INDSATSOMRÅDE: FRA SPECIAL- TIL ALMENOMRÅDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDSATSOMRÅDE: FRA SPECIAL- TIL ALMENOMRÅDET"

Transkript

1 INDSATSOMRÅDE: FRA SPECIAL- TIL ALMENOMRÅDET Børn- og Ungeforvaltningen, forår 2019

2 Fra special- til almenområdet Alle børn og unge i dagtilbud og skole med forskellige udfordringer eller mistrivsel. Børn- og Ungeforvaltningen har en række indsatser, der er specialiseret og samlet på færre enheder og medarbejdere grundet deres kompleksitet. Dette er udviklet ud fra en tankegang om at samle specialistkompetencer ét sted. Det sker eksempelvis ved at samle børn og unge, der er kommet til landet som flygtninge i specielle modtagerklasser på bestemte skoler, eller ved at børn med autisme primært visiteres til Enghaveskolens Børnehave. Ved at samle specialindsatser på få enheder, har der (for nogle børn og unge og i visse indsatser) vist sig udfordringer med eksempelvis skift for børnene eller manglende kontakt til almenområdet eller lokalområdet. BESKRIVELSE AF DEN NYE TILGANG? Der er et tiltagende fokus på, at de børn og unge, der modtager specialindsatser, også (for)bliver en del af almenområdet. Det vil sige, at flere børn og unge har deres daglige gang og modtager de rette indsatser som en del af deres dagligdag i de almene dagtilbud og skoler. Det gør vi blandt andet ved at ændre på tilgangen til nogle af indsatserne således, at disse i højere grad kan foregå sammen med de øvrige børn og unge i almenområdet. Det vil være til gavn for det enkelte barn, der modtager indsatsen, for de øvrige børn samt for medarbejderne. I den ændrede tilgang tages der for eksempel afsæt i følgende indsatser: En omlægning af dele af ordblindeindsatsen fra én skole til forskelligartede tilbud på de resterende skoler med understøttelse af Videns- og Kompetencecenter for læsning. Implementering af modtagerfleks på alle skoler frem for afgrænsede modtagerklasser. Særlige indsatser i forhold til eksempelvis børn med autisme eller børn med udadreagerende adfærd i almene dagtilbud. Oplever borgerne større sammenhæng på tværs af Er der større effekt af de kommunale indsatser og ydelser? Oplever medarbejderne større sammenhæng på tværs af Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Ungeforvaltningen? Hvordan opfyldes målet? Borgerne en større sammenhæng mellem de almene tilbud og de specialindsatser, som nogle børn og unge har behov for, og får mulighed for at blive i lokalområdet. Børnene og de unge får en mindre indgribende indsats, og der er mindre risiko for parallelindsatser. Der er færre snitflader for medarbejderne og en højere grad af mulighed for faglig sparring. Ovenstående indsatser skaber omkostningsreduktioner på tværs af skole og dagtilbud.

3 Modtagerfleks ( Skolegang på distriktsskolen ) Nyankomne børn og unge i folkeskolealderen. Der er arbejdet med omlægningen af modtagerklasser til modtagerfleks siden Arbejdet har betydet et paradigmeskifte på modtagerområdet. Et skifte, der opleves virkningsfuldt i forhold til indsatser, budget m.v. I stedet implementeres modtagerfleks på alle skoler, hvor nyankomne elever optages direkte i det skoletilbud, som de på sigt skal være en del af. De afgrænsede modtagerklasser betyder, at det ikke altid er muligt at honore en modtagerfleks, når der også skal tages højde for, at etablerede klasser skal fyldes op, når der er givet midler ud til x antal elever. BESKRIVELSE AF DEN NYE TILGANG? Fuld implementering af modtagerfleks som model på området fremfor afgrænsede modtagerklasser. Arbejdet understøttes centralt af tilkoblet lærer fra almenskolen, som er udlånt en dag om ugen til at arbejde med nyankomne elever på tværs af skolerne. Ligeledes understøttes arbejdet af nyt oprettet netværk for DSA-vejledere. Oplever borgerne større Er der større effekt af de kommunale indsatser og ydelser? Oplever medarbejderne større Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Ungeforvaltningen? Hvordan opfyldes målet? Eleverne går i folkeskole i nærområdet, hvor de bor. Alle støttefunktioner er tæt på, da de er tilknyttet skolen. Nyankommende elever, som hurtigt optages på en almenskole, integreres hurtigere jf. erfaringer fra Canada. Ved at placere eleven på den almene distriktsskole bliver indsatsen over for eleven en del af skolens øvrige indsatser. Medarbejderne behøver således ikke at skulle forholde sig til nye snitflader/samarbejdsfalder. Se ovenfor

4 Læsecentret - Højmeskolen ( Skolegang på distriktsskolen ) Elever fra klassetrin Et forløb i Læsecentret på Højmeskolen varer almindeligvis et skoleår. Alle elever modtager samtidig i løbet af skoleåret undervisning i egen klasse i ca. seks uger. Midtvejs i opholdet er eleven på sin hjemskole i fire uger, og elever afslutter skoleåret med at være i egen klasse i to uger. Samtidig er eleven hver tirsdag på sin hjemskole fra kl Når eleven starter i Læsecenteret, får han/hun udleveret en rygsæk indeholdende en bærbar computer, som er installeret med de programmer, der bruges i Læsecenteret. Når eleven stopper i Læsecenteret, følger denne it-rygsæk med tilbage på hjemskolen, som overtager ejerskab og ansvar for it-rygsækken. Itrygsækken er til låns resten af elevens folkeskoletid i Odense Kommune. Det forventes, at elevens lærere på hjemskolen er villige til at inddrage de it-redskaber- og -programmer, som understøtter læsning og skrivning. Eleverne flyttes fysisk i deres skoleforløb; kan ikke forblive på deres egen skole og få indsatsen her. Fastholdelse af indsats og den oplevede gode udvikling hos eleven, når denne vender tilbage til egen skole. BESKRIVELSE AF DEN NYE TILGANG? Der nedlægges en læseklasse på Højmeskolen, mens det nuværende fokus på virkningen af Højmeskolens Videns- og Kompetencecenter for læsning, som tilbyder vidensdeling vedr. ordblindhedsindsatser mv., intensiveres. Konkret tilbydes skolerne en række mangeartede fleksible tilbud eksempelvis i form af facilitering og understøttelse af skolernes udviklingsarbejde på læseområdet. Samtidig etableres løbende kurser, oplæg mv. Ovenstående spiller også ind i beslutning fra Budget 2019 og frem, hvor der er afsat tre mio. kr. til styrkelse og udbygning af indsatsen for ordblinde børn og unge. Der arbejdes her med (1) flere forskellige korte og intensive forløb for læsesvage elever på tværs af byens folkeskoler, (2) øget fokus på inddragelse af forældre i deres børns læsevanskeligheder samt (3) timer til øget vejledning og indsatser lokalt på skolerne. Oplever borgerne større Er der større effekt af de kommunale indsatser og ydelser? Oplever medarbejderne større Hvordan opfyldes målet? Der gives støtte til foranstaltninger / indsatser på den enkelte elevs almenskole. Eleven undgår skift i skoletilbuddet. Der er tale om en mindre indgribende indsats. Ved at eleven forbliver på sin almenskole, bliver indsatsen over for eleven en del af skolens øvrige arbejde omkring eleven. Således behøver medarbejderne ikke at skulle forholde sig til nye snitflader / samarbejdsflader.

5 Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Ungeforvaltningen? Se ovenfor.

6 Enkeltintegrationsstøtte til elever og skolernes etablering af sygeundervisning i hjemmet ( Skolegang på distriktsskolen ) Elever i folkeskole med støtte behov og/eller længerevarende sygdomsforløb, hvor de ikke er indlagt på sygehus mv. Ad. Bevilling af Enkeltintegrationsstøtte Elever, der har brug for støtte, og som ikke alene kan understøttes ved brug af undervisningsdifferentiering og holddannelse, skal tilbydes supplerende undervisning eller anden faglig støtte. Enkeltintegrerede elever kan være elever med forskellige fysiske handicaps som fx elever der er blinde, har hørenedsættelse eller har en sygdom, som påvirker deres bevægelsesmuligheder. Eleven er kognitivt aldersvarende, og det vurderes, at eleven via enkeltintegrationstimer kan indgå i en almindelig klasseundervisning sammen med øvrige elever. Ad. Folkeskolernes etablering af sygeundervisning i hjemmet Opholder en elev sig grundet længerevarende sygdom i hjemmet, påhviler det skolens leder efter samråd med forældrene og eleven at sørge for, at den nødvendige undervisning iværksættes. Sygeundervisningen i hjemmet skal så vidt muligt varetages af en eller flere af elevens egne undervisere. Den faglige vurdering, som lægges til grund for både enkeltintegrationsstøtte og iværksættelse af sygeundervisning i hjemmet, opleves ofte at være for snæver. BESKRIVELSE AF DEN NYE TILGANG? Tydeliggørelse af at grundlaget for enkeltintegrationsstøtte og iværksættelse af sygeundervisning i hjemmet forudsætter en bred faglig vurdering, hvor der både inddrages en SOF-psykolog og en Børn- og Ungelæge i vurderingen af støttens omfang og varighed. Ligeledes forventes det, at skolerne i samråd med bl.a. børnog ungelægen udarbejder handleplan, som opstiller effekt, delmål og en evalueringsplan i forhold til indsatsen. Oplever borgerne større sammenhæng på tværs af Er der større effekt af de kommunale indsatser og ydelser? Oplever medarbejderne større sammenhæng på tværs af Hvordan opfyldes målet? Der opleves en tættere tværgående faglig indsat til fordel for elevens samlede udviklingspotentiale. Øget rehabilitering via udvidet faglig vurdering i konkrete sager. Øget faglig sparring i forhold til målsætningen.

7 Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Ungeforvaltningen? Se ovenfor

8 Børn- og Ungelægefunktionen anno 2019 Børn og unge i mistrivsel og med fraværsproblematikker eller anden adfærd, der gør, at de ikke kan fungere i deres hverdag, fx selvmordstanker, psykiatrisk diagnose eller fysiske sygdomme. I 2014 ændrede Lov om forebyggende sundhedsydelser for børn og unge sig, så den lovpligtige indskolings- og udskolingsundersøgelse af alle børn ikke længere skulle foretages af børn- og ungelæger. Børn- og ungelægerne havde på daværende tidspunkt i mindre grad mulighed for at imødekomme den efterspørgsel, der var på deres kompetencer ift. lægefaglig vurdering af handicapsager og sociale sager fra Børn- og Ungerådgivningen, psykiatrifaglig vurdering af komplekse sager fra PPR-regi, vurderinger af kronisk syge børn med særlige behov på almen (og special-) skoler samt vurdering af børn og unge med selvmordstanker og -adfærd. Alt for mange børn henvises uhensigtsmæssigt til psykiatrien, hvor 40 % af alle vendes i døren og ikke tilbydes udredning og behandling. De praktiserende læger tænker ikke den kommunale forebyggelse tilstrækkeligt ind frem for henvisning til psykiatrien. BESKRIVELSE AF DEN NYE TILGANG? Børn- og ungelægefunktionen anno 2019 i Odense er blevet en uundværlig brik i forebyggelsesarbejdet. Den samlede funktion består af en bestemt mængde og variation i kompetencer henover både det psykiatriske, somatiske og socialmedicinske felt. Funktionen agerer som en slags task force-enhed, der problemknuser, når kompleksiteten er forhøjet, og der er risiko for, at et barn og familie bliver klemt imellem systemer. Børn- og ungelægen har den særlige funktion at skille tingene ad og vurdere, men ikke behandle, og videregive til rette tilbud i kommunen (fx psykologteamet til unge), på sygehuset (fx udredning i psykiatrien) eller civilsamfundet (fx Headspace). Målet er altid at holde børnene i skole, samtidig med at de skal have hjælp til at komme i trivsel og ikke sygeliggøre dem unødigt. Oplever borgerne større Er der større effekt af de kommunale indsatser og ydelser? Oplever medarbejderne større Hvordan opfyldes målet? Med børn- og ungelægernes indsats får børn med særlige mentale og somatiske udfordringer en hurtigere og mere smidig indsats, der hvor det skønnes, at barnet kan tilbydes de indsatser, der bringer dem i trivsel. Parallelforløb mindskes, og barnet og familien understøttes i fortsat skolegang, der hvor det ikke resulterer i en indlæggelse. Stor kobling mellem forskellige faggrupper og relevante sparringsmuligheder med barnet/den unges trivsel i fokus.

9 Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Ungeforvaltningen? Mindre udgifter til hjemme-/sygeundervisning, når det lykkes at fastholde eleverne i almindelig skolegang og mindre tid til koordination for det det pædagogiske personale i skolen, når en børn- og ungelæge bliver tovholder i de meget komplekse sager.

10 Særlig indsats for børn med autisme i almene børnehuse Børn mellem 2,10 6 år med autisme. En stor andel af børn med autisme visiteres til Enghaveskolens Børnehave. Der er dog for nuværende børn med autisme, der er indskrevet på pladser i almene børnehuse og i ressourcebørnehusene. Socialstyrelsen har undersøgt hvor mange børn og unge, der diagnosticeres med autisme. Fra er antallet af autismediagnoser på landsplan steget med 42 %. Opgørelsen dækker alene børn, som har haft sygehuskontakt og derfor kan tallene i virkeligheden være større. Derudover kigger vi i Odense Kommune ind i et stigende børnetal, som potentielt også vil betyde flere børn med autismediagnoser. Vi har for nuværende indskrevet børn i Enghaveskolens børnehave, hvor den faglige vurdering er, at de med en særlig pædagogisk indsats vil kunne udvikles og trives i almene børnehuse. For denne gruppe børn er det i mindre grad det specifikke IQ- eller sprogniveau, der er afgørende, men derimod børnenes sociale evner, eventuelle sidehandicap og ikke mindst, hvilke støttemuligheder barnet tilbydes. Det tværprofessionelle visitationsudvalg for særlige dagtilbud har indimellem børn på visitation, hvor de i tilbudsviften mangler tilbud til bedre fungerende autister. BESKRIVELSE AF ÆNDRET TILGANG Der ønskes en tværprofessionel drøftelse af og indhentning af erfaringer med, hvordan de almene børnehuse kan tilrettelægge, organisere og understøtte tilbud til børn med autisme. Vi forestiller os, at vores læringsmiljøpædagoger skal opkvalificeres og efterfølgende være med til at opkvalificere nuværende almene børnehuse, så de kan inkludere flere børn med autisme. 1. Oplever borgerne større sammenhæng på tværs af 2. Er der større effekt af de kommunale indsatser og ydelser? 3. Oplever medarbejderne større 4. Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Ungeforvaltningen? Hvordan opfyldes formålet? Børnene kan blive i deres lokale almene børnehuse og undgår derved at skifte til et andet dagtilbud. Børnene får et mindre indgribende tilbud og læringsmiljøpædagogernes kompetencer udnyttes bedre. TSoF-teamet og barnets nuværende dagtilbud vil fortsat være tilknyttet barnet. Færre børn visiteres til Enghaveskolens børnehave.

11 Særlig læringsmiljøpædagogisk indsats Børn med en meget udadreagerende og indimellem grænseoverskridende adfærd. Det kan fx være børn med svære tilknytningsforstyrrelser. Dagtilbuddene kan ansøge om læringsmiljøpædagoger. Læringsmiljøpædagogens opgave er at se pædagogiske udfordringer i nye perspektiver og bidrage til at kvalificere børnehusets/dagplejens læringsmiljø i forhold til daglige rutiner, organisering, pædagogik og arbejdskultur. Læringsmiljøpædagogen bidrager til at tilrettelægge læringsmiljøer, som understøtter alle børns deltagelse og læring i forhold til deres kompetencer og behov. Læringsmiljøpædagogens indsats er målrettet læringsmiljøet med henblik på at inkludere alle børn i fællesskabet. Det betyder, at læringsmiljøpædagogen arbejder som en pædagogisk ressource i et børnehus eller i dagplejen i en afgrænset periode og med et fastlagt mål. Vi har børn i almene børnehuse, som profiterer af at være i deres nuværende børnehus i lokalområdet, men hvor det kræver tæt voksenguidning og tydelig struktur i læringsmiljøet. Der er for nuværende ikke de nødvendige ressourcer tilstede i børnehusene for at give en så massiv indsats, og vi har i vores nuværende tilbudsvifte ikke mulighed for at tilbyde en særlig indsats af den kaliber. BESKRIVELSE AF ÆNDRET TILGANG Det skal være muligt at få visiteret en læringsmiljøpædagog til et barn, som har brug for tæt voksenguidning, og hvor der i højere grad vil blive mulighed for at etablere små grupper i læringsmiljøet, hvis barnet har brug for at trække sig fra børnefællesskabet og/eller igangværende aktiviteter. Den særlige læringsmiljøpædagogiske indsats vil være rettet mod børn, hvor småbørnspsykologen har indstillet til visitation og vil således udgøre et alternativ til en ressourceplads. 5. Oplever borgerne større sammenhæng på tværs af 6. Er der større effekt af de kommunale indsatser og ydelser? 7. Oplever medarbejderne større 8. Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Ungeforvaltningen? Hvordan opfyldes formålene? Børnene kan blive i deres lokale almene børnehuse og undgår dermed at skifte dagtilbud. Børnene får et mindre indgribende tilbud og læringsmiljøpædagogernes kompetencer udnyttes bedre. TSoF-teamet og barnets nuværende børnehus vil fortsat være tilknyttet barnet. Færre børn visiteres til en ressourceplads.

INDSATSOMRÅDE 1 SAMMENHÆNGENDE OG UNDERSTØTTENDE INDSATSER

INDSATSOMRÅDE 1 SAMMENHÆNGENDE OG UNDERSTØTTENDE INDSATSER INDSATSOMRÅDE 1 SAMMENHÆNGENDE OG UNDERSTØTTENDE INDSATSER SAMMENHÆNGENDE OG UNDERSTØTTENDE INDSATSER 2 MODTAGERFLEKS ( SKOLEGANG PÅ DISTRIKTSSKOLEN ) 3 LÆSECENTRET - HØJMESKOLEN ( SKOLEGANG PÅ DISTRIKTSSKOLEN

Læs mere

INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE

INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE ÆNDREDE ARBEJDSGANGE 2 DIGITALE MØDER I STEDET FOR FYSISKE 3 REJSETEAMET 4 VISITERINGSMODEL PÅ DET SPECIALPÆDAGOGISKE OMRÅDE ( TÆTTERE STYRING & FAGLIG OPKVALIFICERING)

Læs mere

SAMMENHÆNGENDE BORGERFORLØB INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI

SAMMENHÆNGENDE BORGERFORLØB INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI Børn- og Ungeforvaltningen, forår 2019 Før-psykiatri Børn og unge i psykisk mistrivsel, hvor udfordringerne overstiger det, der kan løftes i et traditionelt kommunalt rådgivningstilbud,

Læs mere

Højmeskolens. Videns- og Kompetencecenter for Læsning. Kurser, sparring og tilpassede forløb. Ordblind/ Skriftsprogsvanskeligheder

Højmeskolens. Videns- og Kompetencecenter for Læsning. Kurser, sparring og tilpassede forløb. Ordblind/ Skriftsprogsvanskeligheder Højmeskolens Videns- og Kompetencecenter for Læsning For alle 34 folkeskoler og skoletilbud under UngOdense i Odense Kommune Inkluderende læringsmiljøer Forskningsbaseret tilgang Kurser, sparring og tilpassede

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard

Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard Norddjurs Familieundervisning Kvalitetsstandard 26. marts 2013 1 Norddjurs Familieundervisning Det overordnede formål med Norddjurs Familieundervisning er - i et aktivt samarbejde med forældre og skole

Læs mere

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE Politiske målsætninger for skolernes specialundervisning og specialpædagogisk bistand i det almindelige undervisningsmiljø Forord

Læs mere

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid Skole og Klub Sagsnr. 200268 Brevid. 2095074 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, 2015 21. april 2015 RESUME OG BAGGRUND Skole-

Læs mere

SkoleflexPLUS pr. forvaltning. Tilbageslusningsflex pr. forvaltning

SkoleflexPLUS pr. forvaltning. Tilbageslusningsflex pr. forvaltning KØBENHAVNS KOMMUNE Socialen Børne- og Ungdomsen NOTAT 6. marts 2019 RAMME FOR PILOTAFPRØVNING AF SKOLEFLEXPLUS Version 3, april 2019 Sagsnr. 2017-0012306 Dokumentnr. 2017-0012306-151 Nedenstående er en

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune opretter pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området

Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Spørgsmål og svar til Tønder Kommunes hjemmeside vedr. inklusion på 0-18 års området Hvad er den politiske holdning til inklusion i Tønder Kommune? Hvad betyder inklusion på 0-18 års området? Er det målet,

Læs mere

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Hørringsudgave Forord Dette er den fælles strategi (2018-2021) for det fortsatte arbejde med implementering af Paradigmeskifte version 2.0. Strategien

Læs mere

Bilag. Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune

Bilag. Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Bilag Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Bilag 1 Læsetest oversigt: Klassetrin test tidspunkt 0. kl. Sprogvurderings materialet fra Socialstyrelsen august/september 1.kl. OS 64 Resultatet

Læs mere

Status på samarbejdet mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen

Status på samarbejdet mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget Status på samarbejdet mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen

Læs mere

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Fremskudt Indsats Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Baggrund: Baggrunden for den fremskudte indsats er i høj grad at finde i Horsens Kommunes politiske udspil vedr. børn og unge

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 31.10.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen

Kompetencecenteret på Præstemoseskolen KOMPETENCECENTER Kompetencecenteret på Præstemoseskolen Kompetencecenteret på Præstemosen er et overordnet organ, der består af skolens ressourcelærere dvs lærere, der har specialiseret sig inden for et

Læs mere

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov Formål og baggrund Børn med særlige behov Ramme for indsats og ekstra ressourcer Med afsæt i sloven 4, stk. 2 og Esbjerg Kommunes Børn og Ungepolitik arbejder ud fra en inkluderende tilgang. kan efter

Læs mere

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Temahæfte Inklusion Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring I Egedal Kommune inkluderes elever med læse- og skrivevanskeligheder i almenundervisningen. I Egedal Kommune

Læs mere

Sagsbehandlingstider - Børn- og Ungeforvaltningen Opdateret pr. 1/

Sagsbehandlingstider - Børn- og Ungeforvaltningen Opdateret pr. 1/ Sagsbehandlingstider - Børn- og Ungeforvaltningen Opdateret pr. 1/12 2018 Lov Område Sagsbehandling stider Bemærkninger Serviceloven 11 stk. 2 og 3 Tidlig og forebyggende indsats til børn /unge i alderen

Læs mere

Udsættelse af. skolestart. Et samarbejde mellem. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen

Udsættelse af. skolestart. Et samarbejde mellem. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen Udsættelse af skolestart Et samarbejde mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen Baggrund... 3 Lovgrundlag... 3 Inklusion... 3 Fremtidig praksis vedr. skoleudsættelse Skoleudsættelse

Læs mere

Inklusionspolitik på Nordfyn

Inklusionspolitik på Nordfyn Inklusionspolitik på Nordfyn Evalueret 2015 Oprettet den 6. april 2016 Dokument nr. 480-2016-108394 Sags nr. 480-2016-14317 Indhold Indledning og baggrund... 2 Visionen for inklusion på Nordfyn... 3 Nordfyns

Læs mere

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Baggrund Det er i forbindelse med debatmøderne om chancelighed blevet understreget, at der er behov at styrke samarbejdet

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

Inklusion i folkeskolen en guideline Frederikshavn kommune

Inklusion i folkeskolen en guideline Frederikshavn kommune 2011 Inklusion i folkeskolen en guideline Frederikshavn kommune Center for Skole og Ungdom Frederikshavn Kommune (#86359-11 v3) Fællesskaber og mangfoldighed i skolen Frederikshavn Kommune vil videreudvikle

Læs mere

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj er et af Aabenraa Kommunes tilbud til elever, der har særlige behov. Specialcenteret er en selvstændig afdeling af Kongehøjskolen.

Læs mere

NOTAT. Modtagere: Liste med modtagere

NOTAT. Modtagere: Liste med modtagere NOTAT Modtagere: Liste med modtagere Bornholms Regionskommune Skole, Kultur og Fritid Ullasvej 17, 2 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48 7. juni 2017 J. nr. XXX Ressourceteam på skoleområdet 1. Baggrund for forslaget

Læs mere

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD VISITATION TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD Pædagogisk Udvikling & Inklusion Center for Uddannelse Center for Børn og Familie Slagelse Kommune August

Læs mere

Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO. Danmarks Privatskoleforening Lone Beyer

Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO. Danmarks Privatskoleforening Lone Beyer Hvad er VISO? Hvad kan VISO bruges til? Hvordan får vi hjælp fra VISO Danmarks Privatskoleforening 9.10. 2013 Lone Beyer Rådgivning i Socialstyrelsen 1. september 2010 Rådgivning etableres i Socialstyrelsen

Læs mere

Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1

Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1 Faktaark Elever i specialtilbud indhold i tilbud 1 Stavnsholtskolen Generelle indlæringsvanskeligheder (30 elever) Her indskrives elever med generelle indlæringsvanskeligheder og mental retardering i lettere

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

1. Hvad er proceduren for børn der skal visiteres til specialtilbud hos eksterne aktører?

1. Hvad er proceduren for børn der skal visiteres til specialtilbud hos eksterne aktører? Kasper Johansen, MB Dato 27. juni 2011 Sagsnr. 2011-83204 Kære Kasper Johansen Dokumentnr. 2011-433764 Tak for din henvendelse af 16. juni 2011, hvor du stiller følgende spørgsmål til Børne- og Ungdomsforvaltningen

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mellem Tjørnegårdskolen og PPR Formål med specialklasserne

Læs mere

Forslag fra Børn og Unge til ansøgning om frikommuneforsøg vedr. nationale test på folkeskolerne i Aarhus

Forslag fra Børn og Unge til ansøgning om frikommuneforsøg vedr. nationale test på folkeskolerne i Aarhus Indstilling Til Magistraten Fra Børn og Unge Dato 14. marts 2019 Frikommuneforsøg vedr. nationale test Forslag fra Børn og Unge til ansøgning om frikommuneforsøg vedr. nationale test på folkeskolerne i

Læs mere

Bilag. Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune

Bilag. Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Bilag Strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Bilag 1 Oversigt over de test skolerne tager på de enkelte klassetrin. Nedenstående skema gælder pr. 1. august 2015. Klassetrin Testens navn

Læs mere

Talentudvikling i folkeskolen - en strategi

Talentudvikling i folkeskolen - en strategi Talentudvikling i folkeskolen - en strategi Center for Skole 14. november 2014 Baggrund Talentudvikling er på dagsordnen i mange sammenhænge. Det er et vigtigt indsatsområde for udviklingen af børn og

Læs mere

Drøftelse af model for oprettelse af center for elever med massiv tal- og ordblindhed

Drøftelse af model for oprettelse af center for elever med massiv tal- og ordblindhed Punkt 5. Drøftelse af model for oprettelse af center for elever med massiv tal- og ordblindhed 2018-041600 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets drøftelse, "Model for oprettelse af center for

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET. Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden

FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET. Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden FÆLLES MÅL FOR DET TVÆRGÅENDE HØJT SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE OG SPECIALUNDERVISNINGS- OMRÅDET 2017 Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden INDLEDNING I h o v e d s t a d s r e g i o n e

Læs mere

Udvalg Børne- og Skoleudvalget

Udvalg Børne- og Skoleudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I 1 I SKOLE OG SFO En pædagogisk kurs at styre efter i hverdagen Det er ikke en egenskab ved det enkelte barn, der afgør, om det kan inkluderes det er en egenskab ved fællesskabet (Bent Madsen, 2011) 2 INDHOLD

Læs mere

Handlevejledning bekymrende fravær. Skoleudvalget 20. marts

Handlevejledning bekymrende fravær. Skoleudvalget 20. marts Handlevejledning bekymrende fravær Skoleudvalget 20. marts Skoleudvalget og Familie- og Socialudvalget besluttede i foråret 2017: At der skal implementeres en handlevejledning om bekymrende fravær Der

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Kontaktklasserne. Arden Skole

Kontaktklasserne. Arden Skole Kontaktklasserne Arden Skole 1 Målgruppe Kontaktklasserne med tilhørende SFO er en del af Mariagerfjord Kommunes undervisningstilbud til elever med vanskeligheder indenfor Autismespektret og tilgrænsende

Læs mere

Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik

Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 18. september 2018 Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 Den 8. november

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 24. november 2011 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion kan anskues både ud fra en pædagogisk og en økonomisk

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats Vi vil skubbe til grænserne for fællesskabet for vi vil

Læs mere

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende:

NOTAT. Medudvalget og områdeforældrebestyrelsen ønsker at udtale følgende: Høringssvar fra Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget ved, vedr. rapport om analyse af særlige tilbud indenfor dagtilbudsområdet DATO 8. oktober 2012 SAGSNR. Områdeforældrebestyrelsen og Medudvalget

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Talentudvikling i folkeskolen

Talentudvikling i folkeskolen 1 Center for Skole 2015 Talentudvikling i folkeskolen - En strategi Center for Skole 05.05.2015 2 Baggrund Talentudvikling er på dagsordnen i mange sammenhænge. Det er et vigtigt indsatsområde for udviklingen

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22. Om kvalitetsstandarder En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til

Læs mere

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Maj 2016 Indledning Børne-, Unge- og Familieudvalget har i forbindelse med behandlingen af en samlet

Læs mere

Norddjurs Familieundervisning Forslag januar 2013

Norddjurs Familieundervisning Forslag januar 2013 Forslag januar 2013 1 I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2012, er det blevet besluttet at omlægge Familieskolen i Ørum til en mere fleksibel enhed, således at der fortsat er mulighed for at løse de

Læs mere

0-6 årige, hvis udvikling stiller krav om særlig vidtgående hensyntagen eller støtte.

0-6 årige, hvis udvikling stiller krav om særlig vidtgående hensyntagen eller støtte. Det er væsentligt at fremhæve, at serviceniveauerne er retningsgivende, beslutninger skal bero på et individuelt skøn. Specialpædagogisk bistand til førskolebørn Specialinstitutioner til småbørn 0-6 årige,

Læs mere

Baggrund for budgetanalyse på specialundervisningsområdet

Baggrund for budgetanalyse på specialundervisningsområdet Baggrund for budgetanalyse på specialundervisningsområdet Afgrænsning Specialundervisning og specialtilbud er begreber, der bruges i mange forskellige sammenhænge og kontekster. I nedenstående tages der

Læs mere

Samarbejdsaftale - Dagtilbud og Interkulturelt Team - Sproglig og Interkulturel Indsats i Dagtilbud. Samarbejdsaftale

Samarbejdsaftale - Dagtilbud og Interkulturelt Team - Sproglig og Interkulturel Indsats i Dagtilbud. Samarbejdsaftale Samarbejdsaftale Sproglig og Interkulturel Indsats i Dagtilbud Dagtilbud: Samarbejdsaftale imellem Pædagogisk Teamleder: Interkulturelt Team Interkulturel Sprogpædagog: For perioden: Rammen for samarbejdet

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 23.11.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

SAMARBEJDSMODEL. Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov

SAMARBEJDSMODEL. Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov SAMARBEJDSMODEL Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov SAMARBEJDSMODEL Den gode overgang for børn med særlige behov Hvorfor sætte fokus på den gode overgang? Alle offentlige

Læs mere

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Forældre, skole, sundhedspleje, PPR samt Familierådgivningen og Børnehandicaprådgivningen 2 Kære læser Med Retningslinjer

Læs mere

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde November 2018 www.ballerup.dk Principper for modellen Alle børn skal have et skoletilbud, hvor de trives, lærer og udvikler sig. Tidlige

Læs mere

Forslag til ny organisering af specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder

Forslag til ny organisering af specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder Forslag til ny organisering af specialklasserne for elever med generelle indlæringsvanskeligheder herunder revideret forslag til målgruppebeskrivelser Formål og beskrivelse Udviklingen efter udlægningen

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

FOREBYGGELSE, DIAGNOSER OG FORLØBSPROGRAMMER HVORDAN SAMARBEJDER VI TVÆRSEKTORIELT

FOREBYGGELSE, DIAGNOSER OG FORLØBSPROGRAMMER HVORDAN SAMARBEJDER VI TVÆRSEKTORIELT FOREBYGGELSE, DIAGNOSER OG FORLØBSPROGRAMMER HVORDAN SAMARBEJDER VI TVÆRSEKTORIELT V. Kontorchef Niels Arendt Nielsen, KL 18. Januar 2019 50.000 børn i skolealderen er udsatte, i specialklasse og/eller

Læs mere

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015.

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Fælles værdier giver fælles retning, og styrer måden vi tænker og handler på 3 3. Fælles overordnede

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune oprettede pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud INKLUSIONSSTRATEGI Børnefællesskaber i dagtilbud INDLEDNING Dagtilbuds inklusionsstrategi stiller gennem 6 temaer skarpt på, hvordan dagtilbud og alle dagtilbuds medarbejdere kan skabe de bedst mulige

Læs mere

FOREBYGGELSESSTRATEGI

FOREBYGGELSESSTRATEGI FOREBYGGELSESSTRATEGI - fælles sigtelinjer for forebyggelse af eksklusion og udsathed blandt børn og unge i Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen INDHOLD

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber

Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Inklusion at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Forord Strategi for inklusion i Skanderborg kommune Børn og Unge 0 17 år Formålet med en fælles kommunal strategi for inklusion er at tydeliggøre

Læs mere

PPR Aalborgs organisering og opgaver

PPR Aalborgs organisering og opgaver Click here to enter text. PPR Aalborgs organsiering og opgaver 12. september 2013 Sagsnr./Dok.nr. 2013-32826 / 2013-285150 PPR Aalborgs organisering og opgaver PPR Aalborg er en tværfaglig organisation,

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE 26. SEPTEMBER 2018 Notatet omhandler: Notatet er udarbejdet

Læs mere

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Definering af Særlig behov Særlig dagtilbud tilbydes børn med betydelig og/eller varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Alle børn skal have mulighed for

Læs mere

Inklusion. - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber. Strategi for inklusion. Børn og unge 0-17 år

Inklusion. - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber. Strategi for inklusion. Børn og unge 0-17 år Inklusion - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber Strategi for inklusion Børn og unge 0-17 år Forord Formålet med en fælles kommunal strategi for inklusion er at tydeliggøre værdien af inklusion

Læs mere

Fakta om Ordblindetesten:

Fakta om Ordblindetesten: SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 5. juli 2019 Notat Følgende notat har til hensigt at præsentere Ballerup Kommunes progressionen i sprog og skriftsprogsindsatsen på 0-16 års området, særligt i forhold

Læs mere

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 1 2 % besparelse til ledelse på dagtilbudsområdet 277.000 kr. 2 Reduktion i ledelse i udvalgte institutioner, og ændring i

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Dato? What? Why? How? Who? Kendskab til børn i supplerende skoletilbud. Kendskab til børn i specialundervisningstilbud

Dato? What? Why? How? Who? Kendskab til børn i supplerende skoletilbud. Kendskab til børn i specialundervisningstilbud Dato? What? Why? How? Who? Visitationsdrøftelser lokalt på skolerne. Hele året. Det aftales lokalt hvor ofte man mødes. Samarbejde læringskonsulent og inklusionsmedarbejder. Læringskonsulent holder faste

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

Visitationsprocedure på skoleområdet

Visitationsprocedure på skoleområdet Visitationsprocedure på skoleområdet Juni 2015 Visitationsprocedure på skoleområdet Notatet indeholder en procedure for, hvordan den fremtidige visitationsprocedure på skoleområdet i Ballerup Kommune tilrettelægges.

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET Forår 2018 Om undersøgelsen KL s forvaltningsundersøgelse på børn- og ungeområdet er gennemført blandt de kommunale børn-

Læs mere

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge Indsatsplan 2016 2018: Strategi for fællesskaber for børn og unge Strategi for fællesskaber og indsatsplanen skal samlet set understøtte realisering af visionen om, at børn og unge oplever glæden ved at

Læs mere

Vedlagt punktet er oversigt over psykiatriindsatser fra april Oversigten omfatter både kommunale og frivillige indsatser.

Vedlagt punktet er oversigt over psykiatriindsatser fra april Oversigten omfatter både kommunale og frivillige indsatser. Dagsorden Dato: 19-02-2018 14:00:00 Udvalg: 17, stk. 4-udvalg - Psykiatri Sted: Fælleden, mødelokale 1.S.04 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2 Meddelelser til mødet Der blev foretaget

Læs mere

Sagsnr Bilag 4 Kompetenceudviklingsplan for sprogområdet

Sagsnr Bilag 4 Kompetenceudviklingsplan for sprogområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 22-02-2017 Bilag 4 Kompetenceudviklingsplan for sprogområdet Kompetenceudviklingsplanen er formuleret på baggrund af en behovsafdækning

Læs mere

Børne og Skoleudvalget mål for 2018

Børne og Skoleudvalget mål for 2018 Børne og Skoleudvalget mål for 2018 BSU-01 Langsigtet mål Børn, unge og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt, således at, højst 9 % af de bornholmske børn i alderen 0-18 år har en myndighedssag

Læs mere

Specialtillbuddet Kridthuset. Assens Skole

Specialtillbuddet Kridthuset. Assens Skole Specialtillbuddet Kridthuset Assens Skole 1 Målgruppebeskrivelse Kridthuset er et specialpædagogisk og tidsbegrænset skole- og fritidstilbud med en fælles pædagogisk målsætning til elever i den undervisningspligtige

Læs mere

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser marts 2015 Denne masterplan har til formål at fastlægge de indsatser, der skal gennemføres for at overholde de økonomiske

Læs mere