Høring om evaluering af universitetsloven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring om evaluering af universitetsloven"

Transkript

1 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET HUMANISTISKE FAKULTET SAGSNOTAT Høring om evaluering af universitetsloven Sagsbehandler: OKJ LEDELSESSEKRETARIATET NJALSGADE KØBENHAVN S Indledning Rektors sekretariat fremsendte ved ebrev af 10. december i forlængelse af bestyrelsens behandling af proces for høring over evalueringsrapporten The University Evaluation en høring af fakulteterne om evalueringsrapporten. Fakulteterne blev bedt om at afgive et høringssvar på rapporten senest den 8. januar 2010 i forbindelse hermed skal fakulteterne sikre fornøden høring/inddragelse af medarbejder- og studenterrepræsentanter evt. via AR, FSU, lokale SU, kontaktråd m.v. TLF DIR FAX okj@hum.ku.dk REF: OKJ Bestyrelsen betonede specielt sikring af, at AR blev hørt om rapporten dette kunne evt. ske på et ekstraordinært indkaldt møde i AR. Endvidere ser bestyrelsen gerne, at der sammen med høringssvaret afgives en statusrapport på arbejdet i AR, herunder hvorledes dekanens inddragelse af AR sker og samarbejdet i øvrigt. Den ønskede status kan ses i forlængelse af fakulteternes afrapportering om AR tidligere i år I den anledning har fakultetet foretaget en høring af AR, FSU, institutlederne, Ph.d.-udvalget og Ph.d.-skolerådet.

2 Høring om evalueringsrapporten AR SIDE 2 AF 8 Akademisk Råd drøftede på sit møde den 5. januar evalueringsrapporten The University Evaluation Rådet fandt at det er en god rapport der påpeger mange væsentlige forhold på universitetsområdet. Universitetet har på den ene side opnået en større autonomi og fået en bedre beslutningskapacitet. På den anden side er der alt for mange detailreguleringer der underminerer autonomien. Fx burde forhold som gruppeeksamen og stillingsstrukturen være forhold som universiteterne selv regulerede. I den sammenhæng bør resultatkontrakterne med Videnskabsministeriet ikke være for specifikke men alene anslå de overordnede mål så universiteterne har friheden til selv at vælge hvilke veje man vil følge for at nå målene. Rådet syntes at man godt kunne styrke medarbejdernes mulighed for medbestemmelse, herunder rådets mulighed for indflydelse udover de akademiske spørgsmål. Andre lande som vi sammenligner os med har en langt større medarbejdermedbestemmelse på universitetsområdet. Det er vigtigt at forskningsfriheden befæstes, herunder at selv om det kan være nødvendigt at videnskabelige medarbejdere udfører bestemte opgaver (Universitetsloven 17, stk. 2), så bør det altid sikres at der er tid tilbage til fri forskning. Derfor bør 17, stk. 2 omformuleres eller helt fjernes. Basisforskningsbevillingerne er de senere år blevet reduceret, mens de konkurrenceudsatte midler er øget. Det medfører en fare for at den frie og uafhængige forskning - som i mange tilfælde giver de ypperste resultater - reduceres hvilket er uheldigt. Det er positivt at der er et øget optag af ph.d.-studerende, på den anden side er det uhensigtsmæssigt at midlerne til dette er bundne så universiteterne ikke har mulighed for at foretage omprioriteringer. Med akkrediteringssystemets indførelse er der etableret en tung og bureaukratisk proces når man vil udbyde en ny uddannelse. Processen gør det vanskeligt hurtigt at reagere på nye uddannelsesbehov på arbejdsmarkedet. Man burde derfor dels gøre processen mindre bureaukratisk, dels gå over til postakkreditering af nye uddannelser. Rådet mente at der med den nuværende struktur er lagt et stort ansvar på ledelsen af universiteterne som medfører et stort behov for ledelsesudvikling, herunder udvikling af måderne hvorpå lederne inddrager medarbejderne i beslutningerne og motiverer dem til at udføre disse.

3 Det kan sluttelig oplyses, at set i lyset af diskussionen af universitetsevalueringen besluttede rådet på et kommende møde som tema at drøfte hvor meget selvbestemmelse man har mulighed for i relation til universitetsloven. SIDE 3 AF 8 Statusrapport for arbejdet i AR AR udøver sin virksomhed dels i månedlige møder, dels i form af skriftlige høringer som udsendes løbende. AR holder møde kl den første tirsdag i hver måned undtagen i juli og august. Der har ofte været en lang dagsorden, og efter aftale med rådet har der det seneste år været et overordnet temapunkt. Herudover er der de faste punkter Godkendelse af referat, Opfølgning fra sidste møde, Økonomi og Orientering fra dekanatet samt Eventuelt. Derudover drøftes med jævne mellemrum konkrete sager om prisopgaver og doktorafhandlinger disse sager drøftes for lukkede døre. Referaterne fra rådets møder offentliggøres på hjemmesiden: Økonomi har været på dagsordenen ved næsten alle rådet møder. Gennem det seneste års tid har også drøftelse af kvartalsbudgetter været et fast dagsordenspunkt. Der drøftes løbende principielle spørgsmål så som centrale strategiske forsknings-, formidlings og uddannelsesspørgsmål samt planer for videnudveksling inden for disse områder. Fakultetet sender løbende et stort antal høringer til AR om konkrete sager, så som sammensætning af sagkyndige udvalg der skal bedømme ansøgere til videnskabelige stillinger samt tildele ph.d.- og doktorgraden. AR inddrages løbende i akademiske forhold som f.eks. høringer om lovændringer, forhold på ph.d.-området og studieadministrative forhold. Inddragelsen sker via ordinære møder og i form af et stort antal skriftlige høringer og møder. Endelig deltager AR i tilbagevendende drøftelser af den interne fordeling af bevillinger og strategierne på fakultetet. FSU Fakultetets Samarbejdsudvalg (FSU) drøftede på sit møde den 5. januar evalueringsrapporten The University Evaluation FSU fandt at det er en god rapport der påpeger mange væsentlige forhold på universitetsområdet. Medarbejderindflydelsen bør styrkes via strukturer og organer der sikrer at medarbejderne bliver rettidigt informeret, så deres meninger bliver inddraget i ledelsernes dispositioner. I den sammenhæng finder FSU at der er behov for en klargøring af den to-strengede universitetsledelse, med på den ene side institut

4 lederen som den øverst ansvarlige for instituttets samlede forhold, og på den anden side studienævnet som har ansvaret for instituttets uddannelser. SIDE 4 AF 8 Det antydes i evalueringen, at der evt. kan ændres i vejledning og bekendtgørelser, men en ændring af selve loven, med henblik på at sikre medarbejdernes og de studerendes medinddragelse i beslutningsprocesserne og medbestemmelse, vil være at foretrække. Det vil være en fordel for universiteterne på alle aktivitetsområder: forskning, uddannelse og formidling. Forskningsfriheden er et meget væsentligt element for universiteterne, og det bør altid sikres at der er tid til fri forskning (Universitetsloven 17, stk. 2). Derfor bør 17, stk. 2 omformuleres eller helt fjernes. Ledelsens ret til at lede og fordele arbejdet gør i realiteten paragraffen overflødig. I tilfælde af en omformulering er der tilslutning til den i evalueringsrapportens anbefalede ordlyd: at forskningsfriheden skal være garanteret inden for de rammer for videnskabelig kvalitet, såvel som de institutionelle og finansielle rammer, som den enkelte forsker arbejder inden for. Universitetet har på den ene side opnået en større autonomi, og fået en bedre beslutningskapacitet. På den anden side er der alt for mange detailreguleringer der underminerer autonomien. Fx burde forhold som gruppeeksamen være et forhold som universiteterne selv regulerede. Den megen detailstyring gør det vanskeligt for universiteterne selv at tage ansvar og indbyrdes at konkurrere om fx at tilbyde de bedste uddannelser mv. Den gradvise forskydning fra basismidler til øremærkede, projektspecifikke og konkurrenceudsatte midler modarbejder også intentionerne om større autonomi for universiteterne. Endelig lider både kort- og langsigtet planlægning under den usikkerhed, universiteterne hele tiden står i vedr. omfanget af de tildelte midler, som kan ændres med kort varsel. Dette gør det vanskeligt for universiteterne at udnytte de muligheder, det øgede selvstyre skulle medføre, og medfører et øget pres på beslutningstagere og administratorer. Med akkrediteringssystemets indførelse er der etableret en tung og bureaukratisk proces, når man vil udbyde en ny uddannelse der gør det vanskeligt hurtigt at reagere på nye uddannelsesbehov på arbejdsmarkedet. Man burde dels gøre processen mindre bureaukratisk, dels gå over til postakkreditering af nye uddannelser. Ph.d.-skolerådet og Ph.d.-udvalget Begge udvalg er blevet hørt ved en skriftlig høring, og der er ikke indkommet udtalelser.

5 Institutterne Institut for Medier, Erkendelse og Formidling SU SIDE 5 AF 8 MEF-SU har følgende udtalelese. 1. Vi tilslutter os panelets analyse af, at den øgede autonomi der antages at følge med reformen af ledelsesstrukturen reelt udhules af ministeriets detailregulering og indblandinger. Vi tilslutter os dermed også rapportens anbefalinger om, at der bør ske en gennemgribende regelsanering og forenkling, (ikke mindst vedrørende uddannelserne), at udviklingskontrakterne bør baseres på en højtillidsstrategi med aftaler om få og relevante strategiske mål for det enkelte universitet, samt at akkrediteringsproceduren forenkles og omlægges til at finde sted ex post. 2. Vi beklager, at panelet ikke har villet gå ind i en nøjere analyse af hvorledes de økonomiske rammevilkår influerer på omfang og art af universiteternes reelle autonomi og forskningsfrihed for den enkelte forsker eller forskergruppe. 3. Om end vi finder, at KU har gjort en del for at sikre medarbejdere og studerende medbestemmelse, vil vi gerne tilslutte os rapportens 5 anbefalinger vedrørende styrkelse af medbestemmelse. 4. Vi tilslutter os anbefalingen af at stryges eller ændres, herunder panelets forslag til en ændring: at forskningsfriheden skal være garanteret inden for de rammer for videnskabelig kvalitet, såvel som de institutionelle og finansielle rammer, som den enkelte forsker arbejder inden for. (Rapporten s. 6) Studenterpanelet MEF-Studenterpanel har følgende bemærkninger: 1. Vi tilslutter os panelets analyse af, at den øgede autonomi der antages at følge med reformen af ledelsesstrukturen reelt udhules af ministeriets detaljregulering og indblandinger. Vi tilslutter os dermed også rapportens anbefalinger om, at der bør ske en gennemgribende regelsanering og forenkling, ikke mindst vedrørende uddannelserne, at udviklingskontrakterne bør baseres på en Højtillidsstrategi med aftaler om få og relevante strategiske mål for det enkelte universitet, samt at akkrediteringsproceduren forenkles og omlægges til at finde sted ex post. 2. Vi beklager, at panelet ikke har villet gå ind i en nøjere analyse af hvorledes de økonomiske rammevilkår influerer på omfang og art af universiteternes reelle autonomi og forskningsfrihed for den enkelte forsker eller forskergruppe. 3. Om end vi finder, at KU har gjort en del for at sikre medarbejdere og studerende medbestemmelse, vil vi gerne tilslutte os rapportens 5 anbefalinger vedrørende styrkelse af medbestemmelse. 4. Vi tilslutter os anbefalingen af at stryges eller ændres.

6 Saxo-Instituttet Instituttets SU s synspunkter er kommet til udtryk via institutlederens medlemskab af FSU SIDE 6 AF 8 Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab De seneste års debat om universitetsloven har i høj grad fokuseret på ledelsesforhold. Der er grund til at hilse en række af evalueringens konklusioner og anbefalinger på det område velkommen. Det gælder forslaget om, at staten benytter en 'high-trust strategy' i forhold til universiteterne, om at ansatte og studenter bør søges inddraget mere i beslutningsprocesserne, om at lovens 17, stk. 2 bør afskaffes eller reformuleres samt om vigtigheden af at bevare den frie akademiske debat. Studienævnet ved INSS tilslutter sig ovenstående, men føjer samtidig hertil, at man finder det særlig vigtigt, at de studerende inddrages i beslutningsprocesserne, allerede når nye tiltag overvejes og planlægges. Man oplever, at nævnet sådan set bliver hørt, men det sker ofte under tidspres på et tidspunkt, hvor man fornemmer, at beslutningerne egentlig allerede ER truffet i lagene højere oppe, hvorfor høringen nemt får karakter af ren proforma og i mange tilfælde kan efterlade en frustrerende oplevelse af, at man reelt intet kan gøre. Indsigelse fra SN-studenterrepræsentant om høringens tilrettelæggelse Jeg vil bare meddele at jeg finder det meget uhensigtsmæssigt at evalueringen af universitetsloven ligger i januar måned lige oven i eksamen. Det er temmelig presset for os som studerende både at skulle læse til eksamen og at læse en 60 sider lang rapport ordentligt. Institut for Engelsk, Germansk og Romansk SU-A-siden Institutlederens synspunkter indgår via hans medlemskab af FSU. SU-B-sidens høringssvar på Evalueringsrapporten Vi indleder kort med at opridse vores kritik af 2003 universitetsloven som den fremgik af vores høringssvar af Vi fandt dengang at der er inden for den nuværende ramme er utilstrækkelig medindflydelse på vigtige beslutninger som kan tages uden hensyn til B-sidens synspunkter, at B-siden ingen reel indflydelse har på ansættelsen af ledere, og at der ikke sker tilstrækkelig inddragelse i sager af væsentlig betydning. Desuden er det også B-sidens opfattelse at forskningsfriheden ikke er tilstrækkeligt sikret ved formuleringen i 17, stk. 2. Det sidste finder B-siden helt uacceptabelt. B-siden retter derudover i sit svar hård kritik mod høringsforløbet, i særdeleshed den korte svarfrist. B-siden har følgende kommentarer til evalueringsrapporten. B-siden konstaterer at også rapporten (evalueringspanelets forfattere) gør opmærksom på at B-

7 siden med den gældende lov ikke ydes tilstrækkelig medindflydelse. Rapportens anbefalinger om at oprette råd på institut- og fakultetsniveau hvori medarbejderne sikres reel medindflydelse bifaldes derfor varmt af B-siden. B-siden konstaterer også at rapporten forholder sig meget kritisk overfor at de videnskabelige medarbejdere ikke er sikret fuld forskningsfrihed. Rapportens anbefalinger om enten helt at fjerne 17, stk 2 eller omformulere paragraffens ordlyd så fuld forskningsfrihed er lovsikret anser B-siden for at være helt nødvendige. SIDE 7 AF 8 B-siden hæfter sig yderligere ved to punkter som ikke blev diskuteret under høringsrunden i marts. Det første vedrører utidig indblanding. Rapporten gør opmærksom på at ministerium og folketing bør leve op til armslængdeprincippet og undlade utidig indblanding i detaljer om f.eks. frafald, gennemførselstiltag, eksamensformer, osv. B-siden bifalder varmt rapportens anbefalinger om at overlade beslutninger om sådanne universitetsinterne forhold til universiteterne selv. Det andet punkt angår akkreditering. Rapporten påpeger at akkrediteringsproceduren er langsommelig og besværlig. B-siden tilslutter sig rapportens anbefaling om at akkreditering forenkles og for fremtiden ikke foregår ex ante men ex post, som vil gør universiteterne i stand til at reagere hurtigt på nye uddannelsesbehov. Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier Universitetsevalueringen er som den foreligger udtryk for et stort og grundigt gennemført stykke arbejde, og instituttet skal først og fremmest udtrykke glæde over arbejdets gennemførsel. Eftersom evalueringen går tæt på både universitetsloven af 2003 og sammenlægningen af universiteter og sektorforskningsinstitutioner i 2007 har evaluatorerne skullet tage stilling til dels lovens stilling og implementering, dels en sammenlægningsproces hvis resultater først vil blive afklaret i et større tidsperspektiv. Instituttet vil derfor først og fremmest forholde sig til rapportens evaluering af universitetsloven. Instituttet finder at det er væsentligt, at ministeriet følger rapportens anbefaling om at have større tillid til universiteternes selvforvaltning. Instituttet finder endvidere, at det er vigtigt at ministeriet begunstiger et videre arbejde omkring inddragning af medarbejderne og de studerendes i universitets beslutningsprocesser. En mere decentral ledelse, en ledelse tættere på begivenhederne, medarbejdere og studerende forekommer os at være vejen frem. Det bør herunder overvejes, om der skal indsættes muligheder i universitetsloven for, at medarbejdere eller studerende kan have indflydelse på uhensigtsmæssige udviklinger i proces- eller økonomistyring. Instituttet tilslutter sig evalueringens anbefaling om at fjerne eller omformulere universitetslovens paragraf 17 stk. 2 således at forskningsfriheden og den frie akademiske debat sikres.

8 Instituttet skal dog bemærke, at det er et problem at universitetsevalueringen ikke har skullet undersøge effekterne af den økonomiske detailstyring og de langsigtede effekter af omlægningen fra basis- til konkurrenceudbudte midler. Det er desuden instituttets erfaring, at den nye lov har trukket en lang række kostbare evalueringer, akkrediteringer og registreringer med sig, og dermed har medvirket til at flytte ressourceanvendelsen fra primærprocesser, forskning og uddannelse, til administration. SIDE 8 AF 8 Institut for Kunst- og Kulturvidenskab Evalueringsrapporten blev hørt og debatteret ved årets sidste LSU-møde, 16. december. Der var enighed om, at følgende iagttagelser var værd at lægge vægt på: reduktion af mikromanagement og dermed tillid til universiteternes autonomi (meget vigtigt), reformulering eller bedre bortfald af institutleders instruktionsbeføjelse (af hensyn til forskningsfriheden). Bortset herfra diskuteredes hvordan begrebet om autonomi egentlig blev forstået (men det var sikkert en rigtig humanist-diskussion: begrebsafklaring ). Der var også enighed om, at LSU ikke særskilt ville besvare høringen med et længere svar. Nordisk Forskningsinstitut Instituttet tilslutter sig de fremførte synspunkter fra de andre institutter. Center for Sprogteknologi Samarbejdsudvalget ved Center for Sprogteknologi har behandlet evalueringsrapporten ved sit møde den 15. december SU er langt hen ad vejen enig i de anbefalinger som evalueringspanelet fremlægger. SU har særligt ønsket at kommentere to punkter som vi finder af vigtighed. For det første mener SU at universiteternes autonomi er af meget stor vigtighed, og at autonomien har været truet af den meget stærke detailstyring som universiteterne har været udsat for. Vi synes at panelets anbefaling som den er udtrykt i sammenfatningen, er god: anbefaler panelet en højtillidsstrategi : politikerne og de udførende myndigheder bør fastsætte de overordnede strategiske målsætninger og lade universiteterne selv fastlægge, hvordan disse målsætninger opnås. SU mener at en sådan højtillidsstrategi vil have den yderligere fordel at det bliver muligt at nedbringe mængden af unødvendig og overdreven administration ved de enkelte universiteter. For det andet mener SU at selv om det kan være nødvendigt at videnskabelige medarbejdere udfører bestemte opgaver (Universitetsloven 17, stk. 2), så bør det altid sikres at der er tid tilbage til fri forskning. SU vil gerne anbefale at 17, stk. 2 omformuleres således at dette sikres.

og Mette Odel Spliid (øvrige dagsordenspunkter)

og Mette Odel Spliid (øvrige dagsordenspunkter) DET HUMANISTISKE FAKULTET, AKADEMISK RÅD K Ø BENHAVNS UNIVERSITET GODKENDT MØDEREFERAT Forum: Akademisk Råd AKADEMISK RÅD Møde afholdt: Tirsdag den 5. januar 2010 kl. 10.00. Sted: Lokale 10.1.30 Referent:

Læs mere

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved Københavns Universitet har med stor interesse læst Forslag til Lov om ændring af universitetsloven.

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven Universitets- og Bygningsstyrelsen Bredgade 43 1260 København K Den 15. december 2010 BBA/ka Att.: Helga Øregaard Dam ubst@ubst.dk Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven

Læs mere

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet I henhold til 22, stk.6, i vedtægten for Københavns universitet, fastsætter Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

Green Light House, Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16 A, 2200 København N

Green Light House, Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16 A, 2200 København N D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T REFERAT (GODKENDT) 21. JANUAR 2010 Forum Akademisk Råd Mødedato: Tirsdag d. 5. januar 2010, kl. 12.00-14.00

Læs mere

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Akademisk Råds sammensætning og ledelse 1. Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet består pr. 1. januar 2017 af

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere

Standardforretningsorden for Institutråd ved Københavns Universitet

Standardforretningsorden for Institutråd ved Københavns Universitet Standardforretningsorden for Institutråd ved Københavns Universitet 1. I henhold til 22, stk. 6 i vedtægten for Københavns Universitet fastsætter rektor hermed en standardforretningsorden til brug for

Læs mere

F O R R E T N I N G S O R D E N. for. Akademisk Råd, School of Business and Social Sciences (Aarhus BSS)

F O R R E T N I N G S O R D E N. for. Akademisk Råd, School of Business and Social Sciences (Aarhus BSS) F O R R E T N I N G S O R D E N for Akademisk Råd, School of Business and Social Sciences () Udarbejdet inden for rammerne af den standardforretningsorden for akademiske råd, som rektor har fastsat, jf.

Læs mere

DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Rektor Høringssvar i forbindelse med Universitetsevalueringen 2009 Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Birgit Honoré souschef Dato: 02.04.2009 Dir.: 89424120 Mobiltlf.: 23382444 Fax: 86128316 E-mail: bh@sun.au.dk

Læs mere

Et nyt paradigme for universiteternes udviklingskontrakter

Et nyt paradigme for universiteternes udviklingskontrakter AC - Sekretariatet Den 24. september 2010 KS Baggrundsnotat Et nyt paradigme for universiteternes udviklingskontrakter Det eksisterende koncept Universiteternes aktuelle udviklingskontrakter gælder for

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SAGSNOTAT 24 APRIL 2012 Vedr.: Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen

Læs mere

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen Forretningsorden for Akademisk Råd ved Copenhagen Business School Handelshøjskolen I henhold til 10, stk., 4) i Vedtægt for Copenhagen Business School - Handelshøjskolen (CBS) fastsættes nedenstående standardforretningsorden

Læs mere

Møde afholdt: Tirsdag den 4. september Sted: Lokale

Møde afholdt: Tirsdag den 4. september Sted: Lokale DET HUMANISTISKE FAKULTET, AKADEMISK RÅD KØBENHAVNS UNIVERSITET GODKENDT MØDEREFERAT Forum: Akademisk Råd AKADEMISK RÅD Møde afholdt: Tirsdag den 4. september 2007 Sted: Lokale 10.1.30 Referent: Mette

Læs mere

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk Oktober 2018 Sagsnr.: 2018-412-01052 Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Indledning Organisering

Læs mere

Akademikernes kommentarer til Epinions undersøgelse. Opfølgning på ændringerne i universitetsloven i 2011 om medbestemmelse og medinddragelse

Akademikernes kommentarer til Epinions undersøgelse. Opfølgning på ændringerne i universitetsloven i 2011 om medbestemmelse og medinddragelse Opfølgning på ændringerne i universitetsloven i 2011 om medbestemmelse og medinddragelse Den 27. maj 2014 Sag.nr. S-2013-856 Dok.nr. D-2014-10561 bba/ka Universitetsevalueringen i 2009 rettede en berettiget

Læs mere

Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr Videnskabsministeriet 9. december 2010

Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr Videnskabsministeriet 9. december 2010 Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr. 10-8769 Videnskabsministeriet 9. december 2010 att. Helga Øregaard Dam heo@ubst.dk / ubst@ubst.dk Vedr. høring om ændring af Universitetsloven sagsnr. 10-088435

Læs mere

Proces Processen fra bestyrelsens beslutning d. 15. september frem til en endelig forelæggelse for bestyrelsen er inddelt i faser.

Proces Processen fra bestyrelsens beslutning d. 15. september frem til en endelig forelæggelse for bestyrelsen er inddelt i faser. KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 56, 26. oktober 2011 Pkt. 5. Bilag 1. SAGSNOTAT 1. OKTOBER 2011 Vedr.: Input fra fakulteterne til beslutningsgrundlag, der skal forelægges bestyrelsen inden udgangen

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Palaver Hall Øster Voldgade 3, 1350 København K

Fakultetssekretariatet, Palaver Hall Øster Voldgade 3, 1350 København K D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Akademisk Råd MØDEREFERAT (GODKENDT) 27. MAJ 2008 Forum Akademisk Råd FAKULTETSSEKRETARIATET Møde afholdt:

Læs mere

EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009

EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009 EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009 UNIVERSITE Et travlt forårssemester 3 store tværgående aktiviteter har præget debatten Universitetsevalueringen Forligspartierne bag Universitetsloven - fusionerne

Læs mere

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter 31. MARTS 2009 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Fælles procedure for

Læs mere

REFERAT. Møde den: 4. marts Dekanmøde med studerende. Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref.

REFERAT. Møde den: 4. marts Dekanmøde med studerende. Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref. Møde den: 4. marts 2011 REFERAT Dekanmøde med studerende Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref.) Dato: 09. marts 2011 Sagsnr.: Ref: Side 1/5 Dagsorden 1.

Læs mere

Retningslinjer for afholdelse af ph.d.-forsvar ved Det Humanistiske

Retningslinjer for afholdelse af ph.d.-forsvar ved Det Humanistiske DET HUMANISTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for afholdelse af ph.d.-forsvar ved Det Humanistiske Fakultet Ifølge ph.d.-bekendtgørelsens 25, stk. 1, nr. 6), jf. 19, stk. 1 skal universitetet

Læs mere

Forretningsorden for Studienævn Medicin November 2014

Forretningsorden for Studienævn Medicin November 2014 Forretningsorden for Studienævn Medicin November 2014 I henhold til Standardforretningsorden for Kollegiale Organer ved Aalborg Universitet og Universitetets Vedtægt fastsættes herved følgende forretningsorden

Læs mere

30. maj 2005 AT/lt J.nr / STANDARDFORRETNINGSORDEN FOR KOLLEGIALE ORGANER VED AALBORG UNIVERSITET

30. maj 2005 AT/lt J.nr / STANDARDFORRETNINGSORDEN FOR KOLLEGIALE ORGANER VED AALBORG UNIVERSITET Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.aau.dk Anne Tonboe Sekretariatschef Tlf. 9635 9495 at@adm.aau.dk 30. maj 2005 AT/lt J.nr. 2005-003/01-0002

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

DAGSORDEN. Møde den: 12. december 2014, kl Sted: Bygn 1260, lok 312 Møde i samarbejdsudvalget. Medlemmer:

DAGSORDEN. Møde den: 12. december 2014, kl Sted: Bygn 1260, lok 312 Møde i samarbejdsudvalget. Medlemmer: Møde den: 12. december 2014, kl. 11.30-13.30 Sted: Bygn 1260, lok 312 Møde i samarbejdsudvalget DAGSORDEN Medlemmer: Søren K Kjærgaard Annette Bachmann Bo Martin Bibbi Kim Iburg Janni Mosgaard Jensen Eva

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

BSS høringssvar vedr. universitetsledelsens beslutningsforslag

BSS høringssvar vedr. universitetsledelsens beslutningsforslag Til rektor BSS høringssvar vedr. universitetsledelsens beslutningsforslag Hermed fremsendes på fakultetsledelsens vegne høringssvar fra BSS. Universitetsledelsens beslutningsforslag har været sendt i bred

Læs mere

Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne

Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne Navn: Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne E-mail: (SKAL være alumne/ku-mail) Studievejledning: Oplæringsansvarlig: I dette arbejdsark skal du indsætte navnet på den eller de personer, der

Læs mere

Studenterrådet ved Aarhus Universitet

Studenterrådet ved Aarhus Universitet S t u d e n t e r r å d e t v e d A a r h u s U n i v e r s i t e t Studenterrådets bidrag til AU s samlede evaluering af universitetsområdet Som led i evalueringen af universitetsområdet, indsender Studenterrådet

Læs mere

Akademisk Råd. Akademisk Råd. Forum. Mødedato Mandag den 31. oktober 2016 kl B Sted

Akademisk Råd. Akademisk Råd. Forum. Mødedato Mandag den 31. oktober 2016 kl B Sted K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T Akademisk Råd M Ø D E I N D K A L D E L S E O P D A T E R E T V E R S I O N 25. OKTOBER 2016 Forum Akademisk Råd LEDELSE

Læs mere

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 Aarhus Universitet Aarhus Universitet i fortsat udvikling med vækst på helt centrale områder Rekordoptag i 2009 Større forskningsbevillinger Betydelig

Læs mere

Foreløbig generel rapport om KUBISbrugertilfredshedsundersøgelse

Foreløbig generel rapport om KUBISbrugertilfredshedsundersøgelse Københavns Universitets Biblioteksservice KUBIS STAB / Jesper Mørch 28. november 2013 Sagsnr... DET KONGELIGE BIBLIOTEK Foreløbig generel rapport om KUBISbrugertilfredshedsundersøgelse 2013 Indhold: 1.

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Standardforretningsorden for Institutråd ved Københavns Universitet

Standardforretningsorden for Institutråd ved Københavns Universitet Standardforretningsorden for Institutråd ved Københavns Universitet 1. I henhold til 22, stk. 6 i vedtægten for Københavns Universitet fastsætter rektor hermed en standardforretningsorden til brug for

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN

FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN DEN INTERNE PROBLEMANALYSE 13. november 2013 tiltrådte bestyrelsen den interne problemanalyse Målet var at få identificeret og håndteret betydende

Læs mere

REFERAT. Møde den: 1. september 2017, kl Sted: Bygn 1260, lok 310 Møde i samarbejdsudvalget. Medlemmer:

REFERAT. Møde den: 1. september 2017, kl Sted: Bygn 1260, lok 310 Møde i samarbejdsudvalget. Medlemmer: Møde den: 1. september 2017, kl. 11.30 13.30 Sted: Bygn 1260, lok 310 Møde i samarbejdsudvalget REFERAT Medlemmer: Klavs Madsen + Janni Mosgaard Jensen + Annette Bachmann + Eva Therkildsen + Niels Trolle

Læs mere

F O R R E T N I N G S O R D E N. for. Det Juridiske Fagstudienævn

F O R R E T N I N G S O R D E N. for. Det Juridiske Fagstudienævn F O R R E T N I N G S O R D E N for Det Juridiske Fagstudienævn Udarbejdet inden for rammerne af den standardforretningsorden for studienævn, som rektor har fastsat, jf. vedtægt for Aarhus Universitet

Læs mere

Akademisk Råd (SAMF) Møde afholdt: 31. maj 2007 kl

Akademisk Råd (SAMF) Møde afholdt: 31. maj 2007 kl DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 2. JULI 2007 Forum: Akademisk Råd (SAMF) DEKANATET Møde afholdt: 31. maj 2007 kl. 13-15 Sted: Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46

Læs mere

Høring over evalueringsrapport for 2009-evalueringen på universitetsområdet

Høring over evalueringsrapport for 2009-evalueringen på universitetsområdet Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling UBST Bredgade 43 1260 København K Den 19. januar 2010 BBA/KS/ka Sagsnr.: 200900645 ubst@ubst.dk Høring over evalueringsrapport for 2009-evalueringen på

Læs mere

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet Generelt I henhold til 22, stk. 6 i vedtægten for Københavns Universitet har rektor fastsat en standardforretningsorden

Læs mere

Bestyrelsen. 37. bestyrelsesmøde. Forum. 27. januar 2009 kl.13.00. Møde afholdt: Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46

Bestyrelsen. 37. bestyrelsesmøde. Forum. 27. januar 2009 kl.13.00. Møde afholdt: Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsen M Ø D E R E F E R A T 10. FEBRUAR 2009 Forum Møde afholdt: 37. bestyrelsesmøde 27. januar 2009 kl.13.00 REKTORSEKRETARIATET NØRREGADE 10 Sted: CSS,

Læs mere

Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet

Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Sagsbehandler: Gitte Duemose Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet

Læs mere

EDNI VEJL VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER. BSS, december Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences

EDNI VEJL VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER. BSS, december Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences EDNI VEJL PHD NG / VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER BSS, december 2012 Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences Indhold Regelgrundlaget... 1 Krav til ph.d.-afhandlingen...

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi L 143 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi L 143 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 L 143 Bilag 1 Offentligt Notat Modtager(e): Udvalget for Videnskab og Teknologi Kopi: Liste over indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af

Læs mere

VEJLEDNING I FORBINDELSE MED BEDØMMELSE OG FORSVAR AF PH.D.- AFHANDLING VED DET HUMANISTISKE FAKULTET

VEJLEDNING I FORBINDELSE MED BEDØMMELSE OG FORSVAR AF PH.D.- AFHANDLING VED DET HUMANISTISKE FAKULTET SYDDANSK UNIVERSITET VEJLEDNING I FORBINDELSE MED BEDØMMELSE OG FORSVAR AF PH.D.- AFHANDLING VED DET HUMANISTISKE FAKULTET De overordnede bestemmelser vedrørende bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandlingen

Læs mere

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Indhold 1. Indledning... 3 2. Temaer... 3 2.1 Mål, strategi og økonomi... 3 2.2 Arbejds- og personaleforhold... 4 2.3

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse Bestyrelsesmøde nr. 93, d. 30. januar 2018 Pkt. 4. Bilag 1 Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse I medfør af 176, stk. 2 i vedtægt for Københavns Universitet fastsættes herved følgende

Læs mere

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Sagsbehandler: Peder Andersen

Læs mere

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES Processen indtil bestyrelsens beslutning den 17. juni 2010 Drøftelser i bestyrelsen, HSU, Samarbejdsudvalg, Akademiske Råd Afholdelse af seminarer, involvering af internationale

Læs mere

Dansk Cøliaki Forening

Dansk Cøliaki Forening Dansk Cøliaki Forening Forretningsorden 1. Indledning I dette dokument fastlægger bestyrelsen mandat samt beføjelser for: - Bestyrelsen - Forretningsudvalget - Sekretariatslederen med sekretariat - Aktivgrupper

Læs mere

Punkt 2: Til orientering og godkendelse: Formandens orientering om akademisk råds arbejde og godkendelse af mødeplan for 2018

Punkt 2: Til orientering og godkendelse: Formandens orientering om akademisk råds arbejde og godkendelse af mødeplan for 2018 Referat Akademisk Råd Akademisk råd 02/21/2018 14:30-02/21/2018 17:30 Bygning 1520-737. Sky Lounge Fysik Punkt 1: Mødeinformation Ingen tilføjelser Punkt 2: Til orientering og godkendelse: Formandens orientering

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 11. Bilag 2 Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse I medfør af 16, stk. 2 i vedtægt for Københavns Universitet fastsættes herved følgende

Læs mere

Fortrolig Information er markeret med gråt og er til bestyrelsens eget brug. Det gælder ligeledes bilag, som er anført med gråt.

Fortrolig Information er markeret med gråt og er til bestyrelsens eget brug. Det gælder ligeledes bilag, som er anført med gråt. Til medlemmerne af IT- Universitetets bestyrelse Direktionen Direkte tlf.: 7218 5074 E-mail: johanne@itu.dk Journalnr.: - 14. april 2009 Fortrolig Information er markeret med gråt og er til bestyrelsens

Læs mere

Standardforretningsorden for kollegiale organer

Standardforretningsorden for kollegiale organer Rektorsekretariatet Dokument dato: 30/5 2005 Dokumentansvarlig: Bettina Thomsen/ Signe Hernvig Senest revideret: 30/5 2005 Senest revideret af: Anne Tonboe Dato for næste revision: Medio 2018 Godkendt

Læs mere

Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet

Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet Retsgrundlaget 1. Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Læs mere

Standardforretningsorden for Akademiske Råd ved Københavns Universitet

Standardforretningsorden for Akademiske Råd ved Københavns Universitet Standardforretningsorden for Akademiske Råd ved Københavns Universitet 1. I henhold til 22, stk. 6 i vedtægten for Københavns Universitet fastsætter rektor hermed en standardforretningsorden til brug for

Læs mere

Godkendt referat af FSU-møde (ekstraordinært).

Godkendt referat af FSU-møde (ekstraordinært). K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T Det Humanistiske Fakultets Samarbejdsudvalg (FSU) Godkendt referat af FSU-møde (ekstraordinært). Dato: Torsdag den

Læs mere

Møde afholdt: Tirsdag den 21. august 2007 kl. 10.00. Sted: Lokale 10.1.30

Møde afholdt: Tirsdag den 21. august 2007 kl. 10.00. Sted: Lokale 10.1.30 DET HUMANISTISKE FAKULTET, AKADEMISK RÅD KØBENHAVNS UNIVERSITET GODKENDT MØDEREFERAT 27. AUGUST 2007 Forum: Akademisk Råd AKADEMISK RÅD Møde afholdt: Tirsdag den 21. august 2007 kl. 10.00. Sted: Lokale

Læs mere

Besvarelsen er indsendt af: Ph.d.-skolen ved Det Tekniske Fakultet. Specialkonsulent, Ph.d.-koordinator, Heidi Lundbeck Nielsen

Besvarelsen er indsendt af: Ph.d.-skolen ved Det Tekniske Fakultet. Specialkonsulent, Ph.d.-koordinator, Heidi Lundbeck Nielsen Notat Indberetningsskema vedr. internationale evalueringer af ph.d.-skolerne til indberetningsskemaet kan rettes til Signe Nielsen sini@ui.dk, tel. 7231 8553 eller Alan Klæbel Weisdorf, alkl@vus.dk, tel.

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab.

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab. D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studienævnet for Folkesundhedsvidenskab Studieleder Lisbeth E. Knudsen Institutleder Mette Madsen

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU)

FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU) FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag 1: FSU

Læs mere

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU)

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) 2. udkast af 19.03.2004 til forretningsorden for bestyrelsen Bilag 7 Forretningsorden Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) 1 Forretningsordenens hjemmel Denne forretningsorden oprettes i henhold

Læs mere

Stk. 2. Medlemmeme af repræsentantskabet udpeges for en funktionsperiode på fire år, og genudpegning kan finde sted. Ved et medlems varige forfald udpeges et nyt medlem. Stk. 3. Repræsentantskabet vælger

Læs mere

Ekstraordinært møde i FSU FSU. Forum. Møde afholdt: Tirsdag den 5. januar 2016, til Sted: 15b-007. Peter Wedel Bay. Referent: Til stede:

Ekstraordinært møde i FSU FSU. Forum. Møde afholdt: Tirsdag den 5. januar 2016, til Sted: 15b-007. Peter Wedel Bay. Referent: Til stede: K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET HR- & P E R S O N A L E A F D E L I N G E N Ekstraordinært møde i FSU M Ø D E R E F E R A T 5. JANUAR 2016 Forum FSU Møde afholdt: Tirsdag den 5. januar 2016, 11.00

Læs mere

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU)

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) Bilag 7 Forretningsorden Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) Nærværende forretningsorden tager udgangspunkt i ITUs interimvedtægter af 30. juni 2003 samt lov nummer 403 af 28. maj 2003 om universiteter

Læs mere

VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG

VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences april 2014 Indhold Regelgrundlaget... 1 Krav til ph.d.-afhandlingen... 1 Bedømmelsesudvalgets

Læs mere

Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter

Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter Københavns Universitet har fælles retningslinjer for undervisningsevaluering

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Frokoststuen på 2. sal

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Frokoststuen på 2. sal D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til MØDEINDKALDELSE 22. OKTOBER 2008 Forum Mødedato: Tirsdag d. 28. oktober 2008, kl. 13.00-16.00 Sted:

Læs mere

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond

Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond Forretningsorden for bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond Forretningsordenen har hjemmel i 20, stk. 1, i lov nr. 384 af 26. april 2017 om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks

Læs mere

Høringssvar fra Djøf på forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse)

Høringssvar fra Djøf på forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) Til Uddannelses- og Forskningsministeriet Fremsendt pr. mail til: hoeringssvar@ufm.dk Emne: Høring bedre rammer Ref. WMQ/ wmq@djoef.dk 24.03.2017 Sagsnr: 2017-2144 Høringssvar fra Djøf på forslag til lov

Læs mere

Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010

Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010 Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010 Indledende bemærkninger Denne redegørelse for Kvalitetsorganisationen for Uddannelse ved Syddansk Universitetet blev oprindeligt

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag 1: LSU udøver sin virksomhed

Læs mere

1. Indledning Temaer Mål, strategi og økonomi Arbejds- og personaleforhold Tillid, samarbejde og trivsel...

1. Indledning Temaer Mål, strategi og økonomi Arbejds- og personaleforhold Tillid, samarbejde og trivsel... HR OG KOMMUNIKATION Temaer for HSU Godkendt af HSU 24. marts 2014 Marts 2014 Udarbejdet af: Jytte Beck, Leila D. Pedersen, Bo M. Pedersen, Ulla Mulbjerg og Erik Knudsen. Temaer for HSU Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Til stede: Bjarne Andresen (lokalklub 2), Anders Milhøj (lokalklub 4), Elisabeth Kofod-Hansen (kadk), Peter B. Andersen (lokalklub 1), Thomas Vils Pedersen

Læs mere

17. februar 2010 BT/lt J.nr / Referat af Aalborg Universitets bestyrelsesmøde 1-10,

17. februar 2010 BT/lt J.nr / Referat af Aalborg Universitets bestyrelsesmøde 1-10, Godkendt på bestyrelsens møde 2-10, 26.04.10. Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9940 9940 Fax 9815 2201 www.aau.dk 17. februar 2010 BT/lt J.nr. 2010-012/01-0031

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget L 203 Bilag 1 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget L 203 Bilag 1 Offentligt Forskningsudvalget 2016-17 L 203 Bilag 1 Offentligt Notat Kommenteret høringsnotat om udkast til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) 1. Indledning har i perioden fra den 24.

Læs mere

Studienævnsmøde den 27. juni Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 27. juni Sted: Anne Kjølby. Referent:

Studienævnsmøde den 27. juni Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 27. juni Sted: Anne Kjølby. Referent: I N S T I T U T F O R E N G E L S K, G E R M A N S K O G R O M A N S K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Studienævnsmøde den 27. juni 2012 M Ø D E R E F E R A T 27. JUNI 2012 Forum Studienævnet

Læs mere

Fortrolig Information er markeret med gråt og er til bestyrelsens eget brug. Det gælder ligeledes bilag, som er anført med gråt.

Fortrolig Information er markeret med gråt og er til bestyrelsens eget brug. Det gælder ligeledes bilag, som er anført med gråt. Til bestyrelsens medlemmer Direktionen Direkte tlf.: 7218 5072 E-mail: gigr@itu.dk Journalnr.: 2010-021-0018 8. september 2010 Fortrolig Information er markeret med gråt og er til bestyrelsens eget brug.

Læs mere

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Kvalitetshåndbogen for uddannelser på Science and Technology (ST) er et redskab for studienævnsmedlemmer, uddannelsesansvarlige, studieadministratorer, medlemmer af

Læs mere

Københavns Universitets regler om

Københavns Universitets regler om K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Københavns Universitets regler om prisopgaver I henhold til bekendtgørelse nr. 666 af 24. juni 2012 om eksamen og censur ved universitetsuddannelser 25, stk. 1

Læs mere

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU)

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) Journalnr.: 021-0003 Forretningsorden Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) 1 Forretningsordenens hjemmel Denne forretningsorden oprettes i henhold til vedtægterne for IT-Universitetet i København,

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet 1. Regelgrundlag 1. Samarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Akademisk Råd på Det Naturvidenskabelige Fakultet FAKULTETSSEKRETARIATET

Akademisk Råd på Det Naturvidenskabelige Fakultet FAKULTETSSEKRETARIATET D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T REFERAT 26. OKTOBER 2011 Forum Akademisk Råd på Det Naturvidenskabelige Fakultet FAKULTETSSEKRETARIATET

Læs mere

Forretningsorden for Udvalget vedr. god videnskabelig praksis. (Praksisudvalget) ved Københavns Universitet

Forretningsorden for Udvalget vedr. god videnskabelig praksis. (Praksisudvalget) ved Københavns Universitet Forretningsorden for Udvalget vedr. god videnskabelig praksis (Praksisudvalget) ved Københavns Universitet I henhold til beslutning på Praksisudvalgets møde den 5. februar 2014 fastsættes hermed en forretningsorden

Læs mere

Til dekanatet. Vedr.:

Til dekanatet. Vedr.: D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til dekanatet SAGSNOTAT 1. JULI 2010 Vedr.: Anvendelse af vejledere og eksaminatorer på bachelorkandidat-

Læs mere

Studienævnsmøde. Forum. Møde afholdt: 13. juni 2012 kl Sted: ØF 2A, Signe Bech. Referent:

Studienævnsmøde. Forum. Møde afholdt: 13. juni 2012 kl Sted: ØF 2A, Signe Bech. Referent: I N S T I T U T F O R P S Y K O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T M Ø D E R E F E R A T 19. JUNI 2012 Forum Studienævnsmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI Møde afholdt: 13. juni 2012 kl. 14.00

Læs mere

Inspiration hentes fra udlandet

Inspiration hentes fra udlandet 2014 tidsskrift om personaleledelse I 6 udgivet af Dansk HR Inspiration hentes fra udlandet HR til gavn for hele universitetet Lisbeth Møller, Vicedirektør for HR & Organisation på Københavns Universitet

Læs mere

IKS LSU Ordinært møde d. 17. januar 2018

IKS LSU Ordinært møde d. 17. januar 2018 IKS LSU Ordinært møde d. 17. januar 2018 Mødeleder: Bjarke Paarup Referent: Camilla Dimke Dato: 17. januar 2018 Varighed: 13.00-15.30 Tilstedeværende: Bjarke Paarup Henning Høgh Laursen Jytte Ringtved

Læs mere

Vicki Antosz (VA) TEL

Vicki Antosz (VA) TEL UNIVERSITY OF COPENHAGEN INSTITUT FOR ANTROPOLOGY [Modtager maks. 7 linjer] (tryk F11 for at springe fra felt til felt) REFERAT 29 SEPTEMBER 2015 Forum Samarbejdsudvalget Sociologi SEKRETARIATET FOR ANTROPOLOGI

Læs mere

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 11. maj 2006 Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Regeringens globaliseringsstrategi rummer en række nye initiativer på forskningsområdet

Læs mere

BM Bilag 5.A.1.

BM Bilag 5.A.1. BM 3-2006 Bilag 5.A.1. AARHUS UNIVERSITET Ledelsessekretariatet 22. maj 2006 J.nr. AU-2004-512-031 UDKAST Vedtægt for Aarhus Universitet Handels- og IngeniørHøjskolen (AU-HIH) 1 Oprettelse Aarhus Universitet

Læs mere

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET Institutlederen er instituttets øverste leder, hvis vigtigste opgave er at udøve et tydeligt og inspirerende lederskab, der sikrer og videreudvikler den højeste

Læs mere

Fakultetsledelsen FARMA. Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA

Fakultetsledelsen FARMA. Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Fakultetsledelsen FARMA Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA 20. SEPTEMBER 2007 Baggrund: Den nye Universitetslov, som træder

Læs mere

AC konference: Efter universitetsevalueringen 2009 hvad skal der ske?

AC konference: Efter universitetsevalueringen 2009 hvad skal der ske? AC - Sekretariatet Den 28. januar 2010 BBA Erik Jyllings åbningstale AC konference: Efter universitetsevalueringen 2009 hvad skal der ske? Velkommen til AC s konference om universitetsevalueringen. Og

Læs mere

Emne: Høring af forslag til ændring af Vedtægt for Københavns Universitet

Emne: Høring af forslag til ændring af Vedtægt for Københavns Universitet Fra: Dorthe Vejen Hansen Til: Cc: Ulf Riber Hedetoft; Signe Hove Jacobsen Emne: Høring af forslag til ændring af Vedtægt for : HUM Dato: 17. november 2017 09:54:16 Kære Jon Det Humanistiske Fakultet har

Læs mere

Møde afholdt: Tirsdag den 2. juni 2009 kl Sted: Lokale

Møde afholdt: Tirsdag den 2. juni 2009 kl Sted: Lokale DET HUMANISTISKE FAKULTET, AKADEMISK RÅD K Ø BENHAVNS UNIVERSITET GODKENDT MØDEREFERAT Forum: Akademisk Råd AKADEMISK RÅD Møde afholdt: Tirsdag den 2. juni 2009 kl. 10.00. Sted: Lokale 10.1.30 Referent:

Læs mere