Notat om tilvalg af arveretsforordningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat om tilvalg af arveretsforordningen"

Transkript

1 Notat om tilvalg af arveretsforordningen 1. Baggrund Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 650/2012 om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser vedrørende arv, og om accept og fuldbyrdelse af officielt bekræftede dokumenter vedrørende arv og om indførelse af et europæisk arvebevis blev vedtaget den 4. juli Forordningen finder anvendelse i alle medlemsstater undtagen Danmark, Irland og Storbritannien fra den 17. august Nedenfor følger en gennemgang af forordningen, gældende dansk ret, betydning for danske borgere, virksomheder og myndigheder ved et tilvalg, lovgivningsmæssige konsekvenser samt økonomiske og administrative konsekvenser. 2. Arveretsforordningen 2.1. Formål Formålet med forordningen er at gøre behandlingen af arvesager med et grænseoverskridende element mindre kompleks gennem fælles regler om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser og offentligt bekræftede dokumenter på arveområdet samt indførelse af et europæisk arvebevis. Herved bliver det muligt for personer, der har deres sædvanlige opholdssted i EU, at bestemme, hvilke arveretlige regler (arvestatut) der skal finde anvendelse på fordelingen af arv efter dem. Endvidere vil de rettigheder, der tilkommer afdødes arvinger, legatarer, andre pårørende og kreditorer, blive sikret på effektiv vis Anvendelsesområde og definitioner (kapitel I)

2 Forordningen finder efter artikel 1 og præambelbetragtning nr. 9 anvendelse på alle civilretlige spørgsmål vedrørende arv, herunder navnlig overdragelse, bobestyrelse og boafvikling. Forordningen finder ikke anvendelse på bl.a. told- og skatteretlige anliggender. Forordningen finder endvidere ikke anvendelse på rettigheder mv., der overdrages på anden måde, herunder f.eks. gaver, forsikringspolicer samt pensionsordninger og lignende ordninger. For så vidt angår tilbageførsel og nedsættelse af gaver samt inddragelsen heraf i beregningen af arvelodder følger det dog af forordningen, at den lov, som efter forordningen finder anvendelse på boets behandling, også finder anvendelse på sådanne tilbageførsler og nedsættelser. Forordningen berører ikke medlemsstaternes interne organisation med hensyn til, hvilken type myndighed der har kompetence til at behandle arveretlige spørgsmål, jf. artikel 2. Forordningens artikel 3 indeholder definitioner af en række af de begreber, som anvendes i forordningen. Ved arv forstås enhver form for overgang af goder, rettigheder og forpligtelser ved dødsfald, hvad enten det drejer sig om en viljesbestemt overførsel ved testamente eller arvepagt eller om overgang ved arv uden testamente. Ved ret forstås efter artikel 3, stk. 2, enhver judiciel myndighed og andre myndigheder og juridiske aktører med kompetence i arvesager, som udfører en retlig funktion, handler ved en rets delegation af beføjelser eller handler under en rets kontrol, såfremt sådanne myndigheder eller juridiske aktører giver garantier med hensyn til upartiskhed og parternes ret til at blive hørt, og såfremt deres retsafgørelser kan gøres til genstand for anke eller fornyet prøvelse ved en judiciel myndighed og har samme retskraft og virkning, som en retsafgørelse truffet af en judiciel myndighed i samme sag. Ved aftale om arv forstås en aftale, herunder en aftale, der er resultatet af gensidige testamenter, der med eller uden vederlag skaber, ændrer eller ophæver rettigheder i det eller de forventede boer for en eller flere af aftaleparterne.

3 I forordningen defineres endvidere dødsdispositioner som et testamente, et fælles testamente eller en aftale om arv. Forordningen indeholder en række yderligere definitioner, herunder bl.a. af begreberne fælles testamente og officielt bekræftede dokumenter. 2.3 Kompetence (kapitel II) Ifølge forordningens artikel 4 er hovedreglen, at det er retterne i den medlemsstat, hvor afdøde havde sit sædvanlige opholdssted på dødstidspunktet, der er kompetente til at træffe afgørelse om hele arven. Det følger af forordningens præambelbetragtning nr. 23, at der ved vurderingen af sædvanligt opholdssted skal foretages en samlet vurdering af afdødes livsomstændigheder i årene forud for dødsfaldet og på dødstidspunktet under hensyn til alle relevante, faktiske forhold, især varigheden og lovligheden af afdødes tilstedeværelse i den pågældende stat samt vilkårene og baggrunden for dennes tilstedeværelse. Der bør altså være tale om en nær og stabil tilknytning til den pågældende stat. Det fremgår videre af præambelbetragtning nr. 24, at det i visse tilfælde kan være vanskeligt at fastlægge afdødes sædvanlige opholdssted, f.eks. hvis afdøde havde slået sig ned i udlandet for at arbejde, men havde bevaret en nær og stabil tilknytning til sit hjemland. Forordningen udelukker ikke, at afdøde i en sådan situation efter omstændighederne må anses for at have haft sit sædvanlige opholdssted i sit hjemland. Efter anmodning fra en part kan sagen dog henvises til behandling i en anden medlemsstat, hvis arvelader i medfør af forordningens bestemmelse om lovvalg har bestemt, at den anden medlemsstats materielle lov skal finde anvendelse, og den ret, der er kompetent efter forordningen, finder, at denne medlemsstats retter er bedre egnet til at træffe afgørelse i sagen, jf. artikel 6, litra a. Endvidere kan arveberettigede aftale, at en ret eller retterne i den medlemsstat, hvis lov er valgt efter forordningens bestemmelse om lovvalg, skal have enekompetence til at træffe afgørelse om hele arven. En sådan aftale om værneting skal indgås skriftligt, dateres og underskrives af samtlige arveberettigede, jf. artikel 5, stk. 2.

4 Forordningens artikel 10 fastsætter endvidere regler om kompetence, når afdøde ikke havde sit sædvanlige opholdssted i en medlemsstat på dødstidspunktet. I sådanne tilfælde er retterne i en medlemsstat, hvor aktiver i boet befinder sig, alligevel kompetente til at træffe afgørelse om hele arven, når den afdøde var statsborger i den pågældende medlemsstat på dødstidspunktet, eller subsidiært at afdøde senest fem år før sagens indbringelse for retten havde sit foregående sædvanlige opholdssted i denne medlemsstat. Når ingen ret i en medlemsstat har kompetence i henhold til ovenstående, har retten i en medlemsstat kompetence til at træffe afgørelse om de af boets goder, der befinder sig på medlemsstatens område. Efter forordningens artikel 13 er retterne i den medlemsstat, hvor arvingen eller legataren har sit sædvanlige opholdssted, dog altid kompetente til at modtage erklæringer om, hvorvidt arv eller legat vedgås, eller der gives afkald herpå. Forordningens artikel 17 indeholder endvidere regler om retternes kompetence i relation til behandlingen af litispendens (dvs. regler for behandling af retssager om samme krav anlagt ved flere retter), artikel 18 omhandler indbyrdes sammenhængende krav, og artikel 19 indeholder regler om foreløbige retsmidler Lovvalg (kapitel III) Som hovedregel skal den materielle lov i den medlemsstat, hvor afdøde havde sit sædvanlige opholdssted på dødstidspunktet, anvendes på hele arven, jf. artikel 21, stk. 1. Arveladeren kan dog vælge, at det er loven i den medlemsstat, hvor den pågældende er statsborger på det tidspunkt, hvor valget træffes, der skal anvendes ved behandlingen af hele den pågældendes bo, jf. artikel 22, stk. 1. Arveladers bestemmelse om lovvalg og tilbagekaldelse af lovvalg skal være udtrykkeligt samt være indeholdt i en dødsdisposition eller klart fremgå af en sådan dispositions bestemmelser, jf. artikel 22, stk. 2.

5 Den lov, der fastlægges i medfør af forordningen, finder efter artikel 23 anvendelse på hele arven fra arvefaldet til overdragelsen af ejendomsretten til arven til de arveberettigede, herunder navnlig spørgsmål om - udløsende faktorer, tid og sted for arvefaldet, - fastlæggelse af de arveberettigede, fastlæggelse af deres respektive andele og af den afdødes eventuelle pålæg til dem, samt andre rettigheder i boet, herunder den længstlevende ægtefælles eller partners arveret, - retten til at arve, - arveløsgørelse og bortfald af arveretten på grund af en handling, - overdragelse til arvinger og legatarer af de goder, rettigheder og forpligtelser, der udgør boet, herunder vilkårene og virkningerne af arvens eller legatets vedgåelse eller afkald på arv, - arvingers, bobestyreres og kuratorers beføjelser, især i forhold til salg af ejendele og betaling af fordringshavere, - hæftelse for boets gæld, - tilbageførsel og modregning af gaver, arveforskud eller legater ved beregningen af de forskellige arveberettigedes andele, og - bodeling. Forordningen indeholder særlige lovvalgsregler om aftaler om arv. Efter forordningens artikel 25 skal spørgsmål om arveaftalers gyldighed, virkninger og disses ophør som udgangspunkt behandles efter den lov, der i medfør af forordningen ville have fundet anvendelse på arveladers bo, hvis arvelader var død på det tidspunkt, hvor aftalen blev indgået. Efter forordningens artikel 25, stk. 2, er en aftale om arv, der angår arven efter flere personer, kun gyldig med hensyn til sit indhold, hvis den er gyldig i henhold til alle de love, som i medfør af forordningen skulle finde anvendelse på arven efter alle arveladerne, hvis de var afgået ved døden på samme dag som arvepagtens indgåelse. Parterne kan dog vælge, at den lov, som arvelader eller en af arveladerne kunne have valgt efter forordningens bestemmelse om lovvalg, skal finde anvendelse på deres aftale om arv, jf. artikel 25, stk. 3.

6 Efter forordningens artikel 27 er dødsdispositioner, der er udfærdiget skriftligt, gyldige for så vidt angår formen, hvis de opfylder de formkrav, der følger af loven a) i den stat, hvor testator foretog dispositionen, eller aftalen om arv blev indgået, eller b) i en stat, hvor testator eller mindst en af de personer, hvis bo er berørt af en aftale om arv, var statsborger enten på det tidspunkt, hvor dispositionen blev foretaget, eller en aftale blev indgået, eller på dødstidspunktet, eller c) i en stat, hvor testator eller mindst en af de personer, hvis bo er berørt af en aftale om arv, havde bopæl enten på det tidspunkt, hvor dispositionen blev foretaget, eller aftalen blev indgået, eller på dødstidspunktet, eller d) i en stat, hvor testator eller mindst en af de personer, hvis bo er berørt af en aftale om arv, havde sit sædvanlige opholdssted enten på det tidspunkt, hvor dispositionen blev foretaget, eller aftalen blev indgået, eller på dødstidspunktet, eller e) for så vidt angår fast ejendom i den stat, hvor ejendommen er beliggende. Forordningens artikel 28 indeholder en regel om erklæringer om vedgåelse af eller afkald på arv. Sådanne erklæringer er formelt gyldige, når erklæringerne opfylder betingelserne i enten den lov, der finder anvendelse på bobehandlingen, eller loven i den medlemsstat, hvor den pågældende arving eller legatar har sit sædvanlige opholdssted. Anvendelse af en bestemmelse i en lov, der er udpeget efter forordningen, kan kun afvises, hvis anvendelse af bestemmelsen er klart uforenelig med de grundlæggende retsprincipper ( ordre public ) i domsstaten, jf. artikel 35. Kapitel III indeholder herudover bestemmelser om anvendelse af visse regler i den medlemsstat, hvor en ejendel befinder sig, særlige arveretlige ordninger, tilpasning af tinglige rettigheder, samtidige dødsfald, boer uden arvinger, uanvendelighed af medlemsstaternes regler om international privatret ( renvoi ) samt bestemmelser om stater med mere end et retssystem Anerkendelse og fuldbyrdelse (kapitel IV) Det fremgår af forordningens artikel 39, at retsafgørelser, der træffes efter forordningen, skal anerkendes i de andre medlemsstater, uden at der stilles krav om en særlig procedure.

7 Hvis anerkendelsen bestrides, kan en part efter proceduren i forordningens kapitel IV få fastslået, at afgørelsen skal anerkendes, jf. artikel 39, 2. led. En retsafgørelse skal efter artikel 40 ikke anerkendes, hvis anerkendelsen er åbenbart i strid med grundlæggende retsprincipper i den medlemsstat, som anmodningen rettes til ( ordre public ), hvis der i forbindelse med en udeblivelsesafgørelse ikke er sket forkyndelse af det indledende processkrift i sagen eller et tilsvarende dokument i god tid og på en sådan måde, at sagsøgte kunne varetage sine interesser under sagen, medmindre sagsøgte har undladt at anfægte afgørelsen, selv om vedkommende havde mulighed for at gøre det, hvis retsafgørelsen er uforenelig med en retsafgørelse truffet i en retssag mellem de samme parter i den medlemsstat, som anmodningen rettes til, eller hvis retsafgørelsen er uforenelig med en anden tidligere retsafgørelse, som opfylder betingelserne for anerkendelse. Retsafgørelser, der er truffet i en medlemsstat og kan fuldbyrdes i denne medlemsstat, kan fuldbyrdes i andre medlemsstater, når retsafgørelserne efter anmodning fra en berettiget part er blevet erklæret for eksigible (dvs. kan fuldbyrdes) i den pågældende medlemsstat efter den procedure, som er beskrevet i forordningens artikel Herudover indeholder kapitel IV bl.a. et forbud mod prøvelse af sagens realitet med hensyn til afgørelser truffet i en anden medlemsstat, jf. artikel 41, samt bestemmelser om udsættelse af anerkendelse af en afgørelse fra en anden medlemsstat, når der verserer en appel- eller genoptagelsessag i domsstaten, jf. artikel Officielt bekræftede dokumenter (kapitel V) Det fremgår af forordningens artikel 59, 1. led, at officielt bekræftede dokumenter, der er udstedt i en medlemsstat, skal have samme beviskraft i en anden medlemsstat, som de har i domsstaten, forudsat at dette ikke klart strider mod de grundlæggende retsprincipper (ordre public) i den pågældende medlemsstat. Det fremgår videre af artikel 59, 2. led, at anfægtelsen af et officielt bekræftet dokuments ægthed skal forelægges for retterne i domsstaten. Af artikel 59, 3. led, fremgår det, at anfægtelser

8 vedrørende de retshandler eller retlige forhold, der er registreret i dokumentet, skal forelægges for de domstole, som har kompetence i medfør af forordningen. Det fremgår endvidere af artikel 59, 3. led, at et officielt bekræftet dokument, som er blevet anfægtet, ikke skal have nogen virkning i en anden medlemsstat med hensyn til det anfægtede spørgsmål, så længe anfægtelsen verserer for den kompetente ret. Det fremgår af artikel 60, 1. led, at officielt bekræftede dokumenter, der er udstedt og eksigible i en medlemsstat, efter anmodning skal erklæres eksigible i en anden medlemsstat efter proceduren i forordningens artikel Det fremgår af artikel 60, 3. led, at den ret, der behandler en appel af en afgørelse om eksigibilitet, kun kan afslå at erklære et dokument for eksigibelt eller ophæve en afgørelse om eksigibilitet, hvis fuldbyrdelsen af dokumentet åbenlyst vil stride mod grundlæggende retsprincipper i fuldbyrdelsesmedlemsstaten ( ordre public ). Artikel 61 vedrører anerkendelse af retsforlig og retsforligs eksigibilitet Europæiske arvebeviser (kapitel VI) Efter forordningens artikel 62 indføres der et europæisk arvebevis, som udgør bevis for arvingers og legatarers status eller rettigheder samt for bobestyreres og kuratorers beføjelser. Anvendelsen af beviset er ikke obligatorisk og træder ikke i stedet for interne dokumenter, der anvendes med tilsvarende formål i medlemsstaterne. Formålet med beviset er, at det skal kunne anvendes af arvinger, legatarer med direkte rettigheder i arvesagen og bobestyrere, som i en anden medlemsstat har behov for at påberåbe sig deres status eller udøve deres rettigheder eller beføjelser, jf. artikel 63. Beviset udstedes efter anmodning fra disse personer, jf. artikel 65. Beviset udstedes i den medlemsstat, hvis domstole er kompetente i henhold til bestemmelserne i forordningens kapitel II, jf. artikel 64.

9 Forordningens artikel 65 og 66 indeholder herudover regler om ansøgning og sagsbehandling i sager om udstedelse af beviset. Europæiske arvebeviser skal udstedes efter proceduren i kapitel VI, når de forhold, der skal attesteres, er fastslået i henhold til den lov, der finder anvendelse på arven mv., jf. artikel 67. Beviset udstedes på formular IV, som findes i bilag 4 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1329/2014 af 9. december Efter forordningen skal det europæiske arvebevis være gældende i samtlige medlemsstater, uden at der stilles krav om anvendelse af en særlig procedure, jf. artikel 69. Forordningens artikel 71 indeholder bestemmelser om proceduren for berigtigelse, ændring eller tilbagekaldelse af europæiske arvebeviser, og artikel 72 indeholder regler om klageadgang. Det følger af forordningens artikel 70, at originalbeviset opbevares af den udstedende myndighed, som udsteder kopier til enhver person med retlig interesse heri. Kopiens gyldighed er som udgangspunkt begrænset til seks måneder. Herefter må indehaveren anmode om udstedelse af en ny kopi Almindelige og afsluttende bemærkninger (kapitel VII) Forordningens kapitel VII indeholder bl.a. bestemmelser om forordningens forhold til internationale konventioner (artikel 75), oplysninger om lovgivning, der skal stilles til rådighed for offentligheden (artikel 77), proceduren for ændring af udformningen af formularer (artikel 80), udvalgsprocedure (artikel 81), revisionsklausul (artikel 82), overgangsbestemmelser (artikel 83) samt bestemmelser om ikrafttræden (artikel 84). Forordningen finder anvendelse fra 17. august Gældende dansk ret 3.1. Kompetence Processuelle indlændinge En dansk skifteret er kompetent til at behandle et dødsbo, hvis afdøde på dødstidspunktet havde hjemting her i landet (dvs. var såkaldt processuel indlænding ), jf. dødsboskiftelovens 2.

10 Processuelle indlændinge er efter retspraksis personer, som på grund af deres bopæl- eller opholdssted har en mindst lige så stærk tilknytning til Danmark som til udlandet. Statsborgerskab er i denne henseende principielt uden betydning. Foreligger der dansk skiftekompetence, er det fast antaget, at skiftet som udgangspunkt omfatter samtlige aktiver, der tilhører afdøde. Aktiver, der befinder sig i udlandet, skal således også så vidt muligt inddrages under skiftet i Danmark Processuelle udlændinge Hvis afdøde ikke havde hjemting i Danmark, kan boet eller en del af dette i henhold til dødsboskiftelovens 2, stk. 2, nr. 1, alligevel behandles ved en dansk skifteret, når den afdøde var dansk statsborger eller havde anden særlig tilknytning til Danmark og efterlader sig aktiver, der ikke inddrages under en bobehandling i udlandet. Tilsvarende kan der efter dødsboskiftelovens 2, stk. 2, nr. 2, ved en dansk skifteret behandles aktiver i Danmark, der ikke inddrages under en bobehandling i udlandet Nordiske statsborgere Den nordiske konvention om arv og skifte 1 fastsætter særlige regler om skiftekompetence for så vidt angår dødsboer efter danske, finske, islandske, norske og svenske statsborgere, der var bosat i et af de nordiske lande på dødsfaldstidspunktet, jf. konventionens artikel 1. I medfør af artikel 19, stk. 1, henhører skiftebehandlingen som hovedregel under retterne i den medlemsstat, hvor afdøde var bosat ved sin død. 1 Konvention af 19. december 1934, som ændret ved overenskomst af 9. december 1975, jf. bekendtgørelse nr. 348 af 24. juni 1976 om ikrafttræden af konvention mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om arv og dødsboskifte. Landene har den 1. juni 2012 undertegnet en ændringsoverenskomst. Ændringen er ikke trådt i kraft, da landene endnu ikke har ratificeret.

11 Danske skifteretter har således i relation til nordiske statsborgere, der er bosat i et af de nordiske lande, som hovedregel kun kompetence, når afdøde havde bopæl i Danmark. Uskiftede boer skiftes dog i deres helhed i den stat, hvor den længstlevende ægtefælle er bosat eller ved sin død var bosat, jf. artikel 19, stk. 2. Tvistigheder om retten til arv kan anlægges i en anden kontraherende stat end bopælsstaten, hvis parterne er enige herom. Det forudsætter dog, at sagen ikke er eller tidligere har været under behandling i en kontraherende stat, jf. artikel 21, stk Lovvalg Arvestatuttet efter dansk rets almindelige regler om international privatret Når en dansk skifteret har kompetence til at forestå et dødsboskifte, skal der foretages et valg af arvestatut, dvs. et valg af, hvilket lands lovgivning der skal finde anvendelse på bobehandlingen. Arvestatuttet omfatter samtlige arveretlige regler, herunder reglerne om, hvem der er arvinger, tvangsarvinger og legale arvinger, samt reglerne om arveladers testationskompetence, udelukkelse og bortfald af arveret samt arvens fordeling mv. Der gælder dog særlige lovvalgsregler vedrørende arveretlige aftaler og formen for testamenter. Arvestatuttet finder anvendelse på samtlige afdødes aktiver, herunder løsøre og som hovedregel også fast ejendom. Arvestatuttet er efter retspraksis som udgangspunkt loven i det land, hvor arvelader sidst havde domicil. Domicil defineres i dansk ret som den stat eller det territoriale retsområde, som en person har bopæl eller ophold i, i den hensigt varigt at forblive der eller i det mindste uden hensigt til, at opholdet kun skal være midlertidigt. Begrebet er således ikke sammenfaldende med det processuelle hjemtingsbegreb, idet domicillandsbegrebet er snævrere end hjemtingsbegrebet. En person kan kun have domicil ét sted. En person med domicil i et land vil altid anses for at have hjemting dér (bopæl eller sædvanligt opholdssted), men en person med hjemting i et land kan ikke altid anses for også at have domicil dér.

12 Afdødes domicillov fraviges dog som arvestatut, hvis arvingerne under skiftet aftaler, at dansk arveret skal finde anvendelse, medmindre arvelader i testamentet har udelukket, at dansk ret skal kunne finde anvendelse. Afdødes domicillov fraviges endvidere som arvestatut for så vidt angår fast ejendom beliggende i en anden stat end domicilstaten, såfremt der i denne stats lovgivning (lex situs) gælder særlige regler om arvemåden til en sådan fast ejendom Lovvalg efter den nordiske konvention om arv og skifte I dødsboer efter danske, finske, islandske, norske og svenske statsborgere, der var bosat i et af de nordiske lande på dødsfaldstidspunktet, anvendes som udgangspunkt loven i det land, hvor afdøde havde bopæl på dødstidspunktet, jf. artikel 1, stk. 1, i den nordiske konvention om arv og skifte. Begrebet bopæl forstås herved som domicil i de danske internationale privatretlige regler. Herfra gælder dog den undtagelse, at en arving eller legatar, for hvem spørgsmålet har retlig betydning, kan begære, at lovgivningen i det land, hvor afdøde var statsborger, skal anvendes, såfremt afdøde ikke inden for de sidste fem år før sin død havde været bosat i domicilstaten. Det er udgangspunktet i den nordiske konvention om arv og skifte, at det efter artikel 1 udpegede arvestatut finder anvendelse på samtlige arveretlige spørgsmål, medmindre det pågældende spørgsmål er særligt undtaget i konventionen. Konventionen indeholder særlige bestemmelser om lovvalget for så vidt angår behandlingen af testamenter (artikel 8-11), arvepagter, arveafkald og dødsgaver (artikel 12), visse spørgsmål om fast ejendom med tilbehør (artikel 13), adoptioners arveretlige virkning (artikel 14), forbrydelse af retten til arv og arveløsgørelse (artikel 15), forældelse af retten til arv (artikel 16), arveladers gæld (artikel 17 og 18) samt uskiftet bo (artikel 19) Særlige lovvalgsregler for testamenter Der gælder en række særlige regler om lovvalg i sager om habilitet til at foretage testamentariske dispositioner, formgyldighed for testamentariske dispositioner og fortolkning af testamenter, jf.

13 herved dansk international privatrets almindelige regler, Haagertestamentskonventionen 2 og den nordiske konvention om arv og skifte. Spørgsmål om testators habilitet, hvorved forstås spørgsmålet om, hvorvidt testator har den fornødne alder og evne til at handle fornuftsmæssigt, bedømmes ifølge retspraksis efter testators domicillov på tidspunktet for oprettelsen, ændringen eller tilbagekaldelsen af testamentet. Formkrav for testamenter bedømmes efter Haagertestamentskonventionens regler, der finder anvendelse, uanset om testator var bosat i en kontraherende stat, og uanset om konventionens regler fører til anvendelse af loven i en kontraherende stat, jf. konventionens artikel 6. Ifølge konventionens artikel 1 er en testamentarisk disposition formgyldig, blot formkravene i én af følgende love er opfyldt: 1) Oprettelsesstedets lov, 2) testators statsborgerskabslov ved oprettelsen eller ved død, 3) loven i testators domicilstat ved oprettelsen eller ved død, 4) loven på testators bopæl ved oprettelsen eller ved død, og for så vidt angår fast ejendom 5) loven i den stat, hvor ejendommen er beliggende. Ifølge konventionens artikel 2, stk. 1, finder artikel 1 også anvendelse på tilbagekaldelse af testamentariske dispositioner. Efter Haagertestamentskonventionens artikel 1, stk. 3, skal spørgsmålet om, hvorvidt testator havde domicil på et bestemt sted, afgøres efter reglerne på dette sted. Med hensyn til fortolkning af et testamente antages det i teorien, at et testamente som udgangspunkt skal fortolkes i overensstemmelse med fortolkningsreglerne i arvestatuttet, om end der med henblik på at fastslå testators hensigt i betydeligt omfang må tages hensyn til fortolkningsprincipperne i testators domicillov på tidspunktet for den testamentariske disposition. For testamenter omfattet af den nordiske konvention om arv og skifte gælder lovvalgsregler vedrørende gyldigheden af testamenter, der svarer til Haagerkonventionens regler, jf. artikel 8 i den nordiske konvention om arv og skifte. 2 Jf. Bekendtgørelse nr. 459 af 14. september 1976 om ikrafttræden af Haagerkonvention af 5. oktober 1961 om lovkonflikter vedrørende formen for testamentariske dispositioner.

14 3.3. Anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske skiftebehandlinger Dansk rets almindelige regler Dansk ret indeholder ikke lovfæstede regler om anerkendelse og fuldbyrdelse af fremmede skiftebehandlinger. Dødsboskiftelovens 3 giver justitsministeren hjemmel til at fastsætte bestemmelser, hvorefter afgørelser fra udenlandske domstole og myndigheder vedrørende dødsboskifte skal have bindende virkning og kunne fuldbyrdes her i riget, hvis de har sådanne virkninger i den stat, hvor afgørelsen er truffet, og anerkendelsen og fuldbyrdelsen ikke ville være åbenbart uforenelig med dansk retsorden ( ordre public ). Bemyndigelsen er ikke udnyttet. Det antages, at en fremmed skiftebehandling anerkendes her i landet, i hvert fald når skiftet foretages i afdødes domicilland. Det må formentlig også antages, at skiftebehandlinger, hvor den skiftende myndigheds internationale kompetence er baseret på afdødes nationalitet, anerkendes. Den fremmede skifteret eller det fremmede bo skal dokumentere sin ret til at råde over boets aktiver og passiver i henhold til sin hjemstats lovgivning. Herefter vil retten til boets aktiver og passiver blive anerkendt her i landet. En dansk skifteret, der yder skifteretlig bistand her i landet, skal dog sikre sig, at det fornødne i forhold til afdødes gæld i Danmark er iagttaget. Også den legitimation, der følger af det udenlandske skifte for arvinger og legatarer, som på det fremmede skifte har fået udlagt aktiver, der befinder sig her i Danmark, vil blive anerkendt her i landet Den nordiske konvention om arv og skifte Den nordiske konvention om arv og skifte indeholder bestemmelser om anerkendelse og fuldbyrdelse af skiftebehandlinger omfattet af konventionen. Ifølge konventionens artikel 28 skal anerkendelse og fuldbyrdelse af afgørelser og forlig om ret til arv eller legat mv. afgøres efter loven i det land, hvor anerkendelse og fuldbyrdelse søges. For

15 dansk rets vedkommende betyder det, at afgørelser i henhold til den nordiske konvention om arv og skifte anerkendes og fuldbyrdes her i landet i overensstemmelse med reglerne i den nordiske domslov 3, jf. lovens 7, stk. 1, nr. 5. Fuldbyrdelse i Danmark sker ved umiddelbar henvendelse til fogedretten, jf. 9, stk. 1, i den nordiske domslov. Det bemærkes, at reglerne i den nordiske domslov efter lovens 7, stk. 2, ikke finder anvendelse på sager, der er omfattet af en konvention, som er gennemført i dansk ret ved lov om EFdomskonventionen mv. 4, herunder ved bekendtgørelse i medfør af den nævnte lovs 15, og heller ikke i det omfang andet følger af regler om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske afgørelser og forlig på særlige retsområder. Bruxelles I-forordningen 5 finder ikke anvendelse på spørgsmål om arv efter loven eller testamente. 4. Betydning for borgere, virksomheder og myndigheder Nedenfor gennemgås de væsentligste forskelle mellem forordningen og de gældende danske regler Kompetence Parallelle bobehandlinger undgås Arveretsforordningen regulerer udtømmende medlemsstaternes kompetence til at behandle arvesager. Forordningen sørger således for at henlægge den samlede behandling af et dødsbo til retterne i én medlemsstat. I det nuværende system har hver enkelt medlemsstat egne regler om den internationale kompetence. Der er f.eks. en række medlemsstater, som anser sig for kompetente til at behandle en arvesag, hvis afdøde var statsborger i den pågældende medlemsstat, mens andre medlemsstater ligesom Danmark lægger vægt på afdødes bopæl/opholdssted. Sådanne forskelle i reglerne kan betyde, at flere medlemsstater anser sig for kompetente til at behandle det samme dødsbo. 3 Lovbekendtgørelse nr. 635 af 15. september 1986 af lov om anerkendelse og fuldbyrdelse af nordiske afgørelser om privatretlige krav og om ændring af retsplejeloven med senere ændringer. 4 Lov nr. 325 af 4. juni 1986 om EF-domskonventionen mv., som ændret ved Lov nr. 209 af 29. marts Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1215/2012 af 12. december 2012 om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område.

16 Et tilvalg af forordningen vil indebære, at den situation, hvor andre medlemsstater anser sig for kompetente til at behandle et dødsbo, som de danske skifteretter efter den gældende ordning i dødsboskifteloven har international kompetence til at behandle, ikke kan opstå. De danske regler om umiddelbar international kompetence i forhold til processuelle indlændinge er baseret på, om afdøde havde hjemting i Danmark. Det danske hjemtingsbegreb må anses for at være stort set sammenfaldende med forordningens begreb sædvanligt opholdssted, idet hjemtingsbegrebet dog ikke udelukker dansk skiftekompetence, selvom afdøde havde en lige så stærk tilknytning til et andet land, jf. ovenfor i pkt Dette er imidlertid ikke ensbetydende med, at de andre medlemsstater uden et dansk tilvalg af forordningen som følge af forordningens kompetenceregler automatisk vil anse sig for inkompetente til at behandle et dødsbo, som er omfattet af dansk umiddelbar international kompetence, idet det efter forordningen fortsat vil være muligt for medlemsstaterne at behandle i hvert fald dele af et dødsbo, uanset at afdøde ikke havde sædvanligt opholdssted i den pågældende medlemsstat på dødstidspunktet. Medlemsstaterne vil således under visse omstændigheder have subsidiær kompetence til at behandle aktiver, som befinder sig i den pågældende medlemsstat, når den afdøde ikke havde sit sædvanlige opholdssted i en medlemsstat, som er omfattet af forordningen, på dødstidspunktet. Forordningen er som følge af retsforbeholdet ikke bindende for og finder ikke anvendelse i Danmark International kompetence i forhold til processuelle udlændinge Et tilvalg af forordningen vil betyde, at de danske regler om international kompetence i forhold til processuelle udlændinge, jf. pkt ovenfor, ikke kan opretholdes i forhold til dødsboer, hvor afdøde på dødstidspunktet havde sit sædvanlige opholdssted i en anden medlemsstat. De danske regler kan opretholdes i forhold til afdøde, der havde bopæl eller sædvanligt opholdssted i et land uden for EU på dødstidspunktet. Adgangen for danske skifteretter til at behandle boet efter en afdød dansk statsborger med sædvanligt opholdssted i en anden medlemsstat på dødstidspunktet vil i stedet følge af

17 forordningens regler. Arvingerne vil således såfremt afdøde har valgt, at dansk lovgivning skal finde anvendelse på arven efter sig kunne aftale, at sagen skal behandles i Danmark. Det vil i givet fald i modsætning til i dag være det samlede dødsbo, som så skal behandles i Danmark. Den internationale kompetence i dansk ret lægger ikke vægt på, om afdøde var dansk statsborger på dødstidspunktet. Forordningen knytter imidlertid indirekte afdødes statsborgerskab sammen med kompetencereglerne, idet arvelader efter forordningen har mulighed for at foretage et lovvalg til fordel for loven i den medlemsstat, hvor den pågældende er statsborger på tidspunktet, hvor lovvalget foretages, eller på dødstidspunktet. Dette fører som nævnt ovenfor til, at arvingerne efter en afdød dansk statsborger, som på dødstidspunktet havde sædvanligt opholdssted i en anden medlemsstat, kan aftale, at arvesagen skal behandles i Danmark, uden at afdøde i øvrigt skal have haft tilknytning til Danmark. Det indebærer f.eks., at en dansk statsborger, der som pensionist har bosat sig i Spanien, kan vælge, at arven efter den pågældende skal behandles efter danske regler, hvorefter arvingerne har mulighed for at aftale, at sagen så også skal behandles i Danmark Lovvalg Et tilvalg af forordningen vil betyde, at spørgsmålet om, hvilken medlemsstats regler der skal finde anvendelse, afgøres efter forordningen. Forordningens hovedregel er, at reglerne i den medlemsstat, hvor afdøde havde sit sædvanlige opholdssted på dødstidspunktet, skal anvendes på hele arven. Et tilvalg af forordningen vil endvidere betyde, at kompetence og lovvalg som hovedregel følges ad. I de tilfælde, hvor en afdød med sædvanligt opholdssted i Danmark på dødstidspunktet måtte have valgt, at en anden medlemsstats lovgivning skal finde anvendelse på arven, vil der som nævnt ovenfor i pkt. 2.3 være mulighed for, at den danske skifteret henviser sagen til behandling i den medlemsstat, hvis lovgivning skal finde anvendelse Gensidig anerkendelse og fuldbyrdelse Medlemsstaterne skal anerkende og fuldbyrde hinandens afgørelser om arv. Der er som nævnt ovenfor i pkt. 2.5 kun begrænsede muligheder for at afslå anerkendelse og fuldbyrdelse. Den

18 nemmere adgang til anerkendelse og fuldbyrdelse, som følger af den nordiske konvention om arv og skifte, vil kunne opretholdes ved et tilvalg af forordningen. Et tilvalg af forordningen vil således betyde, at andre medlemsstater som klart udgangspunkt skal anerkende og fuldbyrde afgørelser om arv fra Danmark. Som det fremgår ovenfor i pkt anerkender Danmark allerede i dag i vidt omfang afgørelser om arv fra udlandet. Det bemærkes, at arveretsforordningen ikke har betydning for de danske regler om udlændinges erhvervelse af fast ejendom i Danmark. Erhvervelse af fast ejendom ved arv kan imidlertid allerede i dag ske uden justitsministerens tilladelse, jf. 2 i lov om erhvervelse af fast ejendom Det europæiske arvebevis Et tilvalg af forordningen vil betyde, at danske arvinger og legatarer kan vælge at få udstedt et europæisk arvebevis ved den skifteret, som har kompetencen til at udstede beviset. Arvebeviset viser arvingens status og rettigheder i arvesagen og vil kunne anvendes direkte over for aktører, f.eks. banker, i andre medlemsstater, som skal foretage udbetaling eller udlevering af aktiver til arvingen. Arvingerne kan således med arvebeviset på en nem måde godtgøre, at de er berettigede til at modtage aktiver. På tilsvarende måde vil en arving i en arvesag, som er behandlet i en anden medlemsstat, kunne anvende et arvebevis over for f.eks. en dansk bank, hvor afdøde havde konti, hvorefter banken er berettiget til at udbetale indeståendet til den pågældende. 5. Lovgivningsmæssige konsekvenser Det følger af Traktatens artikel 288, at en forordning er almengyldig. Den er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat. Det følger heraf, at en forordning hverken må eller skal gennemføres i national ret. En forordning kan imidlertid indeholde direkte krav til udformningen af national lovgivning eller på anden indirekte måde forudsætte ledsagende national lovgivning for at kunne fungere. 6 Lovbekendtgørelse nr. 265 af 21. marts 2014 om erhvervelse af fast ejendom.

19 Arveretsforordningen kan således som udgangspunkt stå alene. Der er derfor ikke behov for generelt at indrette dansk lovgivning i overensstemmelse med forordningen. Der vil dog på baggrund af en nærmere lovteknisk gennemgang kunne være behov for lovændringer for at sikre forordningens praktiske anvendelse. 6. Økonomiske og administrative konsekvenser Et tilvalg af arveretsforordningen forventes ikke at ville have økonomiske konsekvenser for det offentlige af betydning.

Nyhedsbrev. Private Clients. 21. september 2015

Nyhedsbrev. Private Clients. 21. september 2015 21. september 2015 Nyhedsbrev Private Clients EU-forordningen 1 om, hvor og efter hvilke regler dødsboer skal behandles, er nu trådt i kraft. Danmark og England står indtil videre udenfor forordningen

Læs mere

Det fremgår af Deres henvendelse, at De ønsker svar på, hvorvidt en

Det fremgår af Deres henvendelse, at De ønsker svar på, hvorvidt en Klaus Vilner Pallies Le Bourg F - 12540 Le Clapier Frankrig klaus.vilner@pc.dk Dato: 10-juli2013 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Morten Duus Sagsnr.: 20i3-411-0045 Dok: 839245 I)en europæiske arveretsforordning

Læs mere

N O T A T om undertegnelse af en revideret konvention mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om arv og dødsboskifte

N O T A T om undertegnelse af en revideret konvention mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om arv og dødsboskifte Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 364 Offentligt Lovafdelingen Dato: 19. april 2012 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsbeh: Michelle Argir Simonsen Sagsnr.: 2011-773-0001 Dok.: 362819 N O T A T om undertegnelse

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0154 Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0154 Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0154 Bilag 4 Offentligt Lovafdelingen Dato: 5. februar 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsbeh: Jacob Christian Gaardhøje Sagsnr.: 2009-775-0021 Dok.: JCG40440 G R U N D N

Læs mere

Den Nordiske Dødsbokonvention

Den Nordiske Dødsbokonvention Den Nordiske Dødsbokonvention Som affattet ved bekendtgørelse nr. 976 af 26/08/2015 Den nye BEK 976/2015 Den gamle BEK 348/1976 Artikel 1 ændret helt Bestemmelserne i denne konvention finder anvendelse

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 23.2.2009 KOM(2009)81 endelig 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Det Europæiske Fællesskabs indgåelse af protokollen om,

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 23.2.2011 2009/0157(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG

ÆNDRINGSFORSLAG EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 24.9.2012 2011/0059(CNS) ÆNDRINGSFORSLAG 108-120 Udkast til betænkning Alexandra Thein (PE494.578v01-00) om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af

Læs mere

Bekendtgørelse om ikrafttræden af den reviderede konvention mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om arv og dødsboskifte

Bekendtgørelse om ikrafttræden af den reviderede konvention mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om arv og dødsboskifte BEK nr 976 af 26/08/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2011-773-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

2. Forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument

2. Forordningen om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument Notat om tilvalg af forordningen om et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument 1. Baggrund Spørgsmålet om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument, dvs. et dokument, der kan danne grundlag

Læs mere

Sammenskrivning af. fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager

Sammenskrivning af. fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0399 Offentligt Sammenskrivning af Rådets forordning (EF) nr. 2201/2003 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager og i sager vedrørende

Læs mere

- der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2009)0154),

- der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2009)0154), P7_TA-PROV(2012)0068 Arv og det europæiske arvebevis ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 13. marts 2012 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kompetence, lovvalg,

Læs mere

Ordføreren, Kurt LECHNER (PPE - DE), fremlagde på vegne af Retsudvalget en betænkning med 121 ændringsforslag til forslaget til forordning.

Ordføreren, Kurt LECHNER (PPE - DE), fremlagde på vegne af Retsudvalget en betænkning med 121 ændringsforslag til forslaget til forordning. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. marts 2012 (22.03) (OR. en) 7443/12 Inte rinstitutionel sag: 2009/0157 (COD) CODEC 601 JUSTCIV 85 PE 97 ORIENTERENDE NOTE fra: generalsekretariatet til:

Læs mere

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen Notat om tilvalg af Rom III-forordningen 1. Indledning Rådets forordning (EU) nr. 1259/2010 af 20. december 2010 om indførelse af et forstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisse

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-124

ÆNDRINGSFORSLAG 1-124 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 13.5.2011 2009/0157(COD) ÆNDRINGSFORSLAG 1-124 Udkast til betænkning Kurt Lechner (PE441.200v02-00) om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om

Læs mere

der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (COM(2011)0126),

der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (COM(2011)0126), P7_TA(2013)0338 Formueforholdet mellem ægtefæller * Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 10. september 2013 om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0106 Bilag 1 Offentligt Enhed Kontoret for Familier Sagsbehandler LTH Sagsnr. 2015-8195 Dato 05-04-2016 Grund- og nærhedsnotat Forslag til Rådets forordning om kompetence,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 14.10.2009 KOM(2009) 154 endelig 2009/0157 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om kompetence, lovvalg, anerkendelse

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. maj 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. maj 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. maj 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0059 (CNS) 8115/16 JUSTCIV 70 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS FORORDNING

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 27. oktober 2015 Kontor: Insolvensretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3473 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3473 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3473 - RIA Bilag 2 Offentligt Enhed Familier Sagsbehandler Lars Thøgersen Sagsnr. 2015-8195 Dato 24-05-2016 Samlenotat vedrørende de sager inden for Social- og Indenrigsministeriets

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 81, stk. 3,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 81, stk. 3, L 183/30 RÅDETS FORORDNING (EU) 2016/1104 af 24. juni 2016 om indførelse af et forstærket samarbejde på området for kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i sager vedrørende

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER GRØNBOG. Arv og testamente {SEK(2005) 270} (forelagt af Kommissionen)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER GRØNBOG. Arv og testamente {SEK(2005) 270} (forelagt af Kommissionen) KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 01.03.2005 KOM(2005) 65 endelig GRØNBOG Arv og testamente {SEK(2005) 270} (forelagt af Kommissionen) DA DA 1. INDLEDNING Med denne grønbog indledes

Læs mere

Formueretlige retsvirkninger af registrerede partnerskaber *

Formueretlige retsvirkninger af registrerede partnerskaber * P7_TA(2013)0337 Formueretlige retsvirkninger af registrerede partnerskaber * Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 10. september 2013 om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg,

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0107 Bilag 1 Offentligt Enhed Kontoret for Familier Sagsbehandler LTH Sagsnr. 2015-8195 Dato 05-04-2016 Grund- og nærhedsnotat Forslag til Rådets forordning om kompetence,

Læs mere

L 343/10 Den Europæiske Unions Tidende

L 343/10 Den Europæiske Unions Tidende L 343/10 Den Europæiske Unions Tidende 29.12.2010 RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 1259/2010 af 20. december 2010 om indførelse af et forstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisse og

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 6. december 2007 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 6. december 2007 Folketingets repræsentant ved EU Europaudvalget Info-note - I 69 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 6. december 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Gennemgang af Kommissionens

Læs mere

BILAG 5 FORMULAR V. Bilag II Oplysninger vedrørende repræsentanten for ansøgeren/ansøgerne (SKAL UDFYLDES, hvis ansøgeren/ansøgerne repræsenteres)

BILAG 5 FORMULAR V. Bilag II Oplysninger vedrørende repræsentanten for ansøgeren/ansøgerne (SKAL UDFYLDES, hvis ansøgeren/ansøgerne repræsenteres) BILAG 5 FORMULAR V Europæisk arvebevis (artikel 67 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 650/2012 om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser vedrørende arv, og

Læs mere

Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3207 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3207 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3207 - RIA Bilag 2 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2012-1209 lth 15. november 2012 Bidrag til samlenotat vedrørende de sager inden

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Bilag 161 O

Retsudvalget REU alm. del - Bilag 161 O Retsudvalget REU alm. del - Bilag 161 O Folketingets Retsudvalg Ministersekretariatet Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Europaudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009

Europaudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009 Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 48 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 11. maj 2009 Grønbog om retsafgørelser på det civil- og handelsretlige

Læs mere

Notat om tilvalg af bevisoptagelsesforordningen

Notat om tilvalg af bevisoptagelsesforordningen Notat om tilvalg af bevisoptagelsesforordningen 1. Baggrund Rådets forordning (EF) nr. 1206/2001 af 28. maj 2001 om samarbejde mellem medlemsstaternes retter om bevisoptagelse på det civil- og handelsretlige

Læs mere

ARVESAGER KOMPLICERES AF RETSFORBEHOLD

ARVESAGER KOMPLICERES AF RETSFORBEHOLD BRIEF ARVESAGER KOMPLICERES AF RETSFORBEHOLD Kontakt: Direktør, Bjarke Møller Analytiker, Eva Maria Gram +45 51 56 19 15 + 45 2614 36 38 bjm@thinkeuropa.dk emg@thinkeuropa.dk RESUME I august 2015 træder

Læs mere

KONVENTION OM ANERKENDELSE OG FULDBYRDELSE AF RETSAFGØRELSER PÅ DET CIVIL- OG HANDELSRETLIGE OMRÅDE

KONVENTION OM ANERKENDELSE OG FULDBYRDELSE AF RETSAFGØRELSER PÅ DET CIVIL- OG HANDELSRETLIGE OMRÅDE KONVENTION OM ANERKENDELSE OG FULDBYRDELSE AF RETSAFGØRELSER PÅ DET CIVIL- OG HANDELSRETLIGE OMRÅDE CONV/JUD/da 1 PRÆAMBEL DE HØJE KONTRAHERENDE PARTER I DENNE KONVENTION HAR I BESTRÆBELSERNE FOR inden

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Civilafdelingen Dato: 2. november 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Kenny Rasmussen Sagsnr.: 2016-4000-0265 Dok.: 1922881 Notat om forhandlingerne

Læs mere

Den nye Domsforordning

Den nye Domsforordning Den nye Domsforordning Domskonventionen 1968 Domsforordningen 2000 Domsforordningen Baggrund og historik Den nye Domsforordning 2012 Dobbelte instrumenter Kompetencereglerne Sagsøgte med bopæl i EU Sagsøgte

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 25.7.2012 2011/0059(CNS) * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i sager

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 14. juli 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser)

Bekendtgørelse af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) LBK nr 375 af 06/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Familiestyrelsen j.nr. 2009-7000-00005 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende. (Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 2201/2003. af 27.

Den Europæiske Unions Tidende. (Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 2201/2003. af 27. 23.12.2003 L 338/1 I (Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 2201/2003 af 27. november 2003 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager

Læs mere

Notat om tilvalg af betalingspåkravsprocedureforordningen

Notat om tilvalg af betalingspåkravsprocedureforordningen Notat om tilvalg af betalingspåkravsprocedureforordningen 1. Baggrund Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1896/2006 om indførelse af en europæisk betalingspåkravsprocedure blev vedtaget den

Læs mere

G R U N D - O G N Æ R H E D S N O T A T

G R U N D - O G N Æ R H E D S N O T A T Den 30. marts 2011 J.nr.: 2011-8012-00014 Sagsbehandler: LATH G R U N D - O G N Æ R H E D S N O T A T Vedrørende: Forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2003R2201 DA 01.03.2005 001.009 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 2201/2003 af 27. november 2003 om kompetence

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.7.2013 COM(2013) 554 final 2013/0268 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EU) nr. 1215/2012 om retternes kompetence

Læs mere

Efterlader arveladeren sig ægtefælle, men ikke livsarvinger, og er der ikke oprettet testamente, arver ægtefællen som hidtil alt.

Efterlader arveladeren sig ægtefælle, men ikke livsarvinger, og er der ikke oprettet testamente, arver ægtefællen som hidtil alt. HOVEDTRÆKKENE I DEN NYE ARVELOV Ved lov nr. 515 af 6. juni 2007 blev der indført en ny arvelov, som er trådt i kraft den 1. januar 2008, og som erstatter den hidtil gældende arvelov. Loven er således i

Læs mere

G R U N D - O G N Æ R H E D S N O T A T

G R U N D - O G N Æ R H E D S N O T A T Den 30. marts 2011 J.nr.: 2011-8012-00014 Sagsbehandler: LATH G R U N D - O G N Æ R H E D S N O T A T Vedrørende: Forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser

Læs mere

BILAG 1 FORMULAR I Rettens eller myndighedens navn og betegnelse*: Adresse Gade/vej og nummer/postboks*:.. ...

BILAG 1 FORMULAR I Rettens eller myndighedens navn og betegnelse*: Adresse Gade/vej og nummer/postboks*:.. ... BILAG 1 FORMULAR I ATTEST VEDRØRENDE AFGØRELSE PÅ DET ARVERETLIGE OMRÅDE (artikel 46, stk. 3, litra b), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 650/2012 om kompetence, lovvalg, anerkendelse

Læs mere

Forordningen indfører en valgfri procedure, der kan anvendes som alternativ til de procedurer, der findes i medlemsstaternes lovgivning.

Forordningen indfører en valgfri procedure, der kan anvendes som alternativ til de procedurer, der findes i medlemsstaternes lovgivning. Notat om tilvalg af småkravsprocedureforordningen 1. Baggrund Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 861/2007 om indførelse af en europæisk småkravsprocedure blev vedtaget den 11. juli 2007

Læs mere

Vejledning i anvendelsen af den nye Bruxelles II-forordning

Vejledning i anvendelsen af den nye Bruxelles II-forordning Opdateret 1. juni 2005 Vejledning i anvendelsen af den nye Bruxelles II-forordning (Rådets forordning (EF) nr. 2201/2003 af 27. november 2003 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.8.2008 KOM(2008) 508 endelig 2008/0162 (CNS) Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Det Europæiske Fællesskabs indgåelse af konventionen

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. juni 2015 (OR. en) 10817/10 EXT 4 DELVIS AFKLASSIFICERING af dokument: af: 8. juni 2010 ny status: Vedr.: 10817/2010 RESTREINT UE Offentlig FREMP 27 JAI

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser L 166/51 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 9-16

ÆNDRINGSFORSLAG 9-16 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 20.9.2011 2010/0383(COD) ÆNDRINGSFORSLAG 9-16 Udkast til udtalelse Evelyn Regner (PE469.974v01-00) om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.3.2011 KOM(2011) 126 endelig 2011/0059 (CNS) C7-0093/11 Forslag til RÅDETS FORORDNING om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i sager

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 11.11.2011 ARBEJDSDOKUMENT om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i sager vedrørende de formueretlige

Læs mere

Bekendtgørelse om lovvalg mv. ved krisehåndtering af pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber I 1)

Bekendtgørelse om lovvalg mv. ved krisehåndtering af pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber I 1) BEK nr 721 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 10122-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Revideret notat. Ændringerne er markeret med kursiv.

Revideret notat. Ændringerne er markeret med kursiv. Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3433 - RIA Bilag 1 Offentligt Enhed Kontor for Familier Sagsbehandler Lars Thøgersen Sagsnr. 2015-8195 Doknr. 289343 Dato 18-11-2015 Samlenotat vedrørende de sager inden for

Læs mere

Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser)

Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) LOV nr 793 af 27/11/1990 (Gældende) Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler 1. Baggrund Rådets forordning (EF) Nr. 664/2009 om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af aftaler mellem medlemsstater

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 106-135

ÆNDRINGSFORSLAG 106-135 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 25.9.2012 2011/0060(CNS) ÆNDRINGSFORSLAG 106-135 Udkast til betænkning Alexandra Thein (PE494.575v01-00) Kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser

Læs mere

Notat om tilvalg af Bruxelles IIa-forordningen

Notat om tilvalg af Bruxelles IIa-forordningen Notat om tilvalg af Bruxelles IIa-forordningen 1. Baggrund Rådets forordning (EF) nr. 1347/2000 af 29. maj 2000 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager samt

Læs mere

VEJLEDNING I ANVENDELSEN AF FORORDNINGEN OM BEVISOPTAGELSE

VEJLEDNING I ANVENDELSEN AF FORORDNINGEN OM BEVISOPTAGELSE VEJLEDNING I ANVENDELSEN AF FORORDNINGEN OM BEVISOPTAGELSE (Rådets forordning (EF) nr. 1206/2001 af 28. maj 2001 om samarbejde mellem medlemsstaternes retter om bevisoptagelse på det civil- og handelsretlige

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. maj 2019 (OR. fr) 14707/03 DCL 1 JUSTCIV 242 AFKLASSIFICERING af dokument: af: 17. november 2003 ny status: Vedr.: 14707/03 /EU RESTRICTED Offentlig Henstilling

Læs mere

Arveafkald og afgifter

Arveafkald og afgifter - 1 Arveafkald og afgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ønsker man en anden arvedeling end lovens ordning, kan et arveafkald være en løsning i nogle tilfælde. Også de skatte- og afgiftsmæssige

Læs mere

Spørgsmål nr. 133 fra Folketingets Europaudvalg (alm. del):

Spørgsmål nr. 133 fra Folketingets Europaudvalg (alm. del): Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Spørgsmål nr. 133 fra Folketingets Europaudvalg (alm. del): Svar: Ministeren bedes i forlængelse af Europaudvalgets møde den

Læs mere

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg Notat om tilvalg af forordningen om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af visse aftaler mellem medlemsstater og tredjelande vedrørende lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0065 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. oktober 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Hvilket retsgrundlag for familieret? Vejen frem

Hvilket retsgrundlag for familieret? Vejen frem GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING C: BORGERNES RETTIGHEDER OG KONSTITUTIONELLE ANLIGGENDER RETLIGE ANLIGGENDER Hvilket retsgrundlag for familieret? Vejen frem NOTAT PE 462.498 DA

Læs mere

UDKAST. Disse love sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.

UDKAST. Disse love sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger. Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret 2012-5209 / lth 15. november 2013 UDKAST Resumé af anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt Spørgsmål nr. 200 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg: Ministeren bedes kommentere materialet fra de to deputationer den 23.

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse. om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Salomonøerne om visumfritagelse for kortvarige ophold

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse. om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Salomonøerne om visumfritagelse for kortvarige ophold EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.4.2016 COM(2016) 189 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Salomonøerne om visumfritagelse for

Læs mere

NORDISK KONVENTION OM SOCIAL SIKRING. Regeringerne i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige,

NORDISK KONVENTION OM SOCIAL SIKRING. Regeringerne i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, NORDISK KONVENTION OM SOCIAL SIKRING Regeringerne i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, som efter ikrafttrædelsen af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) anvender de europæiske

Læs mere

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller Forældreansvarslov Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1. Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab. 2. Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Initiativ fra Republikken Slovenien, Den Franske Republik, Den Tjekkiske

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2001R0044 DA 08.04.2009 007.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 44/2001 af 22. december 2000 om retternes kompetence

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR RETLIGE ANLIGGENDER OG FORBRUGERE

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR RETLIGE ANLIGGENDER OG FORBRUGERE EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR RETLIGE ANLIGGENDER OG FORBRUGERE Bruxelles, den 18. januar 2019 REV1 Erstatter meddelelse til interessenter, der blev offentliggjort den 21. november 2017 MEDDELELSE

Læs mere

U D K A S T. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

U D K A S T. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret 2012-5209 / lth 15. november 2013 U D K A S T Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0127 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0127 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0127 Offentligt DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.3.2011 KOM(2011) 127 endelig 2011/0060 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om kompetence, lovvalg, anerkendelse

Læs mere

Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3207 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3207 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3207 - RIA Bilag 2 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2012-1209 lth 15. november 2012 Bidrag til samlenotat vedrørende de sager inden

Læs mere

KONVENTION OM VÆRNETINGSAFTALER. som ønsker at fremme international handel og internationale investeringer gennem et forbedret retsligt samarbejde,

KONVENTION OM VÆRNETINGSAFTALER. som ønsker at fremme international handel og internationale investeringer gennem et forbedret retsligt samarbejde, KONVENTION OM VÆRNETINGSAFTALER De stater, som er parter i denne konvention, og som ønsker at fremme international handel og internationale investeringer gennem et forbedret retsligt samarbejde, som mener,

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 359 final 2017/0149 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Kroatien, Nederlandene, Portugal

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 360 final 2017/0150 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere Chiles, Islands

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 11.11.2011 ARBEJDSDOKUMENT om forslag til Rådets forordning om kompetence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser vedrørende formueforholdet mellem

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1085 af 7. oktober 2014, som ændret ved 1 i lov nr. 270

Læs mere

Haagkonventionen af 13. januar 2000 om international beskyttelse af voksne

Haagkonventionen af 13. januar 2000 om international beskyttelse af voksne GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING C: BORGERNES RETTIGHEDER OG KONSTITUTIONELLE ANLIGGENDER RETLIGE ANLIGGENDER Haagkonventionen af 13. januar 2000 om international beskyttelse af

Læs mere

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt

Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt Europaudvalget 2002 KOM (2002) 0159 Offentligt DA C 203 E/86 De Europæiske Fællesskabers Tidende 27.8.2002 Rådets forordning om indførelse af et europæisk tvangsfuldbyrdelsesdokument for ubestridte krav

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0411 Bilag 1 Offentligt Enhed Familier Sagsbehandler Brian Gresell Nørgaard Sagsnr. 2015-6747 Doknr. 375444 Dato 31-08-2016 Grund- og nærhedsnotat Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2009 2936 - RIA Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 2936 - RIA Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2009 2936 - RIA Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområde, der forventes behandlet på rådsmødet (retlige og

Læs mere

C 326/266 Den Europæiske Unions Tidende PROTOKOL (Nr. 7) VEDRØRENDE DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIVILEGIER OG IMMUNITETER KAPITEL I.

C 326/266 Den Europæiske Unions Tidende PROTOKOL (Nr. 7) VEDRØRENDE DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIVILEGIER OG IMMUNITETER KAPITEL I. C 326/266 Den Europæiske Unions Tidende 26.10.2012 PROTOKOL (Nr. 7) VEDRØRENDE DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIVILEGIER OG IMMUNITETER DE HØJE KONTRAHERENDE PARTER, SOM TAGER I BETRAGTNING, at Den Europæiske

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 357 final 2017/0148 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Luxembourg og Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anerkendelse og fuldbyrdelse af visse udenlandske retsafgørelser m.v. på det civil- og handelsretlige område

Bekendtgørelse af lov om anerkendelse og fuldbyrdelse af visse udenlandske retsafgørelser m.v. på det civil- og handelsretlige område LBK nr 1282 af 14/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. marts 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-4000-0052 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

UDKAST. Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

UDKAST. Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret J.nr. 2012-5209 / lth 11. november 2013 UDKAST Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde

Læs mere

Bekendtgørelse af Nordisk konvention af 18. august 2003 med Finland, Island, Norge og Sverige om social sikring 1)

Bekendtgørelse af Nordisk konvention af 18. august 2003 med Finland, Island, Norge og Sverige om social sikring 1) Nr. 40 10. december 2004 Bekendtgørelse af Nordisk konvention af 18. august 2003 med Finland, Island, Norge og Sverige om social sikring 1) Den 18. august 2003 undertegnedes i Karlskrona, Sverige, en nordisk

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende L 136/3 DIREKTIVER

Den Europæiske Unions Tidende L 136/3 DIREKTIVER 24.5.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 136/3 DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2008/52/EF af 21. maj 2008 om visse aspekter af mægling på det civil- og handelsretlige område EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Familieog. Arveret. Anitta Godsk Pedersen Hans Viggo Godsk Pedersen. 7. udgave THOMSON REUTERS

Familieog. Arveret. Anitta Godsk Pedersen Hans Viggo Godsk Pedersen. 7. udgave THOMSON REUTERS Familieog Arveret Anitta Godsk Pedersen Hans Viggo Godsk Pedersen 7. udgave THOMSON REUTERS Forord 5 I. Indledning 13 Kapitel 1. Introduktion 15 II. Formueforholdet mellem ægtefæller 17 Kapitel 2. Generelt

Læs mere

I. Ægteskab. Artikel 1. Artikel 2.

I. Ægteskab. Artikel 1. Artikel 2. Lov nr. 279 af 11. november 1931 vedrørende internationalprivatretlige Bestemmelser mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om 1 2 Ægteskab, Adoption og Værgemaal. 3, som ændret ved bekendtgørelse

Læs mere

Samarbejde om civilretlige spørgsmål i Den Europæiske Union

Samarbejde om civilretlige spørgsmål i Den Europæiske Union Samarbejde om civilretlige spørgsmål i Den Europæiske Union En vejledning til retsvæsenets aktører Retlige anliggender 2 En vejledning til retsvæsenets aktører Samarbejde om civilretlige spørgsmål i Den

Læs mere

I medfør af 169 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 191 af 28. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde

I medfør af 169 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 191 af 28. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: SPOLD Sagsbeh.: SUMTK Koordineret med: Sagsnr.: 1806097 Dok. nr.: 665447 Dato: 21-09-2018 Bekendtgørelse om adgang til udøvelse af virksomhed som ambulancebehandler

Læs mere