Slutnotat om opkvalificeringsforløbene for undervisere, SKP-instruktører og vejledere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slutnotat om opkvalificeringsforløbene for undervisere, SKP-instruktører og vejledere"

Transkript

1 VIA University College har som en del af UIIV projektet afholdt 4 opkvalificeringsforløb med henblik på at styrke deltagernes generelle viden om iværksætteri og klæde dem på som iværksætteri undervisere, der kan være med til at styrke de unges lyst og muligheder for at blive iværksættere. Planlægningen og afviklingen er sket i tæt dialog mellem VIA og projektets styregruppe, hvilket har betydet, at der løbende fra det ene forløb til det næste er foretaget ændringer på basis af erfaringer og deltagerevalueringer. Der har ikke været vejledere tilmeldt på forløbene. Slutnotatet her beskriver hvordan forløbene har været tilrettelagt og hvad der har været vores målsætning med disse. Derudover beskriver vi, hvad der har fungeret godt og hvad der kunne gøres anderledes. Praktisk om forløbene Hvert forløb har haft en varighed på 4 dage fordelt på 2 x 2 dages varighed. Der er afholdt 2 forløb i Jylland og 2 på Sjælland. Se model nedenfor om struktur & indhold.

2 Tilrettelæggelsen har sigtet efter fire centrale kompetenceområder for elever i iværksætteri undervisning; Produkt- og konceptudvikling, Kunde- og konkurrentafklaring og relation, Ressourcer og netværk samt Etablering og karriereafklaring. Se mere om disse kompetenceområder og de underliggende færdigheds- og vidensmål her. Målet med forløbene - Hvad skal undervisning i iværksætteri gøre godt for? Forløbene har været tilrettelagt ud fra en overordnet forståelse af iværksætteri, som mødet mellem en iværksætter og muligheder i iværksætterens omgivelser. En iværksætter har tidligere været set som en person med særlige medfødte personlighedstræk. Men forskning har vist, at iværksætteri er noget der kan læres (Sarasvathy, 2001). Så når elever kommer med udtalelser om, at de ikke er en iværksættertype, ikke har en idé eller ikke har evnerne, så kan iværksætteri undervisning altså være med til at flytte eleverne til at blive potentielle iværksættere. Iværksætteri undervisning kan overordnet deles i to hovedområder; individets muligheder og muligheder i omgivelserne som individet kan gribe. I arbejdet med den enkelte elevs muligheder vægtes undervisning, der tager udgangspunkt i elevernes ressourcer og kompetencer, fx ved brug af personligheds- og teamprofiler samt arbejde med deres visioner og drømme for fremtiden. Undervisningen kan bygge på Effectuation teorien af Sarasvathy (2011), der ser fremtiden som noget, man kan påvirke gennem sine handlinger og ikke noget der bare sker. Teorien har fire grundlæggende principper; Bird-in-hand Løsninger skabes via de midler man har her og nu. Lemonade principle Man kan ikke undgå at fejle, men man kan lære af sine fejl. Crazy quilt Nødvendigheden i at skabe et netværk med ressourcepersoner, der kan bidrage til ens projekt. Affordable loss Man skal ikke investere mere i sit projekt, end hvad man er villig til at tabe. Når fokus er på muligheder i elevernes omgivelser arbejdes der med forretningsmodeller. F.eks. Business Model Canvas, Lean Start Up, SWOT, markedsanalyser og projektledelse. Vejen til at skabe elever med iværksætteri kompetencer er altså en yderst kompleks rejse, som med fordel kan veksle mellem identitetsarbejde og undersøgelse af muligheder i omgivelserne. Det centrale er, at iværksætteri undervisning skal styrke elevernes tro på, at de kan blive iværksættere, styrke deres mod og give dem redskaber til at kunne håndtere en konkret idé.

3 I iværksætteri undervisning arbejdes med elevernes foretagsomhed og handlingskompetencer. Det er ikke sandsynligt, at alle elever vil blive iværksættere, så det er også vigtigt at tænke progression og differentiering ind i undervisningen for at anerkende elevernes forskellighed. Men meget tyder på, at en bred iværksætteri undervisning kan være med til, at gøre iværksætteri til hverdagspraksis, hvilket kan danne basis for forskellige typer af værdiskabelse som det fremgår af modellen til højre. En værdiskabelse, der kan gavne samfundet bredt. En anden måde at visualisere det landskab iværksætteri undervisning lever i kan se ud som tegningen nedenfor. Den er lavet for VIA s studentervæksthus på læreruddannelsen med inspiration i Blenker m.fl. s model.

4 Forløbenes form Undervisningen har været præget af to overordnede didaktiske greb, som præsenteres her: Undervisning gennem iværksættteri (Hannon, 2005) er en forskningsbaseret pædagogisk metode, som vi har god erfaring med at anvende på opkvalificeringsforløb for undervisere. At undervise gennem betyder, at deltagerne, ligesom de elever underviserne efterfølgende skal udvikle undervisning til, skal lære at være kreative, nysgerrige, modige og villige til at tage chancer. De skal være rollemodeller for eleverne i forhold til, at turde eksperimentere med eget fag. Både i forhold til undervisningsformer og omkring selve indholdet. En deltager fra et af forløbene siger det sådan her: Lærerens personlige indstilling er meget vigtig når der undervises i iværksætteri. Læreren skal udvise engagement og viljestyrke. Læreren er nødt til at være åben over for elevernes ideer, også selvom de er tossede. Elevernes personlige indstilling har også betydning, og her er det vigtigt at lærerne bakker op og motiverer. Undervisning gennem iværksætteri er også praksisrelateret. Derfor var forløbene tilrettelagt på en måde, hvor deltagerne ikke kun blev præsenteres for forskellige værktøjer og metoder. De skulle også afprøve flere af disse i det vi har kaldt for øvebaner. Ofte med deres egen undervisning som udgangspunkt. Derudover blev der løbende arbejdet med at relatere værktøjer og metoder til iværksætteri undervisning i egen praksis. F..eks. med følgende spørgsmål? - Kan metoden bruges direkte i min undervisning? - Kan den tilrettes så den er anvendelig til mine elever? - Hvad kan eleverne få ud af at arbejde efter denne metode eller med dette værktøj? - Hvilke viden- og færdighedsmål kan der arbejdes med gennem denne metode? Denne løbende metakommuniktation om undervisningens indhold, har tvunget deltagerne til at reflektere over de forskellige værktøjers potentialer i arbejdet med at udvikle og kvalificere den enkeltes iværksætteri undervisning.

5 På hvert forløb blev der gennem de fire dage opbygget en Værktøjskasse med de anvendte metoder og værktøjer. Værktøjskassens indhold er et udvalgt udsnit af en rigdom af metoder og værktøjer, der kan anvendes i iværksætteri undervisning. Værktøjskassen indhold her er valgt af forløbets undervisere, som til daglig underviser i henholdsvis entreprenørskab for erhvervsskolelærere og Iværksætteri i Studentervæksthuset på VIA University College Campus Nord. Det andet didaktiske greb var eksperimenter i egen undervisning. Deltagerne har mellem de to gange forløbet var delt op i skulle afprøve små eller store delelementer af iværksætteri underivnisning i egen praksis. Eksperim enter lægger op til, at deltagerene også i mellemde 2 undervisningsgange arbejder med at omsætte forløbets indhold til anvendelse i egen undervisning. Enten for at komme i gang med iværksætteri undervisning eller for at kvalificere allerede eksisterende iværksætteri undervisning. Altså en nysgerrig undersøgelse af hvordan udvalgte metoder og værktøjer præsenteret på forløbet kan anvendes i egen undervisning. Og en undersøgelse af hvorvidt disse værktøjer og metoder så ud til at styrke elevernes vej til iværksætteri jf. projektets færdigheds- og vidensmål. Ideen med eksperimenterne var også, at de kunne lægge kimen til de undervisningsforløb delta gern efterfølgende skal udvikle til projektet. Eksempler på output fra forløbet Forløbene har på mange måder fungeret som videndelingsforum omkring udvikling af Iværksætteri undervisning på Erhvervsskoler, - på EUD, EUX, HHX og HTX. Her præsenteres et deltagerudviklet eksempel på, hvordan der helt konkret kunne arbejdes med fokus på de introducerede kompetenceområder for Iværksætteri i et 2-3 ugers forløb på begynderniveau.

6 FAGMÅL HVORDAN HVORNÅR HVORFOR Produkt- og konceptudvikling Kunde- og konkurrentafklaring og -relation Ressourcer og netværk Etablering & karriereafklaring Sammensætning af grupper ud fra personlige kompetencer. Øvelse omkring opstart af egen virksomhed med fysiske produkter eller serviceydelser. Produkt eller ydelse skal være nyskabende og differentiere sig fra konkurrenters ydelser eller produkter. Samme grupper. Opsøgende undersøgelser i forhold til konkurrentafklaring, markedsundersøgelser og markedsføring Invitere iværksættere og virksomheder ind i undervisningen. Invitere den finansielle sektor ind til at fortælle eleverne om etableringsomkostninger, ressourcer o.l. Øvelse: Overblik over personlige ressourcer (personlighedstyper). Hvem er jeg som person? - Hvor ser eleverne sig selv og hvilke karrieremuligheder og drømme har de? Hvad kræver det at opfylde disse drømme? Arbejde med metoden Visionboost (i forhold til handling og personlig indstilling). Visionboost er her med fokus på hvordan fagkombinationer gør det muligt for eleverne at nå deres må. Indledende øvelse ved starten af forløbet. Indledende øvelse ved starten af forløbet. Gerne flere spredt hen over forløbet. Indledende øvelse ved starten af forløbet. For at skabe en innovativ tankegang, som kan tages med videre i uddannelsesforløbet. Få kreativitet ind fra starten og prikke til elevernes nysgerrighed og personlige indstilling. På langt sigt for at skabe flere iværksættere ved at igangsætte en innovativ og nyskabende tankegang hos eleverne For at lære eleverne at danne relationer, analysere konkurrentsituationer og igangsætte en tankegang omkring salg og markedsføring. Træne elevernes evne til handling samt deres forståelse for og relation til omverdenen. For at give eleverne et professionelt netværk. Kende egne og andres ressourcer. Omverdens relationer i forhold til både den finansielle sektor og faglige netværksgrupper. Erfaring viser, at der er størst usikkerhed omkring budget, når man starter som selvstændig. Fordi vi ønsker at eleverne får et overblik over karrieremuligheder og iværksætteri værktøjer. Desuden ønsker vi, at eleverne lærer at visualisere egne visioner.

7 Eksemplet her relaterer sig til elever der er på et begynder niveau inden for iværksætteri. Det kan være forløb i den sidste del af uddannelsen, hvor eleverne aldersmæssigt er fra 18 år og op. F.eks. på hovedforløb på en EUD uddannelse. Men det kan også være noget der tænkes ind med overvejelser om en progression der kan løbe over hele elevens uddannelse fra start til slut. En deltager fra et af forløbene udtrykker det sådan her: Der skal sås nogle frø på grundforløbene, så eleverne har en idé om, hvad der skal til for at starte en virksomhed. Dette følges op på hovedforløb. De elever der brænder for det og viser engagement vil måske trække flere med den vej. Forløbenes styrker og udviklingsmuligheder Samlet peger deltagerevalueringerne samt evalueringer fra undervisere og projektgruppe på følgende styrker og udviklingsmuligheder: Styrker Værktøjskassen Forløbet har givet deltagerne nogle konkrete værktøjer og metoder med hjem og en del peger på, at forløbet har givet motivation til at gå i gang med iværksætteri undervisning hjemme på skolerne. De valgte metoder og værktøjer har været anvendelige for deltagerne. Det har været frugtbart for mange, at indholdet i værktøjskassen ikke kun er blevet præsenteret, men også konkret er blevet afprøvet på forløbene og relateret til deltagernes egen praksis. Denne afprøvning har betydet at undervisningsformen har været varieret, hvilket har fungeret godt. Sparring, videndeling, inspiration. Og mod For mange har mødet med kolleger fra andre skoler eller egen skole, med forløbets undervisere og projektgruppen, som har været med hele vejen, været til stor inspiration. Det at mødes med undervisere fra andre uddannelser og sammen diskutere og dele erfaringer om iværksætteri undervisning har for mange været rigtig godt. Nye iværksætteri undervisere har fået blod på tanden til at gå i gang og garvede undervisere er blevet motiverede til at arbejde videre og eksperimentere med nye undervisningsformer. For forløbets undervisere og projektgruppen, har forløbene betydet, at vi gennem den løbende dialog fra gang til gang har fået ny viden om iværksætteri undervisning på Erhvervsskoler og hvilke typer af opkvalificeringsforløb der ser ud til at være konstruktive for underviserne. Forløbet har vægtet en åben og nysgerrig dialog i mellem alle parter. Netværk Deltagerne har etableret netværk med nye kolleger. Særligt deltagere fra de samme skoler har etableret nye samarbejder, som fremover kan styrke deres arbejde med at udvikle iværksætteri undervisning.

8 Udviklingsmuligheder For fremtidige opkvalificeringsforløb i iværksætteri undervisning Erhvervsfremmesystemet og rollemodeller Det er en rigtig god ide, at invitere repræsentanter fra de lokale erhvervsfremmesystemer ind og fortælle om de forskellige sparringsmuligheder for iværksættere. På et af forløbene var det lokale erhvervsfremmesystem præsenteret, hvilket gav deltagerne vigtig viden om mulighederne for et fremtidigt samarbejde. Det ville også være givende for deltagerne at møde nogle rollemodeller i form af iværksættere med baggrund i de uddannelser deltagerne arbejder med. Endnu mere fokus på iværksættteri De undervisningsforløb som deltagerne arbejder med efterfølgende har en tendens til at innovation og iværksætteri flyder sammen. Det viser, at iværksætteri undervisning er en kompleks størrelse jf. ovenstående skriv om forløbets mål. En mulig løsning på denne problemstilling kan være, at man på denne type forløb underviser mere om iværksætteri frem for gennem iværksætteri. Fx ved at introducere deltagerne til konkrete undervisningsforløb, som de efterfølgende ville kunne bruge i egen praksis. Vores fokus på undervisning gennem iværksætteri har betydet, at deltagerne efter forløbet har skulle udvikle deres egen iværksætteri undervisning. De centrale overvejelser omkring valget mellem de to metoder handler bl.a. om, hvorvidt der skal gives tid til afprøvning af metoder og refleksion over, hvordan metoderne konkret kan anvendes i deltagernes egen iværksætteri undervisning. Klare rammer og vilkår for deltagerne For nogle deltagere har det været uklart hvilke krav og forventninger deres organisation havde til deres deltagelse. Dialogen omkring projektet dets formål og produktkrav, var ikke på alle skoler blevet formidlet fra ledelse til undervisere. Uvisheden skabte hos nogle deltagere en del fustration, som betød, at de ikke fik det optimale ud af forløbet. Dette viser, at det er super vigtigt, at deltagerne er klædt på hjemmefra i forhold til hvad arbejdspladsen forventer omkring deres deltagelse. Ligeledes er det vigtigt med vished om hvilke ressourcer der gives til de forskellige opgaver der følger med forløbet. Stor diversitet blandt deltagere Deltagerne har været en meget divers målgruppe. Såvel i forhold til fag og uddannelser som i forhold til hvor i disse forskellige uddannelser deltagerne har undervisning. F.eks. grundforløb 1, 2 eller hoverforløb. Diversiteten har en styrke på sådanne forløb, men det er også en udfordring at lave undervisning der favner så bredt og giver alle deltagere noget meget konkret med hjem.

9 Litteratur Blenker, P., Korsgaard, S., Neergaard, H. & Thrane, C. (2011): The questions we care about: paradigms and progression in entrepreneurship education Hannon, Paul, D. (2005): Philosophies of enterprise and entrepreneurship education and challenges for higher education in the UK. In: International Journal of Entrepreneurship and Innovation 6 (2): Sarasvathy, S (2001): What makes entrepreneurs entrepreneurial. The Darden Graduate School of Business Administration Sarasvathy, S et. al. (2011): Effectual Entrepreneurship. Routledge

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS E3U 2016 Undervisningsdesign Forud for skitsering af mit undervisningsdesign præsenteres de forhold, som danner baggrunden for mit design. Målgruppe

Læs mere

Opkvalificeringsforløb i Iværksætteriundervisning

Opkvalificeringsforløb i Iværksætteriundervisning Opkvalificeringsforløb i Iværksætteriundervisning 1 Begrebsafklaring Iværksætteri Iværksætteri betyder virksomhedsopstart. Opfinderdimensionen er ikke et must. Virksomheden kan rette sig mod såvel produkt

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Den skabende skole makers mindset FabLab Innovation, Odense d. 28/4 2014 Helle Munkholm Davidsen, ph.d. Centerleder Innovation og Entreprenørskab Forskning og innovation, UCL

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB PRÆSENTATION HVAD ER UDFORDRINGEN? HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER SKABE LØSNINGER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab

Læs mere

Tilføj hjælpelinjer: Forløb i innovation

Tilføj hjælpelinjer: Forløb i innovation Forløb i innovation Didaktiske principper Viden, kundskaber og kompetencer i innovation forudsætter faglig indsigt. Endvidere er elevernes egne ressourcer og innovative kompetencer er i fokus. Det induktive

Læs mere

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format Kort om konteksten for modulet (Årgang, sammenhæng med fagområdet, andre fagområder på årgangen, udvalgte kvalitetskriterier som afsæt for det didaktiske design/ format, andet) Hvorfor er det vigtigt med

Læs mere

ENPREPRENØRSKAB LINDA GREVE

ENPREPRENØRSKAB LINDA GREVE ENPREPRENØRSKAB LINDA GREVE PARADIGMER I ENTREPRENØRSKABEN 1 2 3 4 1. PARADIGME ENTREPRENØRSKAB ER EN MEDFØDT EVNE 2. PARADIGME ENTREPRENØRSKAB ER EN PROCES 3. PARADIGME ENTREPRENØRSKAB ER KOGNITION 4.

Læs mere

Håndværk og design KiU modul 2

Håndværk og design KiU modul 2 Håndværk og design KiU modul 2 Modultype, sæt kryds: Basis, nationalt udarb.: Modulomfang: 10 ECTS Basis, lokalt udarb.: Særligt tilrettelagt modul X Modulbetegnelse (navn): Modul 2. Kompetencer i håndværk

Læs mere

PROTOTYPE MATEMATIKFORLØB 8. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE

PROTOTYPE MATEMATIKFORLØB 8. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE PROTOTYPE MATEMATIKFORLØB 8. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE DIDAKTISKE MÅL: AT FORBINDE LÆRNGSMÅL OG ELEVERNES MEDBESTEMMELSE Dette forløb udgør en prototype på et matematikforløb til 8. klasse,

Læs mere

Pædagogisk ledelse. Team. Kvalitet. Undervisning

Pædagogisk ledelse. Team. Kvalitet. Undervisning Pædagogisk ledelse Målsætning 1 Team Målsætning 2 Kvalitet Elev Undervisning Differentiering Målsætning 3 Undervisningsmiljø Målsætning 4 De 4 målsætninger: I aftalen om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser

Læs mere

Skolemål og praktikmål. Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT GRUNDFORLØB

Skolemål og praktikmål. Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT GRUNDFORLØB Opgaver BEDRE KOBLING MELLEM SKOLE OG PRAKTIK MED TILTAGET PLAKAT OG SIGNATURPROJEKT Plakat og signaturprojekt i tema 2 i Evaluering af projekter i puljen til vidensunderstøttelse af implementering af

Læs mere

Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder -

Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder - Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder - Ellen Kjær, SEVU 3. Juni 2015 Paradigmernes betydning Politiske Visioner Erhvervsuddannelserne Praksis

Læs mere

Afsluttende opgave E3U Tau Rebecca Mikkelsen

Afsluttende opgave E3U Tau Rebecca Mikkelsen Afsluttende opgave E3U Tau Rebecca Mikkelsen Mit undervisningsdesign Jeg har udviklet et undervisningsdesign til faget innovation, der træner eleverne i at være nysgerrige og stille spørgsmålstegn ved

Læs mere

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Verden, arbejdsmarked og samfund forandrer sig, og det gør kravene til skole og uddannelse også.. Over hele verden er der således fokus på

Læs mere

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER SEMINAR 3 ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER - Fokus på læringsudbytte af entreprenørielle processer AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Program for dagen

Læs mere

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis.

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis. Uddannelsesplan for Modul 13 - Praktikperiode 3 - DTP Institutionens navn: Daginstitutionen Palmeallé Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Virksomhedskoncept. Virksomhedssamarbejde - erfaringer og anbefalinger

Virksomhedskoncept. Virksomhedssamarbejde - erfaringer og anbefalinger Virksomhedskoncept SAMARBEJDET GIVER DE UNGE BLOD PÅ TANDEN, OG DE FÅR ØJNENE OP FOR, HVAD DET BETYDER AT TAGE KONTAKT, TURDE SØGE INFORMATION, STILLE SPØRGSMÅLSTEGN VED, HVORDAN MAN SELV KAN ÆNDRE NOGET.

Læs mere

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshop Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshoppen talent på HG 1. Hvem er jeg? 2. Hvorfor er jeg her? 3. Hvad vil jeg underholde om? 4. Hvem er I? Positiv Clearence Vælg ½ postkort.

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang I Tønder Kommunes strategiplan fremgår det under Uddannelsesstrategien, at iværksætteri skal fremmes i Tønder Kommune som et bidrag til at hæve det generelle

Læs mere

Den studerendes plan for 2. praktik, inkl. udtalelse Rev

Den studerendes plan for 2. praktik, inkl. udtalelse Rev Den studerendes plan for 2. praktik, inkl. udtalelse Rev. 05.05.16 Praktiksted Fritidscenter Ydre Valby Praktikvejleder Studerende Praktikansvarlig underviser 2. praktikperiode Skole- og fritidspædagogik

Læs mere

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov

Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov DANSKE ERHVERVSSKOLER KORT OG GODTOG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER KORT OG GODT Om erhvervsskolers arbejde med fremtidens kompetencebehov 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Definition af pædagogiske begreber. Indhold. Praksisbaseret, praksisnær og praksisrelateret undervisning. Pædagogiske begreber, oktober 2014

Definition af pædagogiske begreber. Indhold. Praksisbaseret, praksisnær og praksisrelateret undervisning. Pædagogiske begreber, oktober 2014 Definition af pædagogiske begreber I tekster om reformen af erhvervsuddannelserne anvendes en række pædagogiske begreber. Undervisningsministeriet beskriver i dette notat, hvordan ministeriet forstår og

Læs mere

De unge er storforbrugere af it, derfor skal erhvervsskolerne også være det

De unge er storforbrugere af it, derfor skal erhvervsskolerne også være det De unge er storforbrugere af it, derfor skal erhvervsskolerne også være det Tal om de 16-19 årige 99% har mobiltelefoner 92% bruger nettet hver eller næsten hver dag 87% bruger sociale netværkssites 83%

Læs mere

Links&til&Entreprenørskabsbog&og&Knud&Illeris& & Knud&Illeris&om&transformativ&læring& http://edu.au.dk/forskning/videoforelaesninge

Links&til&Entreprenørskabsbog&og&Knud&Illeris& & Knud&Illeris&om&transformativ&læring& http://edu.au.dk/forskning/videoforelaesninge Links&til&Entreprenørskabsbog&og&Knud&Illeris& & Knud&Illeris&om&transformativ&læring& http://edu.au.dk/forskning/videoforelaesninge r/transformativ>laering>og>identitet& & Link&til&den&bog&Pia&Rasmussen&har&skrevet&sammen&med&Per&

Læs mere

Praktik i egen virksomhed. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Lone Stubdrup, specialkonsulent

Praktik i egen virksomhed. Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Lone Stubdrup, specialkonsulent Praktik i egen virksomhed Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet Lone Stubdrup, specialkonsulent Hvem er hun? Lone Stubdrup Aarhus Universitet 2005-2009 2009-2011 2011-2014 2014- Iværksætter, selvstændig

Læs mere

KREATIVITET. I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson

KREATIVITET. I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson KREATIVITET I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson Fra udfordring over muligheder 1l prototype i entreprenørielle undervisningsdesigns På seminar to lægger vi ud

Læs mere

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis.

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis. Uddannelsesplan for Modul 13 - Praktikperiode 3 - DTP Institutionens navn: Børnehaven Over Vejen Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis Uddannelsesplan for Modul 13 - Praktikperiode 3 - DTP Institutionens navn: Daginstitutionen Skovbrynet Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

Uddannelsesplan 3. praktik - Social- og specialpædagogik

Uddannelsesplan 3. praktik - Social- og specialpædagogik Uddannelsesplan 3. praktik - Social- og specialpædagogik Område 4: Samarbejde og udvikling 3. praktikperiode. Området retter sig mod samarbejdsrelationer i og udvikling af social- og specialpædagogisk

Læs mere

METODE TIL TRÆNING AF INNOVATIVE KOMPETENCER I SAMFUNDSFAG

METODE TIL TRÆNING AF INNOVATIVE KOMPETENCER I SAMFUNDSFAG METODE TIL TRÆNING AF INNOVATIVE KOMPETENCER I SAMFUNDSFAG You cannot sit and wait for innovation. You have to go after it with a club. - Jack London Hvad er det? Innovation - Hvad er det? Nyt, nyttigt,

Læs mere

Studieplan. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Termin. Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2017/18 Vejen Business College

Studieplan. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Termin. Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2017/18 Vejen Business College Studieplan Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2017/18 Vejen Business College Hhx Innovation B Tove Kristensen hh1217-ef1718-inn/afs

Læs mere

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde. Uddannelsesplan for Modul 4 - Praktikperiode 1 Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage studerende.

Læs mere

Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune

Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune Innovation og folkeskolereformen Ved at være med i Edison arbejder man med innovation, som er et af

Læs mere

Velkommen til infomøde

Velkommen til infomøde Velkommen til infomøde Det er ikke problemet der er problemet, men måden vi tænker og taler om problemet der er problemet. Innovation, Iværksætteri og ledelse - Et samarbejde mellem DGI og Efterskoleforeningen

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

SAND BOX AARHUS UNIVERSITET. AU Center for Entreprenørskab og Innovation www.studentervaeksthus.au.dk

SAND BOX AARHUS UNIVERSITET. AU Center for Entreprenørskab og Innovation www.studentervaeksthus.au.dk SAND BOX AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET AU Center for Entreprenørskab og Innovation www.studentervaeksthus.au.dk SAND BOX PÅ AARHUS UNIVERSITET Afprøv iværksætteri - og find ud af, om iværksætteri

Læs mere

Innovationskompetence

Innovationskompetence Innovationskompetence Innovation i skolen Når vi arbejder med innovation i grundskolen handler det om at tilrette en pædagogisk praksis, der kvalificerer eleverne til at skabe og omsætte nye idéer, handle

Læs mere

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner: Handling, Kreativitet, Omverdensrelation og Personlig indstilling (Fonden for

Læs mere

MIL valgmodul Efterår 2017: Entreprenørskab som værdiskabelse og didaktisk metode

MIL valgmodul Efterår 2017: Entreprenørskab som værdiskabelse og didaktisk metode MIL valgmodul Efterår 2017: Entreprenørskab som værdiskabelse og didaktisk metode Undervisere: Lektor Sarah Robinson, Aarhus Universitet Lektor Christian Dalsgaard, Aarhus Universitet (modulansvarlig)

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

10. skoleår på TietgenSkolen. - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole. www.ffe-ye.dk

10. skoleår på TietgenSkolen. - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole. www.ffe-ye.dk 10. skoleår på TietgenSkolen - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole www.ffe-ye.dk 10. skoleår på TietgenSkolen - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole TietgenSkolen og Korsløkke Ungdomsskole har

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik

B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik Dagtilbudspædagogik 2. Praktikperiode Kompetenceområde: Relationer og kommunikation Området retter sig mod relationer, samspil

Læs mere

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger.

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger. Innovation C 1. Fagets rolle Innovation C omfatter viden inden for invention, innovation og diffusion. Innovation beskæftiger sig med innovative processer, projektstyring, projektforløb og forretningsplaner.

Læs mere

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Kvalitet i dansk og matematik Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Om projektet Kvalitet i dansk og matematik (KiDM) er et nyt stort forskningsprojekt, som vil afprøve, om en undersøgende didaktisk

Læs mere

Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune

Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune Bliv opfinder! Et spændende og anderledes tilbud til kommende 6. og 7. klasses elever i Vejen kommune Lay out: Vejen Kommune Tekst: Dagtilbud & skole, Vejen Kommune Fotos: Vejen Kommune Udgivet: Marts

Læs mere

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10.

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. Etablering og udvikling Erhvervsskolen Nordsjælland FAGRETNINGER PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. klasse Esnord.dk Erhvervsskolen Nordsjælland EUD EUX HHX

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi

Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi For at vi på ZBC kan leve op til kravene i den kommende EUD reform er det nødvendigt, at vi fortsat sikrer udvikling af medarbejdernes kompetencer. Udgangspunktet for kompetenceudviklingen

Læs mere

Den studerendes plan for 3. praktik, inkl. udtalelse Rev

Den studerendes plan for 3. praktik, inkl. udtalelse Rev Den studerendes plan for 3. praktik, inkl. udtalelse Rev. 05.05.16 Praktiksted Skolen i Sydhavnen Praktikvejleder Studerende Praktikansvarlig underviser 3. praktikperiode Skole- og fritidspædagogik Pædagoger

Læs mere

Indledning. Mål. Målgruppe

Indledning. Mål. Målgruppe 1 2 Indledning I henhold til Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 er fire forudsætninger afgørende for, at børn og unge kan begå sig i en digital fremtid 1 : I en tidlig alder at blive

Læs mere

Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne

Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne Projektbeskrivelse Undersøgelse af professionshøjskolernes tilgang til og arbejde med det strategiske kompetenceløft af erhvervsskolelærerne Undervisningsministeriet har bedt Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Sundhed, krop og stil November 2014 Indledning Faget Sundhed, krop og stil som valgfag, er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse. Eleverne

Læs mere

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold:

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold: Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Når udfordringen i læreruddannelsen er at udvikle en mere ambitiøs studiekultur (jf. Evaluering af Læreruddannelsen, dec. 2018) anbefaler arbejdsgruppen,

Læs mere

Workshop plan for Next Step foråret 2017

Workshop plan for Next Step foråret 2017 Workshop plan for Next Step foråret 2017 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner:,, og (Fonden for Entreprenørskab, 2015). Disse kan ses i til formålene samt i forhold

Læs mere

Fordybelsesmoduler 2015. Læreruddannelsen University College Lillebælt

Fordybelsesmoduler 2015. Læreruddannelsen University College Lillebælt Fordybelsesmoduler 2015 Læreruddannelsen University College Lillebælt 1 2 Indholdsfortegnelse Social inklusion at arbejde med udvikling af elevers sociale trivsel og kompetencer i folkeskolen... 4 Musical

Læs mere

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser, 2013 Kompetenceudviklingen skal medvirke til at gøre undervisningen bedre og give

Læs mere

Ledelses- og medarbejdergrundlag

Ledelses- og medarbejdergrundlag Ledelses- og medarbejdergrundlag Redigeret den 27. november 2015 1 of 9 Grundlæggende resultatansvar Kommunikere tydeligt 7 nøglekompetencer: Være rollemodel Være faglig stærk Kommunikere tydeligt Være

Læs mere

Company Programme kan integreres i mange forskellige fag på de forskellige ungdomsuddannelser

Company Programme kan integreres i mange forskellige fag på de forskellige ungdomsuddannelser Company Programme Hvad er Company Programme? Company Programme er et learning-by-doing-forløb, hvor elever fra ungdomsuddannelserne lærer at udvikle, afprøve og realisere gode ideer inden for alt fra social

Læs mere

Afsætning A hhx, august 2017

Afsætning A hhx, august 2017 Bilag 22 Afsætning A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Afsætning er et samfundsvidenskabeligt fag, der omfatter viden, kundskaber og kompetencer inden for økonomi, sociologi og psykologi.

Læs mere

Praktikopgaver. Den pædagogiske assistentuddannelse

Praktikopgaver. Den pædagogiske assistentuddannelse Praktikopgaver Den pædagogiske assistentuddannelse Gældende for elever der er startet efter 1. januar 2016 Praktikopgaver til brug i elevernes praktikperioder De følgende seks praktikopgaver er udarbejdet

Læs mere

kravet om fuld kompetencedækning glig og didaktisk udvikling på skolerne gennem udvikling af stærke fagteam og skolens faglige

kravet om fuld kompetencedækning glig og didaktisk udvikling på skolerne gennem udvikling af stærke fagteam og skolens faglige Middelfart Kommune kompetenceudvikling i forbindelse med folkeskolereform På baggrund af møde mellem Middelfart Kommunes reformgruppe og UCL d. 3. april 2014 fremsendes hermed udkast til kompetenceudviklingsforløb

Læs mere

INDHOLD & PRAKTISK INFORMATION

INDHOLD & PRAKTISK INFORMATION KICKSTARTER Brænd igennem som iværksætter INDHOLD & PRAKTISK INFORMATION Uddybende information om Kickstarter, de bagvedliggende metoder, underviserne samt praktiske informationer. Vi håber, du synes det

Læs mere

Vision mission strategi værdier. University College Sjælland Bioanalytikeruddannelsen, Næstved

Vision mission strategi værdier. University College Sjælland Bioanalytikeruddannelsen, Næstved Vision mission strategi værdier University College Sjælland Bioanalytikeruddannelsen, Næstved Vision Det er UCSJ Bioanalytikeruddannelsen Næstveds vision at være en anerkendt og ønsket aktør i forhold

Læs mere

ENTREPRENØRSKAB FRA GRUNDSKOLE TIL UNGDOMSUDDANNELSE OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE

ENTREPRENØRSKAB FRA GRUNDSKOLE TIL UNGDOMSUDDANNELSE OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE ENTREPRENØRSKAB FRA GRUNDSKOLE TIL UNGDOMSUDDANNELSE OG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE NYERE DISKUSSIONER BLANDT FORSKERE OG UNDERVISERE Innovation vs. entreprenørskab Noget der er derude? Noget der skabes? Genstand

Læs mere

Kategoriseringsmodel

Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodellen er udarbejdet og udgivet af: Fonden for Entreprenørskab Ejlskovgade 3D 5000 Odense C Mail: post@ffe-ye.dk 2018 Indhold Introduktion... 5 Fagligt indhold...

Læs mere

Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper

Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper Hvilke to-tre feedbackpunkter har I særligt taget til jer? Og hvordan kan de bruges i det videre arbejde med at justere/tilpasse jeres undervisningsdesigns?

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

DIGITALE TEKNOLOGIER I ERHVERVSRETTEDE UDDANNELSER

DIGITALE TEKNOLOGIER I ERHVERVSRETTEDE UDDANNELSER PRÆSENTERER I SAMARBEJDE MED UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND: - DIPLOMMODULET - DIGITALE TEKNOLOGIER I ERHVERVSRETTEDE UDDANNELSER 10 ECTS POINT Bestående af Tydelig læring i kombination med Digital forankring

Læs mere

Innovative kompetencer og fleksibel organisering af undervisning. Startkonference i Forskningsnetværk under MBU CUDiM 12.

Innovative kompetencer og fleksibel organisering af undervisning. Startkonference i Forskningsnetværk under MBU CUDiM 12. Innovative kompetencer og fleksibel organisering af undervisning Startkonference i Forskningsnetværk under MBU CUDiM 12. september 2013 Disposition Hvad er innovation? begreb, didaktik og faglige dimensioner

Læs mere

VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på baggrund af VIAs koncernstrategi med de fire udfordringer:

VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på baggrund af VIAs koncernstrategi med de fire udfordringer: Gør tanke til handling VIA University College Dato: 30.04.2015 U0200-7-02-1-14 Aftryk på verden Sådan arbejder vi med strategien VIA Sundheds strategiske initiativer og indsatsområder er blevet til på

Læs mere

Syddansk Universitet Kolding. Udviklingsprogram for sociale innovatører. Nye værktøjer til løsning af komplekse sociale problemer

Syddansk Universitet Kolding. Udviklingsprogram for sociale innovatører. Nye værktøjer til løsning af komplekse sociale problemer Syddansk Universitet Kolding Udviklingsprogram for sociale innovatører Nye værktøjer til løsning af komplekse sociale problemer We cannot solve our problems with the same thinking that created them, Albert

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

Uddannelsesplan for pædagogstuderende på Guldberg Skole

Uddannelsesplan for pædagogstuderende på Guldberg Skole Uddannelsesplan for pædagogstuderende på Guldberg Skole Skolens grundoplysninger: Guldberg Skole Sjællandsgade 10 / Stevnsgade 38 2200 København N Skolens kontor: Tlf. 33664747 E-mail: mail@guldbergskole.kk.dk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni, skoleåret

Læs mere

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 PÆDAGOGIK PÅ EUD Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 ZBC Ringsted Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 ZBC Næstved Handelsskolevej

Læs mere

KONSEKVENSPÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE

KONSEKVENSPÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE KONSEKVENSPÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE PÆDAGOGIK MED HANDLING UDDANNELSE MED VILJE ARBEJDE MED FREMTID Jeg har fået redskaber til at støtte indsatte i at ændre vaner. Det at anerkende individet som ligeværdigt

Læs mere

Fra ide til handling. Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design

Fra ide til handling. Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design Fra ide til handling Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design Bo Ditlev Pedersen, Cand.pæd.pæd., pædagogisk konsulent/underviser på læreruddannelsen 28. September 2018 Har vi en udfordring

Læs mere

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Forløb om undervisnings- differentiering Introduktion . Introduktion Dette undervisningsforløb er udarbejdet til Programmet

Læs mere

3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder

3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder 3: Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder Tværgående indsats for unge i udsatte boligområder Projektleder Peter Rasmussen, Fonden for Entreprenørskab Teamleder Pernille Berg, Fonden for Entreprenørskab

Læs mere

Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere

Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere Velkommen til opstartsmødet for CP-undevisere Velkomst 10.00 Bordet rundt (hvem er jeg, hvorfor er jeg her) Hvad er Fonden for Entreprenørskab Nye Company Programme-undervisere 10.30 Præsentation af Company

Læs mere

INDLEDNING. Undervisningskendskab et kompetenceområde og en bog. Kompetencemål som udgangspunkt

INDLEDNING. Undervisningskendskab et kompetenceområde og en bog. Kompetencemål som udgangspunkt INDLEDNING Undervisningskendskab et kompetenceområde og en bog Denne bog er tænkt som en introduktion og et arbejdsredskab til brug i kompetenceområdet undervisningskendskab i læreruddannelsen. Kompetenceområdets

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Kvalitetsinitiativer (FL 2013)

Kvalitetsinitiativer (FL 2013) Kvalitetsinitiativer (FL 2013) Til inspiration Regeringen indgik den 8. november 2012 en finanslovsaftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti om: Bedre erhvervsuddannelser

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship STUDIEORDNING for Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship Revideret 3. juli 2018 Indhold 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 4 nationale fagelementer... 4

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale.

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale. Ansøgningsskema Ansøgning til projektmidler for Grundskoleområdet forår 2018 Innovation og entreprenørskab i skolens fag 1 Grundlæggende Innovation og entreprenørskab skal, i henhold til skolereformen,

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Innovation, iværksætteri og talenter på ungdomsuddannelser Udfordring Den regionale vækst og udviklingsstrategi adresserer

Læs mere

Området retter sig mod tværprofessionelt samarbejde og det lovgivningsmæssige og organisatoriske grundlag for pædagogens ansvar og opgaver.

Området retter sig mod tværprofessionelt samarbejde og det lovgivningsmæssige og organisatoriske grundlag for pædagogens ansvar og opgaver. Uddannelsesplan for Modul 13 - Praktikperiode 3 - SFP Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Forstå dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 3

Forstå dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 3 Forstå dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 3 Læringsmål At deltagerne reflekterer over og videndeler omkring afprøvninger i praksis At deltagerne får kendskab til og øver teknikker og

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til lærere og pæda goger i grundskolen. Redskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet

Læs mere

og pædagogisk metode Aalborg Ungdomsskole UNGAALBORG ; )

og pædagogisk metode Aalborg Ungdomsskole UNGAALBORG ; ) Værdier og pædagogisk metode i Introduktion Undervisningen af unge i skal gøre en forskel for den enkelte unge. Eller sagt på en anden måde skal vi levere en høj kvalitet i undervisningen. Derfor er det

Læs mere

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2 Forbered dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 2 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver handlinger i Forbered fasen, og hvordan de kan træne innovationskompetencer gennem disse

Læs mere

Temperaturmåling 2010

Temperaturmåling 2010 Temperaturmåling 2010 Detaljeret Daginstitution Brædstrup 2010 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud INDLEDNING Denne rapport præsenterer dagtilbuddets egne resultater af temperaturmålingen gennemført

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Bogsæt Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni,

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARDS DNA Hvorfor afholder vi Danish Entrepreneurship Award - DNA Med Danish Entrepreneurship Award vil vi skabe inspiration og motivation til

Læs mere