Høringsnotat. 1. Indledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat. 1. Indledning"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om inklusionsboliger, bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v., bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger samt vejledning om inklusionsboliger 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 25. januar 2017 sendt udkast til bekendtgørelse om inklusionsboliger, bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v., bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger samt vejledning om inklusionsboliger i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastene har som følge af en beklagelig fejl ikke været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 22. februar Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger: Ankestyrelsen, Finans Danmark (ny samlende interesseorganisation for bank- og realkreditsektoren) og Erhvervsstyrelsen. Datatilsynet har sendt et standardsvar, hvori de ikke forholder sig til indholdet af bekendtgørelsen og vejledningen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra FSD, Landsbyggefonden, KL, LOS, Rådet for Socialt Udsatte, SAND De Hjemløses landsorganisation og Socialpædagogerne og Beskæftigelsesministeriet. I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Side 1 (15)

2 2. Generelle bemærkninger SAND De Hjemløses landsorganisation og Rådet for Socialt Udsatte er positive. Socialpædagogerne kvitterer for, at en række af deres bemærkninger i forbindelse med lovforslaget indgår i udkastene til bekendtgørelse og vejledning. 3. Støttekriterier LOS finder, at projektets målgruppe bør indsættes som et vurderingspunkt i forbindelse med de kriterier, der er angivet i bekendtgørelsen. LOS finder desuden, at projektets målgruppe bør præciseres, således af borgerne bliver tildelt det korrekte støtteniveau. I ansøgningsskemaet er der afsat plads til at beskrive projektets målgruppe. Det følger heraf, at kommunalbestyrelsen og boligorganisationen i ansøgningen skal beskrive målgruppen så præcist som muligt. Målgruppen indgår som en del af beskrivelsen af projektets overordnede ide, der er anført i bekendtgørelsens 4 som et af bedømmelseskriterierne. Det findes derfor ikke nødvendigt udtrykkeligt at angive målgruppen som bedømmelseskriterium. Høringssvaret giver herefter ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anledning til at ændre i bekendtgørelses- eller vejledningsudkastet. KL anfører, at det i lovens forarbejder var anført, at projekter, hvortil der alene skal gives et lille eller intet tilskud, ville blive prioriteret, hvilket ikke fremgår af det materiale, der har været i høring. KL antager derfor, at kommuner, der ansøger om det maksimale tilskud, ikke længere vil være udelukket. Af bekendtgørelsesudkastets 4 fremgår, at blandt andet det ansøgte tilskud indgår som et blandt flere parametre i vurderingen af ansøgningen. Hvis flere projekter ellers står lige, vil det projekt, hvortil der søges det mindste tilskud som udgangspunkt blive foretrukket. Det er således ikke og var heller ikke i lovforslagets bemærkninger forudsat, at størrelsen af det ansøgte tilskud i sig selv skulle kunne diskvalificere en ansøgning. Det nye er blot, at der nu fastsættes et absolut maksimum for tilskuddet. 4. Boligen FSD finder, at også ældreboliger bør kunne tages i brug som inklusionsboliger med statstilskud. Side 2 (15)

3 Det er fastsat i loven, at alene almene familieboliger kan udlejes som inklusionsboliger. Hvis ældreboliger ommærkes til familieboliger, vil også disse kunne tages i brug som inklusionsboliger. Den nævnte bemærkning kan herefter ikke give anledning til at ændre i bekendtgørelsesudkastet. KL anfører, at man med fordel kan samtænke deleboliger/kollektive bofællesskaber og inklusionsboliger, idet de fleste deleboliger med stor sandsynlighed kan leve op til definitionen på inklusionsboliger. Det fremgår såvel af lovforslagets bemærkninger som af udkastet til vejledning, at inklusionsboliger kan etableres som kollektive bofællesskaber. LOS anfører, at det af vejledningens punkt 5 fremgår, at en stor koncentration af borgere med sociale problemer kan være uhensigtsmæssigt såvel for borgeren som for det omkringliggende boligområde. Det angives, at placeringen af inklusionsboliger skal overvejes i forhold borgerens udvikling, herunder særlig opmærksomhed ved placering i særligt udsatte boligområder. LOS bemærker i forlængelse heraf, at psykisk og socialt sårbare personer har behov for forudsigelighed og tryghed, hvilket omskiftelige og usikre omgivelser ikke kan tilbyde. Derfor anbefaler LOS, at boligorganisationen ikke tilbyder sårbare borgere inklusionsboliger i allerede særligt udsatte boligområder, eftersom dette kan forværre borgernes situation. Det skal aftales mellem boligorganisationen og kommunalbestyrelsen, hvilke boliger der skal søges udlejet som inklusionsboliger. Det bør derfor, før ansøgning om støtte indgives, overvejes nøje, hvilke boliger det vil være hensigtsmæssigt at anvende til formålet. Dette gælder, som det fremgår af vejledningen, ikke mindst, hvis boligerne tænkes etableret i et særligt udsat boligområde. Det vurderes ikke hensigtsmæssigt at fastsætte faste kriterier for, hvilke boliger der kan godkendes som inklusionsboliger. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen må lægge til grund, at kommunalbestyrelsen og boligorganisationen kan leve op til det ansvar, de har i forbindelse med ansøgningen. Hertil kommer, at det følger af bekendtgørelsens 4, at boligafdelingens karakteristika indgår som et blandt flere elementer i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vurdering af de indkomne ansøgninger. Side 3 (15)

4 Bemærkningen giver ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anledning til at ændre bekendtgørelses- eller vejledningsudkastet. 5. Huslejen og huslejetilskuddet SAND De Hjemløses landsorganisation finder, at et huslejetilskud på højst 1000 kr. månedligt på forhånd vil udelukke mange kontanthjælpsmodtagere på de laveste ydelser. Netop disse personer ville kunne have glæde af en inklusionsbolig. Man finder derfor, at der bør afsættes et større beløb til projektet. Også Rådet for Socialt Udsatte finder, at et maksimalt huslejetilskud på kr. pr. bolig er for lavt. Den samlede udgiftsramme for inklusionsboligordningen er fastsat i satspuljeaftalen. Det maksimum, der fastsættes i bekendtgørelsesudkastet, har til formål at undgå, at en meget stor del af den samlede støtte anvendes til huslejetilskud. Det bemærkes i øvrigt, at det maksimale huslejetilskud fastsættes dels som et beløb pr. m 2, dels som et maksimum pr. bolig. Sidstnævnte maksimum er tænkt som et gennemsnit for hele projektet. Dette fremgår også af det udkast til vejledning, der har været i høring. Bemærkningen har givet Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anledning til at præcisere dette i bekendtgørelsesudkastet. KL finder, at der er behov for en præcisering af, om huslejestigninger som følge af renoveringsprojekter vil betyde, at man må afbryde projektet, idet der henvises til det maksimum for huslejetilskud, der fastsættes i bekendtgørelsen. Den omstændighed, at huslejen stiger, har ikke nødvendigvis til følge, at projektet må afbrydes, men lejestigninger vil ikke kunne kompenseres via et forøget statstilskud. Hvis der er tale om huslejestigninger af en størrelse, der medfører, at huslejen efter fradrag af statstilskuddet kommer til at overstige målgruppens betalingsevne, vil dette derfor i praksis kunne medføre, at projektet ikke vil kunne løbe videre. For så vidt muligt at undgå, at boliger med forventelige store lejestigninger tages i brug som inklusionsboliger, vil det i ansøgningsskemaet skulle oplyses, om der er iværksat eller planlagt større projekter eller aktiviteter, som vil medføre ekstraordinære huslejestigninger. Herudover vil den forventede lejestigning skulle oplyses. Side 4 (15)

5 Den nævnte bemærkning giver herefter ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anledning til at ændre i bekendtgørelsesudkastet. Der er indsat en bemærkning om spørgsmålet i vejledningsudkastets afsnit Høringssvaret giver ikke i øvrigt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen KL spørger, om det fastsatte tilskudsmaksimum på kr. pr. bolig også gælder værelser i kollektive bofællesskaber. Det maksimale huslejetilskud fastsættes dels som et beløb pr. m 2, dels som et maksimum pr. bolig. Sidstnævnte maksimum er et gennemsnit for hele projektet, mens det førstnævnte gælder for hver enkelt bolig. De fastsatte maksima gælder også for boliger/værelser i kollektive bofællesskaber. Værelser i kollektive bofællesskaber vil typisk være så små, at det maksimale kvadratmetertilskud vil danne overgrænsen for huslejetilskud til den pågældende bolig. Derved udelukkes et huslejetilskud svarende til det gennemsnitlige maksimum pr. bolig. LOS finder, at det bør fastsættes, hvordan det skønnede udlejningsomfang for det følgende år, der skal indberettes til Udbetaling Danmark, defineres. Det fremgår af bekendtgørelsens 12, stk. 1, at udbetaling af huslejetilskud sker på grundlag af en indberetning fra boligorganisationen af et skønnet støtteberettiget udlejningsomfang i det følgende år. Et sådant skønnet udlejningsomfang kan af gode grunde ikke nærmere defineres, idet det forudsættes, at indberetningen sker på grundlag af et kvalificeret skøn. Der er i vejledningen indsat en bemærkning om, at det vil være naturligt at inddrage kommunalbestyrelsen i skønnet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen finder ikke i øvrigt anledning til at ændre i bekendtgørelses- eller vejledningsudkastet. 6. Anvisning og målgruppe Socialpædagogerne finder, at målgruppen med fordel kan beskrives nærmere. I kombination hermed kan andre sociale tilbud, som græn- Side 5 (15)

6 ser op til inklusionsboligtilbuddet beskrives nærmere. Dette kan samtidig bidrage til at give et bedre indblik i målgruppen samt i den sociale viceværts funktion og rolle. Det vurderes ikke at være muligt eller hensigtsmæssigt med en nærmere beskrivelse af målgruppen, der er meget bred, og samspillet med ydelser efter anden lovgivning, da der altid vil være tale om et konkret skøn over borgerens behov. Med hensyn til den sociale viceværts rolle, skal denne være beskrevet i ansøgningsmaterialet. Socialpædagogerne finder, at der ud over en vurdering af borgerens behov i forhold til individuel bolig eller bofællesskab også bør foretages en vurdering i relation til det omkringliggende bomiljø og hvordan miljø/naboer forberedes, informeres og inddrages for at sikre en god inklusion. Af afsnit 5 i udkastet til vejledning fremgår, at miljøet i boligområdet skal indgå i overvejelserne om placering af inklusionsboligerne. Af afsnit 6 fremgår, at der ved anvisningen tages højde for et velfungerende boligmiljø, herunder boligernes karakter og beliggenhed. Den nævnte bemærkning giver herefter ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen 7. Lejevilkårene SAND De Hjemløses landsorganisation kritiserer, at der er tale om midlertidige tilbud, da tryghed er en væsentlig faktor for succes, men bifalder, at kommunen skal anvise lejeren en anden bolig ved lejemålets udløb. Der er tale om et lovbestemt vilkår. Bemærkningen giver derfor ikke anledning til ændringer. LOS anfører, at det tidsbegrænsede lejemål om inklusionsboliger undtagelsesvis kan forlænges. Af vejledningens afsnit 7 fremgår, at der ikke er fastsat nogen absolut grænse for lejerens samlede boperiode, men at der ikke kan ske langvarige eller gentagne forlængelser. LOS mener, at formuleringerne ikke klart fastsætter, at borgerens lejekontrakt helt undtagelsesvist kan forlænges. Det anføres videre, at det Side 6 (15)

7 fremgår af vejledningen, at lejekontrakten kan forlænges, hvis den pågældende borger er inde i en god udvikling, men endnu har behov for en kortere periode i boligen med de tilknyttede sociale støttefunktioner. I forlængelse heraf anføres det, at det, da formålet med inklusionsboligerne er at borgerne udvikler sig, må antages, at den overvejende del af borgerne vil komme ind i en god udvikling. LOS mener, at det bør klarlægges, hvilke undtagelsestilfælde, der kan begrunde en forlængelse af lejemålet. Det følger af almenboliglovens 62 a, stk. 3, at lejeperioden ikke kan overstige 2 år, men efter kommunalbestyrelsens afgørelse undtagelsesvis kan forlænges ud over den aftalte lejeperiode, hvis lejeren fortsat skønnes at have behov for inklusionsboligen. Der er således tale om et lovbestemt vilkår. Lejeperioden må fra begyndelsen fastsættes på en sådan måde, at borgerens problemer kan forventes løst inden for denne periode. Det skal derfor have undtagelsens karakter, at den oprindeligt fastsatte lejeperiode forlænges. Kommunalbestyrelsens beslutning om forlængelse af lejeperioden (eller opsigelse af lejemålet inden dettes aftalte udløb) skal ske på grundlag af en konkret vurdering af borgerens situation og muligheden for, at denne kan opnå et forøget udbytte af en kortere forlængelse af lejeperioden. 8. Den socialpædagogiske indsats LOS finder, at det bør præciseres, om det maksimale timetal på gennemsnitligt 5 timer pr. beboer må anses som et maksimalt timeantal for hvad boligorganisationen må levere. Det fremgår af udkastet til vejledning, at bestemmelserne om statsstøtte til inklusionsboliger ikke giver hjemmel til, at boligorganisationen eller boligafdelingen kan yde supplerende støtte til etablering eller drift af boligerne. Ligeledes fremgår, at der intet er til hinder for, at der modtages supplerende finansiering fra private aktører til etablering eller drift af inklusionsboligerne. Antallet af støttetimer fastsættes i tilsagnet om statsstøtte og må ifølge bekendtgørelsens 6, stk. 2, maksimalt udgøre gennemsnitligt 5 timer ugentligt pr. beboer. Det fastsatte timetal er grænsen for, Side 7 (15)

8 hvad boligorganisationen må og skal yde, medmindre der opnås supplerende finansiering fra private kilder. Bemærkningen giver ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anledning til at ændre i bekendtgørelses- eller vejledningsudkastet. LOS finder, at det bør præciseres, hvornår en borger henvises til en inklusionsbolig med socialpædagogisk støtte eller skal visiteres til at modtage støtte efter serviceloven i eget hjem. Desuden bør lovgiver sikre, at gentagne forlængelser af lejeperioden ikke erstatter støtteydelser i eget hjem eller midlertidige botilbud efter serviceloven. Det fremgår såvel af lovforslagets bemærkninger som af vejledningen, at en inklusionsbolig ikke må erstatte andre kommunale ydelser, men skal være et supplement til disse. Dette følger også af, at kommunernes forpligtelser efter anden lovgivning gælder i forhold til alle borgere, herunder altså også lejere af inklusionsboliger. Vurderingen af borgerens støttebehov foretages konkret af kommunalbestyrelsen. Hvis boligorganisationen eller den sociale vicevært finder, at det er et andet tilbud, borgeren skal have, må det forventes, at de retter henvendelse til kommunalbestyrelsen herom. LOS finder, at det bør præciseres, hvordan boligorganisationen dokumenterer, at kvalificereret socialstøtte bliver leveret til beboerne. Boligorganisationen har ansvaret for, at der ydes kvalificeret støtte, og kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med de almene boligorganisationer og i den forbindelse også med, at de sociale støttefunktioner leveres som forudsat, herunder at de leveres af kvalificeret personale. LOS anfører, at det fremgår af bekendtgørelsen, at udbetaling af støtte kan bringes helt eller delvist til ophør, hvis formålet med støtten ikke opfyldes, herunder ved udlejningsvanskeligheder af mere permanent karakter. LOS mener, at det bør præciseres, hvilke forhold der kan gøre sig gældende, for at formålet ikke længere opfyldes. Herudover bør kommunalbestyrelsen løbende sikre, at boligorganisationen opfylder formålet, idet de modtager statsstøtte. Side 8 (15)

9 Det vurderes ikke muligt eller hensigtsmæssigt at sætte faste regler for, hvornår støtte til socialpædagogisk bistand helt eller delvist skal bringes til ophør. Det følger af kommunalbestyrelsens almindelige tilsynspligt, at den løbende skal sikre sig, at formålet med støtten opfyldes. SAND De Hjemløses landsorganisation finder, at ansættelse af sociale viceværter er en nødvendig forudsætning for, at projektet kan føres ud i livet. Imidlertid har man dårlige erfaringer med sociale viceværter, der er arbejds- og tidsmæssigt alt for belastede. Der udtrykkes derfor håb om, at der reelt afsættes den nødvendige tid til den sociale viceværts opgaver. Også Rådet for Socialt Udsatte påpeger, at der bør være afsat tilstrækkeligt med ressourcer til den sociale viceværtordning. Det er i bekendtgørelsesudkastet fastsat, at der ikke kan gives tilsagn om støtte til projekter, hvor de sociale støttefunktioner i gennemsnit overstiger 5 timer pr. uge pr. beboer i inklusionsboligerne. Inden for dette gennemsnit kan rummes beboere med meget lille behov, f.eks. i en afviklingsperiode, og beboere med større behov. Den støtte, der tilbydes i inklusionsboligerne, må ikke erstatte den bistand, kommunerne efter andre regler skal tilbyde. Det er således heller ikke meningen, at boligerne skal benyttes af personer med så tunge problemer, at de f.eks. har behov for et botilbud efter serviceloven. Det er kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for at foretage denne afgrænsning, ligesom det er kommunalbestyrelsen, der ved anvisning af en konkret borger skal sikre, at der tages det fornødne hensyn til dennes behov sammenholdt med de ressourcer, der er til rådighed i tilknytning til inklusionsboligerne. Hertil kommer, at et højere maksimum vil begrænse det antal boliger, der kan ydes tilskud til. anledning til at ændre i bekendtgørelsesudkastet. SAND De Hjemløses landsorganisation finder det centralt for projektets succes, at de sociale viceværter ansættes (og afskediges) i tæt samarbejde med brugerne. Der henvises til, at det er en forudsætning for succes, at der er den nødvendige kemi og tillid mellem beboer og den sociale vicevært. Side 9 (15)

10 Det vurderes ikke hensigtsmæssigt at fastsætte et krav om inddragelse af brugerne ved ansættelse af social vicevært. Dels vil der typisk være tale om, at den første sociale vicevært skal ansættes, før inklusionsboligerne er udlejede som sådanne, dels vil beboergruppen som følge af lejekontrakternes løbetid være hyppigt skiftende. anledning til at ændre i bekendtgørelsesudkastet. I vejledningen er i afsnit 9 indsat en bemærkning om, at beboerne kan inddrages i det omfang, dette findes hensigtsmæssigt. SAND De Hjemløses landsorganisation udtrykker undren over, at frivillige organisationer, der inddrages i arbejdet med at yde den sociale støtte, ikke kan honoreres for deres faglige indsats. Et honorar til frivillige organisationer strider mod tanken om frivilligt arbejde og vil indebære, at der opstår et ansættelsesforhold. Der er intet til hinder for, at medlemmer af frivillige organisationer ansættes af boligorganisationen til at dække en del af de opgaver, der ellers skulle løses af den sociale vicevært. Det vil være en betingelse, at den samlede udgift kan indeholdes inden for det bevilgede tilskud. Den nævnte bemærkning giver herefter ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen KL finder, at afsnittet om ansættelse giver praktiske problemstillinger, idet man finder det problematisk, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan trække finansieringen tilbage, hvis kommunen ikke opnår indflytning i tide. Det påpeges, at det ikke altid er muligt at forudse, hvornår boligerne kan tages i brug som inklusionsboliger, og at det vil medføre øgede udgifter for de øvrige beboere, da lønudgiften ved støttebortfald kun kan dækkes via huslejen. Af hensyn til muligheden for at styre økonomien i ordningen, er det nødvendigt at fastsætte en frist for projektets igangsættelse. Fristen fastsættes til senest 12 måneder efter datoen for styrelsens støttetilsagn. En længere frist kan dog fastsættes i støttetilsagnet, og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan i særlige tilfælde tillade, at fristen overskrides. Der vurderes derfor at være taget tilstrækkelig højde for vanskelighederne ved at forudse et præcist tidspunkt for projektets påbegyndelse og de enkelte boligers ibrugtagning som inklusionsboliger. Side 10 (15)

11 Lønudgiften til den sociale vicevært eller andre omkostninger forbundet med inklusionsboligerne må under ingen omstændigheder indregnes i huslejen for afdelingens beboere, der således ikke vil få en merudgift som følge af inklusionsboligerne. Kommunalbestyrelsen og boligorganisationen må ved deres ansøgning om støtte opgøre de forventede omkostninger på en måde, så der ikke opstår behov for supplerende finansiering. KL anfører, at der er en problematik omkring det lave antal timer, der kan gives støtte til, idet dette vil betyde, at det kan være vanskeligt at tiltrække kvalificereret personale. Det anføres videre, at en måde at undgå denne problemstilling kunne være, at man kan definere fælles projekter på tværs af afdelinger og boligorganisationer. Det fremgår klart af vejledningen og det tilhørende ansøgningsskema, at der kan indgives en samlet ansøgning for flere afdelinger i samme boligorganisation, hvis det ønskes, at et projekt skal omfatte mere end en afdeling. Desuden er der i ansøgningsskemaet mulighed for at anføre, at støtteansøgningen er betinget af, at flere andre navngivne boligorganisationer ligeledes opnår støttetilsagn. Den mulighed, som KL efterlyser, er således allerede forudsat. 9. Andre emner LOS finder, at det bør afklares, hvordan inklusionsboliger godkendes til at varetage psykisk og socialt sårbare personer. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderer de indkomne ansøgninger om støtte til inklusionsboliger. Der vil altid være tale om en konkret vurdering, hvori flere parametre indgår. Herudover er der ikke forudsat nogen særlig godkendelse. Det bemærkes i den forbindelse, at der ikke er tale om et behandlingstilbud, og at boligerne ikke må anvises til personer med så svære problemer, at de i stedet har brug for f.eks. et botilbud efter serviceloven. Side 11 (15)

12 Den nævnte bemærkning giver herefter ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen LOS påpeger, at det ikke er angivet i vejledningens pkt om tilskud til ombygning og indretning, om boligen efter en specifik periode kan anvendes til almindelige almene familieboliger. Det er et generelt princip i reglerne om almene boliger, at løbende støtte kan bringes til ophør, hvis betingelserne for støtten ikke længere er til stede. Derimod vil der ikke kunne blive tale om tilbagebetaling af allerede ydet støtte. Det forhold, at der er givet statsstøtte til ombygning og indretning ved etableringen af inklusionsboliger, medfører derfor ikke, at boligerne ikke senere kan tages i brug som almindelige almene familieboliger. Dette kan være tilfældet, hvis boligerne ikke kan udlejes som inklusionsboliger, når projektperioden er udløbet, eller hvis kommunalbestyrelsen og boligorganisationen enes om at standse projektet i utide. Bemærkningen giver herefter ikke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen 10. Myndighedssvar Erhvervsstyrelsen har ikke bemærkninger, da bekendtgørelserne og vejledningen ikke medfører administrative konsekvenser for erhvervslivet. Beskæftigelsesministeriet har læst bekendtgørelsen igennem som ansvarlig for rammelovgivningen om Udbetaling Danmark. Ministeriet udtaler i den forbindelse, at det fremgår af bekendtgørelsens 18, at den kasse- og regnskabsmæssige forvaltning af støtte efter bekendtgørelsen udføres af Udbetaling Danmark efter Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens nærmere retningslinjer, jf i almenboligloven. Ministeriet finder det uklart, hvad der menes med henvisningen til nærmere retningslinjer. Udbetaling Danmarks kompetencer fremgår enten af lov eller bekendtgørelser. Der spørges derfor, om der henvises til retningslinjer udstedt i bekendtgørelsesform i medfør af almenboligloven 177, stk. 2, og om indholdet i retningslinjerne. Videre anføres, at Udbetaling Danmark ikke er underlagt instruktionsbeføjelse fra ressortministerierne. Det anbefales derfor hvis der er behov for det at retningslinjer for samarbejde mellem Udbetaling Danmark og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, fastsættes i bekendtgørelse, vejledning eller alternativt ved at aftale arbejdsgange. Side 12 (15)

13 Den bestemmelse i almenboligloven, som Beskæftigelsesministeriet henviser til, er en overordnet kompetencebestemmelse. Det følger af almenboliglovens 177, stk. 2, at transport-, bygningsog boligministeren kan fastsætte nærmere regler for Udbetaling Danmarks administration af sager efter 173. Disse bestemmelser gælder for alt alment byggeri, således også for inklusionsboliger. Nærmere regler om Udbetaling Danmarks opgaver og beføjelser er fastsat i bekendtgørelsen om inklusionsboliger om udbetaling af støtte. Hvad angår nærmere retningslinjer for administrationen, har praksis hidtil været, at der ved nye ordninger i fællesskab mellem ministeriet (nu Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen) og Statens Administration (nu Udbetaling Danmark) udarbejdes et såkaldt procedurenotat, der fastlægger de nærmere retningslinjer for regnskabsføringen af ordningen. For inklusionsboligerne vil der også efter aftale mellem Udbetaling Danmark og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen blive udarbejdet et sådant procedurenotat. Bemærkningen har herefter givet Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anledning til at lade bekendtgørelsesudkastets 18 udgå som overflødig. Side 13 (15)

14 Bilag 1 Advokatrådet Ankestyrelsen BL BOSAM Byggeskadefonden Bedre Psykiatri Bygherreforeningen Center for Boligsocial Udvikling Danmarks Lejerforeninger Dansk Socialrådgiverforening Danske Handicaporganisationer Datatilsynet Den Danske Dommerforening Det centrale handicapråd Ejendomsforeningen Danmark Foreningen Danske Revisorer Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Frivilligrådet Husleje- og Beboerklagenævnsforeningen KL (Kommunernes Landsforening) Landsbyggefonden Lejernes Landsorganisation i Danmark LOS Psykiatrifonden Realkreditforeningen Realkreditrådet Rådet for Socialt Udsatte SAND De hjemløses Landsorganisation SBH Side 14 (15)

15 Sind Socialchefforeningen Socialpædagogerne Statens Administration Udbetaling Danmark. Udkastene har desuden været i høring hos: Beskæftigelsesministeriet Børne- og Socialministeriet Erhvervsstyrelsen Sundheds- og Ældreministeriet. Side 15 (15)

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget L 153 Bilag 1 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget L 153 Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 153 Bilag 1 Offentligt Notat Høringsnotat over forslag til lov om ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger (Inklusionsboliger)

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0102-00025 03-09-2018 Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring

Læs mere

Bekendtgørelse om støtte m.v. til inklusionsboliger for psykisk og socialt sårbare personer

Bekendtgørelse om støtte m.v. til inklusionsboliger for psykisk og socialt sårbare personer BEK nr 252 af 21/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Hermed sendes vedlagte udkast til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje i høring.

Hermed sendes vedlagte udkast til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje i høring. Til høringsparterne på vedlagte høringsliste Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høring over udkast til lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til tbst.dk Edvard Thomsens Vej 14 Til høringspartere, jf. vedlagte høringsliste Høring over udkast til 2 lovforslag - lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Ansøgningsskema - Etablering af inklusionsboliger til psykisk og socialt sårbare personer

Ansøgningsskema - Etablering af inklusionsboliger til psykisk og socialt sårbare personer Ansøgningsskema - Etablering af inklusionsboliger til psykisk og socialt sårbare personer Den underskrevne ansøgning sendes som pdf til bolig@tbst.dk Tegninger, der er større end A4 format, kan sendes

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: 20. september 2018 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (anvendelse af Landsbyggefondens midler og Landsbyggefondens refusion af ydelsesstøtte)

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger: BL, Brabrand Boligforening, KL, Landsbyggefonden, Svendborg Kommune og Aarhus

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger: BL, Brabrand Boligforening, KL, Landsbyggefonden, Svendborg Kommune og Aarhus NOTAT Dato: 27. november 2018 J. nr. 2018-6393 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om afgrænsning af boligområder efter 61 a, stk.3 i lov om almene boliger m.v. Transport-,

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger ANSØGNING Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger Forsøgsbeskrivelse - inklusionsboliger og deleboliger i ungdomsboliger og mulighed for oprettelse af startboliger og inklusionsboligerpå

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp)

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) Udkast Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) 1 I lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 190 af 24. februar 2012, som ændret senest ved 1 i lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v UDKAST Dato: 5. december 2013 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2013-3229 Sagsbeh.: lni Dok id: 421062 Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v (Ommærkning af almene ældre- og almene familieboliger

Læs mere

Høringsnotat. 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor. 1. Indledning

Høringsnotat. 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold)

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger. Lovforslag nr. L 153 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger. Lovforslag nr. L 153 Folketinget Lovforslag nr. L 153 Folketinget 2015-16 Fremsat den 30. marts 2016 af udlændinge-, integrations- og boligministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om

Læs mere

Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål

Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål ANSØGNING NOTAT Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger 09-02-2017 Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål Ansøgning om midlertidig huslejetilskud I forhold til et midlertidigt

Læs mere

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger Notat Boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd offentliggjorde den 15. september 2015 rapporten Hjemløshed i Danmark 2015. Af rapporten fremgår det,

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget L 153 Bilag 5 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget L 153 Bilag 5 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 153 Bilag 5 Offentligt Notat Udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger (Inklusionsboliger) I

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om landsbyfornyelse. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om landsbyfornyelse. 1. Indledning Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Sagsnr.: BO0302-00008 Bekendtgørelse om landsbyfornyelse 1. Indledning Trafik-, Bygge- og

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt Høringsudkast Dato: 8.12 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-3030 Sagsbeh.: pel Dok id: Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg udvalg@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20 50 00

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat BO0103-00038 30-04-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 27. marts 2019 2018-5990 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført i samarbejde

Læs mere

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.)

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) Fremsat den xx. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Høring over Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0102-00010 20-08-2017 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Lovforslag nr. L 108 Folketinget 2014-15 Fremsat den 14. januar 2015 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Støtte til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2010/1 LSF 62 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar 2017 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-7278 Fremsat den 17. november 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag

Læs mere

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger NOTAT Dato: 22. november 2012 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2012-2417 Sagsbehandler: lag/mpk Dok id: Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2010/1 LSF 60 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin. j.nr. 2010-7278 Fremsat den 17. november 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag

Læs mere

Lov om ændring af lov om frikommunenetværk

Lov om ændring af lov om frikommunenetværk LOV nr 1570 af 19/12/2017 Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2017-3862 Senere ændringer til forskriften LBK nr 831

Læs mere

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Velfærdsministeriet Byfornyelse & leje J.nr. 2008-6877 nho 28. november 2008 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om leje af almene boliger,

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 13. marts 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk Til Socialudvalgets

Læs mere

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder UDKAST 19.10.2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder Notat BO0103-00020 19-10-2018 I

Læs mere

Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om forsøg med personlige borgerstyrede budgetter til socialt udsatte borgere

Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om forsøg med personlige borgerstyrede budgetter til socialt udsatte borgere Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 L 176 Bilag 1 Offentligt Enhed Udsatte Voksne og Civilsamfund Sagsbehandler Mie Henriette Eriksen Sagsnr. 2017-1329 Doknr. 453845 Dato 20-03-2017 Kommenteret

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2013/1 LSF 128 (Gældende) Udskriftsdato: 26. juni 2019 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2013-3229 Fremsat den 5.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2013/1 LSF 183 (Gældende) Udskriftsdato: 19. december 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Lovforslag nr. L 109 Folketinget 2014-15 Fremsat den 14. januar 2015 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Sociale klausuler

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2012/1 LSF 220 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2013-607 Fremsat den 22.

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

UDKAST. Denne boligaftale er indgået mellem. De almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune. Rudersdal Kommune Øverødvej Holte

UDKAST. Denne boligaftale er indgået mellem. De almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune. Rudersdal Kommune Øverødvej Holte UDKAST Boligaftale mellem Rudersdal Kommune og de almene boligorganisationer i kommunen. Aftale mellem Rudersdal Kommune og de almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune om rammen for udlejning af

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Vedr. Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.)

HØRINGSNOTAT. Vedr. Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) HØRINGSNOTAT Vedr. Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) Indledning Et udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 29. oktober 2018 2018-3614 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hørte den

Læs mere

Der kan ifølge 101 a i almenboligloven og 1 i støttebekendtgørelsen søges om støtte til

Der kan ifølge 101 a i almenboligloven og 1 i støttebekendtgørelsen søges om støtte til Vejledning om startboliger for unge Høringsudkast af 13-08-2012 1. Indledning Med vedtagelsen af lov nr. 518 af 5. juni 2012 er der etableret mulighed for, at staten kan yde støtte til etablering og drift

Læs mere

Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder

Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder Notat BO0104-00246 28-01-2019 På møde

Læs mere

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje Notat BO0102-00006 22-06-2017 (Friplejeboliger i lejede

Læs mere

Boliger til udsatte, herunder hjemløse borgere

Boliger til udsatte, herunder hjemløse borgere Boliger til udsatte, herunder hjemløse borgere Kommunerne oplever vanskeligheder ved at finde velegnede boliger til socialt udsatte borgere, herunder borgere med misbrugsproblemer og psykiske problemer.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Lovforslag nr. L 169 Folketinget 2014-15 Fremsat den 25. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge,

Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 182 Bilag 1 Offentligt N O T A T Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli Forslag. til

2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli Forslag. til 2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli 2017 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2012-2160 Fremsat den 3.

Læs mere

Ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger

Ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger Til samtlige kommuner Til de almene boligorganisationer Dato: 22. marts 2013 Kontor: Lovsekretariatet Almene boliger Sagsnr.: 2012-2652 Sagsbeh.: Karin Laursen Dok id: 383113 Ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte 2014/1 LSF 161 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2015-34 Fremsat den 11.

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2014/1 LSF 169 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. NOTAT Dato: 8. december 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-10334 Sagsbeh.: lni Dok id: 565516 Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler)

Læs mere

Statsforvaltningen udtaler, at Køge Kommune ikke har handlet i strid med reglerne i forbindelse med fastsættelse af leje i plejeboligerne Møllebo.

Statsforvaltningen udtaler, at Køge Kommune ikke har handlet i strid med reglerne i forbindelse med fastsættelse af leje i plejeboligerne Møllebo. Statsforvaltningen udtaler, at Køge Kommune ikke har handlet i strid med reglerne i forbindelse med fastsættelse af leje i plejeboligerne Møllebo. 07-08- 2008 De har rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Høringssvar vedr. lovforslag om frikommunenetværk fra netværket for billige boliger og fleksible boligløsninger

Høringssvar vedr. lovforslag om frikommunenetværk fra netværket for billige boliger og fleksible boligløsninger KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Økonomiudvalget Høringssvar vedr. lovforslag om frikommunenetværk fra netværket for billige boliger og fleksible boligløsninger Den

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU Task Force Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

SÆH ønsker ligeledes afdækket, om kommunen kan pålægge de private boligselskaberne at udleje til en andre boligsøgende.

SÆH ønsker ligeledes afdækket, om kommunen kan pålægge de private boligselskaberne at udleje til en andre boligsøgende. Internt notat Team Byggeri og Ejendomme 03-04-2018 Side 1. Notat vedrørende midlertidig anden brug af plejeboliger 1. Sagens omstændigheder SÆH ønsker midlertidig at udleje kommunalt ejede almene ældreboliger,

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 211 Bilag 1 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 211 Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 L 211 Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPSSK/DEPLGR Koordineret med: Sagsnr.: 1708759 Dok. nr.: 537156 Dato: 09-03-2018

Læs mere

Det kan kommunen gøre ved at anvende egne botilbud, og/eller ved at samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud.

Det kan kommunen gøre ved at anvende egne botilbud, og/eller ved at samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 16-05-2017 Juridisk bilag til notat om ventelister Forsyningsforpligtelsen Efter servicelovens 4 er kommunalbestyrelsen forpligtet til at

Læs mere

Et revideret udkast til lovforslag blev den 17. februar 2017 sendt i anden høring hos:

Et revideret udkast til lovforslag blev den 17. februar 2017 sendt i anden høring hos: Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 L 206 Bilag 1 Offentligt Enhed Udsatte Voksne og Civilsamfund Sagsbehandler Karina Grimstad Svenningsen Koordineret med Sagsnr. 2016-8170 Doknr. 446347 Dato

Læs mere

Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven

Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at det ikke er ulovligt, at Ishøj Byråd ved tildelingen af almene boliger lægger vægt på,

Læs mere

Ministeriet for By, Boliger og Landdistrikter Almene boliger J.nr lni 15. december 2011

Ministeriet for By, Boliger og Landdistrikter Almene boliger J.nr lni 15. december 2011 Ministeriet for By, Boliger og Landdistrikter Almene boliger J.nr. 2009-903 lni 15. december 2011 Notat om etablering af fælleslokaler og beboerhuse på tværs af afdelinger/ejerformer 1. Indledning Dette

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere 1. Indledning

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om leje

Forslag. lov om ændring af lov om leje Lovforslag nr. L 25 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af transport-, bygnings- og boligministeren Ole Birk Olesen Forslag til lov om ændring af lov om leje (Friplejeboliger i lejede lokaler)

Læs mere

Ministerialtidende. 2012 Udgivet den 18. september 2012. Vejledning om startboliger for unge. 10. september 2012. Nr. 69. 1.

Ministerialtidende. 2012 Udgivet den 18. september 2012. Vejledning om startboliger for unge. 10. september 2012. Nr. 69. 1. Ministerialtidende 2012 Udgivet den 18. september 2012 10. september 2012. Nr. 69. Vejledning om startboliger for unge 1. Indledning Med vedtagelsen af lov nr. 518 af 5. juni 2012 er der etableret mulighed

Læs mere

Notat. Teknik & Miljø Økonomi & Personale. Vejledning ift. Alment Nybyggeri. Torvegade 74, 6700 Esbjerg

Notat. Teknik & Miljø Økonomi & Personale. Vejledning ift. Alment Nybyggeri. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. oktober 2016 Sagsbehandler Charlotte Snedker Poulsen Mobilnummer 21 53 36 50 E-mail csp@esbjergkommune.dk Notat Vejledning ift. Alment Nybyggeri Indhold Grundkapital:...2

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om boligbyggeri

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om boligbyggeri 2013/1 LSF 135 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2013-4127 Fremsat den 19.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 27/2 LSF 176 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december 216 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 27-2225 Fremsat den 1. april 28 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag

Læs mere

Frikommuneansøgning om mulighed for midlertidig lejekontrakt

Frikommuneansøgning om mulighed for midlertidig lejekontrakt ANSØGNING Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger Frikommuneansøgning om mulighed for midlertidig lejekontrakt Titel på forsøg Frikommune-netværk Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 30-01-2019 FM 2019/19 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har dels til formål at bringe den grønlandske og den danske version af Inatsisartutlovens 6 i overensstemmelse

Læs mere

Tak for din henvendelse af 25. juni 2018, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for din henvendelse af 25. juni 2018, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Adm. direktør 03. juli 2018 Sagsnr. 2018-0171432 Dokumentnr. 2018-0171432-7 Kære Astrid Aller, Tak for din henvendelse af 25. juni 2018, hvor du stiller følgende

Læs mere

COK Alment byggeri temamøde om almene boliger. Odense

COK Alment byggeri temamøde om almene boliger. Odense COK Alment byggeri temamøde om almene boliger Odense Den 24. september 2015 Kontakt og E-mailservice Inge-Lis Kalum Schou kalum@pc.dk tlf. 49 19 14 50 Inge-lis-kalum.weebly.com Rådgivning Kurser E-mail

Læs mere

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 L 48 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI Sags nr.: 1113573 Dok. Nr.: 743286 Dato: 6. december 2011

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger UDKAST Dato: 16. december 2013 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2013-4127 Sagsbeh.: Lars Nielsen Dok id: 431565 Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger

Læs mere

Kompensationsprincippet

Kompensationsprincippet Kompensationsprincippet En af handicapprincipperne, der skal inddrages, når der skal træffes afgørelse på det sociale område. Princippet beskriver følgende: Samfundet tilbyder mennesker med en betydelig

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 73 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Ledsagelse til børn og unge

Læs mere

Sagsnr Notat om administration af flyttetilskud. 1. Baggrund for indførsel af flyttetilskud. Dokumentnr.

Sagsnr Notat om administration af flyttetilskud. 1. Baggrund for indførsel af flyttetilskud. Dokumentnr. 02-05-2007 Notat om administration af flyttetilskud 1. Baggrund for indførsel af flyttetilskud I forbindelse med indstilling om frivillig aftale med den almene sektor om nye udlejningsmodeller og ændrede

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt 2.1. Genindførsel af retten til frit valg af tandpleje

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat Lovforslag nr. L 189 Folketinget 2014-15 Fremsat den 22. april 2015 af økonomi- og indenrigsministeren (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Fritagelse for grundskyld

Læs mere

Organisationsbestyrelsesmøde onsdag den 13. september 2017 kl i bestyrelseslokalet, Nøddebovej 1, kælderen., Taastrup

Organisationsbestyrelsesmøde onsdag den 13. september 2017 kl i bestyrelseslokalet, Nøddebovej 1, kælderen., Taastrup Organisationsbestyrelsesmøde onsdag den 13. september 2017 kl. 19.00 i bestyrelseslokalet, Nøddebovej 1, kælderen., Taastrup Til stede: Formand Berit Breiner, næstformand Jan Carstensen, Claus Mitchell

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat om forslag til bekendtgørelse om tilskud m.v. til folkehøjskoler 23. juni 20145 Kulturministeriet sendte den 20. maj 2014 et forslag til bekendtgørelse

Læs mere