SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG)"

Transkript

1 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) September 2013 VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-SD-SVEN-KAT

2 SIDE 2 af 61 INDHOLDSFORTEGNELSE SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER ARBEJDSPLADS Situationen ved arbejdets start og under arbejdets udførelse Arbejdsområde, arbejdsplads og adgangsveje Færdselsregulerende foranstaltninger Ledninger Laboratoriefaciliteter Miljøforhold Særlige forhold STILLADS OG FORM Alment Materialer Udførelse SLAP ARMERING Alment Materialer Udførelse Kontrol B BETON B.1 Alment B.2 Materialer B.3 Udførelse B.4 Kontrol ANDRE ARBEJDER Overfladebeskyttelse af betonoverflader Nedbrydnings-, behugnings- og afresningsarbejder Katodisk beskyttelse VEJRLIGSFORANSTALTNINGER Udførelse...60 BILAG:

3 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 3 af 61 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER 1 ARBEJDSPLADS "Særlige Arbejdsbeskrivelse for Arbejdsplads" er supplerende, særlige beskrivelse til AAB Arbejdsplads af november Situationen ved arbejdets start og under arbejdets udførelse Brostedet med arbejdspladsareal ved broens landfæste på Tåsinge overtages, som det henligger på licitationsdagen. Arbejdet skal påregnes udført over 2 år, hvor der kan være andre reparationsarbejder på broen. Arbejdet skal afpasses og koordineres med andre reparationsarbejder. 1.3 Arbejdsområde, arbejdsplads og adgangsveje Arbejdsområder Til arbejdsområde kan disponeres over de i tegningsmaterialet viste områder. Under dele af entreprisens forløb skal arbejderne løbende koordineres med evt. andre entreprenører på broen. Fortovet på broen må ikke belastes med større laster end svarende til et klasse 50 køretøj. Længden af arbejdsarealet må maksimalt svare til det, som er angivet på afmærkningsplanen. Ved arbejder på vand skal entreprenøren være opmærksom på at Svendborgsund er trafikeret med tre faste færgeruter Arbejdsplads Til arbejdsplads kan entreprenøren disponere over et areal på Tåsingesiden under broen med adgang til vandet, efter nærmere aftale. Anbringelse af skure, materialer m.v. skal ske i dette område. Før ibrugtagning skal tilladelse indhentes hos Svendborg Kommune. Ved arbejdets færdiggørelse skal der udarbejdes en overdragelsesprotokol til Svendborg Kommune. Det anviste områdes tilstand skal før ibrugtagning dokumenteres ved fotoregistrering. Området skal ryddes og reetableres fuldstændigt efter brug. Området og øvrige færdselsarealer skal løbende rengøres og affald samles og bortskaffes. Arbejdspladsen må ikke anvendes til overnatning. Arbejdspladsen grænser op til fredet skov, der ikke må beskadiges. Ved beskadigelse skal Naturstyrelsen kontaktes, og evt. udbedringer af skader skal aftales med dem. Entreprenøren er pålagt at udbedre alle skader for egen regning.

4 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 4 af 61 Entreprenøren har tilladelse til at bygge en midlertidig anløbsbro ved landfæstet på Tåsingesiden, men der skal inden opførelse hentes endelig tilladelse hos Naturstyrelsen. Der må ikke placeres materiel eller lignende i nærheden af anløbsbroen, heraf undtaget er de anvendte både. Alt materiel skal placeres på byggepladsen, og der skal i hele entreprisen være offentlig adgang ved landfæstet. Da arbejdspladsen er beliggende direkte ved trafikerede arealer, skal den afmærkes og indhegnes i henhold til "Vejregler for afmærkning af vejarbejder mm." i seneste udgave. Entreprenøren skal umiddelbart efter entreprisens overdragelse udarbejde en plan, der viser omfang og indretning af arbejdsplads, inklusiv føring af strøm og el. Entreprenøren skal gøre sig bekendt med forholdene på stedet, herunder adgangsforhold, parkeringsmuligheder m.v. Henstilling af materialer og materiel m.v. skal ske indenfor områder afmærket i henhold til "Vejregler for afmærkning af vejarbejder" i gældende udgave. Entrepriseledelsen, herunder formænd, skal kunne træffes på telefon inden for normal arbejdstid, og i øvrigt når der foregår arbejder på arbejdspladsen. Til brug for bygherrens tilsyn skal entreprenøren i tilknytning til entreprenørens kontor på arbejdspladsen stille kontor til rådighed, der opfylder følgende krav: Kontorpladser (kontorbord, kontorstol, belysning, varme og reol) til to personer. Kontoret skal være et selvstændigt kontor adskilt fra entreprenørens kontor. Toiletrum med toilet og håndvask. stk. kaffemaskine og 1 stk. el-kedel. stk. termokander. 1 stk. køleskab. El-radiator. Persienner for vinduerne. Bordplads til 10 personer inkl. 10 stole (til afholdelse af byggemøder). Internet adgang. Renholdelse og drift af skuret påhviler entreprenøren. Skuret skal være til tilsynets disposition fra senest 5 arbejdsdage efter arbejdets start til 5 dage efter arbejdets afslutning. Materialer og materiel, herunder skure, der henstilles i perioder, hvor der ikke foregår arbejder, skal placeres således, at det ikke indebærer fare for trafikanterne. Entrepriseledelsen, herunder formænd, skal kunne træffes på telefon inden for normal arbejdstid, og i øvrigt når der foregår arbejder på arbejdspladsen. Ved arbejder som kræver trafikrestriktioner på broerne, kræver Vejdirektoratet at der arbejdes alle ugens hverdage, altså min. 5 dage om ugen Adgangsveje Adgang til arbejdspladsen skal ske ad Bratenvej. I det omfang forurening er forårsaget af entreprenørens arbejde, skal entreprenøren løbende renholde de til færdsel benyttede eksisterende vejarealer samt vejudstyr (kørebane, cykelstier, fortove, tavler, autoværn og afløbsinstallationer) såvel inden for som uden for arbejdsområdet.

5 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 5 af 61 Generelt gælder: Der må ikke ske færdsel på tværs af Sundbrovejen Særlige forhold Grundet de meget trange arbejdsforhold indvendigt i kassedrageren skal arbejder planlægges udført i overensstemmelse med Branchearbejdsmiljørådet for Bygge og Anlægs Branchevejledning om arbejde i eksisterende krybekældre. Dette betyder f.eks., at det samme arbejdshold kun må udføre arbejde i maksimalt 2*2 timer pr. dag indvendigt i kassedrageren. 1.4 Færdselsregulerende foranstaltninger Alment Bestemmelserne i Vejregel for afmærkning af vejarbejder", instruks og tegninger, Vejdirektoratet, i gældende udgave, er gældende for entreprisen. Entreprenør varetager opstilling, flytning, inspektion, drift og fjernelse af afspærringer og afmærkning i det omfang, det er nødvendigt for entreprenørens arbejde herunder fjernelse/sidetrækning af afmærkninger, således at trafikken kan afvikles i 2 spor forbi arbejdsstederne i broens spærretider. Materialer og materiel til afspærring og afmærkning skal opfylde krav i "Vejregler for afmærkning af vejarbejder mm." i seneste udgave. Er der arbejder, der kræver speciel afmærkning, herunder bevægeligt vejarbejde med skiltevogn, TMA mm. udføres dette af entreprenøren og koordineres med andre entreprenører. Entreprenøren skal respektere spærretider for vejarbejder og trafikomlægninger som angivet på: Vejdirektoratet.dk> Vejsektor> Vejregler og tilladelser> Spærretider og vejgrænser.

6 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 6 af 61 Entreprenøren skal i sin planlægning forudsætte, at sikkerhed og fremkommenlighed for øvrige trafikanter, herunder begrænsning af ventetid, prioriteres højt. Berørte trafikarealer skal løbende rengøres efter behov og skal som minimum være rengjorte hver dag ved arbejdstids ophør. Entreprenøren må ikke være til gene for skibstrafikken i Svendborgsund, herunder de tre færgeruter som sejler i sundet. Entreprenøren skal kontakte Søfartsstyrelsen med henblik på at få lov til at arbejde på ved broen. Efter godkendelse skal Søfartsstyrelsen kontaktes, således der kommer en besked i "Efterretninger for søfarende" om at der foregår arbejder på broen. Entreprenør må påregne tid til en høring hos Søfartsstyrelsen. Entreprenøren skal selv lave høringen blandt brugere af farvandet ved broen, og dernæst sende resultaterne til Søfartsstyrelsen. Entreprenøren må påregne minimum 3 uger til høring, og dernæst et par uger til granskning hos Søfartsstyrelsen Materialer Entreprenøren skal anskaffe og vedligeholde afspærringer og skiltning. Såfremt der i entreprisen vælges at lave afspærring på broen skal afspærringen af arbejdsområdet på broen bestå af sammenkoblede trafikværn. Trafikværnene skal være af en type, der er godkendt iht. DS/EN (T3,W4) som f.eks. VarioGuard eller tilsvarende. Afspærringen og afmærkningsmateriel er iht. til afmærkningsplaner Udførelse Ingen afmærkning og afspærring på broen må iværksættes, før der foreligger en afmærkningsplan, der er godkendt af Vejcenter Syddanmark og evt. politiet, jf. retningslinjer i "Vejregel for afmærkning af vejarbejder." Entreprenøren skal i sin planlægning indregne tid til vejmyndighedens og politiets godkendelse af afmærkningsplaner. Opstilling af afmærkningsmateriel anses som bevægeligt arbejde. I forbindelse med bemærkninger til afmærkning, skal entreprenøren kunne stille med en mand på pladsen inden for 60 min. for udbedring, retning af et skilt eller lignende Udførelse af stationært vejarbejde Entreprenøren skal min. 5 hverdage inden opstilling, flytning og nedtagning af de færdselsregulerende foranstaltninger påbegyndes, fremkomme med en godkendt afmærkningsplan baseret på den foreslåede i afmærkningsplanerne, samt forslag til, hvorledes de forskellige faser under opstilling, flytning og nedtagning påtænkes udført.

7 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 7 af Information Information til offentligheden om trafikomlægninger via pressen og Vejdirektoratets Trafik- InformationsCenter TIC foretages af bygherren, men entreprenøren skal bidrage med nødvendige oplysninger Arbejdsprocedure 1.5 Ledninger Entreprenøren skal i en arbejdsprocedure (jf. SAB Styring og samarbejde afsnit ) beskrive, hvorledes han påtænker at varetage de trafiksikkerhedsmæssige hensyn, der er gældende for entreprisen, herunder hvorledes han påtænker at koordinere sine aktiviteter med eventuelle tilknyttede underentreprenører og med anden hovedentreprenør på broen. Arbejdsproceduren skal redegøre for rengøring af køretøjer, renholdelse af eksisterende vejarealer og vejudstyr samt bekæmpelse af støvgener, således at trafiksikkerheden ikke forringes, og bløde trafikanter ikke påvirkes af betydende støvgener. Kabelbakker, der fører ledninger til det eksisterende katodiske beskyttelsesanlæg, er placeret i brodragerens midterste celle for langsgående kabelføring. Entreprenøren skal reetablere kabelbakker, såfremt de beskadiges under entreprisens udførelse. På den vestlige side af broen har NGF distribution en gasledning, som ligger ca meter fra broen. Desuden har Vand og Affald A/S en vandledning liggende i samme område som gasledningen. Begge ledninger har et katodisk beskyttelsesanlæg som ikke må beskadiges. 1.6 Laboratoriefaciliteter Der kræves ved denne entreprise ikke oprettelse af laboratorium. Entreprenøren skal føre nøje tilsyn med materialer og udførelse. Omfang af prøvning er nærmere angivet i SAB og UKP. Entreprenøren skal umiddelbart efter udførelse aflevere kontrolskemaer til tilsynet. 1.7 Miljøforhold Alment Entreprenøren skal vurdere arbejdsaktiviteter og -processer, som kan have betydning for miljøet. Hvor der er betydelig risiko for påvirkning af miljøet, skal entreprenøren udarbejde miljøprocedurer (jf. SAB Arbejdsplads mv.) Ligeledes skal entreprenøren udfylde og fremsende en anmeldelse af "midlertidig aktivitet" til Svendborg kommune, som kan findes her: _vand/st%c3%b8j%20og%20st%c3%b8v/skema%20til%20anmeldelse%20af%20midle rtidige%20aktiviteter.pdf

8 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 8 af Beskyttelse af dyre- og planteliv Byggepladsen grænser op til fredskov, som ikke må beskadiges, eller svines til med byggeaffald. Det fredede område dækker skoven ved landfæstet på Tåsinge og en detaljeret beskrivelse, kan fås ved henvendelse til Svendborg kommune og Kystdirektoratet. Eventuelle skader på skovområdet er entreprenørens ansvar og Vejdirektoratet kan ikke holdes ansvarlig for dette. Ligeledes skal evt. skader udbedres på entreprenørens regning Affaldshåndtering og -bortskaffelse Entreprenøren skal ved en arbejdsprocedure angive: 1.10 Særlige forhold Hvilke affaldstyper og nedbrydningsmaterialer, der forventes frembragt under entreprisens gennemførelse, og hvordan disse opsamles og bortskaffes Hvordan der holdes ordentligt og ryddeligt på pladsen. Entreprenøren skal drage omsorg for, at de tilstødende konstruktioner, herunder brønde og afløb, fortovs- og cykelstibelægning på arbejdsområder, græsbeklædte arealer m.v. ikke tilsmudses unødvendigt under og i forbindelse med arbejdets udførelse. Eventuelle tilsmudsninger skal fjernes omhyggeligt ved midler og metoder, der kan godkendes af tilsynet. Bygherren stiller ingen platforme, stilladser eller lignende til rådighed for gennemførelse af entreprisen Adgangsforhold Alment For etablering af adgangsforhold til pilleflader (sokler og søjler) over vand kræves anvendelse af arbejdsplatform. Det forudsættes, at der skal anvendes 3 arbejdsplatforme, der hver især skal flyttes 3 gange. For etablering af adgangsforhold til beskyttelsessænkekasser over vand kræves anvendelse af arbejdsplatform. Der forudsættes, at der skal anvendes 1 arbejdsplatform, der flyttes 3 gange. SAB afsnit for arbejdsplatforme og adgangsforhold er supplerende, særlige beskrivelser til AAB stillads og form af august 2012, hvortil der i øvrigt henvises. Entreprenøren skal designe, konstruere, levere, montere, flytte og vedligeholde arbejdsplatforme. For arbejdet gælder DS/EN 1808 Løfteplatform, Hejsestillinger (ophængt facadehejs, silohejse o. lign.). Entreprenøren skal indhente alle myndighedsgodkendelser i forbindelse med arbejdsplatforme og adgangsforhold, herunder godkendelse af flugt- og redningsveje Adgangsforhold til underside bro Alle arbejder med kabeltrækning på søjler/kassedrager forudsættes udført fra mobil lift, evt. trailertypen, der kan køre på fortovet. Entreprenøren kan i sit tilbud regne med at fortov/cykelsti kan klare vægten af et klasse 50 køretøj.

9 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 9 af Adgangsforhold til kassedrager Adgang til kassedrager kan ske via luge ved fuge 22A (vederlag Tåsinge), eller via luger placeret ved hver fuge Godkendelse af arbejdsplads hos offentlige myndigheder Placeringen af arbejdspladsen er godkendt hos Svendborg kommune, men inden påbegyndelse af arbejder skal Svendborg kommune underrettes, og give tilladelse for at området kan bruges. For arbejder på vand skal Søfartsstyrelsen godkende planerne for arbejderne. Nedenstående er et link til Søfartsstyrelsen hjemmeside, der beskriver, hvad der skal udføres for godkendelse. Entreprenøren skal være forberedt på, at der skal foretages en høring for brugerne af farvandet, inden Søfartsstyrelsen kan give tilladelse til arbejdet. Når Søfartsstyrelsen har godkendt planerne for arbejdet på vand, så skal der laves en notits indeholdende om hvilke arbejder der udføres og hvornår, der skal i "efterretninger for søfarende". dning.aspx Svendborg kommune har givet tilladelse til, at der anlægges en bådebro ved kysten på Tåsingesiden, men entreprenøren skal få placeringen godkendt af Kystdirektoratet. Entreprenøren må påregne behandlingstid hos Kystdirektoratet. Bådbroen skal fjernes i forbindelse med afslutningen af entreprisen. 5 STILLADS OG FORM SAB for stillads og form er supplerende, særlige beskrivelser til AAB betonarbejde af april 2001, afsnit 5 "Stillads og form". 5.1 Alment Arbejdet omfatter følgende: Projektering og udførelse af arbejdsplatforme på piller til brug for etablering af katodisk beskyttelse på sokler og søjler. Projektering og udførelse af arbejdsplatforme til brug for etablering af katodisk beskyttelse på beskyttelsessænkekasser. Projektering og udførelse af bådebro. Projektering og udførelse af formkonstruktioner for påstøbning på overside af beskyttelsessænkekasser. Projektering og udførelse af formkonstruktioner for eventuelle større betonreperationer. Form og arbejdsplatform skal fastgøres til den eksisterende betonkonstruktion.

10 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 10 af Fremsendelse og godkendelse af dokumentation Entreprenøren skal fremsende statiske beregninger for stillads og adgangsforhold samt øvrige interimskonstruktioner inklusiv eventuel fastgørelse til den eksisterende betonkonstruktion til tilsynets accept senest 3 uger inden fremstillingen påbegyndes Arbejdsplatforme Arbejdsplatforme skal fastgøres til de eksisterende betonkonstruktioner. Entreprenøren skal designe, konstruere, levere, montere, flytte og vedligeholde arbejdsplatforme. Der skal påregnes arbejde ved mindst 3 piller (søjler og sokler) samtidig. Derudover skal der påregnes at arbejde på en beskyttelsessænkekasse ad gangen. Ved opsætning af denne arbejdsplatform må der påregnes, at der skal anvendes dykker, da dele af platformen skal monteres under vand Projekteringsgrundlag for arbejdsplatforme - belastninger Entreprenøren skal indhente alle myndighedsgodkendelser i forbindelse med arbejdsplatforme og adgangsforhold, herunder godkendelse af flugt- og redningsveje. Entreprenøren skal basere sit arbejde på Tilsynshåndbog for støbestilladser, januar 2013 og skal i samarbejde med bygherrens tilsyn anvende og udfylde de heri angivne skemaer på en måde, der følger den angivne vejledning. Der vil ikke blive forlangt, at der afholdes de i håndbogen angivne kurser A, B, C, D, E og F. Arbejdsplatformene skal dimensioneres for fladelast jf. Arbejdstilsynets vejledning B.3.2, Opstilling og brug af stilladser, stilladsklasse 3. Såfremt entreprenøren har brug for større bæreevne end stilladsklasse 3 skal han designe arbejdsplatformen for den større last. Stillads og fastgørelser til sokler/pilleskafter skal bl.a. dimensioneres for vindlast iht. EN DS/EN DK NA. Der skal kunne arbejdes fra stilladser ved vindhastigheder op til 15 m/s. Entreprenøren skal fremsende statiske beregninger for arbejdsplatforme og adgangsforhold samt øvrige interimskonstruktioner inklusiv eventuel fastgørelse til piller og sænkekasser til tilsynets accept senest 3 uger inden fremstillingen påbegyndes. Adgang til arbejdsplatforme skal ske fra søsiden Projekteringsgrundlag for arbejdsplatforme - funktionskrav. Arbejdsplatformene skal monteres, vedligeholdes og demonteres uden gene for vejtrafik og sejlende trafik. Arbejdsplatformene på piller skal udformes, så der kan arbejdes med værktøj og påføres sprøjtebeton på alle 4 sider af soklen. Arbejdsplatformene skal kunne gribe alt, hvad der kunne tabes fra selve arbejdsplatformen højere oppe. Vægge og gulve på arbejdsplatformene skal kunne udformes med maksimale åbninger på 15 mm x 15 mm. Arbejdsplatformene skal umiddelbart kunne anvendes uden større ombygninger ved alle bropiller på nær pille 11 og 12, som har større dimensioner end de øvrige piller, og som derfor vil kræve ombygning. Entreprenøren skal således ved selvsyn opmåle variationer på eksisterende konstruktion inden fabrikation af arbejdsplatformene.

11 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 11 af 61 Arbejdsplatforme til beskyttelsessænkekasser, skal kunne anvendes til alle arbejder på sænkekassen. I udbudsmaterialet er det forudsat at der installeres en platform i kote -1 således, at entreprenøren kan installere anodebånd på beskyttelsessænkekasserne fra kote 0-1 i henhold til tegninger. Det forventes at arbejdet udføres stående fra platformen i vand, og derfor skal entreprenøren i sit design af platformene tage højde for de specielle arbejdsforhold. Dette inkluderer mulighed for at arbejderen skal kunne have sikkerhedsline på, og der skal være mulighed for at trykluftdrevet værktøj. Arbejdsplatformene skal være monteret med bløde mellemlæg, hvor arbejdsplatformen har direkte kontakt med konstruktionerne således, at eksisterende og nye overflader ikke beskadiges. Entreprenøren skal udbedre eventuelle skader på eksisterende konstruktioner forårsaget i forbindelse med montering, anvendelse eller fjernelse af arbejdsplatformene. Arbejdsplatformene må fastgøres med ankre ind i den enkelte pille og beskyttelsessænkekasse. Entreprenøren skal udbedre huller efter fjernelse af fastgørelser. Fastgørelse med ankre i konstruktionen skal gøres under hensyntagen til montage af anodesystem og kabelføringen. Fastgørelser må ikke efterlades ved endt arbejde. Arbejdsplatformene skal udstyres med førstehjælpsudstyr og brandslukningsudstyr. Der skal være toiletfaciliteter på eller i umiddelbar nærhed til arbejdsplatformene. Det er acceptabelt med toiletfaciliteter på byggepladsen, såfremt arbejdere altid har mulighed for at sejle fra platformene og ind til byggepladsen Dokumentation Entreprenøren skal udarbejde tegninger for arbejdsplatforme og tegninger for midlertidig bådebro. Bådebroen må entreprenør selv vælge design og udformning af, dog skal design og placering være godkendt af offentlige myndigheder inden beregninger fremsendes til tilsynet. Tegninger og beregninger fremsendes til tilsynets godkendelse 3 uger før udførelse af arbejdsplatforme. 5.2 Materialer Form Form skal anvendes på søjler til betonreparationer, såfremt forundersøgelser viser, at der er store områder der skal repareres. Størrelsen fastlægges med tilsynet. Der skal desuden anvendes form til påstøbning på anodenet på oversiden af beskyttelsessænkekasserne. Formen skal udføres således at sænkekassens runde form bevares Flageform Der skal til alle synlige flader anvendes glat form. 5.3 Udførelse Entreprenør skal inden opsætning dokumentere i en arbejdsprocedure overfor tilsynet, hvorledes formen løftes på plads og fastgøres.

12 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 12 af Udformning og opstilling Hvor der er risiko for frit fald eller nedstyrtningsfare skal sikkerhedsforanstaltninger være iht. AT-vejledning A.2.1,"Nedstyrtnings- og gennemstyrtningsfare på bygge- og anlægspladser", november Entreprenøren skal udbedre eventuelle skader på eksisterende konstruktioner forårsaget i forbindelse med montering, anvendelse eller fjernelse af stilladserne. Stilladserne skal udstyres med førstehjælpsudstyr og brandslukningsudstyr Form Tæthed og udformning Formen skal anordnes og opstilledes således, at den afformede overflade fremstår glat uden grater. Al forankringsmateriel til formen skal fjernes fra betonen Forankring af sideforme Ved formsætning af overflader, der ligger i samme plan som overflader i en eksisterende konstruktion, skal formen anordnes således, at der, umiddelbart før støbning påbegyndes, kan foretages en tæt tilspænding til den eksisterende konstruktion således, at spring i overfladen og afsætning af mørtel på eksisterende betonoverflader undgås. Alle metaldele fra form, stillads mv. skal fjernes ved afslutning af arbejdet således at der ikke er risiko for kortslutning af det katodiske anlæg eller korrosionsskader på forankringsmaterialer pga. vagabonderende strømme fra det katodiske beskyttelsesanlæg Afformning Afformning må ikke påbegyndes førend at betonen har opnået en trykstyrke på min. 50% af den krævede karakteristiske styrke (f ck ). Alt materiel til fastholdelse af formen skal fjernes i forbindelse med afformningen, der må ikke efterlades metalliske dele fra formen i betonen. Huller efter ankre ol. udbedres med mørtel, jf. SAB afsnit 8.

13 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 13 af 61 6 SLAP ARMERING SAB for slap armering er supplerende, særlige beskrivelser til AAB for betonarbejde af august 2012, afsnit 6 "Slap armering". Kontrol og kvalitetssikring af armeringsarbejde skal udføres med metoder og brug af formularer og tilhørende vejledningstekster beskrevet i Tilsynshåndbog for betonbroer, Kvalitetssystem for bygherretilsyn og entreprenørkontrol, Aktivitetsområder: Formarbejder, slap armering, spændarmering og betonarbejder, august Alment Arbejdet omfatter følgende: Referencer Supplerende armering ved betonreparationer. Isætning af rustfri gevindstænger i parement. Hvor den eksisterende armering er utilstrækkelig, ilægges supplerende armering efter tilsynets anvisning. Generelt gælder, at armering med grubetæringer på mere end 10 % af diameteren (målt med skydelære) skal suppleres med ny armering. Udførelse skal ske iht. EN Der henvises til SAB afsnit , hvor nedbrydnings- og behugningsarbejders udførelse er nærmere beskrevet. I parement på alle sokler skal der isættes en rustfri gevindstang for at sikre fastholdelse af parementstenene. Generelt gælder hele EN 1504-serien Dokumentation Sort armeringsstål skal være certificeret i henhold til DS/EN anneks C, klasse B opfylde kravene anført i nedenstående skema: Identifikation Minimum styrke Minimum duktilitet Minimum forankring fyk fyck Ajk > (ft/fy)k > ζ > (MPa) (MPa) % ,0 1 1,08 0,6 1 Egenskaber markeret med fed angiver skærpede krav ift. DS/EN og DS/EN Vedrørende dæklag henvises til SAB 8 Beton. 6.2 Materialer Alt stål leveres og indbygges som nyt stål med kun uvæsentlige rustangreb, dvs. maksimalt rustgrad B i henhold til DS/EN ISO :2007. Der må kun anvendes stål med certifikat i henhold til DS/EN

14 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 14 af 61 Såfremt armering skal udskiftes, skal dimensionen af den nye armering som minimum svare til den oprindelige armering Materiale for faststøbning af ankre Faststøbning af ankre i eksisterende beton udføres med en færdigmørtel egnet for faststøbning af ankre, hvor hul for anker bores nedad (skråt eller lodret). Hvor hul for anker bores vandret eller opad, anvendes til den samlede fastgørelse (klæbemørtel + gevindstang) af ankre i betonen ETA-godkendt (og CE-mærket) hybrid friktions-klæbemørtel, som skal være godkendt til revnet beton. 6.3 Udførelse Alment Supplerende armering ilægges, hvor den eksisterende armering klippes eller, hvor tværsnitsreduktionen på den eksisterende armering pga. korrosion fordrer dette. Omfang af supplerende armering udføres i henhold til tilsynets anvisninger, under hensyntagen til stød- og forankringslængder. Der skal etableres elektrisk forbindelse mellem al supplerende armering og den eksisterende armering med svejsning, jf. SAB afsnit Katodisk Beskyttelse. Stød med eksisterende armering skal ske i henhold til kravene angivet i DS/EN AC:2008. Sikkerhed mod faldulykker skal etableres, f.eks. ved afdækning af udragende armeringsstænger og/eller ved afspærring. Al armering skal transporteres og opbevares således, at det i mindst muligt omfang udsættes for saltvand eller sprøjt af saltvand. Armering, der er blevet udsat for saltvand, skal spules med ferskvand umiddelbart før ilægning/montage Iboring af armering: Der skal drages omsorg for, at borehullets diameter mv. nøje svarer til den foreskrevne armeringsdimension, jf. leverandørens anvisning, der i øvrigt nøje skal følges Montage af gevindstænger: I parementstenene over vand skal der isættes rustfri armerings gevindstænger kvalitet min. EN , som skal omstøbes med mørtel, jf. SAB afsnit 8. Armeringen skal være Ø8 og ibores i parementstenene i kote ca. 0,8 m og for hver 1 meter omkring pillerne. Gevindstænger skal gøres elektrisk kontinuerte med pillearmeringen. Kontinuiteten etableres med kabelforbindelser, jf. SAB afsnit Katodisk beskyttelse og tegninger. Fremstilling af ankre må først foretages, når behugningsarbejdet for de tilhørende overflader er accepteret af bygherren, og beliggenheden af de behuggede overflader dermed kendes, således at ankrenes endelige længde kan bestemmes. Der skal sikres en fuldstændig omhylning af ankerstangen og fyldning af borehullet med mørtel/klæbemasse.

15 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 15 af Varmepåvirkning af armering Svejsning af armering for etablering af elektrisk kontinuitet til den eksisterende armering tillades. 6.4 Kontrol Omfanget af kontrol af armering og gevindstænger aftales med tilsynet på stedet. Kontrol af elektrisk kontinuitet mellem supplerende armering og eksisterende armering udføres som en DC spændingsmåling jf. SAB

16 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 16 af 61 8B BETON SAB for beton er supplerende, særlige beskrivelser til AAB for betonarbejde af august B.1 Alment Generelt må der af hensyn til den katodiske beskyttelse ikke anvendes kunststofmodificeret mørtel. Følgende konstruktioner nystøbes: Betonoverdækning på anodenet på sokler. Betonoverdækning på anodenet på beskyttelsesænkekasser Følgende konstruktionsdele udstøbes med enten almindelig beton eller færdig mørtel/beton: Riller i parement på sokler hvor der er ilagt anodebånd. Riller i søjler hvor der er ilagt anodebånd. Riller i beskyttelsessænkekasser hvor der er ilagt anodebånd. Behuggede områder på sokler, søjler og beskyttelsessænkekasser i forbindelse med verifikation af armeringskontinuitet og etablering af katode og måleforbindelser. Reparationsområder på sokler, søjler og beskyttelsessænkekasser. Ankre mv. jf. SAB afsnit 6. Det skønnede omfang af reparationsarbejderne fremgår af TBL og TAG. Reparationsomfanget fastlægges ud fra forundersøgelserne jf. SAB og aftales endeligt med tilsynet i forbindelse med behugningsarbejderne, jf. SAB afsnit B.1.1 Referencer Generelt henvises til EN 1504-serien vedrørende reparation og beskyttelse af betonkonstruktioner.

17 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 17 af 61 8B.1.2 Dokumentation Klassifikation af betontyper opdelt på konstruktionsdele: Sprøjtebetonover-dækning på anodenet Betonoverdækning på anodenet på beskyttelsessænkekasser Reparationsarbejder, beton Mørtel til udstøbning over anodebånd Konstruktionsdel Miljøklasse**** Minimum styrkeklasse Kontrolklasse Maks. stenstørrelse Dæklag (mm) Specielle krav E R4 skærpet Resistivitet < 15kΩcm efter 28 MD i vandmættet tilstand iht. APM 219. E R4 skærpet Resistivitet < 15kΩcm efter 28 MD i vandmættet tilstand iht. APM 219. E 40** MPa skærpet 8 *** Resistivitet deklareret værdi. Max. Cl - klasse Cl 0,10 E R4* skærpet (søjler og sænkekasse), Resistivitet < 15kΩcm efter 28 MD i vandmættet tilstand iht. APM 219. Reparationsarbejder, mørtel 50+5 (parerement) E R4** skærpet 8 *** Resistivitet deklareret værdi. Mørtel til faststøbning af E R4** skærpet 4 *** - ankre * Resistiviteten skal være indenfor % i forhold til resistiviteten af den eksisterende beton jf. DS/EN Resistivitet af eksisterende beton sat til Ω. cm, resistiviteten skal verificeres under forundersøgelser jf. SAB ** I henhold til EN *** Dæklag svarende til plan med den eksisterende betonoverflade. **** Det bemærkes at miljøklassen omfatter eksponeringsklasse XF4, så ved test iht. SS skal betonen have god eller meget god frostbestandighed. Reparationsmørtel og mørtel til omstøbning af anodebånd skal være cementbaseret og må ikke indeholde polymerer.

18 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 18 af 61 8B.2 Materialer 8B.2.1 8B B.2.2 Delmaterialer Groft tilslag Som tilslag anvendes granit. Betonens sammensætning I miljøklasse E må enkelte resultater for v/c-forholdet maksimalt være 0,40 bestemt ved mikroanalyse af tyndslib i henhold til DS B.3 Udførelse 8B.3.7 Støbning Krav til udførelse fremgår af DS/EN Krav til udførelse af sprøjtebetonarbejder, fremgår af DS/EN Reparationsstedet skal være helt udfyldt med beton/mørtel til plan med den eksisterende betonoverflade og uden spild på denne. Reparationsarbejderne skal være fuldført før installation af anodesystemerne. Riller for anodebånd i parement og i sokler, søjler og beskyttelsessænkekasser skal være fuldstændigt udfyldte med mørtel til plan med den eksisterende betonoverflade og uden spild på denne. Dæklaget over anodebånd skal være minimum 25 mm, og 50 mm for parement. Anodenet skal være fuldstændig omstøbt og dækket med beton. Dæklaget skal være minimum 25 mm over nettet. Påstøbningen på anodenet skal ved udstøbningen sektioneres således, at risikoen for svindrevner minimeres. Entreprenøren skal i forbindelse med arbejdsprocedurerne redegøre for støbesektioneringen for både sokler og oversiden af beskyttelsessænkekasser. Overdækningen på anodenet på beskyttelsessænkekasser må ikke dække adgangsdæksel til sænkekasse. Påstøbningen skal udføres så fald på sænkekasserne bibeholdes. Standere mv. for belysning og solceller på oversiden af sænkekasserne skal afmonteres og retableres igen efter påstøbningen. Alle metaldelene i kontakt med betonoverfladen skal forbindes elektrisk til armeringen. Der skal udarbejdes arbejdsprocedurer og udføres procesopstart for reparationsarbejder, udstøbning af riller samt overdækning på anodenet, der henvises til SAB Der afsluttes med en filtset overflade. Reparationsstedet skal være udfyldt fuldstændigt med reparationsmørtel. Svindrevner må ikke forekomme og komprimeringen skal være tilfredsstillende. Reparationsmørtelen skal afrettes i plan med den tilstødende betonoverflade (uden mørtelspild på denne).

19 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 19 af 61 8B.3.9 Efterbehandling Alle betonoverflader på sokler og søjler i forbindelse med reparationsarbejder og udstøbning af riller skal afrettes til en pæn jævn overflade og den nuværende geometri på konstruktioner skal bibeholdes. Eventuelle ændringer skal drøftes med tilsyn. Betonreparationer på søjler skal forberedes til at blive efterbehandlet med en svumme. Svummen skal påføres på de nederste 6 meter af hver søjle og sokler, og farven skal afpasses til den eksisterende beton. Farven skal godkendes af tilsynet inden anvendelse. Betonoverdækningen af anodenettet på sokler skal glittes efter påstøbning for at få en glat overflade som på den eksisterende beton. Overfladen på beskyttelsessænkekasser bearbejdes ikke yderligere efter påstøbningen. 8B.3.10 Afskærmning 8B.4 Kontrol Før udførelse af højtryksspuling skal der være foretaget afskærmning og afdækning i nødvendigt omfang til beskyttelse af trafikanter, sejlende, m.v. og af hensyn til forurening af omgivelser. Tilstødende konstruktionsdele, der forurenes, skal straks rengøres. Eventuelle skader på tilstødende konstruktioner skal straks meddeles tilsynet og udbedres efter tilsynets anvisning uden udgift for bygherren. Krav til kvalitetskontrol fremgår af DS/EN og DS/EN B.4.1 Alment Kvalitetskontrol af reparationsprodukter og reparationer med disse er angivet i DS/EN , DS/EN , DS/EN og DS/EN Kvalitetskontrol inkl. krav til forprøvning af sprøjtebeton og -støbning er angivet i DS/EN og DS/EN Der udføres dog prøvestøbninger jf. SAB afsnit 8B B.4.2 Forprøvning af materialer Kontrol udføres i henhold til DS/EN med tilhørende annekser. 8B Produkternes sammensætning Krav til substrat og ydeevne af reparationer er angivet i DS/EN , DS/EN og DS/EN samt for sprøjtebetonreparationer i DS/EN og DS/EN Ved fibertilsætning til sprøjtebeton skal fiberindholdet i den færdige sprøjtebeton beregnes ud fra vurdering af tilbageslagets indhold af fibre. Udgangsrecepten skal i fornødent omfang justeres herefter.

20 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 20 af 61 8B.4.3 Prøvestøbning Prøvestøbningen omfatter reparationer på en sokkel med tilhørende søjler (første pille der udføres arbejder på), samt betonstøbning af overdækningen på anodenettet, udstøbning over anodebånd i parementsfuger og i søjler. Tilsvarende skal udføres en prøvestøbning omfattende reparationer på en beskyttelsessænkekasse (første sænkekasse der udføres arbejde på) samt betonstøbning af overdækning på anodenet (en støbesektion), omstøbning af iboret anode (3 stk.) og udstøbning over anodebånd (1/4 sænkekasse m) Samtidig med reparation, sprøjtestøbning, betonstøbningen, støbning over anodebånd og omstøbning af indborede anoder støbes 9 prøvelegemer i prismeforme til hver type støbning og type beton/mørtel. Prismerne skal være på 4 x 4 x 16 cm, der isættes anodebånd i begge ender efter nærmere aftale med tilsynet. Benyttes samme materiale til reparation som overdækning på anodenet reduceres antal legemer tilsvarende. Prismerne støbes, og 4 * 6 stk. leveres til tilsynet for udførelse af målinger herpå. Prøverne lagres i form i mindst 16 timer ved 20 grader Celcius og beskyttes mod udtørring ved indpakning i plast. Et prismesæt (3 stk.) af hver støbning opbevares på pladsen i læ for direkte sol og regn og entreprenøren gennemfører måling af AC-modstand til følgende terminer: 1, 7, 14 og 28 MD. I prøvefelt for beton påstøbningen på sokkel og beskyttelsessænkekasse stilles følgende krav: Afretning og efterbehandling skal gennemføres som forudsat ved den aktuelle opgave. I prøvefeltet udføres min. 6 vedhæftningsprøver i henhold til retningslinjerne anført i afsnit 8B De accepterede emner fra vedhæftningsprøvning vil blive anvendt som reference for de efterfølgende reparationsarbejder. Prøvestøbningen gentages ved ændringer i recept, arbejdsmetode og materieltyper eller, hvis vedhæftningskontrollerne svigter. Den endelige overflade skal være plan og uden synlige lunker og støbedefekter. Udfaldskrav defineres endeligt med tilsynet efter prøvestøbning. Overfladen udført af den enkelte person skal godkendes af tilsynet. Findes overfladen uacceptabel skal betonen fjernes og prøvestøbningen gentages til tilsynets accept. I prøvefeltet for indstøbning af anodebånd i søjler, parement på sokler samt beskyttelsessænkekasse stilles følgende krav: Der udtages 3 borekerner omfattende rille med anodebånd i søjler for vurdering af omstøbning af og dæklag over anodebåndene. Anodebåndene skal være fuldstændig omstøbte og dæklaget over anodebånd minimum 25 mm. Der må ikke optræde revner i støbeskel til den eksisterende beton. Tilsvarende skal overgangen mellem overfladen af de udstøbte riller og den eksisterende beton være fuldstændig plan, afvigelse maks. 1mm. Der udtages 3 borekerner af fugerne i parement for vurdering af omstøbningen af anodebåndene. Anodebåndene skal være fuldstændigt omstøbt og dæklaget over anodebånd minimum 50 mm. Der må ikke optræde revner i støbeskel til den eksisterende beton. Overfladerne af parementssten skal være fuldstændig uden mørtelspild. Der udtages 3 borekerner af beskyttelsessænkekasserne for vurdering af omstøbningen af anodebåndene. Anodebåndene skal være fuldstændigt omstøbt og dæklaget over anodebånd minimum 25 mm. Der må ikke optræde revner i støbe-

21 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 21 af 61 skel til den eksisterende beton. Overfladerne til eksisterende beton skal være plan. I prøvefeltet for iboring af anoder i beskyttelsessænkekasser stilles følgende krav: Der udtages 3 borekerner (min. Ø60 mm) omfattende en iboret anode i centrum af kernen. Udbores i hele anodens længde. Borekernen deles på langs således, at omstøbningen af anoden kan vurderes. Anoderne skal være fuldstændig omstøbte, og der må ikke optræde revner i støbeskel til den eksisterende beton. Tilsynet skal have lejlighed til at overvære alle prøvestøbningerne, og have udleveret borekernerne for aftrækningsforsøg, anodebåndscylindrene og borekerner med iborede anoder. Områder med test af anodebånd skal retableres tilsvarende skal udborede anoder retableres. 8B.4.4 8B Produktionsprøvning af materialer Betonens sammensætning Træk- og vedhæftningsstyrke for reparationsmørtel og påstøbning på sokler og beskyttelsessænkekasser: Entreprenøren skal bestemme reparationsmørtlens vedhæftning i henhold til EN 1542 efter min. 7MD. Reparationsmørtlens/betonens vedhæftning til betonunderlaget refererer til værdier opnået ved et min. Ø 50 mm stort prøvelegeme, der fribores til vedhæftningszonen plus min. 20 mm i konstruktionsbetonen, hvor træklegemet aftrækkes med en konstant belastningstilvækst. Typen af aftrækningsinstrument samt aftrækningsprocedure skal forelægges for tilsynet til gennemsyn mindst en uge før instrumentets anvendelse. Gennemsnitsværdien skal være mindst 1,5 N/mm 2, og minimumsværdien større end 1,0 N/mm 2 eller bruddet skal ske i den underliggende beton. De i forbindelse med vedhæftningsprøvningen aftrukne cylindre forelægges tilsynet for mulig besigtigelse/makroanalyse. Der må ikke forekomme lunker, lagdelinger, revner eller andre inhomogeniteter i påstøbningen Udførelseskontrol Generelt: Det kontrolleres visuelt, at den endelige overflade er plan, uden spild, synlige lunker og støbedefekter samt revner i støbeskel. Dæklag over anodenet på sokler og beskyttelsessænkekasser: Der skal foreligge dokumentation for, at der er opnået den krævede dæklagslagtykkelse på anodenettet på soklerne. Entreprenøren skal lave minimum 20 målinger på hver sokkel og 50 målinger på hver beskyttelsessænkekasse, hvor resultaterne skrives ned og afleveres til tilsyn sammen med den endelige dokumentation. Målingen udføres med en murerske eller tilsvarende der sættes vinkelret ind på overfladen og betonlaget måles. Alle overflader på sokler skal glittes.

22 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 22 af 61 Vedhæftningen kontrolleres ved 3 aftræk på hver sokkel og 5 aftræk på hver beskyttelsessænkekasse. Umiddelbart inden nedtagning af stillads/arbejdsplatform skal alle overflader kontrolleres for delaminering. Såfremt der findes områder hvor betonen er delamineret skal tilsynet varsles inden reparation udføres. Dæklag over anodebånd i søjler og beskyttelsessænkekasser: Anodebåndene skal være fuldstændig omstøbte og dæklaget over anodebånd skal være minimum 25 mm. Der må ikke optræde revner i støbeskel til den eksisterende beton. For søjler skal overfladen af de udstøbte riller og den eksisterende beton være fuldstændig plan, afvigelse maks. 1mm, for beskyttelsessænkekasserne er kravet at overfladen ligeledes skal være fuldstændig plan. Dæklag over anodebånd i parement: Anodebåndene skal være fuldstændigt omstøbt og dæklaget over anodebånd minimum 50 mm. Der må ikke optræde revner i støbeskel til parementssten. Overfladen af parementssten skal være fuldstændig uden mørtelspild.

23 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 23 af ANDRE ARBEJDER 13.5 Overfladebeskyttelse af betonoverflader SAB for Overfladebehandling af betonoverflader er supplerende, særlige beskrivelse til AAB for Overfladebehandling af betonoverflader, november Alment Arbejder omfatter overfladebehandling af den nederste del af søjlerne, og samtlige sokler ned til parement, hvor der etableres katodisk beskyttelse. Formålet er dels at beskytte støbeskellene mellem eksisterende beton og mørtel i rillerne i det pågældende område, dels at "skjule" reparationer ved anodebåndene således, at søjlerne fremstår med ensartet overflade (farve og struktur). Overfladebehandlingen skal tilpasses så den fremstår svarende til den nuværende beton overflade i farve og struktur, og overfladen skal endeligt godkendes af tilsynet i forbindelse med processtart Vejrligsforanstaltninger For arbejderne gælder generelt, at leverandørens krav til luftfugtighed, lufttemperatur samt overfladetemperatur nøje skal overholdes Materialer Orientering Den elastiske svummemørtel skal overholde krav i EN Alment Overfladebehandlingen skal være revneoverbyggende op til revnevidder på ca. 0,4 mm. Det skal være en elastisk akrylmodificeret cementsvummebehandling (system 93-6) Entreprenøren skal i sit tilbud oplyse, hvilke handelsvarer der foreslås anvendt Dokumentation Entreprenørens tilbud skal vedlægges dokumentation for, at den foreslåede handelsvare opfylder de specificerede krav. Referencer for holdbarhed overfor det aktuelle klima skal være fra geografiske områder med klima svarende til danske forhold. Prøvningsdokumentation skal foreligge som rapporter fra anerkendte og uvildige danske eller udenlandske laboratorier.

24 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 24 af Detaljeret arbejdsbeskrivelse Når bygherren har godkendt entreprenørens materialevalg, skal entreprenøren sammen med materialeleverandøren udarbejde den endelige arbejdsbeskrivelse for de valgte handelsvarer. Denne arbejdsbeskrivelse skal følge samme disposition som nærværende SAB og indeholde alle oplysninger om udførelse og kontrol. Arbejdsbeskrivelsen skal gennemses af bygherren og den godkendte udgave skal foreligge inden prøvebehandlingen udføres Materialer på byggepladsen Materialer må kun indføres på arbejdspladsen i original emballage, og de skal være korrekt mærket, samt mærket med produktionsdato eller batch nummer. Materialer skal på arbejdspladsen opbevares i lukket emballage under tag, beskyttet mod fugtighed og ophedning. Arbejdshygiejniske brugsanvisninger for alle de materialer, for hvilke de kræves, skal foreligge på arbejdspladsen tilgængelig for operatører og tilsynet Udførelse Alment Entreprenøren skal sørge for nødvendige beskyttelsesforanstaltninger under arbejdet med det valgte overfladebeskyttelsesmidler, og at disse er drøftet med og accepteret af det lokale Arbejdstilsyn. Entreprenøren skal endvidere skaffe sig al fornøden teknisk information om den valgte handelsvare, og i øvrigt anvende den i henhold til leverandørens anvisninger. Der skal udføres prøvebehandling på et prøveobjekt og processtart på den første søjle Rensning af betonoverflader Inden påføring af mørtelbaseret svumme på alle søjler med katodisk beskyttelse, skal alle søjlerne afrenses således, at svummen får en ordentlig vedhæftning, og der sikres en sund betonoverflade. Der må ikke sidde organiske rester på søjlerne inden påføring af svummen. Betonoverflader skal afrenses med højtryksspuling med rent vand. Afrensningen skal ske iht. fabrikanten af svummens anvisninger. Afrensningen må først udføres når de reparerede betonoverflader har en modenhed på min. 5 MD. Såfremt dele af anodesystemet eller kabler bliver synlige efter afrensningen skal tilsynet straks tilkaldes Påføring af cementsvumme Arbejdet skal udføres efter leverandørens skriftlige anvisninger. Påføringsarbejdet skal tilrettelægges og bemandes således, at en meget ensartet behandling gennemføres. Den endelige fremgangsmåde skal fastlægges under prøvebehandlingen.

25 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 25 af 61 Efter afrensning af sokkelkanten mod parement og inden påføring af svummemørtel gennemgås overfladerne med tilsynet, og der tages stilling til om overfladerne skal filtses. Overfladebehandlingen må først påbegyndes, når reparationer på pillekanten kan bære Klimakrav For arbejderne gælder generelt, at leverandørens krav til luftfugtighed, lufttemperatur samt overfladetemperatur nøje skal overholdes Kontrol Kontrol af materialer Entreprenøren skal løbende føre kontrol med, at materialer ved modtagelse på arbejdspladsen er i overensstemmelse med de aftalte handelsvarer og opfylder de forudsatte og specificerede krav til kvalitet og dokumentation heraf Prøvebehandling Forud for start af overfladebeskyttelsesarbejde skal der gennemføres prøvebehandling med overfladebehandlingen på et minimum 1 m 2 stort felt på et prøveobjekt med tilfredsstillende udfald for hele den aktuelle behandling, idet den skal gennemføres og bedømmes trin for trin inkl. de forskrevne kontroller. Tilsynet skal adviseres minimum 5 dage før udførelse, så de har mulighed for at deltage. Efter godkendt prøvebehandling kan der udføres processtart på en søjle. Alle dele af arbejdet testes på søjlen herunder rensning af betonoverfladerne, påføring af overfladebehandling samt udførelse af alle kontroller. Tilsynet skal tilsvarende adviseres minimum 5 dage før udførelse, så de har mulighed for at deltage Kontrol af det udførte arbejde Entreprenøren skal føre dagrapport over udført arbejde og dagligt ajourføre den. Dagrapporten skal være tilgængelig for tilsynet. Til alle kontroller, hvor visuelle metoder indgår, skal findes en reference. Entreprenøren skal føre journal med mængden af overfladebehandling der påføres og dokumentere at malingstykkelsen svarer til leverandørens anvisning. Kontrol af overfladebehandlingens vedhæftning skal udføres iht. DS/ISO 4624, R42-89/TI- O DTI. Der skal udføres 3 vedhæftningsprøver i prøvefeltet, og 2 prøver på hver pille. Placeringen af aftræksprøvning anvises af tilsynet. Entreprenøren skal udbedre overflader beskadiget efter brug af destruktive kontrolmetoder.

26 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 26 af Nedbrydnings-, behugnings- og afresningsarbejder Alment Arbejdet omfatter betonoverflader på søjler, sokler og beskyttelsessænkekasser: Behugning af betonskader på søjler, sokler og beskyttelsessænkekasser. Fræsning/skæring, rugøring og rensning af riller for anodebånd i søjler og beskyttelsessænkekasser. Afrensning af overflader på alle søjler inden påføring af overfladebeskyttelse. Ruhugning ved vandmejsling af eksisterende betonoverflade samt reparerede områder på sokler og beskyttelsessænkekasser forud for montage af anodesystem. Afrensning af betonoverflader med spuling forud for sprøjtebetonstøbning/påstøbning af overdækning på anodenet. Boring af huller for iborede anoder i beskyttelsessænkekasser. Arbejdet omfatter for parement: Udfræsning af fuger. Afrensning af fuger med spuling forud for montage og omstøbning af anodebånd. Boring af huller for fastgørelse af parementsten. Omfanget af behugningen af skadet beton på søjler, sokler og beskyttelsessænkekasser fastlægges ud fra forundersøgelserne og fastlægges endeligt i samråd mellem tilsyn og entreprenøren. Behugning af skadet beton skal primært udføres ved vandmejsling. Entreprenøren skal i sin arbejdsprocedure lægge vægt på, hvorledes der opsamles behugget beton Udførelse I forbindelse med prøvestøbningen jf. SAB 8 udføres et referencefelt, hvor metoder til rugøring og afrensning samt udfaldskrav for ruhed og afresning af betonoverfladerne og afrensning af armeringen fastsættes i samråd med tilsynet. Nedbrydnings- og behugningsarbejder skal udføres meget omhyggeligt således, at konstruktionsdele, der skal bevares, ikke beskadiges. Sunde konstruktionsdele, der ved uagtsomhed nedbrydes i større omfang end aftalt med tilsynet eller beskadiges, skal entreprenøren retablere vederlagsfrit. Nedbrydning og behugningsarbejder skal ske i nøje overensstemmelse med beskrivelse og tegninger samt i øvrigt efter tilsynets anvisninger. Følgende retningsliner er gældende med hensyn til behugningsarbejder på søjler, sokler og beskyttelsessænkekasser: Behugningsdybder og omfang for konstruktionerne skal aftales med tilsynet før arbejdet igangsættes pga. risiko for lokal svækkelse af konstruktionerne. Vandmejsling af skadede områder på sokler, søjler og beskyttelsessænkekasser samt rugøring af betonoverfladerne på sokler og beskyttelsessænkekasser udføres som trykspuling svarende til et tryk på maksimum 40 MPa ved betonoverfladen. Vandtrykket skal afpasses til den dybde, hvor betonen skal fjernes. Ved rugøringen fjernes alene det yderste pastalag 2-5 mm. Eventuel rusten armering skal renses for løs rust, dog først efter at rusttærede jern er frihugget. Endvidere skal armering, der er mangelfuld (f.eks. grubetæret mere end 10 % i armeringsdiameter), erstattes/suppleres med ny.

27 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 27 af 61 Armeringen skal afrenses som følger: Frilagte armeringsjern afrenses for rustflager, beton, støv mv. til afrensningsgrad minimum St. 2. Afrensningen kan f.eks. udføres ved mekanisk stålbørstning. Der henvises til BygErfa-erfaringsblad nr , "Rensning af armeringsstål". Betonflader, imod hvilke der skal støbes, skal opfylde kravene til støbeskel, jf. AAB Der skal foretages afskærmning og afdækning i nødvendigt omfang til beskyttelse af trafikanter, søfarende m.v. Betonstykker fra behugningen/nedbrydningen samt andet affald skal opsamles og bortskaffes. Omfang og metode skal aftales nærmere mellem entreprenør og tilsyn. I nødvendigt omfang og senest ved hver pilles færdiggørelse skal entreprenøren rense sokkeltoppe mv. for nedbrudt materiale Afrensning af behuggede områder, riller, fuger og betonoverflader Behandling: I forbindelse med prøvestøbningen jf. SAB 8 udføres et referencefelt, hvor afrensningsmetoder og afrensningsgrad fastsættes i samråd med tilsynet. Afrensningen omfatter: Blæsning med egnet blæsemiddel, vandblæsning eller kombination heraf. Rengøring for blæserester ved anvendelse af støvsugning eller trykluft (trykluft må kun anvendes, hvis den er renset, så der ikke sætter sig oliefilm på overfladen). Spuling med vandværksvand Umiddelbart forud for støbning skal betonoverfladerne spules med alm. vandtryk. Afrensede behuggede områder skal beskyttes mod yderligere forurening med mindre rensningen udføres umiddelbart forud for støbning. Der skal foretages afskærmning og afdækning i nødvendigt omfang til beskyttelse af de sejlende og trafikanter, m.v. Blæserester skal opsamles og tillades ikke ført til Svendborgsund. Udfaldskrav: Generelt skal alle betonoverflader efter afrensning have en sund overflade med stor vedhæftningsstyrke, i tvivlstilfælde udføres aftræksforsøg. Dog skal der udføres 5 stk. aftræksforsøg på den første sokkel. Udfaldskrav jf. processtart. Derudover skal følgende være opfyldt: Overfladen skal være fri for støv, løst materiale, smuds samt malings-, olie- og fedtrester, etc. der kan reducere vedhæftningen eller forhindre opsugning eller opfugtning af reparationsmateriale. Overfladen skal så vidt muligt have et ensartet udseende uden rensestriber eller væsentlig oprunding. Porer og revner skal være åbnet. Ingen væsentlig afsmitning og rester af blæsemiddel Kontrol Tilsynet skal have lejlighed til at gennemgå nedbrydnings- og behugningsarbejdet, rugøring samt afrensningsarbejder, før det videre arbejde påbegyndes.

28 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 28 af 61 Kontrol omfatter visuel inspektion af behuggede områder (betonoverflader, behugningssnit og armering) samt ruhuggede og afrensede betonoverflader. Afrensede områder skal inspiceres umiddelbart forud for støbning af entreprenøren og resultaterne skal indføres i KS skemaer. Overfladerne skal overholde udfaldskravene. Entreprenøren skal selv lave kontrolmålinger af dybden af rillerne til anodebånd. Entreprenøren skal levere dokumentationen for at de fræste riller har den påkrævede dybde Katodisk beskyttelse Alment Arbejdet omfatter katodisk beskyttelse af de armerede betonkonstruktioner i soklerne over og under vand samt de nederste 6 meter af søjlerne. Inkluderet i dette er også de fire beskyttelsessænkekasser, der er placeret i gennemsejlingsfaget. De katodiske beskyttelsesanlæg over vand fungerer som et påtrykt strømanlæg, der kræver strøm fra DC-forsyning, hvor plus-polen tilkobles anoden og minus-polen tilkobles armeringen. Anlægget til beskyttelse af konstruktionerne under vand, piller og beskyttelsessænkekasser, er et offeranodenalæg placeret på de enkelte piller og sænkekasser. Anlægget til beskyttelse af konstruktionerne over vand består af 3 anodezoner pr. pille, en zone for parement, en zone for sokkel over parement og en zone for de to søjler. De fire beskyttelsessænkekasserne er ligeledes hver opdelt i 3 anodezoner over vand, en zone for den nederste 1 meter over vandlinjen, en zone for de indborede anoder, og en zone for oversiden af sænkekassen. For søjler og sokler over vand gælder følgende: Anodesystemet i parement består af anodebånd, der installeres i fræste riller i alle vandrette fuger i parement over vandlinien. Strømtilledere af titantråd trækkes tilsvarende i parementsfuger. Fugerne retableres med mørtel. Anodesystemet for sokkel over parement består af anodenet, der monteres på alle betonoverflader. Strømtilledere af titan svejses til anodenettet. Der udføres en påstøbning med beton som dæklag over anodenettet. Anodesystemet for søjler består af anodebånd, der installeres i fræste riller (vandrette) i den eksisterende beton på de nederste 6 m af søjlerne. Strømtilledere i form af titanbånd (lodrette) installeres tilsvarende i fræste riller. Rillerne retableres med mørtel. Søjlerne efterbehandles med en cementbaseret svumme. For beskyttelsessænkekasserne over vand gælder følgende: Anodesystemet på den nederste 1 meter består af anodebånd, der installeres i 3 vandrette riller, der skæres i den eksisterende beton. Strømtilledere af titantråd føres også i fræste riller op til samleboks placeret på oversiden af hver sænkekasse. Anodesystemet for kote +1m til +2 m består af indborede anoder, der er placeret hhv. lodret og vandret iht. tegninger. De vandrette anoder, med kabler, skal undersænkes således, at både anoder og kabler indstøbes. Anodesystemet på toppen af sænkekasserne består af anodenet med betonoverdækning.

29 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 29 af 61 Kabler føres i rør fra samledåser på sokler til samlebokse i kassedrager. På langs af broen føres kabler indvendigt i kassedrager (midterste celle) i kabelgitter bakker frem til endefag på Tåsinge. Kabler fra hver beskyttelsessænkekasse føres fra samlebokse til nærmeste sokkel som et nedspulet kabel. På soklerne trækkes kablerne i det samme rør som kablerne fra anodesystemerne på soklen. Der installeres referenceelektroder over og under vand til kontrol af anlæggenes funktion. Strømforsyning og styring af de to anlæg hhv. under og over vand sker centralt i ensretter og styreskabe placeret i endevederlag i kassedrager på Tåsinge. Anlæggene forsynes med modem for fjernstyring Normer og standarder Følgende normer og standarder er gældende for de katodiske beskyttelsesarbejder: DS/EN ISO Katodisk beskyttelse af stål i beton. Stærkstrømsbekendtgørelsen Elforsyningsselskabets lokale bestemmelser. DS/EN Katodisk beskyttelse af havneinstallationer. APM 219. Concrete testing, Hardened concrete, Electrical resistivity. 1 edition, May DNV-RP-B401 Arbejdstilsynets anvisninger BIPS beskrivelse for elarbejder Fællesregulativet for tilslutning af elektriske installationer og brugsgenstande. DS/EN to Lavspændingstavler - Del 1 til 5: Typetestede og delvist typetestede tavler DS/EN A-1: Kapslingsklasser (IP-kode) DS/EN : Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) - Del 6-1: Generiske standarder - Immunitet for bolig-, erhvervs- og letindustrimiljøer DS/EN : Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) - Del 6-3: Generiske standarder - Emissionsstandard for bolig-, erhvervs- og letindustrimiljøer DS/EN 60439/61439 del 1, typetestede og delvist typetestede tavler DS/EN 60439/61439 del 2, særlige krav til kanalskinnesystemer DS EN Lynbeskyttelse Omfang De katodiske beskyttelsesarbejder omfatter i hovedtræk følgende arbejder: Dimensionering og detailprojektering af offeranodeanlæg til katodisk beskyttelse af konstruktioner under vand (sokler og beskyttelsessænkekasser) samt et påtrykt strøm anlæg til katodisk beskyttelse af konstruktioner over vand (sokler og søjler). Udarbejdelse af arbejdsprocedurer.

30 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 30 af 61 Prøvepolarisering. Forundersøgelser af de armerede betonkonstruktioner. Verifikation af armeringskontinuitet i alle sokler, søjler og beskyttelsessænkekasser over og under vand. Etablering af elektrisk kontinuitet i al armering, der ikke udviser kontinuitet. Etablering af elektrisk kontinuitet til alle metaldele, der er placeret på/i sokler og søjler, og som derfor bliver påvirket af den katodiske beskyttelse, såsom fastgørelser til føringsveje til kabler, standere for belysning på sænkekasser, mv. Levering og etablering af armeringskontakter (katodeforbindelse og måleforbindelse). Levering og montering offeranoder. Levering og installering af anodebånd inkl. strømtilledere (parement). Levering og montage af anodenet inkl. strømtilledere (sokler). Levering og installering af anodebånd inkl. strømtilledere (søjler). Levering og montage af anodenet inkl. strømtilledere (sokler). Levering og installering af anodebånd inkl. strømtilledere (søjler). Levering og montage af anodenet inkl. strømtilledere (beskyttelsessænkekasse). Levering og installering af anodebånd inkl. strømtilledere (beskyttelsessænkekasse). Levering og installering af iborede anoder inkl. strømtilledere (beskyttelsessænkekasse). Levering og installation af referenceelektroder over og under vand. Levering, montering og trækning af kabler og føringsveje fra installationer til samledåser på sokler til samlebokse i kassedrager og videre frem til ensretterskabe i endefag på Tåsinge. Levering, montering og trækning af kabler og føringsveje fra installationer til samlebokse på beskyttelsesænkekasser til samlebokse i kassedrager og videre frem til ensretterskabe i endefag på Tåsinge. Design af ensretterskabe - opbygget med ensrettere, powermoduler, målekort og al nødvendig elektronik. Levering, opsætning og montering af ensretterskabe med ensretter, powermoduler, målekort og elektronik. Design af skab - opbygget med dataserver, modem og al nødvendig elektronik. Levering, opsætning og montering af skab, dataserver med styresystem til det katodiske beskyttelsesanlæg samt al tilhørende elektronik og programlicenser. Monteres i skab på Tåsinge. Alle el-arbejder for tilslutning af ensrettere, dataserver, kommunikation og anden nødvendig elektronik. Levering og etablering af GSM forbindelse med det nødvendige software inklusiv simkort for remote kontrolmåling og styring af ensrettere via den centrale dataserver. Levering, etablering og tilslutning af antenne.

31 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 31 af 61 Idriftsætning og indregulering af anlægget (udføres successivt pr. pille/sænkekasse). Drift og vedligehold af det katodiske beskyttelsesanlæg i hele udførelsesperioden. 5-års drift og vedligehold fra tidspunkt for aflevering af den samlede entreprise. Udarbejdelse af drift og vedligeholdelsesmanual. Udarbejdelse af dokumentation af det samlede anlæg. Oprettelse af anlægget i Vejdirektoratets forvaltningssystem for katodisk beskyttelse. I tilbuddet skal være indeholdt leverancen af alle nødvendige materialer og udstyr, arbejder og kontroller til de i beskrivelsen nævnte arbejders fuldstændige færdiggørelse. Forberedelse af betonkonstruktionerne for installation af anodesystemer herunder reparation af betonskader, evt. ilægning af supplerende armering, afrensning og rilleskæring er beskrevet under SAB (behugning), SAB 8 (beton) og SAB 6 (armering) Materialer Materialerne omfatter følgende: Offeranoder Anodebånd med strømtilledere (parement) Anodenet med strømtilledere (sokkel over vand) Anodebånd og strømtilledere (søjler) Anodebånd med strømtilledere (kote 0-1) sænkekasser Indborede anoder i sænkekasser Anodenet med strømtilldere på oversiden af sænkekasser Referenceelektroder med mørtel til omstøbning (over og under vand). Armeringskontakter (katode- og måleforbindelse). Kabler (anode, katode, måleforbindelse, referenceelektroder) inkl. kabelmærkning og strips. Samledåser/samlebokse med forskruninger og plinte inkl. pasta for korrosionsbeskyttelse af plinte og kabelforbindelser. Samlebokse med forskruninger og plinte. Kabelføringsveje (kabelgitterbakker og kabelføringsrør). Stålwire og kabler for etablering af kontinuitet mellem kabelrør og andre metalliske dele og armeringen. Ensretterskabe omfattende: Kabinetter, ensrettere, powermoduler, målekort, dataservere med styresystem til de katodiske beskyttelsesanlæg, transientbeskyttelse og alt andet nødvendigt elektronik. Modem inkl. software og antenne (ekstern kommunikation). Alle materialer er inklusiv beslag mv. til montage.

32 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 32 af 61 Alle materialer skal godkendes af tilsynet inden indbygning i det katodiske beskyttelsesanlæg, og de skal godkendes sammen med arbejdsprocedurene Reservedele Det valgte ensrettersystem med tilhørende indbyggede komponenter og elektronik og styresystem skal være enheder af standard type således, at reservedele kan forventes at være tilgængelige inden for levetiden af anlægget. Derudover skal entreprenøren levere reservedele for 5 ekstra anodezoner, der skal opbevares i ensretterskabene på broen, dette inkluderer bl.a. powermoduler, målekort etc. dog ikke kabler. Der skal gøres plads i skabene for montage af reservemodulerne Anodesystem Sokler og sænkekasser under vand: Som anodesystem til betonkonstruktionerne under vand anvendes offeranoder af aluminium. Anoderne skal opfylde krav iht. DNV- RP-B 401 Oktober Offeranoder dimensioneres for 20 års levetid. Som fastgørelsessystem anvendes beslag af fladstål monteres på gevindstænger og bolte iht. tegning. Stålkvalitet alm. sort stål. I parement på sokler: Som anodesystem i parementet skal der anvendes anodebånd, der skal være fremstillet af MMO-belagt titan. Lagtykkelsen af MMO-belægningen på anodebåndene skal svare til en levetid af båndene på min. 50 år ved en strømdensitet på 110 ma/m 2 anodeoverflade. Strømtilførelsen til anodebåndene sker via strømtilledere af titantråd (Ø1,2 mm belagt med polypropylen). På sokkel over vand: Som anodesystem på sokler over vand skal der anvendes anodenet, der skal være fremstillet af MMO-belagt titan. Lagtykkelsen af MMO-belægningen på anodenettet skal svare til en levetid af nettet på min. 50 år ved en strømdensitet på 110 ma/m 2 anodeoverflade. Strømtilførelsen til anodenettene sker via strømtilledere af titanbånd (15 mm x 1 mm). I søjler: Som anodesystem i søjler skal der anvendes anodebånd, der skal være fremstillet af MMO-belagt titan. Lagtykkelsen af MMO-belægningen på anodebåndene skal svare til en levetid af båndene på min. 50 år ved en strømdensitet på 110 ma/m 2 anodeoverflade. Strømtilførelsen til anodebåndene sker via strømtilledere af titanbånd (10 mm x 1 mm). Beskyttelsessænkekasser (kote 0-1): Som anodesystem på siderne af beskyttelsessænkekasserne (kote 0-1) skal der anvendes anodebånd, der skal være fremstillet af MMO-belagt titan. Lagtykkelsen af MMObelægningen på anodebåndene skal svare til en levetid af båndene på min. 50 år ved en strømdensitet på 110 ma/m 2 anodeoverflade. Strømtilførelsen til anodebåndene sker via strømtilledere af titantråd (Ø1,2 mm belagt med polypropylen). Beskyttelsessænkekasser, overside: Som anodesystem på oversiden af beskyttelsessænkekasser skal der anvendes anodenet, der skal være fremstillet af MMO-belagt titan. Lagtykkelsen af MMO-belægningen på anodenettet skal svare til en levetid af nettet på min. 50 år ved en strømdensitet på 110 ma/m 2 anodeoverflade.

33 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 33 af 61 Strømtilførelsen til anodenettene sker via strømtilledere af titanbånd (15 mm x 1 mm). Dokumentation Der skal foreligge datablad med teknisk specifikation for anoder (offeranoder, bånd, net, indborede, strømtilledere i form af bånd eller tråd) og indstøbning/omstøbningsmørtel samt leverandørvejledning for installering af anoder, omstøbning/indstøbning, montage og strømforsyning af disse. Anodebånd og mørtel til omstøbning af anodebånd skal udgøre et samlet system i henhold til anodeleverandørens anbefalinger. Anoder og mørtel til omstøbning af iborede anoder skal tilsvarende udgøre et samlet system i henhold til anodeleverandørens anbefalinger. Mørtler til omstøbning af anodebånd og iborede anoder skal være svindkomopenseret så der ikke opstår revner i støbeskel. Kvalitet af fladståls beslag, gevindstang, stjerneskiver og møtrikker skal dokumenteres med leverandørspecifikation. Levetiden af anodesystemerne skal være dokumenteret ved beregninger, leverandørens specifikation og referencer Referenceelektroder Til overvågning og kontrol af det katodiske beskyttelses anlæg mht. strømtilførsel og strømspredning for opnåelse af tilstrækkelig beskyttelse indstøbes mangandioxid (MnO 2 /Mn 2 O 3 /NaOH) referenceelektroder af type ERE 20 eller tilsvarende. Referenceelektroderne skal leveres med plastprop i henhold til tegninger. Mørtel til brug for indstøbning af referenceelektroder i borede huller skal sikre fuldstændig omstøbning af referenceelektroderne. Mørtlen skal være svindkompenserende, så der ikke opstår revner i støbeskellet. Mørtel til indstøbning skal være kompatibel med referenceelektroderne og skal i øvrigt være i henhold til referenceelektrodeleverandørens anbefalinger. Dokumentation Der skal foreligge teknisk specifikation for referenceelektroder og indstøbningsmørtel samt leverandørvejledning for installering af referenceelektroder inkl. omstøbning af disse. For referenceelektroder skal der foreligge dokumentation for kalibreringspotentiale, der skal dokumenteres stabilt i minimum anodesystemets levetid (min. 20 år), f.eks. ved en rapport over test i laboratorium eller referencer fra feltinstallationer Armeringskontakter Som katodeforbindelse og måleforbindelse til armeringen skal der etableres permanente kontakter til hovedarmeringen. Armeringskontakterne udføres ved påsvejsning af min. Ø10 mm rustfri gevindstang i kvalitet minimum EN til hovedarmeringen. Kabelforbindelse udføres med kabelsko, stjerneskiver og møtrikker af tilsvarende kvalitet som gevindstang. Den del af armeringskontakten der er uden for betonen skal beskyttes mod korrosion med egnet korrosionsbeskyttelsesmiddel.

34 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 34 af 61 Dokumentation Kvalitet af gevindstang, kabelsko, stjerneskiver og møtrikke skal dokumenteres med leverandør specifikation. Datablad på korrosionsbeskyttelsesmiddel Samlebokse og samledåser Samledåser/bokse, der er placeret eksternt på sokler og beskyttelsessænkekasser, skal udføres i UV-bestandigt glasfiberforstærket polykarbonat som f.eks. type Nautic fra Storel eller tilsvarende. Kabelforskruninger skal være af en tilsvarende kvalitet. Den samlede tæthed af dåser/bokse med forskruninger skal opfylde tæthedsklasse IP65 og IP66 for hhv. sokler og beskyttelsessænkekasser. Levetid i det aggressive marine miljø skal være mindst 20 år. Samledåser på sokler skal udstøbes med udstøbningmasse for korrosionsbeskyttelse som f.eks. Stopaq eller tilsvarende. Massen skal være kompatibel med dåser og kabler. Massen skal kunne fjernes igen ved behov uden at ødelægge installationen. Dåser skal forsynes med det nødvendige antal klemrækker for forbindelse af strømtilledere og kabler. Ophængningsmateriale for bokse/dåser skal tilsvarende være holdbar i det aktuelle miljø svarende til boksenes/dåsernes levetid. Samlebokse/dåser, forskruninger og klemrækker skal have en levetid på min. 20 år. Dokumentation Der skal foreligge teknisk specifikation for samledåser, samlebokse, forskruninger, klemrækker og udstøbningsmasse. Det skal fremgå af dokumentationen, at komponenterne er velegnede til det aggressive marine miljø Kabler Der anvendes følgende kabler: Katodekabel (fra katodeforbindelse til samledåse). Måleforbindelseskabel (fra måleforbindelse til samledåse). Referenceelektrodekabler (fra referenceelektrode til samledåse/bokse). Signalkabel til referenceelektroder og målestel (fra samledåse/bokse til målekort i skabe i endevederlag). Flerlederkabel til anoder og katoder (fra samledåse til samlebokse (internt i kassedrager)) Flerlederkabel til anoder og katoder fra samlebokse (internt i kassedrager) til ensretterskabe i endefag på Tåsinge). Flerlederkabel til anoder og anoder (fra samlebokse på beskyttelsessænkekasser til samlebokse i kkassedrager). Kabel til strømforsyning af ensrettere, powermoduler, dataserver og øvrig elektronik. Databus kabel (kommunikation mellem ensretterskabe og dataserver)

35 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 35 af 61 Kabel til katode, anode og måleforbindelse: Der skal anvendes kabler med ledere af kobber, medmindre andet ledermateriale er angivet på tegningerne (uden gul/grøn leder). For alle anodeføde-, katode- og målekabler anvendes plastinstallationskabler som fabrikat DRAKA eller NKT i bly- og klorparafinfri type NOIK. Kabler skal være oliebestandige. Målekabel fra armering til samleboks skal være 1x2,5 mm 2 installationskabel. Fra samleboks til undertavle føres målekabel i vaselinekabel med parsnoede ledere sammen med referenceelektroder. Alle kabler som anvendes udenfor kassedrageren/betonkonstruktioner skal være UVbestandige. Referenceelektrode kabler: Kabler til referenceelektroder fra samledåser til styreskab skal være parsnoet vaselinekabel af type CU/SPR/VAS/FOL/AL+PE. Kravet til kabeltype kan evt. frafaldes for så vidt, at leverandøren af styresystemet garanterer, at hans system er kompatibelt med den foreslåede kabeltype således, at støj ikke udgør et problem for driftsmålingerne. Kablerne skal være af kvalitet svarende til en levetid ved den aktuelle anvendelse på minimum 20 år. Vejledende kabeldimensioner fremgår af nedenstående tabel. Type Størrelse Pille Anode, katode, målekabel 10*2,5 mm 2 Til alle piller og beskyttelsessænkekasser Referenceelektrodekabel 1*1,0 mm 2 pr. elektrode fra samledåse til styrecomputer. Pille 5, 9, 11, 12 og 15. I alt 94 referenceelektroder. Beskyttelsessænkekasser 32 Alle kabeldimensioner skal verificeres svarende til den aktuelle anvendelse og størrelse af ensrettere. Ved endeligt valg af kabeldimension skal spændingsfaldet i kablerne over de relativt store afstande fra pille på Svendborg over bromidte til endevederlag på Tåsinge tages i betragtning og dokumenteres ved beregninger jf. afsnit SAB Farvekoder Følgende farvekoder skal anvendes frem til samlebokse i kassedrager: Sort - katodeforbindelse. Grå - måleforbindelse. Blå - referenceelektroder. Rød - anodekabler. Multilederkabel i kassedrager skal være med entydige farvekoder/nummerering. Mærkning Kabelnumre skal være let læselige efter endt montage. Kabelnumre skal påføres i samledåser, i samlebokse og i ensretterskabe. Holdbarheden af mærkningen skal svare til levetiden af kablerne.

36 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 36 af 61 Samtlige kabler hørende til anlæg for katodisk beskyttelse samles med strips minimum pr. 2 m i føringsvejene. i føringsvejene skal kablerne endvidere være mærket med "katodisk beskyttelsesanlæg piller" og "katodisk beskyttelsesanlæg beskyttelsessænkekasser". Dokumentation Der skal foreligge teknisk specifikation for alle kabler og kabelmærkning. Det skal fremgå af dokumentationen, at kablerne er velegnede til det aggressive marine miljø og at kravet til levetid er opfyldt Føringsveje Som føringsvej indvendig på langs af broen anvendes rustfri stålkabelbakker, der sættes op i den midterste celle i kassedrageren. Fra sokkel og op til kassedrageren anvendes et rustfast stålrør (Ø75 mm) som føringsvej. Stålrøret er en bygherreleverance. Entreprenøren skal alene selv sørge for ophæng af stålrøret på alle søjlerne. Såfremt der er behov for supplering med ekstra rør, så skal røret som minimum være i kvalitet EN Ved føring af kabler fra søjle og ind til midterste kassedrager, skal entreprenøren bore 2 huller igennem væggene i kassedrageren. Væggene indeholder spændkabler som der ikke må bores i. Tegninger for spændkablers placering kan rekvireres hos tilsynet. Bæringer til kabelføringsrør skal være af tilsvarende kvalitet, og bæringer skal i områder af søjlerne med anodebånd være uden isolerende pakninger i bæringer for at sikre elektrisk kontinuitet inden for en rørsektion. Kablerne skal beskyttes ved udgange og indgange af kabelføringsrør med neopren eller tilsvarende eller ved at rørene gøres koniske således, at der ikke findes skarpe kanter. Alle kabelføringsrørsektioner skal være elektrisk kontinuerte med armeringen. Kontinuitet etableres med rust- og syrefast stålwire min. Ø5 mm af kvalitet minimum svarende til EN De nedspulede kabler fra sænkekasserne skal lægges i en dybde således, at de ikke blotlægges i anlæggets levetid pga. sandvandring mv., eller bliver udsat for skader fra ankre eller lignende. Som føringsvej for kabler til beskyttelsesænkekasser skal entreprenøren levere 6 rustfaste rør, hvor de 2 rør skal opsættes på pille 12 og 13 fra kote -0,75 til m. På beskyttesessænkekassernerne monteres de sidste 4 rør fra kote -0,75 og op til oversiden af sænkekassen. Rørere skal dimensioneres for islast og de pågældende kabler. Entreprenøren skal påregene at rørene skal tilpasses på stedet. Alle rustfaste rør skal være af kvalitet en EN Som førringsvej over gennemsejlingsfaget skal entreprenøren levere et rustfast rør af passende størrelse til alle kabler. Kablerne føres ud ved hhv. fuge 10a og 13a, og trækkes på undersiden af kassedrageren i gennemsejlingsfaget. Samleboksene på oversiden af sænkekasserne skal hæves minimum 30 cm fra oversiden. Fra kote -0,75 og ned til havbunden skal der opsættes en lodret 5 mm stålvire, hvor kablerne fastgøres til. Stålviren fastgørelser skal kobles op til armeringen. Alle kabler der føres på langs af broen skal være med tolerancer, således broens bevægelser ikke ødelægger kablerne.

37 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 37 af 61 Dokumentation Der skal foreligge teknisk specifikation for kabelbakker og kabelrør inkl. fastgørelser (bæringer, bolte, mv.), evt. supplerende kabelføringsrør samt kabelbeskyttelse og stålwire til etablering af elektrisk kontinuitet Skabe, ensrettere og styresystem Specifikation for ensretter og styresystem er vedlagt som bilag A. Til strømforsyning og styring af det katodiske beskyttelsesanlæg skal der vælges et ensrettersystem, med regulerbare DC-udgange. For hver udgang skal strømforsyningen kunne indstilles med konstant strøm med en justerbar spændingsbegrænsning i området 0 til 24 V. Antallet af og størrelsen af udgange skal minimum svare til nedenstående tabel. Zone Beskrivelse Antal DCudgange Strøm pr. udgang A Spænding pr. udgang, V Zone 3 Parement 12 1 A 12 Zone 3 Zone 2 Beskyttelsessænkekasser kote 0-1 m Sokler (pille 4-10 og 13-15) 4 1 A A 12 Zone 2 Sokler (pille 11 og 12) 2 1,5 A 12 Zone 2 Zone 1 Zone 1 Beskyttelsessænkekasser kote 1-2 m Søjler (pille 4-10 og 13-15) Beskyttelsessænkekasser overside 4 1,5 A A ,5 A 12 Ensrettersystemet forsynes via en transformer (placeret i vederlag på Tåsinge), der tilkobles 230 V AC netforsyningsspændingen. Det forudsættes, at skabet med transformer, ensretter og styring placeres ved endevederlag (22a) på Tåsinge. Dataserver og modem placeres samme sted. Der skal foreligge fyldestgørende dokumentation og betjeningsvejledning over ensretterog styresystemet på dansk. Skilleklemmer til anodezoner og måleklemmer for referenceelektroder skal være placeret adskilt fra 230V AC-klemmer, og 230V AC-klemmer skal være afblændet, så der ikke er risiko for personskade ved kontrolmålinger på øvrige klemmer i tavlen. Software for dataoverførelse og præsentation af data skal indgå i leverancen både til dataserver og til bygherrens server. Log in til programmet skal ske med bruger-id og password. Licenser for programmer overdrages til Bygherren.

38 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 38 af 61 SIM kort og abonnement i udførelsesfasen og i den 5 årige driftsperiode er entreprenørleverance. Sim-kort, kommunikationsforbindelse samt udbyder skal vælges ud fra den bedst mulige dækning i området. Antennen til kommunikationen til styrecomputeren, skal være egnet til datakommunikation i et marint miljø. Antennen skal leveres med en rustfri mast, beslag og skruer i kvalitet EN Masten skal have en længde på 2 meter Udførelse af katodisk beskyttelse Detailprojektering og dimensionering af beskyttelsesanlæg Anlægget skal dimensioneres for en beskyttelsesstrøm på: 20 ma/m 2 ståloverflade for al yderside og 10 ma/m 2 for inderside armering i områder, hvor der etableres katodisk beskyttelse. 5 ma/m 2 ståloverflade for strømdræn til øvrige ståldele i kontakt med betonen i områder, hvor der etableres katodisk beskyttelse dvs. bæringer for kabelføringsrør, fortøjningsbøjler mv. Den maksimale tilladte strømtæthed på anodebånd og anodenet er 110 ma/m 2 Den maksimalt tilladelige spænding på anodebånd og anodenet er 5V Den maksimale tilladelige strømtæthed på indborede anoder er 500 ma/m 2 Den maksimale tilladelige spænding på indborede anoder er 5V. Anodeleverandørens krav til maksimal anodebelastning mht. strømtæthed og spænding skal dog altid overholdes. I forbindelse med designet skal det tages i regning, at det kan blive nødvendigt at fraisolere mindre dele af det aktive anodebånd/indboret anode med krympeflex pga. tæt ved liggende armering. Der skal regnes med ekstra 10% anodemateriale af denne årsag. Designet skal forud for etablering af anodesystemerne på piller/sænkekasser godkendes af tilsynet. Dokumentation skal indeholde beregninger, tegninger datablade for planlagt katodisk anlæg. Al dokumentation skal leveres elektronisk til tilsynet inklusiv tegninger. Kabeldimensioner skal beregnes under hensyntagen til spændingsfaldet i kablerne, dokumentation skal foreligge. Til dimensionering af offeranodeanlægget skal anvendes følgende parametre: Levetid: 20 år. Armeringspotentiale -0,80 V vs. Ag/AgCl/havvand Vandets specifikke modstand 30 Ω cm Værdien skal verificeres ved målinger jf. sektion forud for installeringen af anoderne. Såfremt værdien er større end den angivne modstand, skal designet justeres tilsvarende dvs. anode størrelsen (vægt/ dimension) ændres. Forslag til justeringer foreligges tilsynet for accept. Funktionskriterier Der skal foreligge dokumentation for det påtrykte strømanlægs beskyttende effekt ved kontrolmålinger på indbyggede referenceelektroder under drift af anlægget i udførelsesperioden og i 5. års driftsperiode efter den samlede aflevering af entreprisen.

39 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 39 af 61 Følgende kriterier lægges til grund for vurderingen af det katodiske beskyttelsesanlæg med påtrykt strøm iht. DS EN 12696: Ingen potentialer må være mere negative end -1100mV målt "inst.off" mod en Ag/AgCl/0,5 M KCl (-1300 mv mod ERE20). Minimum 100 mv depolarisering over 24 timer, dvs. stigning i potentialet efter 24 timer afbrydelse i forhold til "inst.off" potentialet. Følgende kriterier lægges til grund for vurderingen af det katodiske beskyttelsesanlæg med offeranoder iht. DS EN 13174: Potentiale skal være mere negativt end -0,80 V vs. Ag/AgCl/havvand Holdbarhed De valgte offferanoder samt anodesystem og tilhørende komponenter skal have en levetid på min. 20 år. Referenceelektroder skal fungere med et stabilt potentiale i min. 20 år. Anodesystemets design og installation skal være af en art, så ingen større vedligeholdelse er nødvendig inden for den 20 årige periode. Anodesystem og tekniske specifikationer skal oplyses i det fremsendte tilbud. Industri PC, transformere, ensrettere, og alle de øvrige indbyggede komponenter og elektronik skal have en holdbarhed på min. 10 år. Skabe, samledåser, samlebokse, føringsveje og kabler skal have en holdbarhed svarende til anodesystemernes holdbarhed dvs. 20 år. Kvalitetskrav El-installationerne planlægges og udføres under hensyntagen til krav om høj sikkerhed, høj korrosionsbestandighed samt robuste løsninger ved valg af elkomponenter, komponentplacering og komponenternes indbygning Udarbejdelse af arbejdsprocedurer Forud for processtart skal udarbejdes arbejdsprocedurer til godkendelse hos tilsynet. Der skal udarbejdes procedurer for følgende delarbejder: Forundersøgelser. Reparationer på sokler, søjler og sænkekasser. Rugøring af sokler og overside af beskyttelsessænkekasser. Etablering af armeringskontakter (katodeforbindelser og måleforbindelser) og føring af kabler frem til samledåser/bokse. Kontrol af armeringskontinuitet over og under vand. Etablering af elektrisk kontinuitet mellem armeringen, fastgørelse for kabelføringsrør og andre metaldele, der må være i betonen i anodezonerne. Installering af referenceelektroder og føring af kabler frem til samledåser inkl. fræsning og udstøbning af riller samt føring af kabler fra samledåser til samlebokse.

40 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 40 af 61 Installering af offeranoder og alle anodesystemer med strømtilledning frem til samledåser/bokse. For piller: Anodebånd i parement, anodenet på sokler, anodebånd i søjler. For beskyttelsessænkekasser: anodebånd, indborede anoder og anodenet. Montage af samledåser/samlebokse, og montage af kabler i disse inkl. korrosionsbeskyttelse af klemrækker og kabelforbindelser. Kabelføring på piller mellem samledåser og samlebokse og mellem samlebokse og ensretterskabet i endefag på Tåsinge inklusive etablering af føringsveje. Kabelføring fra samlebbokse på sænkekasser til samlebokse på piller og mellem samlebokse og ensretterskabet i endefag på Tåsinge inklusive etablering af føringsveje. Montage af skabe med transformere, ensretter, dataserver og al nødvendig elektronik samt kommunikation mellem disse med fiberoptisk kabel og konvertere. Montage og kobling til dataserver inklusive ekstern kommunikation. Dokumentation Arbejdsprocedurerne skal bilægges al nødvendig dokumentation for materialer og udførelse i form af datablade, specifikationer, certifikater, brugsanvisninger, principskitser, beregninger, mv. Tilsvarende skal al den nødvendige og krævede kontrol være inkluderet i arbejdsbeskrivelserne. Arbejdsprocedurer skal fremsendes til tilsynet min. 5 arbejdsdage forud for processtart Processtart I forbindelse med installering af det katodisk beskyttelse system over vand skal der udføres processtart. Ved processtarten skal alle arbejdsprocedurer testes og godkendes førend arbejdet forsættes. Der gennemføres processtart gældende for følgende delarbejder: 1 Forundersøgelser. 2 Reparationer på betonkonstruktioner, herunder både sokkel, søjle og sænkekasse. 3 Rugøring af sokler og overside af beskyttelsessænkekasser. 4 Kontrol af armeringskontinuitet over og under vand. 5 Etablering af elektrisk kontinuitet og elektrisk kontakt til kabelføringsrør og evt. andre metaldele i eller i umiddelbar nærheden af områder med katodisk beskyttelse. 6 Installering af referenceelektroder over og under vand samt føring af kabler frem til samledåse og montage af kabler i samledåse. 7 Etablering af armeringskontakter (katodeforbindelser og måleforbindelser) og føring af kabler frem til samleboks.

41 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 41 af 61 8 Montage af alle anodesystemer (offeranoder, anodenet, anodebånd og indborede anoder) på/i alle konstruktionsdele. Alle arbejdsmomenter i henhold til arbejdsprocedurerne SAB skal testes. 9 Etablering af kabelforbindelse mellem samledåse og samleboks inklusive føringsveje for kabler samt montage af kabler i dåse og boks. 10 Fastgørelse af kabelføringsrør samt føring af kabler i kabelføringsrør mellem samlebokse. For så vidt at arbejderne er uafhængig af pilletypen udføres der kun processtart ved første pille. Forud for processtart skal der fremsendes dokumentation for dimensionering og detailprojektering af det katodiske beskyttelsesanlæg samt en skriftlig redegørelse for arbejdsprocedurer inklusiv dokumentation for materialer i form af datablade, specifikationer, beregninger, brugsvejledninger. mv. jf. SAB afsnit og Processtart kan først påbegyndes efter tilsynets godkendelse af designet og arbejdsprocedurerne. Tilsynet skal have mulighed for overværelse af processtart, og det skal derfor adviseres i god tid inden udførelse af processtart minimum 5 arbejdsdage inden. Dokumentation Områderne med processtart anvendes som reference for arbejdets udførelse i hele udførelsesperioden, og processtart skal derfor dokumenteres fyldestgørende med bl.a. fotodokumentation samt supplerende kontroller ud over de gældende kontroller for hele projektet. Processtart skal gennemføres og være godkendt af tilsynet forud for den egentlige produktion. Processtart skal begyndes i så god tid, at eventuelle justeringer kan gennemføres i de resterende arbejder Prøvepolarisering Der udføres prøvepolarisering/funktionskontrol for anlæg over vand. Prøvepolarisering udføres til verifikation af anodedesignet, herunder strømspredningen i henhold til placering af anodesystemerne samt evt. strømdræn til armering/metaldele uden for anodeområderne. Programmer for prøvepolariseringen skal udarbejdes og forelægges tilsynet til godkendelse forud for prøvepolariseringen. Der udarbejdes et program for offeranodeanlæg og for anlæg over vand dvs. for hhv. pille og beskyttelsessænkekasse. For offeranodeanlæg: Opfyldelsen af beskyttelseskriteriet jf skal dokumenteres ved kontrolmåling med installerede referenceelektroder og med ekstern referenceelektrode. Beskyttelseskriteriet skal være opfyldt for alle områder omfattet af beskyttelsen, dvs. også i den største afstand fra offeranoderne ved havbunden. Beskyttelsespotentialerne skal måles med et voltmeter med de installerede reference elektroder og med en ekstern referenceelektrode af typen Ag/AgCl/4M KCl eller anden af tilsynet accepteret elektrode. Voltmeter skal være kalibreret. Der måles mod etablerede katodeforbindelser jf. SAB ,

42 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 42 af 61 Med den eksterne referenceelektrode måles i dybden -1.5 m og -4.5 samt ved havbunden. Såfremt havbunden ligger over -4.5 m udgår denne måling. Der måles i 4 punkter rundt langs soklen/beskyttelsessænkekassen. Målepunktsplacering og dokumentation af dette skal aftales med tilsynet. Der skal måles hhv. 1 mdr. og 3 mdr. efter installationen af offeranoderne. For anlægget over vand: Med de indstøbte referenceelektroder jf. SAB måles minimum følgende: De naturlige potentialer før påtrykning af strøm (udføres tidligst 28 MD efter indstøbning). Potentialet målt on, inst.off og 24 timer off (udføres efter 3-4 uger med påtrykt strøm). Prøvepolariseringen af henholdsvis pille og beskyttelsessænkekasse forudsættes udført separat. Kan dog udføres samtidigt, såfremt det ikke hæmmer fremdriften af projektet. Dokumentation Prøvepolariseringerne afrapporteres skriftlig. Der udarbejdes rapporter svarende til offeranodeanlægget samt anlægget over vand for hhv. pille og beskyttelsessænkekasse. Eventuelle forslag til ændringer til designet skal være inkluderet i rapporterne. Rapporteringen skal foreligge umiddelbart efter afsluttet prøvepolarisering. Produktionen fortsættes først efter godkendt prøvepolarisering. Alle arbejder uafhængige af anodedesignet kan udføres i perioden (8-10 uger) frem til godkendelse af prøvepolariseringen f.eks. behugning, betonreparationer, kabelføring etc. Hvilke arbejder, der kan gennemføres mens resultatet af prøvepolariseringen afventer, aftales endeligt ved byggemøderne Etablering af katode- og måleforbindelse På hver pille skal der etableres 2 katode- og måleforbindelser, en på hver sokkelside over vand. På hver af beskyttelsessænkekasserne skal der tilsvarende etableres to katode- og måleforbindelser, disse monteres på oversiden af soklerne. Det forudsættes, at der er kontinuitet mellem armeringen i alle konstruktionsdelene hhv. under og over vand. Entreprenøren skal påregne at nedspule to kabler fra hhv. pille 11 og 12 ud til sænkekasserne. Kablerne skal udføres samtidig med, at der etableres strømforsyningskabler til anodesystemerne på beskyttelsessænkekasserne. På hver sænkekasse kobles kablet op til de 2 katode- og måleforbindelser (4 kabler totalt pr. sænkekasse), der udføres på samme måde som på pillerne. Kablerne skal fastgøres forsvarligt på sænkekasserne. Katode- og måleforbindelse udføres ved svejsning af en gevindstang Ø10 mm på frihugget/friboret armeringsjern. Der monteres en katodeforbindelse (kabel 2,5 mm 2 ) samt en måleforbindelse (kabel 2,5 mm 2 ) til hver gevindstang. Kabelforbindelser skal udføres uden for betondæklaget på alle piller, mens forbindelserne på beskyttelsessænkekasserne skal udføres inden for betondæklaget. Den del af armeringskontakten der rager ud af betonen, skal korrosionsbeskyttes med passende korrosionbeskyttende middel. Kabler monteres med kabelsko, 2 møtrikker og stjerneskiver. Den del af armeringskontakten der rager ud af betonen inkl. kabler skal beskyttes i forbindelse med påstøbning af dæklag på anodenettet på sokler skal korrosionsbeskyttes med et passende korrosionbeskyttende middel. Tilslutninger af kabler til katode- og måleforbindelser på skal udføres som absolut tætte samlinger. Kabler føres til og monteres i samledåser. De permanente armeringskontakter skal sikre en robust elektrisk forbindelse til armeringen, der ikke nedbrydes eller løsner sig i hele anlæggets levetid.

43 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 43 af 61 Kontrol Robuste armeringskontakter kontrolleres ved at vride i fastgørelsen, placeringen kontrolleres ved opmåling. Tilspænding og korrosionsbeskyttelse kontrolleres visuelt. Katodeforbindelserne skal testes i forbindelse med verifikation af armeringskontinuitet jf. SAB Verifikation af elektrisk kontinuitet Armeringskontinuiteten skal verificeres for alle konstruktionsdele, som der etableres katodisk beskyttelse på. Dette gælder således beskyttelsessænkekasser, søjler op til 6 m's højde og sokler. Både sokler og sænkekasser skal kontrolleres mht. armeringskontinuitet både over og under vand. Alle metaldele på/i betonkonstruktionerne, der er indenfor anodezonerne, skal være elektrisk forbundet til armeringen. Metaldele der skal være elektrisk kontinuerte er: Eksisterende slap armering i sokler, både over og under vand, samt i søjler. Eksisterende slap armering i beskyttelsessænkekasser, både over og under vand. Supplerende armering i forbindelse med betonreparation (alle konstruktioner). Bæringer for kabelføringsrør (inden for 1 m fra anodezonen på søjler). Forankring af parement. Holdere for farvandsbelysning på piller i gennemsejlingsfag. Adgangslemme i beskyttelsessænkekasser (4 stk.) Fortøjningspullerter på sokler Fortøjningspullerter på beskyttelsessænkekasser (8 stk. pr. sænkekasse) Holdere for farvandsbelysning og solceller på beskyttelsessænkekasser. (2 holdere pr. sænkekasse) Det skal vurderes for alle øvrige metalliske dele i en afstand på 1 m af anodezonen om disse skal forbindes. Armeringskontinuitet skal kontrolleres ved kontinuitetstest mellem armering i ophugninger og katodeforbindelserne inden for samme pille/sænkekasse. Det forudsættes således, at alle katodeforbindelserne etableres forud for verifikationerne af elektrisk kontinuitet således, at samme katodeforbindelse kan anvendes som referencepunkt. Katodeforbindelserne erstatter ikke ophugningerne nævnt i det efterfølgende. Der udføres ophugning til armeringen i krydsningspunkter. For hver pille skal der udføres 4 ophugninger under vand, 2 ophugninger på sokkel over parement, og 2 ophugninger i hver søjle, heraf den ene ved top af anodezone. Armeringen må ikke beskadiges ved ophugningen. For hver sænkekasse skal der udføres 4 ophugninger under vand, og 6 over vand, med 4 ophugninger på siderne og 2 på oversiden af sænkekasserne. Det forudsættes, at en del af krydsningspunkterne under vand udføres ved havbunden. Endelig fordeling af krydsningspunkterne aftales med tilsynet. Endelig kontrolleres kontinuiteten på alle blotlagte armeringsjern i forbindelse med reparationer inkl. supplerende armering i reparationerne. Disse målinger erstatter ikke de øvrige

44 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 44 af 61 kontinuitetsmålinger. Al armering, der ikke udviser tilstrækkelig kontakt, skal forbindes ved svejsning. Omfang skal aftales med tilsynet. Eventuelle andre metalliske dele i betonelementerne uden elektrisk kontakt til armeringen skal forbindes elektrisk til armeringen jf. afsnit SAB Kontrol Armeringskontinuiteten kontrolleres ved måling med voltmeter indstillet på DCspændingsmåling suppleret af en hjælpestrømkreds, der er konstrueret til formålet (min. 2A). Udfaldskravet er efter påtrykning af strøm, at spændingen falder til < 1 mv, og konstant værdi opnået inden for 2 sekunder. Alle kontinuitetsmålinger skal dokumenteres på kontrolskemaer med tilhørende skitser. Tilsvarende skal evt. etablererede elektriske forbindelser dokumenteres med placering og måleværdier Forundersøgelser Forundersøgelserne gælder alle betonkonstruktionerne i underbygningen i zonerne, hvor der skal etableres katodisk beskyttelse, og de omfatter følgende undersøgelser: 1. Visuel inspektion 2. Dykkerinspektion 3. Delamineringsundersøgelse 4. Måling af dæklag 5. Kloridbestemmelse 6. Bestemmelse af betonens resistivitet 7. Bestemmelse af luftporestruktur mht. frostbestandighed 8. Bestemmelse af havvandets resistivitet. Afrapportering af forundersøgelser udføres pr. pille/pr. beskyttelsessænkekasse. Forundersøgelserne udføres dels for at kortlægge skadede områder, der skal repareres, dels for at verificere/optimere designet. Dokumentation Skriftlig dokumentation for alle forundersøgelserne for hver pille/sænkekasse skal forelægges/fremsendes til tilsynet senest 5 dage forinden behugning og rugøring påbegyndes. (gælder dog ikke resultaterne af undersøgelse 5 og 7). Fotos afleveres digitalt på CD med velordnet arkiv sammen med den samlede dokumentation, hvor fotos kan identificeres ud fra den enkelte konstruktionsdel. 1. Visuel inspektion Omfang: Alle betonoverflader over vand inspiceres for beskyttelsessænkekasser, sokler og søjler (til og med en højde på 6 meter over toppen af sokler). Metode: Betonoverfladerne gennemgås for kortlægning af: Synlige skader f.eks. rustpletter, revner og afskalninger.

45 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 45 af 61 Skadede områder, der kræver udbedring forud for etablering af katodisk beskyttelse, mærkes op med holdbar farve (f.eks. rød). Dokumentation: Observationer dokumenteres på skitser og suppleres af fotos (foto nr. skal fremgå af skitser). Dokumentationsformat skal godkendes af tilsynet. 2. Dykkerinspektion Omfang: Alle betonoverflader under vand inspiceres ned til havbunden på de enkelte sokler og beskyttelsessænkekasser. Metode: Betonoverfladerne gennemgås for kortlægning af: Synlige skader f.eks. rustpletter, revner og afskalninger. Afrensning af pille 11 og 10 og en beskyttelsessænkekasse. Afrensning af pille 10 og 11, skal gælde et 1 meter vandret bånd fra parement og en meter ned på hele pillen. Afrensningen skal desuden omfatte 4 lodrette bånd på en meters bredde, et på hver side af pillen. Afrensningen af de lodrette bånd er fra havbund til underside parement. Afrensningen af beskyttelsessænkekassen skal gælde et 1 meter vandretbånd fra vandlinien og en meter ned på sænkekassen. Afrensningen skal desuden omfatte 2 lodrette bånd på en meters bredde, et på hver side af sænkekassen. Afresningen af de lodrette bånd er fra havbund til vandlinien. Dokumentation: Observationer dokumenteres på skitser og suppleres af fotos (foto nr. skal fremgå af skitser). Dokumentationsformat skal godkendes af tilsynet. 3. Delamineringsundersøgelse Omfang: De tilsvarende betonoverflader som den visuelle inspektion. Metode: Betonoverfladerne gennemgås for kortlægning af: Delaminerede områder De delaminerede områder kortlægges ved slag med hammer. Hammeren skal være stiv mellem hoved og skaft (f.eks. en geologhammer), så resonans alene skyldes delamineret beton. Delaminerede områder skal udbedres forud for etablering af katodisk beskyttelse. Områderne mærkes op med holdbar farve (f.eks. gul). Dokumentation: Delaminerede områder dokumenteres sammen med den visuelle inspektion jf. punkt 1 i forundersøgelserne. Observationerne dokumenteres på skitser og suppleres af fotos i et omfang, der aftales med tilsynet.

46 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 46 af Dæklag Omfang: Dæklaget måles på alle betonflader, hvor der efterfølgende skal installeres katodisk beskyttelse. Betonoverfladerne på sokler over parement og overside beskyttelsessænkekasser, hvor der skal monteres anodenet. Områder med et dæklag mindre end 15 mm skal lokaliseres. Betonoverflader på søjler og beskyttelsessænkekasser, hvor anodebånd skal monteres. Områder med et dæklag mindre end 30 mm skal lokaliseres. Metode: Dæklaget måles med en dæklagsmåler med scanningsfunktion og dataopsamling (f.eks. Profometer 5, Model S/Scanlog). Dæklagsmåleren skal være kalibreret af leverandøren umiddelbart forud før opstart af projektet og forud for opstart år 2 i entreprisen.. Dokumentation på kalibreringen skal forelægges tilsynet. Endvidere skal dæklagsmåleren kalibreres og anvendes i henhold til leverandørvejledningen. Områder med et for lille dæklag markeres med holdbar farve (f.eks. gul). Dokumentation: Udskrift af data for hver anodezone på sokler og beskyttelsessænkekasse, med farvekode for dæklag mindre end 15 mm. For lille dæklag på søjler og beskyttelsessænkekasser opgives på kontrolblanketter før installation af anodebånd. 5. Kloridbestemmelse Der skal udføres kloridprøver på betonsøjlerne på broen. Omfang: Kloridindhold i søjlerne med katodisk beskyttelse skal bestemmes på støvprøver. Der udføres støvprøver i hvert søjlepar i to dybder. Der skal udtages støvprøver for kote +7 og kote +8 på søjlerne, dvs. 2 prøver pr. søjlepar, i alt 24 støvprøver (i to niveauer, hhv mm og mm). Placeringen aftales med tilsynet.såfremt kloridniveauet er over 0,05%Cl -, så må entreprnøren forvente, at der skal udtages yderligere prøver. Omfanget af kloridanalyser nedsættes eventuelt efter de første søjler, hvis der kan etableres en entydig sammenhæng mellem det visuelle skadesbillede / delamineringsundersøgelse og udbredelsen af klorid i betonen. Tilsynet vurderer dette. Metode: Der udtages støvprøver med et boreudstyr med integreret støvsuger til opsamling af støvet svarende til f.eks. Hilti TE 6S. Der opsamles prøvemateriale fra min. 2 stk. borede huller, boret med et Ø18 eller Ø20 mm bor. Der udtages støvprøver i 2 dybder (0-30 mm og mm). Kloridindholdet bestemmes som det syreopløselige kloridindhold %Cl - af den tørre betonvægt med RCT metoden. Dokumentation: Placeringen af kloridprøverne angives på registreringsskitserne med entydig nummerering. Kloridindholdene skal dokumenteres i målerapport med tydelig reference til nummereringen på registreringsskitserne. 6. Bestemmelse af resistivitet Omfang:

47 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 47 af 61 Der skal udtages 3 borekerner i søjler og 3 i siden af sænkekasser (min. Ø70 mm og længde 150 mm) uden armering. Der skal måles resistivitet på kernerne dels umiddelbart efter udtagningen (kernerne skal pakkes omhyggeligt ind i flere lag kraftigt plast under transport mellem broen og laboratoriet for at undgå udtørring), dels efter vandmætning. Kernerne skal aftørres med klud efter udboring og før indpakning i plastik. Top (10 mm) og bund (plan) skal skæres af kernerne og endeflader aftørres umiddelbart efter skæring før måling udføres. Metode: Resistiviteten bestemmes iht. APM 219. Dokumentation: Resultaterne skal dokumenteres skriftligt i målerapport. 7. Bestemmelse af luftporestruktur Omfang: Der skal udtages 3 borekerner (min. Ø100 mm og min. længde 120 mm) uden armering fra sokler på to piller (f.eks. P1 og P5). Placeringen aftales med tilsynet. Der udføres strukturanalyse (mikro og makro) og luftporeanalyse på kernerne for vurdering af frostbestandigheden. Kernerne aftørres for overfladevand efter udtagning og pakkes omhyggeligt ind i flere lag kraftigt plast under transport mellem broen og laboratoriet. Metode: Strukturanalyse udføres i henhold til DS , -42, -43, samt ASTM C856. Frostbestandigheden vurderes ud fra ASTM C457. Dokumentation: Resultaterne skal dokumenteres skriftligt i strukturanalyserapport. 8. Bestemmelse af havvandets resistivitet Den specifikke ledningsevne skal verificeres ved udtagning af vandprøver ud for følgende konstruktioner: Pille 10 Pille 14 Pille 4 Sydvestlige beskyttelsessænkekasse Der udtages hvert sted vandprøver i 2 vanddybder (kote -1 m og bunden). Den specifikke modstand måles med en ledningsevne måler. Måleudstyret skal være kalibreret. Dokumentation Der leveres en målerapport med placering af vandprøver samt måleværdier, samt dokumentation på kalibrering af måleudstyr.

48 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 48 af Etablering af elektrisk kontinuitet Hvor den eksisterende armering og øvrige metaldele jf. SAB måtte udvise utilstrækkelig eller ingen elektrisk kontinuitet skal denne etableres. Det forudsættes at der er kontinuitet i al armering, og at der kun skal etableres kontinuitet til metaldele, såsom forankringsbøjler mv., og den nye armering. Endvidere skal der etableres elektrisk kontinuitet til en række metaldele i kontakt med betonen i områder med katodisk beskyttelse, herunder bæringer for kabelføringsrør. Elektrisk kontinuitet etableres ved svejsning, med kabelforbindelse eller stålwire. Kontinuitet etableres for følgende metalliske dele med svejsning: Eksisterende slap armering. Eventuel supplerende slap armering i forbindelse med reparation. Omfang skal aftales med tilsynet. Kontinuitet etableres med stålwire for: Bæringer for kabelføringsrør. Ankre i parement. Kontinuitet etableres med 5 mm rustfri syrefast wire, der mekanisk fastholdes mellem rørbæringer/rør og katodeforbindelsen. Wiren skal tilpasses i en længde, så den kan optage temperaturbevægelser. Metode for etablering af kontinuitet til eventuelle øvrige metaldele i underbygningen, besluttes efter aftale med tilsynet. De svejste forbindelser, wireforbindelser og kabelforbindelser skal sikres en robust elektrisk forbindelse mellem armeringsjernene og øvrige ståldele, der ikke nedbrydes eller løsner sig i hele anlæggets levetid. Kontrol Armeringskontinuiteten kontrolleres efter etablering af denne ved måling med voltmeter indstillet på DC-spændingsmåling suppleret af en hjælpestrømkreds, der er konstrueret til formålet (min. 2A). Udfaldskravet er efter påtrykning af strøm, at spændingen falder til < 1 mv, og konstant værdi opnået inden for 2 sekunder. Alle kontinuitetsmålinger skal dokumenteres på kontrolskemaer med konstruktionsdel/ståldel, placering og måleværdi Forberedelse af betonoverfladerne Forberedelse af betonoverfladerne forud for montage af anodesystemerne omfatter: Reparation af delamineret og skadet beton på sokler, søjler og beskyttelsessænkekasser. Skæring af riller i søjler og beskyttelsessænkekasser til anodebånd. Fræsning af fuger i parement til anodebånd. Ruhugning af betonoverflade inden montage af anodenet på sokler og beskyttelsessænkekasser. Boring af huller i beskyttelsessænkekasser for iborede anoder.

49 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 49 af 61 Delaminerede områder og områder med korrosionsskader skal udbedres forud for etablering af katodisk beskyttelse. Reparationer udføres som beskrevet i SAB 8 og SAB Forberedelse af betonoverfladerne udføres som beskrevet i SAB Installation af referenceelektroder Der skal installeres i alt 98 referenceelektroder på pillerne og beskyttelsessænkekasserne over vand, og 28 referenceelektroder under vand. Den principielle fordeling af referenceelektroder i de enkelte anodezoner fremgår af tabel på tegning S Den endelige placering af referenceelektroderne aftales for hver anodezone med tilsynet. Referenceelektroder monteres generelt i borede huller i de eksisterende betonkonstruktioner. En mindre del af referenceelektroderne monteres i ophugninger i forbindelse med reparation af betonskader, efter aftale med tilsynet. Referenceelektrodernes principielle placering fremgår af projekttegninger. Referenceelektroderne skal placeres således, at følgende kan kontrolleres: At der er tilstrækkelig beskyttelse længst borte fra strømtilledningen til en anodezone At beskyttelsen har en udbredelse svarende til det projekterede. At beskyttelsen er tilstrækkelig i reparerede områder af konstruktionerne (behovet vurderes under udførelsen). At overbeskyttelse ikke forefindes tæt på strømtilledning til en anodezone. Referenceelektroden isættes i Ø25 mm hul, der bores i betonen svarende til hhv. dybde af armering. Efter afmontering af beskyttelseshætten indstøbes referenceelektroden i en cementmørtel i henhold til leverandørens anvisninger. Referenceelektroden skal være ind- og omstøbt så omhyggeligt, at der er en effektiv elektrolytisk kontakt mellem referenceelektrodens målehoved og den eksisterende beton. Kabler fra referenceelektroder føres på sokler under anodenettet i fræste riller. Kabler på søjler føres i fræste riller i betonoverfladerne, hvorefter rillerne udstøbes med mørtel. Kabler på sænkekasser føres i fræste riller, hvor de på toppen af sænkekassen placeres under anodenettet. Kablerne skal føres ubrudte frem til samledåse på soklen, og bokse på sænkekasse. Kontrol Referenceelektroders præcise placering skal opmåles. Placeringen indtegnes og målsættes på som udført tegninger. Tilsvarende skal kabelføringen fra referenceelektroderne til samlebokse fremgå af som udført tegningerne. Sammenhængen mellem referenceelektrodenummer, placering og kalibreringspotential skal findes på tegningerne, gerne med henvisning til lister. Rengøring af huller for borestøv samt forvanding af huller, forud for installering af referenceelektroder, skal kontrolleres visuelt. Referenceelektroders omstøbning kontrolleres efter timer og efter min. 28 modenhedsdøgn (MD) ved kontrolmåling med en AC-modstandsmåler, (max. strømoutput 2 ma og i øvrigt i overensstemmelse med leverandørens anvisning). Accept værdi for impedansen er maksimalt 50 kω efter 28 MD. Referenceelektrodernes funktion kontrolleres til de samme tidsterminer ved en potentialmåling med voltmeter indstillet på DC-spændingsmåling mellem katodeforbindelse og referenceelektroder.

50 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 50 af Installation af anodesystemer Anodenet: Forud for montagen af anodenet klargøres betonoverfladerne i henhold til SAB Tilsynet skal have mulighed for inspektion af de ruhuggede overflader forud for montage af anodenet. Vedrørende forbehandling af betonoverfladerne henvises der til SAB afsnit Anodenet monteres på toppen af sænkekasserne, samt alle sidder af soklerne, inklusiv overside, som vist på tegninger. Nettet føres på soklerne helt ned til overkant af parement. Fordeling af anodenettet på sokler og sænkekasser herunder foldning af anodenet skal planlægges forud for montage. Skitser med netmontage forelægges tilsynet forud for montagen for godkendelse. Der må ikke klippes i nettet uden aftale med tilsynet. Anodenettet fastgøres til de ruhuggede betonoverflader med dertil egnede plastsøm i henhold til leverandørens anvisninger. Hvor der er risiko for kortslutning til eksisterende frit lagt armering (dæklag mindre end 15 mm), sikres afstanden ved at lægge et egnet plast net eller afstandslister mellem betonoverfladen og anodenettet. Såfremt dæklag mindre end 15 mm er udbredt (områder større end 0,3m * 1m) forøges dæklaget over armeringen inden montage af anodenettet. Nettet må ikke bortklippes i områder med lille dæklag uden forudgående aftale med tilsynet. Anodenettet forsynes med strøm via strømtilledere. Strømtillederne modstandssvejses til alle netstykker iht. anodenetleverandørens anvisninger. Strømtillederne fastgøres med dertil egnede plastholdere. Strømtilledere placeres i henhold til tegninger og iht. leverandørens anvisninger. Strømtilledere føres til samledåser, hvor påmontering af kabel udføres i samledåsen. Strømtilledere føres ind i samledåser vha. titantråd iht. tegning. Samlinger mellem strømtilledere og kobberkabler må ikke udføres i betondæklaget. Anodenettene påføres et dæklag af beton med en tykkelse på 25 mm -0/+5 mm. Vedrørende støbning henvises der til SAB 8. Anodebånd i parement Forud for montagen af anodebånd klargøres fugerne i henhold til SAB Tilsynet skal have mulighed for inspektion af de fræste og afrensede fuger forud for montage af anodebåndene. Der skal installeres anodebånd i alle vandrette fuger over vand, hvilket vil sige 6 fuger. Strømtilledere i form af titantråd monteres på anodebånd med fire lodrette strømtilledere på hver sokkel. Titantråden monteres mekanisk til anodebåndene vha. titan forbindelser iht. leverandøres anvisninger. Alle anodebånd skal strømfødes fra begge ender. Titantråden føres i samme rille som anodebånd på disses yderside og føres op til en samledåse umiddelbart over parement. Fra samledåsen føres kobberkabel videre op ad pillen i fræsede riller i betonoverfladen før anodenet monteres for pillen over parement. Kablerne skal kontrolmåles før anodenet monteres. Anodebånd i søjler Forud for montagen af anodebånd med strømtilledere skæres/fræses riller (rilledybde min. 30 mm) i betonoverfladerne i henhold til SAB Afstanden mellem rillerne skal være i henhold til tegninger. Tilsynet skal have mulighed for inspektion af rillerne forud for montage af anodebånd med strømtilledere.

51 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 51 af 61 Afstanden mellem bunden af rillen og armeringen skal være mindst 15 mm. Anodebåndet skal fastholdes i bunden af rillen i forbindelse med omstøbningen således, at dæklaget over anodebåndet bliver mindst 25-0/+5 mm. Vedrørende støbning henvises der til SAB 8. Anodebåndene forsynes med strøm via strømtilledere. Strømtillederne modstandssvejses til alle anodebånd iht. leverandørens anvisninger. Hvert bånd skal forsynes med strøm fra 2 strømtilledere. Strømtilledere placeres i henhold til tegninger og iht. leverandørens anvisninger. Strømtilledere føres til søjlebund, hvor påmontering af kabel udføres i samledåsen. Strømtilledere føres ind i samledåser vha. titantråd iht. tegning. Samlinger mellem strømtilledere og kobberkabler må ikke udføres i betondæklaget. Anodebånd i sænkekasser Forud for montagen af anodebånd med strømtilledere skæres/fræses riller (rilledybde min. 30 mm) i betonoverfladerne i henhold til SAB Afstanden mellem rillerne skal være i henhold til tegninger. Tilsynet skal have mulighed for inspektion af rillerne forud for montage af anodebånd med strømtilledere. Afstanden mellem bunden af rillen og armeringen skal være mindst 15 mm. Anodebåndet skal fastholdes i bunden af rillen i forbindelse med omstøbningen således, at dæklaget over anodebåndet bliver mindst 25-0/+5 mm. Vedrørende støbning henvises der til SAB 8. Anodebåndene forsynes med strøm via strømtilledere. Strømtillederne modstandssvejses til alle anodebånd iht. leverandørens anvisninger. Hvert bånd skal forsynes med strøm fra 4 strømtilledere. Strømtilledere placeres i henhold til tegninger og iht. leverandørens anvisninger. Strømtilledere føres fra det nederste anodebånd til det øverste, og dernæst i en fræst rille op til samleboksen placeret midt på oversiden sænkekassen. Samlinger mellem strømtilledere og kobberkabler må ikke udføres i betondæklaget. Indborede anoder i sænkekasser På sænkekasserne skal der installeres 2 rækker indborede anoder, en række vandret i kote ca. 1,2 og en lodret række monteret fraoversiden af sænkekassen. Den aktive anodelængde skal være 900 mm. Anoderne der monteres fra oversiden af sænkekasserne skal undersænkes iht. tegninger således, at de ikke kortslutter med anodenettet. Der skal sikres en minimumafstand på 15 mm mellem den slappe armering og eventuelle andre metaldele og anoderne for at undgå kortslutning og samtidig sikre en ensartet strømfordeling. Hvis afstanden er mindre end 15 mm kan krympeflex monteres lokalt på anoden ud for armeringen. Arealet af krympeflex må ikke overstige 10% af anodens aktive overfladeareal. Såfremt dette ikke kan overholdes bores et nyt hul til anoden, minimumsafstanden til de øvrige anoder skal dog overholdes. Minimumsafstanden er i henhold til leverandørens anvisninger. Det skal registreres og dokumenteres, hvor og i hvilket omfang der anvendes krympeflex. Strømtilførelsen til anoden sker via titantråd, der fastgøres mekanisk til anodetoppen i henhold til leverandørens anbefaling. Montage af strømtilledere må først finde sted når omstøbningsmørtlen er hærdet (efter 1-2 dage) således, at vedhæftningen af mørtlen ikke ødelægges. Titantråden føres direkte til samledåser, og samlingen mellem titantråd og kobber kabel udføres i klemrække i dåserne.

52 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 52 af 61 Anoderne strømforsynes i grupper med maksimalt 7500 mm aktiv anodelængde. Såfremt der anvendes en anden type indborede anoder, skal gruppe størrelsen revideres svarende til den aktuelle anodetype. I alle tilfælde skal leverandørens anvisninger mht. gruppering og strømforsyning følges. En anodegruppe skal strømforsynes fra begge ender. I samledåser skal hver anodegruppe skal have sin egen plint i klemrækken således, at det er muligt at måle strømoutput fra en anodegruppe i samledåsen. På tilsvarende vis skal hvert titanbånd have sin egen klemme i samleboksene. Kabler fra anoderne føres ubrudte frem til samleboksen på hver sænkekasse. Kablerne føres i fræste riller i betonen. Kabel til strømforsyning trækkes fra nærved liggende pille som søkabel. Offeranoder Anoder på piller placeres vandret (princip 2) eller lodret (princip 1) og på beskyttelsessænkekasser lodret (princip 3) iht. tegning Type af offeranoder på hver spunscelle fremgår af nedenstående tabel. Anoderne fastgøres med beslag monteret på gevindstænger, der svejses til fritlagt armering i ophugninger iht. tegning. Anoderne på en pille samles i 2 grupper via beslag, se princip 1 og 2 på tegning. Fastgørelserne udføres med anodetop i kote -2 m for såvel pille som beskyttelsessænkekasse. Anoderne skal fastgøres så solidt, at de ikke løsrives af isdannelser. Konstruktion Anodetype Antal Pille 4 AL Princip 2 Pille 5 AL Princip 2 Pille 6 AL Princip 2 Pille 7 AL Princip 2 Pille 8 AL Princip 2 Pille 9 AL Princip 2 Pille 10 AL Princip 2 Pille 11 AL Princip 1 Pille 12 AL Princip 1 Pille 13 AL Princip 2 Pille 14 AL Princip 2 Reference. til tegning nr S-35-03

53 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 53 af 61 Pille 15 AL Princip 2 Sænkekasser AL Princip 3 Anodezoner pille Der udføres 3 anodezoner pr. pille: Anodezone 1: Anodebånd på søjler. Anodezone 2: Anodenet på sokler. Anodezone 3: Anodebånd i parement. Anodezoner sænkekasser Anodezone 1: Anodenet på oversiden af beskyttelsessænkekasser. Anodezone 2: Iborede anoder. Anodezone 3: Anodebånd i kote 0-1 m. Der henvises i øvrigt til tegning S Kontrol Anodenet: Placering af anodenet og strømtilledere skal registreres og målsættes på skitser. Umiddelbart før og timer efter udstøbning af dæklag på anodenet skal der kontrolleres for kortslutning mellem anodenet og armering ved en DC-spændingsmåling med et voltmeter. Udfaldskravet fastlægges i forbindelse med processtart. Kontrol af vedhæftningen af påstøbningen til underlaget skal udføres iht. SAB. 8. Placeringen af vedhæftningsprøverne skal ske i samarbejde med tilsynet. Tykkelsen af påstøbningen kontrolleres på de aftrukne cylindre. Det vurderes endvidere visuelt, at der ikke er støbedefekter, revner og lunker i påstøbningen. Efter minimum 28 MD testes påstøbningen på soklen og oversiden af beskyttelsessænkekassen for delaminering ved slag med hammer, alle overfladerne skal gås igennem. Samme metode som under forundersøgelser. Opfyldelse af krav til den færdige betonoverflade i henhold til reference i prøvefelt vurderes visuelt. Kontroller dokumenteres med skitser og på kontrolskemaer. Anodebånd: Placering af anodebånd og strømtilledere skal registreres og målsættes på tegninger. Dæklaget over armeringen i af de fræste riller skal kontrolleres ved hjælp af et hulcovermeter inden montage af anodebånd. Dæklag på mindst 15 mm skal overholdes. Rengøring af rillen og fastholdelse af anodebånd kontrolleres visuelt forud for omstøbningen af båndene. Dæklaget over anodebåndet kontrolleres med opmåling forud for omstøbningen. Udstøbning af de fræste riller kontrolleres visuelt. Udstøbningen skal være plan med den eksisterende betonoverflade og uden revner i støbeskel. Der skal udføres udtørringsbeskyttelse med plastikinddækning fastgjort på alle sider. Der må ikke anvendes curing, da søjler efterfølgende skal overfladebehandles. Kravene fastsat i forbindelse med reference i prøvefeltet skal overholdes.

54 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 54 af 61 Umiddelbart før og timer efter omstøbning af anodebånd skal der kontrolleres for kortslutning mellem anodebånd og armering ved en DC-spændingsmåling med et voltmeter. Udfaldskravet fastlægges i forbindelse med processtart. Kontroller dokumenteres med tegninger og på kontrolskemaer. Iborede anoder: Placering af iborede anoder med strømtilledere skal registreres og målsættes på skitser. Dæklaget over armeringen i af de borede huller skal kontrolleres ved hjælp af et hulcovermeter inden montage af anoderne. Dæklag på minimum 15 mm skal overholdes. Rengøring af hullerne kontrolleres visuelt forud for indstøbning af anoderne. Indstøbningen/omstøbningen af anoderne kontrolleres ved udboring af 3 anoder i hver beskyttelsessænkekasse. Anoderne udtaget i testen retableres. Indstøbning af hullerne kontrolleres visuelt. Anodepropper skal være undersænket således, at anoderne ikke er i kontakt med anodenettet. Umiddelbart før og timer efter omstøbning af anoderne skal der kontrolleres for kortslutning mellem anode og armering ved en DC-spændingsmåling med et voltmeter. Udfaldskravet fastlægges i forbindelse med processtart. Strømoutput fra nedborede anoder kontrolleres ved påtrykning af DC-spænding på 5V til hver anode inden de forbindes i grupper. Kontroller dokumenteres med tegninger og på kontrolskemaer. Offeranoder: Der skal udføres modtagekontrol af alle anoderne iht. DNV-RP-B401. Alle anodernes fastgørelser skal kontrolleres ved at vride i fastgørelsen. Kontroller dokumenteres på kontrolskemaer Kabler, samledåser, samlebokse og føringsveje Den principielle placering af samledåser, samlebokse og føringsveje fremgår af tegninger. Den endelige placering aftales med tilsynet. Alle komponenter, der skal fastgøres på betonoverfladerne i anodezonerne, skal fastgøres med fastgørelsesmetoder, der isolerer metaldelene fra betonen elektrisk eller alternativt skal metaldelene kobles op til armeringen. Samledåser, samlebokse og føringsveje fastgøres direkte på konstruktionsdelene under hensyntagen til anodeinstallationen og evt. øvrige installationer. Samlebokse beskyttelsessænkekasser placeres midt på oversiden af sænkekassen på et stativ, som er hævet ca. 30 cm. over betonoverfladen. Stativet skal have elektrisk kontakt med armeringen i sænkekassen. Fra samledåser på sokler føres flerleder kabel på søjler i kabelføringsrør frem til samlebokse i kassedrager. Kablerne føres ind i kassedrageren via et boret hul i væggen. Kassedrageren indeholder spændarmering som der ikke må bores i. Hullet skal efter kabletrækning lukkes således, at kablerne er fikseret og der ikke et hul i kassedrageren. Fra samlebokse på beskyttelsessænkekasser føres flerleder kabel i rustfast stålrør til kote -0,75 og dernæst hænges det på en lodret stålwire.

55 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 55 af 61 I kassedragerfagene føres flerlederkablerne internt fra samlingsboksene i kabelgitterbakker og frem til ensretterskabene på Tåsinge. Føringsveje skal udføres i rust- og syrefast stål kvalitet min EN Kabelgitterbakkerne skal opkobles elektrisk til armeringen pga. det eksisterende katodiske beskyttelsesanlæg ved fugerne i lejekamre. Ved fuge 10a og 13a føres kablet ud på undersiden af kassedrageren og hen over gennemsejlingsfaget. Kablet skal føres i et rustfast rør af en passende størrelse til antallet af kabler. Røret og fastgørelser skal være koblet op til armeringen. Kabelgitterbakker monteres på de indvendige vægge i højde med de eksisterende eternitrør i det midterste kammer under hensyntagen til den eksisterende kabelføring og anodesystemet i lejekamrene. Den endelige placering skal aftales med tilsynet. Kabelføringsrør monteres eksternt på søjler, som vist på tegning. Kabelføringsrørene skal monteres på den af side af søjlen som vender væk fra den nærmeste kyst, for at gøre det mindst synligt for land. I åbningerne i de enkelte rørstykker skal kabler beskyttes mod mekanisk slidtage. Ved føring af kabler over dilatationsfugerne, skal kablerne udføres med overlængde således, at bevægelser kan optages. Overlængde på 160 mm skal påregnes for langsgående kabler ved fugerne 1a, 5a, 10a, 13a og 18a for dilatation. Tilsvarende skal der etableres kontinuitet mellem bæringer for kabelføringsrøret og armeringen. Denne etableres med en 5 mm rustfast wire, der fastklemmes i bæring for kabelrør samt direkte til katodeforbindelsen. Der etableres kontinuitet til hver sektion af kabelføringsrøret inden for anodezonen på søjlerne, idet det dog forudsættes, at alle bæringer er i elektrisk kontakt til røret, og dermed at en kontakt pr. sektion er tilstrækkelig. Samtlige kabler hørende til anlæg for katodisk beskyttelse samles med strips minimum pr. 2 m i føringsvejene. i føringsvejene skal kablerne endvidere være mærket med "katodisk beskyttelsesanlæg piller" og "katodisk beskyttelsesanlæg beskyttelsessænkekasser", mærkningen skal udføres i hvert kassedragerfag umiddelbart ved adgangshul. Kontrol: Det skal kontrolleres, at samledåser, samlebokse og føringsveje er robust fastgjort til konstruktionerne ved at vride i disse. Udstøbningen af samledåserne skal kontrolleres visuelt. Kontinuitet mellem armeringen og kabelføringsrør/kabelgitterbakker skal kontrolleres jf. SAB Det skal visuelt kontrolleres, at kabler er opmærket korrekt i dåser, bokse og føringsveje samt fastgjort og beskyttet i røråbninger og gennemføringer i betonelementer. Opkobling i samledåser, placering af dåser samt kabelføring skal vises på "som udført" tegninger. Opkobling af kabler i alle dåser skal dokumenteres med fotos. Dåser nummereres således, at det klart fremgår af foto, hvilken dåse/boks det er. Derudover skal entreprenøren i sin dokumentation levere et el diagram, der viser opkoblingen af kabler i hver dåse/boks samt kabler ind og ud Ensretter og styresystem Ensrettere, PC-styret regulering og monitering skal leveres som en samlet enhed. Skabe for ensrettere, transformer, styresystem og øvrig elektronik placeres i endevederlag på Tåsinge ved siden af det eksisterende anlæg. Detaljer for ophængning aftales med tilsynet. Ensrettersystemet forsynes fra særskilt sikringsgruppe i eksisterende tavler, dette er bygherreleverance. Det skal tydeligt fremgå på indersiden af lågen på hvert ensrettterskab, hvad skabet indeholder dvs. hvilke anodezoner, der strømforsynes via dette skab, tilsvarende skal være

56 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 56 af 61 fastgjort lomme med terminalliste med farvekode/nummerering af kabler samt tegning med angivelse af indhold i skabet, herunder hvad der er sluttet til de forskellige klemrækker mv. Formatet aftales endeligt med tilsynet. SIM kort og GSM abonnement til dataoverførsel er indeholdt i leverancen under udførelsesperioden og den efterfølgende 5 års driftsperiode. Disse overføres til bygherren i forbindelse med afleveringsforretningen Idriftsættelse og indregulering Før strømmen til de enkelte anodezoner tilsluttes, skal der for alle kredsløb udføres kontrol af polaritet og kontinuitet samt kontrol af elektrisk isolering af kredsløbene dvs. positive og negative forbindelser skal være uden kontakt. Der udføres følgende målinger: Mellem armering og anodekabel til strømforsyning af anodegrupper i hver anodezone måles DC-spænding med voltmeter og AC-Ohm med modstandsmåler. Mellem armering og indstøbte referenceelektroder måles DC-spænding med voltmeter og AC-Ohm med modstandsmåler (maks. strøm i overensstemmelse med referenceelektrode leverandørens anvisninger). Potentialet mellem armering og indstøbte referenceelektroder målt "før" katodisk beskyttelse indkobles. Inden idriftsætningen og før nedtagningen af arbejdsplatformen skal ovenstående kontrolmålinger være udført, og dokumentationen heraf skal være tilgængelig. Idriftsætningen skal udføres iht. DS/EN/ISO Entreprenøren skal udarbejde et indregulerings- og måleprogram til accept hos tilsynet. Programmet fremsendes til tilsynet mindst 5 arbejdsdage før idriftsætningen. Strømmen til hver af anodezonerne indstilles iht. godkendt måleprogram, og der måles og registreres: Driftspænding og -strøm på hver udgang. Potentialet målt "on" og "inst.off" på indstøbte referenceelektroder få minutter efter, at strømmen er indkoblet. 24 timers depolarisationsmåling for alle referenceelektroder(efter 3-4 uger). Det katodiske anlæg på en pille/beskyttelsessænkekasse må tidligst sættes i drift, når indstøbningsmørtlen har en modenhed > 28 modenhedsdøgn. Det katodiske beskyttelsesanlæg skal sættes i drift senest 4 uger efter arbejdsplatformen er afmonteret på den enkelte pille/sænkekasse Drift og vedligehold af anlæg Drift og vedligehold i udførelsesperioden Der skal udføres drift og vedligehold af det katodiske beskyttelsesanlæg i hele udførelsesperioden. Der skal føres logbog for den enkelte anodezone fra idriftsætningen frem til afleveringen, herunder tidspunkt for idriftsætning, idriftsætningsparametre, justeringer, samt eventuelle strømafbrydelser og fejl i ensrettermoduler eller andet elektronik, der påvirker anodezonen. Alle aktiviteter i forbindelse med drift og vedligehold for perioden fra igangsætning af anodezoner på den enkelte pille frem til den samlede aflevering skal være omfattet af tilbuddet. Måleprogram for perioden skal omfatte fremsendelse af depolariseringsdata månedligt til tilsynet samt logbog i tilfælde af driftsforstyrrelser, software opdateringer, transienter, justeringer og andre ændringer.

57 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 57 af 61 Drift og vedligehold efter aflevering af den samlede entreprise Der skal udføres en samlet logbog for hele anlægget, hvoraf igangssætningstidspunktet for de forskellige anodezoner fremgår, samt alle relevante driftsforhold. Logbogen skal føres løbende for anlægget i driftsperioden. Ved hvert besøg på broen mindst årligt, skal kopien af logbogen opdateres. Tilsvarende skal opdateret logbog altid medsendes i forbindelse med rapportering. 5. års kontrolmåling og regulering af anlægget efter afleveringen af den samlede entreprise skal være inkluderet i tilbuddet. Program for kontrolmåling efter den samlede aflevering og godkendt indkøring efter henholdsvis 3 mdr., 6 mdr. og 1 år og herefter årligt skal forelægges tilsynet til godkendelse. Hver kontrolmåling skal som minimum omfatte: Strøm- og spændingsoutput til de enkelte anodezoner. Måling af potentialet "on" og "inst.off" for alle referenceelektroder. 24 timers depolarisationsmåling for alle referenceelektroder. Hver kontrolmåling skal dokumenteres skriftlig i form af en rapport, hvor opfyldte kriterier for beskyttelse tydeligt fremgår, og præsentation og skemaer skal være overskuelige og let læselige. Layout og indhold af kontrolrapporterne skal godkendes af tilsynet. I driftsperioden skal alle målinger kunne foretages både manuelt på stedet i ensretterskabene og automatisk med den integrerede PC og data hentes via modem. Tilsvarende skal beskyttelsesstrømmene kunne reguleres remote via modem og den integrerede PC. Udover driftsmålinger skal der udføres eftersyn af anlægget. Eftersyn skal som minimum omfatte: Årlig visuel inspektion af alle installationer i skabene dvs. al elektronik inklusive vedligeholdsrutiner med efterspænding af klemrækker, tilspænding af forskruninger, smøring af låse mv. Efter ca. 5 år, umiddelbart inden udløb af driftsperioden, skal hele installationen gennemgås visuelt, herunder samtlige anodezoner med alle samledåser, samlebokse, kabler og føringsveje internt og eksternt i kassedrageren. Eftersynene skal rapporteres skriftligt inklusive måleresultater og fotodokumentation Dokumentation Dokumentation Dokumentationen for det katodiske anlæg omfatter: Dokumentation af dimensionering og detailprojektering. Dokumentation af forundersøgelser for de enkelte piller/beskyttelsessænkekasser. Beskrivelse af arbejdsprocedurer inklusive dokumentation af materialer (datablade, specifikationer, brugsanvisninger, principtegninger, etc.). Rapportering af processtart. Rapportering af prøvepolarisering. Som udført tegninger med oplysninger om: o Placering af referenceelektroder inkl. entydig nummerering. o Placering af offeranoder, anodebånd, anodenet og iborede anoder med strømtilledere, katode- og måleforbindelser.

58 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 58 af 61 o Offeranode placering o Kabelføring inkl. føringsveje samt samledåser, samlebokse og skabe. En overskuelig angivelse af de enkelte komponenter i skabene: Zoneangivelser, referenceelektroder, anodeforbindelser, katode- og måleforbindelser, transientbeskyttelse, m.m. skal fremgå klart af rapport og CAD-tegninger. Terminallister med entydig nummerering/farvekode til kabler. El-tegninger med kabelopkobling i dåser, bokser og skabe inkl. farvekoder/nummerering og kabler ud og ind. Brugsanvisning til ensrettere, styresystem, konvertere og modem og anden relevant elektronik. Licenser til software. Dokumentation af samtlige kontroller svarende til som minimum kontrol i udbudskontrolplanen. Rapport fra idriftsætning og indregulering af de forskellige zoner. Drift og vedligehold af de enkelte zoner i udførelsesperioden inkl. logbog. Alle tegninger skal udføres som CAD-tegninger Drift- og vedligeholdsinstrukser Entreprenøren skal som en del af sin dokumentation udarbejde instrukser for drift- og vedligehold. Instrukserne skal omfatte materialer, reparations/udskiftningsprocedurer, eftersyn og frekvenser for eftersyn således, at en levetid på minimum 20 år for de katodiske beskyttelsesanlæg sikres. Driftsinstruksen skal som minimum omfatte følgende: Kontrolprogram med indhold minimum svarende til SAB Paradigme for målerapport. Rapporten skal minimum omfatte måleværdier, beskyttelseskriterier, opfyldelse af kriterier for beskyttelse, eventuelle justeringer, dato, operatør. Rapporten skal være overskuelig og letlæselig, samt give et hurtigt overblik over beskyttelsen i alle anodezoner. Vejledning i dataindsamling og levering af nødvendigt software, koder osv. til at kontrolmåling inkl. justeringer af anlægget kan udføres. Oprettelse af anlægget i vejdirektoratets katodiske beskyttelses forvaltningssystem Procedure til manuel måling af spænding og strøm for de enkelte anodegrupper i anodezonerne. Fejlsøgningsskema. Vedligeholdsinstruksen skal som minimum omfatte følgende: Vedligeholdsplan Eftersyn af anlæggene: Komponenter, intervaller og procedurer, herunder sikkerhedsprocedurer Arbejdsprocedure for reparationer (materialer og beskrivelse): o Reparation af skader på katode- og måleforbindelse o Reparation af kabler og føringsveje o Anodeforbindelser Arbejdsprocedure for udskiftning (Materialer og procedure): o Udskiftning af elektronik i kabinetter

59 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 59 af 61 o Udskiftning af anoder inkl. føring af kabler o Udskiftning af offeranoder o Udskiftning af referenceelektroder inkl. føring af kabler Komplet materialefortegnelse med angivelse af leverandører. Drift- og vedligeholdsinstrukserne skal leveres sammen med den øvrige dokumentation for anlæggene Vejdirektoratets forvaltningssystem for katodisk beskyttelse Installationen skal oprettes i Vejdirektoratets forvaltningssystem for katodisk beskyttelse. Efter oprettelse af bruger i systemet skal entreprenøren udfylde diverse oplysninger om installationen herunder selv navngive zoner og referenceelektroder i systemet. Herefter kan entreprenøren bruge systemet til at indhente diverse driftsdata som lagres i systemets database. Dokumentation, og drift og vedligeholdsinstruks skal ligeledes lægges ind. Logbog skal ligeledes lægges ind. Oprettelsen i forvaltningssystemet skal udføres inden færdiggørelse af entreprisen.

60 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 60 af VEJRLIGSFORANSTALTNINGER 14.1 Alment 14.2 Udførelse SAB for vinterforanstaltninger er særlige arbejdsbeskrivelser for vinterforanstaltninger for arbejder, der skal gennemføres som vinterbyggeri i vinterperioden jf. gældende vinterbekendtgørelse. Der henvises til Bekendtgørelse om bygge- og anlægsarbejder i perioden 1. november til 31. marts, BEK nr. 995 af 06/10/2006 med ændring 423 af 23/04/2001. Det forudsættes, at den i bekendtgørelsen nævnte forsøgsordning er gældende, og at bygherren deltager i evalueringen af forsøgsordningen. Entreprisen tillades gennemført som egentlig vinterbyggeri i vinterperioden (1. november til 31. marts). I forbindelse med arbejder i vinterperioden skal entreprenøren selv afholde omkostningerne forbundet med årstidsbestemte foranstaltninger. Vejrligsbestemte foranstaltninger afregnes i henhold til tilbudslistens poster. Udførelsen af vinter- og vejrligsbestemte foranstaltninger skal sikre: At arbejdet holdes i gang i det for arbejdets fremdrift fornødne omfang. At der ikke sker skade på det udførte eller igangværende arbejder. At arbejdet kan udføres i overensstemmelse med de stillede krav. At arbejdet umiddelbart igen kan optages, såfremt ekstreme forhold har medført standsning. På basis af den detaljerede arbejdsplan skal entreprenøren umiddelbart efter kontraktens indgåelse udarbejde en plan over de vejrligsforanstaltninger, der kan blive nødvendige som en følge af vintervejret. Standsning af arbejdet fra tilsynets side som følge af, at de i vinterforanstaltningsplanen fastlagte vejrligsforanstaltninger ikke er udført eller er udført utilstrækkeligt, berettiger ikke entreprenøren til tidsfristforlængelse eller ekstra betaling. Ved lufttemperatur under +5 C må betonstøbning kun finde sted, når særlige, vidtgående foranstaltninger er aftalt. De i forbindelse med iværksættelse af vejrligsforanstaltninger supplerende målinger og forsøg påhviler entreprenøren. Saltning af forme, armering eller færdigstøbte konstruktioner må ikke finde sted. Med hensyn til udførelse af vinterforanstaltninger henvises til Statens Byggeforskningsinstituts anvisning nr. 125, "Vinterstøbning af beton" Foranstaltninger til forebyggelse af skadelige temperaturforskelle i beton samt udførelse af fugtisoleringsarbejder Foranstaltninger for hindring af skadelige temperaturforskelle i beton ved betonstøbning er nærmere beskrevet i AAB afsnit 8. Hvis der ikke i anden anledning er foretaget målinger, skal entreprenøren i vinterperioder foretage regelmæssige målinger af betontemperaturen i konstruktionen under afbinding og hærdningen, indtil betonen er frostsikker og har opnået den fornødne styrke, jf. DS 482, afsnit 9.7.

61 Vedligehold af store bygværker(byg-sv) Side 61 af 61

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG)

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 203 Bygværker (BYG) September 203 VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-ND-SIOS-KAT SIDE 2 af 76 INDHOLDSFORTEGNELSE SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER...

Læs mere

TILBUDSLISTE - samleside

TILBUDSLISTE - samleside TILBUDSLISTE - samleside Nedenstående arbejder vedrørende entreprise "" tilbydes udført på de i "Særlige betingelser og beskrivelser" af 30. august 2013 angivne grundlag for en betaling af: Samlet tilbudssum

Læs mere

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-SD-LANG-KAT

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-SD-LANG-KAT tilbudsliste SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) September 2013 VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-SD-LANG-KAT TILBUD (side 1) Nedenstående arbejder vedrørende entreprise

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT GENERELT ARBEJDSPLADS. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) November 2007 Erstatter Juni Vejregelrådet

UDBUDSFORSKRIFT GENERELT ARBEJDSPLADS. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) November 2007 Erstatter Juni Vejregelrådet UDBUDSFORSKRIFT GENERELT ARBEJDSPLADS Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) November 2007 Erstatter Juni 1993 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 SITUATIONEN VED ARBEJDETS START OG UNDER ARBEJDETS UDFØRELSE

Læs mere

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG)

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) SEPTEMBER 2013 VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-OD-FARO-KAT Revideret den 3. januar 2014 SIDE 2 af 36 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Entreprise 8800.01 Viborg Station Levering af tunnelelementer

Entreprise 8800.01 Viborg Station Levering af tunnelelementer Entreprise 8800.01 Viborg Station Levering af tunnelelementer Udbudskontrolplan (UKP) August 2015 Entreprise: 8800.01 Arbejde: Slap armering : 10.08.2015 Acceptkriterium Krav dokumentation Bemærkninger

Læs mere

Annex 1.3 FN Byen og Campus 2 Terrorsikring Arbejdsbeskrivelse Beton, generelt og pladsstøbt

Annex 1.3 FN Byen og Campus 2 Terrorsikring Arbejdsbeskrivelse Beton, generelt og pladsstøbt Annex 1.3 FN Byen og Campus 2 Arbejdsbeskrivelse Beton, generelt og pladsstøbt 2017-03-29 Indholdsfortegnelse Side : 1/14 Indholdsfortegnelse 1. Orientering... 2 1.1 Generelt... 2 2. Omfang... 3 2.1 Generelt...

Læs mere

ISTANDSÆTTELSE AF MØNBROEN TEMADAG BETONREPARATION OG -RENOVERING 2016 DEN 2. FEBRUAR 2016

ISTANDSÆTTELSE AF MØNBROEN TEMADAG BETONREPARATION OG -RENOVERING 2016 DEN 2. FEBRUAR 2016 ISTANDSÆTTELSE AF MØNBROEN TEMADAG BETONREPARATION OG -RENOVERING 2016 DEN 2. FEBRUAR 2016 DAGSORDEN SAMLET INDLÆG 1. Mønbroen og istandsættelsen 2012 2016 i 2 entrepriser samt løsninger og erfaringer

Læs mere

Udførelsesstandard for betonarbejder

Udførelsesstandard for betonarbejder Byggelovgivning (Byggeloven + BR 10) DS/ Nationalt anneks EN 1990 DK NA DS 409 DS/ Nationalt anneks EN 1992 DK NA DS 411 Udførelsesstandard for betonarbejder DS/EN 13670 og DS 2427 DS 2426 DS481 DS/ DS/

Læs mere

Arbejdsbeskrivelse 05. Betonelementleverance

Arbejdsbeskrivelse 05. Betonelementleverance Arbejdsbeskrivelse 05. Betonelementleverance Hovedprojekt Side : 1/14 Indholdsfortegnelse... 1 1. Orientering... 2 1.1 Generelt... 2 2. Omfang... 3 2.2 Bygningsdele... 3 2.3 Projektering... 3 2.4 Byggeplads...

Læs mere

ENTREPRISE 1210.77. Signalarbejder UDBUDSKONTROLPLANER. Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010

ENTREPRISE 1210.77. Signalarbejder UDBUDSKONTROLPLANER. Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 1210.77 Signalarbejder Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010 Signalanlæg ved vestlig rampekryds på Jyllingevej 1210.77 Forord til udbudskontrolplaner

Læs mere

Kørestrømsanlæg. SAB Betonreparation

Kørestrømsanlæg. SAB Betonreparation Dokument: Dokument 2 Udgave: Udg. 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Atkins Danmark Kørestrøm Pilestræde 58 1112 København K BWS LLA VPE Tlf. 8233 9000 Lokal

Læs mere

ENTREPRISE H102.02.21

ENTREPRISE H102.02.21 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE H102.02.21 Midterhelle-entreprise H102 Roskilde - Ringsted >>> H102.02 Trafiksanering i Osted MARTS 2011 Styring og samarbejde Entreprise Entreprenør: Udgave: H102.02.21

Læs mere

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel 1 af 6 SAB Afmærkning H1114.45 Afmærkningsmateriel 1. Alment Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til AAB Fælles for vejudstyr og AAB Afmærkningsmateriel 1.1 Omfang

Læs mere

Entreprise Beplantning. Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm

Entreprise Beplantning. Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm Udbudskontrolplaner Entreprise 6770.50 Beplantning Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm NOVEMBER 2011 UKP Indhold 6770.50 Udbudskontrolplaner Strækning: Holstebro - Vejle 6770 Riis - Ølholm Entreprise: 6770.50

Læs mere

PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED (PSS)

PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED (PSS) DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 30. august 2013 PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED (PSS) Vedligehold af store bygværker (BYG-SV) Svendborgsundbroen, katodisk beskyttelse (BYG-SV-SD-SVEN-KAT) Niels

Læs mere

MØNBROEN ENTREPRISE E2 HOVEDISTANDSÆTTELSE AF UNDERSIDE ORIENTERINGSMØDE FOR DE BYDENDE DEN 30. JUNI 2014

MØNBROEN ENTREPRISE E2 HOVEDISTANDSÆTTELSE AF UNDERSIDE ORIENTERINGSMØDE FOR DE BYDENDE DEN 30. JUNI 2014 MØNBROEN ENTREPRISE E2 HOVEDISTANDSÆTTELSE AF UNDERSIDE 2014 2016 ORIENTERINGSMØDE FOR DE BYDENDE DEN 30. JUNI 2014 DAGSORDEN 1. Overordnet orientering om entreprisen 2. Særlige forhold 3. Fotos 4. Spørgsmål

Læs mere

Arbejdsbeskrivelse 06. Betonelementmontage

Arbejdsbeskrivelse 06. Betonelementmontage Arbejdsbeskrivelse 06. Betonelementmontage Hovedprojekt Side : 1/11 Indholdsfortegnelse... 1 1. Orientering... 2 1.1 Generelt... 2 2. Omfang... 3 2.2 Bygningsdele... 3 2.4 Byggeplads... 3 2.5 Sikkerhed

Læs mere

Udførelse af betonkonstruktioner

Udførelse af betonkonstruktioner Emne: Udførelse af betonkonstruktioner 31 01 107 DS 482/Ret. 1-1. udgave. Godkendt: 2002-02-19. Udgivet: 2002-03-08 Juni 2005 Tilbage til menu Gengivet med tilladelse fra Dansk Standard. Eftertryk forbudt

Læs mere

Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud:

Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud: DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 15.august 2014 Hans-Åge Cordua haco@vd.dk 7244 7501 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud: Mønbroen, Entreprise E2, Hovedistandsættelse

Læs mere

1. Generelt Gyldighedsområde Omfang.. 2

1. Generelt Gyldighedsområde Omfang.. 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 1. Generelt. 2 1.1 Gyldighedsområde. 2 1.2 Omfang.. 2 2. Svendborg Kommunes ydelser.. 2 2.1 Generelt 2 2.2 Driftsmøde/Organisation. 2 2.3 Arbejdets overdragelse 2 3. Entreprenørens

Læs mere

HVOR BEVÆGER BETONKRAVENE SIG HEN? 11-10-2012. Hvor bevæger betonkravene sig hen? - Revision af AAB for Betonbroer og EN 206

HVOR BEVÆGER BETONKRAVENE SIG HEN? 11-10-2012. Hvor bevæger betonkravene sig hen? - Revision af AAB for Betonbroer og EN 206 Hvor bevæger betonkravene sig hen? - Revision af AAB for Betonbroer og EN 206 Chefkonsulent Anette Berrig Dansk Byggeri HVOR BEVÆGER BETONKRAVENE SIG HEN? REVISION AF AAB FOR BETONBROER 1 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 6620.700. Signalanlæg Østre Ringvej/Oslovej. Herning - Århus >>> Funder - Hårup AUGUST 2012

UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 6620.700. Signalanlæg Østre Ringvej/Oslovej. Herning - Århus >>> Funder - Hårup AUGUST 2012 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 6620.700 Signalanlæg Østre Ringvej/Oslovej Herning - Århus >>> Funder - Hårup AUGUST 2012 UKP Indhold 6620 700 Udbudskontrolplaner Entreprenøren skal udarbejde en kontrolplan

Læs mere

Entreprise GTUN-OME Etablering af nye Omegafuger i Guldborgsundtunnelen

Entreprise GTUN-OME Etablering af nye Omegafuger i Guldborgsundtunnelen Til de bydende Dato 22. juni 2018 Sagsbehandler Kirsten Riis Mail kiri@vd.dk Telefon 7244 7538 Dokument 18/06270 Side 1/6 RETTELSESBLAD/SUPPLERENDE MEDDELELSE NR. 1 Entreprise GTUN-OME Etablering af nye

Læs mere

Særlige Arbejdsbetingelser (SAB)

Særlige Arbejdsbetingelser (SAB) Særlige Arbejdsbetingelser (SAB) Projektnavn Retablering af fugleø i Utterslev Mose Bygherre: Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Park og Natur Indholdsfortegnelse Særlige Arbejdsbetingelser

Læs mere

PILOT FYN 2010 - vejdrift side 39 af 6 SAB Brønde og ledninger 8 Nov 2010 Entreprise VSD-02 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB)

PILOT FYN 2010 - vejdrift side 39 af 6 SAB Brønde og ledninger 8 Nov 2010 Entreprise VSD-02 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) PILOT FYN 2010 - vejdrift side 39 af 6 SAB Brønde og ledninger 8 Nov 2010 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) Brønde og ledninger på strækninger og sideanlæg UDBUD 2008 - vejdrift side 40 af

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

Materialeundersøgelser

Materialeundersøgelser Materialeundersøgelser Betonundersøgelser Betonteknologi og korrosion. Specialundersøgelser på bl.a. broer og bygninger. COWI rådgiver om beton i Danmark såvel som i udlandet. Vi finder årsager til problemer,

Læs mere

Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø

Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø Katodisk beskyttelse af konstruktioner i marint miljø Seniorspecialist Ruth E. Sørensen 1 Indhold Katodisk beskyttelse, baggrund Katodisk beskyttelse som reparationsstrategi Design Udførelse Drift 2 Katodisk

Læs mere

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE for vedligeholdelse af BRØNDE OG LEDNINGER

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE for vedligeholdelse af BRØNDE OG LEDNINGER SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE for vedligeholdelse af BRØNDE OG LEDNINGER UDBUD 2008 - vejdrift side 2 af 11 SAB-Brønde og ledninger Juli 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 GENERELT 3 2 BRØNDE OG LEDNINGER 5 Bilag

Læs mere

ISTANDSÆTTELSE AF MØNBROEN TEMADAG BETONREPARATION OG -RENOVERING 2016 DEN 2. FEBRUAR 2016

ISTANDSÆTTELSE AF MØNBROEN TEMADAG BETONREPARATION OG -RENOVERING 2016 DEN 2. FEBRUAR 2016 ISTANDSÆTTELSE AF MØNBROEN TEMADAG BETONREPARATION OG -RENOVERING 2016 DEN 2. FEBRUAR 2016 DAGSORDEN SAMLET INDLÆG 1. Mønbroen og istandsættelsen 2012 2016 i 2 entrepriser samt løsninger og erfaringer

Læs mere

GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise HN-22 Bygværksreparationsarbejder 2013

GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise HN-22 Bygværksreparationsarbejder 2013 GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise HN-22 Bygværksreparationsarbejder 2013 ALMINDELIGE BETINGELSER FOR TOTALENTREPRISER - i det følgende kaldet ABT 93 - er med nedenstående

Læs mere

TILBUDSLISTE - samleside (side 2)

TILBUDSLISTE - samleside (side 2) TILBUDSLISTE - samleside (side 2) Nedenstående arbejder vedrørende entreprise "" tilbydes udført på de i "Særlige betingelser og beskrivelser" af 30. august 2013 angivne grundlag for en betaling af: Samlet

Læs mere

Entreprenører skal sikre, at alle nødvendige myndighedsforskrifter i forhold til nedrivning, deponering samt nye byggearbejder følges.

Entreprenører skal sikre, at alle nødvendige myndighedsforskrifter i forhold til nedrivning, deponering samt nye byggearbejder følges. Arbejdsbeskrivelse Side : 1/6 Dato : 11.12.2015 FÆLLESBETINGELSER BYGGEPLADS Generelt Samtlige ydelser i forbindelse med indretning, drift og afvikling af byggeplads skal være indeholdt i entreprisen,

Læs mere

Bilag 1, Udbudskontrolplaner

Bilag 1, Udbudskontrolplaner ENTREPRISE: Cykelsti, Tønder Daler Bilag 1, Udbudskontrolplaner Entreprenøren skal udarbejde en kontrolplan for entreprisen jf. SB ad 11 stk. 1. Kontrolplanen udarbejdes i henhold til Kontrolplan, Vejledning.

Læs mere

TILBUDSLISTE - samleside (side 1)

TILBUDSLISTE - samleside (side 1) TILBUDSLISTE - samleside (side 1) Nedenstående arbejder vedrørende entreprise "" tilbydes udført på de i "Særlige betingelser og beskrivelser" af 30. august 2013 angivne grundlag for en betaling af: Samlet

Læs mere

GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-13 Broreparationsarbejder 2012

GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-13 Broreparationsarbejder 2012 GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-13 Broreparationsarbejder 2012 ALMINDELIGE BETINGELSER FOR TOTALENTREPRISER - i det følgende kaldet ABT 93 - er med nedenstående

Læs mere

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG)

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) September 2013 VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-SD-LANG-KAT SIDE 2 af 41 INDHOLDSFORTEGNELSE SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER...

Læs mere

Betingelser m.v., SOS. Bilag. Drejebog for udførelse af reparationsarbejder 2012. Eksempel

Betingelser m.v., SOS. Bilag. Drejebog for udførelse af reparationsarbejder 2012. Eksempel Bilag Drejebog for udførelse af reparationsarbejder 2012 Eksempel Formål I nærværende entrepriseform er en væsentlig del af opgaveplanlægning og styring entreprenørens ansvar. Drejebogen udarbejdes forud

Læs mere

Haderslev Andels Boligforening Blok 4 Renovering og ombygning

Haderslev Andels Boligforening Blok 4 Renovering og ombygning RÅDGIVENDE INGENIØRER Haderslev Andels Boligforening Blok 4 Renovering og ombygning Hovedentreprise Arbejdsbeskrivelse A.2.1 - Nedbrydningsarbejde ing. blok 4 2013-11-14 Blok 4 Renovering og ombygning

Læs mere

SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER (SAB - TEKNIK)

SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER (SAB - TEKNIK) 14. december 2011 GENERELT SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER (SAB - TEKNIK) Rettelsesblad nr. 1 SAB_Teknik_ Rettelsesblad nr. 1.docx 1 Udgået af SAB Teknik I afsnit 5.1 Alment, Arbejdet omfatter: Projektering

Læs mere

Udbud af asfaltarbejder 2018 IX

Udbud af asfaltarbejder 2018 IX Udbud af asfaltarbejder 2018 IX og Maj 2018 ENTREPRISE 46: M30, km 46,200 47,400 v.s., ved Herfølge ENTREPRISE 49: M60, km 90,660-92,252 h.s., ved Taulov ENTREPRISE 50: Hldv. 450, km 4,748-8,290, inkl.

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

Haderslev Andels Boligforening Blok 5, 6, 7 Renovering og ombygning

Haderslev Andels Boligforening Blok 5, 6, 7 Renovering og ombygning RÅDGIVENDE INGENIØRER Haderslev Andels Boligforening Blok 5, 6, 7 Renovering og ombygning Hovedentreprise Arbejdsbeskrivelse A.2.2 - Nedbrydningsarbejde ing. blok 5, 6, 7 2013-11-14 Blok 5, 6, 7 Renovering

Læs mere

Korrosion i Betonkonstruktioner

Korrosion i Betonkonstruktioner Korrosion i Betonkonstruktioner d. 27. april 2015 Arrangør: Dansk Betonforening Katodisk beskyttelse Grundlæggende principper og anvendelse i nye og eksisterende konstruktioner v. Peter Vagn Nygaard Armeringskorrosion

Læs mere

Arbejdsbeskrivelse B2.240 Murværk. Renovering af Løget By, Længehuse (LH), afdeling 42 AAB Vejle. April 2013 Sag 12.029

Arbejdsbeskrivelse B2.240 Murværk. Renovering af Løget By, Længehuse (LH), afdeling 42 AAB Vejle. April 2013 Sag 12.029 Arbejdsbeskrivelse B2.240 Murværk Renovering af Løget By, Længehuse (LH), afdeling 42 AAB Vejle April 2013 Sag 12.029 Indholdsfortegnelse Side : 1/7 Udarbejdet: FM Kontrolleret: BM Godkendt: BM Indholdsfortegnelse...

Læs mere

SAB-BYG-AV-GEN AV-OD-HN-117. Vedligehold af almindelige bygværker. November 2014

SAB-BYG-AV-GEN AV-OD-HN-117. Vedligehold af almindelige bygværker. November 2014 SAB-BYG-AV-GEN AV-OD-HN-117 Vedligehold af almindelige bygværker November 2014 SIDE 2 af 61 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. Arbejdsplads...4 1.1 Situationen ved arbejdets start og under

Læs mere

Katodisk beskyttelse - design

Katodisk beskyttelse - design Katodisk beskyttelse - design Ruth Sørensen, MSc, PhD, Seniorspecialist, COWI A/S rso@cowi.dk 1 Katodisk beskyttelse - design Princip Historik Design, grundlag/parametre Design, anodesystem Eksempler og

Læs mere

Rettelser og tilføjelser: Herved meddeles følgende rettelser og tilføjelser til udbudsmaterialet for ovennævnte udbud:

Rettelser og tilføjelser: Herved meddeles følgende rettelser og tilføjelser til udbudsmaterialet for ovennævnte udbud: Til de bydende Dato 15. januar 2019 Sagsbehandler Elisabeth Helms Mail EH3@VD.DK Telefon 7244 2420 Dokument 18/08853-6 Side 1/5 RETTELSESBLAD/SUPPLERENDE MEDDELELSE NR. 1 Entreprise 6620.323 Supplerende

Læs mere

Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG Asfaltarbejder 2019 IV Vedligehold (VED) og Belægningsarbejder (VED-BEL)

Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG Asfaltarbejder 2019 IV Vedligehold (VED) og Belægningsarbejder (VED-BEL) Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG Asfaltarbejder 2019 IV og Februar 2019 ENTREPRISE 12: Hldv. 133, km 6,888 9,700, inkl. P-plads, ved Nørreballe ENTREPRISE 13: Hldv. 107, km 10,880 11,721, ved Hundested

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE Beplantningsarbejder Vejle - Grindsted >>> Bredsten - Vandel AUGUST 2012

UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE Beplantningsarbejder Vejle - Grindsted >>> Bredsten - Vandel AUGUST 2012 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 36320.50 Beplantningsarbejder 36320 Vejle - Grindsted >>> Bredsten - Vandel AUGUST 2012 UKP Indhold 36320.50 Udbudskontrolplaner Entreprenøren skal udarbejde en kontrolplan

Læs mere

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG)

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) TILBUDS- OG AFREGNINGSGRUNDLAG SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) SEPTEMBER 2013 VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-OD-FARO-KAT Revideret den 3. januar 2014 SIDE 2 af 22

Læs mere

Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter.

Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter. 1386 Udenbys Vester Kvarter Side 1 Ejerforeningen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter. Fagbeskrivelse Murer-/ malerarbejde Nedre Facade Thomas Sørensen, Krusågade 35, 1719 København

Læs mere

Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud:

Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud: DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 05. januar Hans-Åge Cordua haco@vd.dk 7244 7501 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud: Forstærkning af Lindenborg Pæledæk Rettelsesblad

Læs mere

Hvor mangler vi viden om reparationer og reparationsprodukter? v. Gitte Normann Munch-Petersen

Hvor mangler vi viden om reparationer og reparationsprodukter? v. Gitte Normann Munch-Petersen Hvor mangler vi viden om reparationer og reparationsprodukter? v. Gitte Normann Munch-Petersen Agenda Reparation af nye konstruktioner Reparationsmetoder Branchenetværk Reparation af nye konstruktioner

Læs mere

Arbejdsbeskrivelse 04. Pladsstøbt beton

Arbejdsbeskrivelse 04. Pladsstøbt beton Arbejdsbeskrivelse 04. Pladsstøbt beton Hovedprojekt Side : 1/16 Indholdsfortegnelse... 1 1. Orientering... 2 1.1 Generelt... 2 2. Omfang... 3 2.2 Bygningsdele... 3 2.4 Byggeplads... 3 2.5 Sikkerhed og

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 13 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

Fællesbetingelser Side : 1/7 Dato :

Fællesbetingelser Side : 1/7 Dato : Fællesbetingelser Side : 1/7 BYGGEPLADS Generelt Samtlige ydelser i forbindelse med indretning, drift og afvikling af byggeplads skal være indeholdt i entreprisen, med mindre det specifikt fremgår, at

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 10. juli 2014 Hans-Åge Cordua

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 10. juli 2014 Hans-Åge Cordua DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. juli 2014 Hans-Åge Cordua haco@vd.dk 7244 7501 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud: Mønbroen, Entreprise E2, Hovedistandsættelse

Læs mere

Arbejdsbeskrivelse 06. Betonelementmontage

Arbejdsbeskrivelse 06. Betonelementmontage Arbejdsbeskrivelse 06. Betonelementmontage Hovedprojekt Side : 1/12 Indholdsfortegnelse... 1 1. Orientering... 2 1.1 Generelt... 2 2. Omfang... 3 2.2 Bygningsdele... 3 2.4 Byggeplads... 3 2.5 Sikkerhed

Læs mere

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde PLANLÆGNING OG PROJEKTERING Formålet med afmærkning af vejarbejde side 13 Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

2. Hovedforløb Bygningsstruktør

2. Hovedforløb Bygningsstruktør 2. Hovedforløb Bygningsstruktør 1 - Kloak - Kloakering opdeles i en teoretisk og praktisk del, vekslende mellem praktisk, samt teoretiske opgaver. Efter en teoretisk gennemgang af love og regler, skal

Læs mere

ENTREPRISE 1220.271. Oprensning af fokusarealer TILBUDS- OG AFREDNINGSGRUNDLAG. 12 København - Frederikssund >>> 1220 Motorring 4 - Tværvej N

ENTREPRISE 1220.271. Oprensning af fokusarealer TILBUDS- OG AFREDNINGSGRUNDLAG. 12 København - Frederikssund >>> 1220 Motorring 4 - Tværvej N TILBUDS- OG AFREDNINGSGRUNDLAG ENTREPRISE 1220.271 Oprensning af fokusarealer 12 København - Frederikssund >>> 1220 Motorring 4 - Tværvej N JUNI 2012 TILBUDSGIVER: NAVN: ADRESSE: 1220.271: TAG 1 af 4 Tilbuds-

Læs mere

Udbud af rammeaftaler for Bygningsvedligehold ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE. Aftalebilag 3

Udbud af rammeaftaler for Bygningsvedligehold ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE. Aftalebilag 3 Udbud af rammeaftaler for ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE Aftalebilag 3 Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse 1 Orientering...3 1.1 Generelt...3 1.2 Udbudsmaterialet...3 1.2.1 Grundlag for udbud...3 1.2.2 Almengyldige

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 12 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

Montagevejledning for OP-DECK

Montagevejledning for OP-DECK Montagevejledning for OP-DECK Forberedelse før montering af OP-DECK sandwich paneler Generelt skal de nødvendige sikkerhedsmæssige foranstaltninger tages inden montagestart. (kantbeskyttelse, net osv.)

Læs mere

Vilsund Reparation af Bropille 1

Vilsund Reparation af Bropille 1 Image size: 7,94 cm x 25,4 cm PILLE 1 Vilsund - rep. af bropille 1: Vilsund Reparation af Bropille 1 Image size: 7,94 cm x 25,4 cm PILLE 1 EKSISTERENDE FORHOLD: HISTORIK 1936/ 1938: Broen opføres 1979:

Læs mere

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-OD-FARO-KAT

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-OD-FARO-KAT tilbudsliste SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) September 2013 VEDLIGEHOLD AF STORE BYGVÆRKER (BYG-SV) Entreprise: SV-OD-FARO-KAT TILBUD (side 1) Nedenstående arbejder vedrørende entreprise

Læs mere

Montagevejledning for OP-DECK

Montagevejledning for OP-DECK Montagevejledning for OP-DECK Forberedelse før montering af OP-DECK sandwich paneler Generelt skal de nødvendige sikkerhedsmæssige foranstaltninger tages inden montagestart. (kantbeskyttelse, net osv.)

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 18. november 2013 KBP KBP@vd.dk Samlet vedligeholdsudbud 2013 Hovedområde "Bygværker" (BYG) Fagområde "Vedligehold af store bygværker" Meddelelses- og rettelsesblad

Læs mere

SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER UDBUD 2013. Mindre Totalentrepriser, Afregnet til fast pris DECEMBER 2012

SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER UDBUD 2013. Mindre Totalentrepriser, Afregnet til fast pris DECEMBER 2012 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER UDBUD 2013 Mindre Totalentrepriser, Afregnet til fast pris DECEMBER 2012 UDBUD 2013 Mindre Totalentrepriser Afregnet til fast pris BYGVÆRKSREPARATIONER 2013 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER

Læs mere

VILSUNDBROEN BYGVÆRK 445-0016

VILSUNDBROEN BYGVÆRK 445-0016 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. marts 2012 Emilie D. Kristiansen edk@vd.dk 72 44 34 54 VILSUNDBROEN BYGVÆRK 445-0016 Niels Juels Gade 13 1022 København K vd@vd.dk EAN 5798000893450 Postboks

Læs mere

De første forslag, der også foreslås udført først, er mere detaljeret beskrevet i nedenstående.

De første forslag, der også foreslås udført først, er mere detaljeret beskrevet i nedenstående. Gudhjem Svømmehal Forslag til beskyttelse af konstruktionsdele 2009-04-25 Forslag og prioritering af reparationer I henhold til aftale har vi udarbejdet et forslag for renovering af bassinkonstruktionen

Læs mere

Beskrivelse for renovering af øvrefacade på ejendommen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108

Beskrivelse for renovering af øvrefacade på ejendommen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 1386 Udenbys Vester Kvarter Side 1 Beskrivelse for renovering af øvrefacade på ejendommen Krusågade 35 & Ingerslevsgade 108 Tilbudet skal indeholde.: o Stillads o Udfræsning af fuger (og bortskaffelse)

Læs mere

CVR/VAT no. 36 67 58 53 CVR/VAT no. 33 78 06 80. Tel: +45 7228 2000 Fax: +45 7228 2030 Tel: +45 30 10 77 10. Side 1 af 7

CVR/VAT no. 36 67 58 53 CVR/VAT no. 33 78 06 80. Tel: +45 7228 2000 Fax: +45 7228 2030 Tel: +45 30 10 77 10. Side 1 af 7 Side 1 af 7 Side 2 af 7 Gravetilladelses Vilkår for Odense Havn (OH) Godkendelse: Al arbejde i havnens gader og veje skal skriftligt anmeldes til OH mindst 5 dage før arbejdets påbegyndelse. Arbejdet må

Læs mere

Udførelse af betonkonstruktioner Regler for anvendelse af EN 13670 i Danmark

Udførelse af betonkonstruktioner Regler for anvendelse af EN 13670 i Danmark Dansk standard DS 2427 1. udgave 2011-02-24 Udførelse af betonkonstruktioner Regler for anvendelse af EN 13670 i Danmark Concrete execution Rules for application of EN 13670 in Denmark DS 2427 København

Læs mere

Tilbud Undertegnede tilbyder at udføre nedenstående arbejder på det i SB Ad 2, stk 2 af angivne grundlag for betaling af:

Tilbud Undertegnede tilbyder at udføre nedenstående arbejder på det i SB Ad 2, stk 2 af angivne grundlag for betaling af: TILBUDSLISTE TBL side 1 Tilbud Undertegnede tilbyder at udføre nedenstående arbejder på det i SB Ad 2, stk 2 af 09.03.2012 angivne grundlag for betaling af: Samlet tilbudssum ekskl. moms, overført fra

Læs mere

Svendborg Kommune, Miljø, Klima og Teknik Kørebaneafmærkning 2015-2018

Svendborg Kommune, Miljø, Klima og Teknik Kørebaneafmærkning 2015-2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Aftalegrundlaget. 2 2. Kontraktperiode. 2 3. Fast pris og dennes betaling. 2 4. Dokumenter 2 5. Omfang af og ændringer i entreprisens omfang. 3 6. Fejl i projektet. 3 7. Regnefejl

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til NOTAT Projekt Karlstrup Mose Pæledæk Kunde Vejdirektoratet Dato 2012-21-03 Til Fra Kopi til Hans-Åge Cordua, Vejdirektoratet Lene Tørnæs Helbo, Vejdirektoratet Troels Larsen-Helms, Rambøll Peter Møller,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 14. december 2017 Hans-Åge Cordua

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 14. december 2017 Hans-Åge Cordua DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 14. december 2017 Hans-Åge Cordua haco@vd.dk 7244 7501 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud: Forstærkning af Lindenborg Pæledæk

Læs mere

01 01 10 Tillæg til drift af arbejdsplads dag 20 0,00. 07 04 58 Etablering af betonfundament til autoværnsscepter Stk. 4 0,00

01 01 10 Tillæg til drift af arbejdsplads dag 20 0,00. 07 04 58 Etablering af betonfundament til autoværnsscepter Stk. 4 0,00 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 12. marts 2012 12/00724-7 Carsten Sandgaard Christensen cac@vd.dk +45 7244 2223 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende Entrepriseudbud 6620.110 Broer

Læs mere

Særlige Betingelser INDHOLDSFORTEGNELSE

Særlige Betingelser INDHOLDSFORTEGNELSE Særlige Betingelser (SB) Side 1 af 6 Særlige Betingelser INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. AFTALEGRUNDLAGET... 2 2. KONTRAKTPERIODE... 2 3. FAST PRIS OG DENNES BETALING... 2 4. DOKUMENTER... 2 5. OVERDRAGELSE

Læs mere

Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: Døre, vinduer og porte, leverance R

Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: Døre, vinduer og porte, leverance R Ændringshistorik til projektspecifikt paradigme: 4.370 Døre, vinduer og porte, leverance R2.01 2016-12-16 Denne ændringshistorik angiver ændringer i forhold til den tidligere version ved en sammenligning

Læs mere

DS FLEX BRO. Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig

DS FLEX BRO. Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig DS FLEX BRO Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig Forny den gamle bro et med afstand 1,398 mm Fin på overfladen Mange af Danmarks små broer har

Læs mere

ØSTLIG FORDELINGSVEJ ENTREPRISE E-001 JORDARBEJDER, LEDNINGSOMLÆGNING OG AFVANDING MV.

ØSTLIG FORDELINGSVEJ ENTREPRISE E-001 JORDARBEJDER, LEDNINGSOMLÆGNING OG AFVANDING MV. Dokumenttype UKP Udbudskontrolplaner Dato Februar 0 ØSTLIG FORDELINGSVEJ ENTREPRISE E-00 JORDARBEJDER, LEDNINGSOMLÆGNING OG AFVANDING MV. NÆSTVED KOMMUNE UDBUDSKONTROLPLANER (UKP) ØSTLIG FORDELINGSVEJ

Læs mere

Tilbud. TILBUDSLISTE TBL side 1. Licitation ID: Hylkedalsbroen Omisolering. kr. Samlet tilbudssum ekskl. moms, overført fra side 7

Tilbud. TILBUDSLISTE TBL side 1. Licitation ID: Hylkedalsbroen Omisolering. kr. Samlet tilbudssum ekskl. moms, overført fra side 7 TILBUDSLISTE TBL side 1 Licitation ID: 88888888-1 Tilbud Samlet tilbudssum ekskl. moms, overført fra side 7 kr. Samlet tilbudssum overføres til tilbudssamlelisten (TBSL) TILBUDSLISTE TBL side 2 1 ARBEJDSPLADS

Læs mere

GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-11 Broreparationsarbejder 2012

GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-11 Broreparationsarbejder 2012 GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-11 Broreparationsarbejder 2012 ALMINDELIGE BETINGELSER FOR TOTALENTREPRISER - i det følgende kaldet ABT 93 - er med nedenstående

Læs mere

Funktionsbeskrivelse Bygningsarbejder

Funktionsbeskrivelse Bygningsarbejder (Tømrer/isolatør fagentrepriser) 015 Toftlund Skole Energispareprojekt Tønder 27. september 2013 014 Toftlund Skole Side:2/5 Udarbejdet: PJA Kontrolleret: Godkendt: Indholdsfortegnelse 015 Toftlund Skole...

Læs mere

Herved meddeles følgende rettelser og tilføjelser til udbudsmaterialet for ovennævnte udbud:

Herved meddeles følgende rettelser og tilføjelser til udbudsmaterialet for ovennævnte udbud: Til de bydende Dato 27. maj 2016 Sagsbehandler Per Øster Mail pbos@vd.dk Telefon 7244 2513 Dokument 13/23270-12 Side 1/5 RETTELSESBLAD NR. 3 6714 Holstebro N - Aulum Udbud 6714.201 Mejrup - Tvis Rettelser

Læs mere

Plan for Sikkerhed og Sundhed Kidholm, Langholt byggemodning Etape 3

Plan for Sikkerhed og Sundhed Kidholm, Langholt byggemodning Etape 3 1.1 Fælles regler på pladsen Planen for byggepladsens Sikkerhed og Sundhed skal sammen med den enkelte entreprenørs arbejdspladsvurdering (APV) sikre, at alle, der er beskæftiget på byggepladsen, har et

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLAN Bilag 2

UDBUDSKONTROLPLAN Bilag 2 Bilag 2 Generelle bestemmelser Entreprenøren skal udarbejde en kontrolplan for entreprisen, jfr. SB ad 11, stk. 1. Kontrolplanen skal udarbejdes på grundlag af: - Udbudskontrolplan for entreprisen - Resultater

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder (GAB Asfalt) Filnavn: GAB Asfalt_udg 1.docx Udgave nr.: 1 Dato: 16.07.2009 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: BCA JEC LAFO GAB

Læs mere

Bygningsstyrelsen. KU 782-70 UNILAB - Plantelab. ARB - Arbejdsbeskrivelse. Hovedentreprise. Kloak - Afløb i jord. Dato: 2014-11-21 Rev.

Bygningsstyrelsen. KU 782-70 UNILAB - Plantelab. ARB - Arbejdsbeskrivelse. Hovedentreprise. Kloak - Afløb i jord. Dato: 2014-11-21 Rev. Bygningsstyrelsen ARB - Arbejdsbeskrivelse Hovedentreprise Kloak - Afløb i jord Dato: 2014-11-21 Rev. dato: KU782-70_13_0064_K13_C08_N010_Kloak Teknikerbyen 34 2830 Virum Tlf: +45 8819 1000 Indholdsfortegnelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juli / Lone Hansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juli / Lone Hansen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juli 213 13/16639-23 Lone Hansen loha@vd.dk 7244 2533 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende udbud H26.13.2 H26 Svendborg Spodsbjerg H26.13 Stikrydsning

Læs mere

Søjler. Projektering: GENEREL PROJEKTERING 2 Elementgeometri 2 Geometri 2 Længder 2 Armering 2

Søjler. Projektering: GENEREL PROJEKTERING 2 Elementgeometri 2 Geometri 2 Længder 2 Armering 2 Projektering: Søjler * Interaktiv indholdsfortegnelse - klik på emne GENEREL PROJEKTERING 2 Elementgeometri 2 Geometri 2 Længder 2 Armering 2 Andre geometriske udformninger 2 Udsparinger 2 Fortandinger

Læs mere

AALBORG KOMMUNE AFMÆRKNING AF FÆRDSELSAREALER AALBORG KOMMUNE Særlige Arbejdsbeskrivelse for Afmærkning (SAB-AFMÆRK)

AALBORG KOMMUNE AFMÆRKNING AF FÆRDSELSAREALER AALBORG KOMMUNE Særlige Arbejdsbeskrivelse for Afmærkning (SAB-AFMÆRK) AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik & Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby AFMÆRKNING AF FÆRDSELSAREALER AALBORG KOMMUNE 2017-2020 Særlige Arbejdsbeskrivelse for Afmærkning (SAB-AFMÆRK)

Læs mere

DS/EN 15512 DK NA:2011

DS/EN 15512 DK NA:2011 DS/EN 15512 DK NA:2011 Nationalt anneks til Stationære opbevaringssystemer af stål Justerbare pallereolsystemer Principper for dimensionering. Forord Dette nationale anneks (NA) er det første danske NA

Læs mere

Hejseredskaber og spil - Hovedeftersyn

Hejseredskaber og spil - Hovedeftersyn Hejseredskaber og spil - Hoved Minimum hver 12. måned Hejseredskaber og spil Hoved min. hver 12. måned: Eftersyn og kontrol skal foretages af fabrikanten eller en anden sagkyndig minimum hver 12. måned.

Læs mere