The Danish Rotary Youth Exchange Program Multidistrict Denmark District

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "The Danish Rotary Youth Exchange Program Multidistrict Denmark District 1440 1450 1460 1470-1480"

Transkript

1 The Danish Rotary Youth Exchange Program Multidistrict Denmark District AFTERBRIEFING 2006 Programmets formål er - at fremme international forståelse ved at gøre det muligt for unge at opholde sig i fremmede lande som "Ambassadører for goodwill og international forståelse", - at gøre det muligt for unge gennem et års ophold i fremmede lande at opleve andre folkeslags levevis, følge deres skikke og skoleundervisning i omgivelser, der er helt forskellige fra deres hjemlige forhold, og - at modne dem og udvide deres horisont ved at leve sammen med - og indordne sig under - folk af en anden kultur, religion, race og ved personligt at klare sig i dagligdagen under helt nye vilkår. Hvert år udveksles omkring 150 unge danskere med et tilsvarende antal unge fra oversøiske lande. På verdensplan omfatter denne ungdomsudveksling inden for Rotary årligt omkring unge. Der er tale om en kulturel udveksling. Udvekslingsstudenterne får derfor opholdstilladelse i værtslandet, hvor de skal modtage undervisning, men ikke er berettigede til at arbejde. I august 2005 samledes de hjemvendte, danske udvekslingsstudenter de såkaldte Rebounds til Afterbriefing i Tårnby for som deres bidrag til programmets fortsættelse i fællesskab at skrive denne hvidbog for kommende Rotary udvekslingsstudenter. Oplægget til studenterne var, at de med baggrund i egne erfaringer skulle udarbejde en guide med gode råd og anbefalinger vedrørende livet i deres andet land, i familierne, i skolen, i fritiden, blandt jævnaldrende og i Rotary klubben. De skulle fortælle om de gode oplevelser og om problemer som hjemve og ikke mindst, hvordan man tackler problemerne. En rigtig stor tak til Rebounds , der har skrevet denne Hvidbog. Resultatet kan læses på de følgende sider og på Internettet (www.rotary-yep.dk). Desuden skal der også rettes en rigtig stor tak til Rotex i District 1470, Copenhagen Morning Rotary Club og Tårnby Rotary klub, samt til Thomas Knudsen, der havde ansvaret for gennemførelsen af Afterbriefing. God læselyst På Multidistrict Denmark s vegne Niels Oehlenschlæger Vice District Counsellor Rotary Youth Team District 1470

2 Vi tog alle 10 udvekslingsstudenter af sted den 4. august 2005, og nu efter et år i det før fremmede men nu så velkendte land er vi alle enige om at det var det bedste år EVER! Først vil vi påpege at Argentina i kultur, leveforhold og natur er utroligt forskelligt i forhold til hvorhenne i det enorme land man befinder sig. Kort om landet: Argentina er 64 gange så stort som Danmark, og befolkningsantallet er i øjeblikket oppe på næsten 40 millioner. Det er opdelt i 23 meget forskellige provinser, der har alt fra enorme gletsjere, tørre pampassletter og frodige regnskove til store vandfald. Temperaturen svinger derfor utroligt meget alt efter område og årstid. Hvis du skal bo i eller syd for Buenos Aires provinsen, skal du sørge for at have godt med varmt tøj med, da husene ofte ikke er isolerede som herhjemme. Afrejse: Efter afskeden med din familie i Danmark og den lange flyvetur, vil det første du møder i Argentina være åbne arme og kindkys (på HØJRE kind). Du træder ind i en helt ny verden, og det vil i starten være meget overvældende man samtidigt spændende. De mange indtryk og det nye sprog vil garanteret gøre dig meget træt den første tid. Værtsfamilier: Du vil normalt komme til at bo hos 1-5 familier. De fleste af os har dog boet ved 2-3. Den første dag hos værtsfamilien vil det være en god idé at gennemgå papiret med spørgsmål til familien (bliver udleveret til junimødet før du tager af sted.); det er en utrolig stor hjælp, og I viser jeres værtsfamilie, at I er interesserede i at blive en del af familien fra starten. I nogle familier vil mødrene være hjemmegående mens de i andre familier arbejder fuld tid. Du vil sikkert få nogle værtssøskende, og måske kommer du til at bo på værelse med dem. Lad dig ikke afskrække af dette, da det hurtigt (hvis du er indstillet på det), vil blive utroligt sjovt og hyggeligt. Du kan bruge dine søskende til at møde andre mennesker og få flere venner. Tag nogle gode gaver med fra Danmark som tak for at de har åbnet deres hjem for dig. Disse kan f.eks. være LEGO, julepynt (kalender, kalenderlys, nisser), H.C. Andersen og evt. bøger om Danmark på spansk. Husk endelig at medbringe billeder af din hverdag, familie og venner fra Danmark, som du kan vise din familie (helst på papir da en computer ikke altid er tilgængelig). Skole: Du vil komme til at gå i det der svarer til det danske gymnasium (secundario), men du vil opleve en stor forskel i både elev- og lærerforhold, studievaner og undervisningen. I de fleste skoler bruger man skoleuniform, det kan være en kittel eller en hel traditionel skoleuniform med nederdel og T-shirt til pigerne og lange bukser og T-shirt til drengene.

3 Pigerne går normalt ikke med makeup til hverdag, og man er ellers meget naturlig i sin påklædning. Kultur: En af de første dage vil du helt sikkert stifte bekendtskab med nationaldrikken mate. Dette er en slags te, der bliver drukket af sugerør (bombilla) i en kop, og som går på omgang fra person til person. I starten vil du garanteret finde smagen meget bitter, men du vil hurtigt vænne dig til det og hyggen ved at drikke det i venners samvær. En af de andre ting du hurtigt vil smage er en slags karamel, der hedder Dulce de leche (sød mælk), der bliver brugt i alle søde sager, som i kager, slik og chokolade. Argentina er (som du nok ved) verdenskendt for deres lækre oksekød. De steger normalt kæmpe stykker kød over en speciel grill der hedder en Parilla, og denne måde at tilberede kødet på kaldes Asado. Tangoen opstod i Argentina og bliver stadig danset på gader og stræder i hovedstaden Buenos Aires. Hvis du får muligheden for at få dansetimer, så grib endelig chancen og spring ud i det, for det er en kæmpe del af kulturen. Argentina er en fodboldnation og du vil hurtigt blive nærmest tvunget til at vælge et yndlingshold. Den argentinske mentalitet ligger langt fra den danske, og det vil du hurtigt mærke til som blond (eller med hvilken som helst anden hårfarve end sort, da de synes ALLE er blonde). Du vil som pige blive lagt mærke til på gaden, og pift og lange blikke vil du hurtigt vænne dig til. Det er en del af deres kultur, og de mener ikke noget ondt eller nedladende med det. Når de unge går i byen, hvilket sker ca. kl. 3 om natten, vil der i diskotekerne blive danset til en speciel rytme der hedder Cumbia. Rejser: Under dit ophold bliver du tilbudt to rejser af Rotary, en sydtur og en nordtur, som du selv skal betale. Du vil blive kørt rundt i bus med alle dine udvekslingskammerater. Begge rejser er utrolig spændende og helt klar værd at tage med på, og de ligger på overkommelige prisniveauer. På sydturen vil I få Patagoniens storslåede natur at opleve, du vil komme på hvalekspeditioner, opleve pingviner i deres naturlige habitat, komme til verdens ende og se den tredje største gletsjer i verden. På nordturen møder du et af verdens mest eventyrlige vandfald, jungleindianere, vinbodegaer i lange baner, farverige bjerge og knastørre sletter med kaktus. Det er rent ud sagt en spektakulær oplevelse. Konklusion: Alt i alt har det været et fedt år, med mange uforglemmelige oplevelser. Vi kender nu til en hel anden

4 verden og hvordan andre mennesker lever. I løbet af året har vi lært os selv og en anden kultur bedre at kende. Nogle gange har det været svært, men hvis du virkelig er opsat på at få det bedste ud af året, får du det helt sikkert. Suerte, che! Skriv til: Mia Kirstine Jakobsen, Skanderborg, Maipú, Bs. As. Christian E. Madsen, Kolding, Maipú, Cordoba. Peter Jakobsen, Nibe, La Plata, Bs. As. Anders Lykkemark, Slagelse, Comodoro Rivadavia, Chubut. Jonas Elnegaard Mortensen, Rudkøbing, Mar del Plata, Bs. As. Niels Frovin Jensen, Haderslev, Mar del Plata, Bs. As. Louise Edeling Nielsen, Horsens, Azul, Bs. As.

5 Australien - NSW Danske Rotary klub: Man bliver bedt om at skrive en kvartalsrapport (en rapport du skriver 4 gange i løbet af året, bare for at fortælle, at det går godt). Gør det. Din danske klub vil gerne vide, hvordan det går dig, og det er en god måde at vise din taknemmelighed på. Danske familie: Pas på du ikke har for tæt kontakt, du kommer jo hjem igen. Aftal eventuelt med din danske familie, hvor ofte I skal holde kontakt. Og så husk at overholde det. Køb et telefonkort, det er meget billigere. Afrejsen: Forbered dig så godt som muligt. Eventuel snak med nogle, der har været af sted. Prøv at pakke i god tid. Lad være med at pakke for meget tøj, da moden kan være anderledes, og du højst sandsynligt vil få lidt sul på din krop ret hurtigt også selv om du er sikker på, det ikke vil ske for dig. Husk at tage gaver med til dine familier søg eventuelt sponsorgaver. Counsellor: Prøv at få et godt forhold til ham/hende. Hvis det ikke lykkes, så find en i klubben, du kan snakke godt med. Værtsfamilie: Du er IKKE gæst, og du vil højst sandsynligt få pligter. Du skal være forberedt på, at du skal give mere end du får tilbage. Virk interesseret, lyt til dem og husk at smile. BLIV ENGAGERET I DERES LIV, så bliver de også engagerede i dit. Vær social med dem. Spørg dem, om I ikke skal lave noget sammen. Gå en tur sammen, spil spil, kig billeder osv. Luk aldrig døren til dit værelse i løbet af dagen. OG HUSK; det er ikke dem, der skal indordne sig efter dig, det er dig, der skal indordne dig efter dem. Lad være med at sige noget dårligt om den familie, du bor ved; det kommer hurtigt tilbage til dig selv, og de gør dig trods alt en stor tjeneste. Værts Rotary Klub: GÅ TIL ALLE MØDER selvom det til tider kan være kedeligt. Jo bedre du kender dem, desto sjovere bliver det. Hvis du får et godt forhold til din Rotary klub, er de også villige til at invitere dig ud. F.eks. ud at spise, sejle, rejse, i biografen, se turistattraktioner osv. Sig ja til det hele, selv om det lyder kedeligt. Det kan være, de inviterer dig ud igen senere. Det at gå til møderne er også en god måde at vise din taknemmelighed på. Hold eventuelt 5 min tale hver måned, hvor du fortæller, hvad du har lavet. Skolen: Gå i skole. Det er ikke et fri år, og du kan i værste tilfælde blive smidt hjem for ikke at gøre det. Desuden gør det også dit år bedre, hvis du har nogle gode venner i skolen; du opholder dig trods alt der mindst 4 timer om dagen. Find eventuelt en lærer, som du kan snakke godt med. Det kan være en stor hjælp, hvis du ikke føler, du kan snakke med din værtsklub eller din værtsfamilie om et eventuelt problem. Vær åben over for alle i skolen. Lad være med kun at sidde med én gruppe i starten, men rotér rundt blandt alle. Vær ikke bange for at tale. De synes din accent er sød. Venner: Få først og fremmest venner i skolen, for udvekslingsstudenterne bliver du venner med uanset hvad.

6 Tag med til fester og start til en sport. Hver eneste gang, der er nogle der spørger dig, om du vil med, så sig ja. MSN: MSN er genialt, både til at holde kontakt med danske og australske venner. Men pas på du ikke sidder der hele dagen. Find din egen balance. Husk du er der kun et år. GENIALT. Rundturen: De bedste tre uger af det bedste år i dit liv. Besøg af danske familie: Kan være positivt for nogle, men negativt for andre. Det er bedst at vente til efter, du har været af sted i 6 måneder. Mad: Ret usundt. Vær forberedt på at tage på, det sker for selv den bedste. Vent og se! Husk du taber det hurtigt, efter du kommer hjem. De 4 D er: No drinking: Hvis du bliver tilbudt af Rotary eller familie, må du gerne. Spørg dig frem. No dating: Stik en finger i jorden, og tag det med ro, du skal trods alt være der i et år. At få mange venner er bedre end at få én kæreste. No drugs: Bare lad være. No driving: Du er ikke gammel nok. Din forsikring dækker ikke, det er en dum risiko at tage. Hjemrejse: TUD TUD TUD!!! Denne følelse er værre end at rejse ud af Danmark. Husk at sige ordentligt farvel. Venner for altid: Præcist! Held og lykke fra: Freja Ann Kristin Rikke og Gry Skriv endelig! De Fem fra Østaustralien Året var 2005 da vi, 5 uerfarende, uskyldige småfolk fra lille Danmark, drog af sted på det der skulle blive det bedste år i vores liv. Igennem dette år lærte vi en masse om hvad det vil sige at stå på egne ben, langt væk fra mor. Året stod på en masse op- og nedture, og de erfaringer vi har gjort os, vil vi nu viderebringe til jer; Held & Lykke med jeres år. A: AFREJSE: Det er vigtigt at få sagt ordentlig farvel i dagene op til afrejsen. Lad være med at tage hele familien og vennerne med i lufthavnen. Det vil spare en masse tårer og gøre det noget nemmere for dig selv. Husk på at det er et på gensyn og ikke et farvel. Selvom det

7 virker svært, og helt umulige og mange tanker vil poppe op i dit hoved hvorfor du gør det her, så spring ud i det med begge ben det vil gøre dig mest gavn i sidste ende! ABORIGINALS: Det er det indfødte folk i Australien. Du vil møde mange fordomme imod dem, men alt i alt skal du bare respektere dem og deres skikke og kulturer. Hvis du vælger at sætte dig ind i det, er det faktisk ret spændende. B: BBQ(Barbecue): Australiere er helt vilde med BBQ. De spiser det rigtig meget og det smager for det meste også rigtig godt. Come over for a barbie Australierne elsker sociale arrangementer, og gør det tit over en barbeque. BRONCOS: Det er det lokale rugby league hold i Brisbane. Du skal være 200% fan, eller så duer det ikke. C: CRICKET: Er Australiens nationalsport. Den er rigtig laaaaaaaang trukken!! Julen er = cricket. COUNSELLOR: Sørg for at blive gode venner med din counsellor i din værtsklub, da han evt. kan komme dig til hjælp i løbet af året. D: DE 4 D ER: NO drinking, dating, drugs or driving. Tag det nu med ro i starten og lær din klub og værtsfamilie at kende. Se hvad det er de forventer af dig og opfør dig ud fra disse regler. Det er dumt at dumme sig i starten og få et dårligt ry, det er bedre at opbygge et tillidsforhold med din klub, for så snart de stoler på dig, bliver tingene meget lettere. DISTANCE RELATIONSHIPS: Er en rigtig dårlig ide! Kan ødelægge meget af dit ophold. + Det gør rigtig ondt for begge parter. Det kan godt være det er rigtig hårdt at gøre det forbi inden du tager af sted, men det vil hjælpe dig meget, ikke at have nogen at bekymre dig for derhjemme. E: Brug det med måde. Lad være med at sidde foran computeren og skrive hjem hele tiden. Det lærer du ikke din værtsfamilie at kende af. Men hold kontakt med venner og familie derhjemme, men husk, gør det med måde! EDDERKOPPER: Der er mange store edderkopper. Men der ikke noget at være bange for. Spørg din værtsfamilie hvilke du skal passe på osv. Det gode ved det er, så snart du kommer hjem er en edderkop på værelset ingenting. ERFARING: Du får så meget erfaring. Du lærer en masse om andre mennesker, en ny kultur og meget om dig selv. Det er erfaringer der vil komme dig til gode, resten af dit liv. F: FÆLLESBADNING: Fællesbadning er en ukendt ting i Australien. De er meget blufærdige. Når man har idræt i skolen har man sit idræts tøj på hele dagen. FORVENTNINGER: Det er godt at glæde sig til at komme af sted, men lad være med at sætte næsen for højt. Hvis noget går galt bliver man så skuffet og så er det da federe at blive glædeligt overrasket, for det bliver du helt sikkert så længe du skal til Queensland. G: GREAT BARRIER REEF: Er et kæmpe rev i OLD. Det er så fedt at komme ud og snorkle eller dykke ved det. Det er en helt anden verden at finde der. Hvis du har chancen, så tag der op! Det er pengene værd. GENERTHED: Lad vær med at være genert. Der er ingen der kender dig, så kom med et åbent sind.

8 H: HJEMVE: Det kan ske for selv den bedste drenge som piger. Fyld din tid ud og lav så meget som muligt. Det får dig til at glemme tiden og dem der hjemme. Det er ikke flovt at have hjemve, og man kommer måske ud for at man bliver rigtig ked af det, men kom i gang med noget, og så går det hurtigt over. HJEMREJSE: Det er om muligt sværere at sige farvel dernede end herhjemme. Man ved ikke om man kommer til at se alle de mennesker man har mødt igen. Farvellet kan være meget følelsesladet og det er ikke pinligt at græde en tåre eller to. Det er rigtig hårdt at komme hjem for de fleste, og der er ikke nogen der rigtig forstår det. Men det går over, og så snart du kommer i gang med skolen og lektier, bliver det hele lidt lettere. Giv det tid! I: INTERNATIONALITET: Som udvekslingsstudent, lærer du mange forskellige nationaliteter at kende, og respekter dem! Det er spændende, og en af de fede ting ved Rotary. Noget du ikke får andre steder! Lær fra andre lande og folk, så får du noget med hjem, som de andre i Dk ikke har. Hvor dem der har været på efterskole, måske har lært hele Jylland at kende, har du fået venner over hele verdenen! IRONI: Australierne har deres egen form for ironi. Aldrig tag noget personligt til dig, du kan godt komme ud for at en rotarianer kommer over til dig og siger Wow, you ve putted on a lot of weight haven t you? Men du skal ikke tage det så tungt, de har en meget sjov form for humor! Men som dansker, får du nok let ved det. J: JUL: Australsk jul er meget anderledes end dansk jul. Det er omkring 40 c og man skal være heldig hvis man har et plastik juletræ. Igennem december er der ikke rigtig julestemning. Julemaden er der nok ikke meget af, men der er jo masser af det igennem næste år! Få så meget ud af det som muligt, og nyd den anderledes jul uden mors fede flæskesteg og de gamle traditioner. K: KILO: At tage på skal ikke være din største bekymring igennem året. Tænk over hvad du spiser, men det meste ryger hurtigt af når du kommer hjem. KANGAROO/KOALA: Er de mest kendte dyr i Aust. De er rigtig søde. Kænguruer er der mange af, men koala er ser man nu ikke mange af. KULTURFORSKELLEN: Australiere er meget mere afslappet end danskere. De tager tingene som de kommer og gør ikke så meget op i tøj og hvad morgendagen bringer. Nyd det! L: LEARNERS: Alle de venner vil have learners, og halvvejs gennem året vil man begynde at få kørekort. LAMINGTONS: Er en tørkage overtrukket med chokolade og drysset med kokos. Mmh, de smager sindssyg godt! M: MATES: Det australske slang for venner. Dem får du forhåbentlig mange af. MULIGHEDER: Du vil få tilbudt mange muligheder om at se og gøre ting, sig ja til så mange som muligt. Det er de fedeste oplevelser du kan ende med at få. Der kan gemme sig et cruise bag den ældste rotarianer. MAD: Maden er ikke særlig varieret med dårlig sammensætning. Du kommer til at savne den danske mad, men så er der i det mindste noget at komme hjem til i juli næste år. N: NO WORRIES: Endnu et udtryk for afslappet stil. No worries = tag det roligt, ingen bekymringer. Som udvekslingsstudent, har du virkelig ingen bekymringer!

9 O: OPLEVELSER: Du vil få så mange oplevelser, sug til dig og få det meste ud af dem alle. Glæd dig! OUTBACK: Dækker ca. 75 % af Australien. P: PIE: De spiser mange tærter dernede. For det meste meatpies. Q: QLD: Forkortelsen af Queensland. QUEENSLAND: Er den fedeste stat. Det er ikke uden grund den bliver kaldt The Sunshine State som man siger - Sydney sucks, Brisbane rocks. Du kan ikke få et dårligt år! Hvis du gør, er det din egen skyld, for du er havnet lige i paradis. QUEEN ST. MALL: Det er hovedgaden I Brisbane, hvor der er butikker osv. R: RUGBY: En meget populær sportsgren, som mange drenge udfører i deres fritid. For det meste vil der være et skolehold, men det er også muligt at finde klubber. LÆR DET, det er australsk og noget der i hvert fald skal have en chance. ( Touch for pigerne) RESPECT: De er meget seriøse omkring respekt. Som sagt joker de meget, men ikke om deres eget land, da man har stor respekt for det. ROTARYMØDER: Rotarymøder er noget som din klub vil forvente du deltager aktivt i. Så bid det i dig, det er jo kun en aften om ugen. Det skal siges at møderne dernede er lidt federe end herhjemme. S: STATE OF ORIGIN: Det skal ses! Det er Queensland mod New South Wales i rugby. Du vil opleve at alle går meget op i det. SLANGER: Vær ikke alt for bekymret om slangerne, for du vil ikke rigtigt se dem, men vær dog opmærksom! SURFING: Alt afhængig af hvor du bor, er der chance for om du får muligheden eller ikke. Prøv det hvis chancen byder sig. Det er meget australsk, selvom mange australiere faktisk ikke har prøvet det. Det er SVÆRT, og det tager TID at lære! SKOLEN: Den er meget anderledes. Den minder lidt om amerikanske, som sagt, det er en high school du kommer på. Der er skoleuniform. Uniformen kan variere, alt afhængig af om du er på privat skole eller offentlig skole. Det kan være alt fra jakkesæt til en t-shirt. Omtal altid lærerne Mr., Mrs. Og Sir. Der er et stort respekt forhold mellem lærere og elever. T: TIMTAMS: De bedste chokoladekiks i verden! Tag nogen med hjem, det må man gerne. U: UVANER: Hvis du har dårlige uvaner fra derhjemme såsom hvis du er morgensur, væn dig af med det, det gør det hele lettere for dig selv. Husk på din nye familie ikke kender dig, og måske opfatter det på en negativ måde. Det er dig der skal indrette dig og bestemt ikke din værtsfamilie. V: VÆRTSFAMILIER: Du vil have fra to til fire familier normalt.. Dog kan der være undtagelser. Du kan have gode, og du kan have dårlige. Det de har tilfældes er, at du lærer noget af dem begge. Gennemgå regler og følg værtsfamiliens rutine, det handler ikke om at sidde og glo oppe på værelset, men mere om at fx hjælpe værtsmoderen med opvasken og få en god snak med hende.

10 VEGEMITE: Det er det bedste Nutella i verden. Prøv det!!! Det er utrolig australsk, alle elsker det, og de får det ind med modermælken. Spis det og sig MMMMMMH. W: WALTZING MATILDA: Australiens uofficielle nationalmelodi. X: XXXX GOLD: Den lokale øl! Hvis du får lov, så DRIK. Kloge ord, fra de gamle hoveder. Vi håber at du vil tage nogle af disse råd til efterretning. Vi havde alle et fedt år og håber at du vil få, ligeså meget ud af det som vi gjorde. Alle udvekslingsophold er forskellige. Men det bedste råd vi kan give, er at udnytte tiden så meget som muligt. Det vil være træls at komme tilbage om et år og tænke, Bare jeg nu havde gjort det og det. Året går så stærkt. Det er et privilegium du har fået til at opleve verden på egen hånd. Tænk over hvad du gør så er vi sikre på at alt nok skal gå. Nyd det & All the best, Julie Stampe Christensen Gladstone Anne Cathrine Caning Brisbane Nicklas Royberg Beaudesert Frederik Bjarkam Brisbane Kristoffer Klausen Toowoomba

11 Søren Fritzner Nielsen Helle Andersen Nikolaj Søgaard Nicoline Bernth Tobias Rosten Marie Birkeving Bertelsen

12 Dansk Rotary klub Når man tager af sted med Rotary er man sikker på at få ens livs største oplevelse. Og før man tager af sted er det vigtigt at man har god kontakt med sin Danske Rotary klub. At man kommer ud til møderne et par gange, inden man tager af sted, er et must. Og hvis ens klub ikke tager kontakt til en, vil de blive ellevilde ved at se deres udvekslingsstudent tage ansvaret, og sige at han/hun gerne vil hen til et par af deres møder, sådan at de kan se hvem de har valgt til at sende af sted. Husk at sende rejsebreve/ s osv. en gang imellem til din klub derhjemme. Også så ens klub har mulighed for at følge med i alle dine oplevelser. Inden man tager af sted fra Danmark kan man godt have en masse kvaler og tanker om, om de kan lide dig dernede, eller om man nu er god nok, men bare rolig, lige meget hvor man kommer hen, får man nogle kanon oplevelser, som man aldrig vil glemme. Hvis du bare er der selv skal alting nok gå Første uge For de flestes vedkomne bor man i den første uge hos sin counsellor, hvor det er normalt at få alle de praktiske formaliteter ordnet og man kommer ordentligt ind i dagligdagens rytme. Man kommer hen og ser skolen som man skal gå i, og møder sin første værtsfamilie. Nogle starter i skole allerede den første uge, mens andre venter indtil starten af næste. I sin familie er det utroligt vigtigt at man letter sin po-po og giver sine omgivelser et godt førstehåndsindtryk, det kan man leve godt på resten af året. Det vigtigste; vær dig selv. Værtsfamilie(r) Når man kommer til sin første værtsfamilie, er det meget vigtigt at man kommer godt ud af det med dem, så man får en ordentlig start på året, og så man har nogen at gå tilbage til hvis der opstår nogle problemer videre hen på året. Det er en god ide at stikke en finger i jorden, og finde ud af hvad husets regler er, og så overholde de regler. Gør ALT hvad du kan for at gøre dem glade, f.eks. gøre rent og hjælpe med alle de huslige ting. Sæt dig ned og snak med dem, vær sociale med dem, man skal ikke bare gå ind og sætte sig på sit værelse. Skolen: Skolen er ens adgang til venner. I starten vil man få meget opmærksomhed, husk at udnytte dette! Man er den nye og alle er meget interesserede i en. Efter et par måneder aftager dette, det er både godt og skidt, godt fordi man finder ud af hvem der virkeligt hænger ved som venner, skidt fordi man realiserer at der var nogle der bare red med på bølgen. Ens lærere vil gerne have at man følger med i timerne og laver sine lektier. Selvfølgelig kan man ligeså godt følge med i timerne når man alligevel er der, men man skal huske at gøre sine lærere

13 opmærksom på at det er et kulturelt udvekslingsophold og at man derfor er fritaget for lektier da der er mange andre ting man skal lave. Venner: Under ens ophold vil man få mange nye venner. De fleste af disse vil holde så længe man lever. Men husk at holde kontakten med dem når du engang vender hjem til Danmark igen. Det kan godt virke som et frustrerende og krævende arbejde, men det er det værd i enden. Mange gange er man nødt til selv at tage initiativet til at skrive. De andre udvekslingsstudenter i ens område vil ofte blive nogle af ens bedste venner, de forstår hvilken situation man er i og derfor er det også dem man oftest kan gå til med problemerne. Udvekslingsstudenter har et helt specielt sammenhold, specielt dem der er i det samme distrikt fordi man ved at man har været sådan et helt år igennem sammen, og til sidst ved man også at man har klaret det, sammen. Husk også at få australske venner i løbet af året, man skal ikke kun bruge tid på at blive venner med de andre der er ude, du er jo ude for at opleve en ny kultur, og nogle nye venner i Australien. Man er IKKE i udlandet for at få nye venner fra Danmark. Kommunikation med venner og bekendte. Det er især vigtigt at man holder sig fra alt hvad der hedder MSN, computer og andre kommunikationsformer i starten af opholdet, da hjemve nemt kan opstå. Dette er ikke ensbetydende med, at man skal cutte al kontakt, men man skal finde en balance mellem de 2 verdener. Det er meget vigtigt at virke både åben, imødekommende og gøre et godt indtryk i starten, da man skal etablere et socialt netværk. Siden hen kan man tilpasse brugen af kommunikation hjem til, efter eget behov, men dog huske på at det KLART er en fordel at leve i nuet, og få så meget ud af sit år på udveksling, som muligt. Det er en god idé at skrive nogle fællesmails, da der hurtigt kan blive mange at skrive til. Rundturen/ safarien : Helt klart årets højdepunkt! Det er noget man ikke må snyde sig selv for, hvis det er muligt. Selvfølgelig er det vigtigt at ens australske venner udgør den største del af ens vennekreds, men man har noget helt særligt tilfælles med de andre udvekslingsstudenter, da man alle er i samme båd. Dette kommer specielt til udtryk på Safarien da man tilbringer alt sin tid i hinandens selskab. Samtidig med at man får en masse store kulturelle oplevelser, etablerer man nogle af de bedste venskaber, der med garanti vil holde for livet. Før denne tur kan det være svært at forholde sig til landets størrelse og forskelligheder, men på denne Safari får man en forståelse for kulturen og landets seværdigheder.

14 Maden: Du skal nok være forberedt på at frikadeller, kartofler og brun sovs ikke vil være et kendt fænomen i Australien. Da Australien består af så mange nationaliteter, er deres madkultur til dels international. Det er en blanding af amerikanske, britiske og asiatiske køkken. Om sommeren vil du blive præsenteret for utallige BBQ s, der er en fast del af deres menu over sommeren. Endvidere bør man smage fish and chip s, men det vil du uden tvivl blive tilbudt dernede. De 4 D er De 4 D er er grundpillen i Rotary s udvekslingsprogram, de står for det man ikke må, no drinking, no driving, no dating og no drugs. De må ikke brydes, dog kan der lempes på reglerne, hvis ens værtsfamilie for eksempel tilbyder en et glas vin. Man skal altid have i baghovedet at man bør stikke en finger i jorden, for at føle sig frem til familiens holdninger og forventninger ang. De 4 d er. Man skal ikke forvente fuldstændig frihed, da det jo er værtsfamilierne og den australske Rotaryklubs ansvar at passe på en. Hvis de 4 d er bliver brudt, vil man blive sendt hjem for at stå til ansvar for sine forældre og sin danske rotaryklub. Besøg af familien: Det er forskelligt fra person til person om man vil have besøg af ens familie, men de fleste får det svært hvis ens familie trænger sig på under ens ophold. Det er utroligt underligt fordi det er nærmest to verdener der kolliderer, din normale i Danmark og din nye identitet i Australien. Når du har været væk så længe er man heller ikke den samme længere som man var da man rejste ud. Det kommer derfor tit til at være utroligt akavet at se sin familie igen og introducere dem til sin nye familie. Derfor vil det ofte være bedre at rejse derned med sin familie et par år efter når man har været hjemme i et stykke tid. Og så får man også nogle måneder ekstra i Australien. Hjemrejsen Nu virker det måske urealistisk, at man om et års tid skal tage afsked med det liv, man har fået etableret, men sådan er det. Turen hjem er en blanding af glæde og forventning for at se sin familie og sine venner igen efter et helt års adskillelse, men også vemod og savn, da et skelsættende år i ens liv er ovre, og man ved, at det ikke bliver det samme nogensinde. Ofte vil rejsen være i selskab med andre udvekslingsstudenter, så halvandet døgn kan være ganske underholdende.

15 Australien vest/nord 2005/2006 Vi er fire rebounds som er hjemvendt fra vores livs rejse til Western Australia. Vi vil her prøve at give jer nogle råd, eller gode huskeregler til, hvordan I kan gøre jeres år, til endnu en succesfuld udveksling, som både Rotary, Danmark, din familie og dig selv kan være stolte af. Din Danske Rotary klub: Det er meget vigtigt, at sørge for du får en god kontakt med din Rotary klub, før du tager af sted, og når du er kommet af sted. Din rotary klub kan nemlig hjælpe dig på mange måder, og det er dem som har sponsoreret dig, vis din taknemmelighed. Send et nyhedsbrev i ny og næ, det kan med fordel være den, som du også sender hjem til dine venner. Din danske familie: Det er vigtigt, at du holder kontakten ved lige, men dog ikke for meget. Hvis der skulle opstå nogle problemer er det ikke godt, at du ringer hjem, for dine forældre vil blot blive bekymrede, og der er jo over hovedet ikke noget de kan gøre, når de sidder hjemme i lille Danmark, på den anden side af jorden. Derfor er det bedst, at klarer dine eventuelle problemer, med din værtsfamilie, eller værtscounsellor. Det er det, de er der for, BRUG DEM!! Afrejsen: Det er meget vigtigt, at du forbereder dig i god tid, og at du får sagt farvel til din familie og venner, så du ikke får travlt til sidst, og dermed evt. glemmer, at sige på gensyn til nogen. Pak i god tid. Counsellor: Få rigtigt god kontakt til ham/hende, så du føler du kan snakke med personen, når som helst, om hvad som helst. Det er vigtigt, at du siger til når der er noget du ikke er så glad for, og bare ikke siger, at alt er godt, for så ved din counsellor ikke hvad der sker, og så kan de ikke være med til at hjælpe dig Værtsfamilier: Du får i gennemsnit 3-4 familier. Vær sød over for din familie og deltag i familieaktiviteterne, i stedet for bare at sidde på computeren hele tiden. Vær glad for, at de vil have en fremmed person til at bo i deres hjem. Sørg for, at fortælle dem hvor glad du er for de ting de gør for dig, og sig altid Thanks. Det er et lille ord, men betyder meget. Når der sker noget i hjemmet så giv en hjælpende hånd, om det så er; et hegn der skal sættes op, opvasken der skal tages, eller bare bilen der skal vaskes. Giv en hånd. Husk at du er gæst i deres hjem, accepter deres holdninger og regler. Værtsklub: Gå til møderne hver uge, og sig ja til alt hvad du kan komme af sted med. Hvis man først begynder at sige nej til tilbud, forsvinder de hurtigt og ingen gider, at tage dig med ud. Hvis man er åben og snakker med medlemmerne, er der også flere der vil tage dig med, til mange forskellig ting. Møderne er generelt MEGET sjovere end danske møder. Møderne er meget sociale, og humoristiske. Skole: Skolerne er noget anderledes end skoler i Danmark. I de fleste skoler i Australien møder man kl. 8:30 eller 9, og man møder op i skoleuniform. Skolebørn i Australien har mere respekt for lærerne og de tiltaler dem med Mr. og Ms. Skolen er et rigtig godt sted hvis man vil gå til sport. Når man har haft sport, går man ikke i bad, det er lidt mærkeligt i starten, men du vender dig til det, bare brug noget deodorant. Skoleåret er anderledes til vores og når man ankommer, bliver man sat i Year 11 og så får man halvdelen af Year 12, som er det sidste år i

16 High School. Det er rigtig godt, at være åben for nye venner, og der sker jo ikke noget ved, at gå hen at snakke med nogle, de lige så interesseret i dig, som du er i dem. Venner: Venner er noget af det vigtigste man har. Sørg for at være imødekommende og få en masse kontakter, specielt i skolen, så man ikke kun hænger ud med de andre udvekslingsstudenter. Du er kommet til Australien for at blande dig med de indfødte. I Perth plejer alle udvekslingsstudenterne at mødes efter skole om onsdagen, men sørg for at det ikke kun er her din vennekreds er. Start til en sport eller noget som interesserer dig. Når man kommer til Australien, er det et must do at man kommer ud at spille Australsk fodbold =) Brug af Internettet: MSN er en god og billig måde at kommunikere med familie og venner på, men sørg for, at det ikke tager overhånd, og at halvdelen af din hverdag ikke kommer til at gå foran computeren!! Sørg får at få begge ben med der ned, ikke et i Australien og et i DK, det gør det nemmere for dig selv. Forklar dine venner her hjemme på forhånd, at de ikke skal forvente, at du skriver hver dag. For det gør du ikke!!! Lav en grupp i ny og næ, som du sender til alle, så de får en idé om hvad du går og laver. Husk, dine rigtige venner vil stadig være der, efter året er gået. Derimod får du ikke venner i Australien, hvis du sidder hjemme ved skærmen og bruger al din tid på at holde dem der hjemme, underrettet om hvad du går og laver. Kom ud og mød nye mennesker så ofte som muligt. Især sport er en god måde, at komme i kontakt med en ny omgangskreds. North West SAFARI: Er ET MUST. Rotary North West Safari, er absolut årets højdepunkt med alle dine Exchange-venner. Turen går, for distrikt 9460 studenter, fra Margaret River hele vejen op indlands gennem mineområder og naturreservater(karrijini) til Broome, og derefter går turen nedad langs kysten gennem Monkey Mia, Exmouth, Geraldton. Turen er en helt fantastisk tur, hvor du får set Western Australias smukkeste og ødeste områder. Turen består af 7500km på 3uger, spækket med oplevelser, sjov og ballade. Der har været nogen snak om der nede, at de 3 sydlige distrikter 9450, 9460 og 9470 vil lægge deres safari sammen. Ellers er turen for de to andre distrikter lidt anderledes, og når ikke så langt nordpå. Til gengæld kommer de længere indlands Turen koster omkring 10,000kr. Mange penge, men det er det hele værd!!! Forældrebesøg fra DK: Det er DIT år. Det vil virke akavet at have dine forældre på besøg. Du skal tænke på at du ikke nødvendigvis, må rejse rundt med dem, hvis de kommer. Hvis dine forældre og du bliver enige om at de skal komme alligevel, så sørg for at spørge din Hostklub, da det ikke er alle klubber som tillader det. Som udgangspunkt vil vi ikke råde forældre til at tage af sted. Men det er op til den enkelte. Den største fordel ved at have forældrene på besøg, er at de ser hvad det er alle dine historier som du har skrevet hjem, virkelig handler om. Dermed er det nemmere for dig at fortælle dem om hvordan dit år har været. På den anden side, kan det også nemt skabe hjemve, når de rejser hjem igen. Du skal sørge for at det er i de sidste 3måneder, hvis de absolut skal komme. Men, dog heller ikke i de sidste uger inden hjemrejsen, da de skal bruges til at sige på gensyn til dine nye venner og familier. Maden Hvis du kan lide rigtig god mad, så er Australien helt sikkert dit rigtige valg! Aussie bbq er noget helt specielt. Du vil i hvert fald få spist en masse grill mad aussie bbq s er det bedste! Inden du vender næsen hjemad, MÅ du have smagt disse lækkerier: Tim tam bedste chokoladekiks ever MUMS! Vegemite australiernes nutella smagen skal man lige vende sig til.. Milo energidrik Shapes kiks fås med forskellig smag: chicken, cheese, bbq Australsk grill mad, Meatpies tradition at få til en AFL (australsk fodboldkamp) Saugesrolls Hotdogs Lamingtons - Kage

17 Pavlova vest australsk kage med frugt og flødeskum smager rigtig godt! Der er masser af fastfood restauranter men pas dog på du ikke spiser for meget! KFC, hungry Jacks, McDonalds, red rooster, subway, chicken treat, fish & chips Hjemrejsen Vær forberedt på at rejsen hjem kan være svært, da man ikke ved om man nogen sinde vil komme til at se dem igen. Farvellet i lufthavnen er oftest med mange tårer, og det er ikke pinligt at græde. Det er vigtigt at få sagt farvel til alle dine nye venner, men husk det er ikke et farvel for altid det er kun starten på nye venskaber. 4 D er Drinking det er i orden at få et glas vin med din værtsfamilie Dating der er rigtig mange søde aussies, men tab ikke hjertet du skal hjem igen! Drugs tag IKKE stoffer det er omgående hjemsendelsesgrund! Driving ingen kørsel! Australsk slang Bugger- pokkers Heaps Meget/mange G day mate hello my friend Reckon I think/believe Tea - dinner Brekkie breakfast Awesome -fedt See ya mate vi ses She ll be right Hun klarer den Good on ya Godt klaret Held og lykke med jeres tur downunder!! Skribenter: Jens Djernes Margaret River Daniel Ghebremikeal Kalgoorlie Flemming Skibsted Perth Christina Chrone Perth

18 Er du til fest farver og glade dage? Kan du godt lide at ryste balderne og danse på højtalerne? Synes du det er fedt med en masse opmærksomhed og udfordringer? Så er Brasilien det helt rigtige land for dig. Tag et år til dette varme, festglade land og få nogle minder du aldrig glemmer! Oplev helt utrolige og udadvendte mennesker, et nyt sprog og en ny kultur, der får dig til at udvide horisonter og se andre aspekter i livet. Min danske Rotaryklub Tag til møder i klubber inden du tager af sted, præsenter dig selv og sig tak. Husk at skrive til din klub mens du er af sted. Og når du kommer hjem tilbud at lave en præsentation om dit år i udlandet. Før afrejse Sørg for at kontakte din værtsfamilie. Det er ikke din værtsfamilie der skal kontakte dig! Gå evt. ind på hjemmesiden opret en bruger og forsøg at skabe kontakter i din kommende værtsby. (Hvis ikke dette virker, kontakt en af os x-brasilianske udvekslingsstudenter for de nødvendige oplysninger nogen gange virker det ikke, da du skal bruge en invitation - den kan vi give dig!) Søg visum hurtigt! Der kan gå MEGET lang tid inden du modtager det. Det er før set at udvekslingsstudenter først har modtaget visum på selve afrejsedagen, det er ubehageligt at leve i uvisheden; kommer jeg af sted eller ej!? Medbring - Billeder af din familie, dine venner, højtider, fester og berømte steder for på den måde vil det blive nemmere for dig at fortælle om dit liv i Danmark. - G-streng: hvis pigerne ikke vil have fire balder, medbring selv da det er stort set umuligt at finde noget der minder om danske g-strenge i Brasilien. Sådan noget som bh er kan også give store problemer/udfordringer. I de små byer kan det også være besværligt at finde tamponer, så tag derfor et lager med hjemmefra, det kan spare dig for en masse frustrationer og pinlige øjeblikke. - Sponsorgaver: Det er en utrolig god måde at spare penge på og få nogle gode danske gaver/souvenirs til dine venner og familier i Brasilien. Selv en lille kuglepen kan rede deres dag og en gave fra Danmark er en god måde at sige tak, det giver dig en god fornemmelse, gaven betyder ofte mere for dem end du tror. Du kan evt. søge gratis gaver fra Fx Arla og Carlsberg. (Men husk også at du ikke vil modtage sponsorgaver fra alle firmaerne da der også er mange andre udvekslingsstudenter der søger søg derfor i god tid!). Voks: hvis du vil undgå pomade hår og ligne en latinlover så medbring selv dit voks. - Medbring mange pins især hvis du skal ud og rejse med andre udvekslingsstudenter. Du kan let løbe tør og det er træls! - hvis du er den store lakridselsker så husk for guds skyld at tage det med hjemmefra eller forbered don familie på at der skal sendes et par kilo det findes bare ikke i Brasilien! Det er også sjovt at lade venner og familie smage og se hvilke mærkværdige ansigtsudtryk de laver når de ikke kan lide det. For det kan de højst sandsynligt ikke.

19 Skolen Det kan hurtigt blive kedeligt at gå i skole, så gør en indsats for at få dig nogle faste venner. De overfladiske venner er gode at have og du skal nok få rigeligt af dem, men man kan jo ikke være bedste venner med hele verdenen (peace and love) selvom man måske selv synes det er muligt. Så sørg for at få nogle faste venner du kan stole på - dem får du meget glæde af og brug for. Lad dig ikke skræmme af dine klassekammerater muligvis er meget mere umodne end dig, de kan stadigvæk blive nogle rigtig gode venner. Sig ja til alt hvad du bliver inviteret med til, ellers holder invitationerne bare op. Gå mere op i det sociale end lektierne. På nogle skoler vil det også være muligt at blive hjælpelærer i engelsk, på den måde vil du også lære portugisisk. Du kan måske også få lov til at få portugisisk undervisning med de små elever. Det hjælper faktisk selvom det måske lyder lidt kikset. BARE SPØRG! Mange udvekslingsstudenter efter hvis de ikke føler de går som forventet, det viser sig at det er bedst at hænge i, være tålmodig og åben, det betaler sig i det lange løb da det er naturligt at det tager lidt til at falde ordentligt til. Måske vil nogle personer tage lidt afstand i starten da de er generte over at snakke engelsk eller kan snakke engelsk, så derfor kan kommunikationen godt halte lidt i starten men bare rolig amigo, alt løser sig og med et smil kan du komme langt! Hvis skolen keder dig for meget så spørg evt. om frivilligt arbejde, dette kan nemt arrangeres gennem kirken og det er en god måde at blive engageret i den brasilianske kultur. De 4 D er Brasilien er én stor fest! Men stik en finger i jorden og tag det som det kommer. Alle værtsfamilier er forskellige, og har derfor også deres egne regler. Respekter! Respekter! Respekter! Maden De kender ikke til krydderier. Spiser ALTID ris og bønner og ikke særligt varieret. Glæd dig til frisk presset juice og eksotisk frugt hver dag. Se også frem til tonsvis af lækkert kød samt de ugentlige churrascos (gril fester). Et godt lille råd som mange ikke tænker over er altid at tilbyde mad til andre, hvis du f.eks. har købt en pose chips eller lign. Så byd alle omkring dig selvom du ikke kender dem så godt det er ren og skær høflighed. Besøg af min danske familie Afhænger af en selv, der er både gode og dårlige sider ved det. Dog er det bedst at ligge et evt. besøg i slutningen af året. Rundturen(e) Spar op (også hvis det betyder du skal arbejde som opvasker på døgndrift!), der er mange rundture og de er det hele værd. Tænk grundigt over hvilke du vil med på, da man ikke kan nå dem alle (eller har råd til dem alle). Men en tur skal du med på; A viagem dos sonhos (DRØMMETUREN!) Også kaldet Nordøst turen. Din værtsklub Forvent ikke der er lige så meget styr på Rotary i Brasilien som i Danmark. Du skal gøre en indsats. God opførsel kan føre dig langt og give dig en masse gode oplevelser. Tag imod tilbudene fra Rotary, det kan føre til alt fra et par gratis havaianas til en rejse til vidunder byen RIO DE JANEIRO. To fjer kan let blive til fem høns så husk dårlig opførsel giver dårlige rygter. Brug hjernen kammerat! Lad være med at kritisere brasilianerne på en negativ måde, de tager det meget personligt da de er meget patriotiske.

20 Fritid Spørg dine venner hvad de går til i fritiden f.eks. sport og hør om du selv kan komme med, selvom du måske synes det virker påtrængende i starten men bare rolig, efter et par måneder indser du, at det er meget normalt og at det er brasilianerne som er ret påtrængende! Tilmed dig evt. til et academia (fitnesscenter), det er et godt sted at møde brasilianerne og få nye venner. Også kirken er et sted at få venner. Selvom det måske lyder kedeligt er det noget der skal opleves da det er meget anderledes end den danske kirkekultur. Integration og det at snakke deres sprog er en vigtig del af dit ophold. Du oplever Brasilien på en helt anden måde når du kan snakke sproget. Det at kunne snakke portugisisk er en billet til mange oplevelser som du ikke vil være foruden! Familien: En god måde at vise interesse og blive værdsat på er at lave ting med dem på eget initiativ. Arranger fx en aften hvor du laver dansk mad til/med dem. Det er dig der skal indrette dig efter din familie og ikke omvendt. Med tålmodighed kommer du langt. Selvfølgelig SKAL du vælge BRASIL sådan får du det fedeste år i dit liv og oplever lidt mere end dem der f.eks. bare tager til The States ;-) Men et råd fra os ville være at du læser alle de andres indslag. Der er mange andre gode råd at hente! Hvis i har spørgsmål, er i tvivl eller vil have et godt råd, så tøv ikke men skriv. Marie Amstrup Jensen Brasilia DF Jacob Latocha Belo Horizonte MG Katrine Callesen Presidente Prudente SP Katja Florin Kau Fco. Beltrão PR Nina Kornerup Bauru SP

USA Bibelbæltet Illinois, New Mexico, Minnesota, Arizona, etc.

USA Bibelbæltet Illinois, New Mexico, Minnesota, Arizona, etc. USA Bibelbæltet Illinois, New Mexico, Minnesota, Arizona, etc. Hephey.. MILLERLIGHT i hånden og boots fra WalMart Afrejse - Get ready for the ride of your lives. Det går ikke op for én at man er på vej

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

om rollen som værtsfamilie

om rollen som værtsfamilie Vejledning om rollen som værtsfamilie Tak fordi I vil være værtsfamilie Allerførst vil vi gerne sige jer tak, fordi I vil være værtsfamilie for en af de mange unge udvekslingsstudenter fra hele verden,

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker MINDSPOT Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker ISBN 978-87-89860-32-9 Mindspot er støttet af Styrelsen

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

NYHEDSBLADET for Stærmosegården. Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015.

NYHEDSBLADET for Stærmosegården. Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015. NYHEDSBLADET - for Stærmosegården Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015. 1 Hvorfor dette blad? Vi har lavet denne særudgave af nyhedsbladet for at give jer et indblik i, hvordan trivslen er i jeres boligområde

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2016/17. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA

Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School 2015/16. InterStudies Workshop var en super god camp, Tine, USA Med InterStudies får du både valgfrihed og optimale vilkår! High School Valgfrihed! Kun hos InterStudies: vælg mellem 3 programtyper Plusprogram Giver dig en blød landing på Orientation Camp i London eller

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Brev 18/8-98: Last Stop in Greece

Brev 18/8-98: Last Stop in Greece Brev 18/8-98: Last Stop in Greece Hej derhjemme! I dag har jeg været ude på egen hånd i 1 måned og 8 dage og jeg har stadig ikke tænk mig at komme hjem endnu, men jeg har tænkt mig at rejse videre ud i

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Bilag. Minoritetspiger i Ungdomsskolen. betydningen af køn og etnicitet for læring og relationer

Bilag. Minoritetspiger i Ungdomsskolen. betydningen af køn og etnicitet for læring og relationer Bilag Minoritetspiger i Ungdomsskolen betydningen af køn og etnicitet for læring og relationer Maria Clemensen Speciale Forår 2006 Roskilde Universitetscenter Pædagogik og Uddannelsesstudier Vejleder:

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær. Nr. 7 // marts 2013. At rejse er at leve. LÆS BLA. OM xxxxxx

Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær. Nr. 7 // marts 2013. At rejse er at leve. LÆS BLA. OM xxxxxx Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær Nr. 7 // marts 2013 At rejse er at leve LÆS BLA. OM xxxxxx Dette nummer 04/ Badminton på SINE 4 06/ Skitur med SINE 6 08/ At rejse er at opleve

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere