Forbruger i en digital verden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forbruger i en digital verden"

Transkript

1 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Erhvervsministeriet MAJ 2018

2

3 Forbruger i en digital verden regeringens Forbrugerpolitiske strategi 3 Forbruger i en digital verden Forbrugere befinder sig i en anden virkelighed end for blot 15 år siden. Digitaliseringen har skabt nye muligheder for nethandel, og der er opstået et bredt udvalg af forskellige søge- og sammenligningstjenester på nettet. Det giver os som forbrugere adgang til et langt større produktudbud og nye markeder. Sociale platforme og anmeldetjenester har samtidig givet forbrugerne en bedre mulighed for at tale med én stemme og dermed udøve såkaldt købermagt. De digitale muligheder styrker dermed forbrugernes rolle på markederne og kan understøtte effektiv konkurrence. Men den digitale udvikling rummer også nye udfordringer for forbrugerne, for eksempel i forhold til persondata. Det er vigtigt, at forbrugerpolitikken er afstemt med de nye vilkår og favner både muligheder og udfordringer. Der er samtidig brug for at få tilpasset den forbrugerrettede regulering til den digitale virkelighed. Både i Danmark og i EU har den forbrugerrettede regulering traditionelt fokuseret på at forpligte virksomhederne til grundigt at informere forbrugerne, så de kan træffe deres beslutninger på et velinformeret grundlag. De mange oplysningskrav er imidlertid ikke målrettet en moderne digital tidsalder, hvor smartphones og tablets er en integreret del af forbrugernes liv. Samtidig viser ny viden om forbrugeradfærd, at de store mængder information ikke altid virker efter hensigten. For eksempel sætter tre ud af fire forbrugere mellem 18 og 49 år flueben ved handelsbetingelser på nettet uden at have læst dem.

4 4 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Ydermere er der brug for at have fokus på forbrugernes adfærd, og hvordan vi påvirkes af den information, der stilles til rådighed. Regeringen vil arbejde for at gøre op med tanken om, at mere information nødvendigvis er det samme som bedre information. Information skal have reel værdi for forbrugerne. Forbrugerinformation skal så vidt muligt gives i et sprog og i et omfang, som er til at forstå, og at de oplysninger, vi har brug for, skal komme på rette tidspunkt i en beslutningsproces. Det kan styrke vores muligheder for at træffe de valg, der passer bedst til netop vores behov. Dette er generelt en prioritet for regeringen, som ønsker at styrke brugen af adfærdsindsigter både for forbrugere, men også i den offentlige sektor. Initiativerne i det forbrugerpolitiske udspil skal således ses i sammenhæng med regeringens kommende initiativer om styrket brug af adfærdsindsigter i Sammenhængsreformen. Regeringen fremlægger på den baggrund en forbrugerpolitisk strategi, der skal gøre det nemmere at være forbruger og træffe gode valg i en digital verden. Regeringen sætter ind med 24 initiativer. Regeringen ønsker, at forbrugerne skal have de bedste rammer for at anvende egne data til at opnå bedre produkter og løsninger, at forbrugerne har adgang til nem og sikker nethandel, at det bliver nemmere for forbrugerne at handle bolig, at arbejde for at fjerne overflødige oplysningskrav i forbrugerlovgivningen samt en lang række andre initiativer.

5 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 5 Forbrugerpolitiske initiativer Nemmere at træffe gode valg 1 nemmere at træffe gode valg 2 Forbrugerpolitisk panel 3 interessevaretagelse i EU Data skal skabe værdi for forbrugerne 4 nemmere adgang til egne forbrugsdata 5 nemmere adgang til egne offentlige data 6 Øget gennemsigtighed i gratis digitale tjenester Nem og sikker nethandel 7 Øget gennemsigtighed på online platforme 8 bedre produktsikkerhed ved køb over nettet 9 sikker nethandel også uden for EU 10 rimelige returregler for brugte varer 11 bedre forbrugerbeskyttelse ved optagelse af kviklån 12 Øget tilsyn med kviklån Målrettede oplysningskrav 13 Målrettede oplysningskrav ved nethandel 14 ensretning af oplysningskrav i den forbrugerrettede lovgivning 15 Færre oplysningskrav ved boligfinansiering 16 ophæv dansk risikomærkning af boligfinansiering 17 nemmere information på forsyningsområdet Nemmere at handle bolig 18 nemmere at sammenligne lånetilbud 19 Forbrugervenlige tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter Markedsføring i en digital virkelighed 20 tidssvarende regler for uanmodet henvendelse 21 Målrettet markedsføring ved livsfaseskift 22 nemmere at opsige abonnementer 23 styrket fokus på passive abonnementer 24 bøder på niveau med sammenlignelige lande

6

7 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 7 Nemmere at træffe gode valg Regeringen ønsker, at det skal være så nemt som muligt for forbrugerne at træffe gode valg for sig selv. Sådan er det ikke altid i dag. På nogle markeder er det svært for forbrugerne at forstå og sammenligne tilbud, fordi produkterne er komplekse, og informationen er svært tilgængelig. På andre markeder stiller reguleringen krav, der gør det svært for virksomhederne at præsentere forbrugerne for overskuelige valg eller udvikle nye digitale løsninger, der kan gøre det nemmere at navigere på markedet. Selvom det i den digitale verden ofte er nemmere at sammenligne på tværs, kan det være vanskeligt at gennemskue, hvad man som forbruger giver virksomhederne adgang til, eller om produkterne er sikre. Regeringen vil derfor arbejde systematisk med at afdække, hvordan forbrugerne kan understøttes i at træffe gode valg for sig selv. Løsningerne skal tage udgangspunkt i viden om forbrugernes faktiske adfærd, og løsningerne skal i højere grad testes, før de implementeres. Undersøgelser har allerede vist, at mange har svært ved at forstå og sammenligne tilbud om realkreditlån. En fast forside med centrale nøgleinformationer om lånetilbuddet kunne for eksempel gøre det nemmere for forbrugerne at sammenligne og træffe valg, der svarer til deres behov. Regeringen ønsker, at det skal være så nemt som muligt for forbrugerne at træffe gode valg for sig selv.

8 8 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Nye undersøgelser skal i de kommende år afdække, hvordan det kan blive nemmere for forbrugerne at afsøge lånemarkedet og pensionsmarkedet, samt hvordan principper for digitalt samtykke kan gøre det tydeligere for forbrugerne, hvad de giver samtykke til i forskellige sammenhænge. Undersøgelserne skal tage udgangspunkt i den nyeste viden inden for adfærdsvidenskab. Implementeringen af regeringens forbrugerpolitiske strategi kræver et tæt samarbejde med aktører på forbrugerområdet. Der er behov for at styrke fokus på, hvordan reguleringen påvirker forbrugerne, og hvordan digitale tendenser påvirker forbrugerrollen. Derfor oprettes et nyt forbrugerpolitisk panel, som kan bidrage til tæt koordinering mellem de relevante aktører. Initiativ 1: Nemmere at træffe gode valg Regeringen vil arbejde systematisk med at afdække, hvordan forbrugerne kan understøttes i at træffe gode valg for sig selv i en digital virkelighed og på markeder med komplicerede beslutnings processer. I de kommende tre år vil der blive iværksat adfærdsforsøg på en række fokusområder: Samtykke. Hvordan kan principper for samtykke til markedsføring udformes, så det bliver nemmere for forbrugerne at gennemskue, hvad de reelt giver samtykke til? Abonnementer. Hvordan kan det gøres nemmere for forbrugerne at forholde sig aktivt til, om deres løbende abonnementer fortsat opfylder deres behov? Låneoptagelse. Hvordan kan det blive nemmere for forbrugerne at afsøge lånemarkedet? Relevant markedsføring. Hvordan kan relevant markedsføring ved forskellige livsfaseskift, for eksempel når vi flytter, bliver gift eller får børn, understøtte forbrugerne i at træffe aktive valg på markeder, hvor forbrugeraktiviteten generelt er lav? Skifteadfærd på elmarkedet. Hvordan kan man understøtte aktive forbrugere på elmarkedet, herunder gøre prisstrukturen enklere, samt gøre det nemmere for forbrugerne og elvirksomheder at gennemføre skift af elleverandør? Pension. Hvordan kan forbrugerne klædes på til at forholde sig aktivt til deres pensionsordninger? Initiativ 2: Forbrugerpolitisk panel regeringen vil nedsætte et forbrugerpolitisk panel, bestående af blandt andet brancheorganisationer, forbrugerorganisationer, relevante ministerier samt to fagpersoner med særligt kendskab til forbrugerpolitik. Panelet skal gennem videndeling og erfaringsudveksling bidrage til koordinering mellem de relevante aktører på forbrugerområdet med henblik på at understøtte implementeringen af regeringens forbruger politiske strategi og interessevaretagelsen i forhold til forbrugerregulering nationalt og på EU-niveau.

9 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 9 Principper for forbrugerrettet regulering Principper for adfærdsbaseret forbrugerregulering Forbrugerrettet regulering bør understøtte simpel og handlingsanvisende forbrugerinformation. Forbrugerrettet regulering bør understøtte, at forbrugerrettet information præsenteres på rette tidspunkt i forbrugernes beslutningsproces. Forbrugerrettet regulering bør baseres på den bedst tilgængelige viden om forbrugeradfærd. Regeringen vil indføre tre principper, der skal bruges til at udbrede best practice for udformning af forbruger regulering. Principperne skal bidrage til at sikre et højt niveau af forbrugerbeskyttelse, der understøtter forbrugerne i at træffe aktive og velinformerede valg, som opfylder deres egne behov. Principperne er en del af en fælles måde at tænke forbrugerbeskyttelse på tværs af de ansvarlige ministerier og styrelser og skal understøtte, at reguleringen får den tilsigtede virkning på markedet.

10 10 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi En stor del af indsatsen for at modernisere reglerne skal derfor også ske gennem en ambitiøs dansk interessevaretagelse i EU. Fælles forbrugerbeskyttelse i EU En stor del af forbrugerpolitikken er baseret på EU-regler, som Danmark har været med til at udforme. Fælles regler er med til at understøtte et velfungerende indre marked i Europa, hvilket har stor værdi for danske virksomheder. Det er også vigtigt for forbrugerne, at der er fælles rammer og regler på tværs af det indre marked, så man som forbruger ikke skal forholde sig til mange forskellige regelsæt, når man handler på tværs af grænserne. Et effektivt håndhævelsessamarbejde mellem myndighederne i medlemslandene skal samtidig gøre det nemmere for forbrugerne at få hjælp, hvis noget går galt. Det er med til at styrke nethandel på tværs af EU s grænser. Fælles EUregler på forbrugerområdet har således stor betydning både for forbrugere og virksomheder i en digital verden, hvor landegrænser får mindre og mindre betydning i forbrugernes valg af produkter. En stor del af indsatsen for at modernisere reglerne skal derfor også ske gennem en ambitiøs dansk interesse varetagelse i EU. Regeringen vil arbejde målrettet for, at EU-Kommissionen fortsat tager udgangspunkt i viden om forbrugernes faktiske adfærd og den digitale udvikling i forbindelse med revisionen af forbruger- og markedsføringsreglerne i EU. Det gælder for eksempel udmøntningen af EU-Kommissionens pakke om revision af forbrugerreglerne A New Deal for Consumers, der blev offentliggjort den 11. april 2018, herunder arbejdet med direktiverne om elektronisk handel og fjernsalg af finansielle tjenesteydelser. Generelt arbejder regeringen for, at oplysningskravene i europæiske regelsæt tilpasses den digitale virkelighed. Mange forbrugere handler via mobiltelefonen, og det er derfor afgørende, at oplysningsforpligtelser for eksempel ikke kræves på papir eller på andre måder, der ikke er tilpasset det digitaliserede samfund. Regeringen vil endvidere arbejde for, at de oplysningsforpligtelser, der udspringer af EU-regulering, herunder særligt i direktiverne om urimelige kontraktvilkår og om forbrugerrettigheder, opdateres, så de er mere anvendelige for forbrugeren. Det er vigtigt for regeringen, at disse oplysninger har

11 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 11 reel værdi for forbrugerne. Det betyder, at oplysninger skal gives i et sprog og i et omfang, som er til at forstå, og at oplysningerne skal komme på det rette tidspunkt i beslutningsprocessen, således at de bruges aktivt af forbrugerne til at træffe den bedste beslutning. Dette vil samtidigt lette byrder for erhvervslivet, idet virksomhederne alene underlægges de oplysningskrav, der rent faktisk er nødvendige for forbrugerne at modtage, ligesom det giver erhvervslivet mulighed for at udvikle nye digitale løsninger til forbrugerne. EU s regler er vigtige, fordi borgerne skal kunne føle sig sikre, når de handler i et andet EU-land, og fordi simple og ens regler sikrer en velfungerende markedsplads for danske virksomheder på tværs af EU-lande. Initiativ 3: Interessevaretagelse i EU Regeringen vil: arbejde for at påvirke udmøntningen af A New Deal for Consumers, så EU-lovgivningen på området baseres på viden om forbrugernes faktiske adfærd og er rustet til en digital virkelighed, herunder i forhold til direktiverne om elektronisk handel og fjernsalg af finansielle ydelser. arbejde for, at de oplysningsforpligtelser, der udspringer af EU-regulering, herunder særligt i direktiverne om urimelige kontraktvilkår og om forbrugerrettigheder, opdateres, så de er anvendelige for forbrugeren og skaber mindst mulige byrder for virksomhederne.

12

13 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 13 Data skal skabe værdi for forbrugerne Forbrugsdata kan være et vigtigt aktiv for forbrugerne og rummer både udfordringer og muligheder for forbrugere og virksomheder. Forbrugerne skal have størst mulig udbytte af de mange nye muligheder, digitaliseringen medfører. Når forbrugerne handler med en virksomhed, bruger en digital tjeneste eller køber et produkt på internettet, skabes data om deres adfærd. Data om forbrugernes køb, økonomi og anvendelse af produkter er et værdifuldt aktiv for virksomhederne. Derfor er der konkurrence blandt virksomhederne om adgang og ejerskab til disse data, og internetbaserede platforme, som for eksempel Amazon og Hotels.com, baserer blandt andet deres forretningsmodel på de data, forbrugerne skaber. Nye regler om data skal gavne forbrugerne I 2018 træder nye EU-regler om persondata og betalingstjenester i kraft. Reglerne giver blandt andet ret til at få udleveret egne forbrugsdata fra virksomhederne i et almindeligt anvendt dataformat. Det giver mulighed for, at forbrugerne kan anvende data om deres indkøb mv. fra én virksomhed til at sikre sig bedre tilbud og løsninger i en anden virksomhed, for eksempel ved køb af forsikringer eller mobilabonnement.

14 14 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Forbrugerne kan også få gavn af, at nye og eksisterende virksomheder udvikler nye, databaserede apps og andre digitale tjenester, som anvender oplysninger om forbrugerne til at skræddersy løsninger og produkter, der passer til den enkelte forbrugers behov. Det er vigtigt, at der er gode rammer for at udnytte de nye datamuligheder, som følger af de nye regler. Det er blandt andet en forudsætning, at overførslen af data fra én virksomhed til en anden foregår sikkert og smidigt. Regeringen ønsker, at forbrugere nemt og sikkert kan få adgang til egne data, samt at virksomhederne har gode forudsætninger for at udvikle nye produkter til gavn for forbrugerne. Regeringen vil arbejde for, at forbrugerne får gavn af de nye regler om nemmere adgang til egne forbrugsdata i databeskyttelsesforordningen og betalingsloven, og vil derfor nedsætte en følgegruppe, der skal følge implementeringen af de nye regler. Følgegruppen skal bidrage til at skabe klarhed, så reglerne bliver et aktiv for forbrugerne og stimulerer udviklingen af nye digitale tjenester. Regeringen vil endvidere styrke forbrugernes position og konkurrencen ved at gøre det nemmere for forbrugerne at give virksomheder adgang til de relevante data fra offentlige registre, samtidig med at hensynet til datasikkerhed og fortrolighed også varetages. Når en forbruger skal købe ny bil eller finansiere et hus, kræver det for eksempel adgang til personoplysninger, som skal trækkes fra offentlige registre, der administreres af forskellige

15 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 15 myndigheder. Det kan være skatteoplysninger, lønsedler, oplysninger fra tingbogen mv. Når forbrugerne selv skal afsætte tid og ressourcer til at trække disse oplysninger fra forskellige offentlige databaser, som de sjældent bruger, kan det være en barriere for, at forbrugerne indhenter flere tilbud eller skifter udbyder. Regeringen vil derfor styrke forbrugernes muligheder for at opnå gode tilbud ved at gøre det lettere for forbrugerne at få adgang til og bruge oplysninger om dem selv fra offentlige registre. Initiativ 4: Nemmere adgang til egne forbrugsdata regeringen vil gøre det nemt og sikkert for forbrugerne at udnytte de nye muligheder for adgang til egne forbrugsdata. Derfor nedsættes der en følgegruppe, som skal hjælpe virksomhederne til på bedst mulig måde at gøre brug af de regler, så reglerne kan benyttes af forbrugerne og stimulere udviklingen af nye digitale tjenester. Initiativ 5: Nemmere adgang til egne offentlige data regeringen vil afdække mulighederne for at udvide kredsen af virksomheder som har adgang til eskatdata så det bliver nemmere for forbrugerne at give en virksomhed tilladelse til at indhente oplysningerne på deres vegne og anvende oplysningerne til at indhente forskellige tilbud på produkter og tjenesteydelser. Øget gennemsigtighed i gratis digitale tjenester Gennem de seneste ti år er der kommet en række gratis digitale tjenester, som Instagram, facebook, Snapchat og andre apps, som giver forbrugerne adgang til forskellige ydelser uden betaling i kroner og øre. Betingelsen for at benytte tjenesterne er derimod ofte, at man som bruger accepterer, at tjenesten får adgang til personoplysninger og andre personlige data. Mange forbrugere er imidlertid ikke opmærksomme på, hvilke personlige data de giver tjenesterne adgang til, samt hvordan de vil blive anvendt. Der er endvidere en tendens til, at forbrugerne oplever vanskeligheder ved at afmelde sig de digitale tjenester. Regeringen vil derfor arbejde for, at EU-Kommissionens revision af forbrugerrettighedsdirektivet og forslaget vedrørende online gratis digitale tjenester, som er fremsat i forbindelse med A New Deal for Consumers, vil øge gennemsigtigheden. Samtidig skal forbrugerne gøres bedre i stand til at forstå værdien af deres data. Initiativ 6: Øget gennemsigtighed i gratis digitale tjenester det skal være klart for forbrugerne, hvad deres rettigheder er, når de benytter gratis digitale tjenester. Forbrugerne skal have bedre forudsætninger for at forstå, hvad de giver samtykke til, når de anvender gratis digitale tjenester. Der igangsættes blandt andet et adfærdsforsøg vedrørende udformningen af samtykke til markedsføring ved sådanne tjenester.

16

17 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 17 Nem og sikker nethandel 1 dansk Forening for Internethandel. Fakta 1 Nethandel i danmark Nethandlen blomstrer i Danmark, og danske forbrugere handler mere i danske og udenlandske netbutikker end forbrugere i andre lande. Den øgede nethandel giver forbrugerne gode muligheder for at spare både tid og penge. Regeringen ønsker at understøtte den fortsatte udvikling af en nem og sikker nethandel for danskerne. Små og mellemstore virksomheder skal samtidig have de bedste muligheder for at udnytte de nye teknologier. I forbindelse med den digitale vækststrategi har regeringen derfor etableret et e-handelscenter, der skal fremme danske små og mellemstore virksomheders brug af nethandel. Nethandel er i kraftig vækst i danmark. Fra 2015 til 2016 steg nethandlen med 15 pct. Der bliver i dag nethandlet for over 100 mia. kr. årligt, hvilket svarer til 10 pct. af den samlede detailomsætning. 1 Øget gennemsigtighed på online platforme Mange forbrugere anvender online platforme, når de skal vælge eller købe nye produkter. Det kan for eksempel være portaler, der sammenligner forskellige produkter og priser, og derefter guider forbrugerne hen til konkrete virksomheder, hvor de kan købe produktet. Portalerne spiller en stigende rolle, når forbrugerne vælger, hvad de køber og hos hvem. I nogle tilfælde kan det være svært at gennemskue, om resultaterne af en søgning præsenterer tilbud fra alle virksomheder eller kun de virksomheder, som portalen samarbejder med og får betaling fra. Det kan være uklart, hvordan resultaterne er sorteret, og om portalen for eksempel får betaling for at præsentere et bestemt søgeresultat. Endelig kan det være uklart for forbrugeren, om det er portalen eller en anden virksomhed, som har ansvaret for det produkt, som købes via platformen. Det har konsekvenser for forbrugernes muligheder for at gennemskue markedet og foretage aktive valg, men også for virksomhedernes muligheder for at drive forretning og for konkurrencen på markedet.

18

19 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 19 Det er vigtigt, at forbrugerne kan være trygge ved at købe produkter på nettet. Regeringen ønsker en høj grad af gennemsigtighed omkring online platforme, fordi mange forbrugere har gavn af dem, når de skal finde de produkter, der bedst passer til deres behov. Regeringen vil derfor arbejde for, at EU-Kommissionens revision af forbrugerrettighedsdirektivet i forbindelse med New Deal for Consumers og deres forslag om online platforme vil øge gennemsigtigheden både for forbrugerne og for de virksomheder, der anvender platforme. Initiativ 7: Øget gennemsigtighed på online platforme regeringen vil arbejde for, at den kommende EU-regulering af online platforme øger gennemsigtigheden for forbrugerne og virksomheder. Bedre produktsikkerhed ved køb over nettet Danske virksomheder køber i stigende grad produkter i andre EU-lande eller i lande uden for EU, som de sælger videre til de danske forbrugere. Det rejser nogle udfordringer, da produkter købt i udlandet ikke altid lever op til danske krav til sikkerhed og sundhed. De kan for eksempel være mærket forkert, mangle brugsanvisningen, ikke være kontrolleret korrekt og i værste fald være farlige for forbrugerne at anvende. Det er vigtigt, at forbrugerne kan være trygge ved at købe produkter på nettet, og at de alternativt kan udfordre udviklingen af nethandlen, hvis det ikke er tilfældet. Derfor arbejder regeringen på at styrke markedsovervågningen af nethandel, så indsatsen mod usikre og sundhedsskadelige produkter online bliver mere ensartet og effektiv. Regeringen sætter fokus på produktsikkerheden blandt små- og mellemstore virksomheder, fordi det især er dem, der kan have svært ved at gennemskue, hvilke regler der gælder, og hvad de skal gøre, når de videresælger produkter købt i udlandet. Regeringens markedsovervågningsudvalg har primo 2018 gennemført en koordineret kommunikationsindsats med fokus på at formidle regler og råd om produktsikkerhed bedre til nethandelvirksomhederne. Samtidig igangsættes en kampagne om sikker nethandel, som skal bidrage til, at danske forbrugere bliver mere bevidste om mulige risici, og om hvordan de kan navigere uden om farlige og sundhedsskadelige produkter, når de handler online.

20 20 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 2 konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse af markedet for kviklån, Initiativ 8: Bedre produktsikkerhed ved køb over nettet det er regeringens ambition at styrke markedsovervågningen af nethandel, så indsatsen mod usikre og sundhedsskadelige produkter online bliver mere ensartet og effektiv. Initiativ 9: Sikker nethandel også uden for EU regeringen vil iværksætte en forbrugerrettet kampagne om sikker nethandel. Kampagnen skal bidrage til, at danske forbrugere bliver mere bevidste om de mulige risici både i forhold til produktsikkerhed, forbrugerrettigheder og pligter, og om hvordan de kan navigere uden om farlige og sundhedsskadelige produkter, når de handler online. Rimelige returregler for brugte varer Nethandel giver forbrugerne gode muligheder for at spare tid og penge. Regeringen ønsker derfor at understøtte den fortsatte udvikling af nethandel. Når forbrugere køber varer over nettet, er det vigtigt, at de ikke stilles ringere, end når de handler i fysiske butikker. Derfor er forbrugerne blandt andet sikret en 14-dages returret ved nethandel, så de får mulighed for at se og eventuelt prøve den købte vare. Efter de gældende regler kan en forbruger returnere varer købt på nettet, selvom forbrugeren potentielt kan have brugt varen mere end, hvad man normalt ville kunne med varer købt i en butik. Netbutikkerne er således forpligtede til at tage varer retur, der ikke længere fremstår som nye. Det kan for eksempel være tøj, der er blevet brugt, eller elektronik med tydelige mærker efter brug. Det kan være byrdefuldt for netbutikkerne særligt hvis de ikke driver salg med brugte varer. Den nuværende returret skaber således en potentielt uhensigtsmæssig byrdefuld situation for netbutikkerne, som de fysiske butikker ikke omfattes af. Regeringen vil i forbindelse med den kommende revision af EU s forbrugerrettighedsdirektiv arbejde for at sikre den rette balance mellem forbrugerens og den erhvervsdrivendes interesser i forbindelse med returnering af varer købt over nettet. Initiativ 10: Rimelige returregler for brugte varer regeringen vil i EU arbejde for at sikre den rette balance mellem forbrugere og virksomheder i forbindelse med returnering af varer købt over nettet. Bedre beskyttelse ved kviklån Den øgede digitalisering har gjort det nemmere for forbrugerne at optage kortfristede forbrugslån, også kaldet kviklån. En analyse viser, at mere end 50 pct. af forbrugerne ikke overvejer andre alternativer end det kortfristede forbrugslån, de ender med at optage, og at mere end 40 pct. af låntagerne efterfølgende fortryder, at de optog et kortfristet forbrugslån. 2 Det indikerer, at forbrugerne ofte handler impulsivt og ud fra begrænsede overvejelser om pris og konsekvens, når de optager et kortfristet forbrugslån. På den baggrund blev der i 2016 indført en betænkningsperiode på 48 timer ved optagelsen af kortfristede forbrugslån.

21 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 21 3 konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse af forbrugslånsmarkedet efter indførelse af betænkningsperioden, Efter indførelsen af betænkningsperioden tyder en undersøgelse imidlertid på, at flere udbydere af kortfristede forbrugslån har ændret deres produkter, så de i stedet for kortfristede lån tilbyder andre kredittyper, der falder uden for definitionen af kortfristede lån. 3 Disse låntyper er ikke omfattet af kravet om en betænkningsperiode på 48 timer. Kreditgivere har imidlertid en forpligtelse til at foretage en vurdering af kundens evne til at tilbagebetale lånet, en såkaldt kreditvurdering. Formålet med at indføre den obligatoriske betænkningsperiode på 48 timer i 2016 var at sikre, at forbrugeren i højere grad får mulighed for at overveje lånebehovet og lånet og eventuelt afsøge markedet for alternative finansieringskilder. Set i lyset af at flere kviklånsudbydere siden er begyndt at udbyde låntyper, der ikke omfattes af betænkningsperioden, men af kreditaftalelovens øvrige regler, kan der stilles spørgsmålstegn ved, om betænkningsperioden fortsat sikrer en reel beskyttelse af forbrugeren. Det er regeringens ambition, at betænkningsperioden skal være effektiv. Regeringen ønsker samtidig at øge tilsynet med udbydere af forbrugslån, der ikke har en banktilladelse. Det skal være med til at understøtte, at forbrugere ikke optager lån, som de ikke har råd til at betale tilbage. Udbydere af forbrugslån har hidtil været underlagt Forbrugerombudsmandens generelle adfærdstilsyn. Fremover vil disse udbydere endvidere blive underlagt Finanstilsynets tilsyn. Forbrugerombudsmanden vil fortsat have mulighed for at gribe ind over for udbydernes markedsføring og pris oplysning. Initiativ 11: Bedre forbrugerbeskyttelse ved optagelse af kviklån der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af erhvervsministeriet og Justitsministeriet, der skal undersøge, hvorledes den ønskede beskyttelse af forbrugerne ved optagelse af de pågældende lån kan sikres. Branchen og interesseorganisationer vil i fornødent omfang blive inddraget i arbejdet. Initiativ 12: Øget tilsyn med kviklån tilsynet med udbydere af forbrugslån, herunder kviklån, lægges under Finanstilsynet. Regeringen ønsker at øge tilsynet med udbydere af forbrugslån, der ikke har en banktilladelse.

22

23 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 23 Målrettede oplysningskrav 4 national repræsentativ surveyundersøgelse foretaget for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Martin J. Eppler & Jeanne Mengis: The Concept of Information Overload: A Review of Literature from Organization Science, Accounting, Marketing, MIS, and Related Disciplines (2010). Den forbrugerrettede regulering indeholder omfattende og detaljerede krav om, hvilke oplysninger virksom hederne skal give til forbrugerne, og hvornår oplysningerne skal gives. Oplysningerne kan på grund af mængden heraf være svære at overskue for forbrugerne, og nogle gange kommer oplysningerne på et tidspunkt, hvor de ikke er relevante i forbrugerens købsproces. Det gælder ikke mindst, når forbrugerne handler på nettet. Eksempelvis viser en undersøgelse, at tre ud af fire danske forbrugere, som regel eller altid sætter flueben ved handelsbetingelserne på nettet uden at læse dem først. 4 Det kan betyde, at forbrugerne bliver bundet af vilkår, de ikke var opmærksomme på, eller at de ender med at betale for meget for produkter, der måske ikke passer til deres behov. Regeringen vil gøre op med tankegangen om, at flere oplysninger pr. automatik skaber bedre forbrugerbeskyttelse. Oplysningerne skal have reel værdi for forbrugerne. Det betyder, at oplysninger skal gives i et sprog og i et omfang, som er til at forstå, og at oplysningerne skal komme på det rette tidspunkt i forbrugerens købsproces. Det kan styrke forbrugernes muligheder for at træffe de valg, der passer til deres behov. Fakta 2 Information overload Test viser, at vi reelt kun kan overskue en begrænset mængde nøgleinformation, når vi står i en købssituation. Det er derfor vigtigt at prioritere, hvilke oplysninger vi som forbrugere præsenteres for, hvis informationen skal have værdi. Ellers risikerer man, at mange forbrugere ikke forholder sig til væsentlig information, fordi den drukner i mængden. Præcist hvor mange informationer, der skal til for at medføre såkaldt information overload, afhænger blandt andet af informationens kompleksitet samt den beslutning, som forbrugeren skal træffe på baggrund af informationen. 5

24 24 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Oplysninger skal gives i et sprog og i et omfang, som er til at forstå, og skal komme på det rette tidspunkt i forbrugerens købsproces. Målrettede oplysningskrav ved nethandel Det er vigtigt, at oplysningskravene er tilpasset den digitale virkelighed, så nethandel på alle platforme kan foregå smidigt for både forbrugere og virksomheder. De mange nye muligheder, som den digitale udvikling skaber, kan udnyttes af virksomhederne til gavn for forbrugerne. Formålet er ikke at begrænse forbrugernes rettigheder eller forringe deres vilkår, men at forbedre forbrugernes mulighed for at sammenligne produkter og vilkår på tværs af udbydere og forbedre forbrugernes forudsætninger for at gøre sig bekendt med den mest relevante information. Den relevante regulering bygger i høj grad på EU-regulering, og indsatsen for at modernisere reglerne skal primært ske i de relevante organer i EU. Det er regeringens ambition at gøre det nemmere for forbrugerne at blive bekendt med alle relevante oplysninger og dermed sikre et fortsat højt niveau af forbrugerbeskyttelse. Samtidig er formålet at gøre det nemmere for forbrugerne at forholde sig aktivt til aftaleindholdet og sammenligne produkter og vilkår på tværs af markedet samt at forbedre virksomhedernes muligheder for at udvikle nye innovative løsninger til nethandel, der kan gøre det nemmere at være forbruger. Initiativ 13: Målrettede oplysningskrav ved nethandel Regeringen vil: arbejde for at gøre op med tankegangen om, at flere oplysninger pr. automatik skaber bedre forbrugerbeskyttelse. arbejde for, at forbrugerne gives oplysninger, der har reel værdi for forbrugerne, samtidig med at oplysningerne skal kunne tilgås på det rette tidspunkt i forbrugerens købsproces og være så tilpas overskuelige, at de kan bruges aktivt af forbrugeren. Som led i arbejdet udarbejdes en undersøgelse af, hvordan handelsbetingelser ved nethandel kan formidles, så forbrugerne nemmere kan forstå og sammenligne vilkår og betingelser fra forskellige netbutikker. Resultaterne skal understøtte regeringens indsats i EU.

25 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 25 Ensartede krav skal styrke gennemsigtighed Der findes i dag en række oplysningskrav i den forbrugerrettede regulering, der er formuleret forskelligt, men som indholdsmæssigt dækker over det samme. For eksempel skal moms og andre afgifter altid indregnes i prisen efter markedsføringsloven, hvorimod e-handelsloven kun kræver, at det tydeligt fremgår, om prisen er inkl. afgifter. Et andet eksempel kunne være, at oplysningsforpligtelserne ved markedsføring af boliglån ikke er gennemført enslydende i henholdsvis markedsføringsloven og i boligkreditbekendtgørelsen. Det skaber uigennemsigtighed for forbrugerne, at oplysningerne gives forskelligt, og det er ressourcekrævende for de erhvervsdrivende at sikre, at de opfylder alle oplysningskrav særligt for de mindre virksomheder. Der er endvidere forskel på, hvordan man definerer en forbruger på tværs af den forbrugerrettede lovgivning. Det danske forbrugerbegreb omfatter for eksempel både fysiske og juridiske personer, der hovedsageligt handler uden for deres erhverv, mens det EU-retlige forbrugerbegreb alene omfatter fysiske personer, der hovedsageligt handler uden for deres erhverv. Initiativ 14: Ensretning af oplysningskrav i den forbrugerrettede regulering Regeringen vil: gøre det nemmere for forbrugerne at identificere relevante oplysninger ved i videst muligt omfang at ensrette ordlyden af de oplysningskrav i den forbrugerrettede lovgivning, der er formuleret forskelligt, men indholdsmæssigt dækker over det samme. Det skal samtidig lette unødige byrder for erhvervsdrivende. arbejde for, at der også på EU-niveau bruges ensartede formuleringer af oplysningskrav. iværksætte en kortlægning af forbrugerbegrebet på tværs af den forbrugerrettede regulering med henblik på at vurdere, om der bør arbejdes for at ensarte det danske civilretlige forbrugerbegreb og det EU-retlige forbrugerbegreb.

26 26 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Færre oplysningskrav ved boligfinansiering Forbrugerne skal i dag have en lang række oplysninger, både ved markedsføring af boliglån og i rådgivningen forud for aftaleindgåelsen. Formålet med reglerne er, at forbrugerne skal kunne sammenligne lån fra forskellige udbydere og træffe deres beslutning på et oplyst grundlag. Undersøgelser viser imidlertid, at det i praksis er svært for os som forbrugere at gennemskue indhold og sammenhæng mellem alle oplysningerne på grund af omfanget og de mange fagspecifikke udtryk. Det medfører en risiko for, at vi ikke opfanger den relevante information, og derfor ikke træffer beslutning ud fra et tilstrækkeligt kvalificeret grundlag. Fordi de mange oplysningskrav skal stå samlet, kan omfanget samtidig gøre det vanskeligt for de erhvervsdrivende at udvikle nye innovative løsninger, der kan gøre det nemmere for forbrugerne at afsøge markedet. Det kan for eksempel være svært at vise alle oplysningerne på en smartphone eller tablet. I 2007 blev reglerne om rådgivning om boliglån skærpet, fordi man forventede, at antallet af boliglåntyper ville vokse i forbindelse med indførelsen af reglerne om særligt dækkede obligationer. Det ville kunne gøre det vanskeligere for forbrugeren at vælge det rigtige boliglån. Derfor blev der indført en pligt til, at købere skal bekræfte den udøvede rådgivning i forbindelse med boligfinansiering på papir eller andet varigt medium. Reglen skulle sikre, at der blev skabt en fælles forståelse mellem forbruger og långiver om, hvilken rådgivning forbrugeren havde modtaget. I praksis er bankens dokumentationspligt ved rådgivning blevet til ét blandt mange andre dokumenter, der skal underskrives i en proces, hvor forbrugerens fokus er rettet mod drømmeboligen. En anden utilsigtet effekt af dokumentationspligten er, at det i praksis kan være svært for forbrugeren at løfte bevisbyrden, hvis forbrugeren oplever rådgivningen som mangelfuld, fordi banken med forbrugerens underskrift kan dokumentere, at der er ydet rådgivning, uanset hvordan kvaliteten så måtte have været.

27

28 28 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 6 konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Initiativ 15: Færre oplysningskrav ved boligfinansiering Regeringen vil: revidere de nationale særregler i prisoplysningsbekendtgørelsen om, at pengeinstitutter skal give en række oplysninger i pengeinstituttets forretningslokale og på internettet. Der skal i den forbindelse gennemføres en vurdering af, hvilke oplysninger der skal gives og i hvilken form. arbejde i eu for oplysningskrav ved boligfinansiering, der gør det nemmere for forbrugerne at sammenligne lånetilbud og vilkår og forbedrer sektorens muligheder for at udvikle nye innovative løsninger. Det handler primært om boligkreditdirektivets oplysningskrav, herunder ved markedsføring af lån, ved rådgivningen forud for aftaleindgåelsen samt i relation til den endelige låneaftale. ophæve kravet om, at forbrugeren skriftligt skal bekræfte rådgivningen om valg af boliglån, da dokumentationspligten ikke opfylder det tiltænkte beskyttelsesformål. iværksætte et adfærdsforsøg af, hvordan det kan blive nemmere for forbrugerne at afsøge lånemarkedet, herunder hvilke oplysninger der skaber værdi for forbrugerne i den indledende afsøgning af markedet. Ophæv dansk risikomærkning af boligfinansiering I kølvandet på finanskrisen blev der indført en række regler, der havde til formål at styrke forbrugerbeskyttelsen. I Danmark blev der blandt andet indført risikomærkning af boliglån, som betød, at disse produkter i dag klassificeres som røde, gule eller grønne, alt efter hvor risikabelt produktet er. Formålet med mærkningen af boliglån var at sikre forbrugerne mod meget risikable lån. Næsten alle udbudte boliglån og boligkreditter har imidlertid vist sig at falde i kategorien gul. En national repræsentativ undersøgelse viser desuden, at 83,5 pct. af forbrugerne hverken bemærkede eller fandt risikoklassificering brugbar ved optagelse af boliglån. 6 Regeringen vil gerne ophæve risikomærkningen af boliglån. Ordningen videreføres dog for andelsboliger mv. Det skyldes, at andelsboligforeningers økonomiske dispositioner træffes af en andelsboligforening på vegne af de andelshavere, der indgår låneaftalen med den finansielle virksomhed samt fremtidige andelshavere, der ikke nødvendigvis har haft samme direkte opmærksomhed rettet mod konsekvenserne af foreningens økonomiske dispositioner, som for eksempel den enkelte boligejer. Oplysning om risikoklassificering af andelsforeningens lån og finansielle aftaler fremgår af en forenings nøgleoplysningsskema og bidrager derved til gennemsigtighed og til eksisterende og kommende andelshaveres forståelse af risici.

29 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 29 Initiativ 16: Ophæv dansk risikomærkning af boligfinansiering Regeringen vil: ophæve risikomærkningen af boliglån, som ikke bidrager til forbrugernes forståelse af risici og bebyrder långiver unødigt. Risikomærkning af boligfinansiering for andelsboligforeninger, der bidrager til eksisterende og kommende andelshaveres forståelse af risici, vil blive fastholdt. I samarbejde med sektoren vil der derfor blive sat fokus på, hvordan en aktiv forbrugeradfærd kan styrkes i første omgang på elmarkedet. På gasområdet modtager mange forbrugere stadig to regninger. En regning for levering af gas og en regning for selve gassen. Dette vurderes at hæmme konkurrencen på detailmarkedet. Derfor undersøges mulighederne for, at forbrugerne fremadrettet kun modtager én samlet regning. 7 dansk Energi (2018). Nemmere information på forsyningsområdet De fleste danske forbrugere anvender dagligt el, og omkring danskere anvender gas. På fremtidens elmarked får efterspørgselssiden en større rolle, blandt andet fordi udrulningen af fjernaflæste målere og implementering af afregning på timebasis medvirker til, at valgmulighederne bliver forøget, og forbruget gøres mere fleksibelt. På elområdet har forbrugerne siden introduktionen af elengrosmodellen i 2016 kun modtaget én elregning. De mange oplysninger på fakturaen kan imidlertid medvirke til, at forbrugerne har svært ved at navigere i oplysningerne på forsyningsområdet. Undersøgelser vedrørende efterspørgsel på detailmarkedet for el viser, at forbrugerne har svært ved at gennemskue priserne. 7 Initiativ 17: Nemmere information på forsyningsområdet Regeringen vil: iværksætte et adfærdsforsøg i samarbejde med sektoren, der skal afdække, hvordan man kan understøtte aktive forbrugere på elmarkedet, herunder hvordan man kan gøre prisstrukturen enklere samt gøre det nemmere for forbrugerne og el virksomheder at gennemføre skift af elleverandør. undersøge muligheden for, at forbrugere af gas kun modtager én gasregning i overensstemmelse med forsyningsstrategien, Forsyning for Fremtiden, 2016.

30

31 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 31 Nemmere at handle bolig 8 survey foretaget af Wilke for Konkurrenceog Forbrugerstyrelsen, juni Beslutninger om boligfinansiering er for mange forbrugere den største privatøkonomiske beslutning i et helt liv. Boliglån er produkter på et marked præget af store mængder information og svært sprog, og meget af reguleringen er baseret på EU-regler. Samtidig kommer meget af informationen på et tidspunkt i beslutningsprocessen, hvor vores primære fokus som forbrugere er selve drømmeboligen, og i langt mindre grad på finansieringen. Således handler vores finansieringsovervejelser måske ofte mere om, hvor stor en købesum man som forbruger kan godkendes til, end om hvor man finder det bedste og billigste lånetilbud. For eksempel viser en undersøgelse, at tre ud af fem forbrugere indhenter finansieringstilbud fra én bank, når de skal finansiere deres bolig. 8 Tæt på 70 pct. af dem, der kun opsøger en udbyder, føler sig desuden sikre på, at de får det bedst mulige tilbud også selvom de ikke har et konkurrerende tilbud at sammenligne med.

32 32 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Det skal være lettere for forbrugerne at blive opmærksomme på, at der kan være forskel på lånetilbud. Det er uhensigtsmæssigt, både for forbrugerne og for konkurrencen mellem udbyderne, når forbrugerne ikke sammenligner udbydere og forhandler vilkår, når de optager et boliglån, og kan i værste fald betyde, at forbrugeren ender op med et unødigt dyrt lån eller et lån, der på anden vis ikke matcher forbrugerens behov. Nemmere at sammenligne lånetilbud Det skal være lettere for forbrugerne at sammenligne lånetilbud. Det kræver, at forbrugerne skal forholde sig til færre oplysninger, og at forbrugerne bliver opmærksomme på, at der kan være forskel på de enkelte lånetilbud. Regeringen vil derfor arbejde for at indføre en standardiseret og simpel forside til lånetilbud, som skal gøre det nemmere for forbrugerne at sammenligne lånetilbud. Det skal også være lettere for forbrugerne at blive opmærksomme på, at der kan være forskel på lånetilbud. Konkurrencerådet har i sin analyse af realkreditmarkedet anbefalet, at det fremgår af de salgsopstillinger, der vises på ejendomsmægleres hjemmesider, at der kan være forskelle i låneomkostningerne på lån fra forskellige realkreditudbydere, for eksempel ved at inkludere sammenlignelige finansieringsforslag i salgsopstillingerne. Forslaget vil gøre det nemmere for forbrugerne at se, hvad et realkreditlån koster hos de forskellige realkreditselskaber og på den måde understøtte forbrugerne at finde frem til det boliglån, der til den bedste pris passer bedst til den enkeltes behov. Initiativ 18: Nemmere at sammenligne lånetilbud Simpel forside til lånetilbud regeringen vil arbejde for indførelsen af en standardiseret og simpel forside til lånetilbud, som skal hjælpe forbrugerne til at sammenligne de væsentligste oplysninger, der har betydning for deres privatøkonomi. Husk at tjekke boliglån regeringen vil udarbejde forslag om, at salgsopstillinger i fremtiden kommer til at henvise til Tjek Boliglån, så forbrugernes aktive valg af boliglån understøttes.

33 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 33 9 gennemført af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Forbrugervenlige tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter Mange forbrugere har svært ved at forstå indholdet og betydningen af de tilstands- og elinstallationsrapporter, som de får udarbejdet i forbindelse med køb og salg af bolig. Undersøgelser foretaget af Sikkerhedsstyrelsen peger på, at forbrugerne har svært ved at forstå indholdet af rapporterne, fordi strukturen er ulogisk, formidlingen er tung, og layoutet ikke understøtter forståelsen. Begge rapporter bruger de såkaldte K-værdier (K1, K2, K3), men værdierne betyder noget forskelligt i de to typer af rapporter. Derfor misforstår forbrugerne ofte, hvad værdierne betyder, og hvordan de kan anvendes. Udfordringerne bidrager samlet set til at reducere forbrugernes retssikkerhed og tillid til rapporterne. Den manglende gennemsigtighed kan skabe grundlag for unødige tvister mellem huskøber og forsikringsselskab. Derudover bliver rapporterne sjældent brugt aktivt af forbrugerne som et afsæt til for eksempel at få udbedret ulovlige og farlige elinstallationer og vedligeholdelse af boligen. Initiativ 19: Forbrugervenlige tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter regeringen vil gøre det nemmere for forbrugerne at forstå og anvende tilstands- og elinstallationsrapporter i forbindelse med bolighandel. Derfor skal rapporterne formidles bedre, blandt andet ved brug af digitale løsninger. Endelig skal karaktersystemet til klassificering af skader/ fejl ( k værdierne) revideres. Fakta 3 sammenligning af lånetilbud et forsøg Forsøg har vist, at der var stor forskel på, om forbrugerne blev præsenteret for et almindeligt lånetilbud eller et lånetilbud med en forside, som indeholdt udvalgte nøgletal fra lånetilbuddet. De testdeltagere, der blev præsenteret for lånetilbud, hvor nøgletallene var fremhævet på forsiden, havde markant flere rigtige svar og brugte kortere tid på at gennemføre en række stillede opgaver end de testdeltagere, der alene modtog de oprindelige lånetilbud. For eksempel kunne 95 pct. af deltagerne identificere, hvilket lån der havde den laveste månedlige ydelse, hvis de fik udleveret forsiden, mens det kun gjaldt 50 pct. af de deltagere, som kun modtog de oprindelige lånetilbud. Dertil kom, at deltagernes frustrationsniveau steg med op til 600 pct., når de bladrede væk fra den indsatte forside og blev bedt om at gennemgå de oprindelige lånetilbud. 9

34

35 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi 35 Markedsføring i en digital virkelighed Digitaliseringen har medført, at forbrugerne kan få markedsføring via mange forskellige kanaler. Både det offentlige rum og forbrugernes newsfeed på de sociale medier er fyldt med markedsføring. Kampen om forbrugernes opmærksomhed er hård. Det er derfor vigtigt at værne om retten til privatlivets fred. Som forbrugere skal vi kunne vælge til og fra, så den markedsføring, vi modtager, samlet set giver os værdi. Uanmodet henvendelse til forbrugerne I dag er der forskel på, hvordan virksomhederne må kontakte forbrugerne, alt afhængig af om kontakten foregår via brev, , uadresserede henvendelser eller telefonisk. Et forsikringsselskab må for eksempel ikke henvende sig til en forbruger via , men må gerne kontakte samme forbruger telefonisk, selvom det for nogle forbrugere vil anses for at være et større indgreb i privatlivets fred. Erhvervsdrivende må dog som udgangspunkt heller ikke kontakte forbrugerne telefonisk, medmindre de har fået et udtrykkeligt samtykke. Der er imidlertid enkelte undtagelser til forbuddet, for eksempel er det tilladt at ringe med tilbud om forsikringer, redningstjenester, bestilling af bøger eller abonnementer på aviser og andre tidsskrifter. Undtagelserne er oprindelig begrundet i samfundsmæssige hensyn, men samfundet har udviklet sig meget, siden undtagelserne blev indført i Som forbrugere skal vi kunne vælge til og fra i den markedsføring, vi modtager.

36 36 Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Regeringen vil undersøge, om reglerne for uanmodet kontakt til forbrugerne er tidssvarende, digitaliseringsparate og varetager de tiltænkte hensyn, eller om der er behov for ændringer af undtagelserne, som vil skulle ske inden for rammerne af EU-Kommissionens revision af direktivet om urimelig handelspraksis og forslaget vedrørende uanmodet henvendelse, som er fremsat i forbindelse med A New Deal for Consumers. Regeringen vil desuden undersøge behovet for en ajourføring af den såkaldte Robinsonliste, der blev oprettet i 2000, hvor forbrugere kan frabede sig uopfordrede skriftlige og telefoniske henvendelser i markedsføringsøjemed. Initiativ 20: Tidssvarende regler for uanmodet henvendelse til forbrugerne regeringen vil undersøge, om reglerne for uanmodet kontakt til forbrugerne er tidssvarende, digitaliseringsparate og varetager de tiltænkte hensyn, eller om der er behov for ændringer af undtagelserne. regeringen vil undersøge behovet for en ajourføring af Robinsonlisten, der blev oprettet i 2000, hvor forbrugere kan frabede sig uopfordrede skriftlige og telefoniske henvendelser i markedsføringsøjemed.

Forbruger i en digital verden

Forbruger i en digital verden Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Erhvervsministeriet MAJ 2018 3 Forbruger i en digital verden Forbrugere befinder sig i en anden virkelighed end for blot 15 år siden.

Læs mere

Forbruger i en digital verden

Forbruger i en digital verden Forbruger i en digital verden Regeringens forbrugerpolitiske strategi Erhvervsministeriet MAJ 2018 3 Forbruger i en digital verden Forbrugere befinder sig i en anden virkelighed end for blot 15 år siden.

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål 226 alm. del stillet af udvalget den 21. marts 2019 efter ønske fra Karin Gaardsted (S).

Besvarelse af spørgsmål 226 alm. del stillet af udvalget den 21. marts 2019 efter ønske fra Karin Gaardsted (S). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 ERU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 226 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVSMINISTEREN 17. april 2019 Besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden

Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden Disruptionrådets sekretariat Februar 2018 Digitale platforme rummer fordele for virksomheder og forbrugere, men skaber også

Læs mere

Nye regler for kvik- og forbrugslån

Nye regler for kvik- og forbrugslån Nye regler for kvik- og forbrugslån Problem og løsning Der er politisk fokus at undgå at overgældssætning. Regeringen er vej med en ny lov for forbrugslånsvirksomhed og Socialdemokratiet har fremlagt et

Læs mere

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark.

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 12 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 10. januar 2017 Samråd i ERU den 10. januar 2017 Spørgsmål A-F

Læs mere

Tak for invitationen til dette samråd i dag om forslaget til en ny markedsføringslov.

Tak for invitationen til dette samråd i dag om forslaget til en ny markedsføringslov. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 8. marts 2017 Samråd i ERU den 23. marts 2017 Spørgsmål G-H stillet

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 349 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del Spm. Ø stillet den 8. april 2014

Læs mere

Strategi for forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Strategi for forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Strategi for forbrugerinformation Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Indhold 1. Strategiens formål og grundlag 2. Mål og målgrupper 3. Strategien i praksis Strategiens formål og grundlag 1.0 Formål: Der

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Indledning

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Indledning Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter Indledning Bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter er udstedt med hjemmel

Læs mere

ADFÆRDSBASERET FORBRUGERREGULERING VELFUNGERENDE MARKEDER

ADFÆRDSBASERET FORBRUGERREGULERING VELFUNGERENDE MARKEDER VELFUNGERENDE MARKEDER 21 2018 ADFÆRDSBASERET FORBRUGERREGULERING Regeringens forbrugerpolitiske strategi Forbruger i en digital verden sætter fokus på, hvordan regler og krav påvirker både virksomheder

Læs mere

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme og effektiv konkurrence Disruptionrådets sekretariat September 2018 De store globale onlineplatforme er uomgængelige handelspartnere for mange virksomheder verden

Læs mere

ADFÆRDSBASERET FORBRUGERREGULERING VELFUNGERENDE MARKEDER

ADFÆRDSBASERET FORBRUGERREGULERING VELFUNGERENDE MARKEDER VELFUNGERENDE MARKEDER 16 2018 ADFÆRDSBASERET FORBRUGERREGULERING Regeringens forbrugerpolitiske strategi Forbruger i en digital verden sætter fokus på, hvordan regler og krav påvirker både virksomheder

Læs mere

New Deal for Consumers

New Deal for Consumers New Deal for Consumers Holdningsnotat EU-Kommissionen præsenterer i New Deal for Consumers en række ændringsforslag til de forbrugerretlige direktiver. Målet med ændringer er at sikre forbrugerne deres

Læs mere

Tættere på forbrugerne Strategi

Tættere på forbrugerne Strategi Tættere på forbrugerne Strategi 2017-2020 Vi tænker, før du handler Det er sin sag at være forbruger: Der kommer flere og flere varer og serviceydelser på hylderne. Vi handler både i fysiske og digitale

Læs mere

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information Faktaark 20. august 2012 Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg Regeringens forbrugerpolitiske eftersyn indeholder 23 initiativer fordelt på fire hovedområder: - Information - Klagemuligheder

Læs mere

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven NOTAT 1. december 2014 14/06943-2 Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven Baggrund Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for virksomhederne og forbrugerne. Den skal således medvirke

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold:

Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold: Velkommen! Få nyt om konkurrence- og forbrugerforhold: Abonner på nyheder fra kfst.dk og forbrug.dk Lyt til vores podcast Følg forbrug.dk på Facebook Følg os på Twitter: @konkurog forbrug @forbrugdk @JakHald

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter

Vejledning til bekendtgørelse om oplysning om risikoklassificering af visse udlånsprodukter VEJ nr 9540 af 16/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juli 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin. Finanstilsynet, j.nr. 122-0027 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN

TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 372 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN SEPTEMBER 2016 1 INTRODUKTION Kommissionen præsenterede den 25. maj forslag til en omfattende

Læs mere

Det er i den forbindelse vigtigt, at der i lovgivningen tilgodeses en række vigtige hensyn:

Det er i den forbindelse vigtigt, at der i lovgivningen tilgodeses en række vigtige hensyn: 1/6 Fredag den 23. marts 2007 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre om indførelsen af særlige dækkede obligationer Der er enighed

Læs mere

64 E-handelsloven Direktivet om elektronisk handel blev gennemført i dansk ret ved lov nr. 227 af 22. april 2002 om tjenester i informationssamfundet, herunder visse aspekter af elektronisk hand el. Loven,

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 15251/15 ADD 2 JUSTCIV 290 CONSOM 220 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 10. december 2015 til:

Læs mere

Procesguide for adfærdsbaseret forbrugerregulering

Procesguide for adfærdsbaseret forbrugerregulering Procesguide for adfærdsbaseret forbrugerregulering Oktober 2018 Procesguide for adfærdsbaseret forbrugerregulering Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50

Læs mere

OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER

OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER OPGAVEN MED AT GØRE LOVGIVNING DIGITALISERINGSKLAR TORSTEN SCHACK PEDERSEN VENSTRES ERHVERVSORDFØRER TILLIDEN TRYKKER - VI ER I SAMME BÅD Radius troværdighedsundersø gelse 2017: Danskernes syn på faggruppers

Læs mere

Vision. - fordi viden forpligter

Vision. - fordi viden forpligter Vision - fordi viden forpligter Mission Danske Advokater er den forening, hvor danske advokatvirksomheder i fællesskab arbejder for at udvikle og styrke advokatbranchen og den enkelte virksomhed til gavn

Læs mere

Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse

Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse Dato: 27. august 2015 Sag: SIF 13/11527 Sagsbehandler: KB/SAM/AKE Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse af konkurrenceforholdene

Læs mere

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé Analyse af tilbudslovens regler om annonceringspligt resumé 24. september 2009 UDBUDSRÅDET Resumé, konklusioner og anbefalinger Udbudsrådet traf på sit 1. møde den 28. januar 2009 beslutning om at iværksætte

Læs mere

uanmodede henvendelser og spam

uanmodede henvendelser og spam GODE RÅD OM... uanmodede henvendelser og spam SIDE 1 indhold 3 Indledning 3 E-mails og anden elektronisk post 5 Adresserede reklamebreve med posten 6 Navneløse postforsendelser 6 Telefoniske henvendelser

Læs mere

Rekordvækst i realkreditudlån i euro

Rekordvækst i realkreditudlån i euro NR. 2 OKTOBER 2009 Rekordvækst i realkreditudlån i euro Realkreditsektoren udlåner flere og flere penge i euro sammenlignet med i danske kroner. Især landbruget har fordel af den internationale valuta.

Læs mere

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Sendt pr. mail til: hoeringer@ftnet.dk, bjj@ftnet.dk, tff@ftnet.dk til forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012

Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012 Notat Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012 1. Bedre forbrugerbeskyttelse af børn og unge Vi er positive overfor forslaget om at afdække behovet for bedre beskyttelse

Læs mere

KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI

KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI 2011-2013 Strategi for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 2011-2013 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blev etableret ved en fusion af Konkurrencestyrelsen

Læs mere

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet 1 Indhold 1. Hvorfor har vi en forebyggelsesstrategi? 2. Målsætninger for forebyggelse 3. Udfordringer i relation til efterlevelse 4. Hvad skal der til for at

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 208 Bilag 1 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner)

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 182 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs- og Vækst-, og Eksportudvalget ERU. Udvalgssekretæren EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 22.

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Baggrund Der har i de seneste år været en stigende offentlig debat og et stort fokus på forskellige dataetiske spørgsmål, som brugen af digitale løsninger

Læs mere

[Introduction] [A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info]

[Introduction] [A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info] [Introduction] Goddag mit navn er, og jeg ringer fra Epinion. Vi er i øjeblikket i gang med en undersøgelse blandt danske virksomheder for Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Må jeg i den forbindelse have

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Stigende krav til behandling af persondata

Stigende krav til behandling af persondata Stigende krav til behandling af persondata Forpligtelser i nuværende lovgivning Ny persondataforordning på vej Tilbud til mærkeforeningerne om gennemgang af de enkelte mærkers kontraktbestemmelser om kundedata

Læs mere

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016 Programbeskrivelse 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning 1. Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde et acceptabelt

Læs mere

De nye beføjelser vedrører alle markedsføringsret, som er Forbrugerombudsmandens

De nye beføjelser vedrører alle markedsføringsret, som er Forbrugerombudsmandens Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 101 Bilag 9 Offentligt N O T A T Talepapir til brug for Forbrugerombudsmandens indlæg Dato: 20. februar 2013 Sag: FO-13/02090 Sagsbehandler: ssj Mini-høring

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

Tak for invitationen til dette samråd, hvor vi skal drøfte den nye prisportal Tjek Boliglån.

Tak for invitationen til dette samråd, hvor vi skal drøfte den nye prisportal Tjek Boliglån. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 77 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 7. februar 2017 Samråd i ERU den 7. februar 2017 Spørgsmål

Læs mere

Den nye lov om forbrugeraftaler ( Forbrugeraftaleloven ) trådte i kraft 13. juni 2014 og gælder således aftaler indgået efter den 13. juni 2014.

Den nye lov om forbrugeraftaler ( Forbrugeraftaleloven ) trådte i kraft 13. juni 2014 og gælder således aftaler indgået efter den 13. juni 2014. Nyhedsbrev vedrørende ny forbrugeraftalelov 6. august 2014 Den nye lov om forbrugeraftaler ( Forbrugeraftaleloven ) trådte i kraft 13. juni 2014 og gælder således aftaler indgået efter den 13. juni 2014.

Læs mere

Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik

Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik Disruptionrådets sekretariat Februar 2018 J.nr. 2017-179 Hvad er god dataetik? Når man taler om ansvarlig anvendelse af data og ny teknologi, italesættes ofte værdier

Læs mere

Samråd i ERU den 17. juni spørgsmål AL, AM og AN efter ønske fra Frank Aaen (EL) om Betalingsservice.

Samråd i ERU den 17. juni spørgsmål AL, AM og AN efter ønske fra Frank Aaen (EL) om Betalingsservice. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 290 Offentligt NOTAT 17. juni 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Samråd i ERU den 17. juni 2013 - spørgsmål AL, AM og AN efter ønske fra Frank Aaen

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 41 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 14. december 2015 [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del samrådsspørgsmål

Læs mere

Forbrugerpanelet om forbrugernes ønsker til en kommende regering efter folketingsvalget 2019

Forbrugerpanelet om forbrugernes ønsker til en kommende regering efter folketingsvalget 2019 Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 SUU Alm.del - Bilag 301 Offentligt Forbrugerpanelet om forbrugernes ønsker til en kommende regering efter folketingsvalget 2019 Forbrugerpanelet har i januar/februar

Læs mere

Forhåndsbesked vedr. jeres nye kreditvurderingsprocedure

Forhåndsbesked vedr. jeres nye kreditvurderingsprocedure 3C RETAIL A/S Østre Stationsvej 1-5 5000 Odense C Att.: Koncernadvokat Nicoline E. Hyldahl Dato: 29. april 2019 Sag: FO-18/06021-28 Sagsbehandler: /mrh Direkte tlf.: +45 41 71 51 87 Forhåndsbesked vedr.

Læs mere

Svar på spørgsmål AT, AU, AV og AW INSPIRATIONSPUNKTER

Svar på spørgsmål AT, AU, AV og AW INSPIRATIONSPUNKTER Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Bilag 71 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. juni 2010 Talepapir til åbent samråd i Boligudvalget, alm. del, den 4. juni 2010 samrådsspørgsmål AT, AU, AV og AW af 27. april

Læs mere

Implementering af boligkreditdirektivet

Implementering af boligkreditdirektivet Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø 26. november 2014 lhj Implementering af boligkreditdirektivet Vi takker for muligheden for at kommentere regeringens lovforslag om gennemførelse af boligkreditdirektivet.

Læs mere

Forbrugerforholdsindekset

Forbrugerforholdsindekset VELFUNGERENDE MARKEDER 27 2019 Forbrugerforholdsindekset De danske forbrugerforhold målt ved det såkaldte forbrugerforholdsindeks er en anelse bedre i 2018 end ved den seneste måling. Danmark scorer fortsat

Læs mere

Kendelse. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. i sag 381 j.nr.17/00125 ( ) Dansk Ejendomsmæglerforening.

Kendelse. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. i sag 381 j.nr.17/00125 ( ) Dansk Ejendomsmæglerforening. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere i sag 381 j.nr.17/00125 (2016-10954) Dansk Ejendomsmæglerforening mod Ejendomsmæglervirksomheden MM Living [Adresse] [By] afsagt sålydende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed

Forslag. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed Lovforslag nr. L 208 Folketinget 2018-19 Fremsat den 20. marts 2019 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegræsning

Læs mere

Konkurrencer og markedsføring

Konkurrencer og markedsføring Konkurrencer og markedsføring Indhold 1. Kort fortalt... 1 2. Konkurrencer som led i markedsføring... 1 3. Samtykke til markedsføring gennem konkurrencer... 2 4. Oplysningspligt... 3 4.1. Gratis konkurrencer...

Læs mere

Indhold. Indledning. Anvendelsesområde. Oplysningskrav forud for aftaleindgåelsen. Krav til opbygning af webbutikker. Fortrydelsesretten

Indhold. Indledning. Anvendelsesområde. Oplysningskrav forud for aftaleindgåelsen. Krav til opbygning af webbutikker. Fortrydelsesretten Indhold Indledning Anvendelsesområde Oplysningskrav forud for aftaleindgåelsen Krav til opbygning af webbutikker Fortrydelsesretten Fortrydelsesret ved køb af varer Fortrydelsesret ved køb af tjenesteydelser

Læs mere

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Formålet med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi Tydelig effekt i markederne er at

Læs mere

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Realkreditforeningen henviser til høring modtaget pr. mail af 12. april 2016 og

Læs mere

Nordisk försäkringstidskrift 1/2012. EU forslag om alternativ tvistbilæggelse i forbrugersager

Nordisk försäkringstidskrift 1/2012. EU forslag om alternativ tvistbilæggelse i forbrugersager EU forslag om alternativ tvistbilæggelse i forbrugersager 1. Forslagenes indhold EU- Kommissionen fremsatte den 1. december 2011 to forslag, der skal gøre det lettere for forbrugerne i EU at få løst deres

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3544 - konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt SUPPLERENDE SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. maj 2017 17/04250-4 Rådsmøde (konkurrenceevne) den 29. maj 2017 Indhold 5.

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016 REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Når vi løfter blikket og ser på verden omkring os, må vi konstatere, at det er vanskelige

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 9 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 9 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 9 Offentligt Europaudvalget, Retsudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 19. november 2009 Forslag til

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN )

EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN ) EUROPÆISK AFTALE OM FRIVILLIG ADFÆRDSKODEKS FOR INFORMATION OM BOLIGLÅN FORUD FOR KONTRAKTINDGÅELSE ( AFTALEN ) Denne aftale er forhandlet og indgået af de europæiske foreninger af henholdsvis forbrugersammenslutninger

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 40 Bilag 3 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF MARKEDSFØRINGSLOVEN

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 40 Bilag 3 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF MARKEDSFØRINGSLOVEN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 Bilag 3 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF MARKEDSFØRINGSLOVEN NY STRUKTUR FOR LOVEN MED TEMATISKE KAPITLER 1. Indledende bestemmelser om lovens anvendelsesområde

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2008/2173(INI) 20.11.2008 UDKAST TIL BETÆNKNING om beskyttelse af forbrugere, især mindreårige, i forbindelse med brugen

Læs mere

FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019

FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019 FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019 FEM EU-INDSPARK Rådgiveren i den lokale sparekasse, it-arkitekten bag de digitale løsninger og dealeren i storfilialen hører alle til i Finansforbundet,

Læs mere

Muligheder og risici ved eprivacy

Muligheder og risici ved eprivacy Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0010 Bilag 1 Offentligt Jesper Lund IT-Politisk Forening Europaudvalget, 3. februar 2017 Muligheder og risici ved eprivacy Tak for invitationen til dette møde. Min baggrund

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 34 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 22. februar 2016 Nye EU-forslag om

Læs mere

Online handelsbetingelser OOG Company IVS, Fælledvej 17, 7600 Struer Vers. 1.0 af

Online handelsbetingelser OOG Company IVS, Fælledvej 17, 7600 Struer Vers. 1.0 af Online handelsbetingelser OOG Company IVS, Fælledvej 17, 7600 Struer Vers. 1.0 af 12.02.2018 Disse handelsbetingelser gælder for køb af produkter på oogcompany.dk. 1. Bestilling For at kunne handle hos

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen

Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen låst DECEMBER 2016 Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen 2017 2021 Lægemiddelstyrelsen, 2016 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt gør opmærksom på, at teksten kommer

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

retssikkerhed AdvokAtrådets program 2009

retssikkerhed AdvokAtrådets program 2009 retssikkerhed Advokatrådets program 2009 BEHOV FOR ØGET RETSSIKKERHED Balancen mellem hensynet til at beskytte borgerne mod overgreb fra staten og hensynet til terrorbekæmpelse har ændret sig markant.

Læs mere

Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund

Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund Dato: 19. december 2014 Sag: FO-12/12069-28 Sagsbehandler: /tmn Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund Gennem de seneste

Læs mere

Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder

Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder VELFUNGERENDE MARKEDER 05 2017 Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder Offentlige ordregivere gennemfører årligt op imod 3.000 EU-udbud i Danmark. Konkurrencen om opgaverne bidrager

Læs mere

Den nye forbrugeraftalelov og betydningen for fjernsalgsaftaler, herunder internethandel

Den nye forbrugeraftalelov og betydningen for fjernsalgsaftaler, herunder internethandel Vejledning Den nye forbrugeraftalelov og betydningen for fjernsalgsaftaler, herunder internethandel og abonnementsaftaler. Den nye forbrugeraftalelov indeholder en række skærpet oplysningskrav, som danske

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom

Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom 1 af 5 11-08-2014 11:22 Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom Jnr.: 2:83-53/psoe Rådsmødet den 17. juni 1998 1. Resumé Ved brev af 4. maj 1998 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016 REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Realkreditten er en institution i Danmark. For det meste tager vi den for givet. Det

Læs mere

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb E-handlens nøgletal FAKTA Dansk e-handel 2018 142 mia. kr. danskernes samlede e-handel af varer og services 47 mia. kr. svarende til en tredjedel af danskernes e-handel af varer og services, bliver foretaget

Læs mere

DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE

DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE 30.11.2018 DA Den Europæiske Unions Tidende C 432/17 DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE Resumé af udtalelsen fra Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse om lovgivningspakken»en

Læs mere

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Aarhusgade 110 2100 København Ø Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Vi henviser til udkast til bekendtgørelse om god skik for boligkredit, udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Gode råd om... Markedsføring via sociale medier

Gode råd om... Markedsføring via sociale medier Gode råd om... Markedsføring via sociale medier INDHOLD Indledning 3 Generelt om sociale medier 3 Reklameidentifikation 3 Markedsføringsloven og de sociale medier 5 Hvem er omfattet? 5 Samtykke 5 Hvad

Læs mere

Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K

Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 4. maj 2011./. Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir fra Videnskabsudvalgets

Læs mere

Bæredygtigt forbrug: Ny bæredygtig app

Bæredygtigt forbrug: Ny bæredygtig app 22. februar 2012 /cwg Sag Høringssvar: Ideer og input til national handlingsplan for 'Open Government' Erhvervsstyrelsen har ideer til tre initiativer, der kunne indgå i handlingsplanen for Open Government.

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Fast ejendom. Ud med overflødig information og ind med overskuelighed. Nyhedsbrevet fra Andersen Partners December 2014

Fast ejendom. Ud med overflødig information og ind med overskuelighed. Nyhedsbrevet fra Andersen Partners December 2014 Fast ejendom Det nyeste inden for fast ejendom Ny lov for ejendomsmæglere Ud med overflødig information og ind med overskuelighed Den 20. maj 2014 vedtog Folketinget lovforslaget til den nye ejendomsmæglerlov.

Læs mere

POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014

POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014 POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014 ANDELSBOLIG- OPLÆG 2014 BILLIGERE LÅN OG MERE GENNEM- SIGTIGHED Alle danskere skal have mulighed for at bo i en bolig, der er egnet til deres særlige situation.

Læs mere