Referat af Dansk Søvnapnø Forenings Årsmøde på Næsbylund kro den 25. og 26. marts 2017.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af Dansk Søvnapnø Forenings Årsmøde på Næsbylund kro den 25. og 26. marts 2017."

Transkript

1 1 Referat af Dansk Søvnapnø Forenings Årsmøde på Næsbylund kro den 25. og 26. marts Lørdag den 25. marts Formanden bød velkommen til de 65 deltagere, og mødet startede med en sang. Formanden oplyste, at det desværre ikke var lykkedes at finde en referent, og opfordrede til at nogle stykker ville melde sig på banen og deles om opgaven, men ingen meldte sig. Efterfølgende har formanden modtaget referat af dagens første oplæg. Omtalen af resten af mødet er skrevet ud fra formands hukommelse. Oplæg af Lillian Marcussen, tandlæge og nu ansat på Odense Universitets Hospital. Tidl. selvstændig tandlæge i Århus. Skrev Ph.d. i 2010 Skinnebehandling i sygehusregi. Øvre luftveje og tandskinnebehandling og ortokirurgi (tandregulering og kæbeoperation). Med udgangspunkt i OUH's mantra: Patienten først er det vigtigt at undersøge patienternes luftveje ved konsultation, for at vurdere udviklingsrisiko for Søvnapnø, OSA. Modellen er: Reduceret luftvolumen -> Snorken -> Nedsat flow -> Søvnapnø -> Nedsat helbred Reduceret luftvolumen kan have flere årsager: Anatomi, Odotoni, BMI fx fedtdepoter omkring halsen, Diabetes, Lipidmetabolisme (fedtstofskiftet) Metabolisk syndrom. Hvordan kan man så øge luftvejsvolumen hos patienterne: Skinnebehandling, CPAP (har 1. prioritet), MMA som er fremføring af både over- og underkæbe, UPPP som er bløddelskirurgi fx fjernelse af ganebuer/drøbel. OSA synes at have sammenhæng med både craniofaciale, pharyngeale, dentale og nasale afvigelser. Af dentale problemer kan nævnes overbid, malocclusion, tænderskæren og ortodonti. Vigtigt er at vurdere mandlerne hvor meget fylder de? Evt. operation i samarbejde med Øre-næsehalslæge. Tungen kan fylde rigtig meget, denne kan reduceres i størrelse. Udposninger i svælget. Ved operation her, kan AHI ændres fra 80 til ca. 20, hvor skinnebehandling kan være efterfølgende varige behandling. Volumen i luftvejene vurderes ved scanning ud fra luftvejenes mindste tværsnitsareal. Denne kan øges med op til 50 % ved skinnebehandling.

2 2 Hvordan forebygger vi OSA? Kan vi spotte patienter, før OSA udvikler sig? Ved ortokirurgiske behandlinger kan man flytte tænderne og flytte kæbeleddene. Resultatet er så fx bedre sammenbid og tyggefunktion samt ansigtsprofil. Men hvad med luftvejsvolumen? Luftvejen i min undersøgelse øges ca. 43 % målt på mindste tværsnitsareal, men stadig for lille areal. På Odense Universitets Hospital har man udviklet et såkaldt Virtuel planlægning, som de første i verden. Metoden bruges i det daglige arbejde til at vurdere den bedste kombination af behandlingsmuligheder for patienten. Søvnapnø er taget ind som kæbekirurgisk speciale. Der er endvidere indgået samarbejde med Respirationscenter Syd, der nu måler på OSA-parametre hos patienterne. OSA er blevet et teamwork i Odense. Endnu flere specialer kan bidrage, flere behandlinger kan kombineres. Så kære patient: Undersøg mulighederne! Og Husk hvad du selv kan gøre. Til et indlæg fra salen svarer Lillian Marcussen: Udtrækning af kindtænder hos børn for at give bedre plads til udvikling af tænderne senere, kan give reduceret volumen i svælget og fremme udvikling af OSA senere i livet. Der er ingen OSA-patienter, der kan profitere 100 % af én form for behandling; det er den rigtige kombination, der giver succes for patienten. Skinnebehandlede skal træne sin kæbestilling hver morgen. Således opfattet af Else Andersen. Oplæg ved professor og diabetesforsker Lise Tarnow. Lise fortalte på sin sædvanlige jordnære facon om sine forskningsresultater inden for diabetes og søvnapnø. Patinter med både diabetes type2 og søvnapnø har forhøjet arteriestivhed, hvilket medfører forhøjet risiko for hjerte/kar problemer og blodprop, så spørgsmålet er, om man kan forbedre/mindske karstivheden ved patienter med type2. diabetes og søvnapnø ved søvnapnøbehandling. Det forsker der i p.t. Blodsukkeret er normalt lavt om natten, men ved diabetespatienter er det højere om natten. Blodsukker er normalt fastende 5 6. alt under 7 fastende er normalt. Type1 diabetikere er mindre resistente end type 2. Ved en undersøgelse af 63 Carlsberg chauffører viste det sig at 32 % havde søvnapnø uden at vide det. % ud af 63 havde diabetes. Det tyder på, at det at have diabetes såvel type1 som type 2 giver øget risiko for søvnapnø.

3 3 Vigtigste budskaber: 39 % af mennesker med Type 2 Diabetes har OSA mindst 47 % af mennesker med Type 1. diabetes har OSA 56 af erhvervschauffører har OSA Hverken patienter, pårørende eller diabetesbehandlere ved nok om OSA Det der bl.a. skal forskes i er: Kan behandling med CPAP gøre patienterne sundere? Kan træning af inspiratorisk muskelstyrke gøre patienterne sundere? Efter Lise Tarnows oplæg var der en kort pause. Patienttilfredshedsundersøgelse. Efter pausen introducerede EW en patienttilfredshedsundersøgelse i form af et spørgeskema for deltagerne og bad dem udfylde denne. Formålet med undersøgelse er at indsamle oplysninger om effekten af din behandling. Undersøgelsen kan også ses som en forløber for en PROM undersøgelse. En PROM undersøgelse kan være en indikator på, hvordan din behandling har været, og hvordan du har oplevet denne, og kan indgå som et led i den nationale database for søvnapnø. En sådan undersøgelse kan medføre en forbedre kommunikation mellem patienter og behandlingssteder, og kan dermed være med til at forbedre dit patientforløb. Kort orientering om den nye kørselsbekendtgørelse ved Niels Petri. Niels Petri redegjorde for hele forløbet med ændring af kørselsvejledningen siden 2013 og frem til den nye bekendtgørelse, samt notat vedrørende sagsbehandling af kørekortsager vedr. søvnapnø. Det, der endnu er uafklaret er, om der fremover vil være tale om en administrativ forlængelse af kørekort eller kørekortet skal fornyes hos de personer, der både lider af søvnapnø og udtalt dagtræthed. De personer, der tidligere har haf tidsbegrænset kørekort skal første gang, de skal have fornyet deres kørekort, omkring Søvnklinikken for at få dokumenteret om de lider af udtalt dagtræthed eller ej. Middag og hyggeligt selskab Efter Niels Petris oplæg var der en pause, før vi kunne indtage en dejlig middag med høj stemning. Da foreningen i år kan fejre 20 års jubilæum bevillige kasseren et ekstra glas vin til maden. Efter middagen gik hovedparten i Stalden hvor snakken gik lystigt.

4 4 Søndag den 25. marts. Formanden bød velkommen til de nyankommne medlemmer og vi startede dagen med en sang. Leverandørudstilling. Første punkt på dagens program var leverandørudstillingen, hvor følgende firmaer deltog. Der var desværre afbud fra Philips i år grundet sygdom. Firma Produkt Deltagere ResMedMaribo CPAP udstyr Narval Pernille Slot Henrik Billesø Somnomed Tandskinner Somnodent Anna Hardenstad-Stahl Hasse Baastad Kaiser Respiratory Care Masker Thomas Kaiser Sephanlon Cpap-udstyr Martin Nedergaard Jeppesen Der var også i år stor søgning til de forskellige udstilleres stande og stor interesse for at se de seneste nyheder. Thomas Kaiser som i år deltog i for første gang, kan fremstille specialmasker til de personer, der ikke umiddelbart kan brugen en af de mange masker på markedet. Han kan også fremstille masker i et specielt materiale, som kan hjælp de, der er allergiske overfor materialet i de gængse masker. Tandlæge Poul Kirketerp fra søvnlab.dk, som fremstiller tandskinner, besvarede spørgsmål omkring valg af tandskinner. Leverandørudstilling sluttede med en spørgerunde til leverandørerne. Hvad gør Danske Regioner for at Sundhedsstyrelsens faglige visitationsregler bliver taget alvorligt og for at sætte fokus på Søvnapnø ved medlem af Danske Regioners Sundhedsudvalg Kristian Grønbæk Andersen (KGA) Kristian Grønbæk Andersen lagde ud med at fortælle om Danske Regioners hovedopgaver, og hvordan de på sundhedsområdet prioriterer, ansvarsfordelingen, opsporing af sygdomme samt hvordan de tilrettelægger behandlingsniveauet. Målet er at sygdom skal fylde så lidt som muligt i den enkeltes hverdag. EW stillede herefter KGA en række spørgsmål:

5 5 1. Vi vil gerne høre noget om, hvordan Danske Regioner prioriterer de forskellige behandlingsområder, samt hvordan interaktionen mellem Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner foregår. Det er på nogle områder som patient svært at se, hvor ansvaret for behandlingen ligger. Hvad gør Danske Regioner generelt for at visitationsretningslinjerne bliver efterlevet? KGA svarer, at der er et godt samarbejde mellem Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner forsøger at efterleve Sundhedsstyrelsens retningslinjer.. 2. Ca danskere har søvnapnø uden at vide det. Der har været megen fokus på diabetespakken, kræftpakken og demenshandleplanen. Hvad vil DR gøre for at rette fokus på søvnapnø? KGA svarer at man vil forsøge at give de alment praktiserende læger en bedre orientering om søvnapnø 3. Patienterne har ikke på alle søvnklinikker en samtale med en søvnlæge i forbindelse med diagnosen, men kun med en sygeplejerske. Vi mener, at patienterne altid i forbindelse med diagnosen bør have en samtale med en læge, da det jo er lægerne der stiller diagnoser. Hvad vil DR gøre for at rette op på dette? KGA erklærede sig enige i at det er læger, der stiller diagnoser, men vil ikke afvise at læger evt. uddelegerer opgaven til en sygeplejerske. 4. Andre behandlingsmuligheder end CPAP-behandling. CPAP-behandling regnes i Danmark for guldstandarden inden for søvnapnøbehandling, men der findes en del patienter, der af forskellige grunde ikke accepterer CPAP-behandling. Da der nu findes mindst to alternative behandlinger til CPAP- behandling, som bl.a. er omtalt i Sundhedsstyrelsens Faglige Visitationsretningslinjer, så ønsker vi naturligvis at disse behandlingsområder bliver sidestillet med CPAP, hvad angår betalingen altså at patienterne, hvis disse behandlingsformer kan være tilrådelige er uden udgift for patienterne. Det drejer sig om tandskinnebehandling og behandling med positionstræner. Hvad vil DR gøre for at disse behandlingsformer økonomisk sidestilles med CPAPbehandling? KGA lovede at han vil arbejde for at de omtalte behandlingsmuligheder bliver ligestillet med CPAP-behandling. KGA opfordrede til at Dansk Søvnapnø Forening kontakter de 205 regionsrådsmedlemmer for derigennem at sætte fokus på Søvnapnø, samt gør dem opmærksomme på problemet omkring tilskud til andre behandlingsmuligheder. Efter Kristian Grønbæk Andersens oplæg var der en kort pause før generalforsamling. Se særskilt referat herfra.

6 6 Årsmødet sluttede med en dejlig frokost før alle tog hjem godt fyldt op med mange nye informationer. Referent Ellinor Wolff

Ellinor Wolf bød velkommen, dejligt med 67 tilmeldte, det er tæt på rekord.

Ellinor Wolf bød velkommen, dejligt med 67 tilmeldte, det er tæt på rekord. Referat fra Årsmødet lørdag den 9. april 2016 13.00-13.20 Velkomst ved Formand Ellinor Wolff Ellinor Wolf bød velkommen, dejligt med 67 tilmeldte, det er tæt på rekord. Der blev orienteret om de praktiske

Læs mere

Formandens (bestyrelsens) beretning - generalforsamling 8. april 2018

Formandens (bestyrelsens) beretning - generalforsamling 8. april 2018 1 Formandens (bestyrelsens) beretning - generalforsamling 8. april 2018 De aktiviteter, der omtales i beretningen, er som i de tidligere beretninger aktiviteter, der er foregået siden sidste generalforsamling

Læs mere

1. Information om medlemsweekend år 2010. Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00

1. Information om medlemsweekend år 2010. Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00 1. Information om medlemsweekend år 2010 Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00 Så nærmer sig tiden som mange af os har glædet os til et helt år hvor vi skal mødes igen

Læs mere

Formandens (bestyrelsens) beretning - generalforsamling 26. marts 2017

Formandens (bestyrelsens) beretning - generalforsamling 26. marts 2017 1 Formandens (bestyrelsens) beretning - generalforsamling 26. marts 2017 De aktiviteter, der omtales i beretningen, er som i mine tidligere beretninger aktiviteter, der er foregået siden sidste generalforsamling

Læs mere

Bestyrelsens/formandens beretning den 7. april 2019

Bestyrelsens/formandens beretning den 7. april 2019 Jeg vil indlede beretningen med at takke den øvrige bestyrelse og foreningens konsulent Ellinor Wolff for et godt samarbejde gennem det sidste år. Bestyrelsen har afholdt 7 møder siden sidste generalforsamling.

Læs mere

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Patientinformation Søvnambulatoriet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken Velkommen i søvnambulatoriet Søvnambulatoriet modtager patienter der er henvist fra egen læge eller special læge

Læs mere

Gigt i kæben Gigtramte Børns Forældreforening Tlf. 96 77 12 00 www.gbf.dk gbf@gbf.dk

Gigt i kæben Gigtramte Børns Forældreforening Tlf. 96 77 12 00 www.gbf.dk gbf@gbf.dk Gigt i kæben Gigt hos børn rammer ofte kæben Kæbeledspåvirkning hos børn med gigt Røntgenundersøgelser af børn med børnegigt har vist, at ca. 60 % får forandringer i kæbeleddet. fra leddet (foran øret)

Læs mere

Velkommen til CPAP årskontrol

Velkommen til CPAP årskontrol Rigshospitalet Neurofysiologisk Klinik Dagens program: Velkommen til CPAP årskontrol Velkomst, evt. nyt fra Dansk Center for Søvnmedicin Husk: At blive tjekket ind At aflevere SD-kort og ESS-Skema At få

Læs mere

I M SLEEPING MY DAY AWAY

I M SLEEPING MY DAY AWAY Søvnapnø blandt borgere med type 2 diabetes Ditte Hjorth Laursen, Udviklingskonsulent, Ph.D. Center for Diabetes København I M SLEEPING MY DAY AWAY AGENDA Obstruktiv søvnapnø og diabetes Behandlingsmuligheder

Læs mere

Hvordan fjernes de 10 primære barrierer for bedre behandling

Hvordan fjernes de 10 primære barrierer for bedre behandling Hvordan fjernes de 10 primære barrierer for bedre behandling Konklusioner fra Diabetestinget 2010 v/ adm. direktør Henrik Nedergaard Diabetesforeningen Diabetestinget 2008 Diabetestinget 2008 Mål: At få

Læs mere

APNØBØJLENS PRINCIP PALLE SVANHOLT

APNØBØJLENS PRINCIP PALLE SVANHOLT ODONTOLOGISK INSTITUT D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T APNØBØJLENS PRINCIP PALLE SVANHOLT Specialtandlæge i Ortodonti 14. Marts

Læs mere

A. Generelle forhold for flere specialer.

A. Generelle forhold for flere specialer. N O T A T 01.09.2015 Specialeaftale og tro & loveerklæring for vurdering for metabolisk og vægtmæssig stabilitet under specialet intern medicin: endokrinologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne

Læs mere

Kørekort 1. Juli 2017 lovændring. Sammendrag af ændringer fra tidligere bekendtgørelser. Egon Juul-Andersen, tidligere praktiserende læge i Brabrand,

Kørekort 1. Juli 2017 lovændring. Sammendrag af ændringer fra tidligere bekendtgørelser. Egon Juul-Andersen, tidligere praktiserende læge i Brabrand, Kørekort 1. Juli 2017 lovændring. Sammendrag af ændringer fra tidligere bekendtgørelser. Egon Juul-Andersen, tidligere praktiserende læge i Brabrand, nu konsulent ved Styrelsen for Patientsikkerhed. Vejledningen

Læs mere

Godthåb Samråd. Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl Medlemmer af Godthåb Samråd, samt øvrige interesserede.

Godthåb Samråd. Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl Medlemmer af Godthåb Samråd, samt øvrige interesserede. Referat fra: Emne: Årsmøde / Arbejdsgruppemøde Dato: onsdag den 15. februar 2017 kl. 1630-1830. Sted: Deltagere: Lyngbjerggårdskolen, lærerværelset. Medlemmer af, samt øvrige interesserede. Derudover deltog

Læs mere

Referat af møde i underudvalget vedrørende ny teknologi og samarbejde med praksissektoren på psykiatriområdet onsdag d. 14.

Referat af møde i underudvalget vedrørende ny teknologi og samarbejde med praksissektoren på psykiatriområdet onsdag d. 14. Regionshuset Viborg Psykiatri- og Socialstaben Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 4003 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i underudvalget vedrørende ny teknologi og samarbejde med praksissektoren

Læs mere

Referat af møde i Intergruppe Odense i Ansgar Kirkes Sognegård lørdag den 5.-4.- 2014

Referat af møde i Intergruppe Odense i Ansgar Kirkes Sognegård lørdag den 5.-4.- 2014 1 Referat af møde i Intergruppe Odense i Ansgar Kirkes Sognegård lørdag den 5.-4.- 2014 Deltagere: Uffe, Asger, Niels V., Trine, John, Kurt, Sven, Bjarne T. og Poul B. Ad.1: Velkomst ved John Oplæsning

Læs mere

A. Generelle forhold for flere specialer.

A. Generelle forhold for flere specialer. N O T A T 01.05.2015 Specialeaftale og tro & loveerklæring for specialet intern medicin: endokrinologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning A. Generelle forhold for

Læs mere

Overbid og underbid Før din behandling går i gang

Overbid og underbid Før din behandling går i gang Du er blevet henvist til undersøgelse på Kæbekirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital. Vi vil her kort skitsere et typisk undersøgelses- og behandlingsforløb. Generelt om behandling af fejlstillede

Læs mere

Dato Sagsnr / Sagsbehandling af kørekortssager vedrørende søvnapnø og trafikfarlig medicin fra 1.

Dato Sagsnr / Sagsbehandling af kørekortssager vedrørende søvnapnø og trafikfarlig medicin fra 1. Dato 07-01-2017 HLH Sagsnr. 3-5010-564/1 72229375 Notat vedrørende Sagsbehandling af kørekortssager vedrørende søvnapnø og trafikfarlig medicin fra 1. januar 2017 Resume Følgende er gældende fra 1. januar

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bøvling Ældrecenter udført den 28. november 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bøvling Ældrecenter udført den 28. november 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bøvling Ældrecenter udført den 28. november 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen

Læs mere

DIABETES - Projektoplæg

DIABETES - Projektoplæg DIABETES - Projektoplæg Projektet er udarbejdet af farmakonom Gyrithe Heegaard og Lone Herreholm, Steno Apotek. Udarbejdet i samarbejde med farmaceut Camilla Lauemøller. Formål Vi har med dette projekt

Læs mere

Mette Sommerlund vil lave en lille præsentation af sit oplæg, som vi kan lægge på vores hjemmeside.

Mette Sommerlund vil lave en lille præsentation af sit oplæg, som vi kan lægge på vores hjemmeside. IKTYOSISFORENINGEN Iktyosis en gruppe af arvelige hudsygdomme Referat af generalforsamling søndag den 21. marts 2010 Lad mig allerførst sige tak de fremmødte medlemmer. Der var nye ansigter og gamle medlemmer

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med gruppeterapi Originaltitel: Behandling af multi-organ

Læs mere

Vejledning om helbredskrav til kørekort

Vejledning om helbredskrav til kørekort Vejledning om helbredskrav til kørekort Styrelsen for Patientsikkerhed August 2017 4.2.3.1 Vilkår om tidsbegrænsning Hvis der er risiko for, at sygdommen forværres, bør kørekortet udstedes, fornyes eller

Læs mere

Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014

Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014 Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014 1. Valg af dirigent. Advokat Lars Stuckert blev valgt som dirigent og bød efterfølgende velkommen. 2. Forslag til vedtægtsændring.

Læs mere

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til borgeren Motion og Kost i dit SundhedsHus Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol

Læs mere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere 1. Baggrund Regeringen og Danske Regioner har siden 2011 i økonomiaftalerne aftalt, at der løbende skal

Læs mere

Overbid og underbid Før din behandling går i gang

Overbid og underbid Før din behandling går i gang Du er blevet henvist til undersøgelse på Kæbekirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital. Vi vil her kort skitsere et typisk undersøgelses- og behandlingsforløb. Generelt om behandling af fejlstillede

Læs mere

Referat fra informationsmøde på Frederiksberg Synkopecenter 7. maj, 2015

Referat fra informationsmøde på Frederiksberg Synkopecenter 7. maj, 2015 Referat fra informationsmøde på Frederiksberg Synkopecenter 7. maj, 2015 Repræsentanter for Frederiksberg Synkobecenter: Jesper Mehlsen (JM), overlæge og forskningschef og læge Louise Brinth (LB) Referent:

Læs mere

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening En guide til etablering af nye lokalforeninger Indholdsfortegnelse 1.1 Etablering af ny lokalforening... 1 1.2 Roller i lokalforeninger... 3 1.3 Ansvarsområder i lokalforeninger... 4 1.4 Eksempel på en

Læs mere

Referat, FU-møde d. 27. juni 2011

Referat, FU-møde d. 27. juni 2011 Referat, FU-møde d. 27. juni 2011 Referat fra mødet i forretningsudvalget den 27/6 2011 i Vejle Til stede: Henrik Larsen, Mogens Grønvold, Birgit Villadsen, Mai-Britt Guldin, Marianne Mose Bentzen, Lene

Læs mere

Søvnkonference 2015. Dialog om søvnapnø og trafik - det handler om ulykkesforebyggelse og begrænsning af skader. Henrik L Hansen

Søvnkonference 2015. Dialog om søvnapnø og trafik - det handler om ulykkesforebyggelse og begrænsning af skader. Henrik L Hansen Søvnkonference 2015 Dialog om søvnapnø og trafik - det handler om ulykkesforebyggelse og begrænsning af skader Henrik L Hansen Sundhedsstyrelsens organisation Sundhedsstyrelsens regionale enheder Der er

Læs mere

Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret.

Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret. Parcelforeningen TOFTHOLM Ordinær generalforsamling afholdt onsdag den 20. marts 2019 kl. 19.00 i kulturhuset Skovlunde Syd-centeret. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Beretning 3. Fremlæggelse af regnskab

Læs mere

Sammenfatning af evalueringen af second opinion ordningen

Sammenfatning af evalueringen af second opinion ordningen Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 1. marts 2006 Sammenfatning af evalueringen af second opinion ordningen Baggrund I forbindelse med etableringen af second opinion ordningen blev det besluttet, at

Læs mere

REFERAT FRA GENERALFORSAMLINGEN TORSDAG DEN 26. JANUAR KL I JÆGERGÅRDEN

REFERAT FRA GENERALFORSAMLINGEN TORSDAG DEN 26. JANUAR KL I JÆGERGÅRDEN REFERAT FRA GENERALFORSAMLINGEN TORSDAG DEN 26. JANUAR. 2017 KL. 19.30 I JÆGERGÅRDEN Til stede var: Bestyrelsen Der var mødt 37 medlemmer op til generalforsamlingen. Henry bød velkommen. Morten Fabrin

Læs mere

Referat fra Bestyrelsesmøde d. 06. november 2017

Referat fra Bestyrelsesmøde d. 06. november 2017 Referat fra Bestyrelsesmøde d. 06. november 2017 Deltagere: Sismo, Paaske, Mikkel, Jacob T., Esben og Charlotte. Afbud : Mads, Jan, Kenneth Dagsorden: 1. Godkendelse af referat fra sidste bestyrelsesmøde/opfølgning

Læs mere

Referat af det ordinære repræsentantskabsmøde lørdag den 07. maj 2011 kl. 15:00 i Valby Kulturhus

Referat af det ordinære repræsentantskabsmøde lørdag den 07. maj 2011 kl. 15:00 i Valby Kulturhus Dato: 07-06-2011 Referat af det ordinære repræsentantskabsmøde lørdag den 07. maj 2011 kl. 15:00 i Valby Kulturhus Formanden, Bent R. Nielsen, bød velkommen til de 7 fremmødte fra i alt 3 foreninger. 1.

Læs mere

Trigeminus. Foreningen. Lynet April 2011

Trigeminus. Foreningen. Lynet April 2011 Trigeminus Foreningen Lynet April 2011 Navne på bestyrelsen: Region Nordjylland: Henrik Clement, Formand, bladredaktør og hjemmeside. Irisalle 42, 6920 Videbæk. Tlf.: 97 14 93 71, e-mail: formand@trid.dk

Læs mere

Rapport fra DiabetesTænketanken

Rapport fra DiabetesTænketanken Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 614 Offentligt København 2. september 2014 Rapport fra DiabetesTænketanken Resumé På Folkemødet i juni 2014 i Allinge på Bornholm samledes en

Læs mere

DIABETES - Projektoplæg

DIABETES - Projektoplæg DIABETES - Projektoplæg Projektet er udarbejdet af farmakonom Gyrithe Heegaard og Lone Herreholm, Steno Apotek. Udarbejdet i samarbejde med farmaceut Camilla Lauemøller. Formål Vi har med dette projekt

Læs mere

Kort nyt fra bestyrelsen

Kort nyt fra bestyrelsen April 2017 Nyhedsbreve Kort nyt fra bestyrelsen Hvad er der sket siden Nyhedsbrevet i januar 2017? Bestyrelsen har arbejdet på højtryk i forbindelse med vores adskillelse fra Lungeforeningen. Samtidig

Læs mere

Video som beslutningsstøtte

Video som beslutningsstøtte Video som beslutningsstøtte Hvad betyder det for patienten og hvilken effekt har video på patientens valg af behandling? Fælles beslutningstagning en dialog mellem sundhedsprofessionelle og patienter.

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet

Region Midtjylland Regionssekretariatet Region Midtjylland Regionssekretariatet Viborg, den 11. april 2011 /SUBERG Referat af møde den i det rådgivende udvalg vedrørende primær sundhed og åben dagsorden Alle medlemmer var mødt, undtagen Susanne

Læs mere

Patientvejledning. Børnepolypper

Patientvejledning. Børnepolypper Patientvejledning Børnepolypper Polypper er en forøgelse af det normale lymfevæv i næsesvælget. Polypper forekommer typisk fra 1-års alderen til omkring skolealderen og kaldes derfor også børnepolypper.

Læs mere

Til den ældre medicinske patient

Til den ældre medicinske patient Et visionært og nyskabende partnerskabsprojekt Vi skaber et sammenhængende sundhedsvæsen Til den ældre medicinske patient www.integratedcare.dk Et mere overskueligt og sammenhængende behandlingsforløb

Læs mere

Indkaldt af Mødetid: 9,30 til 12,30 Søren Kollerup Godkendelse af dagsorden og godkendelse af referat fra mødet den 11. nov

Indkaldt af Mødetid: 9,30 til 12,30 Søren Kollerup Godkendelse af dagsorden og godkendelse af referat fra mødet den 11. nov Sygehusudvalget i region Syddanmark Onsdag den 25. feb. 2015-01-21 Mødested: Hotel Vojens Nørregade 2 6500 Vojens Indkaldt af Mødetid: 9,30 til 12,30 Søren Kollerup 02-02-2015 Deltagere: Referat Inga Jensen(IJ),

Læs mere

Landsforeningen LandboSenior.dk

Landsforeningen LandboSenior.dk Nyhedsbrev nr. 78 december 2017 Indhold: 1. Formanden har ordet. 2. Indbydelse til årsmøde 2018. 3. Indkaldelse til ordinær generalforsamling. 4. Medlemsopgørelse. 5. Kontingent 2018. 6. Rejser til Canada

Læs mere

Marts 2011. Kære alle WS ere med familie,

Marts 2011. Kære alle WS ere med familie, Nyhedsbrev Marts 2011 Kære alle WS ere med familie, Fastelavn er mit navn.. Fastelavn er just overstået og straks er tankerne i årsmøde planlægning. 2011 er for Dansk forening for Williams Syndrom et lidt

Læs mere

Referat fra DALYFO s generalforsamling 30. marts 2019

Referat fra DALYFO s generalforsamling 30. marts 2019 Referat fra DALYFO s generalforsamling 30. marts 2019 1. Valg af dirigent Thomas Rask blev valgt. Han konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt indvarslet og dermed beslutningsdygtig. 2. Valg af

Læs mere

Telemedicinsk monitorering af patienter med søvnapnø. Marts 2016

Telemedicinsk monitorering af patienter med søvnapnø. Marts 2016 Telemedicinsk monitorering af patienter med søvnapnø Marts 2016 Søvnapnøklinikken på Sjællands Universitetshospital Søvnapnø symptomer & behandling Telemedicinsk projekt Metoder Foreløbige resultater Søvnapnøklinikken

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

DER HENSTILLES TIL AT MAN MELDER AFBUD I GOD TID TIL VÆRTEN!!!!

DER HENSTILLES TIL AT MAN MELDER AFBUD I GOD TID TIL VÆRTEN!!!! Mødereferat: Regionsledelses møde Emne: Møde nr. 4-2015 Dato: 11. maj 2015 Sted: PA Deltagere: Bent Schwartzbach BS Hanne Søndenbroe HS Louise Munchaus Adsbøl LA Preben Arenfeldt PA Susanne Wærling SW

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde:

Referat fra bestyrelsesmøde: Referat fra bestyrelsesmøde: Dato: Torsdag den 19.5.2016 kl. 11 Sted: Deltagere: Afbud / Fraværende: Referent: Ordstyrer Næste møde: Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Finsensgade 35, 6700 Esbjerg ØNH s konference,

Læs mere

Mødetype: ordinært møde

Mødetype: ordinært møde Sygehusudvalget i region Syddanmark Tirsdag den 11, november kl. 9,30 Mødested: Hjallese forsamlingshus Hjallesegade 31 5260 Odense S Indkaldt Søren Kollerup af 04-11-2014 Mødetype: ordinært møde Deltagere:

Læs mere

Referat af faggruppelandsmødet for handicaphjælper i Kolding 2011

Referat af faggruppelandsmødet for handicaphjælper i Kolding 2011 Referat af faggruppelandsmødet for handicaphjælper i Kolding 2011 17. maj Kl. 10.00 10.45 Fælles velkomst: Karen Stær bød velkommen og fortalte lidt om: Forventninger til faggruppelandsmøde og præsentation

Læs mere

Rehabiliteringsforløb

Rehabiliteringsforløb Rehabiliteringsforløb Sundhedsloven 119 Kvalitetsstandard Godkendt af Sundhedsudvalget den 1. december 2009 Sønderborg Kommune, Sundhed og Handicap Rehabiliteringsforløb 1. Overordnede rammer 1. Formål

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN d.18. JUNI 2011 KL 15.30 i Strøby Forsamlingshus.

REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN d.18. JUNI 2011 KL 15.30 i Strøby Forsamlingshus. www.jaernen.dk REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN d.18. JUNI 2011 KL 15.30 i Strøby Forsamlingshus. Dagsorden (ifølge vedtægterne) A. Valg af dirigent. B. Bestyrelsens beretning. C. Fremlæggelse af det reviderede

Læs mere

Helbredsoplysninger. Du bedes udfylde skemaet hjemmefra og medbringe dette ved forundersøgelsen. Helbredsmæssige oplysninger

Helbredsoplysninger. Du bedes udfylde skemaet hjemmefra og medbringe dette ved forundersøgelsen. Helbredsmæssige oplysninger Helbredsoplysninger Du bedes udfylde skemaet hjemmefra og medbringe dette ved forundersøgelsen. Navn: Cpr-nr: Højde: Vægt: Helbredsmæssige oplysninger Overfølsomhed for medicin? Hvis ja, hvilke lægemidler:

Læs mere

Regionsmøde i Region Sjælland den 19.februar Velkommen

Regionsmøde i Region Sjælland den 19.februar Velkommen Regionsmøde i Region Sjælland den 19.februar 2017 Velkommen Det er i dag et vejr Poul Schierbeck 1939 - Ludvig Holstein 1895 1 Det er i dag et vejr - et solskinsvejr! O, søde vår, så er du atter nær! Nu

Læs mere

Team Funktion. Få hjælp til implementering af nye tiltag via

Team Funktion. Få hjælp til implementering af nye tiltag via Få hjælp til implementering af nye tiltag via Team Funktion Er din/jeres praksis gearet til at overtage flere KOL og diabetes patienter fra sygehuset? Lærke Thomsen Praktiserende læge og Konsulent i Team

Læs mere

NOTAT. A. Generelle forhold for flere specialer

NOTAT. A. Generelle forhold for flere specialer NOTAT 2-08-207 Specialeaftale og tro & loveerklæring for operationer med rhinoplastik mv. på regionsfunktionsniveau under specialet oto-rhino-laryngologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne

Læs mere

Referat fra. Hovedservicerådsmøde lørdag den 6. februar Hovedservicekontoret - Thorsgade 59, København N klokken

Referat fra. Hovedservicerådsmøde lørdag den 6. februar Hovedservicekontoret - Thorsgade 59, København N klokken Referat fra Hovedservicerådsmøde lørdag den 6. februar 2010 Hovedservicekontoret - Thorsgade 59, København N klokken 10.30-16 1. Servicekonferenceudvalget: a. Rapport (bilag 1) b. Tidsskema (bilag 2) Dagsorden:

Læs mere

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen Februar 2011 REFERAT AF GENERALFORSAMLING I FORBINDELSE MED SELSKABETS ÅRSKURSUS Fredag den 28. januar 2011, kl. 16.30 Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens

Læs mere

Referat DARENCA møde 11. november 2014 Afholdt på Rigshospitalet

Referat DARENCA møde 11. november 2014 Afholdt på Rigshospitalet Referat DARENCA møde 11. november 2014 Afholdt på Rigshospitalet Darenca s medlemmer som deltog: Frede Donskov, overlæge, dr. med., Onkologisk afdeling, Aarhus (formand) Bjarne Kromann, overlæge, Urologisk

Læs mere

Philips Søvnapnø-rapport 2018 Danmark og Sverige. Resultater fra danske og svenske patientforeninger

Philips Søvnapnø-rapport 2018 Danmark og Sverige. Resultater fra danske og svenske patientforeninger Philips Søvnapnø-rapport 2018 Danmark og Sverige Resultater fra danske og svenske patientforeninger 2 Om undersøgelse og respondenter Undersøgelsen er gennemført i december 2017 januar 2018 af Kompas Kommunikation

Læs mere

protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace

protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace PND protein nedbrydnings defekt foreningen Årsberetning 2011 Her er vi... cyberspace Generalforsamling 2011 4 5 6 7 8 Indhold madlavningskursus Samarbejde med PKU Generalforsamlingen 2011 Sjældne Diagnoser

Læs mere

Se dette nyhedsbrev i en browser

Se dette nyhedsbrev i en browser Se dette nyhedsbrev i en browser Medlemsmøde og generalforsamling d. 26. april kl. 16-20 OBS - Tryk på "Se dette nyhedsbrev i en browser" (øverst) eller tryk "Vis billeder" i dit mailprogram. Der indkaldes

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet

Region Midtjylland Regionssekretariatet Region Midtjylland Regionssekretariatet 9. juni 2015 /lennyf Referat fra møde i det midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed den 28. maj 2015. Der var afbud fra Susanne Buch Nielsen og Henrik Fjeldgaard.

Læs mere

Når kørekortet forsvinder

Når kørekortet forsvinder Hjernesagen nr. 4 2018 19 Når kørekortet forsvinder Da vi rundede de to år efter min hjerneblødning, sagde de lige ud, at nu var det mirakler, der skulle til, hvis mit syn igen skulle blive sådan, at jeg

Læs mere

12.01.2012. Deltagere: Lise Hansen, Lisbet Jensen, Lars Nielsen, Marjanne den Hollander, Karen Kochen, Merethe Fehrend

12.01.2012. Deltagere: Lise Hansen, Lisbet Jensen, Lars Nielsen, Marjanne den Hollander, Karen Kochen, Merethe Fehrend Referat Referat af møde i: Regionsbestyrelsesmøde i region sjælland Dato for møde: 12.01.2012 For referat: Dato for udarbejdelse: Lise Hansen 07.02.2012 Deltagere: Lise Hansen, Lisbet Jensen, Lars Nielsen,

Læs mere

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Projektgruppen Professor, overlæge, dr.med. Lars Vedel Kessing* (formand) Overlæge Hanne Vibe Hansen* (lægefaglig sekretær) Professor,

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde den 24. august 2012

Referat fra bestyrelsesmøde den 24. august 2012 Referat fra bestyrelsesmøde den 24. august 2012 Deltagere: Fraværende med afbud: Jeppe Kofod Roar Bendtsen Schou Ingolf Lind-Holm Kirsa Ahlebæk Nils Pedersen Michael Dam Steen Colberg Jensen Karen Bladt

Læs mere

Primær visitation af Orto-kirurgiske patienter

Primær visitation af Orto-kirurgiske patienter 1 Label: Dato: Primær visitation af Orto-kirurgiske patienter Henvisende: Undersøger: 2 Til sikring af Kæbekirurgisk Afdelings behandlings-kvalitet bedes du venligst udfylde nedenstående spørgeskema. Af

Læs mere

Fejlstillede tænder og kæber

Fejlstillede tænder og kæber Patientinformation Fejlstillede tænder og kæber Information før behandling af fejlstillede tænder og kæber (ortodontisk-kirurgisk forundersøgelse) Kæbekirurgisk Enhed Fejlstillede tænder og kæber Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling Den 21. maj 2008 J.nr. 7-205-01-1/1/HBI REFERAT

Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling Den 21. maj 2008 J.nr. 7-205-01-1/1/HBI REFERAT Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling Den 21. maj 2008 J.nr. 7-205-01-1/1/HBI Til Rådets medlemmer REFERAT af møde i Sundhedsstyrelsens Råd vedr. alternativ behandling

Læs mere

APP-1001. En spørgesskemaundersøgelse

APP-1001. En spørgesskemaundersøgelse APP-1001 E En spørgesskemaundersøgelse OM DIT HELBRED SIDE 1 Disse fem udsagn handler om, hvordan du har haft det gennem de seneste 14 dage. Sæt venligst kryds i den kasse, der passer bedst. Hvor stor

Læs mere

Stofrådgivningens nyhedsbrev, maj 2012

Stofrådgivningens nyhedsbrev, maj 2012 Stofrådgivningens nyhedsbrev, maj 2012 I dette forårsnyhedsbrev kan du læse: Nørre Voldgade 11, 4. sal 1358 København K Tlf. 30 59 37 33 info@stofraadgivningen.dk www.stofraadgivningen.dk Nyt fra Stofrådgivningen

Læs mere

Med håbet om, at vi i det nye år, kan udbygge netværket til gav og glæde for os alle ønskes I et rigtigt godt nytår.

Med håbet om, at vi i det nye år, kan udbygge netværket til gav og glæde for os alle ønskes I et rigtigt godt nytår. FRA Først vil vi ønske alle vores medlemmer et rigtig godt nytår, hvor vi vil håbe at der sker yderligere fremskridt i udforskningen af sclerose gåden. Det er måske ikke et så ringe ønske, slet ikke efter

Læs mere

Træning i Fysioterapi

Træning i Fysioterapi Information til patienten Træning i Fysioterapi Hjertehold Falkevej 1-3 DK-8600 Silkeborg Tlf. 7841 5000 www.hospitalsenhedmidt.dk Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Fysioterapi Indhold Hvem

Læs mere

Kan pakkeforløb og pakker forbedre patientforløbet? Peter Treufeldt, Vicedirektør Region Hovedstadens Psykiatri

Kan pakkeforløb og pakker forbedre patientforløbet? Peter Treufeldt, Vicedirektør Region Hovedstadens Psykiatri Kan pakkeforløb og pakker forbedre patientforløbet? Peter Treufeldt, Vicedirektør Region Hovedstadens Psykiatri Fælles regionale pakkeforløb i psykiatrien Danske Regioner fremlagde i 2011 en strategi for

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. februar 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. februar 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 06-03-2015 Sagsnr. 15/36 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26.

Læs mere

Midtvejsevaluering af kostvejledning til borgere

Midtvejsevaluering af kostvejledning til borgere Til: Social- og Sundhedsudvalget Fra: Kamilla Walther Midtvejsevaluering af kostvejledning til borgere Indhold Resumé... 1 Formål og succeskriterier... 1 Fremdrift... 2 Foreløbige resultater... 3 Konklusion...

Læs mere

Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder

Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder Dato 09-11-2017 Version 1. Godkendt 25.08.2017 Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Indledning Som led i arbejdet i Lærings- og Kvalitetsteam

Læs mere

Specialeaftale og tro & loveerklæring for specialet anæstesiologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning

Specialeaftale og tro & loveerklæring for specialet anæstesiologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning N O T A T 01.04.2015 Specialeaftale og tro & loveerklæring for specialet anæstesiologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning A. Generelle forhold for flere specialer.

Læs mere

Ansøgning om støtte til bil og fritagelse for vægtafgift

Ansøgning om støtte til bil og fritagelse for vægtafgift Ansøgning om støtte til bil og fritagelse for vægtafgift Efter Lov om Social Service 114 Cpr-nummer: Navn: Gade/vej, nr.: Postnummer, By: PERSONLIGE DATA: Tlf.-nummer: Civilstand: Enlig Samlever Gift Antal

Læs mere

Når du skal bruge tolk i sundhedssektoren Center for Døve

Når du skal bruge tolk i sundhedssektoren Center for Døve Når du skal bruge tolk i sundhedssektoren Tegnsprogstolk fra i sundhedssektoren Værd at vide, når du skal bestille tolk: har tolke ansat ved tolkeadministrationerne i Aalborg, Århus, Fredericia, Odense

Læs mere

Sundhedsprofil: Forhøjet stofskifte

Sundhedsprofil: Forhøjet stofskifte Hvad er - Forhøjet stofskifte? 2014 Sundhedsprofil: Forhøjet stofskifte Brug den medicinske mulighed til reel helbredelse Dialog & Opgave Forhøjet stofskifte er en af de sygdomme, der er kategoriseret

Læs mere

Generalforsamling Rebild TrialSport

Generalforsamling Rebild TrialSport Generalforsamling 2018 Rebild TrialSport Referat 1: Valg af dirigent og referent. Henrik Arvad valgt til ordstyrer Thomas Ertmann valgt til referent. Ordstyreren konstaterede at der er kaldt rettidigt

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn onsdag den 29. oktober 2014

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn onsdag den 29. oktober 2014 Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn onsdag den 29. oktober 2014 Plejecenter Stevnshøj Stevnshøj 4660 Store Heddinge Teamleder Dorthe Danielsen Tilsynet blev ført af: Afsnitsleder Anne Hagstrøm Visitator

Læs mere

Specialeaftale og tro & loveerklæring for specialet dermato-venerologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning

Specialeaftale og tro & loveerklæring for specialet dermato-venerologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning NOTAT 14-08-2017 Specialeaftale og tro & loveerklæring for specialet dermato-venerologi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning A. Generelle forhold for flere specialer.

Læs mere

En forening for behandlere og forskere

En forening for behandlere og forskere Onsdag d. 4. 2. 2015 Tilstede: Anne Line, Laura. Loa, Dorthe, Lene Helle, Riitta & Hannah Dagsorden: Godkendelse af referat fra møde i december og telefonmøde. Kort orientering: Formand Regioner Hjemmeside

Læs mere

Emne: Møde nr. 8-2012. Dato: 01-10-2012. Sted: Sonja Larsen SL

Emne: Møde nr. 8-2012. Dato: 01-10-2012. Sted: Sonja Larsen SL Mødereferat: Regionsledelses møde Emne: Møde nr. 8-2012 Dato: 01-10-2012 Sted: Sonja Larsen SL Deltagere: Hanne Søndenbroe HS Kai Lübcke KL Hanne Jensen HJ Susanne Wærling SW Sonja Larsen SL Bent Schwartzbach

Læs mere

Medicinsk teknologivurdering af obstruktiv søvnapnø

Medicinsk teknologivurdering af obstruktiv søvnapnø Medicinsk teknologivurdering af obstruktiv søvnapnø 2013 SAMMENFATNING CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling - et center for forskning og udvikling på social- og sundhedsområdet Medicinsk Teknologivurdering

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

LYLE Patientforening for Lymfekræft & Leukæmi

LYLE Patientforening for Lymfekræft & Leukæmi Nyheder fra LYLE: FOKUS PÅ LYMFEKRÆFT & LEUKÆMI 15. SEPTEMBER 15. september er den dag, vi i Danmark sætter særlig fokus på LYMFEKRÆFT & LEUKÆMI. 15. september er den internationale dag for lymfekræft

Læs mere

Referat fra konferencen Træt bag rattet.

Referat fra konferencen Træt bag rattet. 1 Referat fra konferencen Træt bag rattet. Afholdt: 25. november 2014 kl. 14.00 16.00. Sted: Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, København K. Tilstede: Se bilag Deltagerliste til Træt Bag Rettet Konference.

Læs mere

Børne- og Ungeudvalgsformandens beretning 2016

Børne- og Ungeudvalgsformandens beretning 2016 Børne- og Ungeudvalgsformandens beretning 2016 I forbindelse med generalforsamlingen i 2015 blev Ungdomsudvalget og Børne- og Ungeudvalget nedlagt, og erstattet af et nyt Børne- og Ungeudvalg. Det første

Læs mere