud. Program Metodologiske udfordringer

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til Sverige Navn: Maiken Lindgaard Hansen Rejsekammerat: Line Linn Jensen Hjem-institution: VIA University College, Viborg Værst-institution/Universitet: School

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer

Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer Oversigt over høringssvar Strategi for det nære sundhedsvæsen Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer Ældrerådet S. 9 under fakta boksen Konkret vil vi: afsnit 2 - Sikre sammenhængende forløb.

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer PSU møde 14. maj 2019 Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer TEMA 1: Patienter og pårørende 1. Recovery essentielt for at blive rask. 2. Ingen bliver raske hvis ikke vi går patientens vej.

Læs mere

PROHIP. Fremlæggelse ernæringsgruppen 16.02.12 (BK) Ernæring. Accelerede operationsforløb. Ernæring (hvordan står det så til i egen afdeling)

PROHIP. Fremlæggelse ernæringsgruppen 16.02.12 (BK) Ernæring. Accelerede operationsforløb. Ernæring (hvordan står det så til i egen afdeling) PROHIP Fremlæggelse ernæringsgruppen 16.02.12 (BK) Did you feed your patient today? Et interregionalt samarbejde mellem Skåne og Region Sjælland Fokus på hoftenære frakturer og hoftealloplastikker Finde

Læs mere

Udkast til aftale om indlæggelses- og udskrivningsforløb

Udkast til aftale om indlæggelses- og udskrivningsforløb Indsatsområde 1: Udskrivningsforløb for svage, ældre patienter Krav 1. Hvordan parterne sikrer rettidig afklaring af den enkelte patients behov efter udskrivning fra sygehus, herunder koordinering af udskrivningstidspunkt

Læs mere

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC

BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC BILAG 1: Interview med den centrale studievejledning på RUC 27.04.2015 Interviewer 1 (I1) Interviewer 2 (I2) Respondent (R) I1: Ja, vi vil jo lave en app, som skal vejlede den studerende igennem sit studieforløb.

Læs mere

Geriatrisk Team. Et Tværsektorielt, Tværfagligt og Tværkommunalt partnerskabsprojekt mellem Holbæk Sygehus, Odsherred-, Kalundborg- og Holbæk Kommune

Geriatrisk Team. Et Tværsektorielt, Tværfagligt og Tværkommunalt partnerskabsprojekt mellem Holbæk Sygehus, Odsherred-, Kalundborg- og Holbæk Kommune Geriatrisk Team T Et Tværsektorielt, Tværfagligt og Tværkommunalt partnerskabsprojekt mellem Holbæk Sygehus, Odsherred-, Kalundborg- og Holbæk Kommune Geriatrisk Team Lotte Frederiksen, Sygeplejerske Ida

Læs mere

Referat af patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI)

Referat af patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI) Referat af patientfeedbackmøde 29.4 2019 vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI) Møde: Patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser Dato: 29. april 2019 Kl.: 16.00 18.30 Sted: Region Hovedstadens

Læs mere

Det sammenhængende sundhedsvæsen og de ældre patienter

Det sammenhængende sundhedsvæsen og de ældre patienter Det sammenhængende sundhedsvæsen og de ældre patienter Ældre Sagen D.4 11. November 2018 Rikke Sølvsten Sørensen Nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Fremskudt visitation Udskrivningskoordination Ambulant

Læs mere

Fremlæggelse ernæringsgruppen 4.09.12 (BK) Did you feed your patient today?

Fremlæggelse ernæringsgruppen 4.09.12 (BK) Did you feed your patient today? Fremlæggelse ernæringsgruppen 4.09.12 (BK) Did you feed your patient today? PROHIP Et interregionalt samarbejde mellem Skåne og Region Sjælland Fokus på hoftenære frakturer og hoftealloplastikker Finde

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

NÅR DET SÆRLIGE HENSYN FEJLER

NÅR DET SÆRLIGE HENSYN FEJLER NÅR DET SÆRLIGE HENSYN FEJLER - Om for lidt tolkning og for mange pårørende i etniske minoritetspatienters oplevelser Henriette Frees Esholdt, Sociolog og Ph.D.-stipentiat Department of Sociology, Lund

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Referat fra 1. møde i spor 1 overbelægningsproblematikken i HEV:

Referat fra 1. møde i spor 1 overbelægningsproblematikken i HEV: Hospitalsenheden Vest Strategi og Plan Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra 1. møde i spor 1 overbelægningsproblematikken i HEV: Den akutte patient

Læs mere

Ældre, værdighed og rehabilitering

Ældre, værdighed og rehabilitering Ældre, værdighed og rehabilitering Eksempler fra en kommunes undersøgelse af værdighed v. Louise Bjerre Bojsen, Substans Workshop 4 BORGERINDDRAGELSE - REHABILITERING Rehabilitering er en målrettet og

Læs mere

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper

Krav 5. Sundhedskoordinationsudvalget Kommunal/regionale politiske styregrupper Krav 5. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg de kommunalt lægeligeudvalgs vurdering af samarbejdet mellem kommune og almen praksis

Opfølgende hjemmebesøg de kommunalt lægeligeudvalgs vurdering af samarbejdet mellem kommune og almen praksis Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Katrine Dennak (RSYD) Christina Ryborg (FKS) Anders Fournaise (RSYD) Journal nr.: 13/15214 E-mail: Anders.Fournaise@rsyd.dk Dato: 15. december 2015

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Referat af møde i Kontaktudvalget Sygehus Thy-Mors og Thisted, Morsø og Jammerbugt Kommuner - onsdag 23. november 2011

Referat af møde i Kontaktudvalget Sygehus Thy-Mors og Thisted, Morsø og Jammerbugt Kommuner - onsdag 23. november 2011 Referat af møde i Kontaktudvalget Sygehus Thy-Mors og Thisted, Morsø og Jammerbugt Kommuner - onsdag 23. november 2011 Tilstede Thisted Kommune: Ivan Stig Holm Jan Bendix Holger Juul Sørensen Bente Øllgaard

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

23 år og diagnosen fibromyalgi

23 år og diagnosen fibromyalgi 23 år og diagnosen fibromyalgi Et ungt menneske, der får stillet diagnosen fibromyalgi, har nogle helt specielle problemstillinger. fibromyalg.dk har interviewet Helle Ovesen om det at være ung med diagnosen

Læs mere

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted.

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Philip, 17 år En ung mand Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Det er hans lærer, der kalder på ham, og Philip kommer imod mig fra det fjerneste hjørne i værkstedet, hvor der står en

Læs mere

Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient

Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient BRO, November 2013, Gruppe 2 Susanne Jørgensen, Koordinerende visitator i Høje Taastrup Kommune. Uddannet sygeplejerske Steen Jensen, Social og Sundhedsassistent

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Model i fire trin Overordnet kan arbejdspladsen arbejde med en model i fire trin, som er afbilledet herunder.

Model i fire trin Overordnet kan arbejdspladsen arbejde med en model i fire trin, som er afbilledet herunder. PROCESVÆRKTØJ Hvordan kan arbejdspladsen arbejde med at lave retningslinjer? - Forslag til et forløb i fire trin Retningslinjer giver ikke i sig selv bedre forflytninger. Men de rummer fælles aftaler som

Læs mere

Kræftpatienters oplevelser af ernæringsindsatsen. Patientstøtte og Lokal Indsats Kræftens Bekæmpelse, 11. maj 2015

Kræftpatienters oplevelser af ernæringsindsatsen. Patientstøtte og Lokal Indsats Kræftens Bekæmpelse, 11. maj 2015 Kræftpatienters oplevelser af ernæringsindsatsen Patientstøtte og Lokal Indsats Kræftens Bekæmpelse, 11. maj 2015 Har du som følge af din kræftsygdom eller behandling oplevet én eller flere af følgende?

Læs mere

Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland

Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Patient- og pårørendeinddragelse er vigtigt, når der tales om udvikling af sundhedsvæsenet. Vi ved nemlig, at inddragelse af patienter

Læs mere

Kommuner savner aftaler om nye sundhedsopgaver

Kommuner savner aftaler om nye sundhedsopgaver 16.01.17 22:34 Kommuner savner aftaler om nye sundhedsopgaver Flere end 9 ud af 10 kommuner varetager behandlingsopgaver, der tidligere blev løst på sygehuset. Men 43 procent har ikke indgået aftaler med

Læs mere

Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab

Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab Materialesamling Indhold 1. Forslag til standardbrev til afdelingsledelser for den afdeling/afsnit, hvor der skal gås patientsikkerhedsrunde 2.

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Cases fra LUP. Journalistisk indsamlingsmetode

Cases fra LUP. Journalistisk indsamlingsmetode Cases fra LUP Cases fra LUP Stor andel svar på eller over gennemsnittet - og/eller: Markant positiv udvikling i svarfordeling siden sidste LUP Forskellige temaer, hospitaler og specialer Journalistisk

Læs mere

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010 LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010 Afsnitsrapport for indlagte patienter på Afsnit C9 (Endokrinologisk) Medicinsk Afdeling M Regionshospitalet Randers og Grenaa 01-04-2011 Den Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Undersøgelsen er sponsoreret af Helsefonden og Simon Spies Fonden Rapport findes på Hjerteforeningens hjemmeside: http://www.hjerteforeningen.dk/film_og_boeger/udgivelser/hjertesyges_oensker_og_behov/

Læs mere

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse 8. laboratorium om visitation af akut syge patienter under Sundhedsstrategisk ledelse 1 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Fra enstrenget system til tværsektoriel og tværfagligt samarbejde - ny model for visitation

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Kort præsentation. Velkomst til Mads fra Onkologisk afd., Sjællands Universitetshospital.

Kort præsentation. Velkomst til Mads fra Onkologisk afd., Sjællands Universitetshospital. KSS Nykøbing F Møde den 29. november kl 12-15 Mødelokale: Violen Fjordvej 17 indgang I-02 Nykøbing f Sygehus Dato: 16. december 2016 Referat Deltagere: Lisbeth Lumby Rasmussen, Dorrit Guttmann, Grete Breinhild,

Læs mere