1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hørte den 4. juli 2017 en række myndigheder og organisationer, jf. vedlagte høringsliste i bilag 1, over udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Høringsfristen udløb den 9. august Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Ankestyrelsen, BL - Danmarks Almene Boliger, Danske Handicaporganisationer, Danske Studerendes Fællesråd, KL, KommuneKredit, Landsbyggefonden, Landsforeningen Ældre Sagen, Lejernes Landsorganisation i Danmark, LOS, Rådet for Etniske Minoriteter, Rådet for Socialt Udsatte og SAND De Hjemløses Landsorganisation. 2. Følgende myndigheder og organisationer har ikke haft bemærkninger til lovforslaget: Byggeskadefonden vedr. Bygningsfornyelse, Dansk Byggeri, Danske Ældreråd, Finans Danmark, Socialchefforeningen (FSD), TEKNIQ og Udbetaling Danmark. 3. Følgende myndigheder og organisationer har ikke afgivet høringssvar til lovforslaget: Advokatrådet, Advokatsamfundet, Akademisk Arkitektforening, Alzheimerforeningen, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, ATP-ejendomme, BAT-Kartellet, Bedre Psykiatri, BOSAM, Byfornyelsesrådet, Byggeskadefonden, Byggesocietetet, Bygherreforeningen i Danmark, Center for Boligsocial Udvikling, Danmarks Lejerforeninger, Dansk Energi, Dansk Erhverv, Dansk Fjernvarme, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Ungdoms Fællesråd, Danske Advo- Side 1 (16)

2 kater, DANSKE ARK (Praktiserende Arkitekters Råd), Danske arkitektvirksomheder, Danske Lejere, Danske Regioner, Danske Udlejere, Datatilsynet, Den Danske Dommerforening, Det Centrale Handicapråd, DI, Ejendomsforeningen Danmark, Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Foreningen Danske Revisorer, Foreningen til boliger for ældre og enlige, Forsikring og Pension, Frivilligrådet, Husleje- og Beboerklagenævnsforeningen, Håndværksrådet, Kollegiekontorerne i Danmark, Kommunernes Revision BDO, Landdistrikternes Fællesråd, OK-Fonden, Psykiatrifonden, SBH, SBi/AAU (Statens Byggeforskningsinstitut under Aalborg Universitet), Selveje Danmark, SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Sind og Socialpædagogernes Landsforbund. 4. Øvrige høringssvar Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har ikke modtaget høringssvar fra høringsparter, som ikke er angivet på lovforslagets høringsliste. Bemærkninger til lovforslaget I det følgende gengives hovedindholdet af de modtagne høringssvar til det fremsatte lovforslag samt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens bemærkninger hertil. Bemærkninger af generel politisk karakter samt forslag og bemærkninger, der ikke vedrører det fremsatte lovforslag, indgår ikke i notatet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan for en fuldstændig gennemgang af samtlige indsendte synspunkter henvise til høringssvarene, som er sendt til Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalget. 1. Fleksibel kommunal anvisningsret til almene familieboliger Rådet for Etniske Minoriteter og LOS støtter forslaget. Rådet for Socialt Udsatte er bekymret for forslaget om fleksibel anvisning til almene familieboliger fattigdomsboligområder, fordi kommunen visiterer en meget høj andel af fattige beboere til de pågældende boligafdelinger. Rådet bemærker endvidere, at fleksibiliteten ikke må føre til, at fraflyttende borgere kommer til at betale husleje længere end efter hidtidige regler. BL Danmarks Almene Boliger (BL) finder forslaget overraskende, fordi det er vanskeligt at se, at forslaget løser udfordringer, som ikke allerede Side 2 (16)

3 kan løses med de ngældende regler. Derudover bemærker BL, at ændringsforslaget medfører en betydelig bureaukratisering, der øger omkostningerne for beboerne og samfundsmæssigt vil betyde, at antallet af tomgangsdage for fraflyttede boliger øges, hvilket reelt mindsker den boligmasse, der er til rådighed. KL frygter, at de foreslåede regler vil forsinke genudlejningen og dermed skabe en forøget tomgang, som i realiteten trækker et stort antal boliger ud af den beboede boligmasse. Endvidere foreslår KL, at der udarbejdes et paradigme for et samarbejde om anvisningen, der trækker på de gode erfaringer fra de store kommuner. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal hertil samlet bemærke, at kommunal anvisning til almene familieboliger er et meget væsentligt redskab for kommunerne til at løse boligsociale problemer i kommunen. Der er mulighed for, at kommuner og boligorganisationer frit kan aftale anvisningens omfang og indhold, dog således at kommunerne har ret til minimum hver fjerde ledige familiebolig. Denne aftalefrihed benyttes i vidt omfang i landets kommuner. Der kan både være tale om anvisning i videre omfang end hver fjerde ledige familiebolig eller mindre omfang, eller der kan være aftalt anvisning til bestemte typer boliger, f.eks. boliger med lav husleje. De boliger, som kommunen ikke anviser til, udlejes af boligorganisationen som hovedregel efter venteliste. Med forslaget udvides kommunernes ret til anvisning, således at de har ret til at vælge de ledige familieboliger, som bedst matcher de boligsociale problemer, som kommunen skal løse. Retten til anvisningen begrænses dog til højst en fjerdedel af de ledige familieboliger. Der er fortsat mulighed for, at kommuner og boligorganisationer kan aftale kommunal anvisning af ledige familieboliger i større eller mindre omfang, end hvad kommunen har ret til efter loven. I forhold til bekymringen for, at kommunernes øgede anvisningsret skal føre til fattigdomsproblemer i boligafdelinger, som kommunen anviser en høj andel til, fremgår det af lovforslagets bemærkninger, at den kommunale anvisning i hvert enkelt tilfælde skal ske på baggrund af en vurdering af de boligsøgende behov og beboersammensætningen i den afdeling, der anvises til. Kommunerne er således forpligtede til at sørge for, at anvisningen er forenelige med en fortsat balanceret beboersammensætning i den pågældende afdeling. Flere høringssvar udtrykker bekymring for, at kommunernes udvidede anvisningsret vil føre til øget tomgang, dvs. ledige boliger, hvor der ikke bor nogen. Når en beboer ønsker at fraflytte sin bolig, skal han meddele dette til boligorganisationen, og han har 3 måneders opsigelse. Når beboeren fraflytter sin bolig, skal den synes og istandsættes med henblik på genudlej- Side 3 (16)

4 ning. I denne perioden står boligen tom, uden at det kan betragtes som tomgang. Boligorganisationen skal søge at udleje boligen så hurtigt som muligt, efter boligen på ny er klar til indflytning. I det udkast til lovforslag, som har været sendt i høring, blev det foreslået, at boligorganisationen en gang om måneden meddeler kommunen de familieboliger, som bliver ledige. Kommunen skulle herefter have 5 hverdage til at beslutte, hvilke boliger de ønskede at anvende til kommunal anvisning, dog ikke mere end hver fjerde ledige familiebolig. Den kommunale beslutning om anvisning og boligorganisationens udlejning af boliger, som ikke anvendes til kommunal anvisning, skulle forløbe parallelt med, at boligerne blev fraflyttet, synet og istandsat. Ovenstående procedure skulle finde anvendelse, når kommunen gør brug af sin ret til at anvise op til en fjerdedel af de ledige familieboliger, og der således ikke foreligger en aftale mellem kommunen og boligorganisationen. Kommuner og boligorganisationer har desuden fortsat mulighed for at aftale et andet omfang af anvisningen og andre procedurer. Det er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vurdering, at ovenstående procedure i almindelighed vil kunne lade sig gøre, uden at boligen bliver udlejet på et senere tidspunkt end det ellers ville kunne ske. Der vurderes således ikke være øget tomgang forbundet med forslaget. KL s høringssvar af 14. august 2017 og efterfølgende dialog har imidlertid klargjort, at KL er bekymret for, at den månedlige underretning om ledige boliger vil forsinke genudlejningen og føre til øget tomgang i boligerne. KL er på den baggrund blevet tilsendt et notat indeholdende de dele af lovforslaget, der er relevant for fleksibel kommunal anvisningsret til almene familieboliger men justeret, så boligorganisationen løbende underretter kommunen om ledige boliger i stedet for en gang om måneden. KL tager i sit uddybende svar af 18. august 2017 forslaget om at give kommunen ret til anvisning af op til en fjerdedel af de ledige boliger til efterretning under forudsætning af, at reglen om, at kommunens ret til hver fjerde ledige bolig, opretholdes. Derudover anbefaler KL, at forslaget om at give kommunen 5 hverdage til at beslutte, om de ønsker en given bolig til anvisning, ikke indføres, da den bliver alt for dyr for kommunerne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har fastholdt ændringen af almenboliglovens 59, stk. 1, således at kommunen får ret til op til en fjerdedel af de ledige boliger i stedet for hver fjerde ledige bolig. Muligheden for at aftale anvisning i større eller mindre omfang, jf. almenboliglovens 59, stk. 2 opretholdes uændret. Det er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens opfattelse, at forslaget fra KL om at beskrive to anvisningsmodeller i loven, som kommunerne kan vælge imellem, ikke er hensigtsmæssig. Loven skal angive det mest vidtgående anvisningsomfang, som kommunen har Side 4 (16)

5 ret til, suppleret af muligheden for at aftale anvisning af større eller mindre omfang. Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen har ændret bemærkningerne til forslaget, således at boligorganisationen ikke samlet skal underrette kommunen om ledige boliger en gang om måneden, men skal gøre dette løbende efterhånden som lejeaftalerne opsiges. Herved reduceres risikoen for øget tomgang. Ligeledes vil Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen undlade at regulere den tid, kommunen har til at tage stilling til, om den ønsker at anvise til en given bolig. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vil endvidere i samarbejde med KL og BL Danmarks Almene Boliger udarbejde et eller flere paradigmer for anvisningsaftaler mellem kommuner og boligorganisationer med henblik på at sikre så smidigt og effektivt et samarbejde mellem kommuner og boligorganisationer som muligt. 2. Etablering af udslusningsboliger i almene ældreboliger BL og KL støtter forslaget. Danske Handicaporganisationer (DH) bemærker, at årsagen til at etablere flere udslusningsboliger skal klargøres i bemærkningerne til lovforslaget. DH finder det centralt, at de faglige kriterier for visitation til udslusningsboliger fortsat håndhæves, så det kun er borgere, der realistisk kan forventes at kunne flytte i egen bolig, der visiteres til udslusningsboliger. Rådet for Socialt Udsatte er positivt indstillet over for forslaget, men bemærker, at den sociale støtte skal følge med, og at der skal sikres et miljø, hvor socialt udsatte er velkomne. LLO og LOS bemærker, at det ikke er hensigtsmæssigt at kombinere udslusningsboliger med ældreboliger, som de mener tjener forskellige formål. LOS mener, at fokus i lovforslaget er på udlejningsvanskeligheder frem for de to borgergruppers behov. KommuneKredit har bemærket, at KommuneKredit har finansieret en række almene ældreboliger og alene kan finansiere ældreboliger, som ejes og drives af kommuner og regioner, jf. almenboliglovens 119. De antager derfor, at såfremt der indgås aftale om midlertidig udlejning som udslusningsboliger, kræver dette ikke indfrielse af de pågældende lån i KommuneKredit i den midlertidige udlejningsperiode. Ankestyrelsen bemærker, at efterspørgslen efter ældre- og plejeboliger er afhængig af den enkelte kommunes kriterier for tildeling. Forslaget indebærer en risiko for, at nogle kommuner vil stramme op på kriterierne for tildeling af en ældre- eller plejebolig, således at den berettigede person- Side 5 (16)

6 kreds til ældre- og plejeboliger vil blive mindre. Ankestyrelsen gør endvidere opmærksom på, at de mener udslusningsboliger er midlertidige boliger, som ikke kan sidestilles med botilbud for borgere med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse, som de mener det fremgår af de specielle bemærkninger til lovforslaget. Ankestyrelsen bemærker endvidere til de specielle bemærkninger, at lejekontrakten er tidsubegrænset, hvilket er i konflikt med at borgere skal flytte inden for den 2-årige periode. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal på baggrund af høringssvarene hertil samlet bemærke, at formålet med forslaget er at udvide kommunernes mulighed for at oprette udslusningsboliger for borgere, der har behov for en sådan bolig, så disse også kan omfatte ledige almene ældreboliger. Det er en forudsætning, at der ikke er efterspørgsel efter boligerne fra den berettigede personkreds for ældre- og plejeboliger. Der er således ikke med dette lovforslag lagt op til, at kommunerne skal ændre kriterierne for tildeling af en ældre- eller plejebolig. Med forslaget skabes der mulighed for, at ældre- og plejeboliger, som der aktuelt ikke er behov for, kan udlejes som udslusningsboliger. Det forudsætter, at kommunen vurderer, at der blandt deres borgere er personer, som opfylder betingelserne og har behov for at blive anvist en udslusningsbolig. Ældreboliger, som anvendes som udslusningsboliger, er fortsat mærket som ældreboliger. Ældreboliger belånt med lån fra KommuneKredit behøver derfor heller ikke, at få indfriet de pågældende lån, mens boligen udlejes som ældrebolig. En udslusningsbolig er ikke en midlertidig bolig. Boligen udlejes med en lejekontrakt efter almenlejeloven, men kommunen kan godkende visse begrænsningen i lejerettighederne i op til 2 år fra udlejningen påbegyndes, jf. lovforslagets specielle bemærkninger. Efter perioden på op til 2 år fortsættes udlejningen af boligen på normale lejevilkår. Kommunen skal drage omsorg for at anvise borgere til udslusningsboliger, der med social støtte og indsats forventes at kunne klare sig selv i egen bolig efter perioden på op til 2 år. Når det af de specielle bemærkninger fremgår, at udlejer efter anmodning fra kommunen kan opsige en lejer med virkning fra det tidspunkt, hvor lejeren får stillet en boform efter serviceloven til rådighed, er der ikke tale om at sidestille de to tilbud. Det drejer sig om den situation, hvor en borgers behov ændrer sig eller er blevet vurderet forkert ved anvisningen af udslusningsboligen, således den pågældende ikke kan bo i en udslusningsbolig, og i stedet er berettiget til at bo i en boform efter serviceloven. Det bemærkes, at det er en betingelse for optagelse i en udslusningsbolig, at den pågældende umiddelbart forud har ophold i et botilbud efter servicelovens 107 eller 110. Side 6 (16)

7 Det fremgår endvidere af bemærkningerne, at lejekontrakten er tidsubegrænset, og at kommunalbestyrelsen ved anvendelse af ældreboliger som udslusningsboliger skal overveje, om den pågældende også på længere sigt passer ind i bebyggelsen. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. 3. Forenkling af krav til indretning af alment nybyggeri KL støtter ændringsforslaget om indretning af ældreboliger. BL, LLO og Ældre Sagen bemærker, at ændringsforslaget om fravigelse af kravet om adgang for kørestolsbrugere i alt nybyggeri, på kort sigt kan give besparelser, men vil medføre merudgifter på længere sigt, f.eks. ved at en borgers behov ændrer sig, således at borgeren får brug for en tilgængelig bolig med plads til plejepersonale. BL påpeger, at renoveringer støttet af Landsbyggefonden gennem de seneste 10 år har renoveret mere end boliger, som er gjort tilgængelige for bevægelseshæmmede borgere. Ældre Sagen ønsker at fastholde de nuværende bestemmelser for indretning af ældreboliger. Også Danske Handicaporganisationer (DH) er imod ændringsforslaget om fravigelse af krav om indretning til kørestolsbrugere, og mener, at det går imod samfundsudviklingen på handicapområdet. DH påpeger desuden, at der er et stridsspørgsmål i forhold til principperne i FN s Handicapkonvention. DH bemærker endeligt, at unge med handicap skal have adgang til ungemiljøer, hvorfor det understreges, at tilgængelighed skal indtænkes, når der oprettes fællesfaciliteter i ungdomsboliger. BL bemærker i forhold ændringsforslaget med indretning af ungdomsboliger, at ungdomsboliger med fællesarealer har udlejningsvanskeligheder i forhold til dem, der har eget køkken og bad. BL vurderer, at ændringsforslaget på sigt kan medføre omkostninger på grund af tomgangsleje. Danske Studerendes Fællesråd og LLO er positive over for ændringsforslag om at lempe på indretningskravene for ungdomsboliger. Danske studerendes Fællesråd bemærker, at ændringsforslagets ordlyd kan fortolkes som en dispensationsmulighed, som går imod hensigten om at gøre det nemmere at opføre ungdomsboliger med fælles bad, toilet og køkken. LLO bemærker, at argumentet bag ændringsforslaget er af hensyn til boligudgifterne fremfor hensynet til beboerne. KL bemærker, at forslaget vedr. ungdomsboliger kun vil have effekt, hvis man samtidig ændrer reglerne for boligstøtte, så beboere i ungdomsboli- Side 7 (16)

8 ger uden selvstændigt køkken fremover får ret til boligstøtte. KL foreslår derfor også reglerne for boligstøtte ændret som anført. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal på baggrund af høringssvarene om indretning af ungdomsboliger samlet bemærke, at ændringsforslaget vil gøre det muligt for kommunerne at bygge billigere ungdomsboliger, der vil være til gavn for borgere med behov for en ungdomsbolig. Forslaget vil øge fleksibilitet for kommunerne og vil bidrage til at fremme udbuddet af mindre og billigere ungdomsboliger, der vil være til gavn for borgere, der har behov for en billig ungdomsbolig. For så vidt angår Danske Studerendes Fællesråd og LLO høringssvar om indretning af ungdomsboliger, fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget, at formålet med ændringsforslaget er at samle reglerne vedrørende indretning af ungdomsboliger i almenboligloven. Herudover åbnes mulighed for, at kommunen kan godkende at flerrums ungdomsboliger indrettes med adgang til fælles køkken, bad og toilet. Ændringsforslaget ændrer ikke på kommunens rolle, fordi kommunen i forvejen ved tilsagn til nybyggeri tager stilling til, hvorvidt der skal være fællesfaciliteter eller ej. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer af lovforslaget. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har anmodet Beskæftigelsesministeriet om et bidrag på baggrund af KL s høringssvar. Beskæftigelsesministeriet har oplyst følgende: Af hensyn til målretningen af ydelsen finder Beskæftigelsesministeriet det hensigtsmæssigt at fastholde udgangspunktet om, at stille krav om selvstændigt køkken som betingelse for at der kan ydes boligstøtte. Dog bemærkes det, at der i øjeblikket pågår overvejelser om forsøgsvis at lempe reglerne for de frikommuner, som deltager i frikommunenetværket om billige boliger og fleksible boligløsninger. Det indgår således i et lovforslag, som i øjeblikket er i ekstern høring, et forslag om, at der kan etableres kollektive bofællesskaber i almene ungdomsboliger efter samme regler som gælder for almene familieboliger i lov om almene boliger m.v. Det samme lovforslag om frikommunenetværk indeholder desuden et forslag om, at der kan ydes boligstøtte til personer, som anvises til et kollektivt bofællesskab etableret i almene ungdomsboliger. Disse boliger vil ligesom ungdomsboligerne etableret i medfør af lovforslaget om ændring af lov om almene boliger mv. (billige boliger) ikke have et selvstændigt køkken, men beboerne skal derimod dele køkken med andre beboere. Det bemærkes, at der vil være tale om særlige situationer idet, det er en betingelse, at de pågældende personer anvises til kollektive bofællesskaber, og at det især vil dreje sig om tilfælde, hvor storbykommu- Side 8 (16)

9 ner har svært ved at finde andre passende boliger til de pågældende persongrupper. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal på baggrund af høringssvarene om indretning af ældreboliger samlet bemærke, at ændringsforslaget vil gøre det muligt for kommunerne i særlige tilfælde at opføre nye, billige almene ældre- og plejeboliger ved at undlade at stille krav om særlig indretning for kørestolsbrugere, som i dag fordyrer etableringen af almene ældreog plejeboliger. En beslutning om at fravige krav om indretning af ældre- eller plejeboliger for kørestolsbrugere skal ske under hensyntagen til kommunens samlede behov for ældre- og plejeboliger og den eksisterende forsyning med ældre- og plejeboliger i kommunen. Det bliver dermed op til kommunerne at vurdere, hvilke behov, der er i kommunen med udgangspunkt i borgerens boligbehov. Dertil kommer, at ændringsforslaget vil give kommunerne bedre mulighed for at ommærke eksisterende familieboliger til ældreboliger, der skal anvendes til borgere, der ikke har behov for, at boligerne er indrettet til brug for kørestolsbrugere. Det vurderes, at indholdet af ændringsforslaget er i overensstemmelse med Danmarks forpligtelser efter FN s konvention om rettigheder for personer med handicap. Ældreboliger, som ikke er indrettet for kørestolsbrugere, vil derfor kunne opføres for borgere, som ikke er bevægelseshæmmede, og derfor ikke afhængige af, at boligerne er særligt indrettet. Ændringsforslaget giver dermed kommunerne større råderum til at afstemme boligernes indretning med borgernes behov, hvilket giver en mere effektiv ressourceanvendelse samt billigere almene ældre- og plejeboliger. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. 4. Kommunal dækning for skader forvoldt af visse lejere i almene plejeboliger KL støtter forslaget. BL bemærker, at det på den ene side er logisk, at kommunen - og ikke den enkelte borger med nedsat funktionsevne - må bære det økonomiske ansvar også i en plejebolig. På den anden side er det meget vigtigt, at denne ligestilling, ikke fører til en situation, hvor botilbud efter servicelovens 108 bliver erstattet af tilbud efter almenboligloven, der ikke på samme måde er rustet til at modtage denne personkreds. Det anføres i Side 9 (16)

10 den forbindelse, at der allerede i dag er boligafdelinger, der har udfordringer med beboere med psykiske lidelser, som ikke får den fornødne støtte. Rådet for Socialt Udsatte bemærker, at det bør fremgå direkte af lovens bemærkninger, at ændringen ikke må anvendes som begrundelse for, at en borger ikke får tilbudt et 108-botilbud, hvis det er et 108-botilbud, som borgeren i virkeligheden har mest brug for. Det skal fortsat altid være en konkret, individuel vurdering, som lægger til grund for afgørelsen. LOS udtrykker bekymring for, at forslaget kan medføre omgåelse af servicelovens regler om kommunernes pligt til at tilbyde borgere med behov herfor plads i et botilbud efter servicelovens 108. LOS anfører i den forbindelse, at borgere bliver placeret i botilbud bl.a. på den baggrund, at den pågældende ikke er i stand til at påtage sig de forpligtelser og udnytte de rettigheder, som følger af et almindeligt lejeforhold. LOS finder derfor, at denne persongruppe ikke bør være lejere men derimod tilbydes en anden foranstaltning, der kan varetage borgerens støttebehov korrekt og forsvarligt. LOS antager således, at et tilbud om en almen plejebolig vil medføre, at borgeren ikke bliver tilbudt den foranstaltning, som den pågældende lovmæssigt er berettiget til. Også SAND De Hjemløses Landsorganisation bemærker, at muligheden for kommunal dækning af skader forvoldt af visse lejere i almene plejeboliger ikke må blive udslagsgivende for kommunernes valg af botilbud. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal hertil samlet bemærke, at der i meget vidt omfang er sammenfald mellem målgruppen for længerevarende botilbud efter servicelovens 108 og målgruppen for almene plejeboliger. Dog kan enkelte målgrupper for botilbud efter servicelovens 108 ikke i stedet tilbydes en almen bolig. Afgørende for valget af bolig/botilbud til en person med permanent behov for service og pleje m.v. efter serviceloven er således ikke tilbuddets retsgrundlag det vil sige, om der er tale om almene plejeboliger eller om botilbud efter servicelovens 108. Derimod er det afgørende, at tilbuddets bemanding og indretning er egnet for den pågældende borger. På disse punkter kan botilbud efter de to regelsæt være fuldstændig identiske. Det er således udtryk for en fejlagtig antagelse, når der i høringssvarene gives udtryk for, at der ikke kan tilbydes den rette hjælp og støtte i almene plejeboliger. For så vidt angår BL s bemærkning om beboere med psykiske lidelser, som ikke får den fornødne støtte, bemærkes, at der kan være tale om borgere, hvis psykiske lidelse ikke er varig, og som derfor ikke har behov Side 10 (16)

11 for længerevarende eller permanent ophold i specialiserede tilbud. Der kan også være tale om borgere, der ikke har ønsket at modtage et tilbud om behandling eller optagelse i et specialiseret tilbud til den pågældende gruppe. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal hertil bemærke, at høringssvarene har givet anledning til en tydeliggørelse i lovforslagets bemærkninger om, at der skal ske en konkret og individuel vurdering af, hvilket tilbud en borger har behov for. Danske Handicaporganisationer (DH) opfordrer til, at det overvejes, om ordningen kan udbredes til andre almene boligformer, da dette vil øge udbuddet af relevante boliger for borgere med de beskrevne funktionsnedsættelser. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal hertil bemærke, at ordningen kun er rettet mod lejere, der er visiteret til en plejebolig, hvor deres særlige behov kan dækkes på grund af tilbuddets indretning og bemanding. Det er ikke tanken, at den relevante målgruppe i stedet skal kunne anvises en almen familiebolig, hvor disse særlige behov ikke kan dækkes. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. LOS anfører, at lovforslaget vil have store økonomiske konsekvenser for de private botilbud, hvis forslaget fører til, at almene boliger i stigende omfang vælges frem for botilbud efter servicelovens 108. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal hertil bemærke, at det ikke er muligt at forudse i hvilket omfang borgere måtte blive anvist en almen plejebolig i stedet for et botilbud efter serviceloven, lige som det ikke er muligt at forudse, om borgere som følge af ændringen vil blive flyttet fra et botilbud til en almen plejebolig. Det må imidlertid forventes, at ændringen primært vil få betydning for kommunernes valg af regelsæt ved opførelse af nyt byggeri. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. 5. Afhændelse af almene boliger ved bypolitiske hensyn BL Danmarks Almene Boliger har vanskeligt ved umiddelbart at vurdere omfanget af anvendelsen af den nye mulighed for at godkende salg af almene boliger med henblik på byudvikling, men understreger, at det er afgørende, at beslutninger om salg træffes i beboerdemokratiet. LLO Lejernes Landsorganisation finder, at boligafdelingen bør godkende beslutning om salg af almene boliger, ligesom de berørte lejere før beslutningen bør have klarhed over, hvilke erstatningsboliger, der tilbydes. Side 11 (16)

12 Endvidere finder LLO, at kriteriet at give et socialt område et løft ved godkendelse af henholdsvis salg og nedrivning er et upræcist kriterium. Rådet for socialt udsatte og SAND De Hjemløses Landsorganisation udtrykker bekymring for, hvad udvidelsen af muligheden for at godkende salg af almene boliger med henblik på byudvikling kan betyde for de beboere, som bor i de pågældende boliger. De pågældende beboere bør som minimum få adgang til en anden bolig med samme husleje, hvis de almene boliger afhændes. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan oplyse, at beslutning om salg af almene boliger efter almenboliglovens 27 træffes af boligorganisationens øverste myndighed. Lejerne i boligerne, som sælges, bliver som udgangspunkt boende i deres bolig, og deres lejeforhold reguleres fremover efter lov om leje og lov om midlertidig regulering af boligforholdene med de undtagelser, som fremgår af almenboliglovens 27 a. Om lejefastsættelsen kan det oplyses, at hvis den leje, der opkræves efter lov om leje eller lov om midlertidig regulering af boligforholdene (privat udlejning) er højere end den leje, der opkræves på afhændelsestidspunktet, opretholdes den gældende leje og reguleres fremover med udviklingen i Danmarks Statistiks nettoprisindeks. Denne regulering afbrydes, hvis den regulerede leje overstiger den leje, der kan opkræves efter lov om leje eller lov om midlertidig regulering af boligforholdene. Disse regler er gældende og ændres ikke med lovforslaget. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan endvidere oplyse at kriteriet at give et socialt udsat boligområde et løft efter praksis forudsætter, at boligområdet på de parametre, som definerer ghettoområder efter almenboliglovens 61 a, afviger væsentligt fra gennemsnittet, uden det dog er en forudsætning, at boligområdet opfylder betingelserne for at være et ghettoområde. Herudover skal salget eller nedrivningen af de almene boliger indgå i en godkendt helhedsplan, som vurderes at være egnet til at løse områdets sociale problemer. Landsbyggefonden foreslår, at der i lovforslaget medtages en beskrivelse af den betaling boligorganisationen skal foretage til Landsbyggefonden af et provenu ved salg af almene boliger (nettoberegningen) efter Landsbyggefondens regulativ om indbetalinger, herunder de nødvendige konsekvensændringer i dette. Efter gældende regler opgør Landsbyggefonden en andel af et evt. nettoprovenu, som skal indbetales til Landsbyggefonden. Opgørelsen foretages, så der sker en fordeling af midlerne mellem boligorganisationens og Landsbyggefonden, som svarer til den fordeling, der ville ske af de likvide midler, hvis boligerne var forblevet almene i hele deres levetid. Der er medtaget en beskrivelse de gældende regler og de nødvendige konsekvensændringer af Landsbyggefondens regulativ om indbetalinger til Landsbyggefonden i bemærkninger til lovforslaget. Side 12 (16)

13 Side 13 (16)

14 Bilag 1 Høringsliste vedr. forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.: Advokatrådet Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Alzheimerforeningen Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation Ankestyrelsen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ATP-ejendomme BAT-Kartellet Bedre Psykiatri, BL Danmarks Almene Boliger BOSAM Byfornyelsesrådet Byggeskadefonden Byggeskadefonden vedr. Bygningsfornyelse Byggesocietetet Bygherreforeningen i Danmark Center for Boligsocial Udvikling Danmarks Lejerforeninger Dansk Byggeri Dansk Energi Dansk Erhverv Dansk Fjernvarme Dansk Socialrådgiverforening Dansk Ungdoms Fællesråd Danske Advokater DANSKE ARK (Praktiserende Arkitekters Råd) Danske arkitektvirksomheder Danske Handicaporganisationer Side 14 (16)

15 Danske Regioner Danske Studerendes Fællesråd Danske Udlejere Danske Ældreråd Datatilsynet Den Danske Dommerforening Det Centrale Handicapråd DI Ejendomsforeningen Danmark Finans Danmark Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Foreningen Danske Revisorer Foreningen til boliger for ældre og enlige Forsikring og Pension Frivilligrådet Husleje- og Beboerklagenævnsforeningen Håndværksrådet KL, Kollegiekontorerne i Danmark Kommunekredit Kommunernes Revision BDO Landdistrikternes Fællesråd Landsbyggefonden Landsforeningen Ældre Sagen Lejernes Landsorganisation i Danmark LOS OK Fonden Psykiatrifonden Rådet for Etniske Minoriteter Rådet for Socialt Udsatte SAND De hjemløses Landsorganisation Side 15 (16)

16 SBH SBi/AAU (Statens Byggeforskningsinstitut under Aalborg Universitet) Selveje Danmark SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Sind Socialchefforeningen Socialpædagogernes Landsforbund TEKNIQ Udbetaling Danmark Side 16 (16)

Hermed sendes vedlagte udkast til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje i høring.

Hermed sendes vedlagte udkast til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje i høring. Til høringsparterne på vedlagte høringsliste Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høring over udkast til lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0102-00025 03-09-2018 Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: 20. september 2018 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (anvendelse af Landsbyggefondens midler og Landsbyggefondens refusion af ydelsesstøtte)

Læs mere

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til

Lovforslagene På baggrund af ovennævnte aftaler er det oprindelige udkast til forslag til tbst.dk Edvard Thomsens Vej 14 Til høringspartere, jf. vedlagte høringsliste Høring over udkast til 2 lovforslag - lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger: BL, Brabrand Boligforening, KL, Landsbyggefonden, Svendborg Kommune og Aarhus

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger: BL, Brabrand Boligforening, KL, Landsbyggefonden, Svendborg Kommune og Aarhus NOTAT Dato: 27. november 2018 J. nr. 2018-6393 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om afgrænsning af boligområder efter 61 a, stk.3 i lov om almene boliger m.v. Transport-,

Læs mere

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 185 Bilag 1 Offentligt MINISTEREN Dato Høringsnotat 7. februar 2019 J. nr. Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Notat om de indkomne høringssvar vedrørende

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat BO0103-00038 30-04-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts

HØRINGSNOTAT. Dato J. nr. 27. marts HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 27. marts 2019 2018-5990 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Tilsagn til nybyggeri opført i samarbejde

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 27 Offentligt Høringsudkast Dato: 8.12 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-3030 Sagsbeh.: pel Dok id: Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Høringsnotat. 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor. 1. Indledning

Høringsnotat. 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 3 bekendtgørelser samt revisionsinstruks - effektivisering af den almene boligsektor 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om landsbyfornyelse. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om landsbyfornyelse. 1. Indledning Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Sagsnr.: BO0302-00008 Bekendtgørelse om landsbyfornyelse 1. Indledning Trafik-, Bygge- og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Lovforslag nr. L 108 Folketinget 2014-15 Fremsat den 14. januar 2015 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Støtte til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2010/1 LSF 60 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin. j.nr. 2010-7278 Fremsat den 17. november 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag

Læs mere

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger Notat Boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd offentliggjorde den 15. september 2015 rapporten Hjemløshed i Danmark 2015. Af rapporten fremgår det,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2010/1 LSF 62 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar 2017 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-7278 Fremsat den 17. november 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget L 153 Bilag 1 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget L 153 Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 153 Bilag 1 Offentligt Notat Høringsnotat over forslag til lov om ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger (Inklusionsboliger)

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte 2014/1 LSF 161 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2015-34 Fremsat den 11.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v UDKAST Dato: 5. december 2013 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2013-3229 Sagsbeh.: lni Dok id: 421062 Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v (Ommærkning af almene ældre- og almene familieboliger

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Lovforslag nr. L 109 Folketinget 2014-15 Fremsat den 14. januar 2015 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Sociale klausuler

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. NOTAT Dato: 8. december 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-10334 Sagsbeh.: lni Dok id: 565516 Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler)

Læs mere

2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli Forslag. til

2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli Forslag. til 2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli 2017 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2012-2160 Fremsat den 3.

Læs mere

SÆH ønsker ligeledes afdækket, om kommunen kan pålægge de private boligselskaberne at udleje til en andre boligsøgende.

SÆH ønsker ligeledes afdækket, om kommunen kan pålægge de private boligselskaberne at udleje til en andre boligsøgende. Internt notat Team Byggeri og Ejendomme 03-04-2018 Side 1. Notat vedrørende midlertidig anden brug af plejeboliger 1. Sagens omstændigheder SÆH ønsker midlertidig at udleje kommunalt ejede almene ældreboliger,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere 1. Indledning

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg udvalg@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K T +45 72 20 50 00

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 13. marts 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk Til Socialudvalgets

Læs mere

Ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger

Ændring af lov om almene boliger og lov om leje af almene boliger Til samtlige kommuner Til de almene boligorganisationer Dato: 22. marts 2013 Kontor: Lovsekretariatet Almene boliger Sagsnr.: 2012-2652 Sagsbeh.: Karin Laursen Dok id: 383113 Ændring af lov om almene boliger

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om inklusionsboliger, bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om drift af almene

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte Lovforslag nr. L 161 Folketinget 2014-15 Fremsat den 11. marts 2015 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2013/1 LSF 128 (Gældende) Udskriftsdato: 26. juni 2019 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2013-3229 Fremsat den 5.

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte (Kollektive bofællesskaber)

Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte (Kollektive bofællesskaber) NOTAT Dato: 30. januar 2015 Kontor: Almene Boliger Sagsnr.: 2015-34 Sagsbeh.: EB Dok id: 570889 Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om individuel boligstøtte (Kollektive bofællesskaber)

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer. (Støtte til styrket indsats i udkantsområderne)

Forslag. til. lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer. (Støtte til styrket indsats i udkantsområderne) Forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer (Støtte til styrket indsats i udkantsområderne) I lov om byfornyelse og udvikling af byer, jf. lovbekendtgørelse nr. 1228 af 3. oktober

Læs mere

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje Notat BO0102-00006 22-06-2017 (Friplejeboliger i lejede

Læs mere

er der fremsat forskellige indholdsmæssige bemærkninger, der gen- nemgås i det følgende.

er der fremsat forskellige indholdsmæssige bemærkninger, der gen- nemgås i det følgende. By- og Boligudvalget, By- og Boligudvalget, By- og Boligudvalget, By- og Boligudvalget 2012-13 L 114 Bilag 1, L 114 A Bilag 1, L 114 B Bilag 1, L 114 C Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: Kontor: Sagsnr.: Sagsbeh.:

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 19 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 19 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 19 Offentligt HØRINGSUDKAST Dato: 19. november 2014 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2014-3030 Sagsbeh.: pel Dok id: Forslag til Lov om ændring af lov om almene

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 27/2 LSF 176 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december 216 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 27-2225 Fremsat den 1. april 28 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag

Læs mere

Boliger til udsatte, herunder hjemløse borgere

Boliger til udsatte, herunder hjemløse borgere Boliger til udsatte, herunder hjemløse borgere Kommunerne oplever vanskeligheder ved at finde velegnede boliger til socialt udsatte borgere, herunder borgere med misbrugsproblemer og psykiske problemer.

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om leje

Forslag. lov om ændring af lov om leje Lovforslag nr. L 25 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af transport-, bygnings- og boligministeren Ole Birk Olesen Forslag til lov om ændring af lov om leje (Friplejeboliger i lejede lokaler)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2012/1 LSF 220 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2013-607 Fremsat den 22.

Læs mere

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold)

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation

Læs mere

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Velfærdsministeriet Byfornyelse & leje J.nr. 2008-6877 nho 28. november 2008 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om leje af almene boliger,

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 29. oktober 2018 2018-3614 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hørte den

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger NOTAT Dato: 22. november 2012 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2012-2417 Sagsbehandler: lag/mpk Dok id: Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering

Læs mere

Boliger for og til hjemløse muligheder og udfordringer

Boliger for og til hjemløse muligheder og udfordringer Boliger for og til hjemløse muligheder og udfordringer Konference Middelfart 13. november 2014 Søren Buggeskov 1 Oplæggets temaer Udfordringen Boligløsninger Hvem gør hvad og hvordan 2 2 Statsrevisorernes

Læs mere

Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet

Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet FREDERIKSHAVN KOMMUNE Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet Kvalitetsstandard for botilbud til voksne i henhold til Servicelovens 107 og 108 samt Almenboliglovens

Læs mere

Det kan kommunen gøre ved at anvende egne botilbud, og/eller ved at samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud.

Det kan kommunen gøre ved at anvende egne botilbud, og/eller ved at samarbejde med andre kommuner, regioner eller private tilbud. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 16-05-2017 Juridisk bilag til notat om ventelister Forsyningsforpligtelsen Efter servicelovens 4 er kommunalbestyrelsen forpligtet til at

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v., UDKAST Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v., (Fleksibel kommunal anvisningsret, etablering af udslusningsboliger

Læs mere

Bilag 3 Ændret udlejning af ældreboliger, som ikke lejes ud til ældre

Bilag 3 Ændret udlejning af ældreboliger, som ikke lejes ud til ældre KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT 19-05-2016 Bilag 3 Ændret udlejning af ældreboliger, som ikke lejes ud til ældre Sagsbehandler Per Christensen / Birgitte

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Boliger til hjemløse NOTAT

Boliger til hjemløse NOTAT NOTAT Dato: 10.februar 2014 Kontor: Almene Boliger Sagsnr.: 2012-1335 Sagsbehandler: Sbu Dok id: Boliger til hjemløse På styregruppemødet for Hjemløsestrategien den 23. marts 2012 fremlagde Københavns

Læs mere

Kommunal anvisningsret til almene boliger

Kommunal anvisningsret til almene boliger KOMMUNIKATION OG UDVIKLING - UDVIKLING & ERHVERV Kommunikation og Udvikling - Udvikling & Erhverv Dato: 20. oktober 2016 Sagsnr.: sagsnr.? Kontaktperson: Hanna Kretzschmar Dir. tlf.: 7996 6104 E-mail:

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet

Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet Ankestyrelsens brev til Furesø Kommune Att.: Byrådet Furesø Kommunes aftale om suspension af oprykningsret for beboere i det almene boligselskab Furesø Boligselskab Ankestyrelsen vender hermed tilbage

Læs mere

COK Alment byggeri temamøde om almene boliger. Ringsted

COK Alment byggeri temamøde om almene boliger. Ringsted COK Alment byggeri temamøde om almene boliger Ringsted Den 31. august 2016 Kontakt og E-mailservice Inge-Lis Kalum Schou kalum@pc.dk tlf. 49 19 14 50 Inge-lis-kalum.weebly.com Rådgivning Kurser E-mail

Læs mere

Notat om boligplacering

Notat om boligplacering Lene Mølgaard Kristensen & Bente Bondebjerg d. 3.november 2016 Notat om boligplacering Indledning Med det stigende pres på kommunerne i forhold til at boligplacere flygtninge er der for Dansk Flygtningehjælps

Læs mere

UDKAST. Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til

UDKAST. Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til UDKAST Fremsat den {FREMSAT} af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om friplejeboliger (Nedsættelse af grundkapital

Læs mere

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Flere billige boliger og fleksible boligløsninger ANSØGNING Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger Forsøgsbeskrivelse - inklusionsboliger og deleboliger i ungdomsboliger og mulighed for oprettelse af startboliger og inklusionsboligerpå

Læs mere

COK Alment byggeri temamøde om almene boliger. Odense

COK Alment byggeri temamøde om almene boliger. Odense COK Alment byggeri temamøde om almene boliger Odense Den 24. september 2015 Kontakt og E-mailservice Inge-Lis Kalum Schou kalum@pc.dk tlf. 49 19 14 50 Inge-lis-kalum.weebly.com Rådgivning Kurser E-mail

Læs mere

Lov om ændring af lov om frikommunenetværk

Lov om ændring af lov om frikommunenetværk LOV nr 1570 af 19/12/2017 Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2017-3862 Senere ændringer til forskriften LBK nr 831

Læs mere

Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder

Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Finansiering af salg af boliger med tab i hårde ghettoområder Notat BO0104-00246 28-01-2019 På møde

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT over Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse (ghettorepræsentanter)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT over Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse (ghettorepræsentanter) Enhed Kommunaljura Sagsbehandler Lise Brandi- Hansen Koordineret med Sagsnr. 2018-362 Doknr. 19926 Dato 18-09-2018 KOMMENTERET HØRINGSNOTAT over Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse

Læs mere

Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål

Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål ANSØGNING NOTAT Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger 09-02-2017 Konkrete spørgsmål og afklaringsspørgsmål Ansøgning om midlertidig huslejetilskud I forhold til et midlertidigt

Læs mere

Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø

Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø Center for Børn og Voksne Afrapportering på arbejdsprogrammet Fælles Fremgang for Furesø 1 Punkt 5.3: Styrket boligsocial indsats 2 Afrapportering på arbejdsprogrammets punkt 5.3 Styrket boligsocial indsats

Læs mere

Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv

Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv - juridiske og praktiske udfordringer DemensKoordinatorer i DanmarK Årskursus 2015 Flytningen til et passende botilbud skal medføre en klar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. 2017/1 LSF 62 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2017-3971 Fremsat den 11. oktober 2017

Læs mere

Notat vedr. revisitering af borgere efter servicelovens 108

Notat vedr. revisitering af borgere efter servicelovens 108 Folketinget Christiansborg 1240 København K København, d. 16. september 2016 Notat vedr. revisitering af borgere efter servicelovens 108 I forbindelse med socialtilsynenes regodkendelse af sociale tilbud

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger UDKAST Dato: 16. december 2013 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2013-4127 Sagsbeh.: Lars Nielsen Dok id: 431565 Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp)

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) Udkast Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) 1 I lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 190 af 24. februar 2012, som ændret senest ved 1 i lov

Læs mere

om leje af almene boliger og lov om leje

om leje af almene boliger og lov om leje Udkast til ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om leje (Nye kriterier for udsatte boligområder og ghetto-områder, initiativer

Læs mere

Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven

Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven Ishøj Kommunes kriterier for tildeling af boliger efter almenboligloven Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at det ikke er ulovligt, at Ishøj Byråd ved tildelingen af almene boliger lægger vægt på,

Læs mere

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Trafik-

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2017-18 Fremsat den 11. oktober 2017 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Fleksibel kommunal

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om boligbyggeri

Forslag. Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om boligbyggeri 2013/1 LSF 135 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2013-4127 Fremsat den 19.

Læs mere

Boligudvalget L 61 Bilag 1 Offentligt

Boligudvalget L 61 Bilag 1 Offentligt Boligudvalget 2010-11 L 61 Bilag 1 Offentligt Socialministeriet Almene boliger J.nr. 2010-7278 pel 25. november 2010 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 211 Bilag 1 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 211 Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 L 211 Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPSSK/DEPLGR Koordineret med: Sagsnr.: 1708759 Dok. nr.: 537156 Dato: 09-03-2018

Læs mere

Høringssvar vedr. lovforslag om frikommunenetværk fra netværket for billige boliger og fleksible boligløsninger

Høringssvar vedr. lovforslag om frikommunenetværk fra netværket for billige boliger og fleksible boligløsninger KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Økonomiudvalget Høringssvar vedr. lovforslag om frikommunenetværk fra netværket for billige boliger og fleksible boligløsninger Den

Læs mere

Et revideret udkast til lovforslag blev den 17. februar 2017 sendt i anden høring hos:

Et revideret udkast til lovforslag blev den 17. februar 2017 sendt i anden høring hos: Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 L 206 Bilag 1 Offentligt Enhed Udsatte Voksne og Civilsamfund Sagsbehandler Karina Grimstad Svenningsen Koordineret med Sagsnr. 2016-8170 Doknr. 446347 Dato

Læs mere

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14.

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd Den 14. juni 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013 Forespørgslen handler om vilkårene

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN HANS SKIFTER ANDERSEN Min opgave Hvad betyder Regeringens forslag for bosætningen? Hvor flytter

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Frikommune (2) Titel på forsøg Start- og sluttidspunkt for forsøget Kontaktperson ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET Dato for ansøgning 1. november 2012 Gentofte og Gladsaxe Kommune Udvidet mulighed

Læs mere

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.)

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) Fremsat den xx. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Høring over Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

Bedre udnyttelse af eksisterende boligkapacitet i forhold til deleboligbestemmelsen. Flere billige boliger og fleksible boligløsninger

Bedre udnyttelse af eksisterende boligkapacitet i forhold til deleboligbestemmelsen. Flere billige boliger og fleksible boligløsninger ANSØGNING Frikommunenetværk om billige boliger og fleksible boligløsninger Bedre udnyttelse af eksisterende boligkapacitet i forhold til deleboligbestemmelsen Titel på forsøg Faglig kontaktperson Frikommunenetværk

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Almene boliger Almene boliger omfatter: Familieboliger Ældreboliger Ungdomsboliger Den historiske baggrund Købehavn vokser 1902: ca. 500.000 indbyggere

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsministeren (Karen Jespersen ) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsministeren (Karen Jespersen ) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsministeren (Karen Jespersen ) Forslag til Lov om ændring af lov om almene boliger m.v. og lov om leje af almene boliger (Permanentgørelse af ordningen om tilskud til etablering

Læs mere

Alment byggeri drift. Temadag i Århus. den 4. sep. 2014

Alment byggeri drift. Temadag i Århus. den 4. sep. 2014 Alment byggeri drift Temadag i Århus den 4. sep. 2014 Kontakt og E-mailservice Inge-Lis Kalum Schou kalum@pc.dk tlf. 49191450, 61454919 Inge-lis-kalum.weebly.com Rådgivning Kurser E-mail nyhedsservice

Læs mere

Aftalen er gældende indtil en eller begge parter opsiger den med 3 måneders varsel til den 1. i måneden. - Se dog 9.

Aftalen er gældende indtil en eller begge parter opsiger den med 3 måneders varsel til den 1. i måneden. - Se dog 9. Udlejningsaftale (med fleksibel udlejning) mellem: Boligselskabet Munkesøparken LBF-: 277 og Kalundborg Kommune Ikrafttrædelse Aftalen er gældende med virkning fra den 01.01.2013. Aftalen erstatter alle

Læs mere

Skrivelse om visitation til boformer efter servicelovens 107 og 108 samt til ældre- og handicapboliger efter almenboligloven

Skrivelse om visitation til boformer efter servicelovens 107 og 108 samt til ældre- og handicapboliger efter almenboligloven Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 448 Offentligt SKR nr 9402 af 03/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105)

Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105) Social og Sundhed Socialafdelingen Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for længerevarende tilbud i almenboliger (Almenboligloven 105) Indhold

Læs mere

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække:

Med udkastet til ny aftale videreføres de mål, parterne har samarbejdet om gennem en årrække: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT 25. marts 2019 Udlejningsaftalen 2019-2023 - kort fortalt Københavns Kommune og de almene boligorganisationer, organiseret

Læs mere

Lovbestemmelser og overvejelser med relevans for kommunens boligplacering af flygtninge

Lovbestemmelser og overvejelser med relevans for kommunens boligplacering af flygtninge Lovbestemmelser og overvejelser med relevans for kommunens boligplacering af flygtninge Pligt til at anvise permanent bolig: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold, har i en

Læs mere

UDKAST. Denne boligaftale er indgået mellem. De almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune. Rudersdal Kommune Øverødvej Holte

UDKAST. Denne boligaftale er indgået mellem. De almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune. Rudersdal Kommune Øverødvej Holte UDKAST Boligaftale mellem Rudersdal Kommune og de almene boligorganisationer i kommunen. Aftale mellem Rudersdal Kommune og de almene boligorganisationer i Rudersdal Kommune om rammen for udlejning af

Læs mere