VIC-MET. En metode til brugerinvolvering i byggeprocessen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VIC-MET. En metode til brugerinvolvering i byggeprocessen"

Transkript

1 VIC-MET En metode til brugerinvolvering i byggeprocessen

2

3 Introduktion 3 Introduktion Succesrige byggerier er bygget, designet og indrettet, så de matcher brugernes behov. Hvad enten det drejer sig om et helt hus funktioner og udtryk eller indretning af et enkelt rum, har brugerne en unik viden til at fuldende byggeriet. At finde denne viden og omsætte den til et design, der fagligt og konsekvent hænger sammen, kræver en systematisk og sammenhængende tilgang til brugerinvolvering. Det handler om at forstå brugerens forudsætninger, omgivelser og fremtidige brug af byggeriet og om at tilrettelægge et designforløb, hvor brugernes ønsker og behov medtages på de rette tidspunkter i bygge processen. Brugerinvolveringen skal være fokuseret og tilrettet, så den passer til de enkelte brugere og det enkelte byggeri.

4 4 ViC-MET

5 ViC-MET 5 VIC-MET Virtual Innovation in Construction Method (VIC-MET) er en IT-understøttet metode til brugerinvolvering. Den giver bygherren, rådgiveren eller andre med ansvar for byggeri værktøjer til at opnå den fornødne viden om brugerne; sammensætte et kreativt og innovativt designforløb sammen med brugerne; og til at indarbejde brugernes behov i byggeriet. Metoden tager afsæt i, at brugerne har en unik viden bevidst eller ubevidst omkring det, der skal bygges, og at de ved at deltage i byggeprojektet, kan bibringe den viden til byggeriet. Rådgiverens opgave er at skabe et designforløb, hvor brugernes ønsker, ideer og behov kommer frem, og at lade disse indgå på lige fod med alle andre input. Metoden er helhedsorienteret og retter sig mod alle typer af projekter og alle faser i byggeriet. VIC-MET udvikles i samarbejde mellem Aalborg Universitet, Arkitema og Rambøll og kombinerer egne praktiske erfaringer med en teoretisk tilgang til brugerforståelse og -involvering.

6 6 Fire designrum i ViC-MET Fire designrum i VIC-MET Designforløbet i VIC-MET består af fire designrum, hvor brugernes behov og ønsker kommer i spil.

7 Fire designrum i ViC-MET 7 Løsninger Krav Funktionskonsolidering Virtuel bygning Behov Funktion Komponent Konceptmodellering Erfaringsbank Erfaringer fra tidligere projekter m.v. Kortlægning af konteksten Idébank Ideer fra andre brugerinvolveringsforløb m.v.

8 8 Fire designrum i ViC-MET 1. Kortlægning af konteksten Designrummet kortlægning af konteksten afklarer projektet og den kontekst, det indgår i: Her afdækkes, hvem brugerne er, hvad projektet går ud på, og omfanget og tidspunkterne for brugerinvolveringen. Målet er at afdække dette så tilstrækkeligt, at faktuelle forhold er belyst, og at stoppe der, hvor holdninger og stillingtagen begrænser det kreative handlerum. Eksempler på værktøjer hertil: Interviews, personlighedstest, observation, video- og fotodagbog, projektweb med blog og wiki, Flickr, Facebook, Twitter.

9 Fire designrum i ViC-MET 9 2. Konceptmodellering I designrummet konceptmodellering påbegyndes systematiseringen af behovsopsamlingen. Der udarbejdes konceptmodeller for, hvorledes brugerne arbejder i deres nuværende miljø, og for hvordan den fremtidige bygning skal fungere. Endvidere anvendes konceptuelle modeller til at skabe en fælles forståelse mellem designteamet, bygningsejeren og slutbrugerne om de værdier, der skal ligge til grund for designet. Brugerne skal inddrages bevidst, og hvor det er relevant. Det betyder, at det skal være et klart mål med brugerinddragelsen, og det, der skal tages stilling til, skal være afgrænset og så konkret, at brugerne kan forholde sig til det. Samtidig skal det ikke være så konkret, at brugeren får falske eller for nagelfaste forventninger til løsningen. Det håndteres dels ved en åben og ærlig dialog om projektet og en tydeliggørelse af, hvad der kan tages stilling til, og dels ved at have fokus på de funktioner, som byggeriet skal understøtte. F.eks. fokus på møde situationen frem for mødelokalets indretning med borde, stole og farver. 3D-modeller anvendes til skitsering af ideer, former og funktioner. Andre eksempler på værktøjer til konceptmodellering er storytelling, konceptdiagrammer, workflow modeller, spil og scenarier.

10 10 Fire designrum i ViC-MET 3. Funktionskonsolidering I designrummet funktionskonsolidering omsættes behovene til prioriterede krav og indarbejdes på lige fod med øvrige krav til bygningen. Andre krav kan være bygherrekrav eller myndighedskrav. Disse har allerede spillet ind i forbindelse med tilrettelæggelsen af brugerinvolveringen, men tages frem igen for anvendelse i samspil med brugerkravene. Ovenfor er nævnt, at brugerinvolveringen har fokus på bygningens funktioner. Kravene er stillet fra brugerne i forhold til funktionerne, og i dette designrum skabes en sammenhæng mellem disse funktioner og bygningens komponentsystem. Eksempler på værktøjer hertil: Mind- og konceptmapping, kravmatricer, post-it notes og affinity-diagrammer.

11 Fire designrum i ViC-MET Løsninger I løsninger ses den aktuelle konsekvens af brugerinvolveringen for den samlede løsning. Brugerne kommenterer løsningsforslagene, og forløbet gentages, så brugernes nye kommentarer bliver medtaget. Et af de stærke værktøjer til dette designrum er brugen af 3D-modeller. 3D-modellerne bruges til at kommunikere med brugerne, at skabe og diskutere løsningsforslag og få brugernes behov belyst på en umiddelbar og visuel måde. Eksempler på værktøjer hertil: Digitale 3D-modeller, rapid prototyping, mockups samt virtuelle 3D verdner som Second Life. Overordnet set gennemløbes de fire rum ikke slavisk. De fire designrum tages i anvendelse i forhold til det konkrete byggeprojekt. Et brugerinvolveringsforløb kan bevæge sig mange gange mellem konceptmodellering, funktionskonsolideringen og løsninger og kan, hvis nye forhold eller brugergrupper fremkommer, bevæge sig tilbage til kortlægningen af konteksten. Der cirkuleres således frem og tilbage mellem den samlede mængde krav til byggeriet, funktioner og komponenterne, indtil den rigtige løsning er nået.

12 12 3d-bygningsmodeller 3D-bygningsmodeller VIC-MET tager ny teknologi i anvendelse som en støtte til at møde brugerne, hvor brugerne er. I forbindelse med udviklingen af VIC-MET er der særlig fokus på anvendelse af digitale 3D-bygningsmodeller. Når vi bygger, projekterer vi i øget omfang i 3D. Herved skaber vi et materiale, der er yderst velegnet til kommunikation med lægmand som brugeren ofte er. 3Dbygningsmodeller har den fordel, at de giver brugerne en umiddelbar visuel forståelse, og at de simpelt kan illustrere løsningsforslag og ændringer. Traditionelt udarbejdes der materiale specifikt for brugerinvolveringen. Det har bidraget til en opfattelse af, at brugerinvolvering er et besværligt og fordyrende element i byggeprocessen. I VIC-MET er der fokus på at anvende 3D-bygningsmodeller, så der opnås størst mulig genbrug af data på tværs af discipliner og faser i projektet. Det har den fordel, at brugerinvolveringen bliver mindre krævende, og at kommunikationen med brugerne bliver nærværende og fleksibel. Løsningerne kan hurtigt tilpasses og den løsning brugerne tager stilling til, afspejler den faktiske løsning på det pågældende tidspunkt.

13 3d-bygningsmodeller 13 Eksempler på anvendelse af 3D-bygningsmodeller, hvor 3D-værktøjerne kan have forskellige egenskaber: Brugeren navigerer selv rundt i modellen (eksempelvis med TurnTool, Second Life, U-build, VR-wii, diverse 3D-viewere) Brugeren guides rundt i modellen (eksempelvis med VR4MAX, Tekla, Revit, MagiCAD, Navisworks) Brugeren indlejres i modellen (eksempelvis med Headmounted display, Panorama-biograf eller Cave) 3D-bygningsmodellerne kan bruges på mange måder, og det afgørende er, at det sker ud fra formålet med brugerinvolveringen, brugernes kendskab og det konkrete projekt.

14 14 Cases Cases Metoden afprøves pt. hos Arkitema og Rambøll i forbindelse med opførelsen af deres nye domiciler i Ørestaden.

15 Cases 15 Mikado House fra Arkitema domicil til company house Arkitema igangsatte i 2005 en proces, for udvikling af et nyt domicil i København. Forløbet omkring tilblivelsen af Arkitemas domicil har mange paralleller til VIC-MET.

16 16 Cases Vilnius Indledningsvis afholdtes en fire dages workshop for alle Arkitemas medarbejdere og partnere i Vilnius i Litauen. Workshoppen var kick-off for projektet, hvor der skulle videndeles, skabes fælles ejerskab og de første ideer skulle genereres. Efter lang række teamopdelte workshops tegnede der sig en bygning med en helix struktur, som skulle imødekomme både Arkitemas organisation og arbejdsmetode.

17 Cases 17 Kulturanalyse Efterfølgende engagerede Arkitema en antropolog, hvis første opgave var at lave en kulturanalyse. Tanken var at identificere et billede af organisationens kultur og de udfordringer, som den kommende bygning skulle relatere sig til. Efterfølgende blev afholdt tre workshops med hver deres tema: Workshop 1. The organization Workshoppens temaer omhandlede kreativitet, effektivitet og kundeservice. Workshop 2. Den urbane indflydelse Her var også indbudt eksterne brugere og repræsentanter for lokalområdet i Ørestad Nord. Workshop 3. Det æstetiske udtryk Den tredje workshop i rækken omhandlede den kommende bygnings æstetiske udtryk.

18 18 Cases Forudsætningerne ændres I København var nedsat et designteam bestående af arkitekter, som skulle omsætte ideerne fra både Vilnius og resultaterne fra de forskellige workshops. Imidlertid blev beslutningen om at gå videre med dette skitseprojekt påvirket af en række ydre faktorer. Muligheden for at samarbejde med ejeren af nabogrunden om at samle dennes og Arkitemas projekter i et større projekt betød, at man igangsatte en ny programmerings- og skitseringsproces for et samlet projekt på de to grunde kaldet Mikado House.

19 Cases 19 Fortsat brugerinddragelse I forhold til brugerinddragelse har arbejdet naturligvis ændret karakter eftersom der er tale om et flerbruger hus company house. Arkitema fokuserer derfor på at afprøve VIC metoden som redskab til at inddrage brugerne i indretningsprocessen i Arkitemas lejemål. Der er nedsat en brugergruppe, som repræsenterer ledelse og medarbejdere i København, mens projektet udføres af Arkitema Interior Design i Århus. Pejlemærket i denne proces er - i den del af Mikado House, som Arkitema skal anvende - at specificere krav og behov ved medvirken af brugerne. Dette sker gennem workshops, som i første omgang omhandler behovsopsamling og idéudvikling og siden hen afprøvning af ideer og videreudvikling ved hjælp af 3D-værktøjer.

20 20 Cases Rambøll Head Office Tilbage i 2006 blev der i Rambøll truffet beslutning om at bygge et nyt domicil i Ørestaden. Ønsket var, at medarbejderne i meget høj grad fik sat et fingeraftryk på byggeriet både som faglige eksperter og brugere. To parallelle forløb blev sat i gang: Ved siden af det traditionelle byggeprojekt hvordan skal huset bygges blev et arbejdspladsforløb hvordan skal huset bruges sat i gang. Forløbet igennem har de to forløb været i tæt forbindelse og påvirker hinanden gensidigt.

21 Cases 21 Hvordan skal huset bygges Som en del af det traditionelle byggeforløb er medarbejderne inddraget som brugere på flere niveauer. Brugerne er i stor stil inviteret til åben debat og dialog omkring flytningen og det nye hus. Der er en lang række initiativer for orientering og kommunikation med medarbejderne f.eks. på intranettet, ved udstillinger i kantinerne, ved gå-hjem-møder med forskellige temaer og ved besøg på byggepladsen. Brugerne er også involveret mere direkte i designet af delløsninger gennem fokusgrupper. Eksempler på fokusgrupper er showroom, udsmykning, IT/AV-anvendelse, identitet, arkivering, inventar og jord- og betonlaboratorium. Hver gruppe har været brugerstyret og har haft sit eget gennemløb med at indsamle og omsætte brugerønsker og -behov.

22 22 Cases Hvordan skal huset bruges Parallelt med det traditionelle byggeforløb har værdier og arbejdsmåde været på dagsordenen. Det debatteres, hvordan det nye hus bedst muligt indrettes, så det understøtter arbejdsmåden i Rambøll, og hvordan arbejdsmåden fremmes. Indsatsen har udmøntet sig i konkrete initiativer omkring arbejdsform og -miljø, hvor der allerede eksperimenteres i de eksisterende kontorer. Der evalueres og samles systematisk op løbende.

23 Cases 23 VIC-MET i RHO Opførelsen af Rambøll Head Office går langt hen ad vejen forud for VIC-MET, men flere initiativer har i løbet af processen påvirket gensidigt. I efteråret tages VIC-MET i anvendelse i forhold til flere af fokusgrupperne. F.eks. vil husets 3D-bygningmodeller bruges til de enkelte afdelingers indretning af kontorarealer.

24 24 om VIC projektet Om VIC projektet VIC-projektet udvikles af Aalborg Universitet, Arkitema og Rambøll under Erhvervs- og Byggestyrelsens program om Brugerdreven Innovation. VIC-MET er inspireret af en antropologisk tilgang til brugerforståelse sammenstillet med mulighederne med ny teknologi. Projektet kobler teori og praksis for at nå frem til en holdbar, brugbar og tilgængelig metode til at kvalificere nutidens byggerier. Projektet gennemføres fra og munder ud i en praktisk metodevejledning med et tilhørende website med understøttende teoretisk materiale. Projektdeltagere: Morten Alsdorf (mta@ramboll.dk), Rambøll Per Christiansson (pc@civil.aau.dk), Aalborg Universitet Ulrik Dybro (ud@arkitema.dk), Arkitema Kikki Gyldenvang Steffensen (kigs@ramboll.dk), Rambøll Kjeld Svidt (ks@civil.aau.dk), Aalborg Universitet Kristian Birch Sørensen, (ksb@ramboll.dk), Rambøll og Aalborg Universitet Læs mere om VIC-MET på:

25

26 August 2009

Program 19. august 2009

Program 19. august 2009 Referat fra temamøde om brugerinvolvering og 3D-modeller Onsdag den 19. august 2009 Program 19. august 2009 15:00 Velkomst og introduktion Henrik L. Bang, Bygherreforeningen 15:15 Baggrund og samarbejde

Læs mere

Brugerinvolvering med 3Dbygningsmodeller. PROJEKT VIC - Brugerinvolvering i byggeprocessen Bygherreforeningen 19.08.09

Brugerinvolvering med 3Dbygningsmodeller. PROJEKT VIC - Brugerinvolvering i byggeprocessen Bygherreforeningen 19.08.09 Brugerinvolvering med 3Dbygningsmodeller PROJEKT VIC - Brugerinvolvering i byggeprocessen Bygherreforeningen 19.08.09 Program 15.00 Velkomst - Henrik L. Bang, Bygherreforeningen 15.15 Baggrund og samarbejde

Læs mere

Brugerinvolvering i Byggeprocessen Virtual Innovation in Construction - VIC

Brugerinvolvering i Byggeprocessen Virtual Innovation in Construction - VIC Brugerinvolvering i Byggeprocessen Virtual Innovation in Construction - VIC Per Christiansson Faggruppen Bygningsinformatik Forskningens Dag, 8 januar 2008 Institut 5, Aalborg Universitet Forskningens

Læs mere

Bygningsinformatik - anvendelse af IT i byggeprocessen

Bygningsinformatik - anvendelse af IT i byggeprocessen Bygningsinformatik - anvendelse af IT i byggeprocessen Kjeld Svidt Per Christiansson Aalborg Universitet, november 2008 Fagområdet Bygningsinformatik Alle aspekter af kommunikation mellem mennesker, organisationer,

Læs mere

DIALOG MED BRUGERE!

DIALOG MED BRUGERE! ------------------------------------------------------------------------------------------ den 21. juni 2007 på Det Kongelige Bibliotek ved: Rune Nielsen Arkitekt MAA, Partner Kollision http://www.kollision.dk

Læs mere

Brugerdreven Innovation

Brugerdreven Innovation Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Antropolog Alexandra Instituttet BrugerDreven Innovation - BDI Tæt involvering af brugerne i alle faser af produkt/serviceudviklingen Forståelse af kundernes/brugernes

Læs mere

VIC-MET. VIrTual InnoVaTIon In ConsTruCTIon METhod. en metode til brugerinvolvering i byggeprocessen

VIC-MET. VIrTual InnoVaTIon In ConsTruCTIon METhod. en metode til brugerinvolvering i byggeprocessen VIC-MET VIrTual InnoVaTIon In ConsTruCTIon METhod en metode til brugerinvolvering i byggeprocessen aalborg universitet arkitema rambøll VIC-MET VIrTual InnoVaTIon In ConsTruCTIon METhod en metode til

Læs mere

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på byggebranchen I december 2016 foretog RIB en markedsundersøgelse blandt byggeriets

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Citation for published version (APA): Svidt, K., & Christiansson, P. Bygningsinformatik: anvendelse af IT i byggeprocessen

Citation for published version (APA): Svidt, K., & Christiansson, P. Bygningsinformatik: anvendelse af IT i byggeprocessen Aalborg Universitet Bygningsinformatik Svidt, Kjeld; Christiansson, Per Lennart Publication date: 2009 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication from Aalborg University Citation for

Læs mere

Fra idrætshal til lokalt mødested for kultur, idræt og foreningsliv

Fra idrætshal til lokalt mødested for kultur, idræt og foreningsliv Fra idrætshal til lokalt mødested for kultur, idræt og foreningsliv DGI Facilitetsudvikling. BF 2017 Der er ingen grund til at bygge noget, hvis der ikke er nogen der vil, kan eller har mulighed for at

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

erfaring digitale byggeproces. Project VIC

erfaring digitale byggeproces. Project VIC Præsentation af en projektlederes Udviklingstendenser indenfor den erfaring digitale byggeproces. Project VIC Det Digitale Byggeri. Baggrund og muligheder. Livslang Læring. Aalborg Universitet. Opstartsworkshop

Læs mere

Anbefalet proces for udvikling af fagligt indhold i en forløbsplan

Anbefalet proces for udvikling af fagligt indhold i en forløbsplan Anbefalet proces for udvikling af fagligt indhold i en forløbsplan Det følger af overenskomstaftalen for 2018 mellem RLTN og PLO, at forløbsplaner skal udvikles og udbredes til patienter med type 2-diabetes

Læs mere

Kulturkursus. VUC Nordjylland er et resultat af en fusion af 7 selvstændige VUC er i Antal årsværk undervisere: 262 (2011)

Kulturkursus. VUC Nordjylland er et resultat af en fusion af 7 selvstændige VUC er i Antal årsværk undervisere: 262 (2011) VUC Nordjylland er et resultat af en fusion af 7 selvstændige VUC er i 2004. Antal årskursister: 2.345 (2011) Antal årsværk undervisere: 262 (2011) Udviklingschef: Peter Müller ansat siden 1976 Sammenskrivning

Læs mere

delivering defining discovering designing dreaming A R K I T E M A S E N S E M A K I N G D E S I G N I N G M E A N I N G F U L A R C H I T E C T U R E

delivering defining discovering designing dreaming A R K I T E M A S E N S E M A K I N G D E S I G N I N G M E A N I N G F U L A R C H I T E C T U R E A R K I T E M A S E N S E M A K I N G D E S I G N I N G M E A N I N G F U L A R C H I T E C T U R E SENSEMAKING - Et redskab til at håndtere brugerværdi Værdidesign (Værdifastlæggelse) Værdileverance (Projektering)

Læs mere

INNOVATION LAB -BRUGERSTUDIERTHEA BOJE WINDFELDT / HEAD OF IDEATION & USER STUDIES / INNOVATION LAB

INNOVATION LAB -BRUGERSTUDIERTHEA BOJE WINDFELDT / HEAD OF IDEATION & USER STUDIES / INNOVATION LAB PRESENTATION INNOVATION LAB -BRUGERSTUDIERTHEA BOJE WINDFELDT / HEAD OF IDEATION & USER STUDIES / INNOVATION LAB AGENDA Om Innovation Lab Brugerdreven Innovation Unge ordblinde Ideation og Konceptualisering

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

VÆRDIPROGRAM FOR SENIORBOFÆLLESSKAB I ROHOLMPARKEN I ALBERTSLUND

VÆRDIPROGRAM FOR SENIORBOFÆLLESSKAB I ROHOLMPARKEN I ALBERTSLUND 14.11.17 VÆRDIPROGRAM FOR SENIORBOFÆLLESSKAB I ROHOLMPARKEN I ALBERTSLUND Introduktion Det følgende er et revideret oplæg til proces for udvikling af værdiprogram for et nyt bofællesskab, som KAB og Boligselskabet

Læs mere

De tre eksempler på inddragelse rummer: den helt brede den brede på udvalgte områder den begrænsede

De tre eksempler på inddragelse rummer: den helt brede den brede på udvalgte områder den begrænsede Udkast til tre eksempler pa scenarier for pa overordnet niveau Forudsætning De tre eksempler på mulige scenarier for tager afsæt i udkastet til rammesætning. Det betyder, at er udkastet til rammesætning

Læs mere

ANSØGNING TIL INNOVATIONSPULJEN Smarte investeringer i velfærden

ANSØGNING TIL INNOVATIONSPULJEN Smarte investeringer i velfærden ANSØGNING TIL INNOVATIONSPULJEN Smarte investeringer i velfærden Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Optimering af kommunikation i anlægsprojekter og -processer, igennem Forstærket

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 1 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 2 Resume: Digitaliseringsstrategien for Odder Kommune 2011-2015 er en revidering af Odder Kommunes

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Vi skaber sammen

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Vi skaber sammen GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Vi skaber sammen Mødetidspunkt 21-01-2019 18:30 Mødeafholdelse Mødelokale A+B Indholdsfortegnelse Opgaveudvalget Vi skaber sammen 21-01-2019 18:30 1

Læs mere

Strategi for borgerinddragelse i Odense Kommune

Strategi for borgerinddragelse i Odense Kommune Borgerinddragelse Strategi for borgerinddragelse i Odense Kommune Odense Byråd vedtog i juni 2007 en strategi for øget borgerinddragelse. Strategien skal styrke mulighederne for en aktiv dialog mellem

Læs mere

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Økonomiudvalget Mødetidspunkt 17-06-2019 18:00 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Økonomiudvalget 17-06-2019 18:00 1 (Åben) Orientering om arbejdet i opgaveudvalget

Læs mere

Der tages udgangspunkt i situationen for de myndigheder, som selv ejer deres ejendomme.

Der tages udgangspunkt i situationen for de myndigheder, som selv ejer deres ejendomme. 6 Brugermedvirken Bygherren kan styrke planlægningen ved en veltilrettelagt dialog med brugerne. På den måde kan byggesagen tilføres råd og idéer, samtidig med at brugerne informeres. Der tages udgangspunkt

Læs mere

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING

Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING Case Study: DIGITAL BRUGERINVOLVERING HVAD ER OPENBIM STUDIO? OpenBIM Studio er et BIM-baseret værktøj til brugerind dragelse, kvalitetssikring og videndeling på nybyggerier og renoveringsprojekter. OpenBIM

Læs mere

Samskabelse på den gode måde

Samskabelse på den gode måde PROJEKTBESKRIVELSE Samskabelse på den gode måde Baggrund for projektet I de seneste år er den danske velfærd under stadig stigende pres. Pres forstået som prioritering af at få velfærdskronerne til at

Læs mere

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL!

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! ? Kontakt Hedensted Kommune Fritid & Fællesskab By & Landskab Tjørnevej 6 7171 Uldum byoglandskab@hedensted.dk Indledning

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Notat. 1. Bygherrekrav digitalt byggeri

Notat. 1. Bygherrekrav digitalt byggeri Notat Projekt Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus i Århus Projektkonkurrence Emne Bygherrekrav digitalt byggeri Bilag 20 1. Bygherrekrav digitalt byggeri 1.1 Bygherrens forventninger til brug af IKT

Læs mere

EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj

EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj Indledning SOPU bestræber sig på at være den erhvervsskole i Danmark, hvor medarbejderne giver eleverne og kursisterne et uddannelsestilbud, hvor

Læs mere

Power writing. Metode. Hjemmeperiode Maj - August Anvendelse i hverdagen. Få andre med i din kreative proces Søren Hansen, Aalborg universitet

Power writing. Metode. Hjemmeperiode Maj - August Anvendelse i hverdagen. Få andre med i din kreative proces Søren Hansen, Aalborg universitet Hjemmeperiode Maj - August Anvendelse i hverdagen Få andre med i din kreative proces Søren Hansen, Aalborg universitet Power writing Metode 1 Power writing Hvad skete der på dette internat Hvad lærte jeg

Læs mere

Studieordninger 2012 og 2013:

Studieordninger 2012 og 2013: Rettelsesblad til Studieordninger for bacheloruddannelsen i Designkultur og økonomi 2011, 2012 og 2013 Gælder for studerende indskrevet pr. 1/9-2011, 1/9-2012 og 1/9-2013, som endnu ikke har bestået faget.

Læs mere

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune God kommunikation er en væsentlig forudsætning for, at vi lykkes med vores kerneopgaver. Denne kommunikationspolitik er værdibaseret og giver os et fælles grundlag

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

Anderledes Mødeoplevelser - en videreudvikling af Meetovator uddannelsen

Anderledes Mødeoplevelser - en videreudvikling af Meetovator uddannelsen Vidste du, at 2 ud af 3 virksomheder efterlyser det interaktive, lærende møde? Kunderne er trætte af traditionelle møder og søger med lys og lygte efter nye måder at gennemføre deres møder, konferencer

Læs mere

Af Helle Lorenzen, kommunikationsmedarbejder (DJ)

Af Helle Lorenzen, kommunikationsmedarbejder (DJ) Af Helle Lorenzen, kommunikationsmedarbejder (DJ) 01 07 Nogle tegnestuer tænker i værker. Det gør Aarhus Arkitekterne ikke. De udvikler projekter i tæt samarbejde med kunden. Og den største ros er, når

Læs mere

HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, juni, 2013

HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, juni, 2013 HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, 2013 24. juni, 2013 Alt bæredygtigt byggeri, både nybyggeri og renovering forudsætter, at man tænker helhedsorienteret

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

foreløbige resultater fortsat Birgitte Holm Sørensen Aalborg Universitet

foreløbige resultater fortsat Birgitte Holm Sørensen Aalborg Universitet foreløbige resultater fortsat Birgitte Holm Sørensen Aalborg Universitet 5. Resultat Elevernes egenproduktion med it kvalificerer elevernes faglige læreprocesser og læringsresultater når lærerne udarbejder

Læs mere

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Den digitale byggeplads Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Hvilke fordele kan man drage af en digital byggeplads? Og hvordan kommer man selv i gang med digitale løsninger

Læs mere

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18

Udkast: Projektoplæg vedrørende visionsproces for Aalborg Kommune MAR18 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Borgmesterkontoret Sagsnr./Dok.nr. 2018-004065 / 2018-004065-32 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: LBS 22-03-2018

Læs mere

Læringsmiljøer i folkeskolen. resultater og redskaber fra evalueringen

Læringsmiljøer i folkeskolen. resultater og redskaber fra evalueringen Læringsmiljøer i folkeskolen resultater og redskaber fra evalueringen Kort om evalueringen L Æ R I N G S S Y N E T D E F Y S I S K E R A M M E R E V A L U E R I N G S K U LT U R E N U N D E R V I S N I

Læs mere

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød.

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød. Realiseringsplan 1 I 2019 får Allerød Kommune en ny vision. Visionen er blevet til gennem en bred involveringsproces. Det er sket i løbet af 2018, hvor byrådet har involveret borgere, børn og unge, foreningslivet,

Læs mere

Ctreative Genius - Workshop 2 Søren Hansen, Aalborg universitet. Ref over impact. Impact gennem prototyping (Grib det der ligger lige foran dig)

Ctreative Genius - Workshop 2 Søren Hansen, Aalborg universitet. Ref over impact. Impact gennem prototyping (Grib det der ligger lige foran dig) Ctreative Genius - Workshop 2 Søren Hansen, Aalborg universitet Ref over impact Impact gennem prototyping (Grib det der ligger lige foran dig) Bliv opmærksom på de små muligheder der byder sig (uva - videoer)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2011 Institution Københavns Tekniske Skole, Afd. Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærere Htx Design

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

CCS Formål Produktblad December 2015

CCS Formål Produktblad December 2015 CCS Formål Produktblad December 2015 Kolofon 2015-12-14

Læs mere

bips konference den 28. september 2011 på Hotel Nyborg Strand Denne præsentation er udarbejdet af Michael Hyllegaard fra DNV-Gødstrup.

bips konference den 28. september 2011 på Hotel Nyborg Strand Denne præsentation er udarbejdet af Michael Hyllegaard fra DNV-Gødstrup. bips konference den 28. september 2011 på Hotel Nyborg Strand Denne præsentation er udarbejdet af Michael Hyllegaard fra DNV-Gødstrup. Præsentationen redegør for DNV-Gødstrups baggrund for at stille krav

Læs mere

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C omfatter sammenhængen mellem teknologiske løsninger og samfundsmæssige problemstillinger. Faget belyser samspillet mellem teknologiudviklingen og

Læs mere

It i gymnasiet En ny start

It i gymnasiet En ny start It i gymnasiet En ny start Michael E. Caspersen Center for Scienceuddannelse Aarhus Universitet It for alle It, et alment fag kreativt revolutionerende grænseoverskridende meningsfuldt udbud for alle inspiration

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Leadusere på Parkvejens Skole

Leadusere på Parkvejens Skole 1 Leadusere på Parkvejens Skole Indholdsfortegnelse Baggrund... 2 Målet leadusere på Parkvejens Skole... 2 Målet... 2 Gevinst for leaduserne og skolen... 2 Eleven... 2 Skolen... 2 Organisering... 2 Parkvejens

Læs mere

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011 Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar 28. marts 2011 Grafik: Morten FC Dagens program Projektoptimering Oplæg: Glenn Ballard om projektoptimering Projektgruppen præsenterer arbejdet

Læs mere

Indledning. Problemformulering:

Indledning. Problemformulering: Indledning En 3 år gammel voldssag blussede for nylig op i medierne, da ofret i en kronik i Politiken langede ud efter det danske retssystem. Gerningsmanden er efter 3 års fængsel nu tilbage på gaden og

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Handicappolitik. Billund Kommunes. Ligeværdighed og lige muligheder for alle næsten lige som

Handicappolitik. Billund Kommunes. Ligeværdighed og lige muligheder for alle næsten lige som Billund Kommunes Handicappolitik Godk. af Byrådet 15/12-15 Ligeværdighed og lige muligheder for alle næsten lige som Jorden Rundt 7200 Grindsted Tlf. 79 72 72 72 www.billund.dk Indhold Indledning......................................................................................................

Læs mere

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune God kommunikation er en væsentlig forudsætning for, at vi lykkes med vores kerneopgaver. Denne kommunikationspolitik er værdibaseret og giver os et fælles grundlag

Læs mere

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen Ja, Ja, Ja. Nu har vi hørt to rådgivere beskrive tilgange til Lean Design og Lean projektering Men vi skal jo også bygge noget, så hvordan

Læs mere

Planlægning i Vejle. - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi

Planlægning i Vejle. - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi Planlægning i Vejle - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi Af plan, Teknik & Miljø, oktober 2018 Præsentation I Hvem er jeg Christoffer Aagaard Melson Byrådsmedlem (V) siden 2013 Udvalg:

Læs mere

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo

Lektionsplanlægning Tektonik og Bionik i arkitekturen Udarbejdet af Capo Miniprojekt, arkitektur uge, 1 semester - Uge 42 Emne: Tektonik og bionic i arkitekturen Analyse Gennem en uge skal de studerende på 1 semester, international og dansk linje, arbejde sammen i en arkitektur

Læs mere

Når du involverer borgere og pårørende

Når du involverer borgere og pårørende 6 principper Når du involverer borgere og pårørende Hvem står bag denne guide? Denne guide bygger på erfaringer med at facilitere processer i implementeringsarbejde i sundhedsvæsenet. Inspiration er bl.a.

Læs mere

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017

Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering af understøttende undervisning Skoleudvalget, 17. januar 2017 Evaluering i Aalborg Kommune Evaluering er fremadrettet og lærende Evaluering er et værktøj til at give indsigt og viden, der bidrager

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

Masterplan for Rødovrevej 382

Masterplan for Rødovrevej 382 2011 Masterplan for Rødovrevej 382 Kompetenceudvikling i botilbud i Rødovre Kommune og Hvidovre Kommune Introduktion Denne masterplan er udarbejdet på baggrund af det kompetenceudviklingsforløb, som personalet

Læs mere

Baggrund. Sekretariat Nord Borgergade 39 9931 1477. 9362 Gandrup

Baggrund. Sekretariat Nord Borgergade 39 9931 1477. 9362 Gandrup Notat fra dialogforum Fremtidens Medarbejder mellem Fremtidens Plejehjem og nordjyske uddannelsesinstitutioner samt private udbydere af kompetenceudvikling inden for ældreområdet, Byrådssalen, Gandrup,

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Metoder og produktion af data

Metoder og produktion af data Metoder og produktion af data Kvalitative metoder Kvantitative metoder Ikke-empiriske metoder Data er fortolkninger og erfaringer indblik i behov og holdninger Feltundersøgelser Fokusgrupper Det kontrollerede

Læs mere

Fremtidens skole. - en lærende proces. Ulla Kjærvang, arkitekt MAA, proceskonsulent www.kjaervang.dk

Fremtidens skole. - en lærende proces. Ulla Kjærvang, arkitekt MAA, proceskonsulent www.kjaervang.dk Fremtidens skole - en lærende proces. Ulla Kjærvang, arkitekt MAA, proceskonsulent www.kjaervang.dk Fremtiden? Hvilke kompetencer har nutidens børn brug for at udvikle til fremtiden? Hvad er den attraktive

Læs mere

Udviklingen af Personas og en bedre digital service

Udviklingen af Personas og en bedre digital service Udviklingen af Personas og en bedre digital service Om Snitkergroup: Brug brugerne! Idéfase: find idéen Hvem er brugerne og hvad er deres behov? Workshops Feltstudier Konceptfase: test konceptet VIL brugerne

Læs mere

Strategiplan Administration og Service

Strategiplan Administration og Service Strategiplan 2019-2022 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 31.05.2018 Sagsnr.: 2018-012993 Dok.nr.: 2018-012993-9 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

Lean i Faaborg-Midtfyn kommune

Lean i Faaborg-Midtfyn kommune Lean i Faaborg-Midtfyn kommune Direktionen har vedtaget at igangsætte et pilotprojekt i Faaborg-Midtfyn kommune indenfor lean. Lean indføres for at sikre en ensartet værdiskabende og resultatskabende metode

Læs mere

Drejebog 3A - Nyt rådhus og sundhedscenter Fase 7 og 8 Forprojektering og hovedprojektering Oktober 2012 oktober 2013

Drejebog 3A - Nyt rådhus og sundhedscenter Fase 7 og 8 Forprojektering og hovedprojektering Oktober 2012 oktober 2013 Drejebog 3A - Nyt rådhus og sundhedscenter Fase 7 og 8 Forprojektering og hovedprojektering Oktober 2012 oktober 2013 Revideret 22. november 2012 Egedal Kommune Drejebog for nyt rådhus og sundhedscenter

Læs mere

Anti-mobbestrategi for Risingskolen

Anti-mobbestrategi for Risingskolen Anti-mobbestrategi for Risingskolen Skolens kerneopgave Alle elever skal opleve personlig optimisme, og udvikle sig i fællesskaber Kerneværdier - skolens værdigrundlag som tager sit udgangspunkt i skolens

Læs mere

Patientens rejse i sundhedssektoren -

Patientens rejse i sundhedssektoren - Patientens rejse i sundhedssektoren - projekt PaRIS eller 1 Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation www.ouh.dk/paris Indlæg ved: Projektleder, lean sort bælte, MCC, SD, RN, Mette Mollerup

Læs mere

Kortlægning af sociale ressourcer og netværk. Værktøj i projektudviklingsfasen, 15M-puljen 2013-2016

Kortlægning af sociale ressourcer og netværk. Værktøj i projektudviklingsfasen, 15M-puljen 2013-2016 Kortlægning af sociale ressourcer og netværk Værktøj i projektudviklingsfasen, 15M-puljen 2013-2016 Formål: Hvorfor lave en analyse af ressourcer og netværk i lokalsamfundet? Sociale netværksanalyser kan

Læs mere

Fagbeskrivelse for Krea

Fagbeskrivelse for Krea Fagbeskrivelse for Krea Formålet med faget krea på Vejrumbro Fri er at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende billedsprog i deres hverdag. Faget skal give eleverne lyst til at udtrykke sig gennem

Læs mere

FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi

FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi 1 FishFabrica The Creative Academy of The Baltic Sea Region >>Et skridt ind i den kreative økonomi Vi lever i idéernes verden. Den verden, hvor drivkraften grundlæggende er at kunne skabe idéer og omsætte

Læs mere

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG

Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG Inspiration til arbejdet med børnefaglige undersøgelser og handleplaner INSPIRATIONSKATALOG 1 EKSEMPEL 03 INDHOLD 04 INDLEDNING 05 SOCIALFAGLIGE OG METODISKE OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER I DEN BØRNEFAGLIGE UNDERSØGELSE

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere: Systematic A/S Regionshospitalet Randers og Grenå Caretech Innovation Dato: 8.

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Digital byggestyring med 3D, 4D og RFID ---

Digital byggestyring med 3D, 4D og RFID --- Digital byggestyring med 3D, 4D og RFID --- Kristian Birch Sørensen Indhold! Baggrund! Byggestyring med 3D og 4D! Trådløse chips i bygningselementer! Praktiske afprøvninger på byggepladsen! Udvikling af

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Eventkoordinator Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Strategi for Væksthus for Ledelse mod 2011

Strategi for Væksthus for Ledelse mod 2011 Strategi for Væksthus for Ledelse mod 2011 Formålet med Væksthus for Ledelse - at systematisere og målrette dialogen om ledelse i kommuner og regioner, herunder at udvikle og fokusere ledelse som disciplin,

Læs mere

Golden Days Mediekunst & Kropslighed Katalyst. En udviklingsworkshop d. 6. maj kl på Københavns Universitet Amager

Golden Days Mediekunst & Kropslighed Katalyst. En udviklingsworkshop d. 6. maj kl på Københavns Universitet Amager Golden Days Mediekunst & Kropslighed Katalyst En udviklingsworkshop d. 6. maj kl. 9-17 på Københavns Universitet Amager KATALYST Det Humanistiske Fakultets Afdeling for humanistisk innovation Rammen Katalyst

Læs mere

MR s casesamling 2011

MR s casesamling 2011 MR s casesamling 2011 Ny strategi for politi og anklagemyndighed Core-team A/S Kunde: Politi og anklagemyndighed v/rigspolitiet 29 Core-team A/S Anker Nielsen, Managing Partner Indstillende kunde Politi

Læs mere

Tid Emne: Underviser: Ankomst registrering og morgenmad Alle Pause Kaffe / The Alle

Tid Emne: Underviser: Ankomst registrering og morgenmad Alle Pause Kaffe / The Alle Modul 1: 28. - 30. oktober 2019 Basis: IKT & BIM 1. Dag: BIM Metoden og paradigmeskiftet / IKT-roller / Koordinering og Processer PROGRAM: 28. oktober 2019 Tid Emne: Underviser: 08.30-09.00 Ankomst registrering

Læs mere

Crowdsource the city. Interview med Andreas Wolf, kandidat i Sustainable Cities ved Aalborg Universitet.

Crowdsource the city. Interview med Andreas Wolf, kandidat i Sustainable Cities ved Aalborg Universitet. Crowdsource the city SPACEHIVE, MINDMIXER, TAG DEL og INNOSITE er eksempler på crowdsourcing-platforme, som de senere år har gjort det muligt at samle ideer, stemmer og penge til alt fra udvikling af en

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE IMPLEMENTERING AF MAKERSPACE

PROJEKTBESKRIVELSE IMPLEMENTERING AF MAKERSPACE PROJEKTBESKRIVELSE IMPLEMENTERING AF MAKERSPACE DAGTILBUD OG UNDERVISNING NOVEMBER 2016 Projekttype: Implementeringsprojekt. Baggrund og kort beskrivelse af projektet: Projektet udspringer af en ansøgning

Læs mere

Aktivitet 6 Øget innovationskapacitet. April 2010 Vand i byer

Aktivitet 6 Øget innovationskapacitet. April 2010 Vand i byer Aktivitet 6 Øget innovationskapacitet April 2010 Vand i byer A6 MÅL: Innovationskapacitet Klimarobuste & kreative byer & Innovative organisationer - Der er topgearet til nye udfordringer og udviklingskrav

Læs mere

Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care

Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care 1 Professionshøjskolen Metropol Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care Omfang 10 ECTS point, 5 uger. Periode for afvikling af valgfaget Uge 31-35, 2012, begge uger inkl. Det vil sige,

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

Institutioner dag De Digitale Dage

Institutioner dag De Digitale Dage Hvordan uddanner vi de nye i branchen i de nye værktøjer? DBF, 6.11.2013 Mads Carlsen Civilingeniør i byggeledelse, AAU, 2003 Konsulent i UCN act2learn Teknologi Underviser på UCN bygningskonstruktør Ekstern

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere