Afsluttende rapport for AER projektet flere praktiksteder til procesoperatørelever på Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afsluttende rapport for AER projektet flere praktiksteder til procesoperatørelever på Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm."

Transkript

1 Side 1 Afsluttende rapport for AER projektet flere praktiksteder til procesoperatørelever på Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm. (Gennemført i perioden december 2008 og juni 2009). Rapporten omfatter følgende afsnit: Forberedelse af projektet i samarbejde med Industriens Uddannelser, Procesindustriens Formandskab og DI. Kontakt til og mødeaftaler med de udvalgte virksomheder. Besøget på virksomhederne og virksomhedernes forberedelse til mødet. Virksomhedernes meget forskellige tilgang til udvikling og uddannelse af deres procesmedarbejdere. Virksomhedernes viden om uddannelsesmulighederne indenfor Procesindustrien og AMU systemet. Materiale vedr. Proces og industrioperatøruddannelserne samt AMUsystemet eftersendt til virksomhederne. Dokumentation i form af filer for processen, inddelt i besøgte og ikke besøgte virksomheder. Efterskrift. Forberedelse af projektet i samarbejde med Industriens Uddannelser, Procesindustriens Formandskab og DI Forberedelsen af projektet foregik i form af møder med Niels Bylund samt formandskabet for procesindustriens udviklingsudvalg, Claus Rosenkrands Olsen, DI og Per Sørensen, 3F Det blev aftalt med Formandskabet, at DI, skulle udarbejde en besøgsliste over de virksomheder der ønskedes besøgt.

2 Side 2 Endvidere blev det aftalt at Finn C. Dahl (FCD) skulle aftale møder med Processkolerne, Kalundborg Jens Kronborg og Niels Erik Christensen, København Pia Schou og Svend Blak Christensen samt Lillebælt Henning Aaberg. Den geografiske ramme for besøgene var Hovedstaden, Sjælland, Falster og Lolland. Endelig blev det besluttet at Procesindustrien / DI skulle udarbejde et introduktionsbrev til de udvalgte virksomheder. Brevet skulle indeholde formålet med projektet samt en kort præsentation af FCD. Brevene blev udsendt d. 24. marts Udkast af brevet var dateret d. 27. januar Brevene blev ved en fejl sendt til en række virksomheder på Fyn. Formålet med skolemøderne var, dels at forklare skolerne indholdet af projektet, og dels at drøfte med skolerne hvilke virksomhedskontakter de lå inde med. Kontakter som så eventuelt kunne bruges som supplement til fastlæggelse af den endelige besøgsliste. Skolernes virksomhedskontakter var ikke fyldestgørende. Dels var der ikke nogen kontaktperson anført, og dels var der en række virksomheder som uddannede Procesoperatører som ikke var medlem af DI. Arbejdet med at udarbejde besøgslisten gik ikke som forventet (arbejdet startede primo 2009). Listen blev forsinket af flere forskellige årsager. Derudover sendte Industriens Uddannelser den 23. marts 2009 en virksomhedsliste med en række virksomheder som den foregående AER projektkonsulent Edward Falch havde besøgt. Denne liste var påført de virksomheder som var blevet kontaktet, men som ikke i anden omgang ønskede besøg. Derfor måtte besøgslisten revideres. Endelig opdateret adresseliste blev modtaget d. 24. Marts. Kontakt til og mødeaftaler med de udvalgte virksomheder Med udgangspunkt i den reviderede adresseliste blev virksomhederne herefter kontaktet for aftale af mødedato med den eller de personer brevet var tilstillet. Det har været meget værdifuldt at Procesindustrien / Di på forhånd havde udsendt et brev til de udvalgte virksomheder. Den første kontakt blev lettet meget gennem dette forudgående brev. Den opdaterede adresseliste havde dog nogle mangler. Den / de kontaktpersoner, der er registreret i DI, har ikke i alle tilfælde været dem, der i dag sidder med ansvaret vedr. lærlinge / uddannelse. Nogle har forladt virksomheden, andre har fået andre arbejdsområder. Virksomhederne melder ikke tilbage vedr. sådanne ændringer. Andre situationer har været, at brevet er kommet for højt op i organisationen. Der har her været en tilbøjelighed til at arkivere lodret og ikke sende brevet hen til den eller de personer der udfører arbejdet eller har ansvaret. Det har i en række tilfælde betydet, at første samtale har haft den funktion, at virksomheden har måttet have tilsendt brevet på ny.

3 Side 3 Kun ganske få virksomheder har afslået tilbuddet om besøg ved den første kontakt. Når informationsgrundlaget har været på plads (nyt brev), har virksomhederne drøfte tilbuddet internt og nogle har så vendt tilbage efter aftale. Flere virksomheder har været rykket yderligere for svar. Nogle har så afslået tilbuddet og andre har sagt ja til tilbuddet. 5 6 virksomheder har efter 4 5 forsøg på kontakt ikke ringet tilbage. I alt 19 virksomheder har efterfølgende haft besøg, heraf 6 virksomheder på Fyn. Det drejer sig om. AGA, Ardo, Axellia, BASF, CO RO Food, Daloon, Danogips, Dansk Overflade Teknik, Dyrup, Gyproc, Haldor Topsøe, Kims, Kommunekemi, Koppers, PK Chemicals, Pronova Biopharma, Royal Unibrew, Rynkeby, Sika. Besøget på virksomhederne og virksomhedernes forberedelse til mødet Alle besøgene har, set fra min synsvinkel, været åbne, konstruktive og hyggelige. Der har været en god dialog, dog har det jo nok været undertegnede, der har talt mest. Forberedelsen til møderne har taget udgangspunkt i følgende 7 overordnede temaer: Fem gode grunde til at tage en lærling/elev som virksomhed Uddannelsesplanlægning Lærlinge / elever Efteruddannelse af medarbejderne Virksomhedens medvirken i udvikling af uddannelserne Barrierer Andre bemærkninger Der har været stor spredning i hvilke temaer, der har været i fokus på ved samtalerne. Undertegnede har forsøgt at nedfælde de for virksomheden vigtigste udfordringer i forhold til at møde fremtiden, samt en her og nu status. (se Bilag 1.). Det er dog ikke undertegnedes opfattelse, at det er helt tydeligt for den enkelte virksomhed, hvilke udfordringer de står overfor. Virksomhedernes egen forberedelse til møderne har også været meget forskellig. Lige fra at have glemt aftalen (dog kun en virksomhed) til grundige interne overvejelser om, hvilke afdelinger og hvem der fra virksomhedens side, kunne have gavn af mødet. Det har været mindre end en håndfuld af virksomhederne, der havde inviteret tillidsrepræsentanten med til mødet.

4 Side 4 Virksomhedernes meget forskellige tilgang til udvikling og uddannelse af deres procesmedarbejdere Planlægning, gennemførelse, evaluering og effektmåling af uddannelsesaktiviteter for produktionsmedarbejderne er organiseret meget forskelligt på de besøgte virksomheder. Drøftelser og beslutninger om uddannelsesaktiviteter foregår i SU, uddannelsesudvalg, i linieledelsen, i HRafdelingen alt efter traditioner, uddannelseskultur, størrelsen af virksomheden og hvor aktiv tillidsrepræsentanten mere generelt er i disse spørgsmål. På de besøgte virksomheder spænder beslutningen og planlægningen af uddannelsesaktiviteterne fra, et af HR afdelingen færdigudarbejdet Kursuskatalog til tilfældighedernes princip hos linieledelsen. De enkelte virksomheder er godt klar over at beslutningerne forudsætter overblik og viden vedr. uddannelsesmarkedet. De er også godt klar over, at for de fleste, er dette overblik og denne viden ikke tilstrækkeligt tilstede i virksomheden. Derfor har flere oplevet en stop and go politik på uddannelsesområdet, til stor frustration for både medarbejdere og ledelse. Derudover opleves de forskellige skibsbrudne projekter ofte, som spildte ressourcer og kræfter. De store virksomheder der uddanner mange ungdomslærlinge/voksenlærlinge (både proces og industrioperatører) har rimeligt styr på betingelserne for gennemførelsen af erhvervsuddannelsesforløb. De har også rimeligt styr på hele AMU systemet. Derudover har de meget god kontakt til deres uddannelses institution og trækker meget på deres viden og fleksibilitet i planlægningen af uddannelsesprojekter. Spændvidden i informationssøgningen vedr. betingelserne for at bruge systemet går fra en produktionschefs søgning via Google, til en HR afdeling med eget udarbejdet kursuskatalog og medvirken i udviklingen af uddannelserne i de respektive udviklingsudvalg. Virksomhedsrepræsentanterne, der deltog på møderne, er godt klar over at de de hænger i bremsen. De er godt klar over at der skal gøres noget i de enkelte virksomheder, hvis de skal klare sig i fremtiden og tiltrække den nødvendige kvalificerede arbejdskraft. De er også godt klar over at det er nødvendigt at de er mere aktive i deres informationssøgning samt at de bør deltage i udviklingen af uddannelserne. Forklaringen på hvorfor det så ikke sker, er til gengæld mere diffus. Det er meget få af virksomhederne, der bruger de aktuelle økonomiske problemer som forklaring. Der er dog et par virksomheder, der er tilbøjelige til at give deres udenlandske ejere ansvaret for den manglende indsats. For eksempel i form af at antallet af medarbejdere registreret ved budgetlægningen, også skal indeholde lærlinge og elever. Det er derfor let at udskyde ansættelsen af de næste elever til næste finansår. Der hvor det er et linieledelsesansvar for uddannelsesindsatsen, er der tilbøjelighed til at give tiden ansvaret for den manglende indsats.

5 Side 5 Manglende tid til at skaffe sig viden og overblik, manglende tid til at planlægge, manglende tid til at drøfte det med medarbejderne og deres egen ledelse, manglende tid til at få medarbejder til at tage ansvar for den daglige oplæring. Produktionschefen siger: Jeg bliver målt på outputtet og ikke på uddannelsesindsatsen. Materiale vedr. Proces og industrioperatøruddannelserne samt AMUsystemet eftersendt til virksomhederne Selvom nogle af virksomhederne har rimeligt styr på uddannelsessystemet har de stort set alle taget imod et tilbud om eftersendelse af forskellige notater. Det er blevet aftalt på mødet, hvilke notater virksomheden har ønsket eftersendt og fremgår af besøgsrapporterne. Alle virksomheder har fået udleveret Uddannelsesmappen samt notatet AMU sådan. Følgende notater er efter aftale eftersendt: Beskæftigelse og rekruttering i procesindustrien 2008 Fem gode grunde til at tage en lærling Uddannelsesordning for uddannelsen til procesoperatøruddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Industrioperatøruddannelsen Fag fælles for hovedforløb (proces) med målepinde. Fag fælles for hovedforløb (Industri) med målepinde. Fælles kompetencebeskrivelser med detaljer for AMU mål under FBK 2758 procesindustriel produktion Fag fælles for hovedforløb med målepinde. Oversigt over Procesindustriens fagtekniske kurser Oversigt over Arbejdets organisering ved produktion i Industrien Derudover har der været tale om link til: Uddannelseslederne ved EUD processkolerne i Danmark Henning Aaberg EUC Lillebælt, Niels Erik Christensen EUC Nordvestsjælland og Pia Schou Københavns Tekniske Skole samt til VIDAR og Industriens Uddannelser. Besøgte virksomheder: Der blev aftalt besøg og gennemført møder på følgende 19 virksomheder: AGA, Ardo, Axellia, BASF, CO RO Food, Daloon, Danogips, Dansk Overflade Teknik, Dyrup, Gyproc, Haldor Topsøe, Kims, Kommunekemi, Koppers, PK Chemicals, Pronova Biopharma, Royal Unibrew, Rynkeby, Sika.

6 Side 6 Ikke besøgte virksomheder: Da denne projektredegørelse sendes til de 3 EUD proces skoler, vil der opfølgningsmæssigt kunne tages hensyn til at en række virksomheder som blev kontaktet af projektets første mentor, ikke ønskede besøg. Endvidere bad DI i procesindustriens formandskab om at informationen og dialogen om de praktikplads opsøgende aktiviteter blev koncentreret om de medlemsvirksomheder som de ville udsende inspirations og projekt informationsbreve til. Følgende virksomheder blev derfor ikke besøgt i projektperioden: Agrana Juice, Beauvais, Akzo Nobel Deco, ALK ABELLO, Axellus, Beck & Jørgensen, Brødrene Hartmann, Carlsberg, Dalum Papir, Danisco, Danish Freeze Dry, Dong Energy, Flint Group, Gate Gourmet, H. Lundbeck, Harboes Bryggeri, Leaf Danmark, Malaco Leaf, Nestlé, Notox, Odense Marcipan, Rieber & Søn, Stryhn's, Vattenfall, Wienerberger. Efterskrift Som mentor på projektet vil jeg i dette efterskrift forsøge at give et billede og min personlige vurdering af projektet, de tendenser jeg har oplevet ved mine dialogmøder med virksomhederne, og ideer til hvordan der bedst muligt i den kommende tid kan følges op. Selve virksomheds besøgene har været meget positive. De besøgte virksomheder har været imødekommende i drøftelserne. Når det handler om effekten af besøgene på kort sigt, vil den dog ikke kunne måles. Virksomhederne er p.t. meget omkostningsbevidste, så jeg forventer ikke, at de begynder at indgå flere uddannelsesaftaler i det kommende år. Snarere tværtimod. Virksomhederne har p.t. lettere adgang til kvalificeret arbejdskraft end de har haft meget længe, og det er mit indtryk, at de benytter sig af at ansættelse arbejdskraft med de kvalifikationer de præcist har behov for, frem for at kvalifikationsudvikle egne medarbejder og i det hele taget at tænke uddannelse. Det er trods alt ikke alle virksomheder, der har været nød til at afskedige medarbejder. Der er heldigvis stadig virksomheder, der ikke har mærket noget nævneværdigt til de aktuelle problemer. Det er dog muligt, at vi på kort sigt og katalyseret af dette projekt vil kunne spore en aktivitetsforøgelse på efteruddannelsesområdet, i form af målrettede uddannelsesprojekter for den eksisterende arbejdskraft. Det vil i så fald blive i form af øget anvendelse af AMU systemets procesefteruddannelses tilbud. Det er p.t. meget svært, at komme med positive gisninger om virksomhedernes indgåelse af nye uddannelsesaftaler med deres egne medarbejdere, både hvad angår Procesoperatøruddannelsen, men også hvad angår anvendelsen af Industrioperatøruddannelsen. Flere virksomheder nedtoner tankerne om et øget brug af Proces og Industrioperatøruddannelsen. De er tydeligvis mere tilbøjelige til at tænke i øget anvendelse af AMU systemet, herunder Procesindustriens fagtekniske kurser samt de almene kurser vedr. arbejdsorganisering og effektivisering.

7 Side 7 Jeg vil mene at virksomhederne gennem de eftersendte notater nu er i en bedre informationssituation i forhold til at kunne planlægge og gennemføre uddannelsesaktiviteter. Det uanset om det er erhvervsuddannelse eller efteruddannelse. Indtrykket er, at det udleverede materiale har givet mange af virksomhederne en aha oplevelse. Spontane udsagn som Det er jo lige det, jeg har manglet, det her giver mig overblik, det er let at overskue, Hvor er det dog fleksibelt og Det var jeg ikke klar over er nogle af de umiddelbare kommentarer, der har været under gennemgangen af materialet. Men: Det er min klare vurdering af virksomhedsudtalelser ved højtidelige lejligheder, bestemt ikke lever ikke helt op til dagligdagens nødvendige beslutninger. Der mangler helt klart synlige og målbare uddannelsesstrategier i virksomhederne. Opfølgning: At dette AER praktikpladsopsøgende mentor projekt er blevet gennemført i en tid hvor dansk Industri og det øvrige samlede erhvervsliv er blevet ramt af en af de største finansielle kriser i nyere tid som har medført en ualmindelig hård recession i industrien, har bestemt ikke været befordrende for resultaterne af det konkrete projekt. Omvendt er initiativer af denne karakter mere eller mindre eviggyldige og man kan sige at hvis projektet havde været gennemført for et år siden havde den største undskyldning for ikke at oprette lærepladser måske været for stor travlhed i Procesindustrien. Med baggrund i erfaringer fra tidligere projekter, kan Industriens Fællesudvalg, Udviklingsudvalg for Procesindustri samt skolerne EUC Nordvestsjælland og Københavns Tekniske Skole dog klart forvente at der er sået frø med dette projekt, som vil medvirke til en bedre høst og dermed en øget tilgang af elever til branchens procesoperatøruddannelse i de kommende år. 1. Redegørelsen sendes til AER 2. Redegørelsen behandles i Industriens Fællesudvalg og sendes til EUD proces skolerne 3. Redegørelsen offentliggøres på Industriens Uddannelsers hjemmeside 4. Redegørelsen skal forelægges til drøftelse ved de kommende lokale uddannelses udvalgsmøder således det kan drøftes, hvorledes der bedst muligt kan følges op. Projektmentor Finn C. Dahl

Evaluering af personlige uddannelsesplaner på de tekniske erhvervsuddannelser

Evaluering af personlige uddannelsesplaner på de tekniske erhvervsuddannelser Evaluering af personlige uddannelsesplaner på de tekniske erhvervsuddannelser Bilag til spørgeskemaundersøgelse blandt elever, lærere og uddannelsesledere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Evaluering af personlige

Læs mere

Tech College. Rapport for Food-, Style & Wellness- og Dental College Indslusningsevaluering august 2015 (Campus 2)

Tech College. Rapport for Food-, Style & Wellness- og Dental College Indslusningsevaluering august 2015 (Campus 2) Tech College Rapport for Food-, Style & Wellness- og Dental College Indslusningsevaluering august 2015 (Campus 2) 1 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning... 3 1.1. Svarprocent... 3 1.2. Rapportens indhold

Læs mere

Lokal uddannelses udvalg ved EUC-Syd. Industri og værktøjsteknik Maskinbearbejdning Svejsning

Lokal uddannelses udvalg ved EUC-Syd. Industri og værktøjsteknik Maskinbearbejdning Svejsning Lokal uddannelses udvalg ved EUC-Syd Industri og værktøjsteknik Maskinbearbejdning Svejsning Mødedato: Den 9. juni 2015 Mødested: EUCSYD, Sønderborg Starttidspunkt: KL. 13.30-15.00 Fraværende m. afbud:

Læs mere

Pia Maul Andersen lagde vægt på, at vi får sat fokus på dialog, samarbejde og løsning af de udfordringer der ligger i det kommende udbud.

Pia Maul Andersen lagde vægt på, at vi får sat fokus på dialog, samarbejde og løsning af de udfordringer der ligger i det kommende udbud. Referat af møde i udviklingsudvalget for Arbejdets Organisering med kommende udbydere af FKB 2752. Mødet afholdt den. 29. september 2009 fra kl. 10-13 Industriens uddannelser, Store Mødelokale på 4 sal

Læs mere

Tom Brandt. Tirsdag den 7. oktober 2014 kl. 10.00 12.00 Hos AMU Vest, Spangsbjerg Møllevej 304-306, 6705 Esbjerg TEMA: UDDANNELSENS VÆKSTPOTENTIALE

Tom Brandt. Tirsdag den 7. oktober 2014 kl. 10.00 12.00 Hos AMU Vest, Spangsbjerg Møllevej 304-306, 6705 Esbjerg TEMA: UDDANNELSENS VÆKSTPOTENTIALE København den 29. september 2014 DI-repræsentanter: 3F-repræsentanter: Niels Henning Holm Jørgensen Allan Borgwardt Schmidt René Damgaard Vagn Schmidt Brigitte Pudor Gullev John Krøier Jensen Tom Brandt

Læs mere

MØDE I INDUSTRIENS FÆLLESUDVALG FOR ERHVERVS- OG ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER. TEMA: IF Indsatsområder 2013

MØDE I INDUSTRIENS FÆLLESUDVALG FOR ERHVERVS- OG ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER. TEMA: IF Indsatsområder 2013 København d. 27. februar 2013 DI-repræsentanter: Christine Bernt Henriksen Kurt Mikkelsen Niels Henning H. Jørgensen Helle Ankersen Industriens Uddannelser Tanja Bundesen Christina Stougaard Hansen 3F-repræsentanter:

Læs mere

Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS

Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS Til stede: Peder Ring, Danske Regioner Per Hvenegaard, TL Birgit Andersen, H:S

Læs mere

Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse tirsdag den 12. juni 2007

Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse tirsdag den 12. juni 2007 Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse tirsdag den 12. juni 2007 Næste møde i fagligt udvalg er den 18. september. Bemærk temamøde fra kl. 10-14. Deltagere: Peder Ring,

Læs mere

side 9 manden StilladsInformation nr. 116 - september 1015 Øgenavn / Kælenavn:

side 9 manden StilladsInformation nr. 116 - september 1015 Øgenavn / Kælenavn: StilladsInformation nr. 116 - september 1015 side 9 manden Navn: Bopæl: Alder: Øgenavn / Kælenavn: Firma: Start i branchen: 2004 Stilladsuddannelse: ERFA-linjen morten Olesen 9260 Gistrup 39 år På dating.dk

Læs mere

Referat af mødet i udviklingsudvalg for vindmølleindustrien 23. september 2015

Referat af mødet i udviklingsudvalg for vindmølleindustrien 23. september 2015 København september 2015 DI-repræsentanter: Christine Bernt Henriksen (Næstformand) Michael Eriksen Flemming Glerup Nielsen Sigrid (gæst) 3F-repræsentanter: Elise Andsager (Tilforordnet) Kurt Thomsen Lars

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere

Idestafet. Ja, og. Min ide: BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg. Og hvad hvis man

Idestafet. Ja, og. Min ide: BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg. Og hvad hvis man BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg KBH 1 praktikdag i Malmø Eller som en praktikuge, i et tæt på land. hvad med - EUREKA! PIU kontorer Materiale omkring i verden - Det kunne bemandes med

Læs mere

Referat fra møde i LUU onsdag den 11.03.15, kl. 09.00 12.00, lokale 232 på SOSU Nykøbing F., Vestensborg Allé 78, 4800 Nyk. F.

Referat fra møde i LUU onsdag den 11.03.15, kl. 09.00 12.00, lokale 232 på SOSU Nykøbing F., Vestensborg Allé 78, 4800 Nyk. F. Tilstede: Karen Hansen, Kjeld Saul, Pia Lindquist Nielsen, Christina Graungaard, Birte Engen, Lise Rasmussen, Anette Aagaard Jensen, Jørgen Lücking Houmøller, Ulla Mikkelsen, Anne Bjerregaard, Kirsten

Læs mere

Referat fra MØDE I MI - UDVIKLINGS GRUPPE 1.

Referat fra MØDE I MI - UDVIKLINGS GRUPPE 1. København den 4. april 2012 Udvalgsmedlemmer: Bjarne Jensen Kaj Teglmann Bendixen Torben Andreassen Mikael Nielsen Verner Seibæk Finn Kyed Hanne Birgitte Nylev Afbud fra Michael Døssing Sekretariatet:

Læs mere

Tirsdag d. 4. marts 2013 kl. 10.00-15.00

Tirsdag d. 4. marts 2013 kl. 10.00-15.00 MØDE I INDUSTRIENS FÆLLESUDVALG FOR ERHVERVS- OG ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER 20. februar 2014 TAB/CSH DI-repræsentanter Christine Bernt Henriksen Morten V.B. Revsbeck Niels Henning H. Jørgensen Finn Brøndum

Læs mere

Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004

Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004 Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004 LandboUngdom besluttede at foretage en undersøgelse af alle landbrugsskoleelevers uddannelses-, arbejds- og lønforhold

Læs mere

REFERAT AF FÆLLES UU-LUU MØDE FOR OVERFLADEBEHANDLINGSINDUSTRI TEMA: KVALITET I AMU OG EUD

REFERAT AF FÆLLES UU-LUU MØDE FOR OVERFLADEBEHANDLINGSINDUSTRI TEMA: KVALITET I AMU OG EUD København den 21.oktober 2013 LUU AMU Vest LUU Tradium UU Overfladebehandling Rene Brix Olesen (3F Industri) Afbud: Hanne Jungquist Hansen (3F Industri) Allan Thomsen (3F Industri) Henry Mikkelsen (3F

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Stærkere kobling mellem uddannelsernes skoledel og praktiske del. 1770 Tandklinikassistent

Stærkere kobling mellem uddannelsernes skoledel og praktiske del. 1770 Tandklinikassistent Indsatsområde nr. 3 Uddannelses nr. og navn Lokation(er) Ansvarlig chef Ansvarlig leder Begrund/ beskrivelse af problemstillingen Stærkere kobling mellem uddannelsernes skoledel og praktiske del 1330 Hospitalsteknisk

Læs mere

Referat for møde i LUA

Referat for møde i LUA Referat for møde i LUA Dato: Fredag den 11. marts 2016 Kl. 10.00 12.00 i mødelokale 1, Social & SundhedsSkolen, Herning Deltagere: Repræsentanter fra FOA: Kim Henriksen, formand for LUA Grethe Nielsen

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Bestyrelsen/Forældrekredsen Davidskolen Østergade 13 3720 Aakirkeby Att: Skoleleder Lene Due Madsen Skolekode: 400034 Rønne d. 28.2.2016 Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Tilsynet

Læs mere

Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune

Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune Bilag 5 Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet i Frederiksberg Kommune Midtvejsevaluering (medio 2011) Indsats vedr. håndtering og nedbringelse af sygefraværet igangsattes i marts 2010

Læs mere

UDVIKLINGSUDVALGET FOR FORSYNINGSOPERATØRUDDANNELSEN

UDVIKLINGSUDVALGET FOR FORSYNINGSOPERATØRUDDANNELSEN TIL MØDE Mandag den 31. maj 2010 I UDVIKLINGSUDVALG FOR FORSYNINGSOPERATØRUDDANNELSEN Selve udviklingsudvalgets møde afholdes hos Thy-Mors Energi A/S, Løvevej 5, 7700 Thisted, der også er vært ved kaffe

Læs mere

Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015

Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015 Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015 1 1. Indledning Et stort udbud af kvalificeret arbejdskraft bidrager til at virksomhederne kan vækste til gavn for samfundet. Det er således

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Flere industriarbejdspladser øger sammenhængskraften

Flere industriarbejdspladser øger sammenhængskraften DI Danmarks geografiske udfordringer og muligheder Den 29. april 2016 TQCH Flere industriarbejdspladser øger sammenhængskraften i Danmark Initiativer der forbedrer de generelle rammevilkår for industrivirksomhederne

Læs mere

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 369 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE 6. maj 2014 J.nr.

Læs mere

Referat fra møde i Udviklingsudvalg for Elektronikindustri Fredag den 11. september 2015 kl 10.00-14.30

Referat fra møde i Udviklingsudvalg for Elektronikindustri Fredag den 11. september 2015 kl 10.00-14.30 Referat fra møde i Udviklingsudvalg for Elektronikindustri Fredag den 11. september 2015 kl 10.00-14.30 Mødes holdes hos OJ Electronics A/S, Stenager 13B, 6400 Sønderborg Mødedeltagere: DI-repræsentanter

Læs mere

Medarbejderudvikling øger optimismen

Medarbejderudvikling øger optimismen TREPART AMU skal tilpasses efterspørgslen Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Onsdag den 2. september 2015, 05:00 Del: Der er hårdt brug for uddannelser, der i højere grad matcher virksomhedernes behov, mener

Læs mere

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg. tirsdag den 22. april 2008 kl. 10.00. i sekretariatet

R E F E R A T. møde i Mejerifagets FællesUdvalg. tirsdag den 22. april 2008 kl. 10.00. i sekretariatet MEJERIFAGETS FÆLLESUDVALG R E F E R A T af møde i Mejerifagets FællesUdvalg tirsdag den 22. april 2008 kl. 10.00 i sekretariatet Der forelå afbud fra Vagn Henriksen og Jens Ingvardsen. Mødets dagsorden

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

Din guide til AMU. Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere

Din guide til AMU. Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere Din guide til AMU mu Arbejdsmarkedsuddannelserne - bliv bedre til mere AMU er for alle AMU tilbyder voksen- og efteruddannelse for det danske arbejdsmarked. AMU henvender sig især til ufaglærte og faglærte

Læs mere

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Kvaliteten af skoleopholdene og mødedisciplin summary

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Kvaliteten af skoleopholdene og mødedisciplin summary Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013 Kvaliteten af skoleopholdene og mødedisciplin summary Undersøgelsen viser, at virksomhederne overordnet set har et positivt syn på kvaliteten af

Læs mere

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2929289

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2929289 Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2929289 Indstilling: Indstilles til tilskud X Indstilles med forbehold Indstilles til afslag Projektdata: Ansøgers navn Hotel og Restaurationsskolen, København

Læs mere

Bilag 3a Foreløbig oversigt over igangsatte eller planlagte initiativer hos Vækstforums parter

Bilag 3a Foreløbig oversigt over igangsatte eller planlagte initiativer hos Vækstforums parter Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Christian Nordbek Afdeling: Erhvervsudvikling og Udviklingsområder E-mail: christian.brincker.nordbek@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631902 Dato:

Læs mere

MØDE I INDUSTRIENS FÆLLESUDVALG FOR ERHVERVS- OG ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER

MØDE I INDUSTRIENS FÆLLESUDVALG FOR ERHVERVS- OG ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER 27. august 2013 TAB MØDE I INDUSTRIENS FÆLLESUDVALG FOR ERHVERVS- OG ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER DI-repræsentanter Christine Bernt Henriksen Morten V.B. Revsbeck Helle Ankersen Finn Brøndum Niels Henning

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge?

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Dansk Byggeri uddannelsesudvalg sætter fokus på, hvorfor en del af medlemsvirksomhederne ikke har lærlinge. I den forbindelse er medlemsvirksomheder,

Læs mere

Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997

Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997 Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997 Marts 2009 Hovedbestyrelsens beretning 2008/2009 1. Møder i Funktionærforeningen Vi har i Funktionærforeningens

Læs mere

Generelt er der stor og positiv interesse for at Erhvervsakademi Sjælland udbyder en akademiuddannelse i EL installation.

Generelt er der stor og positiv interesse for at Erhvervsakademi Sjælland udbyder en akademiuddannelse i EL installation. DOKUMENTATION TIL ANSØGNING OM PRÆKVALIFICERING AF AKADEMIUDDANNELSE I EL-INSTALLATION Erhvervsakademi Sjælland udbyder i dag erhvervsakademiuddannelsen til EL installatør på Campus Nykøbing Falster. Der

Læs mere

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 7. december 2015 Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Gitte Ørskou (fmd.), Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Læs mere

Lokalt uddannelsesudvalg for Industrislagteruddannelsen. Referat. Tirsdag den 4. marts kl. 10:00 13:00 med efterfølgende frokost

Lokalt uddannelsesudvalg for Industrislagteruddannelsen. Referat. Tirsdag den 4. marts kl. 10:00 13:00 med efterfølgende frokost Tid: Tirsdag den 4. marts kl. 10:00 13:00 med efterfølgende frokost Sted: UCR, Maglegårdsvej 8, 4000 Roskilde, Gul 4 Deltagere: Fødevareforbundet NNF: Lærlingeansvarlig Søren Kruse Olsen, SKO (syg) Skuemester

Læs mere

Erhvervsakademi MidtVest, Vald. Poulsens Vej 4, 7500 Holstebro Lokale s12

Erhvervsakademi MidtVest, Vald. Poulsens Vej 4, 7500 Holstebro Lokale s12 Mødedato 23.04.2016 Mødested Erhvervsakademi MidtVest, Vald. Poulsens Vej 4, 7500 Holstebro Lokale s12 Mødedeltagere Kristian Hedegaard Charlotte Laurberg Michael Park Nielsen Lotte Møller Larsen Katrine

Læs mere

Idræt og Kommunikation. DAI Idrætsforum 2015. Dansk Arbejder Idrætsforbund - en verden af gode oplevelser. 27. - 28. februar 2015

Idræt og Kommunikation. DAI Idrætsforum 2015. Dansk Arbejder Idrætsforbund - en verden af gode oplevelser. 27. - 28. februar 2015 DAI Idrætsforum 2015 Idræt og Kommunikation Dansk Arbejder Idrætsforbund - en verden af gode oplevelser 27. - 28. februar 2015 Dalum Landbrugsskole Landbrugsvej 65 5260 Odense Velkommen til Idrætsforum

Læs mere

Jens Lundberg. Venlig hilsen Jens Lundberg, webredaktør 60789257 (gerne sms)

Jens Lundberg. Venlig hilsen Jens Lundberg, webredaktør 60789257 (gerne sms) Sendt: 17. august 2011 11:18 Emne: juniorskak i Jyderup Skakklub Til orientering. Vi starter børne- og juniorskakken torsdag den 25.august kl. 15-16.30 i B-fløjen på Jyderup Kommuneskole. Samt at tidspunktet

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Aktivitetsplan for det praktikpladsopsøgende arbejde i 2010

Aktivitetsplan for det praktikpladsopsøgende arbejde i 2010 Beskrivelse af praktikplads konsulentens opgaver/mål BS Mål Opgave Hvad går opgaven ud på? Resultatmål Hvilke mål og resultater skal nås? Fremgangsmåde Hvordan skal de opstillede mål og resultater nås?

Læs mere

Fælles fynsk beskæftigelsesstrategi vedr. bygge/anlægsområdet

Fælles fynsk beskæftigelsesstrategi vedr. bygge/anlægsområdet 2015 Fælles fynsk beskæftigelsesstrategi vedr. bygge/anlægsområdet Baggrund Flere af de fynske byggerier er nu i gang. Den positive udvikling på de store byggepladser og bygge- og anlægsbranchen generelt

Læs mere

De 17 jobcentre i Region Sjælland ønsker at styrke samarbejdet om at bistå virksomhederne med ledig arbejdskraft på tværs af kommunerne.

De 17 jobcentre i Region Sjælland ønsker at styrke samarbejdet om at bistå virksomhederne med ledig arbejdskraft på tværs af kommunerne. Proces i forb. med rekrutteringssamarbejdet på Sjælland På baggrund af politisk fokus i KKR samt RAR på Sjælland om fælleskommunalt samarbejde om rekruttering til virksomheder blev alle 17 jobcenterchefer

Læs mere

Beskæftigelsespolitik Silkeborg Kommune 2015-2018

Beskæftigelsespolitik Silkeborg Kommune 2015-2018 Beskæftigelsespolitik Silkeborg Kommune 2015-2018 Beskæftigelsespolitikkens formål er at fremme borgernes mulighed for beskæftigelse og sikre virksomhederne kvalificeret arbejdskraft. Med Beskæftigelsespolitikken

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 2 plejepersonaler fra henholdsvis afdeling A og B og gruppeleder, samt gennemført dialogmøde

Læs mere

Danmarks civile Hundeførerforening Kreds 6

Danmarks civile Hundeførerforening Kreds 6 Danmarks civile Hundeførerforening Kreds 6 REFERAT ORDINÆR GENERALFORSAMLING Charlotte Alkjær Sekretær Hillerødvej 100 3300 Frederiksværk Tlf. 25715585 DATO 26.februar 2007 STED Ålestokgården, Næstved

Læs mere

Afsluttende statusnotat for den særlige indsats i branchen for Træ og Møbler

Afsluttende statusnotat for den særlige indsats i branchen for Træ og Møbler Træ og møbler Afsluttende statusnotat for den særlige indsats i branchen for Træ og Møbler Arbejdstilsynet gennemfører i perioden 2011til og med 2015 særlige tilsynsindsatser med mere fokus på dialog og

Læs mere

I samme forbindelse ser jeg ifølge min note 1 - at Forbundet har tilsendt jer materiale før mødet og dette vil jeg gerne have aktindsigt i.

I samme forbindelse ser jeg ifølge min note 1 - at Forbundet har tilsendt jer materiale før mødet og dette vil jeg gerne have aktindsigt i. Til Københavns Kommune Lisbeth Huohvanainen Fra Palle Flebo-Hansen Dato 03.07.2014 Tak for tilsendte mail og referat. Samt også radio/nyhederne. I samme forbindelse ser jeg ifølge min note 1 - at Forbundet

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Roskilde Kommune Trivselsundersøgelse 2011/12

Roskilde Kommune Trivselsundersøgelse 2011/12 Trivselsundersøgelse 2011/12 Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: - Total 57 4862 84 % INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLD Info om undersøgelsen 1 Overblik 2 Temaoversigt Tema 1 - Din

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Punkt 6 om udviklingen i neurofysiologispecialet indledte mødet.

Punkt 6 om udviklingen i neurofysiologispecialet indledte mødet. Referat af møde i FUHA, team neurofysiologi den 15. september kl. 14.30 16.00 Til stede: Per Kristian Jansen, Danske Regioner Birgit Andersen, Danske Regioner Heidi Leen, FOA Anita Bak Johansen, FOA Lotte

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 97 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg Samrådsspørgsmål

Læs mere

Kl. 10.00-12.00 Møde med AMU Nordjylland og Hytek 12.00-12.30 Frokost 12.30-15.00 Udvalgsmøde

Kl. 10.00-12.00 Møde med AMU Nordjylland og Hytek 12.00-12.30 Frokost 12.30-15.00 Udvalgsmøde SSK REFERAT FRA MØDE I UDVIKLINGSUDVALG FOR ELEKTRONIKINDUSTRI DEN 5. FEBRUAR KL. 10.00-CA.15.00 PÅ AMU NORDJYLLAND SOFIEVEJ 61, 9100 AALBORG Plan for dagen: Kl. 10.00-12.00 Møde med AMU Nordjylland og

Læs mere

Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse

Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse NOTAT 13. juni 2008 Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske

Læs mere

bytte Jeg får en praktikplads Du får en kvalificeret medarbejder i et år, nye øjne og frisk viden i laboratoriet og

bytte Jeg får en praktikplads Du får en kvalificeret medarbejder i et år, nye øjne og frisk viden i laboratoriet og Skal vi bytte Jeg får en praktikplads Du får en kvalificeret medarbejder i et år, nye øjne og frisk viden i laboratoriet og mulighed for at realisere nye projekter 1 Derfor får du denne appel... Der er

Læs mere

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER Overordnet formål med mentorforløbet Ideen bag projektet er at udnytte de stærke rollemodeller, som personer i arbejde kan være for dem, der er lige ved at blive færdige

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt En vej til vækst på Sjælland August, 2015 KALUNDBORG Rute 22 SLAGELSE Rute 22 NÆSTVED RØNNEDE Rute 54 Afventer endelig anlægsbevilling

Læs mere

Referat fra møde i LUU Dato: Fredag den 22. juni 2012 kl. 9.00 12.00 i mødelokale 1 Deltagere:

Referat fra møde i LUU Dato: Fredag den 22. juni 2012 kl. 9.00 12.00 i mødelokale 1 Deltagere: Referat fra møde i LUU Dato: Fredag den 22. juni 2012 kl. 9.00 12.00 i mødelokale 1 Deltagere: Medlemmer: Erna Leth, Region Midtjylland (EL) Birthe Foldbjerg, Ikast-Brande kommune (BF) Ivan R. Jensen,

Læs mere

Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr.

Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr. Evaluering af elever af besøg på Århus Universitet. Stofskiftets afhængighed af temperatur og aktivitet hos ektoterme dyr. Hvordan var besøget struktureret? o Hvad fungerede godt? 1. At vi blev ordentligt

Læs mere

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov.

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Vores definition af børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt

Læs mere

Præg industriens uddannelser

Præg industriens uddannelser O U S Præg industriens uddannelser 1. Introduktion Håndbog til arbejdsmarkedets repræsentanter i lokale uddannelsesudvalg 1. Introduktion Håndbogen for de lokale uddannelsesudvalg 2. Lokale Uddannelsesudvalg

Læs mere

Oversigt over ansøgninger til AER 01.09.2009 inden for MI's områder

Oversigt over ansøgninger til AER 01.09.2009 inden for MI's områder U:\Sekretariatet\Administration og lovgivning\\ 01-04-2008 Oversigt over ansøgninger til 01.09.2009 inden for MI's områder BILAG 3.1 EUC Syd Målrettet søgning efter lærepladser Vejlede EUD elever fra overgangen

Læs mere

TILLYKKE NY TILLIDSVALGT

TILLYKKE NY TILLIDSVALGT TILLYKKE NY TILLIDSVALGT KÆRE TILLIDSVALGT (TV) Først og fremmest vil vi ønske dig velkommen i din nye rolle som frontfigur for kollegerne på din arbejdsplads og ikke mindst, som aktiv medspiller i HK

Læs mere

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken Praktik i afd.: Sirius. Praktikperiode: 1. praktikperiode. Generelt: 1. 2. 3. 4. 5. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart?

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

Erhvervsuddannelse med ekstra bonus. Personvognsmekaniker Lastvognsmekaniker. Vil du have flere kort på hånden?

Erhvervsuddannelse med ekstra bonus. Personvognsmekaniker Lastvognsmekaniker. Vil du have flere kort på hånden? Erhvervsuddannelse med ekstra bonus Personvognsmekaniker Lastvognsmekaniker Vil du have flere kort på hånden? svendebrev og gymnasialt niveau i en uddannelse! Erhvervsuddannelse med ekstra bonus EUX Personvognsmekaniker

Læs mere

Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Jobrotation Erfagruppen Epos Løn 2014

Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Jobrotation Erfagruppen Epos Løn 2014 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Jobrotation Erfagruppen Epos Løn 2014 Hvad er jobrotation? Jobrotation går ud på, at en virksomhed kan modtage økonomisk støtte fra staten (198,- kr. pr. time,

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr.

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr. Nr. 5 2009 Tema: Individuel kompetenceudvikling, et tigerspring. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker Det er et must, at man som leder skal arbejde med individuel kompetenceudvikling for sine medarbejdere.

Læs mere

VIDENSSAMFUND? På hver sjette arbejdsplads er der nul uddannelse Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 16. december 2015, 05:00

VIDENSSAMFUND? På hver sjette arbejdsplads er der nul uddannelse Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 16. december 2015, 05:00 VIDENSSAMFUND? På hver sjette arbejdsplads er der nul uddannelse Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 16. december 2015, 05:00 Del: En undersøgelse blandt tillidsrepræsentanter hos 3F afslører,

Læs mere

Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016

Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016 Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016 5.1 Lokalbestyrelser 5.1.1 SLS-Bornholm 5.1.2 SLS-DST 5.1.3 SLS-Esbjerg 5.1.4 SLS-Hillerød 5.1.5 SLS-Hjørring 5.1.6 SLS-Holstebro 5.1.7

Læs mere

TUP Delafrapporteringsskema 1.Del rapport for TUP projekt 125167: Easy AMU

TUP Delafrapporteringsskema 1.Del rapport for TUP projekt 125167: Easy AMU TUP Delafrapporteringsskema 1.Del rapport for TUP projekt 125167: Easy AMU Nedenstående delrapport er fælles for alle 6 deltagende uddannelsesinstitutioner. Delrapporten følger således aktivitetsplanen

Læs mere

SUS SERVICEERHVERVENES UDDANNELSESSEKRETARIAT

SUS SERVICEERHVERVENES UDDANNELSESSEKRETARIAT SUS SERVICEERHVERVENES UDDANNELSESSEKRETARIAT SUS Information November 2012 Lidt af hvert Udviklingsopgaver 2013 AMU Udvalgene har netop afsluttet vurderingen og beskrivelsen af de udviklingsopgaver, der

Læs mere

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole

Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Lokal undervisningsplan Skoledel IT-skolen v. Vejle Tekniske Skole Uddannelse Bekendtgørelse nr. Teknisk Designer LBK. Nr. 183 af 22. marts 2004 Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelse BEK nr. 341

Læs mere

Afgangseksamen nærmer sig!

Afgangseksamen nærmer sig! Kildeskolenyt! - f jo ONu nd sne: Afgangseksamen nærmer sig! Mens foråret så småt meldte sig, fik vi hold på terminsprøverne for de 24 afgangselever. Der er nu en god måned til at finpudse fagligheden

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Dagsorden til møde i Lokalt uddannelsesudvalg for social og sundhedsuddannelserne

Dagsorden til møde i Lokalt uddannelsesudvalg for social og sundhedsuddannelserne Dagsorden til møde i Lokalt uddannelsesudvalg for social og sundhedsuddannelserne Mandag den 24. august 2009 kl. 13.00 15.30 på social og sundhedsskolen syd. Lokale 1.2 Medlemmer: Alice Andersen FOA formand

Læs mere

Kvindelig Meningsdanner

Kvindelig Meningsdanner Kvindelig Meningsdanner Kursus for kvinder med minoritetsbaggrund 1 På dette kursus kan du møde: Du vil selvfølgelig møde de andre spændende deltagere på kurset. Men ud over dem, vil du også møde en række

Læs mere

Christina Stougaard Hansen Afbud: Torsdag den 20. februar 2014 kl. 10.00 13.00 hos Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D, 4.sal, 1780 København V.

Christina Stougaard Hansen Afbud: Torsdag den 20. februar 2014 kl. 10.00 13.00 hos Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D, 4.sal, 1780 København V. København den 25. februar 2014 DI-repræsentanter: 3F-repræsentanter: Niels Henning Holm Jørgensen Claus Eskesen Brigitte Pudor Gullev Vagn Schmidt John Krøier Jensen Dansk Byggeri repræsentanter: Benny

Læs mere

PRAKSIS SOM INSPIRERER

PRAKSIS SOM INSPIRERER PRAKSIS SOM INSPIRERER Tema 2 Samarbejde på tværs Anbefalingerne til Samarbejde på tværs er lavet på baggrund af samtaler med ledere og medarbejdere fra jobcenter Mariagerfjord, Thisted og Aalborg samt

Læs mere

Referat af møde i Dialogforum Holstebro onsdag den 28. oktober 2015 kl. 16.15 på Job og Kompetencecenter Vest, Harald Leths Vej 4, Holstebro.

Referat af møde i Dialogforum Holstebro onsdag den 28. oktober 2015 kl. 16.15 på Job og Kompetencecenter Vest, Harald Leths Vej 4, Holstebro. Referat af møde i Holstebro onsdag den kl. 16.15 på Job og Kompetencecenter Vest, Harald Leths Vej 4, Holstebro Tema Arbejdskraftmangel som vækstbarriere Indhold 1. Godkendelse af dagsorden.... 2 2. Formålet

Læs mere

Samlet status. Månedsopdeling. Angiv dit køn. Distribueret. Nogen svar. Gennemført 100% Frafaldet 0% 25% 50% 75% 100% Oktober 2013.

Samlet status. Månedsopdeling. Angiv dit køn. Distribueret. Nogen svar. Gennemført 100% Frafaldet 0% 25% 50% 75% 100% Oktober 2013. Samlet status Ny % Distribueret % Nogen svar % Gennemført % 7 Frafaldet % Månedsopdeling % % % 7% % Oktober % November % December % nuar % Februar % Marts % April % Maj 9% Juni 7% 8 Juli August % September

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling den 29. marts 2012, kl. 13.00 hos Chr. Hansen A/S, Bøge Allé 10-12, 2970 Hørsholm

Referat af ordinær generalforsamling den 29. marts 2012, kl. 13.00 hos Chr. Hansen A/S, Bøge Allé 10-12, 2970 Hørsholm Procesindustrien Generalforsamling 2012 Referat af ordinær generalforsamling den 29. marts 2012, kl. 13.00 hos Chr. Hansen A/S, Bøge Allé 10-12, 2970 Hørsholm Formanden for Procesindustrien, Niels Morten

Læs mere

Status på partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, Rybners og Esbjerg Kommune.

Status på partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, Rybners og Esbjerg Kommune. Exnersgade 33. 6700 Esbjerg NOTAT Dato 25. april 2016 Sagsbehandler Kenneth Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 Status på partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, Rybners og Esbjerg Kommune. Indledning

Læs mere

Generelt er der stor og positiv interesse for at Erhvervsakademi Sjælland udbyder en akademiuddannelse i VVS installation.

Generelt er der stor og positiv interesse for at Erhvervsakademi Sjælland udbyder en akademiuddannelse i VVS installation. DOKUMENTATION TIL ANSØGNING OM PRÆKVALIFICERING AF AKADEMIUDDANNELSE I VVS-INSTALLATION Erhvervsakademi Sjælland udbyder i dag både Erhvervsakademiuddannelsen til VVS installatør og deltidsuddannelsen

Læs mere

Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole. Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen

Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole. Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen Det er almindelig kendt, at regeringen har en målsætning om,

Læs mere

Forpligtende partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, EUC Nord og Hjørring Kommune

Forpligtende partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, EUC Nord og Hjørring Kommune Forpligtende partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, EUC Nord og Hjørring Kommune Gyldighedsperiode: 2. maj 2014 til 31. august 2015 Aftalens parter Denne forpligtende samarbejdsaftale indgås mellem:

Læs mere

Evaluering af. projekt Aktiv Fritid. Evaluering af. projekt Aktiv Fritid

Evaluering af. projekt Aktiv Fritid. Evaluering af. projekt Aktiv Fritid Evaluering af Evaluering af projekt Aktiv Fritid projekt Aktiv Fritid Opfølgning på børn fra de to første - Opfølgning på børn fra de to første projektår projektår Lilhauge Lilhauge Svarrer Svarrer 01-08-2014

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa. 1 1. Aftalens parter Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk og VUC Syd Christian d. X s vej 39 6100 Haderslev www.vucsyd.dk 2. Formål Et partnerskab mellem Aabenraa

Læs mere

IF indsatsområder 2013 hvor er vi nu?

IF indsatsområder 2013 hvor er vi nu? IF indsatsområder 2013 hvor er vi nu? SWOT- Hvad fandt vi ud af i 2012? A Styrker - Relevante kurser - amukurs.dk - LUU og UU medlemmer = fagligt netværk i brancherne Svagheder - UU ernes sammensætning:

Læs mere

-1- Beretning til Frivilligrådets årsmøde d. 20.4.2016

-1- Beretning til Frivilligrådets årsmøde d. 20.4.2016 -1- Beretning til Frivilligrådets årsmøde d. 20.4.2016 Frivilligrådets beretning fra det sidste år vil bl.a. dreje sig om: - Samarbejdet med Social og Sundhed og også andre afdelinger i kommunen, hvor

Læs mere

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem Udkast til Partnerskabsaftale mellem Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Koordination af indsats og udveksling af information om praktikpladssøgende...

Læs mere