Sammen om min vej. Slutevaluering - i kort form

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sammen om min vej. Slutevaluering - i kort form"

Transkript

1 Sammen om min vej Slutevaluering - i kort form

2 Mål og formål Velkommen til Sammen om min vej Sammen om min vej er et kvalitetsudviklingsprojekt under Broen til Bedre Sundhed. Her har vi i en periode på tre år udviklet og afprøvet nye arbejdsgange og interventioner for sårbare borgere i Lolland og Guldborgsund Kommuner. Det er borgere, der ofte er indlagt, har flere kroniske diagnoser, sociale problemer, misbrug eller en kombination af det hele. De har dermed mange kontakter og et stort forbrug af ressourcer på tværs af det samlede social- og sundhedsvæsen. Projektet blev evalueret i foråret Resultatet har vist, at det med Sammen om min vej er lykkedes at fremme sundhed og trivsel, øge den patientoplevede kvalitet og sikre en bedre sammenhæng på tværs af aktører. Også uden at de samlede omkostninger på tværs af region og kommuner er steget. Sammen om min vej bidrager derfor på kort sigt til at vi får mere sundhed for de samme penge. Og på længere sigt kan et forebyggelsespotentialet se ud til at være stort. Du kan se den samlede evaluering på vores hjemmeside: Denne folder er kun en kort udgave. Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Broen til Bedre Sundheds Sekretariat. Data i evalueringen Evalueringen tager udgangspunkt i en bred vifte af data, herunder: Kvalitative data fra indledende og opfølgende interviews med deltagere, samt interviews med samarbejdspartnere. Systematisk indsamlede patientrapporterede data. Analyser baseret på samkøring af data på tværs af kommuner og region indeholdt i projekets ydelses- og omkostnings-database. Årsagsanalyse af spottede borgere som ikke er blevet inkluderet i projektet. Deltager: For første gang oplever jeg, at mine behov bliver imødekommet... Mål og formål Sammen om min vej har en tredelt målsætning, som i internationale sammenhænge hedder Triple Aim (Institute of Healthcare Improvement). (Se figur 1). Det er et samtidigt og ligestillet fokus på at sikre: En bedre sundhedstilstand. En bedre patientoplevet kvalitet. En relevant brug af ressourcer. Herunder færre omkostninger til akutte ydelser og større fokus på forebyggelse og ambulant behandling. Projektet skal være med til at: Identificere de mest ressourcekrævende borgere i Lolland og Guldborgsund Kommuner. Kortlægge deltagernes ressourcemønstre, samt den enkelte deltagers præferencer, udfordringer og prioriteringer. Designe interventioner der opfylder deltagernes behov og præferencer. Skalere interventionen til hele målgruppen. Opbygge strukturerede, holdbare samarbejdsformer mellem sundhedsvæsenets aktører. Økonomi Sammen om min vej er støttet af Sundheds- og Ældreministeriet. Herudover indgår medfinansiering fra Lolland og Guldborgsund Kommuner i form af medarbejderressourcer og fra Region Sjælland i form af både økonomi og medarbejderressourcer til at udvikle projektets database.

3 Målgruppe Projektet har tre inklusionskriterier. Deltagerne skal: 1. Bo i Guldborgsund eller Lolland Kommune oog være over 18 år og under 70 år. 2. Have én eller en kombination af følgende: Fysiske helbredsproblemer. Psykisk sygdom og/eller misbrug. Sociale udfordringer. 3. Have én eller en kombination af følgende: Tre akutte indlæggelser indenfor 6 måneder, eller 2 akutte indlæggelser inden for 30 dage. Flere forskellige og hyppige kontakter på tværs af social- og sundhedsvæsenet. Der er tre eksklusionskriterier. Deltager må ikke have: 1. Demens eller anden svært hæmmet kognitiv funktion, som betyder, at den enkelte borger ikke kan medvirke. 2. Cancer som den primære somatiske problemstilling. 3. Terminal sygdom med en forventet restlevetid under 1 år. I alt er 200 deltagere blevet inkluderet løbende i Sammen om min vej, mens yderligere 301 borgere i forskellig grad er hjulpet videre andre steder i social- og sundhedsvæsenet. Eller at En frontmedarbejder (ud fra den aktuelle situation) vurderer, at en borger fremtidigt er i risiko for at få flere og hyppige kontakter til social- og sundhedsvæsenet (af fysiske, psykiske eller sociale årsager). Figur 1 Figur 1. Triple Aim med tre ligestillede mål. Institute for Healthcare Improvement med partnere. Vertikale pile indikerer udvikling i positiv retning mens horisontal pil indikerer delvis positiv udvikling.

4 Indsatsen Forløbspartner Med Sammen om min vej har vi i tæt dialog med projektets deltagere og samarbejdspartnere udviklet en funktion som forløbspartner. Det er en partner, der kan støtte den enkelte i at navigere i systemet. Som bindeled mellem borger, kommune og sygehus, eller som bisidder, tovholder, sparringspartner eller katalysator. En forløbspartner skal dermed sikre at de forskellige indsatser både kommer til at tage udgangspunkt i de individuelle behov og samtidig bliver koordineret bedst muligt. På tværs af f.eks. jobcenter, misbrugscenter, hjemmepleje, ambulatorier, psykiatri eller den praktiserende læge. Faseinddelt systematik Vores forløbspartner har arbejdet ud fra en faseinddelt systematik. Det handler om at indtænke, foreslå og tilvejebringe fleksible løsninger ud fra både en recovery- og empowerment-tilgang. Det er en tosidig rolle, der både skal skabe bedre løsninger for den enkelte og samtidig sikre en systematisk organisatorisk læring. Viden, der kan være med til at udvikle arbejdsgange, opbygge kompetencer og gøre vores organisationsstrukturer mere smidige. Sammen om min vej er dermed en ny form for samskabelse; både mellem borger og system, og mellem flere systemer. I praksis er alle deltagere blevet tilbudt besøg i hjemmet, hvor man i fællesskab har fået skabt overblik over den enkeltes ressourcer, udfordringer og behov, og sammen lagt en plan for det videre forløb. Løsninger og indsatser har dermed ikke været defineret på forhånd.

5 Metode Sammen om min vej er udviklet løbende med udgangspunkt i Forbedringsmodellen (Model of Improvement), en gradvis skaleringsmodel og fælles brug af data på tværs af forvaltningsområder og sektorgrænser. Brugerinddragelse er anvendt som det bærende princip både i indsatsen på individniveau, med anvendelsen af evidensbaserede metoder indenfor recovery og empowerment, samt på systemniveau til udvikling af indsatsen. Statistical Process Control (SPC)-grafer er anvendt til at illustrere udviklingen i de økonomiske omkostningsparametre blandt deltagerne i månederne før og efter inklusion. Da deltagerne er inkluderet løbende, viser graferne gennemsnit pr. borger pr. måned i månederne før og efter inklusion. Tabel 1 viser det antal deltage- re, som udgør grundlaget for gennemsnitsværdierne i henholdsvis figur 3 & 4. Skønt der i alt blev inkluderet 200 deltagere, er en stor del inkluderet sent i projektperioden, og antallet af deltagere i månederne før og efter inklusion varierer derfor betydeligt. Tværsektoriel database Som et led i Sammen om min vej er der udviklet en database, der indeholder ydelses- og omkostningsdata på tværs af kommuner, Region Sjælland og almen praksis. Det gør det muligt at se, hvordan en indsats et sted, kan få konsekvenser for både opgaver og økonomi et andet sted og dermed vise sammenhænge mellem intervention og effekt. Historien om Thomas Mød Thomas. Han er mand i 40 erne, uden for arbejdsmarkedet og uden fast bopæl. Han føler sig ensom, har symptomer på angst, har diabetes og har haft et omfattende alkoholmisbrug. Thomas var på kun halvandet år indlagt 30 gange, både på det somatiske sygehus og i psykiatrien. Ofte flere gange på samme uge. Han følte sig hverken hørt eller forstået, og forlod ofte sygehuset uden en plan og uden at være færdigbehandlet. Han havde mistet overblikket. Thomas blev spottet i akutmodtagelsen på Nykøbing Falster Sygehus og kom med i Sammen om min vej. Her fik han tilknyttet en forløbspartner og sammen fik de identificeret de største udfordringer i Thomas liv. udredning i psykiatrien. Han fik genoptaget et ambulant misbrugstilbud og efter lidt tid også styrket sin kontakt til det lokale jobcenter. Overblik og mening var genskabt. Idag har Thomas en god kontakt til sin misbrugskonsulent og hans daglige misbrug er ophørt. Han er i behandling i distriktspsykiatrien og har kun haft få indlæggelser. Der er kommet styr på hans diabetes og han følger sine kontroller. Han er desuden lige startet i et flexjob. Thomas har fået troen på livet tilbage. I løbet af de følgende måneder blev der sat en dagsorden for, hvordan de enkelte problemer kunne håndteres på en ny måde. Thomas fik byttet de skiftende sofaer ud med et fast sted at bo og fik overblik over sin økonomi. Derefter gik turen til almen praksis og derfra til

6 Tabel 1. Antal i analyserne i månederne før og efter inklusion Antal deltagere i kontrolgruppeanalysen (Figur 4) Tid i forhold til inklusion (måneder) Antal deltagere (Figur 3) Antal kontroller i kontrolgruppeanalysen (Figur 4)

7 Deltagerne Deltagerne har en gennemsnitsalder på knap 49 år og hver fjerde er under 40 år gammel. Tre ud af fire oplever tværgående sundhedsmæssige udfordringer og halvdelen har et pågående misbrug. Ud over sygdomskompleksiteten har deltagerne ofte andre sociale udfordringer, såsom manglende netværk og oplevelse af ensomhed, ligesom transportudfordringer opleves som socialt belastende hos 28%. Hovedparten af deltagerne forsørges af det offentlige og 44% har grundskolen som højeste afsluttede uddannelse. Blandt deltagere med misbrug, som ikke var i misbrugsbehandling ved inklusion, er 91% startet i misbrugsbehandling i projektperioden. Deltagerne er forældre til i alt 87 børn under 18 år. Der er således et ganske betydeligt forebyggelsespotentiale i forhold til at sikre fremtidig sundhed og trivsel blandt børn og unge med syge forældre. Figur 2 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% Sygdomskompleksitet blandt 199 borgere N=37 Somatik 18,6% N=25 Somatik + Misbrug 12,6% N=52 Psykiatri + Somatik + Misbrug 26,1% N=54 Psykiatri + Somatik 27,1% 10% 0% N=17; Psykiatri + Misbrug; 8,5% N=4; Psykiatri; 2,0% N=10; Misbrug; 5,0% Figur 2: Sygdomskompleksitet blandt 199 deltagere. (Figur 14 i rapporten)

8 Resultater Sundhed og trivsel Vi har i projektperioden opnået: Andelen af deltagerne, som vurderer deres helbred som godt eller virkelig godt er øget fra 13% ved inklusion til 30% efter 72 uger. Andelen er dermed øget med 17 procentpoint. Andelen af deltagere som er nogenlunde tilfreds, tilfreds eller virkelig med livet er øget fra 51% ved inklusion til 77% efter 72 uger. Det svarer til en stigning på 26 procentpoint. Klinisk og brugeroplevet kvalitet Vi har i projektperioden opnået: Forbedret tværfaglig og tværsektoriel koordinering og samarbejde: Den kvalitative undersøgelse viser, at samarbejdet med forløbspartneren er med til at sikre sammenhæng og kvalitet i forløb. Der er sparring og idéudveksling blandt samarbejdsaktørerne, som desuden beskriver at vi får borgere i behandlingsforløb, som tidligere ikke ville være kommet i behandling. Deltagerne oplever veltilrettelagte forløb: Andelen af borgere, som vurderer at deres samlede forløb på tværs af sektorer er godt eller virkelig godt tilrettelagt er øget fra 19% ved inklusion til 50% ved 72 ugers opfølgning. Det svarer til en stigning på 31 procentpoint. Øget tilfredshed med behandling/tilbud: Andelen af deltagere, som angiver at være virkelig tilfreds eller tilfreds med de tilbud og den behandling de modtager, stiger fra 32% til 60%. Det svarer til en stigning på 28 procentpoint. Øget medbestemmelse i eget forløb: Medarbejder: Jeg er blevet mere nysgerrig og er begyndt at opsøge information om andre muligheder og tilbud, end jeg har gjort før... Andelen af deltagere, som angiver i passende grad at være med til at træffe beslutninger i deres eget forløb øges fra 63% ved inklusion til 85% ved 72 uger opfølgning. Det lykkedes ikke indenfor projektperioden at reducere det gennemsnitlige antal genindlæggelser. Medarbejder: Nye ideer og løsninger opstår, når vi mødes på tværs. Det giver mig stor arbejdsglæde at bringe min faglighed i spil og samtidig lære af andres viden...

9 Effektiv anvendelse af eksisterende ressourcer Vi har i projektperioden opnået: De samlede sygehusbaserede omkostninger: De sygehusbaserede omkostninger forbundet med somatisk sygdom og psykisk sygdom er uændrede i perioden fra 18 måneder før til 12 måneder efter inklusion. Den gennemsnitlige omkostning forbundet med kommunal medfinansiering er uændret i perioden fra 18 måneder før til 12 måneder efter inklusion, når vi ser bort for observationerne i månederne -1 og 0, som udgør en særligt sårbar periode op til inklusion. Det gennemsnitlige antal akutte kontakter (indlæggelse og/eller ambulant) forbundet med somatisk og/eller psykisk sygdom blandt deltagerne er uændrede i perioden fra 18 måneder før til 12 måneder efter inklusion, når vi ser bort for observationerne i månederne -1 og 0. Der er etableret hyppigere kontakt til både praktiserende læge og til speciallæge inklusiv øvrig sygesikring (såsom tandlæge og fysioterapeut). Der er sket en stigning i det gennemsnitlige antal kontakter pr. deltager pr. måned til praktiserende læge; i perioden fra 6 til 18 måneder før inklusion ligger niveauet på 0.55 mens niveauet for perioden 1 til 12 måneder efter inklusion ligger på (Tabel 1 & Figur 3) Der er opnået hyppigere kontakt til kommunal ambulant behandling i form af øget brug af kommunal sygepleje, personlig pleje, praktisk hjælp og rehabilitering. Sammenlignes niveauet før inklusion med niveauet 1-12 måneder efter inklusion er der sket en stigning i den gennemsnitlige omkostning. Medianen for perioden 0 til 12 måneder før inklusion ligger på 1576 kr. mens medianen for perioden 1 til 12 måneder efter inklusion ligger på 1939 kr. Udgiften til lønomkostninger til projektteam pr. deltager pr. måned var i 2017 på kr Dette inkluderer en fuldtidskapacitet til projektudvikling og formidling. Figur 3

10 Kontrolgruppeanalyse Det er svært at vide, hvordan deltagernes forbrug af sundheds- og sociale ydelser ville have udviklet sig, hvis de ikke havde deltaget i projektet. Derfor har vi sammenlignet udviklingen i udvalgte regionale og kommunale omkostninger blandt deltagerne i Sammen om min vej med udviklingen hos en matchet kontrolgruppe (se den fulde rapport for information om de udvalgte parametre). Der ses en svag tendens til et fald i de udvalgte regionale omkostninger efter inklusion hos deltagerne (Tabel 1 & Figur 4). Samme tendens ses ikke hos den matchede kontrolgruppe, hvor de udvalgte regionale omkostninger ligger mere stabilt. De udvalgte kommunale udgifter blandt deltagerne og kontrolgruppen er på stort set samme niveau og udviklingen over tid er relativt ens. Analysen er foretaget på et tidspunkt, hvor det endnu er for tidligt at konkludere endeligt på resultaterne omkring effekt på ressourceforbrug. En gentagelse af analyserne efter 1 og 2 år vil give mere klare resultater. Dette forudsætter at databasen og dataindsamlingen bliver ført videre. Figur 4 Figur 4: Gennemsnitlig kommunal og regionale omkostning (udvalgte omkostningsparametre opgjort i kroner) pr. borger pr. måned blandt hhv. deltagerne og kontrolgruppen.

11 Konklusion Evalueringen viser, at Sammen om min vej på kort sigt skaber mere sundhed for pengene. Det viser både kvantitative og kvalitative data. Brugerinddragelse virker og er vejen frem, når vi skal ulighed i sundhed til livs, men det kræver stærk tværsektoriel ledelse, som kan tage livtag med sektor-egoismen i den klassiske siloopdeling. Deltagerne har et stort behov for støtte og behandling, men bliver ofte mødt af et uoverskueligt og fragmenteret social- og sundhedsvæsen. Med Sammen om min vej er vi dermed godt i gang med at knække koden til mere lighed i sundhed: Gennem patientinddragelse og tværfagligt teamarbejde, som er med til at øge fokus på recovery. Der ses en forbedring i deltagernes sundhed og trivsel, en markant forbedring i den patientoplevede kvalitet, og en forbedring af både deltagernes og samarbejdsaktørernes oplevelse af sammenhæng og koordinering på tværs. Deltagerne anvender i stigende grad ambulante behandlings- og rehabiliteringstilbud i form af egen læge, speciallæger inklusiv anden sygesikring (såsom tandlæge og fysioterapeut), samt kommunale tilbud indenfor pleje og rehabilitering. Trods den høje og komplekse sygelighed blandt deltagerne, med deraf følgende behov for specialiseret behandling, ses stabile regionale omkostninger i opfølgningsperioden. En kontrolgruppeanalyse viser en svag tendens til, at de regionale omkostninger falder i opfølgningsperioden for deltagerne i Sammen om min vej, sammenlignet med den matchede kontrolgruppe. Deltager: Jeg bliver mødt i øjenhøjde... Deltager: Der bliver taget udgangspunkt i min situation...

12 Broen til Bedre Sundhed Maj 2018 Region Sjælland Alleen Sorø Citater i denne folder er fra Kvalitativ Undersøgelse, Forskningsprogrammet Sundhed, UCC Professionshøjskolen, februar 2018.

Sammen om min vej. - Midtvejsevaluering

Sammen om min vej. - Midtvejsevaluering Sammen om min vej - Midtvejsevaluering Formål og metode Indledning Sammen om min vej er et kvalitetsudviklingsprojekt, med sigte mod at skabe en styrket tværsektoriel og brugercentreret indsats omkring

Læs mere

- Samskabelse på tværs v. Annette Palle Andersen

- Samskabelse på tværs v. Annette Palle Andersen - Samskabelse på tværs v. Annette Palle Andersen Hvor er vi henne? Sundhedssystemet Rekruttering af læger og psykiatere - Dårlige kvalitetsindikatorer Voksende sundheds-omkostninger - Stigning i akut behandling

Læs mere

Lærings- og evalueringskonference Sammen om min vej

Lærings- og evalueringskonference Sammen om min vej Lærings- og evalueringskonference Sammen om min vej 1 Regionrådsformand Heino Knudsen Program for seminaret 10. januar 19 8.30 Velkomst v. Heino Knudsen og Nana Scheibel 8.45 Sammen om min vej: Resultater

Læs mere

Nytænkning af tværsektorielle indsatser

Nytænkning af tværsektorielle indsatser Dansk Selskab for ledelse i Sundhedsvæsenet 2. marts 2017 Nytænkning af tværsektorielle indsatser Marianne Søgaard Hansen, projektleder. Program Projekt Sammen om min vej - Kort om projektet - Læring på

Læs mere

Triple Aim netværksdag Region Midt tirsdag den 15. november 2016 Oplæg ved: Kristine Binzer, lægefaglig konsulent

Triple Aim netværksdag Region Midt tirsdag den 15. november 2016 Oplæg ved: Kristine Binzer, lægefaglig konsulent Triple Aim netværksdag Region Midt tirsdag den 15. november 2016 Oplæg ved: Kristine Binzer, lægefaglig konsulent 1 Reduktion af ulighed kræver evidensbaseret fællesindsats Hvordan øger man middellevtiden?

Læs mere

OPFØLGNINGSSKEMA Opfølgningssamtaler med borgeren og opfølgning på kortsigtede og langsigtede mål samt plan, dokumenteres heri.

OPFØLGNINGSSKEMA Opfølgningssamtaler med borgeren og opfølgning på kortsigtede og langsigtede mål samt plan, dokumenteres heri. Værktøjskasse Hvornår og hvordan anvendes dokumenterne? SAMTALEGUIDE Anvendes som egen tjekliste ved første samtale med borgeren. ROK-SKEMA (LOLLAND) / OPLYSNINGSSKEMA (GULDBORGSUND) Heri dokumenteres

Læs mere

Sammen om min vej. - Slutevaluering, april 2018

Sammen om min vej. - Slutevaluering, april 2018 Sammen om min vej - Slutevaluering, april 2018 INDHOLD 1 SAMMENFATNING og Konklusion... 3 1.1 Hovedresultater... 3 1.1.1 Deltagernes karakteristika og sygdomskompleksitet... 3 1.1.2 Ressourcemønstre, udfordringer

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed PRÆSENTATION. Region Sjælland

Broen til Bedre Sundhed PRÆSENTATION. Region Sjælland Broen til Bedre Sundhed BROEN TIL BEDRE SUNDHED PRÆSENTATION Region Sjælland BROEN TIL BEDRE SUNDHED INTERVENTION Velkommen til Broen til Bedre Sundhed! Et unikt udviklingsprogram med aktiviteter indenfor

Læs mere

Samarbejde på tværs nytænkning af tværsektorielle indsatser. Marianne Søgaard Hansen, projektleder Ditte Jørnsgård Rasmussen, analysekonsulent

Samarbejde på tværs nytænkning af tværsektorielle indsatser. Marianne Søgaard Hansen, projektleder Ditte Jørnsgård Rasmussen, analysekonsulent Samarbejde på tværs nytænkning af tværsektorielle indsatser Marianne Søgaard Hansen, projektleder Ditte Jørnsgård Rasmussen, analysekonsulent Program Broen til bedre sundhed en kort introduktion til hvad

Læs mere

OPFØLGNINGSSKEMA Opfølgningssamtaler med borgeren og opfølgning på kortsigtede og langsigtede mål samt plan, dokumenteres heri.

OPFØLGNINGSSKEMA Opfølgningssamtaler med borgeren og opfølgning på kortsigtede og langsigtede mål samt plan, dokumenteres heri. Værktøjskasse Hvornår og hvordan anvendes dokumenterne? SAMTALEGUIDE Anvendes som egen tjekliste ved første samtale med borgeren. ROK-SKEMA (LOLLAND) / OPLYSNINGSSKEMA (GULDBORGSUND) Heri dokumenteres

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed. Præsentation, juli 2018

Broen til Bedre Sundhed. Præsentation, juli 2018 Broen til Bedre Sundhed Præsentation, juli 2018 Velkommen til Broen til Bedre Sundhed Indledning Velkommen til Broen til Bedre Sundhed. Et unikt udviklingsprogram, der skal skabe bedre folkesundhed og

Læs mere

Temadrøftelse i TSS & TSP Komplekse forløb. Marianne Søgaard Hansen, projektleder Ditte Jørnsgård Rasmussen, datakonsulent

Temadrøftelse i TSS & TSP Komplekse forløb. Marianne Søgaard Hansen, projektleder Ditte Jørnsgård Rasmussen, datakonsulent Temadrøftelse i TSS & TSP Komplekse forløb Marianne Søgaard Hansen, projektleder Ditte Jørnsgård Rasmussen, datakonsulent Program Broen til bedre sundhed en kort introduktion til hvad og hvordan Projekt

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Årsberetning 2014 DET FØRSTE ÅR MED AKUTTEAM KØGE ÅRSBERETNING Akutteam Køge

Årsberetning 2014 DET FØRSTE ÅR MED AKUTTEAM KØGE ÅRSBERETNING Akutteam Køge DET FØRSTE ÅR MED AKUTTEAM KØGE ÅRSBERETNING 2014 1 Indholdsfortegnelse FORORD: AKUTTEAMET ET ALTERNATIV TIL SYGEHUSET... 3 1..KØGE KOMMUNES AKUTTEAM... 4 FORMÅL... 4 MÅLGRUPPE... 5 OPGAVER OG ARBEJDSGANGE...

Læs mere

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling,

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Viborg 1 Jeg har fra 1. maj 2011 til 31/12

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland

Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Patient- og pårørendeinddragelse er vigtigt, når der tales om udvikling af sundhedsvæsenet. Vi ved nemlig, at inddragelse af patienter

Læs mere

Triple Aim Nye samarbejdsformer på tværs af sektorer. Marianne Søgaard Hansen, projektleder & Kristine Binzer, lægefaglig konsulent

Triple Aim Nye samarbejdsformer på tværs af sektorer. Marianne Søgaard Hansen, projektleder & Kristine Binzer, lægefaglig konsulent Triple Aim Nye samarbejdsformer på tværs af sektorer Marianne Søgaard Hansen, projektleder & Kristine Binzer, lægefaglig konsulent Program Broen til bedre sundhed en kort introduktion til hvad og hvordan

Læs mere

Baggrund og formål. Side 2

Baggrund og formål. Side 2 Side 1 Baggrund og formål Partnerskabet Broen til Bedre Sundhed har indgået en Samarbejdsaftale med Trygfonden for perioden 2017-2019. Samarbejdsaftalen indebærer en donation på samlet 20 mio. kr. til

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed. Præsentation og status, maj 2018

Broen til Bedre Sundhed. Præsentation og status, maj 2018 Broen til Bedre Sundhed Præsentation og status, maj 2018 Velkommen til Broen til Bedre Sundhed Forskningssporet Indledning Baggrund Lolland-Falster Undersøgelsen Nyt forskningscenter? Velkommen til Broen

Læs mere

Triple Aim Nye perspektiver på samarbejde, kvalitet og resultater

Triple Aim Nye perspektiver på samarbejde, kvalitet og resultater Triple Aim Nye perspektiver på samarbejde, kvalitet og resultater Broen til bedre sundhed & Sammen om min vej -EN CASE OM TRIPLE AIM FRA STRATEGI TIL PROJEKTNIVEAU Kristine Binzer, Lægefaglig konsulent

Læs mere

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det?

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? 25. oktober 2016 Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? Manglende tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked er forbundet

Læs mere

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune.

Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. Notatark Emne: Betydningen af mere komplekse udskrivelsesforløb for Kolding Kommune. 21. maj 2017 - Sagsnr. 16/18979 - Løbenr. 100689-17 Seniorudvalget vedtog den 5. april 2016, at forvaltningen skulle

Læs mere

Sundhedsaftalen :

Sundhedsaftalen : Sundhedsaftalen 2015-2018: Vi ønsker at skabe større fleksibilitet og kvalitet i opgaveløsningen, så borgerne oplever, at forebyggende, behandlende og rehabiliterende indsatser er sammenhængende, og at

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Kommunens sundhedsfaglige opgaver

Kommunens sundhedsfaglige opgaver Kommunens sundhedsfaglige opgaver Temadag i Danske Ældreråd d. 2. oktober 2019 V./ Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center for Velfærd og Omsorg Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Marts 2017 ÅRSBERETNING 2016 AKUTTEAM KØGE. Køge Kommune

Marts 2017 ÅRSBERETNING 2016 AKUTTEAM KØGE. Køge Kommune Marts 2017 ÅRSBERETNING 2016 AKUTTEAM KØGE Køge Kommune Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 BAGGRUND...3 1.2 AKUTTEAM KØGE...3 2. STYRINGSGRUNDLAG OG IMPLEMENTERING AF AKUTTEAM KØGE... 4 3. DOKUMENTATION...

Læs mere

Generelt om den kommunale medfinansiering

Generelt om den kommunale medfinansiering Indeværende sag har til formål, at give et indblik i udviklingen indenfor den kommunale medfinansiering. Generelt om den kommunale medfinansiering Den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet blev

Læs mere

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg

2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2 Dialogmøde med OmrådeMED Sundhed og Omsorg 2.1 - Bilag: Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52, Sundhedsområdet 2017 DokumentID: 5176018 Oplæg til bevillingsmål for bevilling 52 Sundhedsområdet 2017

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater

Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater ResumÉ 2014 Forebyggelse af indlæggelser synlige resultater. Resumé Udarbejdet af: KL, Danske Regioner, Finansministeriet og Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar 2017 Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Fremtidens sundhedsvæsen i Syddanmark 2 Vores fælles udfordringer på tværs af sektorer

Læs mere

Ledelsesinformation på sundhedsområdet Ikast-Brande Kommune

Ledelsesinformation på sundhedsområdet Ikast-Brande Kommune Ledelsesinformation på sundhedsområdet Ikast-Brande Kommune 1 Indhold SUNDHEDSPERFORMANCE HVORDAN GÅR DET MED SUNDHEDEN I IKAST-BRANDE KOMMUNE...2 MÅL 1: BEDRE SAMMENHÆNGENDE PATIENTFORLØB...2 MÅL 2: STYRKET

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser blandt psykiatriske patienter

Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser blandt psykiatriske patienter 15. april 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser blandt psykiatriske patienter 2014 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) er en årlig spørgeskemaundersøgelse af

Læs mere

Fælles Fremtidsbillede

Fælles Fremtidsbillede Fælles Fremtidsbillede (Den korte udgave) 1 Sundhedskoordinationsudvalgets møder med kommunerne April juni 2014 Formål At beskrive særlige syddanske kendetegn, muligheder og udfordringer på sundhedsområdet

Læs mere

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut Færdigbehandlede patienter Genoptræning SUNDHEDSLOVEN 140 Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning

Læs mere

Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012. Program for Workshop nr. 10:

Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012. Program for Workshop nr. 10: Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012 Program for Workshop nr. 10: I. 9.30-10.45 : Fra Handling til viden Kvalitetsudviklingsprojekter og forskning 9.30-9.50 Introduktion.

Læs mere

Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet. Målsætninger

Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet. Målsætninger Kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen på psykiatriområdet Kommunerne spiller en væsentlig rolle i forhold til borgere med psykiske lidelser. Derfor har det fælleskommunale sundhedssekretariat

Læs mere

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Udvalget for 19. marts 2012 Disposition: 1. Tidsplan 2. Afgrænsning af det nære sundhedsvæsen 3. Nye krav til kommunerne i det nære sundhedsvæsen 4.

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner for mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug - National Alkoholkonference 2017 Sara Lindhardt, Socialstyrelsen - Baggrund En delt opgave svært at navigere Alkoholafhængigheds-

Læs mere

Sundhedsvæsenet som forudsætning for vækst og velfærd. Anders Kjærulff Direktør for Kultur og Sundhed Holstebro Kommune

Sundhedsvæsenet som forudsætning for vækst og velfærd. Anders Kjærulff Direktør for Kultur og Sundhed Holstebro Kommune Sundhedsvæsenet som forudsætning for vækst og velfærd Anders Kjærulff Direktør for Kultur og Sundhed Holstebro Kommune 1 Lidt om TripleAim TripleAim er et universelt metoderedskab, skal overordnet set

Læs mere

Region Hovedstaden. Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb. Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb

Region Hovedstaden. Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb. Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb Region Hovedstaden 12 Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb 2 INDHOLD 04 INDLEDNING 06 UDREDNING OG DIAGNOSTIK 08 BEHANDLINGS-

Læs mere

Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle

Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle 1 Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle 2 Baggrund hvem er jeg Joan Damgaard, Sygeplejerske i psykiatrien i 25 år på sengeafsnit i Vejle 18 år som afdelingssygeplejerske Specialuddannelse i psykiatrisk

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Rammeaftale 2013- Udviklingsstrategi Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde Rammeaftale på det specialiserede

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 2014

Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 2014 Dato 27..205 Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 204 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) er en årlig landsdækkende spørgeskemaundersøgelse af patienters

Læs mere

3.10 Kommuner og bydele i planlægningsområde Byen

3.10 Kommuner og bydele i planlægningsområde Byen 3.0 Kommuner og bydele i planlægningsområde Byen 3.0. Frederiksberg Kommune I dette afsnit beskrives forbruget af sundhedsydelser blandt borgere med diabetes, KOL, hjertekarsygdom eller mindst to af disse

Læs mere

Dato: 11. august 2014. Forord

Dato: 11. august 2014. Forord Dato: 11. august 2014 Forord Sundhedsvæsenet udvikler sig hastigt og vil være forandret i 2018, når aftaleperioden udløber. Vi kan forudse et stigende behov for sundhedsydelser med blandt andet flere ældre

Læs mere

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet STRATEGI Social & Psykiatri i Vejle Kommune 2019-2021 nye skridt - hele livet NYE SKRIDT HELE LIVET vejen til ny velfærd i Social & Psykiatri I Vejle Kommune gentænker vi i disse år vores velfærd og innoverer

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Bornholms Hospital begyndte at arbejde med værdibaseret styring i 2016, Hjertecentret på Rigshospitalet i 2017 og de øvrige projekter i 2018.

Bornholms Hospital begyndte at arbejde med værdibaseret styring i 2016, Hjertecentret på Rigshospitalet i 2017 og de øvrige projekter i 2018. Oversigt over værdibaseret styringsprojekter Der er oprettet 10 projekter der har arbejdet med værdibaseret styring, 8 af dem har været fritaget for aktivitetsstyring og 2 har ikke været fritaget, det

Læs mere

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet

STRATEGI. Social & Psykiatri i Vejle Kommune nye skridt - hele livet STRATEGI Social & Psykiatri i Vejle Kommune 2015-2017 nye skridt - hele livet NYE SKRIDT HELE LIVET vejen til ny velfærd i Social & Psykiatri I Vejle Kommune gentænker vi i disse år vores velfærd og innoverer

Læs mere

Målhierarki. Niveau 1: Triple Aim og programmål. Middellevetid. Selvvurderet helbred. Trivsel. Forbedre befolkningens sundhedstilstand.

Målhierarki. Niveau 1: Triple Aim og programmål. Middellevetid. Selvvurderet helbred. Trivsel. Forbedre befolkningens sundhedstilstand. Niveau 1: Triple Aim og programmål Middellevetid Selvvurderet helbred Forbedre befolkningens sundhedstilstand Trivsel Uddannelse Diabetes sygdomsbyrde Fremme lighed i sundhed i Lolland og Guldborgsund

Læs mere

Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien

Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Carsten Johansen Centerchef, Aalborg Kommune Carsten Møller

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt

Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt DEN TVÆRREGIONALE UNDERSØGELSE AF PATIENTOPLEVELSER Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt Spørgeskemaundersøgelse blandt 43.567 indlagte patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland

Læs mere

UDVALGSSTRATEGI SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET

UDVALGSSTRATEGI SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET UDVALGSSTRATEGI 2019-22 SOCIAL, SUNDHED OG OMSORGSUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Bo Abildgaard Med afsæt i Guldborgsund Kommunes kerneopgave; Vi skal styrke borgernes muligheder for at mestre egen

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Vejen mod en bedre psykiatri

Vejen mod en bedre psykiatri Vejen mod en bedre psykiatri Mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri Sagsnr. 27.35.00-A00-1-14 Dato 23-11-2014 Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen Status på projekt integreret psykiatri Baggrund Som orienteret på udvalgets møde d. 7. april 2014 er der aftalt et samarbejde

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for SUNDHED

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for SUNDHED TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for SUNDHED VISION Vordingborg Kommune er storbyens sunde og smukke forhave Vordingborg Kommunes sundhedsområde spiller en central rolle i realiseringen af

Læs mere

Social ulighed i sundhed

Social ulighed i sundhed Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Strategi og Planlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Social ulighed i sundhed Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Alle skal have let og lige adgang til

Læs mere

Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland

Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland Patientens team i Psykiatrien i Region Nordjylland Rammebeskrivelse: Strategi. Organisering. Implementering. Inklusiv regionalt gældende principper for Patientens team i Region Nordjylland. Revideret version

Læs mere

Opsummering af resultater fra benchmark-rapport om. kommunal medfinansiering

Opsummering af resultater fra benchmark-rapport om. kommunal medfinansiering Opsummering af resultater fra benchmark-rapport om kommunal medfinansiering 1. Indledning og sammenfatning Hvidovre Kommune har i regi af ERFA-gruppe om kommunal medfinansiering på sundhedsområdet udarbejdet

Læs mere

Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne. Chefkonsulent Steen Rank Petersen

Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne. Chefkonsulent Steen Rank Petersen Det Nære Sundhedsvæsen sundhedspolitisk ramme for telemedicin/telecare i kommunerne Chefkonsulent Steen Rank Petersen 15-11-2012 Kommunernes første fælles sundhedspolitiske udspil Med udspillet melder

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser 2014 LUP somatik 2014 Udvidet patientgrupper Kort indlæggelsestid Nationale spørgsmål

Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser 2014 LUP somatik 2014 Udvidet patientgrupper Kort indlæggelsestid Nationale spørgsmål Dato: 7.03.01 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser 01 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) er en årlig landsdækkende spørgeskemaundersøgelse af patienters oplevelser

Læs mere

Opgaveudvikling på psykiatriområdet

Opgaveudvikling på psykiatriområdet Sammenfatning af publikation fra : Opgaveudvikling på psykiatriområdet Opgaver og udfordringer i kommunerne i relation til borgere med psykiske problemstillinger Marie Henriette Madsen Anne Hvenegaard

Læs mere

Triple Aim i en nordjysk kontekst

Triple Aim i en nordjysk kontekst Triple Aim i en nordjysk kontekst Hvad er Triple Aim? Triple Aim er et internationalt anerkendt koncept for systemforbedringer i sundhedsvæsenet. Det er udviklet og introduceret af Institute for Healthcare

Læs mere

Kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet. - en faktarapport om forebyggelige indlæggelser

Kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet. - en faktarapport om forebyggelige indlæggelser Kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet - en faktarapport om forebyggelige indlæggelser Regnskab 2013 Indledning Den 1. januar 2012 trådte store ændringer i den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 13-02-2017 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596265 Kapitel til sundhedsplan kvalitet Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links til andre hjemmesider

Læs mere

TUE er et samarbejdsprojekt mellem Københavns Kommune og Bispebjerg Hospital med henblik på at reducere antallet af forebyggelige indlæggelser.

TUE er et samarbejdsprojekt mellem Københavns Kommune og Bispebjerg Hospital med henblik på at reducere antallet af forebyggelige indlæggelser. Hvad er TUE? TUE er et samarbejdsprojekt mellem Københavns Kommune og Bispebjerg Hospital med henblik på at reducere antallet af forebyggelige indlæggelser. Organiseret i fysisk enhed på Bispebjerg Hospital,

Læs mere

Flygtninges introduktion til det danske sundhedsvæsen

Flygtninges introduktion til det danske sundhedsvæsen Flygtninges introduktion til det danske sundhedsvæsen Møde i Dansk Flygtningehjælp den 6. november 2013 Overlæge Bente Møller Ny i Danmark Med opholdstilladelsen følger retten til sundhedsvæsenets ydelser

Læs mere

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer PSU møde 14. maj 2019 Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer TEMA 1: Patienter og pårørende 1. Recovery essentielt for at blive rask. 2. Ingen bliver raske hvis ikke vi går patientens vej.

Læs mere

Ledelsesinformation til Sundhedsudvalget. - Regionale sundhedsydelser, rehabiliteringsafdeling og træningsenheden. Ledelsesinformation Juni 2017 NOTAT

Ledelsesinformation til Sundhedsudvalget. - Regionale sundhedsydelser, rehabiliteringsafdeling og træningsenheden. Ledelsesinformation Juni 2017 NOTAT NOTAT Ledelsesinformation til Sundhedsudvalget - Regionale sundhedsydelser, rehabiliteringsafdeling og træningsenheden Ledelsesinformation Juni 2017 Ledelsesinformationens formål er at skabe overblik og

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Midtvejsevaluering af Fra kroniker til kriger

Midtvejsevaluering af Fra kroniker til kriger Midtvejsevaluering af Fra kroniker til kriger Puljeprojekt i perioden 20-12-2017 til 28-02-2020, referencenummer 4-1214-388/33 Udarbejdet november 2018 I 2017 fik Rebild Kommune tilsagn om tilskud til

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

Kan vi ændre på den sociale ulighed i sundhed?

Kan vi ændre på den sociale ulighed i sundhed? Anna Paldam Folker, forskningschef, seniorrådgiver, ph.d. anpf@si-folkesundhed.dk Kan vi ændre på den sociale ulighed i sundhed? Om sammenhæng i indsatsen for mennesker med psykiske lidelser Session om

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Indlagte patienter. Region Hovedstaden 25-03-2015

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Indlagte patienter. Region Hovedstaden 25-03-2015 LUP Psykiatri 2014 Regional rapport Indlagte patienter Region Hovedstaden 25-03-2015 Indledning I efteråret 2014 blev indlagte patienter i en spørgeskemaundersøgelse spurgt om deres oplevelse af kontakten

Læs mere

Afrapportering af LUP Somatik 2013

Afrapportering af LUP Somatik 2013 Dato: 1. maj 2014 Brevid: 2290302 Afrapportering af LUP Somatik 2013 Den Landsdækkende Undersøgelse (LUP) 2013 blev offentliggjort den 28. april 2014. Svarprocenten på landsplan er 59 %. Undersøgelsen

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Borgerevaluering af Akuttilbuddet

Borgerevaluering af Akuttilbuddet Lyngby d. 24. april 2012 Borgerevaluering af Akuttilbuddet Akuttilbuddet i Lyngby-Taarbæk Kommune har været åbent for borgere siden den 8. november 2010. I perioden fra åbningsdagen og frem til februar

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Derfor laver

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner

Koordinerende indsatsplaner OVERBLIK OG SAMMENHÆNG Koordinerende indsatsplaner Planlægning på tværs af sektorer i forløb med borgere, der er udfordret af psykisk sygdom, misbrug og sociale problemer INDHOLD 1 Koordinerende indsatsplaner

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Jammerbugt Kommune Hjemmepleje og Plejecentre Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Dokumenttype: Instruks Dokumentansvarlig: VIP-Gruppen Version: 1.0 Gældende fra: 01.07.2016 Revideres senest: 01.07.2019

Læs mere