Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 115 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 115 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 115 Offentligt NOTAT 21. januar 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed (Gennemførelse af solvens II- og omnibus IIdirektiverne) (Januar II) 1. Indledning Lovforslaget har til formål at gennemføre dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II), samt de ændringer af solvens II-direktivet, der følger af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/89/EU af 16. november 2011, Europa- Parlamentets og Rådets direktiv 2013/58/EU af 11. december 2013 (QuickFix 2) og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/51/EU af 16. april 2014 (Omnibus II). Solvens II-direktivet er et rammedirektiv, hvorfor bestemmelserne i lovforslaget i vidt omfang er overordnede bestemmelser og bemyndigelsesbestemmelser. Lovforslaget blev sendt i høring den 28. august 2014 med frist for høringssvar den 9. oktober Der er modtaget 28 høringssvar. De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovforslaget gennemgås og kommenteres nedenfor. Visse høringssvar har givet anledning til redaktionelle og tekniske ændringer og præciseringer i lovteksten og bemærkningerne. Disse ændrer ikke ved substansen i de pågældende forslag til lovbestemmelser og omtales derfor ikke nærmere i dette notat. Derudover indeholder enkelte høringssvar bemærkninger og opfordringer til lovinitiativer, som ikke vedrører nærværende lovforslag. Disse omtales heller ikke nærmere i dette notat. Foruden de ændringer af lovforslaget, som udspringer af modtagne høringssvar, er der foretaget en række øvrige korrektioner. Der er primært tale om redaktionelle og tekniske ændringer og præciseringer, som ikke ændrer ved lovforslagets substans. Disse ændringer behandles derfor ikke nærmere i dette notat. Der er imidlertid to tilføjelser til lovforslaget, som for god ordens skyld beskrives nærmere, hvilket er gjort nedenfor under pkt. 4.

2 2/12 2. Generelle bemærkninger Der er modtaget relativt få bemærkninger til lovforslaget, og de hørte parter formodes på den baggrund generelt at være positive over for lovforslaget. Forsikring & Pension støtter overordnet lovforslaget, men sætter blandt andet spørgsmålstegn ved, om det er hensigtsmæssigt, at det overfører kompetencer fra Finanstilsynet og Folketinget til EU-myndighederne. De skriver, at en konsekvens vil være, at det kan være vanskeligt at finde løsninger i tilfælde af nye problemer under særlige finansielle omstændigheder. De nævner et eksempel fra sommeren 2012, hvor den ekstraordinært lave rente i kombination med den daværende rentekurve risikerede at få pensionsselskaberne til at omlægge deres investeringer til ugunst for pensionskunderne. Der blev i dette tilfælde fundet en dansk løsning, hvilket ikke nødvendigvis vil være en mulighed fremadrettet. Til dette bemærkes, at det er korrekt, at Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedsordninger (herefter EIOPA) med lovforslaget får nogle kompetencer, som tidligere har ligget i Danmark. Denne konsekvens er dog en direkte følge af direktiverne, som Danmark er forpligtet til at gennemføre. 3. Bemærkninger til konkrete emner Kommenteringen af høringssvarene vil ske med udgangspunkt i følgende overordnede opdeling: 3.1. Administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet 3.2. Opdeling i gruppe 1- og gruppe 2-forsikringsselskaber 3.3. Egnethed og hæderlighed 3.4. Indberetning 3.5. Investeringsregler 3.6. Registrerede aktiver 3.7. Overgangsregler 3.8. Koncerner 3.9. Captiveforsikringsselskaber Insurance Special Purpose Vehicle Definition af intern audit 3.1. Administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet Forsikring & Pension henviser til, at det i de almindelige bemærkninger anføres, at lovforslaget ikke i sig selv vurderes at medføre administrative konsekvenser på over timer, og stiller spørgsmålstegn ved, om det er korrekt. Forsikring & Pension anfører, at lovforslaget ændrer grundlæggende ved rammerne for at drive forsikringsvirksomhed, idet kapitalopgørelsen ændres, der stilles krav om vurdering af egnethed og hæderlighed for nøglepersoner i selskaberne, og selskaberne skal efterleve en væsentlig ekstra rapporteringsbyrde. Forsikring & Pension mener, at lovforslaget i sig selv medfører administrative byrder i branchen på langt

3 3/12 over timer, og ønsker på denne baggrund, at der gennemføres en nærmere måling af omkostningerne. Finanstilsynet har vurderet, at lovforslaget ikke i sig selv vil medføre administrative konsekvenser på samfundsplan på over timer årligt. Lovforslaget er endvidere byrdevurderet af Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER). Det er denne byrdevurdering, som udgør hovedgrundlaget for lovforslagets beskrivelse af de administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet. TER har vurderet, at den samlede solvens II-regulering, dvs. lovforslaget, nye og ændrede bekendtgørelser, samt supplerende EU-regulering, vil medføre omfattende administrative byrder for dansk erhvervsliv på over timer årligt på samfundsniveau. TER bemærker, at lovforslaget udstikker nogle overordnede rammer for reguleringen af forsikringsselskabernes forhold, som vil blive suppleret af udfyldende regulering, og anfører, at lovforslaget dermed ikke indeholder de konkrete krav som vil medføre de administrative aktiviteter i virksomhederne, hvorfor de administrative konsekvenser af lovforslaget isoleret set ikke kan kvantificeres yderligere. Der vil derfor ikke blive gennemført en måling af lovforslaget Opdeling i gruppe 1- og gruppe 2-forsikringsselskaber Advokatrådet henviser til at forsikringsselskaber med lovforslaget enten skal være et gruppe 1- eller gruppe 2-forsikringsselskab og bemærker, at de foreslåede definitioner af henholdsvis gruppe 1- og gruppe 2- forsikringsselskaber ikke synes at tage højde for selskaber, der forventes at opfylde kravene for gruppe 1-forsikringsselskaber inden for de første 5 år. Efter lovforslaget skal forsikringsselskaber enten være et gruppe 1- eller et gruppe 2-forsikringsselskab. På baggrund af Advokatrådets høringssvar foretages der en præcisering af bestemmelserne, der vedrører opdelingen af forsikringsselskaber således, at det tydeligt fremgår, hvornår et selskab er henholdsvis et gruppe 1- eller et gruppe 2-forsikringsselskab Egnethed og hæderlighed Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Forsikring & Pension mener, at udvidelsen af anvendelsesområdet for egnetheds- og hæderlighedsreglerne alene bør udstrækkes til de fire nøglefunktioner i selskabet, som er direkte nævnt i direktivet - det vil sige risikostyrings-, compliance-, intern audit- og aktuarfunktionen.

4 4/12 Endvidere fremhæver begge organisationer, at det er vigtigt, at den praktiske vurdering af nøglepersonerne kan ske på en måde, der er forenelig med selskabernes nuværende ansættelsesprocesser, og at der sikres gennemsigtighed om vilkårene for godkendelse. Herudover anfører Forsikring & Pension, at det bør sikres, at der ikke sættes lighedstegn mellem personer, der skal udpeges som nøglepersoner, og de personer, der skal udpeges som væsentlige risikotagere i medfør af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed. Efter solvens II-direktivet skal forsikringsselskaberne sikre, at alle personer, der reelt driver selskabet eller indtager andre nøgleposter, til enhver tid lever op til krav om egnethed og hæderlighed. Fortolkningen af omfanget af denne forpligtelse vil bl.a. ske på baggrund af retningslinjer fra EIOPA, og det bemærkes i den forbindelse, at det forventes at følge af kommende retningslinjer, at nøgleposterne i et selskab som minimum udgøres af de fire funktioner. Afhængigt af det enkelte selskabs organisation og forretningsmodel vil også andre funktioner således kunne være omfattet, hvilket derfor også fremgår af de specielle bemærkninger til forslaget. Det er vigtigt, at selskabernes ansættelsesprocesser fortsat kan forløbe hensigtsmæssigt. Finanstilsynet vil tage hensyn hertil ved sin sagsbehandling og sikre, at sagsbehandlingstiden tager højde for, at der er tale om ansættelse af medarbejdere, der ikke tidligere har været underlagt krav om egnetheds- og hæderlighedsvurdering. Endelig bemærkes, at vurderingen af om en person skal udpeges som væsentlig risikotager og dermed er omfattet af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed er en særskilt proces, som ikke er forbundet med kravet om, at nøglepersoner skal egnetheds- og hæderlighedsvurderes. De modtagne bemærkninger giver ikke anledning til ændringer af lovforslaget Indberetning Den Danske Aktuarforening og Forsikring & Pension anfører, at indberetningerne af solvens- og minimumskapitalkravet vil være en del af et omfattende indberetningsskema, der bliver reguleret i en forordning, der udstedes som supplement til solvens II-direktivet. Efter Forsikring & Pensions opfattelse er der både i solvens II-direktivet og i udkastet til forordningen lagt op til en frist på 14 uger for årsindberetningerne og 5 uger for kvartalsindberetningerne. Når der i lovforslaget er fastsat en frist på 4 uger, må dette altså fortolkes som en ekstra indberetning, der ligger udover de direktivbestemte indberetninger.

5 5/12 Den Danske Aktuarforening anfører desuden, at indberetningsfristen på 4 uger må anses som en skærpelse i forhold til den frist, der gælder i dag i forhold til indberetning af blandt andet det individuelle solvensbehov på 20 arbejdsdage. Den ændrede frist i lovteksten medfører en forskel i forhold til kvartaler med mange helligdage. Det er korrekt, at selskaberne vil skulle foretage indberetning i henhold til et omfattende indberetningsskema, som blandt andet vil skulle indeholde oplysning om det af selskaberne opgjorte solvens- og minimumskapitalkrav. Det fremgår af solvens II-direktivet, at de oplysninger, der i indberetningsskemaet skal indberettes årligt, herunder solvenskapitalkravet, senest skal indsendes 14 uger efter regnskabsårets afslutning. Denne frist gælder efter udløbet af en overgangsordning på højst fire år fra den 1. januar 2016, hvor fristen aftrappes fra at være 20 uger til 14 uger. Det fremgår videre af solvens II-direktivet, at de oplysninger, der skal indberettes kvartalsvist, herunder minimumskapitalkravet, skal indsendes højst 5 uger efter kvartalets afslutning, ligeledes som en del af indberetningsskemaet. Denne frist gælder efter udløbet af en overgangsordning på højst fire år fra den 1. januar 2016, hvor fristen aftrappes fra at være 8 uger til 5 uger. I dag indberetter selskaberne kvartalsvist blandt andet det individuelle solvensbehov, der kan sammenlignes med indberetningen af solvenskapitalkravet. I denne forbindelse gælder i dag et krav om, at indberetningen skal ske senest 20 arbejdsdage efter kvartalets udløb. Der er ikke med forslaget om en indberetningsfrist på 4 uger tiltænkt en skærpelse i forhold til i dag, hvorfor det i lyset af høringssvaret fra Den Danske Aktuarforening findes hensigtsmæssigt at ændre den foreslåede frist til 20 arbejdsdage. De modtagne bemærkninger giver ikke i øvrigt anledning til ændringer af lovforslaget, da det ville indebære en slækkelse af det tilsyn som allerede findes i dag. Det er korrekt, at lovforslaget lægger op til, at der skal ske en særskilt indberetning af resultatet af gruppe 1-forsikringsselskabernes opgørelse af henholdsvis solvens- og minimumskapitalkravet, med en indberetningsfrist på 4 uger. Dette skyldes, at et effektivt tilsyn efter Finanstilsynets opfattelse nødvendiggør, at netop selskabernes solvenskapitalkrav og minimumskapitalkrav bliver indberettet til Finanstilsynet umiddelbart efter opgørelsesdatoen. Det er oplysninger, som er centrale for Finanstilsynets vurdering af selskaberne, og på den baggrund vurderet vigtigt, at Finanstilsynet hurtigt kan modtage informationerne. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt at fastlægge indberetningsfrister for disse oplysninger efter de i direktivet foreskrevne maksimumsfrister for de kvartalsvise og de årlige indberetninger. De mere omfattende indberetningsskemaer, som

6 6/12 blandt andet vil indeholde oplysning om solvens- og minimumskapitalkravet, men også lang række andre informationer om selskabernes solvens, vil have en anden frist. Som anført foretager selskaberne allerede i dag en kvartalsvis indberetning, med en indberetningsfrist på 20 arbejdsdage, af det individuelle solvensbehov, der kan sammenlignes med indberetning af solvenskapitalkravet Investeringsregler Forsikring & Pension henviser til lovforslagets gennemførsel af solvens II-direktivets prudent person-princip, samt den foreslåede hjemmel for Finanstilsynet til at fastsætte nærmere regler om fortolkningen af princippet, og anfører, at det ønskes præciseret, at Finanstilsynets hjemmel skal udnyttes under hensyntagen til kommende EU-regulering om princippet. Desuden efterspørger Forsikring & Pension mere klarhed over indholdet af bestemmelsen og samspillet mellem beregningen af solvenskapitalkravet og selskabets investeringer. Med lovforslagets gennemførsel af solvens II-direktivet udgår de gældende placerings- og spredningsregler for selskabernes investeringer og i stedet indføres det såkaldte prudent person-princip fra solvens IIdirektivet, som er et overordnet princip for forsikringsselskabernes forvaltning af alle selskabets aktiver. Det følger af princippet, at selskaberne skal investere deres aktiver således, at forsikringstagernes og de begunstigede interesser varetages bedst muligt. Indførelsen af prudent personprincippet vil indebære et øget fokus på forsikringsselskabernes investeringer. For forsikringsselskaber, der udøver livsforsikringsvirksomhed, vil det indebære, at Finanstilsynet i højere grad end tidligere vil sammenholde selskabets investeringsstrategi med de konkrete produkttyper, som selskaberne udbyder. Det skyldes, at dette bliver centralt for Finanstilsynets vurdering af, om selskaberne via deres investeringer varetager forsikringstagernes interesser bedst muligt. Blandt andet vil Finanstilsynet foretage en vurdering af, om selskabet har fastlagt en hensigtsmæssig investeringsstrategi, der opsætter klare rammer for påtagelse af risiko i de enkelte produkter, sikrer en tilpas grad af diversifikation og forhindrer risici, f.eks. koncentrationsrisici og likviditetsrisici, der er i modstrid med kundernes interesser. Finanstilsynet vil endvidere vurdere om investeringsstrategien er robust, altså om investeringerne er sammensat således, at selskabet kan gennemgå finansielle kriser, pludselige fald i de finansielle markeder osv. og fortsat sikre, at kunderne får det, de er stillet i udsigt. Finanstilsynet vil ligeledes se på den kortsigtede investeringsstrategi og sammenholde denne med det langsigtede mål. Endvidere vil de nye regler medføre et øget fokus på den ledelsesmæssige indblanding i og forståelse af forsikringsselskabets investeringer. Finanstilsynet vil ved fortolkningen af princippet naturligvis tage hensyn til regulering og retningslinjer fra relevante europæiske myndigheder.

7 7/12 Der foretages en tilpasning af lovbemærkningerne i overensstemmelse med det ovenanførte for at skabe mere klarhed om fortolkningen af princippet. For så vidt angår samspillet mellem beregningen af solvenskapitalkravet og selskabets investeringer, fremgår det allerede af bemærkningerne, at et gruppe 1-forsikringsselskabs forvaltning af aktiverne vil blive afspejlet i solvenskapitalkravet i tilfælde, hvor forsikringsprodukter garanterer forsikringstageren en vis forrentning, og selskabet dermed bærer investeringsrisikoen. Dette medfører, at gruppe 1-forsikringsselskaber, der ved sine investeringer påtager sig en høj risiko, vil have et tilsvarende højt solvenskapitalkrav Registrerede aktiver Forsikring & Pension og FSR - danske revisorer efterlyser begge en tydeliggørelse af hvilke aktiver, der kan indgå i det register, som selskaberne skal føre for at sikre, at forsikringstagernes interesser kan blive opfyldt, hvis et forsikringsselskab tages under administration eller går konkurs. Under de gældende regler er der i lov om finansiel virksomhed angivet en udtømmende lister over aktiver, som kan medgå i registeret. Ophævelsen af blandt andet den udtømmende liste over aktiver, der kan indgå blandt de aktiver, der anvendes til dækning af de forsikringsmæssige hensættelser, medfører, at alle aktiver fremadrettet vil kunne medtages. På baggrund af høringssvarene præciseres bemærkningerne, så dette tydeliggøres. Forsikringsselskaberne skal fortsat registrere det aktiv, som de har investeret i. Såfremt forsikringsselskabet eksempelvis har investeret i ejerandele i et selskab, vil disse ejerandele indgå i registeret Overgangsregler Forsikring & Pension bemærker, at de danske forsikringsselskaber i en årrække har været underlagt risikobaserede solvenskrav, og at den danske forsikringsbranche således allerede har taget en række skridt i retning mod den med lovforslaget foreslåede regulering, modsat en række andre lande i Den Europæiske Union. Forsikring & Pension udtrykker på denne baggrund bekymring over, at de danske forsikringsselskaber formentlig ikke kan få gavn af de direktivbestemte overgangsregler. Forsikring & Pension mener ikke, at det er rimeligt, at selskaber i andre lande, der ifølge Forsikring & Pension er langt fra at kunne opfylde kravene under solvens II, kan få en lang overgangsperiode, mens danske selskaber, der næsten er i mål, skal tvinges over målstregen med det samme. Forsikring & Pension udtrykker desuden bekymring omkring usikkerheden vedrørende den rentekurve, som vil blive fastsat af EIOPA, idet denne skal bruges til at værdiansætte selskabernes forpligtelser med. I denne

8 8/12 forbindelse understreger Forsikring & Pension behovet for stabilitet i kapitalkravene og rimelige overgangsvilkår, såfremt rentekurven bevirker, at der sker stramninger af betydning. Lovforslaget giver gruppe 1-forsikringsselskaberne mulighed for at ansøge om at anvende en justering af den risikofrie rentekurve over en 16- årig periode. Denne overgangsregel følger af direktivet og har til hensigt at lette overgangen fra såkaldt kostprisbaseret værdiansættelse til en markedskonsistent værdiansættelse, der følger af solvens II-direktivet. Overgangsreglen vil primært få betydning for forsikringsselskaberne i andre lande, der på nuværende tidspunkt ikke anvender markedskonsistent værdiansættelse og som ellers ville have store udfordringer med at skifte over til solvens II-reguleringen. Det er således korrekt, at der i Danmark allerede er taget visse reguleringsmæssige tiltag, der er i overensstemmelse med den regulering, som nu følger af solvens II-direktivet, herunder anvender danske selskaber allerede i dag en markedskonsistent værdiansættelse. Såfremt danske forsikringsselskaber skulle ønske at anvende overgangsreglen, ville det indebære, at selskaber, der i dag anvender en markedskonsistent værdiansættelse i tråd med solvens II-direktivet, ville overgå til en mindre markedskonsistent værdiansættelse i 16 år, for så derefter at komme tilbage til markedskonsistent værdiansættelse lig den, de allerede anvender. Det forventes ikke, at der i branchen vil være et ønske om at træde tilbage fra en eksisterende markedsbaseret og direktivnær værdiansættelse, ligesom det ikke forventes at danske forsikringsselskaber generelt vil kunne opnå godkendelse til anvendelsen af overgangsreglen, da det vil vanskelliggøre deres muligheder for at risikostyre. Det kan dog ikke udelukkes, at enkelte forsikringsselskaber med kapitalmæssige udfordringer kan opnå godkendelse under en række betingelser, således at forsikringstagernes og de begunstigedes interesser ikke bringes i fare ved selskabets anvendelse af overgangsforanstaltningen. Finanstilsynet anerkender Forsikring & Pensions bekymring i forhold til usikkerheden vedrørende rentekurven. Det er imidlertid en udfordring, som udspringer af direktivet, som Danmark er forpligtet til at gennemføre inden for de af EU fastsatte implementeringsfrister. Finanstilsynet er i tæt dialog med EIOPA, og branchen bliver løbende orienteret om udviklingen. De modtagne bemærkninger giver ikke anledning til ændringer af lovforslaget Koncerner Forsikring & Pension anfører, at definitionen af den øverste modervirksomhed, der bliver omfattet af solvenskapitalkravene på koncernniveau

9 9/12 ikke er afgrænset tilstrækkeligt i forhold til direktivets definition. Forsikring & Pension anfører endvidere, at samspillet med reglerne i medfør af gennemførelsen af CRD IV-direktivet ikke er klar, samt at det ikke fremgår klart, hvordan opgørelsen af solvenskapitalkravet på koncernniveau skal foretages i de tilfælde, hvor der indgår en bank i koncernen. Koncernbestemmelserne er søgt udformet i overensstemmelse med den hidtidige implementering af forskellige direktiver om koncerner på det finansielle område. På den baggrund henvises der i lovforslaget til finansielle holdingvirksomheder omfattet af 5, stk. 1, nr. 10, litra a, i lov om finansiel virksomhed med den tilføjelse, at mindst ét af datterselskaberne skal være et gruppe 1-forsikringsselskab. Det er vurderingen, at dette vil være i overensstemmelse med definitionen af det, der i den europæiske lovgivning kaldes "blandende finansielle holdingvirksomheder". Der er ikke fundet behov for at definere dette begreb eksplicit, da denne type virksomhed allerede er implementeret i lov om finansiel virksomhed. Det fremgår af den gældende lov om finansiel virksomhed, at for koncerner, hvor modervirksomheden er en finansiel holdingvirksomhed eller en finansiel virksomhed, kan Finanstilsynet i visse tilfælde fravige bestemmelser for koncerner fastsat i denne lov eller i regler udstedt i medfør af loven under hensyntagen til formålet med de pågældende bestemmelser og aktiviteterne i den pågældende koncern. De nærmere krav til indregning af eksempelvis en bank i koncernens solvenskapitalkrav vil fremgå nærmere på forordningsniveau, hvorfor det ikke findes hensigtsmæssigt at foretage yderligere forklaringer i bemærkningerne Captiveforsikringsselskaber Marsh Management Services (Denmark) påpeger, at flere af kravene i lovforslaget vil være byrdefulde for captiveforsikringsselskaber. Captiveforsikringsselskaber er forsikringsselskaber, som er ejet af én virksomhed eller en mindre gruppe af virksomheder, og kun dækker disse virksomheders risici. Marsh Management Services efterlyser forenklinger for disse selskaber, herunder mulighed for at begrænse frekvensen og omfanget af den indrapportering og offentliggørelse af rapporter, som selskaberne, ligesom øvrige forsikringsselskaber, vil skulle foretage efter lovforslaget. Captiveforsikringsselskaber reguleres som udgangspunkt på samme måde som andre forsikringsselskaber, og solvens II-direktivet tilsiger ikke lempeligere regler for captiveforsikringsselskaber end andre forsikringsselskaber. Det er dog forventningen, at visse af de delegerede retsakter, som vil blive udstedt med henblik på supplering af solvens II-direktivets regler, vil indebære en række forenklinger for captiveforsikringsselskaber.

10 10/12 De modtagne bemærkninger giver ikke anledning til ændringer af lovforslaget Insurance Special Purpose Vehicle Forsikring & Pension henviser til lovforslagets regulering af Insurance Special Purpose Vehicle (ISPV) og overvejer, hvad forskellen er på et ISPV og et Special Purpose Vehicle (SPV), som er betegnelsen, der anvendes i solvens II-direktivet. Efter direktivet skal de respektive medlemslande tillade, at der på deres område stiftes SPV er. Lovforslaget gennemfører dette under betegnelsen ISPV af den praktiske årsag, at lov om finansiel virksomhed regulerer andre finansielle virksomheder end forsikringsselskaber, mens solvens IIdirektivet alene regulerer forsikringsselskaber. Tilføjelsen af et I til SPV har derfor blot til hensigt at sikre, at det tydeliggøres, at reguleringen retter sig mod forsikringsselskabernes forhold. De modtagne bemærkninger giver ikke anledning til ændringer af lovforslaget Definition af intern audit Den Danske Aktuarforening og Forsikring & Pension har begge bemærket lovforslagets definition af intern audit. Den Danske Aktuarforening noterer sig, at lovforslaget ikke definerer andre funktioner, mens Forsikring & Pension ikke ser en klar skillelinje mellem intern revision og intern audit. På baggrund af høringssvarene vurderes det at være uhensigtsmæssigt at indføre en selvstændig definition af begrebet intern audit i lovens definitionsbestemmelse. Det bemærkes i denne forbindelse, at den foreslåede definition var medtaget i lovforslaget, da en tidligere affattelse af lovforslagets bestemmelse om, at også nøglepersoner skal fit & proper vurderes, indeholdt en udtrykkelig henvisning til selskabernes interne auditfunktion. Denne henvisning er udgået fra lovteksten til fordel for samlebegrebet nøglepersoner. På baggrund af høringssvarene vurderes det mest hensigtsmæssigt, at lade definitionen udgå af lovteksten, og samtidig præcisere bemærkningerne til bestemmelsen vedrørende fit & proper vurdering af nøglepersoner, så samspillet mellem den interne revision og den interne auditfunktion bliver tydeliggjort. 4. Yderligere ændringer af lovforslaget Ved udarbejdelsen af lovforslaget har det hidtil været forudsat at direktivets bestemmelser vedrørende værdiansættelse af aktiver, passiver og forsikringsmæssige hensættelser, ville blive gennemført i bekendtgørelse

11 11/12 om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser. Det har dog vist sig, at være en mere kompleks opgave at ensarte de værdiansættelsesprincipper, der gælder i medfør af denne bekendtgørelse med de værdiansættelsesprincipper, der gælder under solvens II. Det vurderes derfor nødvendigt at indføre en bestemmelse i lov om finansiel virksomhed, hvorefter erhvervs- og vækstministeren bliver bemyndiget til at fastsætte nærmere regler om værdiansættelsen til solvensmæssige formål for at sikre en korrekt implementering af direktivet. Branchen er blevet orienteret om dette. Finanstilsynet er desuden blevet opmærksom på, at der i det nuværende udkast til lovforslag ikke er taget højde for, at Finanstilsynet i dag løbende modtager følsomhedsanalyser, der afdækker forsikringsselskabernes risici, og synliggør hvilke risici, selskaberne er særligt eksponeret overfor. I dag modtager Finanstilsynet kvartalsvist indberetninger om det individuelle solvensbehov og de såkaldte 'trafiklysindberetninger'. Trafiklyset angiver, hvordan kapitalgrundlaget påvirkes i nærmere fastsatte stressscenarier. Disse indberetninger er centrale i Finanstilsynets løbende tilsyn med selskabernes robusthed og følsomhed. For at sikre, at tilsynet med selskabernes solvens- og kapitalmæssige forhold forbliver lige så effektivt, som det er i dag, vurderes det hensigtsmæssigt, at der i lovforslaget indsættes en bemyndigelse, hvorefter erhvervs- og vækstministeren kan udstede nærmere regler om kvartalsvise indberetninger af følsomhedsanalyser og kvartalsvise indberetninger af selskabernes solvenskapitalkrav og kapitalgrundlag. Denne indberetning ligger ud over den indberetning, der er en direkte følge af solvens IIdirektivet, men udgør en relativt begrænset mængde information. 5. Oversigt over hørte organisationer, myndigheder m.v. Et udkast til lovforslag har i perioden fra den 28. august 2014 til den 9. oktober 2014 været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer m.v.: Advokatrådet, Andelskassen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), Arbejdsskadestyrelsen, Børsmæglerforeningen, CorpNordic Denmark A/S, Danish Venture Capital and Private Equity Association, Danmarks Nationalbank, Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibskredit A/S, Dansk Aktionærforening, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Byggeri, Danske Advokater, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening, Dansk Ejendomsmæglerforening, Danske Maritime, Danske Regioner, Dansk Erhverv, Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM), Dansk Industri, Dansk Investor Relations Forening DIRF, Dansk Metal, Dansk Pantebrevsforening, Dansk Kredit Råd, Datatilsynet, Den Danske Aktuarforening, Den Danske Finansanalytikerforening, Den danske Fondsmæglerforening, Ejendomsforeningen, FDIH Foreningen for Distance- og Internethandel, FDFA Foreningen af Danske Forsikringsmæglere og Forsikrings- Agenturer, Finansforbundet, Finanshuset i Fredensborg A/S, Finansiel

12 12/12 Stabilitet A/S, Finans og Leasing, Finansrådet Danske Pengeinstitutters Forening, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Foreningen af Forretningsførere for Udenlandske Forsikringsselskaber, Foreningen af Interne Revisorer, Foreningen af J.A.K. Pengeinstitutter, FOREX, Forsikring & Pension, Forsikringsmæglerforeningen, Frivilligrådet, FSR danske revisorer, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), Garantifonden for indskydere og investorer, Garban-Intercapital Scandinavia, GXG Markets A/S, Horesta, Håndværksrådet, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO), Investeringsfondsbranchen, ISACA Denmark Chapter, ITbranchen, KommuneKredit, Kommunernes Landsforening, Kuratorforeningen, KøbmandStandens OplysningsBureau, Landbrug & Fødevarer, Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug, Landsforeningen af forsvarsadvokater, Landsorganisationen i Danmark (LO), Lokale Pengeinstitutter, Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), NASDAQ OMX Copenhagen A/S, Nets, Parcelhusejernes Landsforening, PostDanmarks Juridiske afdeling, Realkreditforeningen, Realkreditrådet, Rederiforeningen af 1895, Regionale Bankers Forening, Regnskabsrådet, Revisornævnet, Revisortilsynet, Rigsrevisionen, Skibs- og Bådebyggeriets Arbejdsgiverforening, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Telekommunikationsindustrien i Danmark, VP Securities A/S, Western Union, Færøernes Hjemmestyre via Rigsombudsmanden på Færøerne, Grønlands Selvstyre via Rigsombudsmanden i Grønland, Beskæftigelsesministeriet, Erhvervsstyrelsen, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet, Klima, Energi- og Bygningsministeriet, Konkurrenceog Forbrugerstyrelsen, Kulturministeriet, Miljøministeriet, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Ministeriet for Ligestilling og Kirke, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Moderniseringsstyrelsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Skatteministeriet, Social- Børne og Integrationsministeriet, Statsministeriet, Søfartsstyrelsen, Transportministeriet, Udbetaling Danmark International Pension & Social Sikring, Udenrigsministeriet, Undervisningsministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Den Europæiske Centralbank. Følgende organisationer, myndigheder m.v. har haft bemærkninger med indhold: Advokatrådet, ATP, Den Danske Aktuarforening, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Forsikring & Pension, FSR danske revisorer, Marsh Management Services (Denmark) og Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering.

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del Bilag 31 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Myndighed / Organisation Advokatsamfundet / advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens

Læs mere

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler.

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 29 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og lov om markedsføring (Indførelse af hjemmelsbestemmelser til fastsættelse af regler

Læs mere

Høringsliste Organisationer

Høringsliste Organisationer Høringsliste Organisationer Advokatrådet Akademisk Arkitektforening Andelskassen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), Arbejdsmarkedets Tillægs-pension (ATP) Arbejdsskadestyrelsen

Læs mere

Høringsliste. Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation

Høringsliste. Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 Bilag 1 Offentligt Høringsliste Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation Aalborg Universitet Aarhus Universitet AgroSkat ApS Akademikernes Centralorganisation

Læs mere

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015.

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015. 9. september 2014 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af Solvens II-Direktivet i dansk ret Finanstilsynet sendte den 28. august 2014 lovforslag ( Lovforslaget ) til implementering af dele af Europa-Parlamentets

Læs mere

HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER?

HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER? HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER? 27.2.2015 Den 21. januar 2015 fremsatte erhvervs- og vækstministeren et forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, der har

Læs mere

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden NOTAT 28. november 2017 17/09414-1 joa-dep Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden 1. Indledning Bekendtgørelsen

Læs mere

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love 3F Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Alkohol & Samfund

Læs mere

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen Finanstilsynet 18. maj 2017 OPRI J.nr.132-0013 /SUM Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen 1. Indledning Der er tale om en ændring af bekendtgørelse nr. 1113 af 9. oktober 2014 om tjenesteydelser,

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (Dækning af krav fra danske

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 252 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 165 Bilag 1 Offentligt NOTAT 20. marts 2017 Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 28. marts 2017 Høring vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling (Mulighed for skadesforsikringsselskaber i EU/EØS for at tilslutte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber (Ophævelse af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt NOTAT 4. november 2014 14/08289-1 miv-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til ændring af bogføringsloven (Opbevaring af elektronisk

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 5. november 2014 Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

Finanstilsynet Juridisk Kontor Århusgade København Ø

Finanstilsynet Juridisk Kontor Århusgade København Ø Finanstilsynet Juridisk Kontor Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail til ministerbetjening@ftnet.dk med kopi til Christian Turley på cht@ftnet.dk FIL - Implementering af Solvens II direktivet -

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer. Lovforslag nr. L 2 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer. Lovforslag nr. L 2 Folketinget Lovforslag nr. L 2 Folketinget 1753-54 Fremsat den 12. oktober 2011 af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer (Tabskaution

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 103 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 103 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 103 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. januar 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om betalingskonti (JAN I) 1. Indledning Lovforslagets hovedformål er

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. (Regulering af bestemmelser om rentestigninger (»rentetriggeren«))

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 113 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og

Læs mere

Lovforslaget er sendt i høring den 31. maj 2013 med høringsfrist den 12. juli 2013 til i alt 118 organisationer, foreninger, m.v.

Lovforslaget er sendt i høring den 31. maj 2013 med høringsfrist den 12. juli 2013 til i alt 118 organisationer, foreninger, m.v. 1. oktober 2013 Høringsnotat ad L 23 - Forslag til ændring af årsregnskabsloven, selskabsloven og forskellige andre love om årsrapporter på engelsk og den kønsmæssige sammensætning af ledelsen 1. Indledning

Læs mere

Prudent person-princippet

Prudent person-princippet Til samtlige forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser Finanstilsynet 18. december 2014 LIFA J.nr. 6670-0189 Prudent person-princippet Finanstilsynet vil i lighed med tidligere år gerne henlede

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden 2010/1 LSF 181 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2016 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., j.nr. Fremsat den 30. marts 2011 af økonomi og erhvervsministeren

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Til interessenterne på vedhæftede liste 6. april 2016 Sag 2016-1425, 2016-465 og 2016-1158 Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Erhvervsstyrelsen har udarbejdet

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 28. februar 2018 Høring vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed (Fastsættelse af krav om medlemskab af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit Til organisationer og myndigheder anført på vedlagte høringsliste 27. oktober 2017 Ref. hbj J.nr. 1912-0013 Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om betalingstjenester

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1. (Gennemførelse af solvens II- og omnibus II-direktivet)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1. (Gennemførelse af solvens II- og omnibus II-direktivet) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1 (Gennemførelse af solvens II- og omnibus II-direktivet) 1 I lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 911 af 4. august 2014, foretages

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed (Fastsættelse af krav om medlemskab af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber (Fonden)

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II)

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 151 Bilag 1 Offentligt NOTAT 27. februar 2013 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II) 1. Indledning Det overordnede formål

Læs mere

2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november Forslag. til. (Pengeoverførsler mellem Danmark og Færøerne)

2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november Forslag. til. (Pengeoverførsler mellem Danmark og Færøerne) 2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0012 Fremsat den 27. marts 2008

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 176 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 176 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 176 Bilag 1 Offentligt NOTAT 5. december 2017 2. ordførernotat vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om betalinger

Forslag. til. Lov om ændring af lov om betalinger Forslag til Lov om ændring af lov om betalinger 1 I lov nr. 652 af 8. juni 2017 om betalinger, som ændret ved 8 i lov nr. 1547 af 19. december 2017, 17 i lov nr. 503 af 23. maj 2018, 12 i lov nr. 706 af

Læs mere

DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED ("SOLVENS II")

DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED (SOLVENS II) DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED ("SOLVENS II") 1 Formål og ikrafttræden Solvens II udgør grundstenen i den europæiske regulering af forsikrings-

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 175 Bilag 6 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

2015 Udgivet den 31. marts 2015. 28. marts 2015. Nr. 308. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1)

2015 Udgivet den 31. marts 2015. 28. marts 2015. Nr. 308. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1) Lovtidende A 2015 Udgivet den 31. marts 2015 28. marts 2015. Nr. 308. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1) (Gennemførelse af solvens II- og omnibus II-direktivet) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af

Læs mere

Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) I medfør af 126 e, stk. 5, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf.

Læs mere

efteruddannelseskrav og certificeringsordning alene bør gælde for revisorer i kreditinstitutter, hvor der har været rejst kritik af revisionen.

efteruddannelseskrav og certificeringsordning alene bør gælde for revisorer i kreditinstitutter, hvor der har været rejst kritik af revisionen. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 126 Bilag 1 Offentligt NOTAT 29. januar 2013 Høringsnotat vedrørende lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed (Revisors uddannelse og

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Lov om forsikringsformidling (L 8) Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Lov om forsikringsformidling (L 8) Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 8 Bilag 5 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-18 L 8 Bilag XX Offentligt xx. november 2017 Af erhvervsministeren tiltrådt af [XXX]: Æ n d

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling Lovforslag nr. L 172 Folketinget 2016-17 Fremsat den 29. marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

CRD IV og CRR udgør fremover tilsammen de retlige rammer i EU for adgangen til at udøve virksomhed som kreditinstitut eller investeringsselskab.

CRD IV og CRR udgør fremover tilsammen de retlige rammer i EU for adgangen til at udøve virksomhed som kreditinstitut eller investeringsselskab. Til organisationer og myndigheder på høringsliste Finanstilsynet har i dag sendt udkast til bekendtgørelse om kapitaldækning i høring. Bekendtgørelsen er en ændring af bekendtgørelse nr. 1399 af 16. december

Læs mere

Forsikringstilsynet har reduceret antallet af politikker i forhold til den danske bekendtgørelse.

Forsikringstilsynet har reduceret antallet af politikker i forhold til den danske bekendtgørelse. Tórshavn 17. juli 2017 Journalnr.: 16/00163-2 Til organisationer og myndigheder nævnt på vedlagte høringsliste Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Forsikringstilsynet

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1) BEK nr 1027 af 02/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0037 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste

Til interessenterne på vedhæftede liste Til interessenterne på vedhæftede liste 18. marts 2014 Sag 2014-0037032 /grejen Høring over udkast til bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed Lovforslag nr. L 176 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af Erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

Kapitel 1 Generelle bestemmelser

Kapitel 1 Generelle bestemmelser Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1 I medfør af 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 18. februar

Læs mere

Retningslinjer for selskabsspecifikke parametre

Retningslinjer for selskabsspecifikke parametre EIOPA-BoS-14/178 DA Retningslinjer for selskabsspecifikke parametre EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt Fremsat den [ ] af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Læs mere

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Made simple Solvens II udgør den mest omfattende reform af de fælleseuropæiske regler for forsikringsselskaber,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension 2008/1 LSF 138 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2008-0000966 Fremsat den 25. februar 2009 af beskæftigelsesministeren

Læs mere

Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Arbejdsmarkedets Tillægs

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven. Lovforslag nr. L 63 Folketinget

Forslag. Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven. Lovforslag nr. L 63 Folketinget Lovforslag nr. L 63 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven

Læs mere

Uddrag af. I Møntlov, jf. lov nr. 817 af 21. december 1988, foretages følgende ændringer:

Uddrag af. I Møntlov, jf. lov nr. 817 af 21. december 1988, foretages følgende ændringer: Skjal 1 Uddrag af Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme, lov om værdipapirhandel m.v., møntloven

Læs mere

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber og koncerner 1)

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber og koncerner 1) BEK nr 1761 af 15/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0036 Senere ændringer til

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 26 Bilag 1 Offentligt 11. september 2012 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven 1. Baggrund og

Læs mere

UDKAST 22. juni Forslag til

UDKAST 22. juni Forslag til UDKAST 22. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af tilbudsloven og lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuner og regioners deltagelse i selskaber (Lempelse af annonceringspligten

Læs mere

Den fulde tekst. Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til

Den fulde tekst. Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til Skjal 2 Samandráttur: 2010/1 LSF 49 Offentliggørelsesdato: 10-11-2010 Økonomi- og Erhvervsministeriet Den fulde tekst Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Læs mere

Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt

Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt 17. februar 2006 Eksp.nr. 235660 /abn-dep Høringsnotat vedr. udkast til forslag til lov om det europæiske andelsselskab (SCE-loven) 1. Indledning Forslaget er

Læs mere

Finanstilsynet. Høringssvar - Udkast til bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forsikringsselskaber

Finanstilsynet. Høringssvar - Udkast til bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forsikringsselskaber Finanstilsynet Høringssvar - Udkast til bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forsikringsselskaber og forsikringsholdingvirksomheder Finanstilsynet har sendt udkast til bekendtgørelse om lønpolitik

Læs mere

Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg

Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 23 Bilag 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 11. oktober 2013 Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 75 Folketinget Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 75 Folketinget Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) til Lovforslag nr. L 75 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om EKF Danmarks Eksportkredit (Bestemmelse om udbyttepolitik,

Læs mere

KRA. Indholdet af denne rapport offentliggøres også på selskabets hjemmeside.

KRA. Indholdet af denne rapport offentliggøres også på selskabets hjemmeside. Indledning I henhold til Bekendtgørelse nr. 1723 af 16.12.2015 om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v., skal selskabet have en politik for udarbejdelse af rapport med fyldestgørende oplysninger

Læs mere

Bekendtgørelse om matchtilpasning og volatilitetsjustering af den risikofrie rentekurve for gruppe 1-forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om matchtilpasning og volatilitetsjustering af den risikofrie rentekurve for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) BEK nr 1775 af 16/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0033 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber m.v. 1)

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber m.v. 1) BEK nr 593 af 31/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 20. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om driftsplaner, planer for genoprettelse, finansieringsplaner og individuelt solvensbehov for forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om driftsplaner, planer for genoprettelse, finansieringsplaner og individuelt solvensbehov for forsikringsselskaber 1) BEK nr 319 af 30/03/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.162-0039 Senere ændringer til

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen

Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen EIOPA-BoS-14/174 DA Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Lovforslag nr. L 96 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Lovforslag nr. L 96 Folketinget Lovforslag nr. L 96 Folketinget 2016-17 Fremsat den 6. december 2016 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (Dækning

Læs mere

Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen

Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen EIOPA-BoS-14/174 DA Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Læs mere

Finanstilsynet. Høringssvar til vejledning om alternative investeringer.

Finanstilsynet. Høringssvar til vejledning om alternative investeringer. Finanstilsynet kwa@ftnet.dk; cvp@ftnet.dk Høringssvar til vejledning om alternative investeringer vil gerne takke for muligheden for at afgive bemærkninger til Finanstilsynets udkast til vejledning om

Læs mere

Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v.

Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Til organisationer og myndigheder nævnt på vedlagte høringsliste 20. november 2015 Ref. cne J.nr. 162-0023 Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Finanstilsynet sender

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1

Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1 Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1 I medfør af 126 c, stk. 6, 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L XX Folketinget 2008-09 Fremsat den {FREMSAT} 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Kollektive

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling)

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling) Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Gebyrer for myndighedsbehandling) 1 I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, som ændret bl.a. ved 1 nr. 30 i lov nr. 466

Læs mere

Høringsliste. 27. april 2017 Sag /EmiWor. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

Høringsliste. 27. april 2017 Sag /EmiWor. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Høringsliste 27. april 2017 Sag /EmiWor Danmarks Fiskeriforening, Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Arbejdsmarkedets

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1) Lovforslag nr. L 114 Folketinget 2014-15 Fremsat den 21. januar 2015 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1) (Gennemførelse af

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1. (Gennemførelse af solvens II- og omnibus II-direktivet)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1. (Gennemførelse af solvens II- og omnibus II-direktivet) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 24 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1 (Gennemførelse af solvens II- og omnibus II-direktivet) 1 I lov

Læs mere

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet 18. juli 2018 Nyhedsbrev Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet Introduktion I januar sendte Finanstilsynet et udkast til vejledning om

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn) Forslag til

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn) Forslag til 1 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn) Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister 2008/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmjn., Søfartsstyrelsen, sag nr. 200807699 Fremsat den 3. december

Læs mere

Lovforslag om ændring af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed

Lovforslag om ændring af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed Lovforslag om ændring af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed Skrevet af Michael Møller Nielsen Publiceret 25 Aug 2016 Finanstilsynet har den 12. juli 2016 sendt et lovforslag i høring, der

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag for gruppe 1-forsikringsselskaber m.v. 1

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag for gruppe 1-forsikringsselskaber m.v. 1 Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag for gruppe 1-forsikringsselskaber m.v. 1 I medfør af 126 b, stk. 5, 126 c, stk. 6, 126 d, stk. 7, 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelsen om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelsen om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Finanstilsynet 2. juni 2017 OPRI J.nr.132-0015 /SUM Høringsnotat vedrørende bekendtgørelsen om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere 1. Indledning Formålet med bekendtgørelsen er at fastsætte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed 1) 2014/1 LSF 114 (Gældende) Udskriftsdato: 11. juni 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.- 1911-0045 Fremsat den 21. januar 2015 af

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om forsikringsformidling

Høringssvar vedrørende forslag til lov om forsikringsformidling Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail til hoeringer@ftnet.dk med kopi til kbn@ftnet.dk, ctn@ftnet.dk og snc@ftnet.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om forsikringsformidling

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1) BEK nr 1671 af 16/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0035 Senere ændringer til forskriften

Læs mere