efteruddannelseskrav og certificeringsordning alene bør gælde for revisorer i kreditinstitutter, hvor der har været rejst kritik af revisionen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "efteruddannelseskrav og certificeringsordning alene bør gælde for revisorer i kreditinstitutter, hvor der har været rejst kritik af revisionen."

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 126 Bilag 1 Offentligt NOTAT 29. januar 2013 Høringsnotat vedrørende lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed (Revisors uddannelse og certificering af revisorer i finansielle virksomheder m.v.) 1. Indledning Lovforslaget har til formål at styrke kravene til revisors uddannelse og efteruddannelse, herunder særligt kravene til revisorer, der reviderer finansielle virksomheder. Med lovforslaget foreslås bl.a. en modernisering af revisoruddannelsen, styrkelse af kravene til efteruddannelse, særligt for revisorer, der reviderer finansielle virksomheder, samt etablering af en certificeringsordning for revisorer af finansielle virksomheder. Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar Forslaget har været sendt i høring den 14. december 2012 hos 150 organisationer og myndigheder med høringsfrist den 11. januar Der er modtaget høringssvar fra 28 organisationer og myndigheder. Heraf har 12 haft bemærkninger til udkast til lovforslaget, hvoraf 2 støtter forslaget og 7 generelt støtter forslaget, men har bemærkninger til enkelte bestemmelser i forslaget. 2 har bemærkninger til en enkelt bestemmelse og 1 har mindre bemærkning af teknisk karakter. 2. Generelle bemærkninger Høringen tegner overordnet et billede af, at organisationer og myndigheder er positive over for en modernisering af revisoruddannelsen og styrkelse af kvaliteten af revisionen af finansielle virksomheder. Advokatrådet opfordrer til, at revisors retsstilling overvejes ved fratagelse af en certificering, da der ikke i forslagets bemærkninger er anført nærmere om revisors retstilling i tilfælde af en sådan administrativ rettighedsinddragelse. Dansk Aktionærforening tilslutter sig forslaget, idet de finder at det kan bidrage til at genoprette offentlighedens tillid til revisors arbejde, som er vigtig ved revision af virksomheder af offentlig interesse. Dansk Erhverv (DE) støtter som udgangspunkt forslaget, som vil være med til at sikre en mere robust og fagligt dygtig revisorstand. Det påpeges dog, at der bør ses på overgangsordningerne vedrørende registrerede revisorers adgang til at blive statsautoriserede revisorer, ligesom yderligere

2 2/13 efteruddannelseskrav og certificeringsordning alene bør gælde for revisorer i kreditinstitutter, hvor der har været rejst kritik af revisionen. Dansk Industri (DI) tilslutter sig moderniseringen af revisoruddannelsen og er i lyset af de omfattende særregler positive overfor skærpede efteruddannelseskrav for bl.a. revisorer i finansielle virksomheder. DI har forståelse for formålet med en certificeringsordning for revisorer i finansielle virksomheder, men finder, at nationale særregler vedrørende revisors praktiske erfaring næppe kan håndhæves overfor udenlandske revisorer Finansrådet støtter tiltag, der kan medvirke til at skabe øget tillid til gennemførte revisioner og virksomhedernes regnskaber, og er derfor positive overfor forslaget. Finansrådet rejser et retssikkerhedsmæssigt spørgsmål vedrørende organiseringen, ligesom der rejses et praktisk spørgsmål ved fratagelse af en revisors certificering. Forbrugerrådet støtter forslaget, herunder styrkelsen af kvaliteten af revisionen i finansielle virksomheder, som er vigtig for den generelle tillid til den finansielle sektor. FSR danske revisorer (FSR) er positive over for forslaget, som medvirker til en høj grad af kvalitet, integritet og faglighed hos nuværende og fremtidige revisorer og styrker kvaliteten af revisionen af finansielle virksomheder. FSR påpeger, at yderligere krav til efteruddannelse kun bør gælde for revisorer, der reviderer kreditinstitutter. Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer opfordrer til at særbestemmelsen om landbrugsrevisorer udvides til også at omfatte statsautoriserede revisorer, da der fremover kun vil blive uddannet statsautoriserede revisorer efter forslaget til ny revisoruddannelse. Regeringen ønsker at styrke kravene til revisors uddannelse og efteruddannelse, herunder særligt kravene til revisorer, der reviderer finansielle virksomheder. Baggrunden for lovforslaget er for det første, at en række pengeinstitutter, senest Tønder Bank, er gået konkurs, selvom de har aflagt årsrapporter med blanke påtegninger fra revisor. Af hensyn til tilliden til den finansielle sektor ønsker regeringen at forbedre kvaliteten af revisionen af de finansielle virksomheder, bl.a. ved at skærpe kravene til revisorer, der reviderer finansielle virksomheder. For det andet har revisoruddannelsen stort set været uændret i mange år, og lovforslaget har således til formål at modernisere uddannelsen, så den passer til revisors opgaver i dag som offentlighedens tillidsrepræsentant. De væsentligste bemærkninger til de enkelte elementer i lovforslaget gennemgås og kommenteres nærmere nedenfor.

3 3/13 3. Bemærkninger til konkrete emner Kommenteringen af høringssvarene vil ske med udgangspunkt i følgende overordnede opdeling: 3.1 Revisors uddannelse 3.2 Revisors efteruddannelse 3.3 Certificering af revisorer i finansielle virksomheder 3.4 Øvrige bemærkninger 3.1. Revisors uddannelse Dansk Aktionærforening kan tilslutte sig moderniseringen af revisoruddannelsen, så der fremover kun bliver en kategori af godkendte revisorer, når uddannelseskravet er på niveau med statsautoriserede revisorer. DI kan ligeledes tilslutte sig moderniseringen af revisoruddannelsen. Finansrådet finder det afgørende, at den nye revisoruddannelse, herunder overgangsordningerne for registrerede revisorer, ikke medfører, at uddannelsens faglige niveau sænkes, og har derfor ikke bemærkninger til forslaget til ny revisoruddannelse. Forbrugerrådet støtter det overordnede formål med lovforslaget om at styrke kravene til revisors uddannelse og efteruddannelse, herunder særligt kravene til finansielle revisorer, hvilket ikke mindst skal ses i lyset af den række sager, hvor der har været stillet spørgsmål ved revisors arbejde i finansielle virksomheder. DE er ligeledes positiv over for modernisering af revisoruddannelsen, som vil være med til at sikre en mere robust og fagligt dygtig revisorstand. Med hensyn til registrerede revisorers mulighed for at blive statsautoriserede revisorer mener DE, at der bør overvejes en graduering af eksamenskrav afhængig af de registrerede revisorers faglige niveau i form af allerede beståede eksamener, såsom HA eller grundfagene på cand.merc.aud. FSR er positive overfor indførelsen af en ny revisoruddannelse, som giver samfund og branche en uddannelse, der sikrer tilgang til faget, og som fortsat vil ligge på et meget højt fagligt niveau. FSR mener, at de krav, der stilles til registrerede revisorer for at blive statsautoriserede revisorer, skal afspejle allerede opnåede kvalifikationer, således at f.eks. registrerede revisorer, der har bestået cand.merc.aud, bør kunne blive statsautoriseret revisor alene ved at bestå en mundtlig eksamen, da de pågældende kandidater allerede har bestået en skriftlig og mundtlig eksamen i forbindelse med at blive registreret revisor. Derudover påpeger foreningen, at der er behov for at tage stilling til vilkårene for de studerende til statsautoriseret revisor, der allerede har brugt et eller to forsøg til revisoreksamen før 2014 (dvs. på den gamle ordning).

4 4/13 Forslaget til modernisering af revisoruddannelsen indebærer, at der fremover alene uddannes én type revisor med titlen statsautoriseret revisor. Niveauet vil svare til det gældende niveau for statsautoriserede revisorer. Som følge af ændringen foreslås det i 4, at en registreret revisor kan blive godkendt som statsautoriseret revisor ved at bestå to ud af de tre skriftlige eksamener på den nye revisoruddannelse samt den mundtlige eksamen. I dag er det allerede sådan, at en registreret revisor, der ønsker at blive statsautoriseret revisor, skal opfylde samtlige krav til eksamen til statsautoriseret revisor. Med henblik på at undgå, at fagligheden sænkes foreslås det at fastholde forslaget. Det følger i øvrigt af Revisorkommissionens anbefaling fra juli 2012, hvor kommissionen vurderer, at der ikke er fagligt belæg for at sondre mellem revisorernes uddannelsesbaggrund ved en overgangsordning. Efter lovforslaget vil de nærmere krav til den særlige eksamen, som registrerede revisorer skal bestå, blive fastsat af Erhvervsstyrelsen. I øvrigt bemærkes, at en registreret revisor kan vælge at fortsætte som registreret revisor med uændrede rettigheder og forpligtelser. Forslaget indeholder endvidere ikke særlige overgangsbestemmelser for revisorkandidater, der er i gang med uddannelsen til statsautoriseret revisor, da den fremtidige eksamen vil ligge på samme niveau som den gældende. Forslaget følger ligeledes Revisorkommissionens anbefaling, hvor studerende til statsautoriseret revisor som hidtil får tre forsøg til at bestå eksamen, uanset hvor mange forsøg der har været efter den gamle ordning og hvor mange forsøg, der er efter den nye ordning. Der vil som hidtil i den eksamensbekendtgørelse, der skal udstedes, blive mulighed for, at Revisorkommissionen kan dispensere fra antallet af forsøg. På den baggrund vurderes det, at der ikke er behov for særskilte overgangsordninger for revisorstuderende, der er i gang med uddannelsen til statsautoriseret revisor Revisors efteruddannelse Dansk Aktionærforening finder det af største vigtighed, at offentligheden kan have tillid til revisors arbejde, ikke mindst i virksomheder af offentlig interesse, og de skærpede krav til efteruddannelse af revisorer i finansielle virksomheder og andre virksomheder af offentlig interesse er relevante tiltag i den forbindelse. DI ser positivt på en skærpelse af efteruddannelseskravene til revisorer i bl.a. finansielle virksomheder i lyset af de omfattende særregler, der gælder for disse virksomheder.

5 5/13 Finansrådet er positiv over for yderligere krav til efteruddannelse for revisorer i finansielle virksomheder, som kan være med til at opnå større tillid til de gennemførte revisioner og virksomhedernes regnskaber. Forbrugerrådet støtter forslaget om at styrke efteruddannelsen af revisorer, der reviderer finansielle virksomheder. Dansk Erhverv og FSR er ligeledes positive, men mener, at der kun skal stilles yderligere krav til efteruddannelse for revisorer, der reviderer kreditinstitutter, da det er i disse virksomheder, der har været stillet spørgsmål ved revisors arbejde. FSR påpeger endvidere, at samspillet med de eksisterende efteruddannelseskrav bør præciseres i lovbemærkningerne, idet det er uklart, hvorvidt de nuværende krav om 30 timer skal indgå i opgørelsen af de yderligere 60 timers efteruddannelse, som lovforslaget stiller krav om. Rigsrevisionen påpeger, at eventuelle yderligere krav til efteruddannelse for revisorer i offentlige virksomheder bør tage hensyn til kravene i God Offentlig Revisionsskik, og at Rigsrevisionen bør inddrages i fastsættelsen af eventuelle efteruddannelseskrav. Det bør præciseres i bemærkningerne. Lovforslaget indebærer, at Erhvervsstyrelsen kan fastsætte yderligere krav til efteruddannelse for revisorer, der reviderer virksomheder af offentlig interesse. Virksomheder af offentlig interesse omfatter børsnoterede og finansielle virksomheder, statslige aktieselskaber, kommuner, kommunale fællesskaber og regioner samt meget store virksomheder. Som det fremgår af lovforslaget, vil hjemlen i første omgang blive anvendt til at ændre efteruddannelsesbekendtgørelsen, så revisorer af finansielle virksomheder fremover skal efteruddanne sig i yderligere 60 timer i emner specifikt rettet mod revision af finansielle virksomheder. Imidlertid er de virksomheder, der er omfattet af definitionen af virksomheder af offentlig interesse alle af en karakter og betydning for samfundet, hvor kvaliteten af revisionen af disse virksomheder er afgørende. Det vurderes derfor at være hensigtsmæssigt, at der er mulighed for også at kunne fastsætte yderligere efteruddannelseskrav til revisorer i andre typer af virksomheder af offentlig interesse end finansielle virksomheder, hvis der skulle vise sig at være et behov herfor. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis der viser sig at være problemer med kvaliteten af revisionen af regnskaberne for f.eks. offentlige virksomheder. Der er stor forskel på kravene til revision af de forskellige typer af finansielle virksomheder, f.eks. kreditinstitutter og forsikringsselskaber. Muligheden for at fastsætte forskellige krav til efteruddannelse skal derfor

6 6/13 følge de typer certificeringsordninger, der fastsættes af Finanstilsynet. Der henvises i øvrigt til kommentarerne til afsnit 3.3. Den gældende bekendtgørelse indeholder allerede krav om, at revisorer, der har et speciale, skal afsætte mindst 30 timer af de krævede 120 timers efteruddannelse til dette speciale. Det er ikke hensigten, at revisorer i virksomheder af offentlig interesse, der jf. forslaget bliver pålagt yderligere efteruddannelseskrav, både skal opfylde det nuværende krav om 30 timer og de yderligere timer, de bliver pålagt. Det betyder, at en revisor i en finansiel virksomhed skal have i alt 180 timers efteruddannelse, hvoraf 60 timer skal vedrøre den type finansiel virksomhed, som vedkommende er certificeret til. Dette vil blive præciseret i bemærkningerne til forslaget. Det vil være naturligt, at Rigsrevisionen og Økonomi- og Indenrigsministeriet inddrages i arbejdet med at fastsætte eventuelle yderligere efteruddannelseskrav til revisorer i offentlige virksomheder, og at God Offentlig Revisionsskik i givet fald indgår ved fastsættelse af i sådanne krav. God offentlig Revisionsskik finder anvendelse inden for regnskabsområder omfattet af Rigsrevisorloven og standarden finder ligeledes anvendelse ved f.eks. revision af kommuner og kommunale fællesskaber Certificering af revisorer i finansielle virksomheder Nationale særregler DI har forståelse for formålet med certificeringsordningen, men finder det bekymrende at indføre nationale særregler vedrørende revisorers praktiske erfaring, som ikke kan håndhæves over for udenlandske revisorer. Certificeringsordningen bygger på efteruddannelseskravet og krav om praktisk erfaring. Det skal for det første bemærkes, at efteruddannelseskravet vil kunne håndhæves over for udenlandske revisorer uden at være i strid med EUretten. Det er således alene kravet om praktisk erfaring, der forventes ikke at ville kunne håndhæves over for udenlandske revisorer. For det andet er der i praksis yderst få udenlandske revisorer, som ansøger om tilladelse til at udføre revisionsopgaver i Danmark. Det skal desuden bemærkes, at disse revisorer ikke hidtil har budt ind på revisionsopgaver for finansielle virksomheder i Danmark. Med en certificeringsordning sikres det, at revisorerne har et minimum af praktisk erfaring med revision af finansielle virksomheder forinden certificeringen gives. Det er vurderingen, at dette vil medvirke til, at antallet af sager, hvor revisor har manglende kendskab til den pågældende type af finansiel virksomhed, mindskes.

7 7/ De omfattede virksomheder DE og FSR har anført, at det bør overvejes kun at lade ordningen omfatte revisorer for kreditinstitutter (herunder pengeinstitutter), da det især er revisionen af pengeinstitutter, der har været rejst kritik af. Formålet med lovforslaget er at forbedre kvaliteten af revisionen af årsrapporterne for de finansielle virksomheder, der alle er virksomheder af offentlig interesse. Samtlige typer af finansielle virksomheder, herunder også forsikrings- og pensionsselskaber, er komplekse at revidere, og er i lighed med kreditinstitutter af afgørende betydning for den finansielle stabilitet, herunder for offentlighedens tillid til sektoren. For at få forslaget til at sikre kvaliteten af revisionen af alle finansielle virksomheder, som alle er af offentlig interesse, er det derfor valgt ikke kun at lade kreditinstitutterne omfatte af forslaget Organisering af ordningen Finansrådet har anført, at det kan være retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at det er Finanstilsynet, som tildeles kompetencen til at udstede og fratage certificeringer henset til, at det også er Finanstilsynet, som forestår tilsynet med virksomhedernes regeloverholdelse. Finansrådet finder, at det bør overvejes at give de revisorer, som får afslag på en certificeringsansøgning eller bliver frataget en certificering, mulighed for at anke tilsynets afgørelse til Revisornævnet. Finansrådet anfører, at det alternativt kan overvejes at lade ordningen administrere af et af de øvrige kompetente organer på området for revisorreguleringen i Danmark, herunder Erhvervsstyrelsen, Revisortilsynet eller Revisornævnet. Herved vil det sikres, at afgørelserne træffes på et uafhængigt grundlag. FSR finder, at Erhvervsstyrelsen, Revisortilsynet og Revisornævnet bedst kan varetage reguleringen af revisorforhold. FSR finder især, at fratagelse af en certificering synes at indebære betydelige retssikkerhedsmæssige problemer. Det er vigtigt, at en fratagelse sker på et uafhængigt, sagligt og objektivt grundlag. FSR anfører yderligere, at Finanstilsynet ofte vil være direkte eller indirekte part i den sag, der danner grundlag for overvejelse om fratagelse af en certificering. FSR foreslår på den baggrund, at fratagelse af en certificering skal ske via Revisornævnet, på baggrund af en klage fra Finanstilsynet - på samme måde som frakendelse af en beskikkelse som statsautoriseret revisor. Såfremt der er ønske om særlig hurtighed m.v., når der er tale om en certificeret revisor, må dette reguleres i lovgivning og administrative forskrifter. FSR anfører, at en revisor, som får afslag på en ansøgning om certificering, bør sikres en mulighed for at få afgjort spørgsmålet af Revisornævnet. FSR anfører desuden, at det foreliggende lovforslag ikke giver præcise retningslinjer for fratagelse af en certificering, og understreger samtidig vigtigheden af, at der udarbejdes præcise retningslinjer.

8 8/13 DI foreslår, som alternativ til certificeringsordningen, at Revisortilsynet tillægges kompetence til at kontrollere nyvalgte revisorer i finansielle virksomheder, eventuelt således, at kontrol altid skal foretages efter revisors første år som revisor i en finansiel virksomhed. Herudover skal Finanstilsynet tillægges kompetence til at anmode Revisortilsynet, om at foretage kontrol af bestemte revisorer, der reviderer finansielle virksomheder. Advokatrådet anfører, at der i bemærkningerne til forslaget til ny 199, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, hvor Finanstilsynet kan fratage en revisors certificering, bør anføres nærmere i bemærkningerne til bestemmelsen om revisors retsstilling i tilfælde af en sådan administrativ rettighedsinddragelse, og Advokatrådet opfordrer til, at det nærmere overvejes, hvordan revisors retssikkerhed i sådanne tilfælde sikres. På revisionsområdet er det allerede sådan i dag, at Erhvervsstyrelsen er den kompetente myndighed for den generelle revisorlovgivning, mens Finanstilsynet er den kompetente myndighed for speciallovgivning vedrørende revision af finansielle virksomheder. Finanstilsynet har således udstedt en bekendtgørelse om revisionens gennemførelse i finansielle virksomheder m.v. samt finansielle koncerner, hvori fastsættes en række specifikke krav til eksempelvis indholdet af revisors revisionsprotokollat til bestyrelsen i finansielle virksomheder. Finanstilsynet fører også kontrol med de finansielle institutters virksomheders regnskaber og revisorerne. Finanstilsynet har derfor den faglige ekspertise i forhold til finansielle virksomheder, herunder i forhold til de særlige regnskabsregler, som de finansielle virksomheder er underlagt, hvorfor det er vurderet mest hensigtsmæssigt, at certificeringsordningen varetages af Finanstilsynet. Det at Finanstilsynet i øvrigt fører tilsyn med de finansielle virksomheder gør ikke, at Finanstilsynet ikke kan administrere ordningen. Som led i tilsynet med de finansielle virksomheder, får Finanstilsynet netop løbende indblik i de finansielle virksomheders forhold, herunder hvordan den valgte revisor fungerer. Finanstilsynet får blandt andet indsendt en kopi af revisionens årsprotokollat for virksomhederne, og der afholdes møde med den valgte revisor, som led i ordinære inspektionsbesøg. Hertil kommer at de finansielle virksomheder ofte vælger at tage deres revisor med til andre møder med Finanstilsynet. I lighed kan det nævnes, at Finanstilsynet i dag kan godkende ledelsesmedlemmer i finansielle virksomheder under tilsyn, som værende egnede og hæderlige i medfør af lov om finansiel virksomhed, og afsætte ledelsesmedlemmer, hvis de ikke længere vurderes som egnede og hæderlige. For så vidt angår fastsættelse af kriterierne for henholdsvis at give en certificering og fratage en certificering, vil dette blive nærmere fastsat i

9 9/13 en bekendtgørelse. Finanstilsynet vil f.eks. kunne fratage certificeringen, hvis revisor ved en stikprøvekontrol ikke kan dokumentere at opfylde kravene til certificering i form af blandt andet erfaring og efteruddannelse, herunder løbende opdatering heraf. Finanstilsynet skal ligeledes have mulighed for at fratage en revisor certificeringen på baggrund af erfaringer med den pågældende revisor. Dette kunne eksempelvis være, hvis Finanstilsynet finder, at revisionen er mangelfuld, fordi den i kvalitet eller omfang ikke er tilfredsstillende eller bærer præg af, at revisor ikke har et tilstrækkeligt kendskab til den finansielle virksomhed, som revideres. Disse erfaringer vil Finanstilsynet typisk gøre sig via det almindelige tilsyn med de finansielle virksomheder i form af inspektioner eller anden sagsbehandling som led i tilsynsvirksomheden. Lovforslaget vil styrke Finanstilsynets muligheder for hurtigt og effektivt at reagere over for revisorerne af finansielle virksomheder, når der konstateres fejl og mangler vedrørende revisionen. En afgørelse om fratagelse af certificering, skal naturligvis leve op til de forvaltningsretlige principper om saglighed og proportionalitet m.v. Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, vil en afgørelse om at fratage en certificering endvidere skulle træffes af Det Finansielle Råd, der er sammensat af en bred faglig kompetence. En afgørelse om at fratage en certificering eller afslag på en ansøgning om certificering vil kunne påklages til Erhvervsankenævnet, på linje med Finanstilsynets øvrige afgørelser, herunder sager på regnskabsområdet. Det skal endelig bemærkes, at en afgørelse til hver en tid kan indbringes for domstolene. For så vidt angår det af DI foreslåede alternativ, i henhold til hvilket, at Revisortilsynet tillægges kompetence til at kontrollere nyvalgte revisorer i finansielle virksomheder, evt. således at kontrol altid skal foretages efter revisors første år som revisor i en finansiel virksomhed, vurderes dette forslag uhensigtsmæssigt, da eventuelle mangler som følge af revisors manglende erfaring eller kompetence først vil kunne konstateres, når revisor har foretaget revision af en eller flere årsrapporter for den finansielle virksomhed. Det findes på den baggrund ikke hensigtsmæssigt, at der skal være tale om en bagudrettet kontrol, da der således allerede kan være sket skade Konsekvens af fratagelse af en certificering Finansrådet anfører, at det bør reflekteres i bemærkningerne til lovforslaget, at en revisionsaftale, der er indgået med et revisionsfirma, ikke behøver at blive bragt til ophør, hvis den underskrivende revisor fratages sin certificering, og revisionsfirmaet har en anden certificeret revisor ansat, som kan overtage opgaven. Det vil blive præciseret i bemærkningerne til lovforslaget, at en finansiel virksomhed, der har indgået en revisionsaftale med et revisionsfirma, og som har flere revisorer ansat med certificering til at revidere den pågæl-

10 10/13 dende type af finansiel virksomhed, kan lade en af de øvrige certificerede revisorer overtage rollen som underskrivende revisor af virksomheden, såfremt den underskrivende revisor fratages sin certificering. Den revisor, der får frataget certificeringen, kan som udgangspunkt fortsætte med at deltage i revisionen af virksomheden, men kan ikke være underskrivende revisor Kravet om samme revisorer i koncernen FSR anfører, at lovforslaget bør give mulighed for, at revisionspåtegningen i finansielle virksomheder kan underskrives af yderligere en godkendt revisor uden certificering. Dette ønskes af hensyn til revisionen af koncerner, der indeholder flere finansielle virksomhedstyper, og hvor det af koncernhensyn kan være hensigtsmæssigt at have en gennemgående underskrivende revisor, uanset at denne ikke nødvendigvis har en certificering. Lov om finansiel virksomhed indeholder en bestemmelse om, at revisorerne i en finansiel virksomhed tillige skal være revisorer i virksomhedens danske dattervirksomheder. Ved finansielle koncerner med flere typer af finansielle virksomheder, f.eks. pengeinstitut og forsikring, vil det være mest hensigtsmæssigt, at der er to statsautoriserede revisorer hver med deres specialistområde, som underskriver alle revisionspåtegningerne i koncernens danske datterselskaber. Herved sikres såvel overblikket over koncernens revisionsmæssige forhold, samt specialistviden og erfaring vedrørende de relevante finansielle virksomhedstyper. Der vil derfor i lovforslaget blive indsat mulighed for, at koncerner kan have flere revisorer, som alle underskriver revisionspåtegningen, i koncernens selskaber, hvis der indgår flere typer af finansielle virksomheder i koncernen. Revisorerne skal alle være certificerede af Finanstilsynet, man skal blot tilsammen dække de relevante typer af finansielle virksomheder, der indgår i koncernen. Herved undgås krav om, at én revisor skal certificeres til flere typer af finansiel virksomhed, da en sådan vil kunne være vanskelig at opnå, givet kravene til efteruddannelse og praktisk erfaring. Tilpasningen foretages, da formålet med lovforslaget netop er, at revisor skal specialisere sig og vedligeholde sit speciale. Hvis flere statsautoriserede revisorer underskriver revisionspåtegningen, oppebærer revisorerne hver især det fulde ansvar for revisionen. Det forekommer derfor ikke hensigtsmæssigt, i forhold til ansvaret, at tillade en ikke-certificeret revisor at underskrive revisionspåtegningen sammen med en certificeret revisor Øvrige bemærkninger Videncentret for Landbrug henviser til særbestemmelsen om registrerede revisorer ansat i de landøkonomiske foreningers rådgivningskontorer og påpeger, at såfremt lovforslaget vedtages uden ændring af særbestemmelsen vil det automatisk indebære, at bestemmelsen afvikles og mister sin

11 11/13 betydning i takt med, at de registrerede revisorer ikke længere er aktive. Videncentret for Landbrug fremhæver, at særbestemmelsen har særdeles stor betydning for den samlede rådgivningsvirksomhed, som de landøkonomiske foreningers rådgivningskontorer udfører overfor ca landbrugsvirksomheder. Videncentret for Landbrug opfordrer derfor til, at særbestemmelsen udvides, således at bestemmelsen ikke kun omfatter registrerede revisorer, men også statsautoriserede revisorer. Landbrug & Fødevarer tilslutter sig høringssvaret fra Videncentret for Landbrug. Revisorloven indeholder i 17 en særbestemmelse, der giver registrerede revisorer ansat i de landøkonomiske foreningers rådgivningskontorer mulighed for at afgive erklæringer om revision og andre erklæringer med sikkerhed gennem rådgivningskontoret. Erklæringerne må kun afgives for fysiske og juridiske personer, der driver landbrugsvirksomhed. Bestemmelsen blev indsat i revisorlovgivningen i 1994 i forbindelse med udvalgsbehandlingen af lovforslag L 151 FT Baggrunden var et ønske om inden for revisorlovgivningens rammer at skabe et retligt grundlag for de revisions- og rådgivningsaktiviteter, som registrerede revisorer ansat i de landøkonomiske rådgivningskontorer udøvede. I 2006 vedtog Europa-Kommissionen 8. direktiv om lovpligtig revision i EU (2006/43/EF), som bl.a. skærpede kravene til revisors uafhængighed og ledelse samt indførte lovpligtig kvalitetskontrol. Revisorkommissionen har flere gange vurderet, senest i sin rapport af juli 2012, at særbestemmelsen om landøkonomiske revisorer er uforenelig med direktivets bestemmelser om ejerforhold. Bestemmelserne har til formål at sikre, at beslutninger ikke påvirkes af andre interesser end at udføre revision af høj kvalitet. Det er således vurderingen, at de landøkonomiske foreninger ikke opfylder direktivkravene til ejerskab, da medlemmerne af de landøkonomiske foreningers rådgivningskontorer er landmænd/landbrug. Der kan som følge heraf ikke ske en ændring af særbestemmelsen, så den også omfatter statsautoriserede revisorer. Med lovforslaget vil der ikke blive uddannet registrerede revisorer efter 2019, men registrerede revisorer kan fortsat virke med uændrede rettigheder og forpligtelser. En uændret fastholdelse af bestemmelsen vil derfor bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-retten med en tilpas lang overgangsperiode, der giver de landøkonomiske foreningers rådgivningskontorer, de ansatte registrerede revisorer og rådgivningskontorernes kunder tid til at indstille sig på de ændrede forhold. 4. Oversigt over hørte organisationer, myndigheder m.v. Advokatsamfundet/advokatrådet, Akademikernes Centralorganisation, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsmarkedets Erhvervssygdoms-

12 sikring (AES), Arbejdsskadestyrelsen, Arbejdsmarkedsstyrelsen, ATP, Beskæftigelsesministeriet, BL - Danmarks Almene Boliger, Bryggeriforeningen, Børsmæglerforeningen, Danish Venture Capital and Private Equity Association, Danmarks Apotekerforening, Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibskredit A/S, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Aktionærforening, Dansk Byggeri, Dansk Ejendomsmæglerforening, Dansk Eksportforening, Dansk Energi, Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM), Dansk Investor Relations Forening DIRF, Dansk Kredit Råd, Dansk Landbrugsrådgivning, Dansk Metalarbejderforbund, Dansk Pantebrevsforening, Danske Advokater, Danske Arkitektvirksomheder, Danske Dagblades Forening, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening, Danske Maritime, Danske Regioner, Datatilsynet, DE - Dansk Erhverv, Den Danske Aktuarforening, Den danske fondsmæglerforening, Det liberale erhvervsråd, Det Økonomiske Råd, DI - Dansk Industri, Domstolsstyrelsen, Ejendomsforeningen, Eksportkreditfonden, Eksportrådet, FDB, FDFA Foreningen af Danske Forsikringsmæglere og ForsikringsAgenturer, FDIH Foreningen for Distance- og Internethandel, Finansanalytiker, Finansforbundet, Finanshuset i Fredensborg A/S, Finansiel Stabilitet A/S, Finans og Leasing, Finansministeriet, Finansrådet, Finanstilsynet, Finanssektorens arbejdsgiverforening, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Foreningen af Forretningsførere for Udenlandske Forsikringsselskaber, Foreningen af interne revisorer, Foreningen af J.A.K. Pengeinstitutter, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FOREX, Forsikringsmæglerforeningen v/ Direktør Flemming Kosakewitsch, Forsikring og Pension, Forsvarsministeriet, FTF, FSR - danske revisorer, Færøerne landsstyre, Garantifonden for indskydere og investorer, Garban-Intercapital Scandinavia, Genvindingsindustrien, Grønlands hjemstyre, GXG Markets, HK Handel, Horesta, Håndværksrådet, IBIS - International Bistand, International Solidaritet, IDA, IFR - Investerings Forenings Rådet, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO), Investeringsforeningsområdet, InvesteringsForeningsRådet, ISACA, IT-branchen, Justitsministeriet, Kirkeministeriet, KL - Kommunernes Landsforening, Klima-, energi- og bygningsministeriet, Komiteen for god selskabsledelse, KommuneKredit, Kommunernes Revision, Kooperationen, Kulturministeriet, Kuratorforeningen, Københavns Kommune, KøbmandStandensOplysningsBureau, Landbrug og Fødevarer, Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug, Landsforeningen af forsvarsadvokater, LD - Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Lederne, LIF Lægemiddelindustriforeningen, LO, Lokale Pengeinstitutter, MCI Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, Miljøministeriet, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Ministeriet for børn og undervisning, Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Moderniseringsstyrelsen, Nasdaq OMX, Nationalbanken, Nets, Offentligt Ansattes Organisationer, Parallelimportørforeningen af lægemidler, Parcelhusejernes Landsforening, Pensionsstyrelsen, PostDanmarks Juridiske afdeling, Realkreditforeningen, Realkreditrådet, Rederiforeningen af 1895, Regionale Banker, Regnskabsrådet, Revisorkommis- 12/13

13 13/13 sionen, Revisornævnet, Revisortilsynet, Rigsrevisionen, Sammenslutningen af danske andelskasser, SALA - Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger, Skatteborgerforeningen, Skatteministeriet, Skibs- og Bådebyggeriets Arbejdsgiverforening, Skibsværftsforeningen, Social- og Integrationsministeriet, Statsministeriet, SØK, Telekommunikationsindustrien i Danmark, Transportministeriet, Udenrigsministeriet, Videncentret for Landbrug, VP Securities, Western Union, Økonomi- og Indenrigsministeriet. Følgende organisationer, myndigheder m.v. har haft bemærkninger til lovforslaget: Advokatsamfundet / advokatrådet Dansk Aktionærforening DE - Dansk Erhverv DI - Dansk Industri Finansrådet Forbrugerrådet FSR - danske revisorer Landbrug & Fødevarer Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Rigsrevisionen Videncentret for Landbrug Økonomi- og Indenrigsministeriet

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Myndighed / Organisation Advokatsamfundet / advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens

Læs mere

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del Bilag 31 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om

Læs mere

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love 3F Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Alkohol & Samfund

Læs mere

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler.

Forslag. til. 1. Efter 14 a indsættes:» 14 b. Økonomi- og erhvervsministeren fastsætter nærmere regler om risikooplysninger for kreditaftaler. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 29 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og lov om markedsføring (Indførelse af hjemmelsbestemmelser til fastsættelse af regler

Læs mere

Høringsliste. Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation

Høringsliste. Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 Bilag 1 Offentligt Høringsliste Erhvervsstyrelsens høringsliste: Organisation Aalborg Universitet Aarhus Universitet AgroSkat ApS Akademikernes Centralorganisation

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 26 Bilag 1 Offentligt 11. september 2012 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven og revisorloven 1. Baggrund og

Læs mere

Høringsliste Organisationer

Høringsliste Organisationer Høringsliste Organisationer Advokatrådet Akademisk Arkitektforening Andelskassen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), Arbejdsmarkedets Tillægs-pension (ATP) Arbejdsskadestyrelsen

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt NOTAT 4. november 2014 14/08289-1 miv-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til ændring af bogføringsloven (Opbevaring af elektronisk

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 252 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 51 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 5. november 2014 Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering

Læs mere

Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Navn: 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Arbejdsmarkedets Tillægs

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven

Til interessenterne på vedhæftede liste. Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Til interessenterne på vedhæftede liste 6. april 2016 Sag 2016-1425, 2016-465 og 2016-1158 Høring over udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Erhvervsstyrelsen har udarbejdet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber (Ophævelse af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Lovforslaget er sendt i høring den 31. maj 2013 med høringsfrist den 12. juli 2013 til i alt 118 organisationer, foreninger, m.v.

Lovforslaget er sendt i høring den 31. maj 2013 med høringsfrist den 12. juli 2013 til i alt 118 organisationer, foreninger, m.v. 1. oktober 2013 Høringsnotat ad L 23 - Forslag til ændring af årsregnskabsloven, selskabsloven og forskellige andre love om årsrapporter på engelsk og den kønsmæssige sammensætning af ledelsen 1. Indledning

Læs mere

Høringsliste. 27. april 2017 Sag /EmiWor. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

Høringsliste. 27. april 2017 Sag /EmiWor. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Høringsliste 27. april 2017 Sag /EmiWor Danmarks Fiskeriforening, Advokatsamfundet/Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Arbejdsmarkedets

Læs mere

Fremsat den x. januar 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen)

Fremsat den x. januar 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen) Fremsat den x. januar 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag til Lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed (Revisors uddannelse og certificering af revisorer

Læs mere

FSR danske revisorer Høring over forslag til lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel

FSR danske revisorer Høring over forslag til lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Chefkonsulent Peter Krogslund Pr. e-mail: petkro@erst.dk 10. januar 2013 Høring over forslag til lov om ændring af revisorloven

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed

Forslag. Lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed Lovforslag nr. L 126 Folketinget 2012-13 Fremsat den 30. januar 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag til Lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed (Revisors

Læs mere

Med lovforslaget L 126 om revisors uddannelse ønsker regeringen at skærpe kravene til revisors uddannelse og efteruddannelse.

Med lovforslaget L 126 om revisors uddannelse ønsker regeringen at skærpe kravene til revisors uddannelse og efteruddannelse. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 126 Bilag 9 Offentligt INSPIR ATIONSPUNKTER [DET TALTE ORD GÆLDER] Talepunkter til lukket samråd i Erhvervs-, Vækst og Eksportudvalget den 13. marts 2013

Læs mere

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden NOTAT 28. november 2017 17/09414-1 joa-dep Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter i hele åbningstiden 1. Indledning Bekendtgørelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer. Lovforslag nr. L 2 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer. Lovforslag nr. L 2 Folketinget Lovforslag nr. L 2 Folketinget 1753-54 Fremsat den 12. oktober 2011 af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for indskydere og investorer (Tabskaution

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden 2010/1 LSF 181 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2016 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., j.nr. Fremsat den 30. marts 2011 af økonomi og erhvervsministeren

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit Til organisationer og myndigheder anført på vedlagte høringsliste 27. oktober 2017 Ref. hbj J.nr. 1912-0013 Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Læs mere

Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1)

Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1) BEK nr 874 af 01/07/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 14. juli 2015 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 50218-0007 Senere ændringer til

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 59 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (Dækning af krav fra danske

Læs mere

Fremsat den x. januar 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen)

Fremsat den x. januar 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 91 Offentligt Fremsat den x. januar 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen) Forslag til Lov om ændring af revisorloven

Læs mere

Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1

Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1 Finanstilsynet 16. februar 2015 J.nr. 50218-0007 /lcc Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1 I medfør af 199, stk. 13, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens

Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens Dato: 16. juni 2014 Sag: POL-14/03945-9 Sagsbehandler: /mcm Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed KONKURRENCE- OG 3F Fagligt Fælles Forbund Advokatnævnet Advokatrådet

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 165 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 165 Bilag 1 Offentligt NOTAT 20. marts 2017 Høringsnotat vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II)

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 151 Bilag 1 Offentligt NOTAT 27. februar 2013 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om finansielle rådgivere (Feb II) 1. Indledning Det overordnede formål

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 28. marts 2017 Høring vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling (Mulighed for skadesforsikringsselskaber i EU/EØS for at tilslutte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. (Regulering af bestemmelser om rentestigninger (»rentetriggeren«))

Læs mere

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Advokatsamfundet Affald Danmark Akademikernes Centralorganisation Amager forbrænding I/S Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Asfaltindustrien

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste

Til interessenterne på vedhæftede liste Til interessenterne på vedhæftede liste 18. marts 2014 Sag 2014-0037032 /grejen Høring over udkast til bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer m.v. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 113 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen

Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen Finanstilsynet 18. maj 2017 OPRI J.nr.132-0013 /SUM Høringsnotat vedr. undtagelsesbekendtgørelsen 1. Indledning Der er tale om en ændring af bekendtgørelse nr. 1113 af 9. oktober 2014 om tjenesteydelser,

Læs mere

Udkast til Vejledning om Revisors levering af tilladte skatte- og vurderingsydelser til revisionskunder af interesse for offentligheden

Udkast til Vejledning om Revisors levering af tilladte skatte- og vurderingsydelser til revisionskunder af interesse for offentligheden Høringsliste Udkast til Vejledning om Revisors levering af tilladte skatte- og vurderingsydelser til revisionskunder af interesse for offentligheden (Udkast til vejledningen er Erhvervsstyrelsens fortolkning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed

Forslag. Lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed 2012/1 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 3. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2012-0032578 Fremsat den 30. januar 2013

Læs mere

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag.

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag. 2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsministeriet, j.nr. 70.D.7.a.DAN Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene

Læs mere

Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg

Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 23 Bilag 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 11. oktober 2013 Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 73 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om betalingstjenester

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor.

De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner gennemgås og kommenteres nedenfor. NOTAT 28. februar 2018 Høring vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed (Fastsættelse af krav om medlemskab af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling)

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling) Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Gebyrer for myndighedsbehandling) 1 I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, som ændret bl.a. ved 1 nr. 30 i lov nr. 466

Læs mere

Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt

Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt Erhvervsudvalget L 133 - Bilag 2 Offentligt 17. februar 2006 Eksp.nr. 235660 /abn-dep Høringsnotat vedr. udkast til forslag til lov om det europæiske andelsselskab (SCE-loven) 1. Indledning Forslaget er

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 103 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 103 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 103 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. januar 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om betalingskonti (JAN I) 1. Indledning Lovforslagets hovedformål er

Læs mere

UDKAST 22. juni Forslag til

UDKAST 22. juni Forslag til UDKAST 22. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af tilbudsloven og lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuner og regioners deltagelse i selskaber (Lempelse af annonceringspligten

Læs mere

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening N O T A T Høringsnotat til forslag til lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. (Styrket håndhævelse af RUT, herunder administrative tvangsbøder) Sagsnr. 2018-885 Følgende høringsberettigede

Læs mere

FONDSRÅDET. Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af. afgørelser om ændring af regnskabsinformation i års- og delårsrapporter

FONDSRÅDET. Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af. afgørelser om ændring af regnskabsinformation i års- og delårsrapporter FONDSRÅDET Dato 23. august 2006 J.nr. 2006-0007127 Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af Fondsrådets afgørelser om ændring af regnskabsinformation i årsog delårsrapporter 1. Indledning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension 2008/1 LSF 138 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2008-0000966 Fremsat den 25. februar 2009 af beskæftigelsesministeren

Læs mere

DEN FREMTIDIGE REVISORUDDANNELSE. Revisorkommissionens forslag til en moderne revisoruddannelse

DEN FREMTIDIGE REVISORUDDANNELSE. Revisorkommissionens forslag til en moderne revisoruddannelse DEN FREMTIDIGE REVISORUDDANNELSE Revisorkommissionens forslag til en moderne revisoruddannelse Revisorkommissionens rapport af juli 2012 Rapport afgivet af Revisorkommissionen Den fremtidige revisoruddannelse

Læs mere

Samtidig er det helt centralt for os, at moderniseringen af revisoruddannelsen afstedkommer, at

Samtidig er det helt centralt for os, at moderniseringen af revisoruddannelsen afstedkommer, at Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Specialkonsulent, cand.jur. Henrik Davidsen Pr. e-mail: HenDav@erst.dk 10. august 2013 Høring vedrørende bekendtgørelse om revisoreksamen

Læs mere

Folketingets Erhvervsudvalg

Folketingets Erhvervsudvalg Erhvervsudvalget 2010-11 L 181 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervsudvalg ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 30. marts 2011 ØKONOMI- OG Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering høringsnotat samt

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om betalinger

Forslag. til. Lov om ændring af lov om betalinger Forslag til Lov om ændring af lov om betalinger 1 I lov nr. 652 af 8. juni 2017 om betalinger, som ændret ved 8 i lov nr. 1547 af 19. december 2017, 17 i lov nr. 503 af 23. maj 2018, 12 i lov nr. 706 af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven 2011/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. Fremsat den 11. januar 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december Forslag. til

2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december Forslag. til 2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. 1207154 Fremsat den 3. oktober 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Den fulde tekst. Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til

Den fulde tekst. Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag. til Skjal 2 Samandráttur: 2010/1 LSF 49 Offentliggørelsesdato: 10-11-2010 Økonomi- og Erhvervsministeriet Den fulde tekst Fremsat den 9. november 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer

Høring over udkast til bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Specialkonsulent Lars Clemmen Christensen Pr. email: lcc@ftnet.dk 1. november 2013 Høring over udkast til bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering

Læs mere

Den 20. februar 2014 blev der i sag nr. 53/2012 & 54/2012. Revisortilsynet. mod. B (cvr. xx xx xx xx) og Statsautoriseret revisor A.

Den 20. februar 2014 blev der i sag nr. 53/2012 & 54/2012. Revisortilsynet. mod. B (cvr. xx xx xx xx) og Statsautoriseret revisor A. Den 20. februar 2014 blev der i sag nr. 53/2012 & 54/2012 Revisortilsynet mod B (cvr. xx xx xx xx) og Statsautoriseret revisor A afsagt sålydende kendelse: Ved skrivelser af 3. juli 2012 har Revisortilsynet

Læs mere

Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension

Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension Forslag til Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension (Udvidelse af hjemlenfor salg af administrative ydelse) $1 I lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, jf. lovbekendtgørelse nr. 161 af

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 146 endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 146 endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 146 endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Bilag: Udkast til eventuelt ændringsforslag til lov om ændring af revisorloven og forskellige andre love Ændringsforslag

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven (Ophævelse af hjemmeserviceordningen)

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven (Ophævelse af hjemmeserviceordningen) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 63 Bilag 1 Offentligt NOTAT 12. november 2012 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ophævelse af lov om hjemmeservice og ændring af ligningsloven (Ophævelse

Læs mere

Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg

Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Ligestillingsudvalget 2012-13 L 17 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 3. oktober 2012 Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering høringsnotat

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 176 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 176 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 176 Bilag 1 Offentligt NOTAT 5. december 2017 2. ordførernotat vedrørende lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

BEK nr 1576 af 13/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1576 af 13/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1576 af 13/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1068-0052 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 L 43 Bilag 1 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. SPK 15. januar 2014. 70.D.7.a.DAN

Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. SPK 15. januar 2014. 70.D.7.a.DAN Eksportrådet The Trade Council Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd

Forslag. Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd (Det Økonomiske Råds løbende vurdering af

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0128 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0128 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0128 Bilag 2 Offentligt Lovafdelingen Dato: 27. august 2008 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2008-748/21-0336 Dok.: CWS40859 O V E R S I G T over høringssvar vedrørende

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 18 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 18 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 18 Bilag 1 Offentligt NOTAT 8. oktober 2014 Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af konkurrenceloven (Forlængelse af tidsfrist for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag 2013/1 LSF 43 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsministeriet, j. nr. 001.80R.391 Fremsat den 10. oktober 2013 af undervisningsministeren

Læs mere

Revisor certificeringsordningen

Revisor certificeringsordningen Revisor certificeringsordningen Hvor mange revisorer skal vi sætte vores lid til fremover? Ledende økonom Nikolaj Warming Larsen 03/04/14 1 Hovedkonklusioner Formålet med den nye revisor-certificeringsordning

Læs mere

Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber

Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber Høringssvar til bekendtgørelse om retshjælpsforsikring for gruppe 1-forsikringsselskaber Følgende myndigheder og organisationer har afgivet høringssvar uden bemærkninger: FSR - danske revisorer Rigsrevisionen

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Udkast (7)

Skatteministeriet J.nr Udkast (7) Skatteministeriet J.nr. 2019-5617 Udkast (7) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af skatteforvaltningsloven Element, der indarbejdes i genfremsættelse af L 212 (2018-19, 1. samling) [ ] 1 2 I

Læs mere

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og

Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Forretningsorden for overvågningsudvalget for Regionalfondsprogrammet, Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder og Socialfondsprogrammet, Vækst via uddannelse og iværksætteri Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

UDKAST til forslag til lov om ændring af lov om fonde og visse foreninger (Udvidet adgang til uddeling af arv og gaver m.v.)

UDKAST til forslag til lov om ændring af lov om fonde og visse foreninger (Udvidet adgang til uddeling af arv og gaver m.v.) Dato: 11. juni 2018 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Christina Grene Thomsen Sagsnr.: 2018-706-0009 Dok.: 762266 UDKAST til forslag til lov om ændring af lov om fonde og visse foreninger (Udvidet adgang

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 149 Bilag 1 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 149 Bilag 1 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 149 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedr. forslag til lov om deling af data i Erhvervsstyrelsen 1. Indledning Lovforslaget skal sikre det retlige grundlag

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat Skatteudvalget, Finansudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2 Offentligt Notat

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 75 Folketinget Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 75 Folketinget Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) til Lovforslag nr. L 75 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om EKF Danmarks Eksportkredit (Bestemmelse om udbyttepolitik,

Læs mere

Høringsnotat i forbindelse med høring over bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Høringsnotat i forbindelse med høring over bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet 27. april 2011 J.nr.1912-0013 /jdt Høringsnotat i forbindelse med høring over bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Udkast til bekendtgørelse om risikomærkning

Læs mere

RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1

RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Notat til Statsrevisorerne om orientering om nedlæggelsen af Kontaktudvalget for Offentlig Revision og videreførelsen af samarbejdet om revisionen af den offentlige sektor December 2008 RIGSREVISORS FAKTUELLE

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud

UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud I medfør af 6, stk. 1, nr. 3, og 11, stk. 3, i lov nr. 492 af 12. maj 2010 om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. og 10, stk. 2, i lov nr. 484 af 17. juni

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg Offentlige myndigheder Beskæftigelsesministeriet Erhvervs- og Vækstministeriet Finansministeriet Forsvarsministeriet Justitsministeriet Kirkeministeriet Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Kulturministeriet

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Uddrag af. I Møntlov, jf. lov nr. 817 af 21. december 1988, foretages følgende ændringer:

Uddrag af. I Møntlov, jf. lov nr. 817 af 21. december 1988, foretages følgende ændringer: Skjal 1 Uddrag af Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme, lov om værdipapirhandel m.v., møntloven

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat Lovforslag nr. L 189 Folketinget 2014-15 Fremsat den 22. april 2015 af økonomi- og indenrigsministeren (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Fritagelse for grundskyld

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere