Fakta-ark. Center for Dagtilbud og Skole (CDS) Evt. hovedinstitution. Billede eller logo. Afdeling/team/ institution Adresse Bakken 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fakta-ark. Center for Dagtilbud og Skole (CDS) Evt. hovedinstitution. Billede eller logo. Afdeling/team/ institution Adresse Bakken 2"

Transkript

1 Evt. hoved Perlen Adresse Bakken 2 Antal medarbejdere 24 Birgitta Rosengaard Nielsen Pædagogisk leder: Mette Thomsen 44 vuggestuebørn 60 børnehavebørn Fagligheder i afdelingen/teamet/en Personalet består af uddannede pædagoger, en sprogvejleder og en inklusionsvejleder (pædagoger med diplomuddannelser og kurser inden for sprog og inklusion), en praktikvejleder, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK medarbejder. Perlen er en enhed med fire vuggestuegrupper og tre børnehavegrupper. Vores opgave er i samarbejde med forældrene at skabe mulighed for udviklingsstøttende relationer samt udviklende læringsmiljøer, hvor vi giver børnene i Perlen de bedst mulige forudsætninger og vilkår for udvikling, læring og trivsel. Vores pædagogiske praksis tager bl.a. udgangspunkt i Daniel Sterns udviklingsteori. Gode udviklingsstøttende relationer er udgangspunktet for trivsel udvikling og læring. Vi arbejder med Marte Meo, hvor vi har haft fokus på at øge personalets relationskompetencer, så vi bliver endnu bedre til at støtte børnene i deres udvikling og relationer. Vi arbejder fælles med læreplanstemaerne i hele huset, hvor vi har et overordnet emne der løber over 1-2 måneder. Der arbejdes på forskellige måder med disse emner på stuen, i årgangsgrupper og på tværs af vuggestue og børnehave. Legen er barnets vigtigste aktivitet og kilde til læring. Personalet guider børnene, så de støttes i gode lege, og oplever sig som en del af fællesskabet. Vi har i arbejdet med læreplanstemaerne arbejdet sammen med forskellige konsulenter. Bl.a. naturfænomener og IPad, og vores sidste tema, der omhandlede bevægelse og hvad kan jeg med min krop.

2 Evt. hoved Adresse Engtoften Engtoften Vestervej 25A Antal medarbejdere Marianne Isaksen Pædagogisk leder: Kim Petersen vuggestuebørn 68 børnehavebørn Fagligheder i afdelingen/teamet/en Personalet består af en daglig leder, 13 Pædagoger (herunder sprogvejledere og inklusionsvejledere), 7 pædagogmedhjælpere (heraf en som er meritstuderende), 2 køkkenassistenter, 1 pædagog studerende (1/2 års) samt 7 ugers studerende og 1 flexjobber 10 timer Målgrupper og hovedopgave Engtoften er organiseret med 7 børnegrupper: 6 blandede børnegrupper med ca børn i alderen 0-4 år og én storbørnsgruppe med børn i alderen 5 6 år. (gruppestørrelsen er skiftende fra år til år). Da vi har blandede grupper, prioriterer vi at lave temauger, hvor børnene bliver opdelt i alderssvarende grupper. Disse temauger relaterer altid til den pædagogiske lærerplan. En temauge kan fx være et skraldeprojekt, årstiderne eller krop og bevægelse. I Engtoften er vi meget glade for vores organisering med blandede grupper. Børnene får kun et skift, og det er, når de flytter til storbørnsgruppen. Når børnene har deres første skift i Engtoften, er de ca. 5 år og topmotiverede for nye udfordringer i storbørnsgruppen. I de blandede grupper er der en god veksling mellem babyer/små børn og børnehavebørn. Børnene lærer bl.a. omsorg, respekt, hjælpsomhed og empati for hinanden. De mindre børn spejler sig i de større børn. Hurtig skal de fx prøve at kravle op på en trip trap stol eller de griber efter farver for at tegne, eller et større barn læser historie osv. Forældre der søger Engtoften bliver grundigt introduceret i vores organisering, når de kommer på besøg. Det er meget vigtigt at forældrene ved, at vi ikke er en decideret vuggestue og børnehave. Vi viser dem rundt og de får lov at føle og mærke inden de træffer deres valg. Vores evaluering af denne indsats er, at vi sjældent oplever familier, som flytter deres børn grundet utilfredshed med Engtoften.

3 Evt. hoved Adresse Ejbyvang Ejbyvang Statenevej 1, 2600 Glostrup Marianne Hansen Pædagogisk leder: Nancy Guzman Antal medarbejdere vuggestuebørn 65 børnehavebørn Fagligheder i afdelingen/teamet/en diplomuddannelser og kurser inden for sprog og inklusion), praktikvejledere, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK medarbejder. Medarbejderne har et bredt udbud af kompetencer, musiske, natur og træværksted, bål og udeliv. I samarbejde med børnenes forældre og andre relevante samarbejdspartnere udvikler vi fysiske, psykiske og æstetiske læringsmiljøer for børnene. Den pædagogiske læreplan er det pædagogiske personale og ledernes fremmeste redskab til at skabe gode pædagogiske læringsmiljøer. Udgangspunktet for det konkrete pædagogiske arbejde i Ejbyvang bliver fremadrettet systematisk brug af pædagogiske læreplaner, udviklingsbeskrivelser, pædagogisk dokumentation og evaluering af de mål, vi opstiller for børnenes læring. Vi vil også have fokus på at inddrage børnenes perspektiv i det konkrete pædagogiske med arbejde med læreplanerne. Børnenes læring og udvikling i Ejbyvang sker i en vekslen mellem børneinitierede lege, voksenplanlagte aktiviteter og rutinesituationer som frokosten og i alle de andre situationer af kortere eller længere varighed, som spontant opstår i løbet af dagen. Læringsmiljøet foregår hele dagen under frokosten, i garderoben hvor børnene får tøj på, i den planlagte aktivitet og i legen. Evt. andet I Ejbyvang er slederen nyansat pr

4 Evt. hoved Dagplejen Dagplejen Adresse Diget 78 Antal medarbejdere 17 Birgitte Heiberg Jacobsen 56 børn fra 0-2 år Fagligheder i afdelingen/teamet/en Dagplejen består af 14 dagplejere uuddannede og pædagoguddannede -der arbejder i eget hjem, en dagplejepædagog og en leder. Dagplejen er et dagtilbud for børn i alderen 0-2 år. Vi kalder vores kerneopgave for Malte, og han er med os hele tiden. Malte er 2 år, og vi arbejder for Maltes trivsel, udvikling og læring. Malte er således omdrejningspunktet for alle de beslutninger, vi træffer. Maltes forældre er vigtige samarbejdspartnere og vi møder dem ligeværdigt, empatisk og respektfuldt. Internt i dagplejen ynder vi at omtale os selv som paradoksernes holdeplads: Pasningen er udliciteret til private hjem, men vi er ikke private. Vi er ikke uddannede, men vi er ikke ufaglige. Dagplejen er hjemlig, men ikke som derhjemme. Vi har i dagplejen igangsat en proces, hvor vi er nysgerrige og udforskende på betydningen af de indbyggede paradokser, og i forlængelse heraf har vi i 2017 indgået et samarbejde med Inklusionsakademiet (Bent Madsen og Charlotte Brøndsted). Her er tale om et undersøgelses- og udviklingsprojekt, der omhandler dagplejens læringsmiljø i hjemmet, hvor også begrebet hjemlighed (og hjemmets genstande) spiller en central rolle. Der er tale om deltagerobservation i 6 dagplejehjem, videorefleksioner samt interviews med samtlige dagplejere, dagplejepædagog, leder samt 4 forældrepar. Projektet forventes færdigt i foråret 2018 og munder ud i en rapport, der peger på dagplejens styrker, udfordringer/svagheder samt et idekatalog med henblik på at styrke kvaliteten i dagplejens lege- og læringsmiljø.

5 Evt. hoved Skoven Gran og Bøg Adresse Granskoven 169 Antal medarbejdere 25 Lise Winther Pædagogiske ledere: Gitte Andersen (Gran) Lene Sørensen (Bøg) 34 vuggestuebørn 64 børnehavebørn Fagligheder i afdelingen/teamet/en. diplomuddannelser og kurser inden for sprog og inklusion), praktikvejledere, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK medarbejder Skoven, afdeling Bøg har ca. 55 børn og afdeling Gran har ca. 45 børn. Begge afdelinger har børn i alderen 0-6 år. I begge afdelinger er børnene opdelt i en vuggestuegruppe og en børnehavegruppe, hver gruppe har tilknyttet et team af pædagogiske medarbejdere. Det pædagogiske arbejde i afdelingerne bygger på den anerkendende tilgang, hvor rammen for den pædagogiske praksis er at skabe og understøtte læringsrum der giver børnene mulighed for fornyelse, fordybelse, forandring og erfaring. Styrke børnenes evner til gennem omsorg og respekt at forstå andre mennesker og indgå i forpligtende fællesskaber. Styrke børnenes personlighed og selvværd, hvor børnene støttes i at afprøve egne grænser og samtidig få mulighed for at bevæge sig ind i nye oplevelser. Skabe gode betingelser for børnene ved overgange, hvor børnene skal have mulighed for at fortælle sin egen historie og blive hørt. Skabe læringsrum der foregår i naturlige sammenhænge gennem leg og samvær med kammerater. Arbejdet med synliggørelse af den pædagogiske praksis og opfølgning på praksis pågår i forlængelse af evalueringen af de tidligere læreplaner. I pædagogernes organisering af arbejdet inddrages arbejdet med tværgående emner, en mulighed der formentlig vil blive besluttet i forsommeren, i forbindelse med de kommende læreplaner.

6 Evt. hoved Hvissingegården Broager Gården Spurvebo Adresse Hvissingegade 19 Antal medarbejdere Gúdrun Arnadóttir Pædagogiske ledere: Hanne Wassmann (Gården), Tina Rosengren (Broager), Tina Christophersen (Spurvebo) 34 inkluderet vikar, studerende, medarbejdere på barsel og studieorlov. 45 vuggestuebørn 75 børnehavebørn Fagligheder i afdelingen/teamet/en: diplomuddannelser og kurser inden for sprog og inklusion), praktikvejledere, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK medarbejder Hvissingegården består af tre afdelinger. Broager, hvor der er børn i alderen 0-6 år opdelt i lillegruppen og i familiegruppen. Spurvebo, som er ren vuggestueafdeling, og Gården, som er ren børnehaveafdeling. Vi arbejder med familiegrupper, aldersopdelte grupper og fokusgrupper i et såkaldt åbent plan. Dette betyder bl.a., at når børnene ikke deltager i voksenstyrede pædagogiske aktiviteter eller gruppearbejde, kan de færdes i hele huset og vælge leg/funktion/aktivitet i forhold til deres interesse til enhver tid. Vores arbejde tager afsæt i børneperspektivet og i et holistisk menneskesyn. Vores tilgang tager udgangspunkt i anerkendende og inkluderende pædagogiske relationer, som skal foregå i et inspirerende og æstetisk pædagogisk lege- og læringsmiljø. Vi ser legen som barnets vigtigste redskab/værktøj i forhold til udvikling, læring og trivsel, vi sætter barnet i centrum, vi værner om venskaberne, vi støtter børnenes egen kultur, vi lægger vægt på kvaliteten af samværet, vi respekterer det enkelte barns integritet, vi opmuntrer til ansvarlighed i stedet for lydighed, vi giver mulighed for gode relationer på tværs af alder, og vi lægger vægt på, at børnene bliver gode konfliktløsere. Vi har fælles overordnet læreplan for alle afdelinger, og ligeledes har vi fælles læreplan for hver aldersgruppe, dvs. for yngste gruppen, mellemgruppen og store-gruppen. Arbejdet med revidering af vores læreplaner i forhold til ny dagtilbudslov og den nye Styrkede læreplan er vi så småt ved at gå i gang med.

7 Evt. hoved Fuglekær Mejsebo(børnehave), Rødkælken(vuggestue) og Mejsegruppen(specialgruppe) Adresse Rødkælkevej 26/28 Flytter til Dommervangen til maj i nye bygninger. Judith Stabell Pædagogiske ledere: Mette Meinertz (Mejsebo) Hanne Berentzen (Rødkælken) Antal medarbejdere 37 (inklusiv studerende og 1 barselsvikar) 37 vuggestuebørn 66 børnehavebørn samt 7 børn i Mejsegruppen. Fagligheder i afdelingen/teamet/en. diplomuddannelser og kurser inden for sprog og inklusion), praktikvejledere, pædagog uddannet i tegn til tale, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK medarbejder Vores hovedopgave består i at skabe et æstetisk, inspirerende, udviklende, lærende og trygt miljø omkring alle børn med udgangspunkt i mestring og udfoldelse. Vi arbejder målrettet med tidlig opsporing og indsats i dialogisk samarbejde med forældre og relevante tværfaglige samarbejdspartnere. Vi arbejder systematisk ud fra læreplanstemaerne i det daglige pædagogiske arbejde. Vi bruger forskellige metoder/testning mm., så vi kan få øje på børnenes nærmeste udviklingszone, og så vi kan tilpasse aktiviteterne til de enkelte børn. Alle skal børn trives og udvikle sig og blive så dygtige som de kan. Vi har et holistisk syn på mennesket og tænker verdenen som et multivers. Vores måde at anskue verdenen på har sine rødder i systemisk tænkning. Dvs. at vi tror på, at alt hvad vi som individ gør, påvirker andre og alt hvad andre gør, påvirker os - Vi er alle små systemer, der påvirker hinanden. Vi arbejder ud fra den anerkendende tilgang, hvor vi fokuserer på det, der virker, og det vi gerne vil have mere af. Vi tror på at alle børn har de bedste intentioner og gør det bedste de kan og fortæller børnene, hvad vi gerne vil have, at de skal gøre, fremfor hvad de ikke må. Vi arbejder målrettet med hele konteksten omkring barnet/gruppen, altså hvordan vi som medarbejdere agere/taler og hvordan vi planlægger rammerne omkring barnet/børnene.

8 Evt. hoved Skovager Bøgen grønt vuggehus Egen - Skovbørnehave Adresse Bøgen, Stenager 191 Egen, Skovsletten 2 Antal medarbejdere Trine Ellesøe Kjelstrup - Leder Stine Blæsild - pæd. leder 25 inklusiv vikarer, studerende, medarbejdere på barsel og studieorlov. 30 vuggestuebørn 51 børnehavebørn Fagligheder i afdelingen/teamet/en: diplomuddannelser og kurser indenfor sprog og inklusion), pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK medarbejder. Vi forventer at uddanne en Marte Meo terapeut i Skovager består af to afdelinger et grønt vuggehus, Bøgen med børn i alderen år, og en skovbørnehave, Skovsletten med børn i alderen år. Hele Skovager arbejder med at have en grøn profil. Vi har erhvervet det Grønne Flag for andet år i træk. Endvidere er vi på vej til at blive en certificeret frilufts i samarbejde med Københavns Universitet og Vendts Natur- og motorikskole. Dette forventer vi at være til sommeren Vi arbejder med aldersopdelte grupper og overgangsgrupper på tværs mellem vuggehuset og vores skovbørnehave. Børnene deltager såvel i voksenstyrede aktiviteter som den udviklende leg, som foregår både indendørs men primært ude på vores baser i Vestskoven. Vi har fokus på naturtemaer, slåskultur, kroppen som hukommelsesredskab gennem leg og bevægelse, meningsfyldte fællesskaber, sproglig udvikling, forældresamarbejde, de gode overgange både mellem børnehave og skole, men også mellem vuggestue og børnehave og ikke mindst hjem og. Vi arbejder også kontinuerligt med medarbejdernes professionskompetencer og udvikling af Skovagers kvalitet i det pædagogiske arbejde med børnene. I Skovager arbejder vi ud fra et anerkendende menneskesyn og med en inkluderende tilgang til alle børn. Dette kommer blandt andet til udtryk i den måde vi kommunikerer med hinanden på. Vi lytter til og reflekterer sammen med børnene. Vi vender tilbage til tidligere refleksioner i vores dialog, så vi støtter børnene i at bruge deres erfaringer Evt. andet

9 Evt. hoved Essedalen Essedalen Adresse Essedal 12 Antal medarbejdere Ca. 35 Pia Juul Pedersen Pædagogisk leder: Vakant 48 vuggestuebørn 88 børnehavebørn Fagligheder i afdelingen/teamet/en Personalet på Essedalen består af uddannede pædagoger, sprogvejledere og inklusionsvejledere (pædagoger med diplomuddannelser og kurser indenfor sprog og inklusion), pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK medarbejder Essedalen er en 0-6 års, fordelt på 4 vuggestuegrupper og 3 børnehavegrupper. Hovedopgaven er at skabe et sundt lege og læringsmiljø, hvor alle børn kan trives, lære og udvikles. Børnene skal blive så dygtige som de kan og mestre overgangen til skole (og videre uddannelse). Essedalen har en aldersopdelt struktur, og de ældste børnehavebørn samles i en gruppe/på en stue det sidste år inden skolestart. Hverdagen er organiseret med en tydelig ramme; både på den enkelte stue, og på tværs gennem hele huset; så alle børn (og voksne) oplever en tryg og genkendelig hverdag. De enkelte stuer/grupper deler børnene op i mindre grupper i hverdagens aktiviteter; fx: venskaber; interesser, børnenes individuelle behov; etc. Der arbejdes med faste daglige og ugentlige aktiviteter, både stuevis og på tværs i hele huset. Børnene har mange muligheder for at være sammen på tværs af børnegrupperne; i leg på gangen (som er en del af legeområdet), i fællesrummet og på legepladsen. Børnene besøger andre stuer hvis de har lyst, og vuggestuebørn kan deltage i børnehavens aktiviteter. Alle børnehavebørn er som minimum ude at leg; ligesom det tilstræbes at vuggestuebørnene også er ude hver dag. Evt. andet Essedalens forældrebestyrelse har tilvalgt fleksibel frokostordning, som tilberedes i Essedalens køkken. Essedalen lægger vægt på krop og bevægelse i hverdagen, og 10 medarbejdere har gennemgået et længere kompetenceudviklingsforløb sammen med Christian Aunsdal, idrætskonsulent. Essedalen har i november 2017 startet et kompetenceudviklingsløb om børns sproglige udvikling, sprogkonsulent, Trine Kjær Krogh, som fortsætter i foråret

10 Evt. hoved Rosenåen Anemonen Syrenen Violen Adresse Ørnebjergvej 10 Antal medarbejdere Janni Brenholdt Pædagogiske ledere: Rina Christensen (Anemonen Rina Ebbesen (Violen) Vakant (Syrenen) Ca. 50 inkluderet vikarer, studerende, medarbejdere på barsel og studieorlov. 57 vuggestuebørn 105 børnehavebørn Fagligheder I afdelingen, teamet/en: diplomuddannelser og kurser inden for sprog og inklusion), pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK-medarbejder. Rosenåen består af tre afdelinger - Violen, Syrenen og Anemonen og specialtilbuddet Bien. I Violen er der børn i alderen 0-6 år fordelt på en stor vuggestuegruppe og to børnehavegrupper. Derudover er der en specialgruppe (Bien). I Syrenen er der børn i alderen 0-6 år fordelt på to vuggestuegrupper og to børnehavegrupper. I Anemonen er der børn i alderen 0-6 år. Anemonen arbejder i familiegrupper, dvs. der er børn fra 0-6 år i grupperne. I Rosenåen arbejdes der ud fra en systemisk anerkendende tilgang, samt ud fra Glostrup kommunes værdigrundlag, børnepolitikken, Mestring- og Udfoldelsesstrategien og Inklusionsstrategien. I Rosenåen har vi fokus på hverdagslæring hele dagen igennem. Vi arbejder på at sikre planlægning, gennemførelse og evaluering via en didaktisk model for pædagogiske tilrettelagte aktiviteter. I Rosenåen har vi fokus på arbejdet med digitale medier som et redskab til at understøtte børnenes nysgerrighed, muligheder for at udforske og undersøge omverdenen, samt børnenes læring. Børnene vil få et endnu større kendskab til at de digitale medier, og hvordan de både kan bruges kreativt og kommunikativt. Bien er et specialtilbud i afdeling Violen. Det er for Familie og Forebyggelse, samt de enkelte dagtilbud der kan indstille børn til specialtilbuddet. Ansøgningerne behandles i visitationsudvalget for småbørnsområdet. Der visiteres børn til tilbuddet to gange årligt d. 01. februar og d. 01. august.

11 Evt. hoved Adresse Spirehuset Vestergårdsvej 16A Antal medarbejdere 24 Heidi von Barner Pædagogisk leder Miriam Pedersen 36 vuggestuebørn 62 børnehavebørn Fagligheder i afdelingen/teamet/en diplomuddannelser og kurser inden for sprog og inklusion), praktikvejledere, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, køkkenmedarbejdere og HK medarbejder. Spirehuset er en enhed med fire vuggestuegrupper og tre børnehavegrupper. Vores opgave er i samarbejde med forældrene at skabe mulighed for udviklingsstøttende relationer samt udviklende læringsmiljøer, hvor vi giver børnene i Spirehuset de bedst mulige forudsætninger og vilkår for udvikling, læring og trivsel. Spirehuset har ca. 90% børn med andre nationaliteter end dansk. Der arbejdes med den sproglige dimension i pædagogiske aktiviteter i Spirehuset. Gode udviklingsstøttende relationer er udgangspunktet for trivsel udvikling og læring. Vi har haft fokus på at øge personalets relationskompetencer, så vi bliver endnu bedre til at støtte børnene i deres udvikling og relationer. Legen er barnets vigtigste aktivitet og kilde til læring. Personalet guider børnene, så de støttes i gode lege, og oplever sig som en del af fællesskabet. Vi har de ældste børn samlet i en gruppe, hvor de hver dag får et særligt tilrettelagt læringsmiljø på Glostrup Skole, afdeling Vestervang fra kl , hvorefter børnene går tilbage til Spirehuset. Vi har i samarbejde med Socialstyrelsen tilkoblet to læringskonsulenter, der især har fokus på at støtte personalet i at blive bedre til at arbejde med sprogtilegnelsen.

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

Engtoftens pædagogisk lærerplan

Engtoftens pædagogisk lærerplan Engtoftens pædagogisk lærerplan 2015-2016 I Engtoften vil vi arbejde for at styrke børnene i at mestre deres liv i forhold til deres udviklingsniveau/r. Igennem vores pædagogiske praksis skaber vi rum

Læs mere

Notat om udendørstid og ude-dage i daginstitutioner.

Notat om udendørstid og ude-dage i daginstitutioner. Notat om udendørstid og ude-dage i daginstitutioner. Baggrund Center for Dagtilbud og Skole har udarbejdet notatet med baggrund i anmodning om optagelse af punkt på dagsordenen til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag

Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune. Bilag Pædagogisk tilsyn 2018 i dagtilbud i Randers kommune Bilag Indholdsfortegnelse Bilag 1 Samlet tilsynsrapport 2018 for dagtilbud i RK 2 Side Bilag 2 9 - punktsplanen 20 Bilag 3 Iagttagelsesopgave 22 1 Bilag

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehaven Rømersvej Deltagere: Pædagoger Heidi Bødker, Dorte Nielsen, Leder Lene Mariegaard, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering. Sprogpakken Beskriv hvorledes

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Indledning Det overordnede grundlag for det pædagogiske arbejde og dermed også for udformningen af årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er service-

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Himmelblå 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehuset Himmelblå Dato for tilsynet: 8. marts 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Dagtilbudsleder

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere

DET PÆDAGOGISKE GRUNDLAG

DET PÆDAGOGISKE GRUNDLAG DET PÆDAGOGISKE GRUNDLAG Blomsterspiren blev en kombineret institution den 1.7.2016, hvor vi har haft 2 læreplaner for henholdsvis vuggestue og børnehave. Da vi i 2018 / 2019 skal lave ny styrket læreplan,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

dii grøften Grøfthøjparken Viby J Tlf

dii grøften Grøfthøjparken Viby J Tlf Grøfthøjparken 2 8260 Viby J Tlf. 4185 5723 Indhold Indledning s. 04 Relationer s. 05 Pædagogens rolle s. 06 Børns kompetencer s. 08 Krop og bevægelse s. 09 Børns venskaber s. 10 Læring og kvalitet s.

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Periode: Efterår 2018 Dagtilbud: Mariehønen Daglig leder: Signe Dall Krossøy Dato og tidspunkt: 3. januar 2019 Konsulent: Susanne Søholt Hvilke

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG...

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... Indhold INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... 3 - BARNESYNET... 3 - DANNELSE OG BØRNEPERSPEKTIV... 3 - LEGEN... 3 - LÆRING... 4 - BØRNEFÆLLESSKABER... 4 - PÆDAGOGISK

Læs mere

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Børnehaven Fyrtårnet Vigøvej 2, Skærbæk 7000 Fredericia Tlf. 72 10 51 80 www.boernehavenfyrtaarnet.fredericiakommune.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Et

Læs mere

Indledning Pædagogiske overvejelser:

Indledning Pædagogiske overvejelser: Børnegårdens læreplan 2016 Indledning Børnegården har valgt at aldersopdele børnegruppen. Således at vi har et hus med vuggestue, et hus med mellemgruppe børn 3- ca. 4,5 år, samt et hus for de ældste børn

Læs mere

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Periode: Efterår 2018 vinter 2019 Dagtilbud: Solstrålen Daglig leder: Karen Jepsen Dato og tidspunkt: 7. januar 2019 (observationer) samt møde

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Mariehøj 2019

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Mariehøj 2019 Pædagogisk læreplan for Børnehuset Mariehøj 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017

Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 2017 Skole- og dagtilbudsafdelingen Norddjurs Kommune Juli 1 Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene

Læs mere

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området. Periode: Efterår Dato for sidste årlige tilsyn: 18. august 2017

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området. Periode: Efterår Dato for sidste årlige tilsyn: 18. august 2017 Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Periode: Efterår 2018 Dato for sidste årlige tilsyn: 18. august 2017 Dagtilbud: Børnehuset Smølferne Daglig leder: Iman El-Faour Dato og tidspunkt:

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Periode: Efterår 2018 Dagtilbud: Påfuglen Daglig leder: Linda Nordam Larsen Dato og tidspunkt:12. oktober (observationer), samt møde med daglig

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden

Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden Uddannelsesplan for Børnenes hus Lærkereden Beskrivelse af praktikstedet Institutionens navn: Adresse: Børnenes hus Lærkereden L.P. Houmøllersvej 19, 9900 Frederikshavn Telefon nr.: 40 42 30 23 E-mail:

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner.

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner. 1 I børnehuset ved Noret udspringer vores menneskesyn af den hermeneutiske tilgang, hvilket betyder at det enkelte individ, barn som voksen tillægges betydning og værdi. I tillæg til dette, er vores pædagogiske

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn?

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Med dialogkortene du nu har i hånden får du mulighed for sammen med kollegaer at reflektere over jeres arbejde med de 0-2-årige børns læring. Dialogkortene

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling I Troldehøjen skal børn trives og udvikle sig i et omsorgsfuldt og trygt miljø, med nærværende voksne og gode venner. I forbindelse med den

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Flintehøj 2019

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Flintehøj 2019 Pædagogisk læreplan for Børnehuset Flintehøj 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke

Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke Vi har i Dagtilbud Sydvest valgt, at lave en fælles afrapportering af punkterne 1-5 + 8. I Birkebo og Ålykke har de 2 børnehuse fælles pædagogisk leder

Læs mere

Det fællesskab Dagtilbud Smedegården rettes mod - og dannes om, er professionelle og faglige forestillinger om, hvad der giver de bedste resultater!

Det fællesskab Dagtilbud Smedegården rettes mod - og dannes om, er professionelle og faglige forestillinger om, hvad der giver de bedste resultater! 1. Indledning Kære læser - velkommen til Dagtilbud Smedegårdens perspektivplan! Du har, gennem denne perspektivplan, mulighed for at få større indblik i og kendskab til Dagtilbud Smedegården! Alle dagtilbud

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Møllegården TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Møllegården 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehaven Møllegården Dato for tilsynet: 14. februar 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen:

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE ADELAIDE VUGGESTUE OG BØRNEHAVE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA 01-07-2016-01-07-2017 EVALUERING FRA Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNES FÆLLES PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Som

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG KØBENHAVNS KOMMUNE BØRNE- OG UNGDOMSFORVALTNINGEN FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG I KOMMUNALE OG SELVEJENDE DAGTILBUD 0-5 ÅR JUNI 2017 1 Indhold 1. Sociale relationer 2 2. Inklusion og fællesskab 3

Læs mere

Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan

Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan 1 Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan #bhvchat #bhvdiadag Notesbøger til egne refleksioner Dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan Side 2 Processen og jeres rolle Januar 2016:

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

Perlen - stedet med de gode og udviklingsstøttende relationer og rammer!

Perlen - stedet med de gode og udviklingsstøttende relationer og rammer! Perlens læreplan 2015 2016 Daginstitutionen Perlens læreplan for 2015 16 tager udgangspunkt i den situation Perlen stod i, i november 2014. Her havde institutionen sammen med en konsulent havde lavet en

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Skovbrynet 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner

1. Indledning. Tegn på læring 2 Pædagogiske læreplaner Tegn på læring 2 1. Indledning I august 2004 trådte lovgivningen om de pædagogiske læreplaner i kraft. Den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets arbejde med mål for læring. Den skal indeholde

Læs mere

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej 43 4440 Mørkøv Tilsyn foretaget 23.05.2016 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf:

Læs mere

Beskrivelse af praktiksted PAU elever Horsens Kommune. Dagtilbud Egebjerg Kaskelotten. Egesholm 5, 8700 Horsens. Torben Skov Lis B.

Beskrivelse af praktiksted PAU elever Horsens Kommune. Dagtilbud Egebjerg Kaskelotten. Egesholm 5, 8700 Horsens. Torben Skov Lis B. PAU elever Horsens Kommune 2017 Beskrivelse af praktiksted PAU elever Horsens Kommune Institutionens navn: Afdelingens navn: Dagtilbud Egebjerg Kaskelotten Adresse: Egesholm 5, 8700 Horsens Tlf.: 76294105

Læs mere

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring

Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring 1 Referat pædagogisk tilsyn 2018: Høj kvalitet og organisatorisk læring Sted: Børnehuset Himmeldalen Dato: 28/02-2018 Tidspunkt: 09:00 12:00 Deltagere: Pædagog Gitte Villum Jørgensen, Pædagogisk leder

Læs mere

9400 Nørresundby. Anmodning til Aalborg Kommune. Leverandørens navn er: Børnenes Akademi 3 Skansevej 42

9400 Nørresundby. Anmodning til Aalborg Kommune. Leverandørens navn er: Børnenes Akademi 3 Skansevej 42 Anmodning til Aalborg Kommune Leverandørens navn er: Børnenes Akademi 3 Skansevej 42 9400 Nørresundby Børnenes Akademi 3 ønsker opstart 1. marts 2018. Kontaktpersoner i overgangsbestyrelsen er: Jeanet

Læs mere

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE AGENDA Masteren for en styrket pædagogiske læreplan Det pædagogiske grundlag Den styrkede læreplan: hvad består det nye i, og er det en styrke?

Læs mere

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Folkeskolereformudvalget i Roskilde kommune har lavet følgende anbefalinger til målsætninger, som SFO en forholder sig til: Alle elever skal udfordres i

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

KERNEHUSETS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

KERNEHUSETS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN KERNEHUSETS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 6 Vi samarbejder

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014.

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014. Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2015 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

LÆREPLAN MED AFSÆT I DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. Dagtilbuddets navn: Kastaniegården

LÆREPLAN MED AFSÆT I DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. Dagtilbuddets navn: Kastaniegården LÆREPLAN MED AFSÆT I DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Dagtilbuddets navn: Kastaniegården 1 2 ET PÆDAGOGISK LÆRINGSMILJØ HELE DAGEN Dagtilbud skal etablere et pædagogisk læringsmiljø, der med leg, planlagte

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

KVALITETSRAPPORT RAPPORT DANNET -- Hjernen&Hjertet

KVALITETSRAPPORT RAPPORT DANNET -- Hjernen&Hjertet KVALITETSRAPPORT RAPPORT DANNET -- Hjernen&Hjertet Indhold 1 OM INSTITUTIONEN 3 1.1 Fakta om institutionen 3 1.2 Institutionens værdigrundlag 3 1.3 Institutionens pædagogiske principper 4 1.4 Institutionens

Læs mere

Mælkebøttens Uddannelsesplan for pædagogstuderende 2011

Mælkebøttens Uddannelsesplan for pædagogstuderende 2011 Mælkebøttens Uddannelsesplan for pædagogstuderende 2011 Børnehuset Mælkebøtten Kildegårdsvej 33 A og B, Fensmark 4684 Holmegaard tlf.55 88 72 60 Beskrivelse af børnehuset Mælkebøtten: Mælkebøtten er en

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Baggrund og lovgivning Herning Kommune ønsker et højt fagligt niveau på børne- og unge området, og har derfor også store ambitioner

Læs mere

RESULTATRAPPORT RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING. Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune

RESULTATRAPPORT RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING. Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune RAMBØLL LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Lege- og Læringsmiljøvurvering 218 RESULTATRAPPORT Nørrelandskirkens Børnehus Kommunale institutioner Holstebro Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRODUKTION 4 2 LÆSEVEJLEDNING

Læs mere

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilstede: Forældrerepræsentant: Pædagog: Pædagogisk leder: Klyngeleder: Pædagogisk konsulent: Sociale relationer Positiv voksenkontakt hver dag Alle børn har ret til

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe

Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe Børneinstitutionen Høgevænget 27. marts 2015 Leder: Rikke Bruun Bestyrelsesformand: Pernille Worsøe Evaluering delmål 2013-2015 Tema: Læreplans temaet i 2013 er årstiderne. - Vi vil udforske de mange og

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34

Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34 Tilsyn 2017 Børnehaven Lille å ved Nørreådal Friskole Antal børn: 34 Hvordan er normeringen på institutionen? Antal uddannet personale: 4 pædagoger Kirsten, daglig leder 37t Ann 37t Signe 33t Vinni 30t

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Rævestuens målsætning og profil

Rævestuens målsætning og profil Rævestuens målsætning og profil Med denne side vil vi gerne fortælle dig mere om Rævestuen, - hvem vi er, vores faglige grundlag, målsætninger og vores tilbud til dig og dit barn. Vi mener, at kunne gøre

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO-

3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO- 3 DAGES KURSUS FOR DEN DAGLIGE PÆDAGO- GISKE LEDELSE FAGLIGE LEDERE Den styrkede pædagogiske læreplan Kompetenceløft på dagtilbudsområdet Version 2018.04.08 Formålene med kompetenceudviklingen er samlet

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere