Baggrundspapir til temadrøftelse i kommunalbestyrelsen op mod økonomiforhandlingerne for 2020

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrundspapir til temadrøftelse i kommunalbestyrelsen op mod økonomiforhandlingerne for 2020"

Transkript

1 Baggrundspapir til temadrøftelse i kommunalbestyrelsen op mod økonomiforhandlingerne for 2020 Det er til de årlige økonomiforhandlinger, at rammerne for kommunernes budgetlægning fastlægges. KL's bestyrelse opfordrer som optakt til forhandlingerne kommunalbestyrelserne til at tage en temadrøftelse om aktuelle økonomiske temaer. Hvis der er udfordringer og cases fra de lokale drøftelser, som det er vigtigt, at KL kender til som forberedelse til økonomiforhandlingerne, opfordres kommunerne til at give KL en tilbagemelding på det. Side 1 af 8 Formålet med dette notat er at skabe et fælles udgangspunkt for drøftelserne i kommunalbestyrelsen ved at opsummere forskellige forhold vedrørende aftalesystemet og forhandlingerne samt baggrunden for forhandlingerne om aftalen for Notatet indeholder: 1. Baggrund om aftalesystemet 2. Samspillet mellem KL og kommunerne 3. Processen før og efter aftaleindgåelse 4. Særligt vedrørende forhandlingerne for Baggrund om aftalesystemet Formålet med aftalesystemet Formålet med aftalesystemet er at kombinere lokale hensyn til frihed og fleksibilitet med overordnede hensyn til den samlede udgiftsstyring. For KL har aftalesystemet altid været et afgørende omdrejningspunkt i interessevaretagelsen. Det er her, hvor KL alene i et rum med regeringen kan rejse alle større kommunale udfordringer og finde politiske løsninger. Aftalerne giver mulighed for indflydelse på både økonomi og velfærd og bidrager til at håndtere større samfundsmæssige udfordringerne. For regeringen bidrager aftalesystemet til en effektiv økonomistyring og politikudvikling. Ikke mindst fordi kommunerne med aftalerne får en politisk og økonomisk ramme til lokal tilpasning og samtidig et betydeligt medansvar for at overholde økonomi, mål og rammer. Der er en aftale mellem en række partier i Folketinget om at stemme for aftaler mellem den til enhver tid siddende regering og KL. De årlige økonomiaftaler Aftalesystemet indebærer, at der forhandles og indgås aftaler mellem regeringen og KL om både kommunernes samlede økonomi og en række øvrige temaer. Omdrejningspunktet er de årlige økonomiaftaler, der indgås i juni for det efterfølgende budgetår.

2 Aftalerne fastsætter rammerne for økonomien i kommunerne under ét for det kommende år. Aftalerne fastlægger niveauet for de samlede serviceudgifter og anlægsinvesteringer i kommunerne for det følgende år samt rammen for den kommunale skattefastsættelse. Herudover fastlægges en række andre forudsætninger for den kommunale økonomi, herunder skøn for kommunernes udgifter til indkomstoverførsler. På baggrund af de aftalte udgiftsniveauer og aftalens øvrige forudsætninger beregnes et bloktilskud, som sikrer, at kommuner under ét har finansiering til de aftalte udgifter. Ud over de økonomiske rammer indeholder økonomiaftalerne også aftaler og hensigtserklæringer om en række andre temaer med betydning for den overordnede økonomi eller økonomistyring. Side 2 af 8 Budgetloven og de 4-årige udgiftslofter Med budgetloven er der indført 4-årige udgiftslofter for henholdsvis stat, kommuner og regioner. Budgetloven fastsætter ikke størrelsen på udgiftslofterne. Det gør Folketinget derimod i forbindelse med vedtagelsen af finansloven. For kommunerne udgør udgiftsloftet en øvre grænse for, hvad kommunerne må afholde af udgifter til service. Budgetlovens bestemmelser giver dog mulighed for, at der i forbindelse med økonomiforhandlingerne kan flyttes rundt på udgifterne mellem de tre offentlige udgiftslofter. Staten har en reserve under det statslige loft, som der kan flyttes udgifter fra til kommunerne i forbindelse med økonomiforhandlingerne mellem KL og regeringen. Det statslige vedtagne udgiftsloft udgør dermed udgangspunktet for økonomiforhandlingerne og justeres efterfølgende i overensstemmelse med forhandlingsresultatet. Moderniserings- og effektiviseringsprogrammet I de nuværende udgiftslofter er der indarbejdet en profil med en årlig reduktion på ½ mia. kr. Den årlige reduktion skyldes ikke budgetloven, men stammer fra økonomiaftalen for 2017, hvor det lykkedes KL at få forhandlet det hidtidige omprioriteringsbidrag på 1 pct. årligt (2,5 mia. kr.) væk og erstatte det med moderniserings- og effektiviseringsprogrammet (MEP). Målsætningen var, at MEP skulle frigøre 1 mia. kr. i kommunerne årligt, hvoraf den ½ mia. kr. forblev i kommunerne, mens den anden halvdel frigøres til brug bredt i den offentlige sektor ved årligt at reducere det kommunale udgiftsloft med ½ mia. kr. MEP-programmet er aftalt frem til og med 2020, og der foreligger ikke herefter en aftale med KL om at reducere udgiftsloftet. Sanktionsmekanismer Folketinget har vedtaget forskellige sanktionsmekanismer for at sikre aftaleoverholdelse. Finansministeren har bemyndigelse til at holde op mod 4 mia. kr. af kommunernes bloktilskud tilbage, hvis kommunernes budgetter ikke overholder de aftalte økonomiske rammer. I forhold til kommunernes serviceudgifter kan ministeren pålægge kommunerne en sanktion på op til 3 mia. kr., hvis kommunerne overskrider den aftalte ramme, mens der på regnskabet er en sanktion krone for krone, hvis kommunerne overskrider budgettet.

3 På anlæg kan op til 1 mia. kr. af bloktilskuddet tilbageholdes, hvis kommunernes budgetter overskrider den aftalte ramme. Der er ikke en anlægssanktion på regnskabet, men regeringen har ved flere lejligheder og med tiltagende styrke forsøgt at indføre en sanktion på kommunernes regnskaber på anlæg. 2. Samspillet mellem KL og kommunerne En tæt dialog En vigtig forudsætning for KL's styrke og indflydelse i forhandlingerne med regeringen er først og fremmest en tæt dialog med alle kommunalbestyrelser. Et tæt samspil er vigtigt, fordi det giver KL mulighed for at afstemme med medlemskredsen, om KL er på rette vej i forhandlingerne, og det giver medlemmerne mulighed for at komme med input til KL's forhandlingsoplæg. Side 3 af 8 Samtidig er det igennem den tætte dialog med kommunerne, at KL får konkrete eksempler på kommunernes udfordringer og problemstillinger, som kan bringes ind på forhandlingsbordet. Det styrker KL's kommunikation og argumenter i forhandlingerne med regeringen og udadtil i medierne. Behovet for at tale med én stemme En anden forudsætning for KL's forhandlingsposition er, at kommunerne taler med én stemme. KL har størst legitimitet og gennemslagskraft i forhandlingerne med regeringen, når KL har en samlet medlemskreds bag sig. Det er et naturligt vilkår, at kommunerne er forskellige, men KL kan skabe rammerne og grundlaget for, at kommunerne kan finde fælles fodslag og stå samlet over for regeringen. Det styrker KL's forhandlingsposition og øger mulighederne for indflydelse, når kommunerne samlet arbejder for en fælleskommunal dagsorden, end når en mindre gruppe arbejder for en enkelt lokalpolitisk sag. KL's kommunikation i medierne Økonomiforhandlingerne foregår i stigende grad året rundt og i langt højere grad også i det offentlige rum. Derfor er KL også nødt til at være offensive i medierne og markere klare budskaber og forhandlingskrav. Både for at påvirke regeringen og det øvrige Folketing, men også for at få skabt en generel debat om de temaer og udfordringer, der står centralt for kommunerne. En vigtig forudsætning for at sætte dagsordenen i medierne er, at kommunerne kan understøtte KL's krav og kommunikation fx ved at bidrage med eksempler, der kan give et konkret billede på de udfordringer, kommunerne står over for. Vigtigheden af aftaleoverholdelse Endelig står KL og kommunerne naturligvis stærkest, når de indgåede økonomiaftaler bliver overholdt. Det er helt afgørende for, at KL har en plads inde ved forhandlingsbordet og opfattes som en legitim aftalepart.

4 Regeringen har altid mulighed for at lægge en beslutning med konsekvenser for kommunerne direkte i Folketinget fremfor at aftale det med KL og kommunerne. Aftalesystemet er netop aftalebaseret, og det står ingen steder beskrevet ved lov, at kommunerne via KL skal forhandle om egne rammer eller er sikret et system med aftaler for kommunerne under ét. Jf. ovenfor om formålet med aftalesystemet har både regering og KL dog store fordele af aftalesystemet, og det er dermed i begge parters interesse at undgå, at beslutninger lægges i Folketinget frem for, at det aftales med KL. Kommunerne har hidtil levet op til aftalesystemet ved at overholde de rammer, der er aftalt i de sidste mange års økonomiaftaler. De seneste år har kommunerne leveret et kæmpe bidrag i forhold til at styrke dansk økonomi og samtidig har kommunerne og KL fået stor indflydelse på politiske aftaler og løsninger, flere reformer og konkret lovgivning Side 4 af 8 3. Processen før og efter aftaleindgåelse Processen i foråret Den lokale budgetproces Kommunerne har hver især en tids- og procesplan for den kommende budgetlægning, der giver overblik over vigtige datoer i forhold til budgetbehandlingen. Langt de fleste kommuner afholder budgetseminar i foråret for at drøfte mål og rammer for den kommende budgetlægning. På dette tidspunkt foreligger der ikke et detaljeret overblik over den økonomiske situation for det kommende budgetår. Det overblik er der først, når økonomiaftalen mellem regeringen og KL er på plads i juni, og når tilskudsudmeldingen er kommet 1. juli. I foråret vil KL's tilskudsmodel dog kunne give en rettesnor for kommunens finansiering i det kommende år. Tilskudsmodellen opdateres løbende med henblik på, at kommunerne på et ethvert givet tidspunkt har de mest aktuelle forudsætninger at drøfte budgetlægningen ud fra. Den fælles forberedelse op til økonomiforhandlingerne Fælleskommunalt bliver forhandlingerne mellem KL og regeringen skudt i gang på KØF, og drøftelserne fortsætter på borgmestermødet i løbet af foråret og på det årlige Kommunalpolitisk Topmøde. I en årrække har der været afholdt regionale møder, hvor kommunalbestyrelsesmedlemmer er inviteret til sammen med KL's formand og næstformand at drøfte, hvilke centrale temaer der bør prioriteres i forhandlingerne. Der har dog været dalende tilslutning til møderne, så KL's bestyrelse har besluttet i stedet at opfordre alle kommuner til at tage en temadrøftelse i kommunalbestyrelsen. Temadrøftelserne kan være en anledning til at få et fornyet overblik over og drøftelse af grundprincipper i den lokale og fælleskommunale økonomi. Hvis der er udfordringer og cases fra den lokale drøftelse, som det er vigtigt, at KL kender til som forberedelse til økonomiforhandlingerne, opfordres kommunerne til at give KL en tilbagemelding på det.

5 De politiske forhandlinger og indgåelsen af økonomiaftalen De politiske forhandlingsmøder foregår typisk fra maj, og økonomiaftalen indgås typisk primo juni. Udmeldingen om tilskud og udligning er som nævnt i udgangspunktet på plads i juni. I 2019 er det dog usikkert, hvordan processen bliver, da tidspunktet for valget og regeringsdannelse ikke kendes, jf. nedenfor om forhandlingerne for Processen i efteråret De lokale budgetforhandlinger Mange kommuner holder et budgetseminar på den anden side af sommerferien. Her foreligger der et administrativt budget, som danner baggrund for de lokale budgetforhandlinger, der i de fleste kommuner løber det meste af sensommeren frem til ultimo september/start oktober. Side 5 af 8 Den fælleskommunale budgetproces Kommunerne indgår samtidig i den fælleskommunale faseopdelte budgetproces. Formålet med den faseopdelte budgetproces er at respektere den lokale budgetproces samtidig med, at de samlede aftalte økonomiske rammer overholdes. Den faseopdelte budgetlægning skal sikre, at kommunerne kan bevare friheden til at være forskellige. Udgangspunktet for den faseopdelte budgetproces er således, at kun den enkelte kommunalbestyrelse kan tage stilling til, hvordan kommunen kan bidrage til at overholde en kollektiv økonomiaftale med regeringen, og hvilke behov der lokalt skal styre den økonomiske politik. Den faseopdelte budgetlægning indebærer, at kommunerne gradvist tilpasser deres budgetter under hensyntagen til en landsprognose, der sammenholder den aktuelle budgetprognose med økonomiaftalens måltal. Omdrejningspunktet for den faseopdelte budgetlægning er borgmestermøderne, hvor borgmestrene repræsenterer kommunen og er bindeled mellem den lokale og den fælleskommunale proces. Processen bliver understøttet rent teknisk med vejledende måltal for service, mens supplerende nøgletal understøtter drøftelserne vedrørende anlæg og skat. Budgetvedtagelse Budgetterne skal være vedtaget i kommunalbestyrelsen senest d. 15. oktober. KL opfordrer kommunerne til, at der ikke indgås bindende budgetforlig tidligt i processen, men at handlemulighederne holdes åbne, indtil det i fællesskab er sikret, at budgetterne stemmer med de aftalte rammer for henholdsvis service, anlæg og skat. Konkret kan det ske ved at skrive ind i budgetaftalen, at hvis der som følge af den fælles kommunale budgetproces er behov for at genåbne budgettet, træder parterne sammen igen for at tilpasse budgettet. 4. Særligt vedrørende forhandlingerne for 2020 Som for alle økonomiforhandlinger er der i år nogle særlige politiske og økonomiske faktorer, der påvirker rammerne for økonomiforhandlingerne for 2020.

6 Kommunalt udgiftspres Et helt centrale rammevilkår for de kommende forhandlinger er det demografiske udgiftspres og presset på det specialiserede socialområde som følge af, at flere borgere diagnosticeres med en psykisk lidelse. Dette vil KL slå hårdt på i forhandlingerne om servicerammen. Det kommende folketingsvalg Det forestående folketingsvalg står naturligvis helt centralt i forberedelsen af de kommende økonomiforhandlinger. Folketingsvalget kan komme til at betyde, at processen for forhandlingerne bliver forskudt. Sædvanligvis er der politiske møder i maj og aftaleindgåelse primo juni. Valget skal afholdes senest 17. juni og herefter er det usikkert, hvor lang tid det vil tage at nedsætte en ny regering. Forløbet kan derfor blive forskubbet, og KL vil følge tæt op på, hvad dette vil betyde for forskellige frister, herunder også ift. tilskudsudmeldingen, som sædvanligvis skal være meldt ud pr. 1. juli. Side 6 af 8 I forhold til selve forhandlingerne betyder det forestående valg, at det vil være en nyvalgt regering, som KL skal forhandle med. Her er det værd at være opmærksom på, at det nogen gange kan påvirke en regerings forhandlingslinje, om man er i starten af en valgperiode eller tæt på et folketingsvalg. Erfaringsmæssigt vil en nyvalgt regering ofte være tilbøjelig til at føre en hård forhandlingslinje i forhold til økonomien for at skaffe sig selv et stort økonomisk råderum. KL s krav og forhandlingstemaer vil dog langt hen ad vejen være upåvirkede af den kommende regerings farve og sammensætning, men et nyt regeringsgrundlag og den parlamentariske situation efter valget vil naturligvis sætte klare rammer for KL s muligheder og strategi for forhandlingerne. Regnskab 2018 Alt tyder på ikke uvæsentlige budgetoverskridelser på anlæg i regnskab Dette vil regeringen sandsynligvis tage som et udtryk for, at likviditeten i kommunerne er høj, hvilket kan få betydning for forhandlingerne om finansieringstilskuddet. Samtidig vil regeringen med stor sandsynlighed med fornyet styrke ønske en regnskabssanktion på anlæg. Centrale rammevilkår for forhandlingerne opsummeres i figuren nedenfor:

7 Figur 1: Centrale rammevilkår ifm. forhandlingerne om ØA20 Side 7 af 8 Nogle af de hovedtemaer, der må forventes at blive centrale for forhandlingerne, er: Servicerammen: KL vil gå efter en forhøjelse af servicerammen med henvisning til bl.a. det demografiske udgiftspres og udgiftspresset på det sociale område Anlægsrammen: Der er fortsat et stort behov for anlægsinvesteringer i kommunerne, og KL vil i forhandlingerne kræve et løft af anlægsrammen. Hertil kommer, at KL har tilkendegivet, at job og ejendomme bør undtages fra anlægsrammen, og at dette ikke skal ledsages af en reduktion i den samlede ramme. Finansiering: Finansieringstilskuddet har i en årrække været en del af økonomiaftalerne for at sikre, at alle landets kommuner havde mulighed for at bringe balance i økonomien. Den samlede kassebeholdning er som følge af dette steget - til stigende bekymring for regeringen. Der er fortsat ingen afklaring på den fremadrettede udligning, hvilket kan skabe usikkerhed om finansieringen i mange kommuner Sundhed: Regeringens sundhedsudspil indebærer en betydelig større rolle til kommunerne. Tilsvarende taler oppositionen også generelt for en styrkelse af det nære sundhedsvæsen. Uanset valgtes udfald må sundhed dermed forventes at blive et absolut hovedtema for forhandlingerne. Forhandlingerne vil være en anledning for KL til at fremføre behovet for at løfte kapacitet og kompetencer i det nære sundhedsvæsen. Der skal følge penge med, så kommunerne kan løfte opgaven. Det gælder både nu og fremover, hvor det demografiske pres øges Social: Kommunerne oplever, i nogle tilfælde i stigende grad, udgiftspres på det specialiserede socialområde. Der er behov for at adressere dette i de kommende økonomiforhandlinger med regeringen. Der er behov for et bedre datagrundlag til at kunne forstå udviklingen, og

8 der er behov for at sætte fokus på, hvordan kommunerne skal håndtere den store stigning i antallet af borgere, der efterspørger hjælp. Side 8 af 8

DEN LOKALE OG FÆLLESKOMMUNALE POLITISKE PROCES FØR OG EFTER ØKONOMIAFTALE

DEN LOKALE OG FÆLLESKOMMUNALE POLITISKE PROCES FØR OG EFTER ØKONOMIAFTALE DEN LOKALE OG FÆLLESKOMMUNALE POLITISKE PROCES FØR OG EFTER ØKONOMIAFTALE Hvad er aftalesystemet? Aftalesystemet indebærer, at der forhandles og indgås aftaler mellem regeringen og KL om den samlede økonomi

Læs mere

POLITISK VÆRKTØJSKASSE BUDGETLOVENS ABC BUDGETLOVENS ABC

POLITISK VÆRKTØJSKASSE BUDGETLOVENS ABC BUDGETLOVENS ABC Baggrunden for budgetloven Henstilling fra EU om at reducere det strukturelle underskud i 2011-2013 Markant højere vækst i det offentlige forbrug end aftalt Ønske om at genskabe tilliden til dansk økonomi

Læs mere

POLITISK VÆRKTØJSKASSE DET POLITISKE OG ØKONOMISKE BAGTÆPPE FREM MOD ØKONONOMIFORHANDLINGERNE POLITISK OG ØKONOMISK BAGTÆPPE FREM MOD FORHANDLINGERNE

POLITISK VÆRKTØJSKASSE DET POLITISKE OG ØKONOMISKE BAGTÆPPE FREM MOD ØKONONOMIFORHANDLINGERNE POLITISK OG ØKONOMISK BAGTÆPPE FREM MOD FORHANDLINGERNE POLITISK OG ØKONOMISK BAGTÆPPE FREM MOD FORHANDLINGERNE Hvad betyder valgtidspunktet for forhandlingsprocessen? Et hurtigt valg Valg ultimo maj Valg i juni En normal forhandling En mindre forståelse om

Læs mere

POLITISK VÆRKTØJSKASSE DET POLITISKE OG ØKONOMISKE BAGTÆPPE FREM MOD ØKONONOMIFORHANDLINGERNE POLITISK OG ØKONOMISK BAGTÆPPE FREM MOD FORHANDLINGERNE

POLITISK VÆRKTØJSKASSE DET POLITISKE OG ØKONOMISKE BAGTÆPPE FREM MOD ØKONONOMIFORHANDLINGERNE POLITISK OG ØKONOMISK BAGTÆPPE FREM MOD FORHANDLINGERNE POLITISK OG ØKONOMISK BAGTÆPPE FREM MOD FORHANDLINGERNE Hvad betyder valgtidspunktet for forhandlingsprocessen? Et hurtigt valg Valg ultimo maj Valg i juni En normal forhandling En mindre forståelse om

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes.

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes. Notat En offensiv og balanceret - økonomistyring. 17. januar 2008 Forslag: I forbindelse med gennemførelsen af 3. budgetopfølgning for kunne det konstateres at det budgetværn der er afsat i 2008 ikke kan

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Budgetforslag 2020-2023 Budget - fra forslag til vedtagelse Folketingsvalget i juni har medført store forsinkelser for kommunernes budgetlægning. Den årlige aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

Budgetprocedure

Budgetprocedure Budgetprocedure 2020-2023 Udkast 20. februar 2019 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18 Aktuel økonomi - regnskab 2017 - budgetlægning 2019-22 - udligningsreform - OK 18 Byrådets plankonference den 3.-4. maj 2018 Regnskab 2017 2 Regnskab 2017 Økonomioversigt Opr. budget Korr. budget Forv.

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2015 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen er, at til

Læs mere

I notatet orienterer Økonomiforvaltningen (ØKF) om foreløbige skøn af de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. tabel.

I notatet orienterer Økonomiforvaltningen (ØKF) om foreløbige skøn af de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, jf. tabel. NOTAT Til ØU Aftale om kommunernes økonomi 2017 Regeringen og KL har den 10. juni 2016 indgået aftale om kommunernes økonomi for 2017. Hovedelementerne i aftalen er: Af omprioriteringsbidraget på 2,4 mia.

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2015-16 Fremsat den 8. oktober 2015 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og

Læs mere

Antal kommuner med merforbrug på service. En temperaturmåling på de aktuelle økonomiforhandlinger

Antal kommuner med merforbrug på service. En temperaturmåling på de aktuelle økonomiforhandlinger Antal kommuner med merforbrug på service En temperaturmåling på de aktuelle økonomiforhandlinger Den 4. maj 2011 Morten Mandøe, KL s økonomiske sekretariat Program Forhandlinger om en budgetlov Indhold

Læs mere

NOTAT. Økonomiaftale 2017 og konsekvenser for Helsingør Kommune

NOTAT. Økonomiaftale 2017 og konsekvenser for Helsingør Kommune NOTAT Center for Økonomi og Ejendomme Økonomiaftale 2017 og konsekvenser for Helsingør Kommune Den 10. juni 2016 blev der indgået aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2017. Aftalen

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2017-2020 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2016 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen er, at at

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

ÅRSHJUL FOR ØKONOMISKE MÆRKEDAGE

ÅRSHJUL FOR ØKONOMISKE MÆRKEDAGE ÅRSHJUL FOR ØKONOMISKE MÆRKEDAGE Årshjul for økonomiske mærkedage For kommunerne findes en række økonomiske mærkedage, hvor vigtig information til brug for både budget og budgetopfølgning offentliggøres

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat onsdag den 2. oktober 2013 Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2014-2017...2 02-10-2013 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Indtægtsskøn for

Indtægtsskøn for Indtægtsskøn for 2014-2017 Der er udarbejdet en ny indtægtsprognose for Fredensborg Kommune medio april 2013. Prognosen er beregnet med udgangspunkt i KL s nye skatte- og tilskudsmodel. NOTAT Center for

Læs mere

Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget

Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget Februar 2019 Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget 2020-27 Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Fagudvalgene, Økonomiudvalget og byrådet orienteres i dette budgetnotat om rammevilkårene

Læs mere

Martin Damm, før Økonomiaftalen

Martin Damm, før Økonomiaftalen Det nytter at kæmpe #12Maj: 20.000 ansatte, borgere og politikere i 74 kommuner fik fjernet omprioriteringsbidraget og 2,2 milliarder kroner fra Økonomiaftalen mellem regeringen og KL Tænk hvis vi var

Læs mere

Kommunale og regionale budgetter 2009

Kommunale og regionale budgetter 2009 07-1617 LIBA/JKRO - 14.11.2008 Kontakt: Jens Krogstrup - jkro@ftf.dk - Tlf: 3336 8820 Kommunale og regionale budgetter 2009 Kommuner og regioner er underlagt meget stramme økonomiaftaler med regeringen

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 Indhold 1. Resume og indledning...1 2. Risikofaktorer...2 3. Den gennemsnitlige likviditet...4 4. Den faktiske kassebeholdning...6 5. Ændringer i forhold til budgetforliget

Læs mere

Budgetlov. Udgiftsstyring med udgiftslofter. 27. marts 2012

Budgetlov. Udgiftsstyring med udgiftslofter. 27. marts 2012 Udgiftsstyring med udgiftslofter Regeringen har indgået aftale med Venstre og Det Konservative Folkeparti om vedtagelse af en budgetlov, der indeholder regler om et nyt udgiftsstyringssystem for den offentlige

Læs mere

NOTAT. Budget Aftale om kommunernes økonomi for 2018

NOTAT. Budget Aftale om kommunernes økonomi for 2018 NOTAT Dato: 12. juni 2017 Budget 2018 Aftale om kommunernes økonomi for 2018 Den 1. juni 2017 har KL og Regeringen indgået aftale om de økonomiske rammer for kommunernes budgetter for 2017. Dette notat

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Den faktiske kassebeholdning... 5 Ændringer i forhold til budgetforliget og sidste

Læs mere

Direktionens forslag til budget-i-balance (Budget 2017)

Direktionens forslag til budget-i-balance (Budget 2017) Direktionens forslag til budget-i-balance (Budget 2017) Med godkendelsen af Budgetstrategien for 2017 har Økonomiudvalget anmodet Direktionen om at udarbejde et forslag til budget-i-balance, der kan undergives

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1.

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 1 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger - liba - 05.05.2008 Kontakt: Lisbeth Baastrup - liba@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger Finansloven for 2008 blev vedtaget den 17.april. Regeringen skal i de

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusenes økonomi i 2009 (beretning nr. 2/2010)

Læs mere

Bilag A: Økonomisk politik

Bilag A: Økonomisk politik Bilag A: Økonomisk politik Opfølgning på delmål - byrådsperioden 2014-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Administrationens indledning:... 2 Skatten holdes i ro eller reduceres... 2... 2... 2 Strukturelt

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2.

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 2 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

Notat om muligheden for at kunne budgettere med generelle reserver på sundhedsområdet

Notat om muligheden for at kunne budgettere med generelle reserver på sundhedsområdet Enhed Adm.pol. Sagsbehandler HEN Koordineret med Sagsnr. 1207028 Doknr. 1009238 Dato 15. august 2012 Notat om muligheden for at kunne budgettere med generelle reserver på sundhedsområdet Problem I henhold

Læs mere

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene 2017-2019 Budgetprocessen 2016 2019 er udarbejdet med det formål at fastlægge procedure, strategier og tidsplan for budgetlægningen for 2016

Læs mere

Fredericia Budgetlægning i Fredericia Kommune Hoved-MED seminar 14. juni 2017

Fredericia Budgetlægning i Fredericia Kommune Hoved-MED seminar 14. juni 2017 Budgetlægning i Fredericia Kommune Hoved-MED seminar 14. juni 2017 TOMMY ABILDGAARD Økonomi- og personalechef Økonomi og Personale Mobil: 20 97 56 05 tommy.abildgaard@fredericia.dk Gothersgade 20 DK-7000

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles.

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles. Borgmester Jesper Würtzens tale den 10. oktober 2016 2. Anden behandling af årsbudget 2017 og overslagsårene 2018-2020 for Ballerup Kommune Og i dag skal vi så endeligt vedtage budgettet for 2017. Sidste

Læs mere

Forslag. Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009

Forslag. Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009 2007/2 LSF 174 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-2400-54 Fremsat den 28. marts 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

Generelle bemærkninger til budget 2020 samt budgetoverslagsårene

Generelle bemærkninger til budget 2020 samt budgetoverslagsårene Generelle bemærkninger til budget 2020 samt budgetoverslagsårene 2021-2023 1. Aftalen mellem Regeringen og KL om kommunernes økonomi 2020 2. Reformer med betydning for den kommunale økonomi 2020 3. Beregning

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den faktiske kassebeholdning... 3 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Ændringer i forhold til sidste måneds aktuelle

Læs mere

Viborg Kommune. Aktuel økonomi. Byrådets temamøde mandag den 19. juni 2017

Viborg Kommune. Aktuel økonomi. Byrådets temamøde mandag den 19. juni 2017 Aktuel økonomi Byrådets temamøde mandag den 19. juni 2017 Dagens program 2 Program for temamødet Tidspunkt Emne 12.00-12.30 Frokost (Multisalen) 12.30-12.40 Velkomst v/torsten Nielsen 12.40-13.30 Aktuel

Læs mere

Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for for Hjørring Kommune

Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for for Hjørring Kommune Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for 2018-2021 for Hjørring Kommune 1) Statsgaranti I det foreliggende budgetmateriale er der foreløbigt valgt det statsgaranterede udskrivningsgrundlag

Læs mere

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget Bilag 2 Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21-02-2019 I dette bilag beskrives, hvordan den politiske og den administrative budgetproces tilrettelægges på en række konkrete områder. Krav til anlægsforslag

Læs mere

Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019

Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019 Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019 Sammen med det genfremsatte finanslovforslag for 2020 har regeringen fremsat forslag til ændring af de gældende udgiftslofter for 2020 til 2022. Ændringerne

Læs mere

Politisk budgetvejledning for budget 2020

Politisk budgetvejledning for budget 2020 Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Politisk budgetvejledning for budget 2020 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk 0. Indledning Formålet med dette notat

Læs mere

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling)

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling) Økonomiudvalget 27. august 2018 1. Budget 2019 med overslagsårene 2020-2022 (1. behandling) Sagsnr. Initialer ANSO Åbent Sagsfremstilling Drøftelse og indstilling af teknisk budgetforslag 2019 til 1. behandling

Læs mere

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL august 2016

Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL august 2016 Administrative korrektioner af udgiftslofter på FFL17 29. august 2016 Der er med finanslovforslaget for 2017 foretaget en række administrative korrektioner af udgiftslofterne for 2017-2019 i medfør af

Læs mere

Budget2019 i MED. Temadag for H-MED 13. juni 2018

Budget2019 i MED. Temadag for H-MED 13. juni 2018 Budget2019 i MED Temadag for H-MED 13. juni 2018 Dagens program De økonomiske rammer og ØA19 Chefkonsulent Anders Windinge, Økonomisk Sekretariat, KL Aktuelle fokuspunkter om kommunernes økonomi Lisbeth

Læs mere

Kommunalt selvstyre forskellighed versus ulighed? Bent Greve Danske Ældreråds konference Vejle 9. november, 2016

Kommunalt selvstyre forskellighed versus ulighed? Bent Greve Danske Ældreråds konference Vejle 9. november, 2016 Kommunalt selvstyre forskellighed versus ulighed? Bent Greve Danske Ældreråds konference Vejle 9. november, 2016 Ældreomsorg nogle indledende betragtninger Udgangspunkt for forandring pres fra ændret demografi

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Budgettemamøde Økonomiudvalget 9. april Side 1

Budgettemamøde Økonomiudvalget 9. april Side 1 Budgettemamøde Økonomiudvalget Side 1 Lad os starte med Greve En lille hurtig status Side 2 Status hvor er vi i Greve Status på regnskab 2017 Greve Kommune - Overskridelse på serviceramme - Stor anlægsaktivitet,

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Budgetforslag 2018-2021 Budget - fra forslag til vedtagelse Den 30. august kl. 19 er der borgermøde om Budgetforslag 2018-2021 i Administrationscentret i Birkerød. På mødet kan borgerne give deres mening

Læs mere

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter d. 22.10.2014 Kommentar til lovforslag om udgiftslofter Formandsskabets bemærkninger til lovforslagene indgår i Dansk Økonomi, efterår 2014. Dette notat opsummerer disse bemærkninger. Finansministeren

Læs mere

at sikre en robust økonomi, som kan modstå varige tab på selskabsskatterne, og samtidig rumme mere tilfældige udsving i andre indtægter og udgifter.

at sikre en robust økonomi, som kan modstå varige tab på selskabsskatterne, og samtidig rumme mere tilfældige udsving i andre indtægter og udgifter. ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 9. september 2015 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 00.30.04-P15-1-14 REVIDERET Flerårig økonomisk strategi 2014-2018 Baggrund Økonomiudvalget

Læs mere

Budgetlægning for 2015 og budgetopfølgninger procedurer og tidsplaner

Budgetlægning for 2015 og budgetopfølgninger procedurer og tidsplaner Budgetlægning for 2015 og budgetopfølgninger 2014 - procedurer og tidsplaner Indholdsfortegnelse: side 1. Indledning med fokus på sammenhænge... 1 1.1. Sammenhæng mellem vedtagne forandringer og økonomi...

Læs mere

Allerød Kommune. Tillæg til budgetnotat nr. 6. Administrativt budgetgrundlag

Allerød Kommune. Tillæg til budgetnotat nr. 6. Administrativt budgetgrundlag Allerød Kommune Tillæg til budgetnotat nr. 6 Administrativt budgetgrundlag 2020-27 September 2019 Side 0 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 2 Budgettering af overslagsårene 3 Risikofaktorer 5 Bilag 1. Hovedoversigt

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 3 Folketinget Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) til Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2016-17 Fremsat den 4. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og

Læs mere

NOTAT. Indtægtsskøn budget

NOTAT. Indtægtsskøn budget NOTAT Indtægtsskøn budget 2016-2019 Skatter, tilskud og udligning Kommunens indtægtsside bestående af skatter, tilskud og udligning budgetteres i et af Kommunernes Landsforening udviklet prognoseprogram.

Læs mere

Direktionens forslag til budget i balance. Følgeskrivelse. Esbjerg Kommune. Budget

Direktionens forslag til budget i balance. Følgeskrivelse. Esbjerg Kommune. Budget Direktionens forslag til budget i balance Følgeskrivelse Esbjerg Kommune Budget 2019-2022 Dateret 3. september 2018 1 Direktionens forslag til budget i balance Økonomiudvalget har anmodet Direktionen om

Læs mere

ØKONOMIAFTALEN FOR 2018

ØKONOMIAFTALEN FOR 2018 Anders Windinge, chefkonsulent, KL s økonomiske sekretariat Program Optakten og rammerne for økonomiforhandlingerne Økonomiaftalen for 2018 økonomien Økonomiaftalen for 2018 udvalgte sektorområder OPTAKTEN

Læs mere

KOMMUNAL MEDFINANSIERING OG SUNDHEDSUDSPIL

KOMMUNAL MEDFINANSIERING OG SUNDHEDSUDSPIL KOMMUNAL MEDFINANSIERING OG SUNDHEDSUDSPIL KKR Syddanmark d. 4. februar 2019 v. Morten Mandøe, Cheføkonom, KL. Sundhed og finansiering Generelt om KMF modellen Udfordringer i 2018 - og generelt Sundhedsudspil

Læs mere

Aftale om kommunernes økonomi for 2016... 2

Aftale om kommunernes økonomi for 2016... 2 NOTAT 21. august 2015 LRASM Aftale om kommunernes økonomi for 2016 Indholdsfortegnelse Aftale om kommunernes økonomi for 2016... 2 Indledning... 2 Omprioriteringsbidrag på 1% årligt.... 2 Prioritering

Læs mere

NOTAT. Procedure og tidsplan for budgetlægning og politiske budgetopfølgninger i 2018

NOTAT. Procedure og tidsplan for budgetlægning og politiske budgetopfølgninger i 2018 SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Til: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2019-2022 og politiske budgetopfølgninger i 2018 Byrådet Dato: 9. januar 2018 Sagsbeh.: AJ Sagsnr.: 00.30.10-G00-1-17

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Budgetlægningen for 2015-2018. Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018. Til: Byrådet m.fl.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Budgetlægningen for 2015-2018. Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018. Til: Byrådet m.fl. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018 Til: Byrådet m.fl. Dato: 7. januar 2014 Sagsbeh.: AJ Journalnr.: 13/20800 Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse Lovforslag nr. L 79 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse (Afskaffelse af

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene 2020 2022 Budgetproceduren 2019-2022 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Dele

Læs mere

Referat Dato: :00:00 Udvalg: Økonomiudvalget

Referat Dato: :00:00 Udvalg: Økonomiudvalget Referat Dato: 27-06-2019 16:00:00 Udvalg: Økonomiudvalget 2018-2021 Sted: Mødelokale C 1/6 Indholdsfortegnelse Referat Indholdsfortegnelse Bemærkninger til dagsordenen Meddelelser Opfølgning på forventet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Juni 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Skat, tilskud og udligning i budget

Skat, tilskud og udligning i budget Skat, tilskud og udligning i budget 2017-2020 Dette notat beskriver den foreløbige budgettering af kommunens skatter, bloktilskud og udligning for budget 2017-20. Der er taget udgangspunkt i de udmeldte

Læs mere

1. behandling af budget 2018 og overslagsårene Bilag 1.1: Generelle bemærkninger til budgetforslag

1. behandling af budget 2018 og overslagsårene Bilag 1.1: Generelle bemærkninger til budgetforslag 1. behandling af budget og overslagsårene 2019-2021 Bilag 1.1: Generelle bemærkninger til budgetforslag - 2021 Økonomiudvalget den 04.09.2017 1 Generelle bemærkninger Indledning Budgetforslaget blev drøftet

Læs mere

Kulsorte udsigter for kommunernes økonomi

Kulsorte udsigter for kommunernes økonomi 07-1664 - JKRO - 30.05.2011 Kontakt: Jens Krogstrup - jkro@ftf.dk - Tlf: 3336 8820 Kulsorte udsigter for kommunernes økonomi Allerede nu er der nye massebesparelser og fyringer i vente i kommunerne næste

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Budgetlægningen for

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Budgetlægningen for SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2017-2020 til Byrådet den 25. januar 2016 Til: Byrådet m.fl. Dato: 11. januar 2016 Sagsbeh.: AJ Sagsnr.: 00.30.10-G00-1-15

Læs mere

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen 7.9.2015 1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen Indledning I dag førstebehandler regionsrådet budget 2016. På sundhedsområdet

Læs mere

Offentligt forbrug og genopretningsaftalen

Offentligt forbrug og genopretningsaftalen Offentligt forbrug og genopretningsaftalen 1. Indledning Med genopretningsaftalen er der indført nye og stærkere styringsmekanismer, som betyder, at det offentlige forbrug må påregnes at følge det planlagte

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2018-2021 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2017 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen fra møderne

Læs mere

Bilag 1 Økonomiske vilkår for Københavns Kommunes budget for 2019

Bilag 1 Økonomiske vilkår for Københavns Kommunes budget for 2019 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi BILAG Bilag 1 Økonomiske vilkår for Københavns Kommunes budget for 2019 1. Københavns Kommunes budgetproces Formålet med dette bilag er at præsentere

Læs mere

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget

Forløbet af og forudsætningerne for budgetlægningen for budget Bilag 2 Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25-02-2016 I dette bilag beskrives hvordan den politiske og den administrative budgetproces tilrettelægges på en række konkrete områder. Administrativ proces for

Læs mere

I alt

I alt Til borgmesteren 9. august 2012 Økonomi Økonomi Vedr. likviditeten i budgetforslaget 2013-16 I det administrative budgetforslag udgør likviditeten ultimo 2016-86 mio. kr. og opfylder derfor ikke kommunalbestyrelsens

Læs mere

Tidsplan og proces BUDGET

Tidsplan og proces BUDGET Tidsplan og proces BUDGET 2018 Budgetlægning 2018-2021 Indledning Kommunens udgangspunkt for budgetlægningen har de seneste år været præget af at indtægtsgrundlaget i vid udstrækning er bestemt af hvad

Læs mere

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Den økonomiske politik fastsætter de overordnede økonomiske målsætninger for kommunens budgetlægning og finansielle strategi. Politikken

Læs mere

Der er vedlagt plancher om økonomiaftalen og betydningen heraf for Københavns Kommunes økonomi.

Der er vedlagt plancher om økonomiaftalen og betydningen heraf for Københavns Kommunes økonomi. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Økonomiudvalget 17-06-2013 Sagsnr. 2013-91634 KL og Regeringen indgik 13. juni aftale om kommunernes økonomi for 2014. Med økonomiaftalen

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 218 Folketinget Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) til Lovforslag nr. L 218 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Den 22. august 2013 på Hotel Vojens Råderum, afbureaukratisering og effektivisering Fra 5 til 12 mia. kr. i modernisering af offentlig sektor frem til 2020

Læs mere

Kapitel 1. Generelle rammer

Kapitel 1. Generelle rammer Side 2 Kapitel 1 Generelle rammer 1. Byrådets rammeudmelding for budgetproces 2019-2022 (godkendt i Byråd 21. marts) 2. Tidsplan for budget 2019 (godkendt i Byråd 21. marts) 3. Byrådets overordnede forudsætninger

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Budget - fra forslag til vedtagelse

Budget - fra forslag til vedtagelse Budgetforslag 2015 Budget - fra forslag til vedtagelse Formålet med denne pjece er at give et hurtigt indblik i Rudersdal Kommunes budget for 2015 til 2018 forud for vedtagelsen i oktober 2014. Pjecen

Læs mere

BORGMESTEREN Den 26. september 2017 BUDGETFORSLAG BEHANDLING

BORGMESTEREN Den 26. september 2017 BUDGETFORSLAG BEHANDLING BORGMESTEREN Den 26. september 2017 BUDGETFORSLAG 2018 2. BEHANDLING Ved førstebehandlingen af kommunens budget var der et kassetræk på 63,7 mill. kr. Jeg nævnte ved den lejlighed, at der efterfølgende

Læs mere

Administrativ drejebog. Budget 2010-13

Administrativ drejebog. Budget 2010-13 Administrativ drejebog Budget 2010-13 BUDGET 2010-13 PRINCIPPER OG KRITERIER 1) Vilkår og bærende principper 2) Kriterier for administrativt budgetoplæg GRUNDLAG FOR BUDGETLÆGNINGEN 3) Økonomisk politik

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

NOTAT. Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen kan opdeles i 4 hovedaktiviteter:

NOTAT. Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen kan opdeles i 4 hovedaktiviteter: SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2016-2019 Til: Byrådet m.fl. Dato: 17. december 2014 Sagsbeh.: AJ Sagsnr.: 14/18683 Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

SVENDBORG KOMMUNE BUDGETPROCEDURE. Budget Omstilling og Prioritering

SVENDBORG KOMMUNE BUDGETPROCEDURE. Budget Omstilling og Prioritering SVENDBORG KOMMUNE BUDGETPROCEDURE Budget 2020 Omstilling og Prioritering Indholdsfortegnelse 1. Resumé...3 2. Indledning...3 3. Økonomisk politik...4 3.1 Det økonomiske udgangspunkt...4 3.2 Effektivisering...5

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere