Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Nikolaj Aarø-Hansen, Jørgen Egholm, Lars Tolstrup) 29. juli 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021897 (Nikolaj Aarø-Hansen, Jørgen Egholm, Lars Tolstrup) 29. juli 2011"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Nikolaj Aarø-Hansen, Jørgen Egholm, Lars Tolstrup) 29. juli 2011 K E N D E L S E Social-Medicinsk Tolkeservice A/S (advokat Roberto Panada, Søborg) mod Region Hovedstaden (advokat Henning Biil, København) Den 31. juli 2009 iværksatte Region Hovedstaden en begrænset tilbudsindhentning efter tilbudslovens afsnit II (lovbekendtgørelse nr af 7. december 2007 om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter). Tilbudsindhentningen angik rammeaftaler om fremmedsprogstolkning til brug for sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden omfattet af udbudsdirektivets bilag II B. Tildelingskriteriet var fastsat til»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«. Ved udløbet af fristen for anmodning om prækvalifikation den 10. september 2009 havde i alt 21virksomheder, herunder Social-Medicinsk Tolkeservice A/S, anmodet om at deltage i tilbudsindhentningen (prækvalifikation). Region Hovedstaden prækvalificerede den 29. september 2009 følgende 10 virksomheder: 1. Dansk Flygtningehjælp. 2. International Tolkeservice. 3. SK-Tolkeservice ApS. 4. Social-Medicinsk Tolkeservice A/S (klageren). 5. Tolkebureauet Fatihia K. Sørensen. 6. TolkeDanmark ApS. 7. Tolkegruppen. 8. Tolkeservice Danmark ApS.

2 2. 9. Tolketjenesten A/S. 10. Vestegnens Tolkecenter ApS. Ved udløbet af fristen for afgivelse af tilbud den 9. november 2009 havde virksomhederne nævnt under nr afgivet tilbud. Den 11. januar 2010 besluttede indklagede at indgå rammeaftaler med følgende virksomheder, der i nedennævnte rækkefølge var vurderet at have indgivet de fire økonomisk mest fordelagtige tilbud: 1. SK Tolkeservice ApS. 2. Tolketjenesten A/S. 3. Tolke Danmark ApS. 4. Social-Medicinsk Tolkeservice A/S (klageren). Regionen traf den 26. januar 2010 en fornyet tildelingsbeslutning, der i forhold til den oprindelige beslutning medførte den ændring, at det nu var tilbuddet fra Tolkegruppen, der blev anset for det 4. mest økonomisk fordelagtige. Regionen tildelte derfor Tolkegruppen en rammeaftale i stedet for Social-Medicinsk Tolkeservice A/S. Denne ændring var forinden meddelt Social-Medicinsk Tolkeservice A/S ved en af 20. januar Den 21. april 2010 indgav klageren, Social-Medicinsk Tolkeservice A/S, klage til Klagenævnet for Udbud over indklagede, Region Hovedstaden. Klagen har været behandlet på et møde den 11. februar Klageren har nedlagt følgende påstande: Påstand 1 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i tilbudslovens 15 d, stk. 1, ved at have prækvalificeret SK Tolkeservice ApS, uagtet at anmodningen om prækvalifikation fra denne virksomhed ikke opfyldte kravet i udbudsbekendtgørelsens pkt. 5.2 om økonomisk og finansiel kapacitet, hvorefter ansøgerne over for Region Hovedstaden skulle sandsynliggøre, at de havde den økonomiske og finansielle formåen til at løfte opgaven. Påstand 2 Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning af 11. januar 2010 om at indgå kontrakt med SK Tolkeservice ApS.

3 3. Påstand 3 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i tilbudslovens 15 d, stk. 1, ved at fastsætte principper for pointtildeling, der indebærer, at underkriteriet»pris«vægter mere end fastsat i udbudsbetingelserne. Påstand 4 (subsidiær i forhold til påstand 1) Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i tilbudslovens 15 d, stk. 1, ved i forbindelse med evalueringen af tilbuddet fra SK Tolkeservice ApS i relation til underkriteriet»pris«at have lagt til grund, at de tilbudte ydelser opfyldte indklagedes krav til tolkningens kvalitet, uagtet at den tilbudte pris for ydelserne var så unormalt lav, at dette måtte anses for urealistisk. Påstand 5 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med det EUretlige princip om forbud mod forhandling med tilbudsgiverne efter tilbuddenes modtagelse og kontrakternes tildeling og i forlængelse heraf annulleret kontrakten med klager. Påstand 6 Klagenævnet skal konstatere, at bestemmelsen i indklagedes rammeaftale»ordregivers forbehold«for så vidt angår opsigelsesadgang og erstatningsfraskrivning, er i strid med kontroldirektivets regler om retten til at få tilkendt erstatning som følge af en ordregivende myndigheds overtrædelse af EU-udbudsretlige regler. Indklagede har vedrørende påstand 1 5 nedlagt påstand om, at klagen ikke tages til følge. Vedrørende påstand 6 har indklagede nedlagt påstand om afvisning, subsidiært at klagen ikke tages til følge. Klageren har tilkendegivet senere at ville nedlægge påstand om erstatning. Sagens nærmere omstændigheder I udbudsbekendtgørelsen var der om kontraktens omfang, varighed og optioner blandt anført følgende:

4 4.»Kortfattet beskrivelse af opgaven: Udbuddet omfatter fremmedsprogstolkning inkl. større dialekter ved fremmøde samt videokonference/telefon til ordregivers somatiske hospitaler, psykiatriske institutioner, handicapinstitutioner, praktiserende læger og praktiserende speciallæger (eksklusiv Bornholm). Døvetolkning er ikke omfattet af udbuddet. Ordregivers anslåede behov er opgjort til ca tolkninger på de somatiske hospitaler, psykiatriske institutioner og handicapinstitutioner og ca tolkninger indenfor praksis sektoren Kontraktens varighed: Der er tale om en 2 årig rammeaftale med 3-4 leverandører med kontraktstart Optioner: Ordregiver forbeholder sig retten til at forlænge aftalen med op til 24 måneder regnet fra aftalens udløb ( )«. Særligt vedrørende påstand 1 og 2 I udbudsbekendtgørelsens pkt. 5 om»betingelser for deltagelse /udvælgelseskriterier«var der under pkt. 5.2 om»økonomisk og finansiel kapacitet«blandt anført følgende:» Seneste 3 års reviderede og godkendte regnskaber fra den juridiske enhed, som skal afgive tilbud. Soliditetserklæring, d.v.s. erklæring vedrørende virksomhedens økonomiske og finansielle formåen. Erklæringen kan udstedes af virksomhedens bank eller revisor. Denne må højest være 3 måneder gammel. Tilbudsgiver skal gennem disse oplysninger sandsynliggøre overfor ordregiver, at tilbudsgiver har den økonomiske og finansielle formåen til at løfte opgaven. 6) Prækvalifikation Såfremt der er flere egnede ansøgere end det antal som ordregiver ønsker at prækvalificere, jf. pkt. 6.1, vil begrænsningen ske ift. nedenstående udvælgelseskriterier, jf. pkt. 6.2.

5 5. 6.1) Begrænsning af det antal som vil blive opfordret til at afgive bud: ) Kriterier for begrænsning af antallet af tilbudsgivere i prioriteret rækkefølge: Antal sprog/dialekter samt antal tolke som virksomheden har anvendt inden for ordregivers behov. Gennemsnitlig omsætning indenfor fremmedsprogstolkning inkl. større dialekter for de seneste 3 år (højest er bedst) «Anmodningen om prækvalifikation fra SK Tolkeservice ApS indeholdt blandt andet de ønskede regnskaber og en soliditetserklæring fra virksomhedens revisor. Af regnskabet for 2006/2007 fremgik blandt andet, at virksomheden i dette regnskabsår havde et underskud på ca kr. Af regnskabet for 2007/2008 fremgik, at virksomheden i dette år havde underskud på kr. Selskabet havde endvidere tabt en del af sin selskabskapital. Selskabet havde både i 2006/2007 og i 2007/2008 en bruttofortjeneste på ca. 4,7 mio. kr. Af revisorerklæringen fremgik herudover blandt andet, at selskabet pr. 31. december 2008 havde begrænset likviditet. Indholdet af soliditetserklæringen gengives af fortrolighedshensyn i øvrigt ikke nærmere i denne kendelse. Endvidere indeholdt anmodningen om prækvalifikation fra SK Tolkeservice ApS blandt andet følgende afsnit:»økonomisk og finansiel kapacitet SK Tolkeservice har en omsætning, der i dag overstiger 6 mill. krsk Tolke-Service har forskudt regnskabsår. Det seneste regnskab vedrører således 1. juli juni Regnskaberne afspejler ikke det fulde omfang af virksomhedens omsætning i dag, da der efter det er opnået nye kontrakter med kommunerne Brøndby, Glostrup, Høje Taastrup og Ishøj, der ikke til fulde afspejles i regnskabet. Endvidere er der også efter udbud opnået kontrakt med Københavns kommune, der ikke var iværksat før det seneste regnskabs færdiggørelse. «I indklagedes evalueringsrapport vedrørende beslutning om prækvalifikation af 10 virksomheder er der blandt andet anført følgende:

6 6.» Udvælgelseskriterier Ifølge annoncen skulle ansøgere fremlægge følgende oplysninger til belysning af deres egnethed: Økonomisk og finansiel situation: Seneste 3 års reviderede og godkendte regnskaber Soliditetserklæring Gennemgang af ansøgningernes konditionsmæssighed Ordregiver ved strategisk indkøbskonsulent Jan Nyvang Larsen gennemgik indledningsvis ansøgningerne med henblik på at afklare, om disse var vedlagt det ovennævnte materiale. Ordregiver konstaterede, at dette var tilfældet for ansøgninger på nær seksnedenstående tilbud var således ikke konditionsmæssige og blev afvist. Dette blev meddelt de ikke konditionsmæssige ansøgere den 25. september 2009 pr. mail. Evaluering af ansøgninger i henhold til begrænsning af antallet af tilbudsgiver Ordregiver konkluderede på baggrund af en vurdering af ansøgningerne fra de resterende 15 bydende, at ordregiver var overbevist om, at alle 15 besad tilstrækkelig økonomisk, finansiel og teknisk kapacitet til at løse den udbudte opgave. «Særligt vedrørende påstand 3 I udbudsbekendtgørelsen var det blandt andet anført, at tildelingskriteriet var fastsat til det»økonomisk mest fordelagtige tilbud«. Det blev i den forbindelse anført, at underkriterierne ville»fremgå af udbudsmaterialet«. I udbudsbetingelserne var der under pkt. 6 om»kriterier for tildeling af ordren«herom blandt andet nærmere anført følgende:»vi vil tildele ordren til de bydende, som har afgivet: 1. det økonomisk mest fordelagtige tilbud 2. det økonomisk næstmest fordelagtige tilbud 3. det økonomisk 3. mest fordelagtige tilbud, samt evt. 4. det økonomisk 4. mest fordelagtige tilbud i henhold til de nedenfor anførte prioriterede delkriterier med tilhørende vægtning.

7 7. Delkriterierne er: A: Pris Vægtning: 50 % B: Kvalitet og leveringssikkerhed Vægtning: 50 % Ad delkriteriet Pris: Prisen vil blive vurderet på baggrund af oplysningerne (priser og rabatter) angivet i tilbudslisten, jf. bilag 2 A og 2 B og den forventerede fordeling af forbruget, jf. bilag 3. Dette fremgår nærmere af pkt Ad delkriteriet Kvalitet og Leveringssikkerhed: Til vurdering vurdering af kvalitet og leveringssikkerhed skal medsendes en forpligtende redegørelse, der som minimum indeholder følgende punkter: B1: Beskrivelse af, hvorledes tilbudsgiver vil sikre den krævede leveringssikkerhed B2a: Sagsorienteret kvalitetsstyring, dvs. en detaljeret beskrivelse af styring af kvalitet i forbindelse med varetagelse af opgaven B2b: Beskrivelse af tilbudsgivers påtænkte anvendte metode til håndtering og registrering af reklamationer Der vil blive lagt lige stor vægt på de 2 delelementer leveringssikkerhed hhv. kvalitet Tilbudsevaluering Tilbuddene vil blive evalueret efter følgende model: Delkriteriet pris. Beregning af tilbudssum: De på tilbudslisten (bilag 2A og 2B) anførte priser vil blive vurderet ud fra den forventede fordeling af forbruget af tolkeydelser, jf. pkt. 1.1 og bilag 3B. Tilbudssummen vil blive beregnet som den samlede kontraktsum inkl. optionsperiode, som dog kun vægter 75 %. Den årlige kontraktsum beregnes i henhold til nedenfor anførte metode: Den årlige sum vil blive beregnet som produktet af de anførte priser i bilag 2A og 2B og ud fra det forventede forbrug og fordeling heraf, jf. bilag 3B.

8 8. Herefter fratrækkes evt. prolongationsrabat fra den beregnede årlige tilbudssum f.s.v.a. prolongationsperioden. Bedømmelsen af den herved fremkomne tilbudssum sker retlinet i en skala fra 10 og nedefter. Det laveste tilbud får karakteren 10. For de øvrige gives der karakter således: For hver 5,0 % den samlede tilbudssum er dyrere end den laveste tilbudssum, fratrækkes 1 karakterpoint. Karaktererne interpoleres lineært mellem prisintervallerne, og karakteren angives med 2 decimaler. Der kan gives negative karakterer. Herved fremkommer det enkelte tilbuds priskarakter Delkriteriet Kvalitet og funktionalitet Delkriteriet bedømmes efter følgende skala på baggrund af de redegørelser, som er anført under pkt. 6 b. Karakteren 0 gives til det netop acceptable tilbud Karakteren 4 gives til det tilbud, der er under middel Karakteren 7 gives til det tilbud, der er middel Karakteren 9 gives til det tilbud, der er over middel Karakteren 10 gives til det bedst mulige tilbud (behøver ikke foreligge) Flere tilbud kan tildeles samme karakter. Der kan gives karakterer, der ligger mellem de ovenanførte Totalværdi Den samlede karakter for tilbuddene beregnes herefter som produktsummen af vægte og karakterer. Tilbuddet med den højeste totalværdi anses for det økonomisk mest fordelagtige. Rammeaftalerne vil blive indgået med de egnede leverandører som samlet set afgiver: 1. det økonomisk mest fordelagtige tilbud

9 9. 2. det økonomisk næstmest fordelagtige tilbud 3. det økonomisk 3. mest fordelagtige tilbud og evt. 4. det økonomisk 4. mest fordelagtige tilbud«. Særligt vedrørende påstand 4 Af indklagedes evalueringsrapport fremgår blandt andet, at de samlede tilbudte priser i forbindelse med 2. tildelingsbeslutning blev beregnet således: Tilbudsgiver Tilbudssum år med 75 % vægt på optionsperioden Social-Medicinsk Tolkeservice A/S kr. SK Tolkeservice ApS kr. Tolkebureauet Fathia K. Sørensen kr. Tolkedanmark ApS kr. Tolkegruppen kr. Tolkeservice Danmark ApS kr. Tolketjenesten A/S kr. Vestegnens Tolkecenter ApS kr. Særligt vedrørende påstand 5 I indklagedes svarskrift er der om forløbet efter den 1. tildelingsbeslutning af 11. januar 2010 blandt andet anført følgende:» Samme dag, den 11. januar 2010, anmodede en af de forbigåede tilbudsgivere, Tolkegruppenom aktindsigt i de afgivne tilbud, ligesom Tolkegruppen bad om et møde med én eller flere repræsentanter for RH, der vil kunne besvare Tolkegruppens konkrete spørgsmål til det udfald udbudsrunden har fået. Mødet blev aftalt til den 18. januar Den 15. januar 2010 fremsendte RH i forlængelse af tildelingsbeslutningen underskrevne rammeaftaler til de 4 valgte tilbudsgivere med anmodning om underskrivelse og returnering til RH Den 18. januar 2010 afholdt RH det aftalte møde med Tolkegruppen. Fra RH deltog strategisk konsulent Jan Nyvang Larsen og indkøbschef Kirsten Jensen...Det viste sig, at Tolkegruppen navnlig havde hæftet sig ved bemærkningen om, at delkriteriet kvalitet og leveringssikkerhed

10 10. havde været udslagsgivende for forbigåelsen af Tolkegruppen i forhold til det 3. og 4. mest fordelagtige tilbud. På den baggrund tilkendegav Tolkegruppen, at man ønskede at bruge mødet til at anskueliggøre over for RH, hvad firmaet stod for med hensyn til leveringssikkerhed og kvalitet. RH lod Tolkegruppen foretage sin præsentationrh fastholdt, at RH havde fulgt de retningslinjer, der er for gennemførelsen og evaluering, og at resultatet ikke var udtryk for utilfredshed med leverede ydelser. Tolkegruppen bestred ikke under mødet, at deres pris ikke var konkurrencedygtig...tolkegruppen fremsatte en enkelt bemærkning om teletolkning, som firmaet forklarede at have sat til en forholdsvis høj pris på 310 kr. på grund af det investeringsbehov, som kravet om teletolkning udløste. RH indkøbschef Kirsten Jensen syntes ikke umiddelbart at kunne genkende den nævnte sats fra det evalueringsmateriale udarbejdet af Jan Nyvang Larsen, som hun havde set, og gennemgik derfor dette materiale efter mødet uden dog at kunne finde satsen. Derfor bad hun næste dag Jan Nyvang Larsen om at finde satsen frem. Det viste sig, at den fremgik af Tolkegruppens tilbudslisteri rubrikken Teletolkning via webcam: Pris pr. påbegyndt ¼ time Når den ikke umiddelbart gik igen i evalueringsskemaerne vedrørende prisen, skyldtes det, at teletolkningsprisenindgik i evalueringen således: 25% af tolkningerne beregnes som teletolkning á 0,5 times varighed. RH havde derfor anført 2 x 310 kr. i den pågældende post for teletolkning. Herved havde RH imidlertid overset Tolkegruppens bemærkning i Tolkegruppens tilbudsskrivelse, hvor følgende anføres: Pristilbuddet DKK 310 gælder pr. videokonference uanset om der er tale om 15 eller 60 minutters opgaver. RH måtte således konstatere, at prisen i den nævnte post var ansat til det dobbelte af, hvad Tolkegruppen havde tilbudt Denne erkendelse førte til, at indkøbschef Kirsten Jensen foranledigede alle prisberegninger for alle tilbud kontrolleret på ny. Dette førte til, at RH konstaterede en række andre regnefejl, der alle havde bevirket, at visse bydendes tilbudssummer, herunder SMTs var indgået i evaluerin-

11 11. gen af delkriteriet pris med beløb, der i større eller mindre omfang var for lave. Det viste sig, at fejlede ikke havde nogen indflydelse på identifikationen af de tre økonomisk mest fordelagtige tilbudsgivere. Derimod viste den fornyede pointberegning, at Tolkegruppen og ikke SMT havde det fjerde mest fordelagtige tilbud. På det grundlag kunne beslutningen om tildeling af rammeaftale til SMT ikke fastholdes, da RH havde udpeget en tilbudsgiver SMT som vinder, hvis tilbud ikke var blandt de fire økonomisk mest fordelagtige tilbudrh besluttede på den baggrund den 20. januar 2010 at tilbagekalde beslutningen om tildeling af rammeaftale til SMT og traf samtidig ny beslutning om at tildele den fjerde og sidste rammeaftale til Tolkegruppen. Samme dag den 20. januar 2010 blev den ændrede beslutning meddelt SMTDet blev i den forbindelse pointeret, at den fremsendte kontrakt ikke skulle returneres i underskrevet stand, men destrueres. Den 22. januar 2010 returnerede SMT kontrakten i underskreven stand, idet firmaet protesterede mod tilbagekaldelsen af tildelingsbeslutningen og gjorde gældende, at der forelå en bindende aftale, som RH ikke kunne annullere.«klageren har herudover navnlig oplyst, at virksomheden den 18. januar 2010 underskrev det fremsendte kontraktudkast. I indklagedes supplement til evalueringsrapporten er der om indholdet af de konstaterede mangler ved den oprindelige evaluering blandt andet anført følgende:» Efterfølgende konstaterede ordregiver, at der ifm. den oprindelige evaluering var blevet begået fejl i beregningen af tilbudssummen for Tolkegruppens tilbud, idet der var anvendt en forkert takst (for høj) for teletolkning. Dette førte til en nedjustering af den bydendes pris med ca. 0,09 mio. kr. pr. år på somatiske del og ca. 3,64 mio. kr. pr. på praksisdelen. Dette bevirkede, at den oprindeligt beregnede tilbudssum var ca. 10 % for høj. Ordregiver så sig herefter nødsaget til at gennemregne tilbudssummerne på ny ikke blot for Tolkegruppens tilbud men for alle tilbud...

12 12. Efter disse korrektioner af de beregnede tilbudssummer foretog ordregiver en fornyet pointtildeling vedrørende priskriteriet. Disse point blev herefter sammenvejet med point for underkriteriet kvalitet og leveringssikkerhed. Den fornyede pointtildeling resulterede i, at følgende tilbudsgivere havde afgivet de fire økonomisk mest fordelagtige tilbud: 1. SK Tolke-Service ApS med 8,00 points totalt 2. Tolketjenesten A/S med 5,47 points totalt 3. Tolke Danmark A/S med 5,30 points totalt 4. Tolkegruppen med 4,32 points totalt I forhold til den oprindelige evaluering indebar dette den ændring i rækkefølgen, at Tolkegruppen opnåede fjerde flest point i stedet for Social-Medicinsk Tolkeservice A/S. Bortset herfra indebar den fornyede pointtildeling ikke nogen yderligere forskydning af tildelingsrækkefølgen. «Indklagede har over for Klagenævnet for Udbud endvidere uddybet de ændrede beregninger af de nævnte priser i et notat af 18. maj Det fremgår af tilbuddet fra Tolkegruppen, at denne tilbudsgiver - som anført - i sit tilbud i bilag 2 A og bilag 2 B angav, at prisen for ¼ times teletolkning via webcam var 310 kr. Herudover anførte Tolkegruppen på side 5 i sin tilbudsskrivelse blandt andet:»pristilbuddet DKK 310,00 kr. gælder pr. videokonference uanset om der er tale om 15 eller 60 minutters opgaver.«særligt vedrørende påstand 6 Udbudsbetingelserne indeholdt blandt andet udkast til en rammeaftale vedrørende levering af fremmedsprogstolkning, inkl. kravspecifikation og en række bilag. Den rammeaftale, som indklagede fremsendte til klager, og som klager underskrev, indeholdt blandt andet følgende bestemmelse:»ordregivers forbehold: Hvis udbuddet vedrørende de af nærværende aftale omfattede ydelser indbringes for klagenævnet for udbud eller domstolene, og ordregivers

13 13. beslutning om at tildele leverandøren aftalen annulleres, eller ordregiver pålægges at bringe aftalen til ophør, er ordregiver berettiget til at opsige aftalen med et efter de konkrete omstændigheder passende varsel alene mod betaling af leverandørens positive udgifter i anledning af opsigelsen (negativ kontraktinteresse).«parternes anbringender Ad påstand 1 Klageren har gjort gældende, at indklagede har prækvalificeret SK Tolke- Service ApS, uanset at de fremlagte oplysninger om virksomhedens økonomiske og finansielle kapacitet ikke sandsynliggjorde, at virksomheden havde den økonomiske eller finansielle formåen til at løfte den udbudte opgave. Det fremgik blandt andet af regnskaberne for 2006/2007 og 2007/2008, at der var underskud i disse regnskabsår, og at virksomheden havde tabt hovedparten af sin lovpligtige selskabskapital, ligesom den fremlagte soliditetserklæring ikke sandsynliggjorde, at virksomheden havde den økonomiske eller finansielle formåen til at løfte opgaven. Tværtimod måtte SK Tolkeservice ApS økonomiske situation på baggrund af de foreliggende oplysninger anses for yderst kritisk med risiko for tvangsopløsning. Indklagede har gjort gældende, at regionen var berettiget til at prækvalificere SK Tolkeservice ApS, idet de forhold, som klageren har påpeget, ikke er uforenelige med betingelserne for prækvalifikation. Regionen havde ikke defineret uegnetheden ved at fastsætte minimumskrav for f.eks. soliditetsgrad, egenkapitalens størrelse eller lignende. Dokumentationen skulle alene sandsynliggøre, at ansøgeren ville være i stand til at løfte opgaven. Indklagede havde derfor en bred skønsmargin, og denne blev ikke overskredet. Indklagede har endvidere gjort gældende, at regionen tillige lagde vægt på, at SK Tolkeservice ApS oplyste, at virksomheden efter sidste regnskabsaflæggelse havde indgået nye kontrakter med 5 kommuner, der ikke til fulde afspejledes i de medsendte regnskaber. Det er ikke rigtigt, at virksomheden på prækvalifikationstidspunktet fremstod yderst kritisk med risiko for tvangsopløsning. Der var tale om en virksomhed med stor omsætning og med udsigt til en forøgelse heraf qua de nye kontrakter. Det forhold, at virksomheden fortsat eksisterer, taler ligeledes mod, at der skulle have foreligget en sådan situation.

14 14. Ad påstand 2 Klageren har under henvisning til det, der er gjort gældende vedrørende forhold 1, anført, at indklagede groft har overtrådt tilbudsloven, og at dette bør føre til annullation af beslutningen om at tildele SK Tolkeservice ApS en rammeaftale. Indklagede har under henvisning til det, der er anført vedrørende påstand 1, gjort gældende, at der ikke foreligger en overtrædelse af tilbudsloven, og at klagen derfor ikke skal tages til følge. Ad påstand 3 Klageren har gjort gældende, at den anvendte pointmodel stred mod ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet, idet pointgivningen for pris opererede med negative point, mens dette ikke var tilfældet for den pointgivning, der blev anvendt ved evaluering af det andet underkriterium om kvalitet og leveringssikkerhed. Dette forhold gjorde, at den oplyste vægtning mellem de to underkriterier blev illusorisk, og at virksomheder, der tilbød lav pris, dermed blev tilgodeset i uberettiget omfang. Indklagede har gjort gældende, at den anførte pointmodel ikke medførte, at prisen vægtede mere end de 50 %, der var anført i udbudsbetingelserne, idet der var den fornødne parallelitet i pointgivningen for de to underkriterier. Tilbud med den laveste pris er pr. definition den bedst mulige pris, og det var derfor også berettiget, at dette tilbud fik maksimumpoint ved evaluering af underkriteriet»pris«. Det var ligeledes berettiget at anvende negative point ved evalueringen. Indklagede har henvist til klagenævnets kendelser af 13. august 2009 (Sundvikar ApS), kendelse af 3. oktober 2008 (Creative Company A/S) og kendelse af 4. august 2009 (Mölnlycke A/S). Modellen var offentliggjort i udbudsbetingelserne og dermed ikke i strid med gennemsigtighedsprincippet. Alle tilbud blev evalueret efter modellen. Ad påstand 4 (subsidiær i forhold til påstand 1) Klageren har gjort gældende, at den pris, SK Tolkeservice ApS tilbød, var væsentligt lavere end de nærmeste konkurrenters og mere end 31 mio. kr. billigere end det økonomisk næstmest fordelagtige tilbud. Klager har endvidere henvist til, at klagerens egne priser var lavere eller på samme

15 15. niveau som Justitsministeriets satser for tolkebistand på samme faglige niveau som krævet, og at klagerens pris på trods heraf var næsten 45 mio. kr. dyrere end tilbuddet fra SK Tolkeservice ApS. Det må på den baggrund have stået indklagede klart, at SK Tolkeservice ApS tilbudspriser var urealistiske og alene angivet for at opnå et højt antal point. Indklagede har på trods af dette ikke indhentet yderligere oplysninger herom hos SK Tolkeservice ApS i den anledning. Indklagede har gjort gældende, at den pris, SK Tolkeservice ApS tilbød, ikke var urealistisk lav, at der ikke efter udbudsdirektivet - og dermed så meget desto mere heller ikke efter tilbudsloven - består en pligt for ordregivere at indhente supplerende oplysninger efter den procedure, der er anført i udbudsdirektivets artikel 55, og at hensigten med gennemførelsen af en tilbudsindhentning efter tilbudsloven netop er, at tilbudsgiverne skal have mulighed for at udforme deres tilbud således, at de fremstår konkurrencemæssigt bedre end andre tilbud. Indklagede havde endvidere den klare forventning, at prisniveauet gennem konkurrenceudsættelse og gennem etablering af længerevarende kontrakter, der omfattede hele regionen ville ligge under de vejledende satser fra Justitsministeriet. Ad påstand 5 Klageren har gjort gældende, at indklagedes forhandlinger med Tolkegruppen efter den første tildelingsbeslutning var i strid med det EUudbudsretlige forhandlingsforbud, at disse forhandlinger førte til, at klagerens kontrakt/rammeaftale blev annulleret og tildelt Tolkegruppen, og at annulleringen var i strid med gældende aftaleret. I bilag 2 A og 2 B fremgik det klart i rubrikkens overskrift (teletolkning via webcam), at prisen skulle angives pr. påbegyndt ¼ time. Lige over underskriftsfeltet i bilag 2 A og 2 B var det i en selvstændig boks særskilt anført:»bemærk, at pris pr. påbegyndt ¼ time.skal angive prisen for 15 minutters tolkning og ikke som timepris«. De af Tolkegruppen i bilag 2 A og 2 B anførte priser for teletolkning burde derfor være lagt til grund ved beregning af den samlede tilbudssum, således som det skete i første omgang. Indklagede skulle således have set helt bort fra, at Tolkegruppen i strid med de af indklagede opstillede og tydeligt præciserede retningslinjer på side 5 i sit tilbud korrigerede de i bilag 2 A og 2 B nævnte priser for teletolkning.

16 16. Indklagede har navnlig gjort gældende, at der ikke gælder et forhandlingsforbud i den foreliggende situation, og at regionen i øvrigt ikke har forhandlet med Tolkegruppen. Den ændrede tildelingsbeslutning skyldtes alene, at det blev konstateret, at der var begået fejl ved den første evaluering af tilbuddene i relation til underkriteriet»pris«. Tolkegruppens priser vedrørende teletolkning var angivet korrekt. Prisen på 310 kr. var prisen for 15 minutters teletolkning. Ved beregningen af prisen for 30 minutters teletolkning, der ikke var særskilt angivet i bilag 2 A og bilag 2 B, måtte der imidlertid tages højde for den anførte oplysning om, at prisen for teletolkning også var 310 kr. for teletolkning op til 60 minutter. Det var således en fejl, at indklagede ved den første evaluering af tilbudsprisen fra Tolkegruppen havde ganget de 310 kr. med 2 for at finde prisen for 30 minutters tolkning. Ad påstand 6 Klageren har gjort gældende, at bestemmelsen i indklagedes rammeaftale med overskriften»ordregivers forbehold«for så vidt angår opsigelsesadgang og erstatningsfraskrivning er i strid med EU-udbudsretlige principper, der sikrer tilbudsgiverne klagerettigheder, herunder retten til at få tilkendt erstatning, hvis en udbudsgiver overtræder EU-udbudsretlige regler og principper. Indklagede har til støtte for afvisningspåstanden gjort gældende, at klagen retter sig mod forståelsen af en bestemmelse i parternes aftale, og at dette spørgsmål falder uden for klagenævnets kompetence. Til støtte for den subsidiære påstand om, at klagen ikke skal tages til følge, har indklagede navnlig anført, at bestemmelsen ikke retter sig mod tilbudsgivere, der uretmæssigt er blevet forbigået, men derimod mod tilbudsgivere, der uretmæssigt er blevet tildelt en kontrakt. Disse personer er ikke omfattet af den personkreds, som kontroldirektivet har til formål at beskytte. Klagenævnet udtaler: Ad påstand 1 og 4 Ordregiver havde i udbudsbekendtgørelsen fastsat, at virksomheder, der ønskede at ansøge om at blive prækvalificerede, blandt andet skulle vedlægge de seneste 3 års reviderede og godkendte regnskaber fra den juridiske enhed, som skulle afgive tilbud, samt en soliditetserklæring, d.v.s. er-

17 17. klæring vedrørende virksomhedens økonomiske og finansielle formåen. Det blev i den forbindelse fastsat, at erklæringen kunne udstedes af virksomhedens bank eller revisor, og at den højest måtte være 3 måneder gammel. Det var endvidere fastsat, at ansøgere»gennem disse oplysninger [skulle] sandsynliggøre overfor ordregiver, at tilbudsgiver [havde] den økonomiske og finansielle formåen til at løfte opgaven«. Indklagede kunne således ikke uden at overtræde ligebehandlingsprincippet i tilbudslovens 15 d, stk. 1, ved sin vurdering af, om SK Tolkeservice ApS havde sandsynliggjort, at virksomheden havde den økonomiske og finansielle formåen til at løfte opgaven, lægge vægt på andre oplysninger om virksomhedens økonomiske og finansielle forhold end dem, der fremgik af disse dokumenter. Region Hovedstaden var således afskåret fra at lægge vægt på de oplysninger, som SK Tolkeservice ApS havde anført i selve ansøgningen om, at virksomheden havde indgået en række aftaler, der ikke fuldt ud afspejlede sig i regnskabet. På den baggrund og efter en gennemgang af de fremlagte regnskaber og den revisorerklæring, som SK Tolkeservice ApS har fremlagt, finder klagenævnet navnlig efter oplysningerne om virksomhedens underskud for de sidste to år, om at den delvist havde tabt sin selskabskapital og om dens likviditetsmæssige forhold, at virksomheden - uanset oplysningerne om dens omsætning klart ikke i tilstrækkelig grad havde sandsynliggjort, at den havde den økonomiske og finansielle formåen til at løfte opgaven. Klagenævnet finder herefter, at indklagede ikke var berettiget til at prækvalificere SK Tolkeservice ApS som sket den 29. september Påstanden tages til følge. Der er herefter ikke anledning til at behandle påstand 4. Ad påstand 2 Under hensyn til det, der er anført vedrørende påstand 1, og karakteren af den konstaterede overtrædelse tages påstanden om annullation af indklagedes beslutning om at tildele en rammeaftale til SK Tolkeservice ApS til følge.

18 18. Ad påstand 3 Af udbudsbetingelsernes pkt. 6 fremgik det blandt andet, at indklagede havde faststat følgende underkriterier, der begge vægtede med 50 %: a)»pris«og b)»kvalitet og leveringssikkerhed«. Af pkt fremgik videre, at den»samlede karakter for tilbuddene beregnessom produktsummen af vægte og karakterer«, og at tilbuddet»med den højeste totalværdi anses for det økonomisk mest fordelagtige«. Det følger af det anførte, at den samlede pointscore, der var afgørende for, hvilket tilbud der blev anset for det økonomisk mest fordelagtige, blev beregnet som følger: Totalværdi = (50 % * [antal point for»pris«]) + (50 % * [antal point for»kvalitet og leveringssikkerhed«]) For at en sådan fremgangsmåde, hvor den relative vægtning af underkriterierne alene søges sikret ved at gange pointantallet for hvert underkriterium med den procentuelle vægtning af det respektive underkriterium, er i overensstemmelse med den fastsatte relative vægtning af hvert underkriterium, er det en forudsætning, at de pointskalaer, som anvendes ved evaluering af underkriterierne, er identiske, således at der er lige mange point til rådighed ved vurderingen af hvert underkriterium. Det fremgår af pkt og pkt , at der ved evaluering af begge underkriterier højst kunne gives 10 point. Ved evalueringen af underkriteriet»kvalitet og leveringssikkerhed«var det lavest mulige antal point 0. I relation til evaluering af underkriteriet»pris«var der imidlertid også mulighed for at tildele negative point. De to pointskalaer var således ikke identiske, og dermed fremgår det af udbudsbetingelserne, at der var der en risiko for, at underkriteriet»pris«i den samlede vurdering af de enkelte tilbud forholdsmæssigt ville komme til at vægte mere end de 50 %, der var angivet i udbudsbetingelsernes pkt. 6. Påstanden tages til følge. Ad påstand 5 Indklagede har under iagttagelse af det EU-retlige ligebehandlingsprincip og gennemsigtighedsprincip kunnet gennemføre forhandlinger med tilbuds-

19 19. giverne. Der gælder således ikke et EU-udbudsretligt forbud mod forhandlinger ved indhentning af tilbud efter tilbudsloven om ordrer, hvis genstand er en tjenesteydelse omfattet af udbudsdirektivets bilag II B. Efter det, der oplyst om baggrunden for, at indklagede foretog en ny evaluering af tilbuddene, og om forløbet under denne nye evaluering, der for så vidt angår prisberegning vedrørte alle tilbudgivere, har indklagede ved at tilbagekalde beslutningen om at tildele klageren en rammekontrakt og ved at træffe en fornyet tildelingsbeslutning, hvorefter Tolkegruppen blev tildelt kontrakten, hverken handlet i strid med gennemsigtighedsprincippet eller ligebehandlingsprincippet i tilbudslovens 15 d, stk. 1. Det forhold, at både Social-Medicinsk Tolkeservice A/S og Region Hovedstaden efter klagerens oplysninger havde underskrevet rammeaftalen inden den ændrede tildelingsbesluting, kan ikke føre til en anden vurdering af, om regionen herved har overtrådt tilbudsloven som anført i påstanden. Herefter, og da det, klager i øvrigt har anført, ikke kan føre til et andet resultat, tages påstanden ikke til følge. Ad påstand 6 Klagen vedrører efter sin ordlyd spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har overtrådt kontroldirektivets regler om retten til at få tilkendt erstatning som følge af en ordregivende myndigheds overtrædelse af EU-udbudsretlige regler. Dette spørgsmål henhører under klagenævnets kompetence. Indklagedes afvisningspåstand tages herefter ikke til følge. Den omtvistede kontraktbestemmelse retter sig efter sit indhold mod tilbudsgivere, der har fået kontrakten tildelt i strid med udbudsreglerne, og som efter bestemmelsen afskæres fra at kræve erstatning efter de sædvanlige regler om erstatning for kontraktbrud i den situation, hvor ordregiveren ophæver den aftale, der er indgået i strid med udbudsreglerne. Den form for erstatning er ikke reguleret af udbudsreglerne. Bestemmelsen omhandler ikke de erstatningskrav, der udspringer af kontroldirektivet. Påstanden tages ikke til følge.

20 20. Herefter bestemmes: Ad påstand 1 Indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i tilbudslovens 15 d, stk. 1, ved at have prækvalificeret SK Tolkeservice ApS, uagtet at anmodningen om prækvalifikation fra denne virksomhed ikke opfyldte kravet i udbudsbekendtgørelsens pkt. 5.2 om økonomisk og finansiel kapacitet, hvorefter ansøgerne over for Region Hovedstaden skulle sandsynliggøre, at de havde den økonomiske og finansielle formåen til at løfte opgaven. Ad påstand 3 Indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet i tilbudslovens 15 d, stk. 1, ved at opstille og fastsætte principper for pointtildeling, der indebærer, at underkriteriet»pris«vægter mere end fastsat i udbudsbetingelserne. Indklagedes beslutning af 11. januar 2010 om at indgå kontrakt med SK Tolkeservice annulleres. Klagen tages ikke til følge vedrørende påstand 5 og 6. Indklagede, Region Hovedstaden, skal i sagsomkostninger til klageren, Socialmedicinsk Tolkeservice A/S, betale kr. Beløbet betales inden 14 dage efter modtagelsen af denne kendelse. Klagegebyret tilbagetales. Nikolaj Aarø-Hansen Genpartens rigtighed bekræftes. Joan Bach kontorfuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 K E N D E L S E CLS Communication A/S (selv) mod Miljøstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018451 (Michael Ellehauge, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 10. juli 2009 K E N D E L S E NCC Construction Danmark A/S (advokat Holger Schöer, Århus) mod Billund Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024913 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Pernille Hollerup) 5. oktober 2011 K E N D E L S E Køge Taxa mod Køge Kommune (advokat Povl Nick Bronstein, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013853 (Niels Feilberg Jørgensen, Jørgen Egholm Thomas Facklamm Jensen) 14. februar 2008 K E N D E L S E Jysk Erhvervsbeklædning ApS (advokat Mogens Pahl Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 K E N D E L S E Clavis Sprog og Kompetence (selv) mod Hvidovre Kommune (Kammeradvokaten ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 K E N D E L S E Alfa Laval Nordic A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Odense Vandselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-151-97 /2005-0002357 (H.P. Rosenmeier, Michael Jacobsen, Ole Bajda Nielsen) 23. februar 2006 K E N D E L S E Hoffmann A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Skjern Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0021285 (Katja Høegh, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 13.juli 2010 K E N D E L S E Abena A/S og VTK A/S (advokat Claus Guldager, Aabenraa) mod Københavns Universitet (selv)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013739 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Vibeke Steenberg) 23. november 2007 K E N D E L S E Sejlstrup Entreprenørforretning A/S (advokat Torben Korsager, Århus) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034279 (Kirsten Thorup, Lene Ravnholt) 25. november 2013 K E N D E L S E DUBA-B8 A/S (advokat Henrik Holtse, København) mod DONG Energy Oil & Gas A/S (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen og Vibeke Steenberg) 8. juni 2010 K E N D E L S E O K Entreprise A/S (advokat Erik Dreyer, Tønder) mod Tønder Forsyning A/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019658 (Kirsten Thorup, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 11. november 2009 K E N D E L S E Yding A/S (advokat Janus Skak Olufsen, Viborg) mod Viborg Kommune. (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032239 (Kirsten Thorup, Pernille Hollerup) 16. april 2013 K E N D E L S E LiteCom A/S og Thomas Kristensen ApS (advokat Peter Lund Meyer, København) mod Danmarks Radio

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025560 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 30. januar 2012 K E N D E L S E Maja Consulting smba (selv) mod VisitNordsjælland F.M.B.A (advokat Torkil Høg, København) Klageren

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Århus) mod Retten i

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026851 (Katja Høegh) 19. marts 2012 K E N D E L S E VKS Inventa A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Hjemmeværnskommandoen (Kammeradvokaten v/advokat Astrid Malki

Læs mere

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk

Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN Udbudsbetingelser for stilladsarbejder på Roskilde Kraftvarmeværk KARA/NOVEREN I/S Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Ordregiver... 2 3. Kontraktperiode... 3 4. Udbudsform og forhandlingsforløb...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004

Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 Klagenævnet for Udbud 03-226.271 H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde 20. februar 2004 K E N D E L S E Miri Stål A/S (advokat K. Dalsgaard Hansen, Brovst) mod Esbjerg Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 K E N D E L S E Berendsen Textil Service A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Frederikssund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034726 (Kirsten Thorup, Kirsten Thøgersen) 29. oktober 2013 K E N D E L S E Vand og Teknik A/S (advokat Ole Møller Jespersen, Horsens) mod Ringkøbing-Skjern Vand A/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020464 (Michael Kistrup, Vibeke Steenberg, Gorm K. Elikhofer) 25. oktober 2010 K E N D E L S E Coloplast Danmark A/S (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 K E N D E L S E O K Entreprise A/S (advokat Birgitte H. Frederiksen, Tønder) mod Tønder

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 K E N D E L S E Krüger A/S (advokat John Adamsen, Surrey, England) mod Sorø Vand A/S (advokat Martin

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023540 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Helle Bøjen Larsen) 25. august 2011 K E N D E L S E WelMed Scanbio ApS (advokat Steen Hellmann, København) mod Gentofte Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-227.945 (Carsten Haubek, Wayne Jensen, Kaj Kjærsgaard) 27. februar 2002 K E N D E L S E Vindtek Ventilation ved Bjarne Munksgaard (advokat Keld Frederiksen, Vinderup) mod

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks

UDBUDSBETINGELSER. for. Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks UDBUDSBETINGELSER for Indsamling af priser til Danmarks Statistiks forbruger- og nettoprisindeks samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks 1. Den ordregivende myndighed Den ordregivende myndighed er:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns Amt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99-204.435 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. maj 2000 K E N D E L S E Arriva Danmark A/S (advokat Esben Kjær, København) mod Hovedstadsområdets Trafikselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023217 (Kirsten Thorup, Gorm K. Elikofer, Mogens Hansen) 15. september 2011 K E N D E L S E GC Rieber Salt A/S (advokat Jesper Altamirano, Odense) mod Aalborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2011-0024562 (Nikolaj Aarø-Hansen, Pernille Hollerup, Michael Jacobsen) 1. november 2011 K E N D E L S E Jorton A/S (advokat Kristian Skovgård Larsen, Aarhus) mod Sønderborg

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020359 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Vibeke Stenberg) 5. marts 2010 K E N D E L S E Gorm Hansen og Søn A/S (advokat Morten Winsløv, Greve) mod 1. Ejendomsselskabet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-112.109/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-112.109/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-112.109/ 2005-000-2378 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 22. september 2005 K E N D E L S E Vestegnens Tolke- og Rådgivningsservice ved Hawshir Ahmed

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 K E N D E L S E Rengoering.com A/S (advokat Jesper Køppen Mieritz, Køge) mod Ringsted Kommune (cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022034 (Kirsten Thorup, Vibeke Steenberg, Melitta Keldebæk) 13. september 2010 K E N D E L S E Roslev Turist ved John Madsen (selv) mod Skive Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

1) Opfordring til at ansøge om prækvalifikation Ordregiver opfordrer Dem hermed til at ansøge om prækvalifikation på nedenstående opgave.

1) Opfordring til at ansøge om prækvalifikation Ordregiver opfordrer Dem hermed til at ansøge om prækvalifikation på nedenstående opgave. Til: Til potentielle ansøgere Koncern Økonomi Indkøb Opgang Blok C Afsnit 1.sal Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 38 66 50 00 Direkte +45 38 66 58 27 Fax +45 48 20 55 98 Mail indkoeb@regionh.dk

Læs mere

Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde)

Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde) Klagenævnet for Udbud (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde) J.nr.: 2014-0037797 /2014-7611 9. oktober 2014 K E N D E L S E ATKI A/S (advokat Anders Nørgaard Jensen, København) mod Rigspolitiet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010 K E N D E L S E Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirma A/S mod Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 MT Højgaard A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod K E N D E L S E 1. Slots- og Ejendomsstyrelsen 2. Helsingør

Læs mere

KENDELSER FRA KLAGENÆVNET FOR UDBUD 1. halvår 2010

KENDELSER FRA KLAGENÆVNET FOR UDBUD 1. halvår 2010 hpros.dk v/ H.P. Rosenmeier RESUMÉER AF KENDELSER FRA KLAGENÆVNET FOR UDBUD 1. halvår 2010 NB! Ophavsretten til denne resumésamling er hos hpros.dk v/ H.P. Rosenmeier Kopiering til andet end personligt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034174 (Nikolaj Aarø-Hansen, Steen Treumer) 1. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034174 (Nikolaj Aarø-Hansen, Steen Treumer) 1. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034174 (Nikolaj Aarø-Hansen, Steen Treumer) 1. juli 2014 K E N D E L S E Havnens Skibsreparationer A/S og Nettobådene A/S (advokat Anders Birkelund Nielsen, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 K E N D E L S E Nibe Entreprenør og Transport ApS (advokat J.J. Borregaard, Nibe) mod Støvring Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-87.921 (A.F.Wehner, Helle Bøjen Larsen, Niels Henriksen) 14. oktober 2003 K E N D E L S E KK-Ventilation A/S (selv) mod Vejle Amt (advokat Mads Danielsen, Vejle) Den 31.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037546 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen) 26. juni 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Kalundborg Kommune (advokat Michael Lund Nørgaard,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033162 (Kirsten Thorup) 20. december 2012 K E N D E L S E Joca A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Rødovre Kommune (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed...

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed... UDBUDSBETINGELSER Indhold 1. Indledning... 2 2. Udbuddets formål... 2 3. Ordregivende myndighed... 2 3.1. Afdeling og kontaktperson... 2 4. Udbudsmateriale... 3 5. Fortrolighed... 4 6. Tidsplan... 4 7.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud J.nr. 2009-0020087 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 12. januar 2010 K E N D E L S E Børge Jakobsen & Søn A/S (advokat Martin Rømer, Ringsted) mod Sorø Kommune (advokat

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter LBK nr 1410 af 07/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0002 Senere

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10201 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 31. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10201 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 31. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10201 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 31. maj 2016 K E N D E L S E Holm & Halby A/S (advokat Anders Nørgaard Jensen, København) mod Region Midtjylland (selv)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, København) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-179.957 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 K E N D E L S E Dansk Transport og Logistik (selv) mod Nykøbing Falster Kommune (advokat Klaus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 K E N D E L S E BSN Medical AB (advokat Anders Worsøe, København) mod Region Sjælland (advokat Claus Berg,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886

Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886 Klagenævnet for Udbud J. J.nr.: 2011-024886 (Michael Kistrup, Helle Bøjen Larsen og Trine Heidemann Garde) 10. januar 2013 K E N D E L S E Vas-dk (selv) mod Ikast-Brande Kommune (selv) Indklagede, Ikast-Brande

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-213.807 (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) 22. marts 2002 K E N D E L S E Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S (advokat Lars Grøngaard, Århus) mod Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022051 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Helle Bøjen Larsen) 30. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022051 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Helle Bøjen Larsen) 30. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022051 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Helle Bøjen Larsen) 30. september 2010 K E N D E L S E Athene Healthcare A/S (selv) mod Region Hovedstaden. (advokat Henning Biil,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017601 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010 K E N D E L S E Barslund A/S (advokat Anders Drachmann, Helsingør) mod Københavns Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 K E N D E L S E Øjenlægernes Center (selv) mod Region Nordjylland (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 K E N D E L S E Axiell Bibliotek A/S (advokat Rikke Søgaard Berth, Hellerup) mod Aalborg kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-82.138 (H.P. Rosenmeier, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 11. august 2003 K E N D E L S E Kruse & Mørk A/S (advokat Erik Braad, Fjerritslev) mod Jetsmark Energiværk A.m.b.a.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 K E N D E L S E Best Western Hotel Prinds Frederik A/S (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025155 (Michael Ellehauge, Erik Hammer) 10. december 2012 K E N D E L S E Marius Pedersen A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005778 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde) 26. oktober 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005778 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde) 26. oktober 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005778 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Trine H. Garde) 26. oktober 2006 K E N D E L S E Novartis Healthcare A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Hovedstadens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012 K E N D E L S E cbrain A/S (selv) mod Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024823 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Allan Åge Christensen) 3. oktober 2011 K E N D E L S E ØGT ApS Økologisk Grønne Torv (selv) mod Ishøj Kommune (advokat

Læs mere

SKI's ordbog. Forklaring. Ord

SKI's ordbog. Forklaring. Ord SKI's ordbog En forklaring på begreber, der ofte bruges af SKI ver. 2.5 Ord Forklaring Aftalenummer Et tal, der henviser til en specifik rammeaftale. Hver aftale har et egentligt navn, som beskriver hvad

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005711 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 4. april 2007 K E N D E L S E Cowi A/S (advokat Michael Gjedde-Nielsen, København) mod Sønderjyllands Amt (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025454 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 28. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025454 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 28. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025454 (Katja Høegh, Allan Åge Christensen) 28. februar 2012 K E N D E L S E Mediq Danmark A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Københavns Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 K E N D E L S E Enca A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Skive Kommune (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6181 (Nikolaj Aarø-Hansen, Vibeke Steenberg) 7. oktober 2015 (Berigtiget den 9. oktober 2015)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6181 (Nikolaj Aarø-Hansen, Vibeke Steenberg) 7. oktober 2015 (Berigtiget den 9. oktober 2015) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-6181 (Nikolaj Aarø-Hansen, Vibeke Steenberg) 7. oktober 2015 (Berigtiget den 9. oktober 2015) K E N D E L S E Stadsing A/S (advokat Mikki Nielsen, Aalborg) mod Herning

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Helle B. Larsen) 19. december 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Helle B. Larsen) 19. december 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-175.306 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Helle B. Larsen) 19. december 2002 K E N D E L S E Joca Trading A/S (advokat Torben Korsager, Århus) mod Haslev Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023658 (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 K E N D E L S E Finn Frogne A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Region Nordjylland, Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 7. april 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct. Jørgen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 K E N D E L S E Akupunktør og massør Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022122 (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Melitta Keldebæk) 20. juli 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022122 (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Melitta Keldebæk) 20. juli 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022122 (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Melitta Keldebæk) 20. juli 2011 K E N D E L S E Kijana Vikarservice (selv) mod Jysk Fællesindkøb v/favrskov Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-222.127 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Erik Haldbæk) 22. marts 2004 K E N D E L S E J. A. Mortensen Inventar og Bygning A/S (advokat Peter Stig Jakobsen og advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 14. oktober 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 14. oktober 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 14. oktober 2004 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns

Læs mere