Er hunden slemt skræmt, så har dyrlægen nogle forskellige ting, man kan dope hunden med.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er hunden slemt skræmt, så har dyrlægen nogle forskellige ting, man kan dope hunden med."

Transkript

1 Fyrværkeritræning Af Rikke Marstrup Mollerup - Copyright 2013 De angste hunde Rigtig mange hunde er desværre skæpperæd for fyrværkeri. Dette er et problem, som kan angribes fra flere vinkler. Man kan forhindre, at hunden bliver for bombarderet med indtryk nytårsaften, ved at trække gardinerne for, høre høj musik og slutteligt give hunden noget at gnave i, som forhåbentligt kan aflede dens opmærksomhed. Der findes efterhånden også diverse milde angstdæmpende midler, såsom noget af Bachs blomstermedicin, Zylkene og DAP. Er hunden slemt skræmt, så har dyrlægen nogle forskellige ting, man kan dope hunden med. Slutteligt kan man også forsøge at gøre noget ved hundens egentlige problem - nemlig angsten. At træne hunden til at synes, at knaldende og glimtende, sprutten, knasen og sprøjten er helt fint, tager lang tid - men det er en træning, der, når den virker, er det hele værd! Jeg vil her give en mulig fremgangsmetode - om det er den bedste, skal jeg ikke kunne sige, men den har virket herhjemme! Møffe er gået fra at være en stresset hund Nytårsaften, der knap kunne koncentrere sig om et kødben, trods gardinerne var trukket for og musikken høj - til i dag at være 100% lige glad indendørs og udenfor at have stået tolv meter fra en juniorraket, der fløj i vejret - kigge, vende hovedet mod mig inden den eksploderede og bede om en godbid. Det må da siges at være et resultat, der er til at tage og føle på! Fremgangsmetode Først og fremmest, skal det udspecificeres: Man skal starte måneder før Nytår med denne træning! Man risikerer nemlig, at alt ødelægges, hvis hunden kommer ud for en for voldsomt oplevelse - og dette kan kræve intensiv gentræning af hunden, da det er forfra - eller endnu længere tilbage.. Man kan vælge at købe nogle lyd CD'er, med lyde af torden, fyrværkeri og skud. De findes både billigt og dyre. Jeg forsøgte en til billige penge, der hed Adaptil - desværre var lyden ikke den rigtige til Møffe, han kunne ikke være mere ligeglad. Men den kan måske være meget god til nogle hunde og for dem, der er virkelig angste, kan den nok være et godt sted at starte. Der findes også en, der hedder Sounds Scary. Jeg ved, at den bliver brugt forebyggende af mange, men har ikke selv prøvet den - syntes simpelthen den var for dyr, lidt hampert at tage 400kr. for at have optaget nogle lyde... Ikke det store kunstneriske arbejde der!

2 Så jeg tænkte - nogle har da nok lagt noget på nettet! Og jeps, er en GULDGRUBE! Der findes hundredvis af filer der, i alle kvaliteter. Så kan det ikke blive bedre og det store arbejde med at sortere skidt fra kanel er sådan set det eneste problem. Jeg selv blev rigtig glad for denne her: Masser af grimme lyde og det var en af de få, hvor Møffe rent faktisk reagerede på lydene! Dette er nemlig første skridt i træningen - at tilvænne hunden til lydene alene. Afspil filen på computeren, på så højt et niveau, at hunden kun lige akkurat ikke reagerer. Herimens ligger hunden så og gnaver i et kødben, eller også holder du en mindre godbidsfest med den. Hav rigeligt med godbidder parat og så kan du ellers træne lidt med hunden - positivitet er nøgeordet her! Det er FORBUDT i enhver henseende at skælde ud, irettesætte eller noget som helst andet, der kan være ubehageligt! Hunden skal associere lydene med rigtig positive oplevelser og det er Alfa og Omega. Dette er en langsommelig proces. Du bør ikke hæve lyden mere end en anelse i hver træningssession/dagligt! Og begynder hunden at reagere, så kører du straks lydniveauet ned. Træningen kører ikke efter en tabel, hvor du hele tiden kan "hæve det lidt". Hunden bør have tid til at bearbejde de nye indtryk, inden man øger kriteriet. Man bør derfor ikke bare kører træningen ud i et langt køre på en dag og så "hæve det lidt" nu og da. Giv hunden ro og tid til at tænke over, at det faktisk slet ikke var så skrækkeligt - så bliver træningen mere overkommelig og kommer til at gå mere glat. Jeg afspillede filen to til tre gange i træk og så stoppede vi for dagen. Når man har nået toppen i lydniveauet - ja, hvad så? For nogle hunde, kan dette faktisk være nok. For andre er det ikke. Man kan nu prøve at afspille lyden i andre rum - på andre, og eventuelt bedre højtalere også. Og husk den vigtige regel: Øger man ét kriterie, så sænker man et andet! Nu begynder du at kræve, at hunden accepterer lydene i andre rum og netop derfor skruer du ned for lyden. Som sagt var youtube en guldgrube ift. lydfiler. Du kan derfor også finde en masse nye filer og prøve dem af - husk dog igen reglen med kriterierne. Vi prøver noget nyt - så skruer vi ned for lyden. Hunden skal stadig opleve, at lydene er = en kæmpe fest. Så husk igen et godt gnaveben eller en masse godbidder - hele tiden. Der skal være underholdning konstant, mens lydfilen kører. Hunden bag artiklen - Møffe Bare fordi det er lidt hyggeligt med billeder ;-)

3 Da vi var færdige med denne del med Møffe, var han rigtig fint tryg indenfor. Nytårsaften 2011/2012 lå han i sin hundeseng med en lækker okseknogle, mens vores stuedør var åben - lige efter midnat! Vi bor nærmest i København, så I kan jo selv prøve at gætte, hvordan status var med fyrværkeri - der var meget! Men Møffe var ligeglad, så længe han bare havde sit kødben i sin seng. Men jeg var tilgengæld ikke helt tilfreds endnu. Det var fedt for første gang siden jeg fik Møffe, at kunne stå uden for Nytårsaften ved midnatstid og nyde al fyrværkeriet (stod lige uden for stuedøren, hvor Møffe lå inde, så kunne hele tiden se ham, i så fald at han skulle reagere) - men grunden til at Møffe var blevet bange for fyrværkeri, var jo at han fik et chok engang, mens han var udenfor. Og det kunne stadig nå at ske igen, for der var han stadig ikke sikker... Så i året 2012 intensiveredes træningen yderligere. Nu skulle han udsættes for "The Real Stuff". Og ligesom med lydfilerne, så starter man med at forvente så absolut lidt at hunden som muligt - eller rettere, man arbejder konstant under hundens reaktionstærskel! Og derfor starter man ud med det mildeste og ser, hvordan det går. Jeg havde købt noget Juniorsortiment, blandt andet indeholdende: Romerlys Jumping Jacks Knasende Kranier (også kaldt Crackling Balls og Knasende kugler) Små fontæner Det er dem, der kan være interessante for træningen i starten, i hvert fald. Og det gode ved Juniorfyrværkeriet er, at det er billigt! Romerlys og Jumping Jacks er dem jeg vil anbefale at starte med. De laver ikke meget lyd, men der er i hvert fald lidt lysshow, så hunden kan vænne sig lidt til det. Lidt af det vi har brugt :-) Man er nød til at være to mennesker til denne øvelse, da hunden af sikkerhedshensyn ikke bør være for tæt på krudtet som første punkt - og som 2. punkt, af hensyn til træningen. Det giver forhåbentligt sig selv, at hunden holdes i line under denne træning - og allerhelst i et bredt halsbånd (et halvkvæl, der slutter tæt, når det strammes, så hunden ikke kan komme ud af det) eller sele, for at undgå skader, om den skulle få et chok og kaste sig afsted i vild panik. Som skrevet tidligere, starter man på så absolut lavt et niveau som muligt og ser hvordan det går. Start på en god afstand, hvor lydene derfor ikke vil forekomme så høje for hunden og lysshowet er på en goood afstand. Selv startede jeg på næsten 100meters afstand, første gang vi forsøgte.

4 Det vil være rigtig godt, hvis du har lært din hund en "Se der!"-kommando. Jeg har startet øvelsen med at lære Møffe at se på andre hunde - har udbrudt "Se der!", mens jeg pegede mod en hund, dyyygti', godbid - på den måde går det nok rimelig snildt for de fleste. Nu har jeg så brugt den, for at få Møffe til at forholde sig til fyrværkeriet, inden det gik løs. Allerede når lunten var tændt, fik jeg Møffe til at kigge og så var det ellers "Neeeiii, hvor er det fiiint og flot og her har du sørme en godbid - og en til - og en til! Er det ikke bare fedt? Og endnu en godbid, neeeiiii det er bare sjovt det her!". Det skal dog nævnes, at du skal være meget påpasselig med dit kropssprog - selv er jeg nervøs, når jeg træner, fordi jeg er bange for at Møffe reagerer og at jeg tackler det forkert. Det skal skjules - dit glade humør skal virker afslappet og ægte! Hvis hunden virker nervøs, så skaber man en større afstand ved næste affyring - det gælder om hele tiden at arbejde under hundens tolerancetærskel! Når hunden ikke reagerer på det gældende fyrværkeri på gældende afstand, så tager man lige et par stykker mere - bare for en sikkerheds skyld - hvorefter man bevæger sig lidt tættere på. Jeg kunne udstikke en fast regel, såsom "aldrig formindsk afstanden med mere end 10%", eller andet rimelig sikkert tal. Men i stedet vil jeg opfordre dig som hundens ejer til at tænke selv over hundens forhistorie med fyrværkeri og overveje hvad den kan tåle. Nogle hunde kan man komme tættere på fyrværkeriet hurtigere med end andre. Men pas for alt i verden på at du ikke får for høje tanker om hunden - for så kan I blive smidt rigtig langt tilbage i træningen... Crackling Ball's/knasende kranier er mit absolutte "favorit-fyrværkeri-trænings-fyrværkeri" - det er guld værd! Det knaser og knaser og opfører sig som en kæmpe stjernekaster. Altså faktisk en ret "scary" ting, pakket ind i lille indpakning - og så er den nem at styre. Romerlys og Jumping Jacks gjorde vi ikke meget ud af herhjemme, for Møffe har aldrig rigtig været skræmt af lyset (udover når det var ledsaget af knitren og bragen) og værdigede dem faktisk knap nok et blik. Men de små kugler her tilgengæld - dem var der meget arbejde i at tilvænne ham rigtig til! Dog vil jeg her tilføje en vigtig note angående knaldfyrværkeri - nogle hunde, i hvert fald Møffe, har en grænse for hvor tæt på lydene, de kan komme. Herefter bliver det decideret ubehageligt for ørerne og man kan træne nok så meget, men smerten i ørerne kan man altså ikke fjerne. Der var pludselig en margin på en meters penge med Møffe, hvormed vi ikke kunne komme tættere på - men her var vi altså også tæt på, under 10 meter. Start med at sørge for, at hunden er fuldstændig bevidst om, hvor den affyrende person er. Gør den opmærksom på, at der sker noget ("Se der!"-øvelsen). Hvis hunden er typen, der bliver glad for at hilse på folk igen og igen, kan du bruge "fyrværkeri-mesteren" som belønning. Når fyrværkeriet er affyret og I har holdt jeres lille fest, kan I løbe hen til den person, der tænder fyrværkeriet. Så oplever hunden en god glæde og endda på stedet, hvor det skræmmende havde været. Men pas på at hunden ikke tager jeres løben som en flugt. Når I efterhånden har bevæget jer rigtig tæt på fyrværkeriet, skal scenen ændres lidt. Begynd at gå en tur og lad hunden være opslugt af noget andet, hvorefter din hjælper affyrer den knasende kugle på en god afstand af jer. Vi startede med 50 meter og da det

5 gik godt, prøvede vi hurtigt på nærmere hold. De virkelige situationer er jo ikke så opstillet, som det jeg beskrev før og hunde kan hurtigt danne nogle sjove læringsspor, som kun gælder i bestemte situationer. Men pas nu på, at I ikke ender med at give hunden et chok, fordi den ikke er helt tryg nok endnu. Denne fremgangsmetode gælder for øvrigt også for romerlys og jumping jacks, hvis hunden reagerer på disse. Derudover, så affyrer man aldrig i starten tingene "oven på hinanden". Man affyrer en enkelt, lader hunden bemærke det og holder den lille fest. Herefter lader man der gå et øjeblik, førend man affyrer den næste, så der er ro på igen. Først når hunden er fint tryg ved pågældende type fyrværkeri, også på tæt hold, kan man lave en lille serie af affyringer, hvor den ene tændes efter den anden (start med to og vurdér hvordan det går), så der kun er en kort, kort pause imellem dem. Start på afstand og vær meget opmærksom på hundens kropssprog hele tiden - viser den det mindste lille tegn på utryghed, så stoppes der straks! Går det tilgengæld godt, så kan I stille og roligt bevæge jer tættere og tættere på hele tiden, mens fyrværkeriet er igang (husk at snakke opmuntrende og kaste en godbid her og der - eller hvad I nu kan finde på). Knasende kranier og fontæner er selvsagt det mest oplagte i starten til disse ting, ift. raketter og andet knaldfyrværkeri, som futter af på ingen tid. Men det er også et mål med raketterne. Andre ting vi har arbejdet med, er raketter og fontæner. Vi fandt aldrig nogen "farlige" fontæner, juniorfontænerne var lidt... Til grin. I forhold til det niveau vi var på, da vi forsøgte os med dem. De sagde lidt shush og lavede en fin lille lysstråle. Møffe var bedøvende ligeglad. Til gengæld købte jeg nogle billige voksenfontæner, de var lidt mere spændende. De knitrede da lidt og lavede et stort lysshow! Ikke noget Møffe var specielt nervøs ved, vi stod hurtigt så tæt på som jeg turde og trænede lidt forskelligt sjovt. Men for nogle hunde kan de uden tvivl være meget skræmmende og det er i hvert fald ikke dem, man skal starte træningen op med! Juniorraketterne var til gengæld "spændende" at arbejde med. For her var der både flere uhyggelige lyde og derudover, så var det pludselig over hovedet på hunden. Tjek raketten du har købt af, inden du udsætter hunden for dem - så du ikke bliver overrasket over kraften bag! Hvis du bor i nærheden af en sælger, der har forstand på sit fyrværkeri, så kan du nok få noget, der nogenlunde matcher dine ønsker. Vi havde 20 små raketter og det var lige akkurat nok. Desværre dummede jeg mig ved de første par stykker og gik imod mine egne formaninger - det hjalp jo ikke en bjælde. Tænkte at Møffes reaktion var så mild, at det nok ville gå. Vi sad så fast der og først i næste træningssession, hvor jeg arbejdede fra større afstand, gik det godt og hurtigt fremad. Raketter er en meget anderledes oplevelse, end det der futter af på jorden - så start hellere på rigtig lang afstand! Med Møffe var vi nået så langt med træningen i sin helhed, at vi hurtigt kom op til ham, der hjalp os - som sagt oplevede vi at stå kun tolv meter fra raketten, da den blev fyret af og Møffe kiggede blot kortvarigt, hvorefter han bad om sin godbid. Men jeg forestiller mig,

6 at de hunde, der har været mere angste til at starte med, skal have denne træning langt mere gradvist. Desværre når vi ikke længere nu før til næste Nytår - vi skriver nu d. 1/ og fyrværkerisalget er stoppet. Så vi kan ikke komme ud og prøve kræfter med noget større. Men vi er nået langt nu og enden er at se, den kan jo faktisk nærmest gribes i hånden :-) Jeg håber at denne artikel kan være til hjælp og inspiration for nogle - selv er jeg lykkelig for, at vi er nået så langt i dag og ikke længere i samme grad frygter fyrværkeriet på gåturene i denne tid :-) Men mit vigtigste budskab må nok være: Kig på din egen hund og vurdér derudfra. Den kan både kræve mere - og mindre end, hvad der står i denne artikel. Så evaluér træningen undervejs og tilpas den din hund - der er ingen grund til hverken at trække træningen i langdrag eller at forhaste den, hvis man kan undgå det. Hvis uheldet er ude Er uheldet ude og din hund får en rigtig dårlig oplevelse under træningen, så er der nogle vigtige ting at huske. Sker det i en opsat situation med rigtigt fyrværkeri, så stop med at fyre mere af og bliv hvor I er! Du må for alt i verden ikke efterkomme hundens ønske om flugt! En hund går ind i en situation, med en rest af den følelse, den forlod situationen med sidst. Så hold godt fast i linen og berolig hunden. Der er en stor sandsynlighed for, at din hund ikke vil tage godbidder her og det er ganske naturligt. Og her har du også en god indikator for hundens sindsstemning - en stresset (angst fremkalder stress) hund spiser ikke og ligeså er en hund, der spiser, ikke stresset. Når krudtet fyres af, skal du først og fremmest holde øje med visse kropssignaler, der tyder på, at hunden ikke er tryg: Tilbagelagte øren Slikker sig om munden Hurtig vejrtrækning Kigger væk fra åstedet Vender hovedet væk fra åstedet Lav haleføring, også selvom den logrer Falden bagpart Rejste børster Deciderede forsøg på at komme væk Du sidder ved siden af hunden og kan mærke at den trykker sig Disse signaler er tegn på utryghed (og der er garanteret flere, som jeg blot lige har glemt). Nogle af dem kan også betyde andet, alt efter situationen. Men viser hunden det, uden den plejer at gøre det, så er det et skidt tegn. Når utrygheden er overstået i en sådan grad, at hunden er villig til at tage godbidder, så bliver du fortsat hvor du er. Gør oplevelsen positiv og stop ikke førend hunden er hooked på dig og træningen - bed den om nogle sjove tricks, såsom gi' pote, hva' si'r hunden,

7 vinke, osv. Øvelser, som den elsker. Først når den kan gøre dette, UDEN at skutte til siden hele tiden, men kigger forventningsfuldt på dig, SÅ er hunden helt afslappet igen. Er hunden ikke klar til dette, så nøjes dog med noget langt mere simpelt. Giv nogle godbidder, indtil I har opnået en kontakt (hunden slapper tilpas meget af, så den nu er i stand til at forholde sig til dig). Beløn så kontakten og så burde det ikke vare mange øjeblikke førend hunden slapper nok af til at I kan klare nogle øvelser. Når hunden er hooked, altså kigger forventningsfuldt og halen logrer højt, så er alt godt. Men stop fyrværkeritræningen for denne gang og begynd først igen tidligst næste dag Og sæt så niveauet gevaldigt ned! Hov, hunden blev lidt forskrækket? Blev hunden kun lidt forskrækket (læs i forrige afsnit om tegnene), men ikke mere end at den straks tager imod godbidder, når du tilbyder den og for øvrigt virker ok med det hele, så behøver man heldigvis ikke at tage samme forbehold som beskrevet ovenfor. Sørg for at sikre dig, at hunden rent faktisk er 100% afreageret (beskrivelse finder du i foregående afsnit) og hvis den er det, så sænk niveauet (flyt fyrværkeriet længere væk eller skru ned for lydniveauet), men du kan sagtens fortsætte træningen. Hvis du skal bruge tid på at få hunden til at slappe rigtig af, vil jeg ikke anbefale at fortsætte træningen - vent hellere til næste dag.

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Introduktion Pludselige lyde er en hyppig årsag til uro og utryghed hos en stor del af hundene og kattene i Danmark. Problemet er ikke bare

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Køb for min. 400 kr. for at få en gave til din hund Køb for min. 300 kr. for at få en gave til din kat

Køb for min. 400 kr. for at få en gave til din hund Køb for min. 300 kr. for at få en gave til din kat Traditionen tro vil vi gerne forkæle vores søde patienter ved juletid. Derfor giver vi en julegave til hunde og katte i perioden 1. 22. december. Køb for min. 400 kr. for at få en gave til din hund Køb

Læs mere

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren.

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Dag 5: Identificerer din mur Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Frygt barrieren opstår, når du begynder at lukke hullet mellem der, hvor du er nu og dine mål. Den

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Kriterieplan for: Bringselmelding

Kriterieplan for: Bringselmelding Skrevet af: Helle Lund Pedersen, DcH Vestfyn, september 2010 Forudsætninger: Dette er en kriterieplan for selve bringselmeldingen, og ikke for træningen i at søge, løbemønster, blindsslag etc. Det forudsættes,

Læs mere

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH WWW.LISETTENORAH.DK 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau Måske kender du det, at dit stressniveau ryger i top, når der

Læs mere

Hvis dette lyder som noget du kan nikke genkendende til så er der håb forude.

Hvis dette lyder som noget du kan nikke genkendende til så er der håb forude. Lydangst Nu nærmer vi os med hastige skridt, nytårsaften. Før vi ved af det, kan vi stå i larmen fra div. Kanonslag og hunden gemmer sig under borde og stole i en angst følelse. Hvis dette lyder som noget

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Angst for fyrværkeri hos hund og kat

Angst for fyrværkeri hos hund og kat Angst for fyrværkeri hos hund og kat Angst for fyrværkeri Fyrværkeri kan være en overvældende oplevelse. Flot, spændende og fascinerende for de fleste mennesker, men for mange hunde og katte er oplevelsen

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Angst for fyrværkeri hos hund og kat

Angst for fyrværkeri hos hund og kat Angst for fyrværkeri hos hund og kat Angst for fyrværkeri Fyrværkeri kan være en overvældende oplevelse. Flot, spændende og fascinerende for de fleste mennesker, men for mange hunde og katte er oplevelsen

Læs mere

BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010

BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010 BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010 Side1af10 BARE EN VANDREHISTORIE 1. EXT. SKOV. DAG KATHRINE(14) går hjem fra skole i skoven. Hun har cowboybukser, sorte Converse og

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 2 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Væn din hest til at komme i byen LISETTE NORAH

Væn din hest til at komme i byen LISETTE NORAH Væn din hest til at komme i byen LISETTE NORAH FORORD Vi bruger tid på, at trailertilvænne vores heste - og glæden er stor, når man nemt og roligt kan læsse hesten og køre afsted til kurser, stævner eller

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Straf og forstærkning (belønning) deles op i positive og negative. Negativ betyder, at noget forsvinder - positiv betyder, at der kommer noget.

Straf og forstærkning (belønning) deles op i positive og negative. Negativ betyder, at noget forsvinder - positiv betyder, at der kommer noget. Om basis indlæring Copyright 2011 Rikke Marstrup Mollerup Ting skrevet med Ting kursiv, skrevet er der med ingen kursiv, kilde på! findes der ingen kilde på Intro om overordnede begreber Indlæring hos

Læs mere

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING Katrine rækker hånden op i dansktimen og får ordet. De andre i klassen vender øjne til hinanden og sukker højlydt. Nu igen er der en der siger, de andre griner. Katrine går tit rundt for sig selv i frikvartererne.

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken Søde Jacob 6. udkast Et manuskript af 9. klasserne, Sortebakken 1 SC 1. INT Mathildes værelse - AFTEN (15) står og lægger makeup, og (15) kommer ind ad døren med 2 Somersby. Hun sætter dem ned på et bord

Læs mere

Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH

Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH FORORD Kender du det her med, at du ikke kan få din hest til at lystre i bestemte situationer? Den gode nyhed er, at det hverken er fordi din hest er særlig besværlig,

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Skal bleen af så lad den blive på

Skal bleen af så lad den blive på Skal bleen af så lad den blive på Det er en stor ting, når bleen skal af. Det kræver, at barnet er parat, og at du som forældre støtter og roser dit barn. Men hvornår ved du, at dit barn er parat, og hvordan

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT Kasper og Nikoline an original screenplay by Lille Næstved FINAL DRAFT (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com Kasper og Nikoline SCENE 1: (INT)(VENTEVÆRELSE/SKOLEGANGEN)

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER

HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER GODE TANKER GODE FØLELSER HVORDAN DU FÅR KONTROL OVER BEKYMRINGER OG VANEHANDLINGER Vi har ofte nogle tvangstanker, som kører rundt i hovedet på os. Nogle gange bliver vi ved med at få disse tanker om

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 14. D E C E M B E R Spøgelsestoget 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 1 Jeg kan snart 7-tabellen, jeg skal bare øve mig lidt mere. Det er bare så flovt

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 2012 1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 01-04-2012 Studerendes navn: Malene Dyhrman Flou Nielsen Studienummer: PS09727 E-mail.: malene1989@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 3. praktikperiode

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Robusthed.dk - almen praksis. Om Tanker

Robusthed.dk - almen praksis. Om Tanker - almen praksis Om Tanker Om Tanker er en model med fire moduler fra - til samtaler med patienter i almen praksis. De fire moduler kan anvendes fleksibelt 1-2 samtaler pr modul - op til et forløb med 6

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 EM Sofia Dag 1: Vi mødtes i lufthavnen 14:45, men fløj først 16:50. Vi mellemlander i München. Vi kiggede lidt butikker, og nu flyver vi videre til Sofia.

Læs mere

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå »Kom nu, Asger! Det går ikke, at jeg kommer for sent på arbejde igen.«far er stresset og styrter rundt i hele lejligheden efter et eller andet meget vigtigt, som han sikkert ikke engang selv ved, hvad

Læs mere

Stykket mellem den første og den anden samtale

Stykket mellem den første og den anden samtale Stykket mellem den første og den anden samtale (Thomas har også forladt lokalet, nok for at gå på toilettet. Deres evaluering af ham starter først lidt inde, Thomas er ikke kommet tilbage endnu) [00:31:24.11]

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

SEX-panel. Where the unrevealed is being revealed! Vores debattører for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste

SEX-panel. Where the unrevealed is being revealed! Vores debattører for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste SEX-panel Where the unrevealed is being revealed! Vores debattører for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste Avaruna Mathæussen (17 år) 2. KLM2 Straight, single Kristian

Læs mere

Angst. Er en følelse

Angst. Er en følelse Angst Er en følelse 350.000 danskere lider af angst Indenfor 12 mdr. Livstid Panikangst 2,6% 4,5% Agorafobi 3,1% 6,1% Enkelfobi 11,1% 14,4% Socialfobi 7,9% 13,7% Generaliseret angst 1,9% 4,5% OCD 0,7%

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til.

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til. Samtalevandring d. 9. maj 2012. Sanne, 23 år. Studerende på KEA. Bor på Jagtvej. Interviewer: Så lad os gå den her vej. Sanne: Ja. Interviewer: Fedt, you re mine nej. Sanne: Ej fuck, Maria har jo ikke

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Frontier og Eastern Cape Academy for PH education. 15.08-2013

Frontier og Eastern Cape Academy for PH education. 15.08-2013 Frontier og Eastern Cape Academy for PH education. 15.08-2013 Billeder fra PH uddannelsen. Det var hårdt, men en fantastisk spændende oplevelse. Amerikansk jæger som jeg var sammen med hos Frontier inden

Læs mere