Født mellem to hospitaler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Født mellem to hospitaler"

Transkript

1 Født mellem to hospitaler Heidi Christensen blev midt i sin fødsel bedt om at køre til et andet hospital på grund af pladsmangel. Hendes tur på motorvejen mellem de to hospitaler er et symptom på det stigende pres på fødeafdelingerne i en tid, hvor forskning viser, at det både er bedre for kvinden og samfundsøkonomien at prioritere trygge rammer for den fødende Fødsel. Det var først flere dage efter, at forløbet begyndte at gå op for mig. Turen havde været så stressende, at jeg ikke rigtig fattede, at jeg rent faktisk havde født et barn, fortæller Heidi Christensen. Privatfoto 21. februar Julie Elmhøj - INFORMATION Da højgravide Heidi Christensen en decemberdag tæt på jul gik ned af den lange hvide gang på Hvidovre Hospital sammen med sin mand Rasmus for at få sin fødsel sat i gang med et vestimulerende præparat, havde hun ikke regnet med, at hun otte timer senere ville blive bedt om at køre til Hillerød Hospital for at føde færdig. Det var ikke meningen, at hun skulle ligge på bagsædet af familiens bil og forsøge at holde igen på trangen til at presse datteren ud. Eller at hun skulle sidde fast i hospitalets svingdør med datterens hoved halvt ude mellem benene, da de endelig nåede frem til Hillerød.

2 »Igennem hele graviditeten blev jeg mødt med spørgsmål om, hvordan jeg gerne ville føde. Jeg havde med vilje ikke besluttet noget bestemt. Men jeg havde forberedt mig grundigt, læst bøger og talt med jordemoderen om mulighederne,«fortæller Heidi Christensen, der arbejder som fotograf. Lægerne havde fulgt hende tæt under graviditeten. De var bange for, at barnet i hendes mave ikke voksede nok, og derfor gik Heidi Christensen til tjek på Hvidovre Hospital en gang om ugen de sidste to måneder af graviditeten. Moderkagen virkede tilsyneladende ikke, som den skulle, og på Heidi Christensens terminsdag blev det besluttet, at hun skulle sættes i gang. De ugentlige besøg på hospitalet betød, at Heidi Christensen efterhånden kendte fødeafdelingen ganske godt, og det var rart at tænke på, at hun skulle føde et sted, hvor hun var tryg. Derfor gjorde det heller ikke noget, da hun efter et par timer på hospitalet blev bedt om at tage hjem og vente på, at veerne blev kraftigere. Hun vidste, at det er normal praksis, at fødeafdelingerne sender kvinder hjem, hvis veerne ikke er kraftige nok, og på det tidspunkt boede hun og Rasmus ikke mere end fem minitters kørsel fra hospitalet. Men hjemme blev veerne hurtigt så kraftige, at hun havde svært ved at stå på sine ben. Heidi Christensen ringede flere gange til Hvidovre for at få lov til at komme igen. Men hver gang fik hun besked på at vente. Fødeafdelingen var overbelagt, og jordemoderen gav efter et par opkald frem og tilbage parret besked på at køre til Hillerød, hvor der var bedre plads. På det tidspunkt var der ikke mere end et par minutter mellem veerne. Symptom på et stigende pres Heidi Christensen er en af de stadig flere kvinder, der bliver flyttet fra en fødeafdeling til en anden undervejs i fødslen. Tidligere forekom det stort set aldrig, at fødende kvinder blev sendt videre på grund af pladsmangel, men de seneste år har besparelse i sundhedsvæsenet betydet, at fødeafdelingerne er mere sårbare over for spidsbelastninger. Alene sidste år blev 180 kvinder overflyttet fra enten Hvidovre, Herlev eller Rigshospitalet til et andet hospital i regionen på grund af plads- og personalemangel. Der er ikke lavet en samlet opgørelse over, hvor mange fødende kvinder der i alt er blevet flyttet mellem hospitalerne i Men en opgørelse fra Region Hovedstaden viser, at 120 kvinder blev omvisiteret, som det hedder, i Flere eksperter understreger over for Information, at omvisiteringerne kan være med til at komlipicere fødslen, fordi de stresshormoner, som alt andet lige bliver udløst i en kvindes krop under en overflytning, er hæmmende for de veproducerende hormoner. Som Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen, siger:

3 »Det kan skabe ængestelse for det par eller den kvinde, der ringer ind for at melde sin ankomst, og som bliver bedt om at køre til en anden afdeling, end den kvinden eller parret kender. At øge ængelsten kan poste stresshormon ud i kroppen, og stresshormon er gift for gode veer.«på Hvidovre Hospital, hvor problemet med omvisiteringer af fødende er størst, er vicedirektør Torben Mogensen ked af udviklingen, som i følge ham betyder et hektisk og mere stressende fødselsforløb:»vi gør, hvad vi kan for at undgå omvisiteringer. For vi ved godt, at det er meget ubehageligt for de kvinder, der bliver sendt et andet sted hen for at føde.«han understreger samtidig, at»når vi gør det, er det et spørgsmål om, at det er alt for farligt, hvis vi ikke gjorde vi har hverken personale eller plads til det, og derfor har vi været nødt til at omvisitere kvinder til andre fødeafdelinger.«omvendt logik I et historisk perspektiv er hospitalsfødslerne oprindeligt et udtryk for, at man ønskede at skabe større sikkerhed omkring fødslerne ved at flytte dem fra hjemmet og til sygehusene, hvor et medicinsk beredskab står klar, hvis noget går galt. Men når omvisiteringerne kan være med til at kompromittere sikkerheden omkring fødslerne, udfordrer de logikken om den sikre hospitalsfødsel. Et nyt studie fra England, hvor over gravide kvinder med lav risiko for komplikationer deltog, viser da også, at kvinder, der føder på hospitaler, oftere får foretaget indgreb i forbindelse med fødslen, end kvinder der føder hjemme eller på en jordemoderklinik. Undersøgelsen, der inkluderer omkring planlagte hjemmefødsler, planlagte fødsler på fødeklinikker og omkring planlagte fødsler på et hospital, viser derudover, at barnet hverken har større eller mindre risiko for at blive syg ved en hjemmefødsel. På baggrund af undersøgelsen anbefaler det britiske prioriteringsinstitut (NICE) derfor raske andengangsfødende kvinder at føde på en jordemoderklinik eller hjemme. Det får Lillian Bondo, der er formand for jordemoderforeningen, til at pege på, at det er oplagt at begynde at udforske andre muligheder for struktur omkring fødslerne.»den udvikling, der har fundet sted, hvor fødesteder er blevet lukket eller slået sammen, har hvilet på opfattelsen af, at der skal være et fuldt beredskab af fødelæger, børnelæger, anæstesilæger og tilhørende afdelinger til hver eneste fødende. Men veludført forskning viser, at der er andre og fornuftige veje at gå, uden at vi kompromitterer sikkerheden,«siger Lillian Bondo.

4 Sygdomsorienteret syn på fødslen Lillian Bondo tilføjer, at forskning viser, at et ukompliceret fødselsforløb med god opbakning fra en jordemoder styrker både kvinden og familien som et hele, og derfor på længere sigt er med til at spare samfundet penge, fordi kvinden ikke nødvendigvis kræver den samme form for støtte efter fødslen. Derfor bør man ikke kun ud fra kvindens optik kigge på muligheder for andre rammer om fødsler også ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv giver det god mening at prioritere fødsler højt. Omvisiteringerne er samtidig også et billede på, at spændet mellem, hvad fødeafdelignerne kan tilbyde, og hvad de gravide forventer, er blevet større, forklarer Lene Skou Jensen, der er jordemoder på Rigshospitalet.»Vi oplever, at kvinderne i dag har flere holdninger til og forestillinger om deres fødsel end tidligere. Kvinderne vil have et velbegrundet svar og forklaringer, og det synes jeg kun er positivt. Men det betyder også, at vi ikke altid kan give dem de velbegrundende svar for eksempel hvis vi bliver nødt til at bede dem om at køre til en anden fødeafdeling, fordi der ikke er plads. Det skaber et stort paradoks,«siger Lene Skou Jensen. Helle Ella, der er privatpraktiserende jordemoder, peger på, at hospitalsvæsenets fokus på effektivitet og deraf sammenlægning af fødeafdelinger som omvisiteringerne blandt andet er et resultat af betyder flere komplicerede fødsler. I følge hende er fødselskulturen i dag bygget på et patologisk eller sygdomsorienteret syn på fødslen. Reformerne af sygehusvæsenet i 1950 erne betød, at fødslerne blev flyttet fra hjemmet til hospitalerne og jordemoderens fag delt mellem læger, hospitaler og jordemødre modsat tidligere, hvor jordemoderens arbejde var at tilse kvinden i hjemmet før, under og efter fødslen. Og med lægerne kom også hele idéen om, at det først og fremmest kan være farligt at føde. Hoved på vej ud»der er en skræmthed, som er opstået efter, at hospitalerne og lægerne har overtaget fødslerne, en skræmthed, som vi må væk fra. Fødsler er en sund og naturlig proces, som ikke behøver at foregå på et hospital, hvis ellers kvinden er sund og rask. Lægerne er uddannede til at finde fejl. Det er jordemødre ikke. Det er væsentligt, for det har stor betydning for, hvorfor fødselskulturen i dag er som den er,«siger hun. Heidi Christensens fødsel var en af de fødsler, som hospitalet i og med, at hun blev sat kunstigt i gang med et vestimulerende præparat selv planlagde. En metode, som hospitalerne i stigende grad bruger til fødsler, og som giver dem ganske stor indflydelse

5 på, hvornår fødslerne finder sted. Men i Heidi Christensens tilfælde betød den planlægte igangsættelse på fødeafdelingen alligevel ikke, at hun var sikret plads på afdelingen. Køreturen til Hillerød tog tre kvarter. Og Heidi Christensen, der var førstegangsfødende, havde ikke noget at sammenligne sine veer med. Alligevel var hun var sikker på, at det var oppe over. Pressetrangen blev større og større, og Rasmus måtte tråde speederen i bund på den glatte motorvej. Selv husker Heidi Christensen kun bilturen i glimt i pauserne mellem presseveerne, hvor det eneste hun tænkte på var, hvordan hun kunne»forsinke fødslen.«det lykkedes ikke helt. Da parret nåede frem til Hillerød hospital var datterens hoved på vej ud mellem Heidi Christensens ben, og personalet, der undersøgte hende, kunne ikke mærke barnets puls. Minutterne indtil resten af datteren, der viste sig at være sund og rask, kom ud, var hektiske. Men Heidi Christensen var i chok. Det stressede forløb frem og tilbage mellem hospitalerne betød, at det først rigtig gik op for hende flere dage efter, hvad der var sket.»jeg havde slet ikke forstået det. Det var først flere dage efter, at forløbet begyndte at gå op for mig. Turen havde været så stressende, at jeg ikke rigtig fattede, at jeg rent faktisk havde født et barn.«

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital?

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital? Graviditet og fødsel 1/3 af alle kvinder føder i Hovedstaden - svarende til omkring 21.000 fødsler om året. Uanset hvor du føder i regionen, ønsker vi at give dig de samme tilbud under din graviditet,

Læs mere

Region Hovedstaden. Graviditet og fødsel

Region Hovedstaden. Graviditet og fødsel Region Hovedstaden Graviditet og fødsel Indledning Tillykke med din graviditet. Vi glæder os til at se dig på et af Region Hovedstadens fem fødesteder. 1/3 af alle kvinder føder i Hovedstaden - svarende

Læs mere

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse.

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse. Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet. Kære Maria Tølbøll Glavind, Jeg har studeret de 45 sider Krav og faglige anbefalinger til organisering af fødeområdet, som

Læs mere

DSOG Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

DSOG Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Allerød d. 31.3.19 Høringssvar fra vedr. Krav og faglige anbefalinger til organisering af fødeområdet har haft udkast til Krav og faglige anbefalinger for organisering af fødeområdet til høring blandt

Læs mere

En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i år IKKE med en fødsel

En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i år IKKE med en fødsel Hjemmefødsler En graviditet kulminerer med et barn der skal leve godt i 80 100 år IKKE med en fødsel Er det overhovedet farligt? Er det nødvendigt? Er det fornuftigt? Ja Nej Nej Farligt Statistisk set,

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Patientinformation februar 2011 Bornholms Hospital Bornholms Hospital Igangsættelse af fødslen Igangsættelse af fødslen Man skal have en god grund til at sætte fødslen i gang. Det er der forskellige årsager

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Igangsættelse af fødsel Der kan være forskellige årsager til, at vi anbefaler at sætte din fødsel i gang. For eksempel: du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal

Læs mere

Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest

Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest Spørgeskemaet er udsendt til 825 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2016. 55 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Februar 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Igangsættelse af fødslen 2 Igangsættelse af fødslen Beslutningen om at sætte fødslen i

Læs mere

I lyset af regionsrådet nylige beslutning om fødeområdet har jeg et par spørgsmål om jordemødrenes arbejde på området:

I lyset af regionsrådet nylige beslutning om fødeområdet har jeg et par spørgsmål om jordemødrenes arbejde på området: Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666080 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 18018346 Sagsbeh..: CLUN Spørgsmål

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel. på <<Sygehus>>

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel. på <<Sygehus>> Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? på GRAVIDITETEN Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste

Læs mere

Fødetilbud: Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2009 beskrives der 3 følgende muligheder for fødested:

Fødetilbud: Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2009 beskrives der 3 følgende muligheder for fødested: Dato: 6. marts 2012 Brevid: 1621031 Bilag 1: Beregninger for etablering af fødeklinikker Fødetilbud: Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2009 beskrives der 3 følgende muligheder for fødested: 1.

Læs mere

Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau

Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau LUP Fødende 2015 - Kvinder Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau Svarfordeling for alle spørgsmål Du kan få hjælp til at læse tabellerne i læsevejledningen på: www.patientoplevelser.dk/lupf15/vejledning

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste graviditet, fødsel og

Læs mere

Notat. Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2013 (LUP Fødende)

Notat. Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2013 (LUP Fødende) Notat Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2013 (LUP Fødende) Sundhed- Plan og Kvalitet Kvalitetskontoret Specialkonsulent Søren From Knudsen

Læs mere

Fødselsrokaden trådte i kraft den 1. december 2014, og er beregnet på baggrund af fødselstallet i 2013.

Fødselsrokaden trådte i kraft den 1. december 2014, og er beregnet på baggrund af fødselstallet i 2013. Center for Sundhed splanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 3866 6015 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 14000323 Ref.: hasura Dato: 20. februar 2015 Kapacitetsudfordringer

Læs mere

Meddelelse - Kapacitetsudfordringer på fødeområdet

Meddelelse - Kapacitetsudfordringer på fødeområdet Meddelelse - Kapacitetsudfordringer på fødeområdet Det har fremgået af pressen i uge 7, at "fødende sendes på langfart" i Region Hovedstaden, og at gravide i København bliver sendt til at føde på. Det

Læs mere

BILAG 2 - Interviewguide

BILAG 2 - Interviewguide BILAG 2 - Interviewguide Temaer Vi vil bygge interviewet op omkring tre overordnede temaer, som vil danne ramme om interviewet og som de enkelte spørgsmål kan indgå under. Disse temaer har til formål at

Læs mere

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl.

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. Som borger i Københavns Amt er de nærmeste fødesteder Amtssygehuset

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med din graviditet I denne pjece kan du læse om det vi i Region Sjælland tilbyder i løbet af din graviditet, fødsel og barsel. Vi ønsker, at du får en god og sammenhængende

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Bemærk kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående svar. Anvisningerne:

Læs mere

Aftale for hjemmefødsel med Hjemmefødselsordningen Mariakilde

Aftale for hjemmefødsel med Hjemmefødselsordningen Mariakilde Aftale for hjemmefødsel med Hjemmefødselsordningen Mariakilde Denne aftale indgås i mellem to parter, jordemoderen i Hjemmefødselsordningen Mariakilde og brugeren af den valgte jordemoderydelse. Aftalen

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste graviditet, fødsel og

Læs mere

LUP Fødende Kvinder

LUP Fødende Kvinder Fødeafdelingen (Hvidovre) Amager og Hvidovre Hospital Spørgeskemaet er udsendt til 819 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2014. 55 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø

Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 11/28913 Dato: 16. januar 2012 Notat Notat vedr. fødselsbetjening på Ærø Baggrund: Notatet: Forslag til fremtidig sygehusvirksomhed

Læs mere

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010 Erfaringer er ikke det du oplever -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Temaeftermiddag Fødsler og Traumer 26.10. Arrangeret af Metropols Sundhedsfaglig Efter- og Videreuddannelser

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Bemærk at kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående

Læs mere

LUP Fødende Kvinder

LUP Fødende Kvinder Fødeafdelingen Rigshospitalet Spørgeskemaet er udsendt til 1333 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2015. 60 % af disse svarede på spørgeskemaet. På landsplan svarede

Læs mere

Forældrenes oplevelser af fødegangene. Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger

Forældrenes oplevelser af fødegangene. Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Forældrenes oplevelser af fødegangene Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger LUP fødende 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Fremtidens Fødemiljøer Kort pressemeddelelse:

Fremtidens Fødemiljøer Kort pressemeddelelse: Fremtidens Fødemiljøer Kort pressemeddelelse: Ethvert nyfødt barn er et håb for fremtiden og en god start skaber grobund for et godt familieliv. Derfor skal der på landets fødeafdelinger være ressourcer

Læs mere

At arbejde i en hjemmefødselsordning

At arbejde i en hjemmefødselsordning At arbejde i en hjemmefødselsordning Karen Ingversen Temaeftermiddag Hjemmefødsler 23.11.2010 Arrangeret af Metropols Sundhedsfaglig Efter- og Videreuddannelser og Jordemoderforeningen Baggrund Hvem vælger

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2016

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2016 Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2016 Bemærk at kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående

Læs mere

Danske Regioners høringssvar vedrørende udkast til Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet

Danske Regioners høringssvar vedrørende udkast til Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet NOTAT Danske Regioners høringssvar vedrørende udkast til Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet 04-04-2019 EMN-2019-00519 1270421 Mathilde Amalie Buchwald Jessen Danske Regioner

Læs mere

Vending af foster i sædestilling

Vending af foster i sædestilling Information til gravide Vending af foster i sædestilling Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information

Læs mere

Vending af foster i sædestilling

Vending af foster i sædestilling Patientinformation Vending af foster i sædestilling Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information om, hvordan vending

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Patientinformation Igangsættelse af fødsel Din fødsel skal sættes igang: dag d. / 201 Du møder kl. På afsnit: Tlf. nr. til jordemoder: Igangsættelse generelt Der kan være forskellige årsager til, at vi

Læs mere

Til dig, der har født ved kejsersnit

Til dig, der har født ved kejsersnit Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Til dig, der har født ved kejsersnit Råd og vejledning fra sygeplejersken og fysioterapeuten Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Når du

Læs mere

Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland

Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland Fødende kvinders oplevelser: Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland Spørgeskemaet er udsendt til i alt 1.165 fødende kvinder fra perioden 1. august til 31. oktober 2018. 616 kvinder (53%) har

Læs mere

Regionshospitalet Randers - Region Midtjylland

Regionshospitalet Randers - Region Midtjylland Fødende kvinders oplevelser: Regionshospitalet Randers - Region Midtjylland Spørgeskemaet er udsendt til i alt 584 fødende kvinder fra perioden 1. august til 31. oktober 2018. 296 kvinder (51%) har svaret

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_2013

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_2013 Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_2013 Bemærk at kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående svar.

Læs mere

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Information til forældre Regionshospitalet Randers/Grenaa Patienthotellet Ammepolitik Regionshospitalet Randers har en ammepolitik, der tager udgangspunkt i De

Læs mere

Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet.

Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet. Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet. 1 Li Thies-Lagergren er medfvorfatter til en artikel, som har publiceret

Læs mere

Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide

Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide Nordsjællands Hospital Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide Afslutningsrapport Conny Kuhlman Jordemoder 01-10-2014 B1 - evaluering - HIH Afslutningsrapport Projekt Efterfødselssamtaler til gruppe

Læs mere

Patientinformation om igangsættelse af fødsler

Patientinformation om igangsættelse af fødsler Patientinformation om igangsættelse af fødsler Denne pjece gælder kun for kvinder, som ikke tidligere har fået foretaget kejsersnit eller andre større operationer på livmoderen. I Danmark sættes ca. 25

Læs mere

Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og alkohol

Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og alkohol Anbefalinger om kost mm Juli 2011 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og

Læs mere

LUP Fødende Kvinder

LUP Fødende Kvinder Fødeafdelingen OUH Odense og Svendborg Spørgeskemaet er udsendt til 1106 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2015. 51 % af disse svarede på spørgeskemaet. På landsplan

Læs mere

Kendt jordemoder-ordning

Kendt jordemoder-ordning Velkommen i... Kendt jordemoder-ordning Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinik Hvad er Kendt jordemoder-ordning? I Kendt jordemoder-ordning er vi et team af tre jordemødre,

Læs mere

NOTAT. Den 30. november 2011. Ref CHE. che@kl.dk. Dir 3370 3155. Weidekampsgade 10. Postboks 3370. 2300 København S. Tlf 3370 3370.

NOTAT. Den 30. november 2011. Ref CHE. che@kl.dk. Dir 3370 3155. Weidekampsgade 10. Postboks 3370. 2300 København S. Tlf 3370 3370. NOTAT Oplæg om større kommunal inddragelse på svangreområdet KL har taget det indledende skridt til at se nærmere på nye måder at organisere svangreområdet på med henblik på at styrke de nære sundhedstilbud

Læs mere

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage nogle måneder efter fødslen. Hvad er forklaringen?

Læs mere

Hjemmefødsel ny evidens

Hjemmefødsel ny evidens Hjemmefødsel ny evidens Af Ole Olsen I denne artikel gennemgår forfatteren den stigende mængde evidens, der efterhånden viser, at hjemmefødsler ikke er forbundet med øget risiko, såfremt der foretages

Læs mere

Fødselssmerter kan lindres...

Fødselssmerter kan lindres... Fødselssmerter kan lindres... Indhold Vand 3 Massage 3 Morfin 4 Lattergas 5 Steriltvandspapler 6 Akupunktur 7 Epidural 8 Pudendus 10 Fødselssmerter kan lindres Der er ikke to fødsler, der er ens. Ligesom

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødegangen på Aalborg Universitetshospital Nord og fødegangene på Sygehus

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Journal nr.: 18/ Sammenfatning vedr. organisering af fødselsområdet på Fyn

Journal nr.: 18/ Sammenfatning vedr. organisering af fødselsområdet på Fyn Afdeling: Sundhedsplanlægning (regionshuset) Økonomi og planlægning (OUH) Udarbejdet af: Kirsten Frost Lorenzen og Karsten Baunsgaard Jensen Journal nr.: 18/18766 E-mail: kfl@rsyd.dk Dato: 24. maj 2019

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om fødsler og lægemidler. Jeg er af Sundhedsudvalget blevet stillet to samrådsspørgsmål.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om fødsler og lægemidler. Jeg er af Sundhedsudvalget blevet stillet to samrådsspørgsmål. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 740 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: Folketingets sundhedsudvalg

Læs mere

Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau

Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau LUP Fødende 2014 - Partnere Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau Svarfordeling for alle spørgsmål Du kan få hjælp til at læse tabellerne i læsevejledningen på: www.patientoplevelser.dk/lupf14/vejledning

Læs mere

Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland

Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland Fødende kvinders oplevelser: Aarhus niversitetshospital - Region Midtjylland Spørgeskemaet er udsendt til i alt 1.201 fødende kvinder fra perioden 1. august til 31. oktober 2017. 680 kvinder (57%) har

Læs mere

Overordnet bilagstabel

Overordnet bilagstabel LUP Fødende 2015 - Partnere Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau Svarfordeling for alle spørgsmål Du kan få hjælp til at læse tabellerne i læsevejledningen på: www.patientoplevelser.dk/lupf15/vejledning

Læs mere

Sundhedsplejen arbejder løbende på at udvikle sine ydelser, så de bedst muligt tilpasses

Sundhedsplejen arbejder løbende på at udvikle sine ydelser, så de bedst muligt tilpasses Velkommen til Sundhedsplejens brugertilfredshedsundersøgelse 2018 Sundhedsplejen arbejder løbende på at udvikle sine ydelser, så de bedst muligt tilpasses en moderne børnefamilies behov. Derfor gennemfører

Læs mere

LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser. Fortroligt indtil 15. marts 2017

LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser. Fortroligt indtil 15. marts 2017 LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2016 Fortroligt indtil 15. marts 2017 1 Om LUP 2016 Undersøgelser i LUP 2016 Planlagt ambulante patienter i RSYD Planlagt indlagte patienter i RSYD

Læs mere

Aftagerundersøgelse Jordemoderuddannelsen Metropol 2012

Aftagerundersøgelse Jordemoderuddannelsen Metropol 2012 Aftagerundersøgelse Jordemoderuddannelsen Metropol 2012 Indhold Baggrundsoplysninger om aftagerne/respondenterne til jordemoderuddannelsen 3 De nyuddannedes kompetencer overordnet set 4 Vigtighed af kompetencer

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedr. fødeområdet i Region Hovedstaden

Sundhedsstyrelsens rådgivning vedr. fødeområdet i Region Hovedstaden Region Hovedstaden, Enhed for Hospitalsplanlægning Att. Enhedschef Charlotte Hosbond Sundhedsstyrelsens rådgivning vedr. fødeområdet i Region Hovedstaden Region Hovedstaden udbad sig med henvendelse af

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

Turde DU føde hjemme?

Turde DU føde hjemme? Turde DU føde hjemme? Kun to procent af de danske kvinder føder hjemme, men det tal burde være meget højere, mener forfatteren bag en ny debatbog, der revser det danske system. Hospitalerne har stjålet

Læs mere

"Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt"

Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt "Kræften og Magdas handicap blev mit vendepunkt" Landsholdsspiller i håndbold Rikke Nielsen fortæller om at blive kræftsyg, samtidig med, at hun (uventet) blev mor til en datter med Downs syndrom Af Lene

Læs mere

Projekt B. Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering. Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet.

Projekt B. Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering. Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet. Projekt B Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet. Januar 2015 Afsluttende statusrapport Region Hovedstaden

Læs mere

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN TILLYKKE MED GRAVIDITETEN! Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Det er naturligvis dig,

Læs mere

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop Røgfri graviditet Rygestop er en gave til jeres barn TEST: Parat til rygestop Rygestop er den bedste gave En røgfri graviditet er noget af det vigtigste, I kan give jeres barn lige nu... Rygestop er altid

Læs mere

EN GOD OG SIKKER START PÅ LIVET

EN GOD OG SIKKER START PÅ LIVET EN GOD OG SIKKER START PÅ LIVET MÅLSÆTNINGER FOR FREMTIDENS FØDSELSINDSATS JANUAR 2018 INDHOLD Forord 3 Udviklingen på fødselsområdet 4 En god og sikker start på livet fire målsætninger for fremtidens

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden 1 FORÆLDRE SAMMEN En brugsbog til jer, der forbereder jer på at blive fædre og mødre. Den stiller jer nogle af de mange spørgsmål, som det kan være vigtigt at tænke over og snakke om på vej til at få barn

Læs mere

Spørgsmål til diskussion

Spørgsmål til diskussion 2010 27-05-2011 1 Baggrund for de nye Etiske Retningslinjer for Jordemødre Kommisoriet udstukket af Jordemoderforeningens Hovedbestyrelse Arbejdsprocessen Begrebsafklaringer Indholdet af de reviderede

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview

Bilag 3 Transskription af interview Bilag 3 Transskription af interview K: vores projekt det handler om...vi vil gerne undersøge italesættelsen, af en hjemmefødsler. Diskursen om hjemmefødsler. Vi kigger selvfølgelig på retningslinjerne.

Læs mere

Høringssvar over Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet.

Høringssvar over Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet. Høringssvar over Krav og faglige anbefalinger til organiseringen af fødeområdet. Forældre og Fødsel vil gerne takke Sundhedsstyrelsen for at være inviteret til deltagelse i arbejdsgruppen bag nærværende

Læs mere

LUP Fødende. Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende

LUP Fødende. Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende Spørgeskemaundersøgelse med svar fra 6.798 kvinder, der har født 2016 LUP Fødende Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende Udarbejdet af Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse

Læs mere

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Pjece til gravide i Region Syddanmark Smertehåndtering og smertelindring under fødslen regionsyddanmark.dk Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Måske har du allerede gjort dig nogle overvejelser

Læs mere

[ K A P I T E L 1 ] Barnløshed i et historisk. politisk perspektiv.

[ K A P I T E L 1 ] Barnløshed i et historisk. politisk perspektiv. [ K A P I T E L 1 ] & og Barnløshed i et historisk politisk perspektiv. 9 Der er i de senere år kommet et markant fokus på barnløsheden i den vestlige verden. Vi befinder os nu i en situation, hvor vi

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Information til gravide Igangsættelse af fødslen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Information om igangsættelse af fødslen gsættelse af fødslen sker efter

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødemodtagelsen på Aalborg Universitetshospital, Nord samt Fødegangen

Læs mere

Lindring af fødselsveer

Lindring af fødselsveer Information om graviditet, fødsel og barsel Lindring af fødselsveer Vejledning til håndtering af fødselssmerter Graviditet, fødsel og barsel Ikke medicinsk smertelindring Der er ikke to fødsler, der er

Læs mere

Rebozo under fødslen Rebozo under fødslen, OUH. November 2012

Rebozo under fødslen Rebozo under fødslen, OUH. November 2012 Rebozo under fødslen Baggrund Rebozo har sin oprindelse i Mellemamerika, hvor metoden er et arbejdsredskab for fødselshjælpere og jordemødre. Brugen af rebozo bredte sig til USA for 20-30 år siden, hvor

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

FØDSEL. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Privatjordemoder.dk VORESBØRN.DK

FØDSEL. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Privatjordemoder.dk VORESBØRN.DK FØDSEL FAMILIEN MOR Anne Bach, 35 år, indehaver af butikken Thelittlethings.dk FAR Kasper Steensen, 36 år, finance analyst. BØRN Karen, 2½ år og lillebror, 3 uger. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -1 Mål: At give børnene et bibelsk syn på engle. Læs bilaget Info igennem, så du kan besvare børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias ser en engel). Visualisering: Pynt rummet med

Læs mere

Den tidlige barselsperiode

Den tidlige barselsperiode N O T A T Den tidlige barselsperiode Gennem den seneste tid har der været en debat om, at kvinder bliver udskrevet for hurtigt efter en fødsel, og at flere nyfødte derfor oplever at blive genindlagt. Debatten

Læs mere

Fødsler, jordemødre og travlhed på fødegangene

Fødsler, jordemødre og travlhed på fødegangene Fødsler, jordemødre og travlhed på fødegangene Resume I forbindelse med årets finanslovsforhandlinger har der været fokus på travlheden på landets fødeafdelinger. I offentligheden har enkelte forsøgt at

Læs mere

anbefalinger for svangreomsorgen

anbefalinger for svangreomsorgen anbefalinger for svangreomsorgen 2009 Sundhedsplejerskens besøg i hjemmet tilbydes vederlagsfrit til alle familier, som beskrevet i Sundhedsstyrelsens anbefalinger Forebyggende sundhedsydelser til børn

Læs mere

AquaMama. Vandtræning for gravide

AquaMama. Vandtræning for gravide AquaMama Vandtræning for gravide AquaMama AquaMama er seks effektive øvelser, der holder dig i form, mens maven vokser. Øvelserne er udviklet af Gigtforeningen i samarbejde med Rigshospitalets specialister.

Læs mere

Resultater for LUP 2013

Resultater for LUP 2013 Aarhus Universitetshospital Administrationen Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Tel. +45 7845 0000 auh@rm.dk www.auh.dk Resultater for LUP 2013 18. marts 2014 modtog AUH resultaterne for den Landsdækkende

Læs mere

Forældre og Fødsel nyhedsbrev

Forældre og Fødsel nyhedsbrev Forældre og Fødsel nyhedsbrev I dette decembernummer: Forældre og Fødsel tager afstand fra CIO-metode. Herlev hospitals fødeafdeling under massivt pres. Positivt møde med bydelsmødrene i København Præsentation

Læs mere

København den 24-02-2015 Jnr. 60-044/LIB/ams. Til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg

København den 24-02-2015 Jnr. 60-044/LIB/ams. Til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg København den 24-02-2015 Jnr. 60-044/LIB/ams Til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg Jordemoderforeningen har fulgt med i, og selv deltaget i, debatten om travlheden på Danmarks fødeafsnit, og

Læs mere

LUP Fødende. Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende

LUP Fødende. Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende Spørgeskemaundersøgelse med svar fra 5.533 kvinder, der har født 204 LUP Fødende Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende Udarbejdet af Enhed for Evaluering og Brugerinddragelse

Læs mere

Modning/ Igangsættelse af fødsel

Modning/ Igangsættelse af fødsel Patientinformation Modning/ Igangsættelse af fødsel Fødeafsnittet Svangreklinikken Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D 2 Indledning Du har fået tid til modning/ igangsættelse af fødslen. Vi vil byde dig

Læs mere

Kurserne starter midt i graviditeten og med et forløb på 15 mødegange frem til barnet er ca. et år.

Kurserne starter midt i graviditeten og med et forløb på 15 mødegange frem til barnet er ca. et år. NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Center for Børn og Familier Sundhedsplejen Souschef: Anette Bjerring Jensen Dato: 3. juli 2018/avb Statusnotat vedrørende Familieliv Hvidovre 2018 Indledning Familieliv Hvidovre

Læs mere

Tilbud til fødende. Region Hovedstaden. Tilbud til fødende i. Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Tilbud til fødende. Region Hovedstaden. Tilbud til fødende i. Region Hovedstaden. Region Hovedstaden Tilbud til fødende Region Hovedstaden Region Hovedstaden Tilbud til fødende i Region Hovedstaden Center for Sundhed Januar 2016 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Tilbud til fødende 4 Fødesteder i regionen

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

LUP Fødende. National rapport. Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

LUP Fødende. National rapport. Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2018 National rapport LUP Fødende Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Udarbejdet af Kompetencecenter for Patientoplevelser på vegne af regionerne Nationale tendenser 2 LUP Fødende 2018 - National

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

Region Hovedstaden. Region Hovedstaden. Fødeanalyse II

Region Hovedstaden. Region Hovedstaden. Fødeanalyse II Region Hovedstaden Region Hovedstaden Fødeanalyse II Center for Sundhed Marts 2018 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og opdrag... 2 2. Sammenfatning og anbefalinger... 2 3. Plangrundlaget for fødeområdet...

Læs mere

Sygehus OUH SHS

Sygehus OUH SHS Afdeling: Sundhedsplanlægning Udarbejdet af: Sidsel Bang Skovgaard Journal nr.: 17-550 E-mail: sbs@rsyd.dk Dato: 06. januar 2017 Telefon: 2496 5613 Aktivitetsudvikling og økonomigrundlag på fødselsområdet

Læs mere