SAMMENHÆNGENDE BORGERFORLØB INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SAMMENHÆNGENDE BORGERFORLØB INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI"

Transkript

1 INDSATSOMRÅDE: FØR-PSYKIATRI Børn- og Ungeforvaltningen, forår 2019

2 Før-psykiatri Børn og unge i psykisk mistrivsel, hvor udfordringerne overstiger det, der kan løftes i et traditionelt kommunalt rådgivningstilbud, men som er for let til et psykiatrisk behandlingstilbud. Børn og unge i psykisk mistrivsel kan opleve ikke at få den tilstrækkelige hjælp i de kommunale eller frivillige rådgivningstilbud, samtidig med at de heller ikke er dårlige nok til at få et tilbud i psykiatrien. Der er derfor en øget risiko for, at deres mistrivsel kan udvikle sig til en mere kronisk tilstand, problemerne vokse sig større og deres funktionsniveau i forhold til skolen og familieliv bliver svækket. Det kan fx være børn og unge med selvmordstanker, som bliver overset og ikke opdaget og hjulpet tidligt, eller børn og unge med angst, der har eller er i risiko for et langvarigt skolefravær, eller som er blevet udredt af skolepsykolog og evt. ved egen læge eller i psykiatrien, men ofte uden et reelt behandlingstilbud. Børn og unge i psykisk mistrivsel kan med den nuværende tilgang opleve ikke at få den nødvendige hjælp i tide. BESKRIVELSE AF DEN NYE TILGANG Når børn og unge mistrives, er det vigtigt, at de tilbydes et forløb eller en behandling, som rækker ud over den råd og vejledning, de har kunnet få i de traditionelle kommunale eller frivillige rådgivningstilbud for at mindske risikoen for, at de udvikler reelle psykiske lidelser. Risikoen for, at børn og unge i psykisk mistrivsel tabes mellem to stole, skal undgås, ved at den kommunale tilbudsvifte udvides til også at omfatte nogle psykiatrinære udrednings- og behandlingstilbud. Det kan fx være: Cool Kids gruppebehandling af børn med angst i indskoling og mellemtrinsalderen Særligt skoletilbud til unge med angst i udskolingsalderen En behandlingskæde, hvor alle, der får kendskab til et barn eller ung, som har selvmordstanker og/eller udviser selvmordsadfærd ved, hvor de skal henvende sig. De involverede afdelinger og fagpersoner i kæden har helt afklarede roller og ansvar, og der er altid en stafetholder, der skaber et sikkerhedsnet, der er spændt ud under barnet/den unge/familien i forløbet. Psykiatrifaglig kompetence og erfaring i børn- og ungelægefunktionen Psykologsamtaler til unge fra 13 år sammenhæng på tværs af kommunale indsatser og ydelser? sammenhæng på tværs af Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Ved at udvide tilbudsviften oplever borgerne ikke at gå forgæves efter hjælp, men at blive mødt af professionelle, der samarbejder og tilbyder relevant indsats. De psykiatrinære udrednings- og behandlingstilbud hjælper tidligt i problemstilling, og effekten af ydelsen øges. Afklarede roller og ansvar i fx behandlingskæden giver medarbejdere en oplevelse af sammenhæng og meningsfuldhed i arbejdet. Ovenstående medfører omkostningsreduktioner på Skoleområdet og i Sundhed & Forebyggelse.

3 Cool Kids Målgruppen er børn i indskolingen og mellemtrinet, som har angstproblematikker af sværere grad, hvor afprøvede forebyggende indsatser ikke er tilstrækkeligt virksomme. Henvendelserne til skolepsykologerne omkring børn med angstproblematikker har i Odense såvel som på landsplan været stigende henover de seneste år. Alle skolepsykologer i Odense oplevede at bruge tiltagende mere tid på, at arbejde med sager, hvor angstproblematikken hos barnet havde udviklet sig til at være så hæmmende for barnet, at der var risiko for, at barnet ikke kunne komme i skole. Der var ikke den tilstrækkelige faglige ekspertise til stede i PPR. Der var ikke afsat tid til en koordineret indsats. Det blev for tilfældigt, om barnet kunne få den rette hjælp. I dag samler vi de børn i indskolingen og mellemtrinet, som har angstproblematikker af sværere grad, fra alle skoler i Odense. De får tilbuddet om at deltage i et Cool Kids-forløb. Et videnskabeligt baseret angstbehandlingsprogram, som via gruppeforløb for børn og forældre introducerer metoder og strategier, som kan gøre det lettere at overvinde og håndtere angst i hverdagen. Gruppeforløbene er for jævnaldrende børn med lignende vanskeligheder, hvorved der skabes en relation mellem børnene med lignende problematikker. I forbindelse med gruppeforløbene får forældre mulighed for at sparre med andre forældre. Cool Kidsbehandlerne overtager i indsatsperioden arbejdet med barnet og samarbejdet med barnets skole. Gruppeforløbet kan ved behov suppleres med samtaler med familierne. kommunale indsatser og ydelser? Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Samarbejdet ind i den hverdag, som barnet til dagligt befinder sig i, er noget helt særligt ved den måde, som vi i Odense arbejder med Cool Kids. Denne sammenhængende indsats vil barnet og familien ikke opleve i et traditionelt psykiatrisk behandlingsforløb. Virkningen af Cool Kids-forløbet, i kombination med at flere lærere på skolerne har mulighed for at understøtte det enkelte barn i at håndtere angsten i skoletiden, er med til at fastholde barnet i skolen og mindske fravær. Herved øges barnets læring og trivsel, og der skabes større kontinuitet i deres skoleliv. Barnets lærere, pædagoger og inklusionsvejledere inviteres til et informations- og drøftelsesmøde midtvejs, hvor de får øje på synergien mellem deres forskellige faglige understøttelse af barnet i det daglige. Når der tages hånd om disse børn i et reelt behandlingsforløb, bliver der ikke brugt unødig tid til pædagogisk psykologisk rådgivning hos skolepsykologen eller på hjemme-/sygeundervisning, hvis barnet ikke kommer i skole pga. angsten.

4 Unge med angst Målgruppen er elever i klasse, som er diagnosticeret med angst og påvirket i så høj en grad, at de ikke kan være i en almindelig skolekontekst. Tidligere forsøgte man at tilrette et lokalt undervisningstilbud på distriktsskolen sammen med PPR, som kunne rumme målgruppen. Det var en (for) vanskelig opgave og resulterede ofte i mere fravær og behov for hjemmeundervisning. I nogle sager blev den unge henvist til Børne-og Ungdomspsykiatrien til udredning, men det resulterede sjældent i et regionalt behandlingstilbud. Nogle blev henvist til CIBU og andre blev overset og fik langvarigt skolefravær med tab af læring og faglighed. Parallelle indsatser og behandling og skolegang var ikke koordinerede. Det var svært at få de unge i skole, og hjemmet blev der, hvor den unge isolerede sig. Forældrene fik tabt arbejdsfortjeneste til at følge barnet i skole. Nogle børn fik selvmordstanker grundet følelsen af ensomhed og udtalt angst. Unge Med Angst (UMA) er et skole- og undervisningstilbud, der har fokus på de unges trivsel, netværk, fremmøde og faglighed. Disse fire parametre anvendes endvidere til at måle de gode igangværende processer og resultater. Tilbuddet sikrer, at den unge får en tryg skolegang, og at de udvikler sig socialt og fagligt på linje med andre unge, som ikke har en angstdiagnose. Generelt for tilbuddet er, at det tilpasses den enkelte elevs sociale og faglige behov. UMA indeholder et trygt uddannelsesmiljø, som er præget af ro, forudsigelighed og passende udfordringer, hvor alle elever ses, lyttes til, svares og har en stemme. Under hensyntagen til de unges angst tilrettelægges individuelle handleplaner. Pædagogisk og didaktisk navigeres der imellem vejledning, coaching, facilitering, mentoring og undervisning. kommunale indsatser og ydelser? Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og De unge har en oplevelse af, at der er en plads til dem, og at de hører til. Det skaber en positiv udvikling hos den unge, hvorved der er chance for at yderligere psykiske lidelser ikke udvikles. De unge fastholdes i uddannelsessystemet, men bibeholder en kontinuerlig kontakt til skolen, som muliggør, at de kan gennemføre en uddannelse, som så kan føre til, at de kan varetage et arbejde og blive selvforsørgende på længere sigt. Det pædagogiske personale på alle skoler oplever, at de har kolleger i et specialiseret tilbud, der tager over ift. elever med svær angst, som de på distriktsskolen ikke lykkes med at fastholde i skole. Når der tages hånd om disse børn og unge i tilpasset skoletilbud, bliver der ikke brugt unødig tid på hverken pædagogisk psykologisk rådgivning hos skolepsykologen på distriktsskolen eller på hjemme- /sygeundervisning, hvis ikke der er fremmøde i skolen pga. angsten.

5 Behandlingskæden Målgruppen for indsatsen er alle børn og unge, der har selvmordstanker, eller som udviser selvmordsadfærd. Før behandlingskæden trådte i kraft, var der ikke en formaliseret indsats, så børn og unge med selvmordstanker blev tit overset og ikke opdaget og hjulpet tidligt. Der var flere indlæggelser af børn med selvmordsforsøg, hvilket først og fremmest er et tegn på, at flere børn og unge havde det markant værre, inden de fik den rette hjælp. Relevante fagpersoner omkring børnene og de unge havde ikke et tilstrækkeligt kendskab til hinanden og de muligheder, der var for at opspore og hjælpe børnene og de unge noget tidligere. Alle, der får kendskab til et barn eller ung, som har selvmordstanker og/eller udviser selvmordsadfærd, henvender sig til børne- og ungelægerne, der foretager en risikovurdering. Herved sikres en ensartet vurdering og overblik over akuthedsgrad. Børne- og ungelægerne står til rådighed for sparring ift. barnet/den unge, såfremt der i barnets/den unges forløb er behov for en ny selvmordsrisikovurdering og/eller en lægelig vurdering. Der er kontinuerligt tilbageløb mellem de kommunale afdelinger, som er involveret i den enkelte sag, og derved er der ikke risiko for, at et barn eller en ung overlades alene i processen. Og der er hele tiden en fagperson, der ved, hvor i forløbet det enkelte barn/den enkelte unge er. Stafetten holdes, til en anden tager over. kommunale indsatser og ydelser? Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Børnene/de unge/ familierne oplever en sammenhæng mellem de kommunale indsatser og skal ikke selv henvende sig fra et sted til et andet, da koordineringen sker mellem fagpersoner. Færre børn og unge indlægges grundet selvmordsforsøg. Familien er tryg og bliver holdt i hånden i forløbet, da der bliver skabt et sikkerhedsnet, der er spændt ud under barnet/den unge hele vejen igennem. Det kontinuerlige frem- og tilbageløb mellem de involverede afdelinger og fagpersoner skaber en oplevelse af at være i et team, hvor man har kendskab til hinandens fagligheder og kompetencer, og hvor man aldrig står alene med en kompleks sag. Når disse børn og unge henvises til det rette tilbud, bliver der ikke brugt unødig tid til pædagogisk psykologisk rådgivning hos skolepsykologen eller på hjemme-/sygeundervisning, hvis ikke der er fremmøde i skolen pga. mistrivsel.

6 Koordinerende visiterende team - psykiatri Børn i psykisk mistrivsel (og deres forældre), der ikke er i målgruppe for et af psykiatriens behandlingstilbud. Efter udredning i psykiatrien vil barnet eller den unge i psykisk mistrivsel blive tilbagehenvist til egen læge eller psykolog, hvis der ikke findes relevant behandlingstilbud i psykiatrien. Børn og unge i psykisk mistrivsel kan have vanskeligt ved selv at finde de rette indsatser, som kan afhjælpe deres problematikker. Der kan være en risiko for, at deres mistrivsel øges eller udvikler sig til reelle psykiske lidelser. De fagprofessionelle i børne- og ungdomspsykiatrien har ikke kendskab til indsatser eller tilbud uden for eget regi og kan derfor ikke vejlede barnet/den unge/familien til, hvor de kan finde hjælp. Som en del af et større regionalt projekt vedr. fremskudt psykiatri oprettes der i Odense Kommune et koordinerende og visiterende team på tværs af afdelinger og forvaltninger i kommunen, fx socialrådgiver, psykolog og børne- og ungelæge, og med deltagelse af psykiatrien. Formålet med dette team er at samle op på og koordinere det videre forløb for de børn og unge (og deres forældre), der afvises af børn- og ungdomspsykiatrien. Herudover skal teamet understøtte og udvikle en generisk tilgang til samarbejdet omkring deres målgruppe. Teamet skal samarbejde om at identificere hvilken/hvilke indsats(er), der vil kunne hjælpe barnet/den unge. Da teamet dækker en bred pallette af kommunes afdelinger og forvaltninger, øges mulighederne for at finde det/de rette tilbud. kommunale indsatser og ydelser? Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Med det koordinerende og visiterende team skabes der mulighed for, at barnet/den unge og deres familier oplever, at de holdes i hånden og følges frem til den rette indsats i kommunen. Herved vil barnet/den unge og familierne føle en større tryghed og en sammenhæng i de indsatser der er i kommunen. Når børn og unge med psykisk mistrivsel hjælpes tidligt, vil problemstillingerne i mindre grad nå at udvikle sig, og trivslen hos disse børn og unge vil hurtigere komme tilbage i en positiv udvikling. Medarbejderne i det koordinerende og visiterende team vil i samarbejdet få et meget større indblik i de muligheder, der findes i de forskellige afdelinger og forvaltninger i kommunen. Herved vil de opleve en større kommunen og få en viden, de kan anvende på andre områder af deres arbejde. Når disse børn og unge henvises til det/de rette tilbud, bliver der ikke brugt unødig tid til pædagogisk psykologisk rådgivning hos skolepsykologen eller på hjemme-/sygeundervisning, såfremt der ikke er fremmøde i skolen pga. mistrivsel.

7 Gruppebaseret terapeutisk indsats Børn i psykisk mistrivsel (og deres forældre) der ikke dækkes af et behandlingsforløb i psykiatrien. Når et barn eller en ung henvises til børne- og ungepsykiatrien, men falder uden for målgruppen, henvises barnet/den unge tilbage til egen læge eller psykolog. Herfra kan det være vanskeligt at henvise de pågældende børn og unge til relevante indsatser og tilbud, der kan hjælpe dem med deres problematikker. Familierne eller de unge må derfor selv være undersøgende på, hvor de kan få hjælp. Der er her en risiko for, at de børn, unge og familier, der ikke har overskuddet og ressourcerne til selv at opsøge yderligere hjælp, vil få det værre. Børn og unge med mental mistrivsel, der ikke dækkes af psykiatriens behandlingstilbud, vil opleve at blive afvist af psykiatrien og dermed ikke vide, hvor de skal henvende sig for at få den hjælp, de har brug for. De fagprofessionelle i børne- og ungdomspsykiatrien har ikke kendskab til indsatser eller tilbud uden for eget regi og kan derfor ikke vejlede barnet/den unge/familien om, hvor de kan finde hjælp. Udviklingen af barnets eller den unges mistrivsel kan risikere af finde sted over så lang tid, at problemstillingerne forværres og kan udvikle sig til reelle psykiske lidelser. Som en del af et større regionalt projekt vedr. fremskudt psykiatri oprettes der i Odense kommune en gruppebaseret terapeutisk indsats til de børn og unge (og deres forældre), der på trods af mistrivsel afvises af børn- og ungdomspsykiatrien. Herved får de børn og unge med mental mistrivsel, som tidligere ikke har vidst, hvor de skulle gå hen med deres problematikker, et tilbud, der tilgodeser deres behov. kommunale indsatser og ydelser? Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Den gruppebasserede terapeutiske indsats bevirker, at børn og unge i psykisk mistrivsel hurtigt kan tilgå et tilbud, der kan afhjælpe deres problematikker og stoppe udviklingen i deres mistrivsel. Ved at tilbyde den relevante gruppebaseret indsats til en ellers overset målgruppe tidligt i forløbet, er der større effekt, end hvis alle senere fik brug for længerevarende, individuelt forløb. Medarbejderne oplever sammenhæng via kommunikation i det tværsektorielle visiterende koordinerende team og tværfaglige team for gruppeforløb. Når der tages hånd om disse børn og unge i et reelt behandlingsforløb, bliver der ikke brugt unødig tid til pædagogisk psykologisk rådgivning hos skolepsykologen eller på hjemme- /sygeundervisning, hvis ikke der er fremmøde i skolen pga. mistrivsel.

8 Anonyme psykologsamtaler til unge Tilbuddet er rettet imod børn og unge i alderen år, som er i psykisk mistrivsel, hvor udfordringerne overstiger det, der kan løftes i et kommunalt rådgivningstilbud, men som er for let til et psykiatrisk behandlingstilbud. Tidligere havde Odense kommune ikke et dækkende tilbud til denne målgruppe. Unge i psykisk mistrivsel kunne opleve, at de ikke fik den tilstrækkelige hjælp i de kommunale eller frivillige rådgivningstilbud, men at de samtidigt ikke var dårlige nok til at få et tilbud i psykiatrien. Øget risiko for at deres mistrivsel kunne udvikle sig til en mere kronisk tilstand. Medarbejdere havde ikke mulighed for at henvise til relevant behandlingstilbud. Tilbuddet om anonymt gratis psykologhjælp er rettet imod unge i alderen år, der oplever psykisk mistrivsel. De unges problematikker har en karakter af at være for omfattende til at kunne håndteres af frivillige, kommunale og regionale tilbud, men har samtidig ikke en karakter, der er omfattet af psykiatriens behandlingstilbud. Psykologteamet tilbyder både individuelle forløb og gruppeforløb alt afhængig af hvilke problemstillinger, den unge har. En telefonisk for-visitation vil sikre sammenhæng i den unges videre behandling, da for-visitationen sikrer henvisning til eller fra andre kommunale tilbud. Forældre, pårørende samt andre samarbejdspartnere (som fx skolelærer mv) kan ligeledes henvende sig til Psykologteamet for at få en vurdering af, om en ung, som de er pårørende til eller arbejder med, indgår i målgruppen for tilbuddet. kommunale indsatser og ydelser? Er der omkostningsreduktioner på servicerammen i Børn- og Med Psykologteamets for-visitation søges det, at de unge modtager det rette tilbud på baggrund af deres individuelle problematik. De unge og deres pårørende vil opleve en større sammenhæng i det konkrete behandlingsforløb, fordi de unge ikke overlades til selv at skulle afsøge behandlingsmuligheder. Når unge med mindre psykiske problematikker eller mistrivsel får det rette tilbud tidligt, er det muligt, at disse problematikker tages i opløbet, hvorved de ikke udvikler sig og derfor ikke kræver længerevarende og mere indgribende indsatser. Herved øges trivsel både for de unge og for deres bekymrede pårørende. Samarbejdspartnere (fx skolelærer mv.) får kendskab til, at der er et sted, de kan henvende sig med bekymring for et ungt menneskes mentale trivsel. Herved oplever samarbejdspartnerne en større sammenhæng mellem de kommunale tilbud. Når disse børn og unge får den rette hjælp rettidigt, undgås unødig brug af tid til pædagogisk psykologisk rådgivning hos skolepsykologen eller koordinerende tid for pædagogisk personale på skolerne pga. stigende mistrivsel hos den unge.

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats

Indsatskatalog, Forebyggelse og Tidlig Indsats Åben anonym rådgivning for børn, unge og deres familier - 11 Alle børn, unge, familier og/eller deres netværk i Norddjurs Kommune. Kvalitetsmål At barnet, den unge og familien inddrages som ligeværdige

Læs mere

Forord. Kære veteran.

Forord. Kære veteran. Veteranstrategi 2 Indhold Forord... 3 Målgruppe og baggrund for strategien... 4 Tilbud til veteraner i Greve Kommune... 5 Job eller uddannelse... 5 Familien... 6 Bolig... 6 Akuttilbud... 7 Hjælpemidler

Læs mere

INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE

INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE INDSATSOMRÅDE 2 ÆNDREDE ARBEJDSGANGE ÆNDREDE ARBEJDSGANGE 2 DIGITALE MØDER I STEDET FOR FYSISKE 3 REJSETEAMET 4 VISITERINGSMODEL PÅ DET SPECIALPÆDAGOGISKE OMRÅDE ( TÆTTERE STYRING & FAGLIG OPKVALIFICERING)

Læs mere

Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni

Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses udtalelse vedr. SF, V, C og EL s budgetforslag om gratis psykologhjælp til unge i Aarhus Kommune

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

Samarbejde mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland om børn og unge med psykiske lidelser

Samarbejde mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland om børn og unge med psykiske lidelser Samarbejde mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland om børn og unge med psykiske lidelser Fælles udvalgsmøde, 30. april 2019 Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske

Læs mere

Styrket samarbejde / mobilteam Fremskudt funktion

Styrket samarbejde / mobilteam Fremskudt funktion Psykiatrisk dialogforum den 28. august 2019 v/ Yvonne Reinholdt Tema Øget samarbejde om børn og unge Styrket samarbejde / mobilteam Fremskudt funktion 29-08-2019 Gennemgående temaer i satspuljeprojekter

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR BØR- NE-UNGE PSYKIATRI

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR BØR- NE-UNGE PSYKIATRI 05-08-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR BØR- NE-UNGE PSYKIATRI Baggrundsnotat til Sundhedsstyregruppens temadrøftelse om børne-unge psykiatrien den 17. august 2015 Udfordringer og

Læs mere

INDSATSOMRÅDE 1 SAMMENHÆNGENDE OG UNDERSTØTTENDE INDSATSER

INDSATSOMRÅDE 1 SAMMENHÆNGENDE OG UNDERSTØTTENDE INDSATSER INDSATSOMRÅDE 1 SAMMENHÆNGENDE OG UNDERSTØTTENDE INDSATSER SAMMENHÆNGENDE OG UNDERSTØTTENDE INDSATSER 2 MODTAGERFLEKS ( SKOLEGANG PÅ DISTRIKTSSKOLEN ) 3 LÆSECENTRET - HØJMESKOLEN ( SKOLEGANG PÅ DISTRIKTSSKOLEN

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

INDSATSOMRÅDE: FRA SPECIAL- TIL ALMENOMRÅDET

INDSATSOMRÅDE: FRA SPECIAL- TIL ALMENOMRÅDET INDSATSOMRÅDE: FRA SPECIAL- TIL ALMENOMRÅDET Børn- og Ungeforvaltningen, forår 2019 Fra special- til almenområdet Alle børn og unge i dagtilbud og skole med forskellige udfordringer eller mistrivsel. Børn-

Læs mere

Børne- og ungdomspsykiatri i kommunalt regi

Børne- og ungdomspsykiatri i kommunalt regi Børne- og ungdomspsykiatri i kommunalt regi Kommunalt lægeligt udvalg 5. December 2013 Sundhedsaftalen Henvisning og samarbejd mellem kommune og praktiserende læge Praktiserende læge bør henvise: svære

Læs mere

SSP Aabenraa Kommune

SSP Aabenraa Kommune Kriminalpræventiv handleplan for Aabenraa kommune 2019-2020 Den Kriminalpræventiv handleplan for Aabenraa kommune 2019-2020 skal konkret vejlede og bibringe alle samarbejdspartnere en forståelse for den

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til samarbejdspartnere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til samarbejdspartnere Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere 2 Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker kan komme i krise og det er forskelligt, hvordan vi reagerer,

Læs mere

Klinik for selvmordsforebyggelse

Klinik for selvmordsforebyggelse Klinik for selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere Regionspskyiatrien Vest Klinik for Selvmordsforebyggelse Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker

Læs mere

Status på Projekt. Fremskudt funktion fra psykiatrien. satspuljeprojekt for Region Syddanmark og de 22 kommuner

Status på Projekt. Fremskudt funktion fra psykiatrien. satspuljeprojekt for Region Syddanmark og de 22 kommuner Status på Projekt Fremskudt funktion fra psykiatrien satspuljeprojekt for Region Syddanmark og de 22 kommuner Diagnoseudvikling over 5 år, 0-17 årige Antal personer med psykiatrisk diagnose, 2013 og 2018

Læs mere

Børnepsykologisk Team

Børnepsykologisk Team Børnepsykologisk Team Psykologisk udredning, rådgivning og behandling til børn med lettere psykiatriske problematikker i alderen 6 til og med 13 år. Konsulentbistand til rådgivere i kommunens familiegrupper

Læs mere

Projektevaluering. Projekt startdato: 01-01 2011 Projekt slutdato: 31-12 2013

Projektevaluering. Projekt startdato: 01-01 2011 Projekt slutdato: 31-12 2013 Projektevaluering Indledende Denne evaluering er foretaget ved udgangen af projektet, og har fokus på dels proces og dels resultater. Forud for evalueringen er det overvejet, hvad det specifikke formål

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23.

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. Kvalitetsstandard Børne- Ungerådgivningens forebyggende arbejde Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. september 2013 1 Hvorfor er vi her, hvad arbejder vi med? Børne- Ungerådgivningens

Læs mere

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år

Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Helhedsorienteret Familie Indsats 0-3 år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Familier med børn i alderen 0 3 år. Forankring: i Børnefamiliehuset. Formål:

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Pejlemærker for PPR, Sporet og Ungdomsskolen 2015/16 og 2016/17: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning:

Pejlemærker for PPR, Sporet og Ungdomsskolen 2015/16 og 2016/17: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning: Pejlemærker for PPR, Sporet og Ungdomsskolen 2015/16 og 2016/17: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning: PPR skal sikre, at der etableres en enkel og opsøgende indsats over for børn med angst og inddrage deres

Læs mere

R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu!

R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu! 09-11-2017 R: Hurtigere og bedre hjælp til sårbare børn og unge nu! Flere børn og unge kæmper med psykiske problemer eller får konstateret en alvorlig psykisk lidelse. Det betyder, at alt for mange ikke

Læs mere

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I 1 I SKOLE OG SFO En pædagogisk kurs at styre efter i hverdagen Det er ikke en egenskab ved det enkelte barn, der afgør, om det kan inkluderes det er en egenskab ved fællesskabet (Bent Madsen, 2011) 2 INDHOLD

Læs mere

Forord. Indsættes senere

Forord. Indsættes senere Veteranstrategi 2 Indhold Forord... 3 Målgruppe og baggrund for strategien... 4 Tilbud til veteraner i Greve Kommune... 5 Job eller uddannelse... 5 Familien... 6 Bolig... 6 Akuttilbud... 7 Hjælpemidler

Læs mere

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever:

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Antimobbestrategi for eleverne på Maglebjergskolen Gældende fra den Oktober 2017 En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Maglebjergskolen er en specialskole

Læs mere

Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017

Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017 Notat vedrørende fraværsindsatser oplæg til Børne- og Skoleudvalget, juni 2017 Baggrund Kommunalbestyrelsen besluttede med vedtagelsen af budget 2017: Forligsparterne ønsker at følge udviklingen omkring

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning

Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning Servicestandard for familieorienteret rådgivning herunder tilbud om åben anonym rådgivning Lovgrundlag Servicelovens 11, stk. 1 og 2 Mål med indsats Målet er at yde gratis råd og vejledning, herunder lave

Læs mere

Funktionsbeskrivelser for det kommunale beredskab/ behandlingskæde for unge under 18 år

Funktionsbeskrivelser for det kommunale beredskab/ behandlingskæde for unge under 18 år Funktionsbeskrivelser for det kommunale beredskab/ behandlingskæde for unge under 18 år Formål med det kommunale beredskab/behandlingskæde Standard for sagsbehandling vedrørende selvmordstruede børn og

Læs mere

Fælles Indsats status november 2018

Fælles Indsats status november 2018 Fælles Indsats status november 2018 Baseret på projektets baseline marts 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til projekt Fælles Indsats...3 Projektets målgruppe...3 Fælles Indsats

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE

RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE Martin Helfer, Leder af Børn og Ungeklinikken: RÅDGIVNINGSAFDELINGEN I HOLSTEBRO KOMMUNE 22-03-2013 1 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Spiren Familiesektionen Sundhedsplejen Østervang Tandplejen Børn

Læs mere

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Fremtidens Psykiatri en helhedsorienteret plan EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Psykisk trivsel er vigtigt for den enkelte og de pårørende, men også for sammenhængskraften i samfundet.

Læs mere

Fraværsstrategi. - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune

Fraværsstrategi. - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune Fraværsstrategi - en strategi for forebyggelse af fravær i folkeskolen i Lolland Kommune Forebyggelse af fravær i folkeskolen og frafald fra ungdomsuddannelserne Lolland Kommunale skolevæsen - fraværsstrategi.

Læs mere

Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst

Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst Intro En torsdag eftermiddag

Læs mere

Praksisdag for alment praktiserende læger Den 27. september 2018

Praksisdag for alment praktiserende læger Den 27. september 2018 Tidlig indsats ved psykisk mistrivsel hos børn og unge / Børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune Lone Mortensen, tværfaglig chef på Nørrebro/Bispebjerg og Christina Haahr Bach, leder af Inklusion,

Læs mere

Ungerådgivning og behandlingstilbud. til unge op til 25 år med rusmiddelproblemer

Ungerådgivning og behandlingstilbud. til unge op til 25 år med rusmiddelproblemer Ungerådgivning og behandlingstilbud til unge op til 25 år med rusmiddelproblemer 1 Indholdsfortegnelse Tilbud til unge med brug af rusmidler...3 Henvisningsvej og visitationsprocedure...3 Til dig som pårørende...6

Læs mere

Trivselsundersøgelse Handlingsplan

Trivselsundersøgelse Handlingsplan Trivselsundersøgelse 2015 Handlingsplan Dato: November 2015 Handleplanen dækker: Amagerskolen Beskrivelse af analysen: I foråret 2015 er der lavet en trivselsundersøgelse på Amagerskolen, hvor alle børn

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Primære udfordringer i den kommunale misbrugsbehandling ift.

Læs mere

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge

Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet ved mistanke om psykiske sygdomme hos børn og unge Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/3359 Dato: 16. februar 2012 Udarbejdet af: Anja Stentoft Reilev E mail: Anja.Stentoft.Reilevn@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 5146 9456 Notat: Tidlig indsats i nærmiljøet

Læs mere

Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet

Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet Notat om hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet pr. 1. januar 2020 Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet PPR, Hjørring Kommune Indhold Notat om hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet pr. 1.

Læs mere

Ramme Retningslinjer for udarbejdelse af koordin erende indsatsplaner: KKR

Ramme Retningslinjer for udarbejdelse af koordin erende indsatsplaner: KKR Ramme Retningslinjer for udarbejdelse af koordinerende indsatsplaner: Det skal understreges, at den regionale behandlingspsykiatri ikke må afvise at udrede eller behandle borgere med en behandlingskrævende

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 955 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Samråd SUU alm. del spm AÆ og BP Samrådsspørgsmål AÆ Ministrene

Læs mere

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Statusanalysen Syvstjerneskolen 2011 DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler 1. Svaroversigt Skole 1 Lærer 43 Forældre 48 Elev 185 1 2. Elevernes svar 9a: Jeg er glad for at gå i skole

Læs mere

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan 2020-2022

Læs mere

Den koordinerende indsatsplan. - en introduktion

Den koordinerende indsatsplan. - en introduktion Den koordinerende indsatsplan - en introduktion En god indsats kræver koordinering For borgere med både psykiske lidelser og et misbrug af alkohol og/eller stoffer (en dobbeltdiagnose) gælder, at regionen

Læs mere

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Fremskudt Indsats Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Baggrund: Baggrunden for den fremskudte indsats er i høj grad at finde i Horsens Kommunes politiske udspil vedr. børn og unge

Læs mere

Principper for støtte til børn og unge og deres familier

Principper for støtte til børn og unge og deres familier Principper for støtte til børn og unge og deres familier Indledning På de kommende sider kan du læse hvilke principper, der bliver lagt til grund, når vi i Familie- og Handicapafdelingen yder støtte til

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring?

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Trivselserklæring for Mariager Skole Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) FORMÅL Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Med vores trivselserklæring ønsker vi at skabe god trivsel

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

Håndbog om hjemmetræning. Introduktion Sagsforløbet omkring hjemmetræning Revision af reglerne om hjemmetræning Håndbog om hjemmetræning

Håndbog om hjemmetræning. Introduktion Sagsforløbet omkring hjemmetræning Revision af reglerne om hjemmetræning Håndbog om hjemmetræning Håndbog om hjemmetræning Introduktion Sagsforløbet omkring hjemmetræning Revision af reglerne om hjemmetræning Håndbog om hjemmetræning Introduktion Hjemmetræningsordningen blev vedtaget i 2008. Målgruppen

Læs mere

Notat. Tværgående indsatser til fremme af mental trivsel blandt sårbare unge i BUF, SOF og SUF

Notat. Tværgående indsatser til fremme af mental trivsel blandt sårbare unge i BUF, SOF og SUF Center for Policy Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Tværgående indsatser til fremme af mental trivsel blandt sårbare unge i BUF, SOF og SUF Børne- og Ungdomsudvalget godkendte d. 19. juni 2019 udkast

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

KONFERENCEN HOTEL NYBORG STRAND d. 22. MAJ 2018 UMA. En skole for unge `med angst. Under Sct. Hans skole, Odense

KONFERENCEN HOTEL NYBORG STRAND d. 22. MAJ 2018 UMA. En skole for unge `med angst. Under Sct. Hans skole, Odense KONFERENCEN HOTEL NYBORG STRAND d. 22. MAJ 2018 UMA En skole for unge `med angst Under Sct. Hans skole, Odense HVEM ER VI? Marianne Broholm Afdelingsleder - pædagog Trine Svendstrup Cand. Pæd. i pædagogisk

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Fælles Dato: December 2015 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 5 Revideret: Januar

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord Alkohol- og stofmisbrug har store menneskelige omkostninger for den enkelte borger med et misbrug og for dennes pårørende. Et alkohol-

Læs mere

De kommunale muligheder

De kommunale muligheder De kommunale muligheder Børn og unge med psykiske problemer kommunale løsningsmuligheder KL har gennemført i alt 11 telefoninterviews med de 7 deltagende kommuner i projektet, for at klarlægge, hvordan

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Espergærdeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Forældre 17 Lærer 22 Elev 85 1 2.

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre

Læs mere

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord ved Borgmesteren Her kommer tekst fra borgmesteren J. nr. 16.20.00P22 2 Indhold 1. Rusmiddelpolitik for Gladsaxe Kommune...

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Lærer 43 Forældre 94 Elev 280 1 2. Elevernes svar Jeg

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 B 68 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 B 68 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 B 68 endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Sagsnr. 27.24.00-A00-2-17 Dato: 28.09.2018 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Horsens Kommune 2018 1. Indledning Som en del af en sammenhængende børne- og ungepolitik har Horsens

Læs mere

Kontaktklasserne. Arden Skole

Kontaktklasserne. Arden Skole Kontaktklasserne Arden Skole 1 Målgruppe Kontaktklasserne med tilhørende SFO er en del af Mariagerfjord Kommunes undervisningstilbud til elever med vanskeligheder indenfor Autismespektret og tilgrænsende

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre 29 Skole - med rapport

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

Beskrivelse af indsatsen overfor borgere med spiseforstyrrelse og selvskade pba. medlemsforslag fra VKOB

Beskrivelse af indsatsen overfor borgere med spiseforstyrrelse og selvskade pba. medlemsforslag fra VKOB NOTAT Til Socialudvalget Beskrivelse af indsatsen overfor borgere med spiseforstyrrelse og selvskade pba. medlemsforslag fra VKOB På baggrund af et medlemsforslag fra VKOB er Socialforvaltningen blevet

Læs mere

Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell. Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen. U-start. skolefravær. Porten. Karin Werge.

Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell. Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen. U-start. skolefravær. Porten. Karin Werge. Hvidovre Ungecenter Hvidovre Ungecenter Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen U-start skolefravær Ungekontakten Jannik Offenberg Porten Karin Werge XyZ

Læs mere

TRIVSEL OG INKLUSI PÅ FARSTRUP SKOLE

TRIVSEL OG INKLUSI PÅ FARSTRUP SKOLE TRIVSEL OG INKLUSI N PÅ FARSTRUP SKOLE Indholdsfortegnelse Værdigrundlag - pædagogisk udgangspunkt............. 3 Indsatsområder, procedure og handling................ 5 Forløb ved fravær..............................

Læs mere

Et nyt behandlingstilbud til børn og unge

Et nyt behandlingstilbud til børn og unge ET NYT BEHANDLINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MENTAL SUNDHED BØRN OG UNGE / 2 Et nyt behandlingstilbud til børn og unge Dansk Psykologforening, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Bedre Psykiatri og Danske

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR Punkt 7. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR 2018-019020 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det

Læs mere

HVEM ER VI? VI LÆGGER VÆGT PÅ TOLERANCE OG EN ÅBEN OG LIGEVÆRDIG DIALOG MED ELEVERNE OG MED DERES FAMILIER

HVEM ER VI? VI LÆGGER VÆGT PÅ TOLERANCE OG EN ÅBEN OG LIGEVÆRDIG DIALOG MED ELEVERNE OG MED DERES FAMILIER HVEM ER VI? VI LÆGGER VÆGT PÅ TOLERANCE OG EN ÅBEN OG LIGEVÆRDIG DIALOG MED ELEVERNE OG MED DERES FAMILIER Skolen ved Sorte Hest er et selvejende skole og dagbehandlingstilbud for børn i den skolepligtige

Læs mere

N O V E M B E R

N O V E M B E R A R B E J D S G A N G E M E L L E M DEN R E G I O N A L E P S Y K I A T R I OG K O M M U N E R N E F O R M E N N E S K E R M E D S P I S E F O R S T Y R R E L S E N O V E M B E R 2 0 1 7 A R B E J D S

Læs mere

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Forord Denne folder skal informere om de arbejdsområder og ydelser, som medarbejderne i det centrale Videns- og ressourcecenter kan levere. Hensigten med folderen

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Dato: Sagsid.: Fælles November13 Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard for

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Trivselsplan. Skolen på Islands Brygge Indhold. Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4

Trivselsplan. Skolen på Islands Brygge Indhold. Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4 Trivselsplan Skolen på Islands Brygge 2018 Indhold Trivselsplanens formål... 2 Begreber... 2 Status... 3 Forebyggelse... 4 1 Trivselsplanens formål Med udgangspunkt i skolens værdigrundlag og de nationale

Læs mere

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune G-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

FOREBYGGELSE AF FRAVÆR I FOLKESKOLEN i Lolland Kommune - mindsker sandsynligheden for frafald på ungdomsuddannelserne

FOREBYGGELSE AF FRAVÆR I FOLKESKOLEN i Lolland Kommune - mindsker sandsynligheden for frafald på ungdomsuddannelserne FOREBYGGELSE AF FRAVÆR I FOLKESKOLEN i Lolland Kommune - mindsker sandsynligheden for frafald på ungdomsuddannelserne Forebyggelse af fravær i folkeskolen og frafald fra ungdomsuddannelserne Lolland Kommunale

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri Juni 2018 godkendt af Kontaktudvalget d. 31. august 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende

Læs mere

Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV

Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Bilag 1 Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV [Stjernen med konkrete pejlemærker afventer

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning

Servicestandard for familieorienteret rådgivning, herunder tilbud om åben anonym rådgivning Tidlig Indsats - Livslang Effekt Formålet med servicelovens 11 er at sikre sammenhæng mellem kommunernes generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune:

Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune: Oversigt over kommunale tilbud og indsatser til børn og unge som pårørende i Svendborg kommune: Navn på indsats og kort beskrivelse af indsatsen Individuelle sundhedssamtaler med børn og unge med særlige

Læs mere

Regionernes kendskab til igangværende tværsektorielle tiltag på børne- og ungeområdet i psykiatrien

Regionernes kendskab til igangværende tværsektorielle tiltag på børne- og ungeområdet i psykiatrien Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 121 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt NOTAT Regionernes kendskab

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING

Ringkøbing-Skjern Kommune BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING BEKYMRENDE ELEVFRAVÆR EN HANDLEVEJLEDNING INDLEDNING Børn med bekymrende skolefravær skal hjælpes. Bekymrende fravær fra skolen er et fælles problem. Det er ikke alene den enkeltes elevs, families eller

Læs mere

EVALUERING AF PULJE TIL PSYKOLOGHJÆLP DECEMBER 2011

EVALUERING AF PULJE TIL PSYKOLOGHJÆLP DECEMBER 2011 EVALUERING AF PULJE TIL PSYKOLOGHJÆLP ANTALLET AF HENVISNINGER I BØRNE- OG UNGEPSYKIATRIEN Kilde: BUP-basen, 2004-2011 UDVIKLINGEN I DIAGNOSER 4.000 3.500 3.676 3.566 3.000 2.500 2.000 1.634 1.923 2.577

Læs mere

vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR

vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR vordingborg.dk RETNINGSLINJER FOR HÅNDTERING AF SKOLEFRAVÆR Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Afdeling for Skoler FORORD I Vordingborg Kommune tager

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne

Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne Alkoholbehandling i Lænke-ambulatorierne - til gavn for hele familien I Lænke-ambulatorierne ønsker vi at yde en sammenhængende og helhedsorienteret indsats overfor personer med alkoholproblemer. Derfor

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

UDFORDRINGER PÅ BØRNE- OG UNGEOMRÅDET MED FOKUS PÅ PSYKIATRI Jesper Pedersen, ledende overlæge, phd

UDFORDRINGER PÅ BØRNE- OG UNGEOMRÅDET MED FOKUS PÅ PSYKIATRI Jesper Pedersen, ledende overlæge, phd Jesper Pedersen, ledende overlæge, ph.d. UDFORDRINGER PÅ BØRNE- OG UNGEOMRÅDET MED FOKUS PÅ PSYKIATRI Jesper Pedersen, ledende overlæge, phd Fagligt symposium, 27. august 2018, Slagelse. 1 Antal indlæggelser

Læs mere