Udviklingsplan for Ringparken April Udviklingsplan for Ringparken i Slagelse. 1. Titel på udviklingsplan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udviklingsplan for Ringparken April Udviklingsplan for Ringparken i Slagelse. 1. Titel på udviklingsplan"

Transkript

1 BILAG 1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Udviklingsplan for Ringparken April Titel på udviklingsplan Titel: VEJEN TIL ET TRYGT OG LEVENDE BYOMRÅDE Udviklingsplan for Ringparken i Slagelse 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation Navn: Flemming Stenhøj Andersen & Lars Frank Jensen Titel: Direktør i FOB & Bestyrelseskonsulent i DAB Telefon: & fsa@fob.dk & lfj@dabbolig.dk 3. Ansvarlig kontaktperson(er) i kommune Navn: Vini Lindhardt Titel: Børn- og Ungedirektør, Slagelse Kommune Telefon: vini@slagelse.dk Side! 1 (! 42)

2 4. Faktuel beskrivelse af de fysiske forhold i boligområdet og boligformer Giv en kort karakteristik af boligområdet (max. 10 linjer). Ringparken Ringparken er en boligblokbebyggelse ved Nordre Ringgade i Slagelse, en kilometer fra Slagelse Station. I området bor personer, hvoraf nogle har sociale og socioøkonomiske udfordringer med bl.a. arbejdsløshed og lav indkomst. Boligorganisationen FOB ejer størstedelen af boligerne og boligorganisationen SAB en mindre del, kaldet Schackenborgvænge. Ringparken har i alt 868 boliger fordelt på 1-4 værelses lejligheder. Boligerne er forholdsvist billige, og mange beboere er glade for at bo her. Men området har et også et ry for at være præget af kriminalitet og utryghed. I 2016 udarbejdede FOB en visionsplan for området, Ny Ringby 2025, der viser en klar vej for Ringparken fra udsat til socialt balanceret område. Vi ser denne udviklingsplan som redskab til at realisere visionen. Den røde, stiplede linje markerer afgrænsningen af Ringparken. Side! 2 (! 42)

3 !! Ringparken fremstår efter renovering i 1990erne fortsat som en fin og velholdt bebyggelse med grønne udearealer. Foto: Slagelse Media. Selv om der er udfordringer i Ringparken, er mange beboere glade for at bo her. Foto: B.T. Side! 3 (! 42)

4 Giv en præsentation af bebyggelsesstrukturen og boligforholdene i boligområdet. Bebyggelsesstruktur Ringparken er opført i perioden fra starten af 1960erne til 1972 og er typisk for den tids almene storskalabebyggelser. Det er en parkbebyggelse af 24 blokke placeret på grønne plæner. Bebyggelsen opleves som en ø i Slagelse, isoleret fra byens hverdagsliv og det omkringliggende erhverv, parcelhuse og etagebyggeri. Ringparkens ensartede, 24 blokke er placeret i mønstre, hvor ti af blokkene ligger parallelt med hinanden, skråtstillede langs Nordre Ringgade. De øvrige 14 blokke er placeret parvist i L-former parallelt med hinanden og nord for de skråtstillede blokke. Ringparkens bebyggelsesstruktur med skråtstillede og L-formede blokke stikker ud fra omgivelserne. Langs Kierulffsvej ligger i den vestlige ende af bebyggelsen et areal med daginstitution og erhvervslokaler (se kort nedenfor). 150 m længere inde i bebyggelsen ligger en kort stangbygning med butikker, festlokale mv. I bil ankommer man til Ringparken fra øst (Rosenkildevej) eller vest (Valbyvej) ad Kierulffsvej, som bøjler sig gennem begyggelsen. Der er ikke biladgang fra nord eller fra syd (Nordre Ringgade). Infrastrukturen er således en medvirkende årsag til Ringparkens isolerede karakter. Det er et forhold, vi ønsker at ændre, sådan at der skabes naturlig sammenhæng med den omkringliggende by. Side! 4 (! 42)

5 Aktuelt ligger en infrastrukturansøgning fra FOB og SAB i Landsbyggefonden. Den skal føre til en ændring af infrastrukturen til et sammenhængende vejgrid (se diagrammer nedenfor). I dag er vejnettet ikke et grid men består primært af antennestruktur med blinde veje. Sammenhængende vejgrid understøtter en række sociale adfærdsmønstre, som understøtter ændringen fra socialt udsat til balanceret område. De forventede sociale effekter af de fysiske ændringer, uddyber vi nedenfor. Vejene går i dag især udenom Ringparken. Kun Kierulffsvej bugter sig gennem området. Desværre betyder det, at Ringparken opleves som en lidt isoleret ø i Slagelse. Det ønsker vi at ændre og har derfor ansøgt Landsbyggefonden om midler til en omlægning af vejnettet fra antennestruktur til sammenhængende vejgrid. Vores forslag til ny infrastruktur, som den fremgår af infrastrukturansøgningen, der aktuelt behandles i Landsbyggefonden. Det sammenhængende vejgrid skal sikre, at Ringparken fremover opleves og fungerer som en naturlig del af Slagelse. Samtidig sikrer vejnettet, at det er lettere at orientere sig og finde rundt i området. Ligeledes kan de større parkeringsområder, hvor der i dag sker bilafbrændinger og hærværk, erstattes af parkering langs vejene, hvilket giver naturlig overvågning fra boligerne. Side! 5 (! 42)

6 Boligforhold Lejlighederne i Ringparken fremstår i hovedtræk som ved opførslen i 1960erne og 1970erne. Lejlighederne er effektivt udnyttede 1-4 værelses lejligheder. Selve lejlighederne er ikke gennemgribende renoveret siden opførelsen, dog er i nogle lejligheder skiftet køkken og/eller badeværelse. Facader og tag blev fornyet på alle blokke i forbindelse med den store landsbyggefondsstøttede renovering i området i midten/slutningen af 1990erne, hvor blokkene skiftede karakter fra grå betonblokke til at have en mere moderne og appellerende fremtoning. Med den nuværende beboersammensætning, der gennemsnitligt er dårligt stillet økonomisk, har der i en årrække ikke været stor interesse for en modernisering af boligerne, idet dette ville medføre huslejestigninger udover det almindelige. En relativ høj fraflytningsprocent har samtidig betydet, at mange lejemål løbende er blevet vedligeholdt ved fraflytning (malerarbejde, gulvrenovering og istandsættelse efter mislighold). Sammenfattende kan boligerne i Ringparken beskrives som grundlæggende gode, lyse boliger, der dog bærer præg af deres alder. I Ringparken er der i alt 868 almene familieboliger fordelt på: værelses lejligheder 2 værelses lejligheder 3 værelses lejligheder 4 værelses lejligheder Fordelingen af boliger efter antallet af rum og opgjort pr. afdeling, fremgår af nedenstående tabel. Placeringen af afdelingerne fremgår af nedenstående luftfoto med farvemarkeringer. Afdeling 23: 6 blokke på hver 4 etager (grøn markering på luftfoto). Afdeling 24: 4 blokke på hver 4 etager (blå markering på luftfoto). Afdeling 26: 4 blokke på hver 4 etager (gul markering på luftfoto). Side! 6 (! 42)

7 Afdeling 32: 6 blokke på hver 4 etager (rød markering på luftfoto). Schackenborgvænge: 4 blokke på hver 4 etager (lilla markering på luftfoto).! Farverne viser de enkelte boligafdelinger i Ringparken. Som det fremgår af oversigten ovenfor, ligger hovedvægten af boliger som større, almene familieboliger på 3 og 4 værelser. Med en lav m 2 -leje (omkring 700 kroner/m 2 pr. år) i forhold til gennemsnittet for almene boliger i Slagelse appellerer boligerne i dag som tidligere til børnefamilier og lavindkomstgrupper. Da ingen af boligerne har elevator, er de ikke særlig godt egnede til ældre og andre med fysiske udfordringer. Side! 7 (! 42)

8 Hvad karakteriserer bebyggelsesstrukturen i boligområdet (hvor meget er alment, er der karréer, punkthuse, rækkehuse eller andet)? Karakteristik af bebyggelsesstruktur Bebyggelsen Ringparken er præget af almene familieboliger, fordelt mellem boligorganisationerne FOB og SAB. Udover 868 almene familieboliger rummer Ringparken en daginstitution, et beboerhus og erhvervslokaler. Til området hører også et grønt, ubebygget areal mod nord. Området rummer i sin fysiske udformning en række grundproblemer, som desværre påvirker hverdagslivet i området på uhensigtsmæssige måder, og som indvirker negativt på områdets attraktivitet for potentielle tilflyttere. Vi ønsker derfor at ændre disse fysiske karakteristika og forandre området, så det fremstår som en tryg, attraktiv og tidssvarende del af byen Slagelse. I visionsplanen Ny Ringby 2025 (som vi udfolder under punkt 5 i denne udviklingsplan) identificerer vi fire hovedproblemer med bebyggelsens karakater og struktur: 1.Vejnettet 2.Ejerskab 3.Skala og bygningstyper 4.Hierarki 1. Vejnettet Vi er opmærksomme på, at Ringparken har det til fælles med de fleste udsatte boligområder, at trafikken og hverdagsflowet løber udenom og ikke gennem bebyggelsen. De blinde veje udlagt i antennestruktur gør boligområdet til en død lomme i byen. Især den midterste del af Ringparken opleves ganske isoleret. Vejnettet er udformet sådan for at fredeligholde en del af Ringparken, undgå gennemkørende og uvedkommende trafik, og dermed øge trafiksikkerheden og roen. Side! 8 (! 42)

9 Boligområder, som ikke har sammenhængende vejgrid, bliver reelt 'døde' lommer i byen, der opleves som isolerede. Det medvirker desværre til at øge oplevelser af orienteringsløshed og manglende attraktivitet på måder, der har negativ betydning for tilflytningsmønstrene. Begrænset færdsel og få mennesker på gader og stræder understøtter også oplevelsen af utryghed og giver også bedre vilkår for kriminelle til at begå kriminalitet. Et vigtigt element for at få ophævet boligområdets karakter som socialt udsat er derfor at forbinde området naturligt og logisk med den omkringliggende by. FOB og SAB har derfor i dialog med Slagelse Kommune udarbejdet en infrastrukturansøgning til Landsbyggefonden, som skal ændre på disse forhold ved at omlægge Ringparkens vejnet fra især at løbe udenom området til et vejgrid, som fletter sig gennem bebyggelsen. Vejgriddet muliggør også, at parkeringsstrukturen kan omlægges fra større parkeringsarealer til hovedsagelig at blive afviklet langs vejene. Den parkeringsstruktur er både kriminalpræventiv og tryghedsskabende, fordi bilen kan ses fra hjemmet, og fordi vi fjerner de døde zoner, som parkeringsarealer er i mange af døgnets timer. Samtidig er det en kriminalpræventiv struktur. Større parkeringspladser er steder, hvor der begås mange indbrud og let kan antændes bilafbrændinger, hvilket naturligvis opleves voldsomt og utryghedsskabende. Med afviklingen af de store parkeringspladser bliver den slags bilindbrud og bilafbrændinger vanskeligere at foretage. Endelig har den ændrede vejstruktur den fordel, at det er lettere at finde rundt i området, og komme fra A til B, uanset hvor man er. Med fartdæmpning imødegår vi bekymringen om, at de nye veje vil medføre trafikrisici. 2. Ejerskab Problemet med ejerskab skal både opfattes konkret og psykologisk. Det konkrete ejerskab refererer til, at vi ønsker at få ejerboliger ind i området og opnå et område med blandede ejerforhold. Ejer man Side! 9 (! 42)

10 sin bolig, kan der være en tendens til, at man passer bedre på den, end hvis man lejer. Samtidig skaber det en konkret, økonomisk interesse i, at kvarteret, man bor i, fungerer godt, da det indvirker på prisniveauet. I dag oplever vi, at det rent almene boligområde især passes på af boligorganisationen. Den psykologiske dimension af ejerskab handler om at sikre klarhed og gennemsigtighed over, hvem der hører til hvor, og hvem der har adgang til hvilke uderum. Som det er i dag, er alle uderum tilgængelige for alle. De grønne haverum ved L-bebyggelserne er de uderum, som mest ser ud til at tilhøre nogen, nemlig beboerne i de to blokke, som udgør L et. Men reelt har kun beboerne i de nederste boliger udgang til havesiden, mens beboerne i etagerne ovenpå ikke har direkte adgang til de grønne arealer men må rundt om blokkene for at nå plænerne. Det resulterer i, at meget få bruger de grønne udearealer. At alle har adgang til dem og kan bruge dem, understøtter en oplevelse af, at det er uklart, hvis arealerne er, og hvad de er til. Det er svært for beboere og besøgende at aflæse, om de er private haver eller en offentlig park. Konsekvensen af utydeligheden er, at det er vanskeligt for beboerne at opleve et naturligt ejerskab til udearealerne, og at de kan opleves utrygge. Står et par fyre sammen på en plæne, kan de i denne kontekst opleves som utryghedsskabende, selv om de måske blot står og sludrer. Vi ønsker derfor både at arbejde med at etablere ejerboliger og at arbejde med en helhedsplan, som skaber et klart byrumshierarki, som gør det tydeligt for enhver, hvem de forskellige arealer tilhører, og hvad de er til. 3. Skala og bygningstyper De 24 næsten ens boligblokke udgør en monotoni, som for den enkelte kan opleves fremmedgørende. Monotonien kan skjule personligheden på samme måde som det, at tage en uniform på kan. Uniformer har til formål at nedtone personligheden til fordel for den funktion, som uniformen formidler, det kan være parkeringsvagt eller sygeplejerske. På samme måde kan de mange ens blokke forekomme som et system, der er så overvældende og dominerende, at den enkelte vanskeligt kan komme til syne. At få den oplevelse i sit boligområde, hvor man har sit hjem og hører til, er ikke fordrende for at kunne slå rod, føle sig hjemme og være stolt af sit kvarter. Samtidig er bygningerne ganske store. Fire etager og lange blokke uden udgange på havesiden skaber store, lukkede flader, som ifølge forskningen udløser stresshormoner. Skalaen er ikke tilpasset men- Side! 10 (! 42)

11 neskets størrelse, og det underbygger oplevelsen af ikke at høre til, ikke at kunne opnå ejerskab eller blot føle sig veltilpas. Samtidig lider fritliggende boligblokke under at være en stigmatiseret bygningstype for nogle borgere, især borgere med bedre socioøkonomiske vilkår, end de nuværende beboere. De ønsker sig enfamiliehuse eller etageboliger i god og særlig arkitektur og med gode og klare, rumlige kvaliteter i udemiljøet. I visionsplanen viser vi, hvordan de eksisterende blokke kan nedskaleres og få nogle af de kvaliteter, som mangler i dag, og at nybyggeri sammen med de ombyggede blokke kan skabe et helt andet, forskelligartet og velskaleret udtryk. I den kommende helhedsplan ønsker vi at arbejde med de greb. 4. Hierarki Det lille butikscenter (blå markering på luftfoto side 13) udgør på papiret et tyngdepunkt i Ringparken, men reelt opleves det ikke som et centrum. Dertil er bebyggelsen for luftig og placeringen for tilfældig. Med de blinde veje og de åbne udearealer mellem blokkene kan Ringparken opleves som om området har samme karakter alle steder: Samme tæthed (eller mangel på tæthed), samme udtryk og samme intensitet (eller mangel på intensitet). Desværre understøtter det manglende hierarki, at det kan være vanskeligt at orientere sig. Alt føles ens og på samme niveau. Dette har negativ konsekvens for livet i området og for tilflytningsmønstre. Hvis borgere, som overvejer en bolig i området, får en første oplevelse af ikke at kunne finde rundt, kan det give indtryk af, at området ikke er attraktivt at bo i. I sammenhæng med udfordringerne i forhold til skala og bygningstyper er konsekvensen, at området fravælges af netop de mennesker, som ønskes som tilflyttere - mennesker med jobs, med uddannelse og god indtægt. Sammenfattende giver en adressering af de fire nævnte hovedudfordringer, at vi kan ændre den grundlæggende struktur for Ringparken sådan, at området kommer til at fremstå attraktivt, trygt og let at opnå ejerskab til. Det kræver en kombination af en række tiltag: Ny infrastruktur, nedrivning og nedrenovering af eksisterende blokke og erhverv samt nybyggeri af boliger i efterspurgte typer og eftertragtet arkitektur, anlagt i strukturer, der giver klarhed og ejerskab. Endelig tilføres også funktioner, der kan øge udvekslingen med den omkringliggende by såvel som øge selve områdets attraktivitet. Hvilke funktioner, det bliver, ligger ikke fast på nuværende tidspunkt. Side! 11 (! 42)

12 Som nævnt udfoldes den plan, som er formuleret i Ny Ringby visionen, under punkt 5 her i udviklingsplanen. Det er den vision, vi ønsker at realisere, og vi betragter denne udviklingsplan som redskab til at opfylde visionen. Her skal blot nævnes, at det grundlæggende ved visionsplanen og denne udviklingsplan er en række af de samme greb, som benyttes i Gellerupparken i Aarhus og i Kildeparken i Aalborg. Erfaringen fra lande som Frankrig og Holland viser, at grebene har en positiv social effekt og kraft til at ændre et område fra socialt udsat til socialt balanceret. Side! 12 (! 42)

13 ! Hvilken type erhverv, detailhandel og erhvervsejendomme er der i jeres boligområde? Erhverv Der er forskelligt erhverv i Ringparken, men de fleste erhvervskvadratmeter fremstår i dag nedslidte. Området rummer i dag følgende funktioner, udover boliger: Daginstitutionen Børnehuset Nord (bygningen er ejet af FOB, udlejes til Slagelse Kommune) (markeret med lilla på luftfoto) Materielgård (rød markering) Beboerhuset Nordhuset (orange markering) Syv erhvervslejemål i en bygning på i alt m 2 (blå markering). Oprindeligt var der et supermarked og seks butikker i det lille indkøbscenter. Supermarkedet er for nyligt udlejet til fødevarebazar efter fem års tomgang. Ud over bazaren er der kun tre butikker tilbage. De øvrige kvadratmeter er udlejet til en forening, til boligsocial aktivitet og til beboerfestlokale. Erhvervsbygningen ved siden af Børnehuset Nord står tom (mørkeblå markering) Bygningerne markeret med farver på luftfotoet indeholder erhverv. Side! 13 (! 42)

14 Er der øvrige forhold vedrørende boligområdets fysiske forhold, som er væsentlige at fremhæve? Udvidet afgrænsning Vi minder om, at vi tidligere i processen har ansøgt ministeriet om en afgrænsning af Ringparken, der er som på luftfotoet på side 2 i denne udviklingsplan. Afgrænsningen inkluderer et areal nord for Ringparken, som i dag er kommunalt ejet, og som opleves knyttet på Ringparken, da det rummer beboerhuset Nordhuset. Ministeriet accepterede denne afgrænsning. Side! 14 (! 42)

15 5. Præsentation af tiltagene i jeres udviklingsplan Hvilke konkrete tiltag igangsætter I med henblik på at opnå målet om at nedbringe andelen af almene familieboliger til maks. 40 pct. inden 2030? (husk at I kan tage udgangspunkt i 2010 og frem). NY RINGBY visionsplan for Ringparken I 2016 udarbejdede FOB en visionsplan for Ringparken, som vi siden i fællesskab har arbejdet på at realisere. Visionsplanen rummer en klar fortælling om, hvordan vi kan ændre Ringparken fra at være et socialt udsat boligområde til at blive et socialt balanceret område, der udgør en naturlig del af Slagelse by. Visionsplanen er skabt på baggrund af Slagelse Kommunes Strategi for den almene sektor 2025, hvori det sættes som det første og øverste mål, at kommunen ikke har nogle udsatte områder i Visionsplanen bygger på evidens og viden om, hvad der virker ved udvikling af et udsat område, herunder på effektstudiet Evidens for sociale effekter af fysiske omdannelser i udsatte områder, af Københavns Kommune og Arkitektforeningen, Desuden bygger visionsplanen på viden om, at tilflytning samt fastholdelse af de mere ressourcestærke fordrer tilførelse af stedsattraktivitet og efterspurgte boliger og hverdagsfunktioner. På baggrund af den viden foreslår visionsplanen en omdannelse af det ensartede boligblokområde til tre mindre kvarterer med en klar og klassisk bystruktur, attraktiv arkitektur, efterspurgte boliger i høj arkitektonisk kvalitet og nye funktioner. Tre kvarterer, som hænger naturligt sammen med den omkringliggende by, og hvor en ny cykelforbindelse gennem Ringparken inviterer byen ind forbi et attraktivt byrum og funktioner for alle. Visionsplanen er en fortælling, som vi siden har realitetstestet ift. marked og efterspørgsel. Denne udviklingsplan er således en beskrivelse af de tiltag, som vi ved virker, og som investorer og andre aktører på nuværende tidspunkt vurderer realistiske og relevante for Ringparken. Siden visionsplanens færdiggørelse har vi arbejdet på at realisere den, og vi ser denne udviklingsplan som et af de redskaber, vi kan benytte til at opnå det gode og velfungerende byområde. Vi præsenterer nedenfor visionsplanens hovedgreb og hovedfortælling, som vi i udviklingsplanen læner os op ad. Side! 15 (! 42)

16 ! Visionsplanen for Ringparken, kaldet Ny Ringby 2025, udarbejdet for FOB i 2016 af Kant Arkitekter og Bureauet Niels Bjørn. Side! 16 (! 42)

17 Analyser og konjunktursvingninger Siden færdiggørelsen af visionsplanen - og som forarbejde til denne udviklingsplan - har vi fået gennemført en række analyser af bl.a. COWI, Exometric og Arkitema Architects. Analyserne har haft til formål at belyse den kommende efterspørgsel på boliger, investorers villighed til at investere i udviklingen samt de økonomiske forhold i forbindelse med omdannelsen. Exometric specialiserer sig i at finde frem til gode data til brug for byudvikling og har for Ringparken afdækket, hvilke boligtyper der efterspørges på kommunalt niveau såvel som lokalt i Ringparken ved en omdannelse. Analysen viser en efterspørgsel, der gør det muligt at fortætte og afsætte nye boliger til såvel unge, seniorer og børnefamilier i området. Tiltagene i udviklingsplanen er baseret på disse analyser, og graden af fortætning og boligtyper er efterfølgende tilpasset de realistiske niveauer i analysen. COWI og Exometric har begge været i dialog med en række potentielle investorer til såvel de eksisterende ejendomme, der skal frasælges, samt til de byggegrunde der skal afsættes til fortætning. Dialogerne viser, at der er interesse for at investere blandt både lokale, regionale og større danske investorer. Interessen er dog med forbehold for hvilke konkurrerende områder, kommunen ellers vil udvikle, hvilke priser ejendomme og byggeretsmeter afsættes til, samt at der sker en omdannelse af området. Arkitema Architects har bearbejdet de forskellige analyser i rumlige formstudier, som har ført til vores beslutninger om hvilke tiltag, vi benytter, og i hvilke omfang (se nedenfor). Som i Gellerupparken i Aarhus, Kildeparken i Aalborg og Tingbjerg i København forventer vi dog, at der efter de første investeringer fra boligorganisationerne selv samt fra Slagelse Kommune vil opstå gradvist større tillid og investeringslyst hos private aktører. For at skabe det størst mulige investeringspotentiale så tidligt som muligt vil vi frigive arealer i den vestlige del af Ringparken, som er tættest på bycentrum, ved at nedrive bygninger her. Det giver nogle ganske betydelige og velbeliggende arealer til salg. Exometrics analyse viser dog, at efterspørgslen på boliger i området kan blive påvirket af lignende projekter med nye lejligheder og rækkehuse andre steder i Slagelse. Da den samlede fremtidige efterspørgsel på nybyggeri naturligt har en begrænsning, vil andre større udviklingsprojekter i samme afstand til Slagelse centrum have en negative indvirkning på mulighederne for privat nybyggeri i Ringparken. Side! 17 (! 42)

18 Også andre faktorer har betydning for, hvilke tiltag og i hvilken rækkefølge, tiltagene kan gennemføres og præcis hvilken udformning, de enkelte delprojekter kommer til at få. Akkurat nu lever vi i en højkonjunktur, men det kan skifte. Boligforskningen viser, at boligmarkedet typisk skifter hvert tiende år, og holder det stik, vil konjunkturerne snart vende. Dette kommer til at få en betydning for, hvordan og til hvilken pris og hvornår det bliver muligt at sælge grunde og bygninger i Ringparken. Vi har på baggrund af alle disse analyser og omstændigheder bestræbt os på at gøre udviklingsplanen robust nok til, at de ændringer, som kommer til at ske, kan rummes. Og her bruger vi visionsplanens fortælling som den rettesnor, vi udvikler projekterne efter. På den måde kan vi indoptage de ændringer, som vil komme, uden at komme til at fravige de bærende principper for udviklingen, eller de overordnede mål om at nå et socialt balanceret område inden Den boligsociale indsats Også den boligsociale indsats vil ændre sig, så den understøtter den overordnede vision. Den boligsociale indsats er et ekstraordinært supplement til de almindelige, kommunale velfærdsydelser. Bestyrelsen bag den boligsociale helhedsplan har et stærkt ønske om at fortsætte med indsatserne frem til 2030, således at man på den måde kan understøtte den fysiske udvikling af området. Temaerne i den aktuelle boligsociale helhedsplan er: Uddannelse og beskæftigelse Forebyggelse og forældreansvar Kriminalpræventivt Tryghed og trivsel Se bilag for uddybende beskrivelse af de boligsociale indsatser. Vi fortsætter efter 2030 Selv om udviklingsplanens horisont kun strækker sig til 2030, og vi når målet om 40% almene familieboliger til den tid, har vi ikke tænkt os at stoppe med byomdannelsen. Vores overordnede mål er at omdanne Ringparken til tre attraktive kvarterer, og vi fortsætter derfor med at fortætte med nye, private rækkehuse, lejligheder og enfamiliehuse. På den måde opnår vi reelt blandede bykvarterer, som fremstår forskellige i arkitektur og udtryk og er forskellige i ejerformer. Side! 18 (! 42)

19 Hovedgrebene i visionsplanen Ny Ringby 2025 I dag opleves Ringparken som nævnt som et isoleret boligområde og ikke som en naturlig del af Slagelse. Hovedgrebet i visionsplanen er derfor at få omlagt Ringparken fra et ensartet og frakoblet boligblokområde til tre tydelige kvarterer med hver sin identitet, der hænger naturligt sammen med den omkringliggende by. Fælles for de tre kvarterer er, at der tilføres nye boliger, som er efterspurgte på Slagelses boligmarked, og funktioner som kan øge sammenhængen med resten af Slagelse. Der anlægges ny infrastruktur og bebyggelse i strukturer efter kriminalpræventive anbefalinger. Visionsplanen er hægtet op på Slagelse Kommunes strategier for byudvikling. Eksempelvis er der en stor udvidelse af uddannelser og uddannelsespladser i gang i Slagelse, hvilket skaber efterspørgsel på ungdomsboliger/studieboliger. Det udnytter vi i visionsplanen og foreslår et campuslignende, ungdommeligt kvarter med ganske mange studieboliger. Visionsplanen knyttes til de ideer og tanker, der ligger bag kommunens helheds- og udviklingsplan Grønt Gennembrud (se diagram nedenfor). Denne plans hovedformål er at forbinde campusområdet ved stationen til byen og byen til landskabet. Koblingen til visionsplanen sker ved, at Ringparken via en alternativ rute hægtes op på den cykelforbindelse mellem Nordskoven og Slagelse Lystskov gennem bymidten, som er beskrevet i Grønt Gennembrud. Den mørkegrønne stipling udgør Slagelse Kommunes plan Grønt Gennembrud, som forbinder fra naturområder i nord gennem bymidten og videre sydpå. Den lysegrønne stipling er et loop, som er tilført ifm. visionsplanen. På den måde læner visionsplanen sig op ad planer, der i forvejen er under udarbejdelse i Slagelse. Side! 19 (! 42)

20 Luftfoto af Ringparken, som området ser ud i dag. Visualisering af visionen for udviklingen af Ringparken, som den præsenteres i visionsplanen Ny Ringby 2025, som FOB fik udarbejdet i Visionsplanen viser, hvordan Ringparken kan udvikles fra et isoleret og socialt udsat boligområde til tre kvarterer, som hænger naturligt sammen med Slagelse by. De tre nye kvarterer, som præsenteres i visionsplanen, kalder vi: A. Mini-Manhattan B. Ringriderbyen C. Radiserækkerne Over de kommende sider gennemgår vi kort, hvordan hvert af de tre kvarterer udvikles. For uddybning henviser vi til selve visionsplanen, der er vedlagt som bilag. Side! 20 (! 42)

21 A. Mini-Manhattan - Danmarks mindste storbykvarter Kvarteret Mini-Manhattan, som det er visualiseret i visionsplanen Ny Ringby Mini-Manhattan er det tættest bebyggede af de tre kommende kvarterer. Kvarteret ligger kun en kilometer fra Slagelse Station, det campusområde, som er under udvikling ved stationen samt Slagelse bymidte. Campusområdet dækker slet ikke studieboligbehovet, og visionen for Mini-Manhattan er at skabe et kvarter, som er levende og har en række udadvendte funktioner, som kan understøtte ungdoms- og studielivet. Kvarteret skal blandes med familieboliger. I Mini-Manhattan foreslår vi både nedrivninger, nedrenoveringer, omdannelser af familieboliger til ungdomsboliger samt opførelse af nye ungdomsboliger, familieboliger og erhverv. Kierulffsvej med udadvendte funktioner i stueetagen bliver den nye bylivsgade både i kvarteret og i hele bydelen. Diagrammet er plukket fra visionsplanen Ny Ringby 2025, som FOB fik udarbejdet i Diagrammet skal ikke aflæses som præcis arkitektur men som principper for, hvordan vi udvikler kvarteret, dvs. udviklingen fra ens blokke i et åbent landskab til mange typer af bygninger i menneskelig skala placeret i en klar og klassisk bystruktur. Principperne fastholder vi med indsatserne beskrevet i denne udviklingsplan. Side! 21 (! 42)

22 B. Ringriderbyen - det familievenlige kvarter Kvarteret Ringriderbyen, som det er visualiseret i visionsplanen Ny Ringby Ringriderbyen er det familievenlige kvarter, hvor der er masser af aktivitet. På grænsen mellem Mini-Manhattan og Ringriderbyen foreslås en ny cykelforbindelse, der skal forbinde Nordskoven med bymidten og krydse gennem Ringparken, hvor visionen er, at cykelforbindelsen skal pose sig ud i flotte byrum med fx idrætsfaciliteter, cafemiljø og en attraktiv hundelegeplads, som lokker naboerne fra parcelhusområderne på tur. Her forestiller vi os også, at det kommende kvarterhus placeres, hvor man mødes på tværs af aldre og andre forskelle til aktiviteter året rundt. I Ringriderbyen er boligblokkene nedrenoveret, så de åbner sig mod udearealerne, og nybyggeriet er bl.a. rækkehuse, som bygger bro mellem parcelhuskvarteret nord for Ringparken, og de nedrenoverede blokke i Ringparken. Diagrammet er plukket fra visionsplanen Ny Ringby 2025, som FOB fik udarbejdet i Diagrammet skal ikke aflæses som præcis arkitektur men som principper for, hvordan vi udvikler kvarteret, dvs. udviklingen fra ens blokke i et åbent landskab til mange typer af bygninger i menneskelig skala placeret i en klar og klassisk bystruktur. Principperne fastholder vi med indsatserne beskrevet i denne udviklingsplan. Side! 22 (! 42)

23 C. Radiserækkerne - skønt seniorvenligt slentrekvarter Kvarteret Radiserækkerne, som det er visualiseret i visionsplanen Ny Ringby I Radiserækkerne er husene lave og gaderne hyggeligt smalle. Det er det perfekt kvarter at lufte hund i, før man tager på hundelegepladsen i Ringriderbyen. I Radiserækkerne er tempoet lavt, og der er mange muligheder for at gøre ophold, stoppe og sludre eller sætte sig på en bænk under et af de smukke træer. De gamle blokke er blevet nedrenoveret til 1-2 etager og fungerer nu som rækkehuse og tilgængelighedsboliger. Mellem blokkene er opført nye, seniorvenlige rækkehuse. Diagrammet er plukket fra visionsplanen Ny Ringby 2025, som FOB fik udarbejdet i Diagrammet skal ikke aflæses som præcis arkitektur men som principper for, hvordan vi udvikler kvarteret, dvs. udviklingen fra ens blokke i et åbent landskab til mange typer af bygninger i menneskelig skala placeret i en klar og klassisk bystruktur. Principperne fastholder vi med indsatserne beskrevet i denne udviklingsplan. Side! 23 (! 42)

24 Igangværende dialog med Landsbyggefonden om ny infrastruktur Som den første konkrete udmøntning af visionsplanen har vi udarbejdet en ansøgning om midler til nye veje og byrum og sendt den til Landsbyggefondens infrastrukturpulje. Vi er aktuelt i dialog med fonden om projektet, som de ser positivt på. Vi har derfor en forhåbning om, at vi snart har en tilkendegivelse om midler til ny infrastruktur. Den nye vejstruktur og de nye byrum baner vejen for, at området ændres i bebyggelsesstruktur fra det modernistiske storskalaområde, som det er i dag, og til kvarterer med mere klassisk bystruktur, der ligner og hænger sammen med de omkringliggende kvarterer. Den nye, foreslåede infrastruktur, som skal binde Ringparken sammen med den omkringliggende by. Infrastrukturansøgning er aktuelt under behandling i Landsbyggefonden. Side! 24 (! 42)

25 Udviklingsplanens tiltag På baggrund af de udarbejdede analyser, tankerne i visionsoplægget Ny Ringgby og den fremsendte infrastrukturansøgning til Landsbyggefonden, vil vi benytte os af følgende tiltag for at opnå en andel af almene familieboliger på maksimalt 40 % i 2030: 1. Frasalg af boligblok Vi planlægger at frasælge en blok til en privat udlejer eller til en interessent, som ønsker at udstykke ejendommen i ejerboliger. 2. Frasalg af grundareal og opførelse af private boliger Vi planlægger at frasælge grundarealer til private investorer, som kan opføre nye boliger og erhverv. Vores analyser viser, at vi vil være i stand til at frasælge grund til at opføre 228 private boliger og 94 nye almene ungdomsboliger, ialt 322 nye boliger frem mod Vi forventer at kunne sælge grunde til opførelse af yderligere 247 private boliger efter Det nye byggeri ønsker vi opført på måder, der ændrer bebyggelsesstrukturen til en mere nutidig og attraktiv struktur og tilfører moderne boliger, som der er efterspørgsel på i Slagelse. 3. Frasalg af grunde til erhverv Vi ønsker at tilføre en række nye funktioner og er i dialog med bl.a. DGI om at anlægge nye idrætsfaciliteter. Desuden forventer vi, efter at være kommet ud af ghettolisten, at der er behov for en ny daginstitution, ligesom vi forestiller os flere private funktioner, der understøtter bylivet. I alt vil vi tilføre m 2 erhverv. 4. Fortætning med almene ungdomsboliger Slagelse by vækster i uddannelsespladser og selv med udviklingen af Campus Slagelse ved Slagelse Station, er der behov for ganske mange flere ungdomsboliger/studieboliger. I 2017 opgjorde Slagelse Kommune, at der stod 215 på venteliste til en ungdomsbolig/studiebolig. FOB ønsker derfor at opføre flere nye ungdomsboliger. Som med det nye byggeri opført af andre aktører, skal også de nye almene ungdomsboliger anlægges i strukturer og udføres på måder, der understøtter den sociale ændring af området. Side! 25 (! 42)

26 5. Omdannelse af eksisterende almene familieboliger til ungdomsboliger Den vestlige del af Ringparken planlægger vi at fortætte mest og gøre til det mest urbane og livlige af de tre kvarterer, som vi har beskrevet i visionsplanen Ny Ringby Der er mangel på ungdomsboliger/studieboliger i Slagelse, og derfor ønsker vi i denne del af området at omdanne en stor del af familieboligerne til ungdomsboliger og understøtte et ungdommeligt kvarter. Såvel nybyg af som omdannelse til ungdomsboligerne medfører, at flere mennesker i fremtiden kommer til at bo i Ringparken. Flere mennesker betyder, at der er basis for flere funktioner, hvilket vil føre til mere byliv, især i kvarteret Mini-Manhattan. 6. Nedrivning og nedrenovering Størstedelen af erhvervsbyggeriet i Ringparken er nedslidt og kan uden videre nedrives for at give plads til nyt byggeri. Boligblokkene har det ud fra en byggeteknisk betragtning fint men udgør en så dominerende struktur, at vi ønsker at foretage indgreb i dem. Det gør vi ved bl.a. at nedrenovere nogle af blokkene med en eller to etager, ved at reducere andre blokke med enkelte boliger for at skabe variation i udtrykket og de rumlige kvaliteter samt ved at fjerne to hele blokke. 7. Ommærkning af familieboliger til ungdomsboliger En del af de eksisterende familieboliger er 1 værelses lejligheder med en størrelse og en placering, som gør dem velegnede til ommærkning til ungdomsboliger. Nogle af dem forsvinder i omdannelse og nedrivning. De resterende ommærker vi. Det drejer sig om i alt 48 boliger. Side! 26 (! 42)

27 Beskriv kort baggrunden for jeres valg af tiltag og begrund hvorfor det er meningsfuldt at vælge netop den vej. Udviklingsplanen bygger på analyser og evidens Med baggrund i vores visionsplan og nye analyser er de syv beskrevne tiltag indsatser, som er meningsfulde og rigtige at gennemføre i Ringparken. Tilsammen medvirker tiltagene til at skabe solid byudvikling og en ændring af bystrukturen, der er afgørende for områdets udvikling fra socialt udsat til socialt balanceret. Med de fysiske indgreb som nedrivning, fortætning og nye funktioner får vi skabt et mangfoldigt byområde, som hænger naturligt sammen med Slagelse by og sikrer ikke alene efterspurgte boligtyper men også attraktive kvarterer og destinationer. Som nævnt ovenfor bygger visionsplanen på evidens for, hvad der virker, når man omdanner et udsat område. Især på reviewet Evidens for sociale effekter af fysiske omdannelser i udsatte områder, som blev gennemført af Københavns Kommune og Arkitektforeningen i Evidensstudiet viser, at det afgørende ved en fysisk transformation af et udsat område er at få ændret områdets bystruktur fra modernistisk til en struktur, der hænger logisk sammen med den omkringliggende by. Og at de øvrige tiltag skal sikre, at området fremstår attraktivt samt let at orientere sig i, ligesom det skal tilbyde efterspurgte boliger og byrumskvaliteter. De fysiske tiltag er altså valgt ud fra nøje overvejelser om, at de skal understøtte en social transformation. Vi indfører en menneskelig skala i byggeriet, udvikler tre klare og spændende kvarterer med hver sin identitet, sikrer kriminalpræventivt og trygt by- og bygningsdesign, samt tilfører private og offentlige funktioner med udadvendte aktiviteter, som kommer til at betyde et kvalitetsløft for byliv og servicetilbud. Side! 27 (! 42)

28 Beskriv hvor mange almene familieboliger i jeres boligområde der er omfattet af jeres valgte tiltag (fx hvor mange sælges, ommærkes, nedrives, fortættes der med) og angiv eventuelt hvilke boliger i området, der konkret er tale om. Sådan når vi 40% almene familieboliger Nedrivning: 212 Salg: 24 Ommærkning til ungdomsboliger: 48 Omdannelse til ungdomsboliger: 59 familieboliger omdannes til 100 ungdomsboliger Eksisterende familieboliger omfattet af tiltag ialt: 343 Desuden fortætter vi med nye 228 nye private boliger og 94 nye almene ungdomsboliger, ialt 322 nye boliger. Endelig tilfører vi erhverv svarende til m 2, hvilket gør det ud for 80 almene familieboliger. Tilsammen ender vi dermed på en andel på 40 % almene familieboliger i Tabellen viser udregningen for at nå en andel af almene familieboliger på 40 % i Side! 28 (! 42)

29 6. Tidsplan Hvad er de vigtigste tidsmæssige nedslagspunkter i udviklingsplanen? Procesplan Når denne udviklingsplan er godkendt, er der nogle nødvendige planer, som skal udarbejdes, før den fysiske omdannelse kan gå i gang. Det gælder først og fremmest to planer: Lokalplanlægning. Der skal udarbejdes en eller flere lokalplaner for området. En lokalplan forventes at tage 10 måneder at udarbejde og godkende FOB og SABs helhedsplan for omdannelse af Ringparken, som med skitsering, projektering og de nødvendige skemabehandlinger i Landsbyggefonden og godkendelser i Slagelse Kommune må forventes at tage mindst halvandet år. Samtidig med de to planer kan dialogen med private investorer videreudvikles, og parallelt forventer vi at definere relevante funktioner, som kan finansieres af Slagelse Kommune og/eller en privat investor. Infrastrukturansøgning er som nævnt allerede indleveret til Landsbyggefonden, som vi er i dialog med planen om. Vi forventer en snarlig godkendelse af den plan, hvorefter vi som det første aktivt kan gå i gang med at implementere det nye vejsystem og tilhørende byrum. De private boliger, forventer vi, bliver nogle af de sidst tilkomne elementer. Erfaringerne fra Gellerup og Tingbjerg med private investorer er, at de for alvor kommer på banen, når de ser synlige forandringer i området. Nedenfor er indsat en overordnet procesplan med udtræk af en række nedslagspunkter. Under punkt 8 i udviklingsplanen er endvidere en mere udførlig milepælsplan og en tabel, som opsummerer andelen af almene familieboliger over tid, efterhånden som tiltagene gennemføres. Side! 29 (! 42)

30 Procesplan En mere detaljeret udgave af procesplanen er vedlagt som bilag. For en mere præcis oversigt over hvilke tiltag, der gennemføres hvornår, henviser vi til milepælsplan under punkt 8. Efter 2030 I 2030 har vi på baggrund af ovenstående tiltag nået 40 % almene familieboliger i Ringparken. Men vi stopper ikke byudviklingen her. Vi vil fortætte med endnu 247 private boliger efter De 247 boliger er fordelt på 116 i Mini-Manhattan, 90 i Ringriderbyen og 41 i Radiserækkerne Side! 30 (! 42)

31 7. Organisering Beskriv det organisatoriske set-up for udviklingsplanens gennemførelse. Organisering FOB, SAB og Slagelse Kommune har med udarbejdelse af denne udviklingsplan etableret et tæt samarbejde med fælles styregruppe og arbejdsgruppe. Det samarbejde ønskes fortsat. Organiseringen er enkel: Der sidder ledelsesrepræsentanter med beslutningskraft i styregruppen, og arbejdsgruppen er tæt hægtet på med både intern produktionskraft såvel som tilknyttede rådgivere. Denne organisering ønsker vi at fortsætte ved at etablere et fælles sekretariat mellem kommune og boligorganisationer, som får til opgave at drive processen med realiseringen af udviklingsplanen. Arbejdsgruppen skal etablere kontakten til de kommende, nye investorer og oparbejde relationerne samt sikre, at de nye tiltag sker i overensstemmelse med målsætningerne om at nå 40 % almene familieboliger i 2030 samt målsætningerne om at skabe et attraktivt og socialt velfungerende område. De to ting er, som vi ser det, entydigt forbundne. Slagelse Kommune er ved at etablere et 17.4-udvalg, som skal følge udviklingen i kommunens to udsatte områder, Ringparken og Motalavej. Overordnet ekstern rådgiver er Niels Bjørn, som siden udarbejdelsen af visionsplanen for Ringparken i 2016 har været tilknyttet projektet. Niels Bjørn arbejder med en række af de udsatte områder i Danmark (bl.a. Gellerup, Bispehaven, Stengårdsvej, Tingbjerg, Taastrupgaard), han har en baggrund som byforsker og står bag såvel bogen Arkitektur der forandrer og evidensstudiet Evidens for sociale effekter af fysiske indsatser i udsatte områder. Begge publikationer samler viden om hvilke typer af fysiske tiltag, der har betydning for udsatte områders sociale demografi og sammensætning. Side! 31 (! 42)

32 Beskriv samarbejdsflader og ansvarsfordeling mellem kommune og boligorganisation. Samarbejde og ansvarsfordeling Omdannelse af Ringparken fra ghetto til nye, attraktive bykvarterer sker i et partnerskab mellem kommune og boligselskaber. De overordnede linjer i omdannelsen besluttes i enighed i dette partnerskab. Begge parter træffer hver for sig de nødvendige beslutninger inden for rammerne af beboerdemokratiet for boligorganisationernes vedkommende og byrådet for kommunens vedkommende. Side! 32 (! 42)

33 Hvordan sikrer I inddragelse af det politiske niveau og eventuel brug af eksterne konsulenter? Politisk inddragelse og ekstern rådgivning Der indgås et tæt samarbejde mellem FOB, SAB og Slagelse Kommune i forhold til at sikre fremdrift og forankring. Igennem hele processen fra godkendelse af udviklingsplanen til udførelse og afrapportering inddrages det politiske niveau. De respektive fagudvalg vil blive inddraget i takt med implementeringen af de udvalgte tiltag, og det skal sikres, at der er en klar kommunikation og afrapportering i henhold til de enkelte milepæle. Hele dette projekt er født politisk via forlig og Folketingsbeslutning med krav om politiske godkendelser af udviklingsplaner i både boligorganisationernes repræsentantskaber, kommunens byråd og endelig i ministeriet. Med andre ord er politikere i både byråd og i boligorganisationer allerede markant inddraget. Den massive omdannelse af Ringparken er så stor en begivenhed i Slagelse, at den naturligt vil have kommunalpolitisk bevågenhed. Dette er understreget ved byrådets beslutning om at nedsætte et 17, stk. 4 udvalg, der skal rådgive Økonomiudvalget i opgaver i relation til ghettopakken. Desuden er det jo sådan, at beslutninger der kræver bevillinger, i både det ene og andet politiske system, kræver en politisk behandling og godkendelse. Det samme gælder også den Landsbyggefondsstøttede fysiske helhedsplan, som udviklingsplanen efter hensigten skal udvikle sig til. Der er under alle omstændigheder tale om så stort et projekt, at det med sikkerhed kan konstateres, at der vil blive brugt eksterne konsulenter i forbindelse med udviklingen af Ringparken. Side! 33 (! 42)

34 Hvilke mulige samarbejdspartnere indgår i udviklingsplanens gennemførelse (fx beboere, virksomheder, afdelingsbestyrelser, foreninger, skoler og andre nøgleinstitutioner i området)? Samarbejde De første skridt i udviklingsplanen kan Slagelse Kommune og de to boligorganisationer selv tage. Sådan har vi planlagt det for at sikre, at der med det samme kommer skub i indsatserne. Desuden er erfaringerne om private aktørers engagement i udsatte områder (fra bl.a. Gellerup og Tingbjerg), at de først kommer på banen, når de har tillid til, at boligorganisationer og kommune lægger den fornødne trækkraft og forandringsvilje i projektet. De første greb fra boligorganisationens side frigør de formodentlig mest attraktive grunde, eller i hvert fald de forventet letteste grunde at sælge. Visionsplanen rummer en klar beskrivelse af, hvad der kan opføres, og er dermed et vægtigt element i et salgsprospekt. Allerede nu har vi taget kontakt til potentielle investorer (lokale og regionale såvel som nationale), og den dialog vil vi udbygge og fortsætte med de parter, som har vist nysgerrighed og interesse. På den måde vil vi være i stand til at invitere interesserede investorer med ind i udviklingsrummet (hvilket eksempelvis developeren NREP har vist sig at finde attraktivt i Tingbjerg). Af andre interessenter vil vi nævne uddannelsesinstitutionerne i Slagelse, som i disse år vokser og tiltrækker flere og flere studerende. Allerede under udarbejdelse af visionsplanen Ny Ringby 2025 havde vi kontakt med flere uddannelsesinstitutioner, som udviste stor interesse for samarbejde med boligorganisationerne om at opføre og tilpasse ungdomsboliger til deres studerende. Den kontakt vil vi genoptage og udbygge. Side! 34 (! 42)

35 Hvordan sikrer I en aktiv inddragelse af afdelingsbestyrelse, beboere og nøgleinstitutioner i boligområdet i forhold til udviklingsplanens gennemførelse? Inddragelse Det er en integreret del af udviklingen af fysiske helhedsplaner, at der sker en aktiv inddragelse af beboerne i området, herunder afdelingsbestyrelserne i boligafdelingerne både i forbindelse med fastlæggelse af indsatserne og i forbindelse med deres gennemførelse. Behovet er særlig udtalt i dette tilfælde, hvor indsatserne vil have en meget indgribende betydning for mange beboeres bolig og dermed en markant indflydelse på deres liv. Den konkrete plan for inddragelse vil blive planlagt i samarbejde med afdelings- og organisationsbestyrelse i boligorganisationerne i planlægningsfasen for helhedsplanen. Vi er opmærksomme på de positive resultater, man i fx Aalborg Øst har opnået ved inddragelse af nøgleinstitutioner og det lokale erhvervsliv i omdannelsen af tidligere udsatte områder, og vi vil udvikle en Slagelse-model ud fra tilsvarende tanker. Side! 35 (! 42)

36 8. Milepæle, dokumentation og afrapportering Opstil og beskriv milepæle for hvert af tiltagene i udviklingsplanen. Milepælsplan Fordelt på de tre kvarterer, som vi udvikler, fastlægger vi nedenfor en række milepæle, som fortæller, hvornår vi forventer at have afsluttet de forskellige tiltag. Derefter følger et kurvediagram og en tabel, som viser, hvordan andelen af almene familieboliger gradvist falder til 40 % frem mod Milepæle Mini-Manhattan 2022 Erhverv og daginstitution er nedrevet 9 almene familieboliger er ommærket til ungdomsboliger almene familieboliger er omdannet til 100 almene ungdomsboliger 94 almene ungdomsboliger er opført almene familieboliger er nedrevet private boliger er opført m 2 erhverv med udadvendte aktiviteter er opført Side! 36 (! 42)

37 Milepæle Ringriderbyen almene familieboliger er ommærket til ungdomsboliger Erhvervslokaler er nedrevet m 2 erhverv med udadvendte aktiviteter er opført 23 almene familieboliger er nedrevet 24 almene familieboliger er frasolgt 2029 Beboerhuset Nordhuset er nedrevet private boliger er opført Milepæle Radiserækkerne almene familieboliger er ommærket til ungdomsboliger almene familieboliger er nedrevet 17 private boliger er opført Andelen af almene familieboliger vil falde fra 96 % i dag til 40 % i 2030 i kraft af de beskrevne tiltag. Side! 37 (! 42)

38 Tabellen viser i oversigt, hvordan de forskellige tiltag over tid reducerer andelen af almene familieboliger til 40 %. Angiv opstart og forventet afslutning på hvert enkelt tiltag (fx på en tidslinje som et bilag). Procesplan Procesplanen, som er afbilledet herunder, er også vedlagt som bilag. Side! 38 (! 42)

39 Beskriv hvordan I vil dokumentere de enkelte tiltag. Afrapportering Vi vil afrapportere i form af statusredegørelse. Beskriv kort hvordan I vil sikre den rette fremdrift i udviklingsplanen. Forventningsafstemning Ved den endelige godkendelse af udviklingsplanen skal der ske en forventningsafstemning og dialog om fremdrift, kommunikation og ansvarsfordeling. Samarbejdsfladerne skal defineres og nye arbejdsgange skal testes. Der skal skabes forankring på tværs af politiske niveauer, og sammenhængen mellem indsatserne skal tydeliggøres. Side! 39 (! 42)

40 9. Overvejelser om genhusning Hvordan vil udfordringerne med genhusning konkret blive imødegået? Genhusning Med en udviklingsplan, der fjerner mere end eller næsten halvdelen af Ringparkens nu 868 almene familieboliger, indgår genhusning som en stor og alvorlig overvejelse. De fleste af de berørte boliger i udviklingsplanen står enten til nedrivning eller ommærkning. Det betyder lovgivningsmæssigt, at der er mulighed for genhusning uden for Ringparken. I den kommende tid vil de almene boligorganisationer i Slagelse Kommune og kommunen genforhandle den nuværende udlejningsaftale med henblik på, at en del af genhusningsbyrden kan fordeles på andre boligorganisationer end SAB og FOB. Uanset antallet af boligorganisationer, der kommer til at lægge boliger til i genhusningsindsatsen, vil genhusning af op mod næsten 400 familier over en 6-7-årige periode være massiv. Det gælder for boligorganisationer i forhold til at skaffe en tilstrækkelig mængde egnede boliger. Og det gælder i højeste grad for beboerne, der typisk må imødese boliger med en højere husleje, da boligerne i Ringparken hører til blandt kommunens boliger med lavest m 2 -leje. En del af løsningen på genhusningsudfordringen er den naturlige fraflytning, der vil være i området. I de senere år har den årlige fraflytningsprocent været i størrelsesorden procent. Den må forventes at stige i en periode, der uvægerligt vil rumme en højere grad af usikkerhed og utryghed blandt beboerne som følge af de nødvendige forandringer. Genhusningsforpligtigelsen kan mindskes ved at de fraflyttede lejemål udlejes på tidsbestemte kontrakter, om nødvendigt til reduceret husleje med henvisning til boligens værdi. Det begrænser tomgangstabet og forhindrer, at Ringparken opleves som en spøgelsesby. Uanset disse muligheder vil genhusningen i praksis komme til at give udfordringer. Det gælder ikke mindst i forhold til de 1 værelses lejemål, der i udviklingsplanen er tiltænkt ommærkning til ungdoms-/studieboliger. Mængden af almene 1 værelses lejemål i Slagelse er begrænset, og selv om man kan leve op til genhusnings- Side! 40 (! 42)

Udviklingsplan for Ringparken Juli 2019

Udviklingsplan for Ringparken Juli 2019 BILAG 1 Udviklingsplan for Ringparken Juli 2019 1. Titel på udviklingsplan Titel: VEJEN TIL ET TRYGT OG LEVENDE BYOMRÅDE Udviklingsplan for Ringparken i Slagelse 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

Læs mere

Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan. 30. april Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan. 30. april Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation BILAG 2 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan 30. april 2019 1. Titel på udviklingsplan Titel: Bispehaven

Læs mere

Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti

Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 15. maj 2014 Udvikling af ny ungdomsbydel i Gellerup - nedrivning af blok A9 og A10 og igangsættelse af beboernes tryghedsgaranti

Læs mere

BYENS NETVÆRK STATUS PÅ BYUDVIKLING I TINGBJERG v/ Pia Nielsen, direktør fsb, Drift, byg og jura

BYENS NETVÆRK STATUS PÅ BYUDVIKLING I TINGBJERG v/ Pia Nielsen, direktør fsb, Drift, byg og jura BYENS NETVÆRK 22.01.2019 STATUS PÅ BYUDVIKLING I TINGBJERG v/ Pia Nielsen, direktør fsb, Drift, byg og jura 1 TINGBJERG kort præsentation Planlagt mønsterby opført 1956-75 Steen Eiler Rasmussen og C. TH.

Læs mere

Aktiv boligpolitik i Høje-Taastrup

Aktiv boligpolitik i Høje-Taastrup Aktiv boligpolitik i Høje-Taastrup Debatmøde i Almen Boligforum 5. oktober 2017 Program 10.00 Velkommen 10.10 Nyt fra Realdania 10.20 Aktiv boligpolitik i Høje-Taastrup Michael Ziegler, borgmester En ny

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Ringparken, Slagelse Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Ringparken, Slagelse Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Ringparken,

Læs mere

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skematisk overblik - baseret på Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan UDKAST senest revideret 23.4

Læs mere

INFORMATIONSMØDE 5. MARTS 2019 PLANERNE FOR RÆKKEHUSENE PÅ LANGHUSVEJ

INFORMATIONSMØDE 5. MARTS 2019 PLANERNE FOR RÆKKEHUSENE PÅ LANGHUSVEJ INFORMATIONSMØDE 5. MARTS 2019 PLANERNE FOR RÆKKEHUSENE PÅ LANGHUSVEJ PROGRAM Kl.17.00 Kl.17.10 Kl.17.30 Kl.17.45 Kl. 18.00 Kl.18.30 Kl.19.00 Velkommen v/ Bjarne Larsson, adm. direktør fsb Beboernes spørgsmål

Læs mere

Gellerup og Toveshøj. Fra udsat boligområde til attraktiv bydel

Gellerup og Toveshøj. Fra udsat boligområde til attraktiv bydel Gellerup og Toveshøj Fra udsat boligområde til attraktiv bydel Disposition Baggrund om området Hvad siger forskningen om hvad der virker Hvad er de konkrete fysiske planer Hvor ligger Gellerup i Aarhus?

Læs mere

Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner. 1. Indledning

Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0100-00398 Notat om udarbejdelse af udviklingsplaner 1. Indledning Der er indgået politisk aftale mellem

Læs mere

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skematisk overblik - baseret på Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan UDKAST senest revideret 23.4

Læs mere

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 INDLEDNING Ballerup Kommune er et dejligt sted at bo omgivet af natur, tæt på storbyen, med mange arbejdspladser og et aktivt foreningsliv. Kommunalbestyrelsen har store

Læs mere

Almen Boligforum 5. oktober 2017

Almen Boligforum 5. oktober 2017 Almen Boligforum 5. oktober 2017 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Omdømme Beliggenhed Erhvervsklima BYUDVIKLING NÆRHEDEN 3000 nye boliger HØJE-TAASTRUP C 1200 nye boliger UDSATTE BOLIGOMRÅDER Den almene sektor 28%

Læs mere

Almenboligaftale 2019 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds

Almenboligaftale 2019 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds Almenboligaftale 2019 mellem Københavns Kommune og BL 1. kreds København vokser kraftigt, og i 2030 vil der være ca. 100.000 flere indbyggere end i 2019. Københavns Kommune og BL 1. kreds har set, hvordan

Læs mere

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder

Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og nærområder Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 26. september 2017 Udviklingsplan for fysisk omdannelse af Bispehaven og Det foreslås, at der udarbejdes en fælles udviklingsplan

Læs mere

Til: Magistratens møde 1. februar Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven

Til: Magistratens møde 1. februar Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven Til: Magistratens møde 1. februar 2016 Formål: Drøftelse vedr. fysisk omdannelse af Bispehaven BISPEHAVEN Som udgangspunkt for drøftelsen i Magistraten 1. februar 2016 giver notatet en status på det aktuelle

Læs mere

Eventuel Udviklingsplan for Bispeparken til vedtagelse i 2021

Eventuel Udviklingsplan for Bispeparken til vedtagelse i 2021 Indhold: Bispeparkens Bestyrelse Skabelon: Forslag til Bispeparkens afdelingsmøde 17. juni 2019 TEKSTEN MED GRØNT ER FORSLAG TIL VORES PLAN - TEKSTEN MED SORT ER MINISTERIETS SPØRGSMÅL OG ANVISNINGER Forord

Læs mere

FREMTIDENS VOLLSMOSE PROGRAM Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen i Reg Syd

FREMTIDENS VOLLSMOSE PROGRAM Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen i Reg Syd PROGRAM 20190513 Baggrund ift. Vollsmose Vision og mission Den sidste Vollsmoseplan Den fysiske transformation Investorperspektiv Samlede tiltag Spørgsmål FREMTIDENS VOLLSMOSE Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen

Læs mere

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 4. august 2015 Sagsbehandler Mette Albrandt Telefon direkte 76 16 13 09 Sagsid 15/11910 Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune 1. Forord... - 2-2. Strategien i

Læs mere

Eventuel Udviklingsplan for Bispeparken til vedtagelse i 2021

Eventuel Udviklingsplan for Bispeparken til vedtagelse i 2021 Indhold: Bispeparkens Bestyrelse Skabelon: Vedtaget enstemmigt på Bispeparkens afdelingsmøde 17. juni 2019 TEKSTEN MED GRØNT ER FORSLAG TIL VORES PLAN - TEKSTEN MED SORT ER MINISTERIETS SPØRGSMÅL OG ANVISNINGER

Læs mere

Samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum. Mellem. SAB, fsb og Københavns Kommune

Samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum. Mellem. SAB, fsb og Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Indhold Samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum 1. Formål 2. Geografisk afgrænsning 3. Leverancer Bilag 1: Kort Bilag 2: Procesbeskrivelse

Læs mere

Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder

Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO401-0123 01-10-2018 Nærmere belysning af genhusning af beboere i de 16 hårde ghettoområder Fraflytningen

Læs mere

Hvad betyder hård ghetto -mærkatet for os i Skovparken og på Skovvejen?

Hvad betyder hård ghetto -mærkatet for os i Skovparken og på Skovvejen? Hvad betyder hård ghetto -mærkatet for os i Skovparken og på Skovvejen? 15. april 2019 Kære beboere Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget besluttet, at der skal laves udviklingsplaner

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Den 19. november 2010. Aftale om dispositionsplan

Den 19. november 2010. Aftale om dispositionsplan Den 19. november 2010 Aftale om dispositionsplan Formålet med nærværende aftale er at bekræfte enigheden mellem Brabrand Boligforening og Århus Kommune om den endelige dispositionsplan for Gellerup og

Læs mere

Boligsociale indsatser fremtidige udfordringer og løsninger

Boligsociale indsatser fremtidige udfordringer og løsninger Boligsociale indsatser fremtidige udfordringer og løsninger Kontor for Attraktive Bydele Gitte Brødsgaard Vesti Sociale og boligsociale indsatser Organisatoriske rammer Bydele i balance Fysiske forandringer

Læs mere

Titel: Strategisk planlægger, Planafdelingen, By- og Udviklingsforvaltningen

Titel: Strategisk planlægger, Planafdelingen, By- og Udviklingsforvaltningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skematisk overblik - baseret på Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan 1. Titel på udviklingsplan Titel:

Læs mere

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI I ESBJERG KOMMUNE Teknik & Miljø Esbjerg Kommune INDHOLD 1. Forord.................................. 3 2. Strategien i en sammenhæng................ 3 3. Bæredygtighed i strategien..................

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 266 Offentligt KONSEKVENSER FOR BOSÆTNINGEN HANS SKIFTER ANDERSEN Min opgave Hvad betyder Regeringens forslag for bosætningen? Hvor flytter

Læs mere

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation

UDKAST senest revideret Titel på udviklingsplan. 2. Ansvarlig kontaktperson (er) i boligorganisation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Skematisk overblik - baseret på Skabelon til udarbejdelse af en udviklingsplan UDKAST senest revideret 13.5

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Motalavej, Slagelse Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Motalavej, Slagelse Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. BO0104-00250 Dato: 13. februar 2019 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168

Læs mere

Aarhus Kommune og boligorganisationerne skal efterfølgende sammen implementere og folde strategien ud gennem konkrete delmål og indsatser.

Aarhus Kommune og boligorganisationerne skal efterfølgende sammen implementere og folde strategien ud gennem konkrete delmål og indsatser. Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 10. maj 2017 Fælles strategi for udsatte boligområder 1. Resume Med afsæt i Aarhus-fortællingens vision om en god by for alle har Aarhus Kommune

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM UDVIKLINGSPLANEN TIL MINISTERIET. Onsdag d.10.april kl Idrætshallen, Tingbjerg Skole

INFORMATIONSMØDE OM UDVIKLINGSPLANEN TIL MINISTERIET. Onsdag d.10.april kl Idrætshallen, Tingbjerg Skole INFORMATIONSMØDE OM UDVIKLINGSPLANEN TIL MINISTERIET Onsdag d.10.april kl.19-21 Idrætshallen, Tingbjerg Skole PROGRAM (1/2) Kl.19 Velkommen v. Steen Søndergaard Thomsen, formand fsb og John B. Sørensen,

Læs mere

Disposition. De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål

Disposition. De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål Disposition De fysiske planer Planens tilblivelse Udfordringer Spørgsmål Fra udsat boligområde til attraktiv bydel hvordan? Historien lys og luft. Livet bag voldene 2400 almene boliger og 32 blokke Opført

Læs mere

vejledning til Ansøgningsskema

vejledning til Ansøgningsskema Side 1 af 2 Projektudvikling Beboergrupper og boligafdelinger kan søge om støtte til at udvikle et projektforslag, så det senere kan føres ud i livet. vejledning til Ansøgningsskema Realdania-kampagnen

Læs mere

Boligpolitik December 2018 BRØNDBY KOMMUNE

Boligpolitik December 2018 BRØNDBY KOMMUNE Boligpolitik December 2018 BRØNDBY KOMMUNE Indhold Forord 3 Balanceret vækst og bæredygtig udvikling 4 Blandede boliger 7 Kvalitet 10 Byrum og grønne områder 13 Lokal identitet 14 Boligpolitikken sætter

Læs mere

Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger og erhverv principbeslutning vedr. områdets udvikling

Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger og erhverv principbeslutning vedr. områdets udvikling Indstilling Til Den Politiske Styregruppe for Helhedsplan Gellerup/Toveshøj Fra Teknik og Miljø & Borgmesterens Afdeling Dato 6. november 2014 Udvikling af område i Gellerup til ny Ungdomsbydel, ejerboliger

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk BO0104-00250 18. februar 2018 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4,

Læs mere

11. marts Sagsnr

11. marts Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 11. marts 2019 Bilag 2. Administrationsgrundlag for almene boliger - anvendelse af krav om almene boliger i lokalplaner og udmøntning

Læs mere

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder UDKAST 19.10.2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder Notat BO0103-00020 19-10-2018 I

Læs mere

Aftale vedr. grundlaget for dispositionsplanen for Gellerup/Toveshøj

Aftale vedr. grundlaget for dispositionsplanen for Gellerup/Toveshøj Tirsdag 23. juni 2009 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling Aftale vedr. grundlaget for dispositionsplanen for Gellerup/Toveshøj Baggrund Århus Kommune og Brabrand Boligforening indgik i 2007 aftalen om

Læs mere

Anmodning om udvidelse af såkaldt hårdt ghettoområde Munkebo

Anmodning om udvidelse af såkaldt hårdt ghettoområde Munkebo Til Transport-, Bygnings- og Boligministeren Sendt digitalt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V bolig@tbst.dk 23. maj 2019 - Sagsnr. 18/37395 - Løbenr. 115735/19

Læs mere

Almene boliger i Aarhus

Almene boliger i Aarhus 13. NOVEMBER 2018 Almene boliger i Aarhus - Aftale mellem BL s 5. kreds og Aarhus Kommune om genhusning og nybyggeri 1. Den blandede by er en fælles opgave BL s 5. kreds og Aarhus Kommune har tradition

Læs mere

Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. PKA Dir. tlf december 2015

Plan og Udvikling Sagsnr Brevid Ref. PKA Dir. tlf december 2015 ØKONOMIUDVALGET Plan og Udvikling Sagsnr. 246187 Brevid. 2229089 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Almene boligprojekter i Roskilde 3. december 2015 Indledning: Der er behov for flere

Læs mere

Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening samt anvendelse af salgsindtægt.

Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening samt anvendelse af salgsindtægt. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 26. november 2017 Udbud af kommunalt areal i Toveshøj Fælles udbud af areal i Toveshøj i samarbejde med Brabrand Boligforening

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER FLEKSIBEL UDVIKLING PLADS TIL NYE BOLIGOMRÅDER

UDVIKLINGSOMRÅDER FLEKSIBEL UDVIKLING PLADS TIL NYE BOLIGOMRÅDER UDVIKLINGSOMRÅDER PLADS TIL NYE BOLIGOMRÅDER For at skabe plads til nye blandede boligområder udpeges en række udviklingsområder helt tæt på bykernen. Disse potentielle bebyggelser kan både give en tiltrængt

Læs mere

Fra boligområde til bydel

Fra boligområde til bydel En ambitiøs helhedsplan skal ændre de socialt udsatte boligområder Gellerup og Toveshøj i Århus til en attraktiv bydel med arbejdspladser, specialbutikker en befolkningssammensætning, der afspejler kommunens

Læs mere

Socialt udsatte boligområder

Socialt udsatte boligområder Socialt udsatte boligområder Nogle boligafdelinger i Danmark har en væsentligt større andel af arbejdsløse, kriminelle og personer på overførselsindkomst end det øvrige samfund. Disse afdelinger kæmper

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter Trafik- og Teknikudvalget 16.02.2013 Punkt 97, bilag 2 BUU 14.01.2014, Punkt 8, bilag 2 Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar 2014 Indsatsbeskrivelse Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Hou Afdeling 13

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Hou Afdeling 13 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Hou Afdeling 13 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 13 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste måneder

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel?

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? Projekt Social balance i Værebro Park 30. april 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? eventuelle udfordringer

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat BO0104-00250 13-02-2019 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 3,

Læs mere

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Kommissorium 28. april 2016 1. Baggrund De udsatte boligområder skal udvikle sig til attraktive bydele, med en alsidig beboersammensætning, tryghed,

Læs mere

Ansøgning om særlig dispensation

Ansøgning om særlig dispensation Ansøgning om særlig dispensation Områdenavn: Agervang Kommune: Holbæk Forudsætninger for særlig dispensation er at Boligområdet opfylder nedenstående kiterier: Området bebos af færre end 2.100 beboere

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park Projekt Social balance i Værebro Park 20. august 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Gadehavegård - Fysisk helhedsplan Beboerinformationsmøde Velkommen til beboerinformationsmøde!

Gadehavegård - Fysisk helhedsplan Beboerinformationsmøde Velkommen til beboerinformationsmøde! Velkommen til beboerinformationsmøde! Aftenens program 19.00 Velkomst v/ afdelingsbestyrelsen 19.10 Høje Tåstrup Kommune orienterer om status på Kvartersparken + spørgsmål 19.40 Præsentation af Arkitema

Læs mere

129 almene familieboliger, Skallerupvej Ombygnings- og renoveringssag med driftsstøtte og kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A)

129 almene familieboliger, Skallerupvej Ombygnings- og renoveringssag med driftsstøtte og kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A) Punkt 9. 129 almene familieboliger, Skallerupvej 37-469 - Ombygnings- og renoveringssag med driftsstøtte og kapitaltilførsel - Ansøgning om støtte (skema A) 2011-63833 By- og Landskabsudvalget indstiller,

Læs mere

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 8

360 GRADERS EFTERSYN. Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 8 360 GRADERS EFTERSYN Sundby-Hvorup Boligselskab Nr. Uttrup Afdeling 8 360 GRADERS EFTERSYNET HVAD ER ET 360 GRADERS EFTERSYN? TILSTANDEN I AFDELING 8 Sundby-Hvorup Boligselskab har i løbet af de sidste

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

KLAR TIL NÆSTE SKRIDT?

KLAR TIL NÆSTE SKRIDT? RENOVERING AFD. 3 NR. 1 AUGUST 2015 04 TEKNIKERNES DOM Dårligt isolerede ydervægge er årsagen til fugt- og kuldeproblemer. VIADUKTVEJ - RINGHOLMSVEJ - FRANK RYGÅRDS VEJ STATIONSVEJ - BAKKEVEJ - LINDHOLM

Læs mere

LOVPLIGTIG UDVIKLINGSPLAN FINANSIERING AF NEDBRINGELSE TIL 40% ALMENE BOLIGER INDHOLD. Finansieringsskitse - indledning 2

LOVPLIGTIG UDVIKLINGSPLAN FINANSIERING AF NEDBRINGELSE TIL 40% ALMENE BOLIGER INDHOLD. Finansieringsskitse - indledning 2 SLAGELSE KOMMUNE OG FOB/SAB LOVPLIGTIG UDVIKLINGSPLAN FINANSIERING AF NEDBRINGELSE TIL 40% ALMENE BOLIGER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kgs. Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune

Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens 168 a, stk. 4, for boligområdet Munkebo, Kolding Kommune Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon +45 4178 0400 Fax 7262 6790 thad@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat BO0104-00226 10. april 2019 Notat om dispensationsansøgning, jf. almenboliglovens

Læs mere

Indhold. Strategi for erstatningsbyggeri (udgave 30. april 2019)

Indhold. Strategi for erstatningsbyggeri (udgave 30. april 2019) Strategi for erstatningsbyggeri (udgave 30. april 2019) Indhold 0 Baggrund for strategien... 2 1 Overblik over nuværende forudsætninger... 2 2 Principper for placering af erstatningsbyggeri... 3 3 Virkemidler...

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Revideret udkast til Økonomiudvalget Sidst revideret: 9. februar 2016 J. nr. 00.01.00P05 1 Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted

Læs mere

Borgmesterforvaltningen indstiller i samarbejde med Vollsmose 2020-bestyrelsen til udvalget, at byrådet godkender:

Borgmesterforvaltningen indstiller i samarbejde med Vollsmose 2020-bestyrelsen til udvalget, at byrådet godkender: 6. "Fremtidens Vollsmose" - Byudvikling og Infrastrukturplan Åbent - 2014/133021 Sagsresumé Landsbyggefonden har afsat en ramme på 220 millioner kr. til ny infrastruktur i Vollsmose under den forudsætning,

Læs mere

Hvordan kan man arbejde strategisk med almene boliger som led i byomdannelsen i forstæderne?

Hvordan kan man arbejde strategisk med almene boliger som led i byomdannelsen i forstæderne? Hvordan kan man arbejde strategisk med almene boliger som led i byomdannelsen i forstæderne? Realdania, konference den 24. november 2014 Direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening Nøgletal Himmerland

Læs mere

I festlokalet Smedien 97 6. marts kl. 17:00-20:00. 360 graders eftersyn af afdeling 10

I festlokalet Smedien 97 6. marts kl. 17:00-20:00. 360 graders eftersyn af afdeling 10 INVITATION TIL BEBOERMØDE I festlokalet Smedien 97 6. marts kl. 17:00-20:00 360 graders eftersyn af afdeling 10 Kom og vær med til at afgøre hvad der skal ske i afdeling 10 fremover! BEBOERMØDE / WORKSHOP

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM REGERINGENS GHETTOPLAN

INFORMATIONSMØDE OM REGERINGENS GHETTOPLAN INFORMATIONSMØDE OM REGERINGENS GHETTOPLAN PROGRAM Kl.19 Velkommen v/ Steen Søndergaard Thomsen, formand fsb og John B. Sørensen, formand SAB Kl.19.10 Introduktion til aftenens program v. Søren Houen,

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup

Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup Græshøjvej Opførelsesår: 1953 12 boliger, etagebyggeri Plejehjem, Vesterled/Valby vej Opførelsesår: 70 boliger, rækkehuse Fløng Byvej Opførelsesår: 1975 5 boliger, rækkehuse

Læs mere

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Salg og Udlejning Odense Slot Indgang G Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 65512694 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Nybyggeri

Læs mere

Renovering af Gyldenrisparken/ Respekt for det uperfekte

Renovering af Gyldenrisparken/ Respekt for det uperfekte Renovering af Gyldenrisparken/ Respekt for det uperfekte Amagerbrogade Sammenlægning af lejligheder Plejehjem transformeret til børnehus Ny børnehave Nyt plejehjem Ny plads Almene familieboliger Renovering

Læs mere

Forandringsprocesser i udsatte boligområder. Realdania By i balance Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU

Forandringsprocesser i udsatte boligområder. Realdania By i balance Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU Forandringsprocesser i udsatte boligområder Realdania By i balance 8.3.2017 Marie Stender, Antropolog, Forsker Statens Byggeforskningsinstitut, AAU Fra områdebaseret til bystrategisk fokus Bebyggelsernes

Læs mere

Indstilling. Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014

Indstilling. Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014 Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 5. november 2014 Gellerup-analyse (fase 1) og det videre arbejde. 1. Resume Magistraten igangsatte med beslutning 11. August 2014 Gellerup-analyse

Læs mere

Anvendelse af grundkapital

Anvendelse af grundkapital Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 29. januar 2016 Sagsbehandler Charlotte Snedker Poulsen E-mail csp@esbjergkommune.dk Anvendelse af grundkapital 2015-2019 Esbjerg Kommune ønsker grundlæggende en almen sektor,

Læs mere

Ansøgning om prækvalifikation. Egeparken. Bjerringbro Andelsboligforening. Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup. Ansøgning til Landsbyggefonden

Ansøgning om prækvalifikation. Egeparken. Bjerringbro Andelsboligforening. Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup. Ansøgning til Landsbyggefonden Ansøgning om prækvalifikation Egeparken Bjerringbro Andelsboligforening Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup Ansøgning til Landsbyggefonden August 2011 Udarbejdet af Boligkontoret Danmark 1 Helhedsorienteret

Læs mere

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14.

Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd. Den 14. Til Enhedslisten De Rød Grønne i Aarhus Byråd Den 14. juni 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Enhedslisten af 4. juni 2013 Forespørgslen handler om vilkårene

Læs mere

notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder Hvorfor en boligsocial strategi for fsb?

notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder Hvorfor en boligsocial strategi for fsb? notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder fsb har i lighed med de øvrige almene boligorganisationer ansvar for at etablere og drive velfungerende boligområder, hvor beboerne

Læs mere

Ansøgning om dispensation jf. almenboliglovens 168a stk. 3

Ansøgning om dispensation jf. almenboliglovens 168a stk. 3 Ansøgning om dispensation jf. almenboliglovens 168a stk. 3 Oplysning om boligområde Områdenavn Boligselskaber og afdeling Kommune Procentsats der søges dispensation til Munkebo Alfabo (tidl. Lejerbo Kolding)

Læs mere

Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet

Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet Udsatte boligområder Ikke noget nyt, bortset fra, at nyere boligområder rammes Som

Læs mere

BoligBarometret. 4. udgave Almene boliger i Vejle Kommune. 8 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor

BoligBarometret. 4. udgave Almene boliger i Vejle Kommune. 8 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor BoligBarometret Almene boliger i Vejle Kommune 4. udgave 213 8 indikatorer på udviklingen i den almene boligsektor Indhold De almene boliger i Vejle Kommune... 3 1. Befolkningsudviklingen i Vejle Kommune...

Læs mere

Det bedste sted at bo hele livet. Boligpolitik 2019

Det bedste sted at bo hele livet. Boligpolitik 2019 Det bedste sted at bo hele livet Boligpolitik 2019 Indhold Indledning 3 Solrød Kommunes boligpolitik 5 Variation i typer af boliger 5 Ejer- og lejeboliger 5 Store og små boliger 7 Særligt fokus på de unge

Læs mere

STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP

STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP Danske FunktionæresBoligafdelings afdelinger i Høje-Taastrup Charlottegården Gadehavegård Sportorno Charlottegården Opførelsesår: 1975 405

Læs mere

Vejledning Fælles Rum

Vejledning Fælles Rum Vejledning Fælles Rum Foto: Emilie Koefoed for Realdania Foto: Bjarke Ørsted for Realdania Foto: Leif Tuxen Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden Vejledning Fælles Rum side 2 Introduktion

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG ADMINISTRATIONSGRUNDLAG Retningslinjer vedrørende administration af planlovens bestemmelser om planlægning for almene boliger (blandet boligsammensætning) 1. Indledning Aarhus vokser hastigt i disse år.

Læs mere

Trekanten. Profilbillede af området Trekanten

Trekanten. Profilbillede af området Trekanten Trekanten Profilbillede af området Trekanten Holstebro Kommune 2014 Boligområdet Trekanten Boligområdet Trekanten er et større boligområde 1-2 km nordvest for centrum ved Thorsvej og Døesvej i Holstebro.

Læs mere

Bystrategisk kortlægning en naturlig del af fremtidige beslutningsgrundlag.

Bystrategisk kortlægning en naturlig del af fremtidige beslutningsgrundlag. Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Regeringens forhandlingsudspil til Boligaftale 2014. - Ramme for investeringer i den almene sektor -

Regeringens forhandlingsudspil til Boligaftale 2014. - Ramme for investeringer i den almene sektor - Regeringens forhandlingsudspil til Boligaftale 2014 - Ramme for investeringer i den almene sektor - Oktober 2014 Regeringens udspil til Boligaftale 2014 Sammenfatning Regeringen har siden tiltrædelsen

Læs mere

Sundby-Hvorup Boligselskab

Sundby-Hvorup Boligselskab Sundby-Hvorup Boligselskab Oplæg.. Hvem er jeg, Tanker on fremtidsanalyser. Lidt om SHB Hvordan vi har gjort det. Hvad fik vi ud af det. Tanker. Involvering/ejerskab /helhedstænkning er nødvendig for analysen.

Læs mere

Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune

Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune Samarbejdsaftalens parter: Helsingør Kommune Boligselskabet Boliggården Boligselskabet Nordkysten Samarbejdsaftalen gælder i helhedsplanens

Læs mere

Indkomsterstattende Ydelser/pension

Indkomsterstattende Ydelser/pension Fællessekretariat Viborg Et samarbejde mellem Boligselskabet Viborg, Viborg Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup Viborg Kjellerup & Viborg Kommune Ansøgning til Landsbyggefonden September 2011 Udarbejdet

Læs mere

Bydele i social balance

Bydele i social balance gladsaxe.dk Bydele i social balance Strategi for social balance i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune er et attraktivt sted at bo og vokse op. Det skal det blive ved med at være. Der er dog områder i kommunen,

Læs mere

Samspil sociale og fysiske indsatser

Samspil sociale og fysiske indsatser Samspil sociale og fysiske indsatser Indhold 1. Opsamlet Viden på området 2. De formelle rammer/helhedsplanskrav 3. Udfordringer 4. Samarbejdsområder beboerhåndtering, tryghed 5. Organisering 2016 Almennet/Himmerland

Læs mere

POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB

POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB Indhold AAB s sociale ansvar - principielt... 1 Respekt for beboerdemokratiet... 2 Fremtidssikring... 2 Nybyggeri... 2 AAB s sociale ansvar - konkrete

Læs mere

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Humleby Vi er 750 mennesker, der bor i 235 byggeforeningshuse, opført i perioden 1886-91 som arbejderboliger for B&W. Husene

Læs mere

Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm

Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm OMRÅDET I NUVÆRENDE STRUKTUR Anlægget Harboe Arena Slagelse Sports College Stadionområdet Tenniscenter UV hallen Frederikshøj Slagelse Svømmehal Spar Nord

Læs mere

Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. Handleplan

Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. Handleplan Fremtidssikring af Herlevgårdsvej Handleplan Fremtidssikring af Herlevgårdsvej. September 2007 Indhold side Hvad er fremtidssikring? 4 Introduktion til handleplanen 6 Afdelingens vision 7 Handleplanen:

Læs mere

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Aalborg den 20. december 2016 Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Indledning Aalborg Kommune er inde i en rivende udvikling og i kraftig vækst med en befolkningstilgang på ca. 2500

Læs mere

ERFA-møde. Integration af fysiske og sociale indsatser

ERFA-møde. Integration af fysiske og sociale indsatser ERFA-møde Integration af fysiske og sociale indsatser Sammentænkning af fysiske og sociale indsatser? Almenboligloven 6 b. Boligorganisationen skal drage omsorg for, at de almene boligafdelinger er økonomisk

Læs mere

Til orientering, Skoleudvalget ser frem til at følge indsatsen. Indsatsen drøftes i regi af budget 2018.

Til orientering, Skoleudvalget ser frem til at følge indsatsen. Indsatsen drøftes i regi af budget 2018. Punkt 5. Orientering om samarbejde med boligorganisationerne Alabu Bolig og Lejerbo om boligsocial helhedsplan i Aalborg øst, for perioden 1. januar 2017-31. januar 2021 2016-072864 Skoleforvaltningen

Læs mere