Havis leksikon 1. Drivis. 1.1 Havis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Havis leksikon 1. Drivis. 1.1 Havis"

Transkript

1 Havis leksikon 1. Drivis Drivisbegrebet dækker enhver form for is, der flyder i vandet og endda også is, der er stødt på grund eller strandet. Drivis kan underinddeles i følgende kategorier: 1.1 Havis 1.2 Søis 1.3 Flodis 1.4 Is af landoprindelse 1.1 Havis Havis er alle former for is, der er skabt ved frysning af havvand. Havis, der ikke er fastis bliver kaldt Drivis og hvis koncentrationen er højere end 7/10, Pakis. 1.2 Søis Is der er dannet på en sø, uafhængigt af hvor den er observeret.

2 1.3 Flodis Is der er dannet på floder, vandløb etc. uafhængigt af hvor den er observeret. 1.4 Is af landoprindelse Is der flyder i vandet men har dets ophav fra land, enten fra en gletsjer eller fra en isshelf.

3 Havis leksikon 2. Havisens udvikling 2.1 Nyis 2.2 Tyndis 2.3 Ungis 2.4 Vinteris 2.5 Polaris 2.1 Nyis Udtrykket dækker over 4 forskellige typer af is, som er nylig dannet; Iskrystaller, Sjapis, Snesjap og Isklumper. De er kun let frosset sammen, hvis overhovedet, og har kun deres form når de flyder Iskrystaller Iskrystaller (svømmende) består af helt fine spikler eller plader af is Sjapis Sjapis er iskrystaller der har klumpet sig sammen og danner et sæbeagtigt lag på overfladen. Sjapis har desuden en lav albedo-værdi grundet dets matte udseende.

4 2.1.3 Snesjap Snesjap forekommer ofte efter kraftigt snefald og er en tyktflydende blanding af sne og vand Isklumper Isklumper dannes når enten sjapis eller snesjap klumper sammen til større klumper (få cm i diameter), eller når bundis stiger op til overfladen. 2.2 Tyndis En tynd plade af havis op til 10 cm tyk, der har elastiske egenskaber ved let bølgegang og dønning. Ved sammenstød, dannes der et fingret mønster ved grænsen, hvor pladerne griber ind i hinanden (fingret overskydning). Kan yderligere underinddeles i mørk tyndis, som er under 5 cm tyk og lys tyndis som er mere end 5 cm tyk Mørk tyndis Mørk tyndis er mindre end 5 cm tyk og har som navnet antyder et mørkt udseende.

5 2.2.2 Lys tyndis Lys tyndis er som regel mellem 5 10 cm tyk og har en lysere farve end mørk tyndis Isskorper Isskorper er skrøbelige og skinnende plader op til 5 cm tykke, dannet på en rolig overflade. De dannes enten ved direkte frysning eller af sjapis og for det meste i vand med lav saltholdighed. Brækker ofte i rektangulære stykker ved uroligt hav. 2.3 Ungis Denne type havis er overgangstadiet mellem tyndis og vinteris og er mellem cm tyk. Ungis kan underinddeles i grå is og gråhvid is Grå is Grå is er det første stadie af ungis og er mellem cm tyk. Det er ikke så elastisk som tyndis og kan have o- verskydning af flager.

6 2.3.2 Gråhvid is Gråhvid is er andet stadie af ungis og er mellem cm tyk. Skrueis forekommer med større sandsynlighed her end overskydning af flager. 2.4 Vinteris Havis, som er dannet i løbet af en hel vinter og derfor er tykkere, 30 cm 2 m, end ung is, Kan yderligere underinddeles i tynd vinteris/hvid is, middel vinteris og tyk vinteris Tynd vinteris/hvid is Det første stadie af vinteris er mellem cm tyk Middel vinteris Det andet stadie af vinteris er mellem cm tyk.

7 2.4.3 Tyk vinteris Det tredje stadie af vinteris er is, der er mere end 120 cm tyk. 2.5 Polaris Havis som har overlevet mindst én sommers afsmeltning, og hvor overfladen generelt er jævnere end på vinteris. Denne type havis kan også underinddeles i Ung polaris og Gammel polaris Ung polaris Ung polaris har kun overlevet én sommers afsmeltning og grundet dens større tykkelse og mindre densitet end vinterisen ligger den også højere i vandet. Sommerafsmeltningen danner ofte et mønster af talrige små smeltevandspytter, som har et blågrønt skær Gammel polaris Gammel Polaris har overlevet mindst 2 somres afsmeltning og kan være tykkere end 3 m. Her er overfladen endnu mere jævn og blålig end på ung polaris og der er næsten ikke noget salt tilbage i isen. Store irregulære og sammenhængende smeltevandspytter og et veludviklet afløbssystem er konsekvenserne af afsmeltningen.

8 Havis leksikon 3. Fastis typer 3.1 Fastis 3.2 Isfod 3.3 Bundis 3.4 Grundstødt is 3.1 Fastis Fastis er havis, der dannes og fæstes til enten en kyst, isvæg, isfront, grunde eller grundstødte isbjerge. Fastis kan dannes ved frysning af havvand på stedet eller ved at drivis, uanset alder, fryser fast til en af førnævnte kanter. Desuden kan der forekommer vertikale ændringer i fastisen grundet tidevandet. Hvis fastisen er mere end 1 år gammel, kan den benævnes enten gammel, andetårs eller mangeårig og dens bredde kan da variere op til flere hundrede kilometer. Fastis kaldes desuden for en Isshelf, hvis den rager mere end 2 m op over havoverfladen Ung kystis Ung kystis, som er det første stadie af fastis, består af tyndis eller ung is og kan være fra få meter til 200 m i bredden. 3.2 Isfod En smal bræmme af fastis, der ikke følger tidevandets bevægelser op og ned, og som kan blive liggende længe efter fastisen er drevet væk. 3.3 Bundis Is der er fast forbundet med eller for- Billede er på vej

9 ankret til bunden uanset hvordan det er dannet og det når normalt ikke op til vandoverfladen. 3.4 Grundstødt is Kan enten være gået på grund ved lavvandede steder eller endda blevet afsat på kysten (Strandet is). Hvis en isknold er gået på grund kaldes den Grundstødt isknold.

10 Havis leksikon 4. Forekomst af drivis 4.1 Isdække 4.2 Koncentration 4.3 Former for drivis 4.4 Fordeling 4.1 Isdække Dette begreb angiver hvor stor en del et område med is udgør af hele havoverfladen i et geografisk område, såsom Baffin bugten eller Østersøen. Selve koncentrationen af is har ingen indflydelse herpå. 4.2 Koncentration Angiver gennemsnitstætheden af is i et område i ottendedele eller tiendedele. Dog nævnes kun tiendedele her, da det er mest brugt Kompakt drivis Kompakt drivis har en koncentration på 10/10 og intet vand er synligt mellem flagerne. Hvis flagerne endda er frosset helt sammen kaldes det Sammenfrosset drivis.

11 4.2.2 Meget tæt drivis Meget tæt drivis er af koncentrationen 9/10 henimod 10/ Tæt drivis Tæt drivis er 7/10 til og med 8/10, hvor flagerne for det meste rører hinanden Åben drivis Åben drivis er fra 4/10 til og med 6/10. Her er der mange render og klarer og flagerne berører for det meste ikke hinanden Spredt drivis Spredt drivis er af koncentrationen 1/10 til og med 3/10 og her er der mere vand end is.

12 4.2.6 Åbent vand Åbent vand bruges som begreb når der er mindre end 1/10 havis og besejling er derfor uhindret Ingen havis Ingen havis betyder at der er isfrit, bortset fra at der kan være is af landoprindelse til stede, dog uden af koncentrationen må overstige 1/ Isfrit Isfrit bruges kun når der er absolut intet is til stede. 4.3 Former for drivis Der er mange forskellige former for drivis, som alle er et direkte resultat af deres udviklingsstadie, oprindelse, udseende og opbygning.

13 4.3.1 Tallerkenis Denne type havis består af cirkulære stykker mellem 30 cm 3 m i diameter og op til 10 cm tykke, og har et karakteristisk udseende med opadbøjede kanter som følge af hyppige sammenstød med hinanden. Tallerkenis dannes ved let dønning af sjapis, isklumper eller snesjap og kan også dannes ved at tyndis, isskorper eller grå is går i stykker. Det kan også dannes i nogen dybde mellem forskelligartede vandlag, hvorefter de flyder op til overfladen og kan dække store områder Isflage Isflager er relativt flade stykker havis, som er større end 20 m i diameter og de underinddeles yderligere som følger: Ismark: Over 10 km i diameter. Kæmpeisflage: 2-10 km i diameter. Stor isflage: m i diameter Mellemstor isflage: m i diameter. Lille isflage: m i diameter Isskosse/Isskive En isskosse er et relativt fladt stykke havis, der er mindre end 20 m i diameter. Såfremt det er mindre end 2 m i diameter benævnes det Isstump.

14 4.3.4 Flagebjerg Et massivt stykke havis, som er opbygget af en eller flere isknolde og er adskilt fra al omgivende is. Den kan rage op til 5 m op over havoverfladen og adskiller sig fra isbjerge ved at stamme direkte fra drivis og ikke en gletsjer eller isshelf Mosaikis Denne type is er opbygget af is af forskellig alder og udviklingsstadie Kvadderis Samlinger af op til 2 m store drivis fragmenter af forskellige isformer Isfjelde/Isbjerge Isfjelde/Isbjerge er store stykker is, som er brækket af enten en gletsjer eller isshelf, og som rager mere end 5 m op over havoverfladen. De kan desuden både stå på grund eller flyde rundt i havet og har mange forskellige former, hvilke de underinddeles efter.

15 4.3.8 Uregelmæssigt isbjerg Uregelmæssige isbjerge har en irregulær form, og kan også benævnes som kuppelformet, hældende, råddent eller med tårne og spir Taffelformet isbjerg Taffelformede isbjerge er store blokke af is, som regel kælvet fra en isshelf, og med en meget rektangulær form Isøer Isøer kan være fra få tusinde m 2 til over 500 km 2 store, og stammer fra isshelfer. De kan være mellem m tykke, hvoraf kun ca. 5 m af isøen er synlig over vandet. Overfladen har desuden ofte et bølget udseende set oppefra Kalvis Kalvis er betegnelsen for et m 2 stort stykke drivis, der er kælvet fra en gletsjer og stikker mellem 1-5 m op over havoverfladen.

16 Isskosser Isskosser er mindre stykker is, som kan være omkring 20 m 2 store og stikker ikke mere end 1 m op over havoverfladen. De er til dels gennemsigtige og kan også have et grønligt eller sort udseende. De kan desuden være svære at identificere når de er omgivet af havis eller befinder sig i høj sø. 4.4 Fordeling Havis kan opføre sig på mange forskellige måder og når det eksisterer samlet i større mængder, benævnes det ud fra dets karakteristika Isfelt Isfelt er betegnelsen for et område af drivis der er større end 10 km i diameter og hvor alle flagestørrelser kan forekomme. Isfelter kan underinddeles alt afhængigt af størrelse: Stort isfelt: Et isfelt over 20 km i diameter. Mellemstort isfelt: Et isfelt mellem km i diameter. Lille isfelt: Et isfelt mellem km i diameter. Drivissamling: Et område mindre end 10 km i diameter Et årligt tilbagevendende isfelt Et årligt tilbagevendende isfelt er et havisområde der dækker op til flere hundrede km 2 og som vender tilbage til samme område hver sommer. Billede er på vej

17 4.4.3 Isbælte Isbælte er betegnelsen for et aflangt bælte af is, hvor bredden kan være fra 1 til over 100 km Istunge Istunge bliver brugt om en flere kilometer lang udbugtning af iskanten, som kan være forårsaget af både vind og strøm Isrevler Isrevler er lange, smalle drivisområder, hvor vind, strøm og dønninger har drevet små isfragmenter fra hovedmassen sammen i op til 1 kilometer brede striber Bugter/Lommer Bugter/Lommer er større halvmåneformede indskæringer i iskanten, som dannes af vind og strøm.

18 4.4.7 Isspærring Isspærring er betegnelsen for opbrudt flodis eller havis, som er spærret inde i en snæver passage, og således ikke kan bevæge sig Iskant En iskant er den grænselinje, der går mellem det åbne hav og havisen, hvad enten det er fastis eller drivis. En lukket iskant er en tæt og skarpt afgrænset kant, som er presset sammen af vind eller strøm, oftest på vindsiden af et isområde. En åben iskant markerer svagt et område, hvor isen er blevet spredt, og er et typisk syn på læsiden af isområdet. Klimatisk ekstremgrænse for isens udbredelse er et begreb der dækker over observationer gjort af den maksimale eller minimale iskants beliggenhed i en bestemt periode, baseret på data fra en årrække. Værdierne maksimal eller minimal bør altid følge selve udtrykket; fx klimatisk ekstrem maksimal isgrænse. Klimatisk middel iskant er den gennemsnitlige beliggenhed, som kan måles på samme måde og også her kan værdierne maksimal eller minimal tilføjes; klimatisk middel minimum iskant. Median iskanten er endnu et statistisk begreb, der beskriver den position af iskanten, hvor frekvensen af dens forekomst er halvtreds procent. Fastiskanten er den grænselinje, der på et givet tidspunkt er mellem fastis og åbent vand.

19 4.4.9 Intern isgrænse Dette er grænselinjen mellem fastis og drivis eller grænsen mellem drivisområder med forskellige koncentrationer på et givet tidspunkt. Fastisgrænsen går mellem fastis og drivis. Koncentrationsgrænsen er en tilnærmet grænse, der går mellem isområder med forskellig koncentration Isbjerg-tunge Cf En samling af isbjerge, der går ud fra kysten i en tunge.

20 Havis leksikon 5. Isens bevægelsesmåder 5.1 Spredning 5.2 Pakning 5.3 Forskydning 5.1 Spredning Ved spredning af isfelter eller isflager gøres koncentrationen eller ispresset mindre. 5.2 Pakning Is kan pakkes sammen når den bliver udsat for eksterne kræfter, hvilket gør at koncentrationen eller ispresset øges og der kan derved opstå deformation. 5.3 Forskydning Denne proces sker når et drivisområdes hastighed ændres væsentligt på tværs af bevægelsesretningen, således at isen kan begynde at rotere lidt. Dette kan resultere i dannelsen af fænomener lignende en flaw.

21 Havis leksikon 6. Deformation 6.1 Revnedannelse 6.2 Skruning 6.3 Oppresning 6.4 Overskydning 6.5 Vejrpåvirkning 6.1 Revnedannelse Isen oplever sideværts tryk, brækker i stykker og deformeres permanent. Denne betegnelse bruges hovedsageligt til brud i meget tæt drivis, kompakt drivis og sammenfrosset drivis. 6.2 Skruning Når havis presses sammen i isknolde kaldes det for skruning. Flagerne kan desuden også rotere under denne proces, hvilket kaldes Screwing. 6.3 Oppresning Ved denne proces presses havis op i skrueisvolde, som er rygge eller vægge af brudt is. Den tilsvarende del der presses ned i vandet kaldes en iskøl.

22 6.4 Overskydning Ved denne proces bliver flagerne skubbet delvist ind over hinanden, hvilket hovedsageligt sker i nyis og ung is. Selve processens resultat på isen kaldes overlappende flager Fingret overskydning Ved processen fingret overskydning grener flagerne sig ind over og ind under hinanden, og giver et indtryk af at der er fingre. Dette ser typisk i tyndis og gråis. 6.5 Vejrpåvirkning Den påvirkning vejret har på isens overflade i form af både smeltning, erosion og aflejring af materiale, hvilket således kan ændre overfladens udseende.

23 Havis leksikon 7. Åbninger i isen 7.1 Revner 7.2 Sprækkezone 7.3 Render 7.4 Klarer 7.1 Revner Revner kan have en længde varierende fra få meter til flere kilometer og dækker alle slags brud i meget tæt drivis, kompakt drivis, fastis eller en enkelt isflage, som er skabt af deformationsprocesser. Disse revner kan være fyldt med kvadderis og/eller være dækket af tyndis/ung is. Revner kan yderligere inddeles efter deres størrelse Sprække En sprække er en revne der ikke har åbnet sig endnu og kan underinddeles som følger: Tidevandsrevner findes ved overgangen mellem en fast isfod eller isvæg og fastisen, da sidstnævnte følger tidevandets bevægelser. Flaw er betegnelsen for en smal grænsezone mellem drivisen og fastisen, hvor isstykkerne ligger i et kaotisk mønster på grund af forskydning Meget smal revne: 1-50 m bred Smal revne: m bred Mellemstor revne: m bred Stor revne: mere end 500 m bred.

24 7.2 Sprækkezone Sprækkezoner er områder, hvor der er mange revner. 7.3 Render Render er revner i havis, der er store nok til at overfladefartøjer kan sejle gennem dem. Disse kan også yderligere underinddeles i landvand/kystrender og kystisrender Landvand/Kystrender Denne type render findes mellem drivis og enten kysten eller en isfront Kystisrender Kystisrender er passager mellem drivis og fastis. 7.4 Klarer Klarer er åbninger i isen, som kan indeholde kvadderis og/eller være dækket af enten nyis, tyndis eller ung is. Disse åbninger er ikke-lineære og kaldes for skylights af undervandsbåde.

25 7.4.1 Kystklarer Kystklarer findes mellem drivis og enten kysten eller en isfront Kystisklarer Kystisklarer findes mellem drivis og fastis Periodisk tilbagevendende klare Denne type klare gendannes samme sted hvert år.

26 Havis leksikon 8. Topografi 8.1 Jævn is 8.2 Deformeret is 8.3 Stående flage 8.4 Undervandsisfod 8.5 Bar is 8.6 Snedækket is 8.1 Jævn is Jævn is er havis, der hverken er påvirket af deformation eller vejret. 8.2 Deformeret is Deformeret is er en samlet betegnelse for is, der er presset sammen og tvunget enten op eller ned Overlappende flager Overlappende flager er flager der er skubbet delvist ind over hinanden på grund af sideværts tryk. Fingeroverlappende is er is, hvor flagerne grener sig ind over og ind under hinanden, og giver et indtryk af at der er fingre.

27 8.2.2 Skrueisvold En skrueisvold er en ryg eller væg af is, som er blevet tvunget opad på grund af pres. Ny skrueisvold er betegnelsen for en skrueisvold med skarpe tinder med en hældning omkring 40 og hvor de enkelte tinder er synlige ved overflyvning i lav højde. Vejrpåvirket skrueisvold bruges om let afrundede toppe med en hældning på 30-40, hvor de enkelte isstykker ikke kan skelnes fra luften. Stærkt vejrpåvirket skrueisvolde har meget afrundede toppe og hældningen er på Gammel skrueisvold er en stærkt forvitret skrueisvold, hvor terrænet bedst kan beskrives som undulerende. Sammenfrosset skrueisvold betyder at de forskellige isstykker er frosset sammen i bunden. Skrueis er betegnelsen for is der er dynget tilfældigt op ovenpå hinanden og som danner en skrueisvold eller væg.

28 Det findes ofte ved vinteris. Skrueiszoner er områder, hvor skrueis af samme type findes i større mængder Isknolde Isknolde er dannet af is, der er blevet mast op ved sideværts tryk, så de ligner en høj. Disse kan benævnes nye eller forvitrede alt efter deres overfladeudseende. Den tilsvarende del af isen der stikker ned under overfladen kaldes en isballe. Knoldet is er stykker af havis, der er væltet tilfældigt op over hinanden, så det danner en ujævn overflade. 8.3 Stående flage En stående flager er en flage, som står op i luften og er omgivet af relativ flad is. 8.4 Undervandsisfod En undervandsisfod er et fremspring under vandet fra en isvæg, isfront, isbjerg eller flage, som er resultatet af en større mængde erosion af isen på overfladen end under vandet.

29 8.5 Bar is Bar is er is uden noget snedække. 8.6 Snedækket is Snedækket is kan forekomme som helt almindeligt snedække, sneskavler og snedriver Sneskavler Sneskavler er skarpe, uregelmæssige kamme på overfladen, skabt af vindens påvirkning. På drivis er disse kamme parallelle med den fremherskende vindretning da de blev dannet Snedriver Snedriver er sne aflejret af vinden op ad genstande, og hvis den er halvmåneformet og spidserne peger bort fra vinden, kaldes driven en Snebarkan.

30 Havis leksikon 9. Afsmeltningsstadier 9.1 Smeltevandspyt 9.2 Smeltevandshuller 9.3 Afdrænet is 9.4 Rådden is 9.5 Oversvømmet is 9.1 Smeltevandspyt Smeltning af sne efterlader samlinger af vand i små pytter på overfladen, og senere kan også smeltning af selve isen bidrage til pytterne. 9.2 Smeltevandshuller Når smeltevandspytter smelter sig lodret ned gennem isen dannes disse smeltevandshuller. 9.3 Afdrænet is Jo flere smeltevandshuller og sprækker der er, jo hurtigere vil alt smeltevandet forsvinde fra isens overflade og efterlade isen drænet. Billede er på vej

31 9.4 Rådden is På dette stadie af smeltningen er isen gennemtæret af huller og godt i gang med at blive brudt ned. 9.5 Oversvømmet is Her er isen oversvømmet af smeltevand eller flodvand og sneen på isens overflade er også våd.

32 Havis leksikon 10. Is af landoprindelse 10.1 Firn 10.2 Gletsjeris 10.3 Isshelf 10.4 Isstykker af landoprindelse 10.1 Firn Firn er et udtryk der bruges om sne, hvis struktur er blevet mere kompakt, men hvor der stadig er lidt luft imellem snekrystallerne, og det derfor ikke er blevet til is endnu Gletsjeris Is der stammer fra en gletsjer, om det så findes på land eller i havet. Gletsjeris omfatter isfjelde, kalvis eller isskosser Gletsjere Gletsjere er ismasser, der på grund af deres vægt og tyngdekraftens påvirkning bevæger sig til lavereliggende områder. Hovedtyperne i denne sammenhæng er indlandsis, isshelfe, isstrømme, iskapper, piedmontgletsjere, cirkusgletsjere og forskellige typer af dalgletsjere.

33 Isvæg Isvæg er betegnelsen for gletsjerens front mod havet, hvis gletsjeren ikke flyder på vandet. Fronten skal ligge på jordoverfladen for at kunne blive karakteriseret som en isvæg, selvom den dog sagtens kan være under havoverfladen Isstrømme Isstrømme er dele af indlandsisen der bevæger sig hurtigere og ikke altid i samme retning som den omkringliggende is. De er ofte let genkendelige i form af deres iøjnefaldende topografi Gletsjertunge Gletsjertunge bruges om en del af gletsjeren, der kan strække sig flere kilometer ud fra hoveddelen, og som ofte flyder ud i vandet Isshelf Isshelfer er udstikkere fra gletsjere eller indlandsis, og de rager gerne 2-50 m op over vandet, hvilket de også flyder ovenpå, dog kan enkelte områder af shelfen hvile på grunden. De er karakteristiske ved at have en stor udstrækning med en forholdsvis jævn overflade, og de vokser sig større ved enten tilførslen af sne eller mere is fra gletsjere. Selve fronten af isshelfen ud mod havet kaldes en Isfront eller Isbarriere. Billede på vej

34 10.4 Isstykker af landoprindelse Gletsjere og isshelfer kælver stykker af is hele tiden. De afbrækkede stykker af is har forskellige navne alt afhængigt af deres størrelse og form Kælving Kælving er når isstykker brækker af fx fronten af en gletsjer eller en isshelf Isfjelde/Isbjerge Isfjelde/Isbjerge er store stykker is, som er brækket af enten en gletsjer eller isshelf, og som rager mere end 5 m op over havoverfladen. De kan desuden både stå på grund eller flyde rundt i havet og har mange forskellige former, hvilke de underinddeles efter. Uregelmæssige isbjerge har en irregulær form, og kan også benævnes som kuppelformet, hældende, råddent eller med tårne og spir. Taffelformede isbjerge er store blokke af is, som regel kælvet fra en isshelf, og med en meget rektangulær form. Isbjerg-tunge er en samling af isbjerge, der går ud fra kysten i en tunge.

35 Isøer Isøer kan være fra få tusinde m 2 til over 500 km 2 store, og stammer fra isshelfer. De kan være mellem m tykke, hvoraf kun ca. 5 meter af isøen er synlig over vandet. Overfladen har desuden ofte et bølget udseende set oppefra Kalvis Kalvis er betegnelsen for et m 2 stort stykke drivis, der er kælvet fra en gletsjer og stikker mellem 1-5 m op over havoverfladen Isskosser Isskosser er mindre stykker is, som kan være omkring 20 m 2 store og stikker ikke mere end 1 m op over havoverfladen. De er til dels gennemsigtige og kan også have et grønligt eller sort udseende. De kan desuden være svære at identificere når de er omgivet af havis eller befinder sig i høj sø.

36 Havis leksikon 11. Atmosfæriske fænomener 11.1 Vandhimmel 11.2 Isblink 11.3 Frostrøg 11.1 Vandhimmel Hvis undersiden af skyer som befinder sig over havis er lidt mørke, kan det betyde, at der er et område med åbent vand ved havisen, hvilket kaldes vandhimmel Isblink Hvis der er et hvidligt skær på lave skyer, kan det betyde at de hænger over en samling af is. Billede er på vej 11.3 Frostrøg Der kan forekomme frostrøg, hvis kold luft kommer i kontakt med relativt varmt vand, hvilket skaber de tågelignende skyer. Dette sker især i åbninger i isen på læsiden af iskanten og kan fortsat eksistere mens ny is dannes.

37 Havis leksikon 12. Udtryk omhandlende sejlforhold 12.1 Overfladenavigation 12.2 Undervandsnavigation 12.1 Overfladenavigation Overfladenavigation i isfyldte vande er fyldt med risici og der er derfor forskellige udtryk, der er vigtige at kende når man færdes i disse vande Beset Beset betyder at skibet sidder fast i isen og driver sammen med denne Isbundet Isforholdene i en havn, et nor (snævert farvand) eller lignende kan være direkte umulige, undtagen med en isbryder, og fx havnen ville derfor siges at være isbundet Fastklemt Fastklemt er når et skib sidder fast mellem isen, som presser mod skroget, dog uden at skade det Ispres Der kan også foregå deformation af isen, hvilket gør det farligt for skibe at sejle der, og så er isen udsat for ispres. Billede er på vej Billede er på vej

38 Let område Et let område er et kvalitativt udtryk, der betyder at forholdene er forholdsvis lette at sejle i Vanskeligt område Et vanskeligt område således betyder at forholdene kan være svære at sejle i Ishavn Ishavn er et udtryk for en bugt i en isfront, som kan benyttes af skibe til at lægge til og losse ting direkte over på isshelfen. Billede er på vej 12.2 Undervandsnavigation Undervandsnavigation I isfyldte vande har sine udfordringer, især når det kommer til at skulle dukke op. Det er derfor vigtigt at vide hvad man skal kigge efter på undersiden af isen Isloft Et isloft er den drivis som ubåde ser nedefra Gennembrydeligt isloft Et gennembrydeligt isloft vil sige at der er mange skylights (minimum 10 for hver 30 sømil (56 km)) eller andre muligheder for at stige op til vandoverfladen. Billede er på vej Billede er på vej

39 Lukket isloft Et lukket isloft betyder at der hverken er skylights eller andre muligheder for opstigning til vandoverfladen Isballe En isballe er det modsatte af en isknold og sticker ned fra isloftet Iskøl En iskøl er det modsatte af en skrueisvold og kan stikke 50 m ned fra isloftet Skylight Et skylight er tynde pletter i isloftet og er som regel mindre end 1 m tykke og flade, hvilket gør at lyset skinner meget nemmere igennem der end andre steder i isen. Skylights kaldes små hvis de er under 120 m brede og store hvis de er over. Billede er på vej Billede er på vej Billede er på vej Billede er på vej

VEJLEDNING FOR ISOBSERVATORER

VEJLEDNING FOR ISOBSERVATORER VEJLEDNING FOR ISOBSERVATORER Søværnets Operative Kommando Istjenesten ISMELDETJENESTEN Den danske ismeldetjenestes opgave er at fremskaffe oplysninger til brug for isbrydningstjenesten, de søfarende,

Læs mere

Is i de danske farvande Havisobservationer & isprognose

Is i de danske farvande Havisobservationer & isprognose Is i de danske farvande Havisobservationer & isprognose 1 VEJRET Nr.4 29.årgang November 2007 (113) Af René Zorn & Morten Hvidberg-Knudsen, DHI www.dhigroup.com Artiklen beskriver en statistisk analyse

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Polar Portalens sæsonrapport 2013

Polar Portalens sæsonrapport 2013 Polar Portalens sæsonrapport 2013 Samlet set har 2013 været et år med stor afsmeltning fra både Grønlands indlandsis og havisen i Arktis dog ikke nær så højt som i 2012, der stadig er rekordåret. De væsentlige

Læs mere

Istider og landskaberne som de har udformet.

Istider og landskaberne som de har udformet. Istider og landskaberne som de har udformet. På ovenstående figur kan man se udbredelsen af is (hvid), under den sidste istid. De lysere markerede områder i de nuværende have og oceaner, indikerer at vandstanden

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

På kryds og tværs i istiden

På kryds og tværs i istiden På kryds og tværs i istiden Til læreren E u M b s o a I n t e r g l a c i a l a æ t S D ø d i s n i a K ø i e s a y d k l s i R e S m e l t e v a n d s s l e t T e a i s h u n s k u n d f r G l n m r æ

Læs mere

Danmarks geomorfologi

Danmarks geomorfologi Danmarks geomorfologi Formål: Forstå hvorfor Danmark ser ud som det gør. Hvilken betydning har de seneste istider haft på udformningen? Forklar de faktorer/istider/klimatiske forandringer, som har haft

Læs mere

5. Indlandsisen smelter

5. Indlandsisen smelter 5. Indlandsisen smelter Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Indlandsisen på Grønland Grønlands indlandsis er den næststørste ismasse i Verden kun overgået af Antarktis iskappe. Indlandsisen dækker

Læs mere

20. Falster åskomplekset

20. Falster åskomplekset Figur 98. Åsbakken ved Brinksere Banke består af grus- og sandlag. 20. Falster åskomplekset 12 kilometer langt åskompleks med en varierende morfologi og kompleks dannelseshistorie Geologisk beskrivelse

Læs mere

I det følgende beskrives en række vejrsituationer, hvor himlen og skyerne har et karakteristisk udseende.

I det følgende beskrives en række vejrsituationer, hvor himlen og skyerne har et karakteristisk udseende. Kend din sky Har man mulighed for at studere skyer, ændringer i vindretning og -styrke eller ændringer i lufttrykket, kan man øve sig i at lave egne vejrudsigter - og så kan man jo kontrollere dem mod

Læs mere

5. Indlandsisen smelter

5. Indlandsisen smelter 5. Indlandsisen smelter Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Indlandsisen på Grønland Grønlands indlandsis er den næststørste ismasse i Verden kun overgået af Antarktis iskappe. Indlandsisen dækker

Læs mere

9. Tunneldal fra Præstø til Næstved

9. Tunneldal fra Præstø til Næstved 9. Tunneldal fra Præstø til Næstved Markant tunneldal-system med Mogenstrup Ås og mindre åse og kamebakker Lokalitetstype Tunneldalsystemet er et markant landskabeligt træk i den sydsjællandske region

Læs mere

Tsunami-bølgers hastighed og højde

Tsunami-bølgers hastighed og højde Tsunami-bølgers hastighed og højde Indledning Tsunamier er interessante, fordi de er et naturligt fænomen. En tsunami er en havbølge, som kan udbrede sig meget hurtigt, og store tsunamier kan lægge hele

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Jordens indre. Spg. 1: Hvad består jordens indre af?

Jordens indre. Spg. 1: Hvad består jordens indre af? Jordens indre Spg. 1: Hvad består jordens indre af? Skorpen: Skorpen er cirka ned til 10 km under jorden. Til jordens centrum er der cirka 6.400 km. Skorpen er meget tynd, og sammenlignes med en æggeskal.

Læs mere

4. Havisen reduceres. Klimaforandringer i Arktis. Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo

4. Havisen reduceres. Klimaforandringer i Arktis. Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo 4. Havisen reduceres Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Havisens udbredelse Den kraftige opvarmning af de arktiske områder har allerede slået igennem med en række synlige effekter. Tydeligst

Læs mere

4. Havisen reduceres. Klimaforandringer i Arktis. Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo

4. Havisen reduceres. Klimaforandringer i Arktis. Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo 4. Havisen reduceres Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Havisens udbredelse Den kraftige opvarmning af de arktiske områder har allerede slået igennem med en række synlige effekter. Tydeligst

Læs mere

Historien om Limfjordstangerne

Historien om Limfjordstangerne Historien om Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt får du indblik i Limfjordstangernes udvikling fra istiden til nutiden. Udviklingen belyses ved analyse af kortmateriale, hvorved de landskabsdannende

Læs mere

FORTNITE supply llama KAGEN

FORTNITE supply llama KAGEN FORTNITE supply llama KAGEN PAKKENS INDHOLD 2 x lyslilla fondant 1 x mørke lilla fondant 1 x mørkeblå fondant 2 x sort fondant 1 x renshaw prof. chokolade fondant 1 x spongecake kageblanding 1 x saltkaramel

Læs mere

Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling

Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling Lav, kort kobling for lokomotiver og vogne med begrænset plads, 2 par til (1021) Life-Like E8A banerømmer eller Bachmann 4-8-4 banerømmer. #1021 til lokomotiver

Læs mere

De tre tilstandsformer

De tre tilstandsformer digital Tema De tre tilstandsformer Noter til læreren: Forsøg til slowmotionfilm og elev-fremlæggelser - samt lidt teori 2013 Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever laver forsøg,

Læs mere

Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004

Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004 Jetstrømme og polarfronten giver våd sommer 2004 Af Ove Fuglsang Jensen Når man nu som brevduemand har haft adskillige weekender med mere eller mindre regn, kan man stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor?

Læs mere

Skiekspedition på indlandsisen

Skiekspedition på indlandsisen Skiekspedition på indlandsisen Indhold... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og bygden Qassiarsuk... 5 Dag 2. Qaleralik-fjorden...

Læs mere

7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer

7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer 7. øvelsesgang - atmosfærisk stabilitet, luftforurening og Føhnsituationer Til besvarelse af nedenstående opgaver anvendes siderne 36-43 og 78-81 i klimatologikompendiet. Opgave 7.1. På en ø opvarmes luften

Læs mere

Istidslandskaber. Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner

Istidslandskaber. Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner Istidslandskaber Niveau: 8. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: I forløbet istidslandskaber arbejder eleverne med landskabsformer i Danmark og baggrunde for deres dannelse i istiden. Sammenhængen

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERINGSVEJLEDNING MONTERINGSVEJLEDNING CARPORT J100 Art.nr 6500 Carport Medfølgende dele 254 x4 210 6x12 00 x7 04 x15,5 x1 9x9 x6 4 m 1,8x11 254 x4 x14 1,8x11 260 x6 109 Skruer og stolpebærer medfølger ikke Nødvendige

Læs mere

Undervisningsmateriale til udvalgte artikler fra tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab Se mere på www.aktuelnaturvidenskab.dk

Undervisningsmateriale til udvalgte artikler fra tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab Se mere på www.aktuelnaturvidenskab.dk Nr. 5-2008 Indlandsisen i fremtiden Fag: Naturgeografi B, Fysik B/C, Kemi B/C Udarbejdet af: Lone Als Egebo, Hasseris Gymnasium & Peter Bondo Christensen, DMU, september 2009 Spørgsmål til artiklen 1.

Læs mere

Stormbox installationsvejledning

Stormbox installationsvejledning Stormbox installationsvejledning Generelt STORMBOX-kassetterne skal installeres i overensstemmelse med denne montagevejledning samt evt. lokale forskrifter.. Store mængder af vand infiltreres på et koncentreret

Læs mere

Sådan bekæmpes de store pileurter

Sådan bekæmpes de store pileurter Sådan bekæmpes de store pileurter Pileurt en meget modstandsdygtig plante, som kan skyde op igennem bygningsfundamenter Introduktion Kæmpepileurt, japanpileurt og hybriden imellem de to kaldes samlet de

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Erosion af Sermermiut-bopladsen Bilag 4 Erosion af bopladsens kant langs kystskrænt B David Barry, Kalundborg Arkæologiforening

Erosion af Sermermiut-bopladsen Bilag 4 Erosion af bopladsens kant langs kystskrænt B David Barry, Kalundborg Arkæologiforening Erosion af Sermermiut-bopladsen Bilag 4 Erosion af bopladsens kant langs kystskrænt B David Barry, Kalundborg Arkæologiforening Modificeret fra Ole Bennike et al. 2004, Ilulissat Isfjord, modificeret fra

Læs mere

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle!

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! 150 g smør* 150 g sukker 2 dråber vaniljeekstrakt 2 æg** 150 g glutenfrit selvhævende hvidt mel fra Doves Farm (Self-raising White

Læs mere

Erosion af Sermermiut-bopladsen

Erosion af Sermermiut-bopladsen Erosion af Sermermiut-bopladsen En ikke-faglig vurdering Sammenfatning David I Barry, Kalundborg Arkæologiforening Modificeret fra Ole Bennike et al. 2004, Ilulissat Isfjord, modificeret fra Tinna Møbjerg,

Læs mere

1. Tryk. Figur 1. og A 2. , der påvirkes af luftartens molekyler med kræfterne henholdsvis F 1. og F 2. , må der derfor gælde, at (1.1) F 1 = P.

1. Tryk. Figur 1. og A 2. , der påvirkes af luftartens molekyler med kræfterne henholdsvis F 1. og F 2. , må der derfor gælde, at (1.1) F 1 = P. M3 1. Tryk I beholderen på figur 1 er der en luftart, hvis molekyler bevæger sig rundt mellem hinanden. Med jævne mellemrum støder de sammen med hinanden og de støder ligeledes med jævne mellemrum mod

Læs mere

10. Lemminger frygter sommer

10. Lemminger frygter sommer 10. Lemminger frygter sommer Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Den grønlandske halsbåndlemming, Dicrostonyx groenlandicus, er den eneste gnaver i Grønland. Den er udbredt i Nordøstgrønland og

Læs mere

Husk de 5 baderåd. 1. Lær at svømme. 4. Lær stranden at kende. 2. Gå aldrig alene i vandet. 5. Slip ikke børnene af syne. 3. Læs vinden og vandet

Husk de 5 baderåd. 1. Lær at svømme. 4. Lær stranden at kende. 2. Gå aldrig alene i vandet. 5. Slip ikke børnene af syne. 3. Læs vinden og vandet Husk de 5 baderåd Havet er en voldsom naturkraft, som kræver, at vi omgås det med fornuft og respekt. Derfor har TrygFonden og Dansk Svømmeunion udviklet 5 baderåd, der samler og forenkler de mange badeslogans

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Med postadresse på Nordpolen

Med postadresse på Nordpolen Side 1 af 6 Newton 07.09.2014 kl. 03:00 Med postadresse på Nordpolen AF Lars From To forskere fra Norge er netop blevet sat af på en isflage ikke langt fra Nordpolen. Til næste forår får de om alt går

Læs mere

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Forberedelsesmateriale til vulkanforløb Til udskolingen (7.- 9.klassse) Udarbejdet af Cirkus

Læs mere

Att: Folketingets Forsvarsudvalg Vedr.: Forebyggelse af skibskatastrofer i den grønlandske EEZ anno 2012 og fremover

Att: Folketingets Forsvarsudvalg Vedr.: Forebyggelse af skibskatastrofer i den grønlandske EEZ anno 2012 og fremover Forsvarsudvalget 2011-12 FOU alm. del Bilag 158 Offentligt Att: Folketingets Forsvarsudvalg Vedr.: Forebyggelse af skibskatastrofer i den grønlandske EEZ anno 2012 og fremover Goddag, I relation til den

Læs mere

NATURLIGT. designed & photograph by Sophie Louise Piper

NATURLIGT. designed & photograph by Sophie Louise Piper En kreativ og anderledes måde, at beskrive det naturlige. Idéerne flyver rundt i hovedet på mig, ud i fingrene, ned på tastaturet & til sidst er der det fulde resultat. NATURLIGT designed & photograph

Læs mere

Formål: Vi ønsker at stimulere børns nysgerrighed og lyst til at udforske verdenen via eksperimenter.

Formål: Vi ønsker at stimulere børns nysgerrighed og lyst til at udforske verdenen via eksperimenter. Science og vand Definition af science: Science er leg og eksperimenter der stimulerer børns nysgerrighed og lyst til at udforske verdenen indenfor naturvidenskab. Science giver børnene erfaring og viden

Læs mere

Lag 4: Gruslag og sandlag farvet rødbrunt

Lag 4: Gruslag og sandlag farvet rødbrunt Kort beskrivelse af hvad der kan ses af jordlagene i de fire huller: Hul 1. Lag 1: Muldlag, med rødder Lag 2: Tyndt sandlag, lyst Lag 3: Muldlag med rødder, se også billede 1.2. Lag 4: Gruslag og sandlag

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

Lav en vejrudsigt på baggrund af prognosemodeller

Lav en vejrudsigt på baggrund af prognosemodeller Lav en vejrudsigt på baggrund af prognosemodeller Det er svært at spå især om fremtiden men ved hjælp af numeriske prognosemodeller, der udregner atmosfærens tilstand flere døgn frem i tiden er det rent

Læs mere

SPODSBERG / FOTOSTANDPUNKT 12 VURDERING, 8MW-OPSTILLING. 40 Vestas V MW. Afstand til nærmeste mølle: m. Fjernzone

SPODSBERG / FOTOSTANDPUNKT 12 VURDERING, 8MW-OPSTILLING. 40 Vestas V MW. Afstand til nærmeste mølle: m. Fjernzone SPODSBERG / FOTOSTANDPUNKT 12 Langeland 40 Vestas V164-8.0MW Afstand til nærmeste mølle: 16400 m Kamera (meter over havet): 3,2 m VURDERING, 8MW-OPSTILLING Vindmøllerne fremstår med enkelte grupperinger,

Læs mere

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer)

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer) Matematik D Almen forberedelseseksamen Skriftlig prøve (4 timer) AVU111-MAT/D Mandag den 12. december 2011 kl. 9.00-13.00 Sne og is Matematik niveau D Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte

Læs mere

I det følgende er samlet de væsentligste erfaringer fra Dyrenes Beskyttelses evaluering.

I det følgende er samlet de væsentligste erfaringer fra Dyrenes Beskyttelses evaluering. Vandfugle om vinteren En række vandfugle overvintrer i Danmark. Det er bla. svaner, gæs, ænder og blishøns. Når sneen falder, og der kommer is langs kysterne, på søerne og åer, tror mange velmenede danskere,

Læs mere

Polar Portalens sæsonrapport 2013

Polar Portalens sæsonrapport 2013 Polar Portalens sæsonrapport 2013 Samlet set har 2013 været et år med stor afsmeltning fra både Grønlands indlandsis og havisen i Arktis dog ikke nær så højt som i 2012, der stadig er rekordåret. De væsentlige

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, lørdag den 22. august, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN.

FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN. FAHUD FELTET, ENDNU ET OLIE FELT I OMAN. Efterforsknings aktiviteter støder ofte på overraskelser og den første boring finder ikke altid olie. Her er historien om hvorledes det først olie selskab opgav

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING (DK)

MONTAGEVEJLEDNING (DK) MONTAGEVEJLEDNING (DK) Tillykke med Deres nye møbel fra dk3 ROYAL SYSTEM reolen blev tegnet i 1948 af den legendariske danske designer og producent Poul Cadovius. Det var ét af verdens første væghængte

Læs mere

Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne.

Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne. Søvindmergel Nik Okkels GEO, Danmark, nio@geo.dk Karsten Juul GEO, Danmark, knj@geo.dk Abstract: Søvindmergel er en meget fed, sprækket tertiær ler med et plasticitetsindeks, der varierer mellem 50 og

Læs mere

Opdrift i vand og luft

Opdrift i vand og luft Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Opdrift i vand og luft Formål I denne øvelse skal vi studere begrebet opdrift, som har en version i både en væske og i en gas. Vi skal lave et lille forsøg,

Læs mere

6. Livsbetingelser i Arktis

6. Livsbetingelser i Arktis 6. Livsbetingelser i Arktis Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Arktis er den del af den nordlige halvkugle, hvor gennemsnitstemperaturen i den varmeste måned (juli) er under 10 12 C. På figur

Læs mere

Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen

Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen 2013/14 Side 2 Præsentation af udstyr Side 3 Prøvetagning fra drænudløb Side 4 Prøvetagning fra drænbrønd Side 6 Prøvetagning fra vandløb eller afvandingskanal/-grøft

Læs mere

Lidt om bål. Bålregler

Lidt om bål. Bålregler Natur/teknik Lidt om bål Side 1 Lidt om bål Bål er varme. Bål er mad. Bål er lys og gløder. Lige fra urgamle tider har ilden været en vigtig del af menneskets liv. Det at kunne lave ild gav varme og magt.

Læs mere

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig 8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig A Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem

Læs mere

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V).

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 163 Offentligt TALEPUNKTER TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG Det talte ord gælder Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende

Læs mere

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø NOTAT Ref. JBC Den 11. december. 2017 Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø Baggrunden for ny kystbeskyttelse Kystdirektoratet har i september 2017 færdiggjort en ny kystbeskyttelsesløsning ved etablering

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling:

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling: Tørring Friluftstørring og lagring Stabling Stabling af træ har overordentlig stor betydning for opnåelse af en god og ensartet ovntørring. Ved stablingen bør det tilstræbes at opbygge træstablen på en

Læs mere

Natur/teknik Lidt om vejret Side 1. Lidt om vejret

Natur/teknik Lidt om vejret Side 1. Lidt om vejret Natur/teknik Lidt om vejret Side 1 Lidt om vejret Baggrund Alle mennesker interesserer sig for vejret. Meteorologer gør det professionelt. Fiskere gør det for deres sikkerheds skyld. Landmænd for udbyttes

Læs mere

Udnyt pladsen rør ingen hindringer

Udnyt pladsen rør ingen hindringer Udnyt pladsen rør ingen hindringer [før] Masser af rør, der samler støv og tager plads op. Nu skal der sættes et bord og nogle skabe op, så man kan bruge rummet til noget. Det har vi brugt Materialer Køkkenelementer

Læs mere

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney Party-tip DisneyJunior.co.uk ø Bed dine venner om at klæde sig ud som pirater til partyet! Så kan du uddele priser for bedste piratudklædning! Rul invitationen, som du udskrev fra denne side, sammen, og

Læs mere

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 2. Vejledende opgavesæt nr. 2

Geovidenskab A. Vejledende opgavesæt nr. 2. Vejledende opgavesæt nr. 2 Geovidenskab A Vejledende opgavesæt nr. 2 Vejledende opgavesæt nr. 2 Forår 2013 Opgavesættet består af 5 opgaver med tilsammen 16 spørgsmål. Svarene på de stillede spørgsmål indgår med samme vægt i vurderingen.

Læs mere

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb Græs Havefliserne kan lægges direkte på græs. Det er både en nem, hurtig og alsidig lægningsmetode. Ved at placere 20 mm flisen direkte på græsset sikrer du fleksibilitet og mobilitet. Denne metode er

Læs mere

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Forberedelsesmateriale til vulkanforløb Til mellemtrinet (4.- 6.klassse) Udarbejdet af Cirkus

Læs mere

Strandbredder. En lang kystlinje

Strandbredder. En lang kystlinje Strandbredder Strandbredden er præget af et meget barsk miljø. Her er meget vind, salt og sol uden læ og skygge. Derfor har mange af strandbreddens planter udviklet særlige former for beskyttelse som vokslag,

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERINGSVEJLEDNING MONTERINGSVEJLEDNING JABO Type V J1003 Art.-nr 6502 Type V Medfølgende dele x2 x4 9x9 90 9x9 90 x2 505 210 9x9 90 x2 507 2x19,5 x2 600 x1 11,5x11,5 x6 2x19,5 604 80 x1 x4 2x19,5 596 4,5x16 x7 2x19,5 501

Læs mere

Naturens virke i princip Landskabet formes Jordlag skabes www.furmuseum.dk. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme.

Naturens virke i princip Landskabet formes Jordlag skabes www.furmuseum.dk. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme. Istiderne og Danmarks overflade Landskabet. Landskabets former skabt af mægtige gletschere og smeltvandsstrømme. På kurven og kortet er vist hvad vi ved om de store istider. Vores kloede er udstyret med

Læs mere

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre Den Sorte HUSGUIDE INDEHOLDER NÆSTEN ALT HVAD DU SKAL VIDE FØR DU GÅR IGANG... Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt Gør det selv - bedre FORBEREDELSE Fladen skal være rengjort for

Læs mere

GS solvarmeventilation 20. Brugervejledning til GS-luftsolfanger

GS solvarmeventilation 20. Brugervejledning til GS-luftsolfanger GS solvarmeventilation 20 Brugervejledning til GS-luftsolfanger Indhold: Solcellepanel med solceller og ventilator Varmeregulator Plastrør diameter 100 mm, længde 63 cm, inkl. trækring) Flangesamling beregnet

Læs mere

Instruktion i kommandoerne.

Instruktion i kommandoerne. Instruktion i kommandoerne. Velkommen til Risskov Roklub. Roklubben er fra 1935 og har altid ligget på Bellevue Strand. Vi er medlem af Dansk Forening for Rosport (DFfR) under D.I.F. Vores daglige rofarvand

Læs mere

FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER

FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER FORTOLKNINGER AF ANVENDTE BEGREBER Når et begreb anvendes som defineret herunder, er det skrevet i kursiv. Andre begreber, som har betydning i regel 42, er

Læs mere

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600

Brugermanual. HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Brugermanual HAJO pladeløfter SCC050 SCC075 SCC150 SCC300 SCC600 Instruktion i korrekt brug af HAJO pladeløfter. Opbevar denne manual let tilgængelig for brugeren. Det er vigtigt at brugeren forstår advarslerne

Læs mere

Samle- og opstillingsvejledning Carport 300 x 500

Samle- og opstillingsvejledning Carport 300 x 500 Samle- og opstillingsvejledning Carport 300 x 500 Tillykke med købet af deres nye carport! For at lette opstilling og montering anbefaler vi, at man starter med at sortere træelementer og beslag, skruer

Læs mere

Strandenge. Planter vokser i bælter

Strandenge. Planter vokser i bælter Strandenge Strandenge er lavtliggende voksesteder, der delvist overskylles med havvand to gange i døgnet. Strandengen kan inddeles i flere zoner afhængig af, hvor hyppigt jorden oversvømmes af saltvand.

Læs mere

FLYDENDE VAND- OG WELLNESSHUS I BAGENKOP

FLYDENDE VAND- OG WELLNESSHUS I BAGENKOP FLYDENDE VAND- OG WELLNESSHUS I BAGENKOP WELLNESSHUSET Placering og design med unikke muligheder og udfordringer. Vind- og bølgeenergi Erfaringer. Solceller og solvarme Nye regler og muligheder Solafskærmning

Læs mere

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum.

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum. SKT. PEDERS KIRKE - Udvendig restaurering af våbenhus og tårn 2015 Referat fra møde 17.7.2015 med murermester, konsulent Mikkel Storgaard, Nordisk NHL, Deltagere i øvrigt: Henning Nielsen og N-HL. 17.7.

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter Ismaskine Model nr. 1664 220-240V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter BRUGSANVISNING 1 Vigtige sikkerhedsforanstaltninger. Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger,

Læs mere

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype.

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype. Blærer på træværk BLÆRER PÅ TRÆVÆRK Blærer på træværk sådan kender vi dem Fra tid til anden opstår der blærer i maling på udvendigt træværk ofte kort efter, at det er blevet malet. Blærerne måler typisk

Læs mere

Vinterroning. Og jo det kan være ganske koldt om vinteren. Men det gælder uanset om du er på land eller på vand.

Vinterroning. Og jo det kan være ganske koldt om vinteren. Men det gælder uanset om du er på land eller på vand. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Er det ikke koldt at ro om vinteren? Vinterroning Søby Rev 26.3.2013 Det er nok den mest anvendte reaktion, når jeg fortæller, at vinterroning i havkajak er noget, jeg godt

Læs mere

Undervisningsmateriale til udvalgte artikler fra tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab Se mere på www.aktuelnaturvidenskab.dk

Undervisningsmateriale til udvalgte artikler fra tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab Se mere på www.aktuelnaturvidenskab.dk Nr. 2-2008 Indlandsisen sveder Fag: Naturgeografi B, Fysik B/C, Kemi B/C Udarbejdet af: Lone Als Egebo, Hasseris Gymnasium & Peter Bondo Christensen, DMU, september 2009 Spørgsmål til artiklen 1. Analysér

Læs mere

KKKK, Sikkerhedskursus. Juni 2012

KKKK, Sikkerhedskursus. Juni 2012 KKKK, Sikkerhedskursus Juni 2012 Dagens program 1. Sikkerhed før tur 2. Kuldepåvirkning 3. Søfartsregler 4. Vind og bølger 5. På vandet 1. Makkerredning 1 og 2 2. Selvredning 3. Svømning med kajak 4. Bugsering

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

med meteorologi ved Lars Nielsen

med meteorologi ved Lars Nielsen Velkommen til en aften med meteorologi ved Lars Nielsen Atmosfæren Solen og jorden Corioliskraft København 960 km/t Windsystems Vindangivelse Vindangivelse Vinden angives ved to størrelser: dens retning

Læs mere

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Hans Viborg Kristensen, Naturhistorisk Museum april 2016 Der findes 15 paddearter og 5 krybdyrarter, der er almindeligt forekommende i Danmark. Denne nøgle

Læs mere

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø Sønderballe landdistrikt - Topografi & natur En af de største ressourcer i Sønderballe Landdistrikt er landskabet, som udgøres af topografi, kultur og natur. I det følgende ses nærmere på topografien og

Læs mere

Halmkvalitet på Biomassefyret Kraftvarmeværk A/S

Halmkvalitet på Biomassefyret Kraftvarmeværk A/S Halmkvalitet på Biomassefyret Kraftvarmeværk A/S Læs om kriterierne for godkendelse af halmballer FORMÅL OG AFVISNINGSKRITERIER FORMÅL Hos Biomassefyret Kraftvarmeværk A/S bygger vi kriterier til halmkvalitet

Læs mere

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde.

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde. GRØNLANDSHAJ Grønlandshajen er det hvirveldyr, der kan blive ældst, faktisk regner man med, at den kan blive op mod 500 år gammel. Den kan blive over 5 meter lang og veje over 1.000 kg. Vidste du, at grønlandshajen

Læs mere

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1 - ELEKTROMAGNETISKE BØLGER I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling (EM- stråling). I skal lære noget om synligt lys, IR- stråling, UV-

Læs mere

Hvordan rydder jeg mit tag for sne?

Hvordan rydder jeg mit tag for sne? Hvordan rydder jeg mit tag for sne? Forord Sne på tage Denne vejledning giver nogle generelle Baggrunden for vejledningen er, at der Større mængder af sne på tage skal tages Er der tvivl, om hvorvidt den

Læs mere

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over.

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over. BRUNSVIGER KAGEKONE 400 g Amo Hvedemel 100 g margarine (mælkefri) 50 g gær 50 g sukker 1 æg Ca. 2 dl lunken risdrik (ca. 37 C) Remonce: 100 g margarine (mælkefri) 150 g brun farin 1 tsk. vaniljesukker

Læs mere

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag.

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Før du går i gang. Har du undersøgt grunden for nedgravet ledning og rør? Har du det fornødne værktøj? Du skal bruge: En impact akkudrill,

Læs mere

ESBJERG KOMMUNE FORSØG MED IS. Book Kerstin. KEBOO. [Skriv tekst]

ESBJERG KOMMUNE FORSØG MED IS. Book Kerstin. KEBOO. [Skriv tekst] ESBJERG KOMMUNE FORSØG MED IS Book Kerstin. KEBOO [Skriv tekst] Indhold Forsøg med Is... 3 Prøv at løfte irriterende isterninger... 3 Hvad?... 3 Hvordan?... 3 Hvorfor?... 3 Tåge... 4 Du skal bruge:...

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

Produkter der fungerer. Produkter der holder. Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING

Produkter der fungerer. Produkter der holder. Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING Produkter der fungerer Produkter der holder Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING BRUGSANVISNING SIS440 Nådden skal være ren og tør. Det omgivende træ skal indeholde mindre end 12% fugt.

Læs mere