SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Mad kund skab Undervisningsforløb om korn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Mad kund skab Undervisningsforløb om korn"

Transkript

1 SIDE 1 Undervisningsforløb om korn Mad kund skab Undervisningsforløb om korn

2 SIDE 2 Undervisningsforløb om korn Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen), Christine Bendix, madkundskabslærer, Jakob Ørstrup, kok samt madkundskabslærere fra Roskilde Kommune. Til materialet er der trukket på følgende litteratur: McGee on Food and Cooking, Harold McGee, Hodder & Stoughton, 2004 Fødevarer og kvalitet råvarer og forarbejdning, Lise Justesen, Ulla Uebel og Karin Østergaard (red.), Nyt Teknisk Forlag, 2010 Madkundskab, Helle Brønnum Carlsen og Anneli se Terndrup Pedersen, Akademisk Forlag, 2014

3 Undervisningsforløb om korn SIDE 3 Lærervejledning Introduktion I dette forløb skal eleverne arbejde med korn og mel. De skal stifte bekendtskab med den overordnede vej fra jord til bord. Derudover bliver de introduceret for centrale begreber omkring melets kvalitet og anvendelsesmuligheder, samt grundmetoden til en mager gærdej og et fladbrød. Forløbet kan placeres som det passer ift. årsplanen. Overordnet om materialet Materialet er opbygget med en intention om at gøre det meget lettilgængeligt, så det kræver et minimum at forberede sig. Indledningsvis er der en gennemgang af indholdet i de enkelte undervisningsgange, og hvordan man kan organisere det. Derudover er der inkluderet et teoriafsnit til læreren, der kort berører nogle af de centrale begreber, som man kan konsultere efter behov. Endelig er der udarbejdet en række Kopiark, der skal kopieres og udleveres til eleverne undervejs i forløbet. Kopiarkene rummer forskellige opgaver og opskrifter. Forløbet indeholder ligeledes to videoer, som understøtter undervisningens indhold. Materialet er bygget op omkring to forløb: 1. Korn, mel og dej (2 lektioner) 2. Korn og bagning (2 lektioner) Der er en del små opgaver, og det kan derfor være nødvendigt at holde en rimelig stram tidsstyring. Man kan evt. benytte sig af et ur, der er synligt for eleverne. Det kan både være en hjælp for underviseren og virke motiverende for eleverne at skulle holde sig inden for en tidsramme. Forløbene tager udgangspunkt i madkundskabs kompetencemål. Det kan være en god idé at hænge læringsmålene op i faglokalet, så de er synlige for eleverne, og man løbende kan vende tilbage dem. Derfor indeholder dette materiale også et Kopiark med læringsmålene, der er klar til at printe og hænge op.

4 SIDE 4 Undervisningsforløb om korn Kompetencemål for madkundskab I dette forløb arbejdes der med følgende kompetencemål: Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring Fødevarebevidsthed Råvarekendskab - Fase 1 Eleven kan redegøre for I ved, hvordan et korn er bygget op. Eleverne kan vise på en tegning, hvordan Eleven kan træf- almindelige råvarers smag kornet er opbygget. fe begrundede og anvendelse. I kan forklare madvalg i forhold begrebet fuldkorn. Eleverne kan til kvalitet, smag Eleven har viden om råvare- forklare begrebet og bære- gruppers smag og anven- I kender til forskellige fuldkorn. dygtighed. delse. meltyper og deres anvendelse. Eleverne kan give Madlavning Grundmetoder og eksempler på Eleven kan madteknik - Fase 1 I kender anvendelse af anvende madlav- Eleven kan lave mad ud fra bageprocessen. forskellige typer ningsteknikker og enkle grundmetoder og mel. omsætte idéer i teknikker. I er i stand til selv madlavningen. at lave en dej med Eleverne kan for- Eleven har viden om grund- udgangspunkt klare bageproces- metoder og teknikker i i en grundopskrift. sen med begreber madlavning. som ælte, hæve og forme. Eleverne lykkes med at lave en langtidshævet dej samt dej til fladbrød.

5 Undervisningsforløb om korn SIDE 5 FORLØB 1 - KORN, MEL OG DEJ VARIGHED 2 x 45 MIN. Særlige materialer Lup Hvedekorn og rugkorn Hvedemel, rugmel, grahamsmel og fuldkornshvedemel Indkøb til grunddej Karton i plakatstørrelse Sprittush VIDEO 1: Sådan bager du en god bolle u Kopiark Kopiark 1 - Læringsmål Kopiark 2 - Historie Kopiark 3 - Billeder Kopiark 4 - Undersøg kornet Kopiark 5 - Forskellige typer mel Kopiark 6 - Bageprocessen Kopiark 7 - Kornet Kopiark 8 - Hæveprocessen Kopiark 9 - Opskrift: Grundopskrift på boller VIDEO 2: Hvad er gluten? u Undervisningens opbygning OPSTART OG LÆRINGSMÅL 20 minutter WORKSHOPS 20 minutter OPSAMLING PÅ WORKSHOPS 5 minutter LAV EN GRUNDDEJ 35 minutter OPRYDNING 10 minutter 1 OPSTART OG LÆRINGSMÅL - 20 minutter 1. Start med at skrive dagens program op på tavlen uden at forklare nærmere om de enkelte punkter: Opstart Læringsmål Workshops Opsamling Lave en grunddej 2. Del eleverne i grupper af fire. Udlever Kopiark 3 til hver gruppe.

6 SIDE 6 Undervisningsforløb om korn 3. Grupperne får nu 1 minut til at diskutere og nå frem til et bud på, hvilket emne de skal i gang med. Budene siges højt i klassen. 4. Eleverne får nu 3 minutter til i grupperne at diskutere: Hvad er der på Kopiark 3? Kender I tingenes navne, og ved I, hvad de bruges til? 5. Du læser historien på Kopiark 2 højt for eleverne. Samtidig med at du læser, viser du de tilhørende billeder på Kopiark 3, således at eleverne får svar på, hvad de forskellige ting hedder, og hvad de bruges til. Kopiark 3 hænges op i faglokalet. 6. Gennemgå læringsmålene (Kopiark 1) med eleverne. Læringsmålene hænges op i faglokalet. 2 WORKSHOPS - 20 minutter 1. Eleverne arbejder videre i samme grupper. Grupperne skal igennem tre workshops. Der er 5 minutter til hver workshop. 2. Fordel grupperne så der, alt efter klassens størrelse, er ca. 1-2 grupper i gang med hver workshop. 3. Start med kort at gennemgå de tre workshops. WORKSHOP 1 Undersøg kornet - Kopiark 4 Stil skåle med hele hvedekorn og hele rugkorn frem. Eleverne skal nu undersøge de to korn typer ved at skære dem igennem og kigge på dem med en lup/forstørrelsesglas. Opfordr også eleverne til at tage 20 korn i munden og tygge grundigt uden at sluge. Efter lidt tid vil de have et tyggegummi tilbage. Det er glutenproteinet, der er denatureret og koaguleret. Gluten vendes der tilbage til senere. WORKSHOP 2 Forskellige typer mel - Kopiark 5 Her skal eleverne undersøge forskellige typer mel. Stil fire skåle frem med hhv. hvedemel, rugmel, grahamsmel og fuldkornsmel. Lad gerne poserne stå fremme, så eleverne kan kigge nærmere på poserne.

7 Undervisningsforløb om korn SIDE 7 WORKSHOP 3 Bageprocessen - Kopiark 6 Her skal eleverne forsøge at opstille en liste over de trin, der typisk indgår i processen, når man skal bage boller. 3 OPSAMLING PÅ WORKSHOPS - 5 minutter 1. Med udgangspunkt i Kopiark 7 og elevernes undersøgelse af et korn fortælles om kornets overordnede opbygning. Man kan sammenligne kornet med et æg: Skallen = skallen, frøhviden = æggehviden, kimen = æggeblommen. 2. Med udgangspunkt i elevernes besvarelser på Kopiark 5 taler I om forskellige meltyper og deres anvendelse. Du kan kort nævne begrebet fuldkorn, som eleverne skal arbejde mere med næste gang. 4 LAV EN GRUNDDEJ - 35 minutter 1. Fortæl eleverne, at de nu skal se en video, der viser, hvordan man laver en gærdej. 2. Se video 1, hvor eleverne introduceres til de forskellige trin i bageprocessen. 3. Saml op på Kopiark 6 og videoens vigtigste pointer i plenum. Du kan stille eleverne følgende spørgsmål: - Hvad sagde Jakob om bagning? - Hvordan bager I boller derhjemme? - Var der nogle trin, som var anderledes i jeres bageproces på kopiarket og Jakobs?

8 SIDE 8 Undervisningsforløb om korn 4. Del eleverne i grupper på to og udlever opskriften (Kopiark 9). 5. Eleverne laver en gærdej. Når de har æltet dejen færdig, deles den i to, så hver elev kan få en dej med hjem i en plastikpose. 6. Lektie: Giv eleverne Kopiark 8 omkring hæveprocessen med hjem og bed dem om at se den tilhørende video: Hvad er gluten? som lektie. Bed eleverne om at tage billeder af deres færdige boller/brød, som de sender inden næste gang. 5 OPRYDNING - 10 minutter 1. Eleverne vasker op og rydder op.

9 Undervisningsforløb om korn SIDE 9

10 SIDE 10 Undervisningsforløb om korn FORLØB 2 - KORN OG BAGNING VARIGHED 2 x 45 MIN. Særlige materialer Sier Evt. kornmølle Hvedekorn og rugkorn To store skåle Papir til quizsvar, quizkort Indkøb til fladbrød Kopiark Kopiark 10 - Opskrift: Fladbrød Kopiark 11 - Evalueringsquiz Undervisningens opbygning OPSTART 20 minutter WORKSHOPS + OPSAMLING 20 minutter LAVE FLAD- BRØD 25 minutter SPISE + EVALU- ERINGSQUIZ 15 minutter OPRYDNING 10 minutter 1 OPSTART - 20 minutter 1. Start med at skrive dagens program op på tavlen og gennemgå det for eleverne: Opstart Workshops Opsamling Lave fladbrød Spise og quiz 2. Hvad lærte I sidst? Genopfrisk læringsmål (Kopiark 1). 3. I fik en dej med hjem hvordan gik det med dejen? Bed eleverne om at sætte ord på hæveprocessen med udgangspunkt i den tekst, de havde med hjem. 4. Gentag punkterne for bageprocessen.

11 Undervisningsforløb om korn SIDE Lad nogle af eleverne fortælle, hvad de gjorde derhjemme. Se billeder af de forskellige boller/brød. 6. Du kan også komme ind på forskellen ved en kort og en lang hævning, samt forskellen på en kold hævning og en hævning ved stuetemperatur. 7. Mind eleverne om begrebet gluten, at det er et protein i melet. Hvis I lavede tyggegummi forsøget med at tygge hele korn, kan du også bringe det op igen. 8. Tal også gerne om: Hvordan blev bollerne? Få gerne begreber som krumme og skorpe frem og ord som luftig, klæg, sprød, hård, blød. Hvordan fandt I ud af, om bollerne var færdige? Hvilken type mel brugte I til jeres boller? 2 WORKSHOPS + OPSAMLING - 20 minutter 1. Læreren gennemgår de to workshops med hele klassen samlet. Øvelsen om formalingsgrad fungerer bedst, hvis man har en kornmølle, men man kan også bruge to poser mel med forskellig formalingsgrad. 2. Forklar at man med mel skelner mellem formalingsgrad og udmalingsgrad. Se evt. Teori. WORKSHOP 1 Formalingsgrad Til denne workshop bruges hvedekorn, rugkorn og to store skåle. Mal en lille portion korn en enkelt gang og lad eleverne se og føle på melet. Læg halvdelen til side i en skål. Kom den anden halvdel af det malede mel i møllen og mal det endnu en gang. Lad igen eleverne se og føle forskellen, og forklar betydningen af den finere formaling. Læg det fint-malede mel i en skål. Alternativt demonstreres formalingsgrad med to slags mel med forskellig formalingsgrad.

12 SIDE 12 Undervisningsforløb om korn WORKSHOP 2 Udmalingsgrad Til denne workshop bruges fuldkornshvedemel og tallerkener. Kom det malede mel op i en sigte og sigt det ud på en tallerken. Kom indholdet, der er tilbage i sigten op på en anden tallerken og forklar, hvad der er sigtet fra og betydningen af udmalingsgraden i forhold til næringsværdi, hæveprocessen og smagen af brødet. 3 LAVE FLADBRØD - 25 minutter 1. Gennemgå opskriften på Kopiark 10 med eleverne. Hvis I har en kornmølle, kan eleverne male lidt fuldkornsmel, de kan bruge i opskriften. Eller de kan vælge mellem de fire meltyper, I brugte i Forløb Vis eleverne de krydderier, som de kan vælge imellem. 3. Snak med eleverne om hvilke forskelle der er på denne brødopskrift og opskriften på boller. I denne opskrift er der kun tre faser: Ælte, forme, bage. Der er ingen hævemiddel, derfor ingen hævning. 4. Fortæl eleverne, at når fladbrødene kommer ud af ovnen, skal eleverne anrette dem fint og stille dem på et fælles bord. 5. Del eleverne, så de er sammen to og to. 6. Eleverne bager fladbrød og anretter dem, så der er smagsprøver til alle. 4 SPISE + EVALUERINGSQUIZ - 15 minutter 1. Eleverne skiftes til at fortælle, hvilket krydderi de har puttet i deres fladbrød. Imens fladbrødene spises, laves evalueringsquiz (Kopiark 11). 2. Del klassen i passende hold.

13 Undervisningsforløb om korn SIDE Quiz: Du udpeger en gruppeformand, der kommer med svarene på spørgsmålene. Et spørgsmål læses højt - eleverne skriver svaret på papir. Der gives 3 point for et rigtigt svar. 4. I kan også kigge kort på læringsmålene og sammen med eleverne vurdere, om de har nået dem. 5 OPRYDNING - 10 minutter 1. Eleverne vasker op og rydder op.

14 SIDE 14 Undervisningsforløb om korn TEORI OG KOPIARK

15 Undervisningsforløb om korn SIDE 15 Teori Mel Formalingsgrad Formalingsgrad er et udtryk, der beskriver, hvor finkornet melet er malet. Bruger man en kornkværn, vil melet være groft malet første gang, kornene har været igennem kornmøllen, og finere formalet anden gang det bliver malet. Fint formalet mel hæver bedre. Omvendt giver grovere formalet mel maven lidt mere at arbejde med, og man vil derfor typisk ikke blive så hurtigt sulten igen, hvis der også er groft formalet mel i dejen. Det kan man blandt andet opleve med rugbrød, der sjældent hæver meget, men til gengæld stiller sulten længere, fordi der typisk er et stort indhold af meget groftmalede/knækkede kerner i. Udmalingsgrad Udmalingsgrad er et udtryk for, hvor meget af kornet, der er med i melet. Hvis hele kornet er med, så er udmalingsgraden 100%. Hvis det kun er frøhviden, der er i melet, så er udmalingsgraden 50%. I elevernes opgave med kornmøllen er hele kornet med, så der er tale om en udmalingsgrad på 100% - altså fuldkornsmel. Man kan købe hvid fuldkornshvedemel, som smager og ser ud som almindeligt hvedemel, men hvor udmalingsgraden altså er 100% fremfor 50%. Udmalingsgraden har betydning for melets bageevne, smag, næringsværdi og holdbarhed. Mel med lav udmalingsgrad har bedre bageevne, det hæver altså bedre, og har længere holdbarhed. Næringsværdien er til gengæld højere i mel med høj udmalingsgrad, fordi alle mineraler og vitaminer i skallen og kimen er med i melet. Det er også her en stor del af kornets smag sidder, derfor vil man typisk få et brød, der smager af mere, hvis der også er fuldkornsmel i dejen. Meltyper Hvedemel Betegnelsen hvedemel refererer almindeligvis til mel med lav udmalingsgrad, hvor kim og skaldele er frasorteret og kun frøhviden er medtaget. Med et sædvanligvist højt glutenindhold og uden kim og skaldele har hvedemel en rigtig god bagevne, der giver store, flotte brød. Rugmel Rugmel er mel på kornsorten almindelig rug. Melet indeholder normalt både kim og skaldele og betegnes derfor fuldkornsmel. Det kan også være sigtet, så det er hvidt og kun indeholder stivelsen fra kernerne. Mængden af gluten er væsentligt mindre end i hvedemel. Rugmel har derfor en ringere bageevne. Grahamsmel Grahamsmel er fintformalede hvedekerner med alle skaldele og kim, det vil sige fintformalet fuldkornsmel. Fuldkornshvedemel Forskellen mellem grahamsmel og fuldkornshvedemel ligger som regel i formalingsgraden, altså hvor fint kornet er malet. Grahamsmel er almindeligvis finere end fuldkornshvedemel. Man skal dog være opmærksom på, at nogle producenter afviger fra de sædvanlige betegnelser.

16 SIDE 16 Undervisningsforløb om korn Ælteteknik Der findes en del forskellige ælteteknikker. Hvis man ønsker yderligere inspiration, kan man finde videoer på en af nedenstående sider eller lave en generel søgning efter videoer med ælteteknik på nettet. amo.dk gocook.dk kvalimad.dk Æltning og hævning Når man ælter dejen, udvikler man et glutennet. Gluten-proteinerne i melet foldes ud og danner et stærkt og elastisk netværk. Enzymer i melet omdanner stivelsen i melet til sukker. Når gæren så at sige spiser sukkeret, dannes der kuldioxid og alkohol. Når dejen hæver, er det fordi, kuldioxiden fanges i glutennettet. Indholdet af gluten varierer fra meltype til meltype. Hvedemel indeholder generelt meget gluten, men der kan også være forskel af mængden fra mærke til mærke. Bruger man meget hvedemel, har man derfor mulighed for at udvikle et stærkt og tæt glutennet, der skaber et stort brød. Når man bruger fuldkornshvedemel, er der relativt mindre gluten i melet, fordi intet er sorteret fra. Desuden kan de større partikler og skaldele i melet have en hæmmende effekt på dannelsen af glutennetværket. Til gengæld ligger en stor del af smagen i de fra sorterede skaldele og kimen. Man får derfor som regel et mere smagfuldt brød af at tilsætte groft mel af en art. En grundregel kan være ca. 4/5 lyst hvedemel og ca. 1/5 groft mel, så får man et brød, der både er flot hævet og med en god smag. Når man bager, har dejen godt af en lang og en kort hævning samt en kold og en varm hævning. Kold hævning er i køleskab, og varm hævning er ved stuetemperatur. Dejen hæver langsommere ved lavere temperatur, da processen hvor hævemidlet omdanner sukkerstofferne går langsommere, og derfor produceres der også langsommere kuldioxid. Med en lang hævetid er der også brug for mindre hævemiddel, hvilket typisk giver det færdige brød en bedre smag. Den anden og varme hævning er primært, så dejen kan genvinde sin luftighed og spændstighed efter formningen. Derfor er det også vigtigt at arbejde nænsomt med dejen, når brødet skal formes, så al luften ikke slås ud af dejen efter første hævning. Bageproces Der findes mange forskellige måder at bage på. Her er et bud på nogle af de trin, der optræder i mange opskrifter, jf. opgaven om bageproces. Veje ingredienser af Blande ingredienser sammen Ælte dej Lade dej hæve Forme dej Efterhæve Bage Afkøle Hvordan tjekker jeg, om brødet er færdigbagt? Når man skal tjekke, om brødet er færdigbagt, kan man banke med et par fingre på brødets underside. Hvis det lyder hult, så burde brødet være færdigbagt. Man kan også stikke et termometer i brødet - et færdigbagt brød er 100.

17 Undervisningsforløb om korn SIDE 17 Evalueringsquiz - tip en 13 er 1. Tegn et hvedekorn og sæt navn på kornets vigtigste dele. Svar: Hvedekornet består af tre dele: Skaldelen, frøhviden og kimen. 2. Hvad beskriver begrebet formalingsgrad? Svar: Hvor fint melet er malet. 3. Hvad beskriver begrebet udmalingsgrad? Svar: Udmalingsgrad beskriver, hvor meget af kornet, der er med i melet. Hvis hele kornet er med, så er udmalingsgraden 100%, og hvis det kun er frøhviden, der er i melet, så er udmalingsgraden 50%. 4. Nævn mindst fire typer mel/kerner. Svar: Rugmel, fuldkornshvedemel, grahamsmel, hvedemel, durummel, sigtemel, speltmel, klid, knækkede hvedekerner, knækkede rugkerner. 5. Hvad betyder begrebet fuldkorn? Svar: Fuldkorn betyder, at hele kornet er taget med. Det vil sige både skal, kim og frøhvide. 6. Nævn mindst to typer af bagværk, som man bruger rugmel til. Svar: Rugbrød, rugklappere, diverse grovboller, knækbrød. 7. Hvad hedder det protein i mel, der kan danne et netværk, så dejen kan hæve? Svar: Gluten. 8. Hvilke ingredienser består en grunddej af? Svar: Gær, mel, salt, vand. 9. Hvad sker der, når en dej hæver? Svar: Gæren gør, at der dannes kuldioxid og alkohol. Kuldioxiden bliver fanget i glutennettet, og så hæver dejen. 10. Hvilke dele består bageprocessen af? Svar: Veje af, blande ingredienser, ælte, hæve, forme, efterhæve, bages. 11. Hvad hæver bedst, hvedemel eller rugmel? Og hvorfor? Svar: Hvedemel, pga. mængden af gluten. 12. Nævn mindst fem typer bagværk, som man bruger hvedemel til. Svar: Krydderboller, vafler, flutes, fødselsdagsboller, pizzabunde, sandwichboller, franskbrød. 13. Hvorfor er det godt, hvis en dej både har en kold og en varm hævning? Svar: Ved den kolde hævning udvikles en hel masse smag. Ved den varme hævning genvinder brødet sin luftighed og spændstighed.

18 SIDE 18 Undervisningsforløb om korn Kopiark 1 LÆRINGSMÅL MADKUNDSKAB Efter dette forløb om korn er det målet at: I ved, hvordan et korn er bygget op. I kan forklare begrebet fuldkorn. I ved, hvad forskellige meltyper bruges til. I kender bageprocessen. I er i stand til selv at lave en dej med udgangspunkt i en grundopskrift.

19 Undervisningsforløb om korn SIDE 19 Kopiark 2 HISTORIE I denne lille historie skal I høre om kornets vej fra marken til møllen i tiden før, der kom maskiner. I gamle dage var det med håndkraft og med hjælp fra heste, at man udførte det hårde landbrugsarbejde. Når kornet sidst på sommeren var klar til at blive høstet, drog man ud på marken med et segl. Kornet blev mejet ved at svinge seglet gennem kornet, og bagefter blev det samlet sammen i bunker til neg. Herefter blev negene samlet i små traver, hvor det stod til tørring. Når kornet var tilpas tørt, læssede man negene op på ladet af en hestevogn og kørte det hjem i laden. Hjemme i laden skulle kornet nu tærskes med en plejl. Med et fast greb om den ene stang tærskede man løs på kornet, indtil kornet var delt i kerner og strå. Når det hårde arbejde med at tærske var færdigt, fjernede man stråene og samlede kernerne sammen. Kernerne blev kørt til møllen med hestevogn, hvor de blev malet til mel enten gennem store valser eller imellem stenkværne, ofte drevet af vindkraft eller vandkraft. Og sådan blev kornet fra marken til melet fra møllen. I har måske også hørt udtrykket først til mølle, får først malet. Det stammer fra den tid.

20 SIDE 20 Undervisningsforløb om korn Kopiark 3 BILLEDER

21 Undervisningsforløb om korn SIDE 21

22 SIDE 22 Undervisningsforløb om korn Kopiark 4 UNDERSØG KORNET I skal nu undersøge et korn. I skal bruge: Skærebræt Urtekniv En lup Et par korn (både hvede- og rugkorn) Sådan gør I: 1. Skær hvedekornet over på langs. 2. Kig på de to dele gennem luppen. Tegn, hvad I ser: Beskriv med ord, hvad I ser: 4. Et korn består af skal, frøhvide og kim. Vis på tegningen, hvad I tror, der er skal, frøhvide og kim. 5. Prøv det samme med et rugkorn. Er det opbygget på samme måde?

23 Undervisningsforløb om korn SIDE 23 Kopiark 5 FORSKELLIGE TYPER MEL 1. Hvilke typer mel kender i? 2. På bordet foran jer står der fire skåle med forskelligt mel. Beskriv med ord hvordan melet i de fire skåle ser ud og føles. Skål 1 Skål 2 Skål 3 Skål 4 3. Hvilken type mel, tror I, at der er i de forskellige skåle? Skål 1 Skål 2 Skål 3 Skål 4 4. Forestil jer, at I skal bage. Hvad vil I bage af det forskellige mel? Hvilken type mel er f.eks. god til fødselsdagsboller? Skål 1 Skål 2 Skål 3 Skål 4

24 SIDE 24 Undervisningsforløb om korn Kopiark 6 BAGEPROCESSSEN Der findes forskellige opskrifter og måder at bage på, men der er alligevel visse trin, der er fælles for de fleste opskrifter. Hvis I skulle bage boller, hvad ville I så gøre? Hvad gør I efter, at I har vejet ingredienserne af? Fortsæt den række af punkter, som er startet herunder. Skriv det i punktform det er jer, der bestemmer, hvor mange punkter, der skal være. 1) Veje ingredienser af 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10)

25 Undervisningsforløb om korn SIDE 25 Kopiark 7 KORNET Frøhvide Skal Kim

26 SIDE 26 Undervisningsforløb om korn Kopiark 8 HÆVEPROCESSEN Se video 2: Hvad er gluten? og læs teksten bagefter. VIDEO 2: Hvad er gluten? u du ælter dejen, skal du forestille dig, at du skaber et stærkt net af det her gluten tyggegummi i dejen. Gluten-nettet gør, at dejen kan holde på den luft, som gæren udvikler, så din dej bare vokser og vokser, mens den står og hæver. Når du bager, er den tid, som dejen får lov til at hæve meget vigtig. Det er her dejen vokser, og her en stor del af smagen udvikles. Men hvad er det egentlig der sker, når dej hæver? Hvis man ønsker, at ens dej skal vokse, så skal man tilsætte gær eller et andet hævemiddel til dejen. Gæren gør, at der dannes bobler af luft inden i dejen. Det er denne luft, der får din dej til at vokse. Grunden til at denne luft ikke bare forsvinder ud af dejen skyldes, at der i melet findes et protein, der hedder gluten. Gluten har den egenskab, at det kan blive ligesom tyggegummi, når man tilsætter vand og ælter det. Det kan man selv opleve, hvis man har prøvet at komme hele kornkerner i munden og bare tygge. Spyttet, og det at man tygger, gør, at man lidt efter ender med en klump, der ligner tyggegummi. Det er gluten. Hvis du har prøvet at blæse bobler med tyggegummiet, så ved du også, at dit tyggegummi kan udvide sig ret meget, mens du puster luft ind i det. Det er meget det samme, der sker inde i dejen. Når Ligesom med tyggegummiboblen, der til sidst går i stykker, hvis man puster meget luft i, så vil nettet i dejen også til sidst springe og dejen falde sammen, hvis dejen får lov til at hæve meget længe. Men det afhænger også af, hvor meget hævemiddel du har brugt. Hvis der er meget gær i, så udvikles der hurtigt meget luft. Hvis der kun er lidt i, så kan dejen måske hæve et helt døgn, før den falder sammen igen. Det er altså på grund af glutennettet, at din dej kan hæve og dit brød kan blive luftigt og der kommer små huller inden i, når du skærer i det. At forme dej Inden du bager den dej, du har fået med hjem, skal den formes og have lov til at hæve lidt igen inden den kommer i ovnen. Du kan forme dejen på mange forskellige måder, for eksempel til boller, som et almindeligt brød, et aflangt flute eller noget helt andet. Tag billeder af dit færdige brød. Husk at skære dit brød over, så man kan se glutennetværket, og send billederne til din lærer.

27 Undervisningsforløb om korn SIDE 27 Kopiark 9 OPSKRIFT: GRUNDOPSKRIFT PÅ BOLLER Du skal bruge: Ingredienser 500 g mel (450 g hvedemel og 50 g valgfrit mel) 8 g salt Gær på størrelse med en lille ært 350 g vand Køkkengrej Skål Grydeske Bageplade med bagepapir Vægt Sådan gør du: Dejen Kom vandet i en skål. Smuldr gæren ud i skålen. Rør gæren ud i vandet til den er helt opløst. Tilsæt halvdelen af melet og rør rundt. Tilsæt salt og rør rundt, mens du stille og roligt tilsætter mere mel, indtil du ikke kan røre mere. Vend dejen ud på et bord og ælt. Hvis dejen klistrer, kan du drysse lidt mere mel ud på bordet. Ælt til du har en glat og smidig dej. Hæve Lad dejen hæve til du kommer hjem eller ca. 2-3 timer ved stuetemperatur. Den skal være vokset til ca. dobbelt størrelse. Forme Form dejen som du ønsker. Hvis du vil lave boller, kan du lave en aflang pølse, og dele dejen i 10 lige store stykker, som formes til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. Efterhæve Lad dejen efterhæve i ca. 1,5 time ved stuetemperatur. Hvordan skal bollerne føles/se ud for, at du mener, at de er færdige? Bage Tænd ovnen på 250. Bag bollerne eller brødet til det er færdigt. Det afhænger meget af, hvor store boller du har formet, eller om du bager dejen som et helt brød. Du kan evt. skrue ned til 200 efter lidt tid, hvis du bager et helt brød.

28 SIDE 28 Undervisningsforløb om korn Kopiark 10 OPSKRIFT: FLADBRØD Du skal bruge: Ingredienser 175 g vand 50 g olie 5 g salt Krydderier efter eget valg 300 g mel Køkkengrej Skål Grydeske Vægt Pande Kagerulle Sådan gør du: Dejen Bland vand, olie og salt i en skål. Tilsæt dit krydderi og rør rundt. Tilsæt halvdelen af hvedemelet og rør rundt. Tilsæt den sidste halvdel lidt ad gangen. Pas på at dejen ikke bliver for tør. Det er ikke sikkert det hele skal bruges. Ælt dejen sammen med hænderne. Forme Form dejen til en lang pølse. Skær dejen ud i mindre klumper og rul dem flade med kagerullen, så de bliver til fladbrød. Størrelsen bestemmer du selv fladbrødene skal bare kunne ligge på panden. Bage Sæt en pande på blusset og skru op på højeste niveau. Bag fladbrødene på panden. Måske du skal skrue lidt ned for blusset, så fladbrødene ikke brænder på. Husk at vende fladbrødene, så de får farve på begge sider.

29 Undervisningsforløb om korn SIDE 29 Kopiark 11 EVALUERINGSQUIZ - TIP EN 13 ER 1 Tegn et hvedekorn og sæt navn på kornets vigtigste dele. 2 Hvad beskriver begrebet formalingsgrad? Svar: 3 Hvad beskriver begrebet udmalingsgrad? 4 Nævn mindst fire typer mel/kerner. Svar: Svar: 5 Hvad betyder begrebet fuldkorn? Svar: 6 Nævn mindst to typer af bagværk, som man bruger rugmel til. Svar:

30 SIDE 30 Undervisningsforløb om korn 7 Hvad hedder det protein i mel, der kan danne et netværk, så dejen kan hæve? Svar: 8 Hvilke ingredienser består en grunddej af? Svar: 9 10 Hvad sker der, når en dej hæver? Hvilke dele består bageprocessen af? Svar: Svar: 11 Hvad hæver bedst, hvedemel eller rugmel? Og hvorfor? 12 Nævn mindst fem typer bagværk, som man bruger hvedemel til. Svar: Svar: 13 Hvorfor er det godt, hvis en dej både har en kold og en varm hævning? Svar:

31

32

SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Mad kund skab Undervisningsforløb om korn

SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Mad kund skab Undervisningsforløb om korn SIDE 1 Undervisningsforløb om korn Mad kund skab Undervisningsforløb om korn SIDE 2 Undervisningsforløb om korn Undervisningsforløb om korn SIDE 3 Lærervejledning Materialet er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Undervisningsforløb om udskæringer

Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen),

Læs mere

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen), Christine Bendix, madkundskabslærer

Læs mere

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 3 Lærervejledning Introduktion I dette forløb skal eleverne stifte bekendtskab

Læs mere

SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Undervisningsforløb om korn. Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune

SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Undervisningsforløb om korn. Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune SIDE 1 Undervisningsforløb om korn Undervisningsforløb om korn Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune SIDE 2 Undervisningsforløb om korn Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard,

Læs mere

BRØD KLASSIKERE. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken

BRØD KLASSIKERE. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken BRØD KLASSIKERE Læs om AMA-tips.dk på bagsiden - så er der mere ros til kokken BAG KLASSISK BRØD MED ET TVIST Danskerne er glade for at svinge gryderne derhjemme, men ikke alle føler sig rustede til at

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk Eriks Mad og Musik. oktober 00 Brød, boller og bagværk Surdej 0 g gær dl lunkent vand g rugmel eller andet groft mel Rør gæren ud i vandet. Rør / af melet i til en godt klistret dej. Dæk skålen med folie

Læs mere

Mortens bagebog. Mortens bagebog. Næringsrige brød af fuldkornshvede

Mortens bagebog. Mortens bagebog. Næringsrige brød af fuldkornshvede Mortens bagebog Mortens bagebog Næringsrige brød af fuldkornshvede Mortens bagebog Næringsrige brød af fuldkornshvede Forfatter: Morten Nielsen Forlag: Nomedica 1. udgave juli 2015 ISBN: 978-87-90009-33-5

Læs mere

on tour pizzaværksted

on tour pizzaværksted on tour pizzaværksted lærervejledning Forberedende undervisning Introduktion GoCook-mobilen ruller lige nu rundt i hele landet med sit pizza-værksted, og vi glæder os til at få besøg af jer. For at få

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER BRØD OG BOLLER Myslibrød (forsat) Dag 2: Kom dag 1 dejen i en stor skål, og tilsæt vand, honning, revet æble, hakkede hasselnødder, speltflager, havregryn og rosiner, rør det godt sammen, tilsæt hvedemel

Læs mere

Hvede, havre, byg og rug

Hvede, havre, byg og rug Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om Korn Hvede, havre, byg og rug INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om korn INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne

Læs mere

Klassiske lagkagebunde

Klassiske lagkagebunde Klassiske lagkagebunde 3 store eller 4 små 6 æg 200 gram rørsukker + 2 spsk 145 gram fint hvedemel 2 spsk vanilje sukker Tænd ovnen på varmeluft 175 grader Pisk de hele æg og sukkeret stift og luftigt.

Læs mere

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge:

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge: Noget med brød Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) 4 dl mini- eller skummetmælk 50 gram gær 200gram hvedemel/durummel 450gram fuldkornshvedemel 2 tsk. salt 2 spsk. olivenolie Fyld: 6 spsk. tomatsovs

Læs mere

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns.

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns. Opgave 3: Undersøg, hvordan de forskellige typer af høns lever Du skal nu undersøge, hvordan de forskellige typer af høns lever. Der er nemlig forskel på, hvad hønsene får at spise, om de kan komme ud,

Læs mere

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger CLAUS HOLM: OPSKRIFTER MED TANG fra onsdag 2. maj 2012. Brød, kager og rugbrød. Brain basser 200 gram gær 150 gram sukker 10 hele æg 1 liter vand koldt 2 spsk spirolina 100 gram smør ½ kilo fint bygmel

Læs mere

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard FOF Kursus 5. & 6. december 2010 DET SKAL VI LAVE... Knækbrød Avotella Hjemmelavet smør Koldhævet foccacia Citronbrød Rugbrødslagkage KNÆKBRØD

Læs mere

Sammen med ildsjælene fra Skærtoft Mølle giver vi dig hér 3 gode opskrifter på brød der smager, samt gode råd om æltning og bagning af brød.

Sammen med ildsjælene fra Skærtoft Mølle giver vi dig hér 3 gode opskrifter på brød der smager, samt gode råd om æltning og bagning af brød. Brød for krop og sjæl! Sammen med ildsjælene fra Skærtoft Mølle giver vi dig hér 3 gode opskrifter på brød der smager, samt gode råd om æltning og bagning af brød. Mel og gær som bruges i opskrifterne

Læs mere

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag.

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag. Det daglige brød Hjernekernebrødet kloge-åge En sandkageform (cirka10x25 cm) smøres med et godt lag 200 g mandler (med hinde) og 100 g solsikkefrø blendes sammen og hældes i en stor skål. 100 g hørfrø

Læs mere

bagestålet Godt i gang! 1. Pleje og vedligeholdelse 2. Tips og gode råd 3. Opskrifter 4. Del dine billeder med os

bagestålet Godt i gang! 1. Pleje og vedligeholdelse 2. Tips og gode råd 3. Opskrifter 4. Del dine billeder med os bagestålet Godt i gang! 1. Pleje og vedligeholdelse 2. Tips og gode råd 3. Opskrifter 4. Del dine billeder med os Indpakningen 1. Vedligeholdelse Bagestålet ankom til dig, pakket i fødevaregodkendt rustbeskyttende

Læs mere

UD SKO LING LOMA UD SKO LING LOMA UNDER VISNING SUND UNDERVISNING LOMA MAD CASE SUND LOMA-MAD OG PROTEINER

UD SKO LING LOMA UD SKO LING LOMA UNDER VISNING SUND UNDERVISNING LOMA MAD CASE SUND LOMA-MAD OG PROTEINER CASE - OG PROTEINER - Eleverne kan tilegne sig viden om sund mad med vegetabilske proteiner, således at de kan omsætte denne viden til - og træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed på skolen. FORSLAG

Læs mere

Mad og sundhed. Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed

Mad og sundhed. Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed Årsplan 4. 6. klasse madkundskab Skoleåret 2019-2020 Lærer: Anni Andersen Følgende årsplan er udarbejdet og planlagt med udgangspunkt i Fælles Mål for faget madkundskab. Forløbet leder mod følgende overordnede

Læs mere

Franskbrød. Ingredienser: Vand 1000 g ( lunkent ) Margarine 100 g Hvedemel 1900 g. Dejvægt ialt 3135 g som svarer til ca 4,5 franskbrød.

Franskbrød. Ingredienser: Vand 1000 g ( lunkent ) Margarine 100 g Hvedemel 1900 g. Dejvægt ialt 3135 g som svarer til ca 4,5 franskbrød. Franskbrød Ingredienser: Vand 1000 g ( lunkent ) Sukker 30 g Salt 30 g Gær 75 g Margarine 100 g Hvedemel 1900 g Dejvægt ialt 3135 g som svarer til ca 4,5 franskbrød. Alle ingredienser kommes i en kedel/skål

Læs mere

Krydderkage med valnødder og appelsin

Krydderkage med valnødder og appelsin Krydderkage med valnødder og appelsin 200 gram smør 4 æggeblommer 4 æggehvider 2 dl sukker 2 dl manitoba hvedemel (fint proteinholdigt hvede) 1 stor gulerod 2 håndfulde valnødder 1 appelsin Krydderbladning:

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

Lækre opskrifter med WALDKORN

Lækre opskrifter med WALDKORN Lækre opskrifter med WALDKORN WALDKORN Mørkt Brødmix Unik kombination af rug, byg, hvede, hør, solsikkerkerner, hvedemaltmel, maltekstrakt mm. Fagudtryk Dejtemperatur: Køretid: Bræk/virk: Virkes op: Forklaring

Læs mere

Pizza & bagesten OS Stone. Opskrifter & brugsanvisning. Vores leverandør har godkendelse fra:

Pizza & bagesten OS Stone. Opskrifter & brugsanvisning. Vores leverandør har godkendelse fra: Pizza & bagesten OS Stone Opskrifter & brugsanvisning Vores leverandør har godkendelse fra: Info om Out-Standing s pizza- og bagesten: OS Stone er et unikt redskab til bagning på grill. Stenens egenskaber

Læs mere

Lær mig om fuldkorn 1

Lær mig om fuldkorn 1 Lær mig om fuldkorn 1 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn er hele kornet intet er taget væk. Heller ikke skaldelene, hvor de fleste af vitaminerne, mineralerne og fibrene sidder. Almindeligt hvedemel består af

Læs mere

18 nye med fuldkorn. Et opskriftshæfte med inspiration til håndværksbagerne

18 nye med fuldkorn. Et opskriftshæfte med inspiration til håndværksbagerne 18 nye med fuldkorn Et opskriftshæfte med inspiration til håndværksbagerne Fuldkornspartnerskabet 2015 Fuldkorn på ny Fuldkornspartnerskabets vision er, at fremme folkesundheden ved at få danskerne til

Læs mere

www.metodikogsmag.dk Bagning Bagningens delelementer s. 2 Ingredienser s. 2

www.metodikogsmag.dk Bagning Bagningens delelementer s. 2 Ingredienser s. 2 Bagning Indledning Bagningens delelementer s. 2 Ingredienser s. 2 Herunder: kornets bestanddele, formalingsgrad, udmalingsgrad, gluten, faldtal, forklistring, korn - nødder - frugt og grønt, væske, salt,

Læs mere

EMMER, ENKORN & SPELT

EMMER, ENKORN & SPELT EMMER, ENKORN & SPELT Grundopskrift 4000 g. Pantique 4000 g. Hvedemel (evt. fuldkorn) 240 g. Gær 4500 g. Vand ca. (+ til fuldkorn) Dejtemperatur: 23-24 C Køre-/æltetid: 3 min. langsomt 7 min. hurtigt Liggetid:

Læs mere

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om samvirke opskrifter Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om tekst: inger abildgaard opskrifter: mia irene kristensen, jacob damgaard

Læs mere

EN GOD KRUMME. Mia Irene Kristensen mia@foodfan.dk Jacob Damgaard jacob@jakse.dk. FOF kursus 4. og 5. december 2010

EN GOD KRUMME. Mia Irene Kristensen mia@foodfan.dk Jacob Damgaard jacob@jakse.dk. FOF kursus 4. og 5. december 2010 EN GOD KRUMME Mia Irene Kristensen mia@foodfan.dk Jacob Damgaard jacob@jakse.dk FOF kursus 4. og 5. december 2010 INDHOLD En god krumme tips og tricks s. 3 Knækbrød s. 4 Snackstænger med tørret frugt Avotella

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

SURDEJS GUIDE. Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN

SURDEJS GUIDE. Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN SURDEJS GUIDE Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN Kom godt igang SURDEJSGUIDE SÅDAN LAVER DU DIN EGEN SURDEJ En surdej er et naturligt hævemiddel til dit bagværk. En surdej laves

Læs mere

Lær mig om fuldkorn 1

Lær mig om fuldkorn 1 Lær mig om fuldkorn 1 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn er hele kornet intet er taget væk. Heller ikke skaldelene, hvor de fleste af vitaminerne, mineralerne og fibrene sidder. Almindeligt hvedemel består af

Læs mere

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød Brød med SPC Flakes Ca. 3.75 g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød 150 g. SPC Flakes 7 dl. vand 50 g. gær 2 tsk. salt 1 ½ spsk. sukker 1 ½ spsk. olie 2 dl. yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)

Læs mere

hæveprocessen hævning

hæveprocessen hævning korn, mel og malt Det korn og mel, jeg har brugt i tilblivelsen af bogen, er hovedsageligt økologisk mel, som er købt i supermarkeder og hos det økologiske landbrug Brinkholm i Karise. Det hænder, jeg

Læs mere

AMU- Kursus Københavns Madhus Det Grove Brød

AMU- Kursus Københavns Madhus Det Grove Brød Kompendie Det Grove Brød Side 1 At bage brød er på en gang en meget enkel arbejdsproces med få råvarer i spil, og på samme tid omgivet af så mange og komplekse forhold, at det næsten kan tage pusten fra

Læs mere

Kanelsnegle og kardemommesnurrer

Kanelsnegle og kardemommesnurrer Kanelsnegle og kardemommesnurrer Side 1 af 8 Kanelsnegle Antal: ca. 20 kanelsnegle Det skal du bruge dej: 50 g gær 2 dl mælk 2 æg 70 g blødt smør eller margarine 1 dl sukker 1/2 spsk. kanel 1/2 spsk. Kardemomme

Læs mere

Sønderjyske julekager

Sønderjyske julekager Sønderjyske julekager #værdaterobre Seksten Sønderjyske Julekageopskrifter Sønderjyske Julekageopskrifter Festkringle Søsterkage Ingenting Fedtkager Vestslesvigske Knepkager Alsiske tvebakker Klejner

Læs mere

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen.

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen. PRESSEMEDDELELSE 10. DECEMBER 2013 side 1/5 Jul med fuldkorn Vinterkulden og julestemningen har sænket sig over Danmark. Julen er hyggens og festernes tid, så Fuldkornspartnerskabet giver dig tre nye lækre

Læs mere

8 opskrifter til en travl hverdag

8 opskrifter til en travl hverdag 8 opskrifter til en travl hverdag Grundopskrift kageform, badepande eller muffins Kringle Brunsviger Æblecrumble Konfektkage / kakaokage Kokostoppe Cookies med chokolade Vaniljesmåkager KAGEGRUNDOPSKRIFT

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt?

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Læringsforløbet handler om hygiejne med omdrejningspunktet at hente og gemme sæsonens råvarer i naturen. Eleverne skal lære, at de også kan

Læs mere

SKANDINAVIEN RUNDT I EN KOP Birgitte Sværke Pedersen

SKANDINAVIEN RUNDT I EN KOP Birgitte Sværke Pedersen SKANDINAVIEN RUNDT I EN KOP Birgitte Sværke Pedersen SKANDINAVIEN RUNDT I EN KOP Birgitte Sværke Pedersen Skandinavien rundt i en kop Af Birgitte Sværke Pedersen The little black house 2015 1.udgave ISBN:

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Kuvert- og madbrød bagt i restauranten Nr. 48 284 Udviklet af: Maria Kirk Exner og Thomas Stig Jørgensen Hotel- og Restaurantskolen Vigerslev allé 18

Læs mere

Så skal der laves mad med løg

Så skal der laves mad med løg Forløb: Smagen af løg Aktivitet: Så skal der laves mad med løg Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling 0 Så skal der laves mad med løg Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine

Læs mere

Kanelkage. Kaffekage. 1. Sukker og æg piskes, til det er hvidt. 1. Bland mel med sukker, kanel og natron.

Kanelkage. Kaffekage. 1. Sukker og æg piskes, til det er hvidt. 1. Bland mel med sukker, kanel og natron. Kaffekage 1. Sukker og æg piskes, til det er hvidt. Kanelkage 1. Bland mel med sukker, kanel og natron. Intet foto 2 æg 1 ½ dl mælk 225 g sukker 150 g smør/margarine 200 g mel 2 ts bagepulver 2 ts vanille

Læs mere

Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar

Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar af Smagens Dag ved Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en ret eller i et måltid, som der er tradition

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

MADKUNDSKAB smag på skolehaven SIDE 1 MADKUNDSKAB. Smag på skolehaven

MADKUNDSKAB smag på skolehaven SIDE 1 MADKUNDSKAB. Smag på skolehaven SIDE 1 MADKUNDSKAB smag på skolehaven MADKUNDSKAB Smag på skolehaven SIDE 2 MADKUNDSKAB smag på skolehaven MADKUNDSKAB SMAG PÅ SKOLEHAVEN SIDE 3 MADKUNDSKAB SMAG PÅ SKOLEHAVEN INTRODUKTION Dette undervisningsforløb

Læs mere

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Røde fiskedeller 300 g fisk (fx laks, kulmule eller mørksej) 1 æg ½ rødbede 1 lille løg Citronskal samt saften af en halv

Læs mere

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer)

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) 50 minutter Gryde Sigte Kartoffelskræller spatel Grydelåg Husk at vaske 200 g grønne bønner 1 tsk salt 250 kartofler 2 løg, ca. 150 g 4 tsk

Læs mere

Til middag hos... Aktivitets-overview

Til middag hos... Aktivitets-overview Aktivitet: Til middag hos... Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/14 Til middag hos... Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer:

Læs mere

I forhold til at anvende kornprodukter til brødbagning og i madtilberedningen er det hensigtsmæssigt at kende til kornets opbygning.

I forhold til at anvende kornprodukter til brødbagning og i madtilberedningen er det hensigtsmæssigt at kende til kornets opbygning. Kornprodukter For ca. 6.000 år siden begyndte stenalderfamilierne at dyrke kornsorterne hvede, rug og byg i Danmark. Først omkring 1.000 år f.kr. begyndte dyrkningen af havre. I begyndelsen blev de fire

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd www.anemetteolesen.dk BRØD OG BOLLER

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd www.anemetteolesen.dk BRØD OG BOLLER BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER BREAD Bread AND and Breakfast BREAKFAST projekt projektet med støtte (2011-2014), fra forskningsrådet

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

ET PRODUKT FRA HAVNEMØLLERNE OPSKRIFTER MED PERSONLIGHED

ET PRODUKT FRA HAVNEMØLLERNE OPSKRIFTER MED PERSONLIGHED ET PRODUKT FRA HAVNEMØLLERNE MED OPSKRIFTER PERSONLIGHED ØKOLOGISK HJEMMEBAG MED PERSONLIGHED TIL HELE KOSTDØGNET Med Øko MultiBag-basen har du uendelige muligheder og kan bage lige det brød, der passer

Læs mere

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Velkommen til Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelses Madpakkebog Madpakkebogen er blevet til i forbindelse med opbygningen af konceptet Sund

Læs mere

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen

Rizza. Aktivitet med dialogoplæg og billeder. Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Side: 1/11 Rizza Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Madens æstetik, Madspild Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning Introduktion: En kvart agurk,

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

TEMA: DANSK OG ETIOPISK MADKULTUR

TEMA: DANSK OG ETIOPISK MADKULTUR TIL LÆRERNE TEMA: DANSK OG ETIOPISK MADKULTUR UNDERVISNINGSFORLØB FOR 6. KLASSE I formålsparagraffen i folkeskoleloven står der Afrika. Men på trods af den økonomiske fremgang, er landet stadig blandt

Læs mere

Brød og kager uden gluten, korn og mælk

Brød og kager uden gluten, korn og mælk Brød og kager uden gluten, korn og mælk Dette opskriftshæfte er blevet til på baggrund af det efterhånden store antal danskere, som udviser allergiske reaktioner fysisk som psykisk efter indtagelse af

Læs mere

Når vejret er gråt og vinden er kold, er der intet bedre end en kop kakao eller te sammen med en omgang nybagte boller.

Når vejret er gråt og vinden er kold, er der intet bedre end en kop kakao eller te sammen med en omgang nybagte boller. Gulerodsboller Når vejret er gråt og vinden er kold, er der intet bedre end en kop kakao eller te sammen med en omgang nybagte boller. Denne gang er det gulerodsboller efter fars opskrift, som han selv

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Efterårets hyggestunder Oktober 2014 Efteråret er over os. Derfor har vi, her på Pharmakon, valgt at fokusere på, lidt til den søde tand og lidt der varmer i de mørke

Læs mere

STENFORMALET 5 OPSKRIFTER MED INSPIRATION FRA GAMLE DANSKE MØLLER

STENFORMALET 5 OPSKRIFTER MED INSPIRATION FRA GAMLE DANSKE MØLLER dansk Håndværk & Stolte mølletraditioner STENFORMALET 5 ER MED INSPIRATION FRA GAMLE DANSKE MØLLER I Valsemøllen har vi siden 1899 fokuseret på god smag og stolte mølletraditioner, og vi bliver ved med

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Nr. 47404 Udviklet af: Kristinn Ingi Kristinsson Kold College Odense August 2012 1. Uddannelsesmålet og dets sammenhæng til FKB og TAK hører til den

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd SØDT

BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd SØDT SØDT Energibar (fortsat) Dej Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt kærnemælk, havregryn, rugmel, hvedemel, perlerug, salt, olie, hasselnødder og solsikkekerner og rør det godt sammen. Tilsæt rosinblandingen

Læs mere

Mel fra spiret korn. Hvorfor mel fra spiret korn?

Mel fra spiret korn. Hvorfor mel fra spiret korn? Mel fra spiret korn Hvorfor mel fra spiret korn? Skønheden ved mel af spiret korn er at ved spiring ændrer en kerne sin sammensætning fra stivelse til en grøntsag. Derfor er mel fra spirede kerner kommer

Læs mere

Din madpakke og madpakkehånden

Din madpakke og madpakkehånden Din madpakke og madpakkehånden Opgave 4: Lav et forslag til en madpakke, hvor du bruger madpakkehånden. Beskriv dernæst din madpakke. Består den eksempelvis af fire rugbrødsmadder eller et pitabrød og

Læs mere

Bagværk i Den Gamle By

Bagværk i Den Gamle By Bagværk i Den Gamle By Bagerbutikken i Den Gamle By sælger brød og kager med historie. Butikken fremstår som en bagerbutik i 1880 erne, og alt bagværk er bagt af museets egen bager efter opskrifter, der

Læs mere

Bollebager. Funktionsuddannelse Køkken. Højagergaard

Bollebager. Funktionsuddannelse Køkken. Højagergaard Bollebager Funktionsuddannelse Køkken 1 Indhold Før du går i gang... 3 Vask hænderne grundigt... 3 Bollebager... 5 Hent ingredienserne... 5 Rør dejen... 8 Start maskinen... 9 Stop maskinen... 10 Rør dejen

Læs mere

Patientinformation. Ny med cøliaki. Råd og opskrifter fra en familie med et barn med cøliaki

Patientinformation. Ny med cøliaki. Råd og opskrifter fra en familie med et barn med cøliaki Patientinformation Ny med cøliaki Råd og opskrifter fra en familie med et barn med cøliaki Kvalitet Døgnet Rundt Børneafdelingen Ny med cøliaki: Grundlæggende køkkenredskaber: Det er en rigtig god ide

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Ruth og Rasmus finder FULDKORN

Ruth og Rasmus finder FULDKORN Madens historier Ruth og Rasmus finder FULDKORN Fuldkorn Sikken en dejlig, stor mad, jeg har lavet her, siger Ruth. Børnene er ved at lave smør-selv-madder i børnehaven. Ruth har lavet en tyk mad med rugbrød,

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 135-142 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 CHOKOLADEFONDANT MED AFTER EIGHT 100 g smør 125 g mørk chokolade 4 past. æggeblommer 4 past. æggehvider 40 g sukker 20 g hvedemel 10 stk After Eight Pynt: Evt.

Læs mere

Pom-Frisch. CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: 63 418 300 F.: 63 418 310 E.: info.nordic@csmbakerysolutions.com W.: csmnordic.

Pom-Frisch. CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: 63 418 300 F.: 63 418 310 E.: info.nordic@csmbakerysolutions.com W.: csmnordic. Pom-Frisch CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: 63 418 300 F.: 63 418 310 E.: info.nordic@csmbakerysolutions.com W.: csmnordic.dk Pom-Frisch Pom-Frisch Til saftige kartoffelbrød og stykker. Til

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

VIDEN VÆKST BALANCE KØDSOVS LÆRERVEJLEDNING 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS

VIDEN VÆKST BALANCE KØDSOVS LÆRERVEJLEDNING 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS VIDEN VÆKST BALANCE KØDSOVS LÆRERVEJLEDNING 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS KØDSOVS LÆRERVEJLEDNING Læremidlet Kødsovs 7 opskrifter med er udarbejdet til folkeskolens obligatoriske undervisning i madkundskab

Læs mere

- 4H er for dig, der interesserer dig for dyr, jord, natur og madlavning.

- 4H er for dig, der interesserer dig for dyr, jord, natur og madlavning. 4H Billed-bagebog Velkommen i 4H - 4H er aktiv fritid, udfordringer og fællesskab. - 4H er for dig, der interesserer dig for dyr, jord, natur og madlavning. - I 4H kan du passe heste, kalve, kaniner og

Læs mere

Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de

Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de 16 l i t r e t f i r k s p O onen i t a ef ltr Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de pigtrådshegn

Læs mere

Undervisningsforløb om æg

Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune SIDE 2 Undervisningsforløb om æg Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen), Jakob

Læs mere

BAG BYENS BEDSTE FULDKORNS- BRØD OG FÅ FAT I DENNE VOKSENDE KUNDEGRUPPE

BAG BYENS BEDSTE FULDKORNS- BRØD OG FÅ FAT I DENNE VOKSENDE KUNDEGRUPPE BAG BYENS BEDSTE FULDKORNS- BRØD OG FÅ FAT I DENNE VOKSENDE KUNDEGRUPPE 64% af befolkningen kender fuldkornslogoet. 48% af dem, der kender fuldkornslogoet, går efter det, når de handler. 67% af befolkningen

Læs mere

Erkend de 5 grundsmage

Erkend de 5 grundsmage Side: 1/13 Erkend de 5 grundsmage Forfattere: Cathrine Terkelsen, Diverse forfattere Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af undervisningsmateriale udviklet af Kirsten Marie Pedersen

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER

OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER OPSKRIFTSHÆFTE JULENS SMÅKAGER Julens søde sprøde sager Julen er over os og noget af det vi elsker mest ved denne højtid er duften af hjemmebag og de hyggelige stunder i køkkenet. Der er mange traditioner

Læs mere

Upside down fersken kage mums :-)

Upside down fersken kage mums :-) Upside down fersken kage mums :-) På sådan en onsdag der er lige langt til weekenderne og vejret er små diset ja så kan man lige så godt bage en kage Det blev til en Upside down fersken kage super nem

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Nytårspakke 2017 // Opskrifter. Bestil let de manglende råvarer hos Nemlig.com på dette link. (opskrifterne er som udgangspunkt til 6 personer)

Nytårspakke 2017 // Opskrifter. Bestil let de manglende råvarer hos Nemlig.com på dette link. (opskrifterne er som udgangspunkt til 6 personer) Nytårspakke 2017 // Opskrifter (opskrifterne er som udgangspunkt til 6 personer) Bestil let de manglende råvarer hos Nemlig.com på dette link >> KLIK HER

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9. eller

Læs mere

Mad kund skab Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken

Mad kund skab Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken Mad kund skab Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken SIDE 2 Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken SIDE 3 Materialet er udarbejdet af Madkulturen

Læs mere

Mad kund skab Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken

Mad kund skab Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken Mad kund skab Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken SIDE 2 Undervisningsforløb om sæson i et hotelkøkken Materialet er udarbejdet af Madkulturen med bidrag fra madkundskabslærere i Roskilde kommune.

Læs mere

MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst

MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst Der udleveres en 10-15 korn der kan tygges - Kornet skal kun tygges ikke sluges ret længe hvad sker der? - Hvad bliver der tilbage? Hvormange kornsorter

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt.

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt. ÆBLESKIVER Ca. 40 stk. 6 æggeblommer 2 spsk. sukker 2 ½ dl soja cuisine (mælkefri madlavningsfløde) 2 ½ dl soja- eller risdrik 30 g gær 400 g hvedemel 125 g margarine (mælkefri) Skal af 1 økologisk citron

Læs mere