Afsender Indhold Forvaltningens kommentarer Børnehusene i Skørping, Bestyrelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afsender Indhold Forvaltningens kommentarer Børnehusene i Skørping, Bestyrelsen"

Transkript

1 Afsender Indhold Forvaltningens kommentarer Børnehusene i Skørping, Bestyrelsen 1 Det er prisværdigt, at der er fokus på børn og unges indflydelse, de sociale relationers betydning i form af fællesskaber, leg i relation til læring samt bevægelse forstået som et sundt og aktivt liv. Vi finder dog følgende beklageligt: - At der er meget få betragtninger og formuleringer, der relaterer sig til børn i dagtilbud (0-6 års området). Hvilke visioner og ambitioner er der eksempelvis for børnene i denne aldersgruppe i forhold til mødet med natur og kultur? - At anvisningerne til at opnå styrkelse af de fire fokusområder er meget vage og luftigt formulerede. Der mangler simpelthen noget konkret indhold at forholde sig til for fagpersonalet. Derudover mener vi, at der på flere punkter mangler fokus på trivsel: - Vi mener, at trivsel enten burde være en selvstændig brik i centrum af illustrationen s.7 eller være navnet på helheden, som de fire andre brikker danner tilsammen. Samtidig burde trivsel indgå centralt i beskrivelsen af alle fire fokuspunkter, da trivsel er altafgørende for et godt børne- og ungeliv. - Vi savner at der er blik for mental trivsel i udkastet, og at der i relation hertil er en opmærksomhed omkring børn og unges skrøbelighed, udsathed og mulige mistrivsel. I forlængelse heraf anbefales det, at den dårlige normering i Rebild Kommune adresseres, da sammenhængen mellem børns trivsel og normering kan betragtes som veldokumenteret. - Det forekommer uambitiøst ikke at inkludere overvejelser om digital dannelse og trivsel i relation til digitale medier og fællesskaber, da børn og unges digitale liv på mange måder og i stigende grad spiller ind på deres sociale og individuelle trivsel. Børn og ungepolitikken er rettet mod børn og unge fra 0-18 år, der har bopæl i Rebild Kommune (inkluderer efterværn, som kan gives op til det 23. år) Politikken beskriver de overordnede rammer og værdisæt, der skal danne udgangspunkt for alt arbejde med børn og unge i Rebild Kommune I politikken er der fokus på børn og unges trivsel og relationen mellem barn, kammerater og voksen. Således er de fire fokusområder i politikken bevidst udvalgt og beskrevet i forhold til ønsket om, at alle børn og unge i Rebild Kommune skal trives. Trivsel er opprioriteret i den endelige version. Digital dannelse anser forvaltningen for et for konkret emne til at kunne indgå i en politik, da det kan sidestilles med fag i skolen. Derfor vil emnet passe bedre til de handleplaner, der laves lokalt.

2 2 Børnehusene i Støvring Syd, Forældrebestyrelsen I relation hertil bør børn og unge også støttes i deres udvikling af evnen til kritisk stillingtagen, både hvad angår digitalt indhold, samt til de digitale fællesskabers betydning (set i lyset af, at mange unge udvikler stresslignende tendenser som følge af at være meget online eller føle sig tvunget til at være meget online). Hermed på vegne af forældrebestyrelsen i børnehusene i Støvring Syd høringssvar på Rebild Kommunes høring til Børne- og ungepolitik. Forældrebestyrelsen takker for muligheden for at kommentere på udkastet til børne- og ungepolitikken. Indledende er det vigtigt for forældrebestyrelsen at pointere, at vi overordnet er enige i visionen i børne- og ungepolitikken, og anerkender at der politisk sigtes højt på børne- og ungeområdet, således at børn og unge i kommunen bliver fremtidens stærke medborgere. Generelt til politikken mangler vi klare målsætninger og viden om, hvornår og hvordan disse målsætninger skal evalueres. I arbejdet med politikken savner vi overvejelser omkring, hvordan de forskellige indsatser skal prioriteres og hvem der skal lave disse prioriteringer, og ligeledes hvor højt politikken prioriteres i det samlede byråd, når budgettet skal lægges. Politikken forholder sig ikke til socialt udsatte børn og unge, hvilket vi i forældrebestyrelsen mener er vigtigt, at der kommer fokus på om ikke i politikken, så når politikken udmøntes i strategier og handleplaner. Generelt for politikken er det forældrebestyrelsens oplevelse, at tidlig indsats er essentielt for at børn helt fra spæd får det bedste grundlag for et godt liv, således de kompetencer, som fremtidens samfund efterspørger, får de bedste forudsætninger for at spire. Derfor er forældrebestyrelsen positive overfor, at der i børne- og De klare målsætninger laves lokalt i handleplaner og strategier på de enkelte institutioner. Politikken omfatter alle børn og unge, dermed også de socialt udsatte. De socialt udsatte har i samme grad som andre børn og unge ret til et trygt liv i trivsel, og hvor de møder passende udfordringer. Der kan laves konkrete prioriteringer, målsætninger og evalueringer lokalt i forbindelse med de handleplaner, der skal laves i implementeringen af børne- og ungepolitikken.

3 3 Børnehusene i Støvring Syd, MED udvalget ungepolitikken vægtes et trygt og nært fællesskab for børn- og unge. Her er det derfor forældrebestyrelsens ønske, at der også her vil sigtes højt, og at det derfor medtænkes, at højne normeringen. Ved at hæve normeringen i børnehusene mener vi, at der vil være et stort grundlag for at højne kvaliteten i børnenes dagligdag ved at tilføre flere voksne i barnets hverdag, der også er barnets nære voksne. Ved at hæve normeringen i børnehusene mener vi som forældrebestyrelse, at personalet vil få bedre rammer til at inddrage og give medbestemmelse til børnene, således der bliver bedre rammer til at børnene kan tilegne sig kompetencer til deres fremtidige børneungeliv. Vi ser i forældrebestyrelsen med spænding frem til at få indblik i, hvilke tiltag der bliver nødvendige, for at implementere den nye børne- og ungepolitik. Det fremgår af politikken, at den tænkes implementeret ved, at alle der er i kontakt med børn og unge understøtter politikkens visioner. Dog forholder vi os tvivlende over for, hvorvidt det er muligt at pålægge flere opgaver med den eksisterende struktur, da der på børneområdet i forvejen er en lav normering. I Samlet tilsynsrapport 2017 fremgår det, at kerneopgaven i børnehusene løses, men personalet har meget travlt og de faglige ressourcer udnyttes ikke fuldt ud fx har sprogpædagoger og motorikpædagoger svært ved at finde den nødvendige tid til at vejlede kolleger og forældre (Samlet tilsynsrapport 2017, bilag til sagsnr A , Børne- og Familieudvalget). Når dette er hverdagen i børnehusene er der behov for flere ressourcer til at løfte de udviklingsopgaver, der lægges op til i politikken. MED-udvalget i Støvring Syd værdsætter medinddragelse i processen omkring børne- og

4 4 Børnehusene Støvring Nord, MED udvalget ungepolitikken. Vi glæder os over en ambitiøs politik med højtsigtede visioner for ALLE børn og unge i Rebild Kommune. Vi finder et synligt fokus på meningsfulde og trygge fællesskaber værdifuldt - børn i 0-6 års alderen har netop behov for trygge rammer med nære voksne. I den forbindelse har vi naturligvis høje forventninger til, at man fra politisk side påtænker et løft af tildelingen pr. barn på 0-6 års området. Flere pædagoger i barnets tidlige år er en grundlæggende faktor for tidlig indsats og understøttelse af det enkelte barns udvikling, i tilstrækkelig grad til at løfte de i politikken angivne visioner og mål. Vi anerkender at man fra politisk hold har ambitioner om at alle børn og unge udvikles til livsduelige og stærke medborgere. Samtidig efterspørger vi, at det i politikken, i højere grad, synliggøres, at trivsel har en værdi i sig selv. Trivsel hos barnet skal ikke blot tjene samfundet, men trivsel skal netop tjene barnet, fordi barnet ER værdifuldt. Vi ser frem til at få indsigt i tydelige strategier og tiltag med henblik på implementering af børne- og ungepolitikken Tak for udkast til en ambitiøs og visionær politik, som er fremstillet enkelt, overskueligt og brugervenligt. Det taler til politikkens fordel, at så mange interessenter til børn- og familieområdet er blevet inddraget. Vi ser frem til, at realiseringen af politikken kan være med til at styrke vores konkrete, daglige arbejde med at udvikle børnene og sikre dem et godt liv i trygge ramme. Rammer som hver dag skal sikre børnene bedst mulige vilkår for, at deres stemmer høres i et rummeligt, kreativt fællesskab, der kan udfolde sig i leg og bevægelse. Vi finder det positivt, at tankegangen bag politikken passer godt sammen med de nye styrkede Trivsel ligger implicit i de fire fokusområder og er opprioriteret i den endelige version.

5 5 Børnehuset Aavangen, Forældrebestyrelsen læreplaner. Vi vil gerne kunne se trygt tilbage på, at vores del af at give vores børn og unge et godt liv lykkes. For at realisere dette, er det nødvendigt, at vi dagligt er i stand til at tilbyde trygge rammer i relation med et tilstrækkeligt antal kompetente, nære voksne. Nære voksne som i størstedelen af børnenes vågne liv skal sikre dem det gode liv. Politikken er fuld af spændende formuleringer og betragtninger. For at vi i fællesskab skal gøre den til strategier og handlinger, som kan omsættes til virkelighed, er det nødvendigt at rette blik mod de startvilkår, vi giver vores børn for at realisere det gode liv. Vi oplever allerede nu, i hverdagen, udfordringer med at sikre børnene det reelle råderum for trivsel og udvikling i børnehøjde med nære voksne. Når vi øger ambitionsniveauet med gode politiske visioner, så vil udfordringerne blive endnu mere udstillet. Vi har statistisk set en af landets dårligste normeringer på børneområdet 0-6 år. Selv om vi er dygtige, så føler vi os udfordret. For så meget dygtigere er vi nok ikke. De krav politikken har til kompetenceudvikling hos os, skal vi også kunne rumme. Derfor bør normeringerne ændres, så vi kan sikre det gode liv med nære, kompetente og rummelige voksne. Slutteligt har vi et konkret ændringsforslag til afsnittet side 4: Familie/Netværk til alle. Vi vil gerne have reformuleret fra Børn og unge har krav på at have forældre og andre betydningsfulde voksne til Børn og unge har krav på at have forældre og/eller andre betydningsfulde voksne. Ikke alle børn har forældre. På bestyrelsesmøde den 21 August 2018 drøftede forældrebestyrelsen ved Børnehuset Aavangen den nye Børne-og Ungepolitik i Rebild Kommune. Teksten rettes til forældre og/eller andre betydningsfulde voksne

6 6 Børnehuset Aavangen, Medarbejderne Daginistitutionerne Haverslev-Ravnkilde, Tuen- Kløvermarken, Personalet Daginstitutionerne i Haverslev-Ravnkilde - Tuen og Kløvermarken, Forældrebestyrelsen Forældrebestyrelsen for Børnehuset Aavangen tilslutter sig den nye Børne- og ungepolitik. Vi fandt materialet yderst relevant, men finder det samtidig nødvendigt at understrege vigtigheden af at ressourcerne følger med, således at der kan komme handling bag visionerne. På vegne af medarbejderne i børnehuset Aavangen, sender vi her med vores høringssvar omkring den fremtidige Børne- og ungepolitik i Rebild kommune. Først vil vi gerne rose forløbet op til dette udkast. Det giver et godt signal at der har været mange forskellige interessantere inviteret ind og give deres bud på hvad der er vigtigt i en børne og unge politik, både som barn/ung i kommunen samt som fagperson, der skal løfte opgaven og gøre den fra politik til virkelighed. Vi kan her fra kun tilslutte os den fantastiske vision som Børne og unge politikken beskriver. Udkastet beskriver på en simpel og tydelig måde nogle helt konkrete områder, der skal være med til at gøre det fantastisk at være barn/ung i Rebild kommune. Som ansatte i Rebild kommune har vi dog en bøn om at der også kigges på de ressourcer og midler der skal være at løfte denne opgave, som vi alle sammen gerne vil. Det er for alt i verden ikke må ske, er at det bliver en politik som bliver umulig at efterleve. Vi hilser politikken velkommen, og kan sagtens se os selv arbejde der ud fra. Politikken er grafisk godt lavet, men vi synes dog, at der i teksten er nogle sproglige udfordringer. Ind imellem er det knudret skrevet, som om der ikke er læst korrektur på teksten. Politikken indeholder mange gode holdninger og intentioner, som vi tror langt de fleste kan være enig i. Måske er det netop svagheden, idet den er meget bred. Politikken henvender sig til mange mennesker på vidt forskellige alderstrin på vidt forskellige niveauer, hvilket Når politikken er politisk godkendt, fremlægges en implementeringsplan, således at der lokalt kan laves konkrete handleplaner.

7 7 Børnehusene i Skørping, MED-udvalget politikken ikke forholder sig meget til. Generelt får vi indtryk af, at fokus mest er på de større børn, så dagpleje-, vuggestue- og børnehavebørn lidt mangler ift. hvad et godt børneliv er. Overskrifterne og strukturen er fin. Men ellers synes vi generelt ikke, at det er så godt skrevet. Det virker meget indforstået og derfor tror vi, at politikken vil have svært ved at få bred genklang i kommunen. Budskabet bliver meget uklart. Vi får lidt indtryk af, at der er fundet på en masse gode sætninger, og man vil have det hele med og så bare har sat det sammen - frem for at tænke formidling og en rød tråd i læsningen. Der er en del forvirring i måden politikken er skrevet på. Det roder imellem, at man forsøger at komme med almengyldige postulater om børn og unge, og så visioner for, hvordan det i Rebild Kommune skal sikres at børn og unge får 'det gode liv'. Det er ikke helt klart, hvad der er selve politikken og hvad der bare er generelle beskrivelser af livsvilkår for børn og unge. Politikken bør understøttes af operationelle handlingsplaner og konkrete tiltag der beskriver, hvordan de enkelte mål i politikken opnås i de forskellige aldersgrupper. Vi har vedhæftet dokumentet, hvor der er skrevet et par konkrete kommentarer til forskellige tekststykker. Vi oplever at processen fra start har været positiv i forhold til de mange samarbejdspartnere både unge, ansatte, forældre og politikere, der har været inddraget. Vi oplever, at det er rigtig svært at lave et høringssvar på dette udkast, da vi oplever det som meget diffust og med mangelfuld faglig indsigt og faglige termer. Som ansatte i 0-6 årsområdet oplever vi, at teksten i stort set hele politikken er formuleret, som om den er tilegnet unge, og finder det svært at finde at læse hvor overvejelserne omkring politikken også indbefatter de 0- Når politikken implementeres, vil der også blive lavet målrettede handleplaner for de 0-6 årige. Politikken gælder alle aldersgrupper fra 0-18 (23). Når politikken implementeres, vil der også blive lavet målrettede handleplaner for de 0-6 årige. Politikken gælder alle aldersgrupper fra 0-18 (23).

8 8 6 årige. Vi bifalder, at vi i Rebild kommune blot skal have bare politik, der dækker børne- og ungeområdet. Samtidig er vi opmærksomme på, at den kommende politik i vores optik skal være dækkende for et helt børne og ungeliv, og dermed rumme alle aspekter af et børneliv. I den nuværende form ser vi ikke, at den kan erstatte de velformulerede strategier for fremtidens folkeskole og for fremtidens dagtilbud. Og slet ikke på nogen måde stå som garant for at indholdet i den nuværende sammenhængende børne og ungdomspolitik består. Som beskrevet i indledningen i denne politik, er denne politik en paraply for de andre og knytter dem sammen. Der er fokus på en sammenhængende, tværfaglig og helhedsorienteret tilgang til arbejdet med børn. Ud over de grundige beskrivelser i den nuværende politik omkring trivsel, inklusion og læring og den velbeskrevet faglige indsats der er i den nuværende politik, så mangler vi også at der i udkastet beskrives meget tydelig, at vi skal have fokus på trivsel - at Børn og Unge i Rebild kommune skal være livsglade, være i glædesfyldt samvær og at trivsel er i højsæde for børn og unge i kommunen. Dagtilbudsloven skriver: Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer, hvor legen er grundlæggende, og hvor der tages udgangspunkt i et børneperspektiv. Puslespillet som illustrator: Vi ser, at det optimale vil være at politikken illustreres et puslespil med 5 brikker frem for 4 brikker. Den femte brik ser vi placeret i midten og har overskriften TRIVSEL med livsglæde og glædesfyldt samvær som underpunkter. Denne brik omkranses så af de 4 andre brikker, der illustrerer fokusområder, således at trivsel Fokus på trivsel ligger implicit i de fire fokusområder. Trivsel er opprioriteret i den endelige version.

9 bliver det centrale for fokuspunkterne. Vi oplever at trivsel ikke er beskrevet som et grundlæggende betingelse, som i ovennævnte strategier. Det mener vi er en stor mangel i udkastet, da vi går ud fra at det stadig er en grundlæggende værdi for alle børn i Rebild Kommune. I indledningen skrives der, at politikken sætter en retning for alle der har med børn og unge at gøre i kommunen, at den udstikker de overordnet rammer for vores daglige arbejde. Vi oplever ikke tydelige formuleringer, der underbygger dette, men at teksten er ukonkret og ikke handlingsanvisende på en sådan måde, at det sikrer at vi følger samme retning. Det vil være givende hvis der tydeliggøres værdier i politikken, der kan understøtte retningen. Der er lavet et godt materiale vedr. ledelsesgrundlaget, hvor der er fastsat centrale værdier. Vi ser det som væsentligt, at de værdier der gennemsyrer Rebild Kommune er de samme, uanset om man er barn eller voksen, medarbejder eller leder... Der bliver lavet konkrete handleplaner lokalt på de enkelte institutioner. Vi tænker følgende forslag: Børn og unges stemme: Medinddragelse, tillid og ansvarlighed Fællesskaber der rummer: Tillid, anerkendelse og professionalisme Leg, lær og skab: Mod, fremsynethed og åbenhed. I bevægelse: Handlekraft og tillid 9

10 Daginstitutionerne i Støvring Nord, Forældrebestyrelsen 10 Yderligere noter: Leg, lær og skab: Høje forventninger dygtige børn og unge Vi har ambitioner og høje forventninger til alle børn og unge, således at de bliver så dygtige, som de kan. Vi vil udligne ulighed i læring, så alle børn og unge bliver rustet til videre uddannelse og fremtidens arbejdsmarked. For at forstå meningen med ordene: at udligne ulighed i læring, er der brug for en præcisering. Som det står nu oplever vi at teksten er modsætningsfyldt. Vi anerkender alle at børn skal blive så dygtige som de kan. Men vi må også anerkende at vi alle mennesker er forskellige og det er forskelligt hvor dygtige vi kan blive. Derved mener vi ikke at kunne udligne ulighed i læring. Forældrebestyrelsen for daginstitutionerne i Støvring Nord, vil gerne kvittere og takke for medinddragelsen og processen omkring etableringen af den Børne- og ungepolitik, der skal implementeres og arbejdes med i denne valgperiode. Vi finder Børne- og ungepolitikken ambitiøs og visionær, og bemærker at den flere steder har forståelse for børn og unges samtid, f.eks. i forståelsen af betydningen af digitale fællesskaber. Vi ser frem til de tiltag der nødvendigvis skal iværksættes, for at nå i mål med vores nye Børne- og ungepolitik. Vi glæder os over forståelsen for betydningen af nære, meningsfulde og trygge fællesskaber for børn og unge. I den forbindelse vil vi påpege, at intuitions- og skole personale netop er nære voksne for barnet, der kan skabe rammer for udvikling og læring. Desuden bemærker vi at der i den politisk målsætning Vision 2030 bliver skrevet: Vi forebygger. Vi er på forkant. Vi tager det i opløbet og

11 Haverslev-Ravnkilde skole, Skolebestyrelsen Karensmindeskolen, Skolebestyrelsen 11 sætter tidligt ind. Den rettidige omhu kræver måske noget ekstra nu, men betaler sig på den lange bane. Med forebyggelse kommer vi længst. Dette ligger op til, at vi vil opfordre jer politikere til netop at prioritere forebyggelse og nære voksne ved at øge normeringerne for 0-6 års området og på skoleområdet vi er alle interesserede i at give vores børn og unge de allerbedste opvækstbetingelser, og den kedelige statistik med, at vi har én af landets dårligste normeringer/tildelinger for børnehaver og absolut ikke er ambitiøse ift. vuggestuer og skoler, bør vi få ændret hurtigst muligt. Skolebestyrelsen på Haverslev-Ravnkilde Skole kan tilslutte sig forslaget til Rebild Kommunes nye Børne- ungepolitik. Dog finder skolebestyrelsen, at forældrenes ansvar ikke træder tydeligt nok frem i materialet. Skolebestyrelsen ser den samlede Børne- og ungepolitik som et meget visionært og ambitiøst udtryk for at invitere børn og specielt unge ind til et aktivt liv med mulighed for dialog, så børn og unge udvikler medborgerskab. Udkastet til politikken er tænkt godt for de enkelte beskrevne områder med en visionsdel, en forpligtelse og en aktionsdel. Det er tydeligt, at børn og unge med ressourcer vil finde en rigtig god ramme at udvikle sig i, når vi ser udkastet til politikken med de beskrevne visioner for børn og unge. Skolebestyrelsen mangler dog en mere tydelig vision om tidlig indsats for de børn og unge der af forskellige grunde ikke har mange ressourcer at trække på. Politikken beskriver, at Børn og unge har krav på at have forældre og andre betydningsfulde voksne i deres liv, som tager ansvar for og engagerer sig i barnets trivsel, sundhed, opdragelse og udvikling. (s. 4) Som Forældrene er skrevet ind i politikken under Fællesskaber, der rummer samt indgår også i puslespillet på sidste side. Børne- og ungepolitikken er et fælles ansvar.

12 Kilden BørneogUngeunivers, bestyrelsen 12 forældrevalgte opleves institutioners arbejde med udsatte børn og unge ofte med manglende koordinering fra de forskellige kommunale forvaltninger. På side 2 beskrives, hvordan politikken ikke står alene: Konkret vil den blive udmøntet i strategier og handleplaner inden for alle de områder, som børn og unge er en del af. Netop tidlig indsats for udsatte familier med små børn vil kunne afhjælpe mange af de problemstillinger, institutioner arbejder med, når børnene begynder der. I skolen opleves det ofte, at børn og unge inden for normalområdet har faglige og/eller sociale problemer, der i mange tilfælde kunne have været afhjulpet med tidlig indsats. Skolebestyrelsen på Karensmindeskolen bakker fuldt ud op om udkast til Børne- og ungepolitikken, samtidig med at vi er bekymrede for, om der kommunalt er tilstrækkelig fokus på den tidlige indsats for udsatte børn og unge. Dette kunne fremgå tydeligere af den færdige politik. Bestyrelsen for Kilden Børne- og Ungeunivers ser det fremlagte udkast til ny Børne- og ungepolitik i Rebild Kommune, som et godt og brugbart værktøj i arbejdet og samarbejdet med børn og unge. I Kilden har vi særligt fokus på tidlige og langsigtede indsatser og på at sikre trygge overgange, så vi bidrager til at skabe gode forudsætninger for at alle børn oplever at have værdi og lige muligheder for et godt liv. Vi hilser særligt velkomment, at der fokuseres på alle børn og unges lige muligheder i børne og ungelivet uanset forudsætninger og udfordringer. I Rebild øst har vi særligt brug for at give udsatte børn og unge det skub, som gør dem til livsduelige medborgere. Vi vil som bestyrelse med børne- og unge politikken som grundlag, fortsætte arbejdet med at skabe trygge miljøer gennem fælles aktiviteter på tværs af årgange i både Tidlig indsats indgår også i politikken, side 5 nederst.

13 13 PPR dagtilbud og skole, så den enkelte føler sig som en vigtig del af et forpligtende, mangfoldigt fællesskab. Vi er kommet langt med åben skole, digitalisering og bevægelse i undervisningen samt efteruddannelse i relations-kompetencer for hele det pædagogiske personale. Vi tror på, at disse tiltag er vigtige forudsætninger for at kunne udligne ulighed i læring. Det er helt i tråd med børne- og ungepolitikken at vi fortsætter og videreudvikler de initiativer, og vi ser derfor politikken, som en vigtig investering i Rebilds fremtid. Overordnet synes vi, at det er en flot og gennemarbejdet politik med mange gode tanker og visioner, som vi kan bakke op om fra PPR. Vi oplever dog, at der er et stort fokus på, at børnene skal præstere på forskellige måder, og at der er mange ting de skal både personligt, fagligt og socialt. Vi savner, at det er tydeligere, at det også er ok, at børn bare er til, og at de har en værdi i sig selv- og ikke kun i kraft af deres kunnen, og det de kan præstere. Vi savner, at der er fokus på, at børnene også skal gøre ting, fordi det er rart og hyggeligt, og ikke fordi det har et formål - aktiviteten er målet. I politikken er børn med forskellige forudsætninger nævnt, men vi oplever, at det kan være svært at skabe rammerne for at kompensere tilstrækkeligt, samt at nogle børn, uanset hvor meget de kompenseres, stadig kun i et meget begrænset omfang, vil kunne bidrage til arbejdsmarkedet, lokalsamfundet og det globale samfund. De børn, synes vi lidt drukner i de flotte ambitioner i politikken. Det sagt, så mener vi bestemt, at det er vigtigt, at vi har høje forventninger til vores børn og unge, for uden dem, så udvikler de sig ikke så meget, som de kan. Vi lever i et samfund, hvor rigtig mange børn og unge Der er i alle politikkens temaer taget højde for, at alle børn skal kunne rummes. Temaet Leg, lær og skab har netop Leg som et vigtigt omdrejningspunkt, hvor voksne skal være opmærksomme på at skabe rum til leg og til fællesskaber mm. Teksten er tilrettet.

14 Rebild Dagpleje, Forældrebestyrelsen Rebild Kommunes dagplejes MED-udvalg Skørping Skole, MEDudvalg Skørping Skole, Skolebestyrelsen Sortebakkeskolen, Skolebestyrelsen og MEDudvalget 14 udvikler angst, stress og lavt selvværd, da vi har et samfund med stort fokus på fremdrift og bidrag til samfundet. Vi mener, at det vil være fremsynet, hvis Rebild kommune kan være på forkant ved at indskrive noget af det ovenstående, da vi mener, at det er noget af det, der kan være med til at forhindre, at presset for at præstere bliver for stort. Forældrebestyrelsen vil gerne anerkende den nye Børneog ungepolitik i Rebild Kommune for politikkens mål og visioner. Børne- og ungepolitikken dækker en bred aldersgruppe, hvorfor det, for os i forældrebestyrelsen, kan være svært at forestille os vores børn i 0-3 års alderen i alle dele af politikken. Men vi finder det positivt, at der er en gennemgående rød tråd op igennem alle aldersgrupper. Vi påskønner, at der sættes et øget fokus på børns sundhed og håber, at der også indarbejdes kostråd, da der i politikken lægges vægt på aktivitet. Børne- og ungepolitikken er kort, præcis og overskuelig og vi ser frem til at følge de strategier og handleplaner, der skal følge op på politikken. Rebild kommunale dagplejes MED udvalg takker for udkastet til børne- og ungepolitikken. Vi har med interesse læst politikken og tænker det er et godt stykke arbejde der ligger bag. Vi glæder os til at se politikken komme ud og bliver praktiseret i virkeligheden. Vi har ingen yderligere kommentarer. Det lokale MED-udvalg på Skørping Skole kan tilslutte sig udkastet til ny Børne- og Ungepolitik. Skolebestyrelsen ved Skørping Skole tilslutter sig udkastet til ny Børne- og Ungepolitik. Vi vil gerne knytte følgende kommentarer til Børne- og ungepolitikken: Processen omkring tilblivelsen af politikken var fin - Der bliver lavet konkrete handleplaner lokalt på de enkelte institutioner.

15 Suldrup Skole, skolebestyrelsen 15 skønt, at elevråd og ungeråd deltog aktivt i processen. Selve politikken udgør et godt pejlemærke for de mål, som skal opnås i den 4 årige periode. Ord er taknemmelige - vi glæder os til, at vi sammen på tværs af forvaltninger, får skabt handling bag ordene. Vi har med interesse læst udkastet til B&U politik. Generelt synes vi, at det er et godt gennemarbejdet og ambitiøst rammedokument, der indeholder vigtige værdier. Politikken er beskrevet kort og præcist, og dokumentet er velstruktureret. Samtidig kan vi genkende grundtankerne fra det fælles møde i Skørping. Områder vi særligt vil fremhæve positivt: - Børnene er i centrum - Der stilles krav til omgivelserne, både til forældre og andre voksne omkring barnet - Ønsket om at sikre, at alle børn bliver hørt ikke kun de ressourcestærke børn - Der er fokus på det tværfaglige arbejde i kommunen Vi ser frem til at arbejde videre med politikken, så den kan blive omsat og udmøntet til konkrete handlinger. Et par konkrete bemærkninger: Side 4: Formuleringen om, at vi vil forholde og nysgerrigt og engageret til digitale fællesskaber bør tilføjes kritisk, idet vi mener det er vigtigt at børnene - og for så vidt også de voksne, der har med dem at gøre - kan forholde sig kritisk til den digitale udvikling i almindelighed og de sociale medier i særdeleshed. Side 5: Formuleringen Vi vil udligne ulighed i læring mener vi bør ændres til Vi vil udligne ulighed i uddannelse. Ulighed er et meget stort begreb, som indeholder mange dimensioner. På samme måde er uddannelse også et overbegreb for læring. Ved at skifte begreb, mener vi derfor, at begreberne så at sige kommer på niveau med hinanden. Læring er en proces, mens uddannelse indbefatter alle aspekter af det at kritisk tilføjes i teksten. Politikken er for alle aldersgrupper, derfor er ordet læring og ikke uddannelse valgt. Uddannelse er mere målrettet skole end den yngre målgruppe.

16 Tuen og Kløvermarken Tumlehøj, Bestyrelse og MED udvalg Øster Hornum Børneunivers, Bestyrelsen blive livsduelig. Side 7, anden linje: sætningen er forkert Pdf med kommentarer indsat: primært sproglige rettelser. Vedhæftet. Vi har læst og behandlet udkastet til den nye børne & familiepolitik. Vi mener det er en meget overordnet politik og det skal det også være når den skal favne så stort et område. Den er fint sat op og er tilpas kort. Det er dejligt, at det er italesat at alting foregår i et samarbejde mellem de berørte parter. Den er måske en smule skolepræget. På layout siden er der lidt småting, så som pixeleret billede på side 2, slåfejl med et dobbelt er på sidste side og forskellig skriftstørrelse på side 6. Overordnet set er det en god politik, som vi sagtens kan agere indenfor. Bestyrelsen i Øster Hornum Børneunivers anbefaler, at Børne- og Familieudvalget godkender udkastet til ny Børne- og Ungepolitik tilvejebringer struktur og økonomi, der bedst muligt understøtter intentionerne i den nye Børne- og Ungepolitik Bestyrelsen i Øster Hornum Børneunivers tillader sig at påpege, at en samling af overbygningseleverne i Støvring vil understøtte flere af intentionerne i den nye Børne- og Ungepolitik. Der bliver lavet konkrete handleplaner lokalt på de enkelte institutioner. 16

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Høringssvar fra Børnehaverne i Støvring N vedr. Strategi og digitale værktøjer i Rebild kommune.

Høringssvar fra Børnehaverne i Støvring N vedr. Strategi og digitale værktøjer i Rebild kommune. 1 - Høringssvar fra Børnehaverne i Støvring N vedr (3) Høringssvar fra Børnehaverne i Støvring N vedr. Strategi og digitale værktøjer i Rebild kommune. Vi er positivt stemt for strategien om digitale værktøjer

Læs mere

Dagtilbudspolitik i Hjørring Kommune 2019

Dagtilbudspolitik i Hjørring Kommune 2019 Dagtilbudspolitik i Hjørring Kommune 2019 Forord I Hjørring Kommune har vi i fællesskab udviklet en ny ambitiøs politik, der sætter en fælles retning for udviklingen af dagtilbudsområdet i de kommende

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 10 principper for forældresamarbejde - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 2 Fælles om et stærkere forældresamarbejde 10 principper for forældresamarbejdet

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik 2019-2023 Indledning Formålet med Nyborg Kommunes børne- og ungepolitik er at give alle børn og unge mulighed for at udvikle og udfolde sig og blive livsduelige

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 1 Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år i Rudersdal Kommune, og den supplerer lovbestemmelser, delpolitikker og strategier

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar til Børne- og Ungepolitikken

Sammenskrivning af høringssvar til Børne- og Ungepolitikken Sammenskrivning af høringssvar til Børne- og Ungepolitikken Ishøj Skole skolebestyrelsen Skolebestyrelsen på Ishøj Skole har på skolebestyrelsesmøde den 18. maj 2010 drøftet den nye Børne- og Ungepolitik.

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats

3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats 3. UDKAST BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet i alle

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik

Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik Sammen om trivsel Børne- og ungepolitik 2019-2023 Indledning Formålet med Nyborg Kommunes børne- og ungepolitik er at give alle børn og unge mulighed for at udvikle og udfolde sig og blive livsduelige

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

Vores mission og vision i. altid i bevægelse-

Vores mission og vision i. altid i bevægelse- Vores mission og vision i altid i bevægelse- 1 MISSION OG VISION Missionen er Landsbyordningens overordnede opgave. Visionen er udtryk for den retning, som Landsbyordningen ønsker at udvikle sig hen imod.

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Lærings- og Trivselspolitik 2021

Lærings- og Trivselspolitik 2021 Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 5 Trivsel... 7 Samspil.... 9 Rammer for læring, trivsel og samspil... 11 2 Lærings- og trivselspolitik 2021 Indledning Vi ser læring og

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet i alle børn og

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik

Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik Indhold: Indledning 3 Det står vi for 5 Dannelse og uddannelse rykker! 6-7 Inkluderende fællesskaber giver bedre muligheder for alle 8-9 Vi gør mere af det, der virker

Læs mere

Børne-, Unge- og Familiepolitik Fælles ansvar - fælles indsats

Børne-, Unge- og Familiepolitik Fælles ansvar - fælles indsats Børne-, Unge- og Familiepolitik 2018 Fælles ansvar - fælles indsats INDLEDNING Et godt hverdagsliv er afgørende for alle børn, unge og familier i Hjørring Kommune uanset social og kulturel baggrund. En

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge trives Byrådet besluttede den 14. maj 2018 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken danner en fælles platform og

Læs mere

BØRNE- & UNGEPOLITIK HERNING SKABER VI VENSKABER Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik og fælles Børne- og Ungesyn Her skaber

BØRNE- & UNGEPOLITIK HERNING SKABER VI VENSKABER Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik og fælles Børne- og Ungesyn Her skaber BØRNE- & UNGEPOLITIK Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik og fælles Børne- og Ungesyn Her skaber vi venskaber er udarbejdet i samarbejde med børn og unge, forældre, medarbejdere, foreninger, erhvervslivet

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 19. marts 2013. Mødetidspunkt: 17:00

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 19. marts 2013. Mødetidspunkt: 17:00 Ekstraordinært møde Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Hugo Hammel (A), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O),

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET

BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET 2. GENERATION BØRN, FAMILIE OG UDDANNELSESUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Janne Hansen Vi lever i en tid med store forandringer. Børnetallet falder og vi har ikke uanede ressourcer til at løse opgaven.

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe

gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe gladsaxe.dk Sammen Børn og unge former fremtiden Børne- og skolepolitik i Gladsaxe I Gladsaxe Kommune har vi store ambitioner for vores arbejde med børn og unge. Vi har en vision om, at børn og unge vokser

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 2015-2017 I Aalborg Kommune vil vi have at alle børn og unge trives. Byrådet besluttede den xx. juni 2015 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken gælder byrådsperioden

Læs mere

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune Livsduelige børn og unge Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune 1 Forord I Kerteminde Kommune vil vi understøtte kommunens børn og unge i at blive livsduelige mennesker, der har de rette egenskaber

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse politiske

Læs mere

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal.

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal. Høringssvar på inklusionsstrategien fra områdeledergruppen. Områdeledergruppen er undrende overfor strategiens form, processen og deltagelsen omkring udarbejdelsen. Formen ser vi som en blanding af vision,

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2019-22 Børn og unge der tør 1 DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, SÅ DET KLARER JEG HELT SIKKERT! PIPPI LANGSTRØMPE Indledning I Børne- og Ungepolitikken for 2019-22 ønsker vi som byråd

Læs mere

Skolepolitik i Hjørring Kommune unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitik i Hjørring Kommune unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitik i Hjørring Kommune 2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Forord Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget har i foråret 2018 i en involverende samarbejdsproces mellem forældre, elever,

Læs mere

Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik

Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik UDKAST Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik For perioden 2019-2022 Godkendt af Byrådet den xx Forord I Fredensborg Kommune mener vi, at alle børn skal have mulighed for at

Læs mere

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB INDLEDNING Denne beskrivelse er den fælles ramme og de fælles retningslinjer for samarbejdet om overgang fra SFO til klub et samarbejde, der skal sikre den trygge

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Børne-, Unge- og Familiepolitik Fælles Ansvar - Fælles indsats

Børne-, Unge- og Familiepolitik Fælles Ansvar - Fælles indsats Børne-, Unge- og Familiepolitik 2018 Fælles Ansvar - Fælles indsats INDLEDNING Et godt hverdagsliv er afgørende for alle børn, unge og familier i Hjørring Kommune uanset social og kulturel baggrund. En

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK

HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2018-2022 INDLEDNING Formålet med Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik er at sætte ramme og retning for udviklingen af livsduelige børn og unge. Alle skal have

Læs mere

Det fællesskab Dagtilbud Smedegården rettes mod - og dannes om, er professionelle og faglige forestillinger om, hvad der giver de bedste resultater!

Det fællesskab Dagtilbud Smedegården rettes mod - og dannes om, er professionelle og faglige forestillinger om, hvad der giver de bedste resultater! 1. Indledning Kære læser - velkommen til Dagtilbud Smedegårdens perspektivplan! Du har, gennem denne perspektivplan, mulighed for at få større indblik i og kendskab til Dagtilbud Smedegården! Alle dagtilbud

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Høringssvar Fælles Ansvar samlet notat

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Høringssvar Fælles Ansvar samlet notat Hjørring Kommune Internt notat Børne- og Undervisningsforvaltningen Sag nr. 00.18.04-P16-1-15 01-03-2016 Side 1. Høringssvar Fælles Ansvar 2.0 - samlet notat I høringsperioden fra 25. januar til 29. februar

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 214 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af SOU samrådsspørgsmål T Dato /

Læs mere

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning FællesMED-udvalg Børn og Undervisning Til Uddannelse, Børn og Familie 4. marts 2019 Sags id: 18/24980 Høringssvar til Dagtilbuddenes fælles kvalitetsaftale 2017-2018 FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik

Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november Sammenhængende børne- og ungepolitik Godkendt i Familieudvalgets møde den 28. november 2007. Sammenhængende børne- og ungepolitik 2007 Indholdsfortegnelse:...3 Børne- og ungepolitikkens tilblivelse...4 Opbygning af børne- og ungepolitikken...8

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter tidlig sammenhængende indsats Børn og unge skal udfordres FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge kan være i udfordringer de er ikke en udfordring Gældende fra 2019 til 2022 GREVE

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning -

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014

Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014 Arbejdsgrundlag for pædagogiske indsatser på dagtilbudsområdet i perioden 1. maj 2012 til 1. august 2014 Forord Det enkelte dagtilbud er en selvstændig enhed med forskelligheder, særpræg og unikke tilbud

Læs mere

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge Indsatsplan 2016 2018: Strategi for fællesskaber for børn og unge Strategi for fællesskaber og indsatsplanen skal samlet set understøtte realisering af visionen om, at børn og unge oplever glæden ved at

Læs mere

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000 Nr. Overskrift Beskrivelse 1 Et attraktivt uddannelses- og Fagligt løft til ledere og medarbejdere. ungdomsmiljø. Visionen peger på at uddannelsesniveauet i kommunen skal styrkes. Nyere forskning peger

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber... 5 Børn og unge med særlige

Læs mere

Børne- og Ungepolitik. I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge lærer og trives.

Børne- og Ungepolitik. I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge lærer og trives. Børne- og Ungepolitik I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge lærer og trives. Politikken består af fem værdibaserede overskrifter Politikken viser, hvilken retning Aalborg Kommune ønsker,

Læs mere

Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2013-2017. Godkendt i byrådet den 28. februar 2013.

Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2013-2017. Godkendt i byrådet den 28. februar 2013. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2013-2017 Godkendt i byrådet den 28. februar 2013. INDLEDNING... 3 DEN RØDE TRÅD... 3 RELATIONER... 5 FOKUSOMRÅDE... 5 LÆRING OG UDVIKLING... 6 FOKUSOMRÅDE... 2

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Børne- og Ungepolitik for Greve Kommune

Børne- og Ungepolitik for Greve Kommune Børne- og Ungepolitik for Greve Kommune 2010-2014 UDKAST 01-12-2010 Greve Kommune Forord Børn og unge skal have det godt i Greve Kommune. De skal være glade for at være sig selv, og de skal kunne indgå

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Gentofte Kommune Den pædagogiske læreplan Den 1. august 2013 1 Indledning Gentofte Kommune vil have det bedste børneliv for de 0 til 6-årige. Vi vil være førende med et børneområde på forkant med den globale

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK T S A K UD Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Forordet kommer senere BØRN & UNGE POLITIKKEN HAR 5 TEMAER. Hans Erik Møller Formand Børn & Familieudvalget Knud Jager Andersen

Læs mere

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision På skole- og dagtilbudsområdet Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision I Norddjurs Kommune ønsker vi, at alle børn i skoler og dagtilbud skal være

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Næstved Kommunes. Sammenhængende børne- og ungepolitik

Næstved Kommunes. Sammenhængende børne- og ungepolitik Næstved Kommunes Sammenhængende børne- og ungepolitik Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved Telefon: 5588 5588 naestved@naestved.dk www.naestved.dk Forord.... 4 Introduktion til politikken... 5

Læs mere

2015-2019. Sprog- og Læsestrategi

2015-2019. Sprog- og Læsestrategi 2015-2019 Sprog- og Læsestrategi Strategien omfatter tale, sprog og skriftsproget (både læsning og skrivning). Forord For at kunne tage aktivt del i livet har vi brug for sproglige kompetencer. Det drejer

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Forord Gladsaxe Byråd har vedtaget en revideret Politik for mad, måltider og bevægelse for børn og unge i Gladsaxe

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger 1 Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Møllehuset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik Sammenhængende børnepolitik THISTED KOMMUNE Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik 2010 Tilrettet udkast 21. maj 2007 1 Indhold: INDLEDNING...3 VÆRDIER OG BØRNESYN...3 MÅLGRUPPER...4 MÅLSÆTNINGSHIERARKIET...5

Læs mere