Version: 2 MST: Benny Bruhn Gyldig fra: Sider: Sidst ændret:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Version: 2 MST: Benny Bruhn Gyldig fra: Sider: Sidst ændret:"

Transkript

1 1 Titel: Marin vandkemi og feltmålinger Dokumenttype: Teknisk anvisning dta. nr.: DM01 Version: 2 MST: Benny Bruhn Gyldig fra: TA henvisninger Sider: Sidst ændret: Oprettet: M02, M03, M04, M05, M06, M07 1 Indledning Systembeskrivelse Systemoversigt Dataflow Indlæggelse af data i fagsystem Tekniske forhold Data, koder og tidsfrister Kvalitetssikring Kvalitetssikring af data i fagsystem eller filoverførselssystem Kvalitetssikring ved indlæggelse af data i fagsystemerne Kvalitetssikring ved overførsel af data fra STOQ til ODA Faglig kvalitetskontrol Fluorescens Ilt Links og referencer Bilag Kontroller i ODA Feltskemaer Quickguide til kvalitetsnoter og fejlbeskeder Baggrund og formål Hurtigt i gang QA noten er knyttet til kvalitetsmærket De fire trin i kvalitetssikringen Kvalitetsnoter i økologiske undersøgelser og lignende data God praksis Oversigt over versionsændringer... 32

2 2 1 Indledning Denne datatekniske anvisning dækker beskrivelsen af dataflowet for vandkemiske målinger og feltmålinger i NOVANA delprogrammet Hav og Fjord. Anvisningen omfatter marine pelagiske målinger (målinger i vandsøjlen). Beskrivelserne dækker dataflowet fra data genereres til data ligger i det fællesoffentlige fagsystem (STOQ), som ligger hos Danmarks Miljøportal, samt MIM og DCE s fælles fagsystem ODA (Overfladevandsdatabase) i kvalitetssikret stand. Resultaterne af vandkemiske og feltmålinger indrapporteres i fagsystemet STOQ, og data overføres efterfølgende én gang i døgnet automatisk til ODA.

3 3 2 Systembeskrivelse 2.1 Systemoversigt Systemnavn Modul Tildeling af rettigheder Roller Adgang til system STOQ Marin Miljøstyrelsen (Mette Christensen, mechr@mst.dk) Læseadgang og redigeringsadgang Citrix via Danmarks Miljøportal: Brugervejledninger r/ Overfladevand.aspx Drift af system Danmarks Miljøportal Support Udviklingsønsker Fejl i funktionaliteter indmeldes til Danmarks Miljøportal via kontaktformular, som findes på: Sendes til FKG-Marin Systemnavn Tildeling af rettigheder Roller ODA Medarbejdere i Miljøstyrelsen (Mette Christensen, mechr@mst.dk), Eksterne konsulenter (Flemming Nørgaard, flnoe@mst.dk) Der er mulighed for at forskellige roller, hvilke der er relevante afhænger af, hvilke funktioner den enkelte bruger skal kunne varetage. Adgang til system Brugervejledninger Indbygget hjælp i ODA Drift af system DCE, Aarhus Universitet Support Fejl meldes til ODA-support: ODA.Support@AU.dk Udviklingsønsker Sendes til FKG-Marin

4 4 2.2 Dataflow Dataflow for feltmålinger og vandkemi fremgår af nedenstående: Tilsyns- og prøvedata registreres på feltskema og/eller feltpc/tablet samt på rekvisition til laboratoriet Tilsyns- og prøvedata kan overføres til STOQ på følgende måder: - import af filer genereret i AROP - import af STANDAT-filer - indtastning i STOQ. Alle data overføres automatisk til ODA fra STOQ Kvalitetssikring, se afsnit 4 Vandkemi analyseres af laboratoriet på baggrund af de udfyldte og indsendte rekvisitioner Vandkemianalyseresultater importeres automatisk i STOQ, når en STANDAT-fil modtaget fra laboratoriet.

5 5 3 Indlæggelse af data i fagsystem 3.1 Tekniske forhold Generelt henvises der til brugervejledningen (se 2.1). Oprettelse af stationer Ved oprettelse af en ny station, skal dette foretages både i STOQ og i ODA af henholdsvis MST og Fagdatacentret (DCE). I STOQ oprettes stationen i skærmbilledet Prøvetagningsstationer og tilsyn ved tryk på ikonet Opret station. Her angives tilhørsforhold til gamle Miljøcenter i feltet Miljøcenter, lokalt stnr. i feltet Stationsnr, stationens navn i feltet Navn og lokalitet i feltet Lokalitet. Stationens position angives med længde- og breddegrad. Fagdatacentret foretager en samtidig oprettelse af den nye station i ODA og tildeler stationen et observationsstednr. MST leverer de nødvendige stamdata til Fagdatacentret, jævnfør ovenstående. Profilmålinger En profilmåling er en måling med en sonde direkte i vandet, uden at der er udtaget en vandprøve. Disse målinger importeres via Import af marine data fra GMI-filer eller via STANDAT-filer fra Aquamat programmet, og vises derefter i vinduet Profilmålinger med tilhørende tilsynsdato. Samtidigt vises de tilhørende indtastede feltmålinger i vinduerne Marine stationer og tilsyn og Vandprøver og feltmålinger Er der behov for manuelt at indtaste parametre på et nyt tilsyn, kan tilsynet oprettes i skærmbilledet Prøvetagningsstationer og tilsyn ved tryk på knappen Opret tilsyn. Kemidata Kemidata indlæses i STOQ primært ved robot-import af STANDAT-filer leveret fra laboratorium og knytter sig til den i forvejen oprettede tilsynsdato fra profilmålingen. Mangler denne dato, oprettes den fra oplysningerne i kemifilen. STANDAT-filer med vandkemiske analyser kan importeres manuelt ved hjælp af applikationen Import i STOQ programpakken. Ved fejl i STANDAT-filens struktur og validitet, kan filen testes ved brug af S SSP3. SSP3 kan hentes som zip-fil via dette link til DCE: Feltmålinger, der ikke indberettes via STANDAT fra laboratoriet lægges i STOQ som beskrevet nedenfor.

6 6 Kemianalyser af marine vandprøver skal altid lægges ind under Analyseresultater i STOQ. I modsat fald bliver data afvist ved overførsel til ODA Marin Efter import af profilmålinger sikres at Datum er udfyldt korrekt. KSmærkningen kan sættes til V for Valideret ved hjælp af knappen KSmærkning af felt og profil øverst i skærmbilledet Efter import af vandkemiresultater tjekkes værdierne for umiddelbare fejl og mangler, og at lagtyperne er korrekte (top/bund). KS-mærkningen kan sættes til V for Valideret ved hjælp af knappen KSmærkning af analyser øverst i skærmbilledet. 3.2 Data, koder og tidsfrister Data og koder Ifølge dataansvarsaftalen er kommunale og statslige (miljø)myndigheder forpligtet til at registrere data i det offentlige fagsystem i dette tilfælde i STOQ ( På findes en oversigt over de koder, der skal anvendes i forbindelse med indlæsning af vandkemidata og tilknyttede feltmålinger. Hvis der mangler en kode, sendes en anmodning til STANDAT sekretariatet ved DCE, Aarhus Universitet om tildeling af et foreløbigt STANDATkodenummer. STANDAT sekretariatet verificerer hos det relevante Fagdatacenter, at nomenklaturen er korrekt inden tildeling af det foreløbige STANDATkodenummer. Efter tildeling af kodenummeret retter Miljøstyrelsen henvendelse til Danmarks Miljøportal, med henblik på at få koden oprettet i STOQ. Data indlægges med de enheder som er foreskrevet i de tekniske anvisninger Tidsfrister Alle data skal være fagligt kvalitetssikrede, mærkede og afsluttede i ODA inden udløbet af den aftalte frist for dataindberetning. De aftalte frister for indberetning af data kan tilgås på Overvågningsintra (OVI) under ODAG.

7 Fejl og mangler Hvis der mangler oplysninger om prøven eller resultaterne, skal man søge at tilvejebringe disse ved henvendelse til prøvetager, laboratorium eller andre involverede. Se kapitel 4 for yderligere information. Skyldes mangler og fejl i feltmålinger defekt måleudstyr, skal der rettes henvendelse til Miljøskibsenheden/Indkøbsfunktionen med henblik på reparation eller erstatning af defekt udstyr. Det vil ikke være muligt at gøre en feltmåling om, da den knytter sig til en specifik vandprøve. Konstateres der fejl i STANDAT-formatet, rettes der henvendelse til analyselaboratoriet, for at forhindre at fejlen dukker op igen. Ved fejl og mangler i analyseresultatet kontaktes laboratoriet hurtigst muligt med en evt. re-analyse for øje. Alle fejl og mangler rettes i STOQ, hvorefter fejlen/manglen ikke længere vil optræde på ODAs fejllister.

8 8 4 Kvalitetssikring Alle data skal være fagligt kvalitetssikrede, mærkede og afsluttede i ODA inden udløbet af den aftalte frist for dataindberetning (3.2.2 Tidsfrister). Hver nat overføres data fra STOQ til ODA. Samtidig sker der en kvalitetssikring, som sørger for, at dataintegriteten opretholdes og at der gøres opmærksom på mangelfulde oplysninger, åbenlyse fejl og mistænkelige værdier, herunder hvis mangelfulde oplysninger medfører, at data ikke kan overføres til ODA. Kun nye eller rettede data bliver kvalitetskontrollerede på denne måde. Fejlmeldinger kommer tilbage til de dataansvarlige per og er samtidig tilgængelige i ODA. Dataansvarlige skal sikre sig at de modtager denne ved aktivt at gå ind i ODA under Administration -> Fejllist -> delprogram og vælge at få relevante fejlmeddelelser. De dataansvarlige skal tage hånd om fejlene ved at fremskaffe manglende oplysninger, kontrollere validiteten af mistænkelige værdier og hvad der i øvrigt er nødvendigt for, at alle data kan kvalitetssikres. Endelig skal der foretages en faglig kontrol af data. Dette skal være afsluttet, inden fristen for dataindberetning er udløbet (3.2.2 Tidsfrister). Alle ændringer, rettelser og tilføjelse af manglende oplysninger foretages i STOQ. Efter afslutningen af den faglige kontrol, vil det marine fagdatacenter (M- FDC) kunne arbejde videre med data. I den proces kan det forekomme at M-FDC finder mistænkelige data, og i givet fald vil den ansvarlige MST enhed blive bedt om at forholde sig til data igen. Endelig kan der, i forbindelse med at data sendes videre til internationale organer, forekomme yderligere kontrol af data. Figur 1 illustrerer datastrømmen som den foregår i MST.

9 9 Figur 1. Skitse over datastrøm og kvalitetssikring i fagsystem og fælles database (ODA). For overskuelighedens skyld er FDC s kvalitetssikring udeladt af figuren. 4.1 Kvalitetssikring af data i fagsystem eller filoverførselssystem Kvalitetssikring ved indlæggelse af data i fagsystemerne Inddatering af stamdata, analyser og feltmålinger i STOQ kvalitetssikres af den ansvarlige for inddateringen, således at eventuelt manglende analyser og evt. fejlindtastninger og/ eller fejl i importfiler fra laboratoriet fanges og kontrolleres Kvalitetssikring ved overførsel af data fra STOQ til ODA I forbindelse med den daglige (natlige) overførsel af data fra STOQ til ODA sker der en automatisk kvalitetssikring på to niveauer. De to niveauer er: indlæsningskontrol og elektronisk kontrol. Indlæsningskontrol Dataoverførselsrutinerne kontrollerer først for HC-fejl (Hard Constraints). Dette er fejl, som har at gøre med dataintegritet og som betyder, at data ikke kan lægges ind i ODA. Data bliver altså afvist og der bliver sendt en fejlmelding til den dataansvarlige. HC-fejl kan handle om manglende dato, observationsstednummer eller lignende. Når de mangelfulde data er rettet i STOQ vil de den efterfølgende nat søges overført til ODA igen. Af bilag 6.1 fremgår nogle af de ting der kontrolleres under denne kontrol. Elektronisk kontrol Data som passerer HC-kontrollen vil være overført til ODA, hvor de vil blive underlagt nogle SC-kontroller (SC = Soft Constraints). Dette er kontroller, som ikke er afgørende for dataintegriteten, men som alligevel skal håndteres af hensyn til datakvalitet, konsistens og anvendelighed af data. Der kan være tale om manglende oplysninger, som fx prøvetagningsudstyr eller metode, analyselaboratorium eller lignende. Der kan også være tale om usædvanlige resultater (outliers), som skal vurderes af en sagkyndig medarbejder. Usædvanlige resultater er defineret ved at sammenholde data med tidligere data for den givne lokalitet på den pågældende årstid. Hvis der ikke findes en tilstrækkelig tidsserie på lokaliteten til at definere nogle grænser for hvad der er normale værdier på lokaliteten, bruges data fra geografisk nærliggende områder, alternativt anvendes data for hele landet. Af bilag 6.1 fremgår nogle af de ting der kontrolleres under denne kontrol. Data som passerer den elektroniske kontrol mærkes automatisk som godkendt i den elektroniske kontrol. Medarbejderne i Miljøstyrelsen skal

10 10 vurdere de data, der fanges i den elektroniske kontrol og derved mærkes som mistænkelige. Hertil giver ODA nogle muligheder for at få yderligere informationer om de mistænkelige værdier, idet man kan klikke på I eller G knap, hvor disse optræder. Finder man, at mistænkeligt mærkede værdier kan accepteres, markeres de som godkendte, ellers skal man rette i STOQ og så overføres de rettede oplysninger til ODA dagen efter. Hvis data er forkerte, og der ikke er mulighed for at rette data (i STOQ), skal data i ODA markeres som forkastet under den elektroniske kontrol. Bemærk, at så snart data er mærkede som elektronisk godkendte er de tilgængelige for alle der har adgang til ODA, og de vil kunne tilgås via Danmarks Arealinformation på Danmarks Miljøportal. 4.2 Faglig kvalitetskontrol Den faglige kvalitetssikring foretages i ODA, men kan kun udføres på data, som allerede er elektronisk godkendt. Man skal derfor håndtere de elektronisk genererede fejlmeldinger, inden man laver den faglige kvalitetssikring. Hertil benyttes bl.a. de værktøjer ODA stiller til rådighed. Rettelse, tilføjelse og sletning af data sker i STOQ, og de ændrede data (undtagen slettede) starter forfra i kvalitetssikringsprocessen. Når man skal foretage faglig kontrol af data vælger man i ODA: Kvalitetssikring -> Hav -> Ønsket dataemne -> Faglig kontrol. Værktøjet Status giver en oversigt over, hvor langt data er nået i kvalitetssikringsprocessen. Derudover er der, alt afhængig af dataemnet, forskellige værktøjer i form af grafer, tabeller og lignende til at vurdere data i en sammenhæng. Opdager man mistænkelige data, fx iøjnefaldende værdier, skal det undersøges nærmere. Man skal bruge sin faglige indsigt og kritiske sans. Der er udstrakt mulighed for at vælge hvilke data man vil studere ved valget af betingelser for hvor (lokaliteter/observationssteder), hvad (parametre/fraktioner) og hvornår (fra/til dato). Et lille udråbstegn (!) i skærmbilledet indikerer, at der findes data under kontrol, dvs. data som er fundet mistænkelige i den elektroniske kontrol eller er mærket under kontrol af MST i den faglige kontrol. Kvalitetssikring af dybde, temperatur og salinitet For parametrene dybde, salinitet og temperatur er der krav om, at man udfører regelmæssige kontroller af, at sonderne overholder visse standarder, samt at sonderne kalibreres årligt. Kvalitetssikring af disse parametre kræver, at man forholder sig til, hvor vidt de stillede krav til korrekthed, for hver af disse parametre, er overholdt. Kravene til korrekthed er:

11 11 Parameter Krav til korrekthed Dybde +- 0,10 meter Temperatur +- 0,10 C Salinitet +- 0,10 Er der nogle af de udførte kontroller der ikke lever op til de stillede krav, skal man afgøre, hvilke konsekvenser det skal have for data. Kravene til de enkelte parametre og vurdering af hvorvidt de lever op til de stillede krav gennemgås i nedenstående. Dybde En vurdering af, om de anvendte sonder lever op til kravene for dybdeangivelse, baserer sig på at der foreligger dokumentation i form af kontrolmålinger. Disse vil foreligge i form af et skema som vist nedenstående. Tryksensorkontrol: Dato: Test 2 af tryksensor Sonde ID: 56 Gain = Offset = Korrekthed Ønsket værdi Opnået værdi Fejl +/- el. max. på kalibrator Afvigelse mvs mvs mvs N mvs mvs 0,00 0,00 0, ,00 +/-0,10 5,00 6,93 6, ,00 +/-0,10 10,00 13,07 13, ,07 +/-0,10 25,00 26,62 26, ,08 +/-0,10 50,00 51,80 51, ,01 +/-0,10 75,00 74,80 74, ,04 +/-0,10 100,00 100,40 100, ,13 +/-0,10 75,00 77,80 77, ,12 +/-0,10 50,00 52,24 52, ,02 +/-0,10 25,00 24,68 24, ,01 +/-0,10 10,00 9,82 9, ,01 +/-0,10 5,00 4,71 4, ,05 +/-0,10 0,00 0,0 0, ,00 +/-0,10 Her er det afvigelsen imellem sondens trykmåler og kalibratorens tryk, der viser hvorvidt sonden lever op til kravene, samt i hvilket dybdeinterval den kan leve op til gældende krav til korrekthed. For at gøre det hurtigere at overskue resultaterne er resultatet farvekodet. Grøn farve indikerer at kravet er overholdt, mens rød farve indikerer at kravet ikke er overholdt. I det viste eksempel overholder sonden kravet i dybdeintervallet 0-50 meter, mens den ikke overholder kravet til korrekthed i dybder fra 75 meters dybde og derover. I det konkrete tilfælde er det ikke et problem, at sonden kun kan måle tilstrækkeligt præcist i dybdeintervallet 0 50 meter, idet sonden kun

12 12 skulle anvendes til at måle i områder, hvor dybden ikke overstiger 50 meter. Temperatur En vurdering af, om en anvendt sonde lever op til kravene for temperatur, baserer sig på at der foreligger dokumentation i form af kontrolmålinger, der dokumenterer dette. Kravet til korrekthed er +-0,10 C, og tager man højde for den anvendte statistiske metode til vurdering af overholdelsen af dette krav, svarer det til, at forskellen imellem sondens måling og den anvendte reference skal holde sig indenfor +- 0,17 C. Denne afvigelse vurderes ud fra afvigelserne beregnet som gennemsnittet af 3 sondemålinger fratrukket gennemsnittet af 3 referencemålinger. Dette krav er i nedenstående graf vist som røde linjer, hvor en sonde der overholder standarden skal kunne præstere en afvigelse der ligger imellem de to røde linjer. Afvigelser - sonde x 0,40 temperatur ( C) 0,20 0,00 jan apr jul okt -0,20-0,40 I det viste eksempel er der vist resultater fra en sonde der lever op til kravene igennem et helt år. Salinitet En vurdering af, om en anvendt sonde lever op til kravene for salinitet, baserer sig på at der foreligger dokumentation i form af kontrolmålinger, der dokumenterer dette. Kravet til korrekthed +-0,10, og når man tager højde for den statistiske metode, der anvendes, svarer det til, at forskellen imellem sondens måling og den anvendte reference reelt må være 0,17. Denne afvigelse vurderes ud fra afvigelserne beregnet som gennemsnittet af 3 sondemålinger fratrukket gennemsnittet af 3 referencemålinger. Dette krav er i nedenstående graf vist som røde linjer.

13 13 Nedenstående grafer viser, hvordan to sonder (sonde x og sonde y) har præsteret i kontrollerne i en periode på et år. Kontrollerne for sonde x viser, at et stort antal kontroller ikke lever op til kravene til korrekthed, samt at afvigelserne falder ud til begge sider, dvs. der er både for høje og for lave værdier. Dette er et eksempel på et sæt kontroller, der ikke kan konkluderes noget ud fra. I sådan en situation må man basere sin vurdering af sondens evne til at måle korrekt salinitet på andre indikatorer, og det vil være resultaterne fra den seneste kalibrering af sonden. Kontrollerne for sonde y viser, at alle udførte kontroller, på nær to, lever op til kravene i den tekniske anvisning. De to målinger, der ikke lever op til kravene, er enkeltstående tilfælde. Disse to målinger står alene, og der er ikke andre målinger der bekræfter at der er tale om afvigelser der entydigt viser at sonden måler forkert. Dette udgør dermed ikke et grundlag at konkludere noget om de foretagne målinger på. Ud fra de viste kontrolmålinger vurderes sonden at have præsteret godt og stabilt hele det pågældende år, og det vurderes at den har levet op til kravene for korrekthed i den viste periode. Afvigelser - sonde x 0,60 0,40 salinitet ( ) 0,20 0,00 jan apr jul okt -0,20-0,40

14 14 Afvigelser - sonde y 0,40 0,20 salinitet ( ) 0,00 jan apr jul okt -0,20-0,40-0,60-0,80 Lyssvækkelseskoefficienter (Kd) Når man skal kvalitetssikre lysmålinger og lyssvækkelseskoefficienten (Kd), er de problemstillinger, man skal vurdere, afhængige af dybden på stationen. På lavvandede stationer støder man på flere og andre problemstillinger, end man må forvente at gøre på de dybere stationer. I denne sammenhæng defineres lavvandede stationer som stationer, hvor man regelmæssigt oplever sigt til bunden, og dybere stationer, defineres i denne sammenhæng som stationer, hvor man sjældent oplever sigt til bunden. De hensyn, man skal tage i forbindelse med udvælgelse af målinger til beregningen af Kd, er beskrevet i TA M06 Lyssvækkelse, og det er derfor ikke et emne der beskrives her. I denne anvisning er fokus rettet imod at sikre at der er en rimelig sammenhæng imellem secchidybden og den beregnede Kd. Lavvandede stationer Det er et krav i den gældende TA, at der indgår 10 målinger af lys i et profil, medmindre målingen foretages som en to-punktmåling (metoden er bekrevet i TA M06 Lyssvækkelse). Når man skal vurdere kvaliteten af Kd, er det derfor et element, man bør notere sig, og det er i udgangspunktet kun på de lavvandede stationer, at man kan komme ud for, at det krævede antal målinger i et profil er for lavt. Støder man på lysprofiler med færre målepunkter end 10, hvor der ikke er udført en to-punktmåling, skal man rette henvendelse til den ansvarlige prøvetager og gøre opmærksom på dette forhold.

15 15 Når man har udvalgt sine punkter og beregnet en Kd, bør man evaluere om denne afspejler secchidybden målt på dagen. Dette gøres ved at benytte følgende ligning: Lys = exp(-kd*bunddybde) Heri angives bunddybden i meter, og det anbefales, at benytte formatet % til resultatet. Er der sigt til bunden, bør en beregning af lysmængden ved bunden ved brug af Kd vise, at der er lys ved bunden. Viser en beregning at der er mindre end 8 % af lyset ved overfladen ved bunden, skal man genoverveje, om de, til beregning af Kd anvendte punkter, giver et retvisende billede af Kd. Af nedenstående skema fremgår Kd, den målte secchidybde (kaldes her for sigt), om der er registreret sigt til bunden, samt hvor meget lys der ifølge den beregnede Kd var ved bunden. For at gøre det hurtigere at overskue resultaterne er resultatet farvekodet, sådan at hvis der var 8 % eller mere lys ved bunden er resultatet farvet grønt, og det indikerer at det er sandsynligt at man har kunnet se til bunden den dag. Vurdering af Kd værdier STO Dato Kd sigt Sigt til bund Lys ved bund (%) ,4469 2,9 J 27% ,5003 2,7 J 26% ,4365 3,0 J 27% ,4973 2,8 J 25% ,4272 2,8 J 30% ,6115 2,9 J 17% ,8086 2,8 J 10% Dybere stationer Når der er tale om dybere stationer, er det i udgangspunktet ikke et problem at leve op til kravet om, at der skal være mindst 10 målepunkter i et lysprofil. På de stationer, hvor en stor del af data indsamles med miljøskibe, skal man ved udvælgelsen af punkter til beregning af Kd være særlig opmærksom på skyggeeffekter fra skibet. Ligesom på lavvandede stationer skal man, når Kd er beregnet, sammenholde resultatet med den målte secchidybde. Dette gøres ved, ud fra Kd, at beregne, hvor meget lys der var ved secchidybden. Afviger dette fra intervallet 8 20 % skal man genoverveje, om valget at punkter til beregning af Kd var de rette. Eventuelt foretages en ny udvælgelse af punkter til beregning af Kd, hvorefter proceduren gentages.

16 16 Til beregningen af, hvor meget lys der ifølge Kd var ved secchidybden, benyttes formlen: Lys = exp(-kd*secchidybde) Secchidybden angives i meter og det anbefales at benytte formatet % til resultatet. Af nedenstående skema fremgår Kd, den målte secchidybde, samt hvor meget lys der, ifølge den beregnede Kd, var ved secchidybden. For at gøre det hurtigere at overskue resultaterne er resultatet farvekodet, sådan at hvis resultatet ligger i intervallet 8 20 % er resultatet farvet grønt, og det indikerer at den beregnede Kd er i rimelig overensstemmelse med den målte sechhidybde. Vurdering af Kd værdier STO Dato Kd Secchidybde (m) Lys i secchi (%) ,2620 7,7 13% ,2406 9,2 11% ,4092 5,0 13% ,4172 4,0 19% ,2759 6,1 19% ,2254 9,1 13% ,5910 2,7 20% Lysmålinger i ODA Som ODA og STOQ spiller sammen i dag, så overføres valget af punkter til beregning af Kd ikke fra STOQ til ODA, og dermed kan man i ODA ikke se, hvilke værdier der ligger bag en given beregning af Kd. I ODA optræder alle lysmålinger - også dem man har valgt at se bort fra i beregningen af Kd. Af ressourcemæssige årsager er det tilladt at godkende alle lysmålingerne i ODA, også de målinger der ikke har været anvendt til beregning af Kd. Problemstillingen er kendt af ODAG, og den vil blive håndteret i processen med at VANDA erstatter de nuværende databaser. Fluorescens Målingerne af fluorescens sker for at kunne bestemme fordelingen af klorofylholdigt plankton i vandsøjlen. Kvalitetssikringen af fluorescensmålingerne sker ved at plotte fluorescenssignalet imod koncentrationen af klorofyl i dybder hvor begge dele er målt. Eksempler på dette er i nedenstående vist for to forskellige sonder: sonde x og sonde y.

17 sonde x fluorescens y = 0,08x klorofyl (µg/l) fluorescens sonde y y = 0,65x klorofyl (µg/l) For begge sonder gælder, at der er en korrelation imellem fluorescens og klorofyl, men der er betydelig forskel på de to korrelationskoefficienter. Sonde y har en relativ ny fluorescens måler på, mens dette ikke er tilfældet for sonde x. Fluorescensmåleren på sonde y viser at der en lineær korrelation imellem signal på fluorescensmåleren og koncentrationen af klorofyl, og der er en korrelationskoefficient på 0,65. Et tilsvarende plot viser at korrelationen imellem klorofylkoncentrationen og fluorescenssignalet på sonde x er betydeligt mindre. Dette indikerer at fluorescensmålerens signal er svagt, og det bør føre til, at måleren sendes til service, og hvis dette ikke resulterer i et kraftigere signal, skal den udskiftes. Om de med sonden producerede data skal forkastes må man efterfølgende vurdere. Der er indtil videre ikke fastlagt operationelle kriterier for, hvornår data er så ringe, at de bør forkastes, og dermed vil det være en konkret vurdering i de enkelte tilfælde der afgør om data skal forkastes. Indtil dette spørgsmål er nærmere afklaret skal man når man konstaterer en korrelationskoefficient de er mindre end 0,2 orientere FKG Marin derom og rette henvendelse til

18 18 Miljøskibsenheden med henblik på at få serviceret eller udskiftet den pågældende sensor. Eksempler på fejl i fluorescensmålinger Der kan være forskellige typer af fejl i målingerne, som man bør være opmærksom på. En af den slags fejl er en sensor, der ikke er tilstrækkelig rengjort. Dette vil medføre, at sensoren altid registrerer et niveau svarende til det signal, der kommer fra det snavs, som sidder på linsen, og det vil komme til udtryk ved, at fluorescenssignalet aldrig kommer under et basisniveau. Om de med sonden producerede data skal forkastes må man efterfølgende vurdere. Der er indtil videre ikke fastlagt operationelle kriterier for hvornår data er så ringe at de bør forkastes, og dermed vil det være en konkret vurdering i de enkelte tilfælde der afgør om data skal forkastes. Når fejlen registreres skal den ansvarlige for den sonde der har produceret data have besked og der skal herefter følges op på, at dette resulterer i at data ikke fortsat lider af den fejl. Hvis det er en fejl på sensoren skal denne sendes til service eller udskiftes. Nogle typer af fluorescensmålere kan man indstille til forskellige måleområder. Figur 1 viser et eksempel på en sensor, der er indstillet til et måleområde 0-5, og dette bliver først et problem, da sensoren anvendes i en vandsøjle, hvor fluorescensniveauet er højere end 5. I den situation forkastes de data der har ramt maksimum værdien og det anføres i kommentarerne til målingen, at der er målt et fluorescenssignal der ligger over sensorens maksimumværdi som er fx 5. Figur 1. Eksempel på fluorescensmålinger, hvor sensoren er indstillet forkert mht. måleområde.

19 19 Ilt I kvalitetssikring af iltprofiler indgår som minimum følgende elementer: 1) Iltprofilet plottes sammen med salinitet og temperatur. Her vurderes det om profilet ser rimeligt ud, og hvis der er enkeltværdier der afviger meget fra de øvrige værdier ( spikes ) i profilet, skal man overveje at fjerne disse. 2) Profilet af iltmætningsprocenten plottes, og det vurderes, om iltprocenten forekommer urealistisk høj. I dagtimerne, hvor der kan forekomme høj vækst af alger og planter, kan iltprocenten godt overstige 100 %. Der foreligger ikke nogen autoritativ grænse for, hvor høj iltprocenten kan være, men det er ikke usædvanligt at støde på resultater op til 130 %. Overstiger mætningen denne værdi, skal man nøje overveje, om det virker rimeligt, og i den vurdering indgår der en sammenligning med mætningsprocenterne i tidligere år, samt i hvilket omfang de koncentrationer er dokumenteret ved winklermetoden. 3) Endelig sammenholdes de godkendte winklerværdier med profilmålingerne, og overstiger differencen mellem de to værdier 0,3 mg/l, korrigeres profilet. I den proces er der flere elementer, man skal forholde sig til, og det er alt sammen nærmere beskrevet i TA M04 Ilt i vandsøjlen. I få tilfælde vil en simpel korrektion med anvendelse af et enkelt forholdstal (svarende til en parallelforskydning af profilet) medføre en ringere overensstemmelse mellem sensor- og Winkler-måling i den dybde i profilet, der ikke anvendes til bestemmelse af forholdstallet. Hvis denne simple forholdsopretning således ikke viser sig at forbedre profilet, kan man anvende en lineær opretning. Vandkemi I kvalitetssikring af vandkemiske målinger indgår som minimum følgende elementer: 1) Indledningsvis plottes alle kvælstoffraktioner for en given periode, fx 1 år, i samme graf. Det kan forekomme, at TN ligger lavere end nitrit-nitrat fraktionen, og i det tilfælde vurderes det, om overskridelsen kan skyldes analyseusikkerhederne. Hvis de overstiger TN, og man er i tvivl, om der er tale om en fejl, kontaktes det pågældende laboratorium med henblik på reanalyse. Størrelsen på analyseusikkerheder kan man finde i: F:\Overvaagning\Faelles\Eksterne ydelser\laboratorieydelser\til OVI\Analysepakker og priser\stoflister (priser)\tilbudsliste G_Marine næringsstoffer.xlsx 2) Er der enkeltstående værdier i tidsserien, der afviger meget fra de øvrige værdier (outliers), noterer man sig om der er tale om en

20 20 enkeltstående værdi, eller om der er data før og efter denne som kan bekræfte, at der er tale om et forløb. Er der tale om en enkeltstående værdi, hvor der ikke er tegn på at der er tale om et forløb, orienterer man sig i feltoplysningerne og ser fx efter om der er særlige forhold der har gjort sig gældende under målingen, fx om den er foretaget i en periode med kraftig vind. Har der været kraftig vind og er dybden på stationen sådan at vinden kan resultere i at materiale fra bunden bringes i suspension igen, kan det være en årsag til at en enkeltstående værdi må forkastes. Er dette tilfældet, skal man forvente at der er andre af de målte vandkemiske parametre, der også er påvirkede deraf og som også må forkastes. I nogle tilfælde bør man overveje at bede om en reanalyse. 3) Ovenstående procedure gentages for fosfor-fraktionerne. 4) Hvis der stadig er tvivl om datakvaliteten, kan forholdet mellem TN og TP undersøges i forhold til de normale værdier observeret på lokaliteten og i forhold til salinitet. 5) Klorofyl og silicium plottes alene, og overvejelserne omkring peaks er de samme. Resuspension af organisk materiale fra bunden er en problemstilling, der oftest forekommer i lavvandede områder, hvor turbulens og omrøring i vandet kan nå ned til bunden. Er der tale om resuspension kan man forvente at det også kommer til udtryk i from af en forringelse af secchidybden. Om navigering i ODA Finder man et mistænkeligt datapunkt, kan man (evt. zoome ind og) markere det med musen. Derved kommer der et lille vindue, hvori man kan give punktet et kvalitetsmærke. Mærkningsniveauerne er G= Godkendt, U= Under kontrol (mistænkelige data som skal undersøges nærmere) og F= Forkastet (mistænkelige data der betragtes som fejl), samt A= Afsluttet. Når man har mærket alle suspekte punkter behørigt, klikker man Godkend mærkning eller Godkend mærkning og afslut. Derved mærkes alle data godkendt med undtagelse af de punkter som man specifikt har mærket U eller F. Hvis man har brugt knappen med afslut, afsluttes data samtidig og kan dermed betragtes som indberettet til fagdatacentret. Man skal snarest muligt sørge for at afklare, om data under kontrol skal rettes, forkastes eller godkendes. De andre værktøjer i ODA kan bruges til at undersøge sagerne nærmere. Det aktuelle valg af metode afhænger af situationen og problemstillingerne kan stort set altid belyses ad flere veje. Straks efter afslutning af den faglige kvalitetssikring kontrolleres, at data fra alle stationer er fagligt godkendt via oversigten, som findes i ODA under Administration >Status for dataindlægning og kvalitetssikring>hav. Vælg herunder aktuelle periode, dataansvarlig og dataemne (vandkemisk undersøgelse), samt måleprogram. Fremstår felterne for de enkelte

21 21 parametre som gule, er der mangler. Er felterne gule i kolonnen ODA, er antallet af indrapporterede godkendte data ikke opfyldt, er felterne gule i kolonnen OK, mangler der en faglig godkendelse. FDC kan ikke se data, der ikke er fagligt godkendte. Dette felt skal derfor altid være grønt, og når dette er opfyldt gives FDC besked herom pr. . Herefter foretager fagdatacentret en yderligere kontrol af data. Hvis FDC finder data som ser mistænkelige ud, mærkes de som FDC under kontrol. Det er desuden muligt via kvalitets-noter at anføre kommentarer til de enkelte værdier, og herigennem føre en dialog mellem FDC og NST vedrørende mistænkelige værdier (se bilag vedr. Quickguide til kvalitetsnoter og fejlbeskeder ).

22 22 5 Links og referencer [1] Boutrup, S. & Svendsen, L.M. (2006). Forslag til håndtering af kvalitetssikring af data i databaser fælles for miljøcentre og fagdatacentre i Miljøministeriet. Danmarks Miljøundersøgelser, Notat 8 s. [2] Munk, B. (2010). Kvalitetssikring og mærkning. ODA Dokumentation. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Notat 13 s. [3] Munk, B. (2010). Kvalitetssikringsniveauer for overfladevand. ODA Dokumentation. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Notat 9 s.

23 23 6 Bilag 6.1 Kontroller i ODA Indlæsningskontroller (Hard Constraints) Der skal være anført en amtskode Der skal være anført en miljøcenterkode Der skal være anført hvilket laboratorium der har udført analysen Der skal være anført et resultat af analysen Den anførte parameter skal være gyldig Der skal være anførte enhed skal være gyldig for den pågældende parameter Start dato skal være mindre end dags dato Slut dato skal være mindre end dags dato Det anvendte måleudstyr skal være anført Elektronisk kontroller (Soft Constraints) Resultatet må ikke være mindre eller større end minimum og maksimum for det samlede sæt af målinger af den parameter Resultatet må ikke være mindre eller større end minimum og maksimum for det samlede sæt af målinger af den parameter i et givent område Kd må ikke være mindre end 0,13 eller større end 2,17 Secchidybden må ikke være større end dybden på stationen Secchidybden må ikke være mindre end 0,4 m. eller større end 12,1 m. Secchidybden må ikke være mindre eller større end minimum og maksimum for det samlede sæt af målinger fra et givent område Koncentrationen af fosfat må ikke være mindre 6.2 Feltskemaer Koder, der skal anvendes i STOQ findes på DCEs hjemmeside, følgende link: Brug programmet SSP3 til læsning af filerne. Vejledning til installation af dette findes samme sted.

24 Quickguide til kvalitetsnoter og fejlbeskeder Baggrund og formål I forbindelse med kvalitetssikringen kan det være nyttigt at knytte en bemærkning eller note til kvaliteten af data. På den måde indlejrer man noget hukommelse om kvalitetssikringsforløbet i ODA. Man bliver mere uafhængig af at enkelte medarbejdere kan huske hvad der skete for år tilbage. Derfor er der i foråret 2015 implementeret et noteapparat i tilknytning til kvalitetsmærkerne i ODA. Dele af dialogen mellem FDC og NST kan desuden indlejres og huskes i ODA med det formål at undgå gentagne forespørgsler om mistænkelige værdier fra FDC aungere som fejlmelding fra FDC. For dataejeren (typisk NST) kan kvalitetsnoten fungere som en huskeseddel om hvorfor et datapunkt er forkastet (elektronisk kontrol, faglig kontrol eller FDC kontrol) eller hvorfor det er godkendt trods en fejlmelding (fra elektronisk kontrol eller FDC kontrol). For FDC kan en kvalitetsnote fra dataejer informere om at der allerede er taget stilling, og måske er der så ikke brug for igen at spørge ind til mistænkelige værdier. Bemærkninger fra FDC kan orientere NST om hvorfor data er sat under kontrol. For databrugere kan en kvalitetsnote hjælpe til at forstå hvorfor der optræder outliers. Brugeren kan så selv tage stilling til om h*n vil bruge data eller udelade dem. Hurtigt i gang Man tilgår kvalitetsnoterne gennem ikonet. Dette optræder mange steder i ODA s faciliteter for kvalitetssikring og fungerer principielt ens alle steder. Ved klik på ikonet åbnes en skriveboks (figur 1), hvor man kan skrive, rette og slette i kvalitetsnoten. Figur 1. Skriveboks til kvalitetsnoter

25 25 Når man er færdig, klikker man på GEM. Hvis man i stedet ønsker at slette hele kvalitetsnoten, kan man klikke på SLET, og hvis man ønsker at lukke skriveboksen uden at gemme eventuelle ændringer til kvalitetsnoten, klikker man på LUK. Efter at have skrevet noget i kvalitetsnoten, skifter ikonet farve til gul. På den måde kan alle brugere nu se at der er noteret noget i relation til kvalitetssikringen af det pågældende datapunkt (figur 2). Hvis man sletter kvalitetsnoten, skifter farven tilbage til blå. Figur 2. Eksempel på ikoner for udfyldte eller tomme kvalitetsnoter QA noten er knyttet til kvalitetsmærket Tilknytningen til det kvalitetsmærke, som styrer forløbet af kvalitetssikringsprocessen, har nogle vigtige konsekvenser, som er en logisk følge af den måde kvalitetssikringen i ODA forløber. For vandkemi, feltmålinger m.m. ligger kvalitetsmærket og den tilhørende QA-note på hver enkelt analyse. Man kan altså godkende og afslutte målingen af en enkelt parameter og samtidig skrive hvorfor man har gjort det. For økologiske undersøgelser og visse andre dataemner ligger kvalitetsmærket og QA-noten derimod på hele undersøgelsen eller på en dataserie. Man godkender eksempelvis ikke et enkelt dyr, men en hel artsliste. Tilsvarende gælder QA-noten hele undersøgelsen, og vil man skrive om et enkelt dyr, må man specificere dette ved navns nævnelse. QA-noten følger kvalitetsmærket, som igen er hængt op på data. Så længe et datapunkt ligger i ODA, følges det af sit kvalitetsmærke og en eventuel QA-note. Når man sletter data i fagsystemet, slettes de tilsvarende data i ODA med tilhørende kvalitetsmærke og QA-note. Hvis man retter data i fagsystemet, skal de rettede data forfra igennem hele

26 26 kvalitetssikringsprocessen. Det betyder at kvalitetsmærker starter forfra som med andre nye data og at QA-noterne derfor heller ikke findes mere. Det har den praktiske fordel at man ikke risikerer at bevare en QA-note til data som senere er rettet. Med andre ord sikrer man konsistens mellem data og kvalitetsnote. Noten vedrører altid kun de data som ligger i ODA, ikke eventuelle tidligere og rettede værdier. Hvis man sletter eller retter data for enkelte dyr i en økologisk undersøgelse (og tilsvarende for nogle andre dataemner), slettes kvalitetsmærke og note for hele undersøgelsen. Hvis man har tænkt sig at rette flere forskellige delresultater i en undersøgelse, gælder det altså om at gøre det i ét hug. FDC fejlnoter ODA giver mulighed for at indlejre væsentlige dele af korrespondancen i forbindelse med FDC kontrollen. Det sker på den måde at FDC har adgang til et særskilt felt til at skrive hvad der forekommer mistænkeligt og bør undersøges nærmere ved et datapunkt. Adgangen til FDC fejlnoterne sker på samme måde som til QA noterne, men skriveboksen har nu to felter, hvor alle kan læse i begge felter, men NST har kun rettigheder til at skrive/rette/slette i feltet til QA noter, mens FDC kun har rettigheder til feltet til FDC fejlnoter. De fire trin i kvalitetssikringen QA-noterne er en ekstra facilitet, som ikke ændrer grundlæggende ved den måde ODA i øvrigt fungerer. Noterne følger kvalitetsmærket og data på helt sædvanlig vis. I indlæsningskontrollen overføres data slet ikke til ODA, hvis der er fejl, der findes derfor kun en fejlmelding. Data som består kontrollen, indlægges i ODA med kvalitetsmærke, men uden QA-note. Hvis data falder for kvalitetskontrollen i den elektroniske kontrol, kan brugeren via fejllisten (figur 3) skrive en QA-note. Det er især relevant hvis man iværksætter yderligere under-søgelse af data eller vil begrunde hvorfor man har valgt at godkende data på trods af fejlmel-dingen. Data som umiddelbart godkendes på dette trin, får ingen kvalitetsnote. Figur 3. Adgang til kvalitetsnoter i den elektroniske kontrol

27 27 I den faglige kontrol kan brugeren skrive QA-noter til alle data og desuden læse hvad der måtte være skrevet under den elektroniske kontrol. Noterne fremgår ikke direkte af graf-værktøjet, men kan tilgås gennem Vis alle eller ved at klikke på et enkelt datapunkt (figur 4). Desuden kan man med værktøjet FDC under kontrol (vis) se hvilke data fagdatacentret har sat under kontrol og hvad der står i FDC fejlnoten. Her vil det ofte være relevant at skrive sine overvejelser om datakvaliteten i relation til FDC s melding.

28 28 Figur 4. Tilgang til kvalitetsnoter under den faglige kontrol I FDC kontrollen kan FDC under sin datakontrol skrive i FDC fejlnoten og desuden læse, hvad NST har skrevet i QA-noten under de forudgående kontroller (figur 5). Desuden kan man med værktøjet FDC under kontrol (opdater) se hvilke data fagdatacentret har sat under kontrol, hvad der står i FDC fejlnoten og hvad NST eventuelt har skrevet som respons.

29 29 Figur 5. Anvendelse af kvalitetsnote og FDC fejlnote under FDC kontrollen Når den dataansvarlige (NST) efterfølgende bruger værktøjet FDC Under kontrol (vis) (figur 6), kan man se FDC s begrundelse for at sætte data under kontrol og skrive en begrundelse for at man alligevel betragter data som korrekte. Når hele kvalitetssikringsprocessen er slut, slettes FDC fejlnoten, så NST skal selv sørge for at deres kvalitetsnote er fyldestgørende og kan stå alene uden FDC s bemærkninger. Det kan selvfølgelig også være at der faktisk er tale om en fejl. Når den derefter rettes i fag-systemet, viskes tavlen ren, og der startes forfra som om der var tale om nye data. Alle kvalitetsmærker og noter findes ikke mere.

30 30 Figur 6. FDC Under kontrol (vis) Kvalitetsnoter i økologiske undersøgelser og lignende data Som nævnt ovenstående, sker kvalitetssikringen for nogle data på hele undersøgelsen, og kvalitetsnoterne følger dette. Derfor er der en fælles kvalitetsnote for hele undersøgelsen (figur 7). I den elektroniske kontrol får det den konsekvens, at hvis der er flere fejlmeldinger på den samme undersøgelse og man skriver en QA-note på én af dem, så vil den også optræde på de andre. Man ser altså pludselig det gule ikon for alle fejlmeldinger på den pågældende undersøgelse.

31 31 Figur 7. QA-noter for undersøgelser God praksis Af hensyn til den praktiske nytte af kvalitetsnoterne, er det væsentligt at have en fælles forståelse af hvordan man bruger dem. Man skal prøve at forudse hvem der fremover kan have gavn af noterne, og hvilken type informationer der vil være nyttige for dem. Et par tommelfingerregler: Skriv en note hvis du har undersøgt tingene nærmere eller på anden måde brugt indersiden af hovedet andre kan sikkert have glæde af at kende til det i fremtiden. Skriv en note hvis du tror at nogen på et senere tidspunkt vil undre sig over data så har de et godt udgangspunkt i dine bemærkninger. Skriv dit navn og dato for hvornår du har skrevet eller tilføjet noget i noten. Så er det nemmere at vide hvem man skal kontakte hvis man har brug for at spørge ind til noget. Det er ikke nødvendigt at skrive i kvalitetsnoterne, hvis det drejer sig om meget rutinemæssige ting, hvor det ville være uforholdsmæssigt besværligt.

32 32 7 Oversigt over versionsændringer Version Dato Emne: Ændring: Vandkemi og feltmålinger Vandkemi og feltmålinger Fælles anvisning for marine og ferske områder, DT01 Nu kun marine parametre. Nyt navn (DM01), da kun marin. Kraftig udbygning af kapitel 4 om KS.

Kvalitetsnoter i ODA quickguide

Kvalitetsnoter i ODA quickguide Kvalitetsnoter i ODA quickguide Version: 1 Antal sider: 7 Sidst revideret: 9. april 2015 Baggrund og formål I forbindelse med kvalitetssikringen kan det være nyttigt at knytte en bemærkning eller note

Læs mere

Indhold. Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i ferskvand. Dokumenttype: Datateknisk anvisning. TA. nr.: DT09.

Indhold. Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i ferskvand. Dokumenttype: Datateknisk anvisning. TA. nr.: DT09. Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i ferskvand Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: FDC ferskvand: Liselotte Sander Johansson, Jes Rasmussen MST: Aase Rodkjær og Elisabeth Jensen

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET

AARHUS AU UNIVERSITET AARHUS AU UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI Titel: Vandkemi og feltmålinger Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC ferskvand: Jens Bøgestrand, Liselotte Sander Johansson og

Læs mere

Indhold. Titel: Vandkemi og feltmålinger i vandløb Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Gyldig fra: Sider: 29 Sidst ændret:

Indhold. Titel: Vandkemi og feltmålinger i vandløb Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Gyldig fra: Sider: 29 Sidst ændret: Titel: Vandkemi og feltmålinger i vandløb Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC ferskvand: Jens Bøgestrand, Lise-Lotte Sander Johansson og Rikke Bjerring Hansen MST: Erik O. Jepsen, Tom Rugaard,

Læs mere

Udgået dokument - se senere version

Udgået dokument - se senere version Titel: Vegetation i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: NST: Inge Christensen FDC Ferskvand: Liselotte Sander Johansson og Lisbet Sortkjær TA henvisninger Indhold TA nr.: DS01 Version:

Læs mere

DT01 Vandkemi og feltmålinger Versionsnummer: 1

DT01 Vandkemi og feltmålinger Versionsnummer: 1 1 Titel: Vandkemi og feltmålinger for jordvand Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: MST: Else Sørensen, Christian Fogt Andersen FDC: Gitte Blicher-Mathiesen TA. nr.: DL02 Version: 1.0 Gyldig fra:

Læs mere

1 Interviewdata: datateknisk anvisning Version: 1

1 Interviewdata: datateknisk anvisning Version: 1 Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC Stofudvaskning fra dyrkede arealer: Anton Rasmussen og Gitte Blicher-Mathiesen NST: Kirsten Broch TA henvisninger TA. nr.: Version:

Læs mere

Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i fersk sediment Dokumenttype: Datateknisk anvisning. TA. nr.: DT07

Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i fersk sediment Dokumenttype: Datateknisk anvisning. TA. nr.: DT07 Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i fersk sediment Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: FDC ferskvand: Liselotte Sander Johansson, Jes Rasmussen MST: Elisabeth Jensen, Aase Rodkjær

Læs mere

Titel: Stoftransport. Dokumenttype: Teknisk anvisning B01. 08.08.2014 Gyldig fra: 01.01.2012 Sider: 7 Sidst ændret: 26.08.2014

Titel: Stoftransport. Dokumenttype: Teknisk anvisning B01. 08.08.2014 Gyldig fra: 01.01.2012 Sider: 7 Sidst ændret: 26.08.2014 Titel: Stoftransport Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC Ferskvand: Jens Bøgestrand og Jytte Erfurt TA henvisninger TA. nr.: Version: Oprettet: DB01 1 08.08.2014 Gyldig fra: 01.01.2012 Sider:

Læs mere

Titel: Datateknisk anvisning for marin blødbundsfauna

Titel: Datateknisk anvisning for marin blødbundsfauna Titel: Datateknisk anvisning for marin blødbundsfauna Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC Marin: Jørgen Hansen, L.S. Hansen, Mihail-Constantin Carausu MST: Helle Buur Pedersen TA henvisninger

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Titel: Vandkemi, sedimentkemi (næringsstoffer), profilmålinger og feltmålinger i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning

Titel: Vandkemi, sedimentkemi (næringsstoffer), profilmålinger og feltmålinger i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning 1 Titel: Vandkemi, sedimentkemi (næringsstoffer), profilmålinger og feltmålinger i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning TA. nr.: DS03 Version: 2 Oprettet: 01.04.2014 Forfattere: FDC ferskvand: Liselotte

Læs mere

Indhold. Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning. Oprettet: TA. nr.: DL01

Indhold. Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning. Oprettet: TA. nr.: DL01 Titel: Interviewdata i LOOP Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC stofudvaskning fra dyrkede arealer: Gitte Blicher-Mathiesen MST: Kirsten Broch TA henvisninger TA. nr.: DL01 Version: 2.1 Gyldig

Læs mere

0 Indhold. S05 Fiskeundersøgelse i Søer. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider:28 Sidst ændret:

0 Indhold. S05 Fiskeundersøgelse i Søer. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider:28 Sidst ændret: Titel: Fiskeundersøgelse i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: NST: Mads Ulrik Kousgaard FDC ferskvand: Liselotte Sander Johansson og Lisbet Sortkjær TA henvisninger: TA. nr.: DS02 Version:

Læs mere

Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01

Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01 Titel: Kvalitetssikring af interviewdata i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: DL01 Version: 3.1 Oprettet: 01.04.2014 Forfattere: MST: Christian Fogt Andersen FDC Stofudvaskning

Læs mere

TA henvisninger B01, L01, L02, L03, L04, L07, M02, M03, M04, M05, M06, M07, S01,S10,S06,V02

TA henvisninger B01, L01, L02, L03, L04, L07, M02, M03, M04, M05, M06, M07, S01,S10,S06,V02 Titel: Vandkemi og feltmålinger Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC ferskvand: Jens Bøgestrand, Lise-lotte Sander Johansson og Rikke Bjerring Hansen FDC marin: Ole H. Manscher NST: Erik O.

Læs mere

Indhold. Titel: Datateknisk anvisning for marin blødbundsfauna TA-nr.: Version: Oprettet: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere:

Indhold. Titel: Datateknisk anvisning for marin blødbundsfauna TA-nr.: Version: Oprettet: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: 1 Titel: Datateknisk anvisning for marin blødbundsfauna TA-nr.: Version: Oprettet: Dokumenttype: Teknisk anvisning DM05 2 26.04.2017 Forfattere: Gyldig fra: 20.12.2018 FDC Marin: Jørgen Hansen L.S. Sider:

Læs mere

Oprettet: Gyldig fra: Sider: 20 Sidst ændret: V02 Opsætning af kontrolovervågningsstationer DV-01

Oprettet: Gyldig fra: Sider: 20 Sidst ændret: V02 Opsætning af kontrolovervågningsstationer DV-01 Titel: Stations- og oplandsoplysninger Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: MST: Jan Grandahl FDC ferskvand: Jytte Erfurt og Jes Rasmussen TA henvisninger TA. nr.: DV-01 Version: 1.1 Oprettet:

Læs mere

Indhold. Titel: Vegetation i søer. Dokumenttype: Datateknisk anvisning. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 23 Sidst ændret:

Indhold. Titel: Vegetation i søer. Dokumenttype: Datateknisk anvisning. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 23 Sidst ændret: Titel: Vegetation i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: MST: Inge Christensen FDC Ferskvand: Liselotte Sander Johansson og Lisbet Sortkjær TA henvisninger TA nr.: DS01 Version: 3 Oprettet:

Læs mere

V02 Opsætning af kontrolovervågningsstationer

V02 Opsætning af kontrolovervågningsstationer Titel: Stations- og oplandsoplysninger Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: NST: Jan Grandahl FDC ferskvand: Jytte Erfurt og Peter Wiberg-Larsen TA henvisninger TA. nr.: DV-01 Version: 1.0 Oprettet:

Læs mere

Titel: Fytoplankton og zooplankton Dokumenttype: Datateknisk anvisning. Version: 1

Titel: Fytoplankton og zooplankton Dokumenttype: Datateknisk anvisning. Version: 1 Titel: Fytoplankton og zooplankton Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: NST: Nikolaj Holmboe, Helene Munk Sørensen, Helle Jensen og Karsten Fugl. FDC ferskvand: Liselotte Sander Johansson, Jens

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fiskeundersøgelse i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning

0 Indhold. Titel: Fiskeundersøgelse i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning Titel: Fiskeundersøgelse i søer Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: MST: Mads Ulrik Kousgaard FDC ferskvand: Liselotte Sander Johansson og Lisbet Sortkjær TA henvisninger: TA. nr.: Version:

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S06 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i fersk biota Dokumenttype: Datateknisk anvisning. TA. nr.: DT08

Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i fersk biota Dokumenttype: Datateknisk anvisning. TA. nr.: DT08 Titel: Miljøfremmede forurenende stoffer (MFS) i fersk biota Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: MST: Elisabeth Jensen, Aase Rodkjær FDC ferskvand: Jes Rasmussen, Liselotte Sander Johansson

Læs mere

Dokumenttype: Datateknisk anvisning

Dokumenttype: Datateknisk anvisning Titel: Biologisk effektmonitering i fisk og muslinger, impo- og intersex i snegle samt miljøfarlige stoffer i biota fisk og muslinger- og i marint sediment Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere:

Læs mere

Indhold. Titel: Planteplankton og dyreplankton Dokumenttype: Datateknisk anvisning. Version: 2

Indhold. Titel: Planteplankton og dyreplankton Dokumenttype: Datateknisk anvisning. Version: 2 Titel: Planteplankton og dyreplankton Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere: Miljøstyrelsen: Nikolaj Holmboe, Helene Munk Sørensen og Helle Jensen. FDC ferskvand: Liselotte Sander Johansson, Jens

Læs mere

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Version: 1 Sidst revideret: januar 2013 Emne: vandkemi (vandløb, sø, marin) Dato: Jan. 2013 Filer: Periode: Kørsel af program: Input data: Aggregeringsniveau: (Navn

Læs mere

Titel: Datateknisk anvisning for Regnbetingede udløb

Titel: Datateknisk anvisning for Regnbetingede udløb Titel: Datateknisk anvisning for Regnbetingede udløb Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: FDC Punktkilder: BSKOV TA henvisninger TA. nr.: Version: Oprettet: DP01-2 1.1 Gyldig fra: 01.01.2012 Sider:

Læs mere

Statistik på ajourføring januar - marts 2017

Statistik på ajourføring januar - marts 2017 Statistik på ajourføring januar - marts 2017 Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

0 Indhold. Dokumenttype: Datateknisk anvisning. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 21 Sidst ændret:

0 Indhold. Dokumenttype: Datateknisk anvisning. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 21 Sidst ændret: Titel: Biologisk effektmonitering i fisk og muslinger, impo- og intersex i snegle samt miljøfarlige stoffer i biota fisk og muslinger- og i marint sediment Dokumenttype: Datateknisk anvisning Forfattere:

Læs mere

Indberetning af data til DMU

Indberetning af data til DMU STOQ SQL Server Indberetning af data til DMU Brugervejledning til Indberetningsmodulet Oktober, 2007 Sag nr. 7694229 Version 3.02 Dato 2007-10-04 Udarbejdet af JNS Rambøll Danmark A/S Bredevej 2 DK-2830

Læs mere

Sporstoffer i marin biota og sediment

Sporstoffer i marin biota og sediment STOQ SQL Server Sporstoffer i marin biota og sediment Brugervejledning til det marine sporstofmodul Maj, 2008 Sag nr. 8694229 Version 3.02 Dato 2008-05-22 Udarbejdet af JNS Rambøll Danmark A/S Bredevej

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version:

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Peter Wiberg-Larsen Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S08 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012

Læs mere

Beskrivelse af metoder til faglig kvalitetssikring

Beskrivelse af metoder til faglig kvalitetssikring Beskrivelse af metoder til faglig kvalitetssikring af dataemner i NOVANA Sø-rapportering Version: 1 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2019 Liselotte Johansson Frank

Læs mere

Kvik-guide: Sådan opretter du en bruger

Kvik-guide: Sådan opretter du en bruger Kvik-guide: Sådan opretter du en bruger Denne guide henvender sig til brugere, der er oprettet med en administrator- eller superbrugeradgang, og som har brug for at oprette andre brugere med tilknytning

Læs mere

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: Oprettet: L03 1.0 07.09.2011 Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 5 Sidst

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S03 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

Conventus og SFGIF Hvordan opretter jeg en ny træner?

Conventus og SFGIF Hvordan opretter jeg en ny træner? Kaj Heydt 18-09- INDHOLDSFORTEGNELSE LOG IND I CONVENTUS... 3 TRÆNEREN ER OPRETTET I CONVENTUS MEN HAR INGEN RETTIGHEDER... 4 TRÆNEREN ER IKKE OPRETTET I CONVENTUS... 10 TRÆNEREN KNYTTES / FJERNES FRA

Læs mere

Kvikmanual til FacilityNet

Kvikmanual til FacilityNet Version 0.01 Side 1 af 16 Kvikmanual til FacilityNet Om FacilityNet?... 2 Trin 1 - Aktiver din brugerprofil... 3 Trin 2: Opret ny bestilling... 4 Trin 3: Vælg varer... 5 Trin 4: Indtast ordreinformationer...

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutering Brugervejledning - SharePoint løsningen PD-U2 - til A-kasserne

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutering Brugervejledning - SharePoint løsningen PD-U2 - til A-kasserne Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutering Brugervejledning - SharePoint løsningen PD-U2 - til A-kasserne Ansvarlig: Version: 2.3 Mats Lindberg Brugervejledning - SharePoint løsningen PD-U2 - til A-kasserne

Læs mere

Statistik på ajourføring for marts - april 2014.

Statistik på ajourføring for marts - april 2014. Statistik på ajourføring for marts - april 2014. Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der

Læs mere

Analyser af kvælstof og fosfor teknisk gennemgang

Analyser af kvælstof og fosfor teknisk gennemgang Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Bilag 12 Offentligt Analyser af kvælstof og fosfor teknisk gennemgang September 2017 Sagen kort Miljøstyrelsen har afdækket fejl i laboratoriet ALS Danmark

Læs mere

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet ² Amphi Consult

Læs mere

NR. 76 LUDUS OG LUDUS WEB VERSION 2

NR. 76 LUDUS OG LUDUS WEB VERSION 2 NR. 76 LUDUS OG LUDUS WEB VERSION 2 DEN 28. JUNI 2012 INDHOLD Brugernavn og adgangskode til Eksamensdatabasen Opsætning af kørsel Hvornår indberettes der til EXDB Offentliggørelse af karakterer Beskeder

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynets indberetningssystem Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynet - 2. udgave oktober 2009 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 2 2 FORUDSÆTNINGER... 3 3 TRIN FOR TRIN... 4 3.1 Hent

Læs mere

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018 Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning TA. nr.: A15 Version: 2 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² Gyldig fra:

Læs mere

GeoGIS2020. Installation. Udkast. Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af:

GeoGIS2020. Installation. Udkast. Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af: GeoGIS2020 Installation Udkast Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: 2015.08.31 Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af: 1. GENERELT Side 2 af 16 Side 3 af 16 2. DOWNLOAD OG INSTALLATION

Læs mere

Guide til VandData for kommuner

Guide til VandData for kommuner Guide til VandData for kommuner Januar 2017 Version 1.0 Indhold Kapitel 1 Indledning... 1 1.1 Link til VandData... 1 1.2 Baggrund... 1 1.3 Øvrige relevante guides... 1 1.4 Guidens struktur... 1 Kapitel

Læs mere

Indhold... 1. Introduktion... 2

Indhold... 1. Introduktion... 2 Notat Vedrørende: Vejledning til indberetning af data vedr. introdansk Skrevet af: Henrik Rosendahl-Kaa Version: 1: rev. af Ankestyrelsen, januar 2014) 08.11.2012 / JL Indhold Indhold... 1 Introduktion...

Læs mere

Vejledning til KOMBIT KLIK

Vejledning til KOMBIT KLIK Vejledning til KOMBIT KLIK KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 0 Version Bemærkning til ændringer/justeringer Dato Ansvarlig 1.0 Første

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for selvejere. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Overordnet liste af funktoner... 2 2 Vejledning... 3 2.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Orientering til beskikkede bygningssagkyndige om brug af herev.dk

Orientering til beskikkede bygningssagkyndige om brug af herev.dk November 2009 Orientering til beskikkede bygningssagkyndige om brug af herev.dk Hjemmesiden www.herev.dk vedrører teknisk revision online i huseftersynsordningen. I denne orientering vises en række skærmbilleder

Læs mere

Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skoler som skal indtaste kompetenceoplysninger

Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skoler som skal indtaste kompetenceoplysninger Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skoler som skal indtaste kompetenceoplysninger Undersøgelse af kompetencedækning i folkeskolen 2018 Styrelsen for It og Læring Side 2 af 7 Indhold SKOLER

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Tips & Tricks nr. 76 Eksamensdatabasen LUDUS og LUDUS Web

Tips & Tricks nr. 76 Eksamensdatabasen LUDUS og LUDUS Web LUDUS Helpdesk T +45 3614 7070 sc-ludus@dxc.com CSC Scandihealth A/S - en del af DXC Technology P.O. Pedersens Vej 2 8200 Aarhus N T +45 3614 4000 Tips & Tricks nr. 76 Eksamensdatabasen LUDUS og LUDUS

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2015 Version 1.2 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 AFGIV TILBUD ENTREPRENØR Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN 5798000893450

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

Login og introduktion til SEI2

Login og introduktion til SEI2 BRUGERVEJLEDNING 2019 Login og introduktion til SEI2 Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem Forord Dette er en brugermanual (1. udgave), der teknisk beskriver, hvordan man logger på Sundhedsdatastyrelsens

Læs mere

MedWin laboratorieskema

MedWin laboratorieskema MedWin laboratorieskema EG Data Inform A/S Albert Ginges Vej 10 9800 Hjørring Dusager 4 8200 Aarhus N Lautrupvang 12 2750 Ballerup Telefon: 96 23 51 00 Telefon Service Desk: 96 23 51 11 - www.egdatainform.dk

Læs mere

Teknisk anvisning for marin overvågning

Teknisk anvisning for marin overvågning NOVANA Teknisk anvisning for marin overvågning 2.3 Klorofyl a Britta Pedersen H Afdeling for Marin Økologi Miljøministeriet Danmarks Miljøundersøgelser 2.3-1 Indhold 2.3 Klorofyl-a 2.3-3 2.3.1 Formål 2.3-3

Læs mere

Udgiftsopfølgning i SBS for institutioner

Udgiftsopfølgning i SBS for institutioner Udgiftsopfølgning i SBS for institutioner Vejledning i udarbejdelse af bidrag til udgiftsopfølgning for institutioner Version 1.1. Opdateret 17. oktober 2019 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Processen...

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Handling Forklaring Illustration

Handling Forklaring Illustration 3. Følge op på patients data Formål At vide hvad der vises på Overblik og i Patientmenu og hvilken betydning de forskellige ikoner har. At kunne følge op på patientens data. At kunne anvende de muligheder

Læs mere

Statistik på ajourføring januar - december 2017

Statistik på ajourføring januar - december 2017 Statistik på ajourføring januar - december Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Teknisk anvisning for analyse af jordvandsprøvernes holdbarhed i landovervågningen L-04

Teknisk anvisning for analyse af jordvandsprøvernes holdbarhed i landovervågningen L-04 Teknisk anvisning for analyse af jordvandsprøvernes holdbarhed i landovervågningen Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant og Gitte Blicher- Mathiesen, DMU, Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Brug af fejlkontrollen når der udarbejdes indkomst- og formueopgørelse (fejl i kapitalforklaring)

Brug af fejlkontrollen når der udarbejdes indkomst- og formueopgørelse (fejl i kapitalforklaring) 14. maj 2019 Brug af fejlkontrollen når der udarbejdes indkomst- og formueopgørelse (fejl i kapitalforklaring) Indhold 1 Brug fejlkontrollen!... 3 1.1 Lige efter årsrulning af Skat Nova fil fra sidste

Læs mere

Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge.

Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge. Danmarks Statistik, Velfærd 22. januar 203 Børn og Unge, Udsatte børn Vejledning - web-baseret indberetningssystem vedr. forebyggende foranstaltninger for udsatte børn og unge. Indhold Baggrund...2 2 Formål...2

Læs mere

Manual til Kundekartotek

Manual til Kundekartotek 2016 Manual til Kundekartotek ShopPlanner Customers Med forklaring og eksempler på hvordan man håndterer kundeoplysninger www.obels.dk 1 Introduktion... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Anvendelse... 3 2 Referencer...

Læs mere

Pensioneringsprocessen/Statens Administration

Pensioneringsprocessen/Statens Administration PENSAB Pensioneringsprocessen/Statens Administration Indhold 1. Overblik over den samlede proces... 2 2. Tildel pensionssag... 3 2.1 Søg i listen [Pensionssager]... 5 2.2 Tildel sag... 5 2.3 Afgiv sag...

Læs mere

Statistik på ajourføring for oktober 2014.

Statistik på ajourføring for oktober 2014. Statistik på ajourføring for oktober 2014. Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Statistik på ajourføring for juli - august 2014.

Statistik på ajourføring for juli - august 2014. Statistik på ajourføring for juli - august 2014. Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der

Læs mere

Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station

Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station Titel: Hydrometriske stationer, Korrelationsberegning, QQ-station Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Niels Bering Ovesen TA henvisninger TA. nr.: B07 Version: 1.0 Oprettet: Gyldig fra: 01.01.2016

Læs mere

KOM GODT I GANG MED ENAO

KOM GODT I GANG MED ENAO VEJLEDNING KOM GODT I GANG MED ENAO Senest revideret 11. februar 2015 ENERGITILSYNET KOM GODT I GANG MED ENAO Side 1/1 INDHOLD HVAD ER ENAO?... 1 INDBERETNINGER I ENAO... 1 HVORDAN FÅR MAN ADGANG TIL

Læs mere

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Denne vejledning omfatter indtastning af naturdata på eksisterende 3-områder. Har du opdaget et nyt 3-område, skal du derfor oprette

Læs mere

Indberetning af rituel omskæring

Indberetning af rituel omskæring BRUGERVEJLEDNING 2019 Indberetning af rituel omskæring - Foretaget uden for klinikker og sygehuse Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem Forord Dette er en brugervejledning (1. udgave),

Læs mere

Kogebog. Quickmanual til brug af GeoGIS2005 ved Regionerne

Kogebog. Quickmanual til brug af GeoGIS2005 ved Regionerne Kogebog Quickmanual til brug af GeoGIS2005 ved Regionerne Oktober 2009 Kogebog Quickmanual til brug af GeoGIS2005 ved Regionerne Oktober 2009 Ref 4694001 Version 1 Dato 2009-10-05 Udarbejdet af TSL/BRS

Læs mere

Vejledning i indberetning af pejledata

Vejledning i indberetning af pejledata Vejledning i indberetning af pejledata Formålet med denne vejledning er at give overblik over, hvordan pejledata indberettes, således at der kommer de bedst mulige resultater ud af indsatsen med at indsamle

Læs mere

Hjælp til MV-ID Administration

Hjælp til MV-ID Administration Hjælp til MV-ID Administration - til brugere af MV-Login Mikro Værkstedet A/S Dokumentversion: 20131002A 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kapitel 1. Aktivér MV-Login administratorkontoen... 4 Kapitel

Læs mere

Vejledning i indberetning til registreringsnettet i korn 2010

Vejledning i indberetning til registreringsnettet i korn 2010 Vejledning i indberetning til registreringsnettet i korn 2010 Du finder siderne til registreringsnettet på LandbrugsInfo Planteavl Planteværn Varsling/registreringsnet eller www.landbrugsinfo.dk/regnet

Læs mere

EU-Supply. Elektronisk udbudssystem Quick Guide. Leverandør

EU-Supply. Elektronisk udbudssystem Quick Guide. Leverandør EU-Supply Elektronisk udbudssystem Quick Guide Leverandør Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 1.1 Brugen af systemet:... 3 1.2 Proces ved deltagelse i udbud via en offentliggjort annonce... 4 2. Svar

Læs mere

Vejledning i indberetning til registreringsnettet i alm. rajgræs, engrapgræs og strandsvingel 2014

Vejledning i indberetning til registreringsnettet i alm. rajgræs, engrapgræs og strandsvingel 2014 Vejledning i indberetning til registreringsnettet i alm. rajgræs, engrapgræs og strandsvingel 2014 Du finder siderne til registreringsnettet på LandbrugsInfo Planteavl Planteværn Varsling/registreringsnet

Læs mere

Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner

Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner Vejledning til indmeldelse af ordblinde for skoler og institutioner Indhold 1. Introduktion... 2 2. Hvem kan benytte indmeldelsesportalen?... 2 3. Sådan opretter du dig på indmeldelsesportalen... 2 1.

Læs mere

Brugervejledning til A-kasser - SharePoint løsningen PD-U2

Brugervejledning til A-kasser - SharePoint løsningen PD-U2 Brugervejledning til A-kasser - SharePoint løsningen PD-U2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 2 AUTORISATION 4 3 ADGANG TIL LØSNINGEN 5 4 INDBERETNING AF OPLYSNINGER 6 4.1 OPRET EN NY INDBERETNING

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

MAG5.dk En brugervejledning

MAG5.dk En brugervejledning MAG5.dk En brugervejledning Indledning Når du ser B&U s løsning til administration af IT-brugere første gang, så ser det sådan her ud: Løsningen er lavet specielt til Børn og Unge og vedligeholdes af BU-IT.

Læs mere

Statistik på ajourføring for maj-juni 2014.

Statistik på ajourføring for maj-juni 2014. Statistik på ajourføring for maj-juni 2014. Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Kom godt i gang med PULS Badevand

Kom godt i gang med PULS Badevand Formålet med denne del af QuickGuiden er, at kommunen kan tjekke, at deres badevandsdata er blevet korrekt migreret til PULS. Det vil sige, at stationerne er rigtigt oprettet og derfor er klar til, at

Læs mere

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A180 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

WorldTrack Elektronisk

WorldTrack Elektronisk 2016 WorldTrack Elektronisk Kørebog QUICKGUIDE V.1 (FEB 2017) WORLDTRACK Ejby industrivej 2, 2600 Glostrup Indhold Indledning... 2 PC Version... 2 Login... 2 Setup...5 SKAT kørselssatser...5 Opret ny bruger...

Læs mere

Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skoler som skal indtaste kompetenceoplysninger

Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skoler som skal indtaste kompetenceoplysninger Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skoler som skal indtaste kompetenceoplysninger Undersøgelse af kompetencedækning i folkeskolen 2017 Styrelsen for It og Læring Side 2 af 6 Indhold SKOLER

Læs mere

Efter 1/1 2007 vil alle data vedrørende kommunernes forvaltning på grundvandsområdet findes i PC Jupiter XL samt på Danmarks Miljøportal.

Efter 1/1 2007 vil alle data vedrørende kommunernes forvaltning på grundvandsområdet findes i PC Jupiter XL samt på Danmarks Miljøportal. NOTAT Oplæg om grundvand. Af Carsten Christiansen, konsulent, Kontoret for teknik og miljø, KL Kommunerne får efter 1/1 2007 en række nye opgaver på grundvandsområdet med forvaltning efter vandforsyningsloven,

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL FEBRUAR 2019 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE KRAV SIDE 3 SIDE 4 B. HVORDAN GØRES ALLE VÆRKTØJETS

Læs mere

Marine fysiske og kemiske data

Marine fysiske og kemiske data STOQ SQL Server Marine fysiske og kemiske data Brugervejledning til det marine modul Marts, 2015 Sag nr. 6097664 Version 3.05 Dato 2015-03-21 Udarbejdet af JNS Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300 København

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Statistik på ajourføring januar - marts 2018

Statistik på ajourføring januar - marts 2018 Statistik på ajourføring januar - marts 2018 Statistik på ajourføring giver et overblik over antallet af redigeringer, herunder oprettelser, rettelser og sletninger, foretaget af de myndigheder, der indgår

Læs mere

Indberetningssystemet - vejledning for energikonsulenter

Indberetningssystemet - vejledning for energikonsulenter Indberetningssystemet - vejledning for energikonsulenter Indberetningssystemet skal bruges til at indberette datafiler med oplysninger om energimærkningerne. Indberetningssystemet fungerer på den måde,

Læs mere