Dagplejens historie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dagplejens historie"

Transkript

1 PÆDAGOGISK Dagplejens historie Dagplejen fylder 50 år

2 Indhold Forord 3 Dagplejen som nødløsning Dagplejen vokser Dagpleje i hele landet Dagplejen, kommunalreformen og fald i børnetal Politisk ansvarlig: Mogens Bech Madsen Redaktion: Mogens Bech Madsen og Joan Lindskov Illustration: Heidi Lundsgaard Produktion: Grafisk team/ja og FOAs trykkeri PA_dagplejens historie _

3 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 3 Forord Dagplejens historie er en kronologisk samling af den viden, vi har kunnet skaffe om dagplejens tilblivelse og udvikling gennem de seneste 50 år. Der er således ikke tale om en historieskrivning, men fakta i datoer og tal. Ikke desto mindre beskriver materialet også en dagpleje, som har udviklet sig fra at være en nødløsning ved vedtagelsen af L193 af 4. juni 1964, hvor loven gøres tidsbegrænset, indtil behovet for daginstitutionspladser kan opfyldes og frem til i dag, hvor dagplejen er et pædagogisk pasningstilbud, på lige fod med øvrige kommunale dagtilbud, som de sidste 10 år har befundet sig i en rivende udvikling blandt andet i kraft af, at de pædagogiske læreplaner blev indført. Materialet er lavet i forbindelse med dagplejens 50 års fødselsdag. Som det kan ses i materialet, er det en fejring, som vil blive ved over de næste par år, afhængigt af hvilken kommune I kommer fra, og der kan ligge en del detektivarbejde i lige at finde sin egen kommunes dagplejes fødselsdag i og med, at vi gennem årene er gået fra kommuner til 98. I FOA synes vi, at det er vigtigt at I finder datoen og får lavet en fejring af vores dagpleje. Mogens Bech Madsen formand Pædagogisk Sektor

4 4 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Dagplejen som nødløsning 1966 De første dagplejeformidlinger De første dagplejeformidlinger etableres i København marts 1966, i Odense maj 1966 og i Aarhus august Dagplejevederlaget er 80 kr. pr. barn pr. uge. Aldersgruppen Der er børn i aldersgruppen 0-12 år indskrevet i dagplejen. På landsplan er der 150 børn i kommunal dagpleje. Tilsynsførende Den tilsynsførende aflægger besøg, så ofte som omstændighederne i det enkelte tilfælde tilsiger og mindst 4 gange årligt (cirkulære af 1965). De tilsynsførende er hovedsaligt uddannede sygeplejersker og barneplejersker. I små landkommuner er der eksempler på, at der ansættes forvaltningspersonale, som fører tilsyn i dagplejen Den første økonomiske vejledning Der udsendes økonomisk vejledning om dagplejen 17. oktober 1968 fra Direktoratet for dagplejeformidlinger. Dagplejevederlaget stiger til 100 kr. pr. uge pr. barn. Arbejdstiden er 45 timer pr. uge pr. barn, rådighedstiden er 60 timer pr. uge for dagplejerne. Dagplejelederen får en timeløn på 5 kr. (ca. 900 kr. pr måned) samt

5 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 5

6 6 FOA DAGPLEJENS HISTORIE et honorartillæg på 15,72 kr. pr. måned Kommunal dagpleje 91 kommuner har oprettet kommunale dagplejeformidlinger, børn passes i kommunal dagpleje Fagforening 11. november stiftes dagplejemødrenes fagforening i Dansk Kommunal Arbejderforbund. Dagplejemødrene organiseres i afdelingen for børneforsorgspædagoger (senere LFS/Landsforeningen For Socialpædagoger) som var en afdeling i DKA. Dagplejeledere og assistenter afholder første landsmøde i Hindsgavl marts 1970 med 60 deltagere. Modstand mod dagplejen Socialdemokratiet advarer om, at nødløsningen kan gå hen og blive permanent, og at den med tiden vil udkonkurrere de offentlige daginstitutioner i kampen om de kommunale penge. Daginstitutionerne anklager familier for med vilje at bygge deres stuer i nye huse så store, at der er plads til flere dagplejebørn. For at hjælpe på økonomien, tager de 5-6 børn i dagpleje, og så er huset ved at være betalt, uden at mødrene har behøvet at gå hjemmefra Den første overenskomst for ledere og medarbejdere Den første overenskomst for ledere og assistenter ved dagplejeformidlinger underskrives 28. oktober Fordobling af børnetallet Børnetallet i dagplejen fordobles til (børn i vuggestue 9.132).

7 DAGPLEJENS HISTORIE FOA Den første overenskomst for dagplejere Den første overenskomst for dagplejemødre underskrives i september Arbejdstid rådighedstid 45 timer ugentlig pr. barn indenfor åbningstiden ml. kl Børnetal Antallet af børn i dagpleje (16.097) overstiger nu antallet af børn i vuggestue (12.396). Kursus Dagplejemødrene ansøger om at få et erhvervsmæssigt kursus under fritidsloven, dette anerkendes af staten, men gøres ikke obligatorisk. Børnenormering Op til 7 børn.

8 8 FOA DAGPLEJENS HISTORIE

9 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 9 Dagplejen vokser 1973 Ikke længere kun en nødløsning I oktober 1973 får dagplejen ændret status fra nødløsning til at være et supplement til daginstitutioner. Grundkursus i fritiden Grundkursus for dagplejere på 69 timer (aftenskole) etableres Den kommunale dagpleje vokser 144 kommuner har tilsluttet sig overenskomsten for dagplejere, der er børn i dagpleje (børn i vuggestue ) Dagplejecirkulære Cirkulære om dag- og døgnpleje efter bistandsloven udsendes af socialministeriet. Der fastsættes en hovedregel om, at der maksimum kan modtages 5 børn i et dagplejehjem, dog kan det, hvis forholdene er til det, tillades at modtage 6 børn eller flere. De eksisterende plejetilladelser på 6 og 7 børn skal justeres i henhold til loven. Arbejdstid Dagplejeren skal være til rådighed 43¼ time ugentlig pr. barn mellem Den samlede ugentlige arbejdstid kan blive op til 60 timer.

10 10 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Weekendkurser Weekendkurser med forskellige emner i relation til børn og voksne, indføres som frivilligt tilbud i nogle dagplejeformidlinger Bistandslov 1. april 1976 træder bistandsloven i kraft. Det er bistandslovens 64 der er udgangspunktet for etablering af kommunal dagpleje. I bistandsloven fastsættes det, at en dagplejer maks. må passe 5 børn. Supplement til daginstitutioner Dagplejen får med bistandsloven slået fast, at den er en varig løsning som supplement til øvrige dagtilbud. Normering Dagplejere har gennemsnitlig 2,6 barn i dagpleje. Der er ansat dagplejere, som passer børn. 67 % af børnene er mellem 0-2 år, 29 % er 3-6 år og 4 % er mellem 7-13 år. Der er gennemsnitlig 71 børn pr. fuldtidsansat tilsynsførende Antal af dagplejeformidlinger 148 kommuner har tilsluttet sig overenskomsten, og der er dagplejeformidling i 265 kommuner. A-kasse Tekst i 1981-overenskomsten 22: Ansættelse af dagplejere, der fortrinsvis er omfattet af arbejdsløshedsforsikring (enten i eller 1979-overenskomsten). Kommunerne er frit stillet med hensyn til antagelse af dagplejere, jf. statsministeriets cirkulære af 7. juni 1933, idet der dog fortrinsvis beskæftiges arbejdsløshedsforsikrede dagplejere. 20 timers pleje 20 timers pleje indføres 1. oktober 1977 og bortfalder 1. oktober I 1981-overenskomsten blev mindsteindtægten indført.

11 DAGPLEJENS HISTORIE FOA Vejledning om dagpleje Socialministeriet udsender Vejledning om formidlet dagpleje 15. juni 1978, heri anbefales det bl.a., at der afholdes 2 årlige forældremøder Antal dagplejeformidlinger Der er dagplejeformidlinger i 273 kommuner med børn. Der er gennemsnitlig 2.8 børn pr. dagplejer. Normering for tilsynsførende spænder fra 50 børn til 200 børn pr. fuldtidsansat, landsgennemsnittet er 72 børn. Op til 7 børn i dagpleje ændres til maks. 5 Indtil 1979 var det i nogle kommuner muligt at have op til 7 børn i dagpleje, hvis nogle af børnene var skolesøgende, dette ændres nu til maks. 5 børn. Grænseaftale Grænseaftale mellem DKA og BUPL af 26. oktober DKA s forhandlingsområde omfatter uddannede pædagoger ansat i kommunens social- og sundhedsforvaltninger med administrative og tilsynsførende funktioner samt pædagoger ansat i kommunale institutioner i Københavns Kommune. Indtægtsgaranti Der bliver indført indtægtsgaranti som i store træk betyder, at ved udmeldelse af børn, kan lønnen ikke gå længere ned, end hvad der svarer til en 20 timers pleje. I den forbindelse bliver det aftalt, at dagplejere, der selv ønsker at bevare indtægtsgarantien, har den mulighed frem til 1. april 1982, men på grund af problemer bliver der dog senere aftalt, at forlænge overgangen til overenskomstens udløb Ligestilling med daginstitutionerne Der indgås politisk forlig i maj måned, hvor dagplejen anerkendes som dagpasningstilbud for 0-2-årige børn på lige fod med daginstitutioner for 0-2-årige.

12 12 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Grundkursus i arbejdstiden I november udsender Socialstyrelsen undervisningsvejledning om introduktions- og grundkursus for dagplejerne. Vejledningen er udarbejdet i samarbejde med DKA og repræsentanter for dagplejerne og dagplejelederne. Ny titel til dagplejemødrene Dagplejemødrene får ny titel nemlig: Dagplejere. Baggrunden for ændringen er en indstilling fra Socialstyrelsen under henvisning til ligestillingslovens bestemmelser. Lønniveau 178 kr. pr. uge for et 20 timers barn, 228 kr. pr. uge for et 32 timers barn og 321 kr. pr. uge for et 43 timers barn. Gennemsnit for 4 børn pr. uge 1.625,04 kr. (Odense).

13 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 13

14 14 FOA DAGPLEJENS HISTORIE

15 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 15 Dagpleje i hele landet 1981 Dagpleje i hele landet Der er nu dagpleje i alle landets 275 kommuner. Der er børn og ca dagplejere. Nyt dagplejecirkulære Cirkulæret om formidlet dagpleje af 31. marts 1981 udsendes. Den formidlede dagpleje for aldersgruppen 0-2-årige betragtes på lige fod med de øvrige dagtilbud til børn i denne aldersgruppe. Dagpleje for børn 3-14 år betragtes fortsat som supplement. Cirkulæret indeholder retningslinjer for dagplejeformidlingens personale- og lokaleforhold, arbejdsopgaver og struktur. Som vejledende regel bør der ansættes en fuldtids tilsynsførende pr. 50 børn, med mindre forholdene taler for et lavere antal børn. Forældreindflydelse Forældrene til børn i dagpleje får med cirkulæret mulighed for at vælge forældreråd og får medindflydelse på overordnede principper for budget og det pædagogiske arbejde i dagplejen. Der afholdes 2 forældremøder årligt Lønniveau 4 fuldtidsbørn pr. uge 2.242,95 kr. (Odense).

16 16 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Mindsteindtægt Der indgås overenskomst for dagplejerne uden mindsteindtægt Lønniveau Ugelønnen for 4 fuldtidsbørn 2.502,60 kr. (Odense). På landsmødet for dagplejeledere/ assistenter bliver det besluttet at ændre titlen til dagplejepædagoger, for at synliggøre arbejdet som pædagog i dagplejen. Titlen dagplejepædagog kunne ikke anerkendes i juridisk forstand af bl.a. Kommunernes Landsforening, da den ikke er dækkende for de forskellige stillingskategorier: dagplejeleder, afdelingsledere (senere souschef), stedfortrædere og dagplejeassistent, som er omfattet af samme overenskomst. Normering Der er gennemsnitlig 3,7 barn pr. dagplejer og 64,2 børn pr. fuldtidspædagog Anciennitet Dagplejerne får aftale om anciennitet i forbindelse med opsigelse Ny titel til dagplejeledere m.fl Arbejdstidsnedsættelse Den ugentlige arbejdstid for fuldtidsansatte dagplejere er 48 timer pr. uge. I forbindelse med arbejdstidsnedsættelsen i 1987, skulle den ugentlige arbejdstid nedsættes til 47 timer. I den forbindelse blev der aftalt, at arbejdstiden blev fastholdt på 48 timer, og at den sidste time anvendes til opsparing af ½ fridag pr. måned i alt 6 dages afspadsering årligt. Afspadseringsordningen gælder for alle dagplejere uanset ansættelsesform og plejetid.

17 DAGPLEJENS HISTORIE FOA Suppleringskurser Der udbydes 11 forskellige suppleringskurser af kortere varighed. Efteruddannelse Der laves 6 ugers efteruddannelse af Social Pædagogisk Højskole for assistenter Lønanciennitet Lønanciennitet ved 4 års ansættelse indføres i overenskomsten for dagplejere. Forsøgsordning Der indføres ny 138 b i bistandsloven som giver adgang til at lave forsøgsordninger efter godkendelse af Socialstyrelsen. Normering Der er 3,5 barn pr. dagplejer og 59,9 børn pr. fuldtidsansat dagplejepædagog. Der er ansat dagplejere, og der er børn i dagpleje. Integration af dagpleje Byrådet i Odense beslutter, at dagplejen skal underlægges daginstitutionerne, og der udarbejdes en rapport om hvorledes dagplejen indarbejdes i nye 0-6-årsinstitutioner. Det lykkedes efter langvarige forhandlinger at bevare en selvstændig, men stærkt økonomisk beskåret dagpleje. Lønpoint for dagpleje BUPL får ved overenskomstforhandlingerne en aftale om, at der kan gives lønpoint til leder af daginstitutioner for ledelse og tilsyn med dagplejen. Dette bliver starten på senere problemstillinger vedr. underlægning af dagplejen i daginstitutioner Arbejdsmarkedspension Ved overenskomstforhandlingerne aftales en arbejdsmarkedspension med virkning fra 1. april Der indbetales på dette tidspunkt 2,4 % af lønnen.

18 18 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Løn under barsel Det aftales ved samme overenskomst, at den hidtidige ordning, hvor man var omfattet af ret til barselsdagpenge 4 uger før forventet fødsel og 12 uger efter fødslen, afløses af fuld løn 8 uger før forventet fødsel og 14 uger efter fødslen Nyt cirkulære Rammecirkulære for børn og unge efter bistandsloven, kommunerne skal selv udfylde indenfor rammerne. Cirkulæreanbefalingen af normeringstallet 50 børn pr. fuldtidsansat assistent i dagplejen bortfalder. Stordagpleje Lov om puljeordninger vedtages, den giver bl.a. mulighed for oprettelse af stordagpleje og dagpleje udenfor eget hjem i et hjemligt miljø. Lønpoint for dagpleje Pointsystemet for dagplejen blev udvidet til også at gælde for afdelingsledere og stedfortrædere i daginstitutioner (BUPL og LFS). Integration af dagplejen BUPL og FOA godkender et mødereferat vedr. udviklingen indenfor daginstitutions- og dagplejeområdet, man giver udtryk for, at evt. integrationer bør etableres som forsøg og henstiller til, at de enkelte lokalafdelinger ikke indgår aftaler med arbejdsgiverne før begge organisationer har haft mulighed for at forhandle med arbejdsgiveren Normering Der er dagplejere og børn i dagpleje, heraf timers børn og timers børn. Puljeordninger Der vedtages en ny lov (L61) om oprettelse af puljeordninger, som giver mulighed for at etablere stordagpleje, puljeordninger og dagpleje udenfor eget hjem i et hjemligt miljø. Dagplejedag Dagplejerne beslutter på det årlige landsmøde, at der fremover skal

19 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 19

20 20 FOA DAGPLEJENS HISTORIE afholdes dagplejens dag hvert år i maj måned Fleksibel dagpleje En ny lov (L291) lemper de hidtidige regler i bistandsloven og giver mulighed for mere fleksibel ansættelse af dagplejere, betaling for eget barn i dagpleje, dagpleje udenfor eget hjem og tilskud til etablering af dagpleje. Forældrebestyrelse i dagplejen Der vedtages lov om forældreindflydelse i dagplejen, hvis mindst 50 % af forældrene ønsker, det skal der oprettes forældrebestyrelse. Dagplejedagen Den første dagplejedag afholdes 21. maj 1992 under sloganet Dagplejen - tryghed for børn. Dagplejedagen er en dag hvor der sættes fokus på dagplejen, som et sted, hvor børn og voksne trives med hinanden FOA nyt forbund DKA og HAF fusionerer og 1. januar 1993 starter det nye forbund FOA. Forbundet etableres med 4 sektorer, dagplejerne og assistenterne organiseres i Pædagogisk Sektor. Skattefradrag truet En skattereform med bl.a. grønne afgifter, truer med at nedsætte dagplejernes skattefradrag væsentlig, efter flere forhandlingsrunder lykkedes det at få vedtaget et ændringsforslag til loven, som betød at skattefradraget blev opretholdt som før. Normering 3,61 barn pr. dagplejer 67,8 barn pr. fuldtidspædagog. Lokalløn Indførelse af mulighed for at få lokalløn fedterøvstillæg, som det oftest blev kaldt. Løn under barsel udvides Ved denne overenskomst blev aftalen om fuld løn under barsel udvidet fra 14 uger efter fødslen til 24 uger.

21 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 21 Ved de efterfølgende overenskomster er der løbende sket forbedringer, der er kommet fædreorlov, og der er blevet mulighed for at veksle mellem mor og far Overenskomstens mindsteindtægt ændres Dagplejernes overenskomst ændres radikalt. Ansættelsesformen uden mindsteindtægt afskaffes pr , og dagplejere med 3 børn overgår til ansættelse med mindsteindtægt for 3 børn. Der gives mulighed for deltidsansættelse på 36 timer til 4x32-timers børn, og ansættelsesformerne bliver på 3 fuldtidsbørn, 3 fuldtidsbørn og 1 deltidsbarn eller 4 fuldtidsbørn. Forsøg i dagplejen Mulighed for forsøgsordninger, bl.a. årsnorm, indføres i overenskomsten. Mulighed for tilskud til privat børnepasning Siden 1993 har det været muligt at få tilskud til privat børnepasning efter den såkaldte fritvalgsordning. Souschefer i dagplejen Afdelingsledertitlen bortfalder, og der bliver mulighed for oprettelse af souschefstillinger i dagplejeformidlingen. Pladsanvisere Overenskomsten for ledere af centralpladsanvisning og dagplejepædagogernes overenskomst sammenskrives. Grænseaftale med PMF og BUPL Der indgås aftale mellem FOA og henholdsvis BUPL og PMF om afgrænsning af organisationsområdet ift. nye dagtilbud, i form af grænsedragning mellem dagpleje og institution.

22 22 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Nye muligheder for orlov påvirker antallet af børn i pasning Arbejdsmarkedsreform giver mulighed for forældreorlov, uddannelsesorlov, og sabbatorlov. Det medfører nedgang i børnetallet og et fald i antallet af dagplejere på (9 %) i perioden januar 1994 til januar Antal på mindsteindtægt dagplejere var ansat på mindsteindtægt pr. december 1994, medens dagplejere var på månedsløn Normering 3,5 barn pr. dagplejere. 60,5 barn pr. fuldtidsansat pædagog. Der er børn i kommunal dagpleje. Decentralløn Lokallønnen omlægges til decentrale løninstrumenter, puljer til chef- og mellemledere. EU- direktiv om arbejdstid Direktivet indfører grænser om højeste arbejdstid på maks. 48 timer pr. uge over en vis periode, dette medfører fortolkningsproblemer, da dagplejernes arbejdstid er på 48 timer med mulighed for op til 52 timer pr. uge. Dagpleje og daginstitutioner i bistandsloven Regler om adskillelse af privat og kommunal pasning i bistandsloven. Dagplejen og daginstitutionerne henføres under samme kapitel i bistandsloven. Normering 3,5 barn pr. dagplejere. 63,8 barn pr. fuldtidsansat pædagog. Der var børn indmeldt i dagplejen, og der var dagplejere og dagplejepædagoger. Mindsteindtægten afskaffet Ansættelse på mindsteindtægt afskaffes og alle dagplejere ansættes pr. 1. januar 1996 på månedsløn. Der blev aftalt særlige vilkår for deltidsbørn (32 timers), og at der frivilligt kan indskrives et 5. barn.

23 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 23 Forældrebestyrelser obligatorisk 1. januar 1996 blev oprettelse af forældrebestyrelser i alle dagplejeformidlinger obligatorisk. Ligestilling af dagpleje og daginstitutioner på dette område. Pædagogisk grunduddannelse/pgu Lov om pædagogisk grunduddannelse blev vedtaget i september Landskonference Den første landskonference Kvalitet i dagplejen afholdes januar 1997 på Nyborg Strand med 700 deltagere. Ny Løn Dagplejepædagoger og dagplejere bliver omfattet af ny løn som iværksættes 1. april Ny løn afviger fra det gamle lønsystem ved at lønnen indeholder grundløn, funktionsløn og kvalifikationsløn til forskel fra det gamle lønsystem, som var baseret på løntrin og automatisk lønstigning ud fra anciennitet. Løntrin Dagplejerne overgår til aflønning på løntrin pr Grundløn for 4 fuldtidsbørn bliver løntrin 14. Aftensmøder Betalingen for 4 aftensmøder bortfalder, aflønning for aftensmøder bliver indeholdt i grundlønnen Normering 3,5 børn pr. dagplejer. 62,6 børn pr. fuldtidspædagog børn er indskrevet i dagplejen. Kursuskoncept KL udgiver nyt kursuskoncept for dagplejernes introduktions- og grundkursus. KL opfordrer kommunerne til at gennemføre introduktionskurser. Det anbefales, at introduktionskurset afvikles umiddelbart efter ansættelsen, og at grundkurset gennemføres indenfor det første års ansættelse.

24 24 FOA DAGPLEJENS HISTORIE PGU bliver permanent Undervisningsministeriets positive evaluering af PGU en medfører af Folketinget gør PGU en permanent. Hjemmedagpleje Der indgås aftale om tiltrædelsesoverenskomst for hjemmedagpleje på KL s område Brugertilfredshed Dagplejen er det dagtilbud, der scorer højest i finansministeriets undersøgelse af brugernes tilfredshed med den offentlige sektor. Sikkerhedsrepræsentant Dagplejerne får ret til at vælge sikkerhedsrepræsentant jf. arbejdsmiljølovens regler om virksomheders sikkerheds- og sundhedsarbejde. Overtid ved gæstepleje Der aftales mellem FOA og KL, at en dagplejer er forpligtet til at modtage et gæstebarn i det tidsrum kommunen har meddelt pasningstid. Også selvom den planlagte arbejdstid overskrides.

25 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 25 Pædagogisk branche Der etableres et formelt samarbejde mellem PMF, FOA, KAD, SID og SL i regi af Det Kommunale Kartel i den pædagogiske branche Normering 3,5 børn pr. dagplejer. 59,3 børn pr. fuldtidspædagog. Der er børn indskrevet i dagplejen Normering 3,4 børn pr. dagplejere. 58,3 børn pr. fuldtidspædagog. Der er dagplejere og dagplejepædagoger m.fl børn, der passes i kommunal dagpleje Overenskomst Procentaflønnede dagplejere med færre end 4 børn stiger 1 %. Tillæg for arbejde i forskudt tid hæves satsen for PGU hæves. Der aftales, at der i overenskomstperioden forhandles videre for at få en aftale om gæstedagpleje i gæstedagplejehuse. Dagplejeledernes obligatoriske funktionstillæg (tidl. rådighedstillæg) omlægges til grundløn. Dagplejepædagogerne stiger fra løntrin 21 til løntrin 22 i grundløn. Kursus for dagplejerne Videreudvikling af introduktions- og grundkurserne. Uddannelsen er baseret på alle de gode erfaringer, som er opsamlet i hele landet gennem mange år og bygger på det koncept, som KL og FOA udviklede i Rådighedstillæg Det obligatoriske funktionstillæg, som dagplejelederne har fået for at stå til rådighed udenfor normal arbejdstid konverteres til grundløn. Brugertilfredshed Kommunernes Landsforenings rapport Brugerne har ordet viser, at brugerne er yderst tilfredse med dagplejen, 9 ud af 10 forældre er tilfredse og mere end 50 % er yderst tilfredse.

26 26 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Grænseaftale Grænseaftalen mellem PMF og FOA vedr. stordagpleje og gæstehuse bliver ikke fornyet, men det er aftalt, at de 2 forbund løbende drøfter enkelte sager. FOAs udgangspunkt for grænsedragningen er at alle former for dagtilbud, der er godkendt efter servicelovens 10, er dagpleje Læreplaner 1. august 2004 træder en lov om pædagogiske lærerplaner i dagtilbud til børn i kraft. I dagplejen udarbejdes læreplanen samlet for alle dagplejehjem. Læreplanen skal indeholde mål for det pædagogiske arbejde og overordnede pædagogiske beskrivelser af aktiviteter og metoder. Private børnepassere Antallet af børn passet af private børnepassere er nu steget til knap FOA vurderer at der er ca børnepassere. Private børnepassere er ikke omfattet af lov om pædagogiske læreplaner. Diplomuddannelse 2 nye moduler i Diplomuddannelse for pædagoger blev godkendt, med henblik på videreuddannelse for dagplejepædagoger. PMF og FOA Hovedbestyrelsen i FOA og PMF besluttede at arbejde for en fusion. Der afholdes ekstraordinære kongresser 6. november i begge forbund. Urafstemning frem til 10. december Kommunalreform Strukturkommissionen konkluderer i januar 2005, at der er behov for en reform af den offentlige sektors struktur. Den konklusion begrundes med, at amter og kommuner ikke er store nok til at varetage deres opgaver, og at opgavefordelingen i den offentlige sektor på flere områder er uhensigtsmæssig. Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) fremlægger i april 2004 sit udspil til

27 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 27 en reform af den offentlige sektors struktur: Det nye Danmark en enkelt offentlig sektor tæt på borgerne. Dannelse af FOA Fag og Arbejde 25. januar 2005 bliver FOA Fag og Arbejde etableret ved en fusion mellem Forbundet af Offentligt Ansatte og Pædagogisk Medhjælper Forbund.

28 28 FOA DAGPLEJENS HISTORIE

29 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 29 Dagplejen, kommunalreformen og fald i børnetal 2007 Dagtilbudsloven Al lovgivning vedrørende børne- og ungeområdet bliver i foråret 2007 samlet i dagtilbudsloven. Lov om børnemiljø i dagtilbud Intentionen med lov om børnemiljø i dagtilbud, er at styrke børnenes kompetencer, så de er bedst muligt rustet til det videre liv i bl.a. skolen. For at opfylde lovens krav må dagtilbuddet derfor være i stand til at udvikle og styrke børns fysiske, psykiske og æstetiske miljø. Kommunalreformen 275 kommuner bliver til 98 kommuner ved kommunalreformen som trådte i kraft 1. januar 2007.

30 30 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Ny titel: Dagplejepædagoger I forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2008 ændres endelig stillingsbenævnelsen dagplejeassistent til dagplejepædagoger. Ny pædagogisk assistentuddannelse Den pædagogiske assistentuddannelse bliver godkendt i foråret 2008 og afløser den pædagogiske grunduddannelse. Uddannelsen er forlænget med 7 måneder, fortrinsvis med praktik Fælles lederoverenskomst på det pædagogiske område 2. april 2010 overgår dagplejelederne til en fælles lederoverenskomst på det pædagogiske område sammen med BUPL og SL. En udbygning af vuggestuer i landområderne medfører afskedigelser i dagplejen Kommunalreformen har medført, at mange af de nye kommuner beslutter at oprette vuggestuer i landområder, og dagplejen oplever de første store fyringsrunder på denne baggrund. Fald i børnetallet øger presset på dagplejen Der er siden 2008 sket et relativt stort fald i antallet af nyfødte børn, og det begynder at kunne ses i dagpleje og vuggestue. i 2008 var der ansat og dette tal er i 2010 reduceret til Dette forstærker presset på dagplejen. Private børnepassere Antallet af børn som passes af private børnepassere er nu årsjubilæum for årsmøderne Årsmødet 13. og 14. september 2010 er 40-årsjubilæum for årsmøder for dagplejeledere og dagplejepædagoger. Heraf 34 år på Hotel Nyborg Strand.

31 DAGPLEJENS HISTORIE FOA Kampen mod privatisering Dagplejernes og dagplejepædagogernes tillidsrepræsentanter starter en underskriftindsamling mod privatisering af dagplejen. Stort set alle tillidsvalgte sætter deres underskrift på et krav til børne- og undervisningsministeren om at stoppe privatisering af dagplejen. Trinvis forhøjelse af dagplejernes fradrag I forbindelse med skattereformen sikrer FOA en politisk opbakning til, at der sker en trinvis forhøjelse af dagplejens standardfradrag, indtil reformen er fuldt indfaset. I 2019 og frem vil standardfradraget være forhøjet til 60 % (52 % i 2015, 54 % i 2016, 56 % i 2017, 58 % i 2018). FOA har fremlagt beregninger, som viser, at fradraget reelt burde være sat op til 63 %. 2014/16 Fortsat fald i børnetallet Faldet i børnetallet på 0 til 2-årsområdet er forstærket. Hvor der i 2008 var registreret i aldersgruppen, er det i 2014 reduceret til , og antallet af dagplejere i kommunerne er nu faldet til (fra i 2008). Dagplejen presses yderligere, ved at faldet i børnetallet nu også omfatter de aldersgrupper, som går i børnehave og endnu engang vælger nogle kommuner at bruge dagplejen som buffer. Diverse udgivelser fra sektoren Sektoren udgiver i 2014 pjecen Legestuen i dagplejen, som en opfølgning på Ole Henrik Hansens anbefaling af, at dagplejepædagogerne i højere grad deltager i rollefordelingen og planlægningen i legestuen. Sektoren udgiver i 2015 en pjece og en lille film: Didaktik er i dagplejen hvad er det? Når en dagplejer arbejder didaktisk. Sektoren udgiver i 2016 bogen Skal dit barn i dagpleje En bog om omsorg og læring for 0-3-årige børn.

32 32 FOA DAGPLEJENS HISTORIE Den offentliggøres på landskonferencen Kvalitet i dagplejen. Bogen er skrevet af dagplejen i Odsherred. Indskrevne børn i dagplejen børn passes i den kommunale dagpleje. Det er et fald på 16 % ift. de børn, som dagplejen passede i Børnetallet begynder igen at stige, opgjort på nyfødte Selvom børnetallet endelig er begyndt at stige, og vi igen ser ansættelser af dagplejere, falder antallet af dagplejere fortsat på landsplan. I maj 2016 er antallet af dagplejere faldet til Private børnepassere børn passes nu af ca private børnepassere. FOAs undersøgelse viser blandt andet, at 60 % af disse tidligere har været kommunale dagplejere. 50 % af de pædagogiske tilsyn er ikke tilfredsstillende og ordningen er fortsat ikke omfattet af de pædagogiske læreplaner.

33 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 33

34 34 FOA DAGPLEJENS HISTORIE

35 DAGPLEJENS HISTORIE FOA 35

36 MAJ 2017 Dagplejens historie Dagplejen fylder 50 år Fejringen, vil blive ved over de næste par år, afhængigt af hvilken kommune I kommer fra, og der ligger en del detektivarbejde i lige at finde sin egen kommunes dagplejes fødselsdag i og med, at vi gennem årene er gået fra kommuner til 98. I FOA synes vi, at det er vigtigt at I finder datoen og får lavet en fejring af vores dagpleje. Pædagogisk Sektor Staunings Plads København V Tlf foa.dk FOA er Danmarks tredjestørste fagforening. Siden 1899 har vi kæmpet for bedre løn- og arbejdsforhold til vores medlemmer. Hovedopgaven er at indgå overenskomster, som sikrer en god løn og moderne, ordnede arbejdsvilkår. Det er FOA, der aftaler din løn, dine tillæg, din arbejdstid, din pension, dine barselsregler, dine ferieregler og dine muligheder for uddannelse. Vores opgave i FOA er også at sikre et stærkt fagligt fællesskab og at udvikle din og vores faglighed på det pædagogiske område, så velfærden og gode arbejdspladser går hånd i hånd.

Dagplejens historie. FOA Fag og Arbejde Randers. FOA Fag og Arbejde Randers Pædagogisk sektor

Dagplejens historie. FOA Fag og Arbejde Randers. FOA Fag og Arbejde Randers Pædagogisk sektor Dagplejens historie FOA Fag og Arbejde Randers FOA Fag og Arbejde Randers Pædagogisk sektor Den kommunale Dagpleje 1954-2010 1954 Mødrehjælp Mødrehjælpen starter som hjælp til familier med uhensigtsmæssige

Læs mere

Årsmøde 2010 Dagplejeledere og dagplejepædagoger

Årsmøde 2010 Dagplejeledere og dagplejepædagoger Årsmøde 2010 Dagplejeledere og dagplejepædagoger 40 års jubilæum Fortidens erfaringer - Fremtidens styrke F O A _ F A G O G A R B E J D E Årsmøde for dagplejeledere og dagplejepædagoger 2010-40 års jubilæum

Læs mere

TEKNIK-SERVICE. Overenskomst. FOA og Danske regioner

TEKNIK-SERVICE. Overenskomst. FOA og Danske regioner TEKNIK-SERVICE Overenskomst for ambulanceuddannet personale FOA og Danske regioner Informationsmøder Vi ved, at uanset hvor meget materiale vi laver, vil der være en lang række uafklarede spørgsmål. Derfor

Læs mere

Forhåndsaftale for dagplejere

Forhåndsaftale for dagplejere Forhåndsaftale for dagplejere Odense Kommune FOA Odense Side 1 af 8 Indhold Kapitel 1. Personafgrænsning... 3 1. Hvem er omfattet... 3 1A. Faste gæstedagplejere... 3 Kapitel 2. Funktionsløn... 3 2. Aftale

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer MINE KRAV DINE KRAV FOA 3 Indhold Hvad synes du? Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre

Læs mere

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer

FORBUND. Mine krav dine krav. Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer FORBUND Mine krav dine krav Temaer til diskussionsoplæg til privatansatte medlemmer Indhold Hvad synes du? 3 FOA og det private område 4 Mere løn 6 Pension bedre og mere lige vilkår 7 Bedre barselsregler

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

NOTAT. om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje

NOTAT. om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje Notat, opdateret 29. april 2009 NOTAT om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje FOA Frederikshavn * Constantiavej 35 * 9900 Frederikshavn * Telefon: 46971170 frederikshavn@foa.dk * www.foa.dk/frederikshavn

Læs mere

Omlægning af dagplejen

Omlægning af dagplejen Omlægning af dagplejen Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 11.3. 2014 følgende i forbindelse med fremlæggelsen af udmøntningsplanen for omlægningen af dagplejen.: Dagplejen overgår

Læs mere

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019 Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse Juni 2019 Indhold 1. En ny karrierevej for akademikere i staten 4 1.1 En ny stillingskategori

Læs mere

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger PÆDAGOGISK Værd at vide Om underretninger Indhold Hvorfor denne guide? 3 7 gode råd 4 Du har skærpet underretningspligt 6 Det siger loven 7 Opfølgning på underretningen 8 Direkte underretning til Ankestyrelsen

Læs mere

at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning.

at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning. Pkt.nr: 13 Tilskud til privat børnepasning 230407 Indstilling: at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning. Formål med indstilling: At orientere om lovændring vedrørende

Læs mere

FOA vil gerne hjælpe dig

FOA vil gerne hjælpe dig PÆDAGOGISK FOA vil gerne hjælpe dig Til ny- og genvalgte medlemmer af kommunens børn- og ungeudvalg 2 FOA FOA VIL GERNE HJÆLPE DIG FOA vil gerne hjælpe dig FOA kan hjælpe dig med at realisere dine ønsker

Læs mere

Dagplejen Kolding kommune Jobbet som dagplejer?

Dagplejen Kolding kommune Jobbet som dagplejer? Dagplejen Kolding kommune Jobbet som dagplejer? Denne pjece indeholder information om de kriterier der skal være opfyldt, for at du kan komme i betragtning til en stilling som kommunal dagplejer. Pjecen

Læs mere

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år.

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Grindsted d. 27. februar 2018 Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Sagsbehandler: Lisbeth Østergaard Telefon: 79727607 Journalnummer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Udkast oktober 2004 Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Frit valg af klubtilbud over kommunegrænsen, minimumsgrænse for tilskud til privat pasning) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Landsoverenskomsten for butik Indgåelse af aftale på butiksområdet Den 28. februar 2010 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten

Læs mere

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 305600 Brevid. 2810528 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider 27. august 2018 I dette notat

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Tilskud til Privat pasning. Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81

Tilskud til Privat pasning. Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81 Tilskud til Privat pasning Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81 Hvem er omfattet? ( Forældre med børn i aldersgruppen 24 uger til 5 år (indtil skolestart) kan benytte ordningen, dog er

Læs mere

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn Punkt 2. Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn 2017-036884 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets drøftelse, forslag fra Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Sektoren. Afdelingen. Kommunalreformen.

Sektoren. Afdelingen. Kommunalreformen. Beretning 2007 Sektoren. Sektoren har afholdt bestyrelsesmøder 9 gange i løbet af året der er gået. Møderne holdes om aftenen med start kl. 18. Bestyrelsen består af 13 medlemmer fordelt med 3 dagplejepædagoger

Læs mere

Referat fra pædagogisk netværksmøde

Referat fra pædagogisk netværksmøde Pædagogisk netværk FOA Nordjylland FIU.SYS.NR: 9501-17-24-00 Referat fra pædagogisk netværksmøde Tirsdag den 6. juni 2017, kl. 09.00-15.30 FOA Nordjylland, Sydhavnsvej 13, 1., 7700 Thisted Bestyrelsen:

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav FORBUND Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2018 Indhold Kære FOA-medlem 3 Løn mest til lavtlønnede og kvindefagene 4 Uddannelse og kompetencer 6 Pension og seniorvilkår 8 Et godt arbejdsliv 10

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG AKT (DI) Stem om din nye overenskomst BUSCHAUFFØRER 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden Kære medlem

Læs mere

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport?

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? ELEV Om din overenskomst Pædagogisk assistentelev Må jeg arbejde hver weekend? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? Indhold

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om organisationsaftale for. Slagtere og slagteriarbejdere ansat ved erhvervsskoler

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om organisationsaftale for. Slagtere og slagteriarbejdere ansat ved erhvervsskoler FINANSMINISTERIET Cirkulære om organisationsaftale for Slagtere og slagteriarbejdere ansat ved erhvervsskoler 1998 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger... 1 Bemærkninger til de enkelte bestemmelser...

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

FORHÅNDSAFALE INDGÅET MELLEM BUPL FYN OG NYBORG KOMMUNE VEDRØRENDE NY LØN FOR AFDELINGSLEDERE OG PÆDAGOGER I UNGDOMSSKOLEREGI PR. 1.

FORHÅNDSAFALE INDGÅET MELLEM BUPL FYN OG NYBORG KOMMUNE VEDRØRENDE NY LØN FOR AFDELINGSLEDERE OG PÆDAGOGER I UNGDOMSSKOLEREGI PR. 1. Side 1 af 6 FORHÅNDSAFALE INDGÅET MELLEM BUPL FYN OG NYBORG KOMMUNE VEDRØRENDE NY LØN FOR AFDELINGSLEDERE OG PÆDAGOGER I UNGDOMSSKOLEREGI PR. 1. JANUAR 2007 Forhåndsaftalen gælder fra 1. januar 2007. Forhåndsaftalen

Læs mere

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup Giørtz Plads 2, 6760 Ribe Dato 20. juni 2016 Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup I forbindelse med forslaget om at lukke dagplejen i Grimstrup pga. et lavt børnetal sammenholdt med den overskydende fysiske

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

KL Dato: Arbejdsgiverpolitisk Center. Weidekampsgade 10 Postboks 3370 Vor ref.: / København S Sagsbehandler: lrh/beb

KL Dato: Arbejdsgiverpolitisk Center. Weidekampsgade 10 Postboks 3370 Vor ref.: / København S Sagsbehandler: lrh/beb KL Dato: 12-12-2017 Arbejdsgiverpolitisk Center Deres ref.: Weidekampsgade 10 Postboks 3370 Vor ref.: 22-2018/20005 2300 København S Sagsbehandler: lrh/beb Løn og Vilkår Sendt pr. mail til: O.18@kl.dk

Læs mere

Vedtægten fastlægger mål og rammer for forældrebestyrelsernes arbejde.

Vedtægten fastlægger mål og rammer for forældrebestyrelsernes arbejde. Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune 1. Formål Vedtægten fastlægger mål og rammer for forældrebestyrelsernes arbejde. Vedtægten er gældende for alle dagtilbud i Horsens Kommune. 2.

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Dagtilbudsloven er vedtaget den 24. maj 2007. Loven samler for første gang reglerne om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i en

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst 3F Industri Stem om din nye overenskomst TRÆ/MØBEL, PIANO/ORGEL 2017-2020 3F Industrigruppen forhandler din overenskomst Kære medlem Urafstemning om nye overenskomster 2017-20 Træ/Møbel side 4 Industri/Træ/Møbel

Læs mere

Virksomhedsplan 2010

Virksomhedsplan 2010 Virksomhedsplan 2010 Pædagogisk sektor FOA Fag og Arbejde, Randers 2 1. Forord Pædagogisk sektorbestyrelse i FOA Fag og Arbejde Randers har udarbejdet denne virksomhedsplan. Det er vort håb, at virksomhedsplanen

Læs mere

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 309331 Brevid. 2915737 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov 20. august 2018 I

Læs mere

Ændringen Håndtering af ændringen BUU beslutning Kommunerne skal fremover fastsætte og offentliggøre. Ingen kommunens rammer for dagtilbuddene.

Ændringen Håndtering af ændringen BUU beslutning Kommunerne skal fremover fastsætte og offentliggøre. Ingen kommunens rammer for dagtilbuddene. Bilag 1: Oversigt over kommende lovændringer i dagtilbudsloven 1) Den styrkede ramme for pædagogiske læreplaner og øvrige faglige ændringer Bedre sammenhænge i kommunernes indsats for de 0-6 årige Kommunerne

Læs mere

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport?

Om din overenskomst. Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? ELEV Om din overenskomst Social- og sundhedshjælperelev Social- og sundhedsassistentelev Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? Kan jeg få tilskud til transport? Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg?

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst FÆLLESOVERENSKOMSTEN Stem om din nye overenskomst LAGERARBEJDERE, CHAUFFØRER OG HAVNEARBEJDERE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden Kære

Læs mere

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017 Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 1 Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Den kommunale dagpleje.

Den kommunale dagpleje. Sagsnr. 28.06.00-P16-1-18 Cpr. Nr. Dato 21-10-2018 Navn Sagsbehandler Johnni Steen Helt Høringsnotat om deltidspladser i kommunens dagtilbud med generel information om deltidspladser, forældrebetaling,

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG ADV (DI) Stem om din nye overenskomst FOR ANSATTE PÅ VASKERIERNE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden

Læs mere

SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE

SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE FOA NORDSJÆLLAND SENIORORDNING - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE 2 Om seniordage Fra 1. januar 2009 blev der indført en seniorordning i kommuner og regioner for ansatte, der er fyldt 60 år (2 seniordage)

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG TA / ATV Stem om din nye overenskomst TAXICHAUFFØRER OG TURISTCHAUFFØRER 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger Dagtilbud Dagtilbud er tilbud for børn i alderen 0-6 år og består af: Kommunale dagplejere Kommunale daginstitutioner Selvejende daginstitutioner

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune

Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune Optagelsesregler til dagtilbud for børn i Greve Kommune Ifølge dagtilbudsloven skal Greve Kommune fastsætte og offentliggøre retningslinjer for ansøgning om optagelse i et dagtilbud. Nedenstående optagelsesregler

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Assens Kommune

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Assens Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Assens Kommune Revideret af Lotte Tangaa Tjalve d. 29.10.18 Sagsnr.: 18/22118 Indhold Formål... 3 Kapitel 1... 3 1. Byrådet... 3 Kapitel 2... 4 2. Bestyrelsens

Læs mere

Kære modtagere af vores nyhedsbrev

Kære modtagere af vores nyhedsbrev Nyhedsbrev Pædagogisk Sektor Nr. 3 december 2015 Kære modtagere af vores nyhedsbrev I ønskes alle en glædelig jul og et godt nytår. 2015 har været et år med store forandringer og mange spændende udfordringer.

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder.

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder. Orientering Landsoverenskomsten for kontor og lager Kontor og lageroverenskomstens fornyelse Den 26. marts 2010 er der fremsat mæglingsforslag, hvor kontor og lageroverenskomsten optages med et særskilt

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG FALCK/RESPONCE Stem om din nye overenskomst REDDERE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden Kære medlem

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

Notat om private pasningsordninger, herunder tilskud mv.

Notat om private pasningsordninger, herunder tilskud mv. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Notat om private pasningsordninger, herunder tilskud mv. 06-10-2015 Sagsnr. 2015-0228405 Dokumentnr.

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr G Private pasningsordninger pr. 1.

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr G Private pasningsordninger pr. 1. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 28.00.00-G01-8-18 Etablering Kommunale dagplejere pr. 1. august 2018 Etableres og drives af Horsens Kommune, som træffer beslutning om

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune. Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje).

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune. Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). 1: Formål Vedtægten fastlægger mål og rammer for forældrebestyrelsernes

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Indledning Det er et lovmæssigt krav, at Haderslev kommune forud for godkendelse af en pasningsaftale skal orientere forældrene

Læs mere

Målsætning. Styrelsesvedtægt. den kommunale dagpleje, de kommunale og de selvejende daginstitutioner

Målsætning. Styrelsesvedtægt. den kommunale dagpleje, de kommunale og de selvejende daginstitutioner Målsætning og Styrelsesvedtægt den kommunale dagpleje, de kommunale og de selvejende daginstitutioner Indholdsfortegnelse FORORD... 3 OVERORDNET POLITISK MÅLSÆTNING... 4 STYRELSESVEDTÆGT... 5 1: FORMÅL...

Læs mere

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Med lovforslaget til dagtilbudsloven samles bestemmelserne om dagtilbud, fritidshjem,

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2012

Brugertilfredshedsundersøgelse 2012 Brugertilfredshedsundersøgelse 2012 Dagplejen 2 Indholdsfortegnelse Baggrund s.4 Mål s.4 Metode s.4 Opfølgning s.5 Sammenligninger med andre kommuner s.5 Svarprocenten s.5 Undersøgelsens konklusioner s.5

Læs mere

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Forfatter: Sisse Dohrmann Oprettet den 17. september 2015 Dokument nr. 480-2016-3377 Sags nr. 480-2015-80793 Indhold Formål med forældrebestyrelsen...

Læs mere

Nedsæt tempoet, når I gør rent

Nedsæt tempoet, når I gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når I gør rent Et TR-/AMR-værktøj til dig og din arbejdsplads Helbred og arbejde i højt tempo Personer, som arbejder med rengøring, er på benene stort set hele dagen. Samtidig

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Tilskud til Privat pasning. Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81

Tilskud til Privat pasning. Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81 Tilskud til Privat pasning Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81 Hvem er omfattet? Alle forældre med børn i aldersgruppen 24 uger til 5 år (indtil skolestart) kan benytte ordningen. I enkelte

Læs mere

FOA Fag og Arbejde. Forlig om fornyelse af aftaler og overenskomster inden for FOA s pædagogiske sektors forhandlingsområde.

FOA Fag og Arbejde. Forlig om fornyelse af aftaler og overenskomster inden for FOA s pædagogiske sektors forhandlingsområde. KL FOA Fag og Arbejde SAG-2014-00642 Tid: Den 12. marts 2015, kl. 05.10 Sted: Emne: Deltagere: KL Forlig om fornyelse af aftaler og overenskomster inden for FOA s pædagogiske sektors forhandlingsområde.

Læs mere

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015 Notat Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud Den 13. august 2015 Baggrund Aarhus Kommune skal kunne tilbyde en varieret og fleksibel vifte af pasningsmuligheder til

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.12.2017 STATSANSATTE FOA 3 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever

Læs mere

2 Lønniveau og regulering Med mindre andet fremgår af teksten er tillæggene i aftalen angivet som årlige grundbeløb i 31.03.2000 niveau.

2 Lønniveau og regulering Med mindre andet fremgår af teksten er tillæggene i aftalen angivet som årlige grundbeløb i 31.03.2000 niveau. FORHÅNDSAFTALE mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Københavns Lærerforening om løn for lærere og børnehaveklasseledere ved folkeskoler pr. 1. august 2014 KAPITEL 1 Generelle bestemmelser 1 Aftalens

Læs mere

forklaret Anciennitet på opsigelsestidspunktet Det er medarbejderens anciennitet på opsigelsestidspunktet, der er afgørende.

forklaret Anciennitet på opsigelsestidspunktet Det er medarbejderens anciennitet på opsigelsestidspunktet, der er afgørende. Fratrædelsesgodtgørelsen forklaret Oprettet: 08-03-2010 Opdateret: 08-03-2010 Fratrædelsesgodtgørelsen er et nyt element i mange af de overenskomster, der er fornyet under OK2010. Her kan du få svar på

Læs mere

Forhåndsaftale for dagplejere. indgået af. FOA Fag og Arbejde og Odsherred Kommune. gældende fra 1. april 2011

Forhåndsaftale for dagplejere. indgået af. FOA Fag og Arbejde og Odsherred Kommune. gældende fra 1. april 2011 HR og Personale Forhåndsaftale for dagplejere indgået af FOA Fag og Arbejde og Odsherred Kommune gældende fra 1. april 2011 Forhåndsaftale for dagplejere i Odsherred Kommune 1 1. Afgrænsning Denne forhåndsaftale

Læs mere

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Forfatter: Sisse Dohrmann Oprettet den 17. september 2015 Dokument nr. 480-2015-332757 Sags nr. 480-2015-80793 Indhold Formål med forældrebestyrelsen...

Læs mere

NOTAT OM PASNING AF GÆSTEDAGPLEJEBØRN I NORDFYNS KOMMUNE

NOTAT OM PASNING AF GÆSTEDAGPLEJEBØRN I NORDFYNS KOMMUNE NOTAT OM PASNING AF GÆSTEDAGPLEJEBØRN I NORDFYNS KOMMUNE Dato 08.06.2009 Den nye overenskomst mellem FOA og KL omkring dagplejernes gæstevederlag betyder, at en dagplejer kan få op til to gæstevederlag

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje).

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 28.09.16-P24-1-15 Dato:27.4.2016 Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte Her får du en oversigt over overenskomstresultaterne på det kommunale og regionale område. Oversigten indeholder både de generelle OK-resultater samt

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Frederikssund Kommune

Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Frederikssund Kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Frederikssund Kommune Denne vedtægt dækker følgende typer kommunale dagtilbud: Vuggestuer, dagplejer, børnehaver og integrerede 0-6-års-institutioner. KOMPETENCEFORDELING

Læs mere

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning.

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning. Punkt 24. Godkendelse af forslag fra Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe vedr. indførelse i Aalborg af muligheden for tilskud til pasning af eget barn 2017-030401 Familie- og Socialudvalget indstiller,

Læs mere

Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om IT-overenskomsten for en 2-årig periode.

Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om IT-overenskomsten for en 2-årig periode. Orientering Landsoverenskomsten for IT Indgåelse af aftale på ITområdet Den 5. marts 2012 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Privat indgået aftale om Strategiske fornyelse af overvejelser:

Læs mere

PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN

PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT 2018-2021 URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN 1 // 5 BUPL s hovedbestyrelse anbefaler et JA til de 6 forhandlingsresultater, der er opnået for private daginstitutioner

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT. Den kommunale dagpleje

STYRELSESVEDTÆGT. Den kommunale dagpleje STYRELSESVEDTÆGT Den kommunale dagpleje Indhold 1 Byrådets mål og opgaver for dagplejen... 3 2 Forældrebestyrelsen... 4 3 Valgbarhed og valgret... 4 4 Valg til bestyrelsen... 5 5 Udtrædelse af bestyrelsen....

Læs mere

Ansatte i kommuner. Omsorgsmedhjælpere Pædagogiske assistenter Handicapledsagere. STEM OG BESTEM

Ansatte i kommuner. Omsorgsmedhjælpere Pædagogiske assistenter Handicapledsagere. STEM OG BESTEM Ansatte i kommuner Omsorgsmedhjælpere Pædagogiske assistenter Handicapledsagere. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Organisationsaftale for slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Organisationsaftale for slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler FINANSMINISTERIET Cirkulære om Organisationsaftale for slagtere og slagteriarbejdere ved erhvervsskoler 1999 1 INDHOLD Side CIRKULÆRE... 3 Bilag 1 ORGANISATIONSAFTALE 1. Organisationsaftalens område...

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR DEN KOMMUNALE DAGPLEJE

STYRELSESVEDTÆGT FOR DEN KOMMUNALE DAGPLEJE STYRELSESVEDTÆGT FOR DEN KOMMUNALE DAGPLEJE Godkendt af Byrådet den 23-10-2006 1 Indholdsfortegnelse 1. Byrådets mål og opgaver for dagplejen 3 2. Forældrebestyrelsen 3 3. Valgbarhed og valgret 4 4. Valg

Læs mere

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr

FORBUND. Lønfolder. Statsansatte gældende pr FORBUND Lønfolder Statsansatte gældende pr. 1.12.2017 Indhold 3 Køkkenhjælpere i staten 3 Ungdomslønninger 3 Serviceassistenter beskæftiget med køkkenarbejde 4 Serviceassistentelever 4 oksenelever (fyldt

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde i Pædagogisk sektor. 20. marts 2014 KL Bataljonsvej 3, 4700 Næstved

Referat fra bestyrelsesmøde i Pædagogisk sektor. 20. marts 2014 KL Bataljonsvej 3, 4700 Næstved Referat fra bestyrelsesmøde i Pædagogisk sektor 20. marts 2014 KL. 18.00 Bataljonsvej 3, 4700 Næstved Dagsorden: 1. Præsentationsrunde, da vi har indbudt valgte faggruppe repræsentanter der skal deltage

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG ATL / DANSK ERHVERV Stem om din nye overenskomst CHAUFFØRER, LAGERARBEJDERE EKSPORTCHAUFFØRER, SKRALDEMÆND OG FLYTTEMÆND 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Hotel, restaurant. og turistområdet. overenskomst mellem Horesta og HK/Privat. Mini-udgave

Hotel, restaurant. og turistområdet. overenskomst mellem Horesta og HK/Privat. Mini-udgave Hotel, restaurant og turistområdet overenskomst mellem Horesta og HK/Privat Mini-udgave Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 16-01-2019 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Faxe Kommune gældende fra 1. januar 2019. Disse retningslinjer omfatter opskrivning

Læs mere

Sagsnr.: 17/5612 Dato: Retningslinjer Pladsanvisning

Sagsnr.: 17/5612 Dato: Retningslinjer Pladsanvisning Sagsnr.: 17/5612 Dato: 20-12-2018 Retningslinjer Pladsanvisning Den Digitale Pladsanvisning På www.aabenraa.dk (under selvbetjening) kan du via Den Digitale Pladsanvisning: Skriv dit barn op. Kontrollere

Læs mere

Den kommunale Dagpleje

Den kommunale Dagpleje Styrelsesvedtægt Den kommunale Dagpleje Læring i Dagtilbud marts 2019 Læring i Dagtilbud Tofteskovvej 4, 7130 Juelsminde T: 7975 5000 Styrelsesvedtægt for den kommunale Dagpleje. I henhold til Dagtilbudsloven

Læs mere

VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE

VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE VORBASSE DAGPLEJE VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE Kære Forældre Denne pjece er tænkt som information om de praktiske spørgsmål der kan være i forbindelse med Jeres barns start i

Læs mere