torsdag den 3. januar 2002 kl hos Fællesadm. 3B Drøftelse af vandkvaliteten i det grønne vaskeri

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "torsdag den 3. januar 2002 kl. 13.00 hos Fællesadm. 3B Drøftelse af vandkvaliteten i det grønne vaskeri"

Transkript

1 Bilag G l a d i n g Mødenotat refshalevej 163a, 2. dk københavn k tlf fax lading@mail.dk 7. januar 2002 / TL / LHC SE nr Bank reg.nr Kontonr Vedr. Afholdt Formål Evaluering af Det Grønne Vaskeri torsdag den 3. januar 2002 kl hos Fællesadm. 3B Drøftelse af vandkvaliteten i det grønne vaskeri Deltagere Erik Christiansen direktør Ebo Consult Ove Loland konsulent - Christian Munk ingeniør - Erik Præstegaard byggechef Fællesadm. 3B Bettina Fellov grøn guide - Thorkild Sørensen ingeniør Wormslev Poul Harremoës professor DTU / M&R Lena Holm Christensen arkitekt La+k Tove Lading arkitekt - 1. Mødets baggrund 3B har fra Den Grønne Fond og Københavns Kommunes Byøkologiske Fond modtaget støtte til at få foretaget en ekstern evaluering af det grønne vaskeri i Folehaven. Denne evaluering gennemføres af Lading, vandkvalitetsmålinger er udført af DHI. Evalueringsrapporten peger på problemer med vandkvaliteten i anlægget, og 3B ønsker bud på hvad der kan gøres for at forbedre den.

2 . 2. Generelt PH pointerer at man som udgangspunkt må kende stof- og vandstrømmene i anlægget (dvs. opstille massebalancer). Populært sagt skal man føre budget og regnskab for, hvad der tilsættes af vand og andre stoffer, hvad der sker med dem (om de nedbrydes eller ej) og hvor de forsvinder hen. Kun på den måde er man istand til at håndtere de problemer, der måtte være. På mødet er vandkvalitetsproblemerne drøftet på det generelle plan. De helt konkrete løsninger må afhænge af en nøjere analyse af anlægget og problemerne. PH fremhæver også at vaskekemi er ret kompliceret, og at man derfor med fordel kan inddrage specialister fra DTU, DHI og vaskemiddelbranchen. 3. Saltkoncentration Det recirkulerede vand indeholder for store saltkoncentrationer, jf. DHI s målinger. Det har bl.a. betydning for vaske- og skyllekvaliteten. PH forklarer at der altid vil ske en opkoncentration af salte ved recirkulering af vand. Saltene kan stamme fra vaskemiddel, skyllemiddel, tilsatte kemikalier (fx PAX) og evt. tøjet. PH medbragte artikler om emnet (udleveret til Ebo). CM har mistanke om at noget af saltproblemet stammer fra PAX. Ebo er i gang med at finde alternative produkter. Det bør undersøges hvor saltene stammer fra. Løsningen af problemet falder i to dele: Minimering af tilsætning af salte (men det kan formentlig kun løse en del af problemet) Udskiftning af vand ved tilsætning af frisk vand Løsninger som omvendt osmose er ikke relevante i denne sammenhæng, da de er for dyre. Regnvand vil være mere egnet som tilsætning end vandværksvand, dels p.g.a. det grønne, dels fordi regnvand er blødt mens vandværksvand er hårdt.

3 PH vil umiddelbart anbefale, at der tilsættes så meget regnvand som muligt. Hvor meget vand der vil være nødvendigt, må vurderes på baggrund af analyser af vandets saltindhold. Regnvandet bør tilsættes i de første tanke i rensningsanlægget. OL fortæller at man allerede har øget regnvandsindtaget, men man kender ikke mængden af tilsat regnvand. Det vil være nødvendigt at opsamle regnvand for at have tilstrækkeligt tilsætningsvand til tørre perioder (dvs. at der skal opstilles en opsamlingstank). Til brug for massebalancen skal regnvandsindtaget måles. PH henviser til litteratur om anvendelse af regnvand. 4. Hårdhed Ifølge PH er hårdhed et problem i vaskeprocessen, fordi man ikke ønsker kalkudfældning i tøjet. I store anlæg har man egentlige blødgøringsanlæg, men ellers kompleksbindes kalken af ingredienser i vaskemidlet. Derfor doserer man også vaskemiddel i større mængder hvis vandet er hårdt. I et fællesvaskeri er det væsentligt, at vandet dels ikke er for hårdt, dels at niveauet er nogenlunde jævnt ellers vil der være problemer med dosering af vaskemiddel Ved at anvende regnvand i stedet for vandværksvand i anlægget undgår man tilførsel af kalcium. Hårdhedsproblemer hænger sammen med ph-værdi, men sammenhængene er meget komplekse. 5. Bundfældning og ph-værdi Evalueringsrapporten nævner tilsætning af PAX p.g.a. den ph-regulerende effekt. Dette er kun delvist rigtigt.

4 PAX tilsættes primært af hensyn til bundfældning (dvs. at få div. stoffer til at udfældes som slam). PAX har også en vis (begrænset) ph-regulerende effekt. Bundfældningen er til dels afhængig af ph-værdien, og er optimal ved bestemte ph-værdier. Oprindeligt var problemet bundfældning. Den forsøgte man at forbedre ved at regulere ph-værdien med syre, men det havde kun en kortvarig virkning. Derefter fandt man frem til bundfældningsmidlet PAX XL60, et middel der også anvendes i rensningsanlæg. PAX XL 60 indeholder bl.a. små mængder tungmetaller, der kan være årsagen til de koncentrationer, der er konstateret i slammet. CM oplyser, at man undersøger alternative bundfældningsmidler. Der findes to typer: til rensningsanlæg til vandværker Generelt er bundfældningsmidler til vandværker renere og med et lavere indhold af bl.a. tungmetaller, men de er også dyrere. PH fremhæver at det er vigtigt at være kritisk overfor leverandøren af bundfældningsmiddel. Man bør sikre sig en god dokumentation. M.h.t. ph-værdi: der er fortsat problemer. Ifølge PH har ph-værdien stor betydning for vaskeprocessen og opfordrer til, at man trækker på vaskemiddel producenternes viden (som man dog skal forholde sig kritisk til). 6. Mikrobiologi Vandet har en fin mikrobiologisk kvalitet efter at have passeret UV-anlægget, men har i sagens natur et højt indhold af bakterier undervejs det er jo bl.a. dem, der renser vandet. Ved en stikprøvekontrol for legionella viste bakterieindholdet i en af prøverne sig at være så højt, at lave legionella-tal ikke kunne konstateres (men ifølge Danvak: havde tallene været kritiske, ville det have været konstateret). BF har overvejet, om evt. legionella ville kunne spredes via aerosoler, især i sommerperioden hvor vandtemperaturen kan ligge på 25ºC eller mere. TL spørger om andre sygdomsfremkaldende bakterier kan overleve vaskeprocessen, og evt. spredes i forbindelse med drift af anlægget (berøring med vand og slam).

5 PH har ikke umiddelbart betænkeligheder i forhold til spredning af sygdomsfremkaldende bakterier, men vil på den anden side ikke afvise at der kan opstå problemer som følge af de høje vandtemperaturer og aerosoldannelse p.g.a. indblæsning af luft. Normalt løser man problemer med aerosoler med udsugning. PH foreslår at problemet undersøges ved at sætte petriskåle op i lokalet det vil vise om der spredes bakterier med aerosolerne. Samtidig bør der foretages stikprøvekontrol for legionella i den kommende sommer, når vandet er varmest. Risikoen for sygdomsspredning fra syge beboeres vasketøj anser PH for minimal, fordi mikroorganismer dør i vaskeprocessen, også selvom der vaskes ved lave temperaturer. 7. Slam De stoffer, der ikke nedbrydes i den biologiske proces, vil enten blive i det recirkulerede vand (hvilket gælder salte) eller ende i slammet. Da der sker en opkoncentration, vil selv små mængde af uønskede stoffer kunne få en betydning. DHI har undersøgt en prøve af slammet, udtaget i marts Undersøgelsen udgør et øjebliksbillede, og det er ikke sikkert at man ville få de samme værdier i dag. Ifølge DHI s analyse indeholder slammet stoffer, der ikke bør findes i slam fra et vaskeri, der anvender Svanemærket vaskemiddel, bl.a. LAS og NPE. Slammet indeholder også tungmetaller (i mindre koncentrationer) og andre uønskede stoffer. Det er ikke klarlagt, hvorfra disse stoffer stammer. Indholdet af disse stoffer er årsagen til, at slammet ikke kan spredes på marker. Tørstofkoncentrationen er for høj til at slammet uden dispensation kan ledes til kloak. Der er ikke fundet en endelig løsning på udslamning fra anlægget, men der er flere muligheder. PH finder det ikke overraskende at der er uønskede stoffer i slammet. Selv meget små mængder af stoffer fra sæbe m.v. vil blive ophobet og koncentreret i slammet. Derfor er det væsentligt at kende stofstrømmene i anlægget. Diskussion af, hvor stofferne kan stamme fra:

6 LAS og NPE kan stamme fra ikke-miljømærket vaskemiddel. OL oplyser at den automatiske sæbedossering i en periode var tilstoppet, hvilket formentlig fik brugerne til selv at tilsætte vaskemiddel. Det vides ikke, om slammet i den undersøgte prøve stammer fra denne periode. La+k har efter aftale undersøgt, om det Svanemærkede vaskemiddel kunne indeholde så små mængder af LAS at det lå under deklarationsgrænsen. Miljømærkesekretariatet oplyser at Svanemærket vaskemiddel ikke må indeholde LAS overhovedet, og at der bliver foretaget stikprøver. Tungmetallerne kan stamme fra PAX XL60. CM forslår at nogle af de uønskede stoffer stammer fra septiktankens membran eller fra tætningsmidlet. PH: Det er ikke god latin at fortynde slam og sende det i kloakken! Slammet ender sandsynligvis sammen med andet slam i slamforbrænding. Enighed om slammet bør undersøges igen. Er der fortsat et relativt højt indhold af uønskede stoffer bør det klarlægges, hvor de stammer fra. 8. Granderudstyr PH finder ikke virkningen af Grander-udstyret dokumenteret. De positive virkninger på anlægget, som Ebo tilskriver installationen af Grander-udstyret, er efter PH s mening ikke godtgjort. Årsagssammenhængene er for komplekse, og der skal betydeligt mere til at dokumentere en virkning især hvis man ikke kan forklare hvad der foregår i processen. 9. Brugere Det har været drøftet, om indholdet af LAS m.v. i slammet stammer fra vaskemiddel som beboerne selv tilsætter og om dette i givet fald kun er sket i forbindelse med stoppet i den automatiske sæbedossering, eller om det sker løbende (fx fordi vaskeriets vaskemiddel ikke indeholder blegestoffer). Der peges også på, at det ville være at foretrække, hvis man helt kunne undgå brugen af skyllemiddel i anlægget men det har hidtil været et brugerkrav (p.g.a. duften?). PH foreslår at der nedsættes en brugergruppe, så man får et bedre kendskab til brugernes holdninger. Gruppen skal være et repræsentativt udsnit af brugere og ikke kun

7 de meget grønne. Med et anlæg som dette er det væsentligt at få klarlagt, hvis der hos dele af den samlede brugergruppe er en uhensigtsmæssig adfærd i forhold til anlægget. Det er nødvendigt at der er en generel accept hos brugerne af den hensigtsmæssige adfærd er der ikke det, skal man hellere finde andre løsninger. Ebo har foreslået at få vaskerigruppen til at gennemføre en mere omfattende brugerundersøgelse end den begrænsede undersøgelse, der er gennemført i forbindelse med evalueringsrapporten. 10. Konklusion Der skal styr på vand- og stofstrømmene. Vandet i anlægget skal løbende udskiftes med regnvand. Der skal etableres en opsamling så der er vand til de tørre perioder. Omfanget skal fastlægges i forbindelse med mere detaljeret analyse af anlæggets massebalance. PH tilbyder at Ebo kan indgå et samarbejde med Anna Ledin, forsker på DTU / Miljø og Ressourcer, med henblik på at få styr på vandkvalitetsproblemerne. La+k udarbejder et appendiks til evalueringsrapporten i medfør af dette referat. Evalueringsrapporten korrigeres m.h.t. funktionen af PAX (primært bundfældning). 3B og Ebo aftaler efterfølgende en handlingsplan for vandkvalitet og funktionalitet.

Problem Handling Tidstermin Ansvarlige Status/kommentarer Økonomi

Problem Handling Tidstermin Ansvarlige Status/kommentarer Økonomi Handlingsplan for Folehavens vaskeri 2002. Med baggrund i Lading arkitekter PAR s evalueringsrapport foreslås her en handlingsplan med fokus på vaskerikvalitet og beboernes tilfredshed. Handlingsplanen

Læs mere

Det grønne vaskeri i Folehaven Evaluering

Det grønne vaskeri i Folehaven Evaluering Det grønne vaskeri i Folehaven Evaluering December 2001 - appendix januar 2002 Udført af Lading arkitekter + konsulenter PAR Refshalevej 163a 1432 København K Tlf. 32 83 19 68 Fax 32 83 19 67 lading@mail.dk

Læs mere

1.1 Vaskemaskinstarter Hvad Note Forudsætninger Beregning Resultat 1.1.1 Vaske-maskiner førs. 1) Målt i 1998 (3B) Kapacitet oplyst af 3B

1.1 Vaskemaskinstarter Hvad Note Forudsætninger Beregning Resultat 1.1.1 Vaske-maskiner førs. 1) Målt i 1998 (3B) Kapacitet oplyst af 3B Bilag A Beregningsgrundlag 10.12.2001 / LHC Tallene i evalueringsrapportens tabeller bygger på nedenstående. Alle tal er beregnet udfra enten målinger eller estimater opgive af rådgivere og/eller bygherre.

Læs mere

JKS TØJVASK. Når kun det bedste er godt nok.

JKS TØJVASK. Når kun det bedste er godt nok. JKS TØJVASK Onlin esho p Konc e pt Serv ice Tota ll øsni Når kun det bedste er godt nok. nger RENT VASKERI DIN TOTALLEVERANDØR I TEKSTILVASKEMIDLER Miljørigtige og intelligente vaskeløsninger Doseringspumpe

Læs mere

Bevare hvidhedsgraden i hvidt tøj og farveintensiteten i farvede og printede varer.

Bevare hvidhedsgraden i hvidt tøj og farveintensiteten i farvede og printede varer. INDHOLD 1. Formålet med vask 2. Vejledning for varer med min. 50% polyester 3. Vejledning for varer med min. 50% bomuld 4. Stof med besætning i kontrastfarve 1 1. Formålet med vask Fjerne snavs og pletter.

Læs mere

JKS TØJVASK. Når kun det bedste er godt nok. Onlineshop Koncept. Service Totalløsninger

JKS TØJVASK. Når kun det bedste er godt nok. Onlineshop Koncept. Service Totalløsninger JKS TØJVASK Onlineshop Koncept Onlineshop Koncept Service Totalløsninger Service Totalløsninger Når kun det bedste er godt nok. RENT VASKERI Miljørigtige og intelligente vaskeløsninger Totalleverandør

Læs mere

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg 31. oktober 2005 Udført for Gartneri eksempel 1 Kemi- og Vandteknik Undersøgelsesrapport Baggrund Mange gartnerier oplever alt for

Læs mere

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017 Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017 I Esbjerg Kommune er der i 2017 udpumpet og distribueret 7,0 mio. m 3 drikkevand til vores kunder. I Varde Kommune er der tilsvarende udpumpet 1,7 mio. m 3. Vandet indvindes

Læs mere

5. Indkomne forslag.

5. Indkomne forslag. På vandværkets generalforsamling den 25. februar 2019 var der et punkt om blødgøring af vandet. Der orienteres nedenstående om vandværkets / generalforsamlingens beslutning til dette; herunder oplysninger

Læs mere

Undersøgelse og vurdering af spildevandsanlægget på Folehavens Vaskeri

Undersøgelse og vurdering af spildevandsanlægget på Folehavens Vaskeri Bilag C Undersøgelse og vurdering af spildevandsanlægget på Folehavens Vaskeri Fællesadministrationen 3B Rapport Oktober 2001 Undersøgelse og vurdering af spildevandsanlægget på Folehavens Vaskeri Oktober

Læs mere

Brugsanvisning. Det du IKKE skal:

Brugsanvisning. Det du IKKE skal: Brugsanvisning Tillykke Tillykke med dit EcoEgg TM /vaskeæg. Med din anskaffelse er du med til at reducere mængden af kemikalier der forurener kloden. Samtidig gør du noget godt for din families hud, sparer

Læs mere

NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING

NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING Når du vælger de blå Änglamark produkter, er du sikker på at få produkter af høj kvalitet, uden overfl ødig kemi. Vi stiller nemlig krav til indholdsstoffer,

Læs mere

Miljøbelastning ved manuel bilvask

Miljøbelastning ved manuel bilvask Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 02-09-2016 - Opfølgning på foretræde vedlagt) MOF Alm.del Bilag 591 Offentligt Miljøbelastning ved manuel bilvask Landemærket 10, 5. Postboks 120 1004 København

Læs mere

PRAKTISKE INFORMATIONER

PRAKTISKE INFORMATIONER POSTFUNKTIONÆRERNES ANDELS-BOLIGFORENING AFDELING 4 KAGSHUSENE ÅFLØJEN 3C 2700 BRØNSHØJ Tlf.: 44 91 60 03 September 2014 PRAKTISKE INFORMATIONER AFDELINGSBESTYRELSEN Afdelingsbestyrelsen træffes på afdelingskontoret,

Læs mere

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018 Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018 DIN Forsyning har i 2018 udpumpet og distribueret 8,7 mio. m 3 drikkevand til vores kunder. Vandet indvindes fra 12 kildepladser og behandles på 10 vandværker. To af

Læs mere

Mytedræber: Din karklud og din fleecetrøje frikendt for at forurene med mikroplast

Mytedræber: Din karklud og din fleecetrøje frikendt for at forurene med mikroplast Mytedræber: Din karklud og din fleecetrøje frikendt for at forurene med mikroplast Her på rensningsanlægget Lynetten på Amager har forskerne målt mikroplast i det rensede spildevand. (Foto: Biofos) Vandmiljøet

Læs mere

Forum 2: Social Kapital Tirsdag d. 8 november 2016 kl

Forum 2: Social Kapital Tirsdag d. 8 november 2016 kl Referat Arbejdsmiljøkonference 2016 Forum 2: Social Kapital Tirsdag d. 8 november 2016 kl. 9 11.45 Tovholder: Stig Ingemann Sørensen, Konsulent/Facilitator Videncenter for arbejdsmiljø Talere: Jan Lorentzen

Læs mere

Forsøgsprotokol til larveforsøg: Tilsætning af 3 dage gamle larver til gødning inficeret med patogene bakterier

Forsøgsprotokol til larveforsøg: Tilsætning af 3 dage gamle larver til gødning inficeret med patogene bakterier Forsøgsprotokol til larveforsøg: Tilsætning af 3 dage gamle larver til gødning inficeret med patogene bakterier Formål: at undersøge udviklingen i mængden af tilsatte patogene bakterier til hønsegødning.

Læs mere

Værket er et A/S, der i dag ejes af Forsyning Helsingør og I/S Nordforbrændingen.

Værket er et A/S, der i dag ejes af Forsyning Helsingør og I/S Nordforbrændingen. Forsyning Helsingør, Helsingør Kraftvarmeværk Att.: Claus Bo Frederiksen Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 4928 2454 mka55@helsingor.dk www.helsingor.dk

Læs mere

Rensning for salte. Nikolaj Bjerring Jensen

Rensning for salte. Nikolaj Bjerring Jensen Rensning for salte Nikolaj Bjerring Jensen Opkoncentrering af salte Opkoncentrering af salte kan være et problem hvis man bruger boringsvand og recirkulering Opkoncentrering af salte - Vand - Næringssalte

Læs mere

Blødgøring af drikkevand en kort guide til implementering af pille reaktoren på dit vandværk. Januar 2017

Blødgøring af drikkevand en kort guide til implementering af pille reaktoren på dit vandværk. Januar 2017 Blødgøring af drikkevand en kort guide til implementering af pille reaktoren på dit vandværk. Januar 2017 Hvorfor taler vi om blødgøring af drikkevand og hvad kan du selv gøre? I Danmark lever mere end

Læs mere

Kædens længde kan ligger mellem 10 og 14 carbonatomer; det mest almindelige er 12.

Kædens længde kan ligger mellem 10 og 14 carbonatomer; det mest almindelige er 12. Kemi laboratorieforsøg 9.2 Anioniske surfaktanter Anioniske surfaktanter er vaskeaktive stoffer, der har en hydrofob ende og en hydrofil ende. Den hydrofile ende er negativt ladet, dvs. en anion. Da der

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling tirsdag den 19.april 2016 kl på Kirke Hyllinge skole.

Referat fra ordinær generalforsamling tirsdag den 19.april 2016 kl på Kirke Hyllinge skole. Referat fra ordinær generalforsamling tirsdag den 19.april 2016 kl.19.00 på Kirke Hyllinge skole. Dagsorden : 1. Valg af dirigent 2. Valg af referent 3. Notering af antal fremmødte stemmeberettigede 4.

Læs mere

Redegørelse for foranstaltninger til sikring mod at tilførte stoffer ikke kan ledes til forbrugerne

Redegørelse for foranstaltninger til sikring mod at tilførte stoffer ikke kan ledes til forbrugerne Notat Dato: 12.02.2018 Afsender: Modtager: Roskilde Kommune, Miljø Vandressourcer & Miljø Direkte tlf. 2795 4016 E-mail nebu@hofor.dk Redegørelse for foranstaltninger til sikring mod at tilførte stoffer

Læs mere

Dansk Vand Konference 2010

Dansk Vand Konference 2010 Dansk Vand Konference 2010 DANVA, Århus 12-13. oktober 2010 Kalkudfældning i PE ledninger De problemer det kan medføre Og løsninger Henrik Aktor Lad os lige få det på plads! Hvad er problemet Kalkudfældninger

Læs mere

Stop Kalken. Spar Penge, Tid og Vedligehold Garanteret Virkning Godt for Miljø og Mennesker

Stop Kalken. Spar Penge, Tid og Vedligehold Garanteret Virkning Godt for Miljø og Mennesker Stop Kalken Spar Penge, Tid og Vedligehold Garanteret Virkning Godt for Miljø og Mennesker Stop kalken med et effektivt og kemikaliefrit vandbehandlingssystem Fjerner kalk, korrosion og beskytter din vandinstallation.

Læs mere

olie- og benzinudskillere og sandfang

olie- og benzinudskillere og sandfang Vejledning i drift og vedligeholdelse af olie- og benzinudskillere og sandfang Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Indledning Formålet med denne vejledning er at sikre, at sandfang samt olie- og benzinudskillere

Læs mere

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Drikkevand August 2014 Tilsyn Miljø og Teknik fører tilsyn med drikkevandet

Læs mere

Fejlfinding i vådfoder. Peter Mark Nielsen LMO pmn@lmo.dk 21480899

Fejlfinding i vådfoder. Peter Mark Nielsen LMO pmn@lmo.dk 21480899 Fejlfinding i vådfoder Peter Mark Nielsen LMO pmn@lmo.dk 21480899 Problemer med dårligt vådfoder Lav foderooptagelse Lav produktivitet Udskudt endetarm Universel tarmblødning Kødprocent Alarmer i anlæg

Læs mere

Nye regnvandsanlæg i gamle etageejendomme. Charlotte Storm, Vandsparerådgiver 1 Københavns Energi

Nye regnvandsanlæg i gamle etageejendomme. Charlotte Storm, Vandsparerådgiver 1 Københavns Energi Nye regnvandsanlæg i gamle etageejendomme Charlotte Storm, Vandsparerådgiver 1 Københavns Energi Baggrund et ønske om vandbesparelser 100% af Københavns vand hentes udefra Trækket på vandressourcen omkring

Læs mere

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2015

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2015 Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2015 Visse Vandværk A.m.b.a. www.vissevand.dk Indholdsfortegnelse Regnskabets hovedtal for 2014 Se nedenfor Regnskab kan efter generalforsamlingen ses

Læs mere

Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til at sikre et rent og frisk miljø. Frisk Luft koncentrat til brug i sanitære områder

Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til at sikre et rent og frisk miljø. Frisk Luft koncentrat til brug i sanitære områder Annavej 21 2740 Skovlunde DK Denmark Tlf. +45 44 666 333 Fax. +45 44 946 582 PRODUKT-INFORMATION Produkt og sikkerhedsdata: Se bagsiden NAVN Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til

Læs mere

Vandkvalitet i sprøjten

Vandkvalitet i sprøjten Vandkvalitet i sprøjten DLG-vækstforum, onsdag den 18. januar 2012 Michael Rose, Cheminova A/S Emner 1. Indledning 2. Vandets renhed 3. Alkalisk hydrolyse Cypermethrin og Mavrik som eksempler 4. Hårdt

Læs mere

Henrik Johnsen NOVADAN

Henrik Johnsen NOVADAN René Larsen NOVADAN Henrik Johnsen NOVADAN Kan den halvårlige kontrol af indholdet af Bacillus cereus i nyvaskede hospitals tekstiler bruges som en indikation for at vaskeprocessen effektivt desinficerer

Læs mere

Redegørelse vedr. vandforsyningsmuligheder på Hjortø og Hjelmshoved

Redegørelse vedr. vandforsyningsmuligheder på Hjortø og Hjelmshoved Redegørelse vedr. vandforsyningsmuligheder på Hjortø og Hjelmshoved Sagsresume Ejendomme Der er 14 ejendomme på Hjortø og 2 på Hjelmshoved. Enkelte ejendomme er i dag uden vandforsyning. Der er en toiletbygning

Læs mere

Teori. Rensedammens opbygning og funktion. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori. Rensedammens opbygning og funktion. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

AQUA DANMARK EN NY VERDEN

AQUA DANMARK EN NY VERDEN AQUA DANMARK Leyco SOFT EN NY VERDEN GOD KAFFE MILJØET AT SPARE PENGE GOD KVALITET MINDRE RENGØRING ET RENT HJEM BLØDT TØJ 1 2 Leyco SOFT SERIEN Leyco SOFT har med sit innovative design, gjort det endnu

Læs mere

Pumpestation. Hjem/Industri. Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse.

Pumpestation. Hjem/Industri. Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse. Hjem/Industri Det rene vand fra vandværket omdannes til spildevand. Alt, hvad der ryger i kloakken, skal nu ud på en rejse. Pumpestation Da spildevandet ikke altid kan løbe den lige vej ned til renseanlægget,

Læs mere

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning?

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandstønde Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandsopsamling er et enkel og billigt system til vandbesparelser. Du behøver nemlig ikke nødvendigvis at bruge rent drikkevand til toiletskyl,

Læs mere

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016 Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016 Visse Vandværk A.m.b.a. www.vissevand.dk Indholdsfortegnelse Regnskabets hovedtal for 2015 Se nedenfor Regnskab kan efter generalforsamlingen ses

Læs mere

Minirenseanlæg. til enkeltejendomme. Biokube

Minirenseanlæg. til enkeltejendomme. Biokube Minirenseanlæg til enkeltejendomme Biokube Hvorfor vælge minirens? For 50 år siden foregik tøjvask en gang om ugen, ved håndkraft udenfor med vand og sæbe. I dag har vi maskiner til næsten det hele. De

Læs mere

Alger - Det grønne guld

Alger - Det grønne guld Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere Alger - Det grønne guld 5.A Ådalskolen Esbjerg Unge Forskere 2015 Alger - det grønne guld 2 Hej jeg hedder Emil og jeg er 12 år og går i 5. klasse. Jeg har valgt at lave

Læs mere

Korrekt vedligeholdelse af mopper og klude forlænger levetiden markant

Korrekt vedligeholdelse af mopper og klude forlænger levetiden markant Korrekt vedligeholdelse af mopper og klude forlænger levetiden markant En stor del af slitagen på mopper og klude forekommer under vask. Husk derfor altid følgende vedligeholdelsesråd for at sikre at mopper

Læs mere

Opgave 1. Inden hæftet Materialelære: Fibre og fiberidentifikation udleveres! Gruppeopgave.

Opgave 1. Inden hæftet Materialelære: Fibre og fiberidentifikation udleveres! Gruppeopgave. December 2008 Opgaver Opgave 1 Inden hæftet Materialelære: Fibre og fiberidentifikation udleveres! Gruppeopgave. Boligtekstiler Hvilke materialer anvendes til fremstilling af tæpper, møbelstoffer og forhæng?

Læs mere

Blødgøring af drikkevand

Blødgøring af drikkevand Roskilde 4-5-2017 Blødgøring af drikkevand Henrik Blomhøj Teknisk Rådgiver Kalk i drikkevandet Hvor i landet 60 % af Danmarks vandmængde er hårdt ( + 12 dh o ) Kalk i drikkevandet Gener i husstanden Fordele

Læs mere

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ Fra spildevand... -til til badevand Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Mr. Flush Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om spildevandet 1. Både boliger og virksomheder

Læs mere

Sagsnummer - udfyldes af kommunen. Ejers navn Tlf. e-mail. Kontaktperson Tlf. e-mail

Sagsnummer - udfyldes af kommunen. Ejers navn Tlf. e-mail. Kontaktperson Tlf. e-mail TEKNIK OG MILJØ Udfyldt skema sendes til: Sagsnummer - udfyldes af kommunen Herning Kommune Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning e-mail: teknik@herning.dk Ansøgning om tilladelse til tilslutning

Læs mere

Værket er et A/S, der i dag ejes af Forsyning Helsingør og I/S Nordforbrændingen.

Værket er et A/S, der i dag ejes af Forsyning Helsingør og I/S Nordforbrændingen. Forsyning Helsingør, Helsingør Kraftvarme Claus Bo Frederiksen Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282454 mka55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 09.07.2015

Læs mere

Sundhedsmæssige overvejelser ved anvendelse af sekundavand (her regnvand) til rekreative formål

Sundhedsmæssige overvejelser ved anvendelse af sekundavand (her regnvand) til rekreative formål Sundhedsmæssige overvejelser ved anvendelse af sekundavand (her regnvand) til rekreative formål 15.04.2013 Lis Keiding Afdelingslæge Konklusion Regnvand kan anvendes til nogle rekreative formål, hvis sundhedsmæssige

Læs mere

Notat vedr. fornyet høring af bekendtgørelse om svømmebadsanlæg

Notat vedr. fornyet høring af bekendtgørelse om svømmebadsanlæg Notat Notat vedr. fornyet høring af bekendtgørelse om svømmebadsanlæg Vand J.nr. BLS-400-00015 Ref. hebkr Den 23. april 2010 Notat vedr. fornyet høring af bekendtgørelse om svømmebadsanlæg m.v. og disses

Læs mere

Kronologisk hændelsesforløb hos Fredericia Spildevand og Energi A/S i forbindelse med ulykke på Dan Gødning den :

Kronologisk hændelsesforløb hos Fredericia Spildevand og Energi A/S i forbindelse med ulykke på Dan Gødning den : 7. april 2016 Kronologisk hændelsesforløb hos Fredericia Spildevand og Energi A/S i forbindelse med ulykke på Dan Gødning den 3.2.2016: Tidspunkt Aktivitet Bemærkning Stikprøver 3.2.2016 lige før kl. Formand

Læs mere

Vejledning om ventilation

Vejledning om ventilation Vejledning om ventilation 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

EF Tønderhus. 8. august 2017 kl.19

EF Tønderhus. 8. august 2017 kl.19 EF Tønderhus 8. august 2017 kl.19 Bestyrelsesmøde Til stede: Katrine, Line, Vera, Magnus og Thomas Fraværende: Jeppe og Per. 1) Valg af dirigent (Katrine) og referent (Thomas) 2) Handlingsplan præsenteret,

Læs mere

Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk

Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk Din sikkerhed: Allergen kontrolleret parfumer Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk Aroma - en duft af velvære PRO-REN er den førende samarbejdspartner, når det gælder

Læs mere

opgaveskyen.dk Vandets kredsløb Navn: Klasse:

opgaveskyen.dk Vandets kredsløb Navn: Klasse: Vandets kredsløb Navn: Klasse: Mål for forløbet Målet for dette forløb er, at du: ü Kender til vandets nødvendighed for livet på Jorden ü Har kendskab til vandets opbygning som molekyle. ü Kender til vandets

Læs mere

Fra gråt til blåt Regn med kvalitet. Stormøde i Vand i Byer, 28. september 2014

Fra gråt til blåt Regn med kvalitet. Stormøde i Vand i Byer, 28. september 2014 Fra gråt til blåt Regn med kvalitet Stormøde i Vand i Byer, 28. september 2014 Salt og LAR A. Skrækken for at LAR kan føre til grundvandsforurening er generelt overdrevet B. Vejvand med salt bør generelt

Læs mere

Beboermøde i AB Amagerbro Tirsdag den 20. maj 2014, kl. 19.00.

Beboermøde i AB Amagerbro Tirsdag den 20. maj 2014, kl. 19.00. Beboermøde i AB Amagerbro Tirsdag den 20. maj 2014, kl. 19.00. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formanden byder velkommen 3. Gennemgang af tilstandsrapport/vedligeholdelsesplan v/ firmaet A4 4. Økonomi

Læs mere

MINDRE KALK I VANDET. Blødere vand til forbrugerne

MINDRE KALK I VANDET. Blødere vand til forbrugerne MINDRE KALK I VANDET Blødere vand til forbrugerne 2 Mindre kalk i vandet betyder lavere energiforbrug til husholdningsapparater og varmeanlæg. Det giver fx en årlig besparelse på 18,3 mio. kwh for hele

Læs mere

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI DIT BÆREDYGTIGE VASKERI BÆREDYGTIGE LØSNINGER Vi har fokus på bæredygtige løsninger. Vores produktionsanlæg er optimeret, tekstilerne er nøje udvalgt og vaskeprocessen skånsom og PH-neutral. Vi vil gerne

Læs mere

VANDPLEJE. VELDA vandbehandlingsprodukter plejer og regulerer havedammen, så både fisk og planter får optimale livsbetingelser.

VANDPLEJE. VELDA vandbehandlingsprodukter plejer og regulerer havedammen, så både fisk og planter får optimale livsbetingelser. VANDPLEJE VELDA vandbehandlingsprodukter plejer og regulerer havedammen, så både fisk og planter får optimale livsbetingelser. Alle vandbehandlingsprodukter virker hurtigt og effektivt, og er uskadelige

Læs mere

Temadag om spildevandsslam. Slam. Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? Miljøfaglig konsulent Erik E. Olesen. Viborg d. 18.

Temadag om spildevandsslam. Slam. Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? Miljøfaglig konsulent Erik E. Olesen. Viborg d. 18. Temadag om spildevandsslam Slam Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? V., HedeDanmark Viborg d. 18. maj 2010 1 Hvad vil jeg fortælle om: Præsentation af mig selv Tungmetaller Miljøfremmende

Læs mere

Temadag om vandbehandling og korrosion

Temadag om vandbehandling og korrosion Konditionering og delstrømsrensning af fjernvarmevand Hvorfor konditionering? Overblik over delstrømsrensning Kemikaliedosering Delstrømsrensning Massebalancer Anlæg til delstrømsrensning Temadag om vandbehandling

Læs mere

Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen!

Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen! Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen! Vand kommer hverken fra EU eller Out of Space... Det vand, du drikker og bruger, er i et evigt kredsløb, der tager fra blot fem til flere tusinde

Læs mere

Fredericia Kommune Bilag 2 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1

Fredericia Kommune Bilag 2 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1 ANLÆGSTYPER 1.0 Generelt. Fredericia kommune er godkendelsesmyndighed for anlæg på 30 PE og derunder. Ansøgning ved anlæg større end 30 PE skal indsendes

Læs mere

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger.

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger. Januar 2014 1 Formålet med denne vejledning er at sikre, at olie- og benzinudskillere (herefter udskiller) samt sandfang IKKE giver anledning til forurening af jord og grundvand, tilstopning eller tæring

Læs mere

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år.

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1 Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1. Lovgivning Lovgrundlaget for drikkevandskvalitet på enkeltanlæg:

Læs mere

På globalt plan er adgang NY BIOTEKNOLOGI SKAL FJERNE PESTICIDER FRA DRIKKEVAND

På globalt plan er adgang NY BIOTEKNOLOGI SKAL FJERNE PESTICIDER FRA DRIKKEVAND NY BITEKNLGI SKAL FJERNE PESTICIDER FRA DRIKKEVAND Forfatterne Henrik Tækker Madsen er adjunkt. Sektion for Bæredygtig bioteknologi, Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg htm@bio.aau.dk Et nyt forskningsprojekt

Læs mere

KOMMUNE. Natur & Miljø. Renseriet Aps. Gert Petersen. Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps. Virksomhed

KOMMUNE. Natur & Miljø. Renseriet Aps. Gert Petersen. Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps. Virksomhed KOMMUNE Natur & Miljø Renseriet Aps Att.: Gert Petersen 22. januar 2009 Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps Virksomhed Kontaktperson: Gert Petersen Etablering af virksomhed 1934 Etablering

Læs mere

Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen Nørager

Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen Nørager Dato: 15.01.2018 Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen 1 9610 Nørager Indholdsfortegnelse Side 1. Generelle oplysninger 3 2.

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2017

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2017 Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2017 Visse Vandværk A.m.b.a. www.vissevand.dk Indholdsfortegnelse Regnskabets hovedtal for 2016 Se nedenfor Regnskab kan efter generalforsamlingen ses

Læs mere

Notat om HOFORs ansøgning om tilladelse til blødgøring af vandet fra Værket ved Søndersø ved hjælp af kalkfældning

Notat om HOFORs ansøgning om tilladelse til blødgøring af vandet fra Værket ved Søndersø ved hjælp af kalkfældning D. 1. april 2015 Notat om HOFORs ansøgning om tilladelse til blødgøring af vandet fra Værket ved Søndersø ved hjælp af kalkfældning Indhold 1. Udrulning af blødgøring på HOFORs vandværker og ansøgning

Læs mere

Referat. 1. Valg af dirigent Ingen melder sig. Martin Pedersen påtager sig opgaven, og ingen protesterer.

Referat. 1. Valg af dirigent Ingen melder sig. Martin Pedersen påtager sig opgaven, og ingen protesterer. Referat Emne: Formål med mødet: Generalforsamling Ordinær generalforsamling Referent: Connie Sorth Dato: 11. oktober 2012 Sted: Svogerslev Kro Tilstedeværende: Antal deltagere: 20 husstande var repræsenteret.

Læs mere

Blødgøring af drikkevand centralt på vandforsyningerne

Blødgøring af drikkevand centralt på vandforsyningerne Blødgøring af drikkevand centralt på vandforsyningerne DANVA's Årsmøde 27. maj 2011 Lizzi Andersen 1 Baggrund Hårdhed 1000 m 3 % af sum 5-10 30.896 19,7 10-15 29.159 18,5 15-20 37.347 23,8 20-25 59.148

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Tilladelse til installation af omvendt osmoseanlæg på Yderby Lyng Vandværk

Tilladelse til installation af omvendt osmoseanlæg på Yderby Lyng Vandværk Yderby Lyng Vandværk a.m.b.a Oddenvej 354 Yderby Lyng 4583 Sjællands Odde Formanden@ybl.dk Den 9. oktober 2015 Tilladelse til installation af omvendt osmoseanlæg på Yderby Lyng Vandværk Odsherred Kommune

Læs mere

Unge. Overvej: Opgave:

Unge. Overvej: Opgave: Unge Flytte hjemmefra Peter er 18 år, og han vil gerne være pædagog. Peter går på grundforløbet. Han har lige fået tilbudt et kollegieværelse, som han har sagt ja til. Peter har hele sit liv boet hjemme

Læs mere

PRAKTISKE INFORMATIONER December 2015

PRAKTISKE INFORMATIONER December 2015 POSTFUNKTIONÆRERNES ANDELS-BOLIGFORENING AFDELING 4 KAGSHUSENE ÅFLØJEN 3C 2700 BRØNSHØJ PRAKTISKE INFORMATIONER December 2015 AFDELINGSBESTYRELSEN Afdelingsbestyrelsen træffes på afdelingskontoret på torvet

Læs mere

Fugtevandskoncentrater, afvask kemikalier

Fugtevandskoncentrater, afvask kemikalier 3-1 & Fugtevandskoncentrater, afvask kemikalier Fugtevandskoncentrater, afvask og kemikalier Disse produkter er vigtige i forhold til at opnå og opretholde en stabil produktion på trykmaskinerne. Fugtevandskoncentratet

Læs mere

JKS MASKINOPVASK. det ideelle valg til professionel maskinopvask. Onlineshop Koncept. Service Totalløsninger

JKS MASKINOPVASK. det ideelle valg til professionel maskinopvask. Onlineshop Koncept. Service Totalløsninger JKS MASKINOPVASK Onlineshop Koncept Service Totalløsninger det ideelle valg til professionel maskinopvask CITRO NO. 1 maskinopvask et miljøvenligt produkt Citro No. 1 er baseret på kalkbinder, der er 100%

Læs mere

PLEJEPRODUKTER. Til sport og fitness

PLEJEPRODUKTER. Til sport og fitness PLEJEPRODUKTER Til sport og fitness SPORTSVASK Få rent og friskt tøj med Zebla Sportsvask Hvorfor begynder det nyvaskede trænings- og arbejdstøj at lugte grimt så hurtigt? Det gør det, fordi lugtmolekylerne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid. Vordingborg kommune. 1 Baggrund

Indholdsfortegnelse. Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid. Vordingborg kommune. 1 Baggrund Vordingborg kommune Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Beboerforeningen Morbærhaven Dagsorden AB møde 07-04-2015

Beboerforeningen Morbærhaven Dagsorden AB møde 07-04-2015 Afdelingsbestyrelsesmøde Tid og sted: Tor. 7. maj 2015 klokken 19:00 på beboerkontoret Kategorier for dagsordenspunkter Debat: Det primære i dette punkt er at skabe en debat. Orientering: Punktet er primært

Læs mere

Survivor 06 (Model #8013418/#8013419) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR

Survivor 06 (Model #8013418/#8013419) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Survivor 06 (Model #8013418/#8013419) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Denmark Vi er glade for, at du har valgt Katadyn Survivor-06 afsalter. Den er designet og fremstillet under strenge krav af

Læs mere

Sekundavand og Sundhed

Sekundavand og Sundhed Sekundavand og Sundhed 29.01.2013 Henrik L Hansen Kontorchef, ledende embedslæge Konklusion Sekundavand er en del af den fremtidige vandforsyning 1 Vi har godt drikkevand i dag - og det vil vi gerne fortsat

Læs mere

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP)

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP) 3 VANDBEHANDLING 3.1 Procesidentifikation Vand anvendt til fremstilling af færdigt produkt skal være af drikkevandskvalitet. Vandbehandling har til formål at bibringe vandet denne kvalitet samt eventuelt

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning

En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning En velbevaret hemmelighed Forbrugernes og de økologiske landmænds syn på udfasning af konventionel husdyrgødning Jesper Lassen Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi Københavns Universitet jlas[a]foi.ku.dk

Læs mere

Juelsminde Vand Tofteskovvej 12 7130 Juelsminde. Tilladelse til opsætning af kalkknuser-anlæg, Juelsminde Vand, Vejlevej 14, 7130 Juelsminde

Juelsminde Vand Tofteskovvej 12 7130 Juelsminde. Tilladelse til opsætning af kalkknuser-anlæg, Juelsminde Vand, Vejlevej 14, 7130 Juelsminde Juelsminde Vand Tofteskovvej 12 7130 Juelsminde Natur og Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Bettina Lund Dir: 79755623 Mob: e-mail: bettina.lund @hedensted.dk Sagsnr. 13.02.02-P19-1-14 10.6.2014

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE - fra klasse (Udskolingen)

UNDERVISNINGSMATERIALE - fra klasse (Udskolingen) UNDERVISNINGSMATERIALE - fra 7. - 9. klasse (Udskolingen) Lærervejledning Lærervejledning til Fra lokum til slam om spildevandsrensning Spildevandet er en del af vandets kredsløb og en væsentlig del af

Læs mere

Rensning af regnvand og Miltek Dansk Vand Konference 2010 Mai Sørud

Rensning af regnvand og Miltek Dansk Vand Konference 2010 Mai Sørud Rensning af regnvand og Miltek Mai Sørud 19K 2BG Life- Treasure Vand i byer Teknologi Rensning af regnvand Lokal rensning af regnvand Pilotprojekt Tilførsel af lokalt renset regnvand til ferskvandsområder

Læs mere

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler At-VEJLEDNING A.1.7 Februar 2002 Recirkulation Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

SorbOx. Allround-beskyttelse for opvarmningsvand. Installation Funktion Drift Service

SorbOx. Allround-beskyttelse for opvarmningsvand. Installation Funktion Drift Service DK Allround-beskyttelse for opvarmningsvand SorbOx Installation Funktion Drift Service SorbOx er det revolutionære vandfilter til energieffektive varmesystemer. Det rummer 4 funktioner i et apparat: -

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Rengøring af huset. 1. Desinfektion af huset. 2. Tågedesinfektion 3. Vandsystemet. 4. Desinfektion af udenomsarealer..

Indholdsfortegnelse. Rengøring af huset. 1. Desinfektion af huset. 2. Tågedesinfektion 3. Vandsystemet. 4. Desinfektion af udenomsarealer.. Indholdsfortegnelse Rengøring af huset. 1 Desinfektion af huset. 2 Tågedesinfektion 3 Vandsystemet. 4 Desinfektion af udenomsarealer.. 5 Forrum. 6 Fodersiloer.. 7 Diverse opgaver. 8 Udregningsskema.. 9

Læs mere

Jorenku A/S Teglværksvej Tappernøje Tel : Halamid. Akvakultur

Jorenku A/S Teglværksvej Tappernøje Tel : Halamid. Akvakultur Halamid Akvakultur HALAMID, ET UNIKT PRODUKT Bredt aktivitetsspektrum Ikke ætsende i anvist opløsning Let og alsidig at bruge Stabil Let bionedbrydeligt Ingen risiko for opbygning af resistente mikroorganismer

Læs mere

Fra gennemstrøms-teknologi via genbrug af vand til anvendelse af recirkuleringsteknologi. Bjarne Hald Olsen, Adm. Direktør i Billund Aquaculture

Fra gennemstrøms-teknologi via genbrug af vand til anvendelse af recirkuleringsteknologi. Bjarne Hald Olsen, Adm. Direktør i Billund Aquaculture Fra gennemstrøms-teknologi via genbrug af vand til anvendelse af recirkuleringsteknologi Bjarne Hald Olsen, Adm. Direktør i Billund Aquaculture Billund Aquaculture Laksesmolt anlæg: 4 x 6.000.000 stk.

Læs mere

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler CUBE DESIGN Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler Sådan passer du bedst på dit Cube Design produkt Denne vejledning giver dig mulighed for at pleje

Læs mere

Fordele og ulemper ved blødgjort vand. Glennie Olsen og Maria Ammentorp Sørensen, Miljø og Byggesag, Roskilde Kommune.

Fordele og ulemper ved blødgjort vand. Glennie Olsen og Maria Ammentorp Sørensen, Miljø og Byggesag, Roskilde Kommune. Fordele og ulemper ved blødgjort vand Glennie Olsen og Maria Ammentorp Sørensen, Miljø og Byggesag, Roskilde Kommune. Disposition Påvirkning af sundhedseffekter, herunder udtalelse fra Styrelsen fra Patientsikkerhed

Læs mere

Automatiseret Alarmbaseret Prøvetagning. Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden

Automatiseret Alarmbaseret Prøvetagning. Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden Automatiseret Alarmbaseret Prøvetagning Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden 28-6-2015 1 Projekt 7640.2013: Projekt-titel: Automatiseret alarmbaseret prøvetagning (AAP) Hovedansøger: Amphi-Bac

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere