Handleplan for mad og måltider i Børnehuset Strandbo

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Handleplan for mad og måltider i Børnehuset Strandbo"

Transkript

1 Handleplan for mad og måltider i Børnehuset Strandbo Brøndby Kommune har udarbejdet en Mad og Måltidspolitik for børn og unge i Brøndby I denne er der som udgangspunkt fastsat, at alle børn og unge skal have sund mad og mulighed for at udvikle sunde madvaner både i hjemmet og i de af kommunens tilbud, hvor der serveres mad og måltider. I henhold til Mad og Måltidspolitikken ligger ansvaret for børns ernæring hos forældrene. Men da børn og unge tilbringer en stor del af deres hverdag i kommunens tilbud, har vi som institution også et medansvar for at servere sund og ernæringsrig kost. Iht. Mad og Måltidspolitikken står der, at det er ledelsens forpligtelse, at medarbejderen har de fornødne faglige kompetencer i ernæring og hygiejne. Specifikt for den kommunale frokostordning i daginstitutioner har kommunalbestyrelsen besluttet, at personale der ansættes til at varetage tilberedning af maden skal have en kostfaglig uddannelse. For at leve op til dette krav har børnehuset Strandbo en kostfaglig uddannet ernæringsassistent (fremadrettet skrives ernæringsassistent) ansat til at varetage den daglige madlavning. Det er forældrebestyrelsen, der træffer beslutning om, hvorvidt der skal serveres frokost i dagtilbuddet. Forældrebestyrelsen i børnehuset Strandbo beslutter for 2 år af gangen om der skal serveres frokost for alle børn. På baggrund af dette er der udarbejdet en handleplan for mad og måltider i Strandbo, som tager afsæt i den overordnede Mad og Måltidspolitik, Inspirationskatalog samt anbefalinger fra den kommunale sundhedspleje. Status og baggrund I henhold til overordnede retningslinjer i Brøndby Kommunes Mad og Måltidspolitik er der fastsat en ramme omkring mad og måltider for børn og unge i Brøndby. Børnehuset Strandbo tager udgangspunkt i disse se Brøndby kommunes hjemmeside. Som skrevet ovenfor har bestyrelsen truffet beslutning om, at der skal være madordning for alle børn i Strandbo. Bestyrelsen fastsætter de overordnede principper. Et princip er en grundregel, der sætter rammer om dagligdagen, såsom det er besluttet, at alle børn i Strandbo skal have serveret frokost og at vi så vidt muligt køber bæredygtige produkter jf. Forældrebestyrelsen i kommunale daginstitutioner. Det er det enkelte kommunale tilbud, der i samarbejde med den valgte bestyrelse, der afgør hvordan man i detaljer tilrettelægger principper for mad og måltider. Overordnede principper for måltiderne tager udgangspunkt i danske kosttraditioner jf. Mad og Måltidspolitikken. Strandbo har ansat en ernæringsassistent, der hver dag informerer om menuen for frokost og eftermiddagsmåltider på en Menu tavle i alrummet.

2 Det er vores ernæringsassistent, der har det overordnede ansvar for at sammensætte en sund, ernæringsrig og varieret kost. Dette sker også i samarbejde med leder og pædagoger ved kostmøder, hvor der tages udgangspunkt i årstidens råvarer. Måltiderne i Børnehuset Strandbo er i løbet af ugen varieret på følgende måde Morgenmadsmåltidet består af: - Rugbrød - Smør og hjemmelavet marmelade - Havregryn og grove rugfras - Mælk og vand Mellemmåltidet (for vuggestuen) består af: - Rugbrød, smør og vand Frokostmåltidet består af: - 2 rugbrødsdage med pålæg og friskskåret grønt - 1 suppe/grøddag - 2 dage med varme retter bestående af fisk eller kød - Vuggestuebørn tilbydes letmælk og børnehavebørn tilbydes vand Eftermiddagsmåltidet består på skift blandt meget andet af: - Frugt, hjemmebagt brød, A38 eller koldskål m. drys, hjemmelavet frugtgrød, rugbrødsstykker, hjemmelavet snegle med dadelpasta, hjemmelavet chokoladecreme lavet af avokado, dadler og kakao mv. Varieret efter årstiden - Vuggestuebørnene tilbydes vand og børnehavebørnene tilbydes minimælk. Vedrørende mellemmåltider I Børnehuset Strandbo bliver der i vuggestuen tilbudt et mellemmåltid ca. kl og igen ca. kl I børnehaven bliver der dog ikke tilbudt et mellemmåltid kl Generelt gælder det, at børn i Strandbo ikke skal gå og være sultne. Hvis et barn udenfor måltiderne giver udtryk for, at det er sultent, tilbydes barnet lidt at spise i form af rugbrød. I vuggestuen sørger personalet for at børnene tilbydes vand i løbet af dagen. I børnehaven har børnene ved egen hjælp adgang til koldt vand hele dagen, som de selv kan gå til ved håndvaske på børnetoiletterne. Ved ferie, kurser, sygdom mv. i køkkenet bestilles smørrebrød eller

3 varmt mad i lokalområdet. Over-/undervægt samt fejlernæring I henhold til Inspirationskatalog til Mad og Måltidspolitikken er 27,3 % af børnene i Brøndby Kommune overvægtige eller svært overvægtige ved indskolingsundersøgelsen hos Sundhedsplejerskerne. Dette svarer til at hvert femte barn er overvægtigt ved skolestart. Som personale er vi derfor opmærksomme på børn med begyndende overvægt, hvor vi i samarbejde med forældrene sætter ind for en forebyggende indsats så tidligt som muligt. Samme forebyggende indsats gør sig gældende for problematikker omkring undervægt og fejlernæring. Samarbejdet foregår først og fremmest i dialog med forældrene. Hvis det skønnes nødvendigt og der er yderligere behov for tiltag, gør vi brug af vores tværfaglige samarbejdspartnere, som er sundhedsplejerske og psykolog. Specialkost Der kan være børn, der ikke tåler eller af helbredsmæssige årsager ikke spiser bestemte fødevarer, dette tages der hensyn til i Strandbo. Så vidt det er muligt sammensættes maden, så hele børnegruppen kan spise det samme. Der kan serveres specialkost, når det skriftligt er ordineret af en læge og er aftalt mellem forældrene, pædagoger, den daglige leder og ernæringsassistenten. Derved sammensætter ernæringsassistenten et alternativ til den almindelige kost. Traditioner I Børnehuset Strandbo tager vi udgangspunkt i danske traditioner herunder kosttraditioner. I Strandbo følger vi Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger om, at små børn ikke bør tilbydes slik, is, saftevand, sodavand, mælkesnitter, kiks og kage. Dog er det i Strandbo besluttet, at børnehavebørn godt kan få dette i små mængder til særlige lejligheder samt fødselsdage. Ligeledes holder vi fast i aktiviteter/traditioner omkring fastelavn, påske, koloni, sommerfest, plant et træ, halloween og jul. Derfor afholdes der traditionel påskefrokost og julefrokost for børnene. Fastelavn der er frugtstænger og klementiner i fastelavnstønden. Børnene får en hjemmebagt fastelavnsbolle med glasur til frugt. Påske børnene leder efter chokoladepåskeæg på legepladsen.

4 Koloni er noget helt særligt for de største børnehavebørn, som kommer med året før de begynder i skole. Her får børnene en is hver aften efter aftensmåltidet, samt en lille slikpose når vi er på hemmelig mission. Derudover ristes der skumfiduser over bålet. Sommerfesten forældrene medbringer hjemmebagte kager til det fælles kagebord. Plant et træ børnene får et stykke hjemmebagt kage og et glas økologisk saft. Halloween vores ernæringsassistent bager boller, som børnene pynter med bl.a. orange glasur. Jul børnene får lidt pebernødder, når vi holder samling. Lige inden jul inviteres børn og forældre til julehygge på legepladsen, hvor der serveres æbleskiver med tilbehør samt økologisk saft. Fødselsdage i vuggestuen anbefaler personalet, at børnene deler boller eller frugt ud. I børnehaven er pædagoger og forældre i dialog om, hvad børnene har med til uddeling. Personalet anbefaler, at begrænse mængden af sukker og tilsætningsstoffer. Personalet skal dog opfordre forældrene til at minimere dette både ved afholdelse af fødselsdage i børnehaven, men også når vi tager til fødselsdag i børnenes hjem. Da sukker ikke indeholder nogen næringsværdi, bruges sukker kun som et krydderi i Strandbos kost. Denne beslutning skal også accepteres ved festlige lejligheder i børnenes hjem. Mål I Strandbo har vi fokus på følgende mål At børn i Strandbo får ernæringsmæssigt, sund og varieret kost, med fokus på økologiske og danske råvarer samt at børnene får kendskab til råvarerne og den mad vi spiser. At måltidet foregår i et læringsmiljø, hvor alle børn skal indgå i et fællesskab. At arbejde individuelt med børn i udsatte positioner, så de inkluderes i et fællesskab omkring måltidet. At alle børn får kendskab til hygiejne omkring måltiderne.

5 Aktiviteter og handleplan Disse mål kommer til udtryk i den daglige pædagogiske praksis ved, at der arbejdes med aktiviteter, der understøtter processen for målet. Dette planlægges af pædagoger og ernæringsassistent, og udføres af alt ansat personale i børnehuset Strandbo. Mål At børn i Strandbo får ernæringsmæssigt, sund og varieret kost, med fokus på økologiske og danske råvarer samt at børnene får kendskab til råvarerne og den mad vi spiser. Forældrebestyrelsen har besluttet, at fødevarer i Strandbo som udgangspunkt skal være økologiske eller dansk producerede. Vores ernæringsassistent forsøger at købe alle råvarer økologisk, hvis dette ikke er muligt køber hun dansk produceret varer. Der tages hele tiden høje for, at børnene får serveret et sundt, ernæringsrigtigt og varieret måltid. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri anbefaler i den Økologiske handleplan 2020 at offentlige køkkener omstilles til minimum 60% økologi. Dette minimumskrav har Strandbo gennem mange år indfriet og det fortsætter vi med at have fokus på. Der tilstræbes så høj en % andel ved indkøb af økologiske råvarer, som er økonomisk forsvarligt ud fra den forvaltningsfastsatte økonomiske budgetramme for Strandbo. I Strandbo præsenteres og serveres alt mad på fælles fade og i skåle. Både for at maden æstetisk skal inspirere børnene, men også for at få børnene til at smage så bredt et udvalg som muligt. Ved at barnet præsenteres for forskelligt mad, som de selv kan vælge ud fra, har vi et ønske om, at alle børn på sigt (også de kræsne) får mulighed for at smage på mad, de ikke før har smagt eller under andre omstændigheder helt vil undlade at smage på. Samtidig serveres den samme ret flere gange for børnene. Det skal være med til at give børnene mulighed for at vænne sig/få lyst til at smage en ny og måske for barnet en anderledes fødevare. Det er også en måde at understøtte børnenes kendskab til råvarerne og den mad vi spiser. Både i vuggestuen og i børnehaven står maden på bordet, så den er tilgængelig for alle børn. Alt efter alder øser børnene selv maden op på deres tallerkener og hælder af små kander. Ingen børn bliver tvunget til at spise noget, de ikke kan lide, men personalet opfordrer børnene til at smage. Det kan ske ved at servere en lille position på siden af tallerkenen eller i form af bitte små bidder. Det er helt i orden, at der er ting barnet ikke kan lide.

6 Vi taler med børnene om, hvad det er vi spiser og hvor maden kommer fra. På den måde skabes et læringsrum hvor børnene får viden om, hvor maden kommer fra for eksempel, at mælken ikke kommer fra køledisken men fra en ko. Den samme oplevelse får børnene, når vi spiser de æg, som de selv har været med til at hente hos vores egne høns osv. Iht. Inspirationskataloget giver måltider i institutionen børn mulighed for at deltage i madens tilberedelse og selv opleve gennem øjne, næse, hænder og mund. Derfor er det besluttet, at børnehavebørnene på skift en gang om måneden er med til at lave mad, hvor børnene er opdelt i små grupper. Her er børnene i kontakt med råvarerne, som de skærer ud, de bager osv. Den færdige mad serveres for hele børnegruppen i børnehaven, som nyder godt af vennernes tilberedte mad. Inddragelsen af børnene skal være med til at fremme lysten og kendskabet til maden og dets råvarer. Ydermere er det med til at fremme gode relationer og et positivt socialt samvær børnene imellem. Mål At måltidet foregår i et læringsmiljø, hvor alle børn skal indgå i et fællesskab. I vuggestuen hjælper de største børn med at dække bord. Det sker sammen med en voksen. Der sættes ord på hvad barnet skal gøre og det benævnes hvad ting hedder, både over- og underbegreber. Eksempelvis Du skal hente bestik (overbegreb) og tage både en kniv, gaffel og/eller ske (underbegreb). Personalet har øje for barnets alder og udviklingstrin i forhold til hvordan barnet spiser. Som udgangspunkt skal barnet, ligegyldig alder, altid tilbydes bestik. Brugen af dette varieres igen efter alder og udviklingstrin. For at skabe et rart og trygt læringsmiljø, hvor børnene føler sammenhørighed og det enkelte barn føler sig som en del af fællesskabet, bliver der både i vuggestuen og i børnehaven spist i små grupper. Her opmuntres børnene til at hjælpe hinanden. Der er altid en voksen ved hvert bord, der spiser med børnene. Dog får de største børn lov til selv at spise uden en voksen, som en forberedende læring til skolestart. Ved bordene sørges der for, at der foregår samtaler på forskellige niveauer, dette for at stimulere børnenes sprog under måltidet. Børnehavebørnene er på skift med til at dække madvogn samt til at dække borde på stuen. Ligesom i vuggestuen benævnes de ting vi bruger. Derudover er der fokus på at børnehavebørnene tæller, når de

7 tager glas, tallerkener mv. På den måde skabes et læringrum for det at tælle ved måltidet. Børnene lærer at holde bordskik ved, at barnet ikke rejser sig i det øjeblik barnet er færdig med at spise, men bliver siddende og venter på hinanden, i det omfang de er i stand til i forhold til alder og udviklingstrin. Mål - At arbejde individuelt med børn i udsatte positioner, så de inkluderes i et fællesskab omkring måltidet. Når der arbejdes med børn i udsatte positioner udarbejdes en handleplan for tiltag og aktiviteter omkring barnets måltid. I denne proces inddrages forældrene altid. Ud fra den overordnede handleplan skal tiltag og aktiviteter være understøttende for, at barnet altid føler sig inkluderet som en del af fællesskabet under måltidet. Samtidig skal barnet have den tryghed og ro der skal til for at have optimale deltagelsesmuligheder ved måltidet. Et tiltag kan for eksempel være, at et barn har fast plads under måltidet måske ved siden af en voksen eller en bestemt ven, er med i aktiviteter flere gange end andre børn og muligvis på andre vilkår osv. Mål At alle børn får kendskab til hygiejne omkring måltiderne. Både i vuggestuen og børnehaven vasker alle børn hænder inden de spiser frokost og igen inden eftermiddagsmåltidet. Personalet guider, vejleder og støtter børnene i, hvordan de kan vaske hænder. På badeværelserne hænger der i børnehøjde vejledende billeder af, hvordan Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn vasker hænder. Håndvask, sæbe og engangshåndklæder er tilgængelig i børnehøjde. Succeskriterier For at vi skal lykkes med vores mål, spiller de voksnes adfærd en altafgørende rolle for børns læring omkring vores måltider. Personalet skal fremstå som gode rollemodeller, som børnene kan spejle sig i. God stemning og positiv atmosfære ved måltiderne, skal motivere børnene og fremme deres lyst til at smage nye fødevarer. Mål At børn i Strandbo får ernæringsmæssigt, sund og varieret kost, med fokus på økologiske og danske råvarer samt at børnene får kendskab til råvarerne og den mad vi spiser.

8 Succeskriteriet kan ses, når der ses læring hos børnene ved, at: - de har mod på at smage på de forskellige råvarer og at børnene dermed udvikler varieret spisevaner. - de under måltidet er selvhjulpne og at børnene af sig selv hjælper hinanden. - de kræsne børn får mod på at smage råvarer, som de ellers ikke har spist eller smagt på før og at de af sig selv begynder at spise eller smage på en ret/råvarer, de gentagne gange er blevet præsenteret for. - personalet kan høre, at børnene har fået en viden om de forskellige råvarer, der er præsenteret ved vores måltider. - der fortsat ses et så højt indkøb af økologiske fødevarer. Mål At måltidet foregår i et læringsmiljø, hvor alle børn skal indgå i et fællesskab. Succeskriteriet kan ses, når der ses læring hos børnene ved, at: I vuggestuen - børnene efterspørger, hvem der skal dække bord. - børnene italesætter, hvem de sidder sammen med når de når spiser. - børnene på eget initiativ begynder, at benævne ting de henter, når de dækker bord. - børnene på eget initiativ hjælper hinanden under måltidet. I børnehaven - børnene selv tager initiativ til, at der skal dækkes borde. - børnene italesætter, hvem de sidder og spiser sammen med. - børnene af sig selv holder bordskik samt at de deler deres viden ud til de yngre børn på stuen. - børnene ved eget initiativ hjælper hinanden under måltidet deler mad og tallerkener rundt eller henter vand, når det efterspørges. Mål - At arbejde individuelt med børn i udsatte positioner, så de inkluderes i et fællesskab omkring måltidet. Succeskriteriet kan ses, når der ses læring hos børnene ved, at: - barnet finder tryghed og ro i de pædagogiske tiltag og aktiviteter, der er udarbejdet gennem handleplanen. Eksempelvis ved at barnet har sin

9 egen faste plads, er med i aktiviteter flere gange end andre børn så aktiviteten bliver genkendelig osv. - barnet oplever sig selv som en del af fællesskabet under måltidet. - de andre børn accepterer barnet med et særligt behov og inkluderer det i fællesskabet omkring måltidet. Mål At alle børn får kendskab til hygiejne omkring måltiderne. Succeskriteriet kan ses, når der ses læring hos børnene ved, at: - børnene på eget initiativ selv går ud og vasker hænder, inden vi spiser samt når de husker hinanden på det. Evaluering og justering Evaluering for selve udarbejdelsen af handleplanen sker på bestyrelsesmøde i foråret Handleplan for mad og måltider i Børnehuset Strandbo evalueres og justeres løbende på planlagte køkkenmøder samt på personalemøde.

10 Retningslinjer til måltidet på stuerne En ernæringsmæssigt rigtigt sammensatte kost er vigtig for børnene, men mindst lige så vigtigt er det, at måltidet foregår i en afslappet og rar atmosfære, samt at maden er lækket anrettet. Derfor har vi i Strandbo udover den overordnede Mad og Måltidspolitik udarbejdes følgende retningslinjer for selve måltidet. Børnene deltager alt efter alder og udviklingstrin i alle facetter af måltiderne. Nedenstående er udtryk for, hvordan måltiderne foregår i praksis: Der er som udgangspunkt en stille, rar og rolig atmosfære under måltidet, og børn og voksne snakker sammen. Der laves fælles frokost og mellemmåltider. Børnene skiftes til at dække bord og alle tager af bordet efter sig selv. Børnene hælder af små kander til måltiderne. De mindste børn får indtil de er ca. 8 måneder skåret maden i mindre stykker. Så snart de kan, spiser vuggestue børn kvarte madder bl.a. som forberedelse til børnehaven, hvor der ikke skæres mad ud i småstykker. Børnene hjælper hinanden under måltiderne, f.eks. ved at sende fadet med mad rundt og børnene vælger selv hvilken mad de vil spise. Børnene guides af de voksne til at vælge forskelligt mad. Børnene vasker selv hænder før måltiderne og tørrer også selv munden efter måltidet dog de mindste ved hjælp af en voksen. Børnene bliver ved måltidet indtil størstedelen af børnene er færdige med at spise for ikke at forstyrre de børn, der spiser. Der tages hensyn til alder og udviklingstrin. Både ved fødselsdage og ved andre traditioner gøres der ekstra ud af borddækningen sammen med børnene. Børnene spiser aldrig alene, de kan få noget galt i halsen. Særligt de mindste børn er vi opmærksomme på i Strandbo. Der er ingen børn i Strandbo, der presses til at spise. Hverken noget de ikke har lyst til at spise eller at skulle spise op. Børnene opfordres altid til at smage på maden uden at blive presset hertil. Maden er anrettet æstetisk og indbydende.

11 Kildehenvisning Mad og Måltidspolitik for børn og unge i Brøndby Findes på Brøndby kommunes hjemmeside. Inspirationskatalog til Mad og Måltidspolitik for børn og unge i Brøndby Findes på Brøndby kommunes hjemmeside. Forældrebestyrelsen i kommunale daginstitutioner, Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) s. 76 Kilder til inspiration Det er Sundhedsstyrelsens egen hjemmeside om ernæring til spædbørn og småbørn. Information samt enkelte opskrifter. En rigtig god side med inspiration og information til både kostsammensætning, madlavning, indkøb, motion osv. Forneden på startsiden er der gode links til andre nyttige hjemmesider. Her finder du forslag til frugt og grønt til festlige lejligheder og andet godt hertil. Fra

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitik for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for dagtilbudsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8

Læs mere

MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN. Revideret den 28.05.15

MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN. Revideret den 28.05.15 MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN Revideret den 28.05.15 Mad og måltidspolitik for Karla Grøn Denne mad og måltidspolitik er lavet på baggrund af Vejle kommunes inspirationshæfte til institutionernes mad-og

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS Sidst revideret: 06.7.2016 Kostpolitik for Nim Børnehus Kostpolitikken skal synliggøre Børnehusets holdninger vedrørende kost overfor forældre, og samtidig tjene som retningslinje

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016.

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kost- og ernæringspolitik for Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kostpolitik for Trækronerne. Mad er vigtigt som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset Varieret sund mad giver gode kostvaner Barnet har brug for 'brændstof' for at kunne vokse, lege og lære. De er aktive dagen igennem og det er derfor vigtig kosten er

Læs mere

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Indhold Forord... 2 1. Formål med kostpolitikken i Hørning BørneUnivers... 2 2. Generelle principper... 2 3. Hørning BørneUnivers tilbyder følgende måltider... 3 4.

Læs mere

Kost og måltidspolitik i Galaksen

Kost og måltidspolitik i Galaksen Kost og måltidspolitik i Galaksen Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sunde mad og måltider. Politikken skal endvidere bidrage til at skabe og fastholde sunde mad og måltidsvaner. Kostpolitikken

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

Tovværkets Børnegårds

Tovværkets Børnegårds Tovværkets Børnegårds Kostpolitik Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Thorsø Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Virksomhedsplan for Specialinstitutionen Magnoliahuset. Mad og måltidspolitik.

Virksomhedsplan for Specialinstitutionen Magnoliahuset. Mad og måltidspolitik. Mad og måltidspolitik. Udarbejdet 2008/2009. Revideret maj 2010 Revideret oktober 2012 Revideret juni 2016 1 INSTITUTIONENS VISIONER OG MÅL. Magnoliahusets mål er at servere sund og varieret kost, hvor

Læs mere

Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen

Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen Vi tilbyder sund kost: Den kost vi serverer for børnene i børnehuset Mariehønen er en del af børnenes hverdag og er derfor af stor betydning for deres opvækst

Læs mere

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 I Planeten er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården For at fremme sunde kost- og motionsvaner og undgå overvægt allerede i børnealderen har forældre og personale udarbejdet følgende mad- og måltidspolitik,

Læs mere

Kostpolitik - En sund start på livet

Kostpolitik - En sund start på livet Kostpolitik - En sund start på livet Udarbejdet af forældrerepræsentanter og pædagoger i Børnehuset Himmelblå 2016 Hvorfor en kostpolitik Børnene opholder sig mange af deres vågne timer i institutionen

Læs mere

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg

Kostpolitik for. Dalens Børnehuse. Ellekonedalen Viborg Kostpolitik for Dalens Børnehuse Ellekonedalen 4-8 8800 Viborg Redigeret nobember 2017 1 Kostpolitik for Dalens Børnehuse I Dalens Børnehuse har vi en madordning som er obligatorisk for alle børn. Vi har

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved Tlf Hassel-husets mad og måltidspolitik:

Hasselvej 40A 8751 Gedved   Tlf Hassel-husets mad og måltidspolitik: Hassel-husets mad og måltidspolitik: Revideret august 2016 Indhold: - Formål - Forældrebestyrelsens principper - Sundhedsstyrelsens kostråd De 8 kostråd - Det sunde frokostmåltid o Vuggestuen o Medbragt

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Ulstrup Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik Indledning Ernæring har stor indflydelse på menneskers fysiske og psykiske sundhed. Sundheden er vigtig for børns læring og udvikling, og derfor er kosten i daginstitutionerne af

Læs mere

Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst.

Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst. Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst. Hvorfor en Madkultur: Børnene opholder sig i institutionen i en stor del af deres vågne tid og har derfor brug for at have god energi til en

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- og kostpolitik for Herslev Flexinstitution I Børnehuset har vi valgt at sætte fokus på børnehavens kost- og trivselspolitik. Dette

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Louisegårdens kostpolitik

Louisegårdens kostpolitik Louisegårdens kostpolitik Ledelsen og personalet har i samarbejde med forældrebestyrelsen udarbejdet en kostpolitik for Børnehuset Louisegården. Politikken er udarbejdet med henblik på at informere omkring

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN Formål Formålet med retningslinjer for kost er at sikre en ernæringsrigtig kost i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Læs mere

Version af 17. januar 2011. Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave

Version af 17. januar 2011. Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave 1 Mad- og måltidspolitik Horsens Kommune ønsker at 1. alle børn får sund mad og drikke, som lever op til kvaliteten i de nationale

Læs mere

LOKAL MAD- OG MÅLTIDS- POLITIK

LOKAL MAD- OG MÅLTIDS- POLITIK LOKAL MAD- OG MÅLTIDS- POLITIK Dagnæs Dagtilbud 2019 Foto: Martin Bubandt, Politiken VORES VISIONER FOR MAD- OG MÅLTIDSPOLITIKKEN Børnenes kostvaner grundlægges tidligt i barndommen, og vil ofte følge

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Forord Eventyrhuset vil gerne give dit barn en god hverdag med velvære, trivsel, udvikling og en god opvækst med sunde kostvaner. Det er vigtigt med en sund kost,

Læs mere

Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst

Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst Favrskov Kommune Vores kostpolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Igennem vores kostpolitik vil vi gerne udtrykke vores holdning til den

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 Høje-Taastrup Kommune tilbyder mad og drikke til alle børn under 3 år. Det betyder, at alle børn i kommunens dagplejer og vuggestuer

Læs mere

Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster.

Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster. Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster. De fleste børn tilbringer meget tid i daginstitution og to måske tre af dagens måltider, bliver spist her. I måltidspolitikken for Tønder

Læs mere

Børnehuset Hanens kostpolitik

Børnehuset Hanens kostpolitik Børnehuset Hanens kostpolitik Kostpolitik i Børnehuset Hanen I Børnehuset Hanen bliver der lavet mad til alle børn hver dag. Maden består af økologiske produkter, friske varer, årstidens grønsager og hjemmebagt

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2012 - BØRNEHUSENE BULDERVANG MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK BØRNEHUSENE BULDERVANG Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt Vi spiser

Læs mere

Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost.

Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost. KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET STJERNEN. Mad politikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger om sund kost. Formålet med Frederiksberg kommunes mad og måltids politik er

Læs mere

Holdning til allergi/vegetarbørn og børn fra andre kulturer:

Holdning til allergi/vegetarbørn og børn fra andre kulturer: Kostpolitik 2015. Forældrebestyrelsen, personalet og køkkenassistenten har i samarbejde udarbejdet en kostpolitik, der vil blive set på 1 gang om året. Kostpolitikken vil blive fulgt i det daglige arbejde.

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna.

Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna. Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna. Se vejledningen på side 2. Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Bella Luna vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores

Læs mere

Sunde Børn i en Sund By

Sunde Børn i en Sund By Sunde Børn i en Sund By Mad- og måltidspolitik for dagplejen i Brædstrup børn og unge Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri

Læs mere

Paddehattens Mad og Måltidspolitik.

Paddehattens Mad og Måltidspolitik. Paddehattens Mad og Måltidspolitik. Paddehattens Mad og Måltidspolitik er udarbejdet i et samarbejde med personalegruppen og bestyrelsen. Mad og Måltidspolitikken følger sundhedsstyrelsens vejledninger

Læs mere

Mad- & Måltidspolitik

Mad- & Måltidspolitik Mad- & Måltidspolitik For 0-18 års området i Hørsholm Kommune Forord Hørsholm Kommune ønsker at give børn og unge de bedst mulige vilkår for en aktiv, spændende og lærerig hverdag. Skal børnene få nok

Læs mere

Mad- og måltidsprincipper for dagtilbud i Høje-Taastrup Kommune

Mad- og måltidsprincipper for dagtilbud i Høje-Taastrup Kommune Mad- og måltidsprincipper for dagtilbud i Høje-Taastrup Kommune 1. Indledning Mad og drikke er et vigtigt fundament for, at barnet trives og kan udvikles. Undersøgelser fra Fødevarestyrelsen viser, at

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik 2017

Kost- og sukkerpolitik 2017 HORSENS KOMMUNE Kost- og sukkerpolitik 2017 Daginstitution Midtby Forældrebestyrelsen Kost- og sukkerpolitikken er udarbejdet af forældrebestyrelsen. Politikken gælder for alle vuggestueog børnehavebørn

Læs mere

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Madmod og madglæde - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Kostpolitik for Helsted Børnehus

Kostpolitik for Helsted Børnehus Kostpolitik for Helsted Børnehus Hvorfor en kostpolitik? Der er fart på i børnenes dagligdag der skal, lege og lærer en masse nyt. Børnene skal vokse og udvikle sig og det er derfor vigtigt at de får,

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2017-2018 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Revideret april 2016 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk

Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mad- og måltidspolitik i Børnehusene Humlebæk Mange børn spiser mindst halvdelen af deres daglige måltider i daginstitutionen. Måltiderne spiller derfor en vigtig rolle i børnenes hverdag, og de har betydning

Læs mere

Kostpolitik for Firkløveren 2014.

Kostpolitik for Firkløveren 2014. Kostpolitik for Firkløveren 2014. I Firkløveren arbejder vi ud fra de anbefalede ernæringsprincipper fra Ishøj Kommune. Under overskriften et godt børneliv - et fælles ansvar skal Firkløveren være med

Læs mere

Mål for vores kostpolitik

Mål for vores kostpolitik Mål for vores kostpolitik Daginstitutionen Nørremarken har et mål om at børnene er sunde og i trivsel, og vi arbejder for at styrke børnenes sundhed. Det er vigtigt for os at både forældre og personale

Læs mere

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK FORORD Uden mad og drikke duer helten ikke, siger et gammelt ordsprog. Det skal faktisk tages helt bogstaveligt. Selv den dyreste bil kan ikke køre uden benzin og smøring

Læs mere

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm

Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017. Sund mad til børn på Bornholm Appetitvækkeren mad- og måltidspolitik 2015-2017 Sund mad til børn på Bornholm Godkendt af Børne- og Skoleudvalget 29. april 2014 Fokus på mad og måltider i Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune

Læs mere

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune Mad og måltider i dagplejen Mariagerfjord Kommune Indhold Målet med dagplejens mad og måltidspolitik er at sætte rammerne for at børnenes mad er ernæringsrigtig, og de får gode kostvaner og energi til

Læs mere

Kostpolitik for Helsted Børnehus

Kostpolitik for Helsted Børnehus Kostpolitik for Helsted Børnehus Hvorfor en kostpolitik? Der er fart på i børnenes dagligdag der skal, lege og lærer en masse nyt. Børnene skal vokse og udvikle sig og det er derfor vigtigt at de får,

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik Overordnede retningslinier for Mad- og måltidspolitik i Viborg Kommunes dagtilbud Dagtilbudsafdelingen Forord Det er Byrådets mål, at det, børn tilbydes i Viborg Kommunes dagtilbud,

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Mad & Måltids politik

Mad & Måltids politik Mad & Måltids politik Om Kost og gode måltidsvaner, Udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen, juni 2012. Det pædagogiske måltid Et måltid er en helt særlig stund på dagen, hvor man samles

Læs mere

Sandved Børnegårds Kostpolitik

Sandved Børnegårds Kostpolitik Kostpolitik Sandved Børnegårds Kostpolitik Vi vil, fra børnegårdens side, tage initiativ til at børnenes sundhed gøres til et emne, vi diskuterer og forholder os mere bevidst til. Det, at mange børn spiser

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Buldervang 2009 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt. Vi spiser sund og varieret kost. Vi spiser

Læs mere

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik De gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os hele livet igennem. Børn skal have sund og nærende mad. Kosten har stor betydning for barnets vækst og udvikling.

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Juli 2016 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Imidlertid ved vi også, at vi kan forebygge eller begrænse en del af disse livsstilssygdomme ved at have sunde spisevaner. Måltiderne rummer altså

Imidlertid ved vi også, at vi kan forebygge eller begrænse en del af disse livsstilssygdomme ved at have sunde spisevaner. Måltiderne rummer altså Fællesskolens mad- og måltidspolitik Hoptrup Hovedgade 66 6100 Haderslev 74343850 Anne-Marie Andersen Skoleleder 21216386 diamaa@haderslev.dk Lisbet Hansen Souschef 21216391 dilhan@haderslev.dk SFO SFO-leder

Læs mere

Mad og måltider i Børnehuset Basthøj

Mad og måltider i Børnehuset Basthøj Mad og måltider i Børnehuset Basthøj Overordnede mål: Basthøj kost- og bevægelsespolitik tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad, måltid og bevægelse.

Læs mere

Kost og måltidspolitik i Daginstitutionen Tved, musik- og idrætsbørnehaven

Kost og måltidspolitik i Daginstitutionen Tved, musik- og idrætsbørnehaven Kost og måltidspolitik i Daginstitutionen Tved, musik- og idrætsbørnehaven Hvad vil vi med måltidet? Måltidet (specielt frokosten) er i Daginstitutionen Tved ét af de steder, hvor den faste gruppe samles,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave

Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige - i dagpleje, vuggestue og børnehave agpleje, vuggestue og børnehave - i dagpleje, vuggestue og børnehave 1 Horsens Kommunes: Mad- og måltidspolitik for 0-6 årige i

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud

Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud Kostpolitik for 0-2 årige børn i Lemvig Kommunes Dagtilbud - 1 - Forord Lemvig Kommune vil gerne sætte fokus på sund levevis for alle børn og unge. Allerede i 1999 blev der udarbejdet en overordnet kostpolitik

Læs mere

Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011. Vuggestuen

Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011. Vuggestuen - Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011 Vuggestuen Indledning Denne pjece er en informationsfolder til dig som forældre. Den fortæller om målene for mad og måltider i

Læs mere

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens.

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens. Mad og måltider i Børnehuset Hvidehøj. Overordnede mål: Hvidehøjs mad og måltider tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad og måltider. Vi vil

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Dalgården revideret 2016 Et væsentligt omdrejningspunkt i børnenes hverdag er måltiderne. At få mad i maven er et grundlæggende behov, og måltiderne giver samtidig

Læs mere

Forældre- samarbejde

Forældre- samarbejde Forældresamarbejde Dialog Hvordan skaber vi en god dialog med forældrene omkring maden? Der er ofte stærke følelser og holdninger knyttet til børnenes mad. Det kan gøre det svært at håndtere uoverensstemmelser,

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN MAD & MÅLTIDER MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN Det overordnede mål med vores kostpolitik er at fremme børnenes sundhed og velbefindende - vi véd, at glade børn trives. Måltiderne er en vigtig del af hverdagen

Læs mere

Kostpolitik for Beder Øst

Kostpolitik for Beder Øst Kostpolitik for Beder Øst Anden udgave redigeret juni 2010, Ulla Kjær Rytter Status/baggrund Kostpolitikken i Beder Øst tager afsæt i Århus Kommunes kostpolitik, i værdierne Troværdighed, Respekt og Engagement,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik 1 Mad- og måltidspolitik 2 Denne folder er udarbejdet i et samarbejde mellem forældrebestyrelsen og personalet i foråret 2011. Ansvarlig leder: Søren Fynbo Daginstitution Højvang Tyrstedvej 2 8700 Horsens

Læs mere

BØRNEHUSET TUBORGVEJ Tuborgvej Hellerup Telefon: KOSTPOLITIK

BØRNEHUSET TUBORGVEJ Tuborgvej Hellerup Telefon: KOSTPOLITIK BØRNEHUSET TUBORGVEJ Tuborgvej 7 2900 Hellerup Telefon: 39 62 08 60 E-mail: 37570@buf.kk.dk KOSTPOLITIK Jeg hedder Marina. Jeg kommer oprindeligt fra Rusland og har boet i Danmark siden 1993. Jeg er uddannet

Læs mere

Før Spisning: Samling; En aktivitet i sig selv/ro på tropperne/beskrives selvstændigt for hvert Team. Hygiejne: Vask af hænder, evt. ansigt.

Før Spisning: Samling; En aktivitet i sig selv/ro på tropperne/beskrives selvstændigt for hvert Team. Hygiejne: Vask af hænder, evt. ansigt. Frokostmåltidet er i Daginstitutionen Tved ét af de tidspunkter, hvor den faste gruppe samles, og er sig selv. Det er her, børn og voksne samles efter at have været i gang i hele huset om formiddagen.

Læs mere

Kostpolitik i Børnehuset Egetræet.

Kostpolitik i Børnehuset Egetræet. Kostpolitik i Børnehuset Egetræet. Indledning: Denne kostpolitik er udarbejdet af Bestyrelsen og personalet i Egetræet. Kostpolitikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik

Mad- og Måltidspolitik Mad- og Måltidspolitik 2014 Idræts og naturbørnehuset Tingvej 3 6535 Branderup J 13-01-2014 2 Mad- og Måltidspolitik 1. Derfor er det vigtigt at vi har en mad- og måltidspolitik. Hvad og hvorfor: - Idræts-

Læs mere

Kostpolitik for Korsholm/Søften

Kostpolitik for Korsholm/Søften Kostpolitik for Korsholm/Søften Favrskov Kommune Den rette ernæring har stor betydning for barnets udvikling og trivsel. Barnet bruger energi på bevægelse, udvikling og læring. Derfor har kroppen brug

Læs mere

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune

BilagBUV_140904_pkt.11.01. Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune Spisetid Vision for mad og måltider i Hvidovre Kommune 1 Et måltid består af råvarer, der sammensættes til en ret og indtages alene eller sammen med andre. Disse tre elementer råvarerne, retten og rammen

Læs mere

Info-folder For Hornum Børnehave

Info-folder For Hornum Børnehave Kostpolitik Info-folder For Hornum Børnehave 2 Overordnet kostpolitik: Hornum Børnehaves kostpolitik: Dit barn spiser en stor del af dets måltider her hos os, og vi vil derfor gerne videregive vores kostpolitik

Læs mere

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken:

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Hovedansvaret for børnenes kost er forældrenes, men da vi skal sørge for mad til de yngste og arrangerer maddage for de store, har vi et medansvar for børnenes

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik. Børnehuset Mirabellen

Kost- og sukkerpolitik. Børnehuset Mirabellen Kost- og sukkerpolitik Børnehuset Mirabellen Mirabellens kost- og sukkerpolitik Mirabellens forældreråd har formuleret en kost- og sukkerpolitik for Mirabellen med udgangspunkt i den allerede eksisterende

Læs mere

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner.

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner. Mad- og måltidspolitik for Cassiopeia 1. Indledning Cassiopeias mad- og måltidspolitik er udarbejdet på baggrund af Gentofte Kommunes overordnede mad- og måltidspolitik. Gentofte Kommune ønsker at sætte

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen

Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen I samarbejde med bestyrelsen har Børnehuset Katamaranen udarbejdet en kostpolitik, som beskriver institutionens holdning til kost, og hvordan vi udmønter den i praksis

Læs mere

Hjerm Dagtilbud. KOSTPOLITIK Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

Hjerm Dagtilbud. KOSTPOLITIK Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Hjerm Dagtilbud KOSTPOLITIK Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Hjerm Dagtilbuds kostpolitik Formål Formålet med loven om frokostordning i dagtilbud er, at give alle børn

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden.

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. I Børnehuset Solgården ønsker vi at være med til at, grundlægge nogle sunde kostvaner. Vi vil gerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og derfor har vi i nedenstående

Læs mere

Hjerm Dagtilbud. KOSTPOLITIK 2017 Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

Hjerm Dagtilbud. KOSTPOLITIK 2017 Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Hjerm Dagtilbud KOSTPOLITIK 2017 Dagpleje, vuggestue og børnehave TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Hjerm Dagtilbuds kostpolitik Formål Denne kostpolitik tager udgangspunkt i ovenstående og i Struer

Læs mere

SanseSlottets Kost og måltids politik

SanseSlottets Kost og måltids politik SanseSlottets Kost og måltids politik Revideret juni 2015 Indhold Hvem får mad?... 2 Formål... 2 Målsætning... 2 Morgenmad... 2 Formiddags og eftermiddagsmad... 2 Frokost... 3 Drikkelse... 3 Spise-café...

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Hygiejne. Vasker hænder før måltider. Efter hvert toiletbesøg. Efter måltider ved behov. Når børnene kommer ind fra legepladsen.

Hygiejne. Vasker hænder før måltider. Efter hvert toiletbesøg. Efter måltider ved behov. Når børnene kommer ind fra legepladsen. Kost og bevægelsespolitik for Børnehuset Andedammen. Udarbejdet 22.4.2009. Citat fra forbrugerstyrelsen: Det er af stor betydning for børns trivsel og helbred, at de under opvæksten får en god og ernæringsrigtig

Læs mere

Velkommen til Nøddekrattets vuggestue

Velkommen til Nøddekrattets vuggestue Velkommen til Nøddekrattets vuggestue Vi vil gerne byde dig og dine forældre velkommen Vores telefonnummer er 43 35 32 35 Vores hjemmeside er www.detgroenneomraade.htk.dk/afdelingerne I denne folder kan

Læs mere