I forhold til at anvende kornprodukter til brødbagning og i madtilberedningen er det hensigtsmæssigt at kende til kornets opbygning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I forhold til at anvende kornprodukter til brødbagning og i madtilberedningen er det hensigtsmæssigt at kende til kornets opbygning."

Transkript

1 Kornprodukter For ca år siden begyndte stenalderfamilierne at dyrke kornsorterne hvede, rug og byg i Danmark. Først omkring år f.kr. begyndte dyrkningen af havre. I begyndelsen blev de fire kornsorter kogt til grød. Efterfølgende fandt vores forfædre ud af, at korn kan males til mel, der kan bruges til brødbagning og ølbrygning. I 1800-tallet udgjorde korn omkring 70 % af det daglige kalorieindtag for befolkningen i form af øl, brød og grød. Korn er og har været en af de vigtigste kilder til næring. Korn er fyldt med kulhydrater, og det er med til at give den energi, vi har behov for i dagligdagen. Nogle af de mest anvendte kornprodukter i dag til bagning og i madtilberedningen. I forhold til at anvende kornprodukter til brødbagning og i madtilberedningen er det hensigtsmæssigt at kende til kornets opbygning. Et korn uanset om det er hvede, rug, havre eller byg består af fire forskellige dele: Skallen (ca. 8 %) Aleuronlaget (ca. 6 %) Frøhviden (ca. 83 %) Kimen (ca. 3 %)

2 Opbygningen af et korn. Eva Wulff Skallen yderst på fuldkornet er kornets fiberrigeste del, da det er her, størstedelen af kornets kostfibre sidder. Skaldelene kaldes også klid. Under skallen findes aleuronlaget, som primært består af proteiner, B-vitaminer og mineraler (magnesium, zink, jern). Kornets kim består mest af fedtsyrer, proteiner og E-vitaminer. Kimen er anlægget til den nye plante dér, hvor hele vækstprocessen starter. Inderst i kornet findes frøhviden, også kaldet melkernen, som overvejende består af stivelse og proteiner. Frøhviden har stor betydning, når der skal bages brød, da det er den, som udgør melets bageevne.

3 Mel Hvede er verdens vigtigste kornart og hovednæringsmiddel for mere end en tredjedel af jordens befolkning. Der dyrkes to hvedesorter i Norden. Det er brødhvede og durumhvede. Der dyrkes mest brødhvede. Af den danske hvedeproduktion er det kun ca. 10 %, der anvendes til menneskeføde. Den danske produktion af hvedemel kan opdeles i to. Ca. 2/3 anvendes til brødfremstilling, og den sidste 1/3 anvendes til bisquit og kager m.m. I dyrkningen af hvede er det ikke muligt både at få et stort udbytte og et højt proteinindhold. I Danmark udvælges hvedesorter primært efter stort udbytte, hvorimod bageegenskaberne kommer i anden række selv for de sorter, som kaldes brødhvede. Brødhveder inddeles i vinter- og vårhveder afhængigt af, hvornår de sås på marken. Det danske klima er bedre egnet til dyrkning af vinterhveder frem for vårhvede, da tørke om foråret kan give lavt udbytte af vårhvede. Derfor dyrkes der mest vinterhvede i Danmark. Fremstillingen af mel starter med, at kornet høstes og transporteres til møllen. Kornet gennemgår en række kvalitetsmæssige undersøgelser samt grovrenses og tørres. Herefter skal det males til mel.

4 Der findes to måder at male korn på: 1. Kornet males på stålvalser. Kernerne skilles i kliddel, hvedekim og frøhvide og knuses til finere og finere bestanddele ved hjælp af valsestole med roterende valser af stål. Denne metode er hurtig og effektiv, men opvarmningen, som sker under malingen, bevirker, at en del af melets naturlige indhold af næringsstoffer (proteiner, vitaminer og mineraler) går tabt. 2. Kornet males på en stenkværn. Kernerne sønderdeles mellem en fast og en roterende granitsten, der kværner imod hinanden. Denne metode er tidskrævende, men da stenkværnet mel udsættes for minimal opvarmning, er melets naturlige næringsstoffer bevaret. Det er ikke muligt at fraskille al kornets kim og klid, når mel males på stenkværn. Mere end 95 % af det mel, der bliver produceret i den vestlige verden, bliver produceret på stålvalser. I Danmark er det tilladt at tilsætte ascorbinsyre (Cvitamin) (E-300) til mel, svarende til ca. 4 g pr. 100 kg mel. Ascorbinsyren har ingen vitamineffekt, men den forbedre melets bageevne. Økologisk mel er som regel ikke tilsat ascorbinsyre. Økologisk dyrket mel indeholder heller ikke pesticidrester og stråforkortere. Det gør konventionelt dyrket mel. Når kornet gødes med kvælstofholdig gødning, bliver stænglerne for lange og for svage til at holde sig oprejst. Derfor sprøjtes med et kemisk middel stråforkortere som bremser kornplantens længdevækst, så den bliver i stand til at tåle kraftig regn og at bære tunge aks. Stråforkortere er under mistanke for at skade mænds reproduktionsevne.

5 Melets udmalingsgrad og bageevne Mel er ikke bare mel. Der er to faktorer, som har afgørende betydning for, hvad melet kan bruges til i køkkenet og bageriet. Det er melets udmalingsgrad og melets bageevne. Udmalingsgraden fortæller, hvor meget af selve kornet der er malet med i melet. En udmalingsgrad på 100 % betyder, at hele kornet er malet med ved melfremstillingen, og der er derfor tale om fuldkornsmel. Begrebet fuldkorn betyder således, at hele kornet dvs. kornets fire bestanddele er med. Udmalingsgraden påvirker melets bagevne. Fuldkornsmel med en udmalingsgrad på 100 % har en ringere bageevne end mel, der har en udmalingsgrad på 70 %. Skaldelene hæmmer melets bagevne. Ud over melets udmalingsgrad har melets indhold af protein stor indflydelse på meles bageevne. Der findes mange forskellige typer protein i mel, og sammensætningen og kvaliteten af protein er forskellig fra meltype til meltype. I hvedemel forekommer der forskellige typer proteiner. Mel, som er velegnet til brødbagning, bør indeholde % protein. I forhold til melets bageevne er der to proteiner, som skal være til stede i melet, for at det er velegnet til brødbagning. Det er de såkaldte glutenproteiner, gliadin og glutenin.

6 Bagning af almindeligt gærbrød starter med, at der laves en dej bestående af mel, væske, gær, salt og sukker og eventuelt fedtstof. Derefter skal dejen æltes. Under æltningen danner de to glutenproteiner, gliadin og glutenin, et såkaldt glutennetværk. Efterhånden som dejen æltes, udvikler glutennetværket sig mere og mere og bliver elastisk. Elasticiteten i glutennetværket er vigtig. Det er nemlig den, som gør, at dejen kan hæve. Gæren begynder at spise sukkeret i dejen, hvilket gør, at der udvikles en gas (CO2), som får dejen til at hæve. Det er det elastiske glutennetværk, der holder på denne gas, så den bliver inde i dejen. Dermed er glutennetværket altafgørende ja, den grundlæggende forudsætning for hæveprocessen og fremstillingen af gærbrød. Erfaringer viser, at mel malet på stenkværn giver ringere bageevne sammenlignet med mel, der er malet på stålvalser, på trods af at indholdet af de to glutenproteiner er til stede i samme mængder. Dette skyldes, at visse kemiske forbindelser fra kim og kliddele forringer glutenproteinernes bageegenskaber. Vårhvede har generelt højere proteinindhold og bedre bagevne end vinterhvedesorter, men udbyttet er til gengæld mindre. Økologiske landmænd dyrker oftest vårhvede. Derfor har økologisk hvedemel fra alternative producenter som Aurion, Skærtoft Mølle, Bornholms Valsemølle og Fuglebjerggård m.fl. ofte højt proteinindhold og god bageevne. Meltyper Forskelligt brød kræver forskelligt mel. Derfor findes der mel af forskellige slags korn og i forskellige udmalingsgrader. Man skelner mellem husholdningsmel, som bruges til saucejævning, stuvning m.m. samt til hjemmebagning, og såkaldt bagerimel, som fortrinsvis bruges til professionel bagning. Om der skal bages kiks, småkager, lagekagebunde, eller der skal bages kuvertbrød, flutes eller pizza, så findes der meltyper, som er særligt egnede til netop denne specifikke opgave. Hvede og rug fås også som hele, knækkede eller skårne kerner. Kernerne i sig selv har ingen bageevne og anvendes derfor som supplement i brød og boller. Kerner til bagning kan med fordel udblødes eller koges først, så bliver de bløde i bagværket. Kernerne giver brødet struktur en karakter af groft brød, og det giver noget at tygge på og har en gavnlig virkning på fordøjelsen. Meltype Udmalingsgrad Bageevne

7 Almindeligt hvedemel Fint malede hvedekerner, hvor skaldele og kim er sigtet fra. 75 % Højt indhold af glutenproteiner og dermed en god bageevne. Grahamsmel Fint malede hvedekerne med alle skaldele og kim - dvs. et "Finere formalet fuldkornsmel". 100 % Har rimelig bageevne, men brød bagt udelukkende på grahamsmel bliver tungt. Derfor blander man ofte grahamsmel med hvedemel for at få brødet til at hæve mere og dermed få en mere luftig krumme. Fuldkornshvedemel Groftmalede hvedekerner med alle skaldele og kim. 100 % Fuldkornshvedemel har en lille bageevne, fordi melet er groftmalet. Bør derfor blandes med hvedemel for at få brødet til at hæve. Sigtemel Sigtemel er en blanding af hvedemel og sigtet rugmel. Blandingsforholdet er ca. 50 % af hver meltype, men det kan variere afhængigt af fabrikant/mærke. Ca. 80 % Sigtemel har en lidt mindre bageevne i forhold til hvedemel. Rugmel Rugmel er fintmalede rugkerner med alle skaldele og kim. 100 % Rugmel har en ringe bageevne. Glutenproteinerne i rug er ikke af så god kvalitet som i hvedemel. Manitobamel Er opkaldte efter en provins i Canada, der hedder Manitoba. Hvedekornene er såkaldt hårdhvede og er røde. Fås i forskellige udmalingsgrader Har et usædvanligt højt indehold af glutenproteiner og derfor en særdeles god bageevne.

8 Durummel Durummel er en hård hvede, der er fintmalet og uden skaldele og kim. Brugs til fremstilling af pasta, pizza og gnocchi og foccacia. Ca. 75 % Durumhvede har et ekstra højt indhold af glutenproteiner, men de danner et slapt glutennetværk. Dej lavet udelukkende af durummel giver en blød dej, der nemt løber ud. Durummel bør derfor blandes med meltyper med stærkere glutenproteiner. Tipo 00 En italiensk, finsigtet meltype uden kim og skaldele. Anvendes bl.a. til pizza og til deje, hvor man ønsker en sej krumme. Ca % Har et højt indhold af glutenproteiner og dermed en rigtigt god bageevne. Nogle af de mest almindeligt brugte meltyper i bageriet og køkkenet. Urgamle meltyper De urgamle hvedesorter er blevet moderne. De første hvedesorter, emmer og spelt, er sporet tilbage til Mellemøsten 9000 f.kr. I 3000 f.kr. blev de dyrket i de første agerbrug i Danmark. Urhvedesorterne dyrkes i dag i et relativt lille omfang i økologiske landbrug. De har et højt proteinindhold og en god og fyldig smag, men giver et lavere udbytte end moderne hvedesorter. De er vanskelige at forarbejde til mel på

9 grund af deres hårde kerner og kraftige skaller, og derfor er mel af urhvedesorter dyrere end almindeligt mel. De har ligeledes generelt en svag glutenstruktur. Derfor blandes de gerne med andre hvedesorter med en bedre glutenstruktur. Meltype Udmalingsgrad Bageevne Ølandshvede Ølandshvede er en gammel hvedesort fra den svenske ø Øland. Fås i forskellige udmalingsgrader. Den har et markant højere proteinindhold end almindelig hvede og en blødere glutenstruktur end i spelt. Den er knap så tung at bage med som spelt. En dej kun bestående af ølandshvede kan godt lade sig gøre, men den skal æltes meget grundigt, og der skal mere vand i dejen end ved traditionelt mel. Spelt Spelt er en ældgammmel hvedesort, som i dag anses for at være en hybrid mellem urhvedesorterne emmer og enkorn. Spelt egner sig perfekt til økologisk dyrkning. Den trives strålende i det danske klima og producerer kerner med masser af protein. Fås også som hele korn. Fås i forskellige udmalingsgrader. Speltmel alene giver et lidt tungt brød, men det er perfekt sammen med andre meltyper. Giver en god og rustik smag. Emmer Emmer er den ældste dyrkede hvede af dem alle. 100 % Emmer giver et mørkt og meget aromatisk, nærmest lidt nøddeagtigt brød, der i farve minder om rugbrød,

10 men melet har en helt anderledes aroma, som man ikke kender fra andet mel. Emmermel er velegnet til at blande med andet mel, fx spelt. Alene egner det sig godt til at bage i forme som en blød dej, men ikke som fritstående brød, idet glutennettet er meget slapt, og dejen let løber ud. Urgamle meltyper. Ris Ris er en kornsort og en af verdens ældste afgrøder. For over halvdelen af jordens befolkning er ris hovedernæring. I nogle asiatiske lande udgør ris 80 % af den samlede fødeindtagelse. Der findes næsten risvarianter på verdensplan. De mest kendte typer ris i Danmark er kort beskrevet nedenfor:

11 Vilde ris er i virkeligheden ikke ris, men kornet fra en slags vandgræs. De samles på græssletterne i USA. De har en kraftig smag og er sunde, men er ikke et fuldkornsprodukt ligesom brune ris. Vilde ris indeholder flere kostfibre og proteiner end de ægte ris. De kan spises alene, men er bedst, når de blandes med andre ris. Røde ris har man i årtusinder spist i Østen, og de er altid blevet anset for sunde. Røde ris er ikke født røde. Den røde farve skyldes en gærsvamp, som gror på risen. Når man køber risen, er svampen væk, men den har efterladt nogle sundhedsmæssigt aktive stoffer, de såkaldte statiner, som er kolesterolsænkende. Røde ris er upolerede, og skallen er bevaret. Næringsindholdet er derfor højt. Bruges som garniture og til salater. Brune ris er fuldkornsris, hvor alle skaldele er bevaret. De har derfor en kraftigere smag og væsentligt højere indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre og bruges som garniture til sammenkogte retter. Sushiris er ligesom grødris og jasminris en type ris, som klistrer og hænger godt sammen. Grødris koger nemmere ud, hvilket gør dem velegnede til netop grød. Når grødrisene har kogt i et stykke tid, trækker stivelsen ud og gør, at grøden klistrer sammen. Næringsværdien i polerede grødris er lav. De har et lavt kostfiberindhold og indeholder samtidig mange kulhydrater. Anvendes udelukkende til grød. Betegnelsen parboiled dækker ikke over en rissort, men en måde at dampe ris på. De er sundere end polerede, hvide ris, fordi dampningen bevirker, at næringsstofferne trænger ind i risene og dermed bevares. Smagen er neutral. Anvendes som garniture, i farsbrød eller til rissalat. Risottoris ligner grødris. De er rundere og mere buttede end almindelige ris. Risottoris er velegnede til risotto. Jasminris har en karakteristisk smag og god konsistens. Velegnet som garniture til sammenkogte retter og især karryretter. Basmatiris er en meget aromatisk type ris, som har en nøddeagtig smag. Velegnet som garniture til sammenkogte retter og især karryretter.

12 Andre kornprodukter Colourbox Havregryn er valset, hel havre. Havre har et højt fedtindhold i forhold til andre kornsorter. Anvendes til grød, i brød og til havregrynskugler. Bulgur er dampede, afskallede, knækkede og tørrede hvedekerner, oftest af durumhvede. Bulgur stammer fra det mellemøstlige køkken. Bulgur er velegnet i farsretter, til salater og som garniture til sammenkogte retter. Couscous stammer fra Afrika og fremstilles af durumhvede. Kernerne afskalles, koges og presses gennem en sigte, hvorefter de tørres. Bruges i salater og som garniture. Quinoa er ikke en kornsort, men et gyldent frø, som dyrkes i 4000 meters højde i tørre områder i Andesbjergene. Quinoa er indiansk og betyder "Moderkorn". Quinoa er glutenfri og har et højt indhold af protein. Bruges i salater og til grød. Perlebyg er polerede bygkerner. Spises i Asien som alternativ til ris. Bruges i salater, til grød og risotto. Pasta fremstilles af durummel, der er blandet med vand og/eller æg. Ingredienserne æltes sammen, og pastaen formes til forskellige faconer og tørres.

13 Glasnudler er lavet af mungbønner og dermed glutenfrie. Det er en speciel slags nudler, der næsten er gennemsigtige. De er velegnede i salater, supper og wokstegte retter. Ægnudler er lavet af durummel, olie, vand, salt og æg præcis som pasta og er egentlig pastatråde. Nudler er meget tyndere end spaghetti. Derfor skal de koge i kortere tid. Ægnudler bruges som garniture til asiatiske retter, fx wokretter. Opbevaring af kornprodukter og brød Korn, gryn og mel opbevares bedst i lufttætte beholdere som glas- og plasticbeholdere. De har en holdbarhed på ca. ½ år ved stuetemperatur (25 C). Der kan gå melmider i mel. Melmider er meget små dyr cirka ½ mm. De er vanskelige at se med det blotte øje. De lever af forskellige svampe, der findes i mel og gryn. Hvis mel er angrebet af melmider, kan det opdages, ved at der danner sig en slags spindelvæv i melposens inderside. Hvis man står stille et øjeblik, vil man se, at det kribler og krabler nede i melet. Mel med melmider skal selvfølgelig kasseres, men der skal også gøres grundigt rent over det hele, og alt skal tjekkes på hylden eller i skabet. Melmider har det med at smitte andre kornprodukter. Melmider trives bedst i fugtige omgivelser. Effektiv bekæmpelse og forebyggelse skal derfor ske, ved at man nedsætter fugtigheden. Brød har den bedste og længste holdbarhed ved stuetemperatur opbevaret i en brødkasse, en papirspose eller en perforeret plasticpose, hvor brødet kan ånde og bevare en god skorpe. Har man flere typer brød, skal de opbevares hver for sig, og man bør ikke blande nyt og gammelt brød. Hvedebrød bør ikke

14 opbevares i køleskab. Det bliver hurtigt hårdt og tørt. Rugbrød kan godt opbevares i køleskab. Kiks og knækbrød skal opbevares tørt i en lukket pose eller dåse. Vil man opbevare brød over længere tid, er frysning den bedste opbevaringsmåde. Brød, som skal fryses, bør pakkes i tætte plastposer. Frosset brød kan opbevares i fire-fem måneder. Optøning af brød bør ske i stuetemperatur og i emballagen. Optøning tager tre-fire timer for større brød, ento timer for mindre brød og minutter for boller og rundstykker. Brød kan også optøs i ovn (ca. 200 C) og får da en sprød skorpe. Bør derefter spises omgående, da brødet ellers bliver for tørt.

Lær mig om fuldkorn 1

Lær mig om fuldkorn 1 Lær mig om fuldkorn 1 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn er hele kornet intet er taget væk. Heller ikke skaldelene, hvor de fleste af vitaminerne, mineralerne og fibrene sidder. Almindeligt hvedemel består af

Læs mere

Lær mig om fuldkorn 1

Lær mig om fuldkorn 1 Lær mig om fuldkorn 1 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn er hele kornet intet er taget væk. Heller ikke skaldelene, hvor de fleste af vitaminerne, mineralerne og fibrene sidder. Almindeligt hvedemel består af

Læs mere

AMU- Kursus Københavns Madhus Det Grove Brød

AMU- Kursus Københavns Madhus Det Grove Brød Kompendie Det Grove Brød Side 1 At bage brød er på en gang en meget enkel arbejdsproces med få råvarer i spil, og på samme tid omgivet af så mange og komplekse forhold, at det næsten kan tage pusten fra

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst

MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst MADKAMP Korn og sundhed cand. agro. Dorte Ernst Der udleveres en 10-15 korn der kan tygges - Kornet skal kun tygges ikke sluges ret længe hvad sker der? - Hvad bliver der tilbage? Hvormange kornsorter

Læs mere

Mel fra spiret korn. Hvorfor mel fra spiret korn?

Mel fra spiret korn. Hvorfor mel fra spiret korn? Mel fra spiret korn Hvorfor mel fra spiret korn? Skønheden ved mel af spiret korn er at ved spiring ændrer en kerne sin sammensætning fra stivelse til en grøntsag. Derfor er mel fra spirede kerner kommer

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 3.10.2013. Korn. Ulla Kidmose og Michael Pedersen, INSTITUT FOR FØDEVARER Aarhus University

AARHUS UNIVERSITET 3.10.2013. Korn. Ulla Kidmose og Michael Pedersen, INSTITUT FOR FØDEVARER Aarhus University 3.10.2013 Korn Ulla Kidmose og Michael Pedersen, INSTITUT FOR FØDEVARER Aarhus University præsen TATION 1 INDHOLD Opbygning af kerner Brødkvalitet Melfremstilling Kornets betydning for brød Sort/dyrknings

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Om mel og hvordan, man får et ordentligt brød. Åse Hansen, lektor Institut for Fødevareforskning, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Om mel og hvordan, man får et ordentligt brød. Åse Hansen, lektor Institut for Fødevareforskning, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole Om mel og hvordan, man får et ordentligt brød Åse Hansen, lektor Institut for Fødevareforskning, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole Brød som basis Det er blevet moderne med slankekure, hvor man bandlyser

Læs mere

STENFORMALET 5 OPSKRIFTER MED INSPIRATION FRA GAMLE DANSKE MØLLER

STENFORMALET 5 OPSKRIFTER MED INSPIRATION FRA GAMLE DANSKE MØLLER dansk Håndværk & Stolte mølletraditioner STENFORMALET 5 ER MED INSPIRATION FRA GAMLE DANSKE MØLLER I Valsemøllen har vi siden 1899 fokuseret på god smag og stolte mølletraditioner, og vi bliver ved med

Læs mere

Mortens bagebog. Mortens bagebog. Næringsrige brød af fuldkornshvede

Mortens bagebog. Mortens bagebog. Næringsrige brød af fuldkornshvede Mortens bagebog Mortens bagebog Næringsrige brød af fuldkornshvede Mortens bagebog Næringsrige brød af fuldkornshvede Forfatter: Morten Nielsen Forlag: Nomedica 1. udgave juli 2015 ISBN: 978-87-90009-33-5

Læs mere

Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag Af Gitte Gross, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen, Viffos

Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag Af Gitte Gross, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen, Viffos Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag Af Gitte Gross, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen, Viffos Sådan lyder et af kostrådene. Mange har hørt om kostrådene og kender dem måske.

Læs mere

Det korn som dyrkes i dag er meget anderledes i kvalitet og udbytte, end det korn som man dyrkede for flere tusinde år siden. Heldigvis har man mange

Det korn som dyrkes i dag er meget anderledes i kvalitet og udbytte, end det korn som man dyrkede for flere tusinde år siden. Heldigvis har man mange Det korn som dyrkes i dag er meget anderledes i kvalitet og udbytte, end det korn som man dyrkede for flere tusinde år siden. Heldigvis har man mange steder i verden bevaret hele vor civilisations grundlag

Læs mere

Ruth og Rasmus finder FULDKORN

Ruth og Rasmus finder FULDKORN Madens historier Ruth og Rasmus finder FULDKORN Fuldkorn Sikken en dejlig, stor mad, jeg har lavet her, siger Ruth. Børnene er ved at lave smør-selv-madder i børnehaven. Ruth har lavet en tyk mad med rugbrød,

Læs mere

www.metodikogsmag.dk Bagning Bagningens delelementer s. 2 Ingredienser s. 2

www.metodikogsmag.dk Bagning Bagningens delelementer s. 2 Ingredienser s. 2 Bagning Indledning Bagningens delelementer s. 2 Ingredienser s. 2 Herunder: kornets bestanddele, formalingsgrad, udmalingsgrad, gluten, faldtal, forklistring, korn - nødder - frugt og grønt, væske, salt,

Læs mere

SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Mad kund skab Undervisningsforløb om korn

SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Mad kund skab Undervisningsforløb om korn SIDE 1 Undervisningsforløb om korn Mad kund skab Undervisningsforløb om korn SIDE 2 Undervisningsforløb om korn Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen),

Læs mere

SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Mad kund skab Undervisningsforløb om korn

SIDE 1 Undervisningsforløb om korn. Mad kund skab Undervisningsforløb om korn SIDE 1 Undervisningsforløb om korn Mad kund skab Undervisningsforløb om korn SIDE 2 Undervisningsforløb om korn Undervisningsforløb om korn SIDE 3 Lærervejledning Materialet er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Danskerne er vilde med fuldkorn

Danskerne er vilde med fuldkorn Danskerne er vilde med fuldkorn Pressemeddelelse juni 2010 Danskerne er vilde med fuldkornsprodukter. Mens den samlede mængde af brød- og kornprodukter er konstant, er der stor vækst af fuldkornsprodukter

Læs mere

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard FOF Kursus 5. & 6. december 2010 DET SKAL VI LAVE... Knækbrød Avotella Hjemmelavet smør Koldhævet foccacia Citronbrød Rugbrødslagkage KNÆKBRØD

Læs mere

Oprindelige hvedearter

Oprindelige hvedearter Oprindelige hvedearter Enkorn Emmer Spelt Åse Hansen; KVL 1 Oprindelige hvedearter Hvad er de oprindelige hvedearter? Kan de dyrkes økologisk? Hvorfor er der stigende interesse for de oprindelige hvedearter?

Læs mere

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen.

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen. PRESSEMEDDELELSE 10. DECEMBER 2013 side 1/5 Jul med fuldkorn Vinterkulden og julestemningen har sænket sig over Danmark. Julen er hyggens og festernes tid, så Fuldkornspartnerskabet giver dig tre nye lækre

Læs mere

Lækre opskrifter med WALDKORN

Lækre opskrifter med WALDKORN Lækre opskrifter med WALDKORN WALDKORN Mørkt Brødmix Unik kombination af rug, byg, hvede, hør, solsikkerkerner, hvedemaltmel, maltekstrakt mm. Fagudtryk Dejtemperatur: Køretid: Bræk/virk: Virkes op: Forklaring

Læs mere

18 nye med fuldkorn. Et opskriftshæfte med inspiration til håndværksbagerne

18 nye med fuldkorn. Et opskriftshæfte med inspiration til håndværksbagerne 18 nye med fuldkorn Et opskriftshæfte med inspiration til håndværksbagerne Fuldkornspartnerskabet 2015 Fuldkorn på ny Fuldkornspartnerskabets vision er, at fremme folkesundheden ved at få danskerne til

Læs mere

POPPEDE KERNER GIVER MERVÆRDI. Giv dine produkter ekstra bid med poppede kerner fra Valsemøllen A/S

POPPEDE KERNER GIVER MERVÆRDI. Giv dine produkter ekstra bid med poppede kerner fra Valsemøllen A/S POPPEDE KERNER GIVER MERVÆRDI Giv dine produkter ekstra bid med poppede kerner fra Valsemøllen A/S Kom ind til KERNEN i dine produkter Med de nye varianter af poppede kerner fra Valsemøllen er det blevet

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

12 FANTASTISKE OPSKRIFTER

12 FANTASTISKE OPSKRIFTER 12 FANTASTISKE OPSKRIFTER 2 grand farine basis baguette 30/70 OPSKRIFT GRUNDDEJ Grand Farine Basis Baguette 30/70 2.900 g Grand Farine Hvedemel 870 g Grand Farine Basis Baguette 30/70 70 g gær 2.300 g

Læs mere

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger CLAUS HOLM: OPSKRIFTER MED TANG fra onsdag 2. maj 2012. Brød, kager og rugbrød. Brain basser 200 gram gær 150 gram sukker 10 hele æg 1 liter vand koldt 2 spsk spirolina 100 gram smør ½ kilo fint bygmel

Læs mere

Vare- og prisliste 2015

Vare- og prisliste 2015 Vare- og prisliste 2015 Læsø Tang er en lille virksomhed på Læsø, der høster, forarbejder og sælger spisetang. Læsø Tang er høstet som frisk tang i havet ud for de rene strande på Læsø. Herefter er tangen

Læs mere

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag.

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag. Det daglige brød Hjernekernebrødet kloge-åge En sandkageform (cirka10x25 cm) smøres med et godt lag 200 g mandler (med hinde) og 100 g solsikkefrø blendes sammen og hældes i en stor skål. 100 g hørfrø

Læs mere

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge:

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge: Noget med brød Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) 4 dl mini- eller skummetmælk 50 gram gær 200gram hvedemel/durummel 450gram fuldkornshvedemel 2 tsk. salt 2 spsk. olivenolie Fyld: 6 spsk. tomatsovs

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

EMMER, ENKORN & SPELT

EMMER, ENKORN & SPELT EMMER, ENKORN & SPELT Grundopskrift 4000 g. Pantique 4000 g. Hvedemel (evt. fuldkorn) 240 g. Gær 4500 g. Vand ca. (+ til fuldkorn) Dejtemperatur: 23-24 C Køre-/æltetid: 3 min. langsomt 7 min. hurtigt Liggetid:

Læs mere

Caroline Fynbo Jørgensen Fredag d. 27. Januar 2017

Caroline Fynbo Jørgensen Fredag d. 27. Januar 2017 Hovedret- Bagt lys sej på bund af rosenkålsalat med Perlebyg, syltet porre, rygeost, gulerodssuppe og grovbrød. Vejl. Portionsstørrelse: Normalkost 12 MJ. Protein: 150 g. Grønt: 150 g. Stivelse: 200 g

Læs mere

BRØD KLASSIKERE. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken

BRØD KLASSIKERE. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken BRØD KLASSIKERE Læs om AMA-tips.dk på bagsiden - så er der mere ros til kokken BAG KLASSISK BRØD MED ET TVIST Danskerne er glade for at svinge gryderne derhjemme, men ikke alle føler sig rustede til at

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

SURDEJS GUIDE. Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN

SURDEJS GUIDE. Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN SURDEJS GUIDE Udviklet af Cathrine Brandt LAV DIN EGEN SURDEJ TRIN-FOR-TRIN Kom godt igang SURDEJSGUIDE SÅDAN LAVER DU DIN EGEN SURDEJ En surdej er et naturligt hævemiddel til dit bagværk. En surdej laves

Læs mere

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind ERNÆRING www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION RÅDGIVNING OMKRING ERNÆRING FOR PATIENTER MED MS Det er ikke videnskabeligt bevist, at det at følge en speciel diæt hjælper

Læs mere

Hvede, havre, byg og rug

Hvede, havre, byg og rug Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om Korn Hvede, havre, byg og rug INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om korn INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER BRØD OG BOLLER Myslibrød (forsat) Dag 2: Kom dag 1 dejen i en stor skål, og tilsæt vand, honning, revet æble, hakkede hasselnødder, speltflager, havregryn og rosiner, rør det godt sammen, tilsæt hvedemel

Læs mere

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om samvirke opskrifter Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om tekst: inger abildgaard opskrifter: mia irene kristensen, jacob damgaard

Læs mere

Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie

Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie B R Ø D K O R N Møllernes anbefalinger og kvalitetskrav 2009 Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie Brødkornskvalitet De vigtigste arter af korn

Læs mere

CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: F.: E.: W.: csmnordic.dk

CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: F.: E.: W.: csmnordic.dk CSM Nordic A/S Marsvej 26, 6000 Kolding T.: 63 418 300 F.: 63 418 310 E.: info.nordic@csmbakerysolutions.com W.: csmnordic.dk WALDKORN - Mørk Brødmix Unik kombination af rug, byg, hvede, hør, solsikkerkerner,

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

EMMER, ENKORN & SPELT

EMMER, ENKORN & SPELT EMMER, ENKORN & SPELT Grundopskrift 4000 g. Pantique 4000 g. Hvedemel (evt. fuldkorn) 240 g. Gær 4500 g. Vand ca. (+ til fuldkorn) Dejtemperatur: 23-24 C Køre-/æltetid: 3 min. langsomt 7 min. hurtigt Liggetid:

Læs mere

Jeg er havren. Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted

Jeg er havren. Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted Jeg er havren Et samarbejde mellem Kulturværkstedet og Fælleskøkkenets Det Grønne Værksted Fortælling om kornet I Danmark dyrkes der hovedsagligt 4 kronsorter; Hvede, rug, havre og byg. Hvede er Danmarks

Læs mere

EN GOD KRUMME. Mia Irene Kristensen mia@foodfan.dk Jacob Damgaard jacob@jakse.dk. FOF kursus 4. og 5. december 2010

EN GOD KRUMME. Mia Irene Kristensen mia@foodfan.dk Jacob Damgaard jacob@jakse.dk. FOF kursus 4. og 5. december 2010 EN GOD KRUMME Mia Irene Kristensen mia@foodfan.dk Jacob Damgaard jacob@jakse.dk FOF kursus 4. og 5. december 2010 INDHOLD En god krumme tips og tricks s. 3 Knækbrød s. 4 Snackstænger med tørret frugt Avotella

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk Eriks Mad og Musik. oktober 00 Brød, boller og bagværk Surdej 0 g gær dl lunkent vand g rugmel eller andet groft mel Rør gæren ud i vandet. Rør / af melet i til en godt klistret dej. Dæk skålen med folie

Læs mere

Inspiration til fuldkornsprodukter

Inspiration til fuldkornsprodukter Inspiration til fuldkornsprodukter 1 Vælg fuldkorn og spørg efter logoet På de følgende sider har Fuldkornspartnerskabet samlet et bredt udvalg af produkter fra producenterne i Fuldkornspartnerskabet som

Læs mere

- Ny forbedret kvalitet

- Ny forbedret kvalitet - Ny forbedret kvalitet MARTS 2015 12 INSPIRERENDE OPSKRIFTER - FULDKORNSBLØDDEJ 100/0 - FULDKORNSSPECIALBRØD 100/0 - FULDKORNSHVEDEMEL Mere smag. Ny forbedret kvalitet. Vi har forbedret vores fuldkornsserie

Læs mere

Der ryger fuldkorn over disken som aldrig før

Der ryger fuldkorn over disken som aldrig før PRESSEMEDDELELSE oktober 2010 Der ryger fuldkorn over disken som aldrig før Salget af fuldkornsprodukter med det genkendelige orange logo oplever en massiv vækst hos danskerne, som i stigende grad vælger

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. Hanne Bolbjerg

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. Hanne Bolbjerg DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att. Hanne Bolbjerg RADIO- OG TV-NÆVNET 20. oktober 2008 Sagsnr: 2008-0194 Lill-Jana Vandmose Larsen Fuldmægtig, cand. jur. lvl@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

Klassiske lagkagebunde

Klassiske lagkagebunde Klassiske lagkagebunde 3 store eller 4 små 6 æg 200 gram rørsukker + 2 spsk 145 gram fint hvedemel 2 spsk vanilje sukker Tænd ovnen på varmeluft 175 grader Pisk de hele æg og sukkeret stift og luftigt.

Læs mere

Da siruppen kom til Danmark

Da siruppen kom til Danmark Da siruppen kom til Danmark I begyndelsen af 1900-tallet blev det meste sirup importeret fra udlandet fra England, Skotland og Holland. Under første verdenskrig steg den indenlandske produktion på grund

Læs mere

Nu hænger fuldkorn på træerne bogstaveligt talt

Nu hænger fuldkorn på træerne bogstaveligt talt PRESSEMEDDELELSE Maj 2011 Nu hænger fuldkorn på træerne bogstaveligt talt Med op mod 400 tilgængelige produkter med det orange fuldkornslogo, har danskerne større mulighed end nogen sinde før for at vælge

Læs mere

Danskerne får for lidt

Danskerne får for lidt PRESSEMEDDELELSE oktober 2010 Danskerne får for lidt men fuldkorn på morgenbordet er i massiv vækst Fuldkornsprodukter med det genkendelige orange logo på morgenbordet er i massiv vækst, og det er gode

Læs mere

De danske kornsorter:

De danske kornsorter: De danske kornsorter: 1 Dette er en redigeret udgave af et undervisningsmateriale udarbejdet af Nordisk Genbank. Redigeringen er foretaget af Møllehistorisk Samling, Nordjyllands Historiske Museum, 2011.

Læs mere

SCHULSTAD SOLUTIONS. Dækker hele bordet

SCHULSTAD SOLUTIONS. Dækker hele bordet SCHULSTAD BAKERY SOLUTIONS Dækker hele bordet RUGBRØD Det hele startede i 1880 hvor Viggo Schulstad åbnede sit første bageri på Store Kongensgade i København. Han satte spørgsmålstegn og skabte en revolution

Læs mere

www.dktrading.dk Tlf. 75 13 66 33 April 2015

www.dktrading.dk Tlf. 75 13 66 33 April 2015 PRODUKTKATALOG BRØD www.dktrading.dk Tlf. 75 13 66 33 April 2015 2 PRODUKTKATALOG EN ÆLDGAMMEL TRADITION I Norden begyndte stenalderfamilien for 6000 år siden at dyrke kerner af hvede, rug og byg. I begyndelsen

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Maj 2014 Maj måneds inspiration fra køkkenet har overskriften Du skønne rabarber. Vi har lavet 4 dejlige opskrifter, hvor rabarber indgår. Rabarber-cava med ingefær Rugboller

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

hæveprocessen hævning

hæveprocessen hævning korn, mel og malt Det korn og mel, jeg har brugt i tilblivelsen af bogen, er hovedsageligt økologisk mel, som er købt i supermarkeder og hos det økologiske landbrug Brinkholm i Karise. Det hænder, jeg

Læs mere

Rugbrøds *hæfte 15 OPSKRIFTER

Rugbrøds *hæfte 15 OPSKRIFTER Rugbrøds *hæfte 15 OPSKRIFTER Januar 2015 FOR *ORD Uanset om du helst vil arbejde med helblandinger, koncentrater eller blande fra bunden, har vi altid et godt bud på udsøgte rugprodukter af høj kvalitet.

Læs mere

RUGBRØD. BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd

RUGBRØD. BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd RUGBRØD www.breadandbreakfast.nu Bread and Breakfast Krydder Rugbrød Til 1-2 stk. 5 dl. Vand 10 g. gær 1 tsk. honning 1 tsk. urtesalt 2 tsk. kanel 2 tsk. kardemomme 3 spsk. blå birkes 1 dl. rugflager 1

Læs mere

NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014

NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014 NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014 TILBUDENE ER GÆLDENDE I PERIODEN 20/1 28/2-2014 Lækre ovnbagte Bornholmske SPELT SNACKS Disse lækre snacks er velegnede både som snacks og som crackers. De er bagt

Læs mere

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner udviklet af Grødgrisen Grød Brød med fuldkorn, frø og kerner grødboller med rug solsikkekerner, hørfrø og tranebær 14 stk. koldhævede grødboller En lækker og velsmagende fuldkornssnack også god til madpakken.

Læs mere

Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie

Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie B R Ø D K O R N Møllernes anbefalinger og kvalitetskrav 2012 Foreningen af Danske Handelsmøller Association of Danish Millers - Association Danoise de Meunerie Brødkornskvalitet De vigtigste arter af korn

Læs mere

Mortens bagebog. Mortens bagebog. Næringsrige brød af fuldkornshvede

Mortens bagebog. Mortens bagebog. Næringsrige brød af fuldkornshvede Mortens bagebog Mortens bagebog Næringsrige brød af fuldkornshvede Mortens bagebog Næringsrige brød af fuldkornshvede Forfatter: Morten Nielsen Forlag: Nomedica 1. udgave juli 2015 ISBN: 978-87-90009-33-5

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 1) BEK nr 131 af 23/01/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2014-27-31-00002 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Brød i kostrådene - nu og i fremtiden

Brød i kostrådene - nu og i fremtiden Brød i kostrådene - nu og i fremtiden BRØD FOR LIVET FREMTIDENS SUNDE BRØD, IDA 4. oktober, 2016 Else Molander, Fødevarestyrelsen Danskernes indtag af brød og fuldkorn Voksne danskere har gennem en række

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 1) BEK nr 131 af 23/01/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. februar 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2014-27-31-00002 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat Fuldkornsrisotto med asparges og spinat 4 personer 300 g brune fuldkornsris 1 dl hvidvin 1 tsk. olie 1 løg 2 fed hvidløg 100 g ricotta 200 g spinat 200 g asparges 6 dl vand 1 grøntsagsbouillonterning Hak

Læs mere

Korn og Sundhed i hjemkundskab

Korn og Sundhed i hjemkundskab Korn og Sundhed i hjemkundskab Gitte Windstrup Holst UCN, Læreruddannelsen Hjørring MADKAMP DM i hjemkundskab 2013/2014 1 Hvad er sundhed? Madpyramiden Hip, Hip Hurra P.S. Krøyer 1888 2 De nationale kostråd

Læs mere

bagestålet Godt i gang! 1. Pleje og vedligeholdelse 2. Tips og gode råd 3. Opskrifter 4. Del dine billeder med os

bagestålet Godt i gang! 1. Pleje og vedligeholdelse 2. Tips og gode råd 3. Opskrifter 4. Del dine billeder med os bagestålet Godt i gang! 1. Pleje og vedligeholdelse 2. Tips og gode råd 3. Opskrifter 4. Del dine billeder med os Indpakningen 1. Vedligeholdelse Bagestålet ankom til dig, pakket i fødevaregodkendt rustbeskyttende

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd GRØD OG MYSLI

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd GRØD OG MYSLI GRØD OG MYSLI Rugbrødsdrys 300 g tørt rugbrød 100 g muscovado sukker Skal af en usprøjtet citron 100 g fint hakkede mandler Riv rugbrødet på et rivejern og kom i et ovnfast fad. Bland rugbrødskrummer med

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Kuvert- og madbrød bagt i restauranten Nr. 48 284 Udviklet af: Maria Kirk Exner og Thomas Stig Jørgensen Hotel- og Restaurantskolen Vigerslev allé 18

Læs mere

Schweizerbrød - Bernadino

Schweizerbrød - Bernadino S 2 Schweizerbrød - Bernadino chweizerbrød Bernadino Schweizerbrød Bernadino Schweizerbrød Bernadino Schweizerbrød Bernadino Schweizerbrød Bernadino Sch Alle ingredienser hældes i æltekarret, undtagen.

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

BAG BYENS BEDSTE FULDKORNS- BRØD OG FÅ FAT I DENNE VOKSENDE KUNDEGRUPPE

BAG BYENS BEDSTE FULDKORNS- BRØD OG FÅ FAT I DENNE VOKSENDE KUNDEGRUPPE BAG BYENS BEDSTE FULDKORNS- BRØD OG FÅ FAT I DENNE VOKSENDE KUNDEGRUPPE 64% af befolkningen kender fuldkornslogoet. 48% af dem, der kender fuldkornslogoet, går efter det, når de handler. 67% af befolkningen

Læs mere

De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad

De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for lidt fisk, fuldkorn,

Læs mere

Sammen med ildsjælene fra Skærtoft Mølle giver vi dig hér 3 gode opskrifter på brød der smager, samt gode råd om æltning og bagning af brød.

Sammen med ildsjælene fra Skærtoft Mølle giver vi dig hér 3 gode opskrifter på brød der smager, samt gode råd om æltning og bagning af brød. Brød for krop og sjæl! Sammen med ildsjælene fra Skærtoft Mølle giver vi dig hér 3 gode opskrifter på brød der smager, samt gode råd om æltning og bagning af brød. Mel og gær som bruges i opskrifterne

Læs mere

EMMER, ENKORN & SPELT

EMMER, ENKORN & SPELT EMMER, ENKORN & SPELT Pantique Grundopskrift Grundopskrift 4000 g. Pantique 4000 g. Hvedemel (evt. fuldkorn) 240 g. Gær 4500 g. Vand ca. (+ til fuldkorn) Dejtemperatur: 23-24 C Køre-/æltetid: 3 min. langsomt

Læs mere

Fuldkorn. Kostfibre. Motion. Frugt & grønt. Fedtstoffer. Fisk. Kost & hjertesundhed. Måltider. Rygning. Mad der smager. Alkohol

Fuldkorn. Kostfibre. Motion. Frugt & grønt. Fedtstoffer. Fisk. Kost & hjertesundhed. Måltider. Rygning. Mad der smager. Alkohol Motion Kostfibre Fuldkorn Fisk Fedtstoffer Frugt & grønt Kost & hjertesundhed Taljemål Måltider Alkohol Rygning Mad der smager Problemstillinger Overvægtige Sukkersyge (type-2) For højt kolesterol For

Læs mere

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet.

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Frugtordningen i Troldedynastiet er et mellemtid, der serveres hver dag mellem kl. 13:30 og kl. 14:00. De børn, der går hjem inden, får et stykke frugt

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Efterårets hyggestunder Oktober 2014 Efteråret er over os. Derfor har vi, her på Pharmakon, valgt at fokusere på, lidt til den søde tand og lidt der varmer i de mørke

Læs mere

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød Brød med SPC Flakes Ca. 3.75 g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød 150 g. SPC Flakes 7 dl. vand 50 g. gær 2 tsk. salt 1 ½ spsk. sukker 1 ½ spsk. olie 2 dl. yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)

Læs mere

Fuldkorn i frikvarteret. Sund madpakke = energi + indl ring

Fuldkorn i frikvarteret. Sund madpakke = energi + indl ring Fuldkorn i frikvarteret Sund madpakke = energi + indl ring Navn: De 8 kostråd Klasse: Madpakken Kære elev Når du går i skole, leger, dyrker sport eller spiller computer bruger du meget energi. Derfor er

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Analyser af ærter og bønner fra projektet

Analyser af ærter og bønner fra projektet Analyser af og bønner fra projektet Ved gennemgang af projektets og bønner udvalgte vi dem, som vi vurderede der var størst chance for at udnytte kommercielt, enten som havefrø eller til konsum. De er

Læs mere

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Russisk salat Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Fyld 200 g syltede rødbeder 100 g kogt kalvekød 100 g æble Høvlet peberrod 50 g kapers Løget renses og

Læs mere

Opbevaring og holdbarhed

Opbevaring og holdbarhed Opbevaring og holdbarhed Forskellige madvarer skal opbevares forskelligt. Maden kan holde sig længere og smager meget bedre hvis du opbevarer den rigtigt. Det står ofte på emballagen, hvor længe maden

Læs mere

Inspiration til madpakken

Inspiration til madpakken Inspiration til madpakken Karen Kim Søndergaard, klinisk diætist Randers Kommune Dagens program Madpakkens betydning Gi madpakken en hånd - 5 gode huskeregler Indpakning Inspiration Planlægning og prioritering

Læs mere

Madpakke-ideer. økologi. Indhold FRA JORD TIL BORD DEN BEDSTE KVALITET. Side... Vi elsker

Madpakke-ideer. økologi. Indhold FRA JORD TIL BORD DEN BEDSTE KVALITET. Side... Vi elsker Indhold Side... Madpakke-ideer 2-3 Chiagrød med hørfrøolie 4-5 Kornas hampeproteinkugler 6-7 Chokoladeboller med rug 8-9 Bærsmoothie med hamp 10-11 Pesto som dip til grønt 12-13 Gul smoothie 14-15 Banan-proteinpandekager

Læs mere

Mad med Fuldkorn. Godt for fordøjelsen. Hvorfor spise fuldkorn? Det forebygger sygdomme. Hånd i hånd med frugt og grønt.

Mad med Fuldkorn. Godt for fordøjelsen. Hvorfor spise fuldkorn? Det forebygger sygdomme. Hånd i hånd med frugt og grønt. Mad med Fuldkorn Hvorfor spise fuldkorn? Der er mange gode grunde til at spise mere fuldkorn. Læs her hvad fuldkorn er godt for. Godt for fordøjelsen Desuden er fuldkorn godt for fordøjelsen og holder

Læs mere